3rail Forum

Modelbaanbouw & Scenery => Elektronicatechniek => Topic gestart door: Mark147 op maandag 30 maart 2020, 23:06:49

Titel: kerstboomverlichting bezetmelders na aansluiten 2e booster
Bericht door: Mark147 op maandag 30 maart 2020, 23:06:49
Wederom een vraag/probleem,

Situatie met 1 booster te weten de märklin 6015:
Schaduwstation met 5 sporen op nivo 0 plus een identiek schaduwstation op nivo 1.
Alles rijdt perfect en terugmeldingen komen goed door zonder storingen.

Per schaduwstation wil ik 1 booster hebben.

Situatie 2:
Dus nu sluiten we booster nr 2 aan, te weten een power 3 van Uhlenbrock op nivo 1.
Alle terugmeldingen werken in principe goed, totdat er een trein gaat rijden.
Dan geven alle sporen op nivo 1 een bezetmelding.
Als ik alleen een wagon zonder sleper voortduw, is er niets aan de hand en werken de bezetmeldingen goed.
Kortom er zit ergens sluiting lijkt me???

De booster op nivo 0 zit aangesloten dmw een utp kabel naar de IB.
De booster op nivo 1 zit via een vrij korte flatcable aangesloten op booster op nivo 0.

Wat heb ik tot nu toe gedaan?
- De 2 schaduwstation fysiek even van elkaar losgemaakt. (probleem blijft)
- Alle nieuwe aansluitingen betreffende terugmeldingen losgehaald (probleem blijft)
- Alle aansluitingen betreffende baanvoeding losgehaald van 2e schaduwstation (probleem blijft)
Na deze 2 dingen is de situatie weer (qua aansluitingen bezetmelders)  zoals het voordat er een 2e booster bij kwam en het ok was.

De stekkers uit de booster en ib steken omhoog, ik begreep dat bij de märklin booster de stekker juist andersom moest zitten?

Heeft iemand nog tips/trucs?
Of moet ik meer info geven en zo ja welke?

Alvast bedankt voor het meedenken

Mark




Titel: Re: kerstboomverlichting bezetmelders na aansluiten 2e booster
Bericht door: Anne W op maandag 30 maart 2020, 23:27:57
Beste Mark,

Aangesloten volgens de gebruiksaanwijzing van de Power 3?

Groet, Anne W
Titel: Re: kerstboomverlichting bezetmelders na aansluiten 2e booster
Bericht door: Mark147 op maandag 30 maart 2020, 23:30:05
Beste Mark,

Aangesloten volgens de gebruiksaanwijzing van de Power 3?

Groet, Anne W

volgens mij wel, in situatie 1 werkte het tenslotte prima.
Heb zelfs de 6015 vervangen door een andere power 3.
Titel: Re: kerstboomverlichting bezetmelders na aansluiten 2e booster
Bericht door: Anne W op maandag 30 maart 2020, 23:33:04
 @citaat

En wat gebeurde er toen?

Groet, Anne W
Titel: Re: kerstboomverlichting bezetmelders na aansluiten 2e booster
Bericht door: Nestor op dinsdag 31 maart 2020, 00:35:06
De terugmelders per stroomkring aangesloten op de desbetreffende booster?
Titel: Re: kerstboomverlichting bezetmelders na aansluiten 2e booster
Bericht door: Anne W op dinsdag 31 maart 2020, 10:48:59
Beste Mark,

Ik neem aan dat je massa detectie gebruikt, verder neem ik aan dat de massa van de rails over de hele baan één geheel vormt, met welke centrale rijd je?

Groet, Anne W
Titel: Re: kerstboomverlichting bezetmelders na aansluiten 2e booster
Bericht door: Mark147 op dinsdag 31 maart 2020, 16:48:54
@Anne, er gebeurde niets, dwz hetzelfde verschijnsel, de kerstboom.

Ja, ik rij met massadetectie idd en dat vormt één geheel.
Ik rij met de Intellibox.

@Nestor, Uiteraard zijn de terugmelders per stroomkring op desbetreffende booster aangesloten.


Titel: Re: kerstboomverlichting bezetmelders na aansluiten 2e booster
Bericht door: Mark147 op dinsdag 31 maart 2020, 17:20:13
Ben een stap verder.
Van nivo 1 alle massa aansluitingen laten zitten en de plusaansluitingen eraf gehaald.

Dan is de baanspanning eraf en probleem is weg, bezetmeldingen werken dan goed.
Maar ja, zonder spanning kan je niet rijden.
Zo te zien moet ik het ergens in deze hoek zoeken, er lijkt ergens een soort van sluiting te zitten. Maar niet dermate erg dat de boosters en ib zich afsluiten.
Titel: Re: kerstboomverlichting bezetmelders na aansluiten 2e booster
Bericht door: Anne W op dinsdag 31 maart 2020, 21:50:58
Beste Mark,

Heb je nu alleen maar Power 3 boosters aangesloten, dus niet die Märklin booster en geen verbinding gemaakt tussen de massa van de terugmelders en de railmassa?.

Het is voor mij geen bekende situatie, meerdere boosters, ik heb één 10A booster die 4 verschillende secties aanstuurt......, dus veel meedenken kan ik niet.

Verder kan ik je één persoon aanbevelen, die verschrikkelijk veel ervaring heeft, ook met Uhlenbrock: Sprinter

Groet, Anne W
Titel: Re: kerstboomverlichting bezetmelders na aansluiten 2e booster
Bericht door: Mark147 op dinsdag 31 maart 2020, 22:17:54
Ben nu het grootste deel uit elkaar aan het halen.
Dan rail voor rail nalopen en aansluiten.
Ja, Wim heeft mij al eens eerder goed geholpen idd!
Komende dagen ff druk bezig met klein stukje slopen en dan weer één voor één opbouwen en kijken waar en waarom het fout gaat.
Toch bedankt voor het meedenken.
Titel: Re: kerstboomverlichting bezetmelders na aansluiten 2e booster
Bericht door: Anne W op woensdag 01 april 2020, 10:44:42
Beste Mark,

Als je straks alles weer aangesloten hebt en de fout is er nog steeds, sluit dan de 2 boosters eens aan op één trafo om te kijken wat er dan gebeurt.

Groet, Anne W
Titel: Re: kerstboomverlichting bezetmelders na aansluiten 2e booster
Bericht door: Mark147 op woensdag 01 april 2020, 13:05:18
Hoi Anne

Dat ga ik nu eerst even proberen voordat ik nog meer sloop.

Bedoel je wellicht dat ze niet in fase staan oid?
Of heb je een ander idee?
Titel: Re: kerstboomverlichting bezetmelders na aansluiten 2e booster
Bericht door: Anne W op woensdag 01 april 2020, 13:07:55
Beste Mark,

Bij de club hebben we een ervaring met uit fase staande trafo's bij 4 DB boosters, maar in theorie moet dat niet uitmaken, maar je spoort er wel een niet goed werkende trafo mee op.

Groet, Anne W
Titel: Re: kerstboomverlichting bezetmelders na aansluiten 2e booster
Bericht door: ErikW op woensdag 01 april 2020, 14:02:14
Als je je boosters met gelijkstroom voedt, dan maakt in fase staan niet uit.  Als je ze met wisselstroom voedt wel.
Titel: Re: kerstboomverlichting bezetmelders na aansluiten 2e booster
Bericht door: Mark147 op woensdag 01 april 2020, 14:07:52
Als je je boosters met gelijkstroom voedt, dan maakt in fase staan niet uit.  Als je ze met wisselstroom voedt wel.

Geen idee, 1 trafo van marklin zelf en eentje van conrad
Titel: Re: kerstboomverlichting bezetmelders na aansluiten 2e booster
Bericht door: ErikW op woensdag 01 april 2020, 16:27:02
Als je de massa's van de trafo's op elkaar aansluit (zonder boosters!) dan mag er geen al te groot spanningsverschil zijn tussen beide fase-aansluitingen. 

Of een andere test : als je de stekker van één van de trafo's omdraait, heb je dan ook spookmeldingen?

Zijn de massa's achter de boosters wel op elkaar aangesloten? Vóór de boosters is het beter ze niet op elkaar aan te sluiten, afhankelijk van het type booster.  Een H-brug (moderner type) booster sloop je namelijk op die manier.  Als je de massa's op elkaar aangesloten hebt, zou ook hier het spanningsverschil tussen de beide uitgangen van je boosters niet als te groot mogen zijn.
Titel: Re: kerstboomverlichting bezetmelders na aansluiten 2e booster
Bericht door: ronaldk op woensdag 01 april 2020, 16:45:35
hoi,

Geen idee, 1 trafo van marklin zelf en eentje van conrad

Op iedere voeding en trafo staat een plaatje met daarop de gegevens. Daar kan je vinden hoeveel voltage en of het gelijkspanning of wisselspanning is.
Titel: Re: kerstboomverlichting bezetmelders na aansluiten 2e booster
Bericht door: Mark147 op woensdag 01 april 2020, 18:50:10
hoi,

Geen idee, 1 trafo van marklin zelf en eentje van conrad

Daar kan ik een beetje moeilijk bij :)

Op iedere voeding en trafo staat een plaatje met daarop de gegevens. Daar kan je vinden hoeveel voltage en of het gelijkspanning of wisselspanning is.
Titel: Re: kerstboomverlichting bezetmelders na aansluiten 2e booster
Bericht door: Mark147 op woensdag 01 april 2020, 18:52:12
Of een andere test : als je de stekker van één van de trafo's omdraait, heb je dan ook spookmeldingen?

Zijn de massa's achter de boosters wel op elkaar aangesloten? Vóór de boosters is het beter ze niet op elkaar aan te sluiten, afhankelijk van het type booster.  Een H-brug (moderner type) booster sloop je namelijk op die manier.  Als je de massa's op elkaar aangesloten hebt, zou ook hier het spanningsverschil tussen de beide uitgangen van je boosters niet als te groot mogen zijn.

Ja, de spookmeldingen blijven op nivo 1.
Nivo 0 is zonder spookmeldingen.

Hoe bedoel je of de massa achter op de boosters op elkaar zijn aangesloten???
Hier zit geen aansluiting op.
Titel: Re: kerstboomverlichting bezetmelders na aansluiten 2e booster
Bericht door: Anne W op woensdag 01 april 2020, 22:11:48
Als de railmassa één geheel vormt, dus nergens een onderbreking, dan zijn de massa's van de boosters altijd op elkaar aangesloten, een extra verbinding tussen die twee kan ook rare effecten geven, overigens zijn de Märklin en Power 3 boosters geen H-Bridge boosters volgens mij.

Heb je nu de twee boosters op één trafo geprobeerd?

Ik keek weer even in de handleiding en zie iets van dipswitches....

Groet, Anne W
Titel: Re: kerstboomverlichting bezetmelders na aansluiten 2e booster
Bericht door: Anne W op woensdag 01 april 2020, 22:15:05
Overigens staat in die handleiding ook dat de "bruine" aansluiting van de transformatoren met elkaar verbonden moeten zijn, https://www.uhlenbrock.de/de_DE/service/download/handbook/en/archiv/Bes65600e.pdf

Groet, Anne W
Titel: Re: kerstboomverlichting bezetmelders na aansluiten 2e booster
Bericht door: Mark147 op donderdag 02 april 2020, 19:17:03
Hoi Anne,

Beide boosters op 1 trafo geprobeerd, helaas bleef het probleem hetzelfde.

Massa van beide zijn op elkaar aangesloten.

Ik blijf verder zoeken en ga nu maar gewoon 1 kleine sectie op booster nr 2 aansluiten en kijken wat er dan gebeurt.

Tnx
Titel: Re: kerstboomverlichting bezetmelders na aansluiten 2e booster
Bericht door: Anne W op donderdag 02 april 2020, 21:52:20
Beste Mark,

Ik wens je succes, groet, Anne W
Titel: Re: kerstboomverlichting bezetmelders na aansluiten 2e booster
Bericht door: ErikW op vrijdag 03 april 2020, 09:11:53
Mark,

Welke terugmelders gebruik je (massa / stroomdetectie)?  En welk type bus (S88 / S88-N)?

Als ik het goed lees gaat alles in één keer op bezet in schaduwstation 1.  Dit betekent over het algemeen dat de S88-bus instort, een 0 op de bus (schuifregister) betekent namelijk bezet.  Hoeveel terugmelders heb je in je schaduwstation?

Weet je zeker dat er niet iets aan je S88 bus veranderd is?  Zou je die voor de zekerheid eens na kunnen lopen?

Succes!

Erik
Titel: Re: kerstboomverlichting bezetmelders na aansluiten 2e booster
Bericht door: Anne W op vrijdag 03 april 2020, 10:34:05
Beste Mark,

Bij jou in de buurt woont Haradigi, wellicht contact zoeken met hem, hij heeft een paar van die grote "type Edits" boosters, wellicht kun je met hem wat afspreken om e.e.a. met één van die boosters te testen, overigens komt er op een gegeven moment een hele stomme fout boven water.

Groet, Anne W
Titel: Re: kerstboomverlichting bezetmelders na aansluiten 2e booster
Bericht door: Mark147 op zondag 12 april 2020, 14:16:56
Volgens mij heb ik het gevonden.
Durf het ook amper te zeggen zo stom voel ik me hier over  :(

Is nog niet met 100% zekerheid te zeggen daar mijn halve baan uit elkaar ligt, maar het is vermoedelijk de verbinding tussen de 2e en 3e terugmeldmodule.
Ik heb er nu tijdelijk even een "af fabrieks utp kabel" tussen gezet, en het lijkt alsof het probleem opgelost is.
Is mij wel een raadsel waarom het op 1 booster dan wel functioneerde en met een 2e booster er bij niet goed meer ging.

Even nog onder voorbehoud, eerst alles weer in elkaar leggen/schroeven en dan kom ik met definitieve oordeel :)

(nog nooit eerder gehad dat een zelfgemaakte utp kabel niet goed was)
Titel: Re: kerstboomverlichting bezetmelders na aansluiten 2e booster
Bericht door: Anne W op zondag 12 april 2020, 20:59:00
Beste Markm

Heel hoopvol en als het zo is: we zoeken altijd te "moeilijk".

Groet, Anne W
Titel: Re: kerstboomverlichting bezetmelders na aansluiten 2e booster
Bericht door: Marklindak op zondag 12 april 2020, 21:19:52
Volgens mij heb ik het gevonden.
Durf het ook amper te zeggen zo stom voel ik me hier over  :(

Is nog niet met 100% zekerheid te zeggen daar mijn halve baan uit elkaar ligt, maar het is vermoedelijk de verbinding tussen de 2e en 3e terugmeldmodule.
Ik heb er nu tijdelijk even een "af fabrieks utp kabel" tussen gezet, en het lijkt alsof het probleem opgelost is.

Als de binnenkomende kabel op de 3e S88 omgedraaid zat dan werkt de 3e S88 niet en geeft bezet, degene die er voor zitten werken nog wel.
Ik kan het weten, heb het bij herbouw van mijn baan hetzelfde probleem ervaren!