3rail Forum

Modelbaanbouw & Scenery => Scenerybouw => Topic gestart door: Lobomotion69 op zondag 29 maart 2020, 11:31:49

Titel: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op zondag 29 maart 2020, 11:31:49
Ciao,

Door de huidige toestand in de wereld zijn er een paar kleinigheden die niet helemaal lopen zoals men dat gewend was. Een daarvan is de transit tijd  van zendingen vanuit Europa naar Azië. Zit te wachten op railmateriaal wat maar niet wil opschieten dus even andere dingen gedaan om bezig te blijven. Scenery bouwen!

Begonnen met enkele spoorse gebouwen zoals het station, goederenloods en seinhuis. Allemaal bouwpakketjes van Piko. Ziet er aardig uit de pasvorm is zelfs heel goed en de prijs is zeer aangenaam. Enkele details echter komen op mij een beetje knullig over. Bijvoorbeeld bij het station, volgens de fabrikant is de (houten) wachtruimte later aangebouwd. Leuk maar die architect had ik meteen ontslagen. De wachtruimte is op het perron gepland zodanig dat reizigers er niet meer langs kunnen of op het spoor kukelen. Levensgevaarlijk toch, dat moet en kan anders. Eerste foto is zoals het bouwplan het aangeeft, tweede foto zoals ik het gebouwd heb. Om dat te verwezenlijken moest er een stukje aan de sokkel bijgebouwd worden gedeeltelijk op het trapje aan de voorzijde. Gelukkig blijft er nog genoeg trap over om het station te kunnen betreden en het grote voordeel is dat aan deze zijde geen treinen langs razen. Op de derde foto is de ruwbouw daarvan te zien. Foto 4 geeft een indruk van hoe het er nu uitziet. Het geheel krijgt nog een overkapping en het perron wordt aan de rechterzijde (voor de kijker) nog verlengd (in aanbouw, foto 5).
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op zondag 29 maart 2020, 11:55:29
Als volgende is de goederenloods aan de beurt. Hiervan kunnen de deuren niet geopend worden. of je moet eerst een stuk uit de zijwand snijden en dan de deuren dusdanig aanpassen dat deze open getoond worden. Dat bedacht ik pas later en toen was het al te laat. Wel heb ik er een kantoortje ingebouwd waar nog een bureau met stoel en een kolenkachel inkomen. De opslagruimte wordt verlicht door een LED stripje en het kantoortje door een aparte LED. De sokkel is ook enigzins aangepast. De trap voor de afhalers van stukgoed is naar buiten verschoven waardoor er meer ruimte is gecreëerd om vrachtauto's te laden en te lossen. En er is een vloer in het geheel aangebracht. Zie de witte delen op foto 2.

Van het seinhuis waren de twee korte wanden redelijk krom getrokken. Om dat fatsoenlijk in elkaar te krijgen was nogal een probleem. Maar het is redelijk goed gelukt. Het interieur wordt nog voorzien van een Hebelbank en er is een trap met balustrade ingebouwd. Ook hier is een LED strip ingebouwd voor de verlichting van het geheel.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op maandag 30 maart 2020, 09:49:51
Er moet nog het een en ander aan weathering worden gedaan op de hierboven getoonde modellen. Op de hieronder getoonde trouwens ook. Maar dat komt later, even op wat pigmentpoeders wachten. Ook enkele woningen voor de Preiser bevolking zijn in een ver gevorderd stadium van de bouw aanbeland. Dit betreft één Piko setje en twee oude Pola pakketjes. wat mij opvalt is dat bij de Piko bouwpakketten geen enkele vorm van HWA is bijgevoegd. Bij één van de Pola setjes zijn de afvoerpijpen veel te kort en daardoor onbruikbaar. Dat wordt dus zelf wat maken.

Alle huizen worden verlicht door warmwitte LED's. In het huis op foto 3 zijn dat er zelfs drie. Eén voor de voorkant (keuken), één voor de achterzijde (woonkamer) en één voor het portaaltje. Leek me wel aardig om dat extra te accentueren met een lichtpuntje. Zal deze week eens kijken of ik wat foto's hiervan kan maken bij duisternis. Voor alle woningen heb ik van zwart karton maskers gemaakt, zodat het licht niet door alle ramen naar buiten straalt. In de 50'er jaren was men nog erg gecharmeerd van aparte kamertjes in het huis. Tegenwoordig neigt men toch veel meer naar open ruimte.

Wordt vervolgd.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op woensdag 01 april 2020, 17:51:46
Oh ja, niet zo heel lang geleden hadden we in een draadje een discussie over airbrush spuitjes. En dan met name de kwaliteit van goedkope Chinese spuitjes. Als voorbeeld het gele huisje op bovenstaande foto is met een dergelijk goedkoop spuitje behandeld terwijl de blauwe luiken met een dure Badger zijn gedaan (of was het nou andersom?). Zoek de verschillen!
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Degeluidsman op woensdag 01 april 2020, 17:59:25
Het blauw lijkt er strakker op te zitten.


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Nieuwenhuis op woensdag 01 april 2020, 18:47:50
Dag Henk.

wat mij opvalt is dat bij de Piko bouwpakketten geen enkele vorm van HWA is bijgevoegd. Bij één van de Pola setjes zijn de afvoerpijpen veel te kort en daardoor onbruikbaar. Dat wordt dus zelf wat maken.

Van 1mm2 koperdraad kun je prima zelf hemelwaterafvoeren maken! :wink:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 02 april 2020, 04:05:25
Hoi Peter,

"Lijkt er strakker op te zitten". Maar maar, foei, "lijkt" in deze tijd van Coronasterfte is dat niet erg gepast.  B)
En strakker? Een elastiekje kan strak zitten, of je broek en dan doet dat pijn om je middel (of aan je ballen). Maar verf? Strak? Gaat het plastic dan niet vervormen?  :P
Leg mij dat eens uit aub.
Jaja, ik weet wel wat je bedoelt hoor maar let even op de datum. Misschien heb ik wel gejokt en is het net andersom. Omdat een dergelijke reactie al verwacht werd.
Maar ik hoor graag een onderbouwing van je bewering.

@Erik

Inderdaad. Goede tip!  :thumbup:
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Degeluidsman op donderdag 02 april 2020, 05:59:20
Henk,

Wel eens gehoord van strak in de lak  :)


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 02 april 2020, 12:17:38
Ja hoor Peter, die uitdrukking ken ik zeker wel. Maar dat betekent niet dat ik het er ook mee eens ben. Op taalkundig gebied ben ik nogal eigenzinnig en wat, naar mijn gevoel, niet kan ga ik ook niet in mee. Bijvoorbeeld de nieuwe spelling "pannenkoek" is door mij als volslagen krankzinnig verklaard. Hoeveel pannen heb je wel niet nodig om een koek te bakken. Het is pankoek, maar omdat dat niet lekker smoelt is het in de volksmond pannekoek geworden. En de idioot die gemeend heeft dat het anders moet had men direct af moeten schieten. Kan die persoon nog zoveel academische titels hebben maar enig gevoel voor taal en/of geschiedenis is hem volkomen vreemd. En zo zijn er nog wel meer voorbeelden. Maar soi, we gaan het hier over treintjes hebben en alles wat daar bij hoort. Ok?
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Basroc-1961 op donderdag 02 april 2020, 12:33:47
Voor dakgoten kunt u de isolatie van 2,5 kwadraat nemen. Deze overlangs doorsnijden. Ophangbeugels kunt u nabootsen door aluminium voedselbakken in dunne strips te snijden. En dan blijft de kern van de 2,5 kwadraat mooi beschikbaar voor regenpijpen. Ook hier de bevestigingsbeugels van aluminium maken.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 02 april 2020, 15:58:02
Hi Bas,

Ja dat had ik zelf ook al bedacht. Maar omdat die isolatie vrij slap is ben ik bang dat dat moeilijk recht aan te brengen is en dat de dakgoot dan meer als een cakewalk uitziet. De 2,5 kern is veel te dik voor een goede regenpijp, daar past een 1mm² koperdraad veel beter. Zie foto hieronder.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 02 april 2020, 16:04:45
Vandaag met de tip van Erik aan de slag gegaan. Zie het resultaat hieronder. Ook geef ik jullie een kijkje aan de binnenzijde hoe de LED's er in zitten. Als er vragen of opmerkingen zijn dan 'hoor' ik die graag.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: nobody op donderdag 02 april 2020, 16:06:41
de idioot die gemeend heeft dat het anders moet
Ach, het verknutselen van onze mooie taal is hun "raison d'être".
Ze ontberen de, véél zinvollere, treintjesliefhebberij... ;)
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 02 april 2020, 16:16:38
Al een tijdje aan het knutselen aan het vierde lid van de Piko familie. De lokloods. Hiervan zijn de deuren beweegbaar dus moet daar dan een aandrijving in om dat automatisch te laten openen en sluiten. Als eerste enkele spanten gesneden waarop de aandrijving gemonteerd kan worden. Het gehele frame moet dusdanig stevig zijn dat er geen vervormingen oid optreden bij het bewegen. De servo zelf wordt hierin gemonteerd met een plaatje pertinax. Dat heeft voldoende stevigheid, in ieder geval veel meer dan styreen.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 02 april 2020, 16:43:08
Vanochtend ook nog even een stukje landschap geboetseerd. Ter lering ende vermaeck van diegenen die nog niet weten hoe zoiets aan te pakken. Als eerste wordt een skelet van ribben gebouwd, daar overheen komt vliegengaas (horrengaas). Dat wordt beplakt met een dunne laag papiermachee en daaroverheen wordt dan de Geländemasse gesmeerd. Dat kan gewoon gips zijn, wel zwaar, of een of ander goedje van de diverse modelbaanaanbieders (duur). Ik maak het zelf van goedkope servetjes of toiletpapier, de soort die spontaan uit elkaar valt als het nat wordt. Een dag van te voren in een emmer water zetten dan heb je een mooie egale brei. Daar gaat dan eenzelfde volume eenheid gips in plus een kleurpigment. Goed roeren en dan aanbrengen. Grote voordeel is dat het niet zo snel droogt als gips dus lange verwerkingstijd. Na drogen kun je het nog nabewerken met mes, vijl of schuurpapier. Zie de foto's. Stel gerust je vragen en of opmerkingen.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Wimdouwe op donderdag 02 april 2020, 17:34:12
Een berg van thaise reclamefolders, dat zie je niet vaak! Maar het resultaat mag gezien worden  :thumbup:
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op vrijdag 03 april 2020, 02:47:53
Hahaha of in het Thais 555. Nee, dat zal wel niet. Maar oude kranten zijn hier niet of nauwelijks te vinden. Wel nieuwe maar die zijn duur, relatief, en aangezien ik Thais niet kan lezen heb ik daar verder ook geen nut van. Thaise karakters (letters) zijn prachtig om te zien, erg exotisch, maar ze zeggen mij helemaal niets. Nu na vijf jaar kan ik er een paar herkennen, dat schiet niet op.
 Reclamefolders krijg ik bij de Tesco en andere supermarkten helemaal gratis. De producten herken ik aan de plaatjes en de prijzen zijn in de bekende Arabische tekens aangegeven. Dus dat is gunstig.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 09 april 2020, 17:26:55
Tijd voor een kleine update. Heb mij de laatste dagen bezig gehouden met gepriegel in de marge. Interieur bouwen voor een levensmiddelenzaak anno 1955 bijvoorbeeld. Is nog niet af, zodra het toonbaar is volgen foto's.
De twee perrongedeeltes die in de boog komen te liggen zijn wel zover klaar dat ze naar de spuiter kunnen. Heb daar ook nog gaten in gesneden voor een voetgangerstunneltje. Verder het station en de lokloods verder afgewerkt. Loop nog te denken hoe de gebouwtjes verder te weatheren. Met de daken ben ik wel klaar maar de rest nog niet. Kritiek is welkom. Stel prijs op een eerlijke mening, alleen oh en ah interesseert mij niet zo.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: 1200Blauw op vrijdag 10 april 2020, 11:10:29
Ik zal de "oh" en "ah" achterwege laten. Wat dan voor mij overblijft is wat die GSA in je avatar doet. Is dat je vervoermiddel in Thailand? Dat is daar behoorlijk exotisch lijkt me.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Nieuwenhuis op vrijdag 10 april 2020, 11:48:04
Dag Henk.

Bij het stationsgebouw zou ik de gevellijsten om de kozijnen een ander kleurtje geven,
zodat de gevel minder als één (plastic) geheel overkomt.
Ook zou je de perronoverkapping van een groene (algen-)waas kunnen voorzien.
Er ontbreken regengoten en -pijpen aan het gebouw en ik vraag mij af of de lamp functioneert ... :roll:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op vrijdag 10 april 2020, 13:33:45
 @citaat @citaat

Haha, ja ik ben nogal citrofiel. Ik woon hier nu vier jaar en ga er al heel veel langer op vakantie. In al die tijd heb ik bijna alle Citroen modellen slechts één keer gezien. Een GSA of GS nog helemaal niet. Trouwens wat op de avatar staat is geen GSA. Dat is mijn laatste voiture in Nederland,  een CX GTi. Fantastische auto, zelf geïmporteerd uit la doux France. Vlak voor vertrek naar Thailand verkocht naar Duitsland.

 @citaat

Ja, met dat station ben ik nog niet klaar. Iets dergelijks zat ik zelf ook al aan te denken. Hoewel het geheel nog een blanke laag matlak krijgt, wat de plastic look al een stuk wegneemt, was ik toch van plan wat meer variatie aan te brengen. Ben er nog niet uit welke kleur dat moet gaan worden.
In een eerdere post had ik al gemeld dat Piko nauwelijks tot geen HWA materiaal bij zijn kits levert. Nu zijn de afvoerpijpen geen probleem die kan ik makkelijk zelf maken. Regengoten is een ander verhaal. De isolatie van 2,5mm² VD draad is mogelijk, probleem daarbij is het recht aan te brengen. Moet ik nog een testje mee doen.
De overkapping krijgt eerst nog een laagje antraciet en zal daarna een weathering krijgen. Daarvoor ben ik ook nog op zoek naar enkele poeders maar met de huidige toestand is dat moeilijk. Alle winkels zijn dicht, alleen levensmiddelen en apotheken zijn open en die hebben dat niet. Geduld is een schone zaak.
En nee, de lamp functioneert niet. Dat is een attrappe.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op vrijdag 10 april 2020, 17:37:15
Nog een heel kleine update. De eerste ruwbouw van het tunneltje is toonbaar. Alleen de trap ontbreekt nog. Heb geen 2mm strips meer. Die moet ik nieuw bestellen.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op zondag 12 april 2020, 07:43:23
Gisteravond nog even in Paint aan het knoeien geweest om te zien hoe ik dat station nog wat kan verlevendigen cq verfraaien. Nou het is echt knoeien geworden, dusdanig dat het niet toonbaar is aan de buitenwereld. Wel heb ik nu een voorstelling voor mezelf hoe en wat het moet gaan worden.
Eerst het huidige projectje, spanten en staanders voor de perronoverkapping, even afmaken en dan kan ik daaraan beginnen. Zodra het klaar is wordt het getoond.
Perrons en laadplatform zijn nu allemaal in de goede kleur (beton) gespoten en kunnen ook verder afgewerkt worden.
Het pakket uit D is nog steeds niet aangekomen dus ander werk is er voorlopig ook niet.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Wimdouwe op zondag 12 april 2020, 09:46:37
 @citaat
En toch ben ik benieuwd naar het knoeiwerkje in Paint.....
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op zondag 12 april 2020, 17:26:16
 @citaat

Tja helaas, dergelijke dingen gaan bij mij direct door de digitale versnipperaar.

De steunen voor de overkapping zijn ook gereed voor de spuiter. Heb er nog gauw een plaatje van gemaakt. Groen is origineel, wit is zelfbouw.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op dinsdag 14 april 2020, 17:11:00
Vandaag minder leuk bericht gehad. Wilde een pakketje versturen naar Duitsland, krijg ik te horen dat dat momenteel niet mogelijk is. Mijn vraag of er dan wel pakketten vanuit Duitsland binnenkomen wordt ook negatief beantwoord. Kan dus nog lang wachten op mijn railmateriaal. Wordt je niet blij van, wist niet dat virussen ook door pakketjes overgedragen kunnen worden.

Een paar dagen geleden vroeg Nieuwenhuis of de lamp functioneert. Sindsdien liep ik mij af te vragen zou het mogelijk zijn? Dus, nu wel ja.
In de spiegelzijde van de lamp heb ik een kleine uitsparing gefreesd en daar een SMD 0603 LED in geplaatst waar twee 0,1mm² draadjes aan zijn gesoldeerd. Vanuit de uitsparing zijn twee gaatjes 0,4mm geboord naar boven net naast de ophanging waar de draden doorheen zijn gevoerd. Zie foto's.

Hetzelfde heb ik gedaan met de straatlantaarn die ook bij het bouwpakket zat. Die geeft nu ook vrolijk licht.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op dinsdag 14 april 2020, 17:18:25
En omdat ik nu toch lekker bezig was meteen maar een lichtpuntje in het Fahrkarten Kontor geplaatst. Daar komt dan ook nog een Preichin in te zitten, dan is het net echt.
Wel heb ik een klein probleempje daarmee. Voor het vastzetten van de LED aan het plafond wilde ik secondenlijm gebruiken. Helaas werkt dat niet maar de druppel die ik er in heb gelegd heeft er wel voor gezorgd dat de ruiten beslagen zijn. Hoe krijg ik die weer helder?

Inmiddels is het stationsgebouw ook opgeleukt met een kleurtje aan de raampartijen. Daarvan volgen morgen foto's. Ben ik vandaag vergeten te maken.  :oops:
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Ludo1957 op dinsdag 14 april 2020, 18:22:47
Hallo Henk,

Even nagekeken gezien mijn intentie om te webshoppen in Duitsland, met volgend resultaat:
De sites van resp. PostNL.nl en PostNLbe maken enkel melding van Corona-vertragingen voor pakketten naar & vanuit Duitsland.
Een en ander laat dus veronderstellen dat internationale verzendingen wél mogelijk zijn (?)   :)

Vanuit China gaat tegenwoordig soms zelfs sneller dan ooit (vandaag 14/4 een pakje ontvangen van ome Ali dat besteld is op 29/03)
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Anne W op dinsdag 14 april 2020, 22:43:43
Beste Henk,

Voor wandlantaarns gebruik ik, en iTom ook geloof ik, lantaarns uit de N-Spoor wereld, H0 is vaak te grof/groot.

Groet, Anne W
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Tony op woensdag 15 april 2020, 01:10:24
Hoi Henk,

Ik zie je projectjes hier nu pas.
Erg leuk om te volgen  :thumbup:
Die folders daar zien eruit als de folders hier van 30 jaar geleden  :D
Maar goed, dat je daar bergen van maakt !

Grtz Tony
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op woensdag 15 april 2020, 17:28:47
@Ludo1957

Schijnt dat dat naar en van Duitsland voor alle landen geld, niet alleen Nederland. Overigens zit hier ook alles potdicht. Het interregionale verkeer ligt nagenoeg helemaal stil. Bussen en treinen rijden niet meer. Op alle provinciale grenzen zijn controleposten ingericht, geen geldige reden om ergens naar toe te gaan dan omdraaien, anders doorrijden met de restrictie van 14 dagen zelfquarantaine. Wie zich daar niet aan houdt riskeert hele forse boetes tot gevangenisstraf. Bestel regelmatig spullen uit China. Daags na de douanepassage werd het altijd thuisbezorgd. Nu duurt het dan nog minstens een week tot veertien dagen. Voorlopig kan ik nog even vooruit maar dat duurt ook niet eeuwig. Hoop dat die ellende snel over is.

@Anne W.

Ja Anne, dat weet ik. Dat doe ik al 25 jaar maar dat is hier nu niet relevant. De zin van de exercitie was om te zien of zo een functieloos plastic bouwpakket frutsel te transformeren was naar een functioneel iets. En dat kan dus, eigenlijk zonder veel moeite. Wat de schaal betreft valt het nog helemaal niet tegen. Iets te groot maar dat valt nog best mee. Toch bedankt voor je bijdrage.

@ Tony

Haha ja inderdaad. Maar bijzonder is dat niet hoor. Thailand is nog steeds een derde wereld land, ook al denken de Thais dat zij de spil in de wereld zijn. In veel, heel veel dingen lopen ze ongeveer 50 jaar achter. Maar 'make believe' wordt hier groot geschreven.

Vandaag de laatste dag van "Songkran" gehad. Dat is het Thaise nieuwjaarsfeest waarmee het begin van de regentijd wordt gevierd. Normaal gaat dat gepaard met uitbundig watergooien en veel, heel veel drank. Dit jaar helemaal niets. Geen waterpartijen, geen drank. Iedereen zit braaf thuis en wacht op het einde der tijden.

Goed, modeltreintjes en wat daarmee samenhangt gaat het hier over. Gister beloofd de foto's van het gepimpte station te plaatsen en belofte maakt schuld. Bij deze dus.
Vandaag ook maar begonnen met de trappen van de voetgangerstunnel. Van restanten 1mm plaat 2mm strips gemaakt en die op maat gesneden voor de treden. Je moet toch wat als er voorlopig geen zendingen met nieuw materiaal binnenkomen.

De ruiten van het kaartverkoophok heb ik weer helder gekregen met een wattenstaafje gedrenkt in zuivere alcohol. Een DB medewerker heeft daar een plaatsje gekregen en wacht nu op de eerste klanten. Tevens heb ik hem een werktafel en een stoel gegeven zodat hij zijn werk enigszins comfortabel zittend kan doen. Van origine had deze Preischin een hoge hoed op. Nu vraag ik mij af, hoge hoeden (cylinders) waren ook in de vijftiger jaren al niet meer in zwang. Die heb ik dus maar omgetoverd in een platte uniformpet. Lijkt heel aardig en achter dat 'glas' valt het al helemaal niet meer op.
De perronoverkapping heb ik getracht te weatheren met de kwast. Dat is nog niet helemaal naar mijn zin. Morgen een poging met de airbrush ondernemen.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Jan22 op woensdag 15 april 2020, 21:29:29
Een daarvan is de transit tijd  van zendingen vanuit Europa naar Azië. Zit te wachten op railmateriaal wat maar niet wil opschieten (...)

(...) bij het station, volgens de fabrikant is de (houten) wachtruimte later aangebouwd. Leuk maar die architect had ik meteen ontslagen. De wachtruimte is op het perron gepland zodanig dat reizigers er niet meer langs kunnen of op het spoor kukelen. Levensgevaarlijk (...)
Gek hoor, mijn railmateriaal komt uit China, al staat er (met minieme lettertjes) Peco op (zal wel namaak zijn).

Scherpe observaties. Doordenkertjes ook.  :thumbup:

Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 18 april 2020, 16:18:12
Heb mij de laatste paar dagen bezig gehouden met de trappen van de tunnel. 25 treden in iedere trap, inclusief een tussenbordes. Om die één voor één aan elkaar te plakken gaat wel een beetje tijd inzitten. Heb ik dus ook niet gedaan. Het geheel is nu zover klaar dat het toonbaar is. Vloer en treden in decent betonkleurtje gehouden en de wanden een vijftiger jaren kleurtje gegeven. Het geheel behoeft nog enige afwerking wat de komende dagen gedaan zal gaan worden. Tot zover ben ik er redelijk tevreden mee. Enige puntje is, ik had een bouwtekening gemaakt op schaal. Bij het bouwen exact de maten overgenomen, ook voor de treden en het "verzet". Dus de horizontale afstand van trede tot trede. Wat blijkt in de praktijk, kom ik nu 12 mm te kort. Raar. Moet er nu een vulstukje in gaan plakken en dat dan weer glad met de vloer afwerken. Gaat goedkomen.

Ondertussen begonnen aan Faller bouwset 130191 "Zimmerei". Een zogenaamd gepatineerde kit. De patina is niet meer dan enkele vegen en spetters grijze verf op de gietbomen. Ziet niet heel onaardig uit maar houdt ook niet over. Bij het verwijderen van de gietbramen en naden verwijder je dus ook het patina. Nou ja, het zij zo. Wel veel filigrane onderdeeltjes, zo filigraan dat het al kan breken voor je het onderdeel uit de gietboom hebt. Vooral met mijn lompe handen is dat een klein probleempje. Alleen de deuren die de werkplaats zouden moeten afsluiten zijn niet zo filigraan. Lijken wel pantserdeuren met een dikte van ca. 1,5mm. Daar moeten we eerst maar eens wat vanaf schuren.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op dinsdag 21 april 2020, 16:15:44
Had het in de vorige update al aangekondigd. Vandaag de deuren van de Zimmerei op een enigszins acceptabele dikte gebracht. Van 1,5mm naar 0,8mm maakt een heel verschil in aanzien. Zie de foto's en oordeel zelf. Eerste foto is 1 deur behandeld de andere deur origineel. Dan kun je het verschil goed zien.

Ook heb ik vandaag een stukje rail van ballast voorzien. Wilde eens kijken of de Busch ballast voor C-rail ook echt past. Helaas niet, behoorlijk kleurverschil. Nu moet daar ook bij opgemerkt worden dat ik C-rails heb in drie verschillende kleuren. Plus nog een heel traject in Alpha-rail, dat is weer een andere (zwarte) kleur. Zal morgen eens bij een ander stukje C-rail kijken.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Degeluidsman op dinsdag 21 april 2020, 21:13:26
Je zou bovenop bij de puko’s wat ballast kunnen plaatsen, dan komt de kleur beter tot zijn recht.


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: BlikkenTinus op dinsdag 21 april 2020, 21:34:18
 @citaat Of met wat poeders aan de slag.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op woensdag 22 april 2020, 17:11:19
Ben eerst met de suggestie van Peter aan de slag gegaan. Dat leek mij de meest eenvoudige methode. Een andere mogelijkheid zag ik om met de airbrush te werken. Maar zoals het er nu uitziet blijft het hierbij. Op de foto zie je nog iets kleurverschil terwijl dat met het blote oog nauwelijks waarneembaar is. En op de tweede foto heb ik wat ballast gestrooid op een onlangs nieuw gekochte C-rail. Hier is nauwelijks kleurverschil waarneembaar. Niet op de foto en niet met het blote oog. Dus dat issue is van de (trein)baan.

Tevens heb ik vandaag de perrons bijgewerkt en -gespoten. Dat ziet er nu zeer toonbaar uit. Het hekwerkje, gesoldeerd van vertinde koperdraad 0,75mm, ben ik nog niet helemaal tevreden mee. Daar hoor ik graag jullie mening over. Ook heb ik nog wat aan de Zimmerei gefrutseld. Kleine details aangebracht, verlichting voorbereid en dergelijke. Daarvan volgen foto's later.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Wimdouwe op woensdag 22 april 2020, 18:51:00
En bij K-rail heb je het probleem met kleurverschil niet  ;)
Volgens mij heb ik ook drie kleuren C-rail op de baan, waarbij de oudste stukken wel een bruine waas lijken te hebben. Toch maar de balasttruc uit gaan voeren een keer....
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: ramdani op donderdag 23 april 2020, 14:27:18
iedereen gebruikt die ballast van Busch voor zijn c-rail,
waarom is niet out-of-the-box proberen,heb ik ook gedaan :arrow:
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 23 april 2020, 16:41:59
oech. Dat ligt er wel dik op, zodoende is het niet meer als C-rail herkenbaar. Ziet er inderdaad heel anders uit. In ieder geval is out-of-the-box hier een zeer treffende omschrijving. De kleur is niet geheel mijn smaak en zou ook niet in mijn thema passen. Maar smaak is natuurlijk zeer persoonlijk.

Vandaag de Zimmerei afgebouwd, moet alleen nog enigszins geweatherd worden. Dat doen we op een later tijdstip nog wel eens. Nog enkele punten betreffende de bouw. Om de daken er goed op te krijgen is een heel gepiel. Met enige beheerste kracht na het weghalen van een beetje materiaal is het gelukt maar echt soepel gaat dat niet. Ook zit er naar mijn smaak een klein foutje in de bouwinstructie. Volgens deze dient de spaanopvang geplaatst te worden nadat de daken zijn aangebracht. Dat past niet echt. het hokje is te hoog om onder de HWA geschoven te kunnen worden. Mijn advies is om de spaanopvang te plaatsen voordat de daken worden aangebracht. Dan gaat dat veel gemakkelijker. Ook is het vreemd dat er wel een spaanopvang bij de bouwkit geleverd wordt maar in de instructies niets wordt vermeld over afzuiging bij de machines. Terwijl er wel onderdelen meegeleverd worden die hiervoor te gebruiken zijn. Die heb ik dus wel aangebracht. Terwijl ik dit schrijf bedenk ik mij dat dat niet op de gemaakte foto's getoond wordt. Indien hiervoor interesse is zal ik die alsnog maken.
Het bedrijf wordt verlicht door 4 LED's die in serie geschakeld zijn. Bij 12V neemt het hele feestje slechts 2,5mA op.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Tony op dinsdag 05 mei 2020, 21:19:43
Nou Henk, de Zimmerei mag dan lastig in elkaar te frotten te zijn, mooi en apart is hij zeker  :thumbup:
Als je die nog wat bijgewerkt hebt, ben je het werk snel vergeten  ;)

Grtz Tony
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op woensdag 06 mei 2020, 18:02:24
Ja Tony inderdaad. Het gefrot en gepiel ben ik altijd meteen vergeten als het resultaat bevredigend is. De verdere afwerking moet wachten tot het gebouw zijn uiteindelijke plaats op de baan krijgt. Dan wordt er ook wat groen en ander natuurwerk aan toegevoegd.

Laatste dagen niet veel op het forum aanwezig kunnen zijn. Iedere avond zit er onweer in de lucht en dan schakelt mijn provider de zendmast uit ter voorkoming van blikseminslag. Tja, hier op het platteland tussen de rijstvelden hebben we nog geen kabel. Om over fiber helemaal maar niet te spreken.

Momenteel ben ik bezig met het fabriceren van meubeltjes voor de Edekawinkel, de goederenloods en het tankstationnetje wat ik inmiddels ook gebouwd heb. Verwacht daar morgen de laatste hand aan te leggen. Dan komt er ook weer een foto update.

Tussendoor ook wat aan het  klooien geweest met plakaatverf. Kreeg de rotspartij niet naar mijn zin en nu na de laatste verfbehandeling is het helemaal prut geworden. Dus maar weer met mes en beitel aan de slag en overnieuw beginnen.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 07 mei 2020, 12:31:26
Hali Hallo, hier een kleine meubel update.

Voor de goederenloods heb ik enkele meubeltjes gefabriekt. Een klantenbalie, een buro en een stoel voor de chef. Op de balie en het buro liggen een paar stapeltjes A4. Onder andere vrachtbrieven voor de verzenders om in te vullen. Op het buro heb ik ook een telefoon gemaakt voor de chef. Man, man in H0 wordt dat een apparaatje van 1,5 bij 1,5 mm. Wilde het eerst maar achterwege laten maar de uitdaging was te groot om te laten liggen. Het is geen superdeluxe kunstwerk geworden maar de algehele indruk is er wel, met kiesschijf. Ook is er een kolenkacheltje, van restjes gietboom, ingebouwd om de koude winterdagen een beetje aangenaam door te komen. Verder het geheel wat aangekleed met Fallertjes en wat stukgoederen. Aan de balie staat een afhaler en de chef wijst hem waar het pakket door de medewerker, die net naar buiten loopt, wordt neergezet. Zie de foto's.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 07 mei 2020, 12:44:30
Ook de Edeka winkel heeft een interieurse aankleding gekregen in de vorm van enkele kasten een verkoopbalie en  etalageruimte. Als eerste een tussenmuur opgetrokken en de verkoopruimte van een tegelvloer voorzien. In de stellingkast aan de achterwand heb ik twee schappen voorzien van "grootgrutterswaren". Moet er nog even over nadenken of ik de rest van de schappen geheel of gedeeltelijk ga vullen. Er gaat wel een hele hoop tijd inzitten, maar dat is momenteel het probleem niet. Het duurt tenminste tot 19/6 voordat het postverkeer hiernaartoe weer wordt hervat. Tot die tijd kan ik dus sowieso niet veel anders doen.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 07 mei 2020, 14:55:48
Ook heb ik nog het tankstationnetje van Piko gebouwd. Een gebouwtje uit de Hobby serie en dat merk je. Zeer eenvoudig uitgevoerd. Maar het is wel precies het type tankstation wat ik wilde hebben. Een beetje aangekleed met tussenwanden voor een buro en een toiletruimte. Vloeren in deze ruimte aangebracht met een tegelprintje. En ingericht met een balie en verkoopstelling in de voorruimte. In het buro hebben twee kasten, een buro en een stoel een plaatsje gevonden. Het toilet krijgt matglas dus doe ik daar verder niets aan. De draden voor de verlichting zullen daar doorheen naar beneden gaan. Het geheel wordt feestelijk verlicht met vijf LEDs SMD 0803. Eén in het buro, twee in de verkoopruimte en twee boven de pompen. In de pompen is een heel kleine ruimte waar eventueel een SMD LED ingebouwd zou kunnen worden. Maar omdat zinvol te maken moet dan ook het teller gedeelte opengemaakt worden. Aangezien mijn baan begin jaren 50 is gesitueerd en ik niet zeker ben of pompen toen al interne verlichting hadden heb ik het niet gedaan. Dacht dat de buitenverlichting voldoende moest zijn.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: h0_miessie op donderdag 07 mei 2020, 16:10:08
Interieur geeft altijd net dat beetje extra aan een gebouw Henk.
Mooi gedaan hoor straks wat preisertjes erin en genieten maar.

Groet Michel
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: WAJ Janse op donderdag 07 mei 2020, 18:38:29
Hallo Henk,  het lijkt er op, dat je al langer in de meubelmakerij zit; dit ziet er hardstikke goed uit man!!
En als je toch nog zo lang moet wachten, kun je misschien je vaardigheden commercieel inzetten  :D :)

Maar begrijp ik, dat er tot 19/6 ook geen post bij jullie bezorgd wordt? Had iets verstuurd vanuit Nederland, maar heb
geen reactie gekregen.

Succes met de volgende meubels

M vr gr,

Wim Janse

Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op vrijdag 08 mei 2020, 16:57:50
Hoi Wim, Dank voor je compliment. In een ver grijs verleden heb ik wel ooit eens part time bij een meubelmaker gewerkt. Dat waren dan bankstellen die daar gemaakt werden. Maar als technisch allrounder ben je natuurlijk van alle markten thuis en niet voor een gat te vangen.

Landelijke post wordt wel bezorgd. Maar vanuit Europa komt er hier niets het land binnen. Weet niet wanneer je dat pakketje verstuurt hebt maar mijn bestellingen (dd 24-03-2030) die uit Duitsland moeten komen zijn allemaal weer terug bij de afzender. Moet zelf nog iets terugsturen en dat gaat ook niet.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op woensdag 27 mei 2020, 17:22:37
Hallo medespoorders,

Het wordt weer hoog tijd voor een kleine update. Veel is het niet maar er gaat wel een hoop tijd in zitten. De winkelstellingen zijn inmiddels goed gevuld met grootgrutterswaren. Wat een gepriegel op de vierkante mm. Aangezien ik er een 3D effect in wilde hebben kwam een print niet in aanmerking. alles dus uit restjes styreen opgebouwd en met het handje beschilderd. Op de grote foto ziet dat er een beetje vreemd uit maar in het echie komt het best geloofwaardig over. In ieder geval ben ik er tevreden mee. Verder het tafereel aangekleed met enkele Chireisers. Uiteraard de grootgrutter zelf die net in gesprek is met een klant, haar man staat rustig op de achtergrond te wachten. Een andere klant staat op het punt de winkel te verlaten en loopt gehaast naar de deur. Het hulpje van de grootgrutter gaat intussen maar eens kijken wat de jonge dame met de vlecht aan het doen is. Zo te zien is die bezig met de snoepjes te proeven.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op woensdag 27 mei 2020, 17:27:27
En nog een paar plaatjes van de winkel.

Ondertussen ben ik ook bezig geweest met een uitneembaar stukje scenery, althans het frame hiervoor. Enkele verschillende technieken uitgeprobeerd om te zien welke het beste toepasbaar zal zijn. Hierover later meer.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op vrijdag 29 mei 2020, 17:35:29
Vandaag wat aan het opruimen geweest en kwam tot de ontdekking dat ik twee maal de Faller bouwset B-214 heb. Echter alleen het nummer is hetzelfde, het zijn twee heel verschillende bouwpakketten. Beetje slordig van Faller, niet erg gründlich om het zo maar te zeggen.

Ook staat in een ander draadje bouwdoos B-215 als restaurant omschreven. Bouwdoos B-215 heb ik ook maar dat is heul geen restaurant. Een vakwerkhuis is het. 😸
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 02 juli 2020, 16:33:36
Hallootjes, maar weer eens tijd voor een kleine update. Dit keer de kerk. Die wordt voorzien van een compleet interieur met kerkbanken altaar kansel enzovoort. Zo ver ben ik nog niet. Eerst maar de ramen. Op de eerste foto zie je hoe de fabrikant het bedacht had. Dat vind ik dus drie keer niks. Op foto 2 en 3 de zijramen zoals ik ze nu gemaakt heb en op foto 4 de vensters van het koor.
Doordat voor de foto de wanden nu van achteren sterk worden belicht zie je de doorschijning ook goed. De donkere strepen zijn ribben waartegen straks de binnenwanden aangebracht worden. Deze worden aan de buitenzijde (spouw zeg maar) zwart gespoten en aan de binnenzijde gewoon wit. dan kunnen daar eventueel nog muurschilderingen op worden aangebracht.

En eindelijk, eindelijk, eindelijk is er een pakketje aangekomen met wat railmateriaal. Morgen dus verder bouwen aan het stationsemplacement. Dan volgen de foto's vanzelf.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Tony op zondag 12 juli 2020, 15:30:21
Dat is een hele verbetering, Henk  :thumbup
Zoiets zou de fabrikant er al vanzelf bij moeten stoppen, dat zijn de kosten toch ook niet.

Grtz Tony
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op dinsdag 21 juli 2020, 17:15:25
Inderdaad Tony. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn om in plaats van de standaard "gordijntjesprint" eens wat anders bij een kerk te stoppen. Daar hoort gewoon gebrandschilderd glas in.

Maar nu zit ik toch met een heel klein vraagteken. Ben bezig om een autowerkplaats in elkaar te zetten en daar zit een onderdeeltje bij waarvan ik geen flauw vermoeden heb van wat het voor moet stellen. Volgens de bouwtekening moet het ding op het voorterrein geplaatst worden. Ik zat al te denken aan een hydrant maar die ken ik niet in deze vorm. Wie het weet mag het zeggen dan kan ik het ding een passende kleur geven. Het is het ronde ding midden op de foto naast de twee gasflessen (groen). Zie pijl.
Alvast bedankt voor het meedenken.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: bellejt op dinsdag 21 juli 2020, 17:27:50
noemt inderdaad hydrant.Is een straatkraan waar de brandweer zijn slangen op aansluit bij een brand.Zijn meestal rood van kleur.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op woensdag 22 juli 2020, 16:54:18
Hartelijk dank voor je reactie. Heb nog even een Google zoekopdracht gedaan naar afbeeldingen van een hydrant. Er zijn aardig wat varianten van zo een ding. Echter het model wat ik op de voorgaande foto heb staan vind ik er niet tussen. Wel iets met redelijk grote gelijkenis. Nu heb ik het modelletje maar aangepast naar die variant. Lijkt het toch een beetje meer op de werkelijkheid.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: joske3 op woensdag 22 juli 2020, 18:53:48
Hydrant is correct. Het ronde, geribbelde deel is een bus die om de kranen heen zitten.
hier nog een afbeelding:
(https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn%3AANd9GcT3gtpgzLc-Aqe4pqadssUL1sbmm_oS-NlgCw&usqp=CAU)
Zoek maar eens naar Löschwasserstelle :D :D
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: joske3 op woensdag 22 juli 2020, 19:05:41
Vandaag wat aan het opruimen geweest en kwam tot de ontdekking dat ik twee maal de Faller bouwset B-214 heb. Echter alleen het nummer is hetzelfde, het zijn twee heel verschillende bouwpakketten. Beetje slordig van Faller, niet erg gründlich om het zo maar te zeggen.

Ook staat in een ander draadje bouwdoos B-215 als restaurant omschreven. Bouwdoos B-215 heb ik ook maar dat is heul geen restaurant. Een vakwerkhuis is het. 😸
En als je dan weer wat verder kijkt zie je dat Faller het niet zo nauw nam met 214, of 215 of.... :P :P
(https://www.conradantiquario.de/img/katalog/fal1962/22.jpg)
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 23 juli 2020, 16:07:19
Hierbij een foto van de aangepaste hydrant en een foto van het origineel. Als je op Google een zoekopdracht "hydrant"ingeeft en dan alle images selecteert krijg je een hele waslijst met die dingen in allerhande kleuren, vormen en maten. Slechts één afbeelding daarvan lijkt op wat ik heb in model. Dat is niet overdreven veel. Maar net genoeg om te overtuigen. Wel heb ik mijn modelletje in rood geschilderd, gewoon omdat dat zo leuk kleurt.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op dinsdag 04 augustus 2020, 16:34:56
Vandaag door familie rompslomp niet, zoals gepland, de weigerige wissels uit kunnen bouwen. Wel tussendoor een laatste hand kunnen leggen aan de wandlantaarn. De foto's hiervan wil ik jullie niet onthouden. Foto 1 zoals deze in het bouwpakket geleverd worden, foto 2 en 3 met LED erin gebouwd. Dan zit er ook nog iets in het pakket wat ik maar als uitstortbak beschouw. Deze als zodanig ook beschilderd, alleen de kraan moet nog een chroom kleurtje krijgen. Ook dit frutseltje krijgt een plaatsje in de werkplaats.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 06 augustus 2020, 18:05:32
En toen zat de wandlantaarn aan het gebouw vast en geeft licht.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: WAJ Janse op donderdag 06 augustus 2020, 18:20:13
Heel leuk Lobo
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op vrijdag 07 augustus 2020, 16:45:58
Lobo? What's in a name? Je mag wel Henk zeggen hoor, zijn er hier geloof ik een paar meer van.

Vandaag begonnen met wat oudere onafgewerkte projectjes verder te bouwen. Gisteren is het pakket met de benodigdheden daarvoor binnen gekomen dus we kunnen weer los. Eerst Faller pakket B214. Welke? Nou die dus. Binnenwanden er in gezet, keuken gemonteerd, meubeltjes en bewoners geplaatst. Nu nog de verdiepingsvloer en verlichting en dan kan het geheel dicht en afgewerkt worden. Foto van het interieur van boven erbij.
Hierna is de kerk aan de beurt om verder afgebouwd te worden.

Er zit ook een steunmuur van Noch bij de bestelling. Heb het ding even op zijn plek gezet maar kan er niet echt blij mee worden. De verhoudingen met het tunnelportaal kloppen niet. De muur is veel te groot en te grof. Moet ik eerst nog maar een paar dagen aankijken.

Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Degeluidsman op vrijdag 07 augustus 2020, 16:51:20
Hoi Henk,

Wellicht een idee om de muur lager te maken doormiddel van een scherp mes of zaagje. De bovenste rij platte stenen ook los snijden en die weer op de overgebleven muur plaatsen.


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: WimFPU op maandag 10 augustus 2020, 11:56:48
Goed idee Peter. Alleen zou ik dan misschien een stukje van de onderkant verwijderen waardoor ook de steunberen wat korter worden.

Groet,
Wim
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 13 augustus 2020, 12:50:28
Hallo allen, Dank voor het meedenken en de tips. Aan de onderkant een strookje wegsnijden had ik ook al aan gedacht maar, daar zit ook nog een voetje aan. Dan moet je dat dus wegsnijden, kan maar of het er mooier op wordt? Denk er nog even over na.

Ondertussen bezig geweest met twee projectjes. De kerk en het huis B214. Eerst maar even de kerk. Daar zitten nu binnenwanden in waardoor de ramen van binnen gezien een beter aanzicht hebben en de lichtisolatie, mede door alufolie tussen de wanden, uitstekend is. Tevens is er een vloer in het geheel gemaakt op diverse niveau's. Het grootste gedeelte is 4mm verhoogd zodat de vloer gelijke hoogte heeft als de ingang. Dan kunnen de Preisers niet struikelen. Achterin waar het altaar, de preekstoel en een devotiekaarsen tafel komt is nog eens vier mm hoger. En tenslotte het koor is weer een mm hoger. De verlichting van het geheel ligt ook al klaar om ingebouwd te worden. In totaal 7 warmwitte LED's, zes in de beuk en 1 in het koor, gaan de boel vrolijk verlichten. De devotiekaarsen worden uitgebeeld door een aantal SMD 0603 gele LED's. Deze worden afwisselend gevoed door een gelijkgerichte wisselspanning zonder afvlakking en een enkelzijdige gelijkrichter (een enkele gewone diode dus). Dat geeft, als het goed is, een afwijkend flakkerend licht. En nu de foto's zoals het er momenteel uit ziet.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 13 augustus 2020, 13:06:00
Dan nog het Faller huis B-214. Dit is voorzien van een "marmer" vloer en ingericht met diverse meubeltjes en een komplete keuken. Op de bovenverdieping is een gemeubileerde slaapkamer ingebouwd. Om het geheel wat beter te laten ogen zijn ook hier binnenwanden in geplaatst. De vrouw des huizes leunt legèr met haar rug tegen het aanrecht en is in gesprek met haar echtgenoot die op de bank zit. De verlichting wordt verzorgd door 3 warmwitte 3mm LED's, één in de zitkamer, één in de keuken en nog één in de slaapkamer. De buitenverlichting wordt gevormd door 2 gele 3mm LED's. Het geheel vind ik er zo leuk uitzien maar oordeel zelf aan de hand van de foto's
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Tony op vrijdag 21 augustus 2020, 18:04:01
Dat is smullen, wat je allemaal laat zien, Henk  :P

Grtz Tony
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 22 augustus 2020, 16:19:57
In reactie #1 had ik al kort het seinhuis aangestipt. Daarvoor is nu de inrichting bijna klaar. Hiervoor had ik de fallerset seinhuisinrichting aangeschaft. Man man wat een hoop onderdelen zitten daarin. Niet alleen voor de inrichting maar het halve seinhuis. Alleen de wanden ontbreken volgens mij. Op de benedenverdieping staan de spaninrichtingen voor wissels en armseinen. Hier heb ik dus ook een vloer ingezet die op de juiste hoogte is gebracht door restjes gietboom er onder te plakken. Op de bovenverdieping is de eigenlijke werkruimte zoals dat bij seinhuizen doorgaans het geval is. deze is voorzien van een hebelbank en er komen een paar tafels en stoelen in. Ook de kast voor het onderhoud van de hebelbank krijgt een plaatsje. Er moet nog een beetje schilderwerk verricht worden voor de afwerking. Dan is het seinhuis gereed om dicht gemaakt te worden. Zie de foto's die er deze keer niet al te scherp uitzien. Deze week is mijn telefoon overleden dus ik werk momenteel met een goedkoop Chinees apparaatje. Het is effe niet anders.

Deze week heb ik ook nog een 4 koloms hefbrug in elkaar gefrutseld. In mijn ijver heb ik dat ding ook meteen maar op zijn plek gelijmd zonder er een lik verf op te smeren. Eens zien of het nog los te maken is zonder schade want echt blij ben ik er zo niet mee. Stom,stom. Daarvan komen foto's in de volgende aflevering. Nee, niet van mijn stommiteit maar van de hefbrug.  >:-D
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Degeluidsman op zaterdag 22 augustus 2020, 20:52:58
Ik geloof graag dat het een hoop gepriegel is Henk, maar het resultaat is er dan ook naar  :thumbup: :thumbup:


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op zondag 23 augustus 2020, 12:01:15
Vandaag het seinhuis af gemaakt. Het enige wat nu nog  moet gebeuren is personeel er in. De sollicitatie procedure daarvoor is reeds opgestart. Het interieur is klaar en geheel geschilderd in de door mij gewenste kleurtjes. De buitenzijde van het gebouw heb ik nog van een extra laagje roet voorzien. Je wilt niet weten wat voor rotzooi die stoomlocs achter laten als ze voorbij tuffen. Mijn oma woonde vroeger tegenover station Koog Bloemwijk en de gevels van die huizen waren roetzwart. Ergens in de zeventiger jaren pas zijn die schoongemaakt, gezandstraald. Nu was de lijn Amsterdam - Alkmaar, volgens mij, een van de laatste lijnen waar nog met stoomtractie werd gereden. Maar dat was midden vijftiger jaren toch ook voorbij. Op de aftakkende lijn naar Purmerend heb ik in mijn jeugd nooit anders gezien als een DE2 stel.

Het geheel is provisorisch in elkaar gezet, dwz het gebouw staat nog niet vast op de sokkel en het dak ligt er nog los op. Dat gebeurt pas als het personeel is gearriveerd.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op vrijdag 28 augustus 2020, 17:18:29
Het is alweer vrijdag. De tijd vliegt voorbij als je lol hebt. Deze week bezig geweest met het afbouwen van de perrons voor station Neustadt. In totaal 8 stuks van het Piko bouwpakket Bahnsteig "Burgstein" worden hierin verwerkt. De stukken eigenbouw die hierin komen had ik veel eerder al eens laten zien. Nu zijn we bijna zover dat de overkappingen op de perrons geplaatst kunnen worden. Als eerste de delen die aan de zijde van het stationsgebouw (Spoor 1) komen op de juiste breedte maat maken. Dan moesten de perrons zelf in betongrijs gespoten worden, daarna deze vervuilen met een zwarte wash. Dan de daksteunen in de goede kleur groen spuiten en de aankleding, banken, reklame- en andere borden, klokken, omroepinstallatie en natuurlijk verlichting voorbereiden en aanbrengen. Op de foto is redelijk goed af te leiden hoe het er uit gaat zien.

Dan nog een fotootje van het seinhuis op de plek waar het definitief komt te staan.

En als toetje de hefbrug die ik in elkaar gefrutseld heb. Had al vermeld dat deze reeds vastgeplakt was. Die heb ik redelijk makkelijk weer losgekregen. Je ziet wel de punten waar hij gestaan heeft, iets lichter grijs. Ik heb het ding iets korter gemaakt en wit gespoten. Er moeten nog een paar kleine details op aan gebracht worden. En dan een voiture erop en een monteur eronder.

Deze week zijn ook weer enkele pakketjes binnengekomen waaronder enkele decoders en S88 terugmelder. Kan ik volgende week aan de slag met sporen leggen en aansluiten.

Wordt vervolgd.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 29 augustus 2020, 16:44:58
Zo de hefbrug is af en kan op zijn plaats terug. Alleen nog even zijn plaats restaureren. Ben blij met het resultaat dat er zeer acceptabel uitziet.

Het ding is helemaal opgebouwd met strips gesneden van een 0,5mm styreen plaat. De strips variëren in breedte van 2 tot 10mm. Een kolom, bijvoorbeeld, bestaat uit 6 strips van 3mm, vier op elkaar geplakt en twee aan weerszijden dwars daarop.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Degeluidsman op zondag 30 augustus 2020, 07:50:23
Mooi gedaan Henk  :thumbup: :thumbup:

Mocht er onverwachts sluiting in je baan zitten  8o kijk dan even naar de tweede foto, die schroevendraaier zou dan weleens de oorzaak kunnen zijn  :)


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op zondag 30 augustus 2020, 08:16:15
Haha ja, dank je wel Peter. Maar wees gerust, voor de baanspanning ingeschakeld gaat worden zal eerst een opruiming plaats vinden.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Tony op zondag 30 augustus 2020, 12:04:01
De hefbrug is een snoepje geworden en het interieur van het seinhuis mag er ook wezen, Henk  :P
Ik weet niet, of je de rails nog roestig wil maken, maar als dat zo is, dan zou ik dat bij het station alvast zeker doen.

Grtz Tony
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op zondag 30 augustus 2020, 16:57:02
Dank je Tony, hoewel ik niet mag snoepen als diabeet.

De rails worden zeker nog roestig gemaakt, na het ballasten. En pas daarna worden station en perrons definitief op hun plaats vast gezet. Inderdaad.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op woensdag 02 september 2020, 12:47:34
Mooi gedaan Henk  :thumbup: :thumbup:

Mocht er onverwachts sluiting in je baan zitten  8o kijk dan even naar de tweede foto, die schroevendraaier zou dan weleens de oorzaak kunnen zijn  :)


Mvg,

Peter Degeluidsman

Peter, die schroevendraaier is al weg hoor. Had hem nodig om decoders vast te zetten. 😉
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 17 september 2020, 17:12:24
Zo, alweer 14 dagen verder, de tijd vliegt wanneer je lol hebt. Lijkt wel een Starfighter zo snel gaat dat.

Afgelopen tijd ook weer het nodige meegemaakt. Bij een Chinees werden (gas)lantaarns in 1:87 aangeboden. Volgens de advertentie met LED verlichting en "made of steel". Nu weet ik niet wat Chinezen onder "steel" verstaan maar het is dus gewoon plastiek en een LED zit er ook niet in, een miserabel minilampje. Die krengen vreten 40mA en dan komt er nog nauwelijks licht vanaf. Enkele modellen zaten nog niet eens recht aan elkaar (zie foto). Danig teleurgesteld de zending retour gemeld. Nog geen minuut later krijg ik het bericht "refund issued". Ze hebben dus alle kosten terugbetaald en de lantaarns hoeven ik niet eens terug te sturen. Nu dus maar kijken of er iets aan om te bouwen valt. Met een scherp mes de twee lantaarn helften scheiden, een LED erin en terug samen plakken. Moet kunnen dacht ik.

Verder allerhande rotklusjes gedaan die al langer opzij geschoven waren, moest er toch een keer van komen, toch. Van de firma Faller ersatz gekregen voor de poort van de KfZ Werkstatt. In eerste instantie kreeg ik te horen dat dat bouwpakket uit het assortiment was, wat ook klopt. Maar de poort en hekwerk zit ook bij een pakket wat nog wel in het assortiment zit. Dat heb ik ze even meegedeeld. Nu dus met excuses de juiste onderdelen in 3-voud gekregen. Kan dat ook weer hersteld worden. Tevens het bouwpakket van Auhagen Schmidtstrasse 27 en 29 in elkaar geknutseld. Nummer 29 is nu klaar, aan nummer 27 wordt nog gewerkt. De winkel (Fleischerei) wordt wat beter aangekleed. Hoewel al te veel detail ga ik daar niet in aan brengen omdat deze gebouwen met de achterkant naar de zichtzijde staan. Die achterkanten moeten dus wel netjes worden gemaakt met binnenplaatsje en tuintjes. De binnenverlichting is met LED-stripjes op een "boom" van gietboomrestjes gerealiseerd. Deze bouwdoos van Auhagen heeft een uitstekende pasvorm en zeer weinig gietbramen. De baksteenstructuur van de gevels en muurtjes is bijzonder fijn uitgevoerd. Er zijn nog veel meer filigrane delen in het pakket voorhanden om het geheel mooi mee aan te kleden. Enige punt van kritiek is dat 2 van de zijgevels niet op de juiste lengte (hoogte) waren. Eén van de twee gebouwen heeft 2 etages, de andere 3. De zijgevels zijn allemaal hetzelfde alleen is er voor het 2 etages tellende deel een stuk afgesneden. Dit was dus niet goed gedaan. Kleine moeite om te verbeteren vooral omdat ik beide gebouwen met 2 etages heb gebouwd. De voor- en achtergevel van nummer 27 heb ik dus ook ingekort en daar zie je niets meer van omdat de naden precies achter de aangebrachte stucco versieringen zitten. Bijgevoegd een paar foto's met binnenverlichting aan. Later volgen uiteraard nog foto's waarin de details beter belicht worden.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Degeluidsman op vrijdag 18 september 2020, 08:56:08
Hoi Henk,

Jammer dat de kwaliteit van de Chinees te wensen over liet, dat ze het niet terug willen hebben snap ik wel, de goederen kosten nagenoeg niets en waarschijnlijk gaat het bij hun ook de prullenbak in.

Gelukkig gaat het met de verlichting in je huizen beter  :)


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op zondag 20 september 2020, 16:30:41
Peter,
Meestal is het wel redelijk in orde met wat er geleverd wordt. Heb meerdere soorten lantaarns daar vandaan. Zowaar enkele met metalen mast. Die zien er fantastisch uit voor een paar dubbeltjes. Maar dit was echt drie keer niks.  ;)

Dit weekend enkele projectjes afgemaakt. Als eerste het seinhuis is nu voorzien van personeel. Heel zeker dat ik daar een foto van heb gemaakt, echter niet terug te vinden op het toestel. Is vast weer wat verkeerd gelopen. Volgende week nog maar eens proberen.
Ten tweede de kerk. Het interieur is af en de vaste bezoekers hebben een plaatsje gevonden voor een uurtje meditatie of een rozenkransje. Voor het interieur heb ik de Faller set aangeschaft. Dat leek me iets eenvoudiger als alles zelf te gaan breien en het ziet er prima en strak uit. Wel iets te uitgebreid voor het kleine kerkje. Heb nog enkele kerkbanken en de biechtstoel over. De geplande devotiekaarsentafel heeft ook geen plek meer gevonden. Dat past misschien nog in het kapelletje die in het dorpje komt te staan. En van de preekstoel moest ik de trap afzagen om het erin te krijgen. Nu moet de predikant of meneer pastoor or whoever wil gaan preken met een omweg naar boven klimmen. Red Bull verleiht Flügel of een engeltje om hulp vragen. Nou ja, het blijft modelbouw en daar komt de nodige fantasie en aanpassingsvermogen bij kijken. Zo ook hier. Het enige wat ik hier nog aan wil doen is weatheren, het dak krijgt een weer en wind behadeling en de muren worden iets ontwit. Daarna wordt het kruis, wat nu nog naast de voordeur ligt, op de toren geplaatst. Een meesterwerk wil ik het nog niet noemen maar als totale atheist heb ik er toch een aardig devoot tafereeltje van gemaakt, al zeg ik het zelf.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Tony op zondag 20 september 2020, 17:41:22
Dat kerkinterieur is om van te smullen, Henk  :thumbup:

Grtz Tony
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: boerenknecht op maandag 21 september 2020, 15:19:08
 @citaat Ben ik het mee eens, dat ziet er echt super uit. heel leuk gedaan  :thumbup:
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Nieuwenhuis op maandag 21 september 2020, 16:13:07
Dag Henk.

Wat een geweldig interieur heb je zelf gemaakt voor de kerk :thumbup:
Nu de kroonluchters nog ... :roll: :wink:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: ramdani op maandag 21 september 2020, 16:39:59
leuk interieur  :favorite: ,


nu nog de buitenkant weatheren  :P


mvg,
Michel
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: h0_miessie op maandag 21 september 2020, 17:34:52
Henk,

Het interieur van de kerk is zo mooi gemaakt dat ik mij bijna laat bekeren. :P
Kerkje zal straks als hij klaar is een hoog smulfactor hebben. :thumbup:

Groet Michel
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Wico op maandag 21 september 2020, 18:58:01
Henk,

Met plezier naar je kerk en het interieur gekeken. Leuk om zulke mooie details in het interieur te verwerken. Je zou eventueel nog een deur achter de kansel kunnen plaatsen, dan is het probleem van de vliegende priester ook gelijk opgelost. De "fictieve" trap naar beneden zit dan aan de andere kant van de muur :idea:.

Groeten,
Wico
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Wimdouwe op maandag 21 september 2020, 19:18:52
Ik ben bekeerd  :favorite:
Wat mooi gedaan dat interieur. En maak je geen zorgen over vliegende priesters, die kwamen in de bijbel ook niet voor  ;)
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: WimFPU op maandag 21 september 2020, 20:34:44
Henk,

Een priester op de kansel of voor het altaar en een organist op de orgel bank maken het helemaal af.
Ook voor Corona waren de kerken al slecht bezet dus daar zal niet veel verschil in zitten.
Een plaatje!

groet,
Wim
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Wimdouwe op maandag 21 september 2020, 20:51:38
 @citaat
Ligt er erg aan waar je woont. In mijn dorp (tot de corona) volle zalen......
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op dinsdag 22 september 2020, 03:49:58
Iedereen hartelijk dank voor de leuke reacties. Het dak is er reeds opgelijmd dus verdere wijzigingen kunnen niet meer worden aangebracht, helaas. Ook is het gebouw 'licht' geweatherd. Licht omdat de pastoor er op staat dat zijn kerk altijd schoon is en blijft. Reinheit nicht nur im Herz. Dit tafereel is geplaatst in 1957, toen zaten de kerken ook vol tijdens de mis. Op een gewone doordeweekse werkdag waren er altijd wel een paar bezoekers om uiteen lopende redenen, zoals nu.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 24 september 2020, 15:51:37
Nog even een kleine update voor de week ten einde is. Veel verschillende projectjes afgebouwd. Seinen geplaatst en decoders omgewisseld, maar daarover meer in mijn andere draadje. (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=75417.0 (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=75417.0)). In dit draadje gaat het over de scenery. De kerk is geweatherd en klaar om op zijn definitieve plek geplaatst te worden. Diverse huizen zijn ook klaar om "geplant" te worden. Waaronder de huizen van Auhagen, Schmidtstrasse 27 en 29. De Faller eengezinswoningen B-214 , 131364, 130216 en nog enkele andere exemplaren. De laatste moet nog geweatherd worden en de tuin aangelegd. Dat gebeurt nog voordat het zijn definitieve plek krijgt.

Dan had ik eerder al bericht over de gaslantaarns uit China. Daar ben ik met een proefje begonnen. Heb enkele exemplaren al gehalveerd en de minibulb eruit gepeuterd. Volgende week kijken of ik tijd heb om daar een LED in te plaatsen en zien wat dan het lichteffect is. Indien dit lukt ga ik er meer ombouwen, zo niet, gaat de hele bups de kliko in.

Foto's willen we zien!
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 24 september 2020, 16:13:05
Helaas de laatste foto's pasten er niet meer bij, dus hier maar even apart.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 03 oktober 2020, 11:24:30
De laatste paar dagen bezig geweest een paar oude woningen te restaureren. Had ik ooit nog eens op Marktplaats gekocht voor een grijpstuiver en in een doos gepakt. Nu maar weer uitgepakt en de meuk uitgezocht. Veel eigenlijk niet meer te gebruiken zooi uit elkaar gehaald en de bruikbare onderdelen in de bastelkiste gegooid. Vooral deuren, en dan bedoel ik gewone binnendeuren en niet die buitendeuren van buiten proportionele afmetingen, heb ik altijd te kort. Meestal maak ik die zelf maar en nu dus een paar extra op voorraad.
Enkele gebouwen zagen er nog zeer tot iets minder aannemelijk uit, Twee vakwerkhuizen en een schuurtje onderhanden genomen. Het eeste vakwerkhuis zag er op het oog wel redelijk gebouwd uit maar had overal ontsierende lijmvlekken. Die heb ik zoveel mogelijk met verf behandeld. De vlekken op het dak grotendeels onzichtbaar kunnen maken en het hele dak geweatherd. Op de witte muurstukken zaten grote plakkaten van vergeelde lijmresten. Deels weggekrabd en overgeschilderd, alleen langs en in de naden van het vakwerk zie je nog wat restjes. Dat laat ik maar zo, ziet er wel authentiek uit vind ik. Veel details met een kwastje opgewerkt, dakgoten, afvoerpijpen, luiken en ander houtwerk geschilderd. Is nog niet helemaal klaar maar dat komt goed. Het schuurtje is ook al flink opgeknapt en daarna is het tweede vakwerkhuis aan de beurt. Dat ziet er een stuk beter uit, heeft geen lijmvlekken. Daar ga ik alleen wat weatheren en details aanbrengen met de kwast.

Hierbij wat foto's van het eerste huisje.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Tony op zondag 04 oktober 2020, 10:13:30
Heerlijk om te zien hoe het onroerend goed opgeknapt en gerestaureerd wordt, Henk  ;)
En ook erg leuk om te doen, trouwens !
Het resultaat mag er wezen  :thumbup:

Grtz Tony
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op maandag 05 oktober 2020, 16:18:40
Inderdaad Tony, erg leuk om te doen. Je ziet het object onder je handen gewoon tot leven komen. Dat geeft veel voldoening.

Daarom nog maar een paar foto's. Ditmaal van het schuurtje. De eerste twee foto's zijn nog in bijna originele staat. Het dak en de dakgoten zijn hierop iets behandeld. De foto's drie en vier is het eindresultaat. Op foto 5 de doos met wat nog te repareren valt. Oh en de eerste foto's zijn genomen met natuurlijk licht, de andere twee met de flitser. Vandaar de afwijkende belichting. daar moet je even "door heen" kijken.

Verder is het station met de perrons nu bijna af. De verlichting zit er helemaal in. Daarvoor heb ik LED strips in kleine stukjes geknipt zodat de afstand per LED groter gemaakt kan worden. Maar dan moeten de elektrische verbindingen wel weer hersteld worden. Dat was een heel gepriegel om dat een beetje mooi te krijgen maar het is aardig gelukt. Wanneer het nu een middagje droog wil blijven kan ik de overkappingen spuiten en het geheel samen bouwen. Daarna volgen uiteraard de foto's.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op maandag 05 oktober 2020, 16:31:40
En dan als toegift vandaag nog een foto van de steunmuur. Eerder had ik al gemeld dat ik dat ding te groot vond en niet echt paste bij de tunnelingang zoals ik die op de baan heb staan. Daarop zijn enkele aardige tips en hints gegeven die ik allemaal in overweging heb genomen. Uiteindelijk is het een mix van twee of drie tips geworden. Nu moet het geheel nog op kleur gebracht gaan worden. Dat komt ook wel goed denk ik zo.

Zoek de verschillen.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: WimFPU op maandag 05 oktober 2020, 18:09:46
Je steunmuur ziet er zo veel beter uit Henk. De verhoudingen t.o.v. het tunnelportaal kloppen nu.

groet,
Wim
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op dinsdag 06 oktober 2020, 02:57:35
Wim, dat vond ik zelf ook. Bedankt voor de bevestiging van mijn vermoeden. Ben ik blij mee.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Laenderbahn027 op dinsdag 06 oktober 2020, 07:14:04
Hoi Henk,

Ik heb wel eens een Preiser-priester gezien die zijn armen ten hemel hief, middels een servo. Kon je leuk zien door de open deuren...

Groeten,
William
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op dinsdag 06 oktober 2020, 13:33:26
Hi William,
Ik heb zelfs wel eens een echte priester gezien die zijn armen ten hemel hief. Gek hé.
citaat uit post #80 " maar als totale atheïst heb ik er toch een aardig devoot tafereeltje van gemaakt". Dus helaas, priesters of andere geestelijken zul je op mijn baan niet tegenkomen. De kapelaan is op bedevaart, de koster met vakantie, de pastoor is ergens anders enz. Een kerk echter behoort gewoon tot het vastgoed, dat is geen probleem. En mijn Preisers hebben volledige geloofsvrijheid.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op woensdag 07 oktober 2020, 18:27:47
Vanmiddag efkes een lantaarn in elkaar geprutst. Deze wil ik op het perron gaan plaatsen. Van origine zijn het chinese lampionnetjes met minibulbjes er in. ten eerste wil ik geen gloeilampen op mijn baan, Dat zijn stroomvreters en horen niet meer thuis in 2020, Ja ik weet het, voor WOSA punten zal ik nooit in aanmerking komen. Je kan niet alles hebben op deze wereld. Ik ben graag een beetje milieubewust.

Van origin dus Chinees spul, kost geen drol, stelt ook drie keer niks voor maar je kan er wel wat van maken. En daar gaat het om..   Het oude lampje eruit peuteren is niet het grootste probleem. De draden voor de SMD Ledjes erin pieren is een heel ander verhaal. Nu dacht ik slim te zijn om één draadje van de oude lampjes te laten zitten en daarmee de nieuwe draden er in te trekken. Maar dan moet je ze wel aan elkaar vast maken anders wordt het niks. Van alles geprobeerd, dan weer te dik, dan weer niet stevig genoeg, dan weer met haken en ogen. Uiteindelijk bij de vierde poging is het gelukt. Hehe. Punt is dat je de draden aan elkaar moet solderen maar dat mag geen dikke klodder soldeer zijn. Er zaten twee draadjes in het buisje en meer ruimte is er gewoon niet. Toch moeten er drie draadjes doorheen. De oude draad plus twee nieuwe. Nu gebruik ik lakdraad dus problemen met isolatie heb ik niet. Maar toch een heel gepriegel. Die Chinezen doen dat iets eenvoudiger, Alles (lampje en bedrading) in de eerste lamphelft leggen en dan de tweede helft erop lijmen. Maar dat gaat nu niet meer.

Als eerste probeersel heb ik er een éénvlammige lamp van gemaakt. Daar wil ik er vier van hebben op het perron aan de stationszijde. Op het eilandperron komen vier tweevlammige lampen. En als het bevalt op het emplacement ook nog een paar. Dat moet ik nog even bekijken. Eén lamphouder en het stukje sierboog zijn weggesneden en het ontstane gat met putty dichtgemaakt. De lantaarnpaal is verlengd tot 10cm, minstens tien mm, misschien wel meer, daarvan verdwijnt in de bodemplaat voor de stevigheid. Voor de verlenging heb ik messingbuis genomen. Eerst een stuk wat iets dikker is als het plastic, 3mm dus. En bij de voet een stukje van 4mm diameter erop gezet. De twee stukken messingbuis zijn gesoldeerd en het bovenste stukje plastic met 2-komponenten epoxy verlijmd. Na droging de hele zaak mooi glad en rond geschuurd, klaar om te spuiten in een leuk kleurtje passend bij het perron. Zie de foto,

Nu heeft deze per ongeluk (perrongeluk) gele leds gekregen. Dacht toch echt dat het witte waren want de strip heeft geen gekleurde streep. Die komen dus wel in alle andere lampen, de witte dus.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Wimdouwe op woensdag 07 oktober 2020, 18:35:11
Wat een leuk gepriegel  :thumbup:
Ach ja die gele leds, zijn het niet toevallig natriumlampen? Deze werden vroeger gebruikt omdat ze energiezuinig waren (in verhouding tot een gloeilamp dan).
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op woensdag 07 oktober 2020, 18:47:21
Klopt, bij het inschakelen waren ze eerst rood en verkleurden dan met het opwarmen naar geel.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Tony op zondag 11 oktober 2020, 00:17:50
Da's per lamp nog een flinke klus, Henk  :?
Maar ik neem aan, dat je het graag doet  ;)

Om die WOSA-punten hoef je je niet druk te maken, want huisvlijt wordt in principe rijk beloond !

Grtz Tony
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op zondag 25 oktober 2020, 11:50:08
Oe dat is alweer een hele tijd geleden sinds de laatste update. Maar bij lange niet altijd stilgezeten, meer stil gelegen. twee weken terug een een klein ongelukje gehad. Uitgegleden in een plas water en plotseling waren mijn benen onder mij verdwenen. Dan treed onmiddelijk en onverbiddelijk de zwaartekracht in werking dus met een dreun op mijn gat terechtgekomen en achterover met de kop tegen een hoekige metalen staander gevallen. Bloeden als een rund meneer de dokter, meteen naar de Eerste hulp post, die was gelukkig niet ver net om de hoek. Afijn, vijf hechtingen een injectie en een rol verband later mocht ik weer naar huis. Nadat ik nog 2000Baht had afgetikt natuurlijk want ook in Thailand gaat niets voor niets. Paar dagen rustig op bed blijven liggen leek mij niet helemaal verkeerd want een dergelijke dreun doet wel wat met je en daarbij had ik moeite met focussen. Dus vreesde ik voor een lichte hersenschudding. Gelukkig ging het herstel vrij voorspoedig en loop alweer een weekje rond. Zo nu en dan nog wat last van het hoofd maar dat is niet zo erg.

Goed scenery nu. De huizen van Auhagen Schmidtstrasse 27 en 29 zijn helemaal af en ik ben erg erg tevreden over, voor wat het waard is. Zie foto 1 en 2.
Ondertussen begonnen met Auhagen 11447 Schmidtstrasse 10, een hoekhuis. Hierin zijn twee winkels onder gebracht, een bloemenwinkel en een modehuis. De etalages van beiden worden natuurlijk volledig ingericht. Aan de hoekgevel zijn balkons aangebracht. Een van deze heeft de deuren open staan en daarachter wordt de woonkamer ingericht. Moet nog even bedenken welke meubels daavoor gebruikt gaan worden. Overleg met de interieur designer is in volle gang. De etalages zijn bijna klaar en momenteel ben ik de mannequins aan het modelleren. Deels volledige figuren en deels alleen de torso. De mode werd toendertijd ook al goed uitgestald opdat er flink verkocht kon worden. Dan wil ik nog enkele kledingstaanders fabrieken maar ben er nog niet uit hoe, ik heb wel een idee maar moet nog even uitwerken of dat ook wat gaat worden. Zie foto 3 tot 5 voor de resultaten tot nu.

Tussendoor ook bezig om  meters rails van pukos te voorzien. Dat is iets minder leuk werk maar iedere keer een lengte tussendoor doen is nog uit te houden. Daar heb ik maar geen foto's van gemaakt, veronderstel dat jullie dat ondertussen wel kennen. Ook had ik kurkplaten besteld om als railbed te dienen. Na drie weken onderweg te zijn geweest in China kreeg ik het bericht dat de zending terug was naar de verkoper. Als reden stond erbij: "Prohibited item, this product may not be legally sold on this platform." Op mijn vraag wat er dan wel 'prohibited' is aan kurkplaten heb ik nog geen antwoord gekregen. Gekke lui hoor die Aziaten.

PS. Om WOSA punten maak ik mij helemaal niet druk Tony, inderdaad. En de rest is zeker leuk.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: 44er op zondag 25 oktober 2020, 12:29:03
Voorzichtig Henk je moet nog wat langer mee op deze aardkloot, je kurk kan misschien op een verborgen verboden invoerlijst staan ,uit ervaring weet ik dat de invoer voorschriften in Azië nogal eens “anders” zijn als je zou verwachten. Bijvoorbeeld een mogelijkheid van onzichtbare “germs”  :D :P
Heb eens ervaren dat er van een onderstel van een B747 een “verkeerde” houtsoort cq onbehandeld hout gekrat was, alles vernietigd incl. inhoud.  :(
Succes verder met de hobby en blijf gezond.

Gr. Jan
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Wimdouwe op zondag 25 oktober 2020, 12:53:07
Rare jongens die Aziaten  8o
Gelukkig dat de winkeltjes wel mogen! Dat ziet er nu al heel erg mooi uit.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Tony op dinsdag 27 oktober 2020, 11:45:55
Hoi Henk,

Hopelijk genees je goed en houd je er niks aan over.
Die achtertuintjes zijn mooi geworden, erg sfeervol  :thumbup:
Maar er zitten wel flinke houtwormen in Thailand, als ik de laatste foto bekijk. En de preisers zijn ook niet veilig  :D

Grtz Tony
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 29 oktober 2020, 15:53:17
Dank voor het medeleven, het gaat al weer een heel stuk beter. Nog een beetje last van een trekkende hoofdhuid maar ook dat gaat snel weer voorbij.

Weer iets verder gekomen met het winkelpand. Twee dagen bezig geweest om mannequins aan te kleden en tussendoor nog wat kleine andere dingen gedaan. Ook een eerste poging gemaakt om een kledingrek te bastelen. Is nog niet helemaal naar de zin maar ik weet nu wel welke richting het moet worden, linksom of rechtsom.

Onder andere vanwege het niet kunnen verkrijgen van kurkplaat heb ik nu een foamplaat van vier mm dik gekocht. Gewoon hier in de supermarkt. Daar heb ik stroken van gesneden en die worden nu op de onderplaat gelijmd. In de bochten is het wat wringen en doen want het spul geeft geem mm toe. Bochten maak ik dan ook van smalle strookjes naast elkaar en dat gaat wel goed. Heb er nog geen foto van maar die komt wel.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Dirk-Jan op donderdag 29 oktober 2020, 16:17:13
 :) Gelukkig gaat het weer een beetje met je.
De mannequins zien er keurig en mooi uit, misschien wel iets te mooi. :roll:
Die voor het raam hadden misschien gewoon een wit hoofdje kunnen houden.
Als er nog wat Preisers naar binnen komen om kleding te shoppen is het lastig om te zien wie wie is.
Maar nogmaals, alles ziet er heel gelikt uit, erg leuk. B) :thumbup:

Dirk-Jan
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 29 oktober 2020, 16:48:06
Dirk-Jan ergens heb je wel gelijk maar in mijn herinnering hadden etalagepoppen in de vijftiger jaren ook een meer levensechte uitstraling. Vandaar. Daarbij moet ik opmerken dat deze Preisers uit China komen, vluchtelingen met honderd man in een container voor 3€. Daar komt dan nog wel eens een verminking bij. En die heb ik hier dus voor gebruikt. Horrelvoetjes, geamputeerde handjes enzovoort. Valt hier niet zo op toch.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Nieuwenhuis op donderdag 29 oktober 2020, 18:43:36
Dag Henk.

Je had ook de Old Skool Preisers kunnen gebruiken.
Die stonden al op een ronde basisplaats net zoals de etalagepoppen vroeger :wink:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op vrijdag 30 oktober 2020, 02:49:40
Erik ook jij hebt gelijk maar die had ik nu eenmaal niet. En ik zou ook niet weten hoe die te verkrijgen voor 3€ per container. ;)
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op vrijdag 13 november 2020, 17:30:26
Ha, inmiddels ben ik er dus achter dat Preiser een setje etalagepoppen aanbiedt (Preiser 17701) op voetplaatje. Echt mooi vind ik ze niet en het past ook niet in mijn tijdperk, vind ik. Daaraan ga ik dus geen 11€ uitgeven. Ben heel tevreden met mijn knutselarij en om nog even terug te komen op een gemaakte opmerking. Klanten staan niet in de etalage, dus dat kan geen verwarring opleveren.

Verder ben ik dagenlang bezig geweest met Chinese Preisers te schilderen, aan te kleden etc. Hierbij heb ik ook weer iets geleerd. De meeste figuren kan ik terugvinden in het Preiser assortiment maar niet allemaal. Kan natuurlijk. Het grote verschil zit in het materiaal. Preisers zijn in de basis altijd wit, Chinezen, althans die ik in bezit heb, nooit. Er zijn er van geel, rood en blauw plastic, echte kleurlingen dus.  :D  Ook hebben ze allemaal in meer of mindere mate verminkingen, horrelvoetjes geamputeerde handjes en, heel vaak, nagenoeg geen gezichtsuitdrukking. Hoeden zonder rand, haar met kale plekken enzovoort. Deze bootvluchtelingen zijn dus heel geschikt als treinpassagier of om in gebouwen te plaatsen. Om ze in het openbare leven, op straten en pleinen dus, te gebruiken vind ik deze figuren veel minder geschikt. Dat worden dus wel originele Preisers.

Tussendoor heb ik, bij wijze van proef, twee ontkoppelaars van Uhlenbrock (REPA) ingebouwd. Op zich een hele leuke oplossing waarbij de spoel onder de baan zit en dus niet in het oog valt. Uiteraard wel de ontkoppelaar zelf, een blokje aluminium. Bij het inbouwen van het eerste exemplaar ondervond ik meteen al een nadeel. De staaf die de ontkoppelaar omhoog moet duwen is nogal flexibel, een staafje plastic van 2 mm doorsnee. De ontkoppelaar wordt hierop geperst en ik kreeg het niet voor elkaar om deze zodanig exact uit te richten dat het altijd midden tussen de railstaven blijft. Naar mijn smaak was de kans dat dit een kortsluiting zou kunnen veroorzaken tussen middencontact en railstaaf te groot. Oplossing, aan beide uiteinden van de ontkoppelaar twee gaatjes boren en daar geleidestaafjes ingeperst. Deze geleidestaafjes vallen dan weer in gaatjes die tussen de bielzen zijn geboord. Daardoor kan de ontkoppelaar niet meer draaien en is altijd exact uitgericht. Volgende keer zal ik hiervan een paar foto's plaatsen.

In reactie #62 van 7 augustus jl had ik het over de steunmuur van Noch en dat ik deze eigenlijk te groot vond. Hierop kwamen er enkele suggesties en tips. Na lang nadenken, wikken en wegen heb ik eigenlijk alle aangedragen tips hierin verwerkt. Van de onderkant een stuk afgesneden en van boven een stuk ertussenuit gehaald. zodanig dat de hoogteverhouding van muur en steunberen nagenoeg gelijk is gebleven. Met de overgebleven stukjes heb ik de steunmuur verlengd en van stukjes styreen nieuwe afdekplaten gesneden en op kleur gebracht. De kleurverschillen in werkelijkheid zijn veel kleiner als op de foto. Met het blote oog nauwelijks waarneembaar.


Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 14 november 2020, 17:21:04
Nog even de beloofde foto's publiceren. Als eerste had ik alweer enige weken geleden beloofd nog een foto te plaatsen van het foambed. Bij deze dan.
Verder nog enkele foto's van de REPA ontkoppelaar met de aanpassing die ik daaraan gemaakt heb. Inmiddels heb ik een exemplaar provisorisch aangesloten en getest. Eerlijk gezegd valt het resultaat mij nogal tegen. De spoel is niet erg sterk en de kracht waarmee de ontkoppelbalk omhoog komt dusdanig zwak dat ik mij afvraag of dat wel goed gaat werken. Nog even wat verder testen maar.

Nu eerst de foto's.

Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: antonv op zaterdag 14 november 2020, 17:31:46
Eerlijk gezegd valt het resultaat mij nogal tegen. De spoel is niet erg sterk en de kracht waarmee de ontkoppelbalk omhoog komt dusdanig zwak dat ik mij afvraag of dat wel goed gaat werken. Nog even wat verder testen maar.
Spanning een beetje aan de lage kant?
Vergeet niet dat vermogen kwadratisch daalt met de spanning...
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 14 november 2020, 17:49:48
Gewoon 16 Volt maar slechts een 16VA trafo. Zal dat eens nameten.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op woensdag 06 januari 2021, 11:01:15
Allereerst aan iedereen de beste wensen voor het nieuwe jaar. dat het maar een stuk beter mag worden dan het afgelopen. Hoewel de eerste berichten alweer niet erg hoopgevend zijn helaas. Ja, er is een vaccin gevonden maar ook een mutant die nog erger schijnt te zijn dan het origineel. Ga er maar aanstaan.

Na al het gedoe met feestdagen en andere beslommeringen maar weer eens wat aan scenery gefrutseld. Andere beslommeringen oa het einde van de regentijd hier brengt altijd weer veel werk in de tuin met zich mee. Hekwerk geplaatst en veel struiken geplant. Momenteel ben ik bezig om schuifdeuren in mijn hobbyhok te monteren. De roldeuren die erin zitten blijven gewoon zitten maar hebben enkele grote nadelen. Om wat daglicht naar binnen te krijgen moeten die dingen open en dat levert dan een groot gat op waardoor veel stof en vuil naar binnen wordt gewaaid. Vooral ook omdat er nog aardig wat verkeer voorbij komt en dat wordt alleen maar meer. Ook bij gesloten deuren komt er nog een lieve hoeveelheid vuil naar binnen. Ik bleef dus schoonmaken en dat is niet leuk, vind ik tenminste. Dus schuifdeuren om de grootste rotzooi buiten te houden. Bijkomend voordeel is dat ik nu ook een airco zou kunnen plaatsen. Moeten we nog effe heel diep over nadenken.
Goed scenery. Ben nog steeds bezig met het hoekpand van Auhagen zoals al eerder voorgesteld. Heb nu ook de huiskamer af die achter de openstaande balkondeuren zichtbaar moet worden. Een interieur setje van Preiser heeft mij hierbij een hoop werk bespaard. Alleen de TV uit dat setje heb ik niet gebruikt, een flatscreen past niet in een 1957 interieur. Voor de rest vind ik het aannemelijk. De eetkamer tafel en stoelen heb ik wel zelf gefrutseld met behulp van restanten van het seinhuis interieur. De tafel zat daar nog compleet bij maar geen stoelen. Wel krukjes, daar heb ik dus maar een rugleuning aangeplakt en op kleur gebracht. Zie de foto voor het resultaat.

Verder heb ik  mij ledig gehouden met het bouwen van de Vollmer set 43652, Kolonialwaren Laden. De pasvorm van deze set laat enigzins te wensen over. Er blijven nogal wat kieren en veel graten moeten verwijderd worden. De zijwanden worden uit twee lagen plaat opgebouwd. Daardoor wordt het gebouw iets groter als de bijgeleverde sokkel en ook de dakplaten zijn iets te klein. Dat heb ik opgevangen door windveren aan de gevels te bevestigen. Zie de foto's en zoek de verschillen met het origineel! (Het zijn er meer dan zeven). :P
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: ramdani op woensdag 06 januari 2021, 15:52:05
foto's vergeten Henk  ;) ;


mvg,
Michel
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op woensdag 06 januari 2021, 16:55:40
 @citaat

Ja inderdaad, Niet erg handig maar inmiddels gecorrigeerd.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Dirk-Jan op woensdag 06 januari 2021, 17:07:00
 :) Erg leuk en goed geslaagd interieur heb je gemaakt, ziet er gelikt uit. :thumbup: B)
Mooie foto ook, die flesjes en glaasje zijn maar een paar millimeter groot klein. 8)

(Het zijn er meer dan zeven)
  :o) als ik ze allemaal vind is daar dan een prijs aan verbonden? :D


Dirk-Jan
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Wimdouwe op woensdag 06 januari 2021, 18:10:47
 @citaat
Eeuwige roem?
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 07 januari 2021, 06:56:17
 @citaat

Eeuwige roem is natuurlijk een prachtige prijs in deze. Ook zou ik een week verblijf in een luxe villa op het Thaise platteland kunnen bieden. Maar daar zitten toch wel enkele haken en ogen aan. Zo is de vliegreis niet inbegrepen evenals het veertien daags verblijf in een overheids quarantaine instelling. Dat laatste is tegenwoordig verplicht anders kom je het land niet in. En ook in Thailand heeft de tweede golf toegeslagen. Op 21 december zijn maar liefst 508 nieuwe gevallen geregistreerd. Een absoluut record hier na maanden nagenoeg niks. Bangkok en omgeving zijn dan ook onmiddelijk in totale lockdown geplaatst. Blij dat ik daar ver uit de buurt woon. Hier is, als vanouds, niets aan de hand.

Maar buiten dat zal het voor velen een hele klus zijn om alle verschillen te spotten. Mede doordat van dit model geen enkele foto van het achteraanzicht op internet is te vinden. Althans heb ik die niet kunnen vinden na intensief zoeken.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: antonv op donderdag 07 januari 2021, 11:05:01
Maar buiten dat zal het voor velen een hele klus zijn om alle verschillen te spotten. Mede doordat van dit model geen enkele foto van het achteraanzicht op internet is te vinden. Althans heb ik die niet kunnen vinden na intensief zoeken.
Voor eeuwige roem zoeken we al eens wat grondiger  ;)
Voor en achter (https://www.haertle.de/Modelleisenbahn/Spur+H0/Gebaeude+Spur+H0/VOLLMER+3652+Kolonialwaren+Laden+Bausatz+Spur+H0.html)
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op vrijdag 08 januari 2021, 11:38:25
Aah dus toch. Goed gevonden Anton. Haertle een van de weinige onlineshops waar ik niet gekeken had. Tja, het kan verkeren.

Dan nog maar een modelletje. Ditmaal Kibri, een set van 3 Siedlungshäuser, één hiervan heb ik efkes vlug gebouwd. De pasvorm van deze set is zeer goed. Mede door het klik systeem is de set makkelijk te bouwen zonder naden. Enige nadeel is het lichtmasker. Hiervoor worden twee velletjes flinterdun zwart papier meegeleverd. Zonder enige markering. Ramen waar licht doorheen moet komen moeten dus eerst overgenomen en uitgesneden worden. Het plakken van de diverse delen is ook geen sinecure omdat het papier zo dun is. Dat kan beter. En zo ziet het er dan uit:
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op maandag 11 januari 2021, 10:48:07
Vandaag de gemaakte gebouwen voor een gedeelte op hun bedoelde plaats gezet om te kijken hoe dat er dan in het echt uit gaat zien. Ben er nog niet helemaal tevreden mee. Twee van de huisjes vind ik te klein en zijn meer geschikt voor de achtergrond. Het villaatje uiterst links (op foto 2) en de woning met garage rechts van de kruising (staat een beetje verstopt achter de Kolonialwaren Laden) gaan een andere plaats krijgen. Graag hoor ik van anderen hun mening.

Ook de weg die voor het ARAL station langs loopt heeft twee kleuren. Dit moet een betonweg uitbeelden. Persoonlijk vind ik de kleur van het rechter gedeelte mooier qua betonlook. Maar dan zie je de witte belijning niet of nauwelijks. Ik twijfel nog, graag suggesties en ideeën.

Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: joske3 op maandag 11 januari 2021, 12:46:59
Ja, het indelen van een aantal huisjes/dorpje is wel een ding.
Maar je idee om de kleine huisjes naar achteren te plaatsen is goed, daarmee creëer je diepte.
Ik heb ook een kerkje schaal TT, dus kleiner als H0 op de achtergrond staan.
Past prima, zolang je maar geen preisertjes direct voor de deur zet.
Kijk maar eens  hier in mijn topic (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=68997.msg1355487#msg1355487)
met hier het uiteindelijke resultaat:
https://www.youtube.com/watch?v=gS5IMyW0VRA&t
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Tony op zaterdag 16 januari 2021, 22:39:03
Hoi Henk,

Allereerst de beste wensen nog  :P
Ik liep hier wat achter, maar ben weer bij gelezen.
Je bent goed bezig geweest  :thumbup:
De hoge huizen met de mooie binnenplaats aan de rechterkant op de laatste foto's zou ik wat lager dan de rest proberen te plaatsen (of de rest wat hoger).
En misschien er wat verder vandaan, zodat het hoogte verschil niet zo groot is. Een paar flinke bomen ertussen doen ook wonderen.

Grtz Tony
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: wimpietje op dinsdag 19 januari 2021, 07:37:30
Henk, de beste wensen nog...
Wat n details zeg , en die interieurs... :thumbup:
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op maandag 25 januari 2021, 12:40:17
Allen dank voor de waarderingen. wordt zeer gewaardeerd.

Vandaag een iets grotere update. Allereerst moet ik bekennen dat ik een mannequin ben kwijt geraakt. Geen idee hoe en waar maar het vrouwtje was ineens verdwenen. Het gaat om de middelste figuur in foto nummer 1 van post 109. Tja, dan moet je wat nieuws maken. het toeval wil echter dat ik nagenoeg door mijn staande vrouwsfiguren heen was, alleen nog mannen op voorraad. En die heb ik hiervoor dus echt niet nodig. De enige dames die ik nog op voorraad had was een ietwat dikke oude vrouw, niet gepast als mannequin, en een jonge vrouw met kind op de arm. Nu vind ik dat als mannequin ook niet gepast. Het gaat om de kleding die ze aan heeft en niet om een kind op de arm, nietwaar. Goede raad is duur en voor één figuurtje een nieuwe set Preisers aanschaffen ook. Dus hebben we de vrouw het kind afgenomen en in plaats van een broek een rok aangepast. Het verwijderen van de broekspijpen en het vormgeven van de benen was hierbij het meest heikele karwei. Op gegeven moment worden deze zo dun dat er gevaar op breken ontstaat bij het schrapen, cq vijlen. Zover heb ik het maar niet laten komen. En na het verwijderen van het kind had mevrouw ook een geamputeerde borst, dat moest dus ook hersteld worden. Afijn persoonlijk vind ik de operatie aardig geslaagd. Zie de foto's en oordeel zelf. Eerst de mannequin zoals het geworden is en op de tweede foto het origineel.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op maandag 25 januari 2021, 12:59:24
Verder met de volgende update. Het hoekpand aan de Schmidtstrasse nadert nu toch zijn voltooiing. De modewinkel is ingericht en van de nodige mannequins voorzien. De bloemenwinkel eigenlijk niet helemaal maar ik ben domweg vergeten om daar nog wat potten en planten in aan te brengen (die wel op voorraad zijn). Kijken of dat ergens anders nog gebruikt kan worden. Ook de huiskamer is aardig van meubilair en bewoners voorzien. De verlichting is aangebracht en lichtmaskers gemaakt en geplaatst. Ik vind het niks als uit ieder venster uitbundig licht straalt. Niet erg realistisch en zeker niet milieubewust. Nu was dat laatste in 1957 nog geen erg groot issue. Maar elektriek kost wel geld en dat had men in die tijd ook niet ongebreideld voor handen. Dus spaarzaamheid was aangezegd. Het gebouw wordt verlicht door 8 strips van ieder drie LED's en gebruikt bij volle verlichting maar liefst 60 milliampere. De verlichting is schakelbaar in drie groepen. Foto 1 t/m 3 = groep 1, foto 4 en 5 = groep 2 en de rest (etalages) = groep 3.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op maandag 25 januari 2021, 13:01:20
En de rest van de foto's:
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Tony op vrijdag 29 januari 2021, 12:53:17
De TV-bankhangers vind ik het leukst, Wim !
Het ware leven  :D

Grtz Tony
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op vrijdag 29 januari 2021, 14:42:41
Tony, bedankt voor je bijdrage. De bankhangers zijn inderdaad erg geslaagd. Nog even terugkomend op je vorige post. Het hoogte verschil op die plaats is niet groter mogelijk dan de 3mm die er zijn. Ergens moet toch de stadse hoogbouw beginnen. Direct ernaast komen nog hogere (nou ja. 1 etage hogere) gebouwen. En inderdaad is het de bedoeling daar een of twee forse bomen naast te zetten.

Intussen is het volgende gebouw ook opgeleverd. Het hoekpand zoals in de vorige update voorgesteld is voorlopig klaar. Hierbij de laatste foto's.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: NL-modelspoor op zaterdag 30 januari 2021, 15:03:16
Vandaag een iets grotere update. Allereerst moet ik bekennen dat ik een mannequin ben kwijt geraakt. Geen idee hoe en waar maar het vrouwtje was ineens verdwenen. Het gaat om de middelste figuur in foto nummer 1 van post 109. Tja, dan moet je wat nieuws maken.

Ben heel tevreden met mijn knutselarij en om nog even terug te komen op een gemaakte opmerking. Klanten staan niet in de etalage, dus dat kan geen verwarring opleveren.

Was het dan misschien toch een klant die in de etalage stond?  :D
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Wilfried op zaterdag 30 januari 2021, 22:03:25
 @citaat
Dat was gewoon de etaleur die aan het kijken was hoe de etalage ingericht moest worden.  O:-D  >:-D
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 06 februari 2021, 11:52:59
 @citaat  of dat, alles is mogelijk hoor.

Nog even een kleine update van de Werkstatt. De servo aansturing van de poorthelften is gereed en werkt volgens de tests goed. Nu afwachten of dat ook zo is als de poorthelften aan de draaistangen hangen. Kwestie van secuur plakken denk ik dan maar. Zie de foto's.

Ook is de binneninrichting nu zover klaar dat de gebouwen op hun plaats gezet kunnen worden. Dat is het volgende klusje maar eerst de boel goed laten drogen. Derde foto.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Tony op maandag 08 februari 2021, 01:24:13
 @citaat Ben benieuwd, Wim  ;)
Fingers crossed !

Grtz Tony
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op dinsdag 23 februari 2021, 07:16:14
 @citaat

Tony, Wie bedoel je met Wim? Dat is niet mijn naam, maar ja, what's in a name.

Nu zit ik toch even met een vraagje. Hopelijk kunnen de scenery specialisten mij daar mee helpen.
Al een tijdje heb ik een static gras strooier van Ali, die produceert iets van 5 tot 7 kV. Voor de vezels die hier verkrijgbaar zijn, 2 a 3mm, is dat redelijk voldoende. Langer hebben ze hier niet dus. Nu heb ik daarmee al enkele proeftukjes gemaakt en dat ziet er best goed uit. Echter wil ik nu toch wat langer wildgras gaan zaaien. Daarvoor heb ik nu een Greenkeeper 35kV in bestelling staan met een zooi verpakkingen langere vezels. Tot zover alles duidelijk. Nu komt het probleem. In diverse draadjes heb ik gelezen dat je laag voor laag moet opbouwen. Dus beginnen met korte vezels en dan steeds langer. In één keer strooien lijkt mij dan heel erg moeilijk om wat afwisseling in lengte te krijgen. Maar ga je opnieuw inlijmen dan duw je alle eerder geplante vezels toch weer plat? Of wat zie ik nu verkeerd?
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: BlikkenTinus op dinsdag 23 februari 2021, 12:36:17
Henk, de lijm met de korte grassen erin na het instrooien eerst goed laten drogen, is erg belangrijk. Dan stofzuigen (eventueel met pantykous, als extra voorfilter i.v.m. de recycling!) en als laatste met de lijmkwast aan de gang. Niet vegen of smeren, maar zo recht mogelijk van boven op de vezels 'deppen' om hier en daar een toef hoger gras er tussen te plaatsen.  Een alternatief is spuitlijm of haarlak spuiten over de korte vezels. Werkt ook.


Groet,

Peter
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: feniks op dinsdag 23 februari 2021, 13:46:13
 @citaat @citaat
je kan ook de korte en lange wezels met elkaar mengen en dan met de greenkeeper "zaaien" of lijm aanbrengen dan eerst de korte vezels zaaien en daarna de lange.
Je kan daarbij als je de korte vezels zaait wat plekken open laten, zodat daar de lange vezels kunnen staan.

mvg,

ruud
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op dinsdag 23 februari 2021, 16:56:18
OK, dat zijn al een paar mogelijkheden. Zodra de Greenkeeper hier is gearriveerd ga ik een paar proefstukjes doen met de aangedragen technieken. Dat zal dan nog wel een week of drie duren want pakketten uit Dld worden hier eerst veertien dagen in quarantaine gezet. Dus.

Dan nog even een heel korte update. Het villawijkje begint steeds meer vorm te krijgen. De woningen hebben een definitieve plek toegewezen gekregen en ben nu bezig de tuintjes en dergelijke wat vorm te geven. Zie foto. En commentaren, op en aanmerkingen zijn altijd welkom. Ben zelf meestal wel kritisch en waardeer het ook van anderen. Een frisse blik ziet dingen vaak anders dan jij zelf.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Nieuwenhuis op woensdag 24 februari 2021, 08:07:47
 @citaat Mooie, maar zeker ook logische indeling van de infrastructuur, Henk :thumbup:
Misschien zou men niet in een villa naast het benzinestation willen wonen,
maar het kan zomaar zijn dat "men" niet zo moet zeuren, die pompen duiken
op de meest vreemde plaatsen op, zeker vroeger toen keek men niet zo nauw!
Ik zou met deze indeling heel content zijn, wellicht nog enkele kleine bouwwerken
toevoegen: een kiosk voor het krantje of iets van een transformatorhuisje? :idea:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op woensdag 24 februari 2021, 11:54:20
Tegenwoordig is men wat dat betreft inderdaad wat kieskeuriger geworden. Maar in de vijftiger jaren was het heel gewoon. Zelf heb ik midden negentiger jaren nog in Ingolstadt direct naast een benzinestation gewoond. Het heeft zijn voordelen. En uiteraard komt er nog het een en ander aan straatmeubilair en verdere aankleding. Mijn oma zei altijd: iedere dag een steekje is een manshemd in een jaar. Exact genomen ook niet helemaal waar maar het gaat om het idee.

Een tijdje terug had ik nog wat beloofd. Foto's van de straat waarin ik mijn hobbyhok heb. Een echt Thais tafereeltje dus.
Foto 1: Wanneer ik vanuit mijn hok linksaf sla zie je dit. Aan de linkerzijde is nog net een brommer (noemen ze hier motorcycle) van de reparateur zichtbaar, daarnaast twee deuren van een niet gebruikt hok (iemand interesse?), dan een kaal veld achter de heg en dan de kruising. Het dak boven de weg staat hier overal waar je een woonwijk binnen gaat. Rechts van de kruising een community center waar regelmatig bijeenkomsten worden gehouden. Dan staat de hele straat vol met brommers en muziek.

Foto 2: Recht tegenover het winkeltje waar van alles te krijgen is voor de inwendige en uitwendige mens. Daarnaast een complexje met appartementen achter de poort.

Foto 3: Naar rechts, achter de blauwe poort vind je een autopoetsbedrijf, het witte geval daarnaast was ooit een kapsalon. Het dak is al lang geleden verdwenen, middenin groeit een boom, alleen de buitenwanden staan nog overeind met alle ramen en deuren compleet met glas erin. Amazing Thailand. Verder staan in de straat woonhuisen en links van de vrachtauto in de verte zit een restaurantje waar je heerlijk kunt eten voor €1,50. Thaise rijstgerechten met een kop lekkere bouillon en een fruitsalade, drinkwater met ijs is gratis.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 25 februari 2021, 16:47:44
Nog even snel een kijkje in de verlichtingskeuken. Oftewel hoe ik de woningen van binnenlicht voorzie. Een enkele keer doe ik dat met gewone diodes maar meestal met strips. Dat werkt lekker makkelijk en geeft ruim voldoende licht bij weinig stroom opname. Foto 1 is voor rondom verlichting en Foto 2 geeft alleen licht aan één zijde van het huis. De keuze is dus afhankelijk van welke vensters je wilt verlichten. Foto 3 en 4 tonen een lichtmasker zoals ik die maak van gewoon karton, werkt perfekt.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 27 februari 2021, 10:33:54
Oeps, ongelukje gebeurt. Toen ik de eerste dakhelft op het huis aan het plakken was wilde ik een klem pakken om deze even vast te zetten. Laat ik het hele huis op de grond pletteren. Klein hoekje van de nok afgebroken. Het afgebroken stukje natuurlijk nergens te vinden. Dus van Evergreen stukjes een patch gemaakt en de rest met putty aangesmeerd. Dat mag over het weekend goed drogen en dan gaan we maandag kijken of het in de juiste vorm is te krijgen. Dat wordt dus vijlen, schuren, slijpen, en schrapen. Heb er goede hoop op dat het gaat lukken. Het  moeilijkst wordt nog om de verf voor het dak weer in dezelfde tint te krijgen. Afijn, nee niet ha fijn, heb er een plaatje van gemaakt. Dat zegt meer dan woorden wordt wel beweerd, dus hou ik verder mijn mond maar.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Wico op zaterdag 27 februari 2021, 10:46:03
Henk,

Altijd jammer natuurlijk, maar nog een geluk dat het hele model niet aan diggelen is. Het stevige lichtmasker heeft zeker als airbag gewerkt ;). Die nok komt helemaal weer goed. En in plaats van dezelfde tint zoeken, misschien het dak verweren zodat je juist een afwijkende kleur mag/kunt hebben.

Groeten,
Wico
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Janus op zaterdag 27 februari 2021, 12:04:42
Die bankhangers ik blijf ze geweldig vinden  :-) :thumbup:
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: speeltmettreintjes op zondag 28 februari 2021, 01:31:48
Om de schade te maskeren kun je een stuk van een vliegtuig in het dak stoppen. De laatste tijd vallen de onderdelen bij bosjes naar beneden, zo lijkt het wel.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op zondag 28 februari 2021, 02:23:13
Allen dank voor het medeleven.

Wico, Het dak wordt sowieso gewedderd (uitdrukking gejat van Petrus). Dus dat gaat zeker goedkomen.

Janus, ja inderdaad, die doen het altijd goed.

Rob, misschien is dat tegenwoordig gemeen goed geworden (corona moeheid in het metaal?) maar in mijn tijdperk nog niet zo. En een Ripleys Unbelievable wil ik er zeker niet van maken. Maar je hebt me wel op een idee gebracht. Een extra schoorsteen voor de open haard er tegenaan en dan een stapel brandhout buiten tegen de muur. Dat lijkt me wel wat.

Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Tony op maandag 01 maart 2021, 10:37:01
Hoi Henk,

Sorry, dat ik laatst Wim schreef  :oops:
Komt waarschijnlijk doordat ik soms een heel stel ongelezen berichten afhandel en dan namen door elkaar ga halen..... :?
De leeftijd, zullen we maar zeggen  :D

Vet bedankt voor de foto's van de Thaise omgeving  :thumbup:
Daar was ik erg benieuwd naar. Grappig, dat er bij iedere wijk zo'n poort/dak staat !
En altijd volop leven in de straat.

Grtz Tony
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op maandag 01 maart 2021, 12:45:37
Tony, geeft niet hoor. Daar hoef je geen sorry voor te zeggen. Gebeurt mij regelmatig, ik ben heel slecht met namen. Vaak moet ik dat achteraf nog editen.
Ja die dakjes is wel leuk. Thais hebben wel wat met daken. Maar met die bedrijvigheid valt het tussen elf en drie wel mee. Dan is het te warm.

Nog even een kleine update over de beschadigde nok. Vandaag de goede vorm er weer in kunnen krijgen. Zit nu een laatste laagje putty op om de kleine oneffenheden nog weg werken. Morgen afwerken en een fototje (pun intended) maken.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op dinsdag 02 maart 2021, 17:01:40
Eerlijk gezegd is de reparatie niet 100% goed maar ik ben er tevreden mee. Er zit nog een heel klein deukje in de nok maar dat valt in het echie heul niet op. En ook de verfkleur komt heel dicht in de buurt. Nadat het dak "vervuild" is zie je er eigenlijk helemaal niets meer van. Dus ik zeg operatie geslaagd. Maar een ieder mag zijn eigen mening vormen (en ook meedelen).
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Tony op zondag 07 maart 2021, 15:47:40
Missie geslaagd, Henk  :thumbup:
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op maandag 08 maart 2021, 17:14:58
Dank Tony, Ik ben er ook wel tevreden mee.

Vandaag is er een zending uit China binnengekomen. Had op het web enkele bomen gezien die er op zich wel leuk uitzagen. En voor die prijs wilde ik dat toch verder onderzoeken. De eerste foto betreft twee grote exemplaren van circa 14 tot 15 cm hoog. En ik moet zeggen dat het mij helemaal niet zo erg tegenvalt voor €3,-. Goed de stam is wat ondergeklekkert met loof maar dat is makkelijk te verwijderen. Verder zien ze er netjes uit de linkse nog beter dan de rechtse. En wonder ook goed verpakt in een stevige transparante doos. Vergelijk dat met de andere boompjes uit de zending, varpakt in een plastic zakje en dus lekker plat gedrukt. Nou ja, ook dat valt te herstellen. Maar het is wel typerend voor de liefde en het vakmanschap van de Chinese handelaar. Volledig afwezig. Ook in de zending enkele zakken met verschillende kleuren statisch gras en een doos met gedroogde takjes om struikjes te maken. Gaan we binnenkort ook eens mee testen.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Johnnytrein op dinsdag 09 maart 2021, 05:28:36
Henk, mooi exemplaren van bomen en dat voor 3 euro is dat voor beide en die leverancier is dat Ali ?
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 13 maart 2021, 09:14:04
Johnny, Dank voor je reactie, die prijs is per stuk. Weggeven doen die Chinezen ook niet. En Ali is geen leverancier, het is een verkoop platform net zoiets als Marktplaats of Ebay. Hier in Thailand heet dat Lazada.com.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 13 maart 2021, 09:26:52
Onlangs heb ik een stuk betonweg proberen te imiteren. Op de foto kun je zien hoe dat er uit is gaan zien, zelf ben ik er wel redelijk tevreden over maar of dat nou echt objectief is betwijfel ik. Daarom graag jullie mening hierover.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: ks1985 op zaterdag 13 maart 2021, 09:41:41
Ik vind het er erg netjes uitzien, dus wat mij betreft is jou mening in deze dus correct. ;) >:-D

Hoe heb je dit zo gemaakt?
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 13 maart 2021, 10:13:28
Een strook 3mm triplex geplamuurd en glad geschuurd. Dan met plakaatverf de juiste kleur mengen (licht grijs) en dik erop kwasten. Goed laten drogen en met fijn schuurpapier glad schuren. Dan met een zwarte gelpen de teerstrepen aanbrengen. De witte strepen afplakken en met acrylverf spuiten. Direct na het spuiten afplakband weer verwijderen zodat het niet aan de reeds aangebrachte verf gaat hechten. Nogmaals 24 uur laten drogen. Dan met zwarte acrylverf licht airbrushen om de weghelften te "vervuilen". Als laatste het geheel sealen met transparante matlak.

Vooral de laatste stap is hier noodzakelijk. Het wil nog wel eens warm zijn en ik zweet graag en veel. Dat stroomt dan op het werkstuk waar ik mee bezig ben en geeft vervelende (water)vlekken. Vooral omdat plakaatverf altijd weer in water oplost.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Johnnytrein op zaterdag 13 maart 2021, 10:46:18
Als je dergelijke beton wegeltjes na een tijdje ziet dan word daar met pek die barsten opgevuld
.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Tony op zaterdag 13 maart 2021, 12:53:44
Prima betonweg, Henk  :thumbup:

Mag je trots op zijn !

Grtz Tony
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: BlikkenTinus op zaterdag 13 maart 2021, 14:18:19
Geen reality check nodig, Henk! Dit is goed gemaakt.
En of een paar waterdruppels (of zweet) het per sé slecht zouden maken, weet ik niet. Hangt van de plaats op de wereld af hoe beton verweert. In een droog klimaat krijg je een stoffig en gebarsten aanblik maar op plaatsen waar het veel regent, doet het vocht zijn werk; kringen en kleurverschil door verdamping en zo  zullen dan ook het uiterlijk bepalen van de weg.
Maar ik vind dit er puik uitzien.

Groet,

Peter
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op maandag 15 maart 2021, 16:53:53
In post #78 op 17 september 2020 vertelde ik over de gaslampen die ik gekocht had waar een minilampje in zat in plaats van de LED. Nu heb ik er enkele (6) omgebouwd naar LED en het resultaat wil ik jullie niet onthouden.
Werkwijze: Als eerste heel voorzichtig de lijmnaad waarmee de twee helften aan elkaar zijn geplakt open snijden. Dat lukt niet altijd goed. Dan kan de originele lamp er uit. Van een gewone 3mm LED worden de pootjes heel kort (3mm) afgeknipt. Daar worden dan de aansluitdraden aan gesoldeerd. Aan de pluszijde zet ik er dan nog een stukje krimpkous op om kortsluiting te voorkomen. daarna moeten de pootjes heel voorzichtig naar elkaar toe worden gebogen zodat het geheel in de lamphouder past. De aansluitdraden worden over de eerste 5cm in elkaar getwist om een stevig geheel te krijgen. Dan LED met draden in een lamphelft leggen en de tweede helft er weer op lijmen. Tussendoor nog eens testen, vooral na het solderen, of alles goed werkt.
Op de foto zie je dan het resultaat bij 3V en bij 2,8V, let op de stroomopname bij beide voltages. Die is gehalveerd.

Oh en voor de geïnteresseerden, in deze test zijn (nog) geen weerstanden gebruikt. De LED werkt gewoon op de aangegeven spanning.

Er zijn nu zes lampen klaar en nog drie te gaan. Dan is het genoeg.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 18 maart 2021, 14:39:05
Zo, nou, poe, de gaslampen zijn klaar om geschilderd te worden. Dat doe ik gelijk met de rest van de lantaarns waar ik nu mee bezig ben. In post #101 van 7 okt. 2020 meldde ik al het ombouwen van lantaarns voor de perrons. Daar maak ik nu echt werk van. Een paar éénvlammige zijn al af en ben nu ook bezig met tweevlammige lantaarns. De originelen zijn uit elkaar getrokken en liggen klaar voor inbouw van de LED's. Daardoor heb ik nu 30plus minibulbjes over. Kan ze weggooien maar vind dat eigenlijk ook zonde. Indien iemand er serieus interesse voor heeft stuur ik ze gratis op. Zijn 5V lampjes en ze vreten 60mA.

Tevens ben ik bezig met printjes te fabrieken waar de diverse lantaarns op aangesloten kunnen worden. Voor de gaslampen is dat steeds drie in serie. De andere lampen moet ik nog even uitrekenen wat dat gaat worden. Waarschijnlijk de éénvlammige lampen twee in serie, er zitten twee LED's (serie) in een armatuurtje. Voor de tweevlammige lampen zijn dat dan 4 LED's in totaal dus die zullen per lantaarn op de 12V moeten worden aangesloten. Alleen nog de weerstanden berekenen.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op dinsdag 30 maart 2021, 18:20:56
Nog even een update van de werkzaamheden tot vandaag. Ben met vijf projectjes tegelijk bezig dus ieder projectje krijgt een beetje tijd per dag.
De perronlampen vorderen gestaag, er zijn nu 5 van 12 gereed en 2 onderhanden. In totaal moeten er dus 12 gemaakt worden. Vier éénvlammige lampen met lage mast waarvan twee met gele LED's en twee met witte LED's. Voor de tweevlammige lampen geldt exact hetzelfde met lage mast. Daarnaast worden er nog 4 tweevlammige lampen met hoge mast en witte LED's gemaakt voor op het BW (of wat daar voor door moet gaan). Overigens op de foto zie je gele LED's (1258), die geven wit licht en de witte LED's (0805) geven geel licht. Het is nu even wachten op krimpkous van de juiste afmetingen. Is op en nieuw besteld, wordt einde deze week verwacht te arriveren.

In mijn laatste post had ik een aanbod gedaan voor de minilampjes die ik over heb. Daarop is geen enkele reactie gekomen dus mag ik aannemen dat er geen belangstelling voor is. Dan gaan ze de kliko in.

Einde vorige week is de 35KV grassmaster gearriveerd en die heb ik even getest. Het resultaat valt heul niet tegen voor een eerste keer. Rechts op de foto zijn een paar strepen 6mm fasers in reeds bestaand 2,5mm groen aangebracht, moet nog wat meer uitgebreid worden. En de linkerkant is nieuw geplant met 6mm fasers gemengd met een weinig 2,5mm. Ook diverse kleuren zijn gemengd om een natuurlijk aanzien te verkrijgen. Graag hoor ik hierop punten van kritiek en hoe het verbeterd kan worden.

Tussendoor ben ik ook zoet geweest met het bouwen van Auhagen 12247, een bakkerij met ijssalon. dit is een gebouw uit de kleine serie voor H0/TT schaal. Daar heeft Auhagen een leuk assortimentje in en die wil ik als achterste rij huizen van mijn stadje zetten. A) om iets meer diepte te suggereren en B) om de achterliggende berg groter te laten lijken. Omdat ze toch achteraan komen te staan ga ik daar niet erg veel details in aanbrengen. Wel alles netjes in kleur spuiten om het plastic te verbergen en een goede binnenverlichting met maskers aanbrengen. Helaas is de pasvorm van deze gebouwen niet wat ik van de andere Auhagen pakketten gewend ben maar met wat kunst en vliegwerk is er wel wat leuks van te maken. Eén detail heb ik bij dit gebouwtje wel uitgewerkt, als vingeroefening. Wie heeft het gezien? (Hint: let op de weerspiegeling).
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 01 april 2021, 12:26:39
Het pand van Auhagen is af, nou ja, zo goed als. Heb op de foto's nog een paar kleine verbeterpunten gezien. Die ga ik nog aanbrengen.

De voorste huizenrij is grotendeels reeds compleet. Dit is het eerste pand van de achterste huizenrij. Vervolgens ga ik van de tussenliggende twee rijen een paar pandjes bouwen. Dan kan ik zien of het beoogde resultaat (diepte) gehaald wordt.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 10 april 2021, 16:43:32
Momenteel bezig met Auhagen 12345, Bahnhofstrasse 5/7. Helaas moet ik melden dat de pasnauwkeurigheid van deze set niet is wat ik van Auhagen gewend ben. Ten eerste worden de wanden niet als losse delen geleverd maar als kant en klare kubus. Je hoeft dan alleen maar de etages op elkaar te plakken. Daarvoor zijn er rillen en groeven aangebracht, echter komen deze niet overeen waardoor de etages lichtelijk verschoven komen te zitten. Zie foto. Ook zijn de openingen voor de ramen te groot, of de ramen te klein. Tot wel een millimeter afwijking heb ik geconstateerd. Tevens dienen de ruiten exact op maat gesneden te worden uit de vensterfolie. Deze moeten namelijk in een opening passen die slechts een halve millimeter speling toelaat. Als het vensterfolie gewoon achter het raam wordt geplakt blijft er een opening tussen glas en sponning en dat ziet er niet uit.  Zie foto 2. Heel jammer want het zijn op zich leuke gebouwen met filigrane onderdelen. Met enig kunst- en vliegwerk is het allemaal wel op te lossen maar een beginnende modelbouwer zit er raar mee te kijken.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Degeluidsman op zaterdag 10 april 2021, 18:55:09
Jammer dat deze bouwdoos niet zo goed is als je normaliter van deze leverancier gewend bent Henk, een extra uitdaging dus  :)

Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op maandag 12 april 2021, 18:05:17
Kollega hobbyisten, Vanaf vandaag ga ik meer tijd besteden aan de verwezenlijking van mijn tuin- trein, hobbyhok. Dus de updates betreffende de scenery zullen in een veel langzamer tempo komen voorlopig.

Het pakket van Auhagen, 12345, is bijna gereed. Nog een paar kleine dingen moeten gedaan worden. De kisten vullen met appels en peren, daar moet nog iets moois voor gevonden worden. De binnenverlichting moet nog gemaakt worden en het dak van nr. 7  geweatherd. Dat zijn wel de belangrijkste zaken.
De dakraampjes heb ik iets dunner gemaakt; van 1,8mm terug gebracht naar 1,1mm. Dat vind ik wat mooier staan. Op de foto zie je het verschil in dikte. Lijkt veel meer dan het is en dat niet alleen op de foto. De stapel brandhout is wat natuurlijker gemaakt. In plaats van allemaal even lange stammetjes heb ik er wat lengte verschillen in gedaan. Kleinigheden maar die maken net het verschil, en dan hoop ik ook dat de overige onvolkomenheden van het pakket niet zo opvallen.

De laatste foto geeft een idee van hoe het stadje er uit moet gaan zien met de grote huizen vooraan en naar achteren toe steeds een beetje kleiner. De huizen in de derde rij komen nog iets lager te staan, circa 1 cm. Dan moet dat ook goed zijn. Naar mijn idee wordt zo het beoogde doel, meer diepte, aardig bereikt. In ieder geval in het echie ziet het er heel behoorlijk uit. De foto mogen jullie zelf beoordelen.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: WimFPU op woensdag 14 april 2021, 19:12:01
Leuk Henk zo'n stadje in wording. Ik zie dat de eerste bewoners al bezit hebben genomen van hun tuintjes. Ik ben benieuwd naar de verdere groei van de stad.
Zelf ben ik ook een stadje aan het maken. Daar ontkom je niet aan als je een station neerzet van enig formaat. in mijn stadje worden de huizenblokken volledig gebouwd uit karton in vakwerkstijl.
Ik blijf de bouw van jouw stad ook zeker volgen.

groet, Wim
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Tony op woensdag 14 april 2021, 19:23:04
Het wordt steeds Duitseriger bij jou  :thumbup:
Die huisjes van Auhagen hebben veel sfeer.

Grtz Tony
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Eric-Paul op woensdag 14 april 2021, 19:38:10
Zelf ben ik ook een stadje aan het maken. Daar ontkom je niet aan als je een station neerzet van enig formaat.
Bedoel je met station het gebouw of het gehele emplacement?

Wanneer je met station het gebouw bedoelt, dan is een stationsgebouw van enig formaat geheel niet nodig voor een stadje.
Bingen am Rhein heeft bijvoorbeeld een Hauptbahnhof met nagenoeg geen stationsgebouw en het stationsgebouw van Bingen-Stadt is nu ook niet een mega gebouw.
Voor grote steden is dat meestal anders.

Over het algemeen hebben/ruimen we op modelbanen weinig plaats in voor gebouwen en is een klein stationsgebouw voldoende.
Maar goed, wat is klein en wat is groot...
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: WimFPU op donderdag 15 april 2021, 08:49:47
Ik doel hier op het stationsgebouw Eric. In een grijs verleden ( ruim 40 jaar terug :D) heb ik station Calw aangeschaft en heb dat onlangs in elkaar gezet. Dan past het niet zo goed naar mijn gevoel om daar een aantal boeren hoeves omheen te zetten. Daarbij komt dat ik onder het schuine dak een verloren hoek had waar ik niet zoveel mee kon. Daar bouw ik nu mijn stadje. De vakwerkstijl past weliswaar niet zo goed bij het station maar dat vind ik wel mooi.

groet, Wim
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: ronaldk op donderdag 15 april 2021, 14:33:22
hoi,

Wanneer je met station het gebouw bedoelt, dan is een stationsgebouw van enig formaat geheel niet nodig voor een stadje.

Nee, niet echt. Kijk maar eens op google maps bij  Station Canfranc (https://www.google.nl/maps/place/station+Canfranc+International/@42.750189,-0.5177319,1544m/data=!3m1!1e3!4m13!1m7!3m6!1s0xd579b58068f4b23:0xf57c3d924b46e1d4!2s22888+Canfranc,+Huesca,+Spanje!3b1!8m2!3d42.71649!4d-0.5254869!3m4!1s0xd579b9b974703c9:0xe1730bbe9cb70c43!8m2!3d42.7514714!4d-0.5146408) en  Een na grootste station van europa (https://www.welingelichtekringen.nl/cultuur/744334/een-na-grootste-station-van-europa-ligt-diep-in-de-pyreneeen-en-is-helemaal-verlaten.html)

Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Eric-Paul op donderdag 15 april 2021, 15:58:35
 @citaat
 :thumbup: bedankt voor de link

is ook niet in tegenspraak met dat een stationsgebouw van enig formaat geheel niet nodig is voor een stadje, mag natuurlijk wel ... met dit mooie voorbeeld
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: WimFPU op donderdag 15 april 2021, 23:45:10
Uitzonderingen bevestigen de regel maar weer. Maar ook bij de bouw van het station Canfranc werd er van uit gegaan dat dit station van grote betekenis zou zijn voor de regio. Vandaar ook de omvang. Van dit soort miscalculaties zijn er nog wel meer op te noemen. Ik had dit station nu eenmaal op de plank liggen en vond dat er gezien het formaat wel een stadje bij hoorde.
Net zoals Henk die vindt dat hij bij zijn station Neustadt een stadje gebouwd moet worden. Ieder zijn idee over hoe de baan moet worden aangekleed.

groet, Wim
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op woensdag 21 april 2021, 18:14:56
En niet alleen dat ik vind dat er een stadje bij een station hoort. Het is ook gewoon leuk om te doen. Je fantasie de vrije loop laten en allerhand interieurtjes en andere verrassingen inbouwen. Een bouwpakket wordt nagenoeg nooit gebouwd zoals de fabrikant het bedoeld heeft. Bijvoorbeeld deze Faller 130456, stadshuis in renovatie. De fabrikant heeft de muren voorzien van nogal wat granaat inslagen, aardig in de jaren 45 tot hooguit 49. In latere jaren was deze oorlogsschade al voor het grootste gedeelte hersteld. Die gaten heb ik dus mooi dicht geputzt. Je ziet nog wel dat ze er zijn en ook andere beschadigingen, daarom wordt het gebouw nu grondig gerestaureerd. Ook de trap heb ik omgekeerd. Origineel mond deze uit strak tegen de gevel. Een knapperd die zich daar nog tussen weet te wurmen. Een dikke Duitser zeker niet. Nadeel is nu dat de bewoners een klein omweggetje moeten maken. Maar dat vind ik geen bezwaar.
Het leuke aan dit pakket (ex Pola?) is dat in principe alle ramen plus de voordeur te openen zijn. Ik zeg in principe want zoveel kozijnen zijn er niet. Je bent dus wel genoodzaakt om een gedeelte vaste vensters in te zetten. Aangezien dit een pand in restauratie betreft is het aannemelijk dat het op het moment niet druk bewoond wordt. Daarom heb ik niet veel 'te openen' vensters ingebouwd. Er komt nog een dergelijk pand naast te staan wat wel druk bewoond wordt, dan kan ik daar meerdere 'te openen' vensters inbouwen. Bij het maken van de foto zag ik ook dat één raam op de kop er in zit. Nou ja, jammer dan, het zei zo. Het is de achterkant dus dat valt niet zo op, gelukkig. Uit ruimte gebrek heb ik ook het trottoir en de achterplaats eraf gehaald. Het trottoir aan de voorzijde was meer dan 2cm breed, Dat is teveel en de tegels waren niet naar mijn zin. Daar komt dus wat anders voor in de plaats. Een achterplaats van zes cm diep is mooi als je de ruimte hebt. Maar je kent het, daar is altijd gebrek aan, dus weg ermee. Wel heb ik twee kleine stukjes van de muur neergezet om de gaten aan de gevel te vullen.
De verlichting is gescheiden tussen winkel en bovenverdieping. Origineel zou de bedrading voor boven ook door de winkel moeten lopen. Dat vond ik niet mooi dus heb ik die verlegd naar de andere zijde door het blinde stukje muur naast de onderdoorgang. Met een rietje als geleidbuis is het geen probleem daar de draden door te voeren. Dan blijft de winkelruimte vrij voor wat anders. Misschien een handwerker die daar bezig is. Moet ik nog even over brainstormen. Nou ja, oordeel zelf aan de hand van de foto's.

Edit: Ook voor en achter gevel zijn verwisseld, met het omdraaien van de trap vond ik dat dat er bij hoorde.
Het kleurverschil in de stenen aan de gevel moet toch iets met de camera te maken hebben. De stenen in de bovengevels zijn door Faller van een kleurtje voorzien. De ondergevels zijn door mij in (nagenoeg) de zelfde kleur geschilderd. Wel een heel andere verf natuurlijk. Het is mij al vaker opgevallen dat twee overeenkomende kleuren op deze manier heel anders door de camera worden geregistreerd. Iemand een verklaring?
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op woensdag 21 april 2021, 18:22:24
Ook nog even wat plaatjes van de Auhagenset waar ik het laatst mee bezig was. Deze is nu zover klaar dat alleen de verlichting er nog in moet. Daar zijn we nu mee bezig.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: ramdani op donderdag 22 april 2021, 17:17:56
 @citaat2 @citaat2  over dat kleurverschil  :arrow:  je camera registreert de lichtreflectie van de kleuren, de ene is plastiek en de andere verf, dat geeft een andere reflectie. Hoe geavanceerd camera's ook mogen zijn, ze staan nog mijlenver van wat het menselijk zicht kan waarnemen;
zoek maar eens op 'metamerie',


mvg,
Michel
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op vrijdag 23 april 2021, 15:53:39
Hoi Michel, Dank voor je uitleg. Maar het is allebei verf, of in ieder geval geen plastic. De rode stenen op de gevel zijn door Faller (waarschijnlijk) met tampondruk aangebracht. In ieder geval kan ik de verf eraf halen met verdunner. Het zal wel een andere verf zijn als de acryl die ik gebruik. Wat mij trouwens ook opvalt is dat het verschil alleen optreedt bij rode/bruine tinten. Andere kleuren hebben er geen last van.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 22 mei 2021, 10:24:28
Tijd voor een update! Veel is er niet gebeurd de laatste weken, besteed meer tijd aan dat andere nu. Maar helemaal niets te melden is ook niet waar.
Faller bouwpakket 130701, Rijtje van 4 winkels en bovenhuizen aan de Beethovenstrasse is aan de beurt. Van deze 4 ben ik begonnen met het hoekpand waarin de bank gevestigd is. Overall is het een aardig bouwpakket wat in vele variaties gebouwd kan gaan worden. BG gevels en 1e/2e etage boven gevels zijn uitwisselbaar. Dat geeft al diverse variaties. Verder zijn bij elk subpakket meerdere onderdelen die uitgewisseld kunnen worden. Bv de puntgevels op het dak, de hoektorentjes, de balkons en balkonhekjes, etalages en/of vensters. Jammer is het dat de geveldelen die ingelegd worden met een andere kleur geveldeel niet precies op maat zijn. Daardoor ontstaan er kieren, weliswaar in tienden van millimeter maar dat kan echt beter met de moderne technieken. Bijvoorbeeld de  serie van Auhagen, in dezelfde grootte, die ik eerder voorgesteld heb heeft daar veel minder last van. De passing van de topgeveltjes is dan wel weer goed.

Aangezien ik de etalages van dit pand heb voorzien van verlichting paste het lichtmasker niet meer. Daar heb ik dus een hoger deel weggesneden en een nieuwe bodem op de 1e etage gemaakt voor de stevigheid en lichtscheiding met BG. Daar doorheen steekt de "paal" met warmwitte LED's die de bovenverdiepingen en het trappenhuis aan de achterzijde van licht voorziet. inmiddels is het pand voltooid maar heb ik daar nog geen foto's van gemaakt. Die volgen later. Vooralsnog alleen de foto's van de beginfase.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Dirk-Jan op zaterdag 22 mei 2021, 11:53:26
 B) Je bent lekker op dreef met de huizenbouw, het zijn allemaal sfeervolle pandjes en je weet ze leuk aan te kleden. :thumbup:
En ik zie 8) dat ik hier in dit topic eens wat vaker moet kijken, ik loop een beetje achter met je vorderingen.
Je baanbouwtopic heb ik wel in de picture, maar ja, nog weinig baan natuurlijk, wel veel grond voor je deur. :D

Dirk-Jan
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Wimdouwe op zaterdag 22 mei 2021, 15:25:54
Binnen aan het bouwen en buiten aan het bouwen, het gaat maar door!
Succes met je  'tuin- trein, hobbyhok'.  :thumbup:
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: wimpietje op zondag 23 mei 2021, 15:49:20
Prachtig werk hoor!!
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Wico op zondag 23 mei 2021, 18:28:20
Henk,

Op meerdere fronten ben je dus goed bezig :thumbup:. Ik ben zelf ook uitgebreid in de weer met huizen en flats plakken. Dat idee van die paal met led verlichting sla ik op, want dat kan ik straks goed gebruiken :idea:.

Groeten,
Wico
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op vrijdag 04 juni 2021, 16:07:39
Laatste paar dagen in de weer geweest met nog een pandje van de Faller set 130701. Volgens Faller moet dat een Rucksack laden voorstellen. Nu vind ik dat voor mijn tijdperk iets te vooruitstrevend maar wat Wandern was wisten ze wel, met nog zo een ouderwetse Knappsack op je rug. Deswegen heb ik het winkeltje maar Wander Lädle genoemd. Bijna hetzelfde maar iets anders. De opbouw van dit setje is in grote lijnen identiek aan het hoekpand met iets minder wandjes dan. Beide panden zijn zo goed als af. Alleen bij het hoekpand mist nog het ornament op het torentje. Dat zet ik er pas op als alles op zijn plaats komt te staan. Met de aankomende verhuizing voor de boeg lijkt me dat iets te fragiel.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op vrijdag 11 juni 2021, 14:47:12
Op de valreep nog eentje dan. Deze week tussen de bedrijvigheid door wat aanpassingen gemaak op Volmer 43525, Station Schönwies. Nou ja station, halteplaatsje of klein dorpsstationnetje. Maar ja jullie kennen de mantra ondertussen wel, te groot, geen ruimte, moet kleiner. Zo ook dit gevalletje Met een originele diepte van bijna 13cm hou je weinig ruimte over voor een leuke aankleding van het geheel. En het kan anders. Dus eerst de bodemplaat in stukken gezaagd en anders gerangschikt. Dat scheelt al 4 cm diepte. Gevolg is wel dat het geheel wat langer wordt maar dat is niet erg toch? Een station is niets anders dan lintbebouwing langs een spoorlijn. Die ruimte is er dus wél. De ruwbouw van het geheel is nu zover klaar. Helaas merkte ik bij het aanpassen van de grootte van de foto's dat er één totaal donker is. Met mijn kolenschoppen voor de flitser gezeten. En het kenmerk van kolen is...., juist zwart. Die moet dus een keer overnieuw geschoten worden. Dan toch veel kijkplezier bij de twee foto's die wel goed zijn.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 12 juni 2021, 15:42:15
Vandaag kans gezien de mislukte foto opnieuw te maken met nog een paar andere aanzichten. Even over het bouwpakket zelf. De passing van de onderdelen is prachtig, daar valt niets op aan te merken. Wel op de gebruikte kunststof, die is vrij hard en broos. In een wand heb ik een opening gemaakt als extra doorgang. Bij het uitsnijden hiervan is de wand tweemaal op diverse plaatsen gebroken, gewoon krak. Dat had ik nog nooit eerder meegemaakt. Kan allemaal wel weer hersteld worden maar is toch niet helemaal zonder ergernis. Dus jammer.
Bij het in elkaar plakken van het gebouwtje is mij één foutje ingeslopen. Je moet wel heel erg goed opletten om het te zien. Kleine hint: Deze fout doet de deur dicht.

Als laatste heb ik dan de gewijzigde grondplaat en de originele bouwtekening bijgevoegd. Zoek de verschillen!
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op zondag 20 juni 2021, 11:37:00
Le petit gare c'est fini oftewel der Lokalbahnhof ist fertig gestellt. Hierbij de laatste foto's. De klok op de paal staat scheeft, deze staat nu voor de foto los. Pas als het stationnetje definitief op de baan wordt geplaatst zal dat worden vastgezet.

Edit: De wachtruimte is geheel ingericht en goed gevuld met Preisigers die op de volgende trein wachten. Helaas door de zwaar getraliede vensters zie je er weinig van. Had ik toch wat materiaal moeten wegnemen daar.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Haradigi op zondag 20 juni 2021, 18:40:38
Die tralies zijn wel erg dik, gewoon wat anders erin zetten.

groet
Harald
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op maandag 21 juni 2021, 07:36:46
Helaas te laat,  alles zit al dichtgeplakt.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Tony op maandag 21 juni 2021, 11:17:01
Je zou de voorkant van de raamspijlen ook nog groen kunnen verven, Henk.
Ziet waarschijnlijk veel mooier uit.
Zou je met acrylverf op een raam aan de achterzijde uit kunnen proberen; vind je het niks, veeg je het zou weer weg met wat vochtige wattip.

Grtz Tony
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: nobody op maandag 21 juni 2021, 11:25:44
Zou je met acrylverf op een raam aan de achterzijde uit kunnen proberen
Zal moeilijk gaan: De plastic beglazing is reeds vastgeplakt.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Tony op dinsdag 22 juni 2021, 01:03:19
 @citaat Ik bedoel dat de voorkant van het venster groen wordt, terwijl de rest wit blijft.
De beglazing wordt dus zeker niet geraakt en zo krijg je dus groen/witte vensters.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Haradigi op dinsdag 22 juni 2021, 11:23:27
Helaas te laat,  alles zit al dichtgeplakt.

Kleine verbouwing en gewoon eruit snijden ?

groet
Harald
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 24 juni 2021, 18:27:08
Nah, dat moet dan een hele grote verbouwing worden. en die heb ik momenteel al in de tuin. Dat gaat het dus niet meer worden.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 15 juli 2021, 10:07:52
Tussen alle andere activiteiten door ook nog wat tijd gevonden om wat aan de scenery te prutsen. Een moment van rust en verademing zullen we maar zeggen. Begonnen met de assemblage van Auhagen pakket 11393, 2 woonhuizen aan de Schmidtstrasse 17 en 19. Hierin zullen twee interieurs geplaatst gaan worden. In één huis de keuken op de eerste verdieping en in het andere huis een slaapkamer op de tweede verdieping. Voor de keuken wacht ik nog op een levering uit D met enkele benodigdheden. De slaapkamer begint al aardig vorm te krijgen. Hierbij een setje van Noch 'Sexy scenes' gebruikt aangevuld met de restanten van een ander Noch setje en wat eigenbouw (make-up tafel, hocker en schilderijen). Daarnaast wat achteloos op de grond geworpen kledingstukken.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Jan22 op donderdag 15 juli 2021, 16:30:55
tussen de bedrijvigheid door wat aanpassingen gemaakt op Volmer 43525, Station Schönwies.
Ik begrijp dat je station Schönwald inmiddels klaar is,
maar voor volgers die er ook wat mee willen:

De ramen met die dikke witte spijlen kun je vervangen door plastic ruitjes zonder sponningen.
Die zitten bij supermarkt Jumbo onder het broodbeleg "Gebraden uiengehakt" of zoiets.
Het plastic vel onder het broodbeleg heeft ruitvormige motieven.
Uitknippen, gleuven met viltstift kleuren, en klaar, en een stuk subtieler.
In geval van nood: in mijn rommeldoosje liggen ze klaar voor de liefhebber (en voor toekomstige, eigen projecten).
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: ramdani op donderdag 15 juli 2021, 17:54:55
 @citaat2 ik denk dat er geen Jumbo in Thailand is ;)


mvg,
Michel
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Jan22 op vrijdag 16 juli 2021, 02:50:16
Ik herinner me een lijstje van Erik Nieuwenhuis voor scratch build materialen (https://h0web.wordpress.com/info/materialen/).
Volgens mij hoort deze daar ook bij, alleen heeft Erik 'm toevallig nooit gebruikt.
De tip had ik ooit van een ander (een vlaming?) en bij hem kwam het plastiek niet van de Jumbo maar van een vlaaienboer.

Daarom schreef ik ook voor de liefhebber (en voor toekomstige, eigen projecten),
want ik ben een liefhebber van dat uiengehakt, en dus heb ik inmiddels menig velletje in de rommelbak.
Met een envelop en een postzegel kun je menig liefhebber zo gelukkig stemmen,
zelfs als ze in Thailand of Colombo wonen.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op vrijdag 16 juli 2021, 03:10:11
Ja inderdaad geen Jumbo hier. Maar bij de wel aanwezige supers (vlaaienboeren zijn hier ook volledig onbekend) hebben ze dergelijke bruikbare materialen ook niet. Het enige verpakkingsmateriaal dat hier wordt gebruikt is een plastic zak. En daar gaat echt alles in, weliswaar niet tegelijkertijd.  >:-D

Jan, Veel dank voor je aanbod. Momenteel zijn alle gebouwde modellen weer ingepakt in dozen, goed beschermd door divers vulmateriaal. Wanneer ik zover ben dat het allemaal weer uitgepakt kan worden en op zijn plaats gezet zal ik nog eens aan je denken.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 17 juli 2021, 11:18:08
Nou, nog even dan. Het interieurtje van de slaapkamer is af en kan ingebouwd worden. Op de tweede foto een impressie van hoe het er dan uitziet. Nu de rest van het gebouw nog in elkaar zetten Met de nodige aanpassingen. O het zicht op het tafereel beter uit te laten komen worden de ramen opengezet. Zoals in D gebruikelijk draaien deze naar binnen. Gelukkig voegt Auhagen mest ruim voldoende raampartijen toe aan haar bouwpakketten. Behalve van precies dit type raam. Er is er maar één over en dat is er een te weinig. Om de ramen openstaand te kunnen bouwen heb je echt twee kozijnen nodig. Één voor het kozijn zelf, en één voor de raamvleugels. Beide uit één gietsel snijden is niet te doen. Dan gaat het geheid kapot. Het kozijn zit reeds in de gevel die je op de foto ziet. De raamvleugels heb ik nog apart liggen maar omdat er één gietsel te weinig is heb ik een andere kleur gietsel moeten gebruiken. Dat betekent dan weer dat je alle ramen opnieuw moet verfen om kleurverschil te voorkomen. Het houdt je lekker bezig.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op zondag 18 juli 2021, 10:32:22
Terwijl de mannen buiten bezig waren met echt metselwerk heb ik ook een gebouw geconstrueerd. Althans één kamer in de hoek van het gebouw gemaakt. Compleet met sfeerverlichting, dat wel. Om de stemming van het tafereel te verhogen heb ik, voor de verlichting van het tafereel twee LED's, in het plafond, naast elkaar in serie gezet, een warm-witte en een rode. Dat geeft een heel aardig effect, al zeg ik het zelf. Maar goed dat is mijn mening en iedereen mag daar vanaf wijken.

En het bekende verschijnsel, foto's zijn onverbiddelijk. Alweer geklekkerd met verf op de ruiten. Zien dat ik daar nog wat kan herstellen. Moet ook nog een klein likje verf op de kozijnen. Dat wordt weer gepriegel op de vierkante millimeter.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: wimpietje op zondag 18 juli 2021, 10:58:37
Hi, dat met die foto’s kennen we wel allemaal denk ik. Ik schrik me telkens een bult bij het zien van m’n foto’s, maar ja we doen t voor de lol he , het is geen wedstrijd 😂👌🤗
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Nieuwenhuis op zondag 18 juli 2021, 12:33:53
Dag Henk.

In de werkelijkheid zullen er best wel zulke slecht onderhouden kozijnen zijn, die er zo lelijk uitzien! :roll: :wink:
Het gaat erom of je je daaraan stoort en of het überhaupt opvalt wanneer het gebouw op de modelbaan staat.
Als ik zo naar de foto's kijk zou ik eerder nog een wet-wash over de gevel doen ...
En wat ik mis zijn de gordijnen of vitrage, al is het maar een valletje of een rolgordijn in de keuken.

Groeten,

Erik.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op zondag 18 juli 2021, 15:44:11
Erik,  je opmerkingen zijn helemaal terecht.  In de slaapkamer zie je de gordijnen niet omdat die helemaal in de hoeken zijn geschoven.  Anders kunnen de ramen niet open. Na het plaatsen van de vorige post heb ik nog eens rustig naar de foto's zitten kijken en voor mezelf besloten daar weinig meer aan te doen.
De rest van het gebouw is nog lang niet af.  Daar moet nog een en ander aan gebouwd worden en zo. Dus dat gaat wel goed komen.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 24 juli 2021, 11:49:40
Gisteren de verlichting in het gebouw geïnstalleerd. Afgezien van de slaapkamer verlichting zitten er ook twee warm-witte LED stripjes in die de overige verdiepingen verlichten. Deze strips hebben wel beide een andere lichtintensiteit, voor de noodzakelijke variatie. En de winkel op de begane grond wordt verlicht door een witte LED strip. Hiervoor van karton een apart maskertje gemaakt zodat dat witte licht niet naar boven doorschijnt.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op maandag 02 augustus 2021, 17:15:03
Inmiddels is het pandje van Auhagen 11393 zo goed als gereed. Licht geweatherd, want Duitsers houden over het algemeen wel van sauber. Het tweede pandje moet nog even wachten op wat Preiser dingen voor het interieur. Schijnt momenteel niet erg leverbaar te zijn.

Ondertussen dus maar begonnen met de Goederenloods. Dit wordt een geheel scratch-build gebouw naar eigen ontwerp. Ontwerp ontstaat wel on-the-go. De vier muren zijn uitgesneden en van openingen voor ramen en deuren voorzien. Ook de sokkel met het platform is reeds ver gevorderd maar daar heb ik nog geen foto van gemaakt.

Morgen eerst weer verder met de grootbouw. Nog enkele dakbalken lassen.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Degeluidsman op zondag 08 augustus 2021, 07:46:13
Leuk om een eigen ontwerp te bouwen Henk, dan heb je iets unieks op de baan staan, ben je ondertussen al wat verder met bouwen?


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op zondag 08 augustus 2021, 12:32:33
Van de goederenloods zijn alle onderdelen op de juiste kleur gebracht, deels door airbrush, deels met de kwast. De wanden zitten in elkaar, de sokkel is gereed, de dakplaten liggen klaar. Nu eerst het weatheren en verouderen van de wanden doen. Dan de binnenzijde afwerken en het geheel monteren. Oh ja, er moeten nog een paar schuifdeuren gemaakt worden.

De andere bouw gaat momenteel niet zo snel, Even op adem komen. Dit oude lijf(k) wil niet meer zoveel tegelijk.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op woensdag 11 augustus 2021, 16:59:49
Voortgang in de bouw van de goederenloods. Het begint al op een gebouwtje te lijken. Ben nu bezig met de schuifdeuren en een beetje interieur. Veel moet dat niet worden voor een landelijk loodsje. Afijn oordeel zelf aan de hand van de foto's. De eerste foto toont de dakplaten. De zijluifels boven de laadperrons liggen hier op zijn kop. Deze komen op de witte lijn die je op de zijkant van het gebouwtje, net onder de ventilatieroosters, ziet, De laatste foto zijn de schuifdeuren die nu in ruwbouw gereed zijn. En dan moet er nog licht in gemaakt worden. Weet nog niet hoe ik dat precies ga doen, kwil er niet te veel licht in hebben.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op vrijdag 13 augustus 2021, 15:46:53
Tijdens mijn zoektocht naar attributen voor de goederenloods en tevens opruim- en inpakwerkzaamheden kwam ik dit tegen. Kan mij niet herinneren het ooit gekocht of eerder gezien te hebben. Het is een beetje grofstoffelijk maar nog wel te gebruiken voor Sperrgut. Heb de indruk dat het van Märklin afkomstig is maar weet het bij lange na niet zeker. Heeft  iemand zoiets ooit eerder gezien en weet waar het vandaan komt cq bij hoort? Was al driftig begonnen met wat kleur op de artikelen aan te brengen dus dat is niet origineel meer.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Nieuwenhuis op vrijdag 13 augustus 2021, 19:47:04
 @citaat Lijkt mij Ladegut 180588 van Faller, Henk.
Nu nog een zooi pallets erbij, leuk klusje met lijm en pincet: klik (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=55554.msg1142564#msg1142564)

Vakantiegroeten,

Erik.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 14 augustus 2021, 18:18:14
Hoi Erik, bedankt voor je bijdrage maar het is niet Faller 180588. Daar zitten veel meer attributen in en is ook niet zo grofstoffelijk.
Mooie reportage over je palletbouw trouwens. Dat ga ik ook eens proberen. Pallets heb je nooit te veel.
Titel: Re: De scenery van Rehausen. Goederenloods
Bericht door: Lobomotion69 op maandag 16 augustus 2021, 17:04:10
De goederenloods is zo goed als klaar. Voorlopig ga ik daar niets meer aan doen. Kan ook niet meer want ik heb het ding al ingepakt in een verhuisdoos. Samen met alle andere reeds gebouwde scenery veilig opgeborgen tussen vlokken en andere verpakkingsmiddelen. Nog een paar pakketten niet ingepakt, dat zijn items waar niet veel aan veranerd gaat worden omdat die toch op de achtergrond komen te staan. Heb ik in de tussentijd toch wat te bouwen.
Het loodsje is voorzien van een witte LED strip, iets 'uitgerekt', aan de binnenzijde en aan de voor- en achterzijde ieder twee warmwitte SMD LED's, met zijn vieren in serie) onder de luifel. Het geheel moet nog wat beter bevolkt worden, voorlopig een paar Chireisers erin gezet en uiteraard wat stukgoed. Dat moet nog wat meer worden als het definitief geplaatst gaat worden. Maar ik vind het er leuk uitzien.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: wimpietje op dinsdag 17 augustus 2021, 12:30:57
Henk, dat ziet er weer prachtig en mooi gedetailleerd uit hoor, compliment
Titel: Re: De scenery van Rehausen - Tuinhuis.
Bericht door: Lobomotion69 op dinsdag 17 augustus 2021, 16:36:01
Dank je Wim. Trouwens even een vraagje tussendoor. Pieker daar nu al langer over, je forumnaam. Hoe moet men dat lezen? Wimpie-tje of Wim-Pietje. Verder niet zo belangrijk maar weet graag welke nu juist is.

Vandaag in een verloren uurtje een tuinhuis in elkaar geflanst. Stelt niet veel voor en heb het ding alleen opgeleukt met kleurtjes. Moet in de tuin van het laatst gebouwde Auhagen huis komen te staan. Op de begane grond hiervan is een modeltrein winkel gevestigd en in deze keet ligt zijn modelbaan. Echt waar! Daarom is de deur ook dicht, zodat er geen vuil binnen komt waaien.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: wimpietje op woensdag 18 augustus 2021, 07:49:46
Dag Henk : wimpie-tje  :D
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Tony op vrijdag 20 augustus 2021, 11:49:55
Hoi Henk,

Ik liep even achter hier en ben nu bijgelezen en -gekeken.
Vooral de loods vind ik erg geslaagd  :thumbup:
De rest mag er ook zijn hoor  :P

Grtz Tony
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Dirk-Jan op maandag 30 augustus 2021, 20:11:32
Stelt niet veel voor en heb het ding alleen opgeleukt met kleurtjes.
:) Nou, toch best een erg leuk tuinhuisje en dit soort kleinere bijgebouwtjes maakt de scenery toch vaak een stuk levendiger en leuker. B) :thumbup:

Dirk-Jan
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op woensdag 08 september 2021, 15:33:56
Al een paar dagen af en aan bezig met Auhagen 12248, een Metzger of Fleischerei. Over het algemeen is de pasvorm goed zoals ik dat van Auhagen gewend ben. In een eerder bouwverslag van de bakkerij, uit dezelfde serie, had ik al gezegd dat dat niet voor alle onderdelen geldt. Bij dit pakketje dus ook. Hier is de bodemplaat de boosdoener, a) te klein, nou ja een halve millimeter maar te klein is te klein. En de bordessen, of stoepjes aan de voordeuren zijn nog kleiner. Daar moet zeker een millimeter worden dichtgemaakt. En het dak heeft een nare gietrand aan één zijde (zie foto). Deze heb ik al zo goed als mogelijk weggewerkt maar je blijft het zien. Dus wordt het dak 180 graden gedraaid. Dan zit het aan de achterkant en valt het, hopelijk, helemaal niet meer op. Veel wordt er niet gewijzigd aan dit pakketje omdat het toch achteraan komt te staan. Dus ver weg van de toeschouwer. Wel, zoals gewend, aparte verlichting voor de winkel (wit) en het woonhuis (warmwit) en klandizie in de winkel. Daarvoor moet het lichtmasker wel drastisch worden aangepakt. Verder wordt het opgeleukt met kleurtjes. En geweatherd. Nog lang niet klaar mee, dus wordt vervolgd.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 18 september 2021, 12:41:25
Het gebouwtje Auhagen 11248 is af! De Metzger kan beginnen met zijn vlees te verkopen. Of de Fleischwurst of wat anders.  ;)
Een paar details doe ik nu niet omdat het bouwwerkje nu meteen de verhuisdoos in gaat. Dus de markiezen moeten wachten totdat er een definitieve plek is gemaakt. Ook de antenne op het dak staat nu nog los en wordt apart opgeborgen. Zie de foto's.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Tony op dinsdag 21 september 2021, 13:59:18
Mooi Henk  :thumbup:

Je zou met een stukje donkergrijs fijn schuurpapier (als dakleer) de groene daken van de dakkapellen van kleur en structuur kunnen veranderen.
Is met een stukje plakband makkelijk uit te proberen, hoe dat eruit ziet.

Grtz Tony

Ps. staat die fiets wel op slot ?
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op dinsdag 21 september 2021, 16:55:33
Ja Tony, dat zou kunnen. Maar waarom zou je een koperdak verbergen onder dakleer? Is toch zonde.

Die fiets staat niet op slot. Het is Amsterdam niet hé.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: BlikkenTinus op donderdag 23 september 2021, 08:23:58
Het koper van de daken is wel heel groen, Henk. Een klein beetje verdunde donkere verf zal het wel wat kunnen verfraaien.
Verder is het een fraai geheel geworden.
Het is maar goed dat die fiets niet op slot staat. Wie de deur uitkomt of ingaat  naast de winkel zal er blij mee zijn dat de fiets makkelijk opzij te zetten is.


Groet,

Peter
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 23 september 2021, 15:47:44
Op de foto lijkt het erger dan het in werkelijkheid is. Soms heb je dat met foto's en waar het aan ligt? Waarschijnlijk het licht.  ;)
Ach, een fiets, die zet je toch altijd zo even opzij. Behalve wanneer deze aan een lantaarnpaal vastzit natuurlijk.  :D
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Wimdouwe op donderdag 23 september 2021, 17:44:12
 @citaat
Gelukkig staat een lantaarnpaal meestal niet recht voor de deur  ;)
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 23 september 2021, 19:02:41
Als die er recht voor staat hoeft dat nog geen probleem te zijn. Vlak er voor wordt lastig.  :D
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Jan22 op donderdag 23 september 2021, 19:54:49
een beetje grofstoffelijk maar nog wel te gebruiken
(https://forum.3rail.nl/index.php?action=dlattach;topic=79180.0;attach=215523;image)
Kibri 3850, kostte rond 1969 volgens de catalogus (1968-1969) minder dan 1 dm ...
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 23 september 2021, 19:59:50
OK Kibri uit 1969. dan is het begrijpelijk dat het niet precies op schaal is. Toen namen ze het nog niet zo nauw. Ondertussen wel oud geworden.
Jan, bedankt voor de informatie, leuk om te weten.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Jan22 op donderdag 23 september 2021, 20:48:15
Toen namen ze het nog niet zo nauw.

Ga maar rustig ervan uit dat het op schaal is, schaal 00, wel te verstaan (1:76 in plaats van 1:87) (https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_modelspoorschalen).
En dat verraadt de herkomst van deze laadgoederen.
Leveranciers van 00 (Peco =UK, Lionel =USA, e.d.).

Er is trouwens een set met lading geweest van Heljan (een Deens merk dat leentjebuur speelde  bij een Amerikaans bedrijf), maar die lading werd niet los geleverd. Ik bedoel deze (zie bijlage): in de bouwdoos Heljan 801.
De bron: een Heljan catalogus uit 1978 ....
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Anne W op donderdag 23 september 2021, 22:53:00
Kleur koperen dak, zie https://sintjanwaalwijk.business.site/?m=true , dan zie je de schakeringen na diverse aantallen jaren, de toren is het "jongst", de kapellen zijn het "oudst".

Groet, Anne W
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op vrijdag 24 september 2021, 10:24:19
Krijg het idee dat er hier enkele mensen zijn die niet weten hoe een koper dak er na een paar jaar uitziet. Kijk even naar de kleuren van het plaatje in deze link:
https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fwww.joostdevree.nl%2Fbouwkunde2%2Fjpgd%2Fdakbedekking_koper_patin_kleurverloop_na_n_jaren_www_chasenw_com.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.joostdevree.nl%2Fshtmls%2Fdakbedekking.shtml&tbnid=eIoILaRRrrZ7QM&vet=12ahUKEwiLuJCflpfzAhXVGnIKHZfMAdkQMygoegUIARCKAg..i&docid=gqeeRceaAsjYsM&w=544&h=259&q=afbeelding%20koper%20dak&ved=2ahUKEwiLuJCflpfzAhXVGnIKHZfMAdkQMygoegUIARCKAg (https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fwww.joostdevree.nl%2Fbouwkunde2%2Fjpgd%2Fdakbedekking_koper_patin_kleurverloop_na_n_jaren_www_chasenw_com.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.joostdevree.nl%2Fshtmls%2Fdakbedekking.shtml&tbnid=eIoILaRRrrZ7QM&vet=12ahUKEwiLuJCflpfzAhXVGnIKHZfMAdkQMygoegUIARCKAg..i&docid=gqeeRceaAsjYsM&w=544&h=259&q=afbeelding%20koper%20dak&ved=2ahUKEwiLuJCflpfzAhXVGnIKHZfMAdkQMygoegUIARCKAg)

Duidelijk?
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op vrijdag 24 september 2021, 10:27:57
Hi Jan, dat is interressant. Ik wist niet dat Kibri ook in OO schaal actief is (geweest).
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op dinsdag 28 september 2021, 17:06:10
Nog een kleine update. Tussendoor nog een gebouwtje in elkaar geprutst waar weinig aan veranderd is. Wat kleurtjes en een ander lichtmasker moeten het hierbij doen. O ja, en een derde dakkapel op het dak gezet. De pasvorm van dit pakketje is beter dan van het vorige maar ook hier weer een uitzondering. De ramen in de dakkapellen zijn (veel) te klein. Nu zit die spleet onder het overhangend dak. Je ziet er dus niet veel van maar een onoplettende bouwer kan die spleet al snel ergens anders hebben en dan is het niet mooi. Heb het op de foto naast het vorig gebouwde dingetje gezet, zo komt het uiteindelijk ook op de baan te staan.
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Degeluidsman op zondag 03 oktober 2021, 10:34:00
Ondanks de kieren bij de ramen zijn het toch leuke huizen geworden Henk, het energielabel zal alleen niet al te hoog zijn maar gelukkig is het bij jou nooit echt koud  :)


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: De scenery van Rehausen.
Bericht door: Lobomotion69 op zondag 03 oktober 2021, 11:50:44
Dank je Peter, leuk zijn ze zeker en met dat energielabel valt het wel mee hoor. PU schuim doet een hoop.
Nee koud zal ik het zeker niet hebben hier, hoewel alles betrekkelijk is. Maar vergis je niet. Ook in het warme Thailand heb ik mijn hele huis geïsoleerd en ben daar heel blij mee. Niet om de koude buiten te houden maar om de warmte te laten blijven waar ze thuis hoort, buiten dus. Nagenoeg geen enkele Thai of mijn westerse bekenden hier hebben hun huis geïsoleerd. Terwijl het gebruik van de Airco bijna dagelijks is. Dat resulteert dan in forse rekeningen van de Elek-maatschappij. Zelf heb ik drie airco's in huis waarvan er minstens één altijd draait. Echter mijn E-rekening is altijd ver onder het landelijk gemiddelde. Noem dat maar geen goed energielabel. Ja, toen ik aan het bouwen was verklaarden ze me voor gek. Zoveel geld uitgeven voor iets wat je nooit meer ziet. Ondertussen heb ik die uitgaven in de laatste vijf jaar al terug verdiend en ben nu gewoon aan het profiteren. Pure winst dus. Oh en elektrciteit is hier veel goedkoper dan in NL. Nee dat zeg ik verkeerd, elektriciteit kost hetzelfde maar je wordt niet belazerd met netwerkkosten en milieubelasting.