3rail Forum

Modelbaanbouw & Scenery => Banenplan ontwerpen => Topic gestart door: Giro op maandag 16 maart 2020, 16:13:08

Titel: wissels schakelen
Bericht door: Giro op maandag 16 maart 2020, 16:13:08
Beste mede bouwers,

Ik heb een deel in mijn baan welke ik zou willen "automatiseren"
Als een trein van Wissel A naar B rijt zal hij schakelaar S1 passeren. Wissel B zou op links gezet moeten worden en wissel A op links af.
Dit werkt ook.
Als hij van B naar A rijd wil ik de wissel B naar rechtdoor en Wissel A ook naar rechtdoor.
Dit werkt ook.
ik ben er  nog niet helemaal uit of dit de juiste schakelingen zijn. Waarschijnlijk zal ik nog contact rails moeten maken om het stuk in blokken te verdelen zeker voor later als ik over wil stappen naar digitaal.


Nu wil ik de wissels handmatig schakelen via de schakelkastjes en dan wisselen ook beide wissels bij een schakeling en dat wil ik niet.
Hoe kan ik dat oplossen.

Alvast bedankt voor het mee puzzelen Robert.
Titel: Re: wissels schakelen
Bericht door: bigboynl op maandag 16 maart 2020, 18:05:09
hoi Giro,

met een schakelrail die bediend wordt door een sleper zou het moeten werken. Een schakelrail kun je in twee richtingen gebruiken. Ik zou echter twee schakelrails gebruiken, vlak voor wissel A en B, Dan moet je echter geen 5120 gebruiken want in die radius zijn er geen schakelrails
Titel: Re: wissels schakelen
Bericht door: RoelMarklin op maandag 16 maart 2020, 18:09:59
Dag Robert,

Dat is heel goed mogelijk. Ik heb dit principe ook op mijn baan toegepast. In de Wiki heb ik er een artikel (met plaatjes) over geschreven.  klik hier (https://wiki.3rail.nl/index.php?title=Analoge_Automatische_of_handmatige_spoorkeuze). Je moet tussen de schakelrail en het schakelblokje nog een aan/uit schakelaar hebben.

Als je kijkt naar de foto met de 2 aansluitblokjes moet je de wissels GESCHEIDEN aan de rechterkant (7072) in 2 x 2 aansluitingen stoppen. Ik heb het schema nog even opgezet met schakelblokjes van Viessmann. Die doen hetzelfde als die blauwe van Märklin, zitten alleen iets anders in elkaar.

Heb je er nog vragen over, laat het dan maar weten.

succes,m
Roel