3railforum

Modelbaanbesturing & Software => Digitale Märklin Besturing => Topic gestart door: Robbie50! op maandag 09 maart 2020, 14:14:04

Titel: Ontkoppel rail digitaliseren
Bericht door: Robbie50! op maandag 09 maart 2020, 14:14:04
Ik kom langzaam stukje bij beetje meer te weten over digitaliseren als beginner.
Wissels digitaal maken, fluitje van één........ :offtopic:
Locomotieven digitaal maken, lukt mij ook steeds meer.
Maar deze......niet....

Hoe digitaliseer ik een "ontkoppelrails" (C rails) ?....zover ik weet zijn er geen modules voor, terwijl mij deze functie heel handig lijkt.
Bij een groot rangeer emplacement heb je m.i. meerdere ontkoppelstations (rails) nodig........

Hoe hebben jullie dat opgelost? :idea:


groet,


rob

Titel: Re: Ontkoppel rail digitaliseren
Bericht door: Marklindak op maandag 09 maart 2020, 14:18:26
Is net zo makkelijk als een wissel, doen met dezelfde decoder.
Je kunt zelfs twee rails met 1 wisseladres bedienen.

1 rail op de knop rechtuit en de ander op de knop krom.
Gele draad gezamenlijk op decoder koppelen.

Makkelijker kunnen we het niet maken.
Titel: Re: Ontkoppel rail digitaliseren
Bericht door: Robbie50! op maandag 09 maart 2020, 14:35:41
 @citaat
GAAF!

Wist ik echt niet, als ik nu een klein beetje nadenk......ben ik eigenlijk een beetje stom-stom-stom, want.....je laat de decoder inderdaad een "pulsje' geven....en dat kan je ook benutten voor een ontkoppel rail.
Waar bouwen jullie deze decoder dan in?
Want in het ontkoppelrailsje is maar weinig ruimte....


DANK voor je antwoord, ik kan weer verder... :thumbup:

Rob
Titel: Re: Ontkoppel rail digitaliseren
Bericht door: hmmglaser op maandag 09 maart 2020, 14:53:31
Met bvb een M83 module van Marklin daar kun je 4 wissels of 8 ontkoppelrails mee schakelen.
Maar je kunt ook je loks voorzien van een telex koppeling dan bepaal je zelf waar je gaat koppelen en ontkoppelen.
En zelf wagens kun je van een telex voorzien.
Titel: Re: Ontkoppel rail digitaliseren
Bericht door: Dirk-Jan op maandag 09 maart 2020, 14:53:46
 @citaat  @citaat
Je bent niet stom, dat is niemand hier en vragen zijn ook nooit dom. O:-D
En de decoder kan onder de tafel, ruimte zat waarschijnlijk.
Dan zit de decoder niet "ingepakt", maar daar heeft iemand anders vast wel weer een antwoord/oplossing voor.

Dirk-Jan
Titel: Re: Ontkoppel rail digitaliseren
Bericht door: Robbie50! op maandag 09 maart 2020, 16:03:36
Hi,hi......ik heb (nog geen) tafel. (jawel wel beneden, maar niet op zolder)
Mijn "baan" ligt gewoon nog op de grond (novilon :offtopic:) vandaar mijn vraag hoe je hem in een rails bouwt.

rob
Titel: Re: Ontkoppel rail digitaliseren
Bericht door: speeltmettreintjes op maandag 09 maart 2020, 16:58:13
Mijn baan ligt ook gewoon op de grond. Ik schakel zes ontkoppelrails en een heleboel wissels met m 83's. Die staan ook op de grond en er lopen draadjes naar de ontkoppelrails en wissels. Véél draadjes - het zijn nu eenmaal veel ontkoppelrails en nog véél meer wissels - maar het werkt prima. Het kost alleen wel wat tijd als ik de baan wil veranderen met al die draadjes.
Titel: Re: Ontkoppel rail digitaliseren
Bericht door: Robbie50! op maandag 09 maart 2020, 17:08:03
 @citaat Ik heb al mijn wissels gedigitaliseerd, vanwege al die draadjes.....zag dit vroeger (1963 en verder) bij mijn vriendje ook en dacht...dit wil ik later NIET! :-)
Vandaar dat ik de ontkoppelrails ook digitaal wil hebben.....
Maar misschien doe ik  decoder in een stukje rail wat vóór de ontkoppelrails zit.
Heeft iemand dit ook gedaan?
Dan graag foto a.u.b.......

groets,


rob
Titel: Re: Ontkoppel rail digitaliseren
Bericht door: Sprinter op maandag 09 maart 2020, 17:23:05
Met een klein beetje handigheid kun je hier een ontkoppelaar mee bedienen.
https://www.engelsmodelspoor.shop/merken/dcc-concepts/cobalt-wisselmotoren-dcc-concepts/2x-cobalt-ss-wisselmotoren-zonder-controller-met-toebehoren-voor-kruiswissel-dcc-concepts-wisselmotor-wisselaandrijving.html?gclid=EAIaIQobChMI7IPE9-WN6AIVEOJ3Ch22TQBjEAQYAiABEgIjEPD_BwE

Kan ook met een Servo en een Servodecoder
Groetjes.
Titel: Re: Ontkoppel rail digitaliseren
Bericht door: Laurent op maandag 09 maart 2020, 18:08:12
Ik neem een stukje rail 094, dat maak ik leeg van binnen, ik lijm die vast aan de ontkoppelrail, draadjes binnenlangs. Onder die 094 leg ik een WeichEi decoder, knopje eraf gesoldeerd en daarop maak ik de draadjes van de ontkoppelrail vast. Zo heb je een railstuk gelijk aan een 24188.
(https://i.imgur.com/Yz1CphF.jpg)

Ik heb weer 2 ontkoppelrails, daarvoor wil ik kijken of ik ook nog het lampje apart kan schakelen. Voor mijn mastjes heb ik tegenwoordig LEDs (standaard verkrijgbaar bij Märklin), die geven geen warmte meer af.
Titel: Re: Ontkoppel rail digitaliseren
Bericht door: Robbie50! op maandag 09 maart 2020, 18:35:31
DANK!!!
Kan je ook een paar foto dichtbij voor mij maken, zodat ik kan zien hoe de bedrading precies loopt. :idea:
(ik dacht dat het lampje in het lantaarntje al led was!)
Dus ledje erin en weerstandje (1200 Ohm?) in serie.....goed idee van je.
Nu ga ik kijken wat de decoders kostten en waar deze te koop zijn.

DANK voor deze TIP! :thumbup:


rob
Titel: Re: Ontkoppel rail digitaliseren
Bericht door: Laurent op maandag 09 maart 2020, 19:22:50
De Ledjes die ik verkregen heb, gaan direct in de schroeffitting van het lantaantje. Draadjes, gewoon, eentje op de + en eentje op de massa. Te koop in Duitsland of zelf bouwen met onderdelen uit Duitsland.