Stichting 3rail Forum

Modelbaanbouw & Scenery => Modelbaanbouw => Topic gestart door: doevie op vrijdag 10 januari 2020, 22:27:25

Titel: Württembergse Schwarzwaldbaan
Bericht door: doevie op vrijdag 10 januari 2020, 22:27:25
Hallo allemaal!
Afgelopen kerstvakantie ben ik met mijn zoon actief aan het knutselen geweest. We zijn bezig met een 1x1m baantje. Of is dat een diorama? Affijn, het baanplan is simpel: een rondje. Lekker beheersbaar, heerlijk klein en overzichtelijk. Een genot om lekker aan te bouwen. Ik wil proberen of het voor het voorjaar (want dan gaan we weer buiten spelen) klaar kan zijn. We zijn een heel eind gekomen. Eerst een paar foto's van hoe het er nu bij staat, dan zal ik wat uitleg geven met oude foto's hoe we dit zo gemaakt hebben. En dan een verslag over wat er nog gaat komen  :D. Reacties altijd welkom!
Excuus voor de belichting  :( ik maak nog eens betere foto's, beloofd! :thumbup:
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: Tony op vrijdag 10 januari 2020, 23:08:34
Dat ziet er niet verkeerd uit, Doevie  :thumbup:

Misschien een idee, om in de "tunnel" een (goed bereikbare) kruiswissel te maken.
Dan kun je dit baantje altijd nog van daaruit verlaten met spoor.
Zeker voor kinderen erg leuk, want dan kun je net als met lego telkens (samen) wat anders erbij maken.

Grtz Tony
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: doevie op zaterdag 11 januari 2020, 11:23:06
Het begin
We zijn begonnen met een multiplex onderplaat van 1,1 x 1,1m. precies 1x1m bleek toch iets te klein, als je dan een fatsoenlijk rondje wilt maken met een behoorlijke boogstraal dan lig je stijf op de rand met de rails. Overigens heb ik twee verschillende boogstralen gebruikt in de bochten, twee ruime kwarten zegmaar en twee krappere kwarten. Voor mijn idee heb je dan nog iets meer natuurlijk railverloop dan een exacte cirkel. Je moet het willen zien denk ik  :D haha...

Affijn:
Op de onderplaat komt 10 cm roofmate isolatieschuim. Dat is dat dichte polystyreenschuim zonder de bolletjes. Ik heb twee platen van 5 cm op elkaar gelegd, verlijmd met hobbylijm. Houtlijm droogt niet tussen dat schuim heb ik gemerkt, en veel andere lijmen vreten het materiaal op. Lijm opbrengen, uitsmeren, plakken, paar saté prikkers erdoor en drogen. Baan tekenen. We zijn onderweg!
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: doevie op zaterdag 11 januari 2020, 11:32:26
en nu snijden maar: ik heb een draadsnijder, zo'n beetje mijn favoriete gereedschap. Snijdt heerlijk stil, mes door de boter en geeft de mogelijkheden tot heel vrije vormen.
https://www.conrad.nl/p/proxxon-micromot-230e-piepschuimsnijder-20-w-1-stuks-812517
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: Hero op zaterdag 11 januari 2020, 11:33:57
Doevie,

Al is t een simpel rondje,t ziet verdomd goed uit.
Op een diorama rijd niets rond dacht ik. Dus je mag het een baantje noemen.  ;)

Het doet me een beetje aan de schrammsteinregio tussen Dresden en de Tjechische grens denken.
Zal zo eens een foto opzoeken.

Mvg Robin

Foto geplaatst. Daarop is het alleen wat groener.  :D
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: doevie op zaterdag 11 januari 2020, 11:51:48
Bruggen
De bruggen snijd ik uit het schuim. Zie foto's. Wel een precies klusje. De draadsnijder kun je op lagere temperatuur instellen, je kunt dan trager en meer nauwkeurig snijden. Eerst snijden we de bruggen uit "in de plattegrond" zegmaar. Dan houdt je een blok over waar nog een boog uitgesneden moet worden. Dat was wel even precies passen en meten. Dan met een vijl en een schuurmachientje (zo'n muisje) de boel helemaal vlak maken. De draadsnijder laat toch wat gebobbel over. En als dat dan naar behoren is met een potloodje de steentjes erin tekenen.
Het schilderwerk laat nog wel wat te wensen over haha, maarja, dat komt nog wel eens, ik ga m nog eens weatheren en van randstenen en een leuning voorzien. Dan wordt -ie mooier...
Aan het eind van het liedje passen we de puzzel weer in elkaar, alle schuimstukken passen precies op elkaar zoals we ze hebben uitgesneden.
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: doevie op zaterdag 11 januari 2020, 11:59:32
Al is t een simpel rondje,t ziet verdomd goed uit.

Hi Hero, Dank! Ja, het is klein en beperkt, ik kan mijn scenery skills een beetje op peil houden. Ik heb last van dezelfde ziekte als veel anderen op dit forum: te ambitieus :D. Ik had ooit een grotere baan, maar kwam daar gewoon onvoldoende aan toe. Je ziet dan dat het af en toe een jaar of meer stilligt en staat te verstoffen. Dat is zonde van de ruimte. Op deze manier kan ik op wat kleinere schaal lekker prutsen met wat ik leuk vindt: landschapjes maken en met scenery aan de slag. Ik ben van mijn oude account het wachtwoord kwijtgeraakt, maar dit was eerder mijn topic: https://forum.3rail.nl/index.php?topic=30335.350
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: Nieuwenhuis op zaterdag 11 januari 2020, 12:28:47
Dag Doef.

Ik meende al iets te herkennen, dus 'welkom terug' zal ik maar zeggen  :thumbup:
 @citaat En daar kan ik zeker wel iets van herkennen :wink:
Het getoonde resultaat in de eerste post deed mij gelijk denken aan één
van de eerste scene's van de film Jim Knopf und Lukas der Lokomotivführer (https://bit.ly/36JNvzT)
De scenery is bijzonder te noemen, maar komt toch geloofwaardig over :thumbup:
Leuk om dit samen met jouw zoon op te bouwen, hoe oud is hij?

Groeten,

Erik.
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: doevie op zaterdag 11 januari 2020, 12:33:04
Hi Erik, Dank voor je comments! Leuke film! Mijn zoon is 10.
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: Kelderspoorder op zaterdag 11 januari 2020, 13:03:17
Al is t een simpel rondje,t ziet verdomd goed uit.

 Ik ben van mijn oude account het wachtwoord kwijtgeraakt, maar dit was eerder mijn topic: https://forum.3rail.nl/index.php?topic=30335.350

 @citaat @citaat
Hey Doevie,

Misschien kan het forumbeheer je een nieuw wachtwoord aanmaken dan kan je het oude draadje ook terug oppakken, Ik ben er eens heel even naar gaan kijken, mooie boompjes die je daar gemaakt hebt, Zal dat draadje eens helemaal doorlezen, en dit draadje ga ik ook volgen.
Zeer mooi gemaakt, echt toppie :thumbup: :thumbup:

grts Freddy
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: doevie op zaterdag 11 januari 2020, 13:05:44
Rotsen
En nu maar hakken. Mijn zoon doet daar enthousiast aan mee. We hebben ons laten inspireren door de Ardeche tussen Voguë en Balazuc (maar nu ik de foto's zie merk ik dan mijn geheugen een raar ding is haha...). Erg realistisch wordt het niet op zo'n baantje, het krijgt toch een beetje fantasy trekjes.
We snijden het uit met hobbymessen. Gewoon hakken en snijden wat je leuk vindt. Beetje ruw mag, juist in die 'breek' stukjes en die ruwe oneffenheden lijkt het het mooist. Naderhand veeg ik met een zacht staalborsteltje alle loshangende zooi weg: dat geeft ook een beetje textuur, het borsteltje laat groefjes achter. Dan wel een beetje consequente richting aanhouden natuurlijk bij het vegen.
Schilderen doen we met acrylverf. Smeert lekker en dekt goed. Opbouwen van donker naar licht. De uiteindelijke workflow is ongeveer: donkergrijs gronden. Drogen. Middelgrijs eroverheen waarbij de kieren en scheuren een beetje worden overgeslagen. Wetwash met zwart eroverheen om alle naadjes en scheurtjes mooi uit te laten komen. In de nog natte middelgrijze verf breng ik heel nat en verdund wat kleuraccenten aan sienna en burnt sienna. Drogen. Dan een 'semi-dry'- brush om de zaak op te lichten. Hiermee blenden ook alle kleuaccenten een beetje in. Bij de waterkant wat donkergroen: mos en alg.
Gebruikte kleuren:
donkergrijs: zwart, wit, beetje raw umber omdat zuiver grijs erg onnatuurlijk lijkt.
middelgrijs idem maar met meer wit
lichtgrijs idem maar nog meer wit.
kleuraccenten met raw sienna en burnt sienna en donkergroen.

De beekbodem bestaat uit gewoon zand (uit een zandbak in de buurt een bakje gepikt), en verder wat steenslag in verschillende maten. Eerst netjes aanbrengen, dan vastzetten met verdunde houtlijm. Met een pipetje aanbrengen, druppelen tot het lekker zat is, dan drogen.
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: doevie op zaterdag 11 januari 2020, 13:11:44
Jullie zien in bovenstaande foto's dat het spoor inmiddels geballast is: gewone verdunde houtlijm druppelmethode, dat moet genoegzaam bekend zijn op dit forum denk ik. Ik heb het spoor aangebracht op van die ondervloer zooi. Van dat piepschuim achtige spul van 2mm dik ongeveer. In het midden snijd ik dan een gootje uit voor de bedrading. Ik heb op dit rondje ongeveer 5 aansluitpunten gesoldeerd haha, better safe than sorry... Ergens achterin heb ik ruimte gesneden voor een marklin aansluitbox (die kan eruit hoor...), mobile station erop en rijden maar.
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: Timaximus op zaterdag 11 januari 2020, 13:42:29
Leuk tafereeltje zo, om lekker in de huiskamer te zetten bij tijd en wijle.

Je kan ook een tweede maken maar dan met een winters landschap. Of te wel een identiek tafereel maar dan met sneeuw poeder erover en deels bevroren riviertje.

MvG,

Timaximus
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: Laenderbahn027 op zaterdag 11 januari 2020, 13:47:12
Die rotsen zijn echt fantastisch! Welkom terug 👍🏻 Doet me denken aan een Rolf Knipper baantje. Dat ging ook nog de hoogte in! Wellicht wat voor de volgende keer? Zal ?m eens opzoeken...

Groeten,
William
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: doevie op zaterdag 11 januari 2020, 14:42:30
Water
Ik heb de beek volgegoten in drie lagen met tweecomponenten epoxy giethars
https://polyestershoppen.nl/epoxy/epoxy-giethars-202.html?gclid=EAIaIQobChMIyIrl3dT75gIVBc93Ch0q9AD3EAAYASAAEgJTr_D_BwE
Omdat de beek hoogteverschil heeft gaat dat niet in één keer, dan loopt alles naar beneden.
Die giethars werkt echt prachtig! vloeit heel mooi uit en geeft een heel mooie waterglans na het uitharden.
Na het uitharden heb ik met transparante acrylpasta golfjes gemaakt. Gewoon beetje bobbelig aanbrengen met een kwastje. Het is wit als je het erop smeert, maar droogt volledig transparant op. Waterverdunbaar dus kwasten schoonmaken is geen probleem.
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: Kelderspoorder op zaterdag 11 januari 2020, 16:42:25
 @citaat @citaat

Ziet er echt wel realistisch uit het water,
Heb dit meteen bij mijn lijstje toegevoegd met interessante tips

grts Freddy
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: doevie op zaterdag 11 januari 2020, 19:32:26
Foto's
Wat extra licht geregeld...
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: doevie op zaterdag 11 januari 2020, 19:34:50
...en nog een paar. Ze geven o.a. wat beter zicht op het water
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: Wimdouwe op zaterdag 11 januari 2020, 19:54:40
Mooi gemaakt  :thumbup:
Vooral het water is om van te watertanden... echt mooi.
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: Laenderbahn027 op zaterdag 11 januari 2020, 22:49:22
Fantastisch...
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: Laenderbahn027 op zondag 12 januari 2020, 09:31:59
Hier enkele foto's van een ontwerp waar ik meteen aan moest denken (wellicht als volgende project?):

(https://live.staticflickr.com/65535/49371856672_a7c534a519_c.jpg) (https://flic.kr/p/2idPEU9)Untitled (https://flic.kr/p/2idPEU9) by ChristiaanM (https://www.flickr.com/photos/42181272@N05/), on Flickr

(https://live.staticflickr.com/65535/49371856652_c2773f7df5_c.jpg) (https://flic.kr/p/2idPETN)Untitled (https://flic.kr/p/2idPETN) by ChristiaanM (https://www.flickr.com/photos/42181272@N05/), on Flickr

(https://live.staticflickr.com/65535/49371649386_df0b4b9680_c.jpg) (https://flic.kr/p/2idNBhf)Untitled (https://flic.kr/p/2idNBhf) by ChristiaanM (https://www.flickr.com/photos/42181272@N05/), on Flickr

Ik was al groot fan van je vorige project, en ook deze is erg leuk  :thumbup:

Groeten,
William
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: doevie op zondag 12 januari 2020, 09:35:01
Mooi! Je kunt nog veel op een klein oppervlak!
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: Hero op zondag 12 januari 2020, 11:52:52
Rotsen
En nu maar hakken. Mijn zoon doet daar enthousiast aan mee. We hebben ons laten inspireren door de Ardeche tussen Voguë en Balazuc (maar nu ik de foto's zie merk ik dan mijn geheugen een raar ding is haha...). Erg realistisch wordt het niet op zo'n baantje, het krijgt toch een beetje fantasy trekjes.

Valt toch wel mee.Je moet het voorbeeld alleen weten te vinden.  O:-D

(Ik ga straks de fotos aanpassen dat ze ook rechtop staan)
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: doevie op zondag 12 januari 2020, 12:02:47
Hee ja, Hero, nu je het aangeeft: dit is op de Tsjechische grens he? Ik ben daar ook eens geweest. Noemen ze dat niet de Sächsische Schweiz?
Geinig wel dat je elke vorm kan bedenken: de natuur heeft er wel ergens ter wereld een voorbeeldje van  :)
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: doevie op zondag 12 januari 2020, 20:40:06
Dit weekend niet zoveel aan de baan geknutseld. Wel heb ik links van de tunnel een begin gemaakt van een rots. Ik moest wat compenseren met gips, dat moet nog even drogen. Vandaar dat het nog niet geschilderd is. Toch even een fotootje.
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: doevie op maandag 13 januari 2020, 19:57:53
Ik heb het tunnelstuk bedolven onder een hoop schuim :) :)
Nu maar beeldhouwen.
Ik wil het deel boven de tunnel afneembaar maken. Dan kan ik bij de treinen, maar de berg op de tunnel wordt daarmee ook een soort apart diorama dat ik als los werkstuk kan maken. Wel zo handig.
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: Tony op dinsdag 14 januari 2020, 01:27:22
Dat schiet lekker op, Doef  :thumbup:

Ik zou zelf de berg wel wat minder hoog maken.
Dan is het voor mijn gevoel wat meer in verhouding tot het totale oppervlak van je baantje.
(Ik denk maar wat hardop mee  O:-D)

Grtz Tony
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: Laenderbahn027 op dinsdag 14 januari 2020, 08:03:33
Hoi Doef,

Excuses voor al mijn vragen... Hier is er weer eentje: welk schuim gebruik je voor het landschap? Lijkt me geen XPS, vandaar de vraag.

En bedankt weer!

William
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: NL-modelspoor op dinsdag 14 januari 2020, 10:12:01
Een heerlijke pizza om naar te kijken. Zo'n 'simpel' rondje noemen ze nu eenmaal een 'Pizza layout'.
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: doevie op dinsdag 14 januari 2020, 11:13:22
Hi y'all!
Een heerlijke pizza om naar te kijken. Zo'n 'simpel' rondje noemen ze nu eenmaal een 'Pizza layout'.
Haha, een pizza? Prima naam haha, houd ik erin, kan mijn topicnaam wel renamen  :D :thumbup: :thumbup:

Ik zou zelf de berg wel wat minder hoog maken.
Ja inderdaad, dat denk ik ook. Ik denk dat er na het beeldhouwen weinig van overblijft. Alleen: beter mee verlegen als om verlegen zeggen ze dan: als ik die hoogte nodig heb voor één of twee rotspieken ofzo... nouja, ik heb geen vastomlijnd plan, het ontstaat een beetje tijdens het beeldhouwen. En dan heb ik liever te veel schuim dan te weinig. Bijsnijden bestaat nu eenmaal niet, afsnijden kan altijd.

welk schuim gebruik je voor het landschap?
Het is XPS. Roofmate. In verschillende kleuren te koop bij de professionele bouwmarkt. Gamma en karwei enzo hebben het niet. Je kunt het per plaat kopen. Kleur is iedere keer anders bij mijn bouwmarkt, soms is het blauw, dan weer groen, nu was het beige.

In Houten stond vroeger (ben al een tijdje niet meer geweest) wel eens zo'n knutselaar die liet zien hoe hij dat deed (mooi!). Hij deed het met PUR. Werkt ook heel fijn, alleen kun je het niet met een draadsnijder snijden, en dat vind ik toch wel erg handig.
Titel: Re: 1x1m pizzabaan
Bericht door: ~TomM op dinsdag 14 januari 2020, 14:33:55
Leuk om te zien wat je allemaal kunt bereiken met zo'n kleine oppervlakte. Je rotskleuren vind ik erg goed overkomen! Heb je al eens geprobeerd een dun laagje gips over je foam aan te brengen? Zodat je een wat ruwere textuur hebt om over te schilderen? Ik vind dat zelf erg fijn werken.
Titel: Re: 1x1m pizzabaan
Bericht door: doevie op dinsdag 14 januari 2020, 21:32:31
En we gaan weer verder...
De berg schuim op de tunnel hebben we vanavond een beetje tot normale proporties teruggebracht. Nog steeds zal misschien wel 50% van dit schuim worden weggesneden. Maar er tekent zich al een soort van tafereeltje af in mijn hoofd. Ik denk aan een soort van heideveld met berken ofzo. Naar voren moet het nog af gaan lopen, voor dat stuk schuim moet dus ook nog iets komen. Work in progress zegmaar.

De bewoners van het heideveld zijn ook gesignaleerd. Eén van de rotspartijen krijgt ook nog een troepje klimgeitjes. Toekomstmuziek. Eerst de bergen maar eens...
Titel: Re: 1x1m pizzabaan
Bericht door: Wimdouwe op dinsdag 14 januari 2020, 21:39:29
Altijd leuk die tijdelijke witte landschappen die ik hier op het forum langs zie komen. Die dan later omgetoverd zijn in prachtige bergen.
Die klimgeiten dat begrijp ik wel  :)
Ik ben benieuw hoe dit landschap zich gaat ontwikkelen.
Titel: Re: 1x1m pizzabaan
Bericht door: doevie op woensdag 15 januari 2020, 20:40:29
't is passen en meten, en vooral hakken. Het wordt steeds beter (al is het nog lang niet naar de zin), maar er moet nog een hoop schuim af. Ik houd het voor gezien vanavond. Fijne avond allemaal!
Titel: Re: 1x1m pizzabaan
Bericht door: doevie op donderdag 16 januari 2020, 21:38:24
Even lekker zitten hakken en snijden vanavond aan de heuvel. t Is nog niet wat het wezen moet maar we komen ergens. Aan de voet nog wat aangesmeerd met gips. Straks als het droog is misschien even proberen hoe het lijkt met een kwastje verf. Als het me niet bevalt haal ik zaterdag in Houten gipsmallen. Sowieso moet ik daar even op zoek naar de goeie strooisels.

De naadjes die je ziet vallen straks allemaal nog weg. Deels zit die naad er omdat ik het hoogste deel van de heuvel kan uitnemen: dan kan ik bij de tunnel. De naad maskeer ik met heidestruiken. Heideveldje, schaapskudde, paar berkjes maken, dat idee.
Titel: Re: 1x1m pizzabaan
Bericht door: doevie op vrijdag 17 januari 2020, 22:31:02
Ik heb een stuk heuvel geschilderd vandaag. Verder puinhellingen gestrooid. Morgen laatste laag verf. Dan begrassen, struikjes, heide etcetera. Maar het begint iets te lijken. Viel me niet tegen. Morgen naar Houten!
Titel: Re: 1x1m pizzabaan
Bericht door: Nieuwenhuis op zaterdag 18 januari 2020, 13:03:42
Dag Doef.

Een prachtig plaatje :thumbup: :thumbup: Ik vind de rotsen erg mooi geworden :cool:
Als ik zo naar de foto kijk is het net een spoor 0 baan in een tuin:
grote zwerfkeien rondom een tunnelportaal, kortom het oogt wat
sur-realistisch, maar ik kom er niet achter waardoor dat komt :roll:
Er is een grote diversiteit in rotsformatie in het echt, dus waarom dit niet?
Het groen zou wat minder massief mogen, maar daar ligt het niet aan.
Het zal wel aan mij liggen ... :oops:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: 1x1m pizzabaan
Bericht door: The MaSt op zaterdag 18 januari 2020, 13:59:28
Hoi Erik en Doef uiteraard,

Ik heb hetzelfde hoor, de stenen zijn erg groot naar verhouding. Misschien nog wat uitsnijden en een soort plateautjes maken bijvoorbeeld met een N spoor kloostertje ofzo, een huisje. Wie weet komt het dan wat meer in verhouding, maar ik vind het een erg leuk baantje!!! Beloofd wat voor H0!

Gegroet,

Marten
Titel: Re: 1x1m pizzabaan
Bericht door: doevie op zaterdag 18 januari 2020, 14:23:14
Hi Y`all!
@Erik en Marten: het is nog niet af! Maar ik snap jullie comments. Eens kijken wat ik kan doen...

Inmiddels is er een nieuwe loc binnengereden. Deze heb ik gefotografeerd op mijn andere project.

Het is een Württembergische Fc. Nr 719. Asindeling C n2v G. Hiervan hebben de Königlich Württembergischen Staatseisenbahnen er tussen 1890 en 1909 125 stuks laten bouwen. De 719 is in 1907 gebouwd door Maschinenfabrik Esslingen (fabrieksnummer 3434) en in 1908 in bedrijf genomen als goederenlocomotief. De loc heeft geen naam gehad.
Bij de overgang naar de Deutsche Reichsbahn in 1925 zijn er 65 stuks omgenummerd naar een volgend leven als Baureihe 53.
Titel: Re: 1x1m pizzabaan
Bericht door: doevie op zaterdag 18 januari 2020, 19:48:15
Tja, dan het T3-tje ook maar even op de foto gezet, die stond tenslotte in de buurt.

Tussen 1892 en 1913 werden 114 T3 locs aan de K.W.st.e. geleverd. Later werden ze omgenummerd naar BR 89.3-4. Vier van deze 114 werden met een afwijkende wielbasis (4,0m ipv 3,3m) geleverd. Verder is opvallend dat de zijkant (daar zit de watertank in) op veel historische foto's terugspringt, dus niet helemaal naar voren doorloopt zoals bij dit model. Deze is bij Fleischmann wel eens geproduceerd als pruis, maar ik ken er geen Württembergs voorbeeld van in model. Beide versies hebben naast elkaar bestaan.
Deze loc met nr. 994 heet Schiltach (?), en werd in 1892 gebouwd door Maschinenfabrik Esslingen, serienummer 2565.

Nu heeft dit model van Brawa een naambord met Kupferzell. Raar: dat klopt dus niet? Overigens zijn er twee Kupferzells geweest bij de K.W.st.e. genummerd 987 en 997. Zeg het maar, is het nummer verkeerd of het naambord? Of kloppen de andere bronnen niet? Het gekke is dat ook Märklin een 994 met de naam Kupferzell heeft uitgebracht. Eigenlijk moet ik dus het naambord eens wijzigen, of het nummer natuurlijk.

Er hebben trouwens ook twee locomotieven rondgereden met de naam Schiltach. Eén daarvan was een T3 op langere wielbasis (4m ipv 3,4) met draaiwielen waardoor zijlijnen met krappere boogstralen bereden konden worden. De K.W.St.E. hebben daarvan 4 laten bouwen. Lijkt me nog eens een mooie lok om een model van te hebben, maar ik ken geen fabrikant die dat model heeft uitgebracht.

bron: Die Königlichen Württembergischen Staatseisenbahnen; Hans Kobschätzky; Franckh, 1980, Stuttgart
Dit boekje bevat lijsten van alle loks, wagens, spoortrajecten, tekeningen, foto's, specificaties en meer.

Eronder een foto van de pizza layout: zo ver ben ik nu. Ik heb net opgeruimd, feestje vanavond. Morgen verder?
Titel: Re: 1x1m pizzabaan
Bericht door: Laenderbahn027 op zaterdag 18 januari 2020, 20:51:44
Fraaie locs 👍🏻👍🏻👍🏻 Uiteraard kan ik die waarderen, als Tijdperk 1 liefhebber 😉...

Ik verheug me alweer op morgen!
Titel: Re: 1x1m pizzabaan
Bericht door: doevie op zondag 19 januari 2020, 12:23:43
Begroend...
Titel: Re: 1x1m pizzabaan
Bericht door: doevie op maandag 20 januari 2020, 22:11:06
Ik heb even zitten klooien met draad vandaag, paar berkjes gemaaakt voor een berkenbossie.
Titel: Re: 1x1m pizzabaan
Bericht door: Laenderbahn027 op maandag 20 januari 2020, 22:19:21
Lekker zen ;-)  :thumbup:
Titel: Re: 1x1m baan: geiten en murmeltiere op een apenrots
Bericht door: doevie op dinsdag 21 januari 2020, 23:53:04
zoek de marmotten...
Titel: Re: 1x1m baan: geiten en murmeltiere op een apenrots
Bericht door: Tony op woensdag 22 januari 2020, 08:14:45
Iedere dag een stapje, Doef.
En voor ons iedere dag een nieuw plaatje  ;)

Leuk, om het beetje bij beetje te zien groeien.
Terwijl er toch regelmatig wat weggehaald wordt  :o)

Grtz Tony
Titel: Re: 1x1m baan: geiten en murmeltiere op een apenrots
Bericht door: Laenderbahn027 op woensdag 22 januari 2020, 08:18:11
Geven de stokken de verwachte sneeuwhoogte aan?  ;)
Titel: Re: 1x1m baan: geiten en murmeltiere op een apenrots
Bericht door: Nieuwenhuis op woensdag 22 januari 2020, 08:22:32
Dag Doef.

Is het stuk rots nu van Gibraltar of van de Großglockner ... ?
En hoe staat het inmiddels met de bomen?
Met dit zachte weer zullen er onderhand toch al wel bladeren aanzitten :roll:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: doevie op woensdag 22 januari 2020, 21:23:31
Er zijn vissers gearriveerd. Ik heb begrepen dat ze lid zijn van de familie Preiser, ze vissen mijn beek leeg!
Haha, ik ga er van één zijn benen afhakken binnenkort, zal'm leren! >:-D
En dan ergens in het water plaatsen: lijkt het alsof hij tot zijn heupen in het water staat.

En verder wat vorderingen op de geitenrots. Dit deel is afneembaar: dan kan ik bij de tunnel. Op het veldje komen schapen met een herder en een hondje. Er komt ook nog wat extra heide bij. Rots moet nog op kleur worden gebracht: dit is grondverf zegmaar. Ook alvast wat puin gestrooid.

De berken komen hier ook nog ergens. Moet ik nog afmaken.

Tot morgen!
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: ronaldk op donderdag 23 januari 2020, 08:41:42
Altijd een leuk projectje zo klein oppervlak.  :thumbup:  :thumbup:

Mooi! Je kunt nog veel op een klein oppervlak!

Kijk eens naar deze webzijde:  Carl Arendt Micro layouts (http://www.carendt.com/category/micro-layout-design-gallery/). Dat is een speciale webzijde met alleen maar kleine baanontwerpen. Een wereld gaat voor je open.

Groet Ronald.
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: basjuh1981 op donderdag 23 januari 2020, 10:13:24
Er zijn vissers gearriveerd. Ik heb begrepen dat ze lid zijn van de familie Preiser, ze vissen mijn beek leeg!
Doet mij denken aan afgelopen vakantie. Toen heb ik met mijn zoon gekanood over het riviertje de Drôme. Jouw riviertje/beek lijkt er wel op :thumbup:
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: doevie op donderdag 23 januari 2020, 23:51:32
foto's van de dag.
Excuus voor de achtergrond  :D , dit deel staat nog op de werktafel.
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: Nieuwenhuis op vrijdag 24 januari 2020, 09:20:00
Dag Doef.

Je trakteert ons op een ware modelbouwsymfonie: de combinatie van de enigszins intimiderende rots,
met aan de voet daarvan een fraai heideveld, wat even verderop verder gaat om onderbroken te worden
door een glooiende groenstrook waar de schapen zich aan het sappige gras tegoed doen, onder het toeziend
oog van de schaapsherder en zijn trouwe maatje!

Kortom: erg mooi gemaakt, het levert inspirerende beelden :thumbup: :thumbup:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: doevie op zaterdag 25 januari 2020, 17:00:51
Hallo allemaal. Weer wat vorderingen gemaakt al had ik ook even een kleine setback.

Ik wilde gisteravond de beestjes vastlijmen, maar bij de schaapjes ging dat een beetje mis: ik heb het geprobeerd met verdunde houtlijm maar dat werd geen succes. Ze komen niet echt vast (het gras veert en duwt ze steeds omhoog) en het gras is een beetje bedorven nu... misschien moet ik wel een stuk opnieuw begrassen. Nouja, dat moet dan maar. Ik denk dat ik ze nu allemaal een gaatje in de buik boor. IJzerdraadje erin met een druppeltje lijm. Prik in de baan (die is immers van schuim), klaar. Vast. Morgen maar even in alle rust doen.

Vandaag ben ik met zoonlief naar de treinenbeurs in Groningen geweest. Voor het eerst. Leuk wel. Kleiner dan Houten uiteraard, maar er stonden wat baantjes enzo, leuk om te bekijken allemaal. Leuk dagje gehad met zijn tweeën. Nog een setje goederenwagons op de kop getikt: dat moest nog. De Württembergsche Fc die ik onlangs aanschafte is een goederenloc, dus daar moet een goederensleep achter.

Verder vonden we nog wat vogels: leuk voor bij het water. Maar ehm... wat is detailfotografie genadeloos zeg! Je ziet elk barstje en penseelaanzetje! Met het blote oog zie je dat allemaal niet! (ik probeer jullie dus te vertellen dat de baan er in het echt veel mooier uitziet..... uhm... B)).

De foto's:
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: Wimdouwe op zaterdag 25 januari 2020, 18:18:15
Het nadeel van dichtbij fotograferen.. ieder imperfectietje wordt genadeloos uitvergroot  :-(
Maar wat het blote oog niet ziet zou ik me niet te druk om maken  :)
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: ronaldk op zaterdag 25 januari 2020, 20:15:12
Hoi,

Altijd leuk vorderingen te zien.

ik heb het geprobeerd met verdunde houtlijm maar dat werd geen succes. Ze komen niet echt vast (het gras veert en duwt ze steeds omhoog)

Je kan het proberen met gewone houtlijm.Niet verdunnen. Dat droogt 9 van 10 keer ook kleurloos op. Neem gewoon de express-variant. Die droogt sneller. Je kan ook wat van het gras wegknippen met een nagelschaartje op de plek van het schaap. :)

Groet Ronald.
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: narwal op zondag 26 januari 2020, 10:43:39
Hallo Doef,

Mooi project hoor! Lijkt mij ook geweldig om, als mijn baan ooit een keer af is, dit soort dingen te gaan doen. Je maakt er wel wat moois van. :thumbup:


Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: doevie op zondag 26 januari 2020, 11:53:57
@Narwal: dank! ik ben vroeger ook veel bezig geweest met een grote baan, maar ik vind dit veel leuker. Op deze manier met kleine projecten "komt het eens af" en kun je heel gevarieerd bezig zijn. Als ik zie wat sommige leden hier doen met grote baanplannen, spoor aanleggen, automatische dienstregelingen etcetera: respect, maar dat gaat mijn doorzettingsvermogen te boven. Kennelijk gaat mijn belangstelling daar minder naar uit.
Scenery bouwen vind ik heel leuk om te doen, maar ik fantaseer ook over het persoonlijk maken van mijn rijdend materieel: preisertjes erin, verlichting erin, misschien hier en daar een beter treeplankje aanzetten (weinert ofzo) nouja, dat werk. Plannetjes genoeg.

@Ronaldk: dank voor de tip: gras wegknippen had idd ook gekund. Volgende keer?

@Windouwe: idd, ik maak me er niet druk om: als het op het oog maar goed lijkt

@Nieuwenhuis: blooosssss.... dank voor je complimenten!

Wie weet als het straks af is zet ik m eens ergens op een beurs ofzo. Misschien wel geinig. Het is tenslotte heel mobiel.

Ik heb gisteren onderstaand locje (Märklin 3312) weer eens uitgepakt. Jaren geleden eens tweedehands gekocht. Nooit aan de praat gekregen. Ik heb al wel eens gepoogd een lokpilot in te bouwen, maar gemerkt dat er dan ook een nieuwe motor in moet, tenminste, een nieuwe magneet (wist ik veel). Ik heb nu Märklin 60941 ombouwsetje besteld: eens kijken of ik die erin krijg. Dan heeft ie straks een 5-polig anker, draait soepeler als het goed is. Nu heb ik gezien dat je voor een tientje ook een esu permanente magneet kunt bestellen: heeft iemand daar ervaringen mee?

Enfin: hier de loc. Een T5. Charming antiek modelletje. Veel plastic maar eigenlijk best een aardig ding om te zien. Verrassend stoer ook. Voorste koppeling heb ik eraf gehaald: ik ben niet van plan omgekeerd te rijden en die koppeling voorop ziet er niet uit. Eens zien of ik een mooi frontsetje van weinert ofzo kan vinden om het wat fraaier te maken. Achter zou eigenlijk een kortkoppeling op moeten.

De Königlich Württembergischen Staatseisenbahnen hebben in totaal 96 T5's laten bouwen waarvan 4 stuks bij Heilbronn, de rest komen allemaal van Maschinenfabrik Esslingen. Deze, de 1206 is deel van de eerste serie van 9 stuks die in 1910 door ME zijn gebouwd. De T5 is een soort compromisloc: het is een sneltreinloc die als doel had sneltreinen met hogere snelheden te trekken dan tot dan toe beschikbaar was. Tegelijkertijd moest de loc ook op nebenbahnen inzetbaar zijn. Daarmee was de beschikbare aslast (15 ton) beperkt. De T5 is een succesvolle loc gebleken. Laag verbruik, soepele loop. Later omgenummerd tot BR 75 bleven ze tot in de jaren zestig ! in dienst. In 1963 werd de laatste uit dienst genomen. Ze zijn uiteindelijk allemaal verschroot: er resteert geen enkele.
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: doevie op zondag 26 januari 2020, 20:27:02
Op de valreep nog een paar plaatjes, dan gaan de beentjes nog even omhoog en is het weekend bijna weer voorbij.

De schaapjes staan weer. Ik heb opnieuw begrast en ze allemaal op een ijzerdraadje gezet. Op de berg is een berkje opgeschoten. Ik heb nog drie skeletten klaarstaan, ik ga die later eens begroenen.

En ik heb een paar preiserbeentjes geamputeerd. De vorige eigenaar staat nu tot zijn zak in de beek te vissen :D. Hij zal het wel koud hebben.
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: wissels op zondag 26 januari 2020, 20:39:51

Ik heb gisteren onderstaand locje (Märklin 3312) weer eens uitgepakt. Jaren geleden eens tweedehands gekocht. Nooit aan de praat gekregen. Ik heb al wel eens gepoogd een lokpilot in te bouwen, maar gemerkt dat er dan ook een nieuwe motor in moet, tenminste, een nieuwe magneet (wist ik veel). Ik heb nu Märklin 60941 ombouwsetje besteld: eens kijken of ik die erin krijg. Dan heeft ie straks een 5-polig anker, draait soepeler als het goed is. Nu heb ik gezien dat je voor een tientje ook een esu permanente magneet kunt bestellen: heeft iemand daar ervaringen mee?


Hallo Hendrik Jan,

een motor met hoogvermogenombouw loopt rustiger vooral te merken bij langzame snelheden, ook vervuild de motor minder snel. Met een esu magneet kunnen ook goede rijeigenschappen behaald worden met een 3 polige motor, maar ben zelf gezwicht om alles zover mogelijk dan om te bouwen met HV motoren,

met vriendelijke groet,

Walter
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: doevie op dinsdag 28 januari 2020, 22:10:52
Vandaag kwam mijn ombouwmotor Märklin 60941 binnen. Gelijk in de Württembergische T5 gestopt. Past precies. Nauwelijks werk.

Alleen: toen ik de LokPilot V4.0 M4 had aangesoldeerd werkte het niet! Met een beetje hulp van de vrienden hier op het forum onder het topic "ombouwen Märklin h0 modellen" lukte het uiteindelijk. De koolborstels zaten er te strak in: ik moest de houdertjes voor de koolborstels wat uitbuigen. Ze worden nu heel netjes door de veertjes tegen het anker geduwd.

Hij meld automatisch aan, rijdt als een trein. Kan heel traag sluipen.

Dus nu heb ik een classic Märklin 3312, compleet, in goede staat, vertoont wat gebruikssporen, in OVP. Voorzien van hoogvermogenmotor en LokPilot 4.0 M4.
Wie biedt? #notinamillionyears...
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: Laenderbahn027 op dinsdag 28 januari 2020, 22:38:55
Mooi dat het gelukt is! Deze moet hier ook nog omgebouwd worden, dus goed om te horen dat daarmee geen problemen te verwachten zijn. Heb je de verlichting ook nog aangepast?

Groeten,
William
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: doevie op woensdag 29 januari 2020, 20:58:12
de berk heeft zich voortgeplant: er zijn er nu 4! Dat vind ik een bosje.
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: Laenderbahn027 op woensdag 29 januari 2020, 23:24:55
Er zijn plaatsen in Nederland waar bosjes preventief gekapt dienen te worden. Gelukkig is het thema hier niet Nederland én Epoche 1, dus ik ga met een gerust hart slapen. Bedankt weer voor de dagelijkse dosis modelbouwkunst 👍🏻
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: Hanzi op donderdag 30 januari 2020, 06:40:19
Heerlijk om te zien wat er mogelijk is op één vierkante meter! Erg mooi en inspirerend!
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: Nieuwenhuis op vrijdag 31 januari 2020, 10:48:01
Mooi stukje Berkenbos aan de rand van het Heideveld, Doef! :thumbup:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: Tony op vrijdag 31 januari 2020, 23:39:12
Nou Doef,

Kijk ik effe een poosje niet, knutsel jij weer de mooiste dingen !
De berken zijn inderdaad erg goed gelukt  :thumbup:
Succes met de ombouw van de T5  ;)

Grtz Tony
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: doevie op zaterdag 01 februari 2020, 16:39:25
Hi y`all!

Dank voor de comments!
Ik heb een rotswand nodig: ik heb nog wat bergbeklimmertjes liggen.

Ik heb een nieuwe techniek geprobeerd vandaag. Boetseren met gips zegmaar. Geinspireerd door deze video:
https://www.youtube.com/watch?v=Ckn7gWsfyyU

Ik ben niet ontevreden. Vanavond schilderen.
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: doevie op zaterdag 01 februari 2020, 19:56:49
1e laagjes verf zitten erop. Nu drogen. Morgen meer.
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: Wimdouwe op zaterdag 01 februari 2020, 20:12:12
Hoi Doef,

Het wordt er steeds mooier op  :thumbup:
Leuk filmpje ook over het maken van rotsen. Die had ik nog niet gezien.
Het baantje lijkt al bijna klaar, of krijgen we nog een verrassende wending?
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: doevie op zaterdag 01 februari 2020, 21:53:23
Hi Wimdouwe,

Ja, het is inderdaad bijna klaar. Wil nog wel wat dingetjes afwerken: de bruggen moeten nog beter, leuninkje erop, ik wil nog wat aan het watervalletje doen, nog wat schuim op het water maken, dat soort dingen. Maar eerst dit deel van de berg maar eens afschilderen en begroenen.

Verder ben ik vanavond wat met rollend materieel in de weer: ik heb wat onderdeeltjes voorop de T3 gemonteerd, en heb treeplankjes vervangen op wagons. Want die erop zitten (links) das geen gezicht...
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: narwal op zondag 02 februari 2020, 13:11:52
Ha Doef,

Het is weer heel erg mooi! :thumbup: Jij bewijst absoluut dat je van een eenvoudige cirkel een geweldige modelspoorbaan kunt maken en dat de hoeveelheid meters rails niet doorslaggevend zijn!

Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: doevie op maandag 03 februari 2020, 18:20:38
En toen was het soort van af. Toegegeven, er is nog van alles te doen in de afwerking, maar op hoofdlijnen is het af! Zo af ben ik tenminste nog nooit geweest met een modelbaanproject  :) :D
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: chrissie1 op maandag 03 februari 2020, 19:14:07
Het mag gezien worden.
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: Laenderbahn027 op maandag 03 februari 2020, 19:37:31
WOW 🤩!
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: Hanzi op maandag 03 februari 2020, 20:23:37
Top  :thumbup:
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: Laenderbahn027 op dinsdag 04 februari 2020, 06:00:09
Als het mag, ga ik de afbeeldingen saven om ze te gebruiken als screensaver :-)

Uiteraard moeten er nog wat details bij, maar toch vraag ik me af: dienen we weer te wachten tot Kerst voor een volgende project, of kriebelt het voldoende om een nieuw project op te nemen? Dit smaakt bij mij naar meer, maar ja, ik ben niet de bouwer, noch kan ik in je agenda kijken... Ik ben simpelweg heel nieuwsgierig...

Groeten,
William
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: basjuh1981 op dinsdag 04 februari 2020, 08:43:59
Ik vind het een leuk projectje. Klein maar fijn, waar je ook nog een leuk sfeertje hebt weten te creëren :D
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: wimpietje op dinsdag 04 februari 2020, 09:39:50
Doef, dat is modelbouw ten voeten uit , compliment hoor
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: Tony op dinsdag 04 februari 2020, 15:47:55
Ziet er erg goed uit, Doef  :thumbup:

Ik zou zelf de kleur van het viaduct nog wat aanpassen in de richting van de rotsen.

Grtz Tony
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: ramdani op dinsdag 04 februari 2020, 18:25:48
 :favorite: prachtig gedaan;

Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: doevie op donderdag 06 februari 2020, 22:59:19
dankjewel jongens! Voor de prachtige reacties allemaal.

@laenderbahn : tot de kerst wachten? Nee hoor, ik piel rustig verder.

Nu de hoofdzaak af is ben ik met wat kleinigheidjes bezig. Ik ben bezig met wat wit schuim op het water en verbeter de waterval een beetje. Foto's volgen dit weekend wel denk ik als er iets is om te laten zien.

In de tussentijd werk ik aan een nieuw project: een scratchbuild stalen brug. Ik stel m samen uit messing strip en hoekprofieltjes, hier en daar aangevuld met styreen stripjes. Ik heb in mijn oude draadje al eens laten zien dat ik er zelf klinknageltjes op plak: decals, ergens in the states besteld. Verder heb ik brug schoenen (van die oplegdingen) besteld bij ME. Dat betekent natuurlijk Model Engineering, maar ME spreekt mij wel aan omdat de meeste van mijn loks zijn gebouwd in Maschinenfabrik Esslingen  :D

Verder vandaag zelfbouwplaten gekocht van Faller, nr 170805. Mooi spul wel. Onderstaand het eerste brughoofd. Moet nog geverfd en afgewerkt.

Het wordt een brug met twee brughoofden (duh!) en daartussen twee pijlers. Totale overspanning 54 cm, dat zijn drie stukken van 18 cm. Het stukje brug op de foto heb ik een jaar of wat geleden al eens gemaakt, maar ik heb besloten opnieuw te beginnen. Mooi nieuw project dus!

Op de brug heb ik nu een stukje K-rails gelegd voor het idee, maar ik ga er code 83 gleis op gooien (Walter Weichen).
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: ramdani op vrijdag 07 februari 2020, 16:50:36
die Walter Weichen rails gebruik ik ook,de flexrail is zeer flexibel en zelfs zonder te lijmen blijft hij op zijn plaats liggen (tussen 2 andere rails natuurlijk);
en je hoort bijna niets als je materiaal erover rijdt,


mvg,
Michel
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: Hanzi op vrijdag 07 februari 2020, 16:57:10
op naar het volgende "pareltje"! :)
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: doevie op zaterdag 08 februari 2020, 19:56:21
Hi y'all

@ramdani: lijmen? Wat bedoel je? Stil zeg je? Dikke prima dus. Fijn dat er goeie ervaringen mee zijn. Heb jij ook die bijgeleverde puko's gemonteerd? Is dat veel gedoe?

@Hanzi: thanx! Da's inderdaad de bedoeling, om nu een volgend pareltje te maken. We zullen zien.

Intussen is er een Württembergische T9 binnengereden. De Königlich Württembergischen Staatseisenbahnen hebben daarvan slechts 10 besteld. In 1906 de eerste vier waar deze, de 1102 de tweede van was. In 1907 zijn nummers 1105 tot en met 1110 uitgeleverd. Inzet op nevenlijnen als goederen en reizigerslocomotief. Een tophit is het niet geworden: het bleef bij 10 stuks. Je zou kunnen zeggen dat hij een beetje werd ingehaald door de T5 die kennelijk beter functioneerde. Ook in model zie je hem niet zo veel, tenminste niet in de Württembergische uitvoering, meestal zie je de pruisische T9.3. Dit model is van Fleischmann, wisselstroomuitvoering.
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: ramdani op zaterdag 08 februari 2020, 20:35:36
Ik heb de rails 'gereed' met pukos gekocht.😋Ik wou voor de eerste keer de rails niet verknoeien, daarvoor zijn ze wat te duur.
De rails zijn maar op een paar punten gelijmd,vermits ze later toch nog geballast worden.Ze zijn niet zo stug als k-flexrail.
Mvg,
Michel
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: doevie op zaterdag 08 februari 2020, 23:41:17
Ik heb zitten prutsen aan mijn brug vanavond.
De twee hoofdliggers zijn in elkaar gelijmd nu. Bestaat uit 2x2 mm hoekjes op 12x0,4 mm messing strip. Daaroverheen een styreen stripje. Nu nog klinknagel decals erop. Er komen nog verticale hoeklijntjes van 1x1mm. Mén dat is klein. Pffffftttt....

Affijn, voor het idee even op het brughoofd gezet met wat bielsjes erop van de Walter Weichen flexrail. Nu wil ik die bielzen straks strak aanééngesloten leggen op de brug, dus zonder tussenruimte. Maarja, dan moet eerst de brug klaar en gespoten zijn. Morgen meer!
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: doevie op zondag 09 februari 2020, 21:39:00
De brug vordert, priegelwerk, dat wel. Maar het vordert :)
De pijlers zijn op het schilderwerk na klaar, de brugligger moet nog een hoop verticaaltjes hebben...
Titel: Re: 1x1m baan
Bericht door: doevie op maandag 10 februari 2020, 19:41:34
Hi y'all!
Hierbij stel ik mijn volgende project voor. Wie het bekend voorkomt of meer wil weten over de bouw: klik maar eens op mijn oude draadje hieronder.

Erin staat mijn verzameling Württembergers: op volgorde van bedrijfsnummer: de Fc 719, de T3 994, de T9 1102, de T5 1206, en nog een T5 1264.

Ze staan nu op een malle witte strook: uiteraard wordt die vervangen door de brug uit de posts hiervoor. Maar eens zien hoever we komen met dit project. Overigens: de maten komen overéén met een module volgens de 3rail forum module formule (haha, zeg dat eens heel snel achter elkaar :)). Ik zou hem eens kunnen showen dus op een moduledag? Nouja, eerst maar eens afmaken!
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op dinsdag 11 februari 2020, 22:27:57
Vandaag heb ik een brugdek gemaakt. Ik wilde alle bielzen tegen elkaar hebben zoals je vaak op trestle bridges ziet. Dus, bielsjes lossnijden (180 stuks!), braampjes eraf schuren en dan aan de spoortjes rijgen. Voor de goede orde: dit is flexgleis van Walter Weichen, code 83.

En dan het lastige klusje: puko's erin. Ik heb aan de onderzijde een dun stripje styreen geplakt anders ben ik bang dat ik bij het boren de bielzen teveel verzwak. Dat bleek uiteindelijk wel mee te vallen, het had zonder het stripje gekund. Nouja, aftekenen, boren, puko's erin. Ik heb na de foto met het soldeerapparaat de puko's nog wat dieper in het styreen stripje geduwd zodat ze iets hoger door de biels steken.

Getest, het werkt!

Op de laatste foto het eindresultaat, dit is dus het brugdek. Ter vergelijk een K-rails er naast.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: BerlinerTempo op dinsdag 11 februari 2020, 22:32:14
Leuk, leuk, leuk dit project! "Klein aber oho!" zoals de Oosterburen zeggen. Complimenten!
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Tony op woensdag 12 februari 2020, 01:12:05
Mooi project weer, Doef  :thumbup:

U wordt gevolgd  :D

Grtz Tony
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Laenderbahn027 op woensdag 12 februari 2020, 06:25:30
Shit hé, wat is dat toch fraai, die rails van WW...

Overigens, hebben die normaliter (dus zonder de extra bielzen uiteraard) nog enige flexibiliteit mét de pukos eraan vast? Wellicht in verhouding tot K-rails?

Groeten,
William
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Wimdouwe op woensdag 12 februari 2020, 15:29:37
Je bent even bezig, maar dan heb je ook wat  :thumbup:
Ziet er weer prachtig uit.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: ramdani op woensdag 12 februari 2020, 16:03:20
Overigens, hebben die normaliter (dus zonder de extra bielzen uiteraard) nog enige flexibiliteit mét de pukos eraan vast? Wellicht in verhouding tot K-rails?ja,zijn veel flexibeler dan k-flexrail,je kan ze zelfs tot r1 plooien,wat je met k-rail niet moet proberen,


mvg,
Michel
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Laenderbahn027 op woensdag 12 februari 2020, 16:44:37
Overigens, hebben die normaliter (dus zonder de extra bielzen uiteraard) nog enige flexibiliteit mét de pukos eraan vast? Wellicht in verhouding tot K-rails?ja,zijn veel flexibeler dan k-flexrail,je kan ze zelfs tot r1 plooien,wat je met k-rail niet moet proberen,


mvg,
Michel

Hoi Michel,

Bedankt voor je antwoord. Gaat dit dan over de rails mét of zónder de pukos?

Groeten,
William
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: ramdani op woensdag 12 februari 2020, 16:50:56
 ;) met pukos,


mvg,
Michel
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Degeluidsman op woensdag 12 februari 2020, 17:28:24
Wat een tempo zit er in jou projecten  :thumbup: :thumbup:

Het ene nog mooier dan het andere.


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op woensdag 12 februari 2020, 18:12:25
Dank voor jullie hartverwarmende reacties heren!

Omdat er wat vragen waren over Weichen Walter Flexgleis zet ik hieronder een instructievideo. Ik had gedacht dat het wel wat gedoe zou zijn met die puko's maar dat werkt echt heel eenvoudig. Soldeerbout erop en klaar.

William: jij vraagt naar de buigzaamheid: die is beter dan bij Märklin flexibele K-rails omdat het spoorprofiel veel dunner is: dunner = buigslapper dan dikker. De puko's hebben geen invloed op de buigzaamheid. Maargoed, als je investeert in spoor van Weichen Walter dan ga je volgens mij niet voor krappe boogstralen, maar dan streef je naar realisme: toch?

https://www.youtube.com/watch?v=DGi7ie7f7Uw
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: basjuh1981 op donderdag 13 februari 2020, 10:30:04
Maargoed, als je investeert in spoor van Weichen Walter dan ga je volgens mij niet voor krappe boogstralen, maar dan streef je naar realisme: toch?
Wel jammer van de puko's dan >:-D
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Wimdouwe op donderdag 13 februari 2020, 20:34:04
 @citaat
Kleinigheidje  >:-D
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op zaterdag 15 februari 2020, 12:53:20
Hallo,

Onderstaand een foto van de brug. De bouw valt me tegen. Die hoekjes zijn zo priegelig klein, het is lastig alles écht precies op maat te krijgen en ook lastig om netjes te lijmen. Uiteindelijk heb ik de messing delen met secondenlijm gelijmd, dat werkte toch het beste (diverse andere lijmen geprobeerd). Het nadeel van secondenlijm is dat je toch af en toe niet ontkomt aan lijmresten. Tja, matig tevreden dus over het eindresultaat, het lijkt wat slordig in elkaar gelijmd. Toch laat ik het maar zo. Ik ben al twee keer eerder met deze brug begonnen, dit is de beste poging, het moet ook een keer af. Bovendien is het straks maar een klein stukje van een modeldiorama/module: ik moet gewoon zorgen dat er voldoende andere mooie dingen te zien zijn haha...

Enfin: ik heb de brug vanochtend gespoten. De kleur vind ik mooi zo. Nu nog wat verouderen en roesten enzo, ook overweeg ik nog klinknagels aan te brengen. De brughoofden krijgen uiteraard ook nog een beter kleurtje. Maar even voor het idee lijkt het al met al zo gek nog niet.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Laenderbahn027 op zaterdag 15 februari 2020, 19:30:53
Hoi,

Het ziet er zo op het eerste oog fraai uit. Je opmerkingen maken me dan ook benieuwd naar een detailfoto van waar je nu precies ontevreden over bent. En waarom haasten? Het mag best lang duren, het duurt even voor het weer kerst is ;-).

Groeten,
William
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op zondag 16 februari 2020, 11:55:09
de brug heeft een verouderingskuur ondergaan. Het spoor ook. Volgende foto's on site hoop ik...
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Laenderbahn027 op zondag 16 februari 2020, 14:57:53
Smal bruggetje! Of lijkt dat maar zo?
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: ramdani op zondag 16 februari 2020, 14:59:18
die loc past wel goed bij die brug ;)


mvg,
Michel
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op zondag 16 februari 2020, 17:47:05
Smal bruggetje! Of lijkt dat maar zo?
Helemaal zoals t bedoeld is :)

die loc past wel goed bij die brug ;)
Ja, haha, kennelijk hebben ze bij de Württembergische Staatseisenbahn maar één kleur verf... :D

Ik heb de brug eens op locatie gezet. Beetje puzzelen nog. Het mes moet erin heb ik besloten (niet in de brug!). Het riviertje moet naar de rechterzijde wat breder, jammer van het grasveldje, maar de schep moet in de grond ben ik bang. Bovendien wil ik de rivier naar achteren wat hoger, ik zit aan een waterval te denken. En er gaat een stuk van de rots af achterin. Die eindigt nu zo plotseling, ik wil een beetje meer vloeiende overgang naar de achtergrond. Een beetje meer hoogte van het water helpt ook met een wat betere overgang naar de achtergrond.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: BerlinerTempo op zondag 16 februari 2020, 21:35:05
Fraai hoor... heel sfeervol baan zo! En ik herken zeker dat gepuzzel: "Misschien moet dit toch iets meer zus, dat andere iets meer zo". En week later zie je opeens dat het tòch beter kan en dan weet je opeens hoe. Dat maakt de hobby juist ook zo leuk, je kunt het niet "uit een boekje nabouwen" als je echt iets bijzonders wil maken. Dat laatste lukt jou zeker!
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: wimpietje op maandag 17 februari 2020, 10:21:00
Prachtig gedaan hoor 👏🏻👏🏻👏🏻
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op zaterdag 22 februari 2020, 10:41:46
Vanochtend ging de deurbel en kwam deze schoonheid binnen. De Württembergische AD, nr 1521. Ik heb haar getest en een foto gemaakt. Al bij het uitpakken kon ik alleen maar zeggen: wauw! Wat een fantastische machine....

De Königlich Württembergischen Staatseisenbahnen hebben vanaf de eerste dagen (1843) veel aandacht voor locomotieven die door krappe boogstralen moeten kunnen. Het heuvelachtige Württembergische landschap en het volgen van kronkelige waterlopen bracht deze noodzaak nu eenmaal met zich mee. Resultaat daarvan is dat ze niet - zoals de meeste Duitse Länderbahnen - in Engeland de kunst hebben afgekeken, maar in de USA. Hun eerste loks (3 stuks, 2B) hebben ze in 1844 besteld bij Norris in Philadelphia en (ook 3 stuks, 1B) bij Baldwin, ook Philadelphia. De Norris met de asindeling 2B voldeed het best. Vanwege het economische effect van zo'n industrie was al bij oprichting van de K.W.St.E. voorzien in het starten van een eigen locomotiefindustrie. In 1845 werd daarom de Maschinenfabrik Esslingen opgericht. Daar kwam bij dat men toch wel de nodige bijstellingen nodig vond aan de Amerikaanse loks. Zo werd door Baldwin en Norris nog veel gietijzer toegepast terwijl de Duitsers al gewend waren aan het betere smeedijzer voor bepaalde onderdelen. Een eigen lokfabriek werd dus uit economisch, maar ook kwaliteitsoogpunt nodig geacht.

Affijn, long story short: de K.W.St.E. hebben al vanaf de eerste dagen een voorliefde gehad voor de asindeling 2B. Dat maakt deze lok dan ook een vrij typisch exemplaar voor de K.W.St.E. Weliswaar waren op de hoofdtrajecten (Bretten-Stuttgart-Ulm) al sneltreinloks in bedrijf met asindeling 2C, maar op de overige vaak bochtige lijnen werd voor sneltreinloks toch teruggevallen op 2B loks met een vaste wielbasis van maximaal 3m. En bij een sneltreinlok met grote wielen kom je dan uit op asindeling 2B. Of 1B1 (Klasse E). De klasse AD werd vanaf 1899 tot 1907 gebouwd door Maschinenfabrik Esslingen, er zijn 98 stuks gebouwd. Deze lok, de 1521 is de eerste van de laatste levering (nr's 1521 -1538) die in 1907 zijn uitgeleverd. De AD, 2'B n2v (naßdampf, 2 cilinder, verbund) werd opgevolgd door de ADh, 2'B h2 waarin het naßdampf verbundprincipe werd losgelaten en werd vervangen door heißdampf. Van de AD zijn er 24 door de DRG opgenomen, omgenummerd tot 1316. In 1932 is de laatste lok uit bedrijf genomen.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op maandag 24 februari 2020, 20:44:15
Voordat ik de brug definitief vastmaak wil ik het landschap en het water erachter/ eronder klaar hebben. Daar kan ik tenslotte moeilijk bij als de brug gereed is. Maar ik ben een beetje aan het puzzelen en bedenken hoe dat nou moet met dat landschap. Ik wil eigenlijk iets met een waterval proberen. En ja, zegt Pipi Langkous dan, ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan... Alleen ehm, wil ik nog wel even oefenen. Dus ik heb van wat reststukjes schuim en wat gips een soort proefstuk gemaakt waarop ik een waterval ga proberen. Vandaag de eerste verf erop (glimt nog een beetje, verf nog nat en komt van de flitser). Ook heb ik alvast (inderdaad, op een deksel van een bakje van de chinees) een waterval gemaakt. Van Acrylpasta (hiervoor al eens ergens beschreven) heb ik streepjes getrokken met een waaierpenseel. De rechte kant is langs een stukje schilderstape getrokken, dat wordt de bovenkant. Ik kan deze waterval in stukjes knippen en dan op maat maken voor het werkstuk. Maargoed: eerst moet de beek nog op kleur. Later meer...

(aangepast: andere foto van het proefstuk geplaatst: wetwash met zwart eroverheen, betere belichting).
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: wimpietje op maandag 24 februari 2020, 22:36:52
Eens kijken op YouTube , staan veel tips ...
🤗
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op dinsdag 25 februari 2020, 19:25:13
Hallo,

Ik ben met 'water' in de weer geweest. Het is nu nog wit maar droogt transparant op. De rots achter en om de waterval is bemost. Ook de omgevallen boom ervoor is bemost. Vind het wel wat hebben zo.

Eens kijken op YouTube , staan veel tips ...

Ik heb ze bijna allemaal gezien  :D Maar zelf doen is nog wel wat anders haha... Nouja, daarom oefen ik even op  een proefstukje. De bovenste trap komt later, ik heb daar nu de waterval van op een stukje plastic gesmeerd, dat moet een dagje drogen.

Nu is dit uiteraard een proefstukje. Vergeef me, de rotsen zijn niet helemaal A kwaliteit. Maargoed: lessons learned:
1. achter de opgedroogde-smeersel-waterval zit een stukje transparant kunststof: dat luistert nauwer dan ik dacht, moet echt goed op maat zijn.
2. losse rotsen naderhand in de waterpasta drukken is handiger dan het water eromheen smeren.
3. beetje beter uitdenken hoe de waterval gaat verlopen kan geen kwaad, nu heb ik toch een beetje on the fly gewerkt, dat kan beter. Eigenlijk moet ik na het gipsen nog even een dagje tijd nemen om te bezien hoe het water nu gaat vallen, dan met gips of plamuur hier en daar nog een stukje bijwerken.
4. die rotsblokken werken goed om de waterval even open te breken: optisch vind ik het wel mooi dat er zo'n onderbreking in zit.
5. ik ga volgende keer eerst een mockup maken van hard plastic, daar dan naderhand de watervalletjes overheen plakken. Overigens plakt het van zichzelf: er zit geen lijm tussen. En na het aanwerken met pasta zit het sowieso goed vast.

Aangepast: nieuwe foto. Ik kijk 'm droog haha... Nog even wat geschilderd. Die omgevallen boom is ook nog een verhaal apart. Ik had ergens gehoord dat de wortels van frambozenstruiken goed materiaal zijn voor bomen en stronken enzo. Nou, frambozen hebben we zat in de moestuin, en je moet dat onkruid kort houden anders zit je hele tuin er vol mee. Dus met een schep naar de moestuin, wortels geoogst, afgespoeld, gedroogd en inderdaad! Heel bruikbaar! Deze stam heeft een mooie mosbedekking gekregen.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Hanzi op dinsdag 25 februari 2020, 21:26:33
Ziet er toch hoopgevend uit; ben benieuwd naar het opgedroogde eindresultaat!
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Laenderbahn027 op dinsdag 25 februari 2020, 22:04:24
Hoi,

Toch ben ik iedere keer weer stomverbaasd hoe je zo makkelijk zo fraai die rotsen maakt...

En nu een waterval, jeetje...

Groeten,
William
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Tony op dinsdag 25 februari 2020, 23:48:01
Ik wacht ook even tot het water droog is  :D
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: wimpietje op woensdag 26 februari 2020, 07:35:55
Die omgevallen boom is mooi!!!
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Wimdouwe op woensdag 26 februari 2020, 16:36:51
 @citaat
Die is gestruikeld  >:-D

Ook ik kan niet wachten om het opgedroogde resultaat te zien. Het ziet er nu al veelbelovend uit  :thumbup:
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op woensdag 26 februari 2020, 23:11:40
Pic of the day:
Het droogt tergend langzaam... de onderste trappen worden al transparanter, maar het moet echt goed droog voordat ik er schuim op kan schilderen. Ook wel raar eigenlijk: eerst moet het transparant opdrogen, daarna weer wit schilderen... wat wil je nou... Enfin, bovenste trap is ook van een waterval voorzien nu. Benieuwd hoe het opdroogt.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Nieuwenhuis op donderdag 27 februari 2020, 08:17:55
Dag Doef.

Wat een geweldige scene is die waterval!
Prachtig hoe die boom over het water ligt :thumbup:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Hanzi op donderdag 27 februari 2020, 20:56:38
Toch even kritisch over de bovenste watervallen:
- de linker waaiert nogal naar rechts uit, water valt in de regel recht naar beneden.
- de rechter lijkt de rotsen te ontwijken (schuin nasr links) ipv dat deze erop klettert.
Voor de rest wordt t hartstikke mooi dus wellicht dat je nog wat met mijn opmerkingen kan om het nóg realistischer te maken.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op donderdag 27 februari 2020, 22:24:54
Hi all,
Dit is het voorlpoige eindresultaat. Ben wel tevreden, weer veel geleerd. Het was een proef he?

Toch even kritisch over de bovenste watervallen:
- de linker waaiert nogal naar rechts uit, water valt in de regel recht naar beneden.
- de rechter lijkt de rotsen te ontwijken (schuin nasr links) ipv dat deze erop klettert.
Dat valt mij ook op inderdaad, zeker met het schilderen van vandaag.

Onderstaand het eindresultaat. Mén wat is fotografie genadeloos...
3 meest tevreden stemmende zaken:
1. qua techniek werkt dit. Dit is een proefstuk: nu op het 1,2x0,6m brugdiorama/module. Moet zeker lukken;
2. de omgevallen boom;
3. de bemoste rotsen: mooi sfeertje zo.

top 3 leerpunten:
1. beter nadenken over de loop en de val van het water: dat is nu niet overal even realistisch;
2. spetters kleiner houden, en wat meer random;
3. rotsblokken achteraf in het water duwen is beter dan het water eromheen smeren.

Uiteraard ga ik op de brugmodule water gieten (epoxyhars), maar daaroverheen komt een laag smeersel om golfjes te simuleren: daar kan ik een rots mooi in duwen. Je voorkomt daarmee dat de epoxyhars tijden het drogen omhoogkruipt tegen de stenen en tegen de oever wat niet zo mooi lijkt.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op zaterdag 29 februari 2020, 20:30:47
Vandaag heb ik twee nieuwe technieken geprobeerd.
1. Ik heb strooisel gemaakt uit gedroogde bladeren (uit de tuin). In een staafmixer fijngemalen, daarna door een zeef gehaald. Levert een heel mooie bosbodem op!
2. Ik heb boompjes gemaakt uit de wortels van frambozenstruiken. Werkt echt heel goed. Die wortels hebben echt waanzinnig fijne takjes!

1mrt: foto gewijzigd
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Laenderbahn027 op zaterdag 29 februari 2020, 20:40:56
Erg fraai 👍🏻. Gaan de bladeren dan niet verder rotten?
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: wimpietje op zondag 01 maart 2020, 06:57:35
Prachtig
Laat je die bladeren/takken niet eerst drogen?
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op zondag 01 maart 2020, 15:17:20
@wimpietje: jazeker laat ik ze eerst drogen. Ik heb een doos vol bladeren een week op de convectorput gezet: kurkdroog. Daarna vermalen.

@Laenderbahn: zolang ik de boel droog houd valt dat wel mee. Bovendien is het geconserveerd in de verdunde houtlijm he?😀
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Tony op donderdag 05 maart 2020, 00:30:18
Hoi Doef,

Je hebt je evaluatie al zelf geschreven  ;)
Maarre voor het groen alvast; "douze points"  :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Grtz Tony
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op zaterdag 07 maart 2020, 16:57:48
Vandaag zag ik deze liggen in Houten: de Württembergse T18.

In het interbellum tussen de wereldoorlogen ontstond behoefte aan zwaardere locomotieven. Zoals bekend was dat in Württemberg balanceren op een aantal parameters. De hellingen in Württemberg noopten tot krachtpatsers, de krappe boogstralen zorgden ervoor dat wendbaarheid belangrijk was. Deze, de T18 was daarin een mooi compromis. Het was een van oorsprong Pruisische machine, die nu eens niet door Maschinenfabrik Esslingen werd geleverd, maar door Vulcan in Stettin (het huidige Poolse Szczecin). De ketel is hetzelfde als bij de Pruisische P8. De T18 haalde een maximumsnelheid van 100 km/u, beide kanten op. Het draaistel voor en achter zorgden voor een goede loop door bochten. De drie aangedreven wielen zorgden echter wel voor hoofdbrekens: de wielbasis van 4.100 mm van voorste tot achterste aangedreven as was erg lang voor Württembergse begrippen. De middelste wielflens is dan ook deels afgeslepen om wat meer zijwaartse beweging mogelijk te maken. Van de T18 zijn er 20 geleverd in 1919. Deze, de 1140 was daarvan de laatste. Ze zijn vooral ingezet in sneltreindienst. Ze gingen als Baureihe 781 over in de Deutsche Reichsbahn.  De laatste werd in 1965 uit bedrijf genomen en is verschroot. Er zijn nog een paar T 18's te zien in musea, maar dat zijn Pruisen, er resteren geen Württembergers.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: basjuh1981 op zaterdag 07 maart 2020, 17:17:01
Leuk lokje, Doevie.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Wimdouwe op zaterdag 07 maart 2020, 17:25:46
Het is en blijft een schoonheid  :)
De brug is een mooie fotolocatie  :thumbup:
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: BerlinerTempo op zaterdag 07 maart 2020, 18:19:28
Mooie lok, mooie brug, juiste licht - 100% kijkplezier!
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Laenderbahn027 op zaterdag 07 maart 2020, 19:51:58
 @citaat

En leuk dat je het verhaal erbij pent!

Groeten,
William
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: basjuh1981 op zaterdag 07 maart 2020, 20:23:27
Het enige wat ontbreekt is een plaatje van de soort in het wild:

(https://eisenbahnstiftung.de/images/bildergalerie/5925.jpg)
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op zaterdag 07 maart 2020, 22:10:56
Gave foto! Thanks!
Dit is een oud-pruis aan het nummer te zien. De Württembergers zijn omgenummerd naar 78 146 tot en met 78 165
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: basjuh1981 op zaterdag 07 maart 2020, 22:27:04
 @citaat Die nummers wist ik niet. Ik heb alleen gekeken naar 78 1xx. Eisenbahnstiftung staat vol met foto's van 78'ers

Dan moet dit een goede zijn:
(https://eisenbahnstiftung.de/images/bildergalerie/44059.jpg)
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op zaterdag 07 maart 2020, 22:35:14
Vet! In kleur nog wel!
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op zondag 08 maart 2020, 11:23:18
Fascinerend vind ik al die kleine verschillen. Er zijn verschillen tussen model en realiteit, maar ook de realiteit verandert: in de 45-jarige tijd dat ze meegaan zie je veranderingen, aanpassingen. De loks die Basjuh heeft geplaatst laten dat mooi zien.
De 78 159:
1. Er zit een bel op. Die was er in 1919 nog niet: die is later aangebracht. Märklin heeft die voor het gemak ook maar gemonteerd.
2. Naast de bel zit een stoomgenerator voor de elektrische verlichting. Die zat er in 1919 nog niet op. Ze zijn af fabriek met olielampen uitgerust (koetslampen), twee voor, twee achter. Nouja, waarschijnlijk namen ze maar twee mee, kwestie van verplaatsen/ omhangen als de rijrichting verandert. Buiten gebruik werden die lampen opgeborgen in een lampenloods. Deze heeft elektrische drie(!)puntsverlichting. Driepuntsverlichting werd pas vanaf 1957 officieel verplicht, daarvoor was het al wel vrij wijd verbreid in gebruik. De derde lamp fungeerde dan als signaallamp of gewoon als extra licht. Overigens lijkt die signaalfunctie me iets voor het tijdperk waarin de lampen al elektrisch waren: signaleren met een olielamp? Je steekt m aan of je steekt m niet aan?
3. De lok op de foto van Basjuh heeft een dubbele stoomkoepel gekregen.
4. De lok op de foto van Basjuh heeft een vierkante zandkast gekregen. Dat schema met dubbele stoomkoepel en vierkante zandkast is trouwens een vrij algemeen schema zie ik op andere historische fotos.

De eerdere foto, de 78 195:
1. Heeft al wel een bel, maar de generator zit op een andere plek ergens buiten beeld. Hij moet er wel zijn: achterop zie je de driepunts elektrische verlichting.
2. Heeft nog de oorspronkelijke stoomkoepel en ronde zandkast
3. Heeft een vergrote kolenkist

De bel zit op al het historische foto materiaal tussen de schoorsteen en de stoomkoepel. Märklin plaatst die dus vrij consequent verkeerd tussen de zandkast en de stoomkoepel. Al hoort-ie er dus eigenlijk überhaupt niet op? Maar misschien weet Märklin iets dat ik niet weet. Maar ehm... : waarom zit op de meeste soundlocomotieven geen bel? Zit die er wel eens op qua sound? Veel stoomloks hebben zo'n ding. Was dat niet gewoon voorschrift?

Wie heeft een foto van de 78 165? Dat is de omgenummerde 1140, die schoonheid van Märklin op de brug van een paar posts geleden! Ik google me rot maar kan niks vinden :O, de 164 heb ik al wel ergens gezien, dat is het dichtst bij...
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: basjuh1981 op zondag 08 maart 2020, 12:05:03
 @citaat Ik ben ook geen foto tegen gekomen van de 78 165, wel twee van 78 164.
De bel zit op al het historische foto materiaal tussen de schoorsteen en de stoomkoepel. Märklin plaatst die dus vrij consequent verkeerd tussen de zandkast en de stoomkoepel. Al hoort-ie er dus eigenlijk überhaupt niet op? Maar misschien weet Märklin iets dat ik niet weet. Maar ehm... : waarom zit op de meeste soundlocomotieven geen bel? Zit die er wel eens op qua sound? Veel stoomloks hebben zo'n ding. Was dat niet gewoon voorschrift?
Ik heb een BR 95 (het Insider-model) maar daar zit volgens mij geen bel op. Maar die zit er wel op als sound. De bel wordt gebruikt bij het rangeren.

Fascinerend vind ik al die kleine verschillen. Er zijn verschillen tussen model en realiteit, maar ook de realiteit verandert: in de 45-jarige tijd dat ze meegaan zie je veranderingen, aanpassingen. De loks die Basjuh heeft geplaatst laten dat mooi zien.
Na de oorlog was er een schrijnend te kort aan materieel. De jonge DB (ontstaan in 1949) heeft eerst al het materieel ingezet wat kon rijden. Er werden zelfs hoge bordwagens ingezet om passagiers te vervoeren. Tegelijkertijd werd materieel wat niet kon rijden waar het kon hersteld. Je ziet ook in de loop van de jaren '50 dat o.a. op het gebied van de stoomloks nieuwe technieken ontstaan voor een efficiënter gebruik van kolen, omdat kolen heel erg duur werd in die jaren (vraag en aanbod). Deze nieuwe technieken werden vervolgens ook op de al bestaande loks gezet. Daardoor zie je o.a. bij de BR 78.1 de verschillen ten opzichte van de uitlever staat.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op zondag 08 maart 2020, 12:24:44
De bel wordt gebruikt bij het rangeren.

Ik heb begrepen dat de bel in de periode voor bewaakte overwegen ook bij overwegen werd gebruikt. Omdat de stoomfluit al het vee op stang joeg zochten ze een wat subtieler geluidje.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: basjuh1981 op zondag 08 maart 2020, 12:48:17
 @citaat Dat zou ook zeer goed mogelijk kunnen zijn. Gelukkig zijn de koeien in de modelwereld van plastic en kunnen niet weglopen :D
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op zondag 08 maart 2020, 12:53:53
 @citaat Eigenlijk zou je bij een landelijke overweg een belletje in de baan willen dat gaat bellen als er een lok nadert. Moet niet zo moeilijk zijn.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Nieuwenhuis op maandag 09 maart 2020, 11:53:14
Dag Doef.

Vandaag heb ik twee nieuwe technieken geprobeerd.
1. Ik heb strooisel gemaakt uit gedroogde bladeren (uit de tuin). In een staafmixer fijngemalen, daarna door een zeef gehaald. Levert een heel mooie bosbodem op!
2. Ik heb boompjes gemaakt uit de wortels van frambozenstruiken. Werkt echt heel goed. Die wortels hebben echt waanzinnig fijne takjes!

Wederom een belachelijk mooie foto van de (test-)waterpartij :thumbup:
Voor het maken van mijn eigen strooisels heb ik ooit eens een elektrische koffiemolen aangeschaft, die daar prima mee overweg kan.
Al het natuurlijk materiaal gaat eerst in de magnetron om beestjes en andere ongewilde gasten onschadelijk te maken.
De duur van het vermalen bepaald uiteindelijk de fijnheid van het strooimateriaal.
Wat mij hier vooral in aantrekt zijn de natuurlijk kleuren. Een aanrader voor bodembedekking zijn vermalen elzenproppen :wink:
Van de onverwerkte wortels van de frambozenstruik zou je nog wel een foto mogen plaatsen ... :roll:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op maandag 09 maart 2020, 19:04:32
Hi Erik! Dankjewel! Ook voor je tip van die elzen. Ik heb nu met een staafmixer gemalen, misschien eens zo'n koffiemachientje kopen.
Hierbij wat plaatjes van de wortels van frambozenstruiken. Ik heb begrepen dat Jos van de buren (grove den: Bome, verse Bome...) ook wel andere soorten wortels gebruikt. Buxus begreep ik. Maar deze zijn dus van frambozen. Wortels hebben wel lekker grillige vormen: mooi bomenmateriaal!
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Nieuwenhuis op maandag 09 maart 2020, 20:32:51
Dag Doef.

 @citaat Bedankt voor het plaatsen van de foto van de wortels,
het is nu duidelijk wat je als basis voor de boompjes hebt gebruikt :thumbup:
Heb je de wortels nog bewerkt met b.v. verdunde houtlijm of haarlak?
V.w.b. de gebruikte Elzenproppen: de uitgebloeide versie die je op de grond vindt ... :wink:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op maandag 09 maart 2020, 20:51:40
 @citaat nee. Alles onbewerkt. Proefstukje he? Maar ik zie ook niet zo'n noodzaak voor bewerken eigenlijk. Al zou ik met een spuitbus de takjes wat op kleur kunnen brengen. Ik zou ook takjes kunnen 'bundelen' voor struikjes, of samenstellen tot bomen. Haha, de mogelijkheden zijn eindeloos 😀
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op zondag 15 maart 2020, 19:52:34
Update, groenvoorziening!
Ik ben lekker bezig met mijn brugdiorama. Afgelopen dagen weer een beetje aan de achtergrond gewerkt. Rotswandje gemaakt met gips, bestrooid met gemalen blad. Ik gooi er ook wat ruiger strooisel overheen dat ik overhoud in de zeef: staat wel goed, al die 'hout' restjes. Dan wat graspollen (die had ik al eens gemaakt) erop, wat coarse turf, wat struikjes: dan heb ik al een hele bosbodem. Vandaag 4 boompjes gemaakt en erop gezet.

Negeer het grasveldje op de voorgrond even, :D dat komt goed.

Procedé bomen:
Draadskeletje in elkaar draaien, lusjes draaien.
Ingesmeerd met mengsel houtlijm, acrylverf (Raw Umber) en gips
Dan stop ik ze in een doosje met gezeefd zand: schudden maar... :D krijgen ze een mooie structuur van.
Dan spuitlijm erop en statisch begrassen, 12mm (niet te veel!)
Opnieuw spuitlijm erop, statisch begrassen, 6mm (niet te veel!)
Stam schoonmaken, kwastje met wasbenzine
Spuitlijm erop, blaadjes erop strooien (niet te veel!)
Stam schoonmaken,kwastje met wasbenzine.
Klaar!
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Tony op zondag 15 maart 2020, 20:34:13
Fraai groen, Doef  :thumbup:
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op dinsdag 17 maart 2020, 22:32:17
beetje verder weer met begroenen. Voor de show maar een loc op gezet :D
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op zondag 22 maart 2020, 15:26:01
Ik ben bezig met wat minder zichtbare zaken. Maar het vordert gestaag. Kleine tussenstand:
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op zaterdag 28 maart 2020, 20:34:45
Hier weer een bescheiden update: ik ben bezig de oevers van de beek vorm te geven. Rotsen die ik klei uit gips zegmaar. Die rare plank vooraan gaat er nog af :).
Op de achtergrond is het tunnelportaal te zien en ook de rotspartij rechts van de tunnel is nieuw. Ook het talud voor het spoor heeft vorm gekregen.Rails en ballast volgt maar stel ik zo lang mogelijk uit nu ik nog met 'ruwbouw' bezig ben...
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op zaterdag 28 maart 2020, 20:38:16
En nog een foto van de rotsen in aanbouw. Ik maak batches van een cm of 20. Achteraan zie je net geschilderd in de grondverf (wit, zwart, burnt umber), daarvoor met een zwarte wetwash, en vooraan zijn ze af. Dan moet de begroening nog, maar kan niet alles tegelijk he? :)
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Degeluidsman op zaterdag 28 maart 2020, 20:41:10
Ik ben maar een leek op scenery gebied maar vind jou rotspartijen er goed uitzien  :thumbup: :thumbup:


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Laenderbahn027 op zaterdag 28 maart 2020, 21:44:21
Dit wordt echt een fraaie module!
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op zondag 29 maart 2020, 15:14:12
Nog een plaatje, nu met de brug er weer eens op voor het idee. De linkeroever krijgt ook vorm en ik heb de beek bestrooid met rotsen en stenen. Dat is voor het grootste deel restmateriaal van het gipsen, aangevuld met echte steenslag en zand. Het drijft allemaal nog in de natte houtlijm :).

Aangepast: foto gewijzigd.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: wimpietje op dinsdag 31 maart 2020, 06:28:05
Dat geeft me ideetjes, tx ervoor  :thumbup:
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Tony op zondag 05 april 2020, 11:15:52
smulsmul  :P
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op maandag 06 april 2020, 20:47:24
Paar bomen geknutseld vanavond. Is't wat?

Methode: rondhout gekocht bij karwei: rond 6mm (komt op lengte, kweetniet, 2m ofzo?
naar boven afschuinen met een mesje, beetje rond schuren, opruwen met een harde staalborstel, beetje schorstextuur.
Schilderen, gaatjes boren, draadjes erdoor, ik gebruik ijzerdraad 0,4 mm. Bovenop ook een gaatje boren, daar komt een soort minikerstboompje op dat ik draai van ijzerdraad. Insmeren met houtlijm, zand erover voor de vulling en textuur. Ik maak steeds drie gaatjes schuin boven elkaar, dan heb ik steeds rekjes van 6 takken, net als bij een kerstboom. Gaatjes boven elkaar want anders kruisen de draadjes en dapastnie...
Statisch begrassen: voorzichtig van onder inspuiten met spuitlijm, proberen de stam te ontzien. Statisch begrassen, 12 mm. föhn erop zodat de takjes naar onderen buigen.
Bruin spuiten
Statisch begrassen met 5mm, die laat ik groen, verse takjes zegmaar. Föhn erop, takjes naar onderen blazen.
Nu van boven inspuiten met spuitlijm en fine turf erover.
Ik heb nog 6 stammetjes klaarstaan. Het wordt een bos boven de linker tunnelingang. Afijn, even lukraak in het diorama geplaatst om een foto te schieten.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Hanzi op maandag 06 april 2020, 21:03:36
Fraai wederom, heel fraai! :thumbup:
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Laenderbahn027 op dinsdag 07 april 2020, 07:14:09
Hoi Doef,

Vooral de achtergrond vind ik erg fraai... Toch eens dit draadje nalezen of je ergens aangeeft waar deze vandaan komt...

Groeten,
William
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Nieuwenhuis op dinsdag 07 april 2020, 15:01:01
Dag Doef.

Dat zijn toch prachtige bomen geworden :thumbup:
Met name de linker- en de rechterboom vind ik geweldig gelukt!
Bij de middelste is de onderlinge afstand tussen de takken wat groot,
maar in de natuur komt van alles voor, dus ook wel zoiets :wink:
Wanneer meerdere bomen bij elkaar staan valt dat ook helemaal niet meer op.
Aan de onderzijde van de stam zie je wel vaak korte afgebroken takken ...  :idea:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op dinsdag 07 april 2020, 19:00:26
@Wiliam: begrijp ik nou dat je mijn achtergrond mooier vindt dan de bomen? :( Kweetniet wat ik daar nou van moet denken... Ik heb de achtergrond ergens op internet besteld. Long long time ago, misschien in mijn oude draadje nog ergens te vinden. Maar google even op achtergronden, je kunt te kust en te keur uitzoeken.

@Erik: hieronder een detailopname met wat meer zicht op de stam. Enne, u vraagt, wij draaien: dooie zijtakjes B). Dat zijn dus weer stukjes wortel van frambozenstruiken.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Laenderbahn027 op dinsdag 07 april 2020, 19:52:41
De achtergrond past perfect bij de briljante bomen.

Hoe klinkt dat?  ;)
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Nieuwenhuis op dinsdag 07 april 2020, 22:30:06
Briljant uitgevoerd Doef, een diepe buiging en:

(https://gifimage.net/wp-content/uploads/2018/04/round-of-applause-gif-2.gif)

Groeten,

Erik.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Wimdouwe op woensdag 08 april 2020, 10:55:37
Mooie bomen en een mooie achtergrond  :)
Ga je de diorama's die je maakt nog eens tentoonstellen? (als NL weer open is....)
Het lijkt me leuk om jou werkjes (nou nou dat klinkt wel erg denigrerend Wim  >:-D ) in het echt te bewonderen.
Werkelijk prachtig weer  :thumbup:
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Dirk-Jan op woensdag 08 april 2020, 21:12:50
 8) Ik heb eens effe goed zitten kijken naar je bomen, die zijn  :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Vooral die laatste detailfoto, het is erg realistisch.
En ook de kleur van de stam is heel treffend, precies de goede kleur en dan ook niet helemaal egaal, erg mooi.
Op de eerste foto met de drie bomen lijkt het of de bomen wat meer takken zouden mogen hebben,
maar foto's laten ook wel eens details zien die je op de baan niet zie of eigenlijk helemaal niet opvallen.
Als je ze op de baan een beetje half achter elkaar zet denk ik zomaar dat het een heel mooi geheel word. B)

Dirk-Jan
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op woensdag 08 april 2020, 22:37:20
@Dirk-Jan: dank! Het moet inderdaad nog een ensemble worden, ik merk dat het nog niet meevalt om de bomen dicht tegen elkaar te zetten, moet wellicht nog wat snoeien :). Deze bomen heb ik nu, die met de takken tot laag aan de grond zijn bedoeld om vooraan te staan, meer achteraan komen dan bomen met minder takken, net als in een echt dennenbos waar eigenlijk alleen de buitenkant en de bovenkant groen is.

@Wimdouwe: ja exposeren zou mij ook wel eens leuk lijken. Misschien eens op een 3rail moduledag ofzo. Kun je ook eens live kletsen en wat ervaringen en technieken uitwisselen. Maar eerst maar eens afmaken haha... Enne, het zijn inderdaad werkjes: kleine baantjes. Dat vind ik leuk.

@Erik, dank... bloosss, zoveel applaus hoeft nu ook weer niet....

@William: haha, klinkt goed, maar niet overdrijven hoor.... haha...

Hieronder weer een nieuwe foto. Ik heb een soort heuvel gemaakt als los diorama, kan hem erafpakken en dus lekker gecontroleerd op mijn bureau maken. Enfin, die heuvel komt dus aan de noordzijde op het tunnelportaal. Noordzijde dacht ik: dus groenige mosaangroei op de rotsen. Dat is fine turf met highlights in lichte olijfgroene verf. Jullie zien aan de bosrommel dat er bomen op komen, inderdaad de sparren...
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: narwal op vrijdag 10 april 2020, 11:44:20
Hallo Doef,

Je knutselt geweldig mooie bomen! Die staan veel mooier bij mijn achtergrond! :D Kan ik ze per perceel bestellen?

Ik wil mijn baan afmaken waar ik jaaaaren geleden aan ben begonnen maar ik heb me nu al voorgenomen dat het daarna kleine banen/projectjes worden. Dan kun je je helemaal richten op de interesses van dat moment en is het binnen een bepaalde tijd ook af te ronden. Om die reden vind ik ook dat je goed bezig bent! :thumbup: (en dat ook nog op een hoog niveau!)

Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: wimpietje op zaterdag 11 april 2020, 06:36:39
Ferm geknutseld hoor 👏🏻
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op zondag 12 april 2020, 13:20:33
@narwal: dankjewel! Inderdaad, bij jou achtergrond zouden ze ook passen. Per perceel bestellen? Dacht het niet haha, ik moet er zelf eerst nog een paar.

@wimpietje, dank hoor, zo in die coronatijd kun je toch nergens heen, heerlijk om een beetje te knutselen dan.

Ik heb de bomen nog een beetje bijgewerkt en op de bosbodem gezet. Er komen er nog meer bij, ik wil eigenlijk een paar kleine maken om er een beetje tussen te zetten, jonkies zegmaar. Ook de stukken schuim die je nu nog ziet gaan uiteraard bewerkt worden en daar komen ook bomen op. Het wordt nog een heel bos. Nouja, dit staat, ik ben wel tevreden.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: narwal op zondag 12 april 2020, 15:58:15
Hallo Doef,

Citaat
Per perceel bestellen? Dacht het niet haha, ik moet er zelf eerst nog een paar.

Echt niet? :-( Ook niet als je voor jouw project voldoende bomen hebt? >:-D

Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op vrijdag 17 april 2020, 22:11:17
Vanavond even met wat lomp werk bezig geweest waar ik al een tijdje tegenaan hik: ik moest nog twee gaten in de zijkant van mijn modulebak zagen, anders ken er nooit een trein een rondje rijden. Niet mijn hobby dat lompe zaagwerk...
Werkstuk eruit, boren, zagen, stofzuigen.... veel stofzuigen vooral. En dan gereedschap weer opruimen. Affijn, ben blij dat het erop zit.

Het geeft wel een aardig beeld van hoe de modulebak in elkaar zit: gewone houten kist, ledstrip bovenin, achtergrond rondom op de achterwand geplakt. En ik kon ook eens een mooi shot van boven maken van het werkstuk. Sort droneshot haha...

Ik zit al een tijdje in zo'n knoop van wat kan ik nou het beste eerst doen. Nu kan ik weer lekker verder bouwen. Ik ben bezig met een waterval, daarna kan ik hars gieten voor het water en als dat naar behoren ligt leg ik het spoor er pas op. Dan kan ik ook de tunnels sluiten en bovenop verder werken.

Misschien later dit weekend nog een update.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: RocnetHans op vrijdag 17 april 2020, 22:47:17
Leuke ontwikkelingen, ik blijf het volgen  :thumbup:
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op zondag 19 april 2020, 09:45:00
Hi all,
Van de week heb ik in de avonduurtjes een waterval gemaakt. En nu hij is opgedroogd kan ik hem laten zien :)
Proces:
Uit schuim een modelletje maken, in elkaar gestoken met wat speldjes en houtlijm. Laagje gips erover. Het leek me geinig een rots te hebben die door de waterval steekt waar het water lekker op klettert, en een dode boom die ergens is blijven hangen en die door de waterval steekt.
Schilderen, wat mos en groen aanbrengen. De rotsen zijn ook nat, zijn met acrylpasta behandeld.
Dan heb ik uit een oude blisterverpakking (volgens mij zat er een internetkabel in of zo) de waterval geknipt: op de hoekjes van die verpakking had ik ongeveer de goede boogstraal voor de top van de waterval dus dat kwam mooi uit. Ik heb de waterval aan de achterzijde beschilderd (raw umber), maar dat bleek achteraf niet nodig. Inpappen met acrylpasta (droogt transparant op), dat is de eerste laag water en de plastic waterval komt mooi vast te zitten.
En dan laagje voor laagje met verticale strookjes witte watten de waterval opbouwen. Iedere keer een laagje acrylpasta erover zodat het een waterglans krijgt. De laatste laag is wat dunner en heeft niet zo'n glans laag gekregen, ik vond het zo wel mooi en doordat de laag dun is zie je de waterglans er doorheen. Vrij subtiel haha, weet niet of je dat op de foto goed ziet. Het lijkt heel wat qua volume maar ik had aan een half klein wattenbolletje genoeg.

Ik ga deze waterval inbouwen achter de brug.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: ramdani op zondag 19 april 2020, 09:52:54
 :favorite: mooi gedaan;


mvg,
Michel
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Wimdouwe op zondag 19 april 2020, 09:54:56
Prachtig, ook met die onfortuinlijke boom. Dan vraag ik me af, hoe heeft het zo ver kunnen komen?
De boom zag het water komen, kon echter niet wegrennen.....  :-(
Mooi in beeld gebracht hoor  :thumbup:
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op zondag 19 april 2020, 21:29:55
@michel: dank!
@wimdouwe: haha, de boom is door het water meegesleurd en ergens blijven hangen. Nu wordt hij door het water murw gebeukt en tegen de tijd dattie verrot is breektie en sleurt het water 'm weer mee.

Vanavond nog zo'n klusje gedaan dat altijd nog eens moest: de voorkant. Ik heb een lijst gezaagd. Gelijk maar even geschilderd. Mooi donkergroen is niet lelijk...
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: ArieV op zondag 19 april 2020, 22:33:48
Fantastisch gemaakt. Als beginner ben ik terughoudend met commentaar maar dit moet ik toch wel kwijt. Ik besef dat ik nog een lange weg te gaan heb.

Dank voor je inspiratie en blijf gezond,

Arie
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: iTom op maandag 20 april 2020, 00:10:55
Ziet er super uit, netjes afgewerkt zo met die rand er voor.
Dat geeft een enorme diepte werking.
Die waterval met boom, geweldig. :thumbup:
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op maandag 20 april 2020, 21:51:29
@ArieV: dankjewel! Je bent zelf ook lekker bezig zie ik, cool sporenplan! Ikzelf wil geen ingewikkelde sporenplannen meer: enkelsporig lijntje en dan een landschapje omheen maken, dat vind ik het leukst. Dank voor je reactie, veel succes met je baan!

@iTom: dankjewel! Van jou betekent dat wel iets extra's, ik geniet ook ontzettend van jouw creaties!

Ik heb de waterval ingebouwd: hier een shot onder de brug door. Was nog wel even een klusje met wat hak en breekwerk. De gipsrotsen staan nu in de grondverf.
Het zand voor de waterval loopt op, als ik straks met hars ga gieten dan wordt dat de bovenkant, daarna smeer ik het aan elkaar met acrylpasta om golfjes mee te simuleren. Bij de waterval in de buurt moet er uiteraard ook nog wat schuim op het water, dus ik denk dat ik de overgang wel goed kan verstoppen. Maar eerst moet de beekbedding nog beter. Qua kleur en er moet nog wat zooi in: boomstammen, wrakhout, waterplanten, enfin, the works.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Hanzi op maandag 20 april 2020, 22:32:49
Hartstikke mooi en ik doe het je absoluut niet na, maar... toch wat goedbedoelde kritiek: het is nu net of het water over een dam stroomt. Ik bedoel die bovenkant, zo recht, zo waterpas; dat kom je in de natuur niet vaak tegen volgens mij. En dan ligt er een groot rotsblok bovenop, maar voorbij dat rotsblok stroomt de waterval net zo hard als daar waar er geen rotsblok ligt en dat schaadt wat mij betreft de geloofwaardigheid een beetje.
En nogmaals, ik wou dat ik zoiets kon maken, maar ik denk dat t nog wat echter en natuurlijker kan als je verschillende stroomsnelheden zou weten uit te beelden. Ik denk dat je wel snapt wat ik bedoel en hoop dat je er wat mee kunt.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op zaterdag 25 april 2020, 14:59:50
De loop van de beek 'boven' (achter) de waterval begint vorm te krijgen. Jullie zien het al: daar komt nog een waterval. Eerst wat geprutst met losse stukjes schuim, met speldjes vastgeprikt. Toen ik tevreden was met gips eroverheen voor het rotseffect. Staat in de grondverf, beekbodem alvast bestrood met zand, stenen en rotsblokken. De plaats waar de beek het diorama verlaat is nu verstopt, dat was ook de bedoeling.
Ik heb nu twee soort van uitstekende rotsen gemaakt: zou preiser ook een roedel wolven hebben?
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: basjuh1981 op zaterdag 25 april 2020, 15:21:42
Ziet er goed uit, Doef :thumbup:
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Wimdouwe op zaterdag 25 april 2020, 23:32:17
Nog een waterval?  >:-D
Ja die roedel wolven lijkt mij wel erg leuk. Toch maar Preiser achter de vodden aan zitten dat ze die gaan uitbrengen  :D
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Hanzi op zondag 26 april 2020, 07:25:26
@citaat @citaat @citaat & @citaat
Preiser heeft die niet, maar Busch wel: 1193.
https://marnan.eu/busch-1193-h0-wolvenroedel
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Laenderbahn027 op zondag 26 april 2020, 11:02:41
Wat ik zo gaaf vind, is dat deze module je echt een 3D idee geeft, ook al ligt het spoor relatief recht. Je wordt langs alle kanten het landschap in gezogen. Gaaf hoor 👍🏻
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op zondag 26 april 2020, 17:44:19
Dank voor de comments heren! Leuke wolvenset: die van Busch, maar eens bestellen...

Kleine setback vandaag, maarja, om nu alleen mijn successen hier te delen is ook niet helemaal mijn idee van een forum, een mislukking hier en daar hoort er tenslotte ook bij.
Watskeburt: ehm, nouja, ik ging hars gieten, en toen bleek de beekbodem 'lek'. Foutje... Dus de waterstand is na het gieten lichtjes gedaald... Nu hoop ik wel dat de hars de gaten heeft gevuld zodat ik morgen nog een laagje kan gieten. Niet erg, maar het vertraagt...

De beekbodem bestaat uit zand, grind, stenen en rotsen. Maar ik heb ook wat 'organisch' materiaal toegevoegd: wat fune turf 'earth', wat twijgjes en bladeren, zelfs wat waterplanten. Als je wel eens in een beek hebt gestaan dan valt op dat de stenen en de beekbodem vaak zijn bedekt met een geligbruin alg achtig laagje, en dat er best veel organisch materiaal ligt.

Oh ja, en de tweede waterval krijgt vorm. Nog niet af, moet nog een beetje afgewerkt. Deze foto is uit een wat onmogelijke hoek: straks zie de de bovenste waterval slechts gedeeltelijk, beetje schuin van de zijkant. Nouja, that's all folks! ...voor vandaag.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: wimpietje op dinsdag 28 april 2020, 07:04:53
Dat is mooi gedaan zeg, compliment hoor  :thumbup:
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Laenderbahn027 op dinsdag 28 april 2020, 07:13:45
Deze foto is uit een wat onmogelijke hoek: straks zie de de bovenste waterval slechts gedeeltelijk, beetje schuin van de zijkant.

Juist dát aspect maakt de module zo leuk: je wordt er helemaal ingezogen, nee, dat moet zelfs, want anders mis je alle mooie details.  :thumbup:
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op woensdag 29 april 2020, 19:14:27
@wimpietje en @laenderbahn : blooss.... dankjewel hoor! Wordt gewaardeerd!

Update
de bovenloop is nu min of meer af. Epoxy is gegoten, daarna met acrylpasta golfjes gemaakt. Met witte verf stroming en schuim simuleren. Ik ben wel tevreden.
Dan is de plantsoenendienst langs geweest voor mos, onkruid en kleine struikjes (meestal halen ze die weg hè? de plantsoenendienst).
Ik kon daar achteraan mooi oefenen voor het grotere watervlak wat hiervoor nog moet komen. dat zal de komende weken wel volgen.

Affijn: les voor de volgende baan: als je een waterval maakt, maak die dan voor of onder de brug en niet erachter, nu staat- ie nooit mooi op de foto als ik treinen op de brug fotografeer:)... de onderste foto toont dat...
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: basjuh1981 op woensdag 29 april 2020, 20:33:42
Affijn: les voor de volgende baan: als je een waterval maakt, maak die dan voor of onder de brug en niet erachter, nu staat- ie nooit mooi op de foto als ik treinen op de brug fotografeer:)... de onderste foto toont dat...
Volgens mij valt dat wel mee. Het is maar net hoe je je compositie maakt.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Wimdouwe op woensdag 29 april 2020, 21:23:41
 @citaat
Inderdaad, camera iets laten zakken, probleem opgelost  :P
Maar ik snap je punt, je wilt je treinen niet altijd vanaf de zijkant fotograferen.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op vrijdag 01 mei 2020, 12:26:25
Vanochtend vroeg hars gegoten. Ligt nu uit te harden.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: 1200Blauw op vrijdag 01 mei 2020, 16:50:11
Dat ziet er echt super uit! Ik ben benieuwd hoe dat er uitziet als het eenmaal uitgehard is. Blijft het dan zo helder, of wordt het doffer?
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op zondag 03 mei 2020, 21:02:33
@1200Blauw: ja, dat blijft zo, wordt glashard, glashelder en glimt als 'n malle.

Nu vind ik een supershiny beek niet zo geloofwaardig, dus ik heb golfjes gemaakt. Met een waaierpenseeltje acrylpasta opgebracht en netjes golfjes gemaakt. Nu ze droog zijn hier en daar een schuimaccentje geplaatst, het meest bij de waterval, hier en daar bij de kant of rondom een rotsblok of boomstam in de stroom. Close-up voor het effect. Het is nog steeds transparant als water maar dan met golfjes.

Dan heb ik nu eindelijk het spoor definitief liggen. Nog niet vast, maar dat komt van de week. Op het eind (in beide tunnels) zit een stukje K-rails zodat ik buiten de module een rondje van K-rails kan aansluiten. Het viel nog niet zo mee om K-rails zonder afstapje aan te sluiten op deze weichen walter gleis, maar het is gelukt. Puko's liggen op hun plek, de boel is bedraad. Ik kan nu gaan ballasten.

En dan een enigszins gênant experiment haha... ik durf het eigenlijk niet te plaatsen... ik eh, heb een Bob Rossje gemaakt en deze eens achter het dennenbos gehouden... 8o haha, het ziet er op de foto misschien nog niet zo gek uit, maar laten we zeggen, ik ga het nog eens proberen...
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Wimdouwe op zondag 03 mei 2020, 21:13:49
Happy little trees
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Laenderbahn027 op zondag 03 mei 2020, 23:02:58
Bob is gewoon terug te kijken hoor, neem een paar lesjes ;-).

Kan deze module ook meedoen met de 3-rail-norm?

Erg fraai weer. Jouw werk doet me twijfelen of ik wel een modulebaan moet gaan bouwen, of idd focussen op 1 module, met daar omheen gewoon een spoor, al dan niet met een soort van schaduwstation erachter... Mocht ik nog een module willen maken daarna, wissel ik gewoon de module et voila, een ander thema!

Ik ga er eens over slapen...

Groeten,
William
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op zaterdag 09 mei 2020, 16:23:02
@wimdouwe: je kent 'm  :) happy little trees, we don't make mistakes, we have happy little accidents; haha, jeugdsentiment...
@william: idd, ze staan allemaal op youtube. Guilty pleasure zegmaar, niet verder vertellen...

Of deze module kan meedoen met de 3-rail norm? Maatvoering klopt in ieder geval niet, deze is 1,5m lang. Maar het is volgens mij wel gemakkelijk inpasbaar verder, alleen qua hoogte een beetje stellen denk ik. Geen elektronica enzo, gewoon rijstroom nodig. Past in principe overal op.

Enfin, omdat ik ook wel eens wil rijden ga ik een ovaaltje om de module maken. Het rechte stuk erachter wordt dan een schaduwstation. Nu wil ik die opstelsporen (4) uiteraard zo lang mogelijk hebben dus ik heb meegebogen wissels besteld, die zijn net binnengekomen. Spoor en hout heb ik ook, ik kan dus aan de slag! ik kan nu vier opstelsporen maken van 2,1 m lang.

Nu hoeft er wat mij betreft geen automatisch treinbedrijf op, maar een beetje hulp kan geen kwaad. Met een arduino heb ik nu dus de wisselschakelingen alvast voorbereid en het werkt! Daar ben ik wel trots op, ik heb nog nooit een Arduino project echt voor elkaar gekregen, dat programmeren is niet mijn ding. Maargoed, ik heb nu vier knoppies, voor elk spoor een knopje. Als ik op spoor 1 druk gaan alle zes wissels gelijk goed staan. Als ik op spoor 2 druk idem enzovoorts.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Wimdouwe op zaterdag 09 mei 2020, 18:26:46
@wimdouwe: je kent 'm  :) happy little trees, we don't make mistakes, we have happy little accidents; haha, jeugdsentiment...

Bob Ross is goud. Ik kan me nog goed herinneren dat als ik uit de kroeg kwam rollen eventjes een paar afleveringen Bob Ross ging kijken.  Zo heerlijk rustgevend!

Hoezo guilty pleasure  :P
Titel: Re: 1x1m baan: 1,2 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Tony op zondag 10 mei 2020, 10:15:41
Dat ziet er super uit allemaal, Doef  :thumbup:
Je hebt onderhand een mooie eigen stijl ontwikkeld en dat is extra leuk !
Je Bob Ross mag trouwens best gezien worden hoor  ;)

Grtz Tony
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op maandag 11 mei 2020, 21:57:25
Hi Folks!
Afgelopen avonden heb ik de rechterbocht klaargemaakt. Zoals gezegd ligt de wisselstraat in de bocht, dat scheelt opstelruimte achterin. Nu de achterbak nog met vier sporen en de linkerbocht weer terug de module in. deze rechterbocht is afneembaar want deze ligt op het trapgat  :)
Op de foto zijn de servo's weer afgekoppeld van de arduino: alles is getest en werkt soepel. Ook al even gereden uiteraard, dikke prima!
Als de sporen liggen moet er ook nog ergens een bedienpaneeltje. Afijn, eerst hier maar van genieten: het rijdt!
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: narwal op dinsdag 12 mei 2020, 08:18:30
Goedemorgen Doevie,

En nu wordt de module in één keer zomaar een baan! :D

Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op zaterdag 16 mei 2020, 20:48:59
Hi Folks!
Vandaag geen scenic plaatjes, een ander project heeft mijn aandacht opgeslokt en al is het niet mijn specialiteit, ik heb er toch wel schik aan. Ik heb een bedieningspaneeltje gemaakt voor mijn schaduwstation.

Plaatje 1 is het paneel. Aan de voorzijde de aansluitingen voor de railbox, voeding en MSII. Rechts Arduino, voeding en USB voor evt. programmeerwerk.
Het paneel heeft vier sporen. Druk ik op een blauwe knop, dan geeft dat een pulsje naar Arduino die dan dat spoor 'aan' zet, en alle wissels goed legt. Rijden maar. Naast het knopje gaat dan het groene lampje branden, en het rode uit. Bij de drie ander sporen brandt uiteraard het rode lampje. De gele lampjes zijn bezetmelders.

Plaatje 2 geeft de achterzijde weer.
Links twee keer 5V en massa voor Arduino. Dit gaat naar de servo's, die werken op 5V.
Dan 6x signaal voor de servo's die de wissels omleggen.
Vier maal rood: baanspanning voor vier sporen, selectief gestuurd door Arduino via relais.
Vier maal groen: bezetmelder naar de vier sporen.
Drie maal rood en bruin: baanspanning uit railbox, continue aan.

Plaatje 3 is een in elkaar gesoldeerd plaatje met vier relais. Deze ontvangen een 5V puls vanuit Arduino. Wit is aan, blauw is uit. Ook de ledjes worden hier aangestuurd via de weerstandjes.

Ik wacht nog op een paar weerstandjes voor ik het definitief kan monteren. Kan ik inmiddels met de schaduwsporen verder.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Erik Baas op zaterdag 16 mei 2020, 22:29:43
Je kunt beter wat compacter bouwen, dan bespaar je misschien wel de helft van je printmateriaal. En leg de weerstandjes tegen de print aan, nu ze er zo hoog bovenuit steken hoef je ze maar even aan te raken en je hebt kortsluiting.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op zondag 24 mei 2020, 11:52:59
Er rijden treinen!
Rond het diarama ligt nu een ovaal met achter vier opstelsporen. Ze worden bediend door mijn paneeltje dat een spoor activeert en tegelijk alle wissels goed zet. Werkt soepel. Een paar plaatjes:
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: wiggert prosper op zondag 24 mei 2020, 12:49:08
Wat mooi, foto vier vind ik de mooiste :thumbup:
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Laenderbahn027 op zondag 24 mei 2020, 13:49:00
Erg fraai, Doef!

Maar, je schrijft: er rijden treinen. Ik heb nog geen rijdende trein gezien  ;). Ga je je Youtube-kanaal ook weer activeren?

Groeten,
William
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Hanzi op maandag 25 mei 2020, 17:14:55
Wat mooi, foto vier vind ik de mooiste :thumbup:
De eerste is anders ook niet te versmaden :thumbup:
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: iTom op maandag 25 mei 2020, 18:46:51
Ik ga voor foto 3.  :P
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: h0_miessie op maandag 25 mei 2020, 18:49:07
 @citaat
Helemaal mee eens.

Groet Michel
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: ks1985 op maandag 25 mei 2020, 20:05:56
 @citaat @citaat

Ik ook >:-D

Al zijn de andere ook erg mooi!
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Degeluidsman op maandag 25 mei 2020, 20:21:15
Ik ga voor foto 1 - 2 - 3 en 4  :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Prachtige foto’s


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op maandag 25 mei 2020, 21:36:58
Hahahahaha!!!! dank boys! Een beautycontest op mijn foto's! De dingen die hier zoal spontaan ontstaan, dankjewel allemaal!

Vanavond even geknutseld. Ik heb 13 rongenwagens van de Koninklijke Württembergers. En daar moet wat op. Stammen leek me wel wat. Dus even 't bos in, wat stammenstapels bekeken, hoe ziet dat eruit, en geschikte takjes gezocht. Tja, het dichtst bij het origineel komen dan afgevallen dennentakken: niet zo gek, het stellen ook dennenstammen voor. Op lengte gezaagd, met de dremel wat bijgeschuurd om die plekken te simuleren die ontstaan bij het afzagen van zijtakken.

Nu moeten de wagens nog worden verouderd. En ik heb een probleem: ik heb eigenlijk maar voor één wagen genoeg rongen (ik heb ze nu over twee wagens verdeeld). Dus ik moet zelf rongen maken. Ik heb me rot gezocht of ik ze bij Märklin kan bestellen maar dat is me tot op heden niet gelukt. Maarja: zelf maken is misschien ook wel authentiek.

En dan moeten er nog kettingen over de boomstammen: wat ik gevonden heb op dat gebied is onderstaande: Artitec heeft van die kettingsetjes op h0 schaal om tanks mee vast te maken. Misschien eens bestellen om mee te experimenteren. Of weten jullie betere alternatieven?
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Laenderbahn027 op maandag 25 mei 2020, 22:44:52
- Weinert 9318?

-  https://www.fohrmann.com/de/mikro-ketten-aus-messing-versch.-staerken.html (https://www.fohrmann.com/de/mikro-ketten-aus-messing-versch.-staerken.html)?
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: RocnetHans op maandag 25 mei 2020, 23:20:18
 @citaat @citaat

https://www.modelbouwshopnederland.nl/a-6445013/ketting/ragfijne-ketting-1-0x1-5mm-1-meter-070-001/#description (https://www.modelbouwshopnederland.nl/a-6445013/ketting/ragfijne-ketting-1-0x1-5mm-1-meter-070-001/#description)
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Kaleb op dinsdag 26 mei 2020, 13:57:48
 @citaat dank voor de tip. Die zocht ik ook nog voor de houtladingen.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op dinsdag 26 mei 2020, 20:59:17
Ehm....

Ik ben een ezel...

Ik heb laatst de hele zolder overhoop getrokken omdat ik die rongen kwijt was. Nu maak ik vandaag een anonieme doos open die al een poos op de plank stond ergens (zal wel iets van mijn vrouw in zitten)... RONGEN! JA! Ik dacht ook al, ik gooi toch niks weg... ze zullen er toch wel bij gezeten hebben toen ik ze kocht... haha, opluchting overheerst, maar ik voel me ook wel een ezel...

Churandy Martina zou zeggen "ik ben blij!"
Homer zegt "Doh!"
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Wico op woensdag 27 mei 2020, 09:42:45
Heel herkenbaar. Na onze verhuizing had ik ook zo'n twintig dozen met het opschrift "trein". Had ik achteraf toch wel wat specifieker kunnen/moeten maken. Tot op de dag van vandaag blijf ik zoek naar spullen waarvan ik zeker weet dat ik ze heb, maar niet waar ik ze heb :O.

Voor ik het vergeet: prachtig diorama geworden. Zeker de rivier (bedding) is voor mij een prachtig voorbeeld voor mijn toekomstige scenery!

Groeten,
Wico   
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op woensdag 27 mei 2020, 12:25:52
Nieuw binnengekomen! Twee passagiersrijtuigen CCi 4965, derdeklasse roodbruin en C4 3831, vierdeklasse grijs. Hiermee is mijn sneltrein weer een stapje verder. Ik heb de Märklin set https://www.maerklin.de/en/products/details/article/26542 (https://www.maerklin.de/en/products/details/article/26542), met drie rijtuigen, een bagagewagen en een T5. Nu is drie rijtuigen wat aan de korte kant dus de grijze en de rode zijn er extra bij gekomen. In een trein met 4-assers hoort ook een 4-assig bagagerijtuig, nu is de snelheid van de trein gelimiteerd omdat er een twee-asser in zit. Dus een vier-assig bagagerijtuig is onderweg. Zal van de week wel komen. En zo bouwen en verzamelen we stapje voor stapje verder.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: nobody op woensdag 27 mei 2020, 12:50:39
De lange balkonrijtuigen hebben 4 assen i.v.m. het comfort en niet voor de te behalen snelheid.
De twee asser kan makkelijk de snelheid hebben van de T5 die de sleep trekt. ;)
Wanneer je sneller wilt rijden, span dan een klasse "C" voor rijtuigen uit Roco set 44096.
 
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: ~TomM op woensdag 27 mei 2020, 13:24:24
Mooi diorama wat je hebt gebouwd! Vooral dat water lijkt me een enorme uitdaging, erg goed gelukt! Ik vraag me alleen af hoe je voorkomt dat de bomen schaduwen werpen op de achtergrond, omdat deze stijf tegen de achterkant lijkt te zijn gemaakt, ik kan niet ontdekken hoe je de module precies verlicht...

Leuk om je bezig te zien met Arduino, mocht je nog ergens tegen aanlopen schroom niet om te vragen!
Ik zie dat je met een railbox rijdt, ik zelf heb deze ook aan mijn Arduino gekoppeld. Wellicht een leuk project voor de toekomst?

Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: hmmglaser op woensdag 27 mei 2020, 19:38:14
Je hebt idd een prima diorama gemaakt die er zeker mag wezen maar voor mijn gevoel past een Amerikaanse stoom of diesel lok met rijtuigen of goederenwagen er beter bij ;)
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op donderdag 28 mei 2020, 10:56:28
Bagagewagen is binnengekomen! BRAWA 2175. Het is voor mij een stuk consistenter treinbeeld zo met alleen vierassers. Die balkonrijtuigen zijn vrij typisch voor de K.W.St.e. Men keek namelijk de kunst af van de Amerikanen. De meeste Europese spoorwegmaatschappijen keken vooral naar het Engelse voorbeeld. Deze vierassige balkonrijtuigen zijn naar Amerikaans voorbeeld (ze hebben de eerste in de USA gekocht en daarna nagemaakt/verbeterd) en vrij onderscheidend voor de Württembergers. Ze hebben in grote getale voor ze dienst gedaan. En ik vind ze gewoon mooi  :)

@hmmglaser: Amerikaans zeg je? Zoals hiervoor beschreven hebben de Württembergers de kunst in Amerika afgekeken, er is dus een verband haha... maar je zult bedoelen dat de brug of het landschap je aan USA doet denken? Tja, het is nog niet af he? Ik wil nog meer begroenen, paar grote Duitsche beuken en/of eiken erop. Maar voor nu ligt het landschaps werk stil, zomerslaap zegmaar. Na de herfst gaan we daar weer mee verder.

@~TomM: dank! Leuk dat je ook met Arduino bezig bent, ben erg benieuwd naar je code! Maar jij hebt ook koploper he? Je stelde een vraag over verlichting: ledstrips, zie foto. Rondom heb ik een strip vrij dicht op de achtergrond geplakt, die voorkomt schaduwen. Aan de voorkant heb ik twee strips naast elkaar, daar moet het meeste licht vandaan komen, anders wordt de voorkant van de treinen beschaduwd.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: ~TomM op donderdag 28 mei 2020, 13:11:58
Goed idee die led strips zo, ik zelf heb niet de mogelijkheid om zo'n kijkdoos te creëren....
Ik gebruik rocrail (gratis en open source), met simpele bezetmelding via Arduino zou je dan automatisch kunnen rijden als je meerdere treinen in je schaduwstation hebt staan.
Je wissels gaan al via Arduino, dat is redelijk makkelijk aan rocrail te koppelen.

Ik zelf vind het automatiseren en knutselen met Arduino erg leuk om te doen, dat moet ook wel want het is een hele klus.
Ik weet niet of er meer interesse is naar mijn code, wellicht een keer een topic starten om mijn systeem te delen.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Hanzi op donderdag 28 mei 2020, 20:24:31
Hahahahaha!!!! dank boys! Een beautycontest op mijn foto's! De dingen die hier zoal spontaan ontstaan, dankjewel allemaal!

Vanavond even geknutseld. Ik heb 13 rongenwagens van de Koninklijke Württembergers. En daar moet wat op. Stammen leek me wel wat. Dus even 't bos in, wat stammenstapels bekeken, hoe ziet dat eruit, en geschikte takjes gezocht. Tja, het dichtst bij het origineel komen dan afgevallen dennentakken: niet zo gek, het stellen ook dennenstammen voor. Op lengte gezaagd, met de dremel wat bijgeschuurd om die plekken te simuleren die ontstaan bij het afzagen van zijtakken.

Nu moeten de wagens nog worden verouderd. En ik heb een probleem: ik heb eigenlijk maar voor één wagen genoeg rongen (ik heb ze nu over twee wagens verdeeld). Dus ik moet zelf rongen maken. Ik heb me rot gezocht of ik ze bij Märklin kan bestellen maar dat is me tot op heden niet gelukt. Maarja: zelf maken is misschien ook wel authentiek.

En dan moeten er nog kettingen over de boomstammen: wat ik gevonden heb op dat gebied is onderstaande: Artitec heeft van die kettingsetjes op h0 schaal om tanks mee vast te maken. Misschien eens bestellen om mee te experimenteren. Of weten jullie betere alternatieven?
Ik heb een Electrotren wagon waar ze het vanuit de fabriek gewoon met touw hebben opgelost.
Met dat als voorbeeld heb ik ook ooit een oude Märklin rongenwagen van boomstammen (takjes uit t park) voorzien en vastgezet met een stukje rood/oranje garen.
Ketting wordt al snel zo "zwaar" lijkt me.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op vrijdag 29 mei 2020, 16:40:08
Kettingen: ik heb die setjes van Artitec besteld 387.350 en 387.349. KLEIN!
Maar wel overtuigend vind ik. Schilderen moet uiteraard nog. 't is nu een combinatie van touwen en kettingen met een spanner erop om de zaak aan te sjorren.
Affijn, nu dus schilderen en de wagens verouderen. Laterrr....
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Hanzi op vrijdag 29 mei 2020, 17:31:31
Dat is wel een héél fijn kettinkje! Ik neem mijn woorden terug dat ketting te "zwaar" zou zijn :thumbup:.
Wél een stevig stemmetje dat onderop ligt, anderhalve meter diameter schat ik zo. Die staan niet op de meeste modelbanen ;).
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op zaterdag 30 mei 2020, 10:36:48
tips 'nd tricks voor weathering zijn welkom
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: narwal op zaterdag 30 mei 2020, 10:50:03
Hallo Doevie,

Tips & trucs voor weathering aan jou? Volgens mij moet je ons vertellen hoe je dit zo mooi hebt gemaakt! ;)


Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Haradigi op zaterdag 30 mei 2020, 11:38:46
Heel mooi gedaan.

groet
Harald
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Laenderbahn027 op zaterdag 30 mei 2020, 14:27:09
Hoi Doef,

Aan de ene kant zeg ik: fraai! Als ik kijk naar de roest en dergelijke op de rongen kan ik me niet voorstellen dat deze een lang leven beschoren zijn... En dat terwijl ze van plastic zijn! Chapeau.

Dat gezegd hebbende: ik dacht dat men vroeger, zeker Epoche 1, veel zuiniger was op de spullen, dat deze meer werden gekoesterd. Daarvan is hier totaal geen sprake. Van daaruit gedacht is het mij een beetje teveel van het goede.

Groeten,
William

Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Laenderbahn027 op dinsdag 02 juni 2020, 15:15:01
Hoi Doef,

Zijn er al nieuwe creaties te zien? Ik ben wel benieuwd ;-)... Uiteraard is de temperatuur er niet naar...

Groeten,
William
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Nieuwenhuis op woensdag 03 juni 2020, 13:05:34
Dag Doef.

Gefeliciteerd met alle nieuwe aanwinsten :thumbup:
Bagagewagen is binnengekomen! BRAWA 2175.
Nog even de dak-beugel bij het balkon rechtzetten en wellicht vastlijmen ... :roll:

Die balkonrijtuigen zijn vrij typisch voor de K.W.St.e. Men keek namelijk de kunst af van de Amerikanen.
De meeste Europese spoorwegmaatschappijen keken vooral naar het Engelse voorbeeld.
Deze vierassige balkonrijtuigen zijn naar Amerikaans voorbeeld (ze hebben de eerste in de USA gekocht
en daarna nagemaakt/verbeterd) en vrij onderscheidend voor de Württembergers.
A-ha, nooit geweten, bedankt voor deze informatie! Het verklaart dus, waarom mijn afkeer
van materieel uit de JoeNaaitMeSteeds gelijkwaardig is aan het Woerdenburgse gebeuren ...

Groeten,

Erik.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Dirk-Jan op woensdag 03 juni 2020, 16:56:32
 8) Dat ziet er bijzonder realistisch uit, weathering volledig geslaagd. B) :thumbup:
Misschien alleen de kettingen iets minder verroest, ik kan me zo voorstellen dat de kettingen nog wel betrouwbaar moeten zijn om de boomstammen bijeen te houden.

Dirk-Jan
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Jongslog op woensdag 03 juni 2020, 20:51:08
Supermooi. Graag uitleg hoe je dit zo mooi krijgt!
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op zondag 07 juni 2020, 15:30:22
@William: hierbij
@Nieuwenhuis: die beugel was mij ook opgevallen, even drukken, klikte vanzelf op zijn plek.
@Dirk-Jan: dank!
@Jongslog: dank voor je comment! uitleg? ehm, dat doe ik hier toch?

Vandaag lekker aan het knutselen geweest op een eindwagon. Weinert 4053 en Weinert 4205 voor gebruikt. Klein! Blij dat ik onlangs een borensetje heb aangeschaft in dikte variërend van 0,1 (!) tot 1 mm in stappen van 0,1 mm. Erg handig voor dit soort fijn werk.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Laenderbahn027 op zondag 07 juni 2020, 15:38:12
Fraai! Dit soort details maken het helemaal af.

Nog zelf moeten “priegelschilderen”?  ;)
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: wiggert prosper op maandag 08 juni 2020, 13:18:11
Je foto is erg mooi maar wat boor je met zulke kleine boortjes, je lijkt we een tandarts >:-D
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Hanzi op maandag 08 juni 2020, 14:11:09
@citaat Die gebruikt over t algemeen dikkere boren >:-D.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op maandag 08 juni 2020, 17:15:37
@Hanzi en Wiggert: beetje uitleg dan maar? Enneh, dat van die tandarts: dat zei mijn vrouw ook al, en die werkt bij een tandarts  :)

Hieronder de originele wagon. Koppeling erafgeprutst. In het midden tussen die klinknageltjes zit een soort van zwart bobbeltje dat voor een haak door moet gaan. Die heb ik eraf geslepen met de dremel. Toen heel precies gaatje erin geboord (0,7 denk ik) waar de nieuwe Weinert haak precies in past.
Die Weinert haak heb ik ook afgebeeld, voor de schaal een euro muntje erbij. KLEIN! Maar die haak (links in beeld, zwart) moet je zelf in elkaar zetten, pennetjes door gaatjes steken enzo. Die gaatjes waren niet ruim genoeg, tja, dan ken je prikken tot je een ons weegt. Dus met boortjes stap voor stap opgeruimd (0,2 - 0,3 - 0,4) tot het paste. Drupje secondenlijm erop, vast. Ze zijn wel functioneel trouwens: ik kan dus de beugel van de haak pakken en aan de haak van een andere wagon vastmaken mocht ik dat willen. Maar dat lijkt me niet erg betrouwbaar dus voor de normale koppelingen houd ik toch maar de Märklin koppelingen aan. Weinert levert deze setjes ook met een verwarmingsleiding, maar dat is voor goederenvervoer niet aan de orde dus die heb ik niet gebruikt.
Onderste foto een beeld van het boorsetje.

@William: Nee, geen priegelschilderwerk, wel even alles zwart maken, met wat bruine en beige poeders wat vervuiling (stof, modder) aangebracht. De sluitborden zijn decals op een messing/ witmetaal bordje. Ook van Weinert.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op donderdag 11 juni 2020, 13:16:17
Nu de baanbouw is afgesloten (ik heb de boel opgeruimd), maar de ophokplicht nog wel leidt tot wat meer vrije tijd die ik in de hobby kan stoppen ben ik mijn energie een beetje naar rollend materieel aan het verplaatsen.

Ik werd enigszins geïnspireerd door het Märklin zomernieuws. Zoals jullie weten ben ik bezig met een houttrein. Nu neus ik wel eens in de Blätterkatalog van Weinert en droomde er al een poosje over een sluitwagen te maken. En tot mijn verrassing zag ik in het Märklin zomernieuws een Begleitwagen als sluitwagon. Prachtig! Sluitborden, verlicht! sound (?) Mooi! Leuk ook als thema. Kun je wat mankracht en klein materieel meenemen. Die Güterzugbegleitwagens, ook wel Pwg (Packwagen für Güterzuge) hebben alleen in Europa nooit de betekenis gehad die ze in de US wel hadden als caboose. De Pwg's werden vaak direct achter de lok aangespannen, niet zo vaak achteraan de trein. Bovendien is de Begleitwagen die Märklin nu presenteert uiteraard niet uit tijdperk I en niet uit Württemberg en gelet op de prijs (100 eurootjes is voor zo'n klein karretje 1 eurootje per mm!) dacht ik: wellicht is er wat beters denkbaar. Nu ja, die is er. Het is de brawa 2076 geworden. Vandaag binnengereden. Hij is aangespannen achter het goederenwerkpaard van de K.W.St.e. (de Fc) voor de houttrein. De sluitwagen heb ik anders opgelost, zie hierboven.

Komende tijd werk ik verder aan die houttrein. Uiteindelijk wil ik 12 wagons geweatherd en beladen laten rondrijden. Mooie maat voor een trein vind ik. Langer is natuurlijk ook wel mooi maarja, op een klein ovaaltje is dit al heel wat.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op maandag 15 juni 2020, 22:03:28
Vandaag kwam dit boek binnen! Mooie foto's!
Ik heb metéén even zitten bladeren en genieten. Kopje koffie...
Uiteraard (gelet op mijn huidige fascinatie met die houttrein) heb ik direct naar rongenwagens gezocht. En ja hoor! Drie foto's gevonden. Vallen me een paar interessante zaken op.
1. Märklin heeft het model veréénvoudigd. Dat wil zeggen dat de hoeklijn die onder alle rongen doorloopt (daar zet je ze op zeg maar) is weggelaten.
2. Wat rongen betreft zie ik twee verschillende uitvoeringen: de middelste foto geeft brede houten rongen weer op de kopse kanten, de onderste foto suggereert smallere, misschien wel stalen rongen. Die laatste komen meer overéén met het Märklin model. Overigens komt het aantal rongen (8 aan elke kant, twe op de kopse kanten) overéén.
3. op de middelste foto zijn geen remmen op de wielen te zien. Op de onderste foto wel, daar zijn tussen de rongen door ook enkele remhendels te zien om de remmen mee te bedienen. Als ik zo goed kijk is het best mogelijk dat niet alle wagens van een reminrichting zijn voorzien.
4. Nu heb ik laatst remslangen aangebracht. Op deze foto's zijn die niet aanwezig. Op andere foto's van goederenwagens zie ik echter wel luchtslangen: ze waren er wel, zeker later in tijdperk I. Dus tja, mijn rongenwagens dateren dus kennelijk van later uit tijdperk I. Ze zijn wel van remmen voorzien, niet van remhendels, maar nu dus wel van luchtslangen (tenminste de achterste :D)

De middelste foto is in de spuitwerkplaats: als nieuw! Net uit het doosje. Vooral die rongen zijn opmerkelijk strak afgelakt. Die onderste geeft wat meer verwering weer. Zeker de binnenkant zal wel ruw hout geweest zijn, dat mooie nette schilderwerk verweert uiteraard. Door gestomp en gebuts van boomstammen bijvoorbeeld: of gewoon door het weer, zo'n plat vlak staat het meest bloot aan de elementen.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Laenderbahn027 op dinsdag 16 juni 2020, 06:04:20
Hoi Doef,

Dat ziet er uit als een heel interessant boek, daar ga ik ook eens naar op zoek. Alles is welkom om inspiratie op te doen, met name over hoe stations en emplacementen er in die tijd uit zagen (of uitzagen?). Eens kijken waar ik het nog vandaan kan toveren...

Veel plezier ermee!

Groeten,
William
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op zaterdag 20 juni 2020, 17:46:33
Kijkend naar de onderste zwartwit foto hierboven denk ik dat de vloer van de wagens bestond uit ongeverfd hout. Ik heb dat eens nagemaakt met verf en poeders. De groene dwarsbalken heb ik van staal verondersteld: die zie je ook op de zwartwitfoto. Kennelijk zijn de houten planken in een stalen framewerk gelegd. Dat staal is ook iets hoger dan de planken: zal ook wel slijtage van de wagenbodem verminderen.
En nu we toch bezig zijn heb ik ook de wielstellen wat meer tekening gegeven.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: wiggert prosper op zondag 21 juni 2020, 00:07:01
Dat ziet er een stuk mooier en echt uit, knap hoor :thumbup:
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op vrijdag 02 oktober 2020, 13:21:20
Nu de ophokplicht weer van kracht is begint het treinenseizoen wat eerder dan nomaal (zo rond de herfstvakantie).

Vandaag kwam onderstaande dame nieuw binnen. De Fc Hegau, bedrijfsnummer 624. Mijn tweede Fc. Mooi! Hij heeft nog niet gereden, maar moest uiteraard direct op de foto. Model van Brawa nr 0627.

De Fc's zijn jarenlang in gebruik geweest als de vrachtpaarden van de K.W.St.E. Grappig is dat ik vrij veel foto's heb van Fc's in dubbeltractie. Dus tja, daarom die tweede foto.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Edwin Runnertje op vrijdag 02 oktober 2020, 13:50:45
hoi,

ik vind het stikleuk om te zien, ben zelf beginner en dit geeft ideeën en inspiratie om aan de slag te gaan! en de tip van Ronald is zeker de moeite waard 👍🏻

groeten Edwin
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: basjuh1981 op vrijdag 02 oktober 2020, 14:53:45
Nu de ophokplicht weer van kracht is begint het treinenseizoen wat eerder dan nomaal (zo rond de herfstvakantie).
Je hebt straf van je vrouw omdat je een andere dame gekocht hebt?

Maarre...mooie lok :thumbup:
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Laenderbahn027 op zaterdag 03 oktober 2020, 16:57:01
Hoi Doef,

Wat je aanschaft uit Epoche I: ik ben verliefd! Veel plezier ermee.

Staat er de komende periode nog iets op de planning waar we ons op kunnen verheugen? Ik denk aan een andere module wellicht, welke je op de plek van deze kunt schuiven zonder de rest van het sporenplan (achter de coulissen) aan te hoeven passen?

Nogmaals, veel plezier met deze mooie dame, mooie aanschaf  :thumbup:!

Groeten,
William
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Wimdouwe op zaterdag 03 oktober 2020, 22:08:40
Dit is zeker een mooie dubbeltractie, mooi hoor. En het landschap is ook om te smullen  :thumbup:
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op donderdag 08 oktober 2020, 14:39:20
Ik speel met het idee om een soort schaapskooi te maken. Schapenstal, wat hekwerkjes eromheen, keutels erin, wat van die voer dingen met hooi, soort levendig tafereeltje. In de verte komt de kudde met herder en hondje aan het eind van de dag weer naar huis over een landweg of karrespoor. Bij de stal een paar schapies die zijn achtergebleven ofzo. Zou ik zelfs nog kunnen uitbreiden met een kaasmakerijtje ofzo.

Nouja, zoiets.

Onderstaand een proefstukje voor de wanden: geteerde planken. Gemaakt uit kleine strookjes papier (3mmbreed), met een staalborstel bewerkt voor wat houttextuur. Ik vind het nog niet zo gek lijken. Geteerd met verschillende tinten bruin en zwart. Spijkertjes met een passer geprikt. Volgende keer wel even een stevig ondergrondje gebruiken want door het verven trekt het krom. Beetje weatheren ook nog, wat grijs aanrengen, onderzijde opgespat regenwater simuleren met poeders.

Ik heb het ook met styreen stripjes geprobeerd maar dit werkt beter.

Heeft iemand een idee hoe je een rieten dak maakt in H0 schaal? Die filmpjes op youtube met sisaltouw vind ik niet echt fraai.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: iTom op donderdag 08 oktober 2020, 15:01:54
Rietendak maken met 12mm vezels hooi kleur of gewoon kleur van dor gras.

Met de Greenkeeper heb ik vorig jaar deze gemaakt, was goed voor een 3e prijs  :)

Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Laenderbahn027 op donderdag 08 oktober 2020, 17:52:43
Of, zoals Dirk bij onze Oosterburen:

https://www.stummiforum.de/viewtopic.php?p=1514522#p1514522 (https://www.stummiforum.de/viewtopic.php?p=1514522#p1514522)

Groeten,
William
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Nieuwenhuis op vrijdag 09 oktober 2020, 08:16:34
Dag Doef.

Mooie oefening met schuttingwerk, zeker goed gelukt! :thumbup:
Volgende keer wel even een stevig ondergrondje gebruiken want door het verven trekt het krom.
Maar verweerd hout trekt ook krom hoor ... :wink:

Citaat
Heeft iemand een idee hoe je een rieten dak maakt in H0 schaal? Die filmpjes op youtube met sisaltouw vind ik niet echt fraai.
Wellicht is een stuk kokosmat de oplossing, of -net als in het echt- met riet bedekken:
een vaste ondergrond beplakken met afgesneden (blok)kwastharen ... :roll:
Maar kijk ook eens naar het werk van zeer gewaardeerde voormalige forumleden Hans en Patrick: klik (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=26473.msg531382#msg531382)

Groeten,

Erik.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op dinsdag 13 oktober 2020, 20:46:13
Vandaag kwam deze schone binnen. Deze Württembergsche Schöne welteverstaan. Klasse C. Mooi! Getest, loopt netjes. Een sleep is onderweg :)
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: basjuh1981 op woensdag 14 oktober 2020, 11:55:31
Een mooi exemplaar, Doef :thumbup:
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Laenderbahn027 op woensdag 14 oktober 2020, 12:56:01
Hoi Doef,

Zeker fraai!

Wellicht volgt (of misschien is zij er al) haar zusje ook nog, de “K”? In dezelfde kleurstelling?

Groeten,
William
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: nobody op woensdag 14 oktober 2020, 13:04:15
Ik heb haar ook (ander kleurtje) ===> klik (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=71460.msg1243473#msg1243473)
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Laenderbahn027 op woensdag 14 oktober 2020, 13:07:07
Fraai, Wim!

Volgens mij heb ik nog ergens M’s geweatherde versie van de “C”...

Groeten,
William
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: nobody op woensdag 14 oktober 2020, 13:12:17
En de zwarte versie:
(https://myalbum.com/photo/LT9iBV9dlXmA/1k0.jpg)
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Laenderbahn027 op woensdag 14 oktober 2020, 13:27:20
Maar dát is natuurlijk geen Epoche I meer...  ;)
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: nobody op woensdag 14 oktober 2020, 13:45:17
Nee TP 3
Zie ===> klik (https://wiki.3rail.nl/index.php?title=M%C3%A4rklin_3711)
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: basjuh1981 op woensdag 14 oktober 2020, 14:22:25
Maar dát is natuurlijk geen Epoche I meer...  ;)
Maar wel een mooie foto ;)
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op woensdag 14 oktober 2020, 15:56:47
Haha, wat een lawine aan reacties, dank daarvoor, deze Schöne spreekt dus duidelijk tot de verbeelding. Op mijn lijstje staat eerst nog een Tn en een Hh. De K en de G12 komen nog wel eens, maar die vind ik wat minder typisch voor de K.W.St.E., die zijn pas uitgeleverd in de overgang naar de Reichsbahn. Mijn machinepark richt zich op de wat meer typische Württembergers en die zijn veelal voor de nebenbahn ontwikkeld. Dat wil zeggen lage aslasten en krappe boogstralen. De C is daar een uitzondering op, die is met de 2C1 pacific asindeling natuurlijk voor de grote baan. Maar wel al vrij vroeg en in grote getale toegevoegd aan het machinepark van de K.W.St.E. en daarmee hoort ie er helemaal bij.

Nouja, zomaar wat overwegingen. Het is natuurlijk gewoon een gaaf ding. Ik heb een sleep besteld: 44006 van roco. Echte sneltreinrijtuigen, beetje atypisch voor de K.W.St.E. omdat je vaker die naar amerikaans voorbeeld bedachte bordesrijtuigen ziet die Märklin in het assortiment heeft (zie ook set 26556). Maar die vind ik achter deze loc wat minder. Die zet ik liever achter de Ad en de T5.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op vrijdag 16 oktober 2020, 14:30:39
En hier als beloofd, de sleep :). Past niet ineens samen met de loc op mijn diorama 8o. En dan wou ik eigenlijk ook nog een bagagewagen... Maarja, je moet het rijdend zien hè?
Mooie set. Roco 44006. Nieuw met alle onderdelen in de doos. Koppelingen moet ik nog wel even wisselen. Hoewel? Die Roco koppelingen zijn eigenlijk veel mooier dan die van Märklin. Ik denk dat ik alleen de koppeling van de wagen direct achter de loc vervang...
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Vanderstangetjes op vrijdag 16 oktober 2020, 16:58:53
Mooie dingen maak jij op een klein oppervlak :thumbup:. Dat spreekt mij wel aan. Ik blijf aangehaakt.

groet van Jeroen
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Wimdouwe op vrijdag 16 oktober 2020, 17:43:55
Een mooie locomotief verdient een mooie sleep en een mooi landschap.
Missie geslaagd  :thumbup:
Mooi toch?
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op zaterdag 17 oktober 2020, 20:35:49
Ik zit wat te speuren. De bovenstaande Württembergsche Schöne is gebouwd door maschinenfabrik Esslingen in 1910. Na de eerste wereldoorlog is ze overgedragen aan de Fransozen en heeft daar dienst gedaan als 231-998. Hierbij een plaatje.

Samen met haar zusjes 2001 en 2026 (231-997 en 231-999) is C 2010 op 13 mei 1944 onherstelbaar beschadigd bij een geallieerd bombardement op het stationsemplacement van Le Mans.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op zaterdag 07 november 2020, 09:47:30
Een poosje geleden heb ik ermee gedreigd een schaapskooi te gaan maken. Hierbij mijn vorderingen. Ik maak het uit restjes. Ik ben begonnen met een stenen fundering, lage muurtjes uit schuim. Van daaraf bouw ik het op uit hout, de wanden worden planken uit stevig papier. Enfin, de tweede foto toont de stand nu. Ik heb de fundering geschilderd en de stal gevuld met schapenkeutels en stro. En de hoofdspanten geplaatst. Nu verder mat de wanden. Het dak wil ik afneembaar proberen te maken, dan kan ik de binnenkant nog eens laten zien. Schaapjes erin, een knecht die stront schept, kruiwagen,  waterbakken, voertroggen, nouja dat sfeertje.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: BlikkenTinus op zaterdag 07 november 2020, 11:46:38
Dat is een gezellig thema! En superleuk om te bouwen met restjes en rommeltjes. Ondertussen is het wel heel serieuze modelbouw!
Wordt vast een fraai detail in het landschap.

Groet,

Peter
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op zondag 08 november 2020, 21:18:47
Tussenstand schaapskooi.
De constructie is nu min of meer klaar. Ik heb het geheel een wash gegeven met verdunde acrylverf, mengsel van raw sienna en burnt sienna. Daarmee heeft het hout een wat diepere gloed gekregen. Er moet nu nog wat grijs overheen voor de verweerde look. Enfin, deze foto is ook beter dan de vorige (telefoon) foto's. Je krijgt zo ook een wat beter beeld van de vloer van de stal met stro en mest. De keutels zijn van ballast, geschilderd met raw umber: precies de kleur van schapenstront alsje het mij vraagt...

Dus straks het balkenwerk nog wat verweren met een grijze wash en wat poeders.
Daarna moet ik denk ik de stal eerst maar vullen met schapen, ik kan er nu nog bij. Dan volgt de dakconstructie van rondhoutjes (stammetjes), daaroverheen komt dan het riet.
Parallel daaraan de wanden maken en deuren. Uiteraard komen er luikjes voor de raam openingen. Ik heb ook wat preisertjes besteld om een leuk tafereeltje te maken. Nouja, toekomst. Dit is de situatie nu. Fijne avond allemaal!
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op dinsdag 10 november 2020, 23:59:51
Heerlijk avondje geklooid. Scratchbuilden is het helemaal wat mij betreft. Zeker als het van afvalstukjes is. Geluk is heel goedkoop :). Ik heb nu de wanden staan, de planken zijn geverfde strookjes papier.
Nu verder met luikjes en deuren.
De dakconstructie maak ik van ijzerdraad: rondhoutjes uit saté prikkers of cocktailprikkertjes zijn te grof. Enne: geschilderd metaal is hout tenslotte... Net zoals geschilderd papier ook hout is :)
De onderste foto geeft een inkijkje in de schuur, ik laat de deuren open staan en wil het dak eigenlijk afneembaar houden: het interieur is dus ook belangrijk.
Er is een preiserkudde onderweg samen met wat boerenpreisers voor de sfeer. Maar ik gebruik ook de preiserschapen van mijn 1x1 m diorama.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Tony op woensdag 11 november 2020, 00:20:21
Knap en creatief knutswerk, Doef  :thumbup:

Grtz Tony
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Nieuwenhuis op woensdag 11 november 2020, 09:14:58
Dag Doef.

Scratchbuilden is het helemaal wat mij betreft. Zeker als het van afvalstukjes is. Geluk is heel goedkoop :).

Enorm herkenbaar! Het geeft zo veel meer voldoening dan het in elkaar lijmen van een plastic bouwpakket. :cool:
Pas maar op: :warning: er kan een moment komen dat de bouwpakketten uit de gratie vallen en je eigenlijk alles wilt zelf maken!
Het begint met een voorraad aanleggen van verschillende profielen, soorten karton en hout en een bak met 'frutsels' ...

Je hebt je blijkbaar goed voorbereid qua voorbeeld. Dat moet natuurlijk ook wel, wil je een goed lijkend model maken.
De fundatie, het houten skelet en de betimmering ervan zien er prima uit, iets wat inspiratie geeft om verder te bouwen :thumbup:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op woensdag 11 november 2020, 21:27:04
Die hobby van ons is niet te geloven. Je bent een volwassen vent, je gaat na het eten aan de keukentafel zitten, je prutst en je prutst, niemand komt in je flow, 100% concentratie. Na twee uur kijk je op, de keukentafel is een bende, trots dans je door het huis, iedereen moet zeggen dat je iets prachtigs hebt gemaakt. Dan met zorg een mooie foto maken: op het forum ermee. Met grote trots presenteer ik een werkstuk van maar liefst 21 x21 mm:
E E N   D E U R !
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Laenderbahn027 op woensdag 11 november 2020, 22:20:57
LOL  :P :P :P
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Hanzi op woensdag 11 november 2020, 22:24:08
@citaat @citaat ik lees niks geks :D
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: RocnetHans op woensdag 11 november 2020, 22:50:02
mooi hoor.
van die hoop shit kan ik trouwens ook erg genieten.  :D
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Laenderbahn027 op donderdag 12 november 2020, 06:50:31
mooi hoor.
van die hoop shit kan ik trouwens ook erg genieten.  :D

Precies, je ziet nog net niet de damp ervan af komen!
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op donderdag 19 november 2020, 22:55:52
Zomaar een paar plaatjes.
Ik laat het zo qua constructie, nu ga ik werken aan een afneembaar rieten dak. Ik kan dat dak er dan eens afpakken en het interieur laten zien. Nu nog schapies erin: die zijn inmiddels aangekomen, ik heb een stuk of 80 die staan te trappelen om in de stal te mogen. Nouja, de meeste komen eromheen hoor, wordt een mooi tafereeltje nog. Maargoed, dit is de constructie dus, let ook op de deuren en de luikjes.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: basjuh1981 op vrijdag 20 november 2020, 12:33:24
Ik krijg ineens zin in lamskotelet >:-D
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Nieuwenhuis op vrijdag 20 november 2020, 17:29:54
Dag Doef.

Mooie plaatjes!  :thumbup:

Ik laat het zo qua constructie, nu ga ik werken aan een afneembaar rieten dak.
Succes daarmee! Weet je al hoe je dat gaat aanpakken? (Proefstukje?)

Groeten,

Erik.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: nobody op vrijdag 20 november 2020, 17:38:21
Prachtig knutselwerk, Doef!  :thumbup:
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Laenderbahn027 op vrijdag 20 november 2020, 18:58:44
Dit ziet er zó niet 1:87 uit  :thumbup:
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op dinsdag 24 november 2020, 22:57:29
Nu met dak.

Volgende stap is een tafereeltje eromheen: schaapjes, een omheining, moeders die een schaap melkt, wat hekken, gereedschap, hooibakken, watertrog etc. Idyllisch boerentafereeltje.

Het is een dak met een gevlochten rieten nok geworden zoals je dat op authentieke rietgedekte schuren ziet. Nokvorsten/dakpannen bovenop vond ik voor een schuur niet zo goed staan en ik weet ook niet of ze dat rond 1900 al deden. Nouja, een beeld zegt meer dan 1.000 woorden:
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: RocnetHans op woensdag 25 november 2020, 00:02:07
fraai mossig dakje geworden.  :thumbup:
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: BlikkenTinus op woensdag 25 november 2020, 00:08:02
Bliksems! Ik dacht even een foto van het origineel te zien...

Heel mooi gemaakt! Complimenten. Nee, felicitaties!  Want dit is je echt heel fraai gelukt.

Groet,

Peter
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Timaximus op woensdag 25 november 2020, 07:11:38
Zeker fraai!  :thumbup:

MvG,

Timaximus
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: nobody op woensdag 25 november 2020, 07:38:28
PRACHTIG !
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: h0_miessie op woensdag 25 november 2020, 08:48:37
Van het bekijken van dit soort bouwwerkjes kan ik heel blij worden. :P
Wat een schitterende schuur is dit geworden.

Groet Michel
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Laenderbahn027 op woensdag 25 november 2020, 10:32:55
Wow! Je hebt het goed in de vingers  :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Zet maar op de 2022 kalender van het forum!

Groeten,
William
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: ramdani op woensdag 25 november 2020, 11:14:13
prachtig  :favorite:


mvg,
Michel
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: wiggert prosper op woensdag 25 november 2020, 13:40:40
Het is wel HEEL bijzonder geworden, GEWELDIG :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: basjuh1981 op woensdag 25 november 2020, 16:50:25
Ziet er heel goed uit :thumbup:

Hoe heb je het dak gemaakt?
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Nieuwenhuis op donderdag 26 november 2020, 08:15:09
Dag Doef.

Het dak oogt zeer geloofwaardig realistisch, is erg goed gelukt en
naar mijn mening zeker net zo fraai als het 'Stummi'- voorbeeld! :thumbup:
Nu moet je ons wel verklappen hoe jij dat hebt aangepakt ... :roll:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Wimdouwe op vrijdag 27 november 2020, 19:44:13

Zet maar op de 2022 kalender van het forum!


Mee eens  :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: Tony op zaterdag 05 december 2020, 10:50:11
Da's een schuur om bij weg te dromen, Doef  O:-D
U heeft het in de vingers, zoals men dat doorgaans pleegt te zeggen  :P
( het plaatje is om je vingers bij af te likken )

Grtz Tony
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op donderdag 03 februari 2022, 18:24:00
Zo beste mensen, daar ben ik weer!
Even een korte update van mijn kant: ik ben verhuisd, ik heb nu een eigen treinenkamer (-tje). Dat is vooruitgang! Afgelopen jaar dus veel geklust, maar dat is nu op een punt dat ik weer eens lekker aan de hobby kan. Lekker pielen en aanklooien. Fijn ontspannen ook, even wat anders dan klussen en werken.
Ik ben het kamertje aan het inrichten nu. Dus ik heb al een soort werkplaatsje ingericht waar ik lekker tekeer kan gaan. Wat extra gereedschap aangeschaft etc. Verder is een deel van de onderbouw van de baan ook gereed. Maar terwijl ik nog bezig ben met de basics voor een nieuwe baan klooi ik vast aan een soort van dioramaatje (30 x 120 cm). Dat houdt het leuk, en het is ook fijn om eens een trein op te fotograferen.

Wat mijn baan betreft: Het wordt een Württembergs baantje. Rond 1910. Stationnetje met wat industriemogelijkheden. Beetje rangeren. Goederetreintje komt binnen, er moeten een paar wagons bij de fabirke worden afgezet, paar wagens worden meegenomen. Even wachten op de sneltrein en verder maar weer. Dat idee. Verder denk ik na over een betriebswerk. Ik ben ooit dit topic begonnen over een baanplan. Deleb daarvan wil ik zeker gebruiken maar het wordt ook wat anders. Een update daarvan zal nog wel volgen. Affijn, ik ben weer begonnen!https://forum.3rail.nl/index.php?topic=83759.0 (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=83759.0)
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: doevie op donderdag 03 februari 2022, 18:34:16
Even een paar fotootjes van het experimentele diorama:

T18 1140 op stoom
Bloemen in de kant
Zelfgemaakte berk
Vergeef me voor de achtergrond (dat is mijn eerste Bob Ross poging haha), voor nu kan het wel even, maar alleen als ik het onscherp fotografeer. Het is net iets beter dan een witte achtergrond zegmaar. Maargoed, wel weer veel van geleerd, do's en dont's voor de volgende poging. Vooral doorgaan zei Berry Stevens, oefenen!

Reacties zijn uiteraard welkom (spaar me een beetje met die achtergrond)...
Titel: Re: Het experimentele diorama 30 x 120 cm
Bericht door: Wico op donderdag 03 februari 2022, 19:17:06
Op deze manier gefotografeerd valt het wel mee met die achtergrond (eigenlijk vind ik er weinig mis mee). En die eigen gemaakte berk vind ik helemaal super goed gelukt :thumbup:. Daar ben ik wel jaloers op!

Groeten,
Wico
Titel: Re: Het experimentele diorama 30 x 120 cm
Bericht door: basjuh1981 op donderdag 03 februari 2022, 21:18:11
Prima achtergrondje. Niks mis mee :)
Titel: Re: Het experimentele diorama 30 x 120 cm
Bericht door: Jongslog op donderdag 03 februari 2022, 21:52:25
De berk is erg goed gelukt. Heb je beelden/beschrijving hoe je die hebt gemaakt?
Die achtergrond is wel een beetje vaag whahaha.
Titel: Re: Het experimentele diorama 30 x 120 cm
Bericht door: Laenderbahn027 op vrijdag 04 februari 2022, 06:16:42
He's back!!! Yes...

Zeker niets mis met de achtergrond, hooguit niet heel erg "Württembergisch" misschien? De berk is inderdaad erg fraai uitgevoerd. Zeer fijn gedetailleerd. Ik ben natuurlijk ook benieuwd naar de wijzigingen aan het baanplan en SOWIESO jaloers op het feit dat je een eigen kamer hebt  :thumbup:.

Groeten,
William
Titel: Re: 1x1m baan: 1,5 x 0,6m moduleproject
Bericht door: nobody op vrijdag 04 februari 2022, 06:26:17
Even een paar fotootjes van het experimentele diorama:

T18 1140 op stoom

Wanneer je het programma "Helicon Focus" gebruikt, kun je de trein van voor tot achter scherp afgebeeld krijgen.
Meer moeite: Beter resultaat.

Voorbeeld:
(https://myalbum.com/photo/a2nzO5FILF08/1k0.jpg)
Titel: Re: Het experimentele diorama 30 x 120 cm
Bericht door: doevie op vrijdag 04 februari 2022, 11:56:35
Ha jongens, dank voor de reacties, alsof ik niet ben weggeweest, het gaat hier nog precies hetzelfde  :)

@Jongslog ik heb een filmpje gemaakt over het maken van die berk:

https://youtu.be/CQiFrvADxY4

Ehm, wees genadig alsjeblieft... dat youtuben is MOEILIJK!
Jezelf horen praten, waardeloos engels, filmpje in elkaar klooien. Pfff, het gaat nog moeizaam en is enorm voor verbetering vatbaar. Ik leer veel nieuwe dingen zullen we maar zeggen :) en dat is uiteraard altijd leuk! Ik heb mezelf voorgenomen 20 filmpjes te maken over mijn experimentele diorama. Dan maar eens zien of het echt wat voor me is, zo'n Youtube kanaal.
Titel: Re: Het experimentele diorama 30 x 120 cm
Bericht door: Gertjan H op vrijdag 04 februari 2022, 12:13:55
Prima achtergrondje. Niks mis mee :)

Over achtergronden gesproken: dat bos-achtergrond op de bouwfoto's van de schuur, is dat idd een achtergrond of is dat echt?
Als dat ook een achtergrond is, ziet het er heel realistisch uit  :thumbup:.

gr. Gertjan
Titel: Re: Het experimentele diorama 30 x 120 cm
Bericht door: doevie op vrijdag 04 februari 2022, 12:14:39
haha, nee dat is een foto helaas, zo goed kan ik niet schilderen :)
Titel: Re: Het experimentele diorama 30 x 120 cm
Bericht door: doevie op zaterdag 05 februari 2022, 20:06:08
Ik werk aan een setje fijnsparren. Hoog en gedetailleerd.

fotos:
1. Aan de onderkant van de stammen heb ik gebogen ijzerdraadjes met superlijm bevestigd. Daarna met modelleerpasta afgewerkt. Ruig kwastje gebruikt, dan heb je wat bast structuur. Dat heb ik ook met de stammen gedaan trouwens voor het schors effect.
2. Uit ijzerdraad heb ik de toppen gevlochten. Die witte shit is wederom pasta, 12mm grasvezels erover. Even laten drogen, morgen bruin spuiten.
3. Dit is mijn takkenbos. Elke tak heeft 7 uiteinden, gedraaid uit 0,4mm ijzerdraad. Daarna met 12mm gras bestrooid en bruin gespoten.

Morgen bomen monteren. Zin an!
Titel: Re: Het experimentele diorama 30 x 120 cm
Bericht door: doevie op zaterdag 05 februari 2022, 23:26:58
Vraagje: wie weet of en waar ik in NL een nmra spoormal (track gauge) kan kopen? Ik wil zelf wissels gaan maken en het lijkt erop dat ik de enige ben aan deze kant van de plas. Kanniewaarzijn...
Titel: Re: Het experimentele diorama 30 x 120 cm
Bericht door: Jongslog op zondag 06 februari 2022, 07:53:16
Dank voor de link naar de video. Ja youtuben is moeilijk maar doel is bereikt. ik kan het volgen :).
Die takkenbos is ook mooi en dat lijkt ook goed te doen.
Titel: Re: Het experimentele diorama 30 x 120 cm
Bericht door: doevie op zondag 06 februari 2022, 14:56:09
Vandaag een boom afgemonteerd :)

Ehm, de linker dus. De rechter had ik van de week al gemaakt, daar verschijnt morgen een youtube videootje van, ik plaats morgen eind van de middag een link. De linker heb ik vandaag in elkaar gezet, ik wil in het fiimpje van vrijdag ingaan op wat meer details. Uiteindelijk moet het een bos worden met zeven tot twaalf bomen, maar eens kijken hoeveel ik nodig heb. Aan de randen zijn ze dan meer begroeid, in het midden van het bos zijn de stammen en de takken kaal en hebben ze alleen een kruin zoals je vaak in die bossen ziet. Nouja: ik vond het zelf niet zo gek geslaagd: geniet ervan!
Titel: Re: Het experimentele diorama 30 x 120 cm
Bericht door: Peter Alex op zondag 06 februari 2022, 15:34:05
Dat ziet er heel mooi uit!! Met dat dunnere draad dat je gebruikt, krijg je natuurlijk ook een fijner eindresultaat. Knap zoals je dat op het filmpje laat zien. Uhhhmm ... Tip? die wapperende handen aan het begin ... werd ik een beetje dizzy van. Het is wel duidelijk wat je bedoelt zonder dat stukje.
Heel erg fraai resultaat, zowel qua boom, als qua filmpje!
Titel: Re: Het experimentele diorama 30 x 120 cm
Bericht door: doevie op maandag 07 februari 2022, 16:07:15
Hier bouw ik een fijnspar. Leuk om te doen!

https://youtu.be/W8Z_EDQRFmc
Titel: Re: Het experimentele diorama 30 x 120 cm
Bericht door: doevie op maandag 07 februari 2022, 21:44:32
Zo, vanavond even lekker een boompje geklust. Ik was wat laat begonnen, in principe zou ik er twee of drie kunnen maken. Nouja, morgen verder. Ik heb er nu drie, ik heb ze even op het diorama geprikt. Dat is niet de definitieve positie maar welk leuk om ze even te laten zien.
Titel: Re: Het experimentele diorama 30 x 120 cm
Bericht door: doevie op dinsdag 08 februari 2022, 22:13:37
Het bos blijft maar groeien. En T3 Kupferzell blijft maar heen en weer tuffen. Onvermoeibaar, die kleine...
Titel: Re: Het experimentele diorama 30 x 120 cm
Bericht door: Laenderbahn027 op woensdag 09 februari 2022, 09:12:39
Vraagje:

- Stap je over op 2-rail, want ik mis de pukos (nou ja, missen);
- Je gebruikt de bedding van Weinert’s “Mein Gleis” met precies welke railstaven? Is dat Tillig, dus zoals Weichen Walter ook doet?

Voor de rest: ziet er allemaal top uit! Zitten de gelijmde XPS-platen vast genoeg aan elkaar, geen druk nodig tijdens het uitharden?

Met vriendelijke groet,
William
Titel: Re: Het experimentele diorama 30 x 120 cm
Bericht door: doevie op woensdag 09 februari 2022, 11:49:31
Nou William, dat zijn nogal wat vragen.
1. stap ik over op 2-rail: Nee. Alleen heb ik op dit fotodiorama inderdaad geen puko's. Treinen rijden hier niet: ze staan stil en wachten op het vogeltje :)
2. Ik heb idd zoals je in het filmpje op mijn YT kanaal kan zien (Track ties and ballast) voor het eerste stuk Meingleis gebruikt met code 83 rail. Of dat Tillig is weet ik niet, code 83 is code 83. Ik gebruik nu PECO rail code 83. redenen voor de overstap:
3. XPS: het is één plaat van 120 x 30 cm. Weliswaar heb ik die in stukken gesneden (om de spoordijk en de greppel te maken) en daarna weer aan elkaar gelijmd, maar nee, niet specifiek druk op uitgeoefend. Wel de goede lijm gebruiken: houtlijm duurt een eeuwigheid om te drogen, de verkeerde lijm doet het schuim smelten. Ik gebruik van die kinderhobbylijm die je bij de boekhandel kunt kopen, dat bevalt me het beste voor deze toepassing. Je kunt als de lijm nog niet droog is de zaak aan elkaar houden met saté prikkers (hier trouwens niet gedaan, in het verleden bij andere diorami wel).

Wat nog wel spannend wordt: Die PECO code 83 rails werden geleverd zonder puko strips. leveringen uit Engeland zijn hopeloos dankzij uncle Boris. Dus dat wordt wachten tot het leverbaar is, of zelf iets vouwen uit koperdraad. Hoe moeilijk kan het zijn al zie ik wel aankomen dat het veel tijd gaat kosten. Nouja, misschien gaat de grens met Engeland weer eens open.
Titel: Re: Het experimentele diorama 30 x 120 cm
Bericht door: Laenderbahn027 op woensdag 09 februari 2022, 15:22:24
Hoi Doef,

Mijn broertje zegt altijd al dat ik teveel bèta ben, en daardoor teveel vragen stel. Dat heeft nogal gevolgen voor discussies over de politiek. Wanneer hij het niet meer weet, gooit hij dit argument op de tafel  ;).

1. Scheelt weer in de timing, dat ze rustig wachten op dat vogeltje...
2. Walter doet nagenoeg hetzelfde: https://www.weichen-walter.de/ww-onlineshop/index.php?cPath=29_88_94 (https://www.weichen-walter.de/ww-onlineshop/index.php?cPath=29_88_94). Hiermee bereikt hij hetzelfde als wat jij bereikt: geen geratel van wielflensen over de binnenste... Tja, hoe heten die dingen? Daar waar de rails mee vastgemaakt zit aan de bielzen. Die zijn namelijk zeer fijn uitgevoerd bij Weinert, waardoor dit kan. Bij Tillig Code 83 gaat dit bijvoorbeeld niet en blijf je met het geratel zitten. Alleen, wanneer ik jouw (uitgebreide, waarvoor dank) antwoord nog eens terug lees, gebruik je nu dus Peco Code 83? Zowel staven als bielzen? En dan heb je óók geen geratel? Apart.
3. Waarmee ga je je baan bouwen? Evenals vorige projecten met de strips van Walter? Just wondering...
4. XPS: Duidelijk.
5. Je hebt toch niet de Peco pukos besteld? Ik heb ze hier liggen. Werkt prima, maar fraai is anders...

Met vriendelijke groet,
William
Titel: Re: Het experimentele diorama 30 x 120 cm
Bericht door: ramdani op woensdag 09 februari 2022, 16:26:42
hey,


Weichen-Walter heeft ook puko strips voor Peco:


https://www.weichen-walter.de/ww-onlineshop/product_info.php?products_id=265 (https://www.weichen-walter.de/ww-onlineshop/product_info.php?products_id=265)


mvg,
Michel
Titel: Re: Het experimentele diorama 30 x 120 cm
Bericht door: doevie op woensdag 09 februari 2022, 16:58:42
@ Michel: dank voor het meedenken! Ik kende deze al. Ik vond ze schandalig duur. Als je dan ziet wat ik voor 40m spoor nodig heb...

@William: kijk in onderstaande foto. Links is peco, rechts is meingleis. Bij Peco zijn de bevestigingsplaten simpeler uitgevoerd. Je ziet niet die bouten die je rechts wel ziet. Ik had het idee dat dat de boosdoeners waren. En nogmaals: in tijdperk I werden die nog niet met boutverbindingen uitgevoerd. In een bocht rolt de trein wat naar buiten, door de aflopende wielflens zakt het wiel dan aan de binnenzijde iets naar beneden en raakt die bouten. Ik heb het nog niet getest maar ik heb goede hoop dat het beter gaat met PECO.

Wat betreft die pukos die je hebt liggen: ik heb wel interesse, je krijgt een PB.
Titel: Re: Het experimentele diorama 30 x 120 cm
Bericht door: doevie op woensdag 09 februari 2022, 20:41:41
Weer lekker bezig met mijn boompjes. Maar ik moet nu eerst nieuwe takken maken:) Ik ga een batch van een stuk of 50 in elkaar draaien. Dan kan ik weer twee of drie bomen vooruit.

Toch wou ik even iets laten zien: links zie je de boom van de kant van de bosrand zegmaar: daar zie je altijd takken tot aan de grond. Rechts zie je de boom vanuit het bos, daar zitten de dorre takken en daarachter komen straks ook de bomen die alleen groen aan de kruin hebben. Het is de bedoeling dat de 'kale' bomen aan de rand van de baan komen, en dat de begroeide kant naar het spoor staat. Je ziet dus straks de bomen van achteren, als in het rechter plaatje. Hiermee maskeer ik de entree van de treinen op de baan: het gat in de achtergrond kun je zo niet zien. Het leek me eens een keer wat anders dan een tunnelportaal... En het geeft de treinen een mooie entree vind ik: je ziet ze al een beetje door de bomen voordat ze in het zicht komen. Het lijkt me een mooie sfeer geven om straks het bos van binnenuit te beleven. Vandaar dat ik veel aandacht aan de stammen besteed: ze zijn straks goed te zien.

De oplettende kijker ziet de bomenfabriek in actie: op de achtergrond witte stammen, klaar voor verf.
In de onderste foto een detailopname. Het detail in die takken verbaast me elke keer weer.
Titel: Re: Het experimentele diorama 30 x 120 cm
Bericht door: Sanderz28 op donderdag 10 februari 2022, 09:49:11
Wel next level dit hoor :thumbup:
Titel: Re: Het experimentele diorama 30 x 120 cm
Bericht door: Laenderbahn027 op donderdag 10 februari 2022, 10:05:49
Nog een vogeltje? Eekhoorn? Dennenappels? Ik snap dat je hier best wel van kunt genieten… Houd de schorskever buiten de deur!
Titel: Re: Het experimentele diorama 30 x 120 cm
Bericht door: WimFPU op donderdag 10 februari 2022, 10:11:29
Heel mooie bomen. In het YouTube filmpje wordt gebruik gemaakt van een mix van Woodlands fine turf en 2 mm statisch gras. Ik vind de structuur erg mooi en ik neem aan dat jij dezelfde gebruikt. Kun jij er ook de artikelnummers van geven?

groet, Wim
Titel: Re: Het experimentele diorama 30 x 120 cm
Bericht door: doevie op vrijdag 11 februari 2022, 10:11:48
Hi Wim,
Ik gebruik een 50/50 mengsel van 2mm gras en fine turf. Beide van Woodland Scenics. Zie hieronder op de foto:
En verder is er net een nieuw filmpje online gegaan waarin ik wat meer in detail inga op de bouw van de fijnsparren.
https://www.youtube.com/watch?v=wMHZo7uVsOA
Titel: Re: Het experimentele diorama 30 x 120 cm
Bericht door: doevie op zondag 13 februari 2022, 14:28:22
Ik heb een grove den gemaakt.
Stappen:

Ik ga 'm nu planten op het diorama. Misschien vanavond nog een foto.
Titel: Re: Het experimentele diorama 30 x 120 cm
Bericht door: doevie op zondag 13 februari 2022, 20:27:59
En de grove den is geplant op het diorama. Dat was nog even flink spitten...  :)
Titel: Re: Het experimentele diorama 30 x 120 cm
Bericht door: Jongslog op zondag 13 februari 2022, 20:35:06
Nou jij bent de scratchbuild bomenkoning! Wat zien ze er prachtig uit!
Titel: Re: Het experimentele diorama 30 x 120 cm
Bericht door: doevie op maandag 14 februari 2022, 20:54:52
Het is niet te geloven mensen, maar deze ijzerspaghetti gaat een berkenbossie worden...
Titel: Re: Het experimentele diorama 30 x 120 cm
Bericht door: wimpietje op maandag 14 februari 2022, 23:22:58
Ferm gedaan wat je daar nu gefabriceerd hebt 👌
Titel: Re: Het experimentele diorama 30 x 120 cm
Bericht door: doevie op woensdag 16 februari 2022, 14:12:36
We zijn weer een beetje verder, het lijken al knappe stammetjes zo. Ik moet ze nog wat opwerken met bruinige vlekjes, en dan twijgjes en blad erover. Maar nu eerst staan ze even met natte voetjes in de lijm. Drogen dus, kan ik mooi dit fotootje posten...
Titel: Re: Het experimentele diorama 30 x 120 cm
Bericht door: doevie op vrijdag 18 februari 2022, 15:35:30
Dit is het geworden:
Titel: Re: Het experimentele diorama 30 x 120 cm
Bericht door: Laenderbahn027 op vrijdag 18 februari 2022, 15:40:06
Nice!
Titel: Re: Het experimentele diorama 30 x 120 cm
Bericht door: doevie op zondag 20 februari 2022, 14:28:23
Hallo allemaal,
Nu ik de laatste weken weer lekker op stoom ben wil ik jullie meenemen in mijn nieuwe baanplan. Dat diorama waar ik aan knutsel moet je maar zien als inleidende beschietingen: oefenen en onderzoeken.

Hieronder zie je het baanplan.
Het is ca 1910. Plaats van handeling is Althengstett aan de Württembergse Schwarzwaldlijn. Die liep van Stuttgart naar Calw. Zie mijn baanplandraadje voor wat meer achtergrondinfo: https://forum.3rail.nl/index.php?topic=81629.0 (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=81629.0)

Bijzonder aan Althengstett is dat komend vanuit Calw een bijzonder steil traject moet worden overwonnen. Om die reden was dat deel van de lijn dubbelsporig uitgevoerd. De trein kon dan vanuit Calw worden voorzien van een extra loc om in dubbeltractie of met een duwloc achteraan de klim te bedwingen. Het tweede spoor werd gebruikt als retourspoor voor de hulplocs. Dat geeft dus heel veel rijdmogelijkheden!

Ik heb het baanplan opgesnord en dat zo goed en zo kwaad als het gaat naar mijn hand gezet. Wissels etcetera liggen redelijk conform voorbeeld al heb ik het hele zaakje gespiegeld, dat kwam me beter uit.

Opvallend aan station Althengstett is dat het een faecaliëndepot had. Menselijke mest zegmaar werd uit Stuttgart aangevoerd om hier door boeren op het land te worden gebruikt. Echt waar. De senioren onder jullie hebben vast nog wel de tijd gekend dat je op een tonnetje scheet en dat die zo nu en dan werd geleegd (was tot in de jaren 60 in NL nog redelijk gangbaar). Nu heeft BRAWA onlangs faecaliënwagens uitgebracht dus dat leek me wel wat. Weet verder dat de KWSTE heel veel van die dingen in gebruik had: we hebben het niet bepaald over een zeldzaamheid.

Tegenover het station ligt een industriegebied. Daar zat/zit in het echt een bedrijf dat iets doet in landbouw beregeningsmachines. Ik heb dat vervangen voor een papierfabriek. Ik kan dan pulphout aanvoeren (stammetjes) en gesloten goederenwagons afvoeren, grote kisten op een laadperron, dat werk. Verder heeft zo'n fabriek stoom nodig. Dus links komt een ketelhuis. En die heeft kolen nodig, dus af en toe moeten er even twee of drie kolenwagens vol worden afgezet en leeg worden opgehaald.

Rechts van het station gaat de baan over de weg: ik wil het tunneltje namaken dat daar nog steeds zit. Het talud dat nodig is geeft de baan wat reliëf, dat vind ik altijd mooi. Verder is opvallend dat ik hier kies voor een halfronde achtergrond. Geen hoeken dus, de baan gaat in een grote boog rond en is nergens dieper dan 60 cm. Zo kan ik overal mooi bij.

Als we dan de bocht verder volgen: ik weet nog niet wat daar komt. Kan een klein locdepot zijn. Kan ook een brugscene worden met natuur en groen.

Ik heb vier opstelsporen aan mijn bureau (zelfde hoogte).

De baan gaat de hele kamer rond met een opklapbaar stuk voor de deur. Als ik dan zit te hobbyen kan ik gewoon een trein lekker rondjes laten rijden zonder in te hoeven grijpen.

Ik wil handmatig rijden met een mobile station. Geen automatisch rijdbedrijf, geen terugmeldingen, geen central station of ecos. Lekker zelf aan de knoppen. Dus zelf stoppen als een sein op onveilig staat.
De knoppen en seinen op de hoofdbaan worden vanuit het station bediend: ik streef er naar het stellwerk met kabels en contragewichten te modelleren: er zit dan in het station ergens een 'seinhuis' : in de fries boots ik dat na. De wissels die op secundaire locaties liggen worden handbediend vanuit de fries.

De Württembergse seinen en wissellantaarns zijn niet te koop. Dat wordt zelfbouw.

Nouja: hier het baanplan met wat sfeerbeeldjes van het station en het tunneltje.
Titel: Re: Württembergse Schwarzwaldbaan
Bericht door: Laenderbahn027 op zondag 20 februari 2022, 21:38:46
Hoi Doef,

Goed verhaal. Ik gooi er even een suggestie tegenaan.

Wat als je nu linksonder in plaats van 4 opstelsporen kiest voor een draaischijf in de hoek en 1 à 2 doorgaande sporen? Dat kun je ten alle tijden rondrijden, maar ook de loc uit de richting waarin deze vertrokken is, laten terugkomen. Dat geeft wellicht een wat meer realistischer treinenverloop én nog meer speelplezier.

Met vriendelijke groet,
William
Titel: Re: Württembergse Schwarzwaldbaan
Bericht door: Jongslog op zondag 20 februari 2022, 22:30:16
Mooi plan. Goed over nagedacht. Aan de slag!
Titel: Re: Württembergse Schwarzwaldbaan
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 20 februari 2022, 22:30:24
Mooi doordacht plan. In de beperking toont zich de meester en less is more!
Ik word hier blij van.
Williams suggestie is zeker geen verkeerde. Ik heb ook gedacht om ergens een handbediende draaischijf in mijn fiddleyard te maken. Het is bij een plan gebleven wegen plaatsgebrek. Dan maar niet keren. 
Maar als je plek hebt, waarom niet geprobeerd? Een uitneembare 'cassette' is misschien ook een optie. Gewoon een railstuk waar een loc op past, met verhoogde zijwanden om het ding op te kunnen pakken, dat je 180 graden gedraaid weer terug plaatst. Met de hand van God is je kokkie ook gekeerd, niet waar?

Groet,

Peter
Titel: Re: Württembergse Schwarzwaldbaan
Bericht door: doevie op zaterdag 26 februari 2022, 09:13:11
 @citaat dank voor jullie support heren! Jullie suggesties worden meegewogen in de beraadslagingen!

Ik knutsel inmiddels lekker verder. Ik ben begonnen aan de bouw van het ketelhuis. Scratchbouw uiteraard. De muren staan. Ik wil ook een interieur gaan maken. Daar heb ik een plannetje voor :)
De muren zijn 3mm dik grijsbord. De steunberen zijn polystyreenschuim waar ik metselwerk in heb gesneden. Op mijn youtube kanaal staat een filmpje voor de liefhebbers. Maar de fotos zeggen genoeg denk ik over waar ik nu ben. Vandaag maar weer lekker verder bouwen!
Titel: Re: Württembergse Schwarzwaldbaan
Bericht door: BlikkenTinus op zaterdag 26 februari 2022, 09:28:42
Wow! Echt indrukwekkend. Wat een precies werkje en wat een resultaat tot dusver.
Toen ik begon met lasercut ontwerpen, stuitte ik trouwens op een wereld aan metselverbanden. Joswood gebruikt ook een aantal verschillende. Buiten het halfsteens verband kun je nog heel veel andere variaties maken. Met de computer is dat iets minder lastig te realiseren dan met de hand. De copy-paste optie is heel behulpzaam.
Maar als je een muur een wat ander aan zien wilt geven, is het best leuk ook eens te kijken naar andere opties dan het tegenwoordig gebruikelijke halfsteens verband. Gewoon omdat het kan. Het is maar een gedachte.


Groet,

Peter
Titel: Re: Württembergse Schwarzwaldbaan
Bericht door: Wico op zaterdag 26 februari 2022, 09:31:57
Mooi baanplan :thumbup:. En extra interessant omdat je vanuit de historie na gaat bouwen. Dat geeft toch een extra dimensie aan het geheel :).

Groeten,
Wico
Titel: Re: Württembergse Schwarzwaldbaan
Bericht door: doevie op maandag 28 februari 2022, 00:09:55
Raampjes!
Titel: Re: Württembergse Schwarzwaldbaan
Bericht door: Nieuwenhuis op maandag 28 februari 2022, 12:40:38
Dag Doef.

Naar aanleiding van de bouw van het ketelhuis, heb ik mij op jouw YouTube-kanaal geabonneerd :thumbup:
Je maakt mooie en duidelijke filmpjes, waar ook nog eens handige tips in worden genoemd  :exclaim:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: Württembergse Schwarzwaldbaan
Bericht door: doevie op dinsdag 01 maart 2022, 22:59:45
@Erik, dank! Fijn om te horen!

En dan ehh, tja, komt-ie weer met zijn ketelhuis... maarja, ik heb ook zo ongelooflijk lekker zitten prutsen, ik moet even een tussenstand delen. Hieronder dus.
De binnenste muurdammen zijn verder naar boven opgetrokken (daar moet ik nog steentjes in snijden), en ik heb sierrandjes in het metselwerk gemaakt aan de dakrand. Geeft wat meer diepte, en authenticiteit denk ik. Verder heb ik ongelooflijk veel plezier beleefd aan het maken van het bakstenen jaartal. Dat zijn allemaal ieniemienie kleine stukjes gekleurd karton (ca 0,7x 1mm) die ik heel precies op zijn plek heb gewurmd. Het filmpje komt vrijdag rond een uur of drie.

Het mooie is: bij modelbouw is niet het model voor mij het resultaat maar de fijne tijd die ik eraan heb besteed.
(filosoof... pffft...), gelukkig hebben we de foto's nog:
Titel: Re: Württembergse Schwarzwaldbaan
Bericht door: doevie op donderdag 03 maart 2022, 17:16:20
Ik heb wat tijd omhanden. Positief getest en griepig. Nouja, dan maar wat klooien.

Het siermetselwerk is soort van klaar nu. Ik moet alleen nog voegen en weatheren. Niet te gek: dit gebouw is soort van gloednieuw he? Het is 1910. Verder nog de raamdorpels plaatsen en in de zijgevel zitten nog geen ramen maar dat fiks ik vanavond nog wel.

De deuren in het midden laat ik even zo tot ik de bodemplaat monteer: kan ik dan even zien hoe hoog/laag de deur aan de onderzijde moet zijn.

Vanaf dit weekend wil ik verder met het interieur. Bijgaand een plaatje van een opstelling met 3 lancastershire ketels. Dat lijkt me cool om na te maken.
Als dat klaar is moet het dak nog, met een daklicht/ lichtstraat.
En een kolenstortplaats waar wagons de kolen kwijt kunnen die nodig zijn om stoom van water te maken.
En nog een schoorsteen uiteraard. Ik weet niet zeker of de schoorsteen er nu eerst van komt: waarschijnlijk maak ik die pas op de eigenlijke plek, en niet nu al op het proefdiorama.
Titel: Re: Württembergse Schwarzwaldbaan
Bericht door: Jongslog op donderdag 03 maart 2022, 19:22:28
Erg mooi dat ketelhuis. Dat jaartal is een leuke vondst. Er mag dus wel een aantal jaartjes wheatering overheen. Ik ben zeer benieuwd hoe je die ketels gaat maken.
Titel: Re: Württembergse Schwarzwaldbaan
Bericht door: Hanzi op donderdag 03 maart 2022, 19:30:51
@citaat die wheatering hangt er natuurlijk maar net van af in welke tijd de baan zich afspeelt ;).
Titel: Re: Württembergse Schwarzwaldbaan
Bericht door: doevie op dinsdag 08 maart 2022, 22:32:59
Ik ben begonnen met het interieur. Eerst maar eens een basis maken uit baksteen en hout. Verder zie je de goot lopen voor de baksteen muur langs. Die is afgedekt met een rij stalen platen. Die goot is ervoor om de ketels zo nu en dan leeg te kunnen laten lopen voor schoonmaakwerkzaamheden (vertel mij wat over lancashire ketels inmiddels haha, ik heb flink gestudeerd!).
Het front van de ketels zelf ga ik maken uit die frisdrankdoppen. Nouja, er staat ook op dat je ze moet recyclen, dus dat probeer ik dan maar... Gelukkig bestaat er zoiets als verf want brrr.... die kleur...
Titel: Re: Württembergse Schwarzwaldbaan
Bericht door: doevie op woensdag 09 maart 2022, 18:31:38
And now for someting completely different...
Ik had zo'n draaitafeltje gekocht zodat ik mijn modellen/ treinen etc wat beter kan laten zien. Ik zat wat te rommelen en ach ja, waarom niet: klein spreekbeurtje voor mijn youtube kanaal in elkaar gedraaid over de Württembergse AD.

https://youtu.be/IRdFJg8phLg
Titel: Re: Württembergse Schwarzwaldbaan
Bericht door: Laenderbahn027 op donderdag 10 maart 2022, 06:02:39
Ook voor mij één van mijn favoriete locs. Ik denk dat het goed gelukt is, deze spreekbeurt!

Mag ik vragen waar je het tafeltje vandaan hebt? Daarnaast: achtergrond en belichting zijn ook top. Heb je daar ook nog fotolampen voor gebruikt, of denk ik weer veel te moeilijk?

Dat er maar meer mogen volgen!

Met vriendelijke groet,
William
Titel: Re: Württembergse Schwarzwaldbaan
Bericht door: doevie op donderdag 10 maart 2022, 21:21:41
Mensen, er is iets geweldigs gebeurd! Er is een mysterie opgelost!

Bij het begin beginnen.
Jullie kennen mijn T3 994 Kupferzell. Zie hieronder. Brawa nr 0605. Loopt als 'n naaimasjientje. Dapper klein ding. Ik ben vast niet de enige die dit mooie machientje in huis heeft?
Ik breek al jaren mijn hoofd over de nummering en de naam. Ik heb hier drie boeken staan met tegenstrijdige informatie. T3 994 Kupferzell bestaat niet en zeker niet in deze uitvoering. Maar vandaag is het mysterie opgelost!
Er kwam namelijk een boek binnen. Zie foto. Over de Württembergsche T3. Ergens in de heimat veels te duur besteld, maarja, ik moest en zou het weten...
Nou, daar komtie dan! rapaa, rappapaa..... roffel..... spannend!

In 1892 werd de eerste T3 gebouwd door maschinenfabrik Esslingen (ME). Die heette Schiltach. Nummer 999. Deze machine was een B1 n2t! Alleen de voorste twee assen waren aangedreven (zie hieronder). n is voor nassdampf, de 2 is voor tweecilinder en de t is voor tenderloc. Let op, ze heeft op de foto (zie hieronder) nog een korte waterkast. Dat klopt niet met het Brawa model.
Ze hebben de T3's achterstevoren genummerd, dat wil zeggen, ze begonnen bij 999 en telden terug. Nu was eigenlijk de bedoeling dat Schiltach nummer 996 zou krijgen, maar 't kwam er niet van, ze is als 999 de baan op gestuurd.
In 1894 is ze de werkplaats in geweest waar ze is omgenummerd naar 996 en omgebouwd tot een volwaardige C n2t machine. Dus 3 gekoppelde assen. Zoals het brawa model.
In 1896 is ze omgenummerd naar 994 en kreeg ze de naam Thamm.
In 1912 kreeg ze dan eindelijk de naam Kupferzell. het nummer 994 had ze al.
Rond 1922 werd ze opgenomen in de DRG vloot als 89 316. Ze heeft haar laatste jaren doorgebracht in Freudenstadt waar ze in 1930 uit actieve dienst is genomen. Ze heeft daarna nog een poosje aldaar gefunctioneerd als heizlok: in die hoedanigheid mocht ze passagierswagens voorverwarmen voor vertrek. https://de.wikipedia.org/wiki/Heizlokomotive (https://de.wikipedia.org/wiki/Heizlokomotive)
Ze is in 1936 verschroot.

Maar ehm, volgende probleem: op mijn baan in spé is het 1910! Nouja, de T18 bestond ook nog niet in 1910 dus laten we niet al te radicaal doen.
Enne, 't is echt waar! Ik heb hier dus lol in haha, dit soort zaakjes een beetje uitpluizen...
Titel: Re: Württembergse Schwarzwaldbaan
Bericht door: Hanzi op donderdag 10 maart 2022, 21:48:55
Hele geruststelling dat het toch nog is goed gekomen :D. Best ingewikkeld en onlogisch zoals de nummering en naamgeving van dit locje is verlopen!
Enne, je te bouwen baan is gewoon gesitueerd in 1912 ipv 1910; is dat ook weer opgelost O:-D.
Wel leuk om je in dit soort vraagstukken vast te bijten, zeker als het dan uiteindelijk duidelijk wordt.
Titel: Re: Württembergse Schwarzwaldbaan
Bericht door: Laenderbahn027 op vrijdag 11 maart 2022, 08:57:28
Of... een mooi messing plaatje met daarop de naam "Thamm"...?

Leuk dat je dit uitzoekwerk met ons deelt! Aangezien ik het ontzettend leuk vind om te lezen, krijg ik ook meer en meer het idee om me te "specialiseren", niet zozeer op Epoche I, maar op bijvoorbeeld een beperktere periode (bijv. tot WOI) of een specifieke regio (Württemberg, Bayern, Preussen, misschien Pfalz)...

Met vriendelijke groet,
William
Titel: Re: Württembergse Schwarzwaldbaan
Bericht door: BlikkenTinus op zaterdag 12 maart 2022, 07:54:21
Ook ik vind het leuk om dit soort dingen te weten en uit te zoeken. Niet dat de modelbaan 100% met de werkelijkheid overeen moet komen, maar als het ergens binnen een bepaald tijdsbestek (van een jaar of 15) qua scenery en materieel klopt, vind ik dat extra leuk. Er zijn vrij harde overgangen als spoorwegmaatschappijen worden opgeheven of juist gevormd, andere nummering wordt toegepast en bepaalde tractie echt wordt afgeschaft of ingevoerd. Daar moet je wel op letten als je het een beetje echt wilt laten lijken.

En @ William: epoche I loopt tot het eind van WO I dus stoppen bij 1914 of daarna maakt echt niet zoveel uit. Tussen eind 19e eeuw en 1920 begint de trein volwassen te worden. Daarvoor is het nog flink pionieren en experimenteren. Gedurende WO I stonden de ontwikkelingen min of meer stil uit materiaalgebrek. Een echte noodzaak voor simpele kriegsloks of austerities was er toen niet, zoals een oorlog later, waarin er veel meer achter de linies van de vijand vernietigd kon worden en snelle vervanging nodig was.

Titel: Re: Württembergse Schwarzwaldbaan
Bericht door: Laenderbahn027 op zaterdag 12 maart 2022, 08:19:34
  @citaat

Dat weet ik (uiteraard, zou ik bijna zeggen  ;)). Het ging er meer om mijn eigen verzameldrang binnen de perken te houden  :?. Persoonlijk vind ik ook de “volwassenen” locs beduidend minder charme hebben dan locs zoals deze AD of T3.

Met vriendelijke groet,
William
Titel: Re: Württembergse Schwarzwaldbaan
Bericht door: doevie op zaterdag 12 maart 2022, 20:14:52
Dank heren, dat jullie mijn fascinatie op waarde weten te schatten.

@blikkentinus: wat je zegt over het volwassen worden van de spoorwegen tussen eind 19e eeuw en de jaren 20: ja, zo voel ik dat ook. Dat vind ik ook het mooie aan tijdperk I: het grenzeloze optimisme, het gevoel van bijna revolutionaire vooruitgang. Wat betreft het na 1914 minder ontwikkelen van spullen: dat is denk ik niet helemaal correct: ik kan alleen voor de K.W.St.E spreken, maar Maschinenfabrik Esslingen heeft in de oorlog heel veel gebouwd. En ook doorontwikkeld: er zijn 17 Klasse C gebouwd met een nieuw ontwikkelde ketel. De Klasse K is in de oorlog voor het eerst gebouwd (8 stuks), er zijn nog een stuk of 25 T5,s gebouwd, T6, Hh etcetera. Allemaal gedurende 1914-1918. En dan hebben ze ook nog locs in Heilbronn besteld, dus daar werd ook geproduceerd. Na 1914 zijn de Klasse K ontwikkeld, de G12, de Tn, de T18, T14. En dat zijn och echt wel machines die tot tijdperk I worden gerekend (want: gebouwd voor de K.W.St.E, en later omgenummerd naar DRG baureihe standaard).

@William: als jij je tot 1914 wilt beperken, dan wordt de spoeling behoorlijk dunner (geen K, G12, Tn, T18, T14). De set Stuttgarter Bahnhof van M kun je dan laten staan, scheelt een bak centen :) Ik ben trouwens met je eens dat het wat oudere arsenaal meer charme heeft. Klasse C, Klasse D, Klasse AD, Klasse Hh, Klasse Fc, T3, het zijn allemaal mooie machines met een echte Württembergse signatuur.

Enfin, terug naar het ketelhuis, ik ben begonnen met de ketels. Dat krijgt nu vorm al moet ik wel zeggen dat corona me een poosje heeft beziggehouden en ik werd ook afgeleid door uitzoekerij omtrent locs :)
De ketels beginnen vorm te krijgen: het pijpwerk moet nog worden toegevoegd en dan alles mooi donkergrijs spuiten. Ik wil eigenlijk ook nog een laddertje naar de zolder maken. Nouja, morgen weer een dag.
Titel: Re: Württembergse Schwarzwaldbaan
Bericht door: Laenderbahn027 op vrijdag 03 juni 2022, 22:55:43
Hoi Doevie,

Hoe staat het leven/ de ontwikkeling van de baan?

Ben gewoon benieuwd…

Greetz,
William