3rail Forum

Modelbaanbouw & Scenery => Modelbaanbouw => Topic gestart door: ROMiJo op zaterdag 07 december 2019, 09:19:49

Titel: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op zaterdag 07 december 2019, 09:19:49
Beste lezers,
In mijn ontwerptopic Railplan van een BW en Station: revived! Tips zijn altijd welkom... (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=77278.0) hebben jullie gelezen dat ik na jaren van afwezigheid de draad nu weer heb opgepakt. Het begon allemaal in 2010: het plan was een BW en Station te bouwen. Met hulp van forumleden is dat een mooi plan geworden :thumbup: Voor wie dat wil teruglezen zijn dit de links naar de oude topics: Een BW-ontwerp (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=21150.msg349698#msg349698) (de PDF van de BW is nog steeds beschikbaar ;)), Railplan van (inmiddels) een groot Station & BW (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=25622.msg437748#msg437748) en Bouw van een BW & Station (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=21251.msg351770#msg351770).

Ook nu weer is met veel creatieve input van forumleden in het ontwerptopic een heel mooi schaduwstation ontstaan :thumbup:. Tijd om naast het ontwerpen ook te beginnen aan de bouw van het plan! Hieronder staat daar een fotoverslagje van.

Bij de bouw van de tafel heb ik ervoor gekozen om geen 'bunker' te bouwen, maar de materialen zo licht mogelijk te houden. Populieren multiplex van 9 mm en een raamwerk van 18x28mm. Voor het schaduwstation is dat stevig genoeg en voldoet dat prima, maar voor de bouw van de rest van de baan ga ik een iets steviger raamwerk bouwen (18x70mm); daar wordt meer op geleund en aan gewerkt. De grondplaat van 9mm voldoet goed. Ik had ook het plan om de poten te voorzien van deze stelpoten (https://www.meubelbeslagonline.nl/stelpoot/metalen). Dat had ik gewoon moeten doen, want de vloer bleek niet helemaal waterpas te zijn 8o. Bij het andere deel van de baan ga ik die zeker wel gebnruiken.

Een zorgpunt bij het ontwerp was ook de bereikbaarheid. Voor het bovenste schaduwstation is dat geen enkel probleem. De diepte is 95 cm en ik kan ook de achterste sporen goed bereiken. Het onderste schaduwstation ligt 25cm onder het bovenste. Dat is een stuk lastiger, maar ik kan er in noodgevallen zowel van de voorzijde als via de ruimte onder het schuine dak aan de achterzijde bij. Het onderste schaduwstation bouw ik overigens na uitgebreid testen en uitporoberen boven op de tafel en schuif ik in twee delen onder de bovenplaat (door een tafelpoot te verwijderen). Dat heb ik bij mijn oude ontwerp ook zo gedaan en werkt prima :)

Met het schaduwstation zoals het er nu ligt ga ik experimenteren met de automatisering van de baan. Bezet- en stopmelding inbouwen, iTrain gebruiken en daar ervaring mee op doen. En ondertussen ga ik natuurlijk ook door met het ontwerp van de rest van de baan. In het ontwerptopic blijven de tips binnen stromen en daar gaat ongetwijfeld een prachtig ontwerp uit voort komen :) :thumbup:

Hartelijke groeten,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op zaterdag 07 december 2019, 09:33:05
En als er rails liggen kunnen er natuurlijk ook treinen rijden ;) Op de eerste foto het rollend materieel dat wacht op betere tijden in het oude station. En op de tweede foto zijn de eerste meters alweer achter de rug. Leuk!

Gr,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op zaterdag 07 december 2019, 09:37:48
NB: wat vinden jullie; moet die tafel nog een kleurtje krijgen en zo ja welke kleur?
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: Laenderbahn027 op zaterdag 07 december 2019, 10:02:59
Leuk!

Wat betreft een kleurtje: ga je er nog iets onder leggen als geluiddemping, of is dat niet nodig?

Groeten,
William
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: lucdiels op zaterdag 07 december 2019, 10:45:56
Rob

je bent goed begonnen. Ik ga je volgen.
Ook ik zou je aanraden om kurk of iets dergelijks onder de sporen te leggen. Het is een wereld van verschil in geluid.

Succes

Luc
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: narwal op zaterdag 07 december 2019, 11:01:55
Hallo Rob,

Leuke baan met een mooi onderwerp wat ook mij heel erg aanspreekt.

Ga je het traphekje nog aanpassen zodat je van beide delen van de baan een beter geïntegreerd geheel kan maken? Aan de indeling van de ruimte te zien ben jij toch de enige gebruiker van de zolder en een klein beetje bukken bij het bovenkomen kan geen kwaad. :D

Welke tafel wil je een kleurtje geven? Ik neem aan dat de delen met zichtbaar spoor een landschappelijk invulling krijgen. De voorkant zou ik in ieder geval wel afwerken en een kleurtje geven. Wat maakt niet veel uit, wat jij maar mooi vindt. Als er geen scenery komt maar de sporen wel zichtbaar zijn dan is de manier zoals Timaximus dat bij zijn baan doet heel erg mooi. Zoals door anderen ook al aangegeven: gebruik wel geluidsisolatie. Schuim, ondervloer of kurk. In ieder geval iets.

Ik zie vanzelf wel wat je er van maakt. :P

Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op zaterdag 07 december 2019, 22:15:44
@citaat Allen: Bedankt voor jullie positieve reacties; altijd leuk :thumbup: De vragen:

1. Geluidsdemping: in het verleden gebruikte ik van die blauwe platen ondervloer, maar dat beviel helemaal niet. Te zacht en ik bleef de rails toch vastschroeven en dan helpt het natuurlijk nauwelijks om het geluid te dempen. Ik gebruik nu geen spaanplaat, maar populieren multiplex. Tot mijn verrassing scheelt dat ook opmerkelijk veel in extra geluid (omdat het 'zachter' is dan spaanplaat?). Eerlijk gezegd weet ik niet of ik geluidsdemping wil toepassen, maar de manier van Timaximus spreekt mij zeker aan (rubber matten afgewerkt met plinten aan de zijkanten) :thumbup: Ik denk dat ik met een proefstuk het verschil wil ervaren, maar vraag is hoe de rails dan vast te leggen zonder te lijmen...

2. Ik ga iig een kleurtje kiezen om de tafel mee te beitsen en denk dan aan Boeren Groen :) Bij de schaduwstations en het spoor achter het traphek komt verder helemaal geen scenery.

3. Leuk idee om het traphekje er bij te betrekken, maar helaas: de echte baas in huis gaat niet akkoord ;) Ik heb ook niets te klagen met bijna de hele zolder voor mezelf...

Hartelijke groeten,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: narwal op zondag 08 december 2019, 12:06:58
Hallo Rob,

Het is ook overal hetzelfde: uiteindelijk hebben we thuis niets te vertellen en heeft de vrouw het laatste woord! :-(

Ik gebruik ook populieren multiplex, inderdaad mooi licht, makkelijk te verwerken en toch sterk. Echter, ook dan heb je geluidsdemping nodig. Ik heb alleen een ballastbed van kurk gebruikt maar als ik opnieuw zou beginnen zou ik er eerst ook een 3 mm schuim ondervloer opplakken. Geluid wordt uiteindelijk ook overgedragen door de bevestiging van het multiplex op  de onderbouw. Natuurlijk moet je dit zelf weten maar nu kan het nog, zie het gewoon als een tip.

Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op zondag 08 december 2019, 14:36:15
 @citaat: Ok Marcel. Ik ga het gewoon uitproberen en heb een pak van deze (https://www.vloervoordeel.nl/p-depron+xps+ondervloer+3mm-858=) ondervloerplaten besteld (geluidsreductie 18dB). Ik ben benieuwd wat het effect is en zal dat natuurlijk hier laten weten.
Gr,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: Jan22 op maandag 09 december 2019, 15:26:37
Ik heb alleen een ballastbed van kurk gebruikt maar als ik opnieuw zou beginnen zou ik er eerst ook een 3 mm schuim ondervloer opplakken. Geluid wordt uiteindelijk ook overgedragen door de bevestiging van het multiplex op  de onderbouw.
Ik kijk naar deze tip. Ik heb ook van alles geprobeerd, al zei Ben (de Spoorman) altijd eerst XPS dan kurk is het beste (dat deed hij zelf ook). Vervolgens zag ik XPS bij Hero thuis, en zag ervan af (elke deuk bleef zichtbaar).
Toen ben ik gaan experimenteren met "groene platen" zoals de Peter de Geluidsman die heeft. Maar dat gaf bij het verzagen een hoop troep, en bij het rijden op K-rails krijg je vezels in de tandwielen (of erger). Ook er moet een laagje tussen plaat en rails (dat heb je niet bij C-rails of M-rails).
"Groene platen" is een soort zachtboard (houtpulp) en extreem gevoelig voor vocht. Een stukje in de voorstrijk en de plaat trok bij het drogen krom, en werd ook niet meer recht. Dat kun je niet hebben.

Extra probleem (ook bij kurk als toplaag) is de plek (vliering) en de hoeveelheid stof in die ruimte. Stof kleeft aan groene platen, aan XPS, aan kurk, als dat onbehandeld is. En probeer het er maar eens af te krijgen. Dus er moet een of andere toplaag op die makkelijk afneembaar is (met een vochtig wonderdoekje of zo).

Zondag simpel testje gedaan: met alleen 3 mm kurk past een loc nog op het achterste spoor (bij het dakbeschot, bij R=584 mm), hoeveel blijft er over met een omhoog staande panto? Een hele centimeter, tel uit m'n winst; er mag nog een laagje onder, er mag nog een laagje op. Mits het daarbij blijft.

Narwal's verhaal klopt (en dat van Ben den Hollander): neem 2 soorten materiaal voor de geluidsisolatie, maar neem in ieder geval ook een makkelijk afneembare toplaag (i.v.m. rond dwarrelend zeer fijn stof).
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op woensdag 11 december 2019, 22:43:49
Vanavond onder de helft van het schaduwstation XPS isolatie gelegd (3mm dik; zie foto) om de verschillen tussen met en zonder isolatie beter te kunnen horen. Vervolgens diverse treinen/wagons er in verschillende snelheden overheen laten rijden. Ik ben er echter nog niet uit: er is wel een verschil in volume tussen hout en isolatie, maar dat is minimaal. Dat kan liggen aan de constante piep in mijn oren ;), maar ik had er meer van verwacht. Het is lastig uit te leggen, maar je raakt een toonkleur van rijden op hout kwijt, maar dat verandert aan de totale 'herrie' niet zoveel. Ik ga de proef nog een keer doen met isolatie over de hele multiplex plaat; misschien dat dat het echte verschil maakt.

Groeten,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: lucdiels op woensdag 11 december 2019, 23:52:49
Hallo

ik heb 4mm kurk geplaatst en dan het verschil gemeten met een decibelmeter. Het verschil was 6dB, wat echt wel veel is.

mvrgr

Luc
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: Jan22 op donderdag 12 december 2019, 01:54:29
Ik hoor alleen het geruis van de wagonwielen.
Misschien moet ik ook eens leren meten. Je weet nooit waar dat goed voor is.

Afijn, er zijn hier externe redenen te over om de treinbaan binnen wat stiller te maken,
en die groene platen zijn goed voor 7 dB, de kurk misschien voor 2-6 dB, XPS?
Het zal er wel op staan (op de verpakking). XPS schijnt de hoogste opbrengst te geven.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op donderdag 12 december 2019, 14:43:03
@citaat Op de verpakking van deze XPS platen staat 'Geluidsreductie LW >18db ( 8db Llin)'. En ik hoor ook het 'geruis' van de wagonwielen, maar kan niet goed bepalen of dat het enige geluid is dat ik hoor of dat het ook (nog) minder kan. Het door de locomotieven geproduceerde digitale geluid is ook uitstekend te horen. En ook belangrijk is dat treinen bij normaal 'H0-gebruik' niet super hard moeten rijden. En eigenlijk scheelt dat heel veel: als een treinstel langzamer over de baan gaat, hoor ik ook -of zelfs- het geluid van de wielen die over de railverbindingen gaan. Mijn inschatting aan de hand van onderstaande tabel is dat de geluidssterkte zo rond de 50dB ligt. Maar goed: meten is weten en ik kan niet meten zonder dB-meter...

=====

DB   GELUID/VOORBEELD
10   Bijna niet te horen/Blaadje dat valt
20   Hoorbaar/Ruisen van boomblaadjes
30   Erg stil/Fluisteren
40      /Huiskamer, stil klaslokaal
50   Beperkt geluid/Koelkast die aanslaat, auto die langsrijdt
55      /Pruttelend koffieapparaat
60   Hoorbaar/Stemgeluid, apparatengeluid
70   Irritant/Harde tv, stofzuiger, meerdere personen die telefoneren
75   Constant geluid/Vol restaurant rond lunchtijd
80   Hinderlijk/Wekker, vrachtverkeer, deurbel
85   Luid/Zagen, mixer
90   Zeer hinderlijk/Dichtbij vrachtwagen, schreeuwen, juichen, gillen
95   Lawaai/Drilboor, viool
100   Zeer luid/Machine in fabriek, compressor, straaljager op 300 m hoogte
105   Nog luider/Helikopter van dichtbij, grote trom
110   Extreem luid/Rockconcert, kettingzaag
120      /Menselijke stem op allerhardst, politiesirene
130      /Onweer
140   Pijngrens/Sirene eerste maandag van de maand van dichtbij
150   Permanente gehoorschade/Vuurwerk
160      /Schieten met een pistool of geweer
170      /Lawinepijl
180      /Raketlanceerplatform
194      /Saturnusraket
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: narwal op zondag 15 december 2019, 10:56:30
Goedemorgen Rob,

Lijkt mij een prima plan om onder het hele schaduwstation xps te leggen. Geluid is een raar iets en wordt heel goed door "harde" materialen getransporteerd, dus de rails vastzetten met schroefjes is ook iets wat je eigenlijk niet moet doen. Het is ook moeilijk te bepalen hoeveel geluid iets maakt, meten is iets maar de beleving is waar het echt om gaat. Bij mijn baan met K-rails is er een opmerkelijk verschil tussen het geballaste zichtbare deel en het schaduwstation zonder ballast. Wat ook erg opvalt is het enorme verschil tussen de diverse locomotieven. Sommige "glijden" over de rails en andere hebben een lichte "dreunende" toon tijdens het rijden. De slepers zijn ook niet altijd even stil. Wat dan wel weer mooi is is het geluid van de wielen over raillassen: net echt!

Kortom: helemaal stil wordt het nooit maar dat hoeft ook niet. ;)

Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: wimpietje op dinsdag 17 december 2019, 04:02:59
Ik gebruik een combinatie van xps 5mm en kurk 2mm
, geen schroeven ( rails lijmen waar nodig)
De gebalaste rails geven natuurlijk meer geluid, maar ja...
Harald gebruikt , dweept, met isopreen...
Succès
Grtz
Wim
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: basjuh1981 op dinsdag 17 december 2019, 07:33:06
 @citaat Als je het op deze manier doet, heeft geballaste rails ook geluidsisolatie:
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: wimpietje op dinsdag 17 december 2019, 07:51:21
@citaat Als je het op deze manier doet, heeft geballaste rails ook geluidsisolatie:
Dus je legt 2 x isolatie?
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: Basroc-1961 op dinsdag 17 december 2019, 08:06:31
Wel even goed in het snotje houden, dat de geluidreductie van XPS gebaseerd is op reductie in 'vrije' lucht, niet op basis van contact. Bij het leggen van rails op XPS praat je over contact en dan is de reductie aanmerkelijk minder. Reden hiervoor kan zijn, dat XPS een toch redelijk hard materiaal is en dus als een 'blok' trillingen door kan geven.
De belangrijkste reductie is het wegnemen van het 'klankkast'-effect' van de tafel en hoe gek het misschien ook klinkt, maar isoleren met schuimrubber onder de tafel heeft ook een verbluffend effect.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: basjuh1981 op dinsdag 17 december 2019, 10:48:41
@citaat Als je het op deze manier doet, heeft geballaste rails ook geluidsisolatie:
Dus je legt 2 x isolatie?
Ja.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op dinsdag 24 december 2019, 14:38:33
Zo vlak voor de Kerstdagen nog een update verzorgen; anders blijft het wel erg stil in dit draadje en er is wel veel gebeurd afgelopen dagen ;)

Eerst de afronding van het geluidsisolatie onderwerp. In dit topic heel veel waardevolle opmerkingen en ik heb er op andere forums ook veel over gelezen. Wat mij daarbij opviel is dat kurk (in allerlei dikten en al of niet in combinatie met bv XPS) regelmatig wordt genoemd als geluidsisolerend materiaal met uitstekend  resultaat. In dit topic bijvoorbeeld schrijft Luc 4mm kurk te gebruiken en 6dB verschil te meten; en meten is weten :) Samengevat: ik heb 3mm dik isoleerkurk op rol besteld en dat onder het schaduwstation gelegd. En daar waar ik bij XPS nog twijfels had over het resultaat, is dat bij gebruik van kurk voorbij. Het geluid is aanzienlijk minder en mijn beleving (!) is dat het 'echte' treingeruis beter te horen is incl. het geluid van de wielen over de raillassen. Ik denk ook dat Basroc-1961 gelijk heeft: XPS is een redelijk hard materiaal en voelt ook harder aan dan kurk. En ik denk ook dat reductie van het klankkasteffect door plaatsen van schuimrubber oid aan de onderzijde nog wel eens het meeste zou kunnen opleveren...

Vervolgens heb ik het isoleerkurk van 3mm vastgelijmd met boekbinderslijm en het schaduwstation definitief geplaatst. De rails mag je dan natuurlijk niet schroeven zegt men, maar dat heb ik toch hier en daar gedaan 8o Gelukkig heeft dat in mijn beleving weinig tot geen invloed op het effect van de kurklaag. Tevens alle sporen voorzien van terugmelders (die ik al in 2012 had gemaakt; zie foto) en getest of het allemaal nog werkte.

Nadat het schaduwstation gereed was heb ik aan de andere kant van het trappegat weer een keerlus gelegd. Nadat ik al mijn locomotieven en wagons had afgestoft -of zelfs nog ongebruikt uit de doos heb gehaald :)- hebben ze een plaatsje gevonden op één van de vele sporen van het schaduwstation. En ook alweer veel meters afgelegd... :thumbup:
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op dinsdag 24 december 2019, 15:14:26
Verder heb ik me ook ingelezen in het automatiseren van de treinbaan. In 2012 was ik al fan geworden van iTrain en nu alweer vele versies verder is dat niet veranderd. Je hebt dan natuurlijk nog wel een interface met de modelbaan nodig. Een Central Station is echter een kostbaar apparaat en veel van de functionaliteit gebruik je niet als je iTrain als besturingssoftware gebruikt. Op zoek naar andere opties kwam ik uit bij de 'Smallest Rocrail Server Ever II'. Dat is een omgebouwde Märklin Gleisbox 60113 of 60116 die, simpel gezegd, een CS emuleert. Aan te sluiten via LAN en WLAN, met aansluitingen voor CAN en S88N. Op dit forum is er hier (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=74762.msg1291398#msg1291398) ook een topic over. En de Modelspoorclub Bergen op Zoom heeft een mooie handleiding geschreven die goed helpt bij het in gebruiknemen van deze Gleisbox :thumbup:

Ik heb de Gleisbox besteld in Duitsland (zie hier (http://lnxpps.de/can2udp/srseII/) informatie van de ontwerper; de box is via zijn e-mailadres te bestellen en kost gebouwd ?140 + ?14 verzenden) en kreeg het apparaatje al heel snel in huis. Het instellen van de Gleisbox ging redelijk makkelijk en ook de S88N melders (die ik ook al jaren in huis had) werken perfect (zie foto). Wel een Mobile Station aansluiten op de Gleisbox anders functioneert de 'CAN-Monitor' niet. Ik heb de Gleisbox nu aangesloten op de modelbaan en ben gestart met het vullen van iTrain met alle benodigde info (zie foto). Op de foto kun je ook zien dat de Gleisbox is ingesteld als interface en ook dat functioneert tot nu toe prima.

Als ik met iTrain het schaduwstation heb geautomatiseerd laat ik dat hier natuurlijk weten :)

Fijne feestdagen allemaal!
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ramdani op dinsdag 24 december 2019, 15:36:09


Vervolgens heb ik het isoleerkurk van 3mm vastgelijmd met boekbinderslijm en het schaduwstation definitief geplaatst. De rails mag je dan natuurlijk niet schroeven zegt men, maar dat heb ik toch hier en daar gedaan 8o Gelukkig heeft dat in mijn beleving weinig tot geen invloed op het effect van de kurklaag. .
 :idea: met al die draadjes blijven ze toch al liggen,anders kan je ze lijmen met boekbinderslijm


mvg,
Michel
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op zondag 02 februari 2020, 20:14:37
Tijd vliegt als je het naar je zin hebt op de treinzolder ;) En ik heb zeker niet stil gezeten...

Afgelopen weken heb ik veel tijd gestopt in de SRSEII (zie hierboven) en rijden met iTrain. Dat levert een mooie leercurve op. Na veel gedoe met S88N-melders werkt de SRSEII nu goed samen met iTrain. Hieronder een afbeelding met de laatste stand van zaken in de ontwikkeling van het Schakelbord voor het schaduwstation in iTrain. De treinen rijden nu automatisch en op positie en dat werkt gewoon goed. Het blijft natuurlijk beperkt met alleen het schaduwstation en één keerlus, maar die layout was ruim voldoende om zowel de SRSEII als het werken met iTrain te leren kennen. Er is echter nog veel te ontdekken, want nog niet alles gaat vlekkeloos :D

Ik ben ook erg blij met het ontwerp van dit schaduwstation (zie mijn ontwerpdraadje). Op een relatief klein oppervlakte zijn er mooie lange sporen gerealiseerd en voor alle locs en wagons die ik nu heb is er al een plekje te vinden. En in de praktijk rijden de treinen er prachtig en zonder problemen doorheen :thumbup: Geen twijfel dus dat het onderste schaduwstation een kopie moest zijn van het bovenste en daar heb ik ook afgelopen week aan gewerkt. Op de foto's hieronder is het schaduwstation bijna af, gesplitst en is het achterste deel geplaatst. Voor het voorste deel moet ik nog even wachten op wat wisselaandrijvingen en decoders, maar eind van de week moet dat ook rond kunnen zijn :)

En nu wordt het ook tijd om het baanontwerp van 'de andere kant van de zolder' concreet te maken. Dat maalt voortdurend door mijn hoofd, maar ik ben er nog niet voor gaan zitten met WinTrack. ik hoop binnenkort in mijn baanontwerp topic weer voortgang te kunnen melden...

Groeten,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op dinsdag 11 februari 2020, 15:55:09
Het onderste schaduwstation ligt nu ook op zijn plaats :) Van de oude bruine treintafel van spaanplaat even een provisorische keerlus gemaakt en ook met het onderste schaduwstation kan het testen met iTrain beginnen. En veel rijden en uitproberen is wel nodig. Inmiddels heb ik uit het bovenste schaduwstation toch wat foutjes gehaald. Er was een melder die onbetrouwbaar was omdat de railstaven zo nu en dan spontaan verbinding maakten (meer ruimte tussen gemaakt) en een wissel die niet altijd schakelde. Voor automatisch rijden met iTrain veroorzaakt dat rampen op de treinbaan. Gelukkig zit er op de MS2 een noodstop :D

Groeten,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: wimpietje op woensdag 12 februari 2020, 12:26:42
Twee schaduwstations....dat wordt pas spelen 👏🏻
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op woensdag 12 februari 2020, 22:40:14
 @citaat Zeker weten Wim,
Het is nu al genieten ;) Op het onderste schaduwstation wordt het route rijden met pendeltreinen uitgetest en op het bovenste schaduwstation worden alle locs ingeregeld zodat ze op tijd stoppen in ieder blok, zowel voor- als achteruit. En dan te bedenken dat er nog een heel baanplan tussen die schaduwstations moet komen  :-) Maar net ook even jouw baan bekeken; dat is toch ook een prachtig speelterrein :thumbup:

Groeten,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op maandag 17 februari 2020, 08:58:39
 @citaat Het speelplezier werd toch een tikje verpest afgelopen dagen :? Ik had al eerder gezien dat er wissels waren die niet altijd reageerden op het commando vanuit iTrain, maar dat 'niet reageren' werd steeds erger.

En dan ga je op onderzoek uit... Mijn wissels zijn voorzien van de aandrijvingen (74490) en decoders (74460) die ik rond 2011 had aangeschaft. En de kenners weten het dan wel: dit forum en de Wiki staan vol met berichten over problemen met de 74490. Eerst nog even wat truukjes geprobeerd zoals het verwijderen van de eindschakelaars van zo'n wissel, maar dat is niet DE oplossing. Wat rest is investeren in het nieuwste type wisselaandrijving: de 74491 -en dan de versie die nu zo'n 3 jaar wordt geleverd- is volgens de grootste modeltreinwinkel van Nederland (in HHW ;)) een prima aandrijving waar tot nu toe nog geen problemen mee zijn geconstateerd.

Dus met zo'n zak van die aandrijvingen naar huis en gemonteerd in de wissels van het schaduwstation. Helaas bleek dat niet in alle gevallen de oplossing te zijn. Bij sommige wissels werd de eindstand niet bereikt en begonnen ze te 'brommen'. Dat is echt balen 8o De oplossing die we weer bij dezelfde winkel hebben uitgetest was.... een nieuwe decoder: de 74462. Ook daar een zak van mee naar huis en gemonteerd. Alle wissels werken nu weer vlekkeloos :)

Het speelplezier is weer helemaal terug, maar ik had die euro's toch liever aan rollend materieel besteed :(
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ramdani op maandag 17 februari 2020, 09:11:29
waarom gebruik je die inbouwdecoders?
met losse decoders ben je veel goedkoper uit;want je hebt toch aardig wat wissels;


mvg,
Michel
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op maandag 17 februari 2020, 09:29:24
 @citaat Heb ik wel over nagedacht Michel, en uiteindelijk besloten om ze toch in de schaduwstations 1-op-1 te vervangen. Ten eerste omdat ik dan een hele hoop nieuwe kabels moet trekken en daar nu lastig bij kan en ook omdat ik nog een stapel losse decoders heb liggen van mijn M-Rails tijdperk en die ga ik voor gebruik in het andere deel van het baanplan testen met de oude aandrijvingen. En dat scheelt dan weer investeringen... Wat mij bij het testen van de aandrijvingen 74490 opviel is dat als ik ze bedien met een oude lichttrafo dat de 'defecte aandrijvingen' dan wel goed lijken te functioneren en gemakkelijk de eindstand bereiken. Klopt ook wel met een opmerking van de modeltreinwinkel, dat de digitale spanning te laag zou zijn voor de oude aandrijving.

Mvrgr,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op maandag 17 februari 2020, 09:42:49
En vandaag ga ik me bezig houden met het omzetten van alle locs van MFX naar DCC. Het gebeurt te vaak dat 1 of meer MFX-locs niet worden herkend bij het opstarten. Met de MS2 moet ik dan eerst weer de locomotieven laten 'herkennen', voordat ik ze vanuit iTrain kan aansturen. Gelukkig staat er hier op de Wiki een handleiding hoe je met de MS2 de CV-waarden bij MFX-locs kunt programmeren (door de MS2 eerst in te stellen op DCC). Ik blijf daarbij overigens van CV50 (het type codering) af, omdat het niet nodig lijkt te zijn de locs zelf op alléén DCC in te stellen, als dat voor de MS2 al is gebeurd.

Wel stel ik het adres van de loc in (die staan af fabriek blijkbaar allemaal op 03 voor DCC  8o) en zet ik de optrek- en afremvertraging op 0. Verder heb ik hier op het forum gelezen dat 28 rijstappen ruim voldoende is om iTrain de locs mooi aan te kunnen laten sturen en daarom stel ik dat ook zo in. Als ik de snelheidmetingen met iTrain opnieuw uitvoer ga ik vast ontdekken of mij dat inderdaad bevalt  :)

Mvrgr,
Rob.

NB: en door al deze activiteiten op zolder, loopt het ontwerpen van mijn baanplan nog niet helemaal volgens planning ;)
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: Wijbe op maandag 17 februari 2020, 09:46:13
Rob,

Hoe heb je de stroomvoorziening geregeld op je baan? Een mobile station 2 kan 1.9A leveren. Oftewel als geen boosters gebruikt heb je heel snel te weinig vermogen op je baan.

Het omschakelen van een aandrijving kost ~1A aan piekspanning. 3 a 4 rijdende treinen trekken al snel meer dan 1A aan stroom, dan heb je onvoldoende vermogen op je wissels op de baan om te zetten....

Het overbruggen van de eindschakelaars moet voldoende zijn om defecte aandrijvingen weer gangbaar te maken.

Overigens kunnen niet alle MFX locomotieven op Dcc, pas sinds een jaar of 2/3.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op maandag 17 februari 2020, 10:32:27
Hallo Wijbe,
De stroomvoorziening is geregeld met de op dit forum bekende AJ-boosters en dat zou ruim voldoende moeten zijn :) En los daarvan: die wissels functioneerden al niet goed als er geen enkele trein actief was, maar wel rechtstreeks via een aparte lichttrafo. Het overbruggen van de eindschakelaar van de aandrijving komt op het forum regelmatig terug als de oplossing, maar regelmatig wordt ook gemeld dat de aandrijving onbetrouwbaar blijft (ook de Wiki laat d eoplossing in het midden). Zelf denk ik dat het inderdaad te maken heeft met een net iets te lage digitale spanning voor een betrouwbare werking, ook omdat de oude decoder met de nieuwe aandrijving niet altijd goed functioneert. In mijn schaduwstations wil ik dat het super betrouwbaar werkt en daarom ben ik voor de 1-op-1 vervanging gegaan.

En dank voor de DCC-hint over oudere locs; dat ga ik vandaag tegen komen want ik heb er nog wel een paar die ouder zijn dan een jaar of 3....

Mvrgr,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: Hitmaan op maandag 17 februari 2020, 10:51:31
Mooie constructie en mooie baan zo te zien al.
Vraagje:
Heb jij alle rechte rails voorzien van terug melding of alleen bepaalde gedeeltes.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op maandag 17 februari 2020, 11:08:59
Hallo Tony,
Bedankt voor je compliment. En in onderstaande afbeelding kun je zien hoe en waar ik de bezetmelders heb gelegd: alle rails met een bruine streep zijn bezetmelders. Die met rode streep rechtsonder zijn het programmeerspoor. Voor iTrain ruim voldoende om op positie te rijden.

Mvrgr,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: Hitmaan op maandag 17 februari 2020, 21:18:21
 @citaat
Dank, ook namens anderen.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: Anne W op maandag 17 februari 2020, 22:02:45
Beste Rob,

Mocht je ook rijden via de AJ booster: die kan geen MFX decoder signalen doorlaten naar de centrale, tenzij je een Tams Booster Link gebruikt.

Groet, Anne W
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: brietdijk op dinsdag 18 februari 2020, 09:39:54
Hallo Tony,
En in onderstaande afbeelding kun je zien hoe en waar ik de bezetmelders heb gelegd: alle rails met een bruine streep zijn bezetmelders. Die met rode streep rechtsonder zijn het programmeerspoor. Voor iTrain ruim voldoende om op positie te rijden.

Heb je volledige detectie of zijn alleen de gemarkeerde rails gedetecteerd?
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op dinsdag 18 februari 2020, 10:42:37
 @citaat Alleen de gemarkeerde rails dienen als melder Barry,
Volledige detectie -en dan moeten vooral ook wisselstraten worden meegenomen- helpt natuurlijk mee de kans op 'ongelukken door bv verloren wagons' etc. kleiner te maken, maar dat risico neem ik bewust. Tot nu toe is mijn ervaring met gebruik van iTrain en op positie rijden dat de melders het programma prima ondersteunen en treinen op tijd stoppen en worden gesignaleerd in blokken.

 @citaat @citaat Ik ben op de hoogte Anne, dank voor het meedenken! Gisteren aan het experimenteren geweest met omschakelen naar DCC. Dat gaat echter niet zo makkelijk als dat ik had gedacht. Als de MS2 wordt ingesteld op DCC begint de loc op het programmeerspoor spontaan te roken of fluiten en pas na het instellen van het adres ontstaat er weer controle. Ook functies werken 'maar' tot F28 (is geen ramp, maar toch). Omdat ik er nog geen vertrouwen in heb dat ik de omschakeling goed uitvoer heb ik alles weer op MFX ingesteld. Verder onderzoek is nodig 8)

Mvrgr,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: Haradigi op dinsdag 18 februari 2020, 11:46:51
Hi Rob,

Zie dat je kleine stukjes bezetmelder-rails gebruikt zelf zou ik de gehele lengte detecteren.
De wissels hoeven hierin niet meegenomen te worden daar is hier al heel veel discussie over geweest.

groet
Harald
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: brietdijk op dinsdag 18 februari 2020, 12:27:07
Mijn advies is ook om alles geheel te detecteren. Wissels hoeven niet gedeteteerd te zijn, in iTrain geef je de lengte van de wissels op.
Voordeel van volledige detectie is niet alleen om verloren wagons te zien, maar ook bij eventueel slecht contact maakt iTrain bij het binnen rijden van een melder een nieuwe berekening.
Een bezetmelder is ook niet alleen bedoeld om te zien waar een trein is maar je kunt tegelijkertijd ook andere zaken mee aansturen. Uit mijn ervaring beter te veel melders dan te weinig ;)

Begrijp me niet verkeerd, het is maar een advies en geen must.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op dinsdag 18 februari 2020, 22:08:25
 @citaat Hallo Barry,
Ik ben helemaal happy met iedere reactie en alle adviezen en beschouw niets als een must :thumbup: Maar: ik wil ze ook graag begrijpen, anders heeft een advies tenslotte geen zin...
Mijn vragen naar aanleiding van jouw opmerking:

1. Wat is de relatie tussen al of niet detectie van wissels en de lengte daarvan? Ik maakte mijn opmerking over wissels, omdat de kans dat daar iets gebeurt (zoals een wagon verliezen) toch groter is dan op het rechte stuk. De lengte van een wissel gebruikt iTrain voor op positie rijden, maar heeft toch geen relatie met detectie?

2. iTrain maakt bij het binnenrijden van een melder zo nodig een correctie op de positie. Dan heb je volgens mij meer aan méér melders dan aan volledige detectie. Stel dat bij volledige detectie het eerste stuk is vervuild en na 20cm wel voor het eerst detectie plaats vindt. Dan corrigeert iTrain de positie naar het in iTrain opgegeven begin van die melder, maar zit er dan wel 20cm naast. Als je meerdere melders hebt is de kans dat het bij één of meer melders wel goed gaat groter dan bij volledige detectie. Vandaar mijn keuze voor 'losse' melders en minimaal twee per blok. In een station met perrons zou ik er overigens drie doen, vooral ook om de trein mooi uit te kunnen lijnen.

Mvrgr,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op dinsdag 18 februari 2020, 22:22:42
Ik kom net van mijn treinenzolder en ben toch een tikkeltje teleurgesteld :( Hierboven hebben jullie kunnen lezen over niet werkende wisselaandrijvingen 74490 en decoders 74460. Door deze te vervangen door nieuwe versies (de 74491 en de 74462) dacht ik van alle ellende af te zijn. Ook heb ik een AJ-booster geplaatst om voor voldoende vermogen op de baan te zorgen.

Maar helaas: bij het proefrijden in deze configuratie schakelt de booster zo nu en dan uit bij het schakelen van een wissel. Ik ben niet ervaringsdeskundig, maar mijn conclusie was dat er toch nog steeds meer dan 3A wordt gevraagd bij het schakelen van een wissel, waardoor de booster kortsluiting denkt te detecteren en zichzelf uitschakelt.

De nieuwe decoders zijn echter voorzien van de mogelijkheid om een externe voeding te gebruiken voor het schakelen (aparte gele aansluiting). Gelijk aan de slag dus en voor proef vijf van mijn 16 wissels aangesloten op een aparte trafo. Dat betekent dat rood en bruin van de wisseldecoder zijn aangesloten op de B en O aansluitingen intern de wissel en dat de gele draad is verbonden met een aparte trafo (waarvan de massa wel is verbonden met de massa van de baan).

Tot mijn verbazing schakelen deze wissels heel moeizaam: van de vijf keer schakelen, vier keer niet. Dit terwijl de andere wissels (die dus niet op een externe voeding zitten) wel direct reageren op de commando's.

Je gaat van alles proberen en op een bepaald moment heb ik de AJ booster er tussen uit gehaald en de baan direct aangesloten op de MS2-aansluitbox. Weer verbazing: alle wissels werken perfect!

Heeft iemand enig idee wat hier aan de hand is?

Mvrgr,
Rob.

NB: Misschien had ik toch maar direct gebruik moeten maken van losse decoders Michel  8o


Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: Hitmaan op dinsdag 18 februari 2020, 22:27:50
Heb je nog een booster. Vreemd dat je nadat je de booster er tussen uit had gehaald het probleem is verholpen.
Misschien hier even na kijken.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op dinsdag 18 februari 2020, 22:30:36
Ga ik morgen doen Tony,
Ik heb er nog twee liggen. Resultaat kopppel ik hier weer terug.

Mvrgr,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op dinsdag 18 februari 2020, 22:41:06
Maar ook nog leuke dingen gedaan vandaag  :P Allereerst de dienstregeling van de schaduwstations opgehangen (zie afbeelding); daar maakt het tijdperk niet zoveel uit  ;)
En vervolgens aan de andere kant van de zolder wat ideeën opgedaan voor de rest van het baanontwerp. Ik heb een proefopstelling gemaakt aan de linkerzijde van de zolder en mijn plan is nu om aan beide zijden van de zolder een raamwerk te bouwen in de volledige lengte. Op de foto is het dan links 70 cm breed en 420 cm lang en rechts 115 cm breed en 570cm lang. Tussen beide opstellingen zit dan nog een looppad van 70 cm en dat gaat prima. Ook is dat makkelijk te overbruggen als ik bv de BW of het CS diagonaal ga leggen.

Groeten,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op woensdag 19 februari 2020, 11:04:49
Voor het probleem met de aansturing van de wissels met nieuwe decoder, aandrijving en externe voeding heb ik hier (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=78623.msg1344569#msg1344569) een nieuw topic gestart.

Mvrgr,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: brietdijk op woensdag 19 februari 2020, 16:53:51
1. Wat is de relatie tussen al of niet detectie van wissels en de lengte daarvan? Ik maakte mijn opmerking over wissels, omdat de kans dat daar iets gebeurt (zoals een wagon verliezen) toch groter is dan op het rechte stuk. De lengte van een wissel gebruikt iTrain voor op positie rijden, maar heeft toch geen relatie met detectie?

2. iTrain maakt bij het binnenrijden van een melder zo nodig een correctie op de positie. Dan heb je volgens mij meer aan méér melders dan aan volledige detectie. Stel dat bij volledige detectie het eerste stuk is vervuild en na 20cm wel voor het eerst detectie plaats vindt. Dan corrigeert iTrain de positie naar het in iTrain opgegeven begin van die melder, maar zit er dan wel 20cm naast. Als je meerdere melders hebt is de kans dat het bij één of meer melders wel goed gaat groter dan bij volledige detectie. Vandaar mijn keuze voor 'losse' melders en minimaal twee per blok. In een station met perrons zou ik er overigens drie doen, vooral ook om de trein mooi uit te kunnen lijnen.

Er is geen relatie tussen detectie op wissels en de lengte van een wissel. Er zijn in het verleden op dit forum genoeg discussies geweest over waarom wel of niet detectie op de wissels.
Ik ken eigenlijk niemand die detectie op de wissels heeft en uit mijn jaren lange ervaring vind ik het nog steeds niet nodig. kan me niet herinneren dat ik ooit een losse wagon op een wissel ben tegen gekomen.
De lengte die je de wissel in iTrain geeft is voldoende zodat iTrain weet waar de trein is. Voordat een wisselsstraat vrijgegeven wordt zal de trein toch eerst de melders in het blok erna moeten activeren en/of deactiveren.

Met volledige detectie bedoel ik niet 1 hele melder per blok, maar bedoel melders die uit meerdere rail elementen bestaan zodat alle rails in het blok gedetecteerd zijn.
Zie voorbeeld op afbeelding.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: feniks op woensdag 19 februari 2020, 17:23:25
 @citaat
op zich best wel een leuke discussie waarom wissels niet gedetecteerd hoeven te zijn, immers wissels behoren niet tot een blok en bezetmelders zijn juist bedoeld voor blokrijden......wat komt er in en wat gaat eruit om zo het seinbeeld te sturen.
Als het gaat het detecteren van een losse wagon, als je daar bang voor bent is op zich een goede vraag, zeker als de blokken volledig van detectie zijn voorzien.
dit geeft weliswaar weer het nadeel dat zo'n blok wat storingsgevoeliger kan zijn omdat er maar 1 spoorstaaf is voor de retourstroom ipv 2, maar goed...
maar is het mogelijk om een wissel aan te sluiten op de bezetmelders die aan beide kanten zitten, zodat ook de wissel als bezetmelder werkt en het wagonnetje wat de op de wissel is blijven staan, gezien wordt.
zomaar een mijmering hoor  :D

mvg,

Ruud
 

 
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: brietdijk op woensdag 19 februari 2020, 17:28:24
Mogelijk is het zeker. Wel een keer gelezen dat iemand dat met lichtsluisjes deed.
Voor een betere massa wordt weer de diodetruc toegepast en dat werkt bijzonder goed. Heb daar een filmpje van gemaakt. Zal deze eens opzoeken en delen.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ramdani op woensdag 19 februari 2020, 17:37:10
meestal ontsporen meerdere wagons bij een wissel en houden ze het blok voor of na bezet,maar net zoals Barry ben ik nog nooit wagons verloren op een wissel;


mvg,
Michel
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: brietdijk op woensdag 19 februari 2020, 17:40:57
Bij deze het filmpje wat ik gemaakt heb van de diodetruc.

 https://youtu.be/TRKDD4CbciA (https://youtu.be/TRKDD4CbciA)
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: wissels op woensdag 19 februari 2020, 17:54:32
Hallo,

ik rij al heel veel jaren computergestuurd, ook in iTrain is het echt niet noodzakelijk om terugmelding op wissels te detecteren, het is wel essentieel om betrouwbaarheid van het schakelen van wissels en terugmelders te hebben. Als een wissel 100 keer een schakelopdracht krijgt, dan moet hij meer dan 99 keer omgaan om automatisch met een treinbaan te rijden, dit geldt ook voor de melders. Rij je met 100 treinen en je hebt 99% betrouwbaarheid gaat er constant iets mis

Wissels hoeven niet teruggemeld te worden, mits je rijdt met juiste instellingen van treinlengte, bloklengte met of zonder lengte van wissels in combinatie met de juiste lengte van terugmelders (en of lengte van de wissels) met gebruik van harde melders. iTrain gaat hier ook goed mee om.

Rijden met virtuele melders en stopplaatsen in combinatie met te vroeg stilvallende treinen, of verkeerd geijkte treinen is uit den boze. Kan wel werken, maar geeft geen garantie op rijden zonder aanrijdingen.

met vriendelijke groet,

Walter
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op woensdag 19 februari 2020, 20:35:22
.....
Met volledige detectie bedoel ik niet 1 hele melder per blok, maar bedoel melders die uit meerdere rail elementen bestaan zodat alle rails in het blok gedetecteerd zijn.
Zie voorbeeld op afbeelding.

Zo had ik het niet direct begrepen Barry,
Dat betekent dat je in een blok ook meerdere melders hebt om bv. iTrain op possitie te corrigeren. Neemt niet weg dat iTrain de positie alleen correct kan corrigeren als de melder direct aan het begin wordt geactiveerd. Dat is de enige bekende 'harde' positie voor iTrain. Als het begin van je melders vervuild zijn, gaat dat problemen opleveren met op positie rijden. Daarom denk ik ook dat volledige detectie ter ondersteuning van op positie rijden geen toegevoegde waarde heeft. Natuurlijk wel voor detectie in algemene zin: is het blok wel/niet bezet. Als er bij mij tussen de melders een stukje trein staat wordt dat niet gedetecteerd en kan het blok als onbezet worden gezien. Dat zal bij volledige detectie niet voorkomen.

Mvrgr,
Rob.

NB: de diodetruc heb ik toegepast in iedere melder. Leuk filmpje! Dat laat zien dat al dat soldeerwerk destijds niet voor niets was :)
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op woensdag 19 februari 2020, 20:45:41
Hallo,

ik rij al heel veel jaren computergestuurd, ook in iTrain is het echt niet noodzakelijk om terugmelding op wissels te detecteren, het is wel essentieel om betrouwbaarheid van het schakelen van wissels en terugmelders te hebben.
.....
met vriendelijke groet,
Walter

Hallo Walter,
Volledig mee eens en dat is ook waar ik nu al weken mee bezig ben: betrouwbaar kunnen rijden met iTrain! Helaas wil het niet vlotten: mijn wissels werken onbetrouwbaar zoals je eerder in het topic kunt zien. En de opmerking is ook al eerder gemaakt: alles lijkt toch samen te hangen met een gebrekkige stroomvoorziening. Ondanks het gebruik van een booster die aan een standaard Märklin trafo 60052 (60VA) hangt. Achteraf kun je natuurlijk alles beredeneren (zoals het rustverbruik van 17 wissels dat tegen de 0,5A loopt), maar ik had de euro's voor nieuwe aandrijvingen en decoders waarschijnlijk in mijn zak kunnen houden door gebruik te maken van externe decoders  :(

Mvrgr,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ramdani op donderdag 20 februari 2020, 06:15:07


Zo had ik het niet direct begrepen Barry,
Dat betekent dat je in een blok ook meerdere melders hebt om bv. iTrain op possitie te corrigeren. Neemt niet weg dat iTrain de positie alleen correct kan corrigeren als de melder direct aan het begin wordt geactiveerd. Dat is de enige bekende 'harde' positie voor iTrain. Als het begin van je melders vervuild zijn, gaat dat problemen opleveren met op positie rijden. Daarom denk ik ook dat volledige detectie ter ondersteuning van op positie rijden geen toegevoegde waarde heeft. Natuurlijk wel voor detectie in algemene zin: is het blok wel/niet bezet. Als er bij mij tussen de melders een stukje trein staat wordt dat niet gedetecteerd en kan het blok als onbezet worden gezien. Dat zal bij volledige detectie niet voorkomen.

Mvrgr,
Rob.
als jouw eerste melder vervuild is (en een foute positie geeft), moet bij jouw de trein tot de volgende melder rijden die op het einde van blok is eer iTrain de foute positie corrigeert,bij volledige detectie wordt de positie reeds in het midden van het blok gecorrigeerd.
als je ongedecteerde stukken wil gebruiken,gebruik je beter Koploper,Xander (van iTrain) heeft zijn programma anders opgebouwd,anders had hij wel een kopie van Koploper gemaakt;

en anders moet je jouw werkwijze maar is voorleggen aan Xander op het iTrainforum;

mvg,
Michel
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op donderdag 20 februari 2020, 16:11:36
 @citaat Hallo Michel,
De manier waarop ik mijn melders heb geplaatst in de blokken heb ik afgeleid uit de handleiding van iTrain. Daarin staat dat:

a. Elk blok terugmelders moet bevatten om aan te geven wat er in een blok gebeurt en voor positie rijden is het nodig de lengte van het blok en positie + lengte van de melders in te vullen.
=> ieder blok bij mij bevat twee melders en iTrain is volledig gevuld met de lengte en positie informatie.

b. Bij op positie rijden staat in de handleiding: '?Gebruik posities? - gebruikt precieze rem- en stopposities (in cm) die hetzelfde zijn voor alle treinen (eventueel met een perrondefinitie om de trein in het midden van een perron te laten stoppen). Het werkt goed met één terugmelder en zelfs nog beter met meerdere melders indien de terugmelder-posities correct zijn ingevoerd.'.
=> Het uitgangspunt van iTrain is niet 'volledige detectie', maar wel 'hoe meer melders, hoe nauwkeuriger de trein kan worden gevolgd'. En bij meer melders wordt ook het effect van een vervuilde melder (geen positiemeting) sneller opgelost. Maar dat geef je zelf ook al aan.

c. Voor het nauwkeurig stoppen in een blok is een stopmelder nodig (bij het in twee richtingen rijden in een blok aan beide zijden: dan wordt inrijmelder ook stopmelder en andersom). Bij H0 heeft die bij voorkeur een lengte van 20-35 cm. Zie pagina 115 waarin dat wordt toegelicht door Xander en waarin hij in voetnoot 49 schrijft: 'Het is ook met twee melders mogelijk door het gedeelte tussen de twee stopmelders niet te detecteren.'
=> Hier komt feitelijk mijn keuze vandaan om in mijn schaduwstations alleen gebruik te maken van inrij en stopmelders en het middelste gedeelte niet te detecteren. Ook omdat een inrijmelder kan worden gebruikt als vrijgavemelder voor het voorgaande blok, als die melder niet meer is geactiveerd (de trein is er in zijn geheel voorbij). Daarnaast gebruik ik 'verschuiven' om de trein na de inrijmelder te laten afremmen naar remsnelheid. Met wat proberen heb ik nu ingesteld dat iedere trein 10cm vóór het eind van een blok stopt en 100cm vóór het eind van een blok naar remsnelheid gaat. Tot nu toe ben ik nog geen problemen tegen gekomen.

Hieronder heb ik een afbeelding van een voorbeeld uit de iTrain handleiding geplaatst. Je ziet dat de inrij- en stopmelder relatief kort zijn en dat er ook gebruik wordt gemaakt van een bezetmelder (dat maakt dan volledige detectie mogelijk, maar is voor positierijden niet belangrijk en heb ik achterwege gelaten). In het te bouwen Centraal Station ben ik overigens wel van plan om 1 of 2 extra melders te plaatsen, voor het nauwkeurig kunnen uitlijnen van treinen langs het perron.

Samengevat: als je kiest voor volledige detectie zou ik icm iTrain het voorbeeld uit de handleiding volgen en drie melders plaatsen. Dat maakt positie rijden nauwkeuriger. Ik heb er voor gekozen om de bezetmelder weg te laten.

Mvrgr,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: wimpietje op donderdag 20 februari 2020, 16:42:00
Dus heb jij maar 2 melders , of versta ik het verkeerd ?
Ben iTrain aan het « leren », vandaar de vraag 😇
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ramdani op donderdag 20 februari 2020, 17:07:05
 :thumbup: als het zo goed werkt is het ok,
ik ben alleen benieuwd hoe het volgende scherm er bij jouw uitziet :arrow:


plaatje 'klassiek' of plaatje 'positie'


mvg,
Michel
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op donderdag 20 februari 2020, 17:10:42
 @citaat Dat klopt Wim,
In ieder blok heb ik een inrij- en stopmelder geplaatst. En overigens niet direct aan het begin en het eind, maar er zit -meestal- een rails tussen de start en het einde  van het blok en het begin of einde van de melder.
Dat geeft een trein ook voldoende lengte om te stoppen (vanuit remsnelheid).

Mvrgr,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op donderdag 20 februari 2020, 17:13:28
 @citaat @citaat Michel,
Ik rij op positie, dus het plaatje positie is ingevuld. Zie hieronder een voorbeeld van Blok 1 van mijn SS2.

Mvrgr,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op donderdag 20 februari 2020, 17:25:53
En zo ziet de informatie over de terugmelders in blok 1 van SS2 er uit (zie afbeelding).

Ik ben begonnen met alle marges op 0 cm in te stellen, maar ben daarmee aan het proefrijden in dit blok. Wat mij opviel is dat een trein wel het blok kiest waar hij vwb lengte inpast, maar dat het dan wel eens voorkomt dat het laatste wagonnetje wel erg dicht op de wissel staat. Door een marge in te stellen probeer ik iTrain een andere keuze te laten maken: een blok waar de trein iets ruimer inpast  ;)

Mvrgr,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ramdani op donderdag 20 februari 2020, 17:43:34
 :thumbup: goed bezig,
veel proefrijden,dan leer je het meest,heb ik zelf ondervonden;


 ;) nu nog het probleem met jouw decoders oplossen;


mvg,
Michel
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op maandag 02 maart 2020, 18:02:27
Hallo Allen,
De titel van dit topic is 'Bouw van...' en na alle informatieve discussies over bezetmelders, wissels, etc. wordt het tijd ook daar weer wat voortgang van te laten zien. Alhoewel..., vandaag stond in het teken van afbreken ;)

De oude baan aan 'de andere kant van het trappegat' -zie het begin van dit topic- is volledig weg. De ruimte is leeg, schoon en gereed voor deel 2 van het baanplan (dat nog wel in de ontwerpfase zit) :D Volgende week ga ik beginnen met het bouwen van het raamwerk voor de nieuwe baan. Daar is het volledige ontwerp nog niet voor nodig. Op deze zolder worden de afmetingen bepaald door het schuine dak en bereikbaarheid...

Wordt vervolgd :)

Groeten,
Rob.

Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op maandag 02 maart 2020, 18:13:56
En alle treinen staan natuurlijk met smart te wachten op het vervolg... :P Zowel in het bovenste als onderste schaduwstation.

Wat wel doorgaat is het ijken van de locomotieven (snelheidsmetingen) door en voor iTrain. Dat kan prima in een schaduwstation zonder keerlus, zowel vooruit als achteruit. Hoe nauwkeuriger de metingen met bijpassende instellingen worden uitgevoerd, hoe beter het positierijden met iTrain verloopt.

Groet,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op donderdag 19 maart 2020, 20:13:29
Weer een mijlpaal bereikt! :P

Afgelopen week heb ik stevig gehobbyd aan 'de andere kant van het trappegat'. Zowel de grondplaat van het kopstation als die voor het CS en de BW zijn gereed. Alles staat op 24 poten die ik -gelukkig- heb voorzien van stelvoetjes (zie foto). Ook aan deze kant van de zolder is de vloer namelijk niet helemaal waterpas, maar door de stelvoetjes was dat geen enkel probleem meer.

Op de andere foto's achtereenvolgens (1) een overzicht van het eindresultaat :), (2) de keerlus aan het einde van het 'Hellend Vlak' (voor de sporen vanaf het onderste schaduwstation), (3) de grondplaat van het kopstation en (4) nog een keer het Hellend Vlak richting het onderste schaduwstation onder het schuine dak.

En voor het eerst zijn de schaduwstations nu onderling verbonden met rails en natuurlijk hebben de eerste treinen hun rondje al gereden :thumbup:

Ik wil nu eerst het Hellend Vlak uitgebreid testen in iTrain. Dat betekent dat de bezetmelders moeten worden aangesloten en het 'schakelbord' in iTrain moet worden aangepast. Dat gaat de komende dagen gebeuren...

Het wachten is overigens ook op de nieuwe rollen kurk die nog niet zijn afgeleverd. Eerder in dit topic is ook over geluidsdemping geschreven en zoals jullie zien op de foto's rijden de treinen deels op kurk en deels niet. En dat verschil is heel goed hoorbaar!

>>>Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op donderdag 19 maart 2020, 20:18:12
>>>

En het was de V100 (37008) met 12 goederenwagons (46022) die de eer had om als eerste van bovenste naar onderste schaduwstation te rijden ;)
Na het testen van het hellend vlak wordt ook het spoor aangelegd naar het kopstation met leisteengroeve. Die V 100 moet nog wel even geduld hebben dus...

Groeten,
Rob.

Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: wimpietje op vrijdag 20 maart 2020, 05:13:44
Flinke lengte hoor!!!
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: Degeluidsman op vrijdag 20 maart 2020, 07:47:01
Mooie vorderingen Rob  :thumbup: :thumbup:


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ramdani op vrijdag 20 maart 2020, 11:02:10
 :P goed gehobbyd,Rob


mvg,
Michel
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op zondag 22 maart 2020, 18:55:02
Hoi allemaal,
Een aantal bezetmelders in het 'hellend vlak' bleek onbetrouwbaar te zijn. In dit topic (klik) (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=79059.msg1350981#msg1350981) was één van de adviezen om de railstaven van de bezetmelder met een dremel/slijpschijfje 'bij te vijlen'. Dat heb ik vanochtend gedaan en dat was eigenlijk zo gepiept. En op de foto is gelijk te zien dat ik bij de bouw van de tafel ook aan bereikbaarheid heb gedacht: om de meter is de bovenplaat gehalveerd en verwijderbaar (ligt los). Dat heeft tot nu toe al een paar keer z'n nut bewezen :)

De rest van de middag heb ik besteed aan automatisch rijden met iTrain. En nu de bezetmelders betrouwbaar zijn gaat dat perfect, zonder dat opeens de hele boel stil komt te staan omdat een trein een reservering voor een blok heeft verloren. Daarna heb ik van de lange rechte sporen ijksporen gemaakt met drie melders om nog een keer snelheidsmetingen met de locomotieven uit te voeren. Dat verloopt echter nog niet vlekkeloos: iedere meting (met dezelfde loc) levert andere en behoorlijk afwijkende resultaten op. Van mijn BR52 varieert de max snelheid bijvoorbeeld tussen de 140 en 115 en dat is toch wat te gortig. Ik heb er nog geen verklaring voor... Morgen ga ik eerst aan de slag om dat ijktraject van een eigen voeding te voorzien. Op dit moment heb ik nml. nog geen nieuwe booster en rijdt de hele baan op de aansluitbox van een MS2 :D

Tot de volgende update,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: Degeluidsman op zondag 29 maart 2020, 09:02:11
Hoi Rob,

Meerdere ijk trajecten?

Zelf rij ik met koploper en heb in de baan ( straks ) een ijk traject zitten doormidden van twee melders, iTrain zal dit blijkbaar anders doen.

Wat wel van belang is voordat je gaat ijken is om de loc even een paar minuten op een redelijke snelheid te laten rijden zodat hij warm is.

Ook ijk ik alleen vooruit, ik heb gemerkt dat er in dezelfde stap bij sommige loc’s verschil zit tussen het vooruit en achteruit rijden.


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: Haradigi op zondag 29 maart 2020, 14:38:55
Hi Rob,

Die slinger, bovenin de laatste foto, kan je die nog wat geleidelijker maken, dan ziet het er wat mooier uit.

groet
Harald
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: brietdijk op zondag 05 april 2020, 11:51:36
Als je gaat ijken zijn de eerste stappen die moet ondernemen de instelling in de loc decoder.
Zet de vertragings cv's op 1, stel de cv voor min en max snelheid in. (Ijk eerst de hoogste rijstap zodat je ziet wat de max snelheid is op schaal).
Zorg dat de (via cv's) loc vanaf de eerste rijstap ook daadwerkelijk in beweging komt.

Maak je ijkspoor (melders) niet te lang want dan duurt het ijken erg lang en maakt qua nauwkeurigheid niet uit. Ook hoef je niet elke rijstap te ijken. Zelf doe ik om de 4 rijstappen en zowel vooruit als achteruit. Makkelijkste is om de 2 melders methode te gebruiken.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op dinsdag 14 april 2020, 20:32:56
Eindelijk wat minder zon ;) Tijd om een update te verzorgen, want er is weer genoeg gebeurd :)

Allereerst heb ik vóór de 'mooi weer en klussen in de tuin' periode het kopstation gebouwd. Op de foto's kunnen jullie zien hoe dat er uiteindelijk uit is komen te zien en in dit topic (klik) (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=78799.msg1356641#msg1356641) staat ook een afbeelding van het baanontwerp in WinTrack. Na het aansluiten van de bezetmelders bleek dat het ook in het horizontale vlak erg nuttig is om de railstaven van de bezetmelders iets bij te vijlen om ongewild contact met de buren te voorkomen >:-D

In het topic over het ontwerp van het kopstation heb ik ook tips gekregen over passende goederen- en reizigerswagons. Die wagons bleken gemakkelijk te verkrijgen en het kopstation is inmiddels ook gevuld met wagons voor de leisteen (Märklin 46022) en voor passagiers (o.a. Märklin 4200 t/m 4203). Nou nog een begin maken met de scenery :D

Kopstation 'Marre' is met een enkel spoor verbonden met het bovenste schaduwstation aan de andere kant van de zolder. Dat spoor loopt onder het schuine dak, gaat omhoog en is alleen geschikt voor diesel en stoom. Een elektrische loc met pantograaf vol omhoog redt het net niet onder het schuine dak. Dat is niet erg want het treinverkeer naar en van het kopstation wordt toch verzorgd door een V100 en -nog te arriveren- V160 :) En om wat meer/gelijktijdig treinverkeer mogelijk te maken heb ik in dat enkele spoor een passeerspoor opgenomen. Jullie kunnen dat allemaal op onderstaande foto's zien.

Het Kopstation ligt ook technisch gezien aan het eind van de treinbaan. Vanuit de andere kant van de zolder heb ik de technische centrale van het Kopstation voorzien van 220V (de hele baan zit op één aan/uit schakelaar), een UTP-kabel voor de S88N bezetmelders en een rechtstreekse verbinding met de uitgang (digitale baanspanning) van de aansluitbox van de MS2. De wissels heb ik voorzien van mijn oude wisselaandrijvingen 74490, die worden aangestuurd door externe decoders met een tikje extra reservevermogen vanuit een Powermodule. Tot nu toe lijkt dat allemaal prima te werken.

Om automatisch te kunnen rijden met iTrain moet ik de bezetmelders en baanspanning van het enkel spoor naar/van het kopstation nog aansluiten. Dat wordt de volgende klus (en update).

Groeten,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op dinsdag 14 april 2020, 20:35:04
En vandaag heb ik mij vooral bezig gehouden met....kurk 8o
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op dinsdag 14 april 2020, 20:41:12
 @citaat @citaat

@Peter en Barry: aan het ijken van de locs heb ik nog niet zoveel gedaan. Dank voor jullie tips! Die ga ik toepassen als ik op de grote kurkvlakte weer een ijktraject heb aangelegd ;)

@Harald: voor dit deel van de baan heb ik nog geen ontwerp en heb ik ff snel het bovenste en onderste schaduwstation met elkaar verbonden om te kunnen rijden. Die bochten die zullen er zeker niet meer zijn in een definitiever ontwerp :thumbup:
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: 1200Blauw op woensdag 15 april 2020, 17:07:33
Je hebt een prettige ruimte tot je beschikking. Het lijkt me dat je daar wel het nodige mee kunt, dus ik ben benieuwd  :) :thumbup:
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op vrijdag 22 mei 2020, 13:29:35
Beste topicvolgers,
Ondanks het mooie weer B) en klussen bij de watersportvereniging -helaas niet geopend voor het zeilseizoen dit jaar-  ook nog veel voortgang aan de modelbaan gerealiseerd :) Hier de update met foto's.

Allereerst heb ik het Kopstation helemaal aangesloten en de tijdelijke verbinding tussen beide schaduwstations aangebracht. Op deze manier ben ik uitgebreid aan het testrijden met iTrain. En de baan blijft zo liggen tot de komende winter... Eerst maar eens meer ervaring opdoen met iTrain en goed nadenken over het ontwerp van het Station en de BW :)

De tijdelijke verbinding gebruik ik ook om de snelheid te ijken van mijn locs en de gewenste stopposities voor- en achteruit in te regelen in iTrain. Dat ijken -over een korter traject- gaat nu een stuk beter en er komen realistischer snelheidscurves uit. Daarbij stel ik eerst de max en min snelheden van de loc in. De CV voor de minimumsnelheid krijgt een waarde waarbij de loc in stap 1 nog net rijdt en voor de maximum snelheid heb ik de max snelheid voor de loc in het grootbedrijf opgezocht en de CV-waarde zo ingesteld dat de loc niet harder kan rijden dan die snelheid plus ongeveer 10 km/h.

Voor het inregelen van de stoppositie wordt geadviseerd om de 'vertragings CV's' in te stellen op '1' of bij locs met geluid op '3 of 4'. Daar ben ik tijdens het afregelen vanaf gestapt: ik gebruik nu de standaardinstellingen 'af fabriek'. Dit omdat ik merkte dat het nauwelijks iets uitmaakt voor het inregelen van iTrain: met de in te stellen 'Reactievertraging' kun je de loc op de gewenste positie laten stoppen en de traagheidssimulatie wordt nu door de decoder zelf uitgevoerd waarbij geen geluiden -zoals piepende remmen- verloren gaan. Op dit moment is er overigens op het iTrain-forum ook nogal wat discussie hierover en het beter op positie kunnen rijden. Bij mij werkt het tot nu toe goed, maar er gaat nog veel proefgereden worden!

Het grootste deel van de tijd besteed ik aan 'automatisch rijden' met iTrain. Als er meer dan twee treinen rijden is het treinverkeer al bijna niet handmatig veilig te regelen en in iTrain selecteer ik gelijktijdig zo'n acht locs die dan automatisch in beweging komen. Gaaf :D Je ziet dan ook direct waar je instellingen van blokken nog moet aanpassen, om bijvoorbeeld te voorkomen dat je opeens niet meer rechts rijdt. Of -zoals op de foto hieronder- er file ontstaat op een enkelspoor met passeerspoor richting het Kopstation 8o

Verder heb ik in iTrain Acties aangemaakt. Bij treinen die het schaduwstation verlaten gaat nu verlichting, geluid, etc. automatisch aan en als ze het schaduwstation weer inrijden gaat alles uit. En ik ben ook aan het experimenteren met 'Treinroutes'. Daarmee kun je bv. in het Kopstation automatisch rangeren of volgens een dienstregeling een pendel laten rijden tussen kop- en schaduwstation.

En tussendoor zien jullie mij regelmatig op dit forum in andere topics: defecte Viessmann decoders, plaatsen van een nieuwer type decoder in een loc (BR 18), etc.

Tot slot is het eerste hele kleine stapje gezet op weg naar scenery: de bouwdoos voor de brug richting het Kopstation staat klaar om in elkaar te worden gezet. Maar eerst nog veel informatie halen uit de scenery topics op dit forum :idea:

Stay safe,
Rob.

Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op zaterdag 06 juni 2020, 15:54:47
Dat testrijden belangrijk is ondervind ik regelmatig 8o Al eerder heb ik in een topic beschreven dat ik problemen had met de wisselaandrijvingen die ik zo'n 10 jaar geleden had aangeschaft (74490). In de beide schaduwstations heb ik die vervangen door de 74491 (V2.0). Deze worden intensief gebruikt en tot nu toe zonder problemen :thumbup: Voor de uitrijsporen van de schaduwstations en het kopstation heb ik echter gebruik gemaakt van de oude aandrijvingen met externe decoders en een Powermodule. En één voor één functioneren ze niet meer :evil:

Afgelopen dagen heb ik alle wissels met een oude aandrijving gedemonteerd en het palletje van de eindschakelaar verwijderd. Dat is overigens een aan/uit-uit/aan schakelaar en ik heb ook de verbinding die bij de schakelaar in rust doorverbonden moet zijn gecontroleerd (en/of doorverbonden). Alle aandrijvingen werken nu weer zoals het hoort -met ferme klap- en we gaan door met testrijden :)

Mvrgr,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: Degeluidsman op zaterdag 15 augustus 2020, 08:49:49
Hoi Rob,

De aandrijvingen houden ons bezig, ook hier pas ik ze allemaal aan en soldeer de schakelaars eruit en overbrug dan met een draadje de twee soldeer contacten.

In het schaduwstation heb ik de uitgaande sporen / wissels niet voorzien van een aandrijving maar het veertje losgehaald zodat de wisseltong vanzelf in de juiste stand gaat staan.

Hoe gaat het verder met testen.


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op maandag 17 augustus 2020, 20:03:19
Hoi Peter (en alle andere volgers),
Dank voor je schopje :) Het is alweer een tijdje geleden dat ik het forum had bezocht en dan heb je opeens 11 pagina's ongelezen berichten 8o
Afgelopen weken is er meer rond en aan het huis gebeurd dan aan mijn modeltrein. Toch heb ik af en toe alle treinen laten rijden. Zonder problemen gelukkig (alhoewel het al snel nuttig blijkt om de railgum te gebruiken, zeker op de bezetmelders) en alle wissels functioneren nog naar wens!

Mooiste nieuws is dat ik 1 augustus de DB V 160 006 (Märklin 39741) kon ophalen. Wat een geweldig mooi locje is dat (zie foto) en deze is speciaal bedoeld voor het heen-en-weer verkeer tussen mijn kop- en schaduwstations. Na een korte snelheidsmeting en rappe instellingen in iTrain heeft 'Lollo' z'n eerste ritjes gemaakt. Nu even geparkeerd in het kopstation in afwachting van koelere tijden op zolder (en die lijken er nu aan te komen :D)

Maar goed, er wachten in deze zomerperiode nog genoeg andere klussen en gelukkig ook nog vakantie in september voordat ik met enige regelmaat weer op de zolder te vinden zal zijn ;)

Hartelijke groeten,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op donderdag 10 september 2020, 20:31:48
Hallo iedereen,
Afgelopen dagen is er genoeg regen langs gekomen om weer regelmatig op m'n zolder te zitten. De treinen moeten zoveel mogelijk rijden tenslotte, dat scheelt railgummen. Alhoewel dat op sommige plaatsen toch alweer nodig was 8o

Bij het testrijden pendelen er -volgens een route in iTrain- ook reizigerstreintjes op en neer tussen het bovenste schaduwstation en Kopstation Marre ( op onderstaande tekening de punten A en B ). Dan valt op dat zo'n relatief kleine trein -de V75 of Lollo- een lang blok in het schaduwstation bezet houdt. Daar heb ik wat op gevonden en inmiddels ook uitgevoerd: een extra opstel-pendel-spoor in het schaduwstation (spoor B dus), dat ongeveer net zo lang is als spoor A. De benodigde wissel en rails had ik nog liggen, alleen het aansluiten van de bezetmelders was nog een dingetje. Geen vrije ingangen meer op de S88n, dus er moesten wat aansluitingen worden verplaatst. Allemaal goed gelukt gelukkig (zie beide foto's) en het testrijden is weer begonnen. Tot nu toe ben ik heel happy met deze modificatie.

Voorlopig ga ik weer verder met het inregelen van de locs in iTrain :)

groeten,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op zaterdag 10 oktober 2020, 22:26:03
Beste allen,
Als je aan het testrijden bent (10x  ;)), dan lijkt er verder niet zoveel te gebeuren aan de baan. Geen spannende verhalen voor het forum... En dat terwijl toch grote sprongen voorwaarts worden gemaakt :thumbup:

Allereerst ben ik er achter gekomen dat er een probleem (klik) (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=74762.msg1385003#msg1385003) was met m'n bezetmelders. De laatste drie bezetmelders S88n veroorzaakten storing in iTrain. Dat vergde zoveel aandacht van iTrain, dat andere zaken (zoals op positie rijden en op tijd stoppen in een blok) niet betrouwbaar wilden lukken. Zoals jullie kunnen lezen in mijn post heb ik dat bezetmelder probleem opgelost.

Ik ben lange tijd bezig geweest met het ijken van de snelheid van de locs en het tijdig stoppen in blokken (mede door die knipperende bezetmelders). De ervaringen die ik daar mee heb opgedaan (zoals bv een lang (!) en realistisch ijktraject inrichten) zal ik in een aparte post samenvatten. Maar het resultaat is dat ik nu een heel goed gevoel heb bij het betrouwbaar en consequenmt op positie rijden. Treinen stoppen nu in ieder blok op de juiste positie met een speling van max. één cm. Top dus :)

En ja, ik heb ook weer twee wisselaandrijvingen vervangen  >:-D >:-D Wat een drama die dingen uit 2010!

Er was ook een klein beetje opbouw: verlichting -een ledstrip- in het onderste schaduwstation; nu hoef ik niet meer met een zaklampje te kijken of de treinen op de juiste plek stoppen (zie foto).

En tot slot omdat het Kopstation zo mooi werkt, ook nog een foto daarvan. De goederenlocs wachten met smart op de leisteengroeve en de passagiers op het recreatiemeer :D

Tot de volgende update,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: Degeluidsman op zondag 11 oktober 2020, 08:26:35
Hoi Rob,

Fijn dat je de storing hebt gevonden, bij een computer gestuurde baan moet je kunnen vertrouwen op je bezetmelders anders loopt / rijd het in het honderd.

Had je bij die twee wisselaandrijvingen ( uit 2010 ) de schakelaars verwijderd?


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op zondag 11 oktober 2020, 09:46:56
 @citaat Hoi Peter,
Wel een les geleerd inderdaad: vertrouwen op wat je ziet op het scherm 8o Die bezetmelders gingen allemaal (!) zo nu en dan aan/uit in het schakelbord van iTrain, maar ik heb er nooit iets achter gezocht omdat ik problemen verwacht bij één bezetmelder en niet allemaal tegelijk.

En van die wisselaandrijvingen had ik inderdaad de schakelaars al verwijderd: echter alleen het hefboompje en niet doorverbonden. Ook dat laatste had ik beter gelijk kunnen doen...

Mvrgr,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op vrijdag 30 oktober 2020, 12:07:05
Als je zo'n 10 jaar een pauze hebt gehad in je hobby, dan zijn er van die klussen waar je ooit aan bent begonnen, maar die nooit zijn afgemaakt. Afgelopen dagen heb ik, naast heel veel testrijden :D, één zo'n klus opgepakt: het inbouwen van een decoder, interieurverlichting en sluitlichten in zes 'Blauer Enzian' wagons (Märklin 00776-01 t/m 06). Alle materialen had ik al en het inbouwen zelf ging ook vlot. Ook het programmeren van de decoder ging op het programmeerspoor prima met de MS2. Mijn eerste wagon met DCC-adres 1 rijdt daarom nu rondt. Hieronder een bouwverslagje in foto's.

En om die wagons in de juiste volgorde achter de E03 te hangen heb ik het internet afgespeurd. Hieronder een kopie van -een deel van- de gevonden informatie. Voor degenen die met iTrain rijden: makkelijk op te nemen in het commentaarveld van de eerste wagon (of allemaal natuurlijk) ;)

Hartelijke groeten,
Rob.

=====
De wagons in de set:
Naar Hamburg:
00776.01   Snellzugwagen-Abteilwagen 1. Klasse   Avümh 111   DB   61 80 19-80 101-7   beige/rot, Dach silbern; Wagenränd schwarz   "TEE 55/56 ""Blauer Enzian; W3; Hamburg"""
00776.02   Snellzugwagen-Grossraumwagen 1. Klasse   Apümh 121   DB   61 80 18-80 102-6   beige/rot, Dach silbern; Wagenränd schwarz   "TEE 55/56 ""Blauer Enzian""; W4; Hamburg"""
00776.03   Snellzugwagen-Abteilwagen 1. Klasse   Avümh 111   DB   61 80 19-80 107-4   beige/rot, Dach silbern; Wagenränd schwarz   "TEE 55/56 ""Blauer Enzian; W5; Hamburg"""
00776.04   Speisewagen, 1. Kl. DSG   Wrümh 132   DB   61 80 88-80 108-8   beige/rot, Dach silbern; Wagenränd schwarz   """TEE Blauer Enzian; Hamburg"""
00776.05   Barwagen, 1. Kl. DSG   ARDümh 105   DB   61 80 84-80 102-5   beige/rot, Dach silbern; Wagenränd schwarz   """TEE Blauer Enzian; W6; Hamburg"""
00776.06   Snellzugwagen-Abteilwagen 1. Klasse   Apüm 121   DB   61 80 18-80 110-9   beige/rot, Dach silbern; Wagenränd schwarz   "TEE 55/56 ""Blauer Enzian""; W7; Hamburg"""

Volgorde van de wagons:
Im EK-Buch "TEE-Züge in Deutschland" auf Seite 110 ist ein Bild des TEE "Blauer Enzian". Dort hat er folgende Wagenreihung:
Apümh 121 - Großraumwagen
ARDüm 105 - Barwagen
WRümh 132 - Speisewagen
Avümh 111 - Abteilwagen
Apümh 121 - Großraumwagen
Avümh 111 - Abteilwagen

Somit reichen die 6 Wagen aus dem Set aus, um einen vorbildgerechten Zug zusammen zu stellen.
=====

Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: Gertjan H op vrijdag 30 oktober 2020, 14:38:03
Mooi; hoe lang is nu de totale trein?

In de 'verkorte' versie van deze serie heeft M* ook een wagon met een glazen uitzichtskoepel (4090).
Was dat een echt bestaande wagon en zo ja, waar hoort die dan thuis in de volgorde?

gr. Gertjan
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: basjuh1981 op vrijdag 30 oktober 2020, 15:06:00
 @citaat Die wagon heeft echt bestaan. Volgens mij was deze in het midden van de trein te vinden.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: Wimdouwe op vrijdag 30 oktober 2020, 15:10:27
 @citaat
De uitzichtwagens waren oorspronkelijk aangeschaft voor de Rheingold trein. Begin 70er jaren zijn ze omgespoten in de TEE kleuren.
Deze wagens reden ook in Nederland, wat de Rheingold vertrok vanaf Amsterdam (en Hoek van Holland dacht ik).
Een tijdje lang reden wagens in de Rheingold kleuren en wagens in de TEE kleuren door elkaar.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op vrijdag 30 oktober 2020, 15:48:33
Mooi; hoe lang is nu de totale trein?
....
De totale trein is nu 194 cm lang. Past gelukkig prima in mijn schaduwstations :thumbup:

En volgens Märklin was het voorbeeld van de 4090: 'Voorbeeld: TEE-panoramarijtuig ADüm 101 van de Deutsche Bundesbahn (DB). 1ste klasse.'. En als je dan op ADüm 101 zoekt kom je o.a. op deze (http://www.dbtrains.com/en/coaches/epochIII/rheingold-tee/adm) website uit met heel veel info. Er staat bv een uitleg van de letters van de wagon: 'The meaning of the letters was as following: "A" stood for 1st class, the "D" stood for the fact that there was a small luggage compartment, the "ü" stood for coach corridors between coaches, the "m" stood for coaches which were longer than 24 meter and equiped with the so-called "Gummiwulstübergängen", the modern coach corridors, and electrical heating or heating with the central train wire, and the "h" stood for the fact that the energy supply in the coach was done with an axle generator.'

Maar waar die wagon in de trein zat 8o

Mvrgr,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op woensdag 11 november 2020, 11:29:07
Hoi Volgers,
Mijn volgende klus is om te starten met de scenery van het Kopstation; weer iets heel anders dan digitaal rijden en bouwen :D Een leisteengroeve moet dat min of meer worden. Hoe te beginnen weet ik nog niet, maar dat ga ik vast uitvinden op dit forum :idea: :)

Wat mij wel dwars zat is dat als je begint met scenery en er gaat iets mis met wisselaandrijvingen (en daar heb ik ruime ervaring mee helaas) je de wissel zou moeten demonteren en daarmee ook de scenery weer 'overhoop' haalt. De oplossing had ik een paar keer gezien op het forum: er voor zorgen dat je aan de onderkant van de grondplaat ook bij je wissel kunt. Gisteren dan eindelijk eens begonnen aan die klus en het Kopstation Marre gedemonteerd. Hieronder een fotoverslagje daarvan. Vandaag nog twee wissels te gaan en dan de hele boel weer aansluiten en testen.

En op dit forum zijn veel supermooie scenerydraadjes, maar veelal van gevorderde creatievelingen. Mochten jullie leuke en informatieve links hebben voor scenerybeginners dan zou dat erg mooi zijn :thumbup:

Fijne dag allemaal,
Rob.

Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: joske3 op woensdag 11 november 2020, 19:42:25
@citaat Die wagon heeft echt bestaan. Volgens mij was deze in het midden van de trein te vinden
En hier is die in het echt:

(https://imagizer.imageshack.com/v2/1024x768q90/924/nzWio6.jpg)
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op dinsdag 15 december 2020, 12:25:41
Het vervolg :)
Het Kopstation ziet er inmiddels weer uit alsof er niets is gebeurd. Maar dat bereikbaarheid van wissels vanaf de onderzijde handig is, heb ik helaas al mogen ervaren. Weer zo'n oude aandrijving die defect ging 8o Ik heb nu een set nieuwe aandrijvingen aangeschaft (74491) en als er weer een oud type stuk gaat wordt die gelijk vervangen door een nieuwe!

Ik heb mijn baan zo opgezet dat ik kan wisselen tussen activiteiten. Ontwerpen en (technisch) bouwen heb ik in de afgelopen maanden gedaan -maar is zeker niet afgerond- en het min of meer op zich zelf staande Kopstation lijkt mij de ideale plaats om met scenery te beginnen. Op YouTube zijn heel wat workshops te vinden over het maken van scenery en de kunst is -voor mij- om eenvoudig te beginnen ;)

Afgelopen weken ben ik begonnen met het maken van een 'diorama-bak' rond mijn Kopstation. Ik heb daar 6mm populieren multiplex voor gebruikt en het hout in bruin/zwart geschilderd (RAL 8022), een kleur die blijkbaar ook vaak als eerste laag van de bodem wordt gebruikt. Maar dat is ongetwijfeld afhankelijk van het einddoel.

Tussendoor heb ik ook de eerste rotsen gegoten met behulp van een mal en het resultaat vind ik top. Nu nog even bedenken waar die een mooi plekje kunnen vinden... Op de laatste foto zien jullie de hoek van het Kopstation waar ik ga starten. Het idee is om daar een rotsachtige heuvel met uitkijkpunt over het rangeer/werk terrein te maken. Met wandelpad voor de werknemers die daar gaan lunchen. En als je eenmaal begint zullen er ongetwijfeld meer ideeën opborrelen!

Mvrgr,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: Gertjan H op dinsdag 15 december 2020, 14:51:53
Hoi Rob,
Heb je hele topic nog eens doorgenomen, evenals de 'afgeleide' topics over het ontwerpen van het kopstation e.d.
Maar nu ik je ontwerp bekijk heb ik een vraag: klopt het dat er nog ergens een doorgaand station moet worden ontworpen?

Of is de baan alleen het kopstation en de 2 schaduwstations. Ik dacht zelf het eerste: een 2e station + BW. Dus dan komt er binnenkort weer een ontwerptopic  aan: ontwerp hoofdstation + integratie BW?

gr. Gertjan
 
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op dinsdag 15 december 2020, 16:55:19
Hoi Gertjan,
De baan moet worden zoals jij denkt: nog een BW en extra station. Dat zit dan onder het schuine dak, tegenover het kopstation, aan de andere zijde van de zolder. Het idee van een kopstation was er eigenlijk het laatst, maar heb ik gedaan om met scenery te kunnen experimenteren op een relatief klein oppervlak. Of er binnenkort al een ontwerptopic aankomt weet ik niet; eerst ervaring op doen met scenery knutselwerk ;)

Mvrgr,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: Eerste Scenery Stapjes
Bericht door: ROMiJo op zondag 20 december 2020, 13:20:49
Hi Allen,
Afgelopen week is het XPS-schuim binnen gekomen in verschillende dikten en een hete draad schuimsnijder. Ook voor scenery heb je weer een hoop gereedschap en materialen nodig ;) Een deel daarvan had ik zo'n tien jaar geleden al aangeschaft, maar pas als je echt aan de slag gaat ontdek je wat je mist 8o Onderstaande fotoverslagje geeft de vorderingen in het Kopstation Marre weer. De zwarte acrylverf op de rotswand moet nu even drogen en dan kunnen we er voorzichtig weer wat grijs overheen laten 'lopen'.

En ik wordt altijd blij van positief kritische opmerkingen :thumbup:

Fijne zondag,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: BR221_BR212 op zondag 20 december 2020, 15:10:38
Hallo Rob,


Dat ziet er strak uit! Ik ben benieuwd naar je verdere vorderingen en blijf je zeker volgen.

Maar mag ik vragen waar jij de XPS-platen vandaan hebt? Ik ben heftig opzoek, maar kan alleen maar ''bulkleveranciers'' vinden die hele pakken tegelijk verkopen. Dat is natuurlijk wat veel als je met verschillende diktes wilt werken zoals jij ook doet.


Groeten en fijne feestdagen,

Edwin
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op zondag 20 december 2020, 15:41:49
Hoi Edwin,
Het was inderdaad lastig te vinden, maar ik heb ze hier vandaan: 'De Isolatie Toko' (https://www.isolatietoko.nl/isolatieplaten/xps/platen-per-stuk)

Fijne feestdagen,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op maandag 21 december 2020, 17:23:28
Geweldig zo'n regenachtige dag; kun je lekker veel doen (en leren) ;)
Het matzwart is weg en de eerste boom staat.

Mvrgr,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: Scenery in wording!
Bericht door: ROMiJo op woensdag 23 december 2020, 23:07:19
Het mooie van scenery vind ik inmiddels dat je fantasie behoorlijk wordt uitgedaagd. Natuurlijk wil je de realiteit zoveel mogelijk nabootsen, maar ook in de echte wereld kan/bestaat bijna alles :)
Hier weer wat extra foto's van wat vorderingen.

Ten opzichte van een kale baan en de 'grond' van kurk is dit natuurlijk veel sfeervoller en het is geweldig om te zien wat je met al die materialen kunt bereiken. Ik probeer het werk zoveel mogelijk af te kijken bij andere forumleden en via workshops op YouTube, maar kopiëren zonder ervaring is best wel lastig. Met gezond verstand kom je een eind, maar ervaring (van een leermeester) doet ook een hoop!

Zo ben ik nog niet helemaal tevreden met het wandelpad naar boven; dat moet realistischer kunnen. Maar de wandelaars vonden het geen probleem blijkbaar... ;)

Mvrgr,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ramdani op donderdag 24 december 2020, 12:14:33
ik vind het prima gelukt zo voor een eerste keer  :favorite: ,
ervaring krijg je door het zelf te doen en dan ondervind je ook wat de beste werkwijze voor jezelf is;
 
mvg,
Michel
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: nieuwe BR 94 rijdt Kopstation binnen
Bericht door: ROMiJo op woensdag 30 december 2020, 17:24:10
Op de valreep van 2020 heb ik vandaag het aantal locs uitgebreid met een nieuw stomertje: een BR 94 (Märklin 37180). Ik wilde graag in het kopstation niet alleen een V100 en V60 voor het -automatische- rangeerwerk, maar ook een stoomlocje. Deze BR 94 combineert stoom en telex-koppelingen; ideaal :) Daarnaast vind ik het ook een erg mooie loc. Inmiddels heb ik de loc ingevoerd in iTrain en 'afgeregeld' en zijn de eerste bewegingen op de baan uitgevoerd. De loc rijdt prima en de geluidsfuncties maken het plaatje compleet. Helemaal happy dus :D

Mvrgr,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ceess op woensdag 30 december 2020, 17:34:33
En zo heb je er weer een leuk functioneel stomertje bij.  :arrow: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: Haradigi op woensdag 30 december 2020, 21:38:51
Hi Rob,

Mooie lok die BR94, veel plezier ermee.

groet
Harald
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: wimpietje op donderdag 31 december 2020, 05:21:06
Mooi Locje he 🤙
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: Degeluidsman op donderdag 31 december 2020, 07:49:31
Mooi locje om het jaar mee af te sluiten Rob, veel plezier ermee.


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: lucdiels op donderdag 31 december 2020, 08:58:32
Rob, inderdaad een zeer mooie loc. Die rijdt bij mij ook rond. Veel plezier ermee in 2021.

fijn jaareinde nog.

Luc
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: Silco_88 op donderdag 31 december 2020, 09:13:48
Mooie lok, rookt prima  :D. Wat ga je erachter hangen?
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op donderdag 31 december 2020, 11:28:04
@citaat...@citaat
Iedereen bedankt voor de leuke reacties :thumbup:

@Silco: Er komt inderdaad veel rook uit de pijp (een Märklin 72270 rookgenerator) en het lijkt er op dat de rookolie ook snel op is 8o En de wagons -voor de leisteengroeve- die ik er achter ga hangen zijn de insider wagons van 2005 (Märklin 46022; zie foto van Roel hieronder uit dit topic: 'Rangeren hoe moet dat? & Ontwerp Kopstation' (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=78799.msg1348418#msg1348418)).

Allen een fijne en gezellige jaarwisseling!
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op donderdag 21 januari 2021, 14:17:36
Er is niet zoveel gereden de laatste tijd. Scenery maken is ook leuk en er gaat ook veel tijd in zitten :D
Hier weer een update met foto's van de laatste stand van zaken. Allereerst heb ik de kleur van de (leistenen) rotswand aangepast: donkerder gemaakt en 'vervuild'. Verder heb ik de rails voorzien van roest en ballast. Dat laatste ligt nu te drogen en ik ben benieuwd naar het eindresultaat.

Ondertussen ook allemaal groen besteld om de rest van deze vlakte aan te kunnen kleden. Er gaat weer een wereld voor me open O:-D

Mvrgr,
Rob.

Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op maandag 08 februari 2021, 14:17:16
Met dat geweldig mooie winterweer is het ook lekker warm om binnen te zitten ;) De scenery probeerhoek op mijn baan vordert dan ook gestaag :)

Misschien is het goed ook even terug in de tijd te gaan en te vertellen hoe ik diverse dingen heb aangepakt. De 'bouw' van de rotsen heb ik hierboven al uitgebreider beschreven, maar de verdere ondergrond nog niet. Op de eerste foto zien jullie een 'winters landschap'. Dat wordt veroorzaakt doordat ik de ondergrond met 'Gerstaecker Modelleerpasta/licht/fijn' heb bewerkt. Vooral om toch enige variatie in hoogte te krijgen (onder andere van het pad) en een minder effen ondergrond voor de zomerweide en het terrein tussen de geballaste rails. De paaltjes voor het hekwerk heb ik overigens vooraf op de vlakke ondergrond geplaatst op de gewenste afstand van elkaar. Daarna de ondergrond weer donkerbruin geverfd met latex (zie tweede foto; RAL8022, zwartbruin).

De rotsen vond ik minder goed gelukt. Te licht en te weinig diepte. Uiteindelijk toch maar besloten het nog een keer te proberen. Eerst alles in behoorlijk donkergrijs geschilderd en daarna aangezet met een lichtere grijs . Tot slot met okergeel/bruin/mosgroen geprobeerd er iets meer realisme in te krijgen. Zie beide foto's voor het eindresultaat. Ik vind het beter dan de eerste poging, maar het is het nog niet helemaal...

In de volgende reactie meer over ballast en gras :)
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: ROMiJo op maandag 08 februari 2021, 14:42:09
Hierboven hebben jullie al een foto gezien van de geballaste rails. Dat heb ik, na heel veel topics over ballasten te hebben gelezen, gedaan met Busch 7069, bedoeld voor C-Rails. De reden dat ik dat heb gedaan is omdat het goed bij de C-Rails past en als je het verder wilt 'aanpassen' (zoals roest aanbrengen) kun je dat afstemmen op de (on)mogelijkheden die je met C-Rails hebt (zoals geen ballast tussen de bielsen). Op de eerste foto zien jullie het resultaat van het aanbrengen van roestpigmenten (ASOA, donker en middeldonker roestpigment).

Vervolgens werd het tijd om te gaan tuinieren met gras. Ook hier weer veel workshops gezien op YouTube en wat je natuurlijk nodig hebt is materiaal. Op de foto hieronder staat mijn verzameling gras. Daarbij heb ik geprobeerd om de tinten (vroeg)zomer te houden en op elkaar af te stemmen. Het leek me ook leuk om te experimenteren met lange grasvezels (6 en 9 mm), maar om die rechtop in de lijm te krijgen heb je een grassmaster nodig. De optie met een vliegenmepper en theezeefje sprak mij wel aan vanwege de prijs ;) Het apparaatje was zo in elkaar geknutseld en werkt boven verwachting goed. Er blijft natuurlijk een verschil zitten of je gras met behulp van 25KV in de lijm schiet of met de beduidend mindere 4KV van de vliegenmepper, maar het resultaat is niet slecht: zie het proefstukje op de foto hieronder.

En nu kon het tuinieren beginnen: de ondergrond ingesmeerd met boekbinderslijm en vol gestrooid met 'micro-strooisel'. Een mengsel van veel donkergroen en een stuk minder lichtgroen en bruin. Na een nachtje drogen het oppervlak met een pipet weer voorzien van verdunde lijm (ongeveer 1 deel lijm op 1 deel water met het drupje afwasmiddel) en daarna met mijn theezeef de eerste laag relatief korte (2,5mm) grasvezels er op gestrooid. Nadat deze laag was gedroogd was het lange gras van 9mm aan de beurt. Daar heb ik een iets minder verdunde lijm voor gebruikt (anders vloeit het uit in je vorige lagen) en die rond de rots en onder het hekwerk aangebracht. Vervolgens weer met de theezeef en lang gras aan de slag. Het resultaat zien jullie in de laatste foto.

Naast de afwerking wordt het nu tijd voor het aanbrengen/bijwerken van de details. Het resultaat daarvan komt in de volgende post.

Met winterse groet,
Rob.
Titel: Re: Bouw van een BW en Station: revived!
Bericht door: mphoi op maandag 12 juli 2021, 03:11:14
Een tweetal opmerkingen.
1)
Ik ken eigenlijk niemand die detectie op de wissels heeft en uit mijn jaren lange ervaring vind ik het nog steeds niet nodig.
Hier staat mijn toepassing: https://forum.3rail.nl/index.php?topic=80122.msg1389303#msg1389303
.
Er wordt steeds aan de algemene eis voldaan dat als de trein het volgende blok binnenrijdt dat dan het voorbijgereden sein rood gaat tonen. Maar bij een wisselstraat sluiten de blokken niet direct op elkaar aan. Daardoor duurt het enige tijd voordat het voorbijgereden sein rood gaat tonen.

Bij NS/ProRail gaat dat bij de lichtseinen veel sneller. Zodra het sein voorbijgereden wordt, gaat het sein op rood. Dat betekent dat de eerste (wissel)bezetmelder na het sein het sein op rood behoort te zetten. In iTrain is dat nog niet geregeld. Dat komt waarschijnlijk omdat in iTrain er geen verplichting is om wisselbezetmelders te gebruiken. ...
Wisselbezetmelder Y7T moet eigenlijk 2 seinen op rood zetten.
Een ander voordeel van wisselbezetmelders is dat als een trein onverhoopt te ver doorrijdt en op een wissel tot stilstand komt, het dan in iTrain gesignaleerd wordt. Andere rijwegen via zo'n wissel worden dan geblokkeerd.

2) Blok SS2-01 ligt tussen twee wissels. Dan is het handiger om de lengte van de niet-gedetecteerde begin- en einddelen van het blok bij de betreffende wissels op te tellen. Het gaat daarbij om 18,6 cm aan het begin en om 17,2 cm aan het eind van het blok. Het blok wordt daardoor 35,8 cm korter. Het effect is dat bij Vul automatisch het begin en het eind van de bezetmelders meteen op de juiste plaatst staan. Want nu moet je dat nog steeds handmatig aanpassen.