3rail Forum

Modelbaanbesturing & Software => Digitale Besturing (alle merken) => Topic gestart door: opatrein op dinsdag 19 november 2019, 15:40:39

Titel: Adres hoger dan 80 wijzigen met mobile station
Bericht door: opatrein op dinsdag 19 november 2019, 15:40:39
Beste medespoorders,
Ik rij heel eenvoudig met een mobile station. De adressen daarin gaan tot en met 80.
Nu heb ik een roco loc voor Märklin systeem gekocht via MP, maar deze heeft adres 99. Hoe kan ik deze wijzigen en aan het rijden krijgen met het mobile station?
Hij heeft verschillende funkties, o.a. met F6 (zwaailichten en rangeerlichten).
Alvast dank voor jullie reacties.
Opatrein
Titel: Re: Adres hoger dan 80 wijzigen met mobile station
Bericht door: David666 op dinsdag 19 november 2019, 16:04:45
Mobile station 1 of de 2e versie?
Titel: Re: Adres hoger dan 80 wijzigen met mobile station
Bericht door: ronaldk op dinsdag 19 november 2019, 16:09:04
Kijk even in de handleiding van je  Mobile Station 1 (https://static.maerklin.de/damcontent/97/3d/973d487ddda17f66aae9a3d31a81cf511434542447.pdf) op bladzijde 19 (nederlandse deel) van de PDF of download even de handleiding via de volgende webzijde:  Webzijde Märklin Mobile Station I (https://www.maerklin.de/de/produkte/details/article/60652/)

Groet Ronald.
Titel: Re: Adres hoger dan 80 wijzigen met mobile station
Bericht door: opatrein op dinsdag 19 november 2019, 16:25:18
Bedankt voor je reactie Ronald. Het is nummer 60652 en ik heb hetzelfde boekje. Maar mijn probleem is dat de lok niet wordt gezien met 99.
Titel: Re: Adres hoger dan 80 wijzigen met mobile station
Bericht door: i_m_johny op dinsdag 19 november 2019, 16:35:22
Ik neem aan dat je roco loc een Dcc decoder heeft.

En volgens mij ondersteunt de MS1 geen dcc.

Groeten,

Jan
Titel: Re: Adres hoger dan 80 wijzigen met mobile station
Bericht door: opatrein op dinsdag 19 november 2019, 16:47:06
Ik heb geen flauw idee Jan en ik durf hem niet te openen.
Wat raad je me aan?

Titel: Re: Adres hoger dan 80 wijzigen met mobile station
Bericht door: ErikW op dinsdag 19 november 2019, 16:56:49
Ik vermoed dat er een simpele LokPilot decoder inzit, die alleen DCC ondersteunt.  Je hebt dus een aantal mogelijkheden :
- De decoder vervangen door een soortgelijke decoder die Motorola (MM) en/of MFX ondersteunt;
- De Mobile Station vervangen door een Mobile Station 2;
- De lok omruilen;

Succes!

Erik
Titel: Re: Adres hoger dan 80 wijzigen met mobile station
Bericht door: Dirk-Jan op dinsdag 19 november 2019, 17:12:07
 @citaat
Of iemand vinden die het voor je kan aanpassen.
Misschien op een lokale stamtafel bijeenkomst?

Dirk-Jan
Titel: Re: Adres hoger dan 80 wijzigen met mobile station
Bericht door: ronaldk op dinsdag 19 november 2019, 17:44:51
Hoi,

Bedankt voor je reactie Ronald. Het is nummer 60652 en ik heb hetzelfde boekje. Maar mijn probleem is dat de lok niet wordt gezien met 99.

Ga even naar een winkelier in de buurt met de vraag of hij de lok even kan uitlezen. En zo nodig op Motorola en een adres lager dan 80 kan zetten. Of vraag een bevriende forummer of andere modelspoorder of hij / zij het voor je kan doen.

Groet Ronald.
Titel: Re: Adres hoger dan 80 wijzigen met mobile station
Bericht door: NL-modelspoor op dinsdag 19 november 2019, 17:47:34
Is het niet zo dat je een adres kan programmeren zonder het oude adres in te vullen?  Als je maar een loc hebt aangemaakt in de MS1. Staat niet voor niks een waarschuwing in de handleiding dat alleen de te programmeren loc op de baan mag staan.
Titel: Re: Adres hoger dan 80 wijzigen met mobile station
Bericht door: Haradigi op dinsdag 19 november 2019, 18:01:34
Hi ?   (Opatrein)

Ik weet niet waar je woont maar bij onze "Stamtafel-Utrecht" ben je welkom.
Uiteraard ook als je gezellig wil kletsen, over onze hobby, of info / hulp nodig hebt.
Hieronder de stamtafels:
 klik hier  (https://forum.3rail.nl/index.php?board=330.0)

groet
Harald
Titel: Re: Adres hoger dan 80 wijzigen met mobile station
Bericht door: KNed op dinsdag 19 november 2019, 21:41:53
Is het niet zo dat je een adres kan programmeren zonder het oude adres in te vullen?  Als je maar een loc hebt aangemaakt in de MS1. Staat niet voor niks een waarschuwing in de handleiding dat alleen de te programmeren loc op de baan mag staan.

Dat kan inderdaad. Als het een Multiprotocol decoder is gewoon even opnieuw programmeren.
En als het inderdaad een Roco-voor-Marklin loc is is de kans groot dat het een Multiprotocol decoder is.

Trucje om dit te regelen: haal alle locs van de baan behalve de Roco loc. Zet in je MS loc met catalogusnummer 36850. Ga naar het menu en kies voor adres veranderen en stel een nieuw adres in tussen 1 en 80. Vervolgens wordt de loc vanzelf geprogrammeerd.

Koen
Titel: Re: Adres hoger dan 80 wijzigen met mobile station
Bericht door: opatrein op dinsdag 19 november 2019, 22:02:05
Dat doet hij niet Koen....
Titel: Re: Adres hoger dan 80 wijzigen met mobile station
Bericht door: David666 op dinsdag 19 november 2019, 23:04:53
Dan blijft optie in bericht zes nog over. Of naar iemand gaan of handelaar die dit wel voor je kan veranderen of uitzoeken wat voor decoder er nu precies inzit.
Titel: Re: Adres hoger dan 80 wijzigen met mobile station
Bericht door: KNed op dinsdag 19 november 2019, 23:32:54
Inderdaad, even uitlezen bij iemand anders.
Maar als dit niet werkt dan verwacht ik dat deze decoder niet compatible is met jouw mobile station.

Koen
Titel: Re: Adres hoger dan 80 wijzigen met mobile station
Bericht door: i_m_johny op woensdag 20 november 2019, 06:55:43
Er is natuurlijk nog de optie om een 2de hands MS2 te kopen en erna de MS1 te verkopen.

Dan heb je o.a. het voordeel van DCC ondersteuning en hoef je niet meer 'om te klooten' met decoders e.d. Dat levert vanzelf zijn geld weer op.

Groeten,

Jan
Titel: Re: Adres hoger dan 80 wijzigen met mobile station
Bericht door: opatrein op vrijdag 22 november 2019, 14:50:08
Dag allen,
Tot zover bedankt voor jullie reacties.
Een bekende heeft met zijn CS3 het adres al kunnen wijzigen in 22, nu past hij op mijn MS1.
De verlichting vooruit (wit) en achteraan (rood) als hij vooruitrijdt werkt, evenals de schakeling voor de rangeerlichten.
Echter doet de verlichting bij achteruitrijden (omschakeling wit-rood) alsmede de zwaailichten het niet zowel op de CS3 als de MS1.
Misschien dat een van jullie hier de oplossing kan bieden?
Groeten,
Opatrein
Titel: Re: Adres hoger dan 80 wijzigen met mobile station
Bericht door: NL-modelspoor op vrijdag 22 november 2019, 14:58:23
Misschien heb ik het gemist, maar om wel Roco model gaat het (catalogusnr)?
Titel: Re: Adres hoger dan 80 wijzigen met mobile station
Bericht door: opatrein op vrijdag 22 november 2019, 15:13:46
Johan, ik heb een vervangende doos dus ik weet het catalogusnummer niet, helaas.
Maar het is een NS 2299 van Roco af fabriek voor Märklin digitaal voor zover ik weet.
Grt, Maurice
Titel: Re: Adres hoger dan 80 wijzigen met mobile station
Bericht door: ErikW op vrijdag 22 november 2019, 16:02:38
Hallo opa Maurice,

Volgens deze info is het een ESU LokPilot 1.0 :

https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=12605.0

Als de verlichting niet goed schakelt, kun je met de CV's aan de slag.  Een alternatief is de decoder resetten (CV8 op 8).  Dan komt hij waarschijnlijk op adres 3 terecht.

Erik