3rail Forum

Modelbaanbesturing & Software => Analoge Besturing => Topic gestart door: bengali op dinsdag 20 augustus 2019, 21:50:01

Titel: Trafo 110V
Bericht door: bengali op dinsdag 20 augustus 2019, 21:50:01
Ik ben gisteren een treintje gaan ophalen (enfin de hele kofferruimte zat vol ;) en daarin vond ik 5 trafo's op 110 volt.  Van die leuke oude bakken die mooi staan bij mijn oude baan.  Vallen die op een of andere manier naar 220 volt te brengen zodat ze weer bruikbaar worden?
Titel: Re: Trafo 110V
Bericht door: Erik Baas op dinsdag 20 augustus 2019, 22:04:44
Alleen als je een (verhuis-)trafo van 230 naar 110 V bij 50 รก 80 VA op de kop weet te tikken, en dat gaat je vele tientallen euro's kosten.

Edit: ik ontdek nu pas (via Google) dat er omvormers te koop zijn voor 20 tot 30 euro! Misschien dan toch... ?
Titel: Re: Trafo 110V
Bericht door: Nieuwenhuis op dinsdag 20 augustus 2019, 22:20:33
Dag Ben.

Aangezien je deze vraag stelt, neem ik aan dat je over onvoldoende (basis)kennis elektrotechniek beschikt :roll:
Het is in principe mogelijk om de 110V transformatoren werkend op het 230V lichtnet aan te sluiten, maar je
gaat dan wel aan de primaire zijde van de transformatoren en dus met onveilige spanning werken, wat zonder
die basiskennis niet echt aan te raden is ... :warning:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: Trafo 110V
Bericht door: Hanzi op dinsdag 20 augustus 2019, 23:26:25
Je maakt me nieuwsgierig, Erik N.!
Ben als electrotechneut toch wel beniewd naar je oplossing, buiten hetgeen al door Erik B. werd aangedragen.
Titel: Re: Trafo 110V
Bericht door: hmmglaser op dinsdag 20 augustus 2019, 23:44:34
Ik ben als electricien ook benieuwd hoe je dat veilig doet want bij mijn weten zijn deze trafo's speciaal voor 110v gemaakt,gewikkeld dus.
Naar mijn idee zijn er 2 opties of een trafo 230 naar 110 met genoeg VA of een omvormer met genoeg Watt.
Dat zou ik idd doen trafo's in serie gaan zetten heel veilig :important:
Titel: Re: Trafo 110V
Bericht door: Hanzi op dinsdag 20 augustus 2019, 23:48:06
Gewoon 2 trafo's in serie zetten. Hij heeft er 5 dus 2x2 trafo's werken en de 5e terug in de doos.
Dat is een erg slechte tip, dus: NIET DOEN!!!
Titel: Re: Trafo 110V
Bericht door: Erik Baas op woensdag 21 augustus 2019, 01:02:27
In serie geschakelde trafo's gaan niet doen wat je wilt, en zijn bovendien levensgevaarlijk! De suggestie is absurd...  :-(
Titel: Re: Trafo 110V
Bericht door: Nieuwenhuis op woensdag 21 augustus 2019, 09:09:37
Ben als electrotechneut toch wel beniewd naar je oplossing ...
Ik ben als electricien ook benieuwd ...
Vermogenselektronica, maar dat hoort naar mijn mening niet thuis op dit forum :warning:

Gewoon 2 trafo's in serie zetten.
Leen, met onveilig advies is Ben zeker NIET geholpen!

Ben, ik denk dat dit (https://www.allekabels.nl/omvormer/1740/1045237/omvormer-230-naar-110-volt-45-watt.html) de juiste oplossing is wanneer je de oude
transformatoren toch op de juiste en veilige wijze wil gebruiken.
(afstemmen van vermogen omvormer op dat van de transformatoren)

Groeten,

Erik.
Titel: Re: Trafo 110V
Bericht door: bengali op woensdag 21 augustus 2019, 10:55:18
Dank je allen voor de voorstellen, maar ik leer hieruit dat ik deze trafo's niet zal gebruiken en braafjes naar het oud-ijzer zal gaan brengen :( Veiligheid gaat toch echt wel voor en mijn kennisniveau laat mij jullie truucjes niet toe.

Titel: Re: Trafo 110V
Bericht door: Marklindak op vrijdag 23 augustus 2019, 21:20:09
Gents,

Na overleg binnen beheer besloten alle posten na nummer 9 te archiveren.

Het gaat, na het besluit van de topicstarter om de transformatoren niet te gaan gebruiken, daarna niet meer over analoge besturing van een treinbaan maar over het parallel schakelen van trafo's.

Dit laatste hoort niet in dit topic thuis!