3rail Forum

Modelbaanbouw & Scenery => Weatheren => Topic gestart door: Jasperkc op zondag 28 juli 2019, 21:31:36

Titel: Graffiti in model
Bericht door: Jasperkc op zondag 28 juli 2019, 21:31:36
Goedenavond allemaal,

Ik zie wel eens in modelbouw zaken setjes met graffiti te koop. Ook zie ik wagons en treinen te koop met graffiti erop. Ik vraag mij wel af of dit mag. Op graffiti zit toch ook copyright? Of zit ik er nu helemaal naast? Ik zag net op YouTube een filmpje over graffiti, vandaar.

Groet, Jasper

https://youtu.be/25eMnEmWFjs
Titel: Re: Graffiti in model
Bericht door: LordSinclair op maandag 29 juli 2019, 15:46:22
Je kan als bedrijf natuurlijk ook gewoon een gravity "artist" inhuren om voor de modelbouw een paar "mooie" "kunstwerken" te maken. Hierdoor heb je alle rechten in eigen hand.
Titel: Re: Graffiti in model
Bericht door: ronaldk op maandag 29 juli 2019, 16:36:25
hoi,

Ik zie wel eens in modelbouw zaken setjes met graffiti te koop. Ook zie ik wagons en treinen te koop met graffiti erop. Ik vraag mij wel af of dit mag. Op graffiti zit toch ook copyright? Of zit ik er nu helemaal naast?

Als je heel principieel naar de auteurswet zou kijken: je hebt gelijk. Ware het niet dat een "auteur" of maker moet kunnen aantonen dat het van hem is ;) Maar goed het graffitispuiten is in de meeste gevallen niet legaal, dus iemand die het gaat doen zal dat niet zo snel claimen. Vanwege alle gevolgen :D

Je kan als bedrijf natuurlijk ook gewoon een gravity "artist" inhuren om voor de modelbouw een paar "mooie" "kunstwerken" te maken. Hierdoor heb je alle rechten in eigen hand.

Inderdaad zoals deze  Artitec graffiti decals (https://www.artitecshop.com/nl/graffiti.html) zijn ontworpen door hun eigen huisontwerper. Dus geen probleem met rechten.

Groet Ronald.
Titel: Re: Graffiti in model
Bericht door: pajomaho op maandag 19 augustus 2019, 16:53:35
Er is ook een Märklinset met graffiti-wagens (26547 Zugpackung "Nahverkehr Graffiti" met een onbekladde 212 112-7, uit 2007, uitgegeven door de Eurotrain groep). Deze staat niet in de Koll Kompakt 2019, omdat meneer K dat eveneens tegen de wet vindt. Terwijl het toch gewoon door M* uitgegeven wagens zijn die ze in de fabriek beschilderd heeft. Naar mijn idee zou dat gewoon nabootsing van de realiteit zijn en in de Koll opgenomen moeten worden (of je het nu wel of niet mooi/juridisch geschikt vindt). Heb ik een boeiende discussie met hem over gehad, die afgesloten is met een mp3 bestandje van de Duitse jaren '80 popgroep "Rheingold" met "Graffitis".

Groet, Paul
Titel: Re: Graffiti in model
Bericht door: Ludo1957 op maandag 19 augustus 2019, 17:09:08
Dat kan je toch lekker zelf doen? :-)
Titel: Re: Graffiti in model
Bericht door: Robert op maandag 19 augustus 2019, 23:25:01
Ik ben misschien ?old school?, maar ik heb een diepgewortelde afkeer van grafitti. Waar je ook gaat of staat: alles is ondergekliederd. In de tijd dat ik nog frequent met het openbaar vervoer reisde, kwamen er regelmatig treinstellen het station inrijden, waar je niet eens door de ramen naar buiten kon kijken.....

Het is voor mij volledig onbegrijpbaar dat er ook maar enige vorm van acceptatie is voor hè bekleden van zowel privé als openbaar eigendom.

Dit moest ik gewoon even kwijt!

Desondanks veel modelspoorplezier !

Mvrgr
Robert
Titel: Re: Graffiti in model
Bericht door: frenkievee op dinsdag 20 augustus 2019, 08:50:14
Zeer eens Robert,

Maar zolang in de media mensen als Erik de Zwart (en andere) als "treinengek" wordt aangeduid en de graffiti spuiters als "graffitikunstenaars" gaat er ergens iets helemaal fout. Dit soort termen zouden eigenlijk gewoon andersom moeten zijn.....
Zie dit artikel bij NH Nieuws (https://www.nhnieuws.nl/nieuws/189086/treinengek-erik-de-zwart-witheet-om-bekladde-wagons-spuitbusterroristen-zijn-het).
Titel: Re: Graffiti in model
Bericht door: Jan22 op maandag 14 oktober 2019, 13:05:43
Zo bont als in het echt zul je 't in model niet snel maken:
(https://forum.3rail.nl/index.php?action=dlattach;topic=76725.0;attach=180519;image)
Ik dacht even aan Frank; Bron: 2-Luik (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=76725.msg1319513#new)
Titel: Re: Graffiti in model
Bericht door: Dirk-Jan op maandag 14 oktober 2019, 14:08:57
  :roll: Ik vraag me wel eens af waar dat graffiti tuig al die spuitbussen koopt. (of steelt)
En gratis zijn die spuitbussen ook niet, hoe gestoord ben je om daar je geld aan uit te geven.
Bovendien moeten somige winkeliers toch ook in de gaten hebben aan wat voor soort volk ze die spuitbussen verkopen.
Die boeit het blijkbaar ook niet.

Dirk-Jan
Titel: Re: Graffiti in model
Bericht door: ronaldk op maandag 14 oktober 2019, 14:24:30
 @citaat Dirk-jan: Tja... Dan kan je alles wel kapot redeneren. Voor sommige is juist het graffitispuiten een "hobby". En een hobby mag geld kosten  :D Trouwens tegenwoordig wordt een "Bansky" (https://nl.wikipedia.org/wiki/Banksy) als kunst gezien en is daardoor wel wat waard. Dat was ook een graffitispuiter ....

Groet Ronald.