3railforum

Modelbaanbesturing & Software => Digitale Märklin Besturing => Topic gestart door: bascas op zondag 02 juni 2019, 11:28:23

Titel: CS2 Overleden
Bericht door: bascas op zondag 02 juni 2019, 11:28:23
Hallo, zet vanmorgen mijn baan aan en hoor een knetter en ruik brandlucht. Vervolgens doet mijn cs 2 het niet meer. In zoverre, kan mijn treinen niet meer aansturen. Volgens de display staat er 0 stroom op het hoofdspoor en programmeerspoor. Bezetmeldingen werken nog wel. Ik heb vorige week de installatie vergeten uit te zetten, en die heeft dus een week gebrand. Daar zou het toch niet aan liggen? Verder heb ik met een set wagons gereden die eerst kortsluiting veroorzaakten. Dit had ik verholpen en ermee gereden. Nu stonden deze ook nog op de baan. Stel dat die weer voor kortsluiting hebben gezorgd dan gaat die cs2 er toch niet van kapot?
Groet Bas
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: Degeluidsman op zondag 02 juni 2019, 11:34:21
Hoi Bas,

Tegen kortsluiting zou hij beveiligd moeten zijn.
Ook het lang aan laten staan mag op zich geen probleem zijn.

Er zit niets anders op dan hem op te sturen naar Märklin ben ik bang.


Mvg,

Peter Degeluidsmsn
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: Nmbs1975 op zondag 02 juni 2019, 12:31:17
Beste Bas

Ik heb dit ook eens meegemaakt.
En dit ook door een kortsluiting.
Mag ik je vragen welke Cs2 je hebt .
Bij mij was dit toen een 60213 .
Vanaf de 60214 zou er een andere beveiliging moeten inzitten . Maar vraag me niet wat of hoe
Heb dit ook maar eens via via vernomen.
Nu je Cs 2 binnen doen gaat je 350 euro kosten .
Dus mocht ik van jou zijn kijk eens voor een tweedehands.
Je oude centrale kan je dan wel nog gebruiken als slafe centrale (Niet als booster)

Groeten Benny
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: Lotschberg op zondag 02 juni 2019, 12:32:58
Hoi Bas,

Bijzonder, maar balen. Heb je hem al gereset? Immers je bezetmeldingen werken nog.
Zit er geen kortsluiting in je baan zelf? (Heb ik recent gehad. Lipje van een K-rail tegen staaf!). Sluit je Cs ff op een los stukje rail aan en test hem dan of een loc rijdt.

Wat Peter schrijft ze zijn prima beschermd tegen kortsluiting.

En anders? Laten maken of een nwe? :-(

Groeten
Harry
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: Nmbs1975 op zondag 02 juni 2019, 15:09:32
Het uit testen en resetten moet Bas niet meer proberen . Dit gaat toch niet lukken vrees ik . Hij mag het natuurlijk altijd eens proberen.
Daar de eindtrappen doorgebrand zijn van de power naar het spoor .
En wat betreft de beveiliging vanaf de 60214 zou deze beter beveiligd tegen deze soort grote kortsluitingen . De 60213 de eerste generatie Cs2 heeft dit jammerlijk niet . Bij me was het door de stroom niet af te zetten en de massadraden aan te koppelen . Ook een vonk en geknetter en had dan hetzelfde als Bas neerpent.

Indien Bas iemand zou kennen die iets van elektronica weet . Zou dit natuurlijk goedkoper uitkomen.
Inpv een nieuwe of tweedehands cs2.
Groeten Benny
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: brund55 op zondag 02 juni 2019, 15:18:54
 @citaat Misschien kan Bas daarvoor contact opnemen met John (Looney Tunes).
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: bascas op zondag 02 juni 2019, 15:23:57
Ik heb de 60214 versie 3.68. Met als voeding 60101.
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: ronaldk op zondag 02 juni 2019, 15:45:43
Gewoon naar een goede winkel gaan en daar vragen of ze hem willen opsturen naar Märklin voor reparatie. Niet meer aan lopen klooien. Een les voor de volgende keer om de boel goed af te sluiten en de boel stroomloos te maken.

Groet Ronald.
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: bascas op zondag 02 juni 2019, 15:47:56
Ronald, wat bedoel je precies met stroomloos maken.
Ik snap nog steeds niet hoe ik ineens kortsluiting kan hebben. 2 dagen geleden deed alles het nog en ik heb niks veranderd sindsdien.

Groet Bas
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: ronaldk op zondag 02 juni 2019, 16:00:41
hoi,

Ronald, wat bedoel je precies met stroomloos maken.

Gewoon de stekker uit het stopcontact trekken als je van je treintjeszolder gaat. Hier gaat altijd alles uit de stopcontacten. Dan is alles stroomloos.

Ik snap nog steeds niet hoe ik ineens kortsluiting kan hebben. 2 dagen geleden deed alles het nog en ik heb niks veranderd sindsdien.

Denk je dat het aan de kortsluiting ligt? Wat denk je aan een week 24uur per dag je centrale aan hebben staan. Al dan niet onder "volle" belasting? Dat maakt het ook niet beter. Maar controleer je baan goed. Ik vind het wel apart dat wagonnetjes sluiting kunnen veroorzaken. Tenzij zij verlichting hebben. Maar dan nog.

Maar gewoon met je CS2 naar een goede dealer gaan. Daar inleveren en laten na kijken door Märklin. Dat is de enige oplossing. Alle andere oplossingen is prutsen aan een dure centrale waar je niets aan hebt.
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: speeltmettreintjes op zondag 02 juni 2019, 17:00:07
Het display werkt nog en je hebt terugmeldingen, dus de CS 2 werkt nog gedeeltelijk. Uit de antwoorden van Benny en anderen concludeer ik dat de booster kapot is. Nu vraag ik me af of de CS 2 nog een digitaal signaal op de uitgang voor een externe booster zet. Zo ja, dan zou je met een externe booster (+ voeding) weer kunnen rijden. Als je er toevallig al een hebt, kun je het uitproberen. Zo niet, kun je er misschien eentje lenen om het te testen.

Ik weet niet hoe duur een eventuele reparatie is, maar als dit werkt, is een (eventueel tweedehands) booster + voeding misschien wel goedkoper. Wil je bij Märklin blijven, dan denk ik aan de 60174, maar het mag natuurlijk ook een passende van een ander merk zijn. Wel even opletten dat je hem ook nog kunt gebruiken als je in de toekomst nog eens overstapt op een andere centrale. Zo past een 60173 bijvoorbeeld niet bij een CS 3.
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: Lotschberg op zondag 02 juni 2019, 17:14:09
Hoi Bas,

zie bijgaand draadje van een eerder slachtoffer op dit forum  https://forum.3rail.nl/index.php?topic=43694.0

succes en groet,
Harry
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: Nmbs1975 op zondag 02 juni 2019, 20:55:47
Beste Bas

Lees ik dat goed dat jou transfo 60101 is deze levert 100VA/ 5A.
Nu staat er door märklin wel aangeschreven dat je deze enkel mag gebruiken bij spoor 1 en LGB
Staat zelfs in wiki denk ik .

Dus bij de kleinste kortsluiting kan er van alles doorbranden of in het slechtste geval zelfs vast gelast worden door de te hoge spanning. 
En dit is er bij jou gebeurd denk ik .
Voor je opnieuw begint eerst alles testen.  Zelfs de wisselaandrijvinge enz.....
Ook het rijdende materiaal.

Wel een goed idee speelmettreintjes van de booster inpv de centrale dit komt goedkoper uit en het werkt perfect . Heb dit ook ergens gelezen. Ik kon dit niet aangezien ik nog 4 boosters 6017 heb. Vandaar heb ik mijn centrale laten repareren en is deze opgegrade naar een 60215.

Groeten Benny

Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: Laurent op zondag 02 juni 2019, 23:48:43
Beste Benny,

het is prima, echt waar, om de adviezen van Märklin te volgen als je niet voldoende kennis van deze materie hebt. Sterker nog, dat is alleen maar te prijzen, niet zelf de hobbybob gaan uithangen als je niet precies begrijpt wat er gebeurt. :thumbup: Een al-oud gezegde luidt dan ook: schoenmaker, blijf bij je leest. Maar probeer alsjeblieft niet dit soort horrorverhalen de wereld in te helpen, want zoals jij het stelt is het namelijk niet.

Het gebruik van 100VA i.p.v. 60VA op een H0 baan heeft niet automatisch tot gevolg dat je alles vast gaat lassen bij kortsluiting. Het gebruik van dit soort vermogens met ontoereikende bedrading heeft dat wel. En dat is het probleem. Als jij de standaard aansluitdraadjes van je M railsje gebruikt en 100 meter rails weg legt op die ene aansluiting, heb je een dusdanig hoge weerstand, dat jouw centrale de kortsluiting niet ziet. En dan ga je inderdaad lassen met 5 ampère. Bij spoor 0 en 1 worden altijd al dikkere draden gebruikt. Ook de rails is dikker, dus een groter oppervlakte. Märklin adviseert ten minste 0,5mm² aan te houden. Maar als jij je hele baan gaat voeden over een 0,14mm² lichtsnoertje voor je wisseldecoder, dan gaat die niet afschakelen als je daar 5A op zet. Als je die kort sluit, gaat dat draadje voor gloeilamp spelen. Märklin heeft zich daar, zoals ik al schrijf, zelf ook schuldig aan gemaakt. Maar kijk eens naar de huidige kabels die je bij een CS krijgt. Die zijn een stukje dikker dan de vroegere aansluitkabels. De exacte dikte weet ik niet, maar ik gok op 0,5 of 0,75mm².

Ik ben toevallig vanavond terug gekomen van Tischbahning. Wij zetten overal 5A op de baan... Echter, wij hebben wel een modulaire ringleiding van 2,5mm² liggen die om de 2 tot 8 meter aantakt op de baan, een beetje naar inschatting van het te verwachten vermogen. Schakelt perfect af bij kortsluiting. Je zou rustig 10A op de baan kunnen zetten, als je bedrading maar voldoende dik is. Ga maar na, op je thuisinstallatie staat 16 ampère, maar de normale schakeldraad naar je gloeilampje is ook slechts 1,5mm². De bedrading naar je stopcontacten is in de regel 2,5mm². De reden dat wij ook 2,5mm² gebruiken heeft dan ook meer te maken met de lengtes van onze ringleiding dan met de vermogens. Ik heb kabeldelen liggen van 8 meter. Bij normaal gebruik is 1,5mm² voldoende, het gebruik bij tischbahning laat zich eerder meten met een kleine vaste modelshowbaan ofzo.

De reden dat Märklin dit soort adviezen geeft, is omdat er niet alleen maar elektronica ingenieurs met treintjes spelen. Ook kinderen van 8, schilders van 96 en ga zo maar door. Het moet voor iedereen veilig zijn. :) ;) Jij werkt geloof ik op een staalfabriek. Daar in de processen heb je ook regels waarvan jij denkt: "Boh, stel je niet zo aan, kan prima en veilig anders." Maar die zijn er dan weer voor mij omdat ik daar geen verstand van heb. :D :D

Groet,
Laurent
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: bascas op maandag 03 juni 2019, 05:47:35
De voeding zat bij de cs2 in de doos toen ik hem kocht. Welliswaar 2e hands, maar ga ervan uit dat het bij elkaar hoorde.
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: Nmbs1975 op maandag 03 juni 2019, 06:22:37
Ja Bas

Ik zou ook deze gebruikt hebben als hij er bij zat mocht ik het niet geweten hebben.
Maar volgens wiki en märklin mag dit enkel bij de 60215 .
Nu wat anders ga naar je verdeler met je centrale en transfo. En leg hem juist uit wat er gebeurd is . En kijk of een booster 60174 je terug power heeft op je rails is pak goedkoper dan een nieuwe centrale. Je kan dat mms bij hem in de winkel testen.

@ Laurent.
Ik heb toch geschreven mms dat het kan over het vast lassen door kortsluitingen. Heb dit ook maar eens vernomen door te lezen hoor.
We weten toch ook niet welke bedrading Bas gebruikt . Maar een ding is zeker Bas zijn centrale is naar de hemel . En dit zou eventueel de oorzaak kunnen zijn . Het kan eventueel ook de oorzaak zijn dat de transfo die beveiligd is tegen oververhitting de boosdoener is. Dat er daar ergens iets stuk in is geraakt waardoor de boel het niet meer doet. En de centrale het daardoor heeft begeven.

Groeten Benny.
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: Kappa op maandag 03 juni 2019, 20:07:47
De kans is groot dat de eindtrap (ST L6206PD) eruit ligt.
Deze vervangen moet te doen zijn, mits de print niet is verbrand.
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: Ben den Hollander op dinsdag 04 juni 2019, 11:28:27
Met dunne bedrading heeft het weinig te maken, daar gaat je centrale niet van naar de knoppen. Maar een 5A voeding aan een 2,8A centrale is niet de bedoeling, na een aantal fikse kortsluitingen is het wel gebeurd met de zaak. Marklin zegt daar zelf ook iets over.

Gr, Ben.
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: Lotschberg op dinsdag 04 juni 2019, 11:45:08
Beste Bas,

Voor zover je het allemaal nog begrijpt, hier de uitleg van Marklin zelf. Lees het rustig ff door. Ik lees er zaken in die ik hier nog niet genoemd heb zien worden, maar wel onderdeel van de oorzaak kunnen zijn. En misschien dient zich onderwijl iemand aan, die jouw eindtrap kan herstellen.
http://www.marklinstore-amsterdam.nl/cs-ii-tips.html

Succes :thumbup: en hopelijk snel weer trein plezier.
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: ErikW op dinsdag 04 juni 2019, 16:27:59
Hier laat iemand zien hoe je de eindtrap vervangt : https://www.marklin-users.net/forum/posts/t39719-Roast-Turkey-on-Christmas-Day--Fried-CS2-on-Boxing-Day

Lijkt me geen eenvoudig karwei...
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: ErikW op dinsdag 04 juni 2019, 17:05:52
Ik kan niet in de portemonnee van Bas kijken, en ik weet ook niet hoe handig hij is.

De CS2 is volgens mij al een tijdje niet meer leverbaar, en ik verwacht niet dat hij nog garantie heeft.  Märklin zal het waarschijnlijk ook niet kunnen repareren, en dus in het beste geval korting op vervanging geven.  Je zit dan toch tegen een paar honderd euro aan te kijken.  De reparatie in dit artikel kostte 12 pond...

Zoals ik al aangaf, het is geen eenvoudige reparatie.  Ik zou het dan ook aan een professional overlaten.  Daar zijn we het over eens denk ik.

Laten we proberen dit forum positief te houden.  Ik heb alleen maar geprobeerd Bas een alternatief en wat achtergrond te geven bij het defect aan zijn central station. 
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: robert39 op dinsdag 04 juni 2019, 17:39:34
De CS2 is vast nog wel te repareren zijn door de reparatiedienst Marklin.... dat zou pas echt slechte service zijn, als dat niet mogelijk is.
Duurt alleen wel ff.... voor die terug is.
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: Hans V200.0 op dinsdag 04 juni 2019, 17:59:55
De CS2  is zeker nog te repareren door Märklin,  want de CS2 zijn uit de handel genomen, en daardoor is de CS3 nu voortaan het paradepaardje. De ingenomen CS2 centrales hebben natuurlijk nog zat onderdelen die bruikbaar zijn. Zoals het touchscreen, en de toetsen en draaiknoppen, en zo ook de elektronica.
Tja hoe langer men wacht........des te minder kans op herstel.
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: bellejt op dinsdag 04 juni 2019, 18:11:11
mss gewoon een mailtje sturen naar hun repairservice (in nederland ) en vragen wat het zal kosten.

info(at)marklinservice.nl

service(at)maerklin.de

https://www.marklin.nl/service/klantenservice/reparatieservice/

Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: bascas op dinsdag 04 juni 2019, 18:55:25
Iedereen super bedankt voor alle adviezen.
Ik ben niet handig. Dus zelf repareren is geen optie.
Ook is er geroepen om een booster eraan te hangen en te kijken of hij het dan wel doet. Die booster hing er al aan, en nog steeds geen prik op de baan.
Dan had ik overwogen om een CS3 of een CS3 plus te kopen. Of helemaal op iets anders over gaan aangezien ik toch met Itrain rijd. Overgaan op iets anders doe ik niet, ben nu eenmaal verknocht aan Marklin en ik wil graag ondanks mijn automatisch rijden toch 2 regelaars hebben om zelf wat te kunnen doen. Overstappen op de cs3 of plus is volgens mij ook niet handig aangezien ik nog iets extra's moet kopen om mijn oude s88's te kunnen laten werken, dan zou het de CS3 plus worden. Dat is dan wel weer erg veel geld voor iets wat ook met 250,- misschien geregeld kan worden, komt bij dat ik alle functies van die CS3 plus of niet, toch niet gebruik.
Dus, conclusie, ik ga vragen of hij nog te repareren is.
En blijft bij mij de vraag en angst over hoe dit heeft kunnen gebeuren. Ik heb alles nagekeken en kan niks ontdekken aan mijn baan, dus is er wel de angst als ik hem straks heb laten repareren en aansluit het niet weer gebeurt.

Groeten Bas
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: Hitmaan op dinsdag 04 juni 2019, 19:17:34
 @citaat
Wet van Murphy
Daar baseer ik mij dan op.

Wat je kunt doen is je baan stofzuigen of zeker je rails schoonmaken met de hand. Mocht er een rot ijzerdraadje kortsluiting hebben gemaakt of een ijzer splintertje dan kan het de volgende keer weer gebeuren.
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: hmmglaser op woensdag 05 juni 2019, 00:15:42
Bas ik zou om te beginnen doen wat Dick een aantal posten hier onder ook al heeft gezegd eerst eens contact opnemen met John(looney tunes) HIER (https://johnsoldeert.nl) is zijn website.
Want een reparatie kost bij marklin al snel iets tussen de 250 a 350 vermoed ik.
De eindtrap zal er waarschijnlijk uitgebrand zijn heb in het verleden wel een een eindtrap van een MS1 vervangen maar dat is een ding van max 5 tientjes dus minder erg als het mislukt.
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: basjuh1981 op woensdag 05 juni 2019, 16:50:21
Wet van Murphy
Daar baseer ik mij dan op.
Ik zou de reactie van Ben eens lezen. Lijkt mij een stuk aannemelijker.
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: Looney Tunes op woensdag 26 juni 2019, 18:36:51
Bas had mij gemaild, of ik naar zijn CS kon kijken, daar Marklin de hoofdprint niet meer repareert.
Dus toen het CS hier binnenkwam heb ik hem geopend, en daarbij trof ik het volgende aan:

(https://files.3rail.nl/looney_tunes/CS2-reparatie/01.jpg)

Duidelijk te zien, dat zoals gezegd, de eindtrap kapot is.

(https://files.3rail.nl/looney_tunes/CS2-reparatie/02.jpg)

(https://files.3rail.nl/looney_tunes/CS2-reparatie/03.jpg)

Er zit een 'gat' in de behuizing, en er mist aan de zijkant ook een pin. De eindtrap moest dus vervangen worden.
Gelukkig is de print verder in nette staat, dus het is redelijk rechttoe, rechtaan.

De eindtrap van de print afgehaald, waarna er nette soldeereilanden overbleven, en het geheel klaar is voor het plaatsen van de nieuwe eindtrap.
Het gele plakband is kapton tape, wat zorgt voor isolering van warmte, zodat alle componenten rondom niet te warm zouden worden en op hun plek blijven zitten.
(https://files.3rail.nl/looney_tunes/CS2-reparatie/04.jpg)
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: Looney Tunes op woensdag 26 juni 2019, 18:59:26
Nieuwe L6206PD gepakt, en aan het solderen geslagen. Waarbij het vervangen van de eindtrap van een MS1/CS1 echt peanuts is, in vergelijk met dit. Maar ondanks dat het een precisieklusje is, is het gelukkig wel mogelijk. (Al zou ik het voor alle genoemde apparaten ten zeerste afraden als eerste SMD soldeerklusje B))

Met onderstaand als resultaat
(https://files.3rail.nl/looney_tunes/CS2-reparatie/05.jpg)

(https://files.3rail.nl/looney_tunes/CS2-reparatie/06.jpg)

Klaar om te testen, al ga ik nu mede gezien het warme weer eerst even (een welverdiende :D) pauze houden ;) :P
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: Ben den Hollander op woensdag 26 juni 2019, 19:03:25
Goed gedaan, dat gepriegel is je wel toevertrouwd. :)

Gr, Ben.
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: bellejt op woensdag 26 juni 2019, 19:05:02
chapeau
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: MdBruin op woensdag 26 juni 2019, 19:15:57
Het is inderdaad geen makkelijke chip om te vervangen, handig gebruik van de capton tape. Niet onbeperkt maar vaak net even een extra bescherming (ook voor het tin wat overal heen wil).
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: hmmglaser op woensdag 26 juni 2019, 19:40:37
Wat ben je nu ongeveer kwijt aan kosten bij een reparatie als dit?
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: erik01 op woensdag 26 juni 2019, 19:55:15
Top dat john ons hier duidelijk laat zien wat er mis was, en hoe hij dit repareert.
Voor een CS 2 bezitter met maar beperkte electronica kennis, zeer leerzaam.

Groet, Erik
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: MdBruin op woensdag 26 juni 2019, 20:00:31
Als ik zoek zie ik prijzen tussen de 4-5 euro excl. bij de groothandels, dat valt wel mee als je er kunt bestellen. Het is alleen het gereedschap (hete lucht) wat je nodig hebt.
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: Hitmaan op woensdag 26 juni 2019, 20:31:04
 @citaat
Denk niet dat hmmglaser dit bedoeld.

Ik schat ongeveer tegen de 100 tot 150 Euro. Ligt er aan hoeveel werk het is en wat het risico is.
Daarbij reken ik tegen de ?40 tot 60 per uur aan arbeidskosten en ?25 aan materiaal kosten en de rest is kantoor benodigheden: Gas, elektra etc.
Winst is ongeveer ?10 a ?20

Denk wel dat je er dan mee komt maar is en blijft een gok en bij welke partij je het laat doen.
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: Looney Tunes op woensdag 26 juni 2019, 20:39:54
Het is inderdaad geen makkelijke chip om te vervangen, handig gebruik van de capton tape. Niet onbeperkt maar vaak net even een extra bescherming (ook voor het tin wat overal heen wil).
Exact wat je zegt Marius, al valt dat tin nogwel te sturen en heb ik het (zoals gezegd) voornamelijk gebruikt om voldoende warmte tegen te houden dat de solderingen van de componenten rondom niet
smelten.

Mark, Marius heeft je vraag al deels beantwoord. (Al is het ICtje wel ietsjes duurder en komen er vaak 'hoge' verzend/handelingskosten bij kleine orders). Maar het is voornamelijk het gereedschap (een goed hete lucht station is namelijk best prijzig), en de soldeertechniek/ervaring. En daar zitten zeker de nodige uren oefen in hoor ;)

Erik, graag gedaan, juist te laten zien wat er mis was wilde ik deze foto's ook delen. En nogmaals, ik raad het niemand aan als eerste SMD soldeerklus, want het is gewoon een lastige chip om te vervangen.
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: Looney Tunes op woensdag 26 juni 2019, 21:25:54
En het resultaat :)
https://youtu.be/_akYYRd0AQQ

Maar gewoon met je CS2 naar een goede dealer gaan. Daar inleveren en laten na kijken door Märklin. Dat is de enige oplossing. Alle andere oplossingen is prutsen aan een dure centrale waar je niets aan hebt.
Ronald, wordt het al tijd om je mening bij te stellen?  ;)
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: Laurent op woensdag 26 juni 2019, 22:05:35
Ik kom, zoals je weet, een heel eind met SMD solderen... Maar dit doe ik je absoluut niet na! Net werk.
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: Looney Tunes op woensdag 26 juni 2019, 22:12:20
En ook MFX werkt gewoon.

https://www.youtube.com/watch?v=CX9uwi1VlJs
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: Degeluidsman op woensdag 26 juni 2019, 22:15:12
Klasse John  :thumbup: :thumbup:

Ik kan best goed solderen, maar dit doe ik je niet na  :)


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: MdBruin op woensdag 26 juni 2019, 22:24:44
Het is natuurlijk in je voordeel dat de tin wat ouder is en waarschijnlijk via een soldeerbad is aangebracht (niet te veel tin). Daarnaast kan je natuurlijk ook met de airflow spelen om dit effect te verminderen. Waar ik werkte hadden we ook de speciale tooling beschikbaar voor de chips waar we mee werkten, best prijzige aangelegenheid maar een chip ging er meestal tussen de 2-3 seconde er vanaf. Privé nooit een aangeschaft omdat een sporadisch gebruik niet opweegt tot de kosten. Daarnaast als ik een schakeling maak kan ik meestal wel af met through-hole componenten.
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: hmmglaser op woensdag 26 juni 2019, 23:42:27
De chip solderen zie ik nog wel zitten mijn uitdaging zal meer het verwijderen van de chip zijn heb wel een redelijk goed soldeer station maar geen hete lucht.
Solderen van alle mogelijke materialen doe ik al meer dan 25 jaar alleen pas het laatste jaar smd verder heb ik ook ervaring met het solderen van aluminuim dat zullen er hier wel weinig zijn ;)
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: anti-plastic op woensdag 26 juni 2019, 23:48:09
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister  8)
goed gedaan John  :thumbup:
grtz
Dirk
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: ErikW op donderdag 27 juni 2019, 09:25:21
Netjes, John!  :thumbup:  Ik ben blij dat het gelukt is  :)
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: bascas op donderdag 27 juni 2019, 09:35:35
Super blij dat het is gelukt. Grote klasse! :)
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: Sprinter op donderdag 27 juni 2019, 09:50:37
Goed en het juiste gereedschap is het halve werk.

Groetjes.
Titel: Re: CS2 Overleden ----> Herrezen
Bericht door: brund55 op donderdag 27 juni 2019, 10:43:25
Eind goed, al goed. De CS2 is dankzij John uit de dood herrezen  ;)  Topictitel aanpassen ???
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: ronaldk op donderdag 27 juni 2019, 14:57:54
Hoi,

Ronald, wordt het al tijd om je mening bij te stellen?  ;)

Nee, want jij weet wat je doet. Jij weet hoe je zoiets moet aanpakken en de juiste gereedschap hebt.  Dus als iemand het zelf wil doen en niets maar dan ook niets weet van solderen of chipjes dan is het prutsen. Daarnaast wilde Märklin volgens Bas niets meer aan doen. Dus was hij wel "overlevert" aan jou ;)

Maar knap werk  :thumbup: Ik doe je het niet na  :thumbup:  :thumbup:

Groet Ronald.
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: Nmbs1975 op maandag 01 juli 2019, 22:04:59
Hallo John

Knap staaltje van je kunnen zou ik zeggen.
En had ik het eerder geweten.
Was mijn cs2 jouw eerste proefstuk geweest . mms geen 350 ? betaald.
JONGENS!!! CS2 OVERLEDEN =1 ADRES😉

Groeten
Benny
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: Looney Tunes op maandag 01 juli 2019, 22:56:10
Dank voor alle lovende reacties, erg leuk om te lezen :)

@Ronald, klopt ik weet wat ik doe en dat ik het juiste gereedschap heb. En mede daarom ben ik van mening dat ondanks het prutsen aan een dure centrale was, Bas er wel iets aan had.  B)

JONGENS!!! CS2 OVERLEDEN =1 ADRES😉
Haha, al is voorkomen nog altijd beter als genezen. Dus kan iedereen beter proberen zijn CS heel te houden ;)
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: ErikW op dinsdag 02 juli 2019, 09:32:14
Dit is precies de reden dat ik mijn dure centrale niet gebruik om stroom te leveren aan de baan, ik gebruik alleen boosters voor de baanstroom.  Ik heb ook al eens een dure les geleerd...
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: josje40 op dinsdag 02 juli 2019, 09:48:26
Idem dito
Ik heb een CS 3 +.
En omdat ik in het verleden ook met zoiets ben geconfronteerd, gebruik ik mijn CS 3 + nu alleen voor de besturing van de baan en het programeren van de locomotieven.
Gr.     Jos
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: MdBruin op dinsdag 02 juli 2019, 10:56:25
Wel verdiend John, het is zwarte magie  :D

Het is een chip welke inderdaad niet voor een beginner verstandig is, je hebt een extra moeilijkheidsgraad doordat er een koel contact op de chip zit welke met de massa oppervlakte is gesoldeerd. Zonder hete lucht is het een bijzonder lastige klus met genoeg risico op beschadiginbeschadiging van de print.

Je centrale heel houden is inderinderdaad een verstandiger advies, bij deze is alleen het chipje beschadigd. Ik heb genoeg printen (pc gerelateerde) gezien waarbij de print ook beschadigd is. Bij een single/dual lager niet nog niet zo'n groot probleem, maar bij deze multi layer kan dit grote gevolgen hebben.   
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: AlexH op dinsdag 02 juli 2019, 13:40:15
Met dunne bedrading heeft het weinig te maken, daar gaat je centrale niet van naar de knoppen. Maar een 5A voeding aan een 2,8A centrale is niet de bedoeling, na een aantal fikse kortsluitingen is het wel gebeurd met de zaak. Marklin zegt daar zelf ook iets over.

Gr, Ben.

Dit blijf ik een vreemd verhaal vinden. Je zou denken dat de stroombeperking in je centrale zit, niet in de voeding. Zou je achter een 2.8A centrale b.v. een 1A voeding hangen zou je de voeding kunnen overbelasten. Hang je er een 5A voeding achter dan zou je 2,2A niet te benutten overcapaciteit aan voeding hebben. Doet Märklin de kortsluiting/overbelasting detectie in de voeding in plaats van de centrale? Of begrijp ik e.e.a. nou verkeerd? :)
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: MdBruin op dinsdag 02 juli 2019, 15:07:33

Dit blijf ik een vreemd verhaal vinden. Je zou denken dat de stroombeperking in je centrale zit, niet in de voeding.

Staar je niet blind op een stroom beveiliging, deze kan ook falen of niniet snel genoeg werken. Als het goed is zijn beide apparaten beveiligd echter kan er kortstondig een behoorlijke kortsluitstroom gaan lopen wat schade kan veroorzaken.

Moet even weg, kon er zo nog op terug.

Edit:
Bij de stroompiek welke ontstaat bij een kortsluiting zal de electronica niet snel genoeg ingrijpen waardoor er veel meer stroom geleverd wordt als waarop deze beveiligd is. Deze kan behoorlijk hoog oplopen, vooral als de voeding behoorlijk over powered is als wat nodig is. Hoe snel de beveiliging in treed hangt van het ontwerp af. Wat te zien is op de bijlage is een extreem snelle beveiliging zonder tussenkomst van software en nog geeft deze een overshoot van 2A (40% meer). Hoe dë beveiliging in de CS2 is geregeld durf ik niet precies te zeggen maar ik verwacht dat er wel software tussen zit. Dat werkt negatief op de regel snelheid, des te hoger de piek des te korter is nodig om schade te veroorzaken.

Foto/bijlage: copyrights Bram/Bramcam/Blackdog
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: speeltmettreintjes op dinsdag 02 juli 2019, 21:41:01
Hoe de beveiliging in de CS2 is geregeld durf ik niet precies te zeggen maar ik verwacht dat er wel software tussen zit.

Nu begin ik nieuwsgierig te worden. Ik had in het verleden al gemerkt dat er een hele kleine vertraging was voordat mijn centrale op stop gaat bij overbelasting ((nog niet zo lang geleden was dat een MS2, tegenwoordig een CS3). Het is veel minder dan een seconde, maar toch goed merkbaar. Als je héél kort expres kortsluiting maakt, bijvoorbeeld door de twee draadjes van de centrale naar de rails even tegen elkaar te tikken, gaat de centrale niet op stop. Net nog even geprobeerd: er springt zelfs een vonkje over, dus er loopt een forse stroom, ook al is het maar een fractie van een seconde. Meten kan ik de stroom niet, daarvoor heb ik niet de juiste apparatuur.
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: MdBruin op dinsdag 02 juli 2019, 22:23:50
En dat moet je nu net niet doen, je loopt het risico dat je je centrale beschadigd. Van Bram weet ik dat hij de onderdelen in de prullenbak gooit nadat hij klaar is met testen. De onderdelen worden onbetrouwbaar en kunnen eerder kapot gaan of zijn al beschadigd, vooral na de mishandeling welke hij ze geeft.
Dus ik blijf bij mijn advies, neem het risico op een dure reparatie niet.
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: speeltmettreintjes op dinsdag 02 juli 2019, 22:33:28
 @citaat
Bedankt voor de waarschuwing. Hij doet het nog gewoon, maar dat vonkje gaf me al te denken.
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: hmmglaser op dinsdag 02 juli 2019, 23:38:28
Maar vergeet ook niet dat veel van de apparaten die kapot gaan al snel een jaar of 10 oud zijn 60213 is zowiezo al 10 jaar oud componenten verouderen ook gewoon en dan na meerdere kortsluitingen is het een keer afgelopen.
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: Ben den Hollander op woensdag 03 juli 2019, 08:23:43

Bedankt voor de waarschuwing. Hij doet het nog gewoon, maar dat vonkje gaf me al te denken.


Dat vonkje is nogal onschuldig en daar gaat je centrale echt niet van kapot. Zou ook raar zijn, bij elke ontsporing ontstaat wel zo'n vonkje en als de kortsluiting door de ontsporing maar lang genoeg aan houdt (we hebben het over milliseconden) komt de kortsluitbeveiliging in en schakelt de baanspanning af. Hoe dat precies in zijn werk gaat bij een Marklin CS2 centrale weet ik niet maar mijn centrale heeft een instelbare maximale uitgangsstroom en een in te stellen kortsluitbeveiliging in milliseconden. Marklin in haar CS3 zal dat ook wel instelbaar hebben.

@Marius: die overshoot van 2A of 40% stelt toch niets voor, juist de tijd is toch veel belangrijker, dat maakt je centrale veilig of niet veilig. En in het CS2 is het kennelijk niet zo lekker geregeld dus voeden met een dikke voeding is niet zo handig.

Gr, Ben.
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: MdBruin op woensdag 03 juli 2019, 09:56:05
@Mark, ben het met je eens dat een veel gebruikt product achteruit gaat, maar dat hoeft nog niet te betekenen dat deze sneller kapot hoeft te gaan. Dat hangt geheel van het ontwerp en kwaliteit van de onderdelen af. Alles moet steeds goedkoper om meer winst te maken. Een dure Märklin CS wordt niet vaak verkocht en wordt lang mee gedaan, dus de marge moet in verhouding hoger zijn.

@Ben, dat is gedeeltelijk waar. Maar als de piek hoog genoeg wordt doet de tijd er steeds minder om. De foto van Bram welke ik toevoegde is een voedingsproject waarbij alle aspecten worden getest. Ook directe kortsluiting en hoelang het duurt voordat de voeding weer stabiel is. Met dit resultaat is hij ook tevreden aangezien dit in micro seconden wordt opgelost. Bij de eerste testen (kan er even geen foto van vinden, kreeg hij een overshoot van 240% (17A). Dit vindt hij onacceptabel en is daarom opzoek gegaan naar andere componenten en heeft deze piek dus gereduceerd tot 7A. De bekabeling is hierop berekend dus schade zal hierdoor niet zo snel ontstaan. De prijs is alleen wel flink omhoog gegaan voor de onderdelen, wat voor een enkele voeding niet veel uitmaakt maar voor massa productie een groot verschil uitmaakt.
Waar het bij mij om ging in de foto is dat er een limiet van 5A was ingesteld en dat deze piek er toch overheen ging. Bij de gerepareerde CS2 is de stroom zodanig geweest dat de zwakste schakel (het pootje) het begeven heeft. Dit kan ook gebeuren bij een CS3 of andere centrale welke alleen software gebruikt als beveiliging (mits er genoeg vermogen beschikbaar is, dit kan ook gebeuren bij een lichtere voeding welke een stroompiek geeft).
Waar ik bij Rob voor waarschuwde, als je je centrale heel wilt houden ga dan niet expres kortsluiting maken.
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: speeltmettreintjes op woensdag 03 juli 2019, 18:27:04
Ik waardeer de laatste serie posts, maar dwalen we niet een beetje af? Misschien iets voor een nieuw onderwerp, "kortsluitbeveliging van de CS1/2/3" bijvoorbeeld?
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: Ben den Hollander op donderdag 04 juli 2019, 11:27:32
"CS2 is overleden".

 @citaat Mij lijkt van belang te kletsen over het hoe en waarom, daar hoort ook de kortsluitbeveiliging bij, de voeding, de wijze van gebruik etc. bij. Al was het maar ter lering voor de Marklinisten. Verder heb ik geen belang en als het afdwalen is kan dit topic wel sluiten want we weten inmiddels dat het CS2 gerepareerd is.

Gr, Ben.
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: MdBruin op donderdag 04 juli 2019, 12:11:20
 @citaat ben het wel met je eens Ben. Het is alleen lastig om precies uit te vogelen wat er nu fout is gegaan, alleen mogelijkheden. Wat ik in de datasheet van de L6206PD heb gezien is dat de chip 2.8Arms kan hebben en zelfs 5.6A piek (kortstondig). Wat ik vermoed is dat de L6206PD te warm is geworden waardoor de Rdson (weerstand tussen de drain en source bij volledige opensturing) te hoog is geworden, met als gevolg nog meer warmte waardoor het pootje is gesmolten. Het pootje was in dit geval het zwakste schakel, wat vaker gebeurt is een brandplek op de behuizing. Wat de (te) hoge stroom vraag heeft veroorzaakt kunnen we naar gissen.
- kortsluiting
- teveel actieve treinen
- enz.

Met dit gegeven snap ik wel waarom Märklin het advies geeft om niet te gek te doen qua voeding. De L6206PD is te krap bemeten waardoor deze een zwak punt is in de schakeling.
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: Nestor op donderdag 04 juli 2019, 16:11:56
De verschillende versies van de cs2 hebben ook verschillende eindtrappen.
Vanaf of met versie 4.33 zijn er bij de 60214 en 60215 mosfets gebruikt die volgens bij zo rond de 22A kunnen hebben.

Het is dus verstandig om bij lagere hardware versies max de 60061 te gebruiken, 60VA, dit los van goede bedrading etc.

Vanaf of met 4.33 KAN de 60101 gebruikt worden, 100VA, of dit een verstandig idee  is op een H0 baan laat ik graag aan een ieders mening over. Wel is het belang van goede bedrading etc nog belangrijker.

Om de oudere cs2, de 213 en sommige 214's voor dit soort problemen te behoeden is het verstandig de baanstroom alleen via boosters te laten verlopen.

met vriendelijke groet,

André

Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: Ben den Hollander op donderdag 04 juli 2019, 19:12:16
 @citaat Helder verhaal dat van die verschillende hardware versies. :thumbup:
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: Yeoman op vrijdag 05 juli 2019, 21:51:37
...
Om de oudere cs2, de 213 en sommige 214's voor dit soort problemen te behoeden is het verstandig de baanstroom alleen via boosters te laten verlopen.
...
Ik gebruik de 60213 al 10 jaar lang probleemloos zonder booster.
Ik gebruik de door Märklin geadviseerde voeding voor H0.

Groeten,
Ton.
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: peterke33 op zaterdag 06 juli 2019, 14:36:17
Ik heb heel het topic even doorgelezen, en moet zeggen heel knap werk van John dat hij zulke dingen kan maken.

En bij deze ik heb ook een CS2 60213 18 jaar al , hier rijden 2 locs Maximaal rond en heb nooit nog nooit een probleem gehad.
Wissels en seinen bedien ik met de schakelkastjes, ik ben mss ouderwets maar ik vind het fijn.
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: hmmglaser op zaterdag 06 juli 2019, 16:36:55
En bij deze ik heb ook een CS2 60213 18 jaar al.
Ik neem aan dat je een tik foutje hebt gemaakt ;) anders moeten we even serieus gaan praten wat dan zou het betekenen dat jij kunt tijdreizen :D
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: peterke33 op zaterdag 06 juli 2019, 18:34:11
En bij deze ik heb ook een CS2 60213 18 jaar al.
Ik neem aan dat je een tik foutje hebt gemaakt ;) anders moeten we even serieus gaan praten wat dan zou het betekenen dat jij kunt tijdreizen :D

Oei ik bedoel dat ik een CS2 heb die het eerst is uitgekomen, welk nummer dat weet ik dus niet uit mijn hoofd.
Maar heb hem al meer dan 18 jaar en ben er heel tevreden mee
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: Laurent op zaterdag 06 juli 2019, 19:49:44
Peter, dat kan echt niet. De CS1 is in 2004 uitgekomen. De CS2 60213 is in 2008 op de markt gekomen, in 2009 de 60214 en in 2011 de 60215. In 2016 kwam de CS3(+) 602116/60226. De eerste batch werd kort voor kerst uitgeleverd, de tweede batch pas in voorjaar 2017.
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: basjuh1981 op zaterdag 06 juli 2019, 19:53:47
En bij deze ik heb ook een CS2 60213 18 jaar al.
Ik neem aan dat je een tik foutje hebt gemaakt ;) anders moeten we even serieus gaan praten wat dan zou het betekenen dat jij kunt tijdreizen :D
Morgen op Veronica is Back To The Future III op >:-D
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: peterke33 op zaterdag 06 juli 2019, 20:08:59
Peter, dat kan echt niet. De CS1 is in 2004 uitgekomen. De CS2 60213 is in 2008 op de markt gekomen, in 2009 de 60214 en in 2011 de 60215. In 2016 kwam de CS3(+) 602116/60226. De eerste batch werd kort voor kerst uitgeleverd, de tweede batch pas in voorjaar 2017.

Ik heb de CS2 60213 staan en hoe jong of hoe oud hij is heeft niets meer te maken met dit topic, en oei ja heb een rekenfout gemaakt ooohhh wat een dramma word hier gemaakt jongens toch het lijkt net de politie inspectors hier ga toekomst gericht enkel iets in mijn eigen draadje posten
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: peterke33 op zaterdag 06 juli 2019, 20:10:59
En bij deze ik heb ook een CS2 60213 18 jaar al.
Ik neem aan dat je een tik foutje hebt gemaakt ;) anders moeten we even serieus gaan praten wat dan zou het betekenen dat jij kunt tijdreizen :D
Morgen op Veronica is Back To The Future III op >:-D

Nu gaan we het lekker belachelijk maken, en ooohhh ik heb een foutje gemaakt jongens toch waar gaat het toch naar toe.
Ik ga nergens meer iets posten want ik word hier toch maar belachelijk gemaakt.
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: MdBruin op zaterdag 06 juli 2019, 20:32:17
@Peter, daarvoor staan de smileys er ook bij. Snap we dat het niet leuk over kan komen, maar denk echt dat ze het niet kwalijk bedoelen. Iedereen kan een foutje maken, het belangrijkste voor jou is dat je de centrale al die tijd zonder problemen hebt kunnen gebruiken. Hoe lang precies dit is maakt in principe niet uit.
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: brund55 op zaterdag 06 juli 2019, 23:08:16
Peter, niks van aantrekken. Gewoon doorgaan met je berichten.
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: Laurent op zondag 07 juli 2019, 00:30:32
Kom op Peter, er is niets aan de hand. Er wordt simpelweg gezegd dat jouw claim niet klopt, zonder enig waardeoordeel naar jou als persoon. Je was en bent nog altijd een gewaardeerd lid van het forum met een mooi bouwdraadje en een vriendelijk karakter die altijd voor iedereen klaar staat. En nu maak je een fout en word je daarop gewezen. Volgende keer maakt een ander een rekenfout en zeg jij er wat van. Kan toch, we zijn helaas niet feilloos.
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: peterke33 op zondag 07 juli 2019, 11:08:49
Laurent

Ik had zo fel niet mogen reageren, dom van me van om eerst te reageren en dan pas denken. Dit gebeurt me soms, maar ik had een rekenfout gemaakt ik heb de eerste CS2 die uitkwam.
En ben nog steeds tevreden over mijn CS2, als ik er ooit een vind voor een nette prijs dan koop ik die (de CS3 die zegt me niet veel)

Dus we blijven lekker posten, en we bouwen de baan rustig af.
Titel: Re: CS2 Overleden
Bericht door: Laurent op zondag 07 juli 2019, 15:23:22
Zo mogen we het horen. Maar zo diep door het stof hoeft van mij ook niet hoor, we zijn en blijven mensen, gevoelig en met onze nukken... Lijkt wel een Central Station, die heeft ook zo zijn nukken.

Desalniettemin, we blijven je lekker volgen :) :)  :thumbup: :)