3rail Forum

Modelbaanbouw & Scenery => Modelbaanbouw => Topic gestart door: Lobomotion69 op donderdag 23 mei 2019, 03:52:16

Titel: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 23 mei 2019, 03:52:16
Hallo modelspoorders,

Hier wil ik een start maken met het voorstellen van mijn baanplan zoals het er nu uitziet en gebouwd gaat worden. Medio juni zal ik gaan beginnen met de bouw van de tafel. Dit wordt een staalconstructie die met behulp van een lier opgetakeld kan worden. De voornaamste reden hiervoor is dat de ruimte ook voor andere doeleinden gebruikt moet worden. Het gewicht van de gebouwde baan zal ongeveer op 750kg uit komen. De lier moet hierop dus berekend zijn. Het wordt een L-vorm met een zijde van 705cm en een dwarszijde van 380cm. De hele constructie komt tussen verticale 'geleiders' zodat er geen ongewenste horizontale beweging kan plaatsvinden.

Dan hier de eerste plaatjes:
Eerste foto is een totaal van het sporenplan.
Tweede foto is het sporenplan op level 1 en 2 (0cm tot 12cm, circa).
Derde plaatje is het sporenplan op level 3 en 4 (ca. 12 to 24cm).
Vierde plaatje is inclusief beoogde scenery. Veel sporen (keerlussen, stijgingen,en schaduw stations) verdwijnen dus uit het zicht. Wat zichtbaar blijft is het (kleinstad) station (level 2) met beperkt rangeergebied. De lokaalbaan halteplaats (level4) en het paradespoor (lekker lang voor het genieten).

Titel: Re: Baanplan Lobomotion (onder constructie, nog)
Bericht door: BlikkenTinus op donderdag 23 mei 2019, 07:13:02
Heel ambitieus plan... Zo'n lange L-vormige tafel ophijsen, dat is al een uitdaging op zich.

Het sporenplan vind ik in zoverre goed doordacht dat uiteindelijk alleen een station en een kleine halte zichtbaar blijven met enkele doorgaande sporen. Echter, de sporen bevatten nogal wat 'slingers' of S-bochten. Dat is storingsgevoelig.
En ik vind de sporen van je schaduwstations nogal kort. 7 Meter tafel lengte maakt het mogelijk met heerlijk lange treinen te rijden. Die moet je wel kunnen stallen.

Dus, misschien nog even naar de tekentafel in plaats van bouwen? Het is maar een suggestie.

Groeten,

Peter
Titel: Re: Baanplan Lobomotion (onder constructie, nog)
Bericht door: Jongslog op donderdag 23 mei 2019, 09:02:47
Dat is een hele uitdaging! Ophijsen van zo'n grote tafel lijkt mij vrijwel onmogelijk dus dat moet je het zeker proberen :). 750 kg lijkt mij erg ruim geschat. Mijn tafel is ongeveer net zo groot. Maar ik heb een zolder met schuin dak dus ophijsen gaat zeker niet.

Het sporenplan zegt mij nog niet zo veel want ik weet niet wat je beoogt met de scenery en "het doel" van het spoor. De slinger in het spoor in het midden van de beide L-poten zou ik wel met een flauwere bochten oplossen dan rijdt de trein wat realistischer door het landschap denk ik.

Ik ben benieuwd naar het vervolg!
Titel: Re: Baanplan Lobomotion (onder constructie, nog)
Bericht door: Tjoekedoris op donderdag 23 mei 2019, 09:33:08
Mooie ruimte. :P  Ik zou zeker die bochten eruit halen en misschien het station minder statisch aanleggen. Door hem schuin te maken is het spannender dan zo strak langs de rand.
Je kunt het spoor rechts schuin omhoog laten lopen, dan kruist hij de beek wat hoger en met de brug is dat erg mooi. Links kan het spoor wat hoger liggen en dan schuin naar beneden.
De scenery is daar goed op aan te passen.
Titel: Re: Baanplan Lobomotion (onder constructie, nog)
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 23 mei 2019, 12:05:10
Ophijsen van treintafels heb ik al eerder gedaan. O.a. een N-baan van 4,5 meter bij 2 meter. Die hing in de slaapkamer boven het bed.  :)  Nooit geen probleem mee gehad en die had geeneens zijdelingse geleiders!

De S-bochten had ik al zoveel mogelijk geëlimineerd. De door jullie aangehaalde bochten zijn bouwtechnisch noodzakelijk. Aan de muur in het midden van de lange poot staat een betonpilaar, dus daar moet ik omheen. Aan de voorrand van de korte poot maakt het landschap dit noodzakelijk. Het landschap was er al lang voordat de spoorlijn aangelegd werd, snap je.

De baan wordt gesitueerd in Zuid Duitsland 1950 (goh, hoe zou ik daar nu aan komen?). Puur Ep.III dus. Ander materieel komt er ook niet op. Voornamelijk stoomloks en een enkel dieseltje. Het wordt een Nebenbahn met Lokalbahn aansluiting. Dus geen walgelijk lange treinen maar lekker kort spul. Geen probleem in de korte bochten en de opstelsporen zijn ruim lang genoeg. De langste rijtuigen die ik heb zijn Umbau 4-assers (2 stuks) en dat gaat prima. Heb nog geprobeerd om met R3 en R4 te werken maar dan komt het allemaal net niet lekker uit. Mijn vorige banen heb ik allemaal met Peko rail (2 rail) gebouwd. Dat geeft net een wat makkelijkere benadering. Die voorgevormde C-rails liggen mij niet zo, maar ze zijn er dus ik doe het er maar mee. Eventueel heb ik helemaal geen probleem om de zaag er in te zetten. Als stationssporen naar mijn idee te ver uit elkaar liggen dan verander ik dat gewoon. De door M* gehanteerde parallel railafstand van +_7cm is gewoon veel te groot naar mijn smaak. De rechterzijde van het station kan inderdaad wel veranderd worden voor een mooier beeld. Zal daar nog eens aandachtig naar kijken. Ideeën borrelen alweer op.  >:-D
Titel: Re: Baanplan Lobomotion (onder constructie, nog)
Bericht door: Pt2/3 op donderdag 23 mei 2019, 14:45:43
Voor een kleinere parallelafstand kun je slanke wissels gebruiken. Dat is de h.o.h.-afstand 64 mm. Zelfs dat vond ik nog te veel. Daarom gebruik ik de door M. aanbevolen passtukken 071 niet. Bij de aansluitende rails he ik een deel van de bedding verwijderd. De h.o.h.-afstand van mijn hoofd/dubbelspoor is nu 54 mm. En dat benadert de werkelijkheid beter dan 77 mm.
Succes met de bouw.

Cees
Titel: Re: Baanplan Lobomotion (onder constructie, nog)
Bericht door: Lobomotion69 op vrijdag 24 mei 2019, 02:30:47
 @citaat
Ja dat weet ik maar die heb ik niet wel een hele lading standaard wissels. Gezien mijn woonplaats is het niet gewenst materiaal ongebruikt te laten liggen en nieuw bij te kopen. Gebruikt materiaal is hier sowieso niet te krijgen. In het hele land (en dat is best groot) zijn drie modeltrein winkels, allemaal in Bangkok. En dat is hier ongeveer 500 km vandaan. Terwijl de prijzen door de belachelijke invoerrechten (100%) ook nog eens veel hoger zijn dan in EU. Zal toch wel meer materiaal nodig gaan hebben dan aanwezig is maar dat zien we dan wel. Zit nergens aan vast dus kan nog alle kanten op. De bouw zal toch wel een dynamisch geheel gaan worden.

Volgende week gaan we een weekje naar de kust vlak bij Bangkok en op de terugweg staat een bezoek aan Ikea gepland (mijn vrouw is vandaag jarig en ze krijgt een nieuwe keuken). Die zitten ook in Bangkok (zuidoost vlakbij het vliegveld Suvarnabumi). Misschien dat ik dan ook een kijkje neem bij één of meerdere van deze winkels. ligt aan de bereikbaarheid, Bangkok is een grote verkeersinfarct. Kom er dus niet graag want vies. Net zoiets als Ankara, ben je daar wel eens geweest? Ik wel, met de auto. Je ziet het al van ver (ca. 100km) liggen. Een grote bruine bubbel in de lucht.
Titel: Re: Baanplan Lobomotion (onder constructie, nog)
Bericht door: Lobomotion69 op vrijdag 31 mei 2019, 11:19:39
Zo even lekker uitgewaaid aan het strand van Jomtien. Veel geld uitgegeven bij ikea, en volgende week de keuken bouwen.
Maar eerst een kleine update. Naar aanleiding van opmerkingen en suggesties hier een paar aanpassingen gemaakt in het station. Een kleine knik in de sporen gemaakt zodat de aansluitingen wat vloeiender kunnen verlopen In spoor 1 zit nu nog een stukje R1 getekend. In werkelijkheid wordt dat een halve 24912. Ook in Spoor 2 waar in de tekening een gapend gat wordt getoond. In de sporen 3 en 4 heb ik wel een 24912 getekend. Maar aangezien Anyrail geen halve railstukken weer kan geven liggen deze over een 24172 getekend. Bij de bouw wordt dat mooi gezaagd en strak verlegd. Als er flex voor C-rail te verkrijgen zouden zijn was dat probleem heel anders opgelost, maar die zijn er dus niet. (Beetje moeilijk buigen met die harde bedding  :D).

Alle sporen in de (schaduw)stations zijn lang genoeg voor de langste trein die er komt. Dus dat is geen probleem. En slingers storingsgevoelig? Niet naar mijn ervaring, maar veel ervaring met M* R1 heb ik helaas niet. Zal er wel aan liggen hoe vlak en stevig de ondergrond is en hoe strak de rails verlegd worden. Heb al ettelijke banen gebouwd met Peco flexrail, minimum radius altijd op 50cm gehouden. Dus we gaan straks eerst een teststukje bouwen en dan veel uitproberen!
Titel: Re: Baanplan Lobomotion (onder constructie, nog)
Bericht door: Lobomotion69 op maandag 22 juli 2019, 11:12:52
Lang geen update meer geplaatst, foei. Er is inmiddels wel een hele hoop gebeurd dus ga er maar ff lekker voor zitten.

1. Het baanplan is iets aangepast. Iets minder klinisch zal ik maar zeggen. De grootste verandering is het stationsemplacement. In de perronsporen heb ik een boogje gepland. dat oogt gewoon wat beter. in de tekening hieronder is dat nog een knikje met een halve tegenboog voor slanke wissels. In de praktijk worden het rechte stukken die iets ingezaagd worden zodat ze ietwat buigen kunnen. In totaal wordt het een hoek van 6 á 7 graden. Niet veel dus.

Hier de foto's van nivo1, nivo2, nivo3, nivo4 en een overzicht van het geheel met scenery.
Titel: Re: Baanplan Lobomotion (onder constructie, nog)
Bericht door: Lobomotion69 op maandag 22 juli 2019, 11:39:02
2. Als volgende is de staalconstructie waar de baan in komt te hangen, zodat deze op en neer gehesen kan worden, ook klaar. Op alle buitenhoeken (5) en het midden van de lange poot komt een hijspunt. In totaal 6 staalkabels die aan een evenaar bijeen komen. Vandaar gaat het met één kabel naar de lier. Wel wordt het totaalgewicht (naar schatting 750 a 800 kilo wanneer gereed) verdeeld over vier katrollen zodat het te hijsen gewicht met een factor vier wordt verminderd. Dat is prettiger voor de lier.

Foto's hieronder.

De foto's tonen de hijsconstructie. Deze staat zo vast als een Hollands huis. Geen zijdelingse of andere bewegingen mogelijk.

Titel: Re: Baanplan Lobomotion (onder constructie, nog)
Bericht door: Lobomotion69 op maandag 22 juli 2019, 11:52:56
3. De tafel waar de baan op gebouwd gaat worden is nu volop onder constructie. Deze wordt gebouwd van stalen kokerprofielen 5x5cm voor de buitenrand en 2,5x5cm voor de dwars en diagonaalverbindingen, wanddikte altijd 1,5mm

Deze foto's zijn van de tafel. Op de laatste foto zijn ook al (gedeeltelijk) de achterwanden aangebracht evenals de loopwielen en hijsogen. De tafel is nog niet klaar, er komen nog meer dwars- en diagonaalverbindingen om de benodigde stijfheid te verkrijgen. Die breng ik aan als de eerste hijstest, einde deze week hopelijk, succesvol is verlopen. Dan kan ik op normale hoogte werken en hoef niet meer op de knietjes rond te kruipen. Dat vinden ze namelijk niet leuk.
Titel: Re: Baanplan Lobomotion (onder constructie, nog)
Bericht door: Lobomotion69 op maandag 22 juli 2019, 12:00:13
4. Tussendoor heb ik een testbaantje gemaakt om de decoders en bezetmelders met Koploper te testen. Deze dingen komen, hopelijk, einde deze maand hier aan. Moet me wel even van het hart dat ik over die C-rail van Märklin helemaal niet te spreken ben. Iedere keer dat je ze uiteen neemt breken er weer stukjes af. Zeer slechte kwaliteit. Gauw permanent neer leggen en nooit meer aankomen dus.

Foto's:

Titel: Re: Baanplan Lobomotion (onder constructie, nog)
Bericht door: speeltmettreintjes op maandag 22 juli 2019, 15:41:04
Da's vervelend, dat afbreken. Hopelijk kun je de rails nog wel gebruiken. Het is een bekend probleem waar al heel wat over is geschreven, bijvoorbeeld in dit topic (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=68870) en zelfs in onze wiki (https://wiki.3rail.nl/index.php?title=Afbrekende_stukjes_kunststof_oude_batches_C-rail).

Het probleem is dat er een paar jaar lang C-rails is geproduceerd met een mindere kwaliteit plastic, met een relatief korte levensduur. Die productiejaren zijn al lang geleden, maar een deel van die slechte rails bestaat nog. Zolang het vast ligt, maakt het niet zoveel uit, zo heb ik begrepen, maar als je het loshaalt, breken er stukjes af. Voor wie tweedehands rails koopt, is dit ook een extra aandachtspunt. Als je (oude) rails koopt van een minder betrouwbare verkoper, kun je er mee genept worden. Oppassen dus.
Titel: Re: Baanplan Lobomotion (onder constructie, nog)
Bericht door: Jan22 op woensdag 24 juli 2019, 17:48:54
Het probleem is dat er een paar jaar lang C-rails is geproduceerd met een mindere kwaliteit plastic, met een relatief korte levensduur. Die productiejaren zijn al lang geleden, maar een deel van die slechte rails bestaat nog. Zolang het vast ligt, maakt het niet zoveel uit, zo heb ik begrepen, maar als je het loshaalt, breken er stukjes af.
Mmm, zo te zien breken er stukjes bedding af, maar blijven de bielsen heel.
Bij K-rails (zonder bedding) breken regelmatig (bij 2-hands aanschaf) stukjes van de biels af. Ook een vorm van plastic-moeheid.
En evenmin fraai.

Er is waarschijnlijk wel een praktische oplossing voor beide rails-types.
Bij K-rails wordt er vaak ter plekke een stukje biels los aangeplakt op de ondergrond.
Bij C-rails kan ik me voorstellen dat je die in bedt in XPS o.i.d., en daarmee ter plekke de gaten verhult met hulpballast langs de rails.
Titel: Re: Baanplan Lobomotion (onder constructie, nog)
Bericht door: bellejt op woensdag 24 juli 2019, 17:57:19
vermoedelijk heb je C rails van de eerste generatie.Die waren bar slecht en marklin heeft ze ooit gratis vervangen maar nu niet meer.Ik heb k rails ingebed in Noch/merkur bedding.Gewoon indrukken en ze liggen vast in een mooie bedding.Wat duurder maar veel minder werk.Zie maar in mijn topic staan voorbeelden.
Titel: Re: Baanplan(bouw) Lobomotion (onder constructie, nog)
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 01 augustus 2019, 12:15:50
En er zit beweging in!! De eerste hijstests zijn geslaagd, de tafel laat zich soepel op en neer bewegen. Nu nog met handkracht, straks met een E-winch. Dat kost mij wat minder moeite. Enkele foto's van de tafel met de onderkant op een hoogte van 90cm (= bovenkant 100cm).

De derde foto is van de hijskabels, Zes stuks hiervan komen bij elkaar op de evenaar. Vandaar gaat er één kabel naar de winch via vier katrollen. Deze katrollen reduceren het te hijsen gewicht met een factor vier maar daarvoor moet er wel vier maal zoveel lengte gehesen worden. Dat maakt voor die winch niet uit, die motor loopt wel. Voordeel is dat de winch niet zo zwaar uitgevoerd hoeft te zijn. In plaats van 1000kg hijsgewicht kan ik nu volstaan met 250kg. Dat scheelt aanmerkelijk zowel in prijs als in afmetingen.

De vierde en laatste foto toont de tafel zoals deze er momentaan bij ligt. Rustend op schragen en enkele ondersteuningspoten. Ook is deze aan enkele geleiders vastgezet met lijmtangen. Nu kunnen de resterende verstevigingsbalken en spanten er ingelast worden. Enkele zijn al gedaan.

Titel: Re: Baanplan Lobomotion (onder constructie, nog)
Bericht door: Tony op vrijdag 02 augustus 2019, 16:51:42
Hoi Henk,

Ik zie nu pas wat je aan 't het brouwen bent, daar in Thailand  :P
Ziet er spannend en goed uit  :thumbup:
Ook je overburen hebben er goed zicht op  :D

Grtz Tony
Titel: Re: Baanplan Lobomotion (onder constructie, nog)
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 03 augustus 2019, 02:48:41
Hi Tony, dank je.
Ja nu kan men nog meekijken. Over een paar dagen gaat de achterwand erop en ziet men van de straatzijde niets meer. Nou ja, een kale wand dan.
Titel: Re: Baanplan Lobomotion (onder constructie, nog)
Bericht door: GTIBert op zaterdag 03 augustus 2019, 11:20:36
Waar woon je dan precies in Prasat?
Titel: Re: Baanplan Lobomotion (onder constructie, nog)
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 03 augustus 2019, 13:24:49
Ben je daar bekend dan? Adressering hier is een ramp. Straatnamen hebben ze niet. Huisnummers worden toegewezen wanneer het huis bij het kadaster (gemeente) wordt aangemeld. Het eerste huis krijgt nummer 1, het volgende 2 enz. Wij hebben huisnr. 180 en naast ons staat 107. Waar 179 staat weet ik niet eens. Het is een grote chaos, maar dat is precies waarin Thais excelleren.
Titel: Re: Baanplan Lobomotion (onder constructie, nog)
Bericht door: GTIBert op maandag 05 augustus 2019, 14:51:09
Maak eens een print screen in Googlemaps waar je woont.
Vind het wel interessant om te weten.
Mvg Bert.
Titel: Re: Baanplan Lobomotion (onder constructie, nog)
Bericht door: nobody op maandag 05 augustus 2019, 15:27:20
 @citaat Het gilde van de lange vingers is óók benieuwd... :D
Titel: Re: Baanplan Lobomotion (onder constructie, nog)
Bericht door: Hero op maandag 05 augustus 2019, 19:22:05
Interessant project.
Vooral het vliegende deel.even een reactie om de bouw te volgen.

Ik heb je een paar dagelijks terug al een PB gestuurd, ik denk dat je evenaar nog wel valt te verbeteren.

Mvg Robin
Titel: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op vrijdag 03 juli 2020, 17:42:37
Lange tijd niets gepost hier, maar dat is nu voorbij. Eindelijk, na lang wachten door CoViD-19, is het pakket met railmateriaal uit Duitsland gearriveerd. Vandaag het stationsemplacement afgemaakt, nou ja de rails gelegd en op maat gemaakt dan. Er moeten nog motoren onder de wissels gemonteerd worden en een paar melddraden aangesloten worden. Motoren (MTB) zijn ook onderweg en zullen, naar het zich laat aanzien, volgende week binnenkomen. Ondertussen kan ik de gaten hiervoor alvast maken dan is dat maar gebeurt.

Voor het stationsemplacement heb ik gekozen voor K-rail. Dit is geheel met 2205 flexrail opgebouwd. Volgens mijn informatie, van dit forum overigens, zou K-rail een railhoogte hebben van 2,5mm. Niets is minder waar. De railhoogte is 2,75mm! En alle overige maten zijn dus in verhouding groter ten opzichte van code 100. Tja, als hadden komt is hebben te laat. Ben er niet echt blij mee maar vooruit we doen het er maar mee.

Dan nog een paar foto's. De westelijke zijde van het emplacement, het station zelf en de oostelijke zijde in beeld gebracht.
Titel: Re: Baanplan Lobomotion (onder constructie, nog)
Bericht door: antonv op vrijdag 03 juli 2020, 18:13:05
Ik snap ook niet waar dat fabeltje vandaan komt dat K-rail code 100 zou zijn, er zijn er precies niet veel die met een schuifmaat kunnen om gaan... en je ziet het zelfs makkelijk op het zicht dat de hoogte meer dan 2,5mm is als je er andere code 100 rails naast legt.
Een verbinding C met K laat er geen twijfel over bestaan, dat scheelt veel meer dan de 0,2 mm die het zou mogen zijn als verschil tussen code 83 en code 100. Maar dat heb je van 't internet hé, iemand verzint iets en al de anderen nemen dat over....
Titel: Re: Baanplan Lobomotion (onder constructie, nog)
Bericht door: Erik Baas op zaterdag 04 juli 2020, 00:28:12
fabeltje [..] dat K-rail code 100 zou zijn

Wat is het dan wel?
Titel: Re: Baanplan Lobomotion (onder constructie, nog)
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 04 juli 2020, 02:49:09
Een Märklin eigen ontwerp wat aan geen enkele code onderhevig is. Zelfs geen DIN norm.
Titel: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 04 juli 2020, 08:39:18
Poging om de topictitel te wijzigen.

Poging mislukt. Zie de gewenste naam wel boven het bericht staan maar verder blijft de topictitel ongewijzigd.
Volgens H0-miessie zou het zo moeten: "Je gaat naar je eerste bericht van je topic veranderd bovenaan in ontwerp de naam zo kan je altijd je topic naam veranderen iedere keer of niet wat je zelf wil." Echter helaas vind ik nergens een veld of knop "ontwerp". Ook niets wat er maar enigzins op lijkt.
Help help.
Titel: Re: Baanplan Lobomotion (onder constructie, nog)
Bericht door: h0_miessie op zaterdag 04 juli 2020, 08:55:25
Henk,

Ook even in je eerste topic de naam in "ontwerp" waar nu staat Baanplan Lobomotion (onder construcie, nog) veranderen n Baan plan Rehausen in dan blijft hij bij toekomstige berichten staan nu zal je oude "ontwerp" weer in beeld komen met mijn berichtje.

Groet Michel
Titel: Re: Baanplan Lobomotion (onder constructie, nog)
Bericht door: h0_miessie op zaterdag 04 juli 2020, 09:20:39
Henk,

Als je in je eerste bericht opend en kijkt zie je rechtbovenaan  het woord "verander" staan die klik je aan dan kan je waar nu staat Baan plan Lobomotion (onder constructieve, nog) veranderen in Baan plan Rehausen.

Groet Michel
Titel: Re: Baanplan Lobomotion (onder constructie, nog)
Bericht door: Erik Baas op zaterdag 04 juli 2020, 11:50:55
Een Märklin eigen ontwerp wat aan geen enkele code onderhevig is. Zelfs geen DIN norm.

[Zucht]

Ik probeer het nog eens: "code 100" zegt iets over de hoogte van de railstaaf. Hoe hoog is de railstaaf van Märklin K-rails, en met welke "code" komt dat overeen?
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: ramdani op zaterdag 04 juli 2020, 12:40:59
mooie baan ben je aan het bouwen  :thumbup:
laat al dat technisch geneuzel over codes en andere dingen los,geeft veel meer plezier en je treinen zullen ook rijden ;)
het is maar een hobby,als je de werkelijkheid wil,neem dan de 1:1 trein,meestal zet dat niet aan tot dromen >:-D


mvg,
Michel
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 04 juli 2020, 12:42:02
Nog diepere zucht. Je antwoord staat in reactie #23. En code 100 zegt weliswaar iets over de railhoogte maar ook over alle andere maten van de rail. Dus de voetbreedte, de kopbreedte en -hoogte enz. De maten van K-rail zijn afwijkend van iedere NMRA of andere "code". Is toch niet moeilijk te begrijpen?
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 04 juli 2020, 12:51:43
Michel, je hebt helemaal gelijk. Alleen het 1:1 exemplaar zal ik alhier links laten liggen. Het dichtstbij zijnde station is dertig kilometer hier vandaan en daar vertrekken wel vier treinen per dag. Twee in westelijke richting naar Bangkok en twee in oostelijke richting. That's it. En dan ook nog smalspoor. Normaalspoor bestaat hier helemaal niet. Men is wel al een paar jaar aan het praten om een HSL aan te leggen. Dat duurt dus nog een halve eeuwigheid voor die er daadwerkelijk komt. Voorlopig ben je met de bus sneller en comfortabeler in Bangkok dan met de trein. Dan prefereer ik toch de eigen auto maar het liefst ga ik helemaal niet naar Bangkok.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Erik Baas op zaterdag 04 juli 2020, 13:13:29
Je antwoord staat in reactie #23.

Zeg dat dan meteen...
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 04 juli 2020, 17:09:26
Dan nu nog even een update over de mangaten. Oftewel de uitneembare panelen waardoor ik straks nog alle delen van de baan kan bereiken. In totaal komen er zes van dergelijke panelen. De eerste drie zijn nu in vergevorderd stadium van bouw. Althans de ruwbouw is af en één is zover dat het landschap aangekleed kan gaan worden. De panelen passen strak in het omliggende frame en sluiten precies aan op de landschaps contouren. Waar nodig zijn er interlockende delen gemaakt. Ik heb getracht om de naden zoveel mogelijk gelijk te laten vallen met veranderingen in het landschap. Bijvoorbeeld de berm van een weg of een steunmuur. Helaas is dit niet altijd mogelijk en moet de naad zo onopvallend mogelijk met groen worden bekleed.

Dan de foto's. De eerste, derde en vijfde foto laat het paneel in de uitsparing zien. De andere foto's het paneel naast het mangat.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 04 juli 2020, 17:10:53
 @citaat
Vervolg foto vijf en zes.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Tony op zondag 12 juli 2020, 16:35:48
Nou Henk,

Het duurde even, maar dan gaat het ook weer echt met een mooie sprong vooruit  :thumbup:
Als ik het goed zie, kan je nu op stationsniveau rondrijden (?)  ;)

Grtz Tony
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 23 juli 2020, 16:30:41
Tony, Jaja er zijn twee pakketjes met railmateriaal binnen gekomen na de corona stop. Dus er kon weer wat spoor gelegd worden. Het rondrijden gaat nog niet erg lukken omdat ik een stuk tunnelspoor wat in C-rail was gelegd weer heb afgebroken. Die C-rail kan ik beter op zichtbare stukken gebruiken. In de tunneltrajekten komt Peco code 100 flexrail. Dat is ook onderweg, veertien dagen geleden vanuit Frankfurt naar Bangkok vertrokken maar nog niet aangekomen. Heb al gevraagd of die soms met een (roei)bootje onderweg zijn. DHL zou het uitzoeken maar heb daarvan nog geen reactie ontvangen.

Ondertussen wat verder gerommeld met het stationsemplacement. Alle rails ligt daar nu in, de wisselmotoren (MTB) zijn ingebouwd en werken uitstekend, wisseltongen worden mooi langzaam omgezet. Nu de aansluitingen daarvan verder afmaken. Maar ook daar heb ik weer eens een tegenvaller. Mijn soldeerstation is overleden, was ook al een oudje maar deed het tot eergisteren geweldig. Heb meteen maar een nieuwe besteld bij Ali in China. Duurt een paar dagen voordat het ding dan weer hier is. Ter plaatse is geen fatsoenlijk soldeerstation te verkrijgen. Alleen gewone bouten of soldeerpistolen. Dat is allemaal bout. Heb er nu één besteld waarmee, volgens opgave althans, ook SMD gesoldeerd kan worden. We gaan het zien.
Dan nog een paar foto's van het complete emplacement.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 23 juli 2020, 16:40:24
Ook nog wat aan het stoeien geweest met landschapsbouw. De tunnelingang uiterst links was niet naar mijn zin. Er stond een portaal met een soort "berg" maar daar zat geen volume in en ik begon me af te vragen waarom er dan een portaal staat. Dus de berg wat meer body gegeven. Het ziet er nu al heel wat beter uit maar nog niet helemaal goed. Heb er nu een pak bubbelfolie opgespeld. Daar moet dan weer Spachtelmasse overheen en dan nog eens kijken. Denk dat het dan wel een aardig gezicht heeft.
Foto1 zoals het was, foto2 zoals het nu is en foto3 zoals het moet worden.

Met het restant van de Spachtelmasse de mangaten bewerkt. Die kunnen nu in ieder geval verder aangekleed worden.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op maandag 03 augustus 2020, 17:49:56
Pff. Word er een beetje moedeloos van. Nu zijn eindelijk de dozen met rails binnengekomen en kan ik weer verder met het sporenplan afmaken. En dan vooral van drie aparte stukken spoor weer een geheel maken zodat er een trein overheen kan. Vanwege de afstand van de bedieningspaneel tot schaduwstation 2 (ruim 7 meter) heb (had) ik geen overzicht van wat daar gebeurt. Dus een camerasysteem ingebouwd. Dat werkt goed en nu zie ik dat alweer een paar wissels niet goed om willen. Een normaal wissel en een engelsman. Die heb ik er denk ik al drie keer uit gehad om na te kijken en te repareren. Morgen nog maar eens en dan moet het toch echt goed gaan. Als die dingen weer problemen opleveren gaan ze de kliko in. Dan maar andere inbouwen, nou ja eerst aanschaffen dan dus. Heb geen reserve meer liggen helaas.

Ondertussen ben ik ook nog bezig met een autowerkplaats te bouwen. Daar zitten enkele heel filigrane wandlantaarns bij. Met enige moeite is het gelukt om één daarvan werkend te krijgen. SMD ledje ingebouwd van 1,5mm. Morgen de laatste hand daar aan leggen dan volgen de foto's wel. Vorige keer had ik al gemeld dat mijn soldeerstation was overleden. Inmiddels is het nieuwe exemplaar binnengekomen en inderdaad daarmee kan ik voortreffelijk SMD ledjes solderen, ook die hele kleintjes.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Tony op maandag 03 augustus 2020, 18:05:36
Zo goed als de metalen elektrische wissels die Märklin ooit maakte, is het hen nooit meer gelukt, Henk  :?
Daar zullen we mee moeten leren leven......

Grtz Tony
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op dinsdag 04 augustus 2020, 17:01:32
En precies die wissels heb ik nooit gehad. Mijn vader, die me de hobby met de paplepel heeft ingegoten, verdomde het om op die "lelijke klapperdingen" te gaan rijden. Zijn woorden hé. Hij reed wel Märklin maar op Trix Express rails.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: BlikkenTinus op dinsdag 04 augustus 2020, 22:33:06
De wissels zelf vallen wel mee, ook de nieuwe. Maar die aandrijvingen...
Met servo's of motoren gaat het veel beter. Dat vereist enig geknutsel aan de wissels zelf en mogelijk ook andere decoders om ze aan te sturen, maar dan heb je het wel goed werkend.
Verder ziet het er allemaal best indrukwekkend uit wat je gebouwd hebt en dat terwijl je afhankelijk bent van (moeizame) import.


Groet,

Peter
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op woensdag 05 augustus 2020, 05:58:22
Het zijn niet alleen de aandrijvingen, ook de wissels zelf zijn een probleem. In het koude Nederland werkt het allemaal prima maar hier liggen de gemiddelde temperaturen iets hoger. Momenteel, om 10 uur 's ochtends op een redelijk bewolkte dag, is het in mijn hobbyhok 31 graden. Buiten nog iets meer. Zonder bewolking tikken we makkelijk de 38 graden aan. In Nederland gaat, bij die temperatuur, niemand ook meer de zolder op om met treintjes te spelen, lees ik regelmatig op het forum. Omdat Märklin alle heveltjes en schuifjes van gewoon PVC maakt, een zeer plastisch materiaal, gaat dat a. zwaarder lopen en b. vervormen. Indien deze onderdeeltjes van een minder plastisch materiaal zouden zijn gemaakt zoals ABS of nylon dan is het probleem er niet. Maar ja, dat is wel duurder en daar heeft Märklin dan weer een probleem mee.

En dit verhaal kan ik onderbouwen. De wissels die problemen geven liggen op het warmste deel van de baan, vlak bij de overhead deur die altijd openstaat juist vanwege die warmte. Gesloten hoopt er zich nog meer warmte op en dat vinden de wissels helemaal niet leuk en ik ook niet. Eén van de wissels in deze straat heeft al een motoraandrijving, rechtstreeks op de wisseltongen. Die werkt uitmuntend. dat kan ik bij het andere wissel natuurlijk ook inbouwen, dat is geen probleem. Maar hoe doe je dat bij een DKW? Die heeft vier verstelbare wisseltongen. Vier, of zelfs twee, motoren vind ik toch echt te gortig worden. Nog maar eens heel diep over nadenken.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op woensdag 05 augustus 2020, 10:43:54
Nadat ik bovenstaand berichtje had gecomponeerd de wissels er uit gesloopt en op de werktafel getest en nagekeken. Ook daar werkten ze niet! Het hele mechanisme dat erin zit wilde niet meer bewegen. De normale wissels krijgen nu dus een MTB motordrive in- (of liever onder-) gebouwd. De DKW vormde toch wel een probleem apart. Het hele ding uit elkaar genomen. Aan de twee langste buitenzijden liggen de twee omzetters. Deze worden van links naar rechts en vv verschoven door twee witte PVC plaatjes waar een schuine uitsparing in is aangebracht. Deze twee plaatjes worden in beweging gebracht door een excenter mechaniek wat op zijn beurt weer wordt bediend door de handomzethevel of door de elektro aandrijving. Die witte plaatjes wilden (konden) de omzetters niet meer in beweging brengen. Waarom? geen idee! Na een hoop gepruts en gefriemel ging het weer een beetje met horten en stoten. Beide plaatjes met geduld een paar honderd keer op en neer geschoven waardoor het weer enigszins soepel ging lopen. De elektromagnetische aandrijving kreeg het nog steeds niet voor elkaar maar met een motordrive in het gat van de handhevel lukt het wel goed. Tot nog toe. Morgen de motordrive er goed onderbouwen en dan nog eens uitgebreid testen. Wordt vervolgd.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: BlikkenTinus op woensdag 05 augustus 2020, 12:27:46
Tja, modelspoor in tropische omstandigheden... Extreme railroading dus.
Het misschien totaal niet haalbaar, maar kan in de ruimte geen airco? Als ik dit hoor dan kan ik het mij voorstellen dat er nog wel meer apparatuur is die moeilijkheden gaat geven. En dat is uiteraard eeuwig zonde. Klimaatbeheersing is dan het enige wat zou helpen.

Groet,

Peter
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op woensdag 05 augustus 2020, 16:15:23
 @citaat @citaat
Teflonspray. Dat zou misschien wel soelaas kunnen bieden. Alleen heb ik dat spul hier nog niet gezien.

 @citaat
Als een airco mogelijk zou zijn had ik die allang geïnstalleerd. Waarom dan niet?
A.  De ruimte meet 8 bij 9 meter en is 3,4 meter hoog. Daar moet een knap grote airco in om het efficient te kunnen houden.
B.  De unit heeft een plat dak, enkelsteens wanden en twee grote overhead deuren aan de straatzijde. Geen enkele vorm van isolatie, typisch Thaise bouw dus.
C.  Het gebouw is niet van mij dus ga ik geen uitgebreide verbouwing doen.
D.  De huur die ik ervoor betaal is om te gillen. Daarvoor huur je in NL nog niet eens een kliko. Eerlijk gezegd weet ik niet eens of je kliko's kunt huren. 😊

Resumerend, een airco is geen optie en met overige apparaten zoals laptop, Intellibox, CCTV systeem met monitor heb ik geen enkel probleem. Dat werkt allemaal zoals het hoort.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Anne W op woensdag 05 augustus 2020, 22:42:47
Beste Henk,

Op BNLS zit ook iemand die in Thailand woont en een modelbaan bouwt, wellicht nuttig om ervaringen uit te wisselen.

Groet, Anne W
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 06 augustus 2020, 09:31:59
 @citaat @citaat

Ah, Kliko huur je bij de gemeente, ja die doen tegenwoordig ook niets meer gratis. Voor €135,- koop ik hier 3 van die dingen bij de bouwmarkt en dan hou ik nog geld over voor een biertje.  :D
OK mijn unit is iets duurder maar nog niet het dubbele van dat bedrag.

 @citaat

Anne, dat weet ik. Heb al kontakt met die man gehad, bleek dat ik hem al veertig jaar ken. We woonden in dezelfde plaats en waren lid van dezelfde club. Maar dat akkedijt nog steeds niet.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 06 augustus 2020, 10:17:12
Of de afvalstromen goed gemonitord worden is nog maar de vraag. De geldstromen in ieder geval wel en dat vinden ze veel belangrijker. Verder zal ik daar niets meer over zeggen.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Anne W op donderdag 06 augustus 2020, 11:58:07
Modelspoor in hete streken:

BNLS, 1 in Marokko en 1 in Californië

3-Rail, 1 in de Algarve

Als die geen problemen hebben met de temperatuur en de wissels, dan zit het bij jou ergens anders in.

Groet, Anne W
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: basjuh1981 op donderdag 06 augustus 2020, 14:06:54
 @citaat Dat was al benoemd in de eerste posts van deze pagina ;)
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 06 augustus 2020, 17:35:15
Modelspoor in hete streken:

BNLS, 1 in Marokko en 1 in Californië

3-Rail, 1 in de Algarve

Als die geen problemen hebben met de temperatuur en de wissels, dan zit het bij jou ergens anders in.

Groet, Anne W

Beste Anne, wees dan ook even helemaal compleet alsjeblieft.
In Marokko is een N- spoorder die, een tijdje terug tenminste, niets liet rijden. Hij heeft nu airco in zijn ruimte en weet niet of er nu wel wat rijdt. Bij hem ligt het zwaartepunt op scenerybouw.
In Californië en ook in Las Vegas, dan vergeet je nog de man in Jakarta, Indonesië. Allen hebben airconditioning. Net als die ander in Thailand. En cruciaal verschil, ze rijden allemaal Fleischmann.
Portimao is wel warmer dan Nederland maar nog niet tropisch. Ik weet ook niet of Jos airco heeft.

Bij mij ligt het inderdaad aan iets anders. En dat heet Märklin.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 06 augustus 2020, 18:26:48
De DKW en het wissel zijn alweer ingebouwd en werken nu goed. De DKW is nu voorzien van een motordrive die zijn werk uitmuntend verricht. Heb daarvoor wel een uitsparing in de baan onderbouw moeten maken want die motordrive steekt er nogal een eind onderuit.

Het weigerende wissel heb ik onder de microscoop, nou ja bijna, onderzocht. Blijkt dat de omzettong achter een puko blijft hangen, zie de rode cirkel op bijgaande foto's. Daar heb ik het metaal al wat afgeschuind waardoor de werking aanmerkelijk wordt verbeterd. Met de aandrijving van de DKW werkt het ding nu tadeloos. De originele aandrijving geeft toch nog wat probleempjes maar zelfs als ik die aandrijving los, dus buiten de wissel, bekrachtig gaat hij niet goed om. Rijp voor de kliko dus.

Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op vrijdag 07 augustus 2020, 16:55:25
Nog even een fotootje van de motordrive onder de DKW voor diegenen die daar onverhoopt belangstelling voor hebben.
De motor zit vastgeschroefd op een stukje 9mm spaanplaat (verdichte kwaliteit) wat op zijn beurt met 2K epoxy is vastgelijmd op de onderplaat van de DKW. De onderplaat kan nog steeds verwijderd worden, mocht dat onverhoopt nodig zijn.
De drive is ingesteld op een weg van 12mm. 9mm is nodig om de wisseltongen van het eene uiterste naar het andere te bewegen. De overige 3 mm dienen om aan beide zijden 1,5mm 'druk' op de tongen te zetten. Dat voorkomt klapperen en ontsporingen.
Foto 1 is stand rechtdoor, foto 2 afslaan.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op maandag 07 september 2020, 10:45:35
Even een korte update opdat niemand denkt dat er helemaal niets gebeurt. Wel degelijk. Het decoderpaneel 2 is helemaal af en bedraad. Was ook al bezig met de rijspanningen aan te sluiten toen mijn soldeerstation het alweer begaf. Twee uur op een temp van 380 graden was toch te veel, hoewel volgens de specificaties 480 graden mogelijk moet zijn. Het ding is gewoon gesmolten (zie foto). Als ik het ding nu nog aanzet wordt alleen de hendel heet, de soldeertip absoluut niet. Nu zien dat ik garantie op het ding krijg maar die Chinees reageert niet erg snel op berichten.

Van het decoderpaneel heb ik ook een mooie foto gemaakt, echter verschijnt die niet op 'mijn drive'. Hopelijk komt dat nog.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Klaas op maandag 07 september 2020, 13:54:23
beste Henk, mijn soldeerboutje doet het soms ook niet meer , maar dan haal ik alles wat heet wordt en los kan uit elkaar . Dan haal ik overal een schuurpapiertje er langs  en dan doet hij het weer. Er is dan toch wat met de geleiding mis ,misschien  een vuil  laagje op het metaal . groeten  Klaas.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op maandag 07 september 2020, 16:41:32
Beste Klaas, bedankt voor je goede advies. Dat was zo ongeveer het eerste wat ik gedaan heb. Maar zoals al gezegd en op de foto ook te zien is, het ding is gesmolten, krom getrokken en overleden. Nog geen 2 maanden oud en ook niet iedere dag gebruikt. Tot vorige week had ik er alleen een paar SMD Led's mee gesoldeerd, dat doe je niet met een hoge temperatuur. Draadjes soldeer je met een iets hogere stand. Moet gewoon op garantie vervangen worden of zo iets.

Dan is ondertussen de foto van het decoderpaneel ook op mijn drive verschenen. Die wil ik jullie dan niet onthouden.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: ArieV op maandag 07 september 2020, 17:47:28
Dag Henk,

Om serieus te solderen moet je de bekende lichtblauwe apparatuur hebben :)

Groet, Arie
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Wimdouwe op maandag 07 september 2020, 18:09:15
 @citaat
Ben ik het helaas mee eens. Er zijn wel meer goede merken soldeerbouten maar ze hebben allemaal één eigenschap:
Het kost wat maar dan heb je ook wat....
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op dinsdag 08 september 2020, 17:39:46
Ja, ik weet het. Vroeger had ik die ook. Jarenlang plezier van gehad ruim 25 jaar. Maar helaas zijn die hier niet te verkrijgen.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 17 september 2020, 17:41:13
Nou, voorlopig, en ik hoop dat dat lang duurt, is het soldeerprobleem weer opgelost. Nu weer op naar het volgende probleem.

Van Rosoft heb ik een MDD aangeschaft om wisselmotoren aan te sturen. Echter de MDD van Rosoft heeft niet dezelfde schakeling als de Digikeijs 4018 in preset 6. Daar had ik even geen rekening mee gehouden en dus werkte geen enkele wisselmotor. Heb om dit probleem op te lossen nu een diode schakelingetje gemaakt waarmee het wel zou moeten kunnen. Gaan we morgen even testen (als het ervan komt, moet eerst nog een paar andere dingen doen die niets met modeltreinen te maken hebben). Ondertussen zijn ook de benodigde armseinen gearriveerd. Volgende week wordt dus veel onder de tafel gewerkt, nee, niet onder het kleed geveegd. Van ganser harte hoop ik dat daarna enkele hosanna berichten geplaatst kunnen worden.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Tony op zondag 20 september 2020, 10:09:33
Wat hosanna berichten zou fijn zijn, Henk  ;)

Wat een gedoe en gepiel, om het zaakje goed werkend te krijgen  :?
Maar de aanhouder wint !
Succes ermee en denk aan je rug !

Grtz Tony
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 24 september 2020, 16:11:00
Nou hosanna is het nog niet. Ben druk bezig met het verplaatsen (omwisselen) van decoders om de juiste schakelingen te kunnen maken. Dat schiet niet erg op omdat ik van Tony op mijn rug moet letten, zeer goed advies trouwens. En heel leuk werk is het ook niet om al die draadjes weer in die kleine schroefgaatjes te prikken. Maar we komen er wel. Af en toe afwisselen met dingen die wel leuk zijn om te doen. Bijvoorbeeld een paar seinen op hun plek zetten. Zodra ik met die decoderklus klaar ben kunnen die dan ook getest worden. Nou ja, ze zijn al getest voor het poten, maar dat was analoog. Nu nog het digitale gedeelte op goede werking controleren.

Mja, waarom ga je nou decoders omwisselen. Denkfoutje gemaakt zeg maar. Voor mijn motordrives had ik een MDD bij Rosoft besteld. Er niet bij stilstaand dat deze de twee aansluitdraden ompoolt. Terwijl mijn motordrives gewoon op dezelfde manier als een magnetische aandrijving aangesloten moeten worden. Met drie draden dus. En bij een andere decoder moeten vier ontkoppelrails aangesloten worden. Dat is moeilijk met een Rosoft want die geeft maximaal een puls van 750 milliseconden. Dat is voor een ontkoppelactie toch net te kort om het goed te doen. Daar heb ik dus mijn enige DR4018 nu ingezet, die is tot 2000 milliseconden te programmeren. Dan krijg je weer het probleempje dat alle aansluitingen van een DR4018 precies gespiegeld zitten tov een Rosoft WDD8. Kortom een heel gepiel met net iets te korte draadjes. Goede raad is dan duur, dus alle verbruikers op deze decoder hebben een ander adres gekregen. Beter in Koploper enkele adressen veranderen dan je rug kapot werken op een onmogelijke draad aanpassings klus. Nietwaar Tony?
Dat is dus klaar, alleen nog enkele CV's aanpassen in de DR4018

Nog effe een fototje van de geplaatste seinen, voor de liefhebber.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Tony op zaterdag 26 september 2020, 12:38:54
Helemaal waar, Henk  ;)

Altijd zorgen dat iets geen (b)rug te ver wordt  :D

Grtz Tony
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op maandag 28 september 2020, 18:30:17
Vandaag een klein beetje hosanna, maar dat heeft niets met de trein te maken. We hebben vandaag een fiber aansluiting in huis gekregen. Dat scheelt een slok , nou zeg maar een hele fles, op een borrel. Eindelijk die mobiele verbinding uit kunnen zwaaien en geen problemen meer bij donder en bliksem, hopelijk. Even afwachten, maar verder loopt het als een trein. Dus toch trein.

Inmiddels staan alle seinen op het stationsemplacement, is er enkele meters rail gelegd ter vervanging van C-rail, zijn de aansluitingen daar aan gesoldeerd, zijn de decoders klaar om geprogrammeerd te worden. Kijken of ik daar morgen zin in heb.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op maandag 25 januari 2021, 13:29:47
Al een tijdje geen update hier geplaatst. Heb ook niet veel gedaan aan de baanbouw, meest allemaal scenery en dat staat in een ander draadje. Nu efkes wat te melden. Liep al een tijdje met plannen rond maar wist nog niet precies hoe en wat. De kogel is door de kerk. De baan wordt gewoon in vaste opstelling gezet, dus  niets meer optakelen. Nergens voor nodig. en er komt een kleine uitbreiding. Het wordt een U. Rechtsboven had ik op de berg een houtwinbedrijf gepland maar ik vond het geheel wat te krap. Ook het trace naar het station vond ik niet optimaal. Het geijkte patroon berg uit station in, station uit, berg in is niet wat ik wil. Beide punten heb ik nu dus opgelost, enigzins, Zie het verschil op de plaatjes.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op vrijdag 29 januari 2021, 15:45:06
Nog even een foto van de door mij gemaakte en geplaatste schuifdeuren. Het is nu zover af dat ik morgen de glasplaten ga halen en plaatsen. Dan kan ik de boel goed schoonmaken en weer verder met de baanbouw. Hopelijk blijft het zwerfvuil dan voorgoed buiten.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Tony op dinsdag 02 februari 2021, 21:33:33
Mooie uitbreiding van je baan, Henk  :thumbup:
Daar zal je veel plezier aan beleven !
De foto van de pui is intrigerend en maakt me erg benieuwd naar nog 2 foto's van de straat in beide richtingen.

Grtz Tony
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 06 februari 2021, 11:29:19
 @citaat

Ach Tony, zo spannend is die straat niet hoor. Mijn hok beslaat twee van de vijf units. Naast mij zit een motorfietsreparateur, die heeft een enkele unit. De dubbele unit daarnaast is leeg. En dat is meteen het einde van de straat. Dan sta je op het kruispunt. Aan de andere kant zit een autopoetsbedrijf achter een sjieke poort. Daarnaast zat een beauty/kap salon, Dat is nu een bouwval. Verder zijn het alleen woonhuizen achter frontmuur. Tegenover mij zit een winkeltje, dat is wel makkelijk voor versnaperingen. Zal zien of ik volgende week nog wat plaatjes kan schieten.

Ja, dat dacht ik ook, dat die verandering in het sporenplan wel plezier gaat brengen.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 06 februari 2021, 11:35:47
Vanochtend aan het stoeien geweest met  servo's. Begon al aan mezelf te twijfelen toen ik het ding niet aan de praat kreeg, Nieuwe servo, zo uit de verpakking. Had al de decoder gewisseld en de aansluitingen gecheckt en de spaningen nagemeten, Niks nada, geen sjoege, niet in beweging te krijgen. Uiteindelijk maar een andere servo eraan gehangen en fluitend draaide het ding zijn rondje. Servo dus defect, Rosoft maar eens aanschrijven.

Nu kunnen we de Werkstatt en de Lokloods dus eindelijk afmaken met bewegende poort en deuren.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op maandag 08 maart 2021, 17:24:37
Nou de kogel is door de kerk hoor. Ik schei uit met de baanbouw. Op deze plek tenminste. Vanochtend groen licht gekregen om een hobbyhok naast het huis te gaan bouwen. Dus aan de huidige baan doe ik nu verder niets meer. Alleen nog wat scenery verder bouwen natuurlijk. Dan gaan binnenkort de bouwwerkzaamheden voor het nieuwe hok beginnen. Heb een ontwerp gemaakt dat met een kleine ingreep, wanneer de baan na mijn verscheiden er niet meer is, omgebouwd kan worden tot gastenhuis. Dan heeft het verder toch waarde. Wordt ook iets groter als wat ik nu heb, de lengte neemt met wel 75cm toe. Als er interesse voor bestaat houd ik jullie op de hoogte van de voortgang van de bouw. Zo niet, ook goed.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: speeltmettreintjes op maandag 08 maart 2021, 17:34:48
Jazeker is er interesse!
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: ramdani op maandag 08 maart 2021, 17:56:30
interesse is er zeker, begin maar vlug met dat hobbyhok voor het groen licht weer rood wordt ;) ;

Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Johnnytrein op dinsdag 09 maart 2021, 05:34:22
Ook hier is er belangstelling  :P
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Tony op zaterdag 13 maart 2021, 13:09:16
Vooral blijven updaten !
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op maandag 15 maart 2021, 18:01:12
Kleine update. De planningsfase is afgerond, het bestek opgemaakt. Nu op zoek naar een goede bouwploeg, dat valt hier niet altijd mee.

Even een plaatje van de hoek van de tuin waar het geval moet komen te staan. Voor een indicatie van de afmetingen, breedte; de drie uiterst rechtse segmenten (6m) van het hekwerk wat je ziet en de lengte; vanaf het hekwerk tot en met de rioolring (10m) op de voorgrond van de eerste foto.
De tweede foto geeft een groter overzicht.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: BlikkenTinus op dinsdag 16 maart 2021, 00:35:19
Spannende ontwikkelingen!

Heel even dacht ik bij foto1: dat hebbie knap gemaakt! Lijkt wel echt...

Maar, dat is het ook.


Succes met bouwen in 1:1!


Groeten,


Peter
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Wimdouwe op vrijdag 19 maart 2021, 21:13:32
 @citaat
 :)
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Dirk-Jan op vrijdag 19 maart 2021, 23:09:20
Als er interesse voor bestaat houd ik jullie op de hoogte van de voortgang van de bouw.
:) Jazeker, en ook ik wil dit volgen. B)

Mooi stukje grond voor dat geval van je, suc6 met de zoektocht naar de bouwgevalploeg. :D

Dirk-Jan

N.B.
Heel even dacht ik bij foto1: dat hebbie knap gemaakt! Lijkt wel echt...
:-) Ja, dat had ik ook. :-)
Titel: Re: Baanbouw Rehausen - voortgang nieuw onderkomen
Bericht door: Lobomotion69 op zondag 18 april 2021, 10:13:37
Kleine update. Er is ondertussen wel wat gebeurt. Er is een bouwploeg gevonden die nu nog met een ander project bezig is. Over een kleine twee maanden denken ze daar klaar te zijn en bij mij te beginnen. Dat is toch al iets. Ken de leider van die ploeg al lang en die is goed, dat is dus ook mooi.

Ondertussen ben ik zelf maar begonnen met het betonijzer te vlechten. Dan kunnen ze straks meteen er tegenaan. Hiervoor heb ik een werkplekje ingericht van wat steigermateriaal. Dat zie je op de foto.
a)  Bij de rode pijl een buiginstallatie voor het betonijzer. Dit is een zware houten biels waar geleidingspennen in zijn bevestigd. Dan kun je met een buigijzer eenvoudig de bocht om.
b)  Bij de gele pijl een wapening voor een kolom waar ik mee bezig ben. Hoogte 3,75 meter, 15cm vierkant zijden. Ligt op zijn kant om gemakkelijker te werken.
c)  De blauwe machine dient om ijzer af te korten. Is gewoon een grote doorslijpschijf en kan straks ook gebruikt worden voor de dakconstructie.
d)  Bij de blauwe pijl een stapel "voeten" die reeds gereed zijn.
De werkplek staat onder een boom dus lekker in de schaduw. Dat werkt wat prettiger dan in de volle zon.

De bouw gaat ongeveer zo: In een gat van circa 40 centimeter diep wordt de wapening van een voet geplaatst met bekisting eromheen. De afmetingen van een voet is ongeveer 80 x 80 x 20 cm. Op de wapening van een voet wordt de wapening van een kolom geplaatst en geschoord. Daarna worden de voeten  volgestort met beton. Als de beton droog is gaat de bekisting er van af en wordt het gat tot bovenzijde voet met aarde gevuld.
Nu worden de funderingsbalken gemaakt. Dus eerst de wapening plaatsen en dan de bekisting eromheen. De funderingsbalken liggen op de voeten. Dan weer de hele zaak volstorten met beton en laten drogen. Dan de bekisting eraf en de bekistingen voor de kolommen plaatsen. Van drie planken een goot maken met binnenafmeting 15 x 15cm. Deze om een wapening zetten en schoren, ervoor zorgen dat de wapening ongeveer in het midden zit. Dan met de vierde plank dichtmaken en van bovenaf beton er in gieten. Kloppen en/of trillen zodat de beton een solide gesloten kolom wordt.

De volgende stap is dan de dakconstructie plaatsen. Dat vertel ik een andere keer. Zover zijn we nog niet.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op zondag 18 april 2021, 17:41:47
Nog even een fototje van de eerste kolom die nu af is.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Degeluidsman op zondag 18 april 2021, 19:00:34
Fijn dat je een bouw ploeg gevonden hebt Henk, die twee maanden kom je nog wel door en je hebt iets om naar uit te kijken.


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Haradigi op zondag 18 april 2021, 21:45:26
Dat is wel ff wat anders dan 1:87      ;)

groet
Harald
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op maandag 19 april 2021, 07:23:34
 @citaat @citaat
Die twee maanden kom ik zeker wel door. Heb hier nu 500 meter ijzer liggen en dat is nog niet genoeg. Voordat dat allemaal klaar is zijn we wel ettelijke weken verder. In mijn eentje gaat dat niet echt snel en tussendoor doe ik ook nog wat andere dingen.

 @citaat
Heel wat anders dan 1:87 Harald. Kost iets meer moeite en veel meer zweetdruppels. 😰
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Tony op donderdag 22 april 2021, 11:06:21
Je kunt nog wel even vooruit, Henk !

Flinke klus, waarbij je - naar ik aanneem - flink geld bespaart .
Bijkomend voordeel; je hoeft niet naar de sportschool  ;)

Grtz Tony
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op vrijdag 23 april 2021, 16:10:46
Nee inderdaad Tony, Ik hoef niet naar de sportschool en ook niet naar de sauna. Wel de masseuse zo nu en dan.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Buzz_4stroke op vrijdag 23 april 2021, 17:06:12
 @citaat

Henk,

 :offtopic: Een massage in Thailand, das niet al te moeilijk te regelen  :P :P

Succes met de bouw van de "treinenhut", je krijgt daar straks zeker een mooi plekje.

Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op zondag 25 april 2021, 10:41:10
Een 'pret'massage kun je hier bij wijze van spreken op iedere straathoek krijgen. Maar een echte massage waarbij de knopen in je spieren worden behandeld is toch een heel ander verhaal.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Dirk-Jan op zondag 25 april 2021, 11:11:27
 B) Het heeft wel wat zo'n werkplek in de buitenlucht en dan gewoon lekker je ding kunnen doen. :)
Hier in Nederland moet je eerst 136 vergunningen aanvragen, 10 bouwplaats inspecties doorstaan en 80 keer werkoverleg houden voordat je je eerste stukkie staal kan gaan buigen.:D
En gaaf dat je dat zelf allemaal kan, dan weet je wat er de grond ingaat.
Suc6 met de verdere betonijzerbuig- en vlechtwerkzaamheden.

Dirk-Jan
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op zondag 25 april 2021, 12:28:41
Dat is wel één van de grote voordelen hier. Het gaat allemaal zo gemakkelijk en gemoedelijk. Niks vergunnigen, niks bestemmingsplannen, niks verordeningen. Jouw grond, jouw huis, jouw verantwoording. Doe wat je wilt en hoe je het wilt. Je maakt, of laat maken, een bouwtekening en begint gewoon. Je vraagt bij de elektriciteitsleverancier (staatsmonopolie) een aansluiting aan. Die wordt dan gelegd tot aan de perceelgrens met een KWh meter aan een paal. De rest moet je zelf doen. Halverwege, als het dak er op zit, laat je het bij de gemeente registreren en krijg je een huisnummer. Daarvoor betaal je leges, omdat mijn huis als groot wordt aangemerkt (meer dan 150m²) moest ik wat meer betalen, wel 1600 Baht! Omgerekend circa 45€. En dat is het dan. Oh ja, verdere nutsvoorzieningen hebben ze hier niet. Voor water heb ik een bron laten boren, 48 meter diep, kosten compleet met pomp 12.000 Baht. Gas alleen propaanflessen te verkrijgen. Satelliet TV en sinds een paar maanden hebben we nu fiber voor internet, voorheen alleen mobiel netwerk.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 22 mei 2021, 09:32:08
Bijna een maand verder en inderdaad er is ook nog wat gedaan in die tijd. Alle handelbare wapeningselementen (is tot 4m lang) zijn klaar. De onhandelbare elementen van 6 tot 10 meter lengte worden ter plaatse gemaakt, hoofdzakelijk omdat deze lange elementen door andere heen moeten om een stevig geheel te verkrijgen. Ook is de geul voor de frontmuur gegraven, 1 meter diep en 2 meter breed. Aan de straatzijde van deze muur moet een greppel blijven voor wateropvang en -afvoer. Aan de tuinzijde wordt de bodem geegaliseerd met licht afschot vanaf het huis zodat het water altijd de goede kant op stroomt. want als het flink tropisch regent dan stroomt het ook echt!

Klein tegenvallertje waar niet aan gedacht is. De grond die uit de geul is gekomen moet ergens blijven en dat was veel meer dan verwacht. Nu ligt de halve voortuin dus vol met een berg grond. De honden vinden het wel leuk, hun uitkijkplek.

Nu maar hopen dat de bouwploeg snel gaat beginnen.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Wimdouwe op zaterdag 22 mei 2021, 09:42:28
Leuk die berg met grond, maar waar zijn de honden?  ;)
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: ramdani op zaterdag 22 mei 2021, 10:07:46
ziet er een erg rustige buurt uit; geeft die weg niet te veel problemen in het regenseizoen?


mvg,
Michel
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 22 mei 2021, 10:40:17
@ Wim,
De honden hebben er nog veel meer lol in om een kuil te graven. Dan is de grond koeler om op te liggen en zijn ze voor de voorbijganger onzichtbaar. Tot ze opspringen en hun liefste hobby uitoefenen, achter de voorbijganger aanjagen. Krijg het ze niet afgeleerd, het zijn Thaise honden dus gruwelijk eigenwijs.  :P Nja, als het hek er staat is dat ook afgelopen.

@ Michel,
Is inderdaad een heel erg rustige buurt. Midden tussen de rijstvelden en natuur. Verder langs de weg staan nog 3 of 4 huizen, na een kilometer loopt het dood tegen een groot waterreservoir. Het dorpje ligt circa 400 meter verder in de kijkrichting. De dichtstbijgelegen stad is op 5 km afstand. Het 'huis' op de achtergrond is nog geen twee maanden geleden gebouwd.
Het regenseizoen is vier weken geleden begonnen en we hebben al de nodige tonnen (of m³) naar beneden gekregen. Vlak na zo een bui is het één grote modderpoel, maar na een paar uurtjes zon alweer (bijna) droog.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Dirk-Jan op zaterdag 22 mei 2021, 11:55:47
Krijg het ze niet afgeleerd, het zijn Thaise honden dus gruwelijk eigenwijs.
:o) dan zijn het zeker teefjes en praat je wel Thais tegen ze? :mrgreen:

Dirk-Jan
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op zondag 23 mei 2021, 09:41:38
Drie reuen en één teef. Mijn vrouw doet het in het Thai en ik gebruik alles wat ik kan. Niets helpt.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 05 juni 2021, 10:27:13
Goed nieuws, goed nieuws, goed nieuws (driemaal is scheepsrecht).

Vanochtend is de bouwploegleider hier geweest om alle uit te voeren werkzaamheden te bekijken en door te spreken, bouwtekeningen bestudeerd. Over een week gaan ze beginnen met een ploeg van 8 of 9 man. Naar mijn smaak veel te veel maar bij Thais werkt dat toch iets anders. Hij denkt de klus in twee tot drie maanden te klaren en dat voor 80.000,- Baht. Omgerekend is dat ongeveer 2.200,- euries. En dat is nog niet eens de goedkoopste maar voor de betrouwbaarheid heb ik ook wel wat over. Dan komt er nog ongeveer hetzelfde bedrag bij aan materiaal zoals beton, bouwblokken, hout, staal, cement, ramen en deuren etc. Ik laat ze alleen het casco zetten, dus fundament met buitenmuren aan de buitenzijde afgewerkt met putz en het dak erop. Al het andere doe ik zelf. Binnenmuren drywall, plafonds, electriciteit en water met afvoer.

Een stuk voor de fundering en footing heb ik inmiddels ook al uitgegraven. Dat is bij de huidige temperaturen geen leuk werkje kan ik je verzekeren. Man daar komen een paar liter zweet bij kijken.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Dirk-Jan op zaterdag 05 juni 2021, 10:41:05
 :) Goed dat er goed nieuws is, nog een weekje wachten en dan wordt het druk bij je voor de deur met die 9 man. :roll:
Ze nemen toch hopelijk wel hun eigen lunch mee, anders moet je nog flink aan het kokkerellen, ze zullen wel trek hebben. :D
En grappig om de kleur van je grondwater te zien, in Limburg hebben ze dit water ook, KLIK. (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=49787.msg1426710#msg1426710)

Dirk-Jan
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: 1200Blauw op zaterdag 05 juni 2021, 21:59:18
Een stuk voor de fundering en footing heb ik inmiddels ook al uitgegraven. Dat is bij de huidige temperaturen geen leuk werkje kan ik je verzekeren. Man daar komen een paar liter zweet bij kijken.

Ik neem aan dat je dat niet met het handje gedaan hebt toch? Een graafmachientje zal daar toch ook wel ergens te huur zijn?

Maar goed bezig! :) :thumbup:
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op zondag 06 juni 2021, 05:05:38
Helaas is die aanname niet juist. Een gat van 90*90 en 40 diep is met een graafmachientje enigzins overkill. En te huur is hier sowieso niks. Een auto huren is buiten de toeristische gebieden al een probleem. Graafmachienes zijn alleen beschikbaar met bedienend personeel. Die zijn hier geweest om de sloot uit te graven die je ziet. De rest gaat met het handje en een schep. Dan krijg je een gat met de juiste maat op exact de juiste plek. Net zo snel maar iets meer moeite.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Tony op zondag 06 juni 2021, 09:41:27
Iedere dag een beetje graven, Henk.
Lijkt me wel wenselijk met die temperaturen daar  ;)
De prijs van arbeid en materiaal is bij jullie wel heel andere koek dan hier, als ik dat zo lees.

Ik heb op mijn baantje dus Thais grondwater  :D

Grtz Tony
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op zondag 06 juni 2021, 17:18:28
Nee, Thais slootwater, Het grondwater is hartstikke helder hoor, maar dat zit wat dieper. :P
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op woensdag 23 juni 2021, 12:53:26
Eindelijk! Er wordt gewerkt en hoe. Vorige week zoveel regen gehad dat er van werken niets terecht kwam. Dat is dan een nadeel als je op de bodem van een sloot moet werken. Daar kan geen pomp tegenop zoveel water als er dan naar beneden komt. Nu werken Thais toch al niet graag in de regen en dan ook nog eens tot kniediep in het water dat gaat het natuurlijk niet worden. Maar deze week ziet het er allemaal goed uit. Eerst de sloot leeggepompt en alle maten uitgezet. We hebben een voortvarend clubje van zes man, nou ja vijf man en een vrouw. Het leuke is dat het hele gezin dan ook meekomt. De vrouwen zitten lekker in de schaduw te betten en met de kinderen te spelen. Er wordt gezamenlijk gegeten, wat overigens meegebracht wordt. Heel gezellig en tussendoor wordt ook nog eens hard gewerkt. Na twee dagen staan de eerste betonvoeten al klaar. Alle negen in de sloot en nog twee op de uiterste kop (zie de rode pijlen) in de gaten die ik al had gegraven. De baas van het spul heeft er goed de wind onder en controleert ook constant of alles op de juiste maten en afstanden wordt gezet.

De bodem van de sloot is nog steeds erg drassig. Daarom is er eerst een betonvloertje gelegd waarop de voeten gestort zijn. Zonder zouden deze in de bodem verzakken. In mijn enthousiasme sprong ik ook in de sloot en verdween meteen tot mijn knieën in de modder. Ze moesten me er met drie man weer uittrekken. Was wel lachen naderhand maar op het moment zelf niet zo.
Om het geheel iets aangenamer en droger te kunnen krijgen heb ik de afvoer (blauwe buis) tijdelijk tot aan de andere kant van de sloot verlengd. Dat scheelt ook weer een slok op een borrel.

Dan een paar foto's van de werkzaamheden.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Dirk-Jan op woensdag 23 juni 2021, 14:56:27
 :) Mooi dat er gebouwd wordt en het is dus ook nog een gezellige boel bij je met die beppende vrouwen en kinders aan de zijlijn.
En met grote hoeveelheden regen hadden wij hier ook te maken, hier was het lokaal ook een natte zooi en veel landerijen staan nog steeds blank. 8o
Veel boeren niet blij hier, misschien moeten ze maar overstappen op de rijstteelt. :D
Sus6 daar met de verdere bouw en hopelijk blijft het voortvarend doorgaan en valt er niet te veel regen.

Dirk-Jan
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op woensdag 30 juni 2021, 12:12:44
Een week verder dus tijd voor een update. Er is werk verricht. Het fundament is zo goed als klaar, morgen de laatste bekistingen eraf en beginnenen met de kolommen. Ook kan dan de grond weer geëgaliseerd worden. Had gedacht dat door een graafmachine te laten doen maar er is er slechts één beschikbaar momenteel en die vraagt een godsvermogen per uur. Logisch dat hij geen werk heeft. Dat gaat niemand betalen. Een andere oplossing zoeken dus. De gravert die eerst hier het werk gedaan heeft is net aan een groot projekt begonnen hier 30km vandaan, dus dat gaat het niet worden. Komt vast wel wat langs.

De foto's dan: Bij de buren (schoonvader) wordt momenteel ook gewerkt. Een nieuw dak moet erop, het oude is opgevreten door de termieten en dat wordt gevaarlijk. Nu geheel gemaakt uit staal, eens zien of die termieten dat ook leuk vinden. Denk het niet. Maar zaterdag was er dus een gezamenlijke maaltijd. Daar zijn ze hier gek op, vooral als er Thai whisky bij geschonken wordt. Nou ja ze noemen het whisky maar het is gewoon een soort jenever. Whatever. Eerst een fotootje van  wat er te eten was. Wie kan alle ingrediënten herkennen? Het smaakte heel goed hoor. Gemaakt door de dorpskok. Dan nog een paar foto's van de werklui en uiteindelijk hoe het werk er vanmiddag om kwart over drie bij lag. De laatste drie dagen hebben we weer geregeld een forse bui. Zo rond drie uur trekt de lucht dicht en begint het te druppelen. Op de tweede foto is goed te zien hoeveel water er staat. De rijstvelden op de achtergrond staan echt helemaal blank (en zo hoort het ook). Het perceel direct achter ons huis ligt enkele decimeter lager als onze tuin en dat staat ook blank. Het is al opgehoogd om er een huis op te zetten. Maar die gaan het niet droog houden.

Het zijn wat meer foto's dus de rest in een volgend berichtje hieronder.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op woensdag 30 juni 2021, 12:14:16
En de rest van de fototjes.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Nieuwenhuis op woensdag 30 juni 2021, 12:43:47
Dag Henk.

Een nieuw dak moet erop, het oude is opgevreten door de termieten ...

... een gezamenlijke maaltijd. ... een fotootje van  wat er te eten was. Wie kan alle ingrediënten herkennen?

Kan het zijn dat een deel van termieten ten prooi van de dorps-kok zijn gevallen
en als spice-up dienst deden in de gezamenlijke maaltijd ... :roll:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op woensdag 30 juni 2021, 12:49:10
Leuke poging Erik maar dat zijn geen termieten. Dat zijn gewone mieren.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Nieuwenhuis op woensdag 30 juni 2021, 12:50:42
 @citaat Noem dat maar gewoon ... in je eten ... :eek:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Dirk-Jan op woensdag 30 juni 2021, 15:49:12
 :P Toch leuk die rooie mieren in je eten, als ze nog leven bijten ze ons, nu kan je ze mooi eens terugbijten. >:-D
Maar goed, er word lekker gebouwd en het is nog gezellig ook, helemaal prima lijkt me zo. :)
Mooie foto's allemaal. B) :thumbup:

Dirk-Jan
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op woensdag 30 juni 2021, 17:05:14
 @citaat @citaat

Dat wordt ook in Europa steeds gewoner. Het zijn allemaal proteïnen en insekten zijn veel milieuvriendelijker te houden en kweken als zoogdieren (runderen, varkens etc.). Insekten worden in Azië al op grote schaal gegeten. Zal er nog wel eens een foto van maken. Gefrituurde sprinkhanen, kakkerlakken, emelten en zo nog een paar. Erg gezond en lekker, het vraagt waarschijnlijk wel enige gewenning.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: 1200Blauw op woensdag 30 juni 2021, 17:29:15
Zijn die mieren zo groot of is je kommetje zo klein?
Van ingrediënten weet ik helaas niets zodra het buiten de categorie piepers, groente en vlees komt.

Succes met de bouw! :) :thumbup:
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Buzz_4stroke op donderdag 01 juli 2021, 08:50:56
 :offtopic:

Zelf al eens gefrituurde sprinkhaan en geroosterde meelwormen mogen nuttigen en ik moet zeggen de smaak en "bite" viel mij reuze mee.
Met mijn postuur zou ik de 8e bijbels plaag prima kunnen tegengaan, in vergelijking met een prima stuk vlees  ;)
Waar ik mij niet aan waag zijn de "Expeditie Robinson-specialiteiten", ik heb ook mijn grenzen.....

Wat betreft de bouwwerkzaamheden blijf ik die zeker volgen. Vind het altijd leuk om iets gecreëerd zien te worden, en als dat in een ander land is maakt het nog meer fun.
Zo kun je methoden en bouw- en denkwijzen tussen landen leuk vergelijken.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 03 juli 2021, 14:10:39
Aaargh, Amazing Thailand. Eerder had ik al vermeld dat het momenteel slecht gesteld was met de beschikbaarheid van graafmachines alhier. Btw, die dingen heten in het Thais mekó, dat schrijft wat korter. Gistermiddag dus met de vrouw, want die is wat vloeiender in de taal, in de auto en op zoek. Niet zo heel lang geleden had ik een bedrijf gezien waar drie van die dingen stonden. Komen we daar aan, is het hele perceel leeg. Bedrijf opgeheven of verhuisd? Niemand die het weet. Bijkomstigheid: Een telefoonboek is in dit land een onbekend fenomeen, laat staan de Gouden Gids, nooit van gehoord. Dat maakt het leven er niet eenvoudiger op. Overal rondgevraagd en we worden naar een klein dorpje gestuurd bij een man die er één heeft. Inderdaad stond daar een graafmachine, half gedemonteerd. Sorry reparatie duurt wat langer. Maar hij wist nog een ander adresje. Wij daar naartoe. Leek wel een junkyard. Vragen dus, de vrouw was alleen thuis. Ze springt op de brommer en gaat haar man halen die iets verderop bezig was. Komt na een tiental minuten terug en ja hoor. Morgenochtend om 8 uur ben ik bij jullie, zegt hij. Acht uur niks, half negen niks, kwart voor negen komt hij aan op zijn brommer. Kijken wat er gedaan moet worden. Dus ik laat hem alles zien wat er gedaan moet worden. Aardig wat dus. Hij stapt weer op zijn brommer en zegt dat hij de machine gaat halen. Het werd tien uur en daarna elf uur, het is nu bijna 19.00 uur en hij moet nog komen. Om elf uur moest ik even snel nog wat halen bij de bouwmarkt en toen ik terug naar huis reed stond er in het dorp bij ons een truck met daarop een mekó. Oh dacht ik, hij weet niet waar het is. Vraag dus of hij voor de klus kwam. Nee, hij moest zo naar Surin (30km verderop) voor een groot project. Thais zijn dol op grote projecten. Dus ik snel naar huis en zeg tegen mijn vrouw dat daar een mekó staat en dat ze er snel heengaat om dat ding hier te krijgen. Dat kun je veel beter aan een vrouw en een Thai overlaten want het is allemaal familie en vrienden en nog zo meer. Daar kom je als foreigner niet tussen. Even later komt ze terug met die vrachtwagen op haar hielen. Werkelijk een zucht van verlichting ontsnapte me.
Zonder verder ook maar iets te vragen werd de mekó afgeladen en begon hij aan het werk. De voorman van de bouwploeg heb ik toen opdracht gegeven om er voor te zorgen dat alles op de juiste manier gedaan werd. Toen dat gebeurd was heb ik man en machine naar achter het huis gedirigeerd waar nog een sloot uitgediept en verlengd moest worden. Slootje was vijf meter lang en vijftig cm diep. Dat moest 10 meter lang worden en één meter diep, maar uitkijken voor de afwateringsbuizen (3 stuks). OK zegt hij en begint onvervaard. Nu heb ik dus een sloot van tien meter lang en anderhalve meter diep. Daar kun je in verzuipen. En wat kost dat dan voor bijna twee uur werk? Slechts de helft van de reguliere prijs en nog geen kwart wat die andere woekeraar wilde hebben. Heb de man netjes bedankt en betaald en een fooi voor een biertje vanavond. Hij blij, ik blij en nogmaals amazing Thailand.

Foto's volgen morgen, had vandaag geen puf meer.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op zondag 04 juli 2021, 03:53:04
Belofte maakt schuld, dus hierbij de beloofde foto's. Zijn vanochtend om 8 uur gemaakt dus de belichting is wat anders als alle voorgaande.

Hier en daar moet er nog wat geëgaliseerd worden. De eerste foto toont waar de oprit moet komen. Daar moet nu eerst een (6m) duiker in van rioolbuizen die je links op de foto een stukje kunt zien. Daarna wordt het volgestort glooiend aansluitend op de weg. De laatste foto toont de nieuwe sloot achter het huis.
Wat we nu nodig hebben is een forse regenbui zodat de nieuw gestorte grond inklinkt. Dan kan daarna de betonvloer gestort worden. Maar zul je net zien, tijdens de bouw iedere dag regen. Nu al twee dagen niks, geen druppel, geen wolkje, niks, wel bloedheet. Driemaal per dag droge kleren aantrekken, ik zweet als een otter. Nou ja vandaag een rust dag ingelast. Effe niks doen, ook lekker soms, nou ja niks is ook niks, Hobbytime!
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: RoCoMaDu-26 op zondag 04 juli 2021, 08:17:18
Hallo Henk,

De bouw schiet al aardig op, zo kunnen aan het eind van het jaar de treinen weer rijden. :D

Succes met de verdere bouw.

Groet Ron.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op maandag 05 juli 2021, 16:52:11
Voor de vaklui onder ons een lesje Thais metselen. Gebouwd wordt met zg blocks. Die worden gemaakt van geperste sintels en er zitten gaten in (van onderen). Hoe metselen ze die in Thailand? Nou heel eenvoudig, je legt een strook specie neer en klopt de blocks daarin. Dan vullen de gaten zich deels met specie en de boel staat stevig. Aan de bovenzijde hebben die blocks ook een gleuf zofat de volgende laag onlosmakelijk met de onderste verbonden is. Het kost wel wat specie maar daar kijkt een Thai niet zo nauw naar. Het resultaat is een behoorlijk sterk geheel en het gaat snel.
De laatste foto is van de vakman die sierstenen in schoon metselwerk zet. Daar moet morgen nog een foto van het eindresultaat gemaakt worden. De blocks worden daarna nog afgewerkt met chap. Een laag stucwerk dus eigenlijk.

Morgen kunnen de mannen de muren verder optrekken, de voorman heeft de tekeningen waar de ramen en deuren moeten komen. Dan kan ik beginnen met de baan in drie stukken slijpen en de hijsconstructie afbreken. Die stalen balken ga ik voor de dakconstructie gebruiken.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: GTIBert op maandag 05 juli 2021, 20:24:49
het gaat er goed vooruit met de bouw.
Blijft alles enkel steens.?
Zit er geen verankering in de stenen met de pilaren?Mvg Bert
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op dinsdag 06 juli 2021, 11:29:50
De buitenwanden zijn enkelsteens. Aan de binnenzijde zet ik er drywall panelen tegenaan. Ook de binnenmuren worden helemaal drywall. Standaardbouw is hier enkelsteens en verder niks. Dat isoleert natuurlijk helemaal niet. Bij het grote huis zijn alle buitenwanden dubbelsteens met spouw. De Thais die het (casco) gebouwd hebben hadden daar helemaal geen kaas van gegeten. Ik moest er constant bij blijven om te zorgen dat ze de spouwankers niet vergaten. Maar het isoleert nu wel prima, wanneer je van buiten naar binnen loopt voel je de koelte in huis. En dat scheelt ook drastisch in de kosten van airco.

Uiteraard komen er ook ankers tussen de blocks en de pilaren. Om de laag wordt er een anker gezet.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Tony op vrijdag 09 juli 2021, 09:55:00
Hoi Henk,

Wat een heerlijk bouwverslag schotel je ons voor  :thumbup:
Leest als een goed boek en geeft een mooi inkijkje in het Thaise dagelijks leven !

Grtz Tony
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Jan22 op woensdag 14 juli 2021, 20:18:38
Zo leer je nog eens wat op een forum.  :thumbup:
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 15 juli 2021, 09:27:01
Alweer ruim een week verder en er is ondertussen wel wat gebeurt. In ieder geval een heleboel water omlaag gevallen. Iedere dag minstens één ferme tropische bui. Dan staat het water je meteen tot aan de knieën en kan er helaas niet veel gewerkt worden. Tussen de buien door een paar muren opgetrokken en wat stucwerk gedaan. Grootste probleem is de septic tank, die moet ingegraven worden. Het gat is door de graafmachine gemaakt maar dat staat constant vol met water. Pompen helpt niet veel want het grondwater staat gewoon te hoog. We hebben nu dus weer een paar droge dagen nodig, dan zakt het peil snel. Zo is het altijd wat maar nooit goed, nou ja, bijna dan.

Dan voor de liefhebbers nog een paar foto's.

Ennuh, fijn dat jullie er nog wat van opsteken. Doe ik het toch niet voor niets. ;)

Oh ja, voor ik het vergeet. De baan is al bijna klaar om in drie stukken gezaagd te worden. Dat gaat het transport straks hopelijk vereenvoudigen. Bedradingen moeten er gedeeltelijk uit en op de geplande zaagsneden de rails verwijderen. Dat laatste is al klaar en de bedradingen bijna. Nog enkele voedingsdraden verwijderen. Wel een triestig gezicht nu, zat een hoop werk in. Maar het gaat er straks alleen maar beter van worden, hoop ik toch.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: ramdani op donderdag 15 juli 2021, 18:00:18
jouw hond Henk?


mvg,
Michel
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op vrijdag 16 juli 2021, 02:47:26
Hi Michel,

Ja, inderdaad. Zie reactie #95 tot #97.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Tony op vrijdag 16 juli 2021, 09:37:59
Het begint al een echt gebouw te worden, Henk !
Weer eens wat anders, dan zo'n Fallerhuisje  :D

Grtz Tony
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 24 juli 2021, 11:43:48
Inderdaad Tony, dit lijkt meer op Lego, blokken stapelen.  :)

De muren staan allemaal overeind en bijna alles is van een stuclaag voorzien. Ik was al begonnen met de dakconstructie maar sinds twee dagen regent het onafgebroken, bijna dan. Alles is doorweekt, de grond is één grote glibberige massa geworden. En met een lasapparaat op een steiger staan werken is dan ook niet aan te bevelen. Korte bouwstop, hoop ik dan toch. De laatste foto van vandaag ziet er daarom ook een beetje somber uit.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Degeluidsman op zaterdag 24 juli 2021, 12:22:11
Jammer dat het weer zo tegen zit Henk, het zal ook niet 1 2 3 droog zijn als de regen is opgehouden.

Maar naar regen komt................ :)


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Tony op woensdag 28 juli 2021, 15:39:25
Ondanks de sombere, maar sfeervolle foto, zijn er toch mooi 2 muren extra verrezen, Henk  :thumbup:

Grtz Tony
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op woensdag 28 juli 2021, 17:08:09
Tony, had ik dan ergens gezegd dat er drie gepland waren? Of praten we een klein beetje langs mekaar heen? Kan hoor, helaas klap ik geen plat Limburgs maar ik versta het wel behoorlijk goed. Tot veler verrassing.
In vergelijk met de vorige foto's zijn er vijf muren verrezen. Door de andere invalshoek van die foto's is het een beetje puzzelen. Daarom een klein beetje hulp van Paint ingeroepen. Inmiddels zijn ook alle muren van een stuclaag voorzien. De gaten die je nu nog ziet in de muren zijn voor ramen en deuren. Het hele grote gat in de muur is voor een schuifpui van 3 meter breed.
Vandaag was het koningsdag hiero ter gelegenheid van zijn verjaardag. Weinig gewerkt dus want daar moet op gedronken worden.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Tony op woensdag 28 juli 2021, 22:06:33
Ik heb blijkbaar niet lang/goed genoeg gekeken, Henk  :oops:
Enne......proost  :P
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 29 juli 2021, 19:02:07
Geeft niks hoor Tony, daar hoef je je helemaal niet voor te schamen (blozen). We worden allemaal een dagje ouder en dan krijg je dat vanzelf.

Vandaag de eerste staalbalken er op gelast voor de dakconstructie. Morgen weer effe wat anders doen.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op woensdag 04 augustus 2021, 11:25:36
De laatste stand van zaken. Het begin van de dakconstructie is gemaakt. Vanaf nu zal het geheel wat minder vlot vorderen. Dit ga ik in mijn eentje doen en zoals wellicht bekend zijn eentjes niet zo heel vlot, maar wel heel leuk. Daar komt bij dat al het werk nu op de steiger gedaan moet gaan worden. En daar ben ik geen held. Dus alles rustig aan en langzaam doorpakken. Werken vanaf 7 uur 's morgens tot ongeveer een uur of 12, daarna wordt het me veel te warm. Dan is het tijd voor siesta en andere dingen.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op woensdag 04 augustus 2021, 17:46:57
Voor de liefhebber even wat anders tussendoor.

Tussen alle andere werkzaamheden aan de baan en het nieuwe onderkomen ben ik ook aan het plannen geweest hoe de baan er uit moet komen te zien. Aangezien in het nieuwe hok iets meer ruimte is wordt de baan ook iets langer. Daarom heb ik gemeend in het hoofdstation de wissels te kunnen vervangen door slanke exemplaren. Ook de tweede poot van de U heb ik verder uitgewerkt met de aankleding van het houtwingebied met zagerij. Voor de gebruikers van Anyrail wil ik het .any bestand toevoegen maar dat is groter dan toegestaan. Daarvoor moet dan een andere oplossing gevonden worden maar heb nog geen idee welke. Aan de hand van die file kun je een indruk krijgen hoe je een baan aardig precies kunt plannen voordat er ook maar een splinter hout verwerkt is.

Op- en aamerkingen, net als suggesties en andere ideeën zijn van harte welkom.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Hero op woensdag 04 augustus 2021, 19:48:36
Je kunt het bestand via"we transfer" naar jezelf versturen.
De downloadlink  kun je hier plaatsen. Dan kan iedereen die belangstelling heeft het downloaden.
Totdat de termijn verlopen is.

Mvg Robin
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 05 augustus 2021, 17:07:28
Goeie tip Robin. Bedankt.

Hier is de download link: Download link
https://wetransfer.com/downloads/02c438448631865e5aa6d0547e31176520210805150426/723a6fc7795f48cd247a9bf80fed09bd20210805150511/b49a0d

Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Bernardo op donderdag 05 augustus 2021, 17:41:41
Waarom de mix van c-rail, k-rail en Peco 100?
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 05 augustus 2021, 18:13:06
Bernardo,

Ook heb ik nog Piko A-Gleis er tussen liggen en Märklin Alpha rails. Waarom? Omdat het kan!

Alpha rail laat zich heel goed tussen C-rail leggen. Is iets anders van kleur en je moet een nokje wegsnijden maar daar zie je na leggen en ballasten niets meer van.
Peco en Piko rail kunnen prima met K-rail gemengd worden. Puko's kan ik zelf maken. Dat scheelt heel veel in de pegels (factor 3). Dat is optisch niet zo heel mooi, daarom liggen die ook alleen in verborgen (tunnel) baanvakken.

Toen ik naar Thailand vertrok had ik een bult C-rails meegenomen om een baantje van te maken. Ten eerste was dat veel te weinig en ten tweede vond ik de kwaliteit kloten. Verpulverd in je handen. Dus mijn besluit was geen C-rail meer. Ben toen overgestapt op K-rail voor de in het zicht liggende baanvakken en de rest met Peco of Piko rails.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Johnnytrein op donderdag 05 augustus 2021, 21:26:55
Er is een lading C rails geweest die inderdaad sprok werden na een korte tijd. Er is zelf een periode geweest dat Märklin die omwisselde.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op vrijdag 06 augustus 2021, 16:13:15
Klopt Johnny, ik weet er alles van. Mijn C-rails stammen uit die periode. Had het voor de stiefzoon gekocht maar na een paar keer spelen is het in een lade beland en na heel lange tijd pas weer er uit gekomen. Toen was de hele omruilactie ook al voorbij. Het zij zo.

Voor de bouwvakkers nog even een kijkje hoe ze hier een dakconstructie op een huis leggen. Zoals al eerder gezegd wordt hier gebouwd door betonkolommen op de hoeken te zetten en daartussen de muren te metselen. Die betonkolommen zijn natuurlijk voorzien van betonijzer en dat steekt er bovenuit. (Zie foto 1).

Hierop worden nu de steunpunten voor de dakbalken gelast, exact waterpas. Thais doen dat nog steeds met een slangetje met water, wat over die afstand heel precies werkt. De moderne mens gebruikt tegenwoordig echter een laser. Dat werkt net zo nauwkeurig, is sneller en in je eentje te doen. Foto 2 toont een dergelijk steunpunt. Na het laseren van het eerste en laatste punt op een rij span ik dan een touwtje om de tussenliggende punten op gelijke hoogte te krijgen. Dan hoef ik niet iedere keer opnieuw te meten.

Na het aanbrengen van het steunpunt worden de ijzers die dan in de weg zitten voor de dakbalk afgeslepen.
En op foto 3 zie je dan de daarop gelaste staalbalk. De vierkante staanders die daar weer op gelast zijn dienen om de fibercement wandplaten tegen te bevestigen. Aan de bovenkant van die staander komt dan de nokbalk waar de dakbedekking op komt. Maar zover zijn we nog niet.

Alle steunpunten zijn inmiddels aangebracht. Binnenkort de laatste dakbalk erop leggen en daarna de dwarsbalken aanbrengen.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Tony op woensdag 11 augustus 2021, 18:52:07
Hoi Henk,

Zowel het bouwvakkersgedeelte alsook de geplande baan kunnen mij bekoren !
Hopelijk krijg je tijdens het klussen wel af en toe een extra handje toegestoken.
Dat kan erg handig zijn, is mijn ervaring  ;)

Grtz Tony
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 12 augustus 2021, 17:00:36
Dank je Tony, het doet mij deugd dat een kunstenaar als jij in bekoring raakt van mijn werkjes. Helaas is het met die toegestoken handjes mager gesteld. Ben momenteel een gat aan het graven voor de septic tank (alweer) en een handje toesteken om mij eruit te trekken is al te veel gevraagd.  ;)
Nou ja, ook niet verwonderlijk met mijn +100 kilo.  :-)
Titel: Re: Baanbouw Rehausen - De eerste snede.
Bericht door: Lobomotion69 op dinsdag 17 augustus 2021, 16:14:06
Het eerste deel van de baan is los. Staat nu op zijn kant uit te rusten, net als ik. Man wat een klus was dat. Had toch iets meer voeten in de aarde dan ik op het eerste gezicht had gedacht. Al doende kom je dan tot de ontdekking dat er toch iets meer moet gebeuren. Maar met behulp van een niet al te stevige tafel en een potkrik (plus nog heel veel meer gereedschap) is het uiteindelijk gelukt. Toen de laatste mm waren doorgeslepen bleef het geheel netjes staan zoals ik het bedacht had. Dus niks kantelen of omvallen. Daar was ik wel blij mee. Enige minpuntje was bij het kantelen, om het ding op zijn zijkant neer te zetten, moest ik het geheel de laatste 10 cm laten vallen, a) om mijn vingers te beschermen en b) om ervoor te zorgen dat het geheel niet op mijn tenen terecht kwam. Bij de daardoor veroorzaakte schok kwamen nog een zooi rails los die toch redelijk vastlagen. Morgenochtend maar even bij elkaar rapen en dan door naar de tweede snee. Het eerste deel is de korte poot van de L, 380 bij 105 cm. De lange poot meet 675 bij 130 cm en gaat doormidden. Bijna alle voorbereidende werkzaamheden zijn daarvoor al gedaan. Ook liggen daar nagenoeg geen rails meer op. Kompleet met ondersteunende houtstroken verwijderd.

Foto van het desolate aanzicht vanmiddag om 4 uur.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Harrie op dinsdag 17 augustus 2021, 16:43:05
Hallo ik volg je werkzaamheden met aandacht de bouw van het nieuwe onderkomen en baan. Een vraag is de lucht vochtigheid niet erg hoog(roesten van rails en materiaal)
Even iets anders als je een paar balkjes op de grond legt en dan de baan laten zakken had je ruimte voor je vingers gehad en had je dat loslaten van de rails kunnen voorkomen.(opmerking is goed bedoeld)gr. Harrie
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op dinsdag 17 augustus 2021, 17:15:54
Hoi Harrie, Nee dat valt heel erg mee met die luchtvochtigheid. Weinig last van roest, wel veel spinnen.
Dat is een prima raadgeving maar balkjes heb ik niet. Sowieso heel weinig hout buiten spaanplaat en MDF. Die hebben nagenoeg geen last van termieten, de andere houtsoorten wel, helaas.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Egidius op dinsdag 17 augustus 2021, 17:34:34
Wat een mooi ambitieus project :thumbup:
Blijf het graag volgen.

Groetjes Egidius
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Harrie op dinsdag 17 augustus 2021, 19:58:04
Hoi ga je de nieuwe baan ook takel baar maken ? of komt deze gewoon op poten te staan gr.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op woensdag 18 augustus 2021, 02:26:48
Nee, niet meer takelbaar, gewoon op poten. Er komen nu ook twee helixen in en dan is takelbaar geen optie meer. De nieuwe ruimte is alleen voor de modelbaan dus hoeft er ook niet meer getakeld te worden. Bijkomend voordeel is dat er ook geen takelgeleiding gemaakt hoeft te worden en dat scheelt 5cm ruimte aan iedere kant. Totaal 10cm in de lengte dus. En gezien het chronische gebrek aan ruimte op iedere modelbaan is dat pure winst.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Harrie op woensdag 18 augustus 2021, 10:03:27
Ja het wordt inderdaad woekeren met de ruimte gr.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Tony op woensdag 18 augustus 2021, 11:12:27
Heerlijke foto, Henk !

Daar valt veel op te zien  :P
Succes met de verdere demontage !

Grtz Tony
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Kanariepeter op woensdag 18 augustus 2021, 11:55:51
Hallo Henk,
Als gepensioneerd bouwvakker en modeltreinen liefhebber volg ik jouw draadjes met veel interesse!! :thumbup:
Hoever ben je nu geraakt met de dakkonstruktie??

Met vriendelijke spoorsr groeten,
Peter
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op woensdag 18 augustus 2021, 17:11:55
En de tweede snede is ook gemaakt. Nu heb ik drie losse baandelen die geen van alle te tillen zijn. Nou ja met moeite lukt het net, maar daar ga je gruwelijk bij zweten. De laatste twee delen liggen nog op hun plek en schragen. Daar ga ik morgen weer mee verder.
Vanochtend eerst de afvallige rails geruimd en opgeborgen. Komt altijd meer bij kijken want de bedrading moet er dan ook vanaf. Maar om 12 uur was de lange poot doormidden. Toen had ik even echt geen zin meer en ben wat anders gaan doen. Morgen eerst onder de baan opruimen en schoonmaken. Ligt nu een hele berg afval van de sloopwerkzaamheden. Kan allemaal de vuilcontainer in.

Tony, het is maar hoe je het bekijkt. Als je goed kijkt valt er inderdaad een hele hoop te zien. Alle meuk die overal rondslingert. Rails die van hun plaats zijn gevallen. Enzovoort  :D

Peter, Als de planning een beetje klopt gaan we volgende week weer aan de slag met het dak, of zo.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Wico op woensdag 18 augustus 2021, 17:35:48
Henk,

Je weet wel waar je aan begonnen bent! Zeker in je eentje is dat een bereklus, veel wijsheid en sterkte toegewenst. Hopelijk kun je er over een aantal weken/maanden glimlachend op terugkijken, als je nieuwe treinkamer klaar is en de baan weer opgebouwd.

Groeten,
Wico
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op vrijdag 20 augustus 2021, 11:45:18
Zeker weten dat ik wist waar ik aan begon. En mocht dat niet het geval zijn geweest was ik er ondertussen toch wel achter gekomen.  :P
Maar weten waar je aan begint maakt het doen niet gemakkelijker, het blijft zwaar werk op mijn oude dag. De grootste "module" weegt nog net geen 200kilo. Krijg hem wel omhoog maar lang moet dat niet duren. De andere twee zijn net over de 100 kilo, dat is al heel wat makkelijker te behappen maar een lolletje is het nog steeds niet. Grootste karwei wordt straks als die dingen op de auto moeten. Dan organiseer ik wel wat mankracht erbij. Dat ga ik niet alleen doen.

Momenteel is alles opgeruimd en schoongemaakt. De eerste twee modules staan op hun zijkant en daar heb ik wat alubalkjes onder gelegd. Die had ik nog liggen. Dat schuift wat makkelijker dan ook. Het derde stuk blijft nog even op twee schragen staan. Daar heb ik vanmiddag een kort testbaantje op gelegd om de projektjes waar ik ondertussen aan ga werken te kunnen testen. Dat wordt het ombouwen van diverse locs en wagons. In enkele locs heb ik nog een Delta decoder zitten, die worden allemaal voorzien van een LoPi5 met extra functies en stroomvoerende koppelingen voor de personentreinen. Daar heb ik trouwens nog een vraagje bij. Heb de eerste wagonnetjes (lokaalbaan) voorzien van binnenverlichting en kk Koulissen. Het wachten is nu op het arriveren van de daarvoor bedoelde koppelingen (Viessmann). Maar dan heb je twee polen, één maal plus en één maal min. Wanneer alle wagens met de neus in de zelfde richting staan is dat geen probleem. Maar draai je er één om dan heb je wel een probleem want min en plus worden verwisseld. Hoe los je dat op? In iedere wagon een brug inbouwen?

Foto van de "modules" in opslag zie onder.

Zoals ik net al opmerkte heb ik de eerste wagonnetjes opgeleukt met binnenverlichting, passagiers (Chinezen) en kortkoppelmechanismen. De bijkomende kosten hiervoor overstijgen nog net niet de prijs van het wagentje (Märklin 4038/4039). Zie de foto's hieronder. Vragen en/of opmerkingen zijn als altijd van harte welkom.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 21 augustus 2021, 12:54:39
Om de binneverlichting van deze wagentjes aan te sturen had ik een voedingkje gebouwd met een spanningsregelaar van 12V. Dat werkte direct aan de digitale rijspanning. Een testje vanmiddag leerde mij dat deze voeding de geest heeft gegeven. Nu heb ik een oude Delta decoder omgebouwd tot functie decoder. Slechts één functie maar dat is in dit geval voldoende. Werkt als een droom.

Inmiddels is de derde "module" ook van de muur en uit de geleiders. Deze staat nu op schragen. Morgen gaat de stellage van de takelinstallatie naar beneden en uit elkaar. Dat wordt nog even zweten daar boven tegen het plafond aan. Maar beurd is beurd en dit is nu aan de beurt.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op woensdag 25 augustus 2021, 17:39:17
Van rijden, ook in 2.0, zal de komende tijd niet veel komen. Dan kun je je loks in de dozen pakken en wachten op betere tijden. Maar ik heb anders besloten. In september worden, naar verluid, de nieuwe generatie LOPI5 van ESU uitgeleverd. Die heb ik al in voorbestelling staan. Dus ondertussen ben ik begonnen met mijn loks daarvoor voor te bereiden. Al naar gelang de benodigde functies komt er een 8-pin dan wel een 21MTC schnittstelle in. Als eerste was mijn BR74 aan de beurt. Gezien deze alleen maar over de functies verlichting voor/achter zal beschikken is een 8-pin interface voldoende. Een rookgenerator past er niet in omdat de schoorsteen zover naar voren staat dat de LED verlichting dan in de weg zit. Terwijl de cabine gevuld is met motor (nu 5-polig), dan is verlichting daar ook overbodig. Omdat de LED verlichting voor deze lok in de kap is ingebouwd heb ik daarvoor extra stekkertjes geïnstalleerd. Dan kunnen deze makkelijk worden losgenomen bij onderhoud. En waarom een schnittstelle en niet gewoon direct aan de decoder gesoldeerd? Ook voor het onderhoud! Bij werkzaamheden aan de lok de decoderstekker losmaken en vervangen door een analoog stekkertje. Dan kan alles op gewone gelijkstroom getest worden en heeft de decoder niets te lijden. Gemak en veiligheid.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 28 augustus 2021, 16:32:32
Dolgraag zou ik hier nu een update van de bouwwerkzaamheden brengen. Echter het regent nu al de hele week, met korte tussenpozen maar toch. Met zulk weer ga je niet op een steiger met een elektrisch lasapparaat werken. Dus wat dat betreft weinig gedaan en ook niks nieuws te melden.

Ondertussen wel andere dingen gedaan. Zoals al het rollend materieel aan een nauwkeurige inspectie onderwerpen en groot onderhoud uitvoeren. Heb in diverse wagens verlichting ingebouwd en Preizigers, nou ja Chineesjes, geplaatst. Nu wachten op de stroomvoerende koppelingen (zijn onderweg) dan kan ik dat hoofdstuk afsluiten. Vandaag de lantaarns voor op de perrons en het BW (wat daar op moet lijken in ieder geval) nog maar eens onderhanden genomen. Ben nu met de laatste (voorlopig) bezig. Dan kan ik die afwerken en spuiten. Grappig, van Roco heb ik een setje leuke lokaalbaan wagonnetjes. Lijken wat op Donderbussen maar zijn veel korter. Het is een set van drie wagons in rode kleurstelling. Een B, een A en een AR. Ja, een rijtuig met restauratie van DSG. Wat zoiets in een lokaalbaan wagen moet weet ik ook niet maar goed het ziet er leuk uit. Het grappige is dat alle drie de wagens exact hetzelfde zijn, alleen de opdruk is verschillend, curieus. Heb nu in de resto wagen maar tafeltjes ingebouwd, dan lijkt het nog wat. Helaas nog geen foto van. Die houden jullie te goed.

En zo heb ik het gedaan: De metalen plaat die het karretje wat gewichtig moet maken van isolatietape voorzien en daarop twee banen zelfklevend kopertape geplakt. Aan de kopse kanten komen straks de draden van de koppelingen omhoog en worden net achter de balkonhekjes aan de tape gesoldeerd. ter hoogte van de toiletruimte (waar de bodem is uitgefreesd) een stukje dwars erop gelegd en vast gesoldeerd aan de door lopende baan. Op één baan een weerstand rechtop aangesoldeerd en op het dwarse stukje de andere aansluitdraad. De hele plaat met dubbelzijdig kleefband vastgezet op het chassis. Nu kan de bak met interieur er op gezet worden en de LED strip aangesloten. De LED strip heb ik op een reepje 1mm aluminium geplakt om het stevigheid te geven. Als laatste dan het dak erop klikken. Snel verteld, het doen duurt iets langer maar is niet echt moeilijk. Het voordeel van koperband is dat je geen rommel hebt van draden door je rijtuig. Dat werkt snel en gemakkelijk.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Egidius op zaterdag 28 augustus 2021, 18:16:41
Ziet er erg sfeervol uit, die wagentjes :thumbup:
Groetjes Egidius
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 28 augustus 2021, 18:39:23
Ja, inderdaad. De verlichting staat hier op de foto's op 11 Volt. Er zit een vrij grote voorschakelweerstand in (1KOhm). Straks in de stam komt er nog een centrale (functie)decoder in waarmee de spanning ingeregeld kan worden. Ik wil een sfeervolle verlichting in de rijtuigen en geen supernova's op de baan.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Haradigi op zaterdag 28 augustus 2021, 18:51:06
Hi Henk,

Netjes gedaan en dat koperband gebruik ik sinds dit jaar ook.

groet
Harald
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Tony op zaterdag 28 augustus 2021, 19:07:02
Knap voor mekaar geprutst, Henk  :thumbup:

Elektrisch lassen in de regen lijkt me inderdaad niet zo heel handig; geef je net als de wagons ook licht  :idea:

Grtz Tony
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: bellejt op zaterdag 28 augustus 2021, 19:22:47
mooi gedaan maar ik zou mini stekkertjes gebruiken.Zijn veel kleiner en als er leds in kunnen dat ook veel dunnere draadjes worden.Makkelijker als je in een lok niet veel plaats hebt.Heb ook mijn br omgebouwd en zelfs 2 SMD kleurige leds genomen zodat ze ook rood tonen als ze achterwaarts rijden
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op zondag 29 augustus 2021, 03:11:04
Tony, Dan wordt ik zelf een supernova en daar heb ik nog steeds geen behoefte aan.  :D

Johnny, Ministekkertjes gebruik ik ook als het kan en/of noodzakelijk is. Dat vond ik in dit geval niet nodig. Zie het verslag van de BR74 hierboven en hier de foto's van mijn 3-assig Umbau rijtuig. Het dak van een Umbau kar is veel hoger (boller) dan deze lokaalbaanwagentjes, dus is er meer ruimte voor extra's. En aangezien deze LED-strips ver onder de nominale spanning werken hebben ze het eeuwige leven, bijna. Dus de wagon hoeft nooit meer open.

De ombouw van de 3-assige Umbau wagens heb ik op nagenoeg dezelfde manier gedaan als de bovenstaande lokaalbaanwagentjes.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op maandag 30 augustus 2021, 15:26:51
Vandaag kwam het water weer met bakken uit de hemel pletteren dus maar verder met het rollende gebeuren.
Vanochtend eerst de lantaarnpalen onder handen genomen, Deze zijn nu allemaal zo ver af dat alle swerkt, de epoxy moet nu eerst goed drogen waarna de boel glad afgewerkt kan worden en gespoten. Wordt vervolgd dus.

Daarna de BR24 onder handen genomen. Motor en Delta decoder er uit gesloopt en het machien klaar gemaakt voor inbouw van een Lopi5 MTC21. Hopelijk laten deze niet meer al te lang op zich wachten. Jaja enkele modellen zijn daarvan reeds leverbaar maar niet de pure DCC decoders. Motorola en MFX heb ik ver achter mij gelaten. Alleen DCC komt er bij mij nog op de baan.
Deze BR24 moet een stam van 3-assige Umbauwagens gaan trekken en aangezien onder deze Umbau-ers geen sleper te monteren valt (althans niet met goed fatsoen) moet de voedingsspanning voor de binnenverlichting ergens anders vandaan komen. De lok dus. Maar dan moet er wel een stroomvoerende koppeling aan die lok zitten. En precies dat heeft ze nu. In de tender een Roco mechaniekje ingebouwd. Na veel passen en meten tot de conclusie gekomen dat het net gaat passen. Daarvoor moet er wel enig frees en slijpwerk aan tender en metalen bodemplaat worden uitgevoerd. Het is krap, vooral de achterste as gaf nogal problemen maar het zit er in. Meteen ook maar LED-verlichting in de tender gebouwd. In de lok had ik dat al eerder gedaan.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: ACTS.zuid op maandag 30 augustus 2021, 17:19:42

In september worden, naar verluid, de nieuwe generatie LOPI5 van ESU uitgeleverd.Motor en Delta decoder er uit gesloopt en het machien klaar gemaakt voor inbouw van een Lopi5 MTC21. Hopelijk laten deze niet meer al te lang op zich wachten.


Wat bedoel je met nieuwe generatie Henk? LokPilot V5 is er toch al heel lang, ook als 21MTC DDC versie. Of bedoel je bij jou in de regio?

Gr, Ben.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op maandag 30 augustus 2021, 18:19:10
De ESU decoders 59020 en 59029 zijn nieuwe Lopi5 DCC basic (dus geen multiprotocol) decoders die, volgens diverse websites, in september uitgeleverd zullen worden. In het geval jij meer weet dan op die websites staat verneem ik dat ook graag.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: ACTS.zuid op maandag 30 augustus 2021, 18:27:37
 @citaat Ah, je doelt op Basic decoders. Die zijn bij mijn winkelier €0,74 goedkoper dan de volwaardige LokPilot V5 DCC.

Maar inderdaad, ze zijn er nog niet.

Gr, Ben.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op maandag 30 augustus 2021, 19:05:13
Wow, hele 74 cent. Bij mijn winkelier scheelt het circa 7 Euro. En ze zijn functioneel gelijk aan de zogenaamde volwaardige DCC decoders, zoals gezegd, alleen geen multiprotocol. En ja, ze hebben iets minder functies. Aan 4 versterkte functie uitgangen plus twee op logic level heb ik eigenlijk al te veel dus dat voldoet prima.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op dinsdag 31 augustus 2021, 17:02:26
In het vervolg op het eerdere verslag over de BR24, hier nog twee foto's van de loc kortgekoppeld met een goederenwagon. Staat mooi buffer aan buffer en in een R2 bocht krijgt het stel de ruimte.

Verder gewerkt aan de lantaarns. Ze zijn nu gespoten (bijna allemaal). Toen ik naar huis ging zag ik er nog één liggen, die was ik dus vergeten. Tevens een garage, behorend bij een Faller huis het dak gespoten. In de bouwset zitten maar 3 wanden omdat de garage tegen het huis wordt gebouwd. Dus een vierde wand erbij gemaakt om het ding solo te kunnen gebruiken. Tevens de zijwanden gewisseld, ik wilde de ramen aan de andere zijde hebben en een nieuw dak er op gemaakt.

Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Dirk-Jan op dinsdag 31 augustus 2021, 17:09:07
 B) Dat ziet er kortgekoppeld netjes uit. :thumbup: B)
En je lantaarnpaaltjes hebben een mooi kleurtje, ziet er wel realistisch uit.
Al met al keurig gewerkt, lekker bezig. :)

Dirk-Jan
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 04 september 2021, 16:27:17
De laatste twee dagen bezig geweest met de ombouw van een railbus met bijwagen (3016/4016). Een heel oud dingetje maar het blijft leuk en rijd nog prima. Nu wordt het geval verwend met een Lopi5, luxe verlichting en een powerpack. Als eerste de triebwagen VT95 onderhanden genomen. Alles eruit gesloopt wat niet spijkervast zat en meer. Aan één zijde de koppeling verwijderd, komt niet terug, ga daar een attrappe plaatsen. Verlichting eruit gehaald, komt ook niet terug, worden LED's. Motor eruit geschroefd en helemaal schoongemaakt, ben er nog niet over uit of er een HLA in komt. Motortje loopt eigenlijk heel mooi zo.

Daarna prints gemaakt voor de LED verlichting, nou ja, ééntje dus. Aan de andere kant komt geen verlichting omdat deze altijd gekoppeld is met de bijwagen. Dat wordt nu een vaste koppeling met elektrische verbindingen. Voor de foto's heb ik er even een Delta decoder ingehangen. Deze is groter als wat er nu inkomt, een MTC21 adapter platine. Maar nu krijg je een indruk van het geheel wat het moet gaan worden. De adapter is onderweg en de decoder laat hopelijk niet lang meer op zich wachten.
Voor de print heb ik een sleufje van 1,5mm in het chassis gefreesd en de print met 2-compo epoxy daarin gelijmd. Het powerpack ligt op het achterdek waar eerst het lampje zat. Verder is de kap voorzien van een LED stripje die het interieur verlicht. Al is van een interieur niet echt sprake en ook niets van te zien, Deze verlichting is dan ook behoorlijk gedempt, net een flauwe gloed zichtbaar. Op de foto's is ook pijnlijk goed te zien wat een slechte passing de raampartij heeft. Nostalgie puur.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 04 september 2021, 16:41:33
De bijwagen is nog meer aan versleuteld. Het lullige slepertje is verwijderd evenals het lampje en de koppeling aan de voor/achterkant. Om te voorkomen dat er licht naar onderen doorschijnt, wat niet geheel ondenkbaar is met alle gaten die er nu in zitten, een nieuwe bodemplaat gemaakt. Op de originele bodem wat extra loodstripjes geplakt voor het broodnodige gewicht. Een printje gemaakt voor de LED verlichting en deze weer met 2-compo epoxy op de nieuwe bodemplaat gelijmd. Tevens een verdeelplaatje op de bodemplaat gelijmd om de diverse elektrische aansluitingen op onder te brengen. In de kap een (verlengd) LED stripje gezet met een JST stekkertje op dezelfde manier als in de motorwagen. Achter de bovenlichten aan de kopse kant heb ik ook 2 LEDjes gezet als ware het een koersbord. Gewoon omdat ik dat leuk vond, is weer eens wat anders.
Oh ja, de onderste LED's aan beide kopse kanten zijn bicolor LED's, vandaar een kleurverschil met het toplicht. Beide staan als warmwit vermeld.

Dan nog twee foto's van deze week de eerste van dinsdag vlak na een regenbui en de tweede vandaag tijdens een bui. En zo gaat het iedere dag momenteel.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Tony op donderdag 09 september 2021, 15:29:33
Na moessonregen komt altijd ook weer zonneschijn, Henk  O:-D
Gefeliciteerd met je 71ste en dat je nog vele moessons mee mag maken  :P

Grtz Tony
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Dirk-Jan op donderdag 09 september 2021, 15:42:16
 :) Van harte gefeliciteerd daar in Thailand.
Geniet er maar lekker van, ondanks de buien.
Er zal vast wel een lekkere Thaise taart aan te pas komen of is het niet zo'n taartenmaakland? :roll:

En met de ombouw van de bijwagen heb je weer een knap stukje werk geleverd, ik doe het je niet na. B) :thumbup:

Dirk-Jan

Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Degeluidsman op donderdag 09 september 2021, 16:49:36
Gefeliciteerd Henk, even lekker buitenzetten is er niet bij, maar misschien heb je leuke nieuwe modelspoor spullen gekregen zodat je binnen aan de slag kunt.


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: ramdani op donderdag 09 september 2021, 16:55:47
gelukkige verjaardag Henk!


mvg,
Michel
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op vrijdag 10 september 2021, 03:07:44
Allen bedankt voor de felicitaties. Daar wordt een mens weer vrolijk van.
Tony ik hoop ook nog vele moessons over me heen te krijgen maar het blijft afwachten.
Dirk-Jan hoewel mijn (stief)dochter met haar partner een taartenbakkerij heeft is dit geen echt taartenland. Dank voor je duim.
Peter buitenzetten of -zitten is in Thailand de normaalste zaak van de wereld. Iedereen doet het, weer of geen weer. De kadootjes heb ik mezelf al gegeven. Vandaag mag ik ook weer een pakketje ophalen bij het postkantoor, ha fijn kunnen weer enkele kleine projektjes worden afgemaakt.
Michel bedankt voor de felicitatie.
We hebben er iets leuks van gemaakt. Met vrienden uit eten bij het BBQ restaurant. Picture this: Een tafel met een gat in het midden. Daar wordt een emmer met gloeiende houtskool in gezet en daarbovenop een Thaise BBQ pan. Die zijn bol in het midden met gaatjes en rondom een goot. De goot wordt gevuld met water en diverse ingrediënten voor de soep. Op het bolle gedeelte worden plakjes vlees gegrild.
Er is een buffet met allerhande ingrediënten waaruit je kan kiezen en nemen wat je wil, vlees (diverse soorten), vis, zeevruchten, groenten, fruit etc. Meer dan twintig schalen met van alles wat. Je haalt een bordje en stapelt dat vol met wat je wil en dat ga je dan klaarmaken op de BBQ. En lekker eten. Daarnaast is er nog een salade buffet en diverse sauzen.
Dat kost dan 150 Baht per persoon, iets meer dan 4 Euro. Wil je meer eten dan op een bordje past, dat kan. Kost per 100 gram 45 Baht. Drank wordt apart berekend zoals overal.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: iTom op vrijdag 10 september 2021, 06:38:57
Ook een felicitatie van mij en nog heel veel gezonde jaren.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Wico op vrijdag 10 september 2021, 08:28:01
Henk,

Om de vrolijkheid nog een dag te rekken, ook van mij de verlate felicitaties. Hoewel hier nog vroeg in de ochtend, krijgt een mens al zin in zo'n Thaise BBQ. Lekker :thumbup:.

Groeten,
Wico
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: lucdiels op vrijdag 10 september 2021, 10:02:50
Ook van mij de gemeende felicitaties.
Die Thaise BBQ leest er ontzettend lekker uit. Ik zou zomaar kunnen aanschuiven, en voor dat geld meer dan eens  ;)
Geniet van de projectjes en wij zien ze dan terzijnertijd wel verschijnen.

Luc
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Wico op vrijdag 10 september 2021, 11:51:31
@citaat @citaat

Volgend Forum uitje naar Thailand ??? Ik ben voor :D :P :D.

Groeten,
Wico
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op vrijdag 10 september 2021, 16:28:40
Tom, Wico en Luc ook nog bedankt voor de felicitaties. En Luc ik kan je verzekeren dat zo een BBQ heel erg lekker is. En met die projectjes gaat het helemaal goed komen.
Wico, dan organiseren we er nog een stamtafel bij ook.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 11 september 2021, 16:22:32
Vandaag de VT95 af gemaakt (niet afgemaakt). Schnittstelle in gebouwd, decoder geplaatst en draden getrokken naar de VS95. Het setje vormt nu één geheel, is niet meer te ontkoppelen. Er lopen 4 draadjes van de VT naar de VS die per twee in een stukje krimpkous zijn gehuld om beschadigingen te voorkomen. Is trouwens een heel gepiel om twee dunne draadjes in een 0,6 krimpkous te frotten. Millimeter voor millimeter erin duwen.
Zie nu op de foto's dat er wel nog het een en ander aan lichtafscherming moet gebeuren. Zal in de komende tijd ook gedaan gaan worden. Likje zwarte verf hier en daar doet dan wonderen. De oplettende toeschouwer zal nog een verschil opmerken met de eerder geplaatste foto's. Er is nu geen powerpack geplaatst. Bij controle kwam ik erachter dat de ESU powerpacks slechts op 5V werken. Mijn powerpack is 12V. Dat is niet gezond voor de decoder, er moet dus wat anders gefröbelt worden. Deze kan ik wel een keer gebruiken voor de binnenverlichting in een of andere trein.

Zijn iets meer foto's, die komen dus in twee delen.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 11 september 2021, 16:24:57
En deel twee.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: nobody op zaterdag 11 september 2021, 17:21:29
kap van binnen zwart verven, voorkomt doorstraling.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 11 september 2021, 17:37:11
Ja Wim. Verslag niet gelezen? Staat er toch "
Citaat
Zie nu op de foto's dat er wel nog het een en ander aan lichtafscherming moet gebeuren. Zal in de komende tijd ook gedaan gaan worden. Likje zwarte verf hier en daar doet dan wonderen.
".
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: nobody op zaterdag 11 september 2021, 17:40:00
 @citaat Excuus Henk. Niet gezien.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 11 september 2021, 18:06:14
Is al goed Wim, kan gebeuren. Op onze leeftijd schijnt kippigheid een veel voorkomend euvel te zijn.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op maandag 13 september 2021, 15:42:24
Vanmiddag nog even de ontvangen Viessmann koppelingen in de lokaalbaan wagentjes gestoken en gesoldeerd. Door de aangesoldeerde draadjes waar een stukje krimpkous omheen zit wil de koppeling net niet diep genoeg in de NEM-schacht om vast te klikken. Hiervoor aan de onderste voorrand een klein schuin randje gevijld. Nu gaat de koppeling er moeiteloos in en klikt muurvast.

Het stammetje lokaalbaanwagentjes staat er nu mooi verlicht bij. Nu alleen nog de voeding, die in het bagagekarretje is ondergebracht, op orde brengen. Had het idee gekregen om dit met een oude Delta decoder te voeden. Ben er nu achter dat de motoruitgang met een PBM signaal geregeld wordt. Dat is dus niet te gebruiken voor verlichting. Morgenmiddag even de lichtuitgangen proberen. Kijken wat daar voor signaal op staat,
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Degeluidsman op dinsdag 14 september 2021, 19:39:13
Hoi Henk,

Ik heb deze stroomvoerende koppelingen ook in gebruik en als de stam niet al te lang is gaat dat prima.
Er zijn nu ook magneet koppelingen die ook 2 polig zijn, daar hoor ik ook goede berichten over.

Maar ik wijk af  :) je stammetje is mooi verlicht en dat staat altijd leuk  :thumbup: :thumbup:


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Trainspotter op woensdag 15 september 2021, 14:06:04
Hallo Henk,

Hier staan ook ongeveer 8 van dit soort lokaalwagonnetjes.
Met verlichting is het aangezicht toch een stuk leuker.
Op dit forum staat vast ergens een draadje hoe dat het beste is te doen.

Vrgr,
Wilko
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op woensdag 15 september 2021, 16:07:57
Peter, Dank voor het compliment, ben ik erook blij mee. Die magneetkoppelingen heb ik momenteel in bestelling staan. Zodra ze binnen zijn zal ik er verslag van doen.

Wilko, In post 154 van 20 augustus staan foto's van hoe ik het gedaan heb. Heel simpel eigenlijk.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: wimpietje op donderdag 16 september 2021, 08:42:56
Ziet er mooi uit , maar is dat niet een ontiechlijk gewriemel , solderen van zo‘n kleine items?
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 16 september 2021, 15:41:38
De verlichting in deze wagentjes is niet zo een gefriemel hoor, zit een gewone LED-strip in, wel hele dunne lakdraad (0,1mm) gebruikt. Om daar de laklaag af te schrapen voor het solderen is een precies karweitje maar gefriemel nee. Achter op de pakwagen zit een sluitlicht gemonteerd. Dat is een SMD LED van 1 bij 1,2 mm. Dat is wel een gefriemel. Zal er binnenkort een foto van plaatsen.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Haradigi op vrijdag 17 september 2021, 10:52:21
......... Om daar de laklaag af te schrapen voor het solderen is een precies karweitje maar gefriemel nee.....

De lakdraad gewoon in een druppeltje tin houden en hoppa de lak is eraf ......

groet
Harald
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op vrijdag 24 september 2021, 10:44:45
Harald, Dat is mij nog nooit gelukt. Heb jij dan een slechte kwaliteit lakdraad of is mijn tin niet heet genoeg? Lakdraad mag niet zomaar even kaal worden bij een beetje hitte. Stel je voor wat er dan met al die trafoos gebeurt.

Betreffende de bouw valt er wel weer iets te melden. Het regent nu al vier weken aan een stuk, iedere dag forse buien met tussendoor zo nu en dan wat opklaringen. Veel kan er daardoor niet gebeuren maar tussendoor hebben we kans gezien een betonvloer te leggen. Foto's volgen binnenkort. Het hoost nu weer.

Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Edwin1962 op vrijdag 24 september 2021, 10:51:09
Tjee Henk,

Dat kan dan wel ff duren voordat dat vloertje droog is  :P
Maar na regen komt zonneschijn, daar al helemaal  :thumbup:

En respect hoor, net 71 (gefeliciteerd nog...) en dan nog zo een project starten  :O
Dat geeft mij hoop, ben bijna 60  ;)
Lees net dat je 200 kg opbeurt, sterkste man van Thailand dan  :D
Blijf je volgen, en als we eens in Thailand zijn, dan kom ik eens kijken  :P

Groet, Edwin.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: ACTS.zuid op vrijdag 24 september 2021, 11:36:35

Heb jij dan een slechte kwaliteit lakdraad of is mijn tin niet heet genoeg?


Lak verwijderen in een druppel soldeertin is algemeen gangbaar en werkt heel nauwkeurig. Jouw tin is niet heet genoeg.  ;)

Gr, Ben.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op zondag 26 september 2021, 12:19:48
Edwin,  Het vloertje is ondertussen zo goed als droog en beloopbaar. Staan alleen nog een paar plassen op en dat kan nog wel even duren. Mocht je ooit weer eens in Thailand komen ben je altijd welkom.

Ben, Die kans is inderaad heel groot. Gebruik altijd een zo laag mogelijke temperatuur. Is het behoud van je elektronica componenten.

Vanochtend verscheen zowaar de zon tussen de wolken door. Meteen een paar foto's gemaakt en de steiger opgebouwd. Toen begon het alweer te regenen.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 02 oktober 2021, 12:11:38
Eindelijk, eindelijk hebben we een paar droge dagen achter elkaar gehad. En dan is het meteen weer bloedheet, tis ook nooit goed hé. Weer wat kunnen doen in ieder geval. De laatste draagbalk aan het leggen, daar zit wat meer werk aan. Deze balk ligt midden op de betonpalen en wordt vastgelast aan de wapening. Daardoor is er geen aansluiting met de buitenzijde van de muur. Om dat te realiseren moeten er dus steuntjes opgelast worden waar straks de gevelbeplanking (boeidelen) op geschroefd kunnen worden. Met het eerste stuk van vier meter ging dat zonder problemen. De rest leverde wel problemen op. Het trok krom en niet weinig. Het laatste stuk ligt nu nog op de grond en heb ik weer redelijk strak en recht kunnen krijgen. Het middelste stuk zit al vastgelast aan één zijde en moet ik nog zien te richten. Met behulp van een spankabel en een warmtebron denk ik dat wel te klaren. Zodra dat gebeurt is kunnen de nok en dakspanten erop. Dat gaat hopelijk wat sneller.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: wimpietje op zaterdag 02 oktober 2021, 12:16:58
Nou nou wat een werk zeg….🤭👌
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: iTom op zaterdag 02 oktober 2021, 12:24:37
En dat allemaal voor je treinbaan, tsjonge dat is wel iets anders dan een kelder, zolder of zijslaapkamertje.  ;)
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 02 oktober 2021, 12:28:23
Hahaha, ja inderdaad allemaal voor mijn treinbaan. Het voordeel is echter dat het geheel na mijn verscheiden als gastenverblijf gebruikt kan worden. Het wordt gebouwd compleet met keukentje, bijkeuken en badkamer. Daarmee is moeder de vrouw dan ook weer helemaal blij. (want die ziet niets in treintjes.)
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Dirk-Jan op zaterdag 02 oktober 2021, 12:52:24
En dan is het meteen weer bloedheet .........................en een warmtebron denk ik dat wel te klaren.
:o) Dat bloedhete is dan toch lekker, scheelt weer met verwarmen van die stalen balk :D
En goed dat je vrouw ook blij is, wel zo rustig dan. >:-D

Dirk-Jan
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Edwin1962 op zaterdag 02 oktober 2021, 14:48:57
Hoi Henk,
Te nat, te droog, te koud, te warm......je lijkt wel een Nederlander  :P

Maar man, wat een werk weer deze keer met dat warme weer.(rare zin ..)
Nu maar snel dat dak erop, en de airco aansluiten.
Succes !!

Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Wico op zaterdag 02 oktober 2021, 15:08:21
Henk,

Haha ik snap dat moeder de vrouw ook blij is. Als je teveel tijd in je treinkamer doorbrengt wordt je waarschijnlijk de eerste gast in je eigen guesthouse >:-D.

Maar respect voor je harde werken :thumbup:.

Groeten,
Wico
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Tony op zaterdag 02 oktober 2021, 15:42:27
Hopelijk duurt het nog heel lang voordat je bouwsel een gastenverblijf wordt, Henk  ;)
Voorlopig kun je straks fijn tijdens de moesson gewoon doorwerken en spelen met je treinbaan, zonder door de regen naar huis te rennen voor wat voor boodschap dan ook  :D

Grtz Tony
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op zondag 03 oktober 2021, 12:14:08
Edwin,
Ja bijna. Eigenlijk is dat een eigenschap van een verwende westerling daar hoef je geen nationaliteit aan te hangen. Wat fat betreft heb ik groot respect voor de Aziaten hier en om mij heen. Door de overvloedige regenval van de laatste weken staan hele gebieden blank, grote overstromingen en iedere dag zijn er daaromtrent wel items in de nieuwsberichten op TV. Zo ook vanochtend. Een dorpje ergens in het land aan een rivier met zeer hoog water. Het hele dorp stond net niet kniediep onder maar niemand die daarbij gaat staan klagen. Ja, het is vervelend en even aanpassen maar het leven gaat toch wel door. In het restaurent werd dus gewoon doorgewerkt, de maaltijden blijven komen en de gasten zitten gewoon met hun voeten in het water of met de knieen op de bankjes. Ze kunnen er zelf ook wel om lachen. En geen mens die over schade spreekt, alles eigen risico. Verzekering hebben ze gewoon niet.

Wico,
Denk niet dat ze daar nou echt blij van wordt.

Tony,
Dank voor de goede wens, dat hoop ik ook namelijk.  :D
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op zondag 03 oktober 2021, 12:31:59
Vandaag de draagbalk er op gelegd en vastgezet. Het is niet perfect maar goed genoeg. Perfectie is trouwens een zelden gehaald streven. Morgen komt de rest van het staal, de steiger staat al klaar dus we kunnen meteen door. Vanmiddag met vrouwlief een truck vol planten opgehaald. Dan is die ook even zoet.  >:-D
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op vrijdag 08 oktober 2021, 15:58:13
Aardig wat kunnen doen de laatste paar dagen. Eergister zag het naar regen uit en tegen elven vielen er een paar druppels. Vijf minuten later begon het serieus te druppelen en heb ik de elektriciteit maar opgeborgen. Is beter voor het kapsel.  >:-D

Gister redelijk zwaar bewolkt maar het bleef droog. Ook wel prettig want dan blijf ik ook droog, bijna. Vandaag scheen de zon weer uitbundig en hielden we het dus niet droog. Het zweet stroomde van me af en mijn kale kop heeft zonnebrandschade opgelopen. Eens kijken of er morgen een petje te vinden is ter bescherming. Ben niet zo petjes-achtig, eigenlijk vind ik petjes maar pet.

Dat daargelaten, het dak begint al iets vorm te krijgen. Zoals al eerder gezegd, echt snel werk ik niet. Heb zo al genoeg aan wateroverlast en de meeste tijd ben ik bezig met de steiger op- en af te klauteren of deze te verzetten.  :P

Paar foto's zoals het er vanmiddag bij stond.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Tony op vrijdag 08 oktober 2021, 16:38:35
Dat begint toch op een serieuze dakconstructie te lijken, Henk  :thumbup:
Enne, misschien kun je in plaats van een petje een toupetje gebruiken ........werkt ook ! :D

Grtz Tony
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Edwin1962 op vrijdag 08 oktober 2021, 19:00:07
Nou Henk, wat mij betreft: Petje af !!  :P
Gaat niet zo snel zeg je...., nou wij zien toch wat anders  :thumbup:

Groet, Edwin
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: narwal op zaterdag 09 oktober 2021, 11:01:05
Hallo Henk,

Je bent lekker bezig, het wordt zo een mooie modelspoor "hut". Klinkt wat denigrerend maar het is een geweldig mooi gebouw, en het is nog niet eens klaar!

Ach. Liever langzaam en goed, dan snel klaar en daarna nog veel pijnpuntjes.... O:-D

Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Degeluidsman op zaterdag 09 oktober 2021, 19:23:36
Er is een hoop werk verzet Henk, Langzaam maar zeker wordt het tijd voor een dak en dan kun je tijdens de regenbuien lekker door werken.


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 16 oktober 2021, 10:57:23
@Peter. Langzaam maar zeker? Hoog tijd zul je bedoelen. :D Helaas duurt het nog wel even, eerst moet de hele constructie af zijn. Als laatste gaan de "panlatten" er op en dan kunnen we gaan dekken. Dat gaat dan wel weer echt snel. Hopelijk is dat gebeurt voordat de regentijd dit seizoen voorbij is. Dan kan er meteen gecontroleerd worden op lekkages en onvolkomenheden.

Maar het begint op te schieten, het einde komt langzaam in zicht. Als het weer nu nog een beetje mee wil werken, helaas niet. Al drie dagen achter elkaar de werkzaamheden met spoed moeten afbreken vanwege gedruppel. Een paar van die dingen storen mij niet maar wanneer het serieus begint te druppelen dan moet je snel zijn. Meestal krijg je dan binnen no time een stortbui over je heen. Vanmiddag was het helemaal erg, loop even naar binnen om wat te pakken. Nog geen dertig seconden later hoost het. Je zou ondertussen beginnen denken dat er daarboven geen water meer over kan zijn. Dat ligt ondertussen allemaal al beneden. De sloten, vijvers en reservoirs staan rammelvol. Overal ligt water, hele regio's staan kniediep onder. Zelfs enkele dijken, ja die hebben ze hier ook, rondom reservoirs, zijn doorgebroken. Ongekend hier, dagelijks diepgaande reportages op TV. Gistermiddag is een weg hier om de hoek verzakt. Op één weghelft een gat van een meter breed, net zo diep en drie meter lang het asfalt naar beneden gekukelt.

Ben nu bezig met de afwerking van de constructie. De laatste staanders en verstevigingen om een stijf geheel te krijgen. Doorzakken kunnen we niet toestaan, het is geen carnaval. Hierbij de foto's van de toestand waarin het er nu (nat) bij staat. Let op de plassen!
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Edwin1962 op zaterdag 16 oktober 2021, 21:37:22
Hoi Henk,

Misschien is het toch tijd om een hobby switch te maken....
Ik zou voor modelboten gaan  :P :P

Hoop wel dat je een goede fundering hebt, en dat je niet straks de deur open doet, en dan je baan in een gat ziet staan..... 8o

Maar jou kennende zal dat wel goed zitten, dus succes met je dakwerk.

Groet, Edwin.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op zondag 17 oktober 2021, 17:25:15
Vanochtend eigenlijk alleen maar zitten wachten op een beetje droog weer, vergeefs dus. Het regent nu alweer de hele dag. Om een kleine indruk te krijgen van het weer hier een korte video gemaakt. Hier in de regio zijn geen heuvels of bergen, geen rivieren, alleen rijstvelden. Al het water wat je ziet komt van boven. Al het goede komt van boven, hoewel teveel van het goede is ook knap irritant. De laatste twintig seconden zijn beelden van het eerder gemelde sinkhole. Dat is ondertussen opgevuld met grind.  Maar je ziet de afmetingen.
https://youtu.be/fUT4fxJCUto (https://youtu.be/fUT4fxJCUto)
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Trainspotter op zondag 17 oktober 2021, 17:38:21
Prachtige beelden en herkenbaar uit Top Gear waar de heren Clarkson, May en Hammond de zeer onbegaanbare wegen opzoeken. Pfff als je daar iedere dag overheen moet.

Vrgr,
Wilko
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Dirk-Jan op zondag 17 oktober 2021, 18:02:58
 8o Wel lekker weer voor de rijst. :D
Ik zie dat je stuur rechts zit en je rijdt links, tis net Engeland, kan het ook goed regenen. :mrgreen:
Alleen bij jou zijn de temperaturen beter denk ik zo. :roll:
In ieder geval maar weer effe wachte op betere en drogere tijden. O:-D

Dirk-Jan
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op dinsdag 19 oktober 2021, 17:46:34
De rijst is er helemaal blij mee Dirk-Jan. Die groeit als kool, Oh Nee, als rijst, of nou ja die gedijt goed dus. En de vissen zijn er ook blij mee en de kikkers en verder alles wat in water leeft. Want water is er ruim voldoende nu en dat krioelt meteen van het leven. Dat is dan ook weer leuk voor de kinderen want die vermaken zich prima met vissen of zo.
En ja, ze (of "we") rijden hier aan de verkeerde kant van de weg. Dat is voor vele Thais de normaalste zaak van de wereld, die rijden overal waar het maar kan. Links, rechts of in het midden maakt ze niets uit. Net zo min als ze het vervelend vinden dat grote delen van hun wereld onder water staat. Is toch handig om je auto gratis te wassen.
https://www.youtube.com/watch?v=d93YYAFpeUI (https://www.youtube.com/watch?v=d93YYAFpeUI)
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Tony op woensdag 20 oktober 2021, 00:38:12
Dat lijkt daar op Limbabwe Henk  :thumbup:
Je had dus eigenlijk gewoon in Nederland kunnen blijven  :D
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Anne W op woensdag 20 oktober 2021, 11:13:48
Alleen regent het daar warm water....

Groet, Anne W
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Lobomotion69 op woensdag 20 oktober 2021, 16:49:30
 @citaat @citaat

Is dat zo? Kan ik mij niet herinneren van de tijd dat ik daar gewoond heb. Zeker de rijstvelden niet.

 @citaat
Dat nog net niet. Het water dat naar beneden valt kan nog aardig koud zijn. Maar ook als het niet regent wordt je nat, dat dan weer wel.
Titel: Re: Baanbouw Rehausen
Bericht door: Anne W op woensdag 20 oktober 2021, 22:21:29
 @citaat

Alles relatief natuurlijk, ik herinner me nog zo'n stortbui (doornat in een halve seconde) in Florida, jawel erg nat, maar niet echt koud.

Groet, Anne W