3railforum

Modelbesprekingen => Problemen, Vragen en Besprekingen over Rails en andere Modelbaan toebehoren => Topic gestart door: Flodder450 op zondag 27 januari 2019, 17:50:51

Titel: ESU decoder telex functie analoog gebruiken
Bericht door: Flodder450 op zondag 27 januari 2019, 17:50:51
Hallo!

Mijn broer heeft onlangs een V60 (3065) met de oude Telex gekocht, deze was door de vorige eigenaar al omgebouwd met een ESU LP4.0 .

Nu is zijn vraag of of de Telex ook analoog bediend kan worden, zegmaar de Telex in analoog bedrijf aansturen met de omschakelpuls.  Aangezien hij nog geen Digitale Centrale heeft maar wel de telex wil gebruiken.

Nu weet ik dat je bepaalde digitale Functies kan in of uitschakelen in analoge modus, maar dit is even wat specialistischer!

Alvast ontzettend bedankt!

Groeten,
Flodder
Titel: Re: ESU decoder telex functie analoog gebruiken
Bericht door: Ben den Hollander op zondag 27 januari 2019, 18:04:20
Ja dat kan. In CV13 kun je instellen om welke F-toets bij digitaal bedrijf het gaat. In analoog bedrijf reageert die functieuitgang dan op de omschakel puls.

Zit de Telex onder F1 dan programmeer je waarde 1 in CV13, F2 = waarde 2, F3 = waarde 4 enz..

Gr, Ben.
Titel: Re: ESU decoder telex functie analoog gebruiken
Bericht door: Flodder450 op zondag 27 januari 2019, 19:02:50
@ben, oeh, ik heb even gekeken maar het lukte niet, ook blijven de koppelinglipjes omhoog staan. Toen heb ik de loc even opengemaakt en zag ik iets wat mij niet echt correct lijkt:
(https://i.imgur.com/o1nwY66.jpg)
De twee telexen staan in serie, maar lopen naar de - van de loc, ik neem aan dat deze naar de - van de decoder (blauw) moeten? zo heb ik het iig gedaan bij mijn telex-V100
Titel: Re: ESU decoder telex functie analoog gebruiken
Bericht door: Jan22 op zondag 27 januari 2019, 21:35:03
En staat dat nou allemaal ook hierin (http://www.tsdbvba.be/handleidingen/LoPi4NL.pdf)?
Titel: Re: ESU decoder telex functie analoog gebruiken
Bericht door: Marklindak op zondag 27 januari 2019, 21:42:24
@ben, oeh, ik heb even gekeken maar het lukte niet, ook blijven de koppelinglipjes omhoog staan. Toen heb ik de loc even opengemaakt en zag ik iets wat mij niet echt correct lijkt:
De twee telexen staan in serie, maar lopen naar de - van de loc, ik neem aan dat deze naar de - van de decoder (blauw) moeten? zo heb ik het iig gedaan bij mijn telex-V100

Telexen kun je tussen de blauwe draad en 1 functiedraad koppelen. Dan zou het digitaal moeten werken.

Oude types telexen 1 kant per functie, dit kan de decoder hebben wat betreft belasting.
Dit voor op een digitale baan, nu nog analoog aan de praat krijgen, daar heb ik geen kaas van gegeten.
Titel: Re: ESU decoder telex functie analoog gebruiken
Bericht door: Flodder450 op zondag 27 januari 2019, 22:16:26
@jan22:
Wat ik zo kon zien niet echt

@Marklindak:
Correctie/verduidelijking: digitaal werken de telexen, alleen de lipjes blijven omhoogstaan. Bij analoog bedrijf worden ze constant geactiveerd (terwijl er eigenlijk bijvoorbeeld een puls zou moeten komen bij een 2e keer schakelen o.i.d.)
Titel: Re: ESU decoder telex functie analoog gebruiken
Bericht door: wissels op zondag 27 januari 2019, 22:35:37
Hallo,

telex kan ook naar massa geschakeld worden, je ziet dat het werkt, echter om een uitgang te stabiliseren zodat deze niet flikkert is het noodzakelijk om deze via de gemeenschappelijke plus, bij Esu dus de blauwe draad aan te sluiten.


De uitgangen zijn wel aan te zetten via CV13 en 14 maar zijn dan niet te schakelen, de schakelpuls heeft dus geen invloed op F1 t/m F15, jammer maar helaas.

met vriendelijke groet,

Walter
Titel: Re: ESU decoder telex functie analoog gebruiken
Bericht door: Jan22 op maandag 28 januari 2019, 02:01:30
@Flodder450
Helemaal goed, wat er in staat is zo minimaal dat je haast denkt dat ze het niet willen ondersteunen.
Er staat een tabelletje met cv waarden voor functie-uitgangen (die dus analoog niet werken)
(als je het alleen daarvan moet weten, dan kom je niet ver) ....

Ik neem aan dat jullie er allang uit zijn, maar zo niet,
dan hier wat heerlijk leesvoer over telex koppelingen

neu-mit-standard-kupplung-telex-kupplung-nachruesten (https://moba-hgh.de/modellbahn/umbauten/lokomotiven/m%C3%A4rklin/251-br-211-212-neu-umbauten/1664-br-211-212-neu-mit-standard-kupplung-telex-kupplung-nachruesten)

Eentje voor de oudere telex en de LoPi4 (https://www.modellbahn-anlage.de/2016/11/27/alte-maerklin-telex-kupplung-an-esu-lokpilot-4/)

Een speciale pagina van ESU over de telex koppeling en de speciale decoderversie LoPi4-mkl (http://www.esu.eu/produkte/lokpilot/lokpilot-v40-m4-mkl/),  Er wird ausschließlich mit einer 21-poligen Schnittstelle mit 6 verstärkten Funktionsausgängen speziell für neuere Märklin® Loks geliefert

De LoPi3 en de CV waarden (https://stummiforum.de/viewtopic.php?t=134473#p1507801)

De LoPi4-M4 en telex (https://www.stummiforum.de/viewtopic.php?f=5&t=152972)
De LoPi 4 met oude telex configureren (https://www.stummiforum.de/viewtopic.php?f=5&t=151656&sid=6fb91cb424f20c47ecc7d02c561ee8f2)

Dan een draadje over LoPi4 en analoge telex (https://www.stummiforum.de/viewtopic.php?f=5&t=134174), en daarin staat het antwoord op jouw vraag: stel het lukt digitaal, werkt het dan analoog ook nog? Antwoord: "Nee, helaas niet". Wie weet, loopt hier iemand rond, die er toch nog "Ja" van weet te maken.

 :D  :D  :D
De enige spullen van Esu die ik heb, zijn servo decoders, iets te voorbarig aangeschaft ...
Titel: Re: ESU decoder telex functie analoog gebruiken
Bericht door: Ben den Hollander op maandag 28 januari 2019, 11:03:58

En staat dat nou allemaal ook hierin (http://www.tsdbvba.be/handleidingen/LoPi4NL.pdf)?


Nee, daar staat dat niet in.


Ik neem aan dat jullie er allang uit zijn


Geen idee, ik wel..... :D

Titel: Re: ESU decoder telex functie analoog gebruiken
Bericht door: Marklindak op maandag 28 januari 2019, 11:12:27
Ja dat kan. In CV13 kun je instellen om welke F-toets bij digitaal bedrijf het gaat. In analoog bedrijf reageert die functieuitgang dan op de omschakel puls.

Zit de Telex onder F1 dan programmeer je waarde 1 in CV13, F2 = waarde 2, F3 = waarde 4 enz.


Volgens mij is dit de duidelijkste uitleg hoe een en anders voor analoog bedrijf ingesteld moet worden.
Titel: Re: ESU decoder telex functie analoog gebruiken
Bericht door: Flodder450 op maandag 28 januari 2019, 14:17:28
@wissels:
Hmm, dis evt nog proberen om m te stabiliseren om te zien of dat de situatie verbeterd! I see, dat is dan jammmer :(

@jan22:
Aha, goed leesvoer inderdaad, omdat ik mijn BR 212 ook nog wil voorzien van de koppelwalts!

@marklindak:
Ik zal het nog even een keer opnieuw proberen vanavond!