3railforum

Modelbaanbesturing & Software => Analoge Besturing => Topic gestart door: Harrie op vrijdag 18 januari 2019, 17:39:50

Titel: schakelbord
Bericht door: Harrie op vrijdag 18 januari 2019, 17:39:50
Wij kan mij helpen aan informatie hoe ik een schakelbord kan maken voor wisselstanden met rode en groene lampjes.
Alvast bedankt gr.Harrie
 
Titel: Re: schakelbord
Bericht door: RocnetHans op vrijdag 18 januari 2019, 19:31:47
ff hier kijken Harrie, je moet een bistabiel relais gebruiken.

http://modeltreinbaan.nl/?p=5439 (http://modeltreinbaan.nl/?p=5439)
Titel: Re: schakelbord
Bericht door: Jan22 op zaterdag 19 januari 2019, 00:22:33
Op zich mee eens.
Harrie gebruikt M-rails en M-wissels. Dat zijn wissels zonder eindafschakeling.

Als een wissel geen eindafschakeling heeft, dan is er alleen elektrisch signaal op het moment dat je de wisselspoel de opdracht geeft om de wisseltong te verplaatsen. Als om wat voor reden ook die opdracht faalt, dan sluipt er een onzekerheid in je melding. Als je een elektrisch wissel handmatig omzet door aan de lantaarn te draaien, dan is er geen elektrisch signaal, gaat de wisselspoel niet om, en gaat de wisseltong wel om.  De meeste mensen zitten daar niet mee.

Er zijn dan 3 manieren om de wisselstand terug te melden:

1. Een bistabiel relais schakelt parallel aan de wisselspoel, en onthoudt de stand van het laatste commando.
Met dat relais geef je dus niet de stand van dat wissel maar de stand van het commando weer.
Als je een wissel handmatig omzet, dan geeft het relais foutieve informatie. Als een wisselomzetting faalt (lam wisselveertje, b.v.) dan geeft het relais foutieve informatie.
Een bistabiel relais onthoudt het laatste commando, ook als de trafo wordt uitgezet, en een andere keer het spel wordt hervat.

2. Een elektronische schakeling leest de stand van de wisselspoel uit, en onthoudt die stand.
Deze schakeling doet het zelfde als een bistabiel relais. Als je een wisseltong handmatig omzet, wordt de wisselspoel niet mee omgezet, en dus geeft de schakeling dan foutieve informatie.
Bij het uitzetten van de trafo, en later opnieuw aanzetten, moet de schakeling alle wisselspoelstanden opnieuw inlezen.

3. Een elektronische schakeling leest de stand uit van de wissellantaarn, en geeft die stand weer.
De wissellantaarn gaat altijd om als je een wissel omzet, zowel elektrisch als met de hand.
Een schakeling die de stand van de wissellantaarn weergeeft, geeft altijd de goede informatie terug.
Helaas hebben niet alle M-rail wissels lantaarns.

Voorbeelden van die drie type schakelingen hebben op dit forum gestaan.
O.a. hier (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=73295.0) en daar (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=70972.0). De derde schakeling is van dit forum verwijderd wegens te complex, of te onbegrijpelijk. De 2e optie wordt door een forumbeheerder verkocht. De 1e optie is het goedkoopst.
Titel: Re: schakelbord
Bericht door: Nieuwenhuis op zaterdag 19 januari 2019, 11:56:41
Dag Harrie.

In de Wiki staan meerdere schakelingen met een CDU (https://wiki.3rail.nl/index.php?title=Schakelen_van_wissels_met_een_CDU) (capacitor discharge unit).
Schakelingen 2 en 3 zijn prima geschikt om M-rail wissels te bedienen.
De rode en groene lampjes zijn hierin als LED's opgenomen en samen met
de (tuimel-)schakelaar zijn dit de drie componenten in het schakelbord.

Groeten,

Erik.
Titel: Re: schakelbord
Bericht door: Looney Tunes op zaterdag 19 januari 2019, 15:33:27
Harrie,

Gebruik anders ook even de zoekfunctie van het forum. Er zijn al vele draadjes hierover geschreven.
Zie onder andere: dit topic (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=52389.0) en ook dit topic (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=73295.0).
Titel: Re: schakelbord
Bericht door: Marklindak op donderdag 07 februari 2019, 11:53:01
Draadje gesplitst in dit draadje van Harrie en draadje van Danny84 KLIK (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=74291.0)

Gaarne de discussies gescheiden houden om overzicht te houden.