3rail Forum

Modelbaanbouw & Scenery => Elektronicatechniek => Topic gestart door: Simon BR39 op maandag 09 juli 2018, 19:04:17

Titel: Multiplex vs standaard seinen (Viessmann)
Bericht door: Simon BR39 op maandag 09 juli 2018, 19:04:17
Hi,

Ik sta net op het punt om seinen te bestellen, kom ik erachter dat er een verschil is tussen standaard en multiplex seinen (of in ieder geval dat er 2 soorten bestaan).
Zo heeft Viessmann een uitrijsignaal 4013(A) en een 4723. Kenmerkend van de laatste (multiplex) zou 1 stekker zijn... Die kan ik dan niet gebruiken voor een handmatig schakelbord?
Het doel is namelijk gewoon alle draadjes per sein aansluiten op 2 3-standenschakelaars voor hoofd- en rangeersein.

Groet,

Simon
Titel: Re: Multiplex vs standaard seinen (Viessmann)
Bericht door: Laurent op dinsdag 10 juli 2018, 16:07:05
Multiplex is een protocol dat met een beperkter aantal draden meerdere schakelingen kan maken. Grote LED borden die je ziet zijn ook nagenoeg allemaal gemultiplext. Horizontaal hangen bijvoorbeeld van iedere rij alle plussen aan elkaar, terwijl verticaal van iedere kolom alle minnen bij elkaar hangen. Door nu heel snel achter elkaar telkens een hele rij aan of uit te zetten en daarbij de bijbehorende verticale LED's aan te gooien, lijkt het alsof het hele beeld aan staat. Echter staat ieder LEDje slechts een fractie van een seconde aan. Zo'n geintje zal Viessman ook wel uithalen met zijn seintjes.

Sven Brandt heeft op zijn website een stukje gewijdt aan het multiplexen van Viessmann: https://www.digital-bahn.de/info_tech/signal_multiplex.htm
Wat jij wilt, met een paar simpele schakelaars, kan door het type schakeling niet. De rode en groene LED zullen bijvoorbeeld nooit gelijktijdig branden, dus staan contra van elkaar aangesloten.
Titel: Re: Multiplex vs standaard seinen (Viessmann)
Bericht door: Simon BR39 op dinsdag 10 juli 2018, 16:21:15
Hi Laurent,


Thanks. Goed om te weten, dan moet ik andere bestellen...
Titel: Re: Multiplex vs standaard seinen (Viessmann)
Bericht door: Laurent op woensdag 11 juli 2018, 12:04:32
Als je overigens alleen hoofdseinen (HP0/1) en rangeerseinen gaat gebruiken, kan je ook de hobbygevallen van Märklin gebruiken. Dubbele schakelaar en dan een kwestie van ompolen. Die LEDs zijn namelijk contra van elkaar aangesloten. op dezelfde leiding.