3railforum

Modelbesprekingen => Problemen, Vragen en Besprekingen over Rails en andere Modelbaan toebehoren => Topic gestart door: cdjr op zaterdag 12 mei 2018, 23:24:44

Titel: wagonwielen
Bericht door: cdjr op zaterdag 12 mei 2018, 23:24:44
Wat betekent de aanduiding bij wagonwielen "gelijkstroom" en wat kan/moet ik hiermee als ik een baan heb met M-rails marklin en wisselstroom?
Titel: Re: wagonwielen
Bericht door: Ludo1957 op zondag 13 mei 2018, 00:26:37
Hallo cdjr,

De meest courante merken wagons met gelijkstroomassen kunnen probleemloos op wisselstroom M-railspoor gebruikt worden.
Ikzelf gebruik op mijn Mńrklin M-railbaan o.a. ook wagons van Roco, Jouef, Lima, Schicht en Triang.

De wielen op een gelijkstroom-as zijn ge´soleerd ten opzichte van elkaar.
bij 2rail gelijkstroom is de ene rail aangesloten op de plus en de tegenoverliggende op de min; als die onderling contact maken krijg je kortsluiting.
Titel: Re: wagonwielen
Bericht door: speeltmettreintjes op zondag 13 mei 2018, 01:21:51
Ter aanvulling: Massadetectie (https://wiki.3rail.nl/index.php?title=Massadetectie,_secties_en_blokken) bij 3-rail maakt nu juist gebruik van de niet-ge´soleerde assen. Als je dan wagons op de rails hebt staan met ge´soleerde assen, zijn die als het ware onzichtbaar.
Titel: Re: wagonwielen
Bericht door: henkv op zondag 13 mei 2018, 07:46:08
De terminologie wordt ook wel verwarrend gebruikt in het modelspoorwereldje. Ge´soleerde assen zijn noodzakelijk voor tweerail. Met gelijkstroom heeft het eigenlijk niets te maken. Op een digitale tweerailbaan zijn nog steeds ge´soleerde assen (eigenlijk wielstellen, as met twee wielen) nodig.

En nog een aanvulling. Er is nog verschil in de normen voor wielvorm, wielafstand en nog zo wat. In veel gevalen merk je daar niets van, maar soms zal een tweerailas ontsporen op een Mńrklin wissel, bijvoorbeeld omdat de wielafstand net te groot is of de flens aan de lage kant.
Titel: Re: wagonwielen
Bericht door: LordSinclair op zondag 13 mei 2018, 09:46:09
Mijn Lima DDM set ontspoorde altijd gigantisch veel. Kon eigenlijk alleen rechtdoor op wissel (M rails). Nu ik mijn hobby opnieuw heb opgepakt heb ik de wielen vervangen door Marklin wielen en nu razen ze door elke wissel elke richting uit zonder problemen.
Titel: Re: wagonwielen
Bericht door: cdjr op zondag 13 mei 2018, 14:59:53
Allemaal bedankt voor de reacties.
Coen