3railforum

Modelbesprekingen => Waardes Märklin H0 Modellen => Topic gestart door: Chief op zondag 25 maart 2018, 21:50:53

Titel: Prijzig
Bericht door: Chief op zondag 25 maart 2018, 21:50:53
Heb een tijdje geen nieuwe dingen meer aangeschaft, maar de laatste tijd regelmatig met mijn baantje bezig, ik wou een kleine verandering aan mijn sporenplan maken dat de rijmogelijkheden vergroot, hierdoor heb/had ik een extra kruiswissel nodig, 70 euro kost zo een ding, zakte me even de broek van af, wat is marklin duur geworden, zo vergooien ze toch hun eigen bestaan en toekomst.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: huub op zondag 25 maart 2018, 22:36:45
Ik zou daar persoonlijk nooit de adviesprijs voor willen betalen.
Bij bijvoorbeeld Dengler GmbH kost ie 48 Euro, 32,5% korting. Moet je wel nog verzendkosten bij betalen.
En er zijn nog veel meer winkels om eens te bekijken  :)
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: loc1200 op zondag 25 maart 2018, 23:09:46
Is een hoop geld.
Maar volgens mij zitten er wel al 2 aandrijvingen en verlichting in.

Mvg. Marcel
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Chief op maandag 26 maart 2018, 09:32:24
Klopt zit 1 aandrijving en verlichting in echter de handwissel 24620 is niet los verkrijgbaar maar alleen in een set, ook een klein bochtje is schandalig wat dat kost af marklin, mensen die al marklin hebben gaan er mee door maar van de grond af beginnen is voor vele onmogelijk, kijk eens naar de prijzen van een lokje.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Jørg op maandag 26 maart 2018, 09:48:52
Of een goed werkende tweede hands in Houten.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: hmmglaser op maandag 26 maart 2018, 11:10:37
Rails 24130 zijn er nieuw vanaf 1,25 dat marklin hoge advies prijzen heeft ligt meestal niet aan de fabrikant maar de winkeliers vragen erom ;)
Maar hobby's kosten nu een maal geld en laten we eerlijk zijn als je ziet hoe het eruit ziet en wat je er voor betaald valt het allemaal nog wel mee vind ik dan,want vergeet niet dat marklin geen miljoenen er van verkoopt dit zit eerder in duizenden of zelfs honderden.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: brund55 op maandag 26 maart 2018, 11:46:04
dat marklin hoge advies prijzen heeft ligt meestal niet aan de fabrikant maar de winkeliers vragen erom ;)

Alsof de winkeliers de adviesprijs bepalen en niet de leiding van Märklin, t.w. de heren Sieber.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: PietB op maandag 26 maart 2018, 11:52:52
Is dit niet zo langzamerhand een zinloze discussie?
Sinds vertikale prijsbinding (https://www.acm.nl/nl/publicaties/publicatie/5358/NMa-verticale-prijsbinding-niet-toegestaan) niet meer is toegestaan zijn veel fabrikanten over gestapt op adviesprijzen.
Dat is de normaalste zaak van de wereld.
Onze oosterburen hanteren de term: unverbindliche preisempfehlung en daar hoor ik nooit iets over.
Dat Märklin duur is weten we toch al jaren.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Gerrit-1959 op maandag 26 maart 2018, 11:58:17
Of een rail nu lang is of kort, maakt voor de prijs van het benodigde materiaal niet zo heel veel uit. Het zijn met name de kostprijs voor de mallen, die de prijs bepalen van een rail. Mallen gaan ook niet eeuwig mee en moeten om de zoveel producten vervangen worden. Ook bijvoorbeeld LEGO heeft hiermee te maken. En daarvan ligt de productie vele malen hoger dan dat van Märklin.
Tevens ondersteun ik Mark, waar hij zegt dat ook het aantal bepalend is voor de prijs.
En het aller belangrijkste is niet, dat een hobby geld kost, maar geld mag kosten. Dus eigenlijk is het praten over prijzen gewoon Hollands zeuren. Het staat je immers vrij om het niet te kopen. Betekent gewoon, dat je je plan wat moet aanpassen of een andere hobby nemen of een ander merk.
En wil je het wel, dan moet je misschien wel sparen. Doe ik ook en als ik het dan heb is de voldoening des te groter.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Steem op maandag 26 maart 2018, 12:07:32
Tweedehands is er ook genoeg verkrijgbaar. Zo ben ik aan ongeveer de helft van mijn rails gekomen.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: speeltmettreintjes op maandag 26 maart 2018, 13:09:37
Een paar jaar geleden zat Märklin in financiële problemen en ik zie graag dat ze nog lang blijven bestaan. Dat betekent dat de prijzen laag genoeg moeten zijn om voldoende omzet te maken en hoog genoeg om winst te maken. Het lijkt me niet eenvoudig om als modelspoorfabrikant de gulden middenweg te vinden. Voor wie nieuw te duur vind, wel, er is een levendige markt in tweedehands materiaal. Desalniettemin blijft het een feit dat we geen goedkope hobby hebben gekozen.

De engelse wissel 24624 lijkt misschien niet goedkoop, maar zoals anderen al schreven is hij al electrisch aangedreven en zit er verlichting in, dat verklaart een deel van de prijs. Uit andere forumdiscussies heb ik begrepen dat de 'normale' aandrijvingen 74490/74491 niet sterk genoeg zijn. Het omzetten van een engelse wissel vergt meer kracht en in het verleden was er een hoop gedoe bij het zelf inbouwen. Ik kan me goed voorstellen dat Märklin daarom besloten heeft om het standaard in de fabriek te doen, dat scheelt achteraf in de servicekosten. De keerzijde is dat de handmatige engelse wissel niet meer los te koop is (vreemd genoeg zit hij nog wel in uitbreidingsset 24905, maar die is, vergeleken met andere uitbreidingssets, écht te duur). Voor wie alles electrisch wil is dat geen punt, bij handbediening ligt dat natuurlijk anders.

Bij het ontwerpen vind ik de 24624 bijzonder praktisch. Hij neemt minder ruimte in dan twee gewone wissels en is nog goedkoper ook: de adviesprijs voor twee wissels plus aandrijving is € 83,96 (in de praktijk geeft bijna elke handelaar wel wat korting, de een méér dan de ander). Bovendien hoeft er in een engelse wissel maar één decoder om hem digitaal te kunnen aansturen.

Eigenlijk het enige nadeel van engelse wissels is dat ze wat gevoeliger zijn voor storingen. Zo af en toe ontspoort er op mijn vloerbaantje een trein zonder zichtbare aanleiding en dat gebeurt vrijwel uitsluitend op sommige engelse wissels. Niet vaak genoeg om het een groot probleem te noemen, maar ik hoop wel achter de oorzaken te komen, anders kan ik het niet oplossen. Misschien heeft Märklin gewoon een tijdje wat minder goede exemplaren geproduceerd? In één geval was het duidelijk: handmatig omzetten werkte goed maar de electrische aandrijving kreeg de wisseltongen niet volledig omgelegd. Die wissel is teruggegaan naar de winkel. Nu is bij een vloerbaan een incidentele ontsporing niet zo'n probleem, ik kan snel en gemakkelijk overal bij. Bij een vaste opstelling iligt dat natuurlijk anders. Als ik daar tezijnertijd aan ga beginnen, komen engelse wissels uitsluitend in het zicht te liggen, en relatief vooraan.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: mardig23 op maandag 26 maart 2018, 13:19:39
Probleem is dat als er niemand nog nieuw gaat kopen, er ook geen producties meer zullen zijn, en al zeker geen of weinig tweedehands.
Dat zal de prijzen omhoog drijven, zowel voor nieuw als voor tweedehands.

Ik koop beiden, maar tweedehands vooral dingen die ik nieuw niet meer kan vinden.
Wat ik nieuw koop, onderhandel ik altijd, en als ik mijn zin niet krijg laat ik het staan en ga ik op een ander.
Vroeger kocht ik alles heel trouw bij mijn vast dealer, tot die een veel groter huis bouwde en een veeeel dikkere auto begon te rijden :D
Nu speel ik het spel van de kortingen, en je zou verbaasd zijn hoeveel ruimte er nog is op deze handel 8o

En als je veel geduld hebt, koop je soms erg mooie, zeldzame dingen aan erg gekke prijzen!

@Chief: Je hebt gelijk, 70€ is een smak geld voor een wissel, maar ik ken hobby's waar vele malen meer geld aan wordt gegeven, en waar je van 70€ lang niet evenveel plezier hebt dan bij Marklin!
Vroeger kocht ik al eens een goed flesje Champagne. Dat kost je nu een fortuin en nu een uurtje of  twee is ze leeg...
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: brund55 op maandag 26 maart 2018, 15:21:50
Nog een bijdrage: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hobby (https://nl.wikipedia.org/wiki/Hobby) Als ik hier zo de reacties zie is de ontspannende factor behoorlijk uit beeld geraakt  ;)
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: nobody op maandag 26 maart 2018, 15:37:53
Modelspoorhobby: Afzien, hard werken, ergernis en het brood uit de mondjes van de bloedjes van kinderen sparen ...  :D >:-D
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Dick op maandag 26 maart 2018, 15:39:10
Valt mee Dick....

gisteren mijn nieuwe Piko op de baan gezet, trafo open gezet en voeten omhoog op het buro.....Heerlijk!
En ja, dan mag het wat kosten, maar als ik het hier niet aan uitgeef, dan raakt het wel ergens anders aan op... :thumbup:
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: mardig23 op maandag 26 maart 2018, 15:50:39
Hoi Dick,

Het antwoord zit in uw link zelf:

"Het beoefenen van een hobby kan een kalmerend en therapeutisch effect hebben. Een hobby kan ook uit de hand lopen en een obsessie vormen."

Voor heel veel modelspoorders is neigt het wel een beetje naar een obsessie, met een zacht kalmerend effect als alles goed gaat, vrees ik :P
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: brund55 op maandag 26 maart 2018, 16:26:38
  @citaat Gelukkig gaat het bij de meesten goed  :) Voor diegenen waar de zaak ontspoort staat een heel leger therapeuten paraat. Komt er bij de therapeuten ook nog geld binnen voor een ontspannende hobby  :D
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: feniks op maandag 26 maart 2018, 16:45:03
misschien geeft een simpele en eenvoudige hobby minder stress en is minder obsessief.
al kan bijvoorbeeld het kopen van een zeldzame postzegel ook heeeeeel "spannend" zijn.
je hoort mij niet zeggen dat je ook minder lol en ontspanning kan hebben, integendeel O:-D
maar goed...onze hobby is heel divers en zeker uitdagend en daarom snap ik ook wel de latente obsessie die erin kan kruipen. :D
 
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Chief op maandag 26 maart 2018, 20:29:28
Allemaal heel leuk maar ik denk zelf als de prijzen af fabriek wat lager zou zijn er ook meer verkocht word, maargoed ze moeten het zelf weten, of alle directie leden een flinke auto en bonus, of meer kopers, in de tussentijd ben ik nog steeds op zoek naar een 24620 gewoon een handkruizing, aandrijvingen heb ik zat maar 70 euro, never, het is ook meer voor een schoonheids verandering, ik wou de gebogen wissen er uit hebben achter het brugseinhuis.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Steem op dinsdag 27 maart 2018, 09:15:19
of alle directie leden een flinke auto en bonus

Of gewoon een gezond bedrijf met winst. Waarom altijd meteen zo negatief? Het is alweer een poos geleden maar Märklin heeft aan de afgrond gestaan dus wees blij dat ze er nog zijn. Anders had je al je rails mogen vervangen of hopen op een goede namaak.

Bovendien zijn er al genoeg alternatieven gegeven. Uit Duitsland bestellen voor 48 euro of een tweedehands wissel zoeken.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Seinwezen op dinsdag 27 maart 2018, 09:32:41
Wat is prijzig? Dat is een mening gebaseerd op je eigen situatie. Het is in ieder geval geen feit.

Ik kan het er zelf niet voor maken in ieder geval.

Groeten Sander
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Ton van het Fort op dinsdag 27 maart 2018, 09:45:13
Als je even googled, zie je op ebay nog wel aanbiedingen vanaf €45 excl verzendkosten. Ergo kritisch zoeken en je vindt ze nog wel.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: brund55 op dinsdag 27 maart 2018, 09:48:18
Of gewoon een gezond bedrijf met winst.
Dat is nog maar de vraag zie https://www.bild.de/geld/aktuelles/wirtschaft/roundup-modellbahnhersteller-maerklin-2016-49987094.bild.html (https://www.bild.de/geld/aktuelles/wirtschaft/roundup-modellbahnhersteller-maerklin-2016-49987094.bild.html) en https://www.abendblatt.de/wirtschaft/article213230359/Wie-Jim-Knopf-den-Umsatz-von-Maerklin-antreiben-soll.html (https://www.abendblatt.de/wirtschaft/article213230359/Wie-Jim-Knopf-den-Umsatz-von-Maerklin-antreiben-soll.html)
De hele modelspoorwereld heeft moeite om een behoorlijke omzet te draaien, van fabrikant tot winkelier. Uitzondering hierop lijken de diverse modelspoorbeurzen te zijn.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: nobody op dinsdag 27 maart 2018, 09:50:34
Uitzondering hierop lijken de diverse modelspoorbeurzen te zijn.
En die worden bevoorraad door ...
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: brund55 op dinsdag 27 maart 2018, 10:11:58
 @citaat Als ik Houten als voorbeeld neem, dan is dat toch merendeels 2e hands of oude winkelvoorraden.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Jan22 op dinsdag 27 maart 2018, 10:17:53
of alle directie leden een flinke auto en bonus, of meer kopers
Alle lonen stijgen, ook in lage lonen landen die verder van ons vandaan zijn, met langere (duurdere) verzendkosten, ik misgun het die mensen niet om ook eens in Zwitserland een berg te kunnen beklimmen.

Wat staat tegenover Märklin C-rails? Weichenwalter C-rails of Peco met Weichenwalter puko's?
Tel uit de winst die je hebt als je een nieuwe Märklin engelsman koopt, en wees gewaarschuwd voor de nukken, eigen aan engelsmannen. Doe mij maar meegebogen wissels met een binnenboogstraal > 400 mm; maar ja, daarmee verlies je spoorlengte t.o.v. de huidige situatie.

Als ik de foto's zo zie, dan valt er vooral te winnen op de hart-op-hart afstanden tussen de sporen (nu typerend maatje standaard C-rails), een simpeler station, ruimere bogen, en met langere sporen dan nu.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: mardig23 op dinsdag 27 maart 2018, 11:02:36
@Sander:

Dat lijkt me toch een beetje kort door de bocht. Het is logisch dat de ene een bepaald bedrag gemakkelijker spendeert dan de andere, maar het is toch mogelijk om een bepaalde objectiviteit op te brengen om een situatie te beoordelen?

Als je voor een gemiddelde "full option" digitale baan gaat, met het nodige rollend materieel, kan je het moeilijk een budgetvriendelijke hobby noemen.
Dus stellen dat de hobby "prijzig" is lijkt me best een objectieve vaststelling te zijn.
Begrijp me niet verkeerd, ik geef het er graag aan uit, en vind het persoonlijk een goede investering.
Ook gaat iedereen zijn hobby invullen naar zijn budget, maar toch...

De beurzen lijken inderdaad nog goed te draaien, maar zoals ik eerder al zei, kan dat niet blijven duren zonder toevoer van nieuw materiaal. Als we met zijn allen geen nieuw meer zouden kopen, is er binnen 5 jaar een probleem in Houten :-(

Allemaal blijven kopen dus :P
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Jørg op dinsdag 27 maart 2018, 11:11:23
De belangrijkste opdracht van een fabrikant is een goed product op de markt te brengen en te bepalen hoeveel de klant er aan wil geven.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: brund55 op dinsdag 27 maart 2018, 12:03:19
 @citaat Die opdracht verschuift steeds meer richting winstoptimalisatie/winstmaximalisatie. Daarbij wordt nogal eens voorbij gegaan aan de wensen/mogelijkheden van de afnemers. Vooral de sociale rol van de ondernemer in de samenleving staat steeds vaker onder druk.
Winst maken is niet verkeerd, de onderneming moet tenslotte ook toekomstbestendig zijn  maar als dit de boventoon gaat voeren en de sociale component van de onderneming (werkgelegenheid, bijdragen aan de samenleving etc.) steeds minder wordt, dan moeten de betreffende ondernemers niet vreemd opkijken als de samenleving hen de de rug toekeert.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Ronald69 op dinsdag 27 maart 2018, 12:45:16
"Begrijp me niet verkeerd, ik geef het er graag aan uit, en vind het persoonlijk een goede investering."

Deze mag je mij even uitleggen.

Grt, Ronald.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: mardig23 op dinsdag 27 maart 2018, 18:06:38
Oei Ronald, moet ik op het matje komen :D

Ik koop zoals hieronder (of boven) al een keerte geschreven zowel nieuw en tweedehands.
Ik vind het een dure hobby, maar ik heb het ervoor over.
(Als je ziet dat ze voor een nieuwe loc soms 400 à 500€ en meer vragen, is dat toch een aanzienlijk bedrag)

Ik vind het een goede investering, omdat je er jaren plezier aan hebt, en als je toch ooit voor welke rede dan ook verkoopt, je toch een aanzienlijk deel kan recupereren.
Een fles goede whiskey kost ook veel geld, maar als ik daar plezier van wil hebben drink ik ze uit. Dat is dan een minder goede investering, omdat de levensduur van een fles bij mij veel korter is dan die van een trein, en omdat je voor een lege fles niets meer terugkrijgt :-)

Begrijp je een beetje waar ik naartoe wil?


Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Chief op dinsdag 27 maart 2018, 19:04:38
Sporen zijn lang zat, echter het dichtebij brengen tussen de sporen gaat moeilijk met c rail met wisselstraten en zoals in station met overloop sporen, rijd met personen treinen tot 9 lange wagons en goederentreinen to ca 20 wagons zonder uit de stationsporen te hangen. Moet wel nog veel aan het landschap afwerken, maarja heeft een hele tijd stilgelegen pak het nu weer een beetje op, zal eens flink op MP gaan snuffelen.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Chief op zondag 01 april 2018, 09:07:22
Toch maar 65 euro uitgegeven, kreeg korting, en de veranderingen uitgevoerd kan nu met langere treinen via een perron de keerlus in zonder met een te moeten stoppen, voorheen kon ik maar de helft via overloopwissels gebruiken, voor lange treinen gebruik ik het hele perron voor kortere tot 4 wagen de helft via overloopwissels.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Degeluidsman op zondag 01 april 2018, 09:19:51
Ondanks het geld ga je hier een hoop plezier aan beleven  :)


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Munin op maandag 02 april 2018, 12:10:03
BTW: mooi baan chief!

Peter
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: stoomtrein op dinsdag 14 augustus 2018, 03:07:46
Beste mensen
Dat iets geld kost is heel normaal
Maar mijn vrouw werkt op een spuit/giet bedrijf en weet ook wat mallen precies kosten
Dat die niet goedkoop zijn weet ik dus
Maar weet ook dat plastic zo goed als niets kost
En dan meen ik echt bijna niets
Men heeft het vaak over minder als 1 cent voor onderdelen tot een paar centen voor grotere onderdelen
Ook kunnen mallen vaak samengesteld worden en zo voor meer onderdelen gebruikt worden
Met b.v. een paar verschillende samengestelde  mallen maak je zo 10 verschillende dingen
Dus dat alles zo duur is van marklin heeft weinig te maken met het kunststof waaruit bijna alles bestaat
Een rails of een locomotief kost zo goed als niets aan plastic
Het is meestal de hebberigheid van dit soort firma´s die ze de kop kosten
Jaren gaat het goed en verkopen ze goed
Ze worden groter en en het kan niet op
Veel vraag, dan kan ook de prijs omhoog in hun ogen
Maar er komt altijd een punt dat het door de één of andere reden te duur wordt voor de meeste mensen
Dit merkt Marklin dan ook maar die willen niet meer met de prijs omlaag omdat de verkoop al aan het minderen is
Dan raakt men in een neerwaartse spiraal !!!
En alleen gezond verstand en realistisch zijn kan dan nog de redding zijn
Inkrimpen prijzen omlaag en het misschien laten maken waar het nog goedkoper is, dat is de enigste oplossing
Helaas heeft Marklin dit tot op heden niet begrepen en zitten ze op het randje van doorgaan of stoppen
Het is zo duur geworden dat veel mensen ermee zijn gestopt
Het kleine groepje dat nog over blijft koopt ook telkens minder door de extreem hoge prijzen die Marklin vraagt   
We hebben zo verschillende bedrijven over de kop zien gaan
Maar ook bedrijven weer zien opbloeien omdat ze op tijd het roer hebben omgegooid de prijzen sterk hebben verlaagd waardoor ze goedkoper waren als de concurrent en uiteindelijk veel meer omzet en een veel grotere totaal winst hadden als ooit ervoor!!!
Het is gewoon hopen dat iemand de mannen van Marklin eens wakker schud en hun laat inzien dat dit de geheel verkeerde manier van aanpak en verkoop is
Als Marklin morgen met een digitale treinset uitkomt van b.v 150€ (waar ze nog goed aan verdienen)
Dan verkopen ze er geen duizend maar al snel het tienvoudige
En die nieuwe klanten willen dan vaak nog van alles erbij hebben
En Marklin is weer vertrokken
Helaas zijn ze geheel ontspoort en moet iemand ze weer op de rails helpen 
   
   
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: arkowe op dinsdag 14 augustus 2018, 04:21:57
Dito voor de scenery bouwpakketten! Die prijzen gaan ook echt nergens meer over.
Zelfs Faller die de oude Pola mallen weer gebruikt voor heruitgaven....
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Ben den Hollander op dinsdag 14 augustus 2018, 07:06:37

Het is zo duur geworden dat veel mensen ermee zijn gestopt


Voorbeelden graag, liefst met namen erbij. Altijd leuk.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Olav op dinsdag 14 augustus 2018, 08:35:04
Beste mensen
...........
Dit merkt Marklin dan ook maar die willen niet meer met de prijs omlaag omdat de verkoop al aan het minderen is
Dan raakt men in een neerwaartse spiraal !!!
En alleen gezond verstand en realistisch zijn kan dan nog de redding zijn
Inkrimpen prijzen omlaag en het misschien laten maken waar het nog goedkoper is, dat is de enigste oplossing
Helaas heeft Marklin dit tot op heden niet begrepen en zitten ze op het randje van doorgaan of stoppen
Het is zo duur geworden dat veel mensen ermee zijn gestopt
Het kleine groepje dat nog over blijft koopt ook telkens minder door de extreem hoge prijzen die Marklin vraagt   
............
   
   

Niet alleen de modellen van Märklin zijn duur. Denk ook eens aan ESU, Roco en Piko is ook al stijgende (voor de luxe modellen).

Dito voor de scenery bouwpakketten! Die prijzen gaan ook echt nergens meer over.
Zelfs Faller die de oude Pola mallen weer gebruikt voor heruitgaven....

Voor oude mallen ja. Maar voor nieuwe modellen ligt dit toch anders. Het duurste is het maken van de mal. Daar zit een hoop werk, lees arbeidsloon, in. En de afzet is nu niet zo dat dit miljoenen dozen is. Als er van een bepaald pakket 2000 verkocht worden, denk ik dat het bedrijf een spekkoper is.  ;)

Maar dit gaf stoomtrein (voornaam zou toch wat persoonlijker zijn  ;)  ) al aan in zijn verhaal van zijn ega.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: nobody op dinsdag 14 augustus 2018, 08:42:05
De afzetmarkt voor technisch speelgoed krimpt.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Ben den Hollander op dinsdag 14 augustus 2018, 08:49:34
 @citaat Lijkt mij ook en dat heeft weinig met beprijzing te maken.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: nobody op dinsdag 14 augustus 2018, 09:00:17
 @citaat Toch wel. De kosten van de fabrikant blijven gelijk of stijgen. Om het hoofd boven water te houden
moeten ze de prijzen naar boven aanpassen om hetzelfde winstpercentage te behouden.
Vergelijk: Post NL en de postzegelprijzen.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Ben den Hollander op dinsdag 14 augustus 2018, 09:09:54
 @citaat Dat is andersom redeneren. De markt krimpt om andere redenen en niet omdat het een dure hobby is. Er is geld zat in omloop maar het wordt anders besteed.

Hier wordt door iemand beweerd dat als de prijzen dalen er meer hobbyisten komen, ik geloof daar helemaal niets van. ;)
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: nobody op dinsdag 14 augustus 2018, 09:20:07
 
Dat is andersom redeneren.

Vanuit jouw standpunt. Vanuit het standpunt van de fabrikant/leverancier niet.
De modelspoorhobby is altijd prijzig geweest.
Vroegâh had nagenoeg iedere jongen een modelspoortje of een constructiebouwdoos.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: IJsengel op dinsdag 14 augustus 2018, 09:47:54
Lets face it: we're dinosaurs....
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: flyerman op dinsdag 14 augustus 2018, 10:26:08
Simpel, de jeugd (verschillende leeftijds categorieën) toont geen interesse meer in wat voor vorm van modelbouw. Het draait voor hen om telefoons, ipads gamen etc.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Laenderbahn027 op dinsdag 14 augustus 2018, 10:54:37
 @citaat

Jammer dat we weer gaan generaliseren.

- Mijn zoontje (bijna 7) vind het heerlijk om te rangeren;
- Mijn neefje (bijna 12) vind het heerlijk om simpelweg z’n treinen rondjes te zien rijden, en is uitermate creatief met vloerbaanontwerpen.

Daarnaast kijkt mijn zoontje graag Youtube (wat hij kijkt, laat ik in het midden...), terwijl mijn neefje ook best tijd door kan brengen met z’n telefoon. Het spaargeld gaat echter richting de hobby.

Met vriendelijke groet,
William
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: nobody op dinsdag 14 augustus 2018, 10:57:18
@citaat
Jammer dat we weer gaan generaliseren.
De, bekende, uitzonderingen die de regel bevestigen. ;)
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: frank-103 op dinsdag 14 augustus 2018, 11:11:53
Als ik naar mijn kinderen, neefjes etc kijk dan is de middelbare school van grote invloed, dan wordt er online gegamed met klasgenoten, dan is modelspoor of een andere technische hobby heel snel 'stom'. Misschien vinden ze modelspoor dan nog steeds wel interessant, maar zodra er geld uitgegeven moet worden is dat aan een game of nog betere headset.
Dus William, je gaat het zien of ze modelspoor leuk blijven vinden!
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Lange trein op dinsdag 14 augustus 2018, 11:21:22
Een groot deel van de jeugd heeft enkel nog interesse in gamen, social media, .... .

De hobby gaat zelf niet over van vader op zoon; volgende week mag ik een ganse baan ophalen bij een vriend die deze jaren heeft bewaard op zolder voor zijn zoon. Zijn zoon wil er zelf niet naar kijken.

Als je afzetmarkt kleinder wordt kan of nieuwe markten proberen te vinden (ook geen te onderschatten investering), down scalen (maar dit heeft ook zijn invloed op de prijzen) of geplande vernieuwingen van productgamma uitstellen of schrappen. Maar met dit laatste is de bestaande klantengroep de pineut omdat die dan de verhoopte nieuwigheden niet of veel later krijgt.

Iedereen houdt steeds meer de vinger op de knip en dit is volleding normaal. Moet je maar eens zien hoeveel het dagelijks leven duurder is geworden!  Sinds de invoering van de € lijkt het wel of de prijzen van sommige essentiele producten met een factor x vermenigvuldigd zijn. Voor velen betend dat dan ook een inperking van andere budgetten.

Met vriendelijke groeten,

Denis
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: flyerman op dinsdag 14 augustus 2018, 11:21:30
@Laenderbahn027

Omdat jou twee neefjes het (nu) nog leuk vinden wil niet zeggen dat ik generaliseer,

Ik heb, en dat is al een tijdje terug, in een modelbouwwinkel gewerkt en toen liep het al sterk terug wat jeugd betreft.

In de modelbouwwinkels waar ik nu kom zie ik ook weinig tot geen jeugd, en als ik dan met de eigenaren praat dan wordt het ook bevestigd.

De modelbouw raakt steeds verder in de vergetelheid bij de jeugd.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Steem op dinsdag 14 augustus 2018, 12:03:43
En dat is ook niet gek. Het aanbod is zoveel groter (en voor kinderogen zoveel beter). Ik merk dat kinderen modeltreinen fantastisch vinden om naar te kijken, maar er gewoon niet zelf mee aan de slag willen. Ja, als ze een grote baan zien met locs met geluid en stoom is het wel even van "dat wil ik ook!" maar als ze dan hun verjaardagsgeld hebben gaat het naar een nieuwe playstation. Ik denk daarom ook dat Märklin het goed doet met myplayworld door eerst de zaadjes van de hobby te planten, en te hopen dat deze bloeien als die persoon volwassen wordt.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Olav op dinsdag 14 augustus 2018, 13:08:49
Eens. De toekomst zal uitwijzen of dit een goede zet is geweest, waarbij mogelijk ook de andere merken profiteren.

Overigens het geval playstation is ook te ondervangen. Geef dit zelf als verjaardagscadeau.  >:-D  Hoeven ze daar het spaargeld niet meer aan uit te geven.  ;)
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Steem op dinsdag 14 augustus 2018, 13:10:00
Haha dan gaat het wel naar de games. Geef dan gewoon meteen een mooie startset!
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: hmmglaser op dinsdag 14 augustus 2018, 13:10:58
Ouders moeten ook wel een beetje meewerken en meebouwen.
Ik ging vroeg toen ik klein was elke week naar de stad met mijn moeder en dan gingen we ook altijd langs alle winkels die modeltreinen en aanverwante artikelen hadden tegenwoordig hebben de meeste ouders daar geen tijd meer voor.
En de baan opbouw deed ik in het begin samen met mijn vader pas later deed ik alles alleen.
Ik zie het nu zelf ook als ik naar een treinenspeciaalzaak ga en de kids zijn mee worden ze helemaal gek en willen ze het liefst alles mee naar huis nemen.
Maar als ik in Zutphen op de beurs kom lopen daar meer dan genoeg kinderen ook met net aangeschafte modelspoor dingen.
En je kunt ook niet zien wat kinderen online kopen ouderen gaan alleen maar naar de winkel waar kinderen eerder voor online zullen gaan.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Olav op dinsdag 14 augustus 2018, 13:15:11
.........

Iedereen houdt steeds meer de vinger op de knip en dit is volleding normaal. Moet je maar eens zien hoeveel het dagelijks leven duurder is geworden!  Sinds de invoering van de € lijkt het wel of de prijzen van sommige essentiele producten met een factor x vermenigvuldigd zijn. Voor velen betend dat dan ook een inperking van andere budgetten.

Met vriendelijke groeten,

Denis

Als je goed kijkt is dit gewoon zo, al ontkent de politiek dit hardnekkig. Kijk maar eens naar een kopje koffie op het terras. Voorheen fl 2,00, nu vaak al € 2,50. Dat is meer dan een verdubbeling. Dat is bij mijn salaris niet gebeurd.

Waarom denk je dat men in NL zo snel van de dubbele prijzen af wilde? Dan konden de bedrijven hun gang gaan, uitgaande dat mensen steeds minder terug rekenen. Moet je voor de lol eens doen. Kost datzelfde kopje koffie fl 5,50. Zou je dat voor een kopje koffie uitgeven? Of een liter benzine: nu advies €1,80 of te wel fl 3,96. Stond NL niet in de brand toen de brandstof naar de 2 gulden dreigde te gaan? OK, de olie is omhoog gegaan, maar niet zo dramatisch, wetende dat de dollar minder is dan destijds. Maar goed, het is nu eenmaal zo en dus geven mensen rustig fl 1100 uit voor een mooie nieuwe rangeerkrokodil  ;)

En politiek blijft ontkennen.........
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: henkv op dinsdag 14 augustus 2018, 14:07:31
Het CBS houdt dat bij en die heeft geen abnormale prijsontwikkeling kunnen constateren na de introductie van de euro. Ze hebben een aardige tool om de inflatie sinds een bepaald jaar te kunnen berekenen.

https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisatie/2016/11/prijzen-toen-en-nu (https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisatie/2016/11/prijzen-toen-en-nu)

Het verschilt wel per product. De prijzen van modeltreinen zijn een stuk sneller gestegen dan gemiddeld. Een kop koffie ook, denk ik. Maar dat is dan ook niet meer de gemiddelde baggerbak van een jaar of 20 geleden.

De jeugd heeft veel meer mogelijkheden gekregen, zoals al meer hier vermeldt. En daar geven ze grif geld aan uit.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Jan22 op dinsdag 14 augustus 2018, 14:12:08
Dat is meer dan een verdubbeling. Dat is bij mijn salaris niet gebeurd.

Waarom denk je dat men in NL zo snel van de dubbele prijzen af wilde?
Tijd om te job hoppen, heb ik pal na de invoering van de euro gedaan. Salaris bleef nominaal gelijk, zelfde bedrag in euro's als voorheen in guldens. Daar zit natuurlijk wel een risico aan vast, om een vast contract te verbreken voor een ongewis avontuur.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Olav op dinsdag 14 augustus 2018, 15:15:50
Ik heb zelf ook meer per maand. Ook door nemen van stappen, neemt niet weg dat bij veel mensen dit niet zo is. Per saldo zie je bij veel producten prijzen die behoorlijk gestegen zijn.

CBS vertrouw ik niet zo, ondanks de mooie tools. Wat denk je als de ware getallen naar buiten zouden komen wat voor effect dat voor de regering kan hebben. Maar dat is met meer "bewijzen" over andere onderwerpen zoals pinokkio ons vaak wil doen geloven.  ;)
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: henkv op dinsdag 14 augustus 2018, 15:41:17
Sorry hoor, maar dat zijn aantijgingen die hoogtij vieren op complotsites, maar die je op geen enkele manier hard kan maken. Het CBS is een instituut dat zijn onafhanklijkheidte te vuur en te zwaard verdedigt. Ze volgens de prijzen van duizenden producten en jij komt niet verder dan een kop koffie. Over wat voor koffie heb je het dan? Een goede Cappuccino op een beetje populaire locatie was aan het begin van de eeuw ook flink duurder dan twee gulden. Voor een euro kan je nog steeds een gore bak pleur scoren.

En verder kan iedereen zien dat de prijsontwikkeling van producten sterk verschilt. Bij modeltreintjes is het hard gegaan. Bij de RC-hobby ook, maar dan de andere kant op. Kleding, vliegen, electronische apparatuur, allemaal goedkoper geworden of minder in prijs gestegen dan de gemiddelde loonontwikkeling. Met de nasruk op gemiddeld. Er zijn natuurlijk winnaars en verliezers, maar dat was ook altijd al zo.

Maar ja, complottheorieën zijn natuurlijk een stuk leuker.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Steem op dinsdag 14 augustus 2018, 15:43:09
Hier staan een aantal voorbeelden van het CBS: https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/80345ned/table?ts=1534254379115 en dat is gewoon allemaal te controleren als je er even wat tijd in steekt (voor als je het CBS niet vertrouwd). Guldens en euro's vergelijken is allang niet meer te doen, we zijn al bijna 20 jaar verder. En als het verschil echt zo groot was, dan hield men vroeger wel heel erg veel geld over zeg.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: wouter op dinsdag 14 augustus 2018, 15:44:58
zou eens in houten gaan kijken
veel te koop en handelen is mogelijk !
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: flevoland2012 op dinsdag 14 augustus 2018, 15:48:55
Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen.

1) De gigantische dure prijzen, bv je wilt een hondekop 4, betaal je € 500 a € 600,00 voor een treinstel, gewoon belachelijk duur.

2) Terugloop van Nederlandse modellen bij alle fabrikanten, dan heb ik vooral over modellen uit tijdperk 6

3) In de meeste huizen is er geen fatsoenlijke plek meer voor een redelijke modelbaan.

Denk dat deze 3 punten een van de grote oorzaken zijn
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: nobody op dinsdag 14 augustus 2018, 15:58:26
De gigantische dure prijzen, bv je wilt een hondekop 4, betaal je € 500 a € 600,00 voor een treinstel, gewoon belachelijk duur.
Dat zijn 3 rijtuigen + 1 locomotief. Dan is 't opeens geen gigantisch hoge prijs meer. ;)
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Steem op dinsdag 14 augustus 2018, 16:07:52
Inclusief sound decoder en interieurverlichting.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: orient express op dinsdag 14 augustus 2018, 16:31:57
Je kon erop wachten!   Nederlanders die het over prijzen hebben:
Hierbij nog wat olie op de discussie: (citaat zie bron):

Dankzij die euro is alles duurder geworden”, is de veel gehoorde kritiek. Maar is dat zo? We doken de archieven van Plus Magazine in en daar vonden we een prijslijstje van eind 2001. We zochten precies dezelfde producten op voor een vergelijking.

Als we naar het lijstje (zie hieronder) kijken, zijn er inderdaad veel dingen duurder geworden. Maar is dat aan de euro te wijten? Nee. De euro is slechts een middel om de gestegen kosten te betalen en geen schuldige. Kijk maar naar de uitschieters in het rijtje: benzine en koffie. Die prijzen worden voor een groot deel bepaald door andere factoren, zoals meer vraag naar olie of een mislukte oogst in Brazilië. Daar kan de euro niet zoveel aan doen.

Een deel van de boodschappen is naar verhouding zelfs goedkoper geworden. De prijs van suiker bleef gelijk, hetzelfde geldt voor brood. Als we rekening houden met tien jaar inflatie – gemiddeld zo’n 2 procent per jaar – is dat zelfs een prijsdaling. Na de introductie van de euro merkte Gerrit Zalm op dat de euro heeft geleid tot ‘gevoels­inflatie’: Nederlanders lieten vooral in het begin de euro’s als guldens rollen.

Volgens het Centraal Planbureau heeft de euro ons wel iets opgeleverd, maar het is de vrije markt binnen Europa die ons het meeste heeft opgeleverd: namelijk veel meer welvaart. En dat was volgens het Planbureau goed voor gemiddeld €1500 à €2200 per persoon per jaar.

                                2001         2011      verschil   procentueel 
                                                             in euro    verschil
1 witbrood                 1,19         1,20       +0,01      +0,1%
1 kilo suiker               0,89         0,89       =0,00      nihil
1 kilo runderlappen     9,34         8,99       -0,35      -3,7%
1 kilo hamlappen        9,89         8,99       +0,90     +9,9%
1 liter volle hb.melk    0,74         0.80       +0,06     +8,1%
1 kilo kaas belegen     7,27         8,95       +1,68     +23,1%
250gram koffie           1,79         2.65       +0.86     +48%
kleine benz.auto        9075        9155        +80        +0,9%
Bronnen: Plus Magazine, Kadaster, CBS, AutoTrack, UnitedConsumers.nl, Albert Heijn. Peildatum: 16 november 2011.

Persoonlijk kreeg ik in 1964 een 03 locomotief die was maar liefst 120 gulden (daar moest lang voor gespaard worden)
Hij rijdt nu nog zijn rondjes, dus wat is duur?
Wel vindt ik de hang naar perfecte modellen een negatieve invloed op de prijs hebben.
Meerdere forumleden laten zien, dat met wat minder perfectie of zelfs het gebruik van waardeloos afval op de treintafel
tot hele leuke en mooie resultaten kan leiden.
De winkel/beurs prijs wordt in belangrijke mate bepaald door vraag en aanbod.
Dat de hele hobby (te) weinig jonge mensen trekt is evident en ook de reden dat veel winkels sluiten. (naast opvolgproblemen, hoge huren, ouderdom e.d.)
Zelf spaar ik een bedrag per week op, en dan duurt het maar een half jaar langer voor die leuke loc gekocht kan worden.
Hobby mag wat kosten, maar hoeveel bepaal je toch zelf.   
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: nobody op dinsdag 14 augustus 2018, 16:39:41
 @citaat Uit een oud topic ===> klik (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=65517.msg1165984#msg1165984)
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: pajomaho op dinsdag 14 augustus 2018, 17:37:21
Broodprijs: in 1999 betaalde ik Hfl 1,99 (Eur 0.90) voor een volkoren. Nu Eur 2,37, dat is toch een prijsstijging van ruim 262% in nog geen 20 jaar…
Groet, Paul
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: fonzo999 op dinsdag 14 augustus 2018, 17:51:22
 @citaat2 Zou het geen 162 % zijn ?


Andere voorbeeld :
Ik kocht een appartement in 1999 voor fl. 145.000 ( € 65.800 )
Op mijn biljet onroerend goed belasting van 2017  stond een waarde van € 164.000.
Das een stijging van 149%.


Kan je wel een paar broden voor kopen.


Moraal : als je de prijsstijgingen rekent, moet je ook de positieve meenemen, maar daar hoor je niemand over !
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Wim op dinsdag 14 augustus 2018, 18:00:19
Natuurlijk is 500 euro een smak geld voor een Kroko met maar 1 panto... >:-D

Echter, als je ziet bij Marklin hoeveel mensen (ontwerpers, tekenaars, ingenieurs, mallen-makers,
en montagehanden) er nodig zijn voor zo,n metalen model met 2 ! motoren met vliegwiel en op afstand bedienbare panto en dito telex-koppelingen, mfx+ en sound, is het opeens niet zo duur meer...

Nee, je vraagt je af hoe zij het kunnen doen voor die prijs.

Mensen die naar de Marklin fabriek zijn geweest kunnen dit beamen.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Ton van het Fort op dinsdag 14 augustus 2018, 18:03:56
Even terug naar het topic over de prijzige modeltrein hobby. Ik vind het nogal meevallen. Kwaliteit kent zijn prijs. Heb je het er voor over?
Misschien nog een leuke vergelijking over de drones die tegenwoordig als warme broodjes voor een prikkie over de toonbank gaan. Ze doen het een of twee keer en zijn dan kapot of storten neer. Dan maar een duurdere of stoppen met de te snelle aankoop?
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Steem op dinsdag 14 augustus 2018, 19:00:40
Broodprijs: in 1999 betaalde ik Hfl 1,99 (Eur 0.90) voor een volkoren. Nu Eur 2,37, dat is toch een prijsstijging van ruim 262% in nog geen 20 jaar…
Groet, Paul

Bij de appie kosten die gewoon 1,19 euro hoor; https://www.ah.nl/producten/product/wi48711/ah-zaans-volkoren-heel
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: ronaldk op dinsdag 14 augustus 2018, 19:43:02
1) De gigantische dure prijzen, bv je wilt een hondekop 4, betaal je € 500 a € 600,00 voor een treinstel, gewoon belachelijk duur.

Die prijs wordt ook betaald voor één lok met een digitale decoder en geluid. Wat wim/nobody al aangeeft: reken eens als 1 lok (350+) met 3 rijtuigen (3 x 60 euro) dan valt het wel mee.

2) Terugloop van Nederlandse modellen bij alle fabrikanten, dan heb ik vooral over modellen uit tijdperk 6

Dat is wel een stokpaardje van je of niet? Dat valt wel reuze mee. Er is nog steeds veel op de markt qua Nederlands materieel. Voor een klein land mogen we niet klagen in dat opzicht.

3) In de meeste huizen is er geen fatsoenlijke plek meer voor een redelijke modelbaan.

Een van de oplossingen is simpel: Groter gaan wonen. Dan help je de doorstroming op de huizenmarkt ook een beetje. Een andere is als het van toepassing is: Of een zoon (zonen) of dochter(s) van 18+ het huis uittrappen als ze dat niet uit zichzelf doen. Mooi op zichzelf laten wonen. Dat geeft jou een aantal voordelen: Meer rust, een ruimte om een baantje te bouwen. Een nadeel kan zijn dat je alsnog meebetaalt aan de kamer / studie of hypotheek van de kinderen. Al zijn kinderen, al dan niet bewust je eigen keuze geweest destijds  :D  O:-D Een andere optie is: een kleinere baan bouwen of lid worden van een club waar je lekker groot kan bouwen. Gelukkig hebben we hier de beschikking over een optie of 3 / 4 ruimtes voor de uitoefening van onze beider hobbies. Maar opties zat  :D Dat is toch echt geen reden dat de prijzen wat duurder zijn.

Het is nooit een echt goedkope hobby geweest voor iemand die alles wil. Tegenwoordig wil men ook echt alles. Alles moet digitaal zijn voor sommige zijn geluid en rook bijna niet meer genoeg. Dan moet het model ook nog eens natuurgetrouw eruit zien dus alle klinknagels moeten kloppen. Dat de baan zelf niet klopt maakt niet echt uit. Als het treintje maar klopt. Vroeger waren de modellen wat minder gedetailleerd. Een standaard rijtuig werd overgespoten voorzien van andere decals en je had een NL rijtuig in plaats van een Duitser of Franse. Nu is alles wat meer gedetailleerd dus ook duurder in ontwerp en productie. Daarbij werden bepaalde modellen jaren lang gemaakt. Nu verwachten we ieder jaar veel nieuwe modellen, zoals Flevoland2012 graag wil want je moet toch echt alle bestaande en historische modellen kunnen rijden. Ik denk dat er nu meer keuze is dan ooit te voren. Heel veel dingen worden gemaakt. Als je kijkt op de tweedehands markt is het allemaal niet zo heel duur. Laatst nog een complete digitale lok voor nog geen 70 euro weten te bemachtigen. Of voor mijn Neefjes een compleet analoog treintje met wagons en rails voor nog geen 20 euro. Niet echt duur. Alleen sommige mensen denken nog steeds goud in handen te hebben, dat is helaas niet zo.

Groet Ronald.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Ben den Hollander op dinsdag 14 augustus 2018, 20:00:59

Bij de appie kosten die gewoon 1,19 euro hoor; https://www.ah.nl/producten/product/wi48711/ah-zaans-volkoren-heel


Wij kopen altijd de Basic versie......

(https://abload.de/img/basic5yd7p.png) (https://abload.de/image.php?img=basic5yd7p.png)
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Degeluidsman op dinsdag 14 augustus 2018, 20:13:28
Natuurlijk is 500 euro een smak geld voor een Kroko met maar 1 panto... >:-D

Echter, als je ziet bij Marklin hoeveel mensen (ontwerpers, tekenaars, ingenieurs, mallen-makers,
en montagehanden) er nodig zijn voor zo,n metalen model met 2 ! motoren met vliegwiel en op afstand bedienbare panto en dito telex-koppelingen, mfx+ en sound, is het opeens niet zo duur meer...

Nee, je vraagt je af hoe zij het kunnen doen voor die prijs.

Mensen die naar de Marklin fabriek zijn geweest kunnen dit beamen.

Daar sluit ik me bij aan, ja als je het uit moet geven is het misschien even slikken, ik de fabriek in Goppingen ben ik al meerdere keren geweest en je weet niet wat je ziet hoeveel mensen en machines daar bezig zijn om onze treinen te maken, en dan staat er in Gyor ( of zoiets  :) ) nog een fabriek waar je U tegen zegt.


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Degeluidsman op dinsdag 14 augustus 2018, 20:14:59
Oh ja, precies over een maand gaan we weer met een groep liefhebbers naar de open dagen, daar worden op dat moment de insider loc,s geproduceerd.


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Ton van het Fort op dinsdag 14 augustus 2018, 21:23:31
Ga ook weer naar Göppingen. Natuurlijk fabriek bezoek en voor het eerst de nieuwe museumwinkel bezoeken. Inderdaad indrukwekkend hoeveel productielijnen er zij met even zovele medwerkers die handmatig(!) loc’s, rijtuigen, wagons en kranen in elkaar zetten. Naast de voorbereiding, ontwikkelingen, ondersteuning en overhead. Misschien aardig om eens de boekhouding van het bedrijf te bekijken. Hoe wordt de kostprijs van een loc bijvoorbeeld bepaald?
Met dat alles lijkt me de kostprijs nog niet zo hoog.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Sprinter op woensdag 15 augustus 2018, 14:51:49

Bij de appie kosten die gewoon 1,19 euro hoor; https://www.ah.nl/producten/product/wi48711/ah-zaans-volkoren-heel


Wij kopen altijd de Basic versie......

(https://abload.de/img/basic5yd7p.png) (https://abload.de/image.php?img=basic5yd7p.png)

In de Guldentijd kocht je voor 0,99 cent zo'n zelfde volkorenbrood bij appie, nu betaal je 0,99 eurocent, dat is volgens mij meer dan een prijsverdubbeling.

Groetjes
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Steem op woensdag 15 augustus 2018, 15:29:20
Als je even naar boven scrolled zie je dat het een reactie is op iemand die zegt 1,99 gulden voor zijn brood te hebben betaald. Maar als de prijzen uit de gulden tijd zo variabel zijn dat 2 mensen ze al compleet anders herinneren gaat er iets mis. En daarom worden er statistieken bijgehouden door een officiële instantie (het CBS). En dan zie je dat de prijzen altijd al stijgen, getuige ook eerder geplaatste links. En de lonen ook: https://www.gemiddeld-inkomen.nl/inkomens-vanaf-1970/

De statistieken zijn duidelijk. Maar als je het niet kan/wil begrijpen of geloven houdt het natuurlijk snel op.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Sprinter op woensdag 15 augustus 2018, 16:02:48
Nu is er met mijn geheugen helemaal niets mis, en dat was nu juist een prijs die ik als referentie heb onthouden. Of dat brood te vreten was dat is een ander verhaal, maar een heel brood bij appie kocht je voor 0,99 cent. Daar hoef ik niet een eerder bericht voor te lezen.

Stukje uit een willekeurig archief.

Citaat
Gepubliceerd op: 23 mei 1996
Meer informatie


Brood wordt stuiver tot dubbeltje duurder

Boeren vinden prijsstijging ,,absolute flauwekul"
 
Het brood wordt de komende tijd een stuiver tot een dubbeltje duurder. Dat blijkt uit een steekproef onder bakkerijen in verschillende delen van het land. De prijs van een gewoon gesneden wit- of bruinbrood komt hiermee in de meeste bakkerswinkels op ongeveer drie gulden. De Nederlandse Bakkerijstichting heeft haar leden zo'n prijsstijging geadviseerd.

Oorzaak is de stijging van de meelprijs met circa 10 procent. Die is weer het gevolg van het duurder worden van de tarwe, waarover overigens grote onenigheid bestaat tussen graanhandelaren, meelfabrikanten en akkerbouwers. Volgens de boeren is er helemaal geen sprake van een exorbitante stijging van de tarweprijs.


Graanschaarste

De broodprijs blijkt in het hele land ongeveer gelijk. Het maakt niet veel uit of je een brood koopt in de Amsterdamse of Utrechtse binnenstad of op het Zeeuwse of Groningse platteland. Er kan wel één tot twee dubbeltjes verschil zitten tussen een brood dat gekocht is bij een kleine zelfstandige bakker, een bakkerswinkel die is aangesloten bij een keten of een supermarkt.

Grote uitschieter naar beneden is de supermarktketen Dirk van den Broek. Daar kost het goedkoopste gesneden wit- of bruinbrood momenteel slechts 95 cent, en dat blijft zo, liet het winkelconcern gisteren weten. Van den Broek gaat zijn leveranciers onder druk zetten om een prijsverhoging achterwege te laten. De verwachting is dat de meeste andere supermarkten de prijsstijging wel doorvoeren.
Groetjes
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: henkv op woensdag 15 augustus 2018, 17:31:43
Het CBS volgt de prijsontwikkelingen van een boodschappenmandje dat wordt vastgesteld op basis van wat Nederlanders kopen. CBS heeft ook een website waar je het allemaal kan terugvinden en in tabellen en grafieken kan zetten. En dan zie je bijvoorbeeld dat de prijsontwikkeling aan het begin van de eeuw aan de hoge kant was en na de introductie van de euro terugviel naar normale proporties.  :D
Het één heeft niets met het ander te maken, maar het is wel grappig.

http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=70936ned&D1=0&D2=493,506,519,532,545,558,571,584,597,610,623,636,649,662,675,688,701,714&HDR=T&STB=G1&VW=T (http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=70936ned&D1=0&D2=493,506,519,532,545,558,571,584,597,610,623,636,649,662,675,688,701,714&HDR=T&STB=G1&VW=T)

Voor mensen die menen dat het CBS betrokken is bij een groot complot van weet ik veel wie, heeft dit uiteraard geen betekenis.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Steem op woensdag 15 augustus 2018, 18:04:00
Stukje uit een willekeurig archief.

De prijs uit 1996 doet er niet toe als je guldens met euro's gaat vergelijken en wil bewijzen dat "we" bij de neus zijn genomen. Dan moet je ook echt naar de prijs kijken van vlak voor de invoering van de euro. In 2001 kostte dat brood 1,34 euro en vandaag de dag 1,14 euro. Brood is dus niet zo'n heel goed voorbeeld voor de complottheoristen. Overigens kun je bij de Aldi voor 0,79 cent terecht voor je gesneden volkoren. Het CBS zal dus wel niet het allergoedkoopste brood pakken maar een "gemiddeld" brood.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: henkv op woensdag 15 augustus 2018, 19:39:10
Brood zit uiteraard in het CBS ‘mandje’, maar speelt daarin een bescheiden rol, omdat onze uitgaven aan brood maar een bescheiden deel van onze uitgaven zijn. De prijsontwikkeling van brood alleen zegt dus niet zoveel.

Maar goed, een oude catalogus met prijslijst laat zien dat de prijsontwikkeling van modelspoormaterieel ruimschoots bovengemiddeld is geweest. Alleen decoders en ander digitaal spul zijn een stuk goedkoper geworden. Heeft allemaal ook al niks met de euro te maken.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: hmmglaser op woensdag 15 augustus 2018, 20:24:00
Je kunt het ene niet met het andere vergelijken het is niet meer dan logisch dat loks en wagens rails enz duurder worden
Want zowel de productie als de materiaal kosten zijn redelijk gestegen.
Maar wat je ook niet moet vergeten dat de fabrikanten tegenwoordig weer winst maken wat gewoon nodig is om ook in de toekomst te blijven bestaan.
Sowieso vind ik de euro vs gulden een nutteloze discussie alles veranderd met de tijd en de prijzen waren anders ook gewoon omhoog gegaan.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Marklindak op woensdag 15 augustus 2018, 21:18:25
Gents,

We dwalen nu af van het bespreken van de prijzen van Marklin modellen naar de statistische prijzen van brood, gepubliceerd door het CBS.

Laten we maar weer on topic gaan!!
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Sprinter op woensdag 15 augustus 2018, 21:39:46
Stukje uit een willekeurig archief.

De prijs uit 1996 doet er niet toe als je guldens met euro's gaat vergelijken en wil bewijzen dat "we" bij de neus zijn genomen.

Juist en speciaal daarvoor en daarom heb ik die prijs van 0,99 cent voor een brood onthouden. Om te zie of het na de omschakeling naar de Euro €0,41 werd, nu dat werd het niet de broden verdwenen  uit het schap.

Groetjes
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Marklindak op woensdag 15 augustus 2018, 22:17:53
En dit was dus de laatste opmerking over brood in dit draadje!
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: KNed op woensdag 15 augustus 2018, 23:00:55
Dat dingen door de loop van de tijd duurder worden is logisch. Maar ik heb net zoals de topicstarter wel het idee dat de modelspoorprijzen de laatste jaren erg hard stijgen.
Neem de nieuwe Märklin containerwagons. 60 tot 70 euro voor 1 wagon vind ik echt te gortig.

Koen
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Iemand op donderdag 16 augustus 2018, 00:02:05
Idd  Fred , het was broodnodig om in te grijpen het ging al niet meer over treinen   >:-D :P

Mvg Jan 
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Mister1736 op donderdag 16 augustus 2018, 00:04:26
Mensen betalen het er voor en worden gek gemaakt met eenmalige series en weet ik wat allemaal.

Waar houdt het dan op? Bij diegene die het koopt en het waard vind if niet. Maar ieder persoon is anders en heeft andere wensen / prioriteiten ;).
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: hmmglaser op donderdag 16 augustus 2018, 00:06:12
De laatste jaren zijn de prijzen van grondstoffen ook flink gestegen bvb de koper prijs deze is de laatste 20 jaar ongeveer ver vijfvoudigd andere grondstoffen volgen vaak deze lijn daarbij zijn ook de productie kosten flink verhoogd energiekosten arbeidskosten enz en vergeet niet dat het geen liefdadigheids instellingen zijn er moet ook winst worden gemaakt.
Als je dit niet kunt inzien heeft het weinig zin hier verder over te discussiëren ;)
Wat ik persoonlijk een veel slechtere zaak vind is de minimale hoeveelheid reserve onderdelen of zelfs geen reserve onderdelen.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: nobody op donderdag 16 augustus 2018, 07:28:40
Allemaal te wijten aan de klimaatverandering. ;)
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Olav op donderdag 16 augustus 2018, 11:22:42
Dat dingen door de loop van de tijd duurder worden is logisch. Maar ik heb net zoals de topicstarter wel het idee dat de modelspoorprijzen de laatste jaren erg hard stijgen.
Neem de nieuwe Märklin containerwagons. 60 tot 70 euro voor 1 wagon vind ik echt te gortig.

Koen

Is ook een fors bedrag. Maar stel dat de euro er niet was? Zou dezelfde wagen dan DM120-140 kosten bij onze oosterburen? Zouden zij dan deze wagen kopen? Dat kan een killer voor een bedrijf zijn. Hier speelt ook het gevoel nog mee. Dat is eigenlijk wat ik wilde zeggen in een eerdere reactie. Getalsmatig is ook een psychisch iets. Dat heeft ook een invloed op prijzen. Door de euro is de getalsmatige invloed ook veranderd (grofweg gehalveerd). Dat is dezelfde drempel van 9,99 en 10. Is maar verschil van 1 cent, maar voor sommigen een drempel om wel of niet te kopen. ;)  Wat het ook mag zijn en welke valuta dan ook.

De laatste jaren zijn de prijzen van grondstoffen ook flink gestegen bvb de koper prijs deze is de laatste 20 jaar ongeveer ver vijfvoudigd andere grondstoffen volgen vaak deze lijn daarbij zijn ook de productie kosten flink verhoogd energiekosten arbeidskosten enz en vergeet niet dat het geen liefdadigheids instellingen zijn er moet ook winst worden gemaakt.
Als je dit niet kunt inzien heeft het weinig zin hier verder over te discussiëren ;)
Wat ik persoonlijk een veel slechtere zaak vind is de minimale hoeveelheid reserve onderdelen of zelfs geen reserve onderdelen.

Dat zie ik wel in. Alleen grondstoffen bepalen niet 1 op 1 de prijs. Dus een vervijfvoudiging heeft relatief een lagere invloed. De arbeidskosten e.d. hebben meer invloed. Ik zie dat wel in. :)

Maar wel eens dat de beschikbaarheid van reserveonderdelen slecht is. Maar ook dat wordt in het kader van efficiëntie verhoging binnen een bedrijf als onkosten gezien waar vaak niet voldoende rendement uit komt. Overigens de mallen zijn er vaak nog wel. Men zou een nalevering kunnen doen middels een na-productie bij een bepaald aantal bestellingen.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: ronaldk op donderdag 16 augustus 2018, 11:25:21
Wat ik persoonlijk een veel slechtere zaak vind is de minimale hoeveelheid reserve onderdelen of zelfs geen reserve onderdelen.

Het op voorraad hebben van onderdelen kost je vermogen (geld / liquide middelen) en is normaal gesproken geen hoge omzetsnelheid. Daardoor zit je geld (en daarmee de ruimte om te investeren en zaken te doen) langer vast. De kans dat je op de reserveonderdelen veel moet afschrijven is groot. Dus dan is het logisch om zo min mogelijk aantal "reserveonderdelen" op voorraad te hebben. Dan heb je minder geld in je voorraad zitten. Dat is voor investeerders een beter uitzicht op een hoger rendement. En dat is belangrijker dan een grote voorraad van "reserveonderdelen" die 10 tot 40 jaar op de plank blijven liggen.

De omloopsnelheid van producten is ook één van de redenen waarom de grote ketens zoals, Blokker (met winkesl als Blokker, Bart Smit en Intertoys) geen modelbouw meer verkopen. De omloopsnelheid is een stuk lager dan computergames en ander speelgoed.

Dus je zal meer en meer bij speciaalzaken en/of alternatieve leveranciers je (reserve)onderdelen moeten zoeken. Dat is niet anders. Ik zie dat nog niet echt veranderen. De tijdsgeest is helaas niet anders.

Groet Ronald.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Ben den Hollander op donderdag 16 augustus 2018, 12:07:48

Maar stel dat de euro er niet was? Zou dezelfde wagen dan DM120-140 kosten bij onze oosterburen? Zouden zij dan deze wagen kopen? Dat kan een killer voor een bedrijf zijn. Hier speelt ook het gevoel nog mee.


Otto Normalverbraucher uit Duitsland verdient vandaag €49.000 p/j , dat zou dan DM95.000.......
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: KNed op donderdag 16 augustus 2018, 21:55:31
Is ook een fors bedrag. Maar stel dat de euro er niet was? Zou dezelfde wagen dan DM120-140 kosten bij onze oosterburen? (...)

Met deze redenering ben ik het niet eens. We hebben al meer dan 15 jaar de euro, ik kan me niet voorstellen dat dit een rol speelt.

Koen

Titel: Re: Prijzig
Bericht door: henkv op vrijdag 17 augustus 2018, 08:04:01
Is ook een fors bedrag. Maar stel dat de euro er niet was? Zou dezelfde wagen dan DM120-140 kosten bij onze oosterburen? Zouden zij dan deze wagen kopen? Dat kan een killer voor een bedrijf zijn. Hier speelt ook het gevoel nog mee. Dat is eigenlijk wat ik wilde zeggen in een eerdere reactie. Getalsmatig is ook een psychisch iets. Dat heeft ook een invloed op prijzen. Door de euro is de getalsmatige invloed ook veranderd (grofweg gehalveerd).

Dat effect kan alleen maar tijdelijk zijn. Nederlanders waren echt niet guller dan Belgen omdat een prijs in guldens minder nullen had dan in Francs. Bij de overgang leken zaken even goedkoop - Zalm heeft dat indertijd geldillusie genoemd -  maar mensen wennen snel. Ik denk dat de illusie duurde totdat het eerste salaris ook in euro’s werd gestort. :) Veel mensen hebben trouwens nog lang vergeleken door om te rekenen.

Het effect van de euro kan je zelf zien als je bijvoorbeeld de prijzen in de advertenties in de modelspoorbladen in de jaren 2001-2003 doorneemt. Dan kan je geen plotselinge prijsschok waarnemen.
Als je over langere tijd kijkt, dan zie je wel dat de prijsstijging van modellen sneller verloopt dan de gemiddelde prijsontwikkeling. Met grondstoffenprijzen heeft dat weinig te maken, omdat er in een modeltrein nu eenmaal weinig grondstoffen zitten verwerkt. Met de euro ook niet, want dan had het voor alle producten moeten gelden. Naar mijn mening zijn het vooral andere marktomstandigheden. Fabrikanten zetten meer in op kleinere productieaantallen met hogere marges. Mensen wennen aan die prijzen. Bedenk maar hoe duur we LSmodels vonden toen die €50 voor een rijtuig ging rekenen. Tien jaar later zit een fabrikant met die prijs aan de onderkant, zelfs voor rijtuigen die uit oude mallen komen. Dat heeft niets met de euro of de algehele prijsontwikkeling te maken.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Gerrit-1959 op vrijdag 17 augustus 2018, 08:37:44
Jullie weten wie het koperdraad heeft uitgevonden toch? Dit draadje is hier weer een sprekend voorbeeld van. Een Bentley willen voor de prijs van een Mercedes, enz.
Volgens mij begon het topic over een een wissel, wat de starter aan de prijs vond. Het is wel een hobby en een specialistische hobby voor een betrekkelijk kleine markt. Dus ontwikkelingskosten kunnen domweg over geringer aantallen worden uitgesmeerd. Daarom is de eerst genoemde Bentley ook duurder dan de als volgende genoemde Mercedes.
Daarbij komt ook, dat veel materiaal voor onze hobby handmatig gemonteerd moeten worden, juist vanwege die geringe aantallen. En laten we wel zijn, ook de 'normalverbraucher', zoals Ben al beschreef, zal een inkomen willen om zijn/haar bestaan te willen continueren.
Hobby kost geld en wat is er op tegen om gewoon te sparen voor iets, wat je graag wil hebben? Ik wil graag een CS3 en ben daar gewoon voor aan het sparen.

Ja, het is waar: Märklin is niet de goedkoopste, maar andere merken laten hun prijzen ook stijgen en misschien wel harder dan Märklin. Immers, meer details betekenen hogere kosten. Voor mij heb ik 5 rijtuigen staan van plan E van de NS van Lima. Als ik die vergelijk met die van Märklin, ja, dan zie ik duidelijke verschillen. Toch heb ik er vroeger fijn mee gereden. Nu gaan ze in de verkoop. Op mijn huidige baan zijn ze niet meer nodig.

Mijn gedachte: Als je het duur vind, slikken. Als je het te duur vind, laten staan. Als je het wil hebben, kopen.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: KNed op vrijdag 17 augustus 2018, 08:39:40
@henkv: mooie analyse, helemaal mee eens!
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Eric-Paul op vrijdag 17 augustus 2018, 09:25:33
Wanneer je ziet wat materieel en materiaal voor de spoorwegen kost, ben ik blij dat de prijzen niet 1:87 zijn vertaald ... B)
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Jan22 op vrijdag 17 augustus 2018, 18:10:25
In reactie 32 (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=70939.msg1235289#msg1235289) gaf vragensteller aan dat hij voor € 65,- het gewenste artikel had bemachtigd. En dus de verbeteringen aan de baan kon doorvoeren. Obsessie opgelost, taak volbracht, draadje beëindigd?

Machtig interessant draadje, sindsdien. Waarbij het begrip "door marketing bepaalde Märklin-prijzen" niet is genoemd, maar wel is gesuggereerd. Top.  :D
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Gonbidatu op woensdag 22 augustus 2018, 09:47:24
LS
Ik heb met veel plezier maar ook met verbazing,  de reacties van een ieder gelezen.
Ik wist niet dat er zoveel " economen" zich met modeltreinen zich bezig hielden. :)
Het leest wel heerlijk weg . :D
Groet,  Koos
PS
Het koperdraad wat wordt gebruikt in de modelbouw, is door Nederlanders uitgevonden.
Het waren namelijk twee Nederlanders, die elk aan een koperen cent trokken. :P

Groet Koos
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Lange trein op woensdag 22 augustus 2018, 10:34:22
Goedemorgen Allen,

Een feit dat nog door niemand is aangehaald, dacht ik, is het feit dat wij allemaal ergens wel wisten en weten dat het om een dure hobby gaat!

Het spreekwoord zegt dan ook: ' Als je je billen brandt, moet je op de blaren zitten'

Dat het alsmaar duurder wordt is een zeker niet aangenaam maar niet omkeerbaar process en dat je dan gaat zoeken naar 'goedkopere ' alternatieven is ergens wel normaal. Ik zet 'goedkoper' bewust tussen aanhalingstekens want goedkoper kopen is niet altijd goedkoper§ Maar dat debat is al in menige draadjes besproken.

We ondergaan allemaal het duurder worden van de hobby en kijken met lede ogen toe hoe de jeugd meer en meer zijn rug keert naar deze hobby, waardoor deze dreigt nog duurder te worden. Een negatieve of neerwaartse spiraal dus.

Ik wacht wat langer om iets aan te kopen of ga restaureren wat anderen niet meer willen en zo ik is er een nieuw aspect in de hobby gekomen. Is leuk en geeft voldoening, maar terug wat investeringen aan basismateriaal.

Met vriendelijke groeten,

Denis
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Ben den Hollander op woensdag 22 augustus 2018, 10:51:54
 @citaat Ik kocht gisteren een net setje met 5 karren, flink afgeprijsd. Ik kan namelijk m'n geduld bewaren en ren niet achter elke nieuwigheid aan. Hoewel geld me in deze hobby maar beperkt interesseert is het ook een beetje de sport niet altijd de volle mep te betalen. Dat maakt dat ik altijd twee keer blij ben met een nieuwe aanwinst. ;)

Gr, Ben.
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Gerrit-1959 op woensdag 22 augustus 2018, 10:59:38
@ Gonbidatu:  :thumbup: Gefeliciteerd. Je hebt net een gratis geheel onverzorgde voetreis naar Rome gewonnen. :D
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: Jan22 op woensdag 22 augustus 2018, 15:53:33
Een feit dat nog door niemand is aangehaald, dacht ik, is het feit dat wij allemaal ergens wel wisten en weten dat het om een dure hobby gaat!
Och, wat is nou duur? Vrouwtjes onderhouden als hobby wordt er ook niet bepaald goedkoper op. >:-D
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: feniks op woensdag 22 augustus 2018, 16:29:09
 @citaat gelukkig heb ik maar 1 vrouwtje om te onderhouden  :D
Titel: Re: Prijzig
Bericht door: eddyflame op woensdag 22 augustus 2018, 19:51:37
Ik ben iemand die het leuk vind om juist "goedkoop" wagons en loks te kopen
Ik vind het zelf een sport om bloktreinen te laten rijden van dezelfde soort wagons, ik speur dan ook regelmatig op rommelmarkten naar dit soort "oude" wagons waar de meeste hun neus voor zouden ophalen.

Ik heb zo een hele ris van de oude koel en banenwagond waar ik bijna nooit meer dan € 3 .00 voor betaald heb, dit heb ik ook gedaan met de wijnwagons, platte bakjes en ook de lange autotransportes heb ik er nu 5 van en nooit meer betaald dan € 12.00 waren ze duurder dan leit ikze gewoon liggen.

Ook haal ik hier heel vaak auto modellen van Wiking en Herpa voor vaak 7 of 8 voor een tientje, dus gewoon je ogen open houden en weten bi wat voor stands je goedkoop kan kopen en welke de hoofdprijs vragen

Gr Ed