3rail Forum

Modelbaanbouw & Scenery => Banenplan ontwerpen => Topic gestart door: speeltmettreintjes op donderdag 01 maart 2018, 18:39:02

Titel: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op donderdag 01 maart 2018, 18:39:02
Het is nu twee maanden geleden dat ik, na een lange onderbreking, opnieuw met treintjes ben gaan spelen. Ik was al een poosje aan het rondstruinen op het internet, lezen en video'tjes bekijken, voordat ik vlak voor de jaarwisseling een winkel binnenstapte. Doel? Iets kopen waarmee ik kon ontdekken of ik het, na zoveel jaren, weer leuk zou vinden.

Op mijn verlanglijstje stonden een startset en een paar bijpassende uitbreidingen, dat had ik al uitgezocht. Eén van de dingen die ik had opgestoken (leerzaam, dat internet) was dat ruime bochten voordelen bieden boven krappe. Daarom had ik van tevoren twee handelaren gemaild met de vraag of zij bereid waren om de krappe bochten uit de startset om te wisselen voor wat ruimere. Niet bepaald belangrijk voor een beginner, maar ik dacht vooruit. Van één van de handelaren heb ik nog steeds geen antwoord, de andere reageerde vrijwel meteen, en het kon.

Bij m'n vorige baan, jaren geleden, had ik één locomotief. Ik wilde wel een tweede, maar dat was duur en de besturing was ingewikkeld en zodoende kwam het er niet van. Nu het met het digitale rijden zo simpel is geworden, kon ik het niet laten om meteen een tweede loc aan te schaffen.

Eenmaal thuis moest ik op zoek naar een plekje om het allemaal neer te leggen. Gewoon op de vloer, want ik verwacht regelmatig iets te veranderen, soms wat kleins, soms ook ingrijpend. Ik had al wat geëxperimenteerd met WinTrack, maar voor wat ik had ontworpen wist ik niet meteen een geschikte plaats. Eerst met een meetlint aan de slag gegaan, daarna wat meubels verschoven en zo had ik voldoende ruimte vrijgemaakt. Te smal voor mijn ontwerp maar wel langer. Nieuw ontwerp gemaakt en voilà, de eerste baan was geboren.

De twee treinen konden hier hun eerste rondjes rijden - en ik kwam er heel snel achter hoe leuk dat ook al weer was. Leuker zelfs, met geluid en met stoom :).

Vrijwel meteen leerde ik twee lessen.
Dit kleine baantje heeft het een paar weken volgehouden - maar daarover een volgende keer meer.

Wordt vervolgd.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op donderdag 01 maart 2018, 21:11:09
In het begin wist ik nog weinig over railgeometrie, maar de enige rechte rails die ik had waren 24172 en 24188 dus daar probeerde ik maar gewoon wat mee.

Inmiddels ben ik verder en denk ik van een aantal soorten rechte rails de exacte lengtes achterhaald te hebben:

24077 = 77 1/2
24094 = 94 1/6
24172 = 171 2/3
24188 = 188 1/3
24360 = 360

24064 is afgerond 64,3 mm, maar of dat ook exact klopt, weet ik niet. Hetzelfde geldt voor de exacte lengtes van 24071, 24229 en 24236. Voor de praktijk maakt het niet uit, maar ik ben wel nieuwsgierig. Enig idee?
In het verlengde daarvan vraag ik mij al een tijdje af of 24172+24064 exact gelijk is aan 24236, of 24077+24229 exact gelijk is aan 24071+24236 en of 24071+24229 gelijk is aan 24063+24236. Ik vermoed dat het hoogstens bij één van deze gevallen klopt, maar weet het niet zeker.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Degeluidsman op vrijdag 02 maart 2018, 06:12:47
Leuk verhaal Rob, je hebt je er goed in verdiept  :thumbup:
Mijn baanplan staat ook in Wintrack, maar ik de praktijk pas ik soms wat aan omdat dit beter uitkomt.


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op vrijdag 09 maart 2018, 23:19:08
Ik vermaakte me prima met m'n kleine vloerbaantje, maar liep al snel tegen de grenzen aan. Twee treinen konden achter elkaar rijden op het ovaal door op tijd af te remmen of te versnellen. Het inhaalspoor bleek echter lastiger te gebruiken dan ik had verwacht. Om een van de twee treinen daar te krijgen moest ik een wissel omzetten, de trein meteen na het afslaan stoppen voordat hij weer op het hoofdspoor zou komen en ook de eerste wissel nog terugzetten voordat de tweede trein ook het inhaalspoor op zou rijden. Als de treinen langzaam genoeg reden was daar net voldoende tijd voor, maar het ging ook wel eens fout. Rangeren op de zijsporen ging, maar de locomotief had daarbij vaak het hoofdspoor nodig, daarmee de doorgaande trein blokkerend.

Bij de start was ik er van uitgegaan dat ik een poosje met m'n treintjes zou spelen en dan zou beslissen of ik verder wilde. Wel, ik wilde méér. Om minstens twee treinen te laten rijden zonder elkaar in de weg te zitten dacht ik aan dubbelspoor en de rangeersporen hadden meer ruimte nodig. De meest voor de hand liggende keuze? Meer rails kopen. Het liep echter wat anders.

Ik was begonnen met een startset met IR-controller, wetend dat die bij uitbreiding snel tegen z'n grenzen aan zou lopen. Dat vond ik geen bezwaar, de startsets zijn zo scherp geprijst dat de rails en trein het al interessant maakt. Als ik door zou gaan, zou de IR-controller over een paar maanden worden bedankt voor z'n goede diensten. Wel, om de één of andere reden begon de klok van m'n BR 24 te luiden, een functie die met de IR-controller helemaal niet te bedienen was! Ik hoorde het een paar dagen aan, en zou natuurlijk even met de loc naar de dealer kunnen gaan, maar omdat ik toch al wist dat ik een Mobile Station wilde, besloot ik die stap wat eerder te maken.

Meer rails plus een MS? Dat betekende dat het tijd was voor een digitale startset (eigenlijk een digitale uitbreidingsset dus). Terwijl ik aan het plannen was met de toekomstige verzameling rails bedacht ik dat het handig zou zijn als de treinen zouden kunnen keren, dus moest er nog wat meer bij. Omdat ik nog niet zeker was over m'n baanplan bestelde ik ook alvast wat passtukjes, dan kon ik het gemakkelijk aanpassen. Heel wat passtukjes bleken trouwens niet nodig, van andere had er uiteindelijk nét genoeg.

Een week later was m'n bestelling binnen. Na een paar uurtjes schuiven met meubilair had ik ruimte voor vloerbaantje 2.0. Het paste maar net, waarbij de twee zijsporen rechtsachter voor een deel onder een ladenkastje liggen. "Tunnels", als het ware. Grappig om te zien als er een treintje vanonder een kastje in beeld komt rijden. Door de startset kregen m'n twee treintjes gezelschap van een derde. Er was ruimte genoeg voor allemaal: twee konden op het ovaal of op het achtje terecht, de derde op de zijsporen :).

Wordt vervolgd
Titel: Re: Het begint klein... (maar het groeit als kool)
Bericht door: speeltmettreintjes op zaterdag 17 maart 2018, 08:31:25
Het "achtje" in het midden van m'n vloerbaantje was handig om op een kleine ruimte te kunnen keren. Niet dat het er realistisch uitzag, verre van, maar het was leuk om mee te spelen. Bij het rijden ontdekte ik echter dat ik op de engelse wissel in het centrum bijna altijd rechtdoor reed. Afslaan had eigenlijk geen functie, het had net zo goed een kruising kunnen zijn. Dat was de eerste les.

De tweede les was dat het er niet mooi uitzag wanneer lange rijtuigen op een kort stukje een paar keer de andere kant op moesten draaien: om te beginnen linksdraaiend, dan ineens rechtsdraaiend 24,3°, rechtdoor over de engelse wissel, linksdraaiend 24,3° en tenslotte weer rechtsdraaiend - je zou er haast duizelig van worden!

Zo af en toe ontspoorde op dit stukje een trein. In eerste instantie wist ik niet wat de oorzaak was, het gebeurde lang niet altijd. Lag het aan de bochten? De wissel? De trein? Ik besloot het eens goed te onderzoeken. Vrij snel ontdekte ik dat het steeds één van m'n twee locomotieven was. Soms ging het fout met de loc, iets vaker met een rijtuig er achter. Het gebeurde altijd op de wissel zelf. Was het alleen de wissel? Of iets met de combinatie van wissel en rijtuig of loc? Verder onderzoek bracht helderheid: de electrische aandrijving zette de wisseltongen niet helemaal om! Het scheelde weinig, maar net genoeg. Blijkbaar was de ene loc of wagon daar gevoeliger voor dan de andere.

Ik haalde de wissel er uit en bekeek hem eens heel nauwkeurig. Wat bleek? Bij handmatig omzetten gingen het meestal nog wel goed genoeg, maar bij automatisch schakelen niet (ik had een decoder ingebouwd). Toen ik m'n baantje net had opgebouwd zette ik de wissels bijna altijd handmatig om want ik moest ik nog leren om dat snel genoeg met de MS 2 te doen. Later reed ik meestal rechtdoor, dus hoefde ik niets om te zetten en was er ook niets aan de hand. Pas toen ik wat vaker de wissel digitaal omzette, niet omdat dat zo belangrijk was maar gewoon omdat het kon, trad het probleem vaker op. Vaak genoeg dat het begon op te vallen. Eind van het liedje? Wissel retour naar de winkel. Tijdelijk zat ik met een engelse wissel minder, maar met wat aanpassingen aan de baan kon ik blijven rijden.

De laatste les? Wel, voordat ik m'n tweede baantje ontwierp had ik verkeerd gemeten hoeveel plaats ik had. Ik dacht dat het vol zou zijn, maar dat viel enorm mee. Toen de baan er eenmaal lag, bleek er nog ruimte voor groei :-). Wel, die wilde ik natuurlijk gaan gebruiken. Als ik nou een kruising in het centrum leg, kan ik de engelse wissel weer ergens anders inzetten, da's een start. En met wat meer rails... Ik begon aan een nieuw baanplan.

Het achtje in het midden beviel me goed, dus dat moest er weer komen, maar dan zonder de slingerbeweging in het centrum. Ik begon allerlei achtjes te ontwerpen zonder slingering. Preciezer gezegd, ik ontwierp niet zozeer achtjes maar variaties op een ovaal met een achtje er in. Zonder slingering bleek het heel lastig om het klein te houden. Sommige ontwerpen zagen er mooi uit, maar ze waren allemaal nogal groot. Het zou nog wel passen, maar er zou weinig ruimte overblijven om er nog iets buitenom te ontwerpen.

Doordat ik oorspronkelijk een engelse wissel in het centrum had gehad, had ik tot dan toe steeds geprobeerd iets te bedenken met 'gewone' kruisingen. Ietwat laat misschien, maar ineens realiseerde ik me dat ik de andere kruisingen niet eens had overwogen. Kort daarna vond ik al een relatief compacte oplossing op basis van een korte kruising in het centrum. Uiteindelijk is het toch weer anders geworden, maar de korte kruising is gebleven.

Een paar weken later kwam de bestelde rails, samen met de vervangende engelse wissel. Kort daarop was vloerbaan 3.0 een feit. Bij het rijden pakten enkele details in de zijsporen anders uit dan ik had gedacht, en doordat er nu wel heel veel rails lag, was het midden wat minder goed te bereiken. Daarop heb ik de zijsporen anders gelegd en een extra open gebiedje gemaakt voor een tussenstap om bij het midden te komen. Dit alles is inmiddels een maand geleden en sindsdien is het niet meer veranderd.

De baan biedt ruimte aan maximaal vier onafhankelijk rijdende treinen, waarvan één in het achtje. Ziet er grappig uit als daar een kleine BR 89 rondtuft. Er is zelfs nog voldoende ruimte op de zij- en inhaalsporen om te rangeren met een vijfde. In de praktijk is me dat echter te druk, met zoveel activiteit is het nauwelijks mogelijk om van spoor te wisselen. Ik hou het meestal bij twee of drie.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: treinsmurf op zaterdag 17 maart 2018, 08:50:31
Hoi Rob,

Dat wordt al een flinke baan. Tip: probeer de tegenovergestelde bochten in het 8'tje in het midden te voorkomen. Het 8'tje in de tekening erboven zorgt voor een betere en optisch mooiere treinloop. Zeker als je in de toekomst met langere rijtuigen gaat rijden.

Mvg,

Johan (Treinsmurf)
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Robert op zaterdag 17 maart 2018, 11:38:17
Leuk verhaal en mooie ambitie. Je hebt een degelijk bestand wissels en rails. Hiermee moet een mooie baan gerealiseerd kunnen worden. Ik adviseer een dubbelspoor rondom met passeertajecten, waarbinnen zich alle rangeer activiteiten kunnen voltrekken. Zo kan je zeker met 6 locs tekeergaan en zoals opgemerkt ook met wat langere slepen rijden. Ik ben benieuwd naar de verder ontwikkeling!
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op zaterdag 17 maart 2018, 12:52:06
@Johan,

Bedankt voor de tip, en ik ben het helemaal met je eens dat het beter en mooier is. Al is slechts één richtingswisseling een stuk beter dan bij het 2e baantje, ik had het graag willen vermijden. Maar wat ik ook probeerde, zo compact als het in de uiteindelijke baan is geworden kon ik het met een vloeiend lopend achtje niet krijgen. Verder naar buiten liggen heel ruime bochten, daar komt een lange locomotief met een aantal rijtuigen pas echt goed tot z'n recht. In de praktijk blijkt zo'n trein het achtje wel te kunnen berijden, maar het ziet er niet natuurlijk uit. De krappe R1-bochten helpen daar natuurlijk ook niet bij. Alleen korte locjes ogen mooi op het achtje, vooropgesteld dat er niet te veel wagons achter hangen. Voor de rest gebruik ik het achtje alleen om te kunnen keren - daar was het sowieso voor bedoeld.

Voorlopig hou ik het nog een tijdje bij m'n vloerbaan, maar ondertussen denk ik vooruit. Naast een plekje om te spelen met treintjes is m'n vloerbaan ook heel geschikt om van alles en nog wat uit te proberen en van te leren. Wanneer het tijd is voor een vaste opstelling wil ik, afgezien van wisselstraten, als het even kan nergens tegengestelde bochten. Een achtje komt er waarschijnlijk niet, en zo'n compacte vorm al helemáál niet.

Ik liep trouwens nog tegen een bijkomende complicatie aan bij veel andere achtjes die ik wist te bedenken: van de ovaal er omheen is één verbinding nodig om er twee keerlussen van te maken, de andere verbinding moet plaats bieden aan de wissels voor de aansluiting verder naar buiten. Dat bleek vaak een fikse opgave waarbij ik grote aantallen passtukjes nodig had. Toen ik m'n bestelling plaatste had ik al wel een ontwerp, maar het was nog niet definitief. Daarom heb ik toen wat extra passtukjes besteld. Op een gegeven moment besloot ik bij het ontwerp te beginnen met de wisselstraat (zie de tekening) en daarna heb ik net zolang gepuzzeld tot ik er een achtje aan had gekoppeld. Eerder had ik al ontdekt dat vier meegebogen wissels daarbij heel goed van pas kwamen. In het uiteindelijke resultaat zitten er flink wat passtukjes in het achtje, maar door het strakke verloop van de wisselstraat er buiten had ik er uiteindelijk nog veel over - ziedaar de verklaring voor de vele korte rails in de zijsporen.


@Robert
Aan ambities geen gebrek, alleen is er nu even geen ruimte meer om nóg meer rails neer te leggen. Over een half jaar weer wel :).

Vanwege de beperkte ruimte rijden de treinen nu enorm ongeorganiseerd. Elk spoor gebruik ik gewoon in beide richtingen. Voordat ik een trein naar een ander ovaal stuur, moet ik enorm uit m'n doppen kijken om botsingen te voorkomen. Ik kijk heel goed naar de standen van alle wissels en zorg dat de treinen niet te snel rijden, dan gaat het wel. En m'n vinger zit vlak bij de STOP knop. Gaat bijna altijd goed.

Zodra ik meer ruimte heb ga ik jouw advies zeker opvolgen: bij de volgende grote uitbreiding worden grote delen van de baan dubbelspoor c.q. eenrichtingsverkeer. Ik heb al wel een idee van wat ik wil, maar ben er nog niet helemaal uit. Eén van de uitdagingen zit hem in het rangeren: in de huidige baan zit maar één ontkoppelrail en da's niet veel. Ik denk dat het tijd wordt voor een locomotief met telex-koppeling. Pas dan kan ik ontdekken wat ik eigenlijk voor rangeerterrein wil.

Groeten, Rob
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Robert op zaterdag 17 maart 2018, 14:47:58
Als herintreder in 2009 /  2010 ben ik begonnen met een kleine baan. Hierin had twee passeersporen, waarvan 1 met daarin een ontkoppelrail. Voorts had ik twee rangeer(kop)sporen en een opstel( kop)spoor voor een rangeerloc met telexkoppelingen (v60). Hiermee was de bedrijfsvoering als volgt:

1. Rangeerloc (v100) opereerde van zijn opstelpositie en haalde en bracht goederenslepen naar het opstelspoor met de ontkoppelrail.
2. Goederenloc ontkoppelde op het passeerspoor met de ontkoppelrail en gingen daarna naar een opstelspoor in afwachting van een nieuwe sleep
3. Na gereedzetten nieuwe sleep / wegzetten oude sleep ging de rangeerloc retour startpositie
4. Goederenloc retour positie nieuwe sleep, aankoppelen en wegrijden.

In mijn huidige baan [zie Waldbrunn] pas ik dit onverminderd toe, zowel voor goederen als personentreinen:

1. Ik heb een dubbele locloods waarin een goederen en personen stoomloc staan, waarmee ik locwissels doe in het hoofdstation (mbv ontkoppelrail)
2. Ik heb 2 rangeersporen waar goederenslepen gereed staan.
3. Ik heb een enkele locloods met daarin een rangeerloc ( v60) die slepen verplaatst tussen rangeersporen en hoofdstation.
4. Goederenlocs wisselen van sleep in hoofdstation en staan tussentijds op een kort rangeerkopspoor ( waar een dieseltankpunt bij komt) of gaan naar de verzorgingsporen bij de dubbele locloods.

Zo kan je met bescheiden middelen een levendig ( geautomatiseerd ) rijprofiel realiseren.

Groeten
Robert
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op zaterdag 17 maart 2018, 17:06:20
Dat is een mooi rangeerschema, bedankt voor het idee!

Ik heb alvast wat verder gekeken en moet zeggen dat ik de nieuwste V 90 van Märklin wel mooi vind. Met bedrijfstoestand rond 1967 past hij past perfect bij het einde van tijdperk III. Zou op jouw baan trouwens ook prima passen, maar misschien heb je aan één rangeerloc genoeg.

Als dit hem wordt, kan ik de ontkoppelrails verplaatsen naar een passeerspoor, da's simpel, en kan ik het uitproberen. Zo kan ik ontdekken wat ik zoal aan opstelsporen nodig heb voor m'n wagons, en waarschijnlijk wil ik dan iets aan de zijsporen veranderen. Desnoods is er nog wel een paar cm extra ruimte onder het kastje rechtsachter, daar eindigen nu ook al drie zijsporen onder.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Robert op zondag 18 maart 2018, 14:46:15
De nieuwste v90 is inderdaad top. Mijn exemplaar dateert uit 2010 en is erg lawaaiig. Zie Waldbrunn baan ( filmpje). De sleep met ketelwagens was eerst voorzien voor de dhg500, maar die is behoorlijk zwaar. Vandaar dat de dhg500 met een sleep rijdt die oorspronkelijk voorzien was als wisselsleep op een van de rangeersporen. Ik heb inmiddels mijn oog laten vallen op een v90, die heeft bv. Ook telex koppelingen ne geluidsfuncties. Eind dit jaar zal dit er denk ik van gaan komen.

Bij geautomatiseerd rijden is exact stoppen boven de ontkoppelrail wel een puzzeltje. Oplossing is heel langzaam rijden en de tijdvertraging tussen bezetmelding en stopcommando goed instellen. Na uitgebreid experimenteren is de ervaring dat de positieonnauwkeurigheid ( met de v90 ) minder dan een cm was.

Mocht je op de rangeersporen ook geautomatiseerd willen afkoppelen en aankoppelen, anticipeer dan met twee korte stopsecties aan het spooreinde:

- de voorste als stop bij het achterwaarts inrijden, omkeren, afkoppelen en wegrijden;
- de tweede als stop bij het aankoppelen, omkeren en wegrijden.

Bij de lengte van het rangeerkopspoor heeft bovenstaande dus effect!

Groeten
Robert
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op dinsdag 20 maart 2018, 17:05:51
Wachten tot het eind van het jaar? Da's heel geduldig! Ik heb mezelf nog net in kunnen houden, maar ik denk er sterk aan om de V 90 te bestellen omdat ik hem mooi vind en het rangeren graag wil uitproberen. In eerste instantie moet ik dan handmatig stoppen en ontkoppelen. Als dat volgens plan verloopt, kan ik de ontkoppelrails electrisch aansluiten - op dit moment liggen de draadjes nog gewoon los. Als ik besluit nog een stap verder te gaan zou ik hem digitaal willen aansturen. Wat voor decoder gebruik jij daarvoor?

Wanneer ik een vaste opstelling ga bouwen wil ik een bijna volledig automatische baan. Het idee dat ik nu heb (maar mijn ideeën veranderen nog wel eens) is dat de computer geheel zelfstandig een aantal treinen kan laten rijden en dat daar bovenop nog een paar treinen handmatig bestuurd kunnen worden. De baanbeveiliging moet zodanig zijn dat de computer ingrijpt voordat er treinen botsen. Ik heb nog een lange weg te gaan voor het zover is; gelukkig kan ik ondertussen op de vloer blijven rijden.

Op een vloerbaan vind ik automatisch rijden nogal overdreven, maar ik kan er alvast mee gaan oefenen. Beter nu ontdekken dat iets niet werkt dan pas nadat ik al een heleboel hout heb vertimmerd en een halve baan heb opgebouwd, nietwaar? Voordat ik kan oefenen moet ik echter eerst nog meer leren over automatisch rijden, moet ik blokken bepalen, een keuze maken over de manier van terugmelding en een besturingsprogramma uitzoeken (jij gebruikt windigipet maar ik lees ook goede berichten over koploper).

Ik begrijp een beetje van electronica en een heleboel van programmeren, maar elke keer dat ik iets lees over het automatiseren van een modelspoorbaan merk ik weer hoeveel ik nog níet weet. Gelukkig hou ik wel van een uitdaging en al die verschillende aspecten maken onze modelbouwhobby alleen maar leuker.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Robert op woensdag 21 maart 2018, 00:52:18
Ik heb ervaring opgedaan met Windigipet. De gratis download kan max. 12 wissels en 4 locs aan. Dit was zeer leerzaam !
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op zaterdag 05 mei 2018, 14:36:07
De baan ligt op de schop. Geen paniek, het is voor een goed doel: na de vorige uitbreiding dacht ik dat er geen ruimte meer was, maar door de uitleg van Robert over zijn rangeerschema moest ik een betere plaats zien te vinden voor de ontkoppelrail en bij het plannen merkte ik dat er toch nog wel wat bij kon. Zodoende heb ik wat rails besteld, plus wat electronica en aansluitmateriaal. Ik zat trouwens al ruim boven de 12 wissels, en het worden er nog meer. Als ik die download wil uitproberen, zal ik daarvoor een wat kleinere baan moeten gebruiken. Maar zover ben ik nog niet.

Alles is inmiddels binnen, nu maar hopen dat ik niets belangrijks vergeten ben. Ik ben bezig met de fine-tuning van het aangepaste baanontwerp en met het installeren van de electronica. Gisteren heb ik al een aantal wisselaandrijvingen (https://www.maerklin.de/de/produkte/details/article/74491) en een paar inbouwdecoders (https://www.maerklin.de/de/produkte/details/article/74461) ingebouwd, maar aangezien Märklin geen inbouwdecoders voor ontkoppelrails in het programma heeft, moest ik daar iets anders voor bedenken. Ik had natuurlijk een schakelkastje kunnen gebruiken, maar ik wil op termijn een computergestuurde baan bouwen en mijn vloerbaan is daarvoor mijn proefkonijn. De keuze is op een paar m83 (https://www.maerklin.de/de/produkte/details/article/60832)'s gevallen. Zo kan ik ook meteen een aantal wissels aansturen die (nog) geen inbouwdecoder hebben. Ietwat vreemd misschien, een paar m83's bij een vloerbaan, maar bij een vaste opstelling kan ik ze later prima gebruiken.

Er is een allicht een kans dat ik bij het leggen van de baan toch nog iets aan het plan verander. Zodra het klaar is, zal ik het baanplan posten. Het wordt sowieso vol!
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Gerrit-1959 op zaterdag 05 mei 2018, 15:33:49
Aanvulling op je geometrie-gedachten.
Titel: Re: Het begint klein... (baantje is baan geworden)
Bericht door: speeltmettreintjes op dinsdag 08 mei 2018, 08:01:30
Zo langzamerhand is het geen klein vloerbaantje meer, hij is opgegroeid tot vloerbaan.

Zoals ik eerder al schreef, de aanleiding om iets te veranderen was het rangeerschema van Robert. Toen ik probeerde om een betere plaats voor mijn ontkoppelrail te vinden en daarbij merkte dat ik meer rails kwijt kon dan ik dacht, heb ik het één en ander besteld: onder andere een extra ontkoppelrail, een aantal slanke wissels (die wil ik wel eens uittesten) en nog wat extra rails. En last but not least, een V 90 met telex voor het rangeerwerk.

De kern is gelijk gebleven. De ovalen er omheen zijn wel iets veranderd en een grotere wijziging is dat er nog een bij is gekomen. En de belangrijkste wijzigingen: twee ruime inhaalsporen met ontkoppelrails op, hopelijk, goed bruikbare plaatsen. Op het eind was het nog wat puzzelen om mooi lange zijsporen te krijgen: rechtsachter staat een ladenkastje op poten en één daarvan zat danig in de weg. In het baanplan zijn het de zwarte rechthoeken (volgens WinTrack zijn het voedingen, maar er komt écht geen stroom uit dít kastje), daar moest ik dus omheen plannen. Twee zijsporen lopen achter het kastje, drie er onder. Past allemaal precies en zo kan ik veel rollend materiaal parkeren. Voor wie van realistisch houdt is dit natuurlijk niets, daarvoor is het véél te vol. Met mijn vloerbaan maakt mij dat helemaal niet uit. Ik wil dingen uitproberen en tegelijk lekker kunnen rijden en daarvoor is dit een zeer geschikte baan.

De inhaalsporen waar de ontkoppelrails in liggen zijn extra lang. Ook voor m'n langste locs is er voldoende ruimte tussen de ontkoppelrail en de dichtstbijzijnde wissel, terwijl er aan de andere kant van de ontkoppelrails heel veel plaats is voor af te koppelen wagons. Een bijkomend voordeel is dat er een open plek is waar ik kan staan als ik ergens bij moet zijn.

De ontkoppelrails en een aantal wissels worden met een paar m83's bediend. Dat betekent, voor het eerst, draden op m'n vloerbaan. Nu dacht ik, als ik dan toch draden moet leggen, dan kan ik ook wel meteen een ringleiding maken. Zo gedacht, zo gedaan. Vandaag is het af, met 25 aansluitingen zowel voor stroom als voor massa. Eerlijk gezegd had ik verwacht dat er wel ergens kortsluiting zou zijn, maar het werkte meteen.

Trouwens, toen ik voor het eerst stroom op de baan zette begonnen er op de m83's meteen rode ledjes te knipperen. Ik dacht dat er iets fout was en schakelde de stroom weer uit om de gebruiksaanwijzing er op na te slaan. Wat bleek, dit was normaal! Apart hoor, knipperende rode ledjes om aan te geven dat alles goed is. Waarom rood? En knipperend ook nog? Afijn, ik zal er wel aan wennen.

Inmiddels heeft de eerste locomotief al héél langzaam rijdend z'n rondjes gereden. Nu nog de laatste draadjes verbinden en dan kan het rangeren en ontkoppelen beginnen. :)
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: frank-103 op dinsdag 08 mei 2018, 09:08:54
Dat is een indrukwekkende vloerbaan Rob! Veel plezier ook met je nieuwe V90, een erg fraaie lok.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Gerrit-1959 op dinsdag 08 mei 2018, 10:15:33
Als daarop gereden gaat worden, wil ik wel beelden zien.  :thumbup:
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Robert op dinsdag 08 mei 2018, 11:31:40
Dit ziet er mooi uit. Ontzettend veel rij- en rangeer mogelijkheden.
Een spoor rondom alle rangeersporen (L vorm) zou de rijdynamiek nog meer kunnen vergroten!

Groeten
Robert
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Gerrit-1959 op dinsdag 08 mei 2018, 14:53:25
Hoi Rob,

Ik vond de zandloper in het midden wel mooi, maar krijg deze met geen mogelijkheid in Anyrail sluitend. Hoe ruim heb jij je marge ingesteld?
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op dinsdag 08 mei 2018, 22:24:27
Maximaal 2 mm. Meestal blijf ik er ruim onder, in dit geval iets minder ruim. Het is al even geleden dat ik dit bedacht heb dus heb ik het net nog even nagekeken. Bij het sluitend maken van de bovenste lus heb ik een afwijking van ±1,7 mm, bij de onderste ±1,2 mm. Heb je bij beide lussen een grote afwijking of slechts bij eentje?

Overigens vind ik die zandloper weliswaar grappig, maar het ziet niet mooi uit als er lange locomotieven of lange rijtuigen door rijden. De bochten zijn erg krap en dan liggen er ook nog op twee plaatsten twee bochten tegen elkaar die in tegengestelde richting draaien. Al mijn treinen kunnen het wel aan, maar voor de meeste gebruik ik dit alleen als ik een trein wil keren. Een BR 89 met een aantal ketelwagens oogt een stuk beter, die laat ik vaak rustig het achtje rondtuffen terwijl er buitenom andere treinen rijden. De reden voor dit achtje is niet omdat ik hem mooi vind maar omdat het de kleinste vorm is die ik kon vinden die prima aansluit op de wisselstraat links. Zodoende kan ik m'n treinen keren en tegelijkertijd passen er op een relatief kleine ruimte een heleboel ovalen.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op dinsdag 08 mei 2018, 22:45:24
@frank: Dank je. Ik ben met een kleintje begonnen, een DHG 500. Die is niet zo duur, als er iets gruwelijk fout zou gaan is de schade te overzien. De V 90 heeft er nog niet op gereden. Wel op de vorige natuurlijk, voordat hij op de schop ging. Het is inderdaad een hele fraaie en hij rijd heel soepel. De telex moet ik nog mee oefenen. Ontkoppelen gaat altijd prima, aankoppelen gaat soms minder. Ik had al gelezen dat sommige typen koppeling gemakkelijker aan te koppelen zijn aan een moderne telex dan andere.

@Robert: Het is vol, een spoor rondom past er echt niet meer bij. In het beste geval kan ik de zijsporen nog een tikkie anders leggen en zodoende past er in totaal misschien nog een paar meter rails bij, maar meer marge zit er niet in. In het najaar krijg ik meer ruimte, dan heb ik meer mogelijkheden. Wie weet waar ik dan op uitkom. Ondertussen zal het met al die rij- en rangeermogelijkheden trouwens een hele toer worden om dit met een MS 2 te bedienen. Die ovalen liggen er niet voor niets, als de wissels goed staan, kunnen er al vijf treinen tegelijk rijden zonder elkaar in de weg te zitten en dan kan ik daarbuiten aan het rangeren. Dat ga ik zeker een keertje proberen, al is het maar om te kijken of de MS 2 dat aankan. Als ik echter een trein van ovaal wil laten veranderen, moet ik minstens één andere trein langzaam laten rijden of stilzetten, en enorm opletten bij het wisselen. Als ik nóg meer spoor leg, met nóg meer wissels, en nóg meer treinen wil laten rijden, moet ik wel overstappen op een centrale en computergestuurd rijden. Voorlopig heb ik er echter mijn handen vol aan om het rangeren onder de knie te krijgen. Pas als ik dat zelf redelijk soepel kan, wil ik hetzelfde door de computer laten doen.

@Gerrit: Een tijdje terug heb ik al een paar video'tjes gemaakt van rijdende treinen op m'n baantje. Het zal wel even duren voordat ik er aan toe kom, maar als het zover is, laat ik het je weten.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op zaterdag 08 september 2018, 00:20:25
Als daarop gereden gaat worden, wil ik wel beelden zien.  :thumbup:
Ik overweeg om binnenkort een paar details van m'n vloerbaan te veranderen. Maar voordat ik daar aan ga beginnen, heb ik een video gemaakt met zo ongeveer het maximum aan rijdende treinen dat m'n baan aankan. Wissels omzetten of wagens ontkoppelen ben ik tijdens het filmen niet aan begonnen; ik had het druk zat met filmen, en naarmate er meer treinen rijden, kan ik ook steeds minder wissels omzetten zonder dat er ongelukken van komen.

Tegen het einde komt bijna de hele baan in beeld. Alleen een paar zijsporen ontbreken.

https://youtu.be/29qLFCguDtk (https://youtu.be/29qLFCguDtk)
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Robert op zondag 23 september 2018, 00:05:52
👍👍👍
Titel: Re: Het begint klein... (maar het begint uit de hand te lopen)
Bericht door: speeltmettreintjes op zondag 30 september 2018, 22:17:24
Vlak voor de vakantie had ik nog het een en ander besteld, en met het oog op de toekomst ook weer wat rails. Binnenkort krijg ik namelijk een aparte kamer voor m'n treintjes, met veel meer ruimte dan mijn huidige vloerbaan. Inmiddels realiseer ik me dat ik dan beter die kamer eerst helemaal op orde maak voordat ik er een grotere vloerbaan neerleg, dus blijft mijn vloerbaan nog wat langer liggen waar die ligt.

Met een paar wissels erbij wilde ik een paar korte zijspoortjes toevoegen, om wat locs te parkeren, en ik wilde nog twee ontkoppelrails extra inbouwen. En voor het geval ik nog meer ideeën zou krijgen, had ik alvast wat meer besteld. Een paar weken geleden begon ik te plannen om te zien wat ik ervan kon maken. Uiteindelijk bleek er meer mogelijk dan ik had verwacht, vooral dankzij de nieuwe passtukjes.

Ten eerste is de zandloper in het centrum nu gestroomlijnd, er zijn geen tegendraadse bochten meer. Ik dacht niet dat dat mogelijk was zonder dat hij groter zou worden (en dan zouden er minder ovalen omheen passen), maar dankzij een kort bochtje R1 van 7,5° (24107) is het gelukt. Beter nog, na veel puzzelen heb ik de afstand tussen de boven- en onderkant van de zandloper iets kleiner weten te krijgen en dat had ik hard nodig voor een tweede verbetering: een extra ovaal om de zandloper heen. Nu kunnen er zes treinen rijden zonder dat ze elkaar in de weg zitten. De maximale afwijking in het plan is 1,9 mm, bij de korte kruising en de 24094. Verder sluit het bijna overal perfect aan, slechts incidenteel zijn er nog wat kleine afwijkingen.

Bij de vorige vloerbaan had ik al wat draadjes, maar dat is bij deze verdubbeld: de ringleiding heeft 2x50 aansluitingen, en een aantal wissels en ontkoppelrails worden geschakeld met een drietal m83's. De overige wissels hebben geen draadjes nodig, die hebben allemaal inbouwdecoders. Om de één of andere reden reageren drie daarvan niet op het schakelsignaal (binnenkort de aandrijvingen maar eens testen) maar verder lijkt alles goed te werken. Die drie weerbarstige wissels zet ik tijdelijk wel gewoon handmatig om.

Vandaag is de eerste loc aan de beurt geweest, om te testen of alles goed werkt. Met uitzondering van de zijsporen rechtsachter heeft hij overal gereden. Hij kwam één keer stil te staan omdat er nog een paar draadjes op de rails lagen. Dat was gemakkelijk op te lossen.

Leerzaam was het toen de loc rechtdoor ging op de meegebogen slanke wissel 24771 linksonder terwijl ik had verwacht dat 'ie zou afslaan. Dat zit zo: beide meegebogen slanke wissels linksonder staan ingesteld op adres 12 want ze moeten altijd als paar omgezet worden, en ik had het idee in mijn hoofd dat 'rechtdoor' betekende dat de loc in dezelfde ovaal zou blijven. Bij de 24772 klopt dat inderdaad, maar bij de 24771 dus niet! Als oplossing heb ik de 24771 expres verkeerd om aangesloten op de m83 en nu werkt het zoals ik wil. Overigens had ik diezelfde truc al vóór het testrijden bedacht voor het slanke wisselpaar er vlak naast, daarvan heb ik de 24712 verkeerd om aangesloten. Een ervaring als deze is één van de redenen waarom ik een vloerbaan heb: dit soort trucs wil ik leren vóórdat ik een vaste baan bouw, waar het (soms véél) meer werk is om iets te veranderen.

Nu kan al m'n rollend materieel weer op de baan. Langzaamaan opbouwen en steeds meer rijdende treinen, dat vind ik leuk. Ik ben benieuwd of de MS 2 het straks nog aankan als er zes treinen rondrijden en een zevende in de weer is op de inhaalsporen met de ontkoppelrails. Ik verwacht eigenlijk dat het wel kan, zolang ik ze maar niet te hard laat rijden.
Titel: Re: Het begint klein... maar nu is 'ie volwassen geworden
Bericht door: speeltmettreintjes op vrijdag 01 februari 2019, 22:39:53
Jawel, er is nieuws!

Sinds kort heb ik een aparte kamer voor de hobby. Vorige week is de vloerbedekking gelegd, daarmee is 'ie prima geschikt voor een vloerbaan. En waar ik tot dusver de beschikbare ruimte helemaal had volgepropt met rails, kan ik het nu iets realistischer neerleggen. Iets, niet te veel, ik wil natuurlijk wel weer veel treinen tegelijk kunnen laten rijden.

Ik had wat ideeën en ben een tijdje bezig geweest met de baanplanning. Bij mijn laatste vloerbaan had ik nog een klein beetje rails over, en ik had onlangs ook nog wat gekocht. Dat kwam nu heel goed van pas. In eerste instantie liet ik de bochten R1 buiten de planning, met uitzondering van een paar meegebogen wissels. Maar gaandeweg gebruikte ik alle andere rails en toen ik een eerste versie af had, waren de zijsporen niet al te lang. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om die rails R1 in zijsporen te stoppen.

Vandaag is het laatste stukje van de baan gelegd. Dat was nog een hele operatie, er gingen een paar dingen niet volgens plan.

De eerste treinen hebben hun benen al gestrekt, de rest volgt snel. Alle sporen zijn bezocht. Er zijn nog wel wat open eindjes: hier en daar hapert de trein, sommige rails moeten misschien schoongemaakt worden. Er moet nog een ringleiding komen en een aantal wissels en ontkoppelrails aan decoders gekoppeld worden. Maar dat zijn kleinigheden. De zesde vloerbaan ligt. En het is géén kleintje meer :)

Bij deze het baanplan.

Foto's en video's volgen later, daarvoor heb ik daglicht nodig.
Titel: Re: Het begint klein... maar nu is 'ie volwassen geworden
Bericht door: Erik Baas op zaterdag 02 februari 2019, 00:15:18
Het lastigste waren de rails 24207/24206/24107. Die lijken heel sterk op elkaar, vooral die laatste twee.

Zo kun je ze herkennen:
*107 heeft 6 dwarsliggers op gelijke afstanden van elkaar;
*206 heeft er ook 6, maar de middelste twee liggen veel dichter bij elkaar;
*207 heeft er 8.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op zondag 03 februari 2019, 14:24:58
 @citaat
Dat zijn handige tips. In principe probeer ik gelijke rails bij elkaar te houden door ze op elkaar te leggen, maar het vooral bij de 107 en 206 is het verschil zó klein dat ik het gewoon niet goed zie. Daarom keek ik naar de onderkant, maar ook die is niet zo duidelijk. Ik ga op die dwarsliggers letten!
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Eno2605 op zondag 03 februari 2019, 18:26:17
Dat klein beginnen is behoorlijk uitgebreid Rob!
Wat een rails zeg...zo kan je inderdaad de nodige treinen laten rijden; veel plezier ermee!
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op dinsdag 05 februari 2019, 14:58:01
 @citaat
Ja, dat klopt. Om een oud Hollands spreekwoord aan te halen: de rails kruipt waar het niet gaan kan. Of haal ik nu iets door elkaar?

De opzet van de baan maakt het mogelijk om met drie treinen tegelijk te rijden zonder ook maar een wissel om te hoeven zetten: op de blauwe, roze en groene sporen. Het gele spoor staat daar dan nog los van, maar om niet van het gele spoor op het groene te komen, moet de kruiswissel omgezet worden iedere keer nadat er een trein gepasseerd is. Zo kunnen er zonder veel moeite vier treinen tegelijk rijden. En dan zijn de grijze sporen er ook nog.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op dinsdag 05 februari 2019, 15:02:45
Vandaag een paar plaatjes geschoten van de baan.

Voor een betere stroomvoorziening komt er nog een ringleiding om al die losse rode en bruine draadjes aan te sluiten. Ook moeten er nog wat wissels en ontkoppelrails aan decoders worden verbonden. Desalniettemin is de stroomvoorziening al goed genoeg om overal te rijden, en zolang ik maar af en toe handmatig een wissel omzet, gaat dat verder prima.

Van mijn zus heb ik wat huisjes gekregen. Geen idee waarvoor ze eigenlijk bedoeld zijn en ze zijn ook niet schaal H0, maar tot ik aan een vaste opstelling begin, vind ik dat ze er wel grappig bij staan.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Jan22 op dinsdag 05 februari 2019, 17:28:51
Ik wil niet lullig doen, want het is jouw baan, en jouw ontwikkeling.

Maar er vielen me 2 dingen op: het ene is dat je begin met het idee van ruimere bogen, maar je zandloper toch verlegde met 24130 bogen (R1). Het andere is dat je heel lang vast hebt gehouden aan een zandloper. maar dat idee toch hebt laten vallen.

Overigens vind ik die zandloper weliswaar grappig, maar het ziet niet mooi uit als er lange locomotieven of lange rijtuigen door rijden. De bochten zijn erg krap en dan liggen er ook nog op twee plaatsten twee bochten tegen elkaar die in tegengestelde richting draaien. Al mijn treinen kunnen het wel aan, maar voor de meeste gebruik ik dit alleen als ik een trein wil keren.
Ik begrijp hieruit dat je eerst steeds een zandloper legde om je treinen te keren.
Niet duidelijk wordt me of je de trein wilt keren of alleen de lok.

In de 3-rail wiki: demo baan met keerlussen
(https://wiki.3rail.nl/images/thumb/4/40/Demobaanmetkeerlussen.jpg/600px-Demobaanmetkeerlussen.jpg)

Want als je alleen de loks wilt kunnen keren, kan dit ook: de zogenaamde keerdriehoek
(https://wiki.3rail.nl/images/thumb/4/4f/Driehoek.jpg/350px-Driehoek.jpg)
Een keerdriehoek is ideaal voor stoomloks (je hebt dan geen draaischijf nodig).

Als je hem groter maakt, kun je er ook loks met wagons op keren,
maar dan is het voordeel van plaatsbesparing wel weg.

Zulke oplossingen vind je in de wiki op de pagina https://wiki.3rail.nl/index.php?title=C-rail_Deeloplossingen
Die pagina is een goudmijn voor C-rail rijders.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op dinsdag 05 februari 2019, 18:22:43
 @citaat
Vind ik helemaal niet lullig hoor, het zijn logische opmerkingen.

Die zandloper met R1 bochten heb ik lang zo gehouden omdat ik nou eenmaal een beperkte ruimte had en toch graag veel treinen tegelijk wilde laten rijden. Tot zes aan toe, daarmee zat de MS2 aan zijn limiet. Een zandloper met wat ruimere bochten gaat natuurlijk ook best, maar daar passen minder ovalen omheen. Daarom toch maar voor R1 gekozen. Ik keerde er inderdaad complete treinen, dat ging best. Een keerdriehoek heb ik ook even overwogen, maar zoals je zelf al aangeeft, voor complete treinen vraagt dat veel te veel ruimte. Eerst afkoppelen en dan alleen de loc keren vind ik veel te omslachtig, bovendien is dat geen oplossing wanneer het een trein is waarvan de laatste wagon sluitlichten heeft.

De voorbeelden uit de wiki heb ik bekeken, maar om verschillende redenen heb ik het toch anders gedaan. Om de belangrijkste te noemen: omdat er toch al R1-bochten in de zandloper zaten, wilde ik ook het enige meegebogen wisselpaar 24671/672 dat ik bezit in die zandloper gebruiken; daarnaast ik wilde aansluiten bij een bepaalde wisselstraat (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=70661.msg1232830#msg1232830). Verder was het gewoon een leuke uitdaging om te puzzelen met C-rails.

Omdat ik sinds kort meer ruimte heb voor m'n baan, heb ik de zandloper bedankt voor z'n goede diensten. In de nieuwe baan kunnen de treinen zowel op de blauwe als gele sporen in beide richtingen keren. Dat is een stuk gemakkelijker dan voorheen. De bochten R1, inclusief het wisselpaar 24671/672, liggen nu allemaal in zijsporen, zodat de langere locs en rijtuigen ze gemakkelijk links kunnen laten liggen.

Ik ben inderdaad een fan van ruime bochten. Nog voordat ik m'n eerste startset kocht, had ik al wat gelezen over de nadelen van R1. Daarom heb ik destijds de 12 rails 24130 uit die set omgeruild voor 24230. In m'n tweede startset zat een paar meegebogen wissels 24671/672 en 14 rails 24130. Die heb ik bewust niet omgeruild omdat ik inmiddels wist dat mijn vloerbaan nog wel een poos op een beperkte ruimte zou liggen en dan kwamen ze toch wel goed van pas. Nu heb ik ze niet meer nodig. Toen echter het nieuwste ontwerp bijna klaar was en bijna al mijn rails er in zat, waren de zijsporen nogal kort. Daarop heb ik de rails R1 die ik nog niet gebruikt had alsnog ingezet. Vandaar ook dat sterk gebogen zijspoor rechts. Overigens heb ik, toen ik onlangs een derde startset kocht, de 12 rails 24130 omgeruild voor 24330. Die zitten er allemaal in.
Titel: Re: Het begint klein... maar voor Langer Heinrich moet het alweer groter
Bericht door: speeltmettreintjes op zondag 10 maart 2019, 22:16:46
Onlangs is de Langer Heinrich (https://de.wikipedia.org/wiki/Langer_Heinrich_(Zug)) mijn baan komen versterken, oftewel een BR 44 (https://www.maerklin.de/de/produkte/details/article/39880/) met een heleboel zelflossers (https://www.maerklin.de/de/produkte/details/article/46210). Met 3 meter lengte doet hij z'n naam alle eer aan, en dat komt natuurlijk het best tot z'n recht op mooie lange sporen. Ik had al een tijdje wat ideeën om de baan te veranderen, dit was de aanleiding om er werk van te maken.

De belangrijkste wijzigingen:

De treinkamer ligt nu aardig vol. Ik kon niet eens voldoende afstand nemen om de hele baan op de foto te krijgen. Het was inmiddels donker buiten, dus is het een matige foto maar het geeft toch wel een goede indruk. Een klein stukje (links in het baanplan) staat er niet op. Langer Heinrich wel, die staat linksboven.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: marklintim op zondag 10 maart 2019, 23:45:16
Rob,
Kleine baantjes worden groot :D
Het ziet er mooi uit. Met het gegeven dat de langer heinrich 3 meter is, is wel te zien dat het een vorse vloerbaan is. Als tapijtrijden gaat vervelen kan je een treintafel gaan bouwen en vervolgens uitvinden of scenrey bouwen met zo verslavend werkt >:-D
Mooie collectie en een mooie baan. Succes met de vorderingen en de verdere ontwikkelingen ;)
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Eno2605 op maandag 11 maart 2019, 08:19:49
Mooi werk weer Rob, dat puzzelen met sporen zit je wel in het bloed he ;-)
Veel rijplezier!
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op zaterdag 16 maart 2019, 20:18:49
@Tim: Yep, hij is inmiddels fors geworden. Rijden op de vloer verveelt nog lang niet, hoor, en op een gegeven moment verander ik er weer wat aan, dan heb ik weer andere rijmogelijkheden. Er borrelen steeds weer nieuwe ideeën op.

Tezijnertijd wil ik wel een vaste opstelling gaan bouwen, maar daar ben ik nog lang niet aan toe. Eerst nog een heleboel leren.

@Egon: Dat puzzelen is verslavend. Ik ben alweer aan het nadenken over mogelijke verbeteringen. Om een tipje van de sluier op te lichten: ik denk aan wat meer slanke wissels en ruimere bochten. Maar de komende weken komen er hooguit hele kleine aanpassingen. Voor meer ingrijpende veranderingen heb ik te weinig tijd.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Laurent op zondag 17 maart 2019, 12:16:42
Ach Rob, je komt straks op een punt dat je e.e.a. eerst eens uit de losse pols op gaat bouwen en dan gaat bedenken hoe het nou eigenlijk verder moet. En volgens mij heb je redelijk inspiratie op kunnen doen op de laatste rijdag. >:-D >:-D
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op zaterdag 30 maart 2019, 18:02:31
't is even wat werk, een video'tje editen, daarom was ik er nog niet eerder aan toegekomen, maar hier is 'íe dan eindelijk: de eerste video van vloerbaan 7.

Hoofdpersoon is "Langer Heinrich". Het grootste deel van de tijd rijdt hij 60 km/u, maar één keer trekt hij van stilstand direct op naar  z'n maximum van 80 km/u, en helemaal op het eind komt hij nog eens met 30 km/u voorbij kachelen.

Voor het contrast zorgt als tegenspeler een sneltrein, een BR 10 001 met acht personenwagens, die op de topsnelheid van 140 km/u over de baan raast. Van tevoren heel goed opletten dat alle wissels goed staan!

In de bijrollen figureren een korte goederentrein met een BR 50 en de grappige "Zaklampen-Express".

https://youtu.be/1hX5NCiG9kY
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: marklintim op zaterdag 30 maart 2019, 23:59:13
Leuk filmpje rob. De optrektijd van de 44 met zn zware goederentrein laat ook gelijk even zien hoeveel power er nou in zo'n 44 zit :D . Een en al kracht, een grote spierbundel zo'n 44. De BR 10 op volle snelheid met acht bakken aan de haak is ook leuk, evenals de cabine tender br 50 die op de achtergrond voorbij komt. De stilstaande 23 op de achtergrond is ook een leuke machine.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Mister1736 op zondag 31 maart 2019, 01:10:44
Hallo Rob,

Ook ik heb een Lange Heinrich :).
In de topic link hieronder staan een aantal filmpjes van die trein :):

https://forum.3rail.nl/index.php?topic=4115.msg593015#msg593015


Veel plezier met verzamelen van de rest van de wagens :).
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Degeluidsman op zondag 31 maart 2019, 09:34:17
Hoi Rob,

Prachtige sleep  :thumbup: :thumbup:


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Robert op zondag 31 maart 2019, 12:14:24
De ?Langer Heinrich? staat in de planning. De BR50 staat al op de baan, de Ertswagens ontbreken nog.
Gegeven mijn baanafmetingen, zal het met 8 of 9 stuks wel afgelopen zijn. Mini-Heinrich dus 😎

Groeten
Robert
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: ceess op zondag 31 maart 2019, 12:20:13
Rob, leuk filmpje bedankt voor het plaatsen.  :arrow: :thumbup:
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op zondag 14 april 2019, 19:27:39
Ik ga de baan een klein beetje veranderen. Om precies te zijn, twee dingen worden wat anders, en vooral het tweede heeft gevolgen.

Ten eerste bleek in de vorige versie de ontkoppelrail in het blauwe spoor, links, niet erg praktisch. Die verhuist daarom naar het grijze spoor. Dat krijgt dan zowel links als rechts een ontkoppelrail, maar bij zo'n lang spoor lijkt me dat prima bruikbaar. Ongeacht de richting van de trein, kan de loc dan z'n sleep laten laten staan en weer wegrijden. Dit is de kleinste wijziging van de twee. Als dit alles was zou ik het niet eens melden.

Ten tweede wil ik een slanke kruising (https://www.maerklin.de/de/produkte/details/article/24740) uitproberen. Hij krijgt een centrale plek, in het roze spoor, en maakt een directe verbinding mogelijk tussen het groene en blauwe spoor. Dit levert wat meer rijmogelijkheden op. Weliswaar kunnen de treinen dan niet meer direct van het groene naar het roze spoor, maar dat is niet zo erg want via blauw is het roze spoor immers ook nog goed bereikbaar. Uiteraard had ik er liever een slanke engelsman neergelegd, maar ja, die zit niet in het standaard C-rail assortiment.

Het was wel even puzzelen om alles weer passend te krijgen. In het blauwe spoor moet een slanke wissel komen voor de aansluiting op de slanke kruising. Daarvoor moet het linkerdeel van het station ruim 32 cm naar links schuiven, en ook de twee lange sporen aan de voorkant worden ruim 32 cm langer. Nu heeft de combinatie 24229+24094 weliswaar precies de juiste lengte, maar bij het ontwerpen vind ik het een uitdaging om oplossingen te vinden met heel weinig korte passtukjes, liefst geen enkele. Bovendien is er nog de verplaatste ontkoppelrail en de extra 24071 in het roze spoor, direct links van de kruising, om rekening mee te houden.

In het algemeen geldt dat er beter passende combinaties van rechte rails bestaan naarmate het rechte stuk langer is. Zelfs combinaties van rails 24188 en 24172 geven al heel wat mogelijkheden, met één of meer rails 24236 en/of 24229 erbij is elk lange rechte stuk te realiseren. Ruim een jaar geleden, toen ik nog maar net met ontwerpen was begonnen, probeerde ik gewoon diverse combinaties uit, net zolang totdat ik een goede had. Dat was echter nogal tijdrovend en daarom heb ik dat uitproberen geautomatiseerd. Sindsdien geeft mijn programma'tje altijd razendsnel de tien beste combinaties. Afhankelijk van de rails die ik nog niet gebruikt heb, kies ik daar dan eentje uit. Hiermee ben ik tot het ontwerp van baan 7.1 gekomen. De aanpassingen voer ik zeer binnenkort uit.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Eno2605 op zondag 14 april 2019, 21:25:43
 @citaat weer lekker bezig Rob!
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op donderdag 18 april 2019, 18:18:20
De aanpassingen zijn uitgevoerd. Op zich was dat niet moeilijk, maar bij het uitbreiden van de ringleiding had ik het voor elkaar gekregen om kortsluiting te maken. Eerst natuurlijk de nieuwe aansluitingen gecontroleerd, maar ik kon niets verkeerds vinden.

Door steeds een beetje te veranderen en dan weer stroom op de baan te zetten probeerde ik het probleem te localiseren. Dat ging nogal langzaam, dus na een tijdje bedacht ik wat anders: Ik sloot (met voorschakelweerstand) een ledje aan op een voeding, en tegelijkertijd verbond ik de rode en bruine draden aan de twee pootjes van de led. Zolang er geen kortsluiting was, brandde de led. En daarmee ging het testen veel sneller. Ik kon overal op de baan dingen veranderen zonder steeds naar de centrale te moeten lopen als er weer kortsluiting was.

Uiteindelijk bleken de voedingsdraadjes bij een m83 decoder elkaar te raken. Die decoder was er al, dus die was niet direct verdacht. De fout moet ontstaan zijn door het schuiven met delen van de baan.

Overigens heb ik nog een paar details aangepast. Zo wilde ik bijvoorbeeld "Langer Heinrich" op het zijspoor linksachter zetten, maar dat bleek net te kort. Nu niet meer. Voor de volledigheid voeg ik het actuele baanplan bij. De liefhebbers mogen de overige verschillen zoeken.


Dankzij de slanke kruising kunnen de treinen het station in één keer helemaal oversteken. Dat was de bedoeling, en het ziet er mooi uit. De video hieronder laat, vanaf verschillende standpunten, een trein zien die deze route neemt. Het is een sneltrein, en het grootste deel van de tijd rijdt hij op topsnelheid. Om de ingebruikname te vieren, staan langs de route een heleboel andere treinen.

https://youtu.be/GnglJpbaM90
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Dibbes op donderdag 18 april 2019, 19:24:52
 Dat rijdt toch allemaal veel te hard  :(
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Ben den Hollander op donderdag 18 april 2019, 19:36:09
 @citaat


Het is een sneltrein, en het grootste deel van de tijd rijdt hij op topsnelheid.


 ;)
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: frank-103 op donderdag 18 april 2019, 19:54:58
Ja, daar kan Max Verstappen nog wat van leren!

 ;)
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op donderdag 18 april 2019, 22:22:26
 @citaat @citaat @citaat
Geen probleem hoor. U vraagt, wij draaien.

Inmiddels was het bijna donker, dus alleen in het begin zie je nog wat rails. Het gaat dan ook niet meer om de slanke kruising, maar het gaat wel behoorlijk langzaam.

https://youtu.be/2Rp7YEAxdag
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: marklintim op vrijdag 19 april 2019, 13:28:48
leuk filmpje rob, zo half in het donker
nu de 44 ook wat langzamer rijd hoor je die mooie, afwijkende 3 cilinder slag. en wat een sleep hangt er ook achter, komt geen einde aan.
de sneltrein op topsnelheid is ook leuk. weer een mooie aanpassing in je baanplan, weer een beetje meer ervaring opdoen, je bent lekker bezig :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op vrijdag 19 april 2019, 21:29:03
 @citaat
Meer ervaring komt vast goed van pas, en baanplanning lukt inmiddels al wel aardig, maar het maken van het laatste filmpje was gewoon een excuus om nog even met de treintjes te spelen  :D.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: basjuh1981 op zaterdag 20 april 2019, 15:53:48
Daar heb je toch geen excuus voor nodig? :D
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op zaterdag 04 mei 2019, 07:37:47
Om een trein op het gele spoor te houden, moest ik steeds een engelse wissel omgezetten. Ik vergat dat wel eens, en dan belandde de trein op het groene spoor. Nu laat ik m'n treinen soms wel eens hard rijden, meestal gaat het er rustig aan toe. Zodoende heb ik wat meer tijd om in te grijpen, als dat nodig is. Maar als ik het niet op tijd zag, ging het ook wel eens fout. Kortom, met vier treinen tegelijk rijden was gevaarlijk. Dat was de aanleiding om de linker gele keerlus aan te passen: die engelse wissel moest er uit.

Iets heel anders was dat ik ruimte nodig had voor een testbaantje, om proefondervindelijk te gaan leren wat er komt kijken bij het automatisch rijden. Door de rechter gele keerlus te veranderen en het grijze spoor dat daar vlak omheen liep om te leggen, past dat nu gemakkelijk rechtsboven. Ik ga het testbaantje niet in dit topic beschrijven; ook al komt dat ook weer gewoon op de vloer te liggen, ik vind dat er niet zo goed bij passen. Misschien start ik er wel een nieuw draadje over.


Afijn, dit waren de twee redenen om weer wat aan het ontwerp te sleutelen. Terwijl de bochten zelfs iets ruimer zijn (er ligt 90° minder R2), is de linker gele keerlus iets kleiner geworden. Met 3,23 m is hij nog maar net lang lang genoeg voor der Lange Heinrich. Dat moet ik natuurlijk uitproberen, en dat vraagt gewoon om een video'tje. Zou de laatste wagon op tijd weg zijn voordat de BR 44 weer bij de driewegwissel aankomt?

De rechter gele keerlus daarentegen is een stuk groter. Ik heb er meteen voor gekozen om royale bochten te gebruiken, minimaal R3, en rails 24912 als overgangsbogen zodat de de treinen mooi geleidelijk de 306° bocht in- en uitrijden.

Met de nieuwe opzet kan ik achterover leunen terwijl vier treinen ongestoord hun baantjes trekken. Hoewel... het openrijden van de driewegwissel ging al een keertje mis. Daar moet ik nog eens goed naar kijken. Een vijfde trein kan rangeren op de zijsporen. En met een beetje opletten, passen er eigenlijk ook best twee treinen op de groene en roze sporen, die zijn immers behoorlijk lang. Als ze ongeveer even hard rijden, duurt het wel een tijdje voordat ze gevaarlijk dicht bij elkaar komen.

Enne, dat video'tje? Komt in de loop van dit weekeinde.


P.S. Als het baanplan te breed is voor het scherm, kun je het openen in een apart tabblad of window. Dan wordt het automatisch verkleind zodat het past.
Titel: Re: Het begint klein... - wat gebeurt er als een lange trein een keerlus neemt?
Bericht door: speeltmettreintjes op zaterdag 04 mei 2019, 22:19:19
Het zou nét moeten passen.

De loc is 26 cm, de wagons elk 11,5, dat maakt 302 cm.
De keerlus is 323 cm.
21 cm speling.

Maar wacht even, die 11,5 cm is de afstand van buffer tot buffer. Hoeveel komt er nog bij voor de afstand tussen de wagons? Al is het maar één mm, dan maakt dat de trein toch al 2,4 cm langer...

https://youtu.be/I2BejDvlJJ4
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: basjuh1981 op zaterdag 04 mei 2019, 23:53:48
Dat is lekker krap, maar het past :)
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: marklintim op zondag 05 mei 2019, 23:14:53
Dat is aardig krap maar als het past dan past het :)
Titel: Re: Het begint klein... (deeloplossingen en misschien een Hosenträger)
Bericht door: speeltmettreintjes op donderdag 30 mei 2019, 20:31:01
De uitdaging
Ik kon het niet laten en ben begonnen het ontwerp aan te passen. De eerste aanleiding is het gebied rondom de engelse wissel in het roze traject - zie het eerste plaatje. Op drie plaatsen liggen daar tegendraadse bochten: twee bochten 24912 liggen direct tegen de engelse wissel en even verderop ligt een slanke wissel tegen een bocht 24530. Weliswaar gaat het om flauwe bochten - de treinen hebben er geen enkele moeite mee - ik denk toch dat het er zonder die kleine slingers mooier uitziet.

Een tweede onderdeel van de baan dat ik al een tijdje wil veranderen, is de blauwe keerlus rechtsvoor. Als fan van ruime bochten wil ik zo min mogelijk bochten R2, en dat begint met het vervangen van de gewone wissels door slanke. Aangezien de keerlus vlak bij de engelse wissel ligt, kunnen de aanpassingen aan deze twee onderdelen prima gecombineerd worden.

De eerste stappen
Het gemakkelijkst is de slanke rechterwissel en de 24530, daar ligt de oplossing voor de hand: met een slanke linkerwissel is de slinger weg en de bocht is wat meer gestroomlijnd. Er zijn wel consequenties voor de rest van die bocht, die moet ook een beetje anders, maar dat is wel op te lossen.

Het ontwerpen van een passende blauwe keerlus met slanke wissels en minimaal R3 bleek nog een behoorlijke puzzel. Weliswaar had ik al vrij snel een passende keerlus gevonden, met wat korte passtukjes, maar ik had de lat hoger gelegd. Niet alleen zocht ik naar een lus met weinig of geen passtukjes, ik wilde bovendien op korte afstand het roze spoor er omheen kunnen leggen. Het tweede plaatje toont het uiteindelijke resultaat: geen passtukjes, en het roze spoor loopt er heel netjes omheen. Op het plaatje lijkt het trouwens alsof de keerlus niet helemaal goed aansluit, maar dat is maar schijn: de totale afwijking is nog geen milimeter.

De engelse wissel
De grootste uitdaging was het invoegen van rechte stukjes tussen de engelse wissel en de bochten 24912. Een kwestie van uitproberen, met allerlei rechte rails, en dan steeds onderzoeken of alle sporen weer verbonden konden worden, bij voorkeur zonder een groot aantal passtukjes.

In het derde plaatje staat de beste oplossing die ik tot dusver heb gevonden. De sleutel was het helemaal weglaten van één van de bochten 24912 en het verplaatsen van de groene wissel. Nergens is nu nog een slinger en er is maar één kort passtukje nodig. Bijkomend voordeel is dat het groene stationsspoor veel langer wordt. Ik ben nog niet uitgepuzzeld, maar dit zou het wel eens kunnen worden.

Overigens denk ik dat een Hosenträger mooier zou zijn, maar dat is een prijzige oplossing. De afstand tussen de parallelsporen is ±151,5 mm. Er zouden elders op de baan extra passtukjes nodig zijn om dat te veranderen, daarom heb ik dat als uitgangspunt genomen. Het blijkt ook te kunnen; ik heb twee passende Hosenträger gevonden. Beide gebruiken vier slanke wissels, een kruising en een groot aantal korte passtukjes (en dan niet alleen de 24071's die sowieso bij de slanke wissels horen). Voor een vloerbaan vind ik dat eigenlijk wat overdreven, dan is één engelse wissel een heel stuk goedkoper.


Hierbij zal het niet blijven, ik hem nog meer plannen. Maar daarover binnenkort meer.
Titel: Re: Het begint klein... alweer een groeispurt
Bericht door: speeltmettreintjes op zaterdag 08 juni 2019, 11:03:18
De baan heeft alweer een groeispurt gehad. De treinkamer raakt inmiddels aardig vol, de sporen komen in bijna alle hoeken.

De grote lijnen zijn hetzelfde, maar er is toch heel wat veranderd. De grootste wijziging is een nieuw spoor, het paarse, bijna overal omheen. Daarmee kunnen er nu vijf treinen tegelijk rijden zonder in elkaars vaarwater te komen. Maar dat is niet de enige verandering. De deelplannen die ik in m'n vorige post al had beschreven, zijn precies zo in het uiteindelijke ontwerp gekomen. Op een aantal andere plaatsen zijn de bochten nog wat ruimer geworden. Bochten R1 waren er al niet meer. Nu zijn, afgezien van een aantal wissels, ook vrijwel alle bochten R2 verdwenen: er ligt nog maar één 24230, één 24224 en wat passtukjes.

Het gele spoor
Beide keerlussen zijn (weer) aangepast. De linker is een klein beetje groter en heeft nu alleen nog maar twee wisselbochten R2, verder zijn alle bochten ruimer. Ik zou de lus wel met een slanke wissel willen laten beginnen, maar dat kreeg ik niet voor elkaar. Ook in de verbinding tussen beide lussen liggen nog twee wisselbochten R2. Daarentegen is de rechterlus zelfs minimaal R4.

Het blauwe spoor
Zoals ik al had bedacht, heb ik voor de keerlus rechtsonder slanke wissels en ruimere bochten gebruikt, waardoor het blauwe spoor minimaal R3 is.

Het roze spoor
De slanke kruising is verplaatst. Dat biedt andere rijmogelijkheden, maar of het nou interessanter is, zal ik al rijdend moeten ontdekken. Afgezien van één wisselbocht R2, van de engelse wissel, is het minimaal R3.

Het groene spoor
De meeste bochten zijn R4, minimaal R3.

Het paarse spoor
Dit langste 'rondje' is 20 meter, heel geschikt voor lange treinen. Alle bochten zijn mooi ruim: het merendeel R5, minimaal R3. Er zijn allerlei verbindingen met het gele spoor, om veel rijmogelijkheden te hebben. Verder liggen er in de hoek rechtsvoor vier wissels voor verbindingen met het groene spoor. Het past heel mooi, die combinatie van meegebogen en rechte slanke wissels. Ik heb wel een tijdje zitten puzzelen op dit hoekje, eerst om deze wisselcombinatie te vinden en daarna ook nog eens om hem mooi aan te sluiten op de rest van de baan.

Zijsporen
Compleet anders dan in de vorige baan. Het was het sluitstuk van het ontwerp: ik heb vooral veel lange zijsporen gelegd, zo heb ik veel parkeerruimte. Langer Heinrich past op diverse plaatsen. Ik moet echter bekennen dat ik dit het minst geslaagde deel van de baan vind. Ik moet nu proefondervindelijk ontdekken hoe het rangeren bevalt. Goede kans dat ik er dan nog een beetje aan ga schaven, maar dat zie ik nog wel.


Zoals gezegd, er kunnen nu sowieso vijf treinen rijden zonder elkaar in de weg te zitten. Daarnaast kan er nog gerangeerd worden op de zijsporen, met name rondom de driewegwissel. En met een beetje opletten, passen er best twee treinen tegelijk op de groene, roze en paarse sporen. Zo kunnen er misschien negen treinen tegelijk rijden! Ik ben benieuwd. Maar zover is het nog niet. Toen ik stroom op de baan zette, bleek er kortsluiting te zijn, en dat terwijl de meeste draden voor de ringleiding nog niet eens zijn aangesloten. Dat wordt zoeken...

Met zoveel actie wordt het trouwens ook tijd voor een booster. Ik ben al aan het nadenken over de juiste indeling. De gele en paarse sporen plus bijbehorende zijsporen apart aansluiten misschien? Dan volstaan vier scheidingen: twee bij de korte kruising en twee bij het groepje wissels rechtsonder. Dat ga ik eerst maar eens doen, dan wordt het zoeken naar de kortsluiting ook meteen iets gemakkelijker. Maar als iemand een beter idee heeft voor de indeling in twee stroomkringen, hoor ik het graag.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Kevin BigBoy op dinsdag 09 juli 2019, 12:50:08
Dat is een flinke baan!
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op dinsdag 20 augustus 2019, 13:05:44
Vloerbaan 8.09 beviel goed. Heel veel rijmogelijkheden en aardig wat opstelruimte. Dat wil echter niet zeggen dat er niets te verbeteren viel, zeker niet. Ik had al wat ideeën toen ik de baan ontwierp en tijdens het rijden kreeg ik er nog meer. Ik heb het ontwerp aangepast en nu ben ik bezig met de baan.

Op het eerste gezicht lijkt het bijna hetzelfde, maar dat is maar schijn. In de details verandert er heel veel. En dus moet ik weer een paar honderd draadjes voor de ringleiding aansluiten, liefst zonder kortsluiting te maken. Sommige wissels liggen op andere plaatsen en er zijn er bovendien vijf extra, dus moet ik opnieuw bedenken waar ik allemaal decoders wil plaatsen. Een deel van de wissels moet ik (opnieuw) aansluiten. Kortom, het aanpassen van de baan duurt nog wel een paar dagen.

Wat verandert er zoal?
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Robert op dinsdag 20 augustus 2019, 20:52:08
Goed bezig!
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: wimpietje op woensdag 08 januari 2020, 13:15:48
Dag Rob, net jouw topic eens doorlopen, zie ik dat goed, doe jij alles op de vloer? Geen last van je knieën?
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op woensdag 08 januari 2020, 13:39:50
Yep, alles op de vloer. Zo ben ik begonnen omdat ik nog een heleboel moest leren en zolang het los ligt, kan ik het gemakkelijk aanpassen. De herstart is nu twee jaar geleden. De baan is al een paar keer naar een grotere ruimte verhuisd, maar steeds weer op de vloer. Onze hobby heeft zo enorm veel verschillende facetten dat ik nog steeds aan het leren ben. En ondertussen heb ik een royale baan waarop ik een heleboel treinen kan laten rijden, daarom heb ik ook helemaal geen haast om aan een vaste opstelling te beginnen.

Desalniettemin denk ik er wel aan om dat tezijnertijd te gaan doen. Op de vloer kun je niet veel met hoogteverschillen beginnen en scenery gaat ook nauwelijks. Omdat ik het bouwen nog moet leren, denk ik dat ik dan eerst maar eens een relatief klein baantje ga maken, gewoon om te oefenen. Al sinds ik voor het eerst in aanraking kwam met een ontwerp met een draaischijf, lijkt me dat een mooie blikvanger en misschien is een BW wel een geschikt onderwerp voor zo'n oefenbaantje. Dan denk ik echter op z'n vroegst aan volgend jaar. Dit jaar wil ik het computergestuurd rijden onder de knie krijgen.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: wimpietje op woensdag 08 januari 2020, 14:42:03
Ach zo, ik begrijp het. Is inderdaad een grote baan.
Ik ben nu iTrain aan het "instuderen"... is ongelooflijk wat je daar allemaal mee kan.
Dank voor het antwoord en succes
Grtz
Wim
Titel: Re: Het begint klein...: puzzelen met een Hosenträger
Bericht door: speeltmettreintjes op maandag 20 januari 2020, 16:40:38
Die Hosenträger blijf ik boeiend vinden, en dan met name met slanke wissels. Met een kruising 24640 en vier rechte slanke wissels past dat alleen met extra rechte stukjes tussen de kruising en de slanke wissels.

(https://forum.3rail.nl/index.php?action=dlattach;topic=17254.0;attach=174432;image)
De kleinste Hosenträger in C-rail met slanke wissels

Voor de variatie heb ik er nu eentje bedacht met een paar rechte en een paar meegebogen wissels. Ook nu zijn er wel wat passtukjes nodig, maar ik vind het een mooi patroon voor de ingang van een station. De sporen linksvoor zijn met een paar bochten prima vlak naast elkaar te krijgen. Rechts komt dan het station. De royale afstand tussen de sporen betekent dat daar een perron van zo'n 140 mm tussen past. In werkelijkheid zou dat ruim 12 m zijn, groot genoeg voor een klein stationsgebouwtje.

Dit patroon wil ik gaan gebruiken bij mijn baan. Het kan nog wel even duren voordat het zover is, maar ik ben begonnen met het puzzelen met de planning.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: BeerBot_3000 op zaterdag 25 januari 2020, 18:12:58
Dag rob,

Ziet er goed uit. Ik ben zelf ook nog flink aan het puzzelen en kwam op het volgende uit(zie onderstaande afbeelding).

Ik weet alleen niet of dit ook in het echt passend te krijgen is of er teveel speling in zit. In wintrack doet hij deze niet automatisch invullen maar wel als je hem met de had verbind. Misschien heb je hier iets aan? Helaas heb ik deze kruising niet liggen om het uit te proberen.

Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op zaterdag 25 januari 2020, 21:17:30
Bedankt voor het meedenken, maar de rechte zou in dit geval 176 mm moeten zijn. Een 24172 is 4,4 mm te kort en bij deze wisselstraat is dat echt niet dicht te krijgen. Sommige mensen lossen dat op door een 24188 in te korten tot 176 mm, dan kan het wél. Misschien doe ik dat ooit nog wel eens.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Degeluidsman op zondag 26 januari 2020, 08:37:16
Hoi Rob,

Soms ontkom je er niet aan om zelf rails te bewerken, ik heb samen met mijn buurman een Hosenträger gemaakt, misschien kun je hier wat inspiratie uit halen.

Hosenträger  ( veel foto's ) (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=17254.msg1297317#msg1297317).


Mvg,

Peter Degeluidsman


Edit Frenkievee: link gerepareerd
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Basroc-1961 op zondag 26 januari 2020, 09:10:54
Gezien alles in dit topic + wat ik her en der heb gelezen, zou men de conclusie kunnen trekken, dat Märklin er goed aan doet om nog een passend kruisstuk te ontwikkelen voor de slanke wissels.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: hmmglaser op zondag 26 januari 2020, 13:12:49
 @citaat ja dat klopt maar pas als er veel vraag naar is zullen ze dit ook daadwerkelijk doen.
Wat je zou kunnen proberen is om iedereen op te roepen om marklin aan te schrijven of er nog een slanke kruiswissel komt.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Erik Baas op zondag 26 januari 2020, 13:35:48
slanke kruiswissel

Je bedoelt een slanke Engelsman.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: wimpietje op zondag 26 januari 2020, 15:35:12
Je bent n geweldige planner 👋🏻👋🏻👋🏻
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Basroc-1961 op zondag 26 januari 2020, 15:55:58
 @citaat @citaat

Tja, als 'newby' zit de terminologie er nog niet zo goed in.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op zondag 26 januari 2020, 16:25:09
@Peter: Jouw Hosenträgerproject heb ik gevolgd terwijl je er mee bezig was, dat was een heel fraai stukje werk.

@Bas: Ik kan verschillende toevoegingen opsommen die ik graag zou zien bij het C-rail assortiment, maar een extra kruising staat niet op mijn lijstje. Met stip op één staat de slanke engelse wissel, op ruime afstand gevolgd door de rest. Hier is mijn top 4:

1. Een slanke engelse wissel.
2. Een flauwe bocht ter aanvulling op de slanke wisselbocht van 12,1°. Liefst een kort bochtje van 2,9°, anders eentje van 5,8° of een hele lange van 17,9°.
3. Bochten van 15° met grotere boogstralen dan R3.
4. Een rechte van ±104,5 mm.

Die laatste moet ik uitleggen. Met de bestaande lengtes is al heel veel mogelijk, maar als ik nog één extra lengte zou mogen kiezen, zou dat 104,5 mm zijn omdat daarmee véél meer kan dan met, bijvoorbeeld, 176 mm. Ten eerste is 104,5 mm namelijk nauwelijks langer dan de korte kruising 24649 (die is 103,3 mm), dat biedt mogelijkheden zoals in het eerste plaatje. Bovendien komt 104,5 mm samen met een passtukje 071 uit op 175,3 mm, daardoor is een aparte rail van 176 mm ook niet meer nodig.

Of er ooit iets van komt, weet ik niet. Als fabrikant zal Märklin ongetwijfeld de ontwikkelingskosten van een nieuw artikel afwegen tegen de te verwachten extra omzet. Die slanke engelsman bijvoorbeeld, daar zitten velen al jaren op te wachten, maar desondanks is hij er nog steeds niet. Daaruit concludeer ik dat Märklin waarschijnlijk denkt dat de ontwikkelingskosten niet terugverdiend zullen worden.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Erik Baas op zondag 26 januari 2020, 20:10:55
1 t/m 3 staan bij mij ook bovenaan het verlanglijstje, 4 had ik niet bedacht, wel een erg korte (iets van 32mm IIRC), maar dat lijkt me technisch niet haalbaar. Ook heb ik behoefte aan schakelrails voor R3, 4 en 5!
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op maandag 27 januari 2020, 00:21:04
Een passtukje van minder dan 40 mm is alleen mogelijk als er aan de onderkant hooguit twee aansluitlipjes zitten in plaats van vier. Het kortste bochtje, de 24206, is 43,6 mm over de middenleider. De aansluitlipjes aan de onderkant zitten 4 mm van elkaar. Je kunt er hooguit twee van gebruiken om kabelschoentjes op te schuiven en dan moet je bovendien de andere lipjes een beetje verbuigen, isoleren of afknippen om kortsluiting te voorkomen.

104,5 mm is een goed bruikbare lengte die bovendien makkelijk te produceren zou zijn. Als ik het probleem met de lipjes negeer en één zeer kort recht passtukje zou moeten kiezen, zijn mijn kandidaten 40,2 mm, 33,7 mm of 27 mm. Gecombineerd met respectievelijk een 064, 071 of 077 komt dat namelijk weer op 104,5 mm.

Ik denk echter dat de omzet klein zou zijn, te klein om het commercieel interessant te maken. Als ik de passtukjes 071 en 315 niet meetel (die heb ik bijna allemaal nodig voor de slanke wissels), heb ik maar 37 korte rails, recht en gebogen, op een totaal van 749 stuks. Bij het ontwerpen van wisselstraten vind ik ze onmisbaar, maar daarbuiten gebruik ik ze maar heel weinig. Nu ben ik ongetwijfeld geen goed voorbeeld, maar Märklin hoeft het ook niet te onderzoeken, ze hebben immers de omzetcijfers. Als er een nieuw passtukje zou komen, moeten daar praktische voorbeelden bij waar dat gebruikt kan worden, anders zal de omzet weinig voorstellen. Voor de 094 en 077 zijn er legio voorbeelden, die verkopen ongetwijfeld goed genoeg. De 071 is nodig voor bij de slanke wissel, daarvan zal de omzet ook nog wel aardig zijn. De 064 heeft ook allerlei bruikbare toepassingen, onder andere in combinatie met slanke wissels, zowel gebogen als rechte. En omdat het de kortste rechte is, is het mijn eerste keus om tussen twee tegengestelde bochten een kort recht stukje te leggen. Maar als er een 040 zou zijn, zou ik daardoor ook weer minder 064's gebruiken, dus per saldo levert dat geen extra omzet op. Mijn conclusie? Ik denk niet dat er nog een kort recht passtukje zal komen. Geen rechte van 40,2 mm en ook geen van 104,5 mm.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op woensdag 29 januari 2020, 22:38:16
Bij het rijden had ik laatst een aantal rangeerlocs aan het werk gezet om een hele lange trein te maken. Dat was leuk om te doen, met als resultaat een sleep van zo'n 40 wagonnetjes. Vervolgens kwam m'n BR 50 om er mee te rijden. Ik was benieuwd, maar hij had er geen moeite mee. Maar na een paar rondjes rijden kwam ik tot de ontdekking dat slechts één van de keerlussen op m'n baan groot genoeg was voor deze lange trein! Gelukkig liggen er hier en daar ontkoppelrails...

Ik had ook nog wat andere ideeën en zodoende ben ik de afgelopen tijd gaan het puzzelen. De nieuwe baan zal veel lijken op wat er al ligt, maar er komt een flink aantal extra verbindingen bij. En er komen keermogelijkheden voor zeer lange treinen. Het schiet lekker op, binnenkort gaat de bestelling de deur uit. Vooral een heleboel wissels.

In één van de wisselstraten komt de Hosenträger met slanke boogwissels die ik eerder had laten zien. Hieronder staat het fragment waar het om gaat.

Hoe werkt dit nu? Vanaf de gele en grijze spoen helemaal links kunnen de treinen elk van de vier sporen helemaal rechtsonder bereiken en omgekeerd. Vanaf de groene en roze sporen links zijn de groene, roze en blauwe sporen rechtsonder bereikbaar. Alleen op het blauwe spoor links hebben de treinen in dit fragment weinig keuze, maar daarvoor komt verder links nog een paar overloopwissels.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op zondag 02 februari 2020, 16:48:08
De afgelopen weken heb ik met tussenpozen gepuzzeld aan een verbeterd baanplan. Vandaag is het af. Hoewel, af... Alle sporen zijn netjes verbonden en ik ben tevreden over de rijmogelijkheden die ik me er bij voorstel, maar inmiddels heb ik al geleerd dat een baanplan eigenlijk nooit klaar is. Morgen zie ik misschien al weer iets dat beter kan.

Op het eerste gezicht lijkt het veel op het vorige, maar wie beter kijkt, zal waarschijnlijk steeds meer verschillen zien. Gelijk gebleven zijn de vijf onafhankelijke doorgaande trajecten, waarvan twee met hun eigen keerlussen. Gelijk gebleven is ook dat er in het midden een rangeerterrein ligt. En gelijk gebleven is ook de Hosenträger met korte kruising die de gele sporen verbindt met het stationsgebied. Maar dan komen de verschillen.


Het station
Het station is iets gedraaid en maakt bovendien een flauwe bocht van 12º. Voor het grootste deel liggen de sporen nu op een hoek van 18º. Dat levert geen extra rijmogelijkheden op en het was dan ook geen doel op zich, het was nodig om plaats te maken voor de andere wijzigingen. Desalniettemin vind ik dat het zo wel iets heeft.

Enorme keerlussen
De belangrijkste functionele wijziging zit 'm in de paarse sporen, en dan met name dankzij het toegevoegde korte boogje naar boven, helemaal rechts: dat levert per saldo een enorme keerlus op, goed voor treinen van maar liefst 13 meter! Dat geldt dan voor rechtsom rijdende treinen op het buitenste spoor. Lange treinen die linksom reden hadden al een keermogelijkheid, maar ook die is wat langer geworden: 11 meter! En dan heb ik het alleen nog maar over keren via de paarse en (een klein stukje) gele sporen...

Meer wissels, verbeterde ligging
Minder opvallend maar wel heel nuttig is dat er 16 wissels bij komen. Naast enkele nieuwe sporen voegen die een heleboel extra overgangen toe. De wissels liggen bovendien beter. Naar links rijdend vanaf de drie onderste sporen zijn nu alle sporen aan de bovenkant bereikbaar, om een voorbeeld te noemen. En ook de blauwe keerlus links is veel beter verbonden met de rest van de baan. Daarmee liggen er nu tussen alle keerlussen directe verbindingen. Wie nog verder kijkt, kan nog veel meer verschillen vinden, maar de meeste daarvan leveren niet veel extra rijmogelijkheden op.

Slank!
Hoewel ik ook nog wel een poosje heb gepuzzeld voordat ik de drie opstelsporen rechtsboven naar wens had liggen, zat verreweg de meeste tijd in het bedenken en passend krijgen van alle wisselstraten, driehoeken en keerlussen. Het was een extra uitdaging omdat ik met uitzondering van de opstelsporen en het rangeerterrein zo veel mogelijk slanke wissels wilde, en bochten liefst minimaal R3. Niet omdat dat moet, maar omdat ik ruime bochten en slanke wissels mooi vind. Het is goed gelukt. Naast een paar passtukjes 206 vormen de engelsmannen 24624 de enige uitzondering, en dat is ook alleen maar omdat er nu eenmaal geen slanke zijn in C-rail. Maar zelfs van die engelsmannen zijn er maar twee waarop de treinen geregeld zullen afslaan.


Zo, nu laat ik het een dag bezinken. Wie weet zie ik dan toch nog iets dat ik wil veranderen, anders gaat de bestelling van de rails de deur uit.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Eno2605 op zondag 02 februari 2020, 20:03:23
Wat een baanplan Rob!
Heel ingenieus allemaal en wat een rijlengtes heb je.

Wordt weer een vermogen investeren in rails denk ik zo ;-)
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op maandag 03 februari 2020, 22:14:29
Lang kon ik het plan toch niet laten rusten. Ik keek er nog eens naar en zag natuurlijk nog een paar plaatsen waar het misschien iets mooier kon.
De eerste twee aanpassingen zijn - uiteindelijk - gelukt. De derde deels: aan de rechterkant vind ik de aftakking mooi geworden, links vind ik het nog wel wat 'hoekig'. Zou dat niet mooier zijn met een slanke wissel?

Zo zou ik nog dagen bezig kunnen blijven, maar ik heb ook nog wel wat anders te doen. Na deze laatste aanpassingen heb ik zojuist m'n bestelling gedaan.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Eno2605 op maandag 03 februari 2020, 22:18:46
Geweldig Rob zoals je bezig blijft ;-)

Dus vandaag besteld...deze week nog in huis en dan bouwen maar denk ik zo!
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op maandag 03 februari 2020, 22:26:23
Het gaat iets langer duren, mijn leverancier heeft niet alles in voorraad. Geeft niet, ik heb genoeg andere dingen te doen, ik denk dat ik er toch pas volgende maand aan toe kom om de baan om te bouwen.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Basroc-1961 op dinsdag 04 februari 2020, 05:38:34
Een ware kunstenaar met c-rail. 1 Vraagje: Het rangeerterrein 'boven' is alleen dan te benaderen vanaf het 'bruine spoor'. Als je aan het rangeren bent, blokkeer je het hele boven gebied. Heb je dat met een reden gedaan?
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: wimpietje op dinsdag 04 februari 2020, 05:48:01
👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Degeluidsman op dinsdag 04 februari 2020, 07:09:04
Met passen en meten wordt de meeste tijd versleten wordt er beweerd Rob, dat je veel passtukjes nodig hebt weet ik maar al te goed hier zijn veel doosjes met passtukjes op voorraad en in de baan verwerkt.

Je baanplan is er klaar voor, nu even op de laatste rails wachten en lekker aan de gang.


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op dinsdag 04 februari 2020, 16:47:39
@Bas: Die grijze sporen 'boven' zijn niet bedoeld als rangeerterrein, dat zijn uitsluitend opstelsporen. Zowel links als rechts kan ik er een heleboel rollend materiaal veilig parkeren.

Rangeren doe ik hoofdzakelijk op het (grijze) sporencomplex in het midden en af en toe ook op een stationsspoor, als dat zo uitkomt. Met vijf doorlopende stationssporen is er altijd wel eentje beschikbaar en ze zijn allemaal goed met elkaar verbonden.

Een trein op het bruine spoor kan overigens het achterste deel van de baan vermijden door via het station te rijden, over het doorgaande paarse of grijze spoor. Dan heb ik alle tijd om een geparkeerde trein in bedrijf te nemen.


@Peter: Bij plannen van anderen zie ik vaak onnodig veel korte rechte passtukjes. Een 064 en een 172 in hetzelfde rechte spoor bijvoorbeeld, daarvoor in de plaats past ook een 236. Als ik zelf iets aan het ontwerpen ben dat alleen goed aansluit met veel passtukjes, zoek ik liever nog even door totdat ik iets beters heb gevonden. Ik moet echter toegeven dat ik dat vooral doe om de uitdaging. Zo duur zijn die passtukjes nu ook weer niet.

Van de meeste types heb ik nog niet eens één vol doosje. Alleen de 071 gebruik ik veel, maar dat is alleen maar omdat dat nodig is met slanke wissels. Afgezien daarvan zitten er in het laatste ontwerp maar heel weinig korte rails en die hebben vaak ook nog een specifieke functie. Zo liggen er bijvoorbeeld maar drie 064's in het laatste ontwerp (toevallig niet ver van elkaar, zie het fragment hieronder) en die zijn doelbewust gekozen omdat ik daar een kort recht stukje wilde, niet om achteraf iets passend te maken.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op vrijdag 27 maart 2020, 00:41:51
Voordat ik begin aan het ombouwen van de baan, heb ik nog een video gemaakt met de nieuwste aanwinst in de hoofdrol, de 64 026 (https://www.marklin.nl/producten/details/article/39658/). De belangrijkste bijrol is voor de V 100 2263 (https://www.marklin.nl/producten/details/article/37008), kleinere rollen zijn voor de 39.0-2 138 (https://www.marklin.nl/producten/details/article/39395) met een personentrein en de 50 1581 (https://www.marklin.nl/producten/details/article/37835) met lange goederentrein.

https://youtu.be/YRnhRqtIbTE

In het begin verzamelt de hoofdrolspeler een zestal kolenwagons. De eerste is een open hogeboordwagen type Om 21 (https://www.marklin.nl/producten/details/article/46027), daarna volgt wagenset kolentransport (46034, uit 1999). Dat past perfect bij elkaar. Ik las echter dat de BR 64 een personenlocomotief is en weet niet of zoiets in de praktijk voorkwam. Later worden de kolenwagens losgekoppeld, waarna de loc een paar donderbussen oppikt, dan klopt het wél.

Speciale vermelding verdienen de ontkoppelrails. Daarbij moet ik opmerken dat het ontkoppelen meestal niet de eerste keer goed ging, ik moest het doorgaans een paar keer proberen. Dat lag niet zozeer aan de ontkoppelrails, het positioneren komt nogal nauw. Voor het knip- en plakwerk heb ik de OpenShot Video Editor gebruikt.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: wimpietje op vrijdag 27 maart 2020, 05:20:21
Mooie scènes hoor 👏🏻👏🏻👏🏻
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: marklintim op zondag 05 april 2020, 16:21:17
mooi filmpje van een mooie aanwinst. een 64 is een leuk klein locomtiefje.
je hebt inmiddels een aardige vloerbaan liggen en een leuke collectie opgebouwd. :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Jan22 op zondag 05 april 2020, 22:20:10
Dat lag niet zozeer aan de ontkoppelrails, het positioneren komt nogal nauw.
Hoe ga je dat oplossen? Bij nauwkeurig positioneren van een koppeling met de PC wordt  verwezen naar het nut van de lichtsluis of lichtreflector (koploper forum, beneluxspoor.net forum, stummiforum, en bij de zuiderburen).
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op maandag 06 april 2020, 06:20:35
@citaat
Het computergestuurd leren rijden staat op een heel laag pitje. Komt wel weer, ik ben eerst met andere dingen bezig. Desalniettemin denk ik er aan om gewoon maar eens een losse IR-lichtsluis te maken, niet gekoppeld aan de centrale of computer, maar met een zichtbare led als indicator dat er een trein op de ontkoppelrails staat maar niet precies goed gepositioneerd. Een bruikbare schakeling heb ik al gevonden en ik heb ook al wat electronica in huis om tezijertijd te kunnen experimenteren, maar ben er nog niet aan toegekomen.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: ronaldk op maandag 06 april 2020, 08:14:57
Hoi,

Hoe ga je dat oplossen? Bij nauwkeurig positioneren van een koppeling met de PC wordt  verwezen naar het nut van de lichtsluis of lichtreflector (koploper forum, beneluxspoor.net forum, stummiforum, en bij de zuiderburen).

Hum... Je moet je treintjes goed ijken en onderhouden (treintjes en baan) om iedere keer op de juiste plek te ontkoppelen. Met de digitale pendelbaan van Karst (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=13971.0) regelmatig op beurzen gestaan. Daar zit ook een een ontkoppelaar in. Deze reageerde gewoon op "tijd", geen extra lichtsluis of zo iets. Dit omdat er ook andere treintjes over heen reden dan de trein die ontkoppeld moet worden. Met goed ijken kom je heel ver.

Groet Ronald.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Laurent op maandag 06 april 2020, 13:30:21
@Peter: Bij plannen van anderen zie ik vaak onnodig veel korte rechte passtukjes. Een 064 en een 172 in hetzelfde rechte spoor bijvoorbeeld, daarvoor in de plaats past ook een 236. Als ik zelf iets aan het ontwerpen ben dat alleen goed aansluit met veel passtukjes, zoek ik liever nog even door totdat ik iets beters heb gevonden. Ik moet echter toegeven dat ik dat vooral doe om de uitdaging. Zo duur zijn die passtukjes nu ook weer niet.

Van de meeste types heb ik nog niet eens één vol doosje. Alleen de 071 gebruik ik veel, maar dat is alleen maar omdat dat nodig is met slanke wissels. Afgezien daarvan zitten er in het laatste ontwerp maar heel weinig korte rails en die hebben vaak ook nog een specifieke functie. Zo liggen er bijvoorbeeld maar drie 064's in het laatste ontwerp (toevallig niet ver van elkaar, zie het fragment hieronder) en die zijn doelbewust gekozen omdat ik daar een kort recht stukje wilde, niet om achteraf iets passend te maken.
Grappig. Ik heb behoorlijk wat passtukjes (zeker 071's), en de ene keer gebruik ik er meer dan de andere keer. De 229+071 combo's die je bij een rijtje slanke wissels nog wel eens moet toepassen in de parallelsporen, wil ik nog wel eens vervangen door 236+064. 071's zijn op de een of andere manier altijd schaars bij mij. 236's ook nog wel vaak.

Of er ooit iets van komt, weet ik niet. Als fabrikant zal Märklin ongetwijfeld de ontwikkelingskosten van een nieuw artikel afwegen tegen de te verwachten extra omzet. Die slanke engelsman bijvoorbeeld, daar zitten velen al jaren op te wachten, maar desondanks is hij er nog steeds niet. Daaruit concludeer ik dat Märklin waarschijnlijk denkt dat de ontwikkelingskosten niet terugverdiend zullen worden.
Het ding past niet in de Märklin filosofie. Je moet gaan polariseren, dat snappen veel 3 railers al niet (de praktijkproef met mijn Engelsmannen heb ik reeds meermaals gedaan, ik moet ze eigenlijk permanent onder direct toezicht van mijzelf of iemand anders die ze volledig snapt, hebben liggen). De meeste Märklinners willen wissels open kunnen snijden. Daarbij: Normale aandrijvingen passen niet, normale decoders al helemaal niet. Technisch is het ding dus een behoorlijk probleem, daar zullen de kosten ook bij meegewogen worden, want alles is uniek aan het ding.

Dag rob,

Ziet er goed uit. Ik ben zelf ook nog flink aan het puzzelen en kwam op het volgende uit(zie onderstaande afbeelding).

Ik weet alleen niet of dit ook in het echt passend te krijgen is of er teveel speling in zit. In wintrack doet hij deze niet automatisch invullen maar wel als je hem met de had verbind. Misschien heb je hier iets aan? Helaas heb ik deze kruising niet liggen om het uit te proberen.
Als je dit dicht krijgt, moet je de marges in wintrack verkleinen. Dit is echt veel te veel marge.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Erik Baas op maandag 06 april 2020, 19:48:39
De meeste Märklinners willen wissels open kunnen snijden.

Maar dat kan met een (al dan niet slank) Engels wissel sowieso al niet...
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Laurent op dinsdag 07 april 2020, 08:42:47
Toch wel. De C rail engelsman kan je altijd oprijden, die ligt altijd in alle richtingen op een rijweg. De K rail kan je open snijden als je vanaf de verkeerde kant erop rijdt bij de slanke, die wordt niet gepolariseerd. De korte versie beweegt allemaal contra (net als de 24620/24 bij C rail) en geeft dus altijd op alle punten een rijweg.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op dinsdag 07 april 2020, 11:36:06
Ik heb behoorlijk wat passtukjes (zeker 071's), en de ene keer gebruik ik er meer dan de andere keer. De 229+071 combo's die je bij een rijtje slanke wissels nog wel eens moet toepassen in de parallelsporen, wil ik nog wel eens vervangen door 236+064. 071's zijn op de een of andere manier altijd schaars bij mij. 236's ook nog wel vaak.
Dat komt waarschijnlijk omdat jij vrij vaak een nieuwe vloerbaan ontwerpt. Een nieuw ontwerp betekent natuurlijk andere aantallen van de verschillende korte passtukjes en ook van de 229 en 236. Omdat ik minder vaak een nieuw ontwerp maak en er meer tijd voor heb, kan ik langer puzzelen om aanpassingen te vinden die het aantal passtukjes klein houden.

In de meeste lange rechte sporen op mijn baan ligt geen enkel passtukje, soms één. Zelfs van de korte rechte sporen heeft nog niet de helft een passtukje. In totaal liggen er liggen 58 passtukjes 071, maar 53 daarvan zijn nodig voor de slanke wissels en de slanke kruising. Slechts vier dienen echt als passtukjes, een vijfde ligt nog in een zijspoor. Verder liggen er drie stuks 064, maar zoals ik hierboven (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=70661.msg1341616#msg1341616) al had geïllustreerd, is dat niet zozeer om het passend te maken maar alleen om wat meer afstand te scheppen. De 064 is nu eenmaal de kortste rechte. Als er een kortere zou zijn, had ik daar misschien wel één of meer van gebruikt.


Voor wie nog niet goed thuis is in C-rail geef ik nog een keer een overzicht van de belangrijkste situaties waar passtukjes vermeden kunnen worden:

077 + 094 = 172
094 + 094 = 188
064 + 071 + 094 = 229
071 + 071 + 094 ≈ 236
064 + 172 ≈ 236
077 + 077 + 188 = 172 + 172

Ook handig om te weten:

071 + 071 ≈ 064 + 077
077 + 188 = 094 + 172
071 + 229 ≈ 064 + 236
071 + 236 ≈ 077 + 229
071 + 071 + 071 + 071 ≈ 094 + 188
094 + 188 + 188 ≈ 236 + 236
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Erik Baas op dinsdag 07 april 2020, 14:32:29
De K rail engelsman kan je open snijden

Hee, dat wist ik niet, had het ook echt niet verwacht! #eyeopener
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: ROMiJo op dinsdag 28 april 2020, 11:29:01
...De belangrijkste bijrol is voor de V 100 2263 (https://www.marklin.nl/producten/details/article/37008), ...

Hallo Rob,
Mooi filmpje met jouw 'acteurs' ;) En ik zie bij jou dezelfde V 100 rijden die ik niet zo lang geleden -volgens de winkel 'nieuw'- op de kop heb getikt. Mijn V 100 rijdt prima, maar zo nu en dan 'verdwijnen' de geluidsfuncties opeens. Als ik de loc dan even reset (van de baan, op de baan) dan werkt alles direct weer zoals het hoort. En die loc is behoorlijk gevoelig voor vervuiling: ik moet de rails soms extra gummen anders gaat het mis met deze V 100. Ik heb hierover in een Amerikaans topic info gevonden en daar wordt over dezelfde verschijnselen gesproken en dat het o.a. zou liggen aan het feit dat deze loc maar liefst vier antislipbandjes heeft...

Welke ervaringen heb jij met deze loc?

Mvrgr,
Rob.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op dinsdag 28 april 2020, 13:53:01
 @citaat Het wegvallen van de geluidsfuncties is sporadisch wel eens gebeurd, maar ik kan me niet herinneren bij welke locs dat was. Het is zeker niet structureel, maar ik zal er voortaan op gaan letten.

De V 100 valt wel eens stil als hij heel langzaam rijdt. Dat hebben andere locs echter ook wel, dus denk ik niet dat hij gevoeliger is dan andere. Railgum heb ik niet. Af en toe een (droge) doek erover en stofzuigen, dat is alles wat ik tot nu toe heb gedaan om de rails schoon te maken. Bij een slecht contact heb ik trouwens ook wel eens een extra draadje van de rails naar de ringleiding aangelegd.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: ROMiJo op dinsdag 28 april 2020, 14:34:55
 @citaat Bedankt voor je reactie Rob. En ik zal het wegvallen van geluid (wat mij bij andere locs nooit is opgevallen) en stilvallen van de loc ook wat structureler gaan bijhouden. En het grootste deel van mijn C-rails is bijna 10 jaar oud en heeft 8 jaar liggen verstoffen. Daar wilde geen loc meer over rijden. Met een railgum haal ik heel gemakkelijk de doffe laag er af en is er niets meer aan de hand. Maar als je je rails iedere dag vertroeteld, heb je daar een stuk minder last van denk ik ;)

Mvrgr,
Rob.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: wimpietje op woensdag 29 april 2020, 05:31:23
Veel rijden is nog steeds de beste schoonmaak , maar bij mij gebeurt het ook dat er weken niet wordt gereden en dan haperen de locs nogal. Ik gebruik eerst de rail-gum , dan een soort poets schuim , dan met doek erover ( je schrikt hoe vuil die dan is, dit komt ook omdat ik in dezelfde ruimte zaag, soldeer, plak, verf etc ) en ze rijden weer. Voor de plaatsen waar ik minder goed bij kan heb ik de Lux - poets wagons
Dus: veel laten rijden is de boodschap
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: ROMiJo op woensdag 29 april 2020, 11:11:26
Met veel rijden heb ik geen enkel probleem Wim :D :thumbup:
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op donderdag 23 juli 2020, 13:21:53
(...) De derde deels: aan de rechterkant vind ik de aftakking mooi geworden, links vind ik het nog wel wat 'hoekig'. Zou dat niet mooier zijn met een slanke wissel?

Jawel, dat is mooier. Of, beter gezegd, dat wordt mooier.

Eerst probeerde ik iets te ontwerpen met een slanke wissel 24711 dan wel 24712, maar dat kwam niet zo goed uit voor het centrale rangeerterrein. Het paste wel, maar ik was niet tevreden met wat ik ervan wist te maken. De bochten waren te krap of niet vloeiend en bovendien had ik soms vrij veel passtukjes nodig. Uiteindelijk ben ik uitgekomen op een meegebogen slanke wissel, net als bij de aftakking aan de andere kant. Dankzij wat ruime bochten sluit de linker blauwe keerlus weer netjes aan.

Nu ik toch bezig was, heb ik het centrale rangeerterrein meteen maar wat verbeterd. Het langste zijspoor gebruikte ik heel weinig, daarom heb ik dat doorgetrokken. En er zijn nog weer wat meer slanke wissels: bijna alle gewone wissels zijn nu voor zijsporen. Als er nou nog eens een slanke driewegwissel en engelsman zouden zijn...
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op donderdag 30 juli 2020, 17:13:42
De ombouw is in volle gang: rails neerleggen, wissels aansluiten en de ringleidingen aanpassen. Hard werk hoor, spoor bouwen. Je zou het er gewoon warm van krijgen! Of nee, dat is het toch niet, het ís gewoon warm vandaag. Effe afkoelen dan maar en straks wat ramen tegen elkaar open zetten.

Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Laurent op donderdag 30 juli 2020, 22:12:38
Ziet er goed uit! Alleen nu nog propere connectoren tussen de diverse stukken ringleiding. En natuurlijk beeld van het geheel als het af is!
Titel: Re: Het begint klein... (allemaal draadjes)
Bericht door: speeltmettreintjes op zaterdag 01 augustus 2020, 20:49:39
Voor de ringleidingen gebruik ik Wago lasklemmen (222-413 en 222-415). Daar ben ik best tevreden over, daarmee kan ik de ringleiding gemakkelijk aanpassen. Wat wél een hoop werk is, zijn de honderden draadjes van de lasklemmen naar de rails. Misschien ben ik iets doorgeschoten, het zijn er nogal veel voor een vloerbaantje. Meestal draai ik een stuk of zes van die draadjes in elkaar en dan stop ik ze samen in één ingang van zo'n lasklem. Past prima, wel wat priegelen om te zorgen dat ze allemaal goed vast zitten. Bij het veranderen van de baan moet ik dat dus ook steeds wat aanpassen. Omdat het, afgezien van het middendeel, bijna hetzelfde blijft, valt het deze keer wel mee.

Er zijn trouwens drie ringleidingen want de baan is in twee afzonderlijke stroomkringen verdeeld: bruin voor de gemeenschappelijke massa, rode en oranje ringleidingen voor de baanstroom van de afzonderlijke stroomkringen. Die kleuren gelden ook voor de draadjes naar de rails, om te vermijden dat ik per ongeluk de beide stroomkringen weer doorverbind. Voor het aantal draadjes naar de rails maakt het allemaal niet uit.

Naast Wago lasklemmen gebruik ik ook nog wat Märklin stekertjes. Sommige wissels hebben inbouwdecoders, de rest ligt bijna allemaal dicht bij een decoder. Om de draadjes van wisselaandrijvingen en ontkoppelrails die toch nog te ver van hun decoder liggen te verlengen, gebruik ik die stekertjes. Voor een vaste baan zou ik draadjes solderen aan die te korte draadjes van de magneetartikelen maar bij een vloerbaan vind ik dat minder handig; met stekertjes kan ik gemakkelijk iets veranderen. De laatste verandering van de baan betekent vijf extra wissels, die heb ik inmiddels allemaal aangesloten.

Morgen wil ik de laatste draadjes van de ringleidingen aansluiten, daarna zal ik wat foto's maken. Dat wil zeggen, eerst rijden, dan foto's.

De nieuwe baan heb ik ondertussen al vast in de centrale gezet, het resultaat staat hier onder. Het blijft omslachtig, ik ben er een paar uur mee bezig geweest om vijf wissels toe te voegen en wat adressen aan te passen. Gelukkig hoef ik dit niet zo vaak te doen. Ik zie hier nog veel ruimte voor verbetering van de software van de CS 3.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: wimpietje op zondag 02 augustus 2020, 06:23:17
Impressionant Rob!!!! Petje af hoor. Wat betreft wijzigingen in het seinpaneel aanbrengen bij de CS3 heb ik dezelfde ervaring: een hoop werk en daar is inderdaad nog plaats voor verbetering
Nog veel plezier met je , imposante en , zeker, wel doordachte, baan .
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Laurent op zondag 02 augustus 2020, 12:30:57
Honderden? Dan denk ik dat je wel wat doorgeschoten bent ja.
Heb je in de kruisingen ook de middenleider doorgelust, naast de rail waarvoor je er altijd een draadje bij krijgt?
Titel: Re: Het begint klein... (foto's)
Bericht door: speeltmettreintjes op zondag 02 augustus 2020, 22:15:56
Alle draadjes zijn aangesloten en zowaar in één keer alles goed. Geen kortsluiting, geen wissels die afslaan in plaats van rechtdoor gaan en omgekeerd. Bij het rijden heb ik de nieuwe wissels meteen maar uitgebreid getest. Eén van m'n locs heeft af en toe wat moeite met het afslaan op een nieuwe meegebogen slanke wissel - dan hapert de loc even - maar vaak rijdt 'ie er moeiteloos overheen, net als de andere locs. Van die ene loc weet ik dat hij soms wat kuren heeft, die is aan een inspectie toe. De andere nieuwe wissels doen het prima.

@Wim: Dank je. Nu het allemaal weer werkt, kan ik me voorlopig weer uitleven met het laten rijden van de treinen :-).

Honderden? Dan denk ik dat je wel wat doorgeschoten bent ja.
Inderdaad, honderden. Exact weet ik het niet, maar gemiddeld komt het neer op aansluitingen elke meter. Eén van de redenen is dat bijna elk blok minstens één aansluiting voor massa en één voor baanstroom heeft, zelfs korte blokken. Lange hebben er natuurlijk meerdere. Ik zei al, misschien ben ik een beetje doorgeschoten.

Heb je in de kruisingen ook de middenleider doorgelust, naast de rail waarvoor je er altijd een draadje bij krijgt?
Die draadjes zijn toch voor de massa? Daar heb ik ze althans voor gebruikt. Er liggen trouwens maar drie kruisingen, gewoon omdat er maar drie verschillende zijn en ik ze wel eens wilde proberen. Dat de middenleiders onder de kruisingen niet doorverbonden zijn, maakt niet uit. Er liggen overal toch al ruim voldoende aansluitingen voor baanstroom, ook in de blokken dicht bij de kruisingen.


Tenslotte de beloofde foto's:
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Laurent op zondag 02 augustus 2020, 23:12:22
Iedere meter is wel heel veel hoor. Wij zitten met tischbahning op 4 tot 8 meter. Bij wisselstraten voer ik het nog wel eens korter uit, omdat daar veel piekvermogen gevraagd wordt, maar verder? Ik heb nu een klein baantje liggen, meter of 10 rond, dubbelspoor, zitten 2 aansluitingen op, naast elkaar, omdat mijn kabelsetje toevallig 2 aansluitingen heeft. Dat werkt voldoende om alles te voeden. Goed, liggen ook maar 12 wissels, maar wel op 3-5 meter van de aansluiting.

De draad die je bij de kruisingen krijgt is volgens mij inderdaad voor de massa. Ik heb er nog eentje bijgemaakt en die op de middenleider gezet. De engelsmannen lus ik sowieso door.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Degeluidsman op vrijdag 07 augustus 2020, 22:32:54
Goed bezig Rob  :thumbup: :thumbup:

Ook op mijn eigen baan heb ik veel stroom aansluitingen en net zoals bij jou zo’n beetje iedere meter een aansluiting.
Kwaad kan het niet en misschien slaan we door  :D
Maar ik weet nu zeker dat de aanvoer naar de baan in orde is.

De gebruikte lasklemmen zitten er hier ook tussen, netjes weggewerkt in Obo A8 doosjes.


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Het begint klein... The Ultimate Christmas movie
Bericht door: speeltmettreintjes op zaterdag 26 december 2020, 19:20:28
Even een zijstapje: Mijn zus had een klein kerstboompje meegenomen, dus moest ik daar natuurlijk wel een baantje omheen leggen. Met alle R2 bochten die ik toch niet gebruik en nog een klein beetje extra is het een hondebot geworden.

https://youtu.be/c6eluKxKkHQ
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Dirk-Jan op zaterdag 26 december 2020, 19:25:16
 :) Het is inderdaad en klein boompje, bijna op schaal met de treinen. :D
Gezellig om een treintje in de huiskamer te hebben. :thumbup: B)

Dirk-Jan
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: wimpietje op maandag 28 december 2020, 12:59:07
Ik vind die vloerbaan super hoor, geweldig. Ik zou het niet kunnen met mijn knie-protese...
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: wimpietje op woensdag 06 oktober 2021, 12:02:02
HI Rob, je bent zo druk bezig met andere hun baanplannen, geen tijd meer voor je eigen baan?
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op woensdag 06 oktober 2021, 20:49:56
Zeker wel, maar de rijmogelijkheden bevallen prima en er is dan ook niet veel veranderd. Hieronder zie je het plan van de baan zoals 'ie er nu ligt.

Rechtsachter is er een vijfde opstelspoor bijgekomen. Dat was mogelijk door de bocht in het paarse spoor iets aan te passen. Verder kon ik in het voorjaar van een forumgenoot een aantal wissels overnemen. De meeste daarvan zijn bijna aan het eind van die vijf opstelsporen gekomen. Zolang het niet helemaal vol staat, kan een loc met telex er nu een lange sleep naartoe trekken, afkoppelen en dan zelf weer wegrijden.

Hier en daar zijn nog wel wat andere minimale wijzigingen, maar die moet je met een vergrootglas zoeken. Alles bij elkaar vond ik het niet de moeite waard om er iets over te posten, maar bij deze dan alsnog.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Gebronx op donderdag 07 oktober 2021, 13:56:45
HI Rob, je bent zo druk bezig met andere hun baanplannen, geen tijd meer voor je eigen baan?

En de hulp wordt zeer op prijs gesteld!!!  :D :D :D

Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: wimpietje op donderdag 07 oktober 2021, 15:24:14
Prachtig jouw inspiratie
Heb ook locs met telex maar weet niet goed goe dat werkt met m’n cs3+ 😅
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: basjuh1981 op donderdag 07 oktober 2021, 16:17:13
 @citaat Gewoon op de touchscreen drukken bij het icoontje ;)
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: wimpietje op donderdag 07 oktober 2021, 16:49:10
Oeps, dus zo simpel…😬
Dank je wel basjuh1981 👌
Titel: Re: Het begint klein... Gelukkig nieuwjaar!
Bericht door: speeltmettreintjes op zondag 02 januari 2022, 22:36:00
Vorig jaar had ik met de feestdagen een klein baantje in de woonkamer gelegd. Dat was goed bevallen, dus dit jaar nog een keer. Het is weer een hondebot, maar nu met inhaalspoor, met alle rails die niet in m'n vloerbaan ligt, behalve bochten R1.

Op oudjaarsdag kwam nog een pakketje met een aantal wagens binnen. Die doen allemaal mee: een sneltreinset (42269), een paar platte wagens met kolensintels (46076) en een donderbus (00792-12). Aan die laatste heb ik nog een paar extra donderbussen gehangen, want eentje vond ik wat weinig.

https://youtu.be/76ZJi4mkgrw
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Trainspotter op maandag 03 januari 2022, 00:16:09
Lekker Rob.

Vrgr,
Wilko
Titel: Re: Het begint klein... een pakje
Bericht door: speeltmettreintjes op donderdag 12 mei 2022, 20:41:23
Vandaag werd er een pakje bezorgd. Wat zou daar nou in zitten?
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: wimpietje op vrijdag 13 mei 2022, 06:09:57
We zijn benieuwd.... :P
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: ACTS.zuid op vrijdag 13 mei 2022, 07:35:21
 @citaat @citaat Meer C-rail, what else.......
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: BR 66 op vrijdag 13 mei 2022, 11:22:53
Een Big Boy of een Challenger?
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: LeenVdab op vrijdag 13 mei 2022, 11:27:31
Een snoerloze stofzuiger om het vloerbaantje een beetje proper te houden?
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Wimdouwe op vrijdag 13 mei 2022, 13:14:07
Een koelkast?  ;)
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Hanzi op vrijdag 13 mei 2022, 14:59:53
Kerstboom!
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: PeBe op vrijdag 13 mei 2022, 15:08:22
We komen het niet te weten, het is een pakketje voor de buren.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: Dirk59 op vrijdag 13 mei 2022, 15:16:44
Barbecue 😅
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: frank-103 op vrijdag 13 mei 2022, 18:43:57
Breedbeeld tv?
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: h0_miessie op vrijdag 13 mei 2022, 18:50:11
Speeltje van Easy Toys ?

Groet Michel
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op vrijdag 13 mei 2022, 18:58:44
Ben begrijpt me: meer rails.

Er is zoveel moois, ik kan het niet laten om zo af en toe weer een loc of wat wagons te kopen en die wil ik toch het liefst op de baan kunnen parkeren zonder een doorgaand spoor te blokkeren. Daarom komt er een extra opstel- annex inhaalspoor bij. Het tweede plaatje toont alvast de aanzet. Over het vervolg heb ik diverse ideeën, maar ben er nog niet helemaal uit wat me het beste bevalt. Afijn, dat komt wel goed.

Overigens schiet ik m'n doel meteen weer voorbij, want behalve rails zat nog wat meer in de doos. Geen Big Boy of Challenger, maar het rijdt wel. Zodra ik klaar ben de foto's, komt dat in Show je nieuwste modelspoor aanwinsten -2022 (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=87035.0#lastPost). Daarmee staat het extra spoor alweer voor een deel vol.
Titel: Re: Het begint klein...
Bericht door: speeltmettreintjes op zondag 15 mei 2022, 23:13:42
Zodra ik klaar ben de foto's, komt dat in Show je nieuwste modelspoor aanwinsten -2022 (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=87035.0#lastPost). Daarmee staat het extra spoor alweer voor een deel vol.

Het extra spoor is nog niet aangelegd, maar het is al wel weer wat voller geworden op m'n baan. Deze zat ook in het pakketje:

(https://wiki.3rail.nl/images/6/67/M%C3%A4rklin_Rheinpfeil.JPG)

Voor wat meer foto's zie hier (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=87035.msg1472239#msg1472239) of de wiki want daar heb er een heleboel in gezet.