3railforum

Modelbaanbouw & Scenery => Elektronicatechniek => Topic gestart door: Jaap van Zuthem op zondag 26 november 2017, 15:12:38

Titel: weerstand
Bericht door: Jaap van Zuthem op zondag 26 november 2017, 15:12:38
Ik heb 5 v gelijkspanning en hierop zet ik een weerstand van 1 k ohm, dan moet  ik toch een lagere spanning meten. Normaal lukt dit altijd, waar maak ik een denkfout ?
Titel: Re: weerstand
Bericht door: Ben den Hollander op zondag 26 november 2017, 15:14:24
Wat hangt er nog meer aan?
Titel: Re: weerstand
Bericht door: Haradigi op zondag 26 november 2017, 15:16:26
Ben bedoelt welke "belasting" je hebt aangesloten.
Bij alleen een Universeel meter loopt er nagenoeg geen stroom dus je meet dan altijd 5Volt

groet
Harald
Titel: Re: weerstand
Bericht door: Jaap van Zuthem op zondag 26 november 2017, 15:16:56
Aan de 5 volt heb ik alleen een kroonsteentje en daarin de weerstand en dan weer naar een ander kroonsteentje
Titel: Re: weerstand
Bericht door: Sprinter op zondag 26 november 2017, 15:18:36
Alleen als je een stroomverbruiker aansluit b.v. een ledje kun je een spanningsval meten.
Nu meet je aan een open spanning

Groetjes
Titel: Re: weerstand
Bericht door: Haradigi op zondag 26 november 2017, 15:18:42
Als je alleen een verlengsnoer in een wandcontactdoos steekt gebeurt er ook niets.
Titel: Re: weerstand
Bericht door: Jaap van Zuthem op zondag 26 november 2017, 15:21:23
Stom, daar zit m'n denkfout. Ik heb al heel wat keren een flashledje aan gesloten en altijd gaat het goed. Ik wilde deze keer van te voren meten en deed dit fout. Bedankt voor het meedenken.
Titel: Re: weerstand
Bericht door: VT601 op zondag 26 november 2017, 19:25:13
Je kunt met de multimeter natuurlijk wel de weerstand meten (uiteraard met de juiste stand van de keuzeschakelaar)

John