3rail Forum

Modelbaanbesturing & Software => PC Besturingsoftware => Topic gestart door: Kaleb op maandag 20 februari 2017, 18:54:43

Titel: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Kaleb op maandag 20 februari 2017, 18:54:43
Nu de beslissing is genomen om geheel digitaal te gaan rijden met de een DR5000 centrale (DCC) gekoppeld aan de PC komt de vraag: welke besturingssoftware?

Graag had ik een poll willen starten welke software jullie aanbevelen aan starters om het overzichtelijk te houden met de argumenten hiervoor in het topic.
Uiteraard is een deel persoonlijke voorkeur en een deel is gebaseerd op de plussen en minnen waaronder kosten. Het kosten oogpunt wil ik daarom niet relevant beschouwen.
Een discussie welke software beter is heeft geen zin want in grote lijnen kunnen ze hetzelfde.

Ik heb wel het idee dat hier grotendeels Koploper en in iets mindere mate iTrain gebruikt wordt. Van alle 3 heb ik de (demo) software gedownload.

Met andere woorden: wat gebruik je en waarom? Wie durft?
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: ronaldk op maandag 20 februari 2017, 19:28:48
Hallo Henk,

Je geeft het zelf al aan:

Uiteraard is een deel persoonlijke voorkeur en een deel is gebaseerd op de plussen en minnen waaronder kosten.

Sommige mensen varen te veel op anderen omdat die zeggen dat iets beter of mooier is zonder eerst onderzoek te doen. Het beste is gewoon alle drie de programma's zelf uit te proberen. Binnen de (demo)versies is een aardig beeld van het programma te krijgen. Zelf onderzoek is beter dan "horen van" of op "advies van"....

Het kosten oogpunt wil ik daarom niet relevant beschouwen.

Niet iedereen wil of kan een bepaald bedrag uitgeven voor software. Dan is de kosten een zekere relevante factor. Zeker omdat je maar één "gratis" programma wil vergelijken met twee betaalde programma's.

Een discussie welke software beter is heeft geen zin want in grote lijnen kunnen ze hetzelfde.

80 tot 90% van de gebruikers komen niet verder dan maximaal 50% van de functies van de softwarepakketten. Binnen die 50% zit het standaard werk dat de grote groep gebruikers nodig heeft. Zoek je iets specifiek dan zie je de echte verschillen tussen de pakketten.

Met andere woorden: wat gebruik je en waarom? Wie durft?

Ervaring met 2 van de 3 programma's. Ieder programma heeft zijn voor en nadelen. Denk dat het te specifiek is om aan te geven waarom ik een bepaald programma gebruik. Bij alle twee de programma's gebruik ik maar iets van maximaal 50% van de mogelijkheden.

Dus waarom maar deze 3 programma's en niet andere programma's, zoals rocrail of traincontroller willen vergelijken? Hoe kom je aan dit lijstje?

Groeten Ronald.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: MvdW op maandag 20 februari 2017, 19:55:04
Beste Henk,

Ik durf wel een reactie te geven. Iedereen zal wel een eigen criteria lijstje hebben en afhankelijk welke criteria men vervolgens een hoge prioriteit gegeven heeft, komt er wel een voorkeur uit. Daarnaast geldt "meerdere wegen leiden naar Rome" en iedereen heeft zo zijn eigen ervaringen en het geheel is ook afhankelijk welke centrale men heeft.

Zelf heb ik sinds november 2016 iTrain gekocht. Daarvoor gebruikte ik geen PC besturingssoftware maar uitsluitend de CS2. Voor mij viel Koploper af, omdat (naar ik had vernomen) dit programma niet meer of volledig werd doorontwikkeld of ondersteund. Later heb ik begrepen dat dit programma en de CS2 ook niet samen gaan. Ik vergelijk het met de updates die op de iPhone komen. Heb je een iPhone 4 dan wordt vanaf een bepaalde iOS het apparaat ook niet meer geüpdatet en je kan bepaalde nieuwere versies van apps dan ook niet meer gebruiken.

Daar staat dan weer wel tegenover dat Koploper gratis is en voor iTrain moet je betalen. De Railz in Rotterdam schijnt ook gebruik te maken van Koploper (heb ik gehoord), dus het functioneert verder goed. Mijn eigen ervaringen met iTrain zijn prima en bij het testen van het programma op mijn testbaan kon ik uiteindelijk op de cm nauwkeurig mijn treinen laten stoppen (zelfs in blokken met slechts 1 terugmelder).

Wellicht handig om eens bij een hobbyclub te gaan kijken die beide programma's gebruiken zoals "Hobby in praktijk" in Werkendam.

Maar nogmaals het is voor ieder zeer persoonlijk en voor ieder argument voor is er altijd wel iemand die daar weer een tegenargument op heeft.

Ben overigens wel benieuwd naar de poll.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Kaleb op maandag 20 februari 2017, 20:26:29
Dus waarom maar deze 3 programma's en niet andere programma's, zoals rocrail of traincontroller willen vergelijken? Hoe kom je aan dit lijstje?

Dit waren voor mij inmiddels bekende kreten. Ik ben gewoon op zoek naar eerlijke plussen en minnen van de software om op basis daarvan proberen een keus te maken voor mezelf ;)
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Kaleb op maandag 20 februari 2017, 21:30:53
Wellicht handig om eens bij een hobbyclub te gaan kijken die beide programma's gebruiken zoals "Hobby in praktijk" in Werkendam.

Vanuit Zuid-Limburg is het hele land niet in de buurt.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Anne W op maandag 20 februari 2017, 22:39:29
Beste Henk,

Ik kan je maar één ding aanbevelen: op 25 en 26 maart zijn er bij de MSG/Den Bosch de Model Spoor Dagen, doe de investering en stap in de auto of de trein en kom met de mensen praten, zowel iTrain als wel Koploper en ook Traincontroller zijn in gebruik.

Overigens zijn er in de software wereld geen eerlijke (lees neutrale) plussen en minnen, want het hangt erg af van wat jij een plus of een min vindt, bijvoorbeeld, iTrain ontwikkelt een optie die controleert of jij alles wel goed ingevuld hebt, prachtig natuurlijk, maar het betekent ook dat jij minder nadenkt over hoe je baan in elkaar steekt en hoe jij het wilt laten rijden, iets wat anderen liever helemaal zelf bepalen.

Dus geef ik Ronald gelijk, onderzoek, test en praat met mensen om te bepalen welk programma het beste bij jou past.

Groet, Anne W
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Wilco69 op dinsdag 21 februari 2017, 13:23:40
Ik heb vrij lang koploper gebruikt, en er is zeker goed mee te werken met diverse centrales, maar door het ontbreken van doorontwikkeling (alleen foutjes worden er nog uitgehaald, maar nieuwere centrales niet meer ondersteund) heb ik gekozen voor een pakket, wat mee gaat met de tijd en de ontwikkelingen.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Kaleb op dinsdag 21 februari 2017, 13:39:06
Ik zal dat in de gaten houden Anne. Dank voor de tip.

Ik denk zelf dat de ervaringen van andere gebruikers belangrijk zijn in het nemen van een beslissing als je zelf nog geen ervaring hebt.
Vandaar dit draadje
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: KdeB op dinsdag 21 februari 2017, 14:08:03
Henk

Je moet je afvragen wat wil ik automatiseren en kan dit met jouw software keuze. van blok naar blok rijden kunnen ze allemaal maar mijn keuze is op koploper gevallen omdat ik gebruik maak van;
Dynamische bloklengte in het schaduwstation, Loc wissel- en omloop in het Kopstation, A en B sporen in het doorgang station, trein
beïnvloeding middels variabele- en vaste routes, logische- en speciale acties enz., hierin onderscheidt Koploper zich wel tov andere pakketten.
Succes met je keuze

Groet
Koos
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Degeluidsman op dinsdag 21 februari 2017, 18:02:01
Ook hier een tevreden koploper gebruiker.
Dat de software niet verder ontwikkeld wordt klopt niet, recentelijk is er een nieuwe versie gelanceerd.

Je moet zelf ondervinden wat het beste bij je past.


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Wheels op donderdag 23 februari 2017, 12:31:48
Hoi allemaal,

Ik gebruik naar alle tevredenheid al jaren iTrain.

Waarom?

Heel simpel omdat ik destijds een Marklin CS2 had die in 2009 niet kon communiceren met Koploper. Was dat wel mogelijk geweest had ik vanwege de kosten voor koploper gekozen.

Nu al weer een tijd met de ECoS 50200 aan de slag en nog steeds tevreden met iTrain.
Ik kan niet vergelijken welk programma op welke punten beter of minder is.

Wat ik prettig aan iTrain vindt is de permanente ontwikkeling door Xander. De gebruikers van iTrain dienen regelmatig verzoeken / verbetervoorstellen in die meestal worden meegenomen in een volgende release.


Gr Matje
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: henkwitteveen op donderdag 23 februari 2017, 18:01:52
 8o 8o
Maandag i-Train gekocht, waarom??
Het werkt samen met CS2 zodat het MFX protocol gebruikt kan worden
Voor een heel acceptabel bedrag kan je in Zwolle bij PicommIT een cursusdag bijwonen voor de basis.

Het begrijpen van het bloksysteem kost even wat inzet maar een beetje bijdehand komt daar wel uit!

 :idea:
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: mphoi op donderdag 02 maart 2017, 01:33:42
Begin 2010 heb ik iTrain versie 1.3 aangeschaft. Xander was bereid om mijn opmerking over eindschakelaars op de wisselmotoren mee te nemen in de beveiliging. Dat heeft hij toen bij versie 1.5 perfect uitgevoerd. In 2013 zijn er bij twee verbeteringen van versie 2.1 een paar slordigheidjes bij die terugmelders opgelost. Bij versie 4 (okt. 2016) was helaas voor 3railrijders de zo belangrijke vrijgave van het vorige blok door de eerste bezetmelder in een (vervolg)blok verdwenen. Dat kwam omdat er meer met positierijden gedaan wordt. Begin dit jaar is dat in versie 4.0.3 opgelost. Je kunt dat terugvinden bij: Nieuwe release van iTrain beschikbaar: - Bug fix: Vrijgavemelder doet het weer.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: pjotterke op donderdag 02 maart 2017, 07:41:11
Goedenmorgen Henk

Ik rij al jaren naar volle tevredenheid met Koploper. Heb ooit jaren geleden (volgens mij zelfs in de vorige eeuw  :D) een Märklin Interface bij mijn 6021 gekocht en was toen opzoek naar een programma waarmee ik treinen kon besturen en stuitte op Koploper (de tijd dat je nog moest registreren voor een volledige versie). Sindsdien daar altijd bij gebleven,waarom iets anders.....??

Nadeel van mijn combinatie, de 6021 kan (voor zover ik weet en links en rechts heb gelezen) maar 14 stappen aansturen voor de motor en ben je beperkt tot 4 extra functies (nu er tegenwoordig 10,11,12,13 of zelfs nog meer extra functies op een loc kunnen zitten ben je wel wat beperkt. MAAR dat staat volgens mij los van Koploper)

Koploper vind ik gewoon weg een fantatisch pakket, en zoals Ronald ook al aangeeft, ik denk dat ik nog lang niet alle mogelijkheden heb gebruikt die Koploper mij biedt, ondanks dat ik al vele versies mee draai ken ik ze  lang nog allemaal niet, er kan wellicht veeeeeel meer mee dan ik tot nu toe gebruik, vind ik dat bezwaarlijk? Nee (nog steeds niet). Zo af en toe lees je wat en denk je van "goh kan dat ook....." en probeer je eens wat.

Ik blijf dit volgen. WANT ik ben nog op zoek naar hoe ik mijn locs toch kan ijken met 28 stappen ZONDER een gehele nieuwe centrale te moeten kopen, en toch gebruik kan blijven maken van de Märklin interface, de 6021 EN koploper..... wellicht weet iemand hiervoor een oplossing (of is de enige oplossing een geheel andere centrale........)

Verder sluit ik mij aan bij de "algemene" opmerking. Het is geheel persoonlijk, wat je wil. Ieder programma heeft wel zo zijn voor- en nadelen. Je kunt inventariseren en turven wie wat gebruikt maar of je daar dan de conclusie uit kunt trekken dat centrale XYZ beter is dan ABC en programma EFG beter is dan NOP ????

Peter
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Anne W op donderdag 02 maart 2017, 09:44:02
Beste Peter,

De 6021 kan geen 28 stappen, zelfs geen 27 halve stappen, een IB ook niet, ik denk dat je eens rond zou moeten kijken naar een Tams Easy Control, die zijn nu "ouderwets" geworden door de komst van een nieuw type met o.a. besturing via de handy.

Groet, Anne W
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Has-bls op donderdag 02 maart 2017, 09:56:15
Dag Henl,

Ik heb destijds ook iTrain aangeschaft na ook Koploper bekeken te hebben. Voor mij persoonlijk smoelt iTrain prettig en zo ook in gebruik.

Ben echter nog aan het bedenken om ook eens in Modelstellwerk te gaan oriënteren. Daar hangt echter een fors prijskaartje en zeker de Zwitserse variant.

Het is je eigen gevoel Henk wat je er op los moet laten onder het mom "wat oogt voor mij prettig en hoe voelt het aan op eerste gezicht" oftewel look-and-feel. En dat is heel persoonlijk, los van het feit of je het dan de investering waard vindt.

Anne schrijft MSG te Den Bosch. Prima vereniging op je licht op te steken! Daarnaast: als je even gas doortrapt zit je ook zo in Werkendam. Verder sluit ik me aan bij Anne:  doe de investering en stap in de auto of de trein en kom met de mensen praten (al is Werkendam zeer slecht met OV bereikbaar .....).

Succes en wijsheid met je beslissing,

Groeten,
andere Henk
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: pjotterke op donderdag 02 maart 2017, 10:08:46
Hoi Anne

Dat wist ik dat ie dat niet kon. Maar ik meen ooit ergens gehoort te hebben of gelezen dat : ijk je loc bij een mede railhobbyist die de juiste centrale heeft voor 28 stappen , (of koop goedkoop een 2-de hands CS) , de loc wordt ingesteld en daarna neem je hem terug naar de eigen omgeving en je rijdt "vrolijk" verder.

Niet meer dan 4 functies kan ik min of logisch begrijpen maar geldt dat dan ook voor die 28 stappen. De 6021 kan het gewoonweg niet, ook al heb je de loc zo geijkt?

Wil ik 28 stappen en meer functies zit er niks anders op dan naar iets anders om te kijken.....

In elk geval bedankt voor je reactie  :thumbup: :thumbup:

Peter
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Kaleb op donderdag 02 maart 2017, 10:17:02
voorlopig heb ik gekozen voor koploper. Het heeft een gunstige prijs (gratis) en een hele uitgebreide NL handleiding. Inmiddels al druk bezig geweest en de instellingen komen (samen met de handleiding) redelijk eenvoudig over. De mogelijkheden die ik niet of later denk te gebruiken, zie ik later wel. Mochten er functies zijn die ik denk nodig te hebben en niet in koploper zit, kunnen we altijd nog verder kijken naar een betaald pakket. Iedereen bedankt voor het meedenken. Voor mijn gevoel was het zeker GEEN oeverloze discussie ;)
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Anne W op donderdag 02 maart 2017, 10:47:08
Beste Peter,

Ik zou dat niet weten, het lijkt me sterk maar het is natuurlijk het een onderzoekje door jou waard.

Groet, Anne W
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: pjotterke op donderdag 02 maart 2017, 11:23:38
Hoi Anne

Ik ga kijken wat ik hier kan betekenen...... :)

Verwacht overigens niet binnen 1 dag een antwoord, ik zal links en rechts ook moeten informeren......

Zijn er overigens 3rail forum leden in de regio Kop van Overijssel die óók met Koploper rijden maar met een andere digitale centrale dan ik (Mä6021 en interface) die hier wellicht een helpende hand zou kunnen zijn? 

Ik bedoel een loc ijken op die configuratie dus met 28 stappen zeg maar, zodat ik bij mij thuis dan weer kan testen op mijn "hardware".  Om te zien of dat wat ik ergens gelezen/gehoord heb klopt.

En die bevindingen hier weer kan delen......

Zo ja, en je zou willen helpen, stuur dan even een pb-tje.......

Peter
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Janvis op donderdag 02 maart 2017, 11:58:54
Het ijken van je treinen met een andere centrale in volledig onzinnig.

Wat koploper doet is het volgende, het laat een trein tussen twee bezetmelders heen en weer rijden. Jij hebt koploper verteld wat de afstand tussen de melders is (inc. de lengte van 1 melder) en koploper kijkt hoe lang de trein er bij elke stap over doet om van de eerste melder naar de tweede te rijden en deelt dan de afstand door de tijd en berekend daar aan de hand van de schaal een snelheid. Als jou centrale maar 14 stappen kent heeft het geen zin om met een andere centrale de treinen te gaan ijken want koploper kan met jouw centrale toch niet de tussenliggende stappen gebruiken. Ook kan het zijn dat de spanning van een andere centrale net even anders is dan de spanning van jouw centrale en dan heb je ook al weer verschillen.

Wil je de volle 28 stappen benutten dan zul je toch echt een andere centrale moeten gaan aanschaffen, maar ook dat hoeft je niet de kop te kosten natuurlijk, er zijn genoeg tweede hands exemplaren te vinden van wat voor fabrikant dan ook.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: pjotterke op donderdag 02 maart 2017, 13:47:50
Rob, Janvis

Kort, bondig en een duidelijk antwoord......  :thumbup:

Peter
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Anne W op donderdag 02 maart 2017, 13:56:11
Beste Peter,

Ik vermoed het, maar "meten is weten".

Groet, Anne W
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: pjotterke op donderdag 02 maart 2017, 16:33:32
Klopt Anne

Ik leg me er ook nog niet  helemaal bij neer hoor  :).

Er zijn genoeg andere centrales, moet alleen even kijken wat bij mij past zeg maar. Het moet in elk geval "compatible" zijn met koploper. Koploper die ik (voorlopig) niet de deur uit. De Märklin producten CS vallen dan al af, iTrain voor mij ook.

O ja en nog vergeten te melden. ik heb boosters van Rainer Luessi http://www.stayathome.ch die moet ik wel kunnen blijven gebruiken  :P
(die overigens knap duur is geworden, in 2006 2 boosters gekocht voor ?205, nu kost ééntje alleen al ?190 had ik er toen maar meer gekocht  :P) En de wissels doe ik met servo's en decoders van http://www.miniatuura.nl/.

Dat wil ik niet gaan vervangen........ :|

Seinen enzo heb ik nog niet.....(ja wel op de plank liggen maar nog geen "besturing")


Peter
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Kaleb op donderdag 02 maart 2017, 16:56:37
Ik heb gekozen voor de Digikeijs centrale. Nadeel is alleen dat ie uitsluitend dcc praat. Dus wat locs van andere decoder voorzien. Koppelt goed met koploper.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: 44er op donderdag 02 maart 2017, 18:16:10
Beste Peter,
De 6021 kan geen 28 stappen, zelfs geen 27 halve stappen, een IB ook niet,

Groet, Anne W

Beste Anne W, zo ziet mijn IB eruit met twee van de mogelijkheden, .......

Gr. Jan
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Charlie op donderdag 02 maart 2017, 20:50:23
Klopt, maar dat is voor DCC niet voor MM.

Gr.  Charlie
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Anne W op donderdag 02 maart 2017, 22:43:33
Beste Peter,

Je boosters kun je blijven gebruiken omdat ze aangestuurd worden door de railspanning/data van je centrale, behalve bij de Tams want die heeft geen interne booster, dus dan moet je een "tussenbooster" tussen de Tams en je boosters hangen.

Het komt overeen met mijn situatie, ik heb een LDT DB2 booster aangesloten op mijn Raptor (ook geen interne booster), deze levert dus het signaal voor mijn grote Edits booster, daarnaast stuurt/bekrachtigt hij ook mijn magneetartikelen, werkt nu al meer dan 10 jaar vlekkeloos, de booster zelf nu al 20 jaar.

De IB kan een kandidaat voor je zijn, maar de IB1 kan alleen Motorola op 14 stappen, de IB2 denk ik ook.

Overigens rijden nu 2 van mijn 19 loks op DCC, de rest op Motorola 27 halve of 28 hele stappen, een LDT seindecoder draait nu als test voor de combinatie Raptor/OC32 op een hoger DCC adres.

Groet, Anne W
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: pjotterke op vrijdag 03 maart 2017, 09:42:20
Dag Anne

IB is waar ik ook aan zat te denken maar moet even kijken hoeveel stappen enzo, de decoders zijn deels multiprotocol en een aantal alleen (nog) motorola.......

Edits booster, dat is toch van de electuur van heeeel lang geleden? Ik heb dat boek ergens, dat was ergens aan het begin van het digitale tijdperk.  :thumbup:

Peter
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Anne W op vrijdag 03 maart 2017, 10:56:21
Beste Peter,

De IB is een goede centrale, als je het niet erg vindt dat er loks zijn die op 14 stappen rijden dan is er geen probleem, wel, geloof ik, met Loconet werken, er zijn genoeg verhalen over resets en problemen met terugmeldingen.

De Edits booster is van dik een jaar of twintig geleden en zo lang draait hij bij mij al zonder een verkeerde kik te geven, ook de grote Märklin Baan van de MSG/Den Bosch draait er al zo lang op.

Het Edits systeem is een digitaal systeem ontwikkeld door hobbyisten, n.a.v. het Märklin systeem, in de tijd dat elektronica ook nog een hobby was.

Groet, Anne W

Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: pjotterke op vrijdag 03 maart 2017, 11:22:10
IB Basic 9999 Decoderadressen, 128 rijstappen. De Intellibox Basic ondersteunt alle adressen en rijstappen van de verschillende decoderfabricaten. bron https://hobbytime.nl/wp-content/uploads/sites/3/2017/01/Intellibox-basis-handleiding-NL2.pdf

IB II 9999 Decoderadressen, 128 rijstappen. De Intellibox II ondersteunt alle adressen en rijstappen van de verschillende decoderfabricaten. bron https://hobbytime.nl/wp-content/uploads/sites/3/2017/01/Intellibox-basis-handleiding-NL2.pdf

Alleen de aansluitingen voor terugmeld module en booster zoals ik heb alleen bij IB II

De prijs (nieuw) rond ?310 resp. ?440 (waauuww) om zo'n investering te doen (op MP geen 2-de hansje gevonden tot nu toe d.w.z. niet in mijn buurt) voor "alleen" 28 stappen en meer functies..............

Edits ja dat was in het begintijdperk van digitalisering weet ik nog goed, heb dat boek toen ook gekocht omdat ik ook digitaal wilde, wilde die booster maken maar ja hoe maak je zo'n printplaat thuis (internet was er nog niet echt, alleen die BBS-en waarop je nog moest inbellen) die k83 printjes heb ik wel zelf gemaakt destijds, eerst na tekenen dan op een koperplaat lijntjes plakken en een beetje etsen. Die booster was me destijds iets te ingewikkeld om te doen  :D

Peter
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Anne W op vrijdag 03 maart 2017, 11:26:44
Beste Peter,

Lezen van "reclame" uitingen is een vak apart, ja de IB kan dat wel, indien het specifieke digitale systeem en dus de decoder het ook kan.....

Groet, Anne W
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: nobody op vrijdag 03 maart 2017, 11:32:27
Bron (PDF) ===> klik (https://hobbytime.nl/wp-content/uploads/sites/3/2017/01/Intellibox-basis-handleiding-NL2.pdf)
Betreft:  IB 2.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Anne W op vrijdag 03 maart 2017, 13:29:09
Beste Rob,

Natuurlijk behalve dat de automatiseerders adviseren de massatraagheid in de decoder op nagenoeg "0" te zetten.

Groet, Anne W
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: wissels op vrijdag 03 maart 2017, 13:45:17
Beste Rob,

Natuurlijk behalve dat de automatiseerders adviseren de massatraagheid in de decoder op nagenoeg "0" te zetten.

Groet, Anne W
Hallo Anne W,

ik blijft het een slecht advies vinden die ik niet ondersteun, een loc remt minder mooi af, bovendien wordt het remgeluid bij een Soundloc door een dergelijke instelling uitgeschakeld, de snelheid in de decoder moet echter wel sneller af kunnen remmen dan dat de software de loc afremt om doorschieten te voorkomen,

met vriendelijke groet,

Walter
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Anne W op vrijdag 03 maart 2017, 15:30:42
Het leven is vol compromissen.

Groet, Anne W
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: lucdiels op zondag 05 maart 2017, 13:58:34
Beste Kaleb,

waarom probeer je de gratis demo versie van Windigipet niet eens uit. Die kan wel niet alles maar je krijgt een goed beeld van hoe die software werkt.
Ik gebruik de volledige versie van Windigipet 2015 en ben daar heel tevreden over in samenwerking met mijn CS2. De mogelijkheden zijn enorm. Zo lees je ook eens een mening over Windigipet tussen al die andere hier. Het grote voordeel van Windigipet is een enorm sterk forum waar je met alle vragen terecht kan.

Groetjes

Luc
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Timaximus op woensdag 08 maart 2017, 12:22:55
Ik kan Win-Digipet aanbevelen. Mooi compleet pakket en eenvoudig in gebruik.

11 jaar geleden kreeg ik via een lokaal forumlid het advies om eens naar WDP te kijken. En heb het na een korte leessessie aangeschaft. Geen moment spijt van gehad.

MvG,

Timaximus

Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Haradigi op woensdag 08 maart 2017, 13:56:26
Hi Henk,

Heb nog steeds niet gekozen tussen Koploper, ITrain of Traincontroller.
ITrain wordt het denk ik niet en een kleine kans voor Koploper.
Denk dat het dus Traincontroller wordt staat nu met 60 punten (van de 100) bovenaan mijn lijst.
Allemaal hebben ze voor- en nadelen maar TC is "echt" heel makkelijk in gebruik.
Er staan video leer filmpjes op Youtube.
Zou zeker dit programma eens "bekijken".

groet
Harald
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Ben den Hollander op woensdag 08 maart 2017, 14:46:23
 @citaat Wat is "60 van de 100 punten", heb je een objectieve manier van vergelijk en hoeveel "punten" hebben iTrain en Koploper dan?

Gr, Ben.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: feniks op woensdag 08 maart 2017, 14:55:54
60 op de schaal van Emotie!  :P
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: kloppie op woensdag 08 maart 2017, 15:04:24
Je weet niet wat je mist met Itrain. Gemakkelijk en reuze interessant
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Haradigi op woensdag 08 maart 2017, 15:09:38
Hi Ben,

Leuk dat ik je hier weer tegen kom.
Verder denk dat jij best begrijpt wat ik bedoel met mijn punten verdeling en deze verdeling is niet wetenschappelijk verantwoord.
Mogen ook percentages, peilingen of zetels zijn.  ;)

groet
Harald
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Ben den Hollander op woensdag 08 maart 2017, 15:12:39
Mijn vraag is oprecht Harald: hoe komt je tot zo'n vergelijk?
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Simon BR39 op woensdag 08 maart 2017, 15:14:52
Wat ook n beetje t probleem is met zo'n discussie, wie heeft nu bijvoorbeeld met elk programma zeg 2 á 3 jaar ervaring? (zeg niet dat niemand dat heeft hier, maar als je zelf moet kiezen...)
Iedereen stopt een heleboel kosten in een specifiek programma (geld, maar vooral tijd) en dan ben je best wel biased t.o.v. andere programma's.
Dat zie ik bij mezelf terug, ik ben bekend met iTrain, als ik dan andere programma's zie denk ik, pfff, wat ingewikkeld. Terwijl je weet dat dit waarschijnlijk reuze meevalt als je er een tijd voor gaat zitten...
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: KdeB op woensdag 08 maart 2017, 15:16:05
Ik weet wat ik mis in Itrain, daarom rijdt ik met Koploper
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: nobody op woensdag 08 maart 2017, 15:25:26
Goedt zo...
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Simon BR39 op woensdag 08 maart 2017, 15:33:51
Goedt zo...


Goedt = niet goed  :D
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Ben den Hollander op woensdag 08 maart 2017, 15:55:02

Wat ook n beetje t probleem is met zo'n discussie, wie heeft nu bijvoorbeeld met elk programma zeg 2 á 3 jaar ervaring?


Ik niet en dat blijft ook zo. ;)

Een vergelijk kun je echter wel maken op basis van objectieve feiten / spec's, ik begrijp dat Harald zo'n oefening heeft gedaan want hij heeft zegt hij "punten uitgedeeld".

Gr, Ben.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Anne W op woensdag 08 maart 2017, 17:22:07
Jammer, de modelspoor hobbyist is geen objectief mens, nooit geweest, kijk maar naar de "vete" tussen 3-rail en 2-rail.

En dan heb ik het nog niet over mijn systeem gehad.......

Ben, welkom terug.....

Groet, Anne W
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Freak op woensdag 08 maart 2017, 17:49:56
Wat ook n beetje t probleem is met zo'n discussie, wie heeft nu bijvoorbeeld met elk programma zeg 2 á 3 jaar ervaring? (zeg niet dat niemand dat heeft hier, maar als je zelf moet kiezen...)
Tot voor een paar jaar altijd gebruik gemaakt van Train Controller. Hiernaast ook veel met Koploper gewerkt. Met beide programma?s jarenlang ervaring opgedaan. Zou ik nu opnieuw beginnen (ben al lang gestopt) wordt het weer Train Controller.


Mvg,
Peter
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: wissels op woensdag 08 maart 2017, 18:05:01
Hallo,

ik rij om de beurten met iTrain, Koploper, Windigipet en Railroad & Co. en in het verleden ook andere programmatuur, ben ik toe aan een nieuwe uitdaging dan schakel ik van programma. Uiteindelijk doen ze allemaal hetzelfde en dat is treinen van A naar B sturen volgens een logische volgorde van bezetmelders en wisselstanden. Toch om de trein op de cm. nauwkeurig te stoppen, deadlocks te voorkomen en zonder foutmeldingen uit de programmatuur zelf uren lang foutloos te draaien.

Ben al jaren bezig om de boel volledig probleemloos te laten draaien tot in de verste uithoeken van de baan, al hoewel de 100% perfectie mij nog na jaren niet gelukt is.

Veranderingen in de baan geven soms uitdagingen, waaruit blijkt dat niet ieder programma even goed doordacht is en alles tot in de uithoeken mee veranderd, en je terug moet denken wat waar ingesteld stond.

met vriendelijke groet,

Walter

Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: JoBe op woensdag 08 maart 2017, 18:29:27
@citaat @citaat En dan de grote vraag : waarom ?

Inderdaad, dat zou ik ook wel willen lezen.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Ben den Hollander op woensdag 08 maart 2017, 18:47:48
Henk ook.........
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Janvis op woensdag 08 maart 2017, 19:52:27
Het is en blijft lastig met al die programma's, tevens is het soms nog best een gevaarlijke discussie omdat de emoties soms hoog oplopen is al meerdere malen gebleken.

Zelf ben ik een zeer vervend koploper gebruiker, het programma heeft voor en nadelen. Nadelen zouden kunnen zijn dat het enige moeite kost om het programma te leren doorgronden. Ook moet je een beetje handig zijn met logica om de speciale en logische actie's te kunnen begrijpen om er het maximale uit te kunnen halen. Wel is het zo dat wanneer je daar eenmaal handig mee bent het programma gehakt maakt van ieder ander programma en de mogelijkheden letterlijk oneindig worden. Dan is er het grafische verhaal, daarop scoort koploper heeeeel erg weinig punten maar het laat wel datgene zien wat je graag zou willen zien, maar het is niet zo mooi als bij andere programma's.

Als ik de voordelen afweeg tegen de nadelen (en ik zal eerlijk zeggen dat ik redelijk handig ben met logica omdat ik daar vanuit de elektronica ook veel mee te maken heb en daarmee heb je bij koploper absoluut een voordeel) ik me soms bijna niet kan voorstellen dat mensen geld (en soms best veel) neerleggen voor een programma die het moet afleggen tegen een programma dat notabeen GRATIS is.
Oke, centrale's als de cs 2 en 3 worden niet ondersteund dus als je in het bezit bent van 1 van die centrale's dan wordt het natuurlijk een ander verhaal maar in alle andere gevallen blijf ik het soms bijzonder vinden...

Dit is trouwens maar gewoon mijn mening hé, niemand moet zich aangevallen voelen ofzow. Wat de één niet lust kan de ander zich soms misselijk in eten en zo gaat het natuurlijk ook met onze hobby. De één vind iets compleet onzin terwijl het voor de ander erg belangrijk kan zijn, maar dat wil niet zeggen dat we het over alles eens hoeven te zijn ;-)
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Haradigi op woensdag 08 maart 2017, 19:52:39
Hi

Zoals eerder vermeld geen wetenschappelijk onderzoek gedaan.
Wel van de feiten heb ik de spec's, de specifieke wensen en ook de prijs naast elkaar gezet.
Veel meegekeken bij spoorgenoten en nu heel dichtbij, als inhaalslag, ook Traincontroller.
Verder een beetje met de programma's gespeeld.
Iedereen zal ongetwijfeld met zijn keuze tevreden zijn dat zal ik t.z.t. ook.

groet
Harald
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: feniks op woensdag 08 maart 2017, 20:02:44
ik ben een echte iTraingek....100% helemaal top en alle andere programma's zijn dat niet ....en dat geef ik een score van 60. :P
jaja puur emotie en zonder enige objectiviteit. B)
Het is wel bijzonder om te zien hoe een simpele vraagstelling evolueert in een typisch nederlandse calvinistische discussie over oa het onderbouwen van een keuze.
krijg ik nu een hoop bagger over me heen ?    :?
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Ben den Hollander op woensdag 08 maart 2017, 20:34:23

krijg ik nu een hoop bagger over me heen ?    :?


Nee, waarom zou dat?

Gr, Ben.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: feniks op woensdag 08 maart 2017, 20:44:55
Citaat
Nee, waarom zou dat?
laten we zeggen ervaringsdeskundige
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Timaximus op woensdag 08 maart 2017, 20:46:07
Vermoed dat Koploper de beste keus is. 

Die maakt immers gehakt van alle andere modeltrein besturing applicaties. :)

En is bovendien gratis.   :thumbup:

Maar wil je snel resultaat zonder test ovaaltje en heb je ?449,- over voor een alternatief dan is Win-Digipet een goede tweede.

MvG,

Timaximus
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Simon BR39 op woensdag 08 maart 2017, 20:59:39
Zat net nog te denken, waarom is dit nu zo'n issue. (?)
Eigenlijk een inkoppertje.... Voor elk wat wils. Neem de auto of telefoon industrie, ook daar is het afwegingen maken. Prijs, mogelijkheden, gebruikersgemak, you name it. Ik vermoed dat ik dankzij iTrain vrij 'snel' een werkende baan met terugmelding voor elkaar krijg (zover mn baan klaar is). In koploper kost MIJ dat misschien meer moeite. Is dat omdat iTrain dan beter is? Niet per se, maar het 'ligt' mij waarschijnlijk wel beter...
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: feniks op woensdag 08 maart 2017, 21:01:20
maar wil je grafisch gezien een superieur, gemakkelijk en goedkoper programma...kies dan voor iTrain .
tis net een reclameblok  >:-D
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Anne W op woensdag 08 maart 2017, 21:46:16
Nee, ik ga niet mee doen, wellicht vraag ik mijn blinde mede-modelspoorder om mee te gaan doen, maar aangezien ons forum, net als alle genoemde programma's, nogal grafisch is, zal hij dat wel niet kunnen, daarvoor heeft hij een programma nodig wat zich puur richt op de hoofdtaak van elk industrieel automatiserings proces: het in goede banen leiden van dat proces, zonder toeters en bellen.

Groet, Anne W

P.S. Hollanders hebben het baggeren uitgevonden.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: feniks op woensdag 08 maart 2017, 21:57:20
Citaat
P.S. Hollanders hebben het baggeren uitgevonden.
heb ff gegoogled maar kon dat dat van die Hollanders niet zo snel vinden  :?
wel dat baggeren het weghalen van zand/slib is van de waterbodem... :o)

Anne W,
snap even niet waarom je niet mee doet in relatie met je blinde mede-modelspoorder....mis ik soms iets ?
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Anne W op woensdag 08 maart 2017, 22:22:39
Beste Ruud,

Nederland was in de 16e en 17e eeuw de handelsvaartnatie van de wereld met Amsterdam als haven, echter voor Amsterdam lag een zandbank met de naam "Pampus" en die werd steeds hoger, dus werd Amsterdam steeds slechter bereikbaar, toen is het grootschaligere baggeren uitgevonden, later is er eerst het Noord-Hollands kanaal en daarna het Noordzeekanaal voor gegraven.

Ik doe niet mee met de discussie omdat er al beslist is voor een centrale en mijn systeem is centrale en automatisering in één, het voorbeeld met mijn mede-modelspoorder gebruikte ik om aan te geven dat mijn systeem nagenoeg niet grafisch is.

Groet, Anne W
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Anne W op woensdag 08 maart 2017, 23:22:22
Beste Rob,

Daarom is de echte industriële automatiseerder ook aan het uitsterven, de "klant" eist een mooi grafisch plaatje (is administratie) en dat dan de echte automatisering ook nog een beetje doet wat het moet doen is meegenomen.

Groet, Anne W
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: pjve64 op woensdag 08 maart 2017, 23:57:49
Hoi,

Voor de grap wil ik hier wel even op reageren, dus niet al te serieus opnemen graag.  :)
Toen ik voor het eerst te maken kreeg met industriele automatisering in 1992 bestonden er al een tijdje scada programma's (grafische voorstelling en controle van het proces). Even gezocht en het programma waar we destijds mee werkte bestond al sinds 1986. Dus dat mooie plaatje wordt pas een jaar of 30 toegepast om het proces ook daadwerkelijk te regelen (is zeker geen administratie) :)
Zonder deze ontwikkeling was er nu geen topic geweest over Koploper, iTrain, WinDigiPet of TrainController of waar je voorkeur ook naar uitgaat en zaten we te kijken naar een VT100 terminal (voor wie dit nog iets zegt), grappig eigenlijk he  :P

mvg, Peter
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Dirk op donderdag 09 maart 2017, 11:20:13
Nu zit ik toch ook met een vraag ivm de reactie van Anne.W. Alle respect naar je vriend toe, maar als het toch zo belangrijk is voor slecht zienden om zonder GUI te werken omdat ze dat niet kunnen zien, wat hebben die dan aan treintjes? Ik kan dit echt niet begrijpen, treintjes is toch voornamelijk om naar te kijken? Mms mis ik iets, maar wat dan?
Ikzelf heb koploper, al van een heel vroege versie, is idd niet fraai om te zien, maar is wel vergelijkbaar met een cnc interface van enkele jaren terug. alleen datgene op het scherm wat relevant is. Ook eens Itrain geprobeerd echter kom ik niet in die logica, ik heb genoeg moeten worstelen met de "Haagsma logica" en heb geen zin om weer van nul te beginnen.

mvg

Dirk
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Anne W op donderdag 09 maart 2017, 11:49:58
Beste Dirk,

De modelspoorhobby is veel meer als alleen kijken, één van de facetten is het uitpluizen hoe automatisering werkt en de baan in het systeem moet worden ingevoerd op een zodanige manier dat de treinen rijden op de manier zoals jij dat wenst.

Inderdaad een slechtziende heeft niets aan het zichtbare, waardoor andere eigenschappen beter ontwikkeld zijn/worden, mijn vriend is op de club de autoriteit in de theorie achter alle modelspoorautomatisering systemen die bij de club in gebruik zijn of gebruikt zijn en dus ook het T4T systeem.

Groet, Anne W
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Ben den Hollander op donderdag 09 maart 2017, 11:53:28
Let op: nu volgt een mening. :warning:

De overstap van Koploper naar iTrain is niet logisch, het kost geld en je hebt sowieso minder functionaliteit. iTrain zat tot voor kort nog in de fase "rondje rijden zonder botsingen" en heeft nog maar pas de mogelijkheden van bijvoorbeeld acties op basis van een treinbewegingen. De GUI is overigens fraai maar persoonlijk kijk ik liever naar m'n treintjes.

Gr, Ben.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Dirk op donderdag 09 maart 2017, 12:06:54
Beste Dirk,

De modelspoorhobby is veel meer als alleen kijken, één van de facetten is het uitpluizen hoe automatisering werkt en de baan in het systeem moet worden ingevoerd op een zodanige manier dat de treinen rijden op de manier zoals jij dat wenst.Ja zover ben ik bij, maar hoe controleert die man dat dan? die ziet toch niet als het fout loopt, hooguit een crash of een kortsluiting, maar dan kan je toch geen conclusies trekken? Begrijp me niet verkeerd, ikzelf heb een kennis gehad die ook volledig blind was, en toch een goede coder, maar die las alles op zijn braille regel, die kom dus lezen, maar een treintjes pakket zie ik nog niet leesbaar op een braille regel. Zo iemand kan toch ook niet op het seinhuis gaan werken?

Dirk
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Sprinter op donderdag 09 maart 2017, 12:31:18
Hoi,

Ik ga voor de simpele weg, oftewel voor Koploper. Afgelopen zaterdag, nog het demo baantje van de H.I.P. 2.0 binnen een uur vanaf niets ingegeven in Koploper, en daarna genoten van het automatische bedrijf waarin random een treinbeweging wordt gekozen en uitgevoerd.

Groetjes
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: feniks op donderdag 09 maart 2017, 13:02:14
@Sprinter,

succes en veel plezier met Koploper/treinen en baan , want of je nu in een Audi of BMW rijdt alle 2 gaan snel.  :) :thumbup:
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Anne W op donderdag 09 maart 2017, 13:29:58
Beste Dirk,

Er worden nog meer eigenschappen ontwikkeld door mensen met deze handicap, één daarvan is het gehoor, hij hoort exact welke trein er rijdt of niet rijdt, daarnaast gebruikt hij zijn vingers, kortom er zijn vele wegen die naar Rome rijden.

Beste Spinter,

Jij bent een authoriteit op Koploper gebied, dus dat demobaantje doe jij met je ogen dicht, net zoals ik dat zou doen met de Raptor, voor wat het waard is, ik denk dat Koploper voor een echte beginner, of een mens met een minder ontwikkeld logisch denkvermogen, in het begin wat moeilijker is als iTrain, maar als je Koploper goed hebt leren kennen, dan is Koploper "verder" als iTrain.

Overigens heb je met de Raptor, als je een minder ontwikkeld logisch denkvermogen hebt, ook moeilijkheden om hem te leren kennen.

Groet, Anne W
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Kaleb op donderdag 09 maart 2017, 13:40:22
.......ik denk dat Koploper voor een echte beginner, of een mens met een minder ontwikkeld logisch denkvermogen, in het begin wat moeilijker is als iTrain, maar als je Koploper goed hebt leren kennen, dan is Koploper "verder" als iTrain.

Anne, als echte beginner heb ik ook in no time (minder dan 4 uur) mijn baantje in koploper getekend, blokken aangemaakt, sienen en wissels aangegeven, variabele treinroutes gemaakt. Oke... ik heb nog geen melders aangesloten en testrijden kan ik ook nog niet. Op zicht leek mij koploper simpeler dan iTrain. Misschien komt dat doordat ik de handleiding(en) gelezen heb.... ook dat is voor iedereen verschillend ;)
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Anne W op donderdag 09 maart 2017, 17:08:12
Beste Henk,

Ik ben een meelezer op het Koploperforum en daar heb ik van geleerd dat als je logische denkvermogen niet echt goed ontwikkelt is (komt vaak voor bij mensen die heel creatief zijn, te vergelijken met de bekende talen- en wiskundeknobbel, of de introvert en de extravert), je dan licht een vinkje hier of daar over het hoofd ziet.

Voor iTrain geldt dat ook, maar in een iets mindere mate, omdat iTrain bepaalde zaken geautomatiseerd doet en ook nog een automatische foutanalyse heeft.

Groet, Anne W
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Kaleb op donderdag 09 maart 2017, 17:55:59
Groot logisch oplossend vermogen, niet creatief, absoluut geen talen knobbel, en redelijk introvert...... dat moet het dan zijn ;)
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Dirk op donderdag 09 maart 2017, 20:11:11
Groot logisch oplossend vermogen, niet creatief, absoluut geen talen knobbel, en redelijk introvert...... dat moet het dan zijn ;)

Verklaar aub, nu ben ik de draad kwijt..

Dirk
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Timaximus op donderdag 09 maart 2017, 20:14:48
Heb je mijn persoonlijk profiel gelezen Henk?  :D

MvG,

Timaximus
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Yeoman op donderdag 09 maart 2017, 21:23:06
Vanwege het prijskaartje van iTrain ben ik sinds vorige week eens gaan kijken naar Rocrail.
Mijn testbaantje erin tekenen was zo gedaan.
Loc rijdt ook al en de wissels worden ook bediend.
Alleen de terugmeldingen nog werkend zien te krijgen.

Kwam deze nog niet tegen in de discussie, vandaar deze even erbij ;)

Groeten,
Ton.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Anne W op donderdag 09 maart 2017, 21:58:17
Beste Henk,

Als je zo duidelijk aan één kant van de mogelijkheden zit, dan is de kans groot dat je een hele bekende wetenschapper bent, die geen anderen naast zich duld of een kluizenaar of je zit in een inrichting.

Ook hier geldt dat alles in het leven een compromis is, dus ook het karakter is dat, ik kwam bij een ander mede-lid twee keer per jaar op bezoek om het automatische bedrijf weer op gang te helpen, hij was heel creatief, maar logica zat er niet veel in....

Groet, Anne W
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: brietdijk op donderdag 09 maart 2017, 22:01:36
Ondanks iTrain niet gratis is blijf ik met iTrain werken. Zeer gebruiksvriendelijk, vriendelijke en duidelijke handleiding, perfecte service/ondersteuning, grafisch mooi en duidelijk en volop in door ontwikkeling.

Wederom een persoonlijke mening :)

Succes met het maken van een keuze.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: feniks op vrijdag 10 maart 2017, 21:54:17
Het lijkt mij dat het lezen van de handleiding en gewoon droogzwemmen om zo je besturingsprogramma te leren en begrijpen niet echt rocketscience is.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Anne W op vrijdag 10 maart 2017, 23:21:57
Beste Ruud,

Het begrijpen van een besturingsprogramma vanuit de handleiding zonder het op het scherm/proefbaantje te zien, is weggelegd voor de zeer logisch denkende mens.

Het beste leer je het door een proefbaantje van 3 rijwegen en nog geen wissels aan te leggen en dan vanuit de handleiding de boel te gaan aansluiten, invoeren en testen of er ook werkelijk gebeurt wat jij denkt dat je ingevoerd hebt.

Groet, Anne W
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: RocnetHans op zaterdag 11 maart 2017, 22:32:12
Ben me eens aan het verdiepen in Rocrail als evt vervanger van koploper.

Niet dat koploper me tegenvalt maar Rocrail biedt de mogelijkheid (met geringe kosten voor een licentie)
om met de toepassing Rocpro locdecoders uit te lezen en te programmeren.
De structuur met pulldown menu's lijkt ook wat gestructureerder in elkaar te steken dan koploper.

Maar eens zien of het wat wordt. De verbinding met de DDW centrale werkt in ieder geval.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: feniks op zaterdag 11 maart 2017, 22:49:55
Citaat
Het begrijpen van een besturingsprogramma vanuit de handleiding zonder het op het scherm/proefbaantje te zien, is weggelegd voor de zeer logisch denkende mens.
@Anne,

ik hoor wat je zegt en soms is de taal hier op het forum ook 2 dimensionaal....
Tuurlijk lees je de handleiding in combinatie met een testbaan of de al uiteindelijke baan, maar ik zet niet zo in op begrippen als "logisch" en "oplossend" denkvermogen en/of creatieve geest.
Vaak is het gewoon een kwestie van doen, lezen en "droogzwemmen".
Iedereen weet een wasmachine heeft een aan/uit knop en wat variatie in was-programma's en een PC hoe gemakkelijk ook weggezet in een reclame kost meer tijd qua "leren" en installeren  en iedereen is daarvan bewust.
Dit geldt in mijn optiek ook voor een besturingsprogramma.....hoe mooi gelikt, verfijnt en vol met gadgets, het blijft slechts een software programma en zal de mens daarachter nog steeds generiek de knoppen moeten bedienen.
dit nu typend kom ik erachter dat ik compleet verdwaalt ben van de oorspronkelijk vraag/stelling...kan ik nu alleen nog aanvullen door te zeggen...mens lees je in, probeer en doe 
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Janvis op zaterdag 11 maart 2017, 22:50:07
Dat kunnen uitlezen en programmeren is wel een hele gave toevoeging. Ik neem aan dat Rocrail dat gewoon via de centrale (in mijn geval de ecos zeg maar) doet?
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: RocnetHans op zondag 12 maart 2017, 12:20:22
zo staat het idd in de wiki.
Als default wordt je CS gekozen, via IID knop kunnen ook andere opties gekozen worden.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Janvis op zondag 12 maart 2017, 15:45:55
Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit (als extreem vervend koploper gebruiker  :P) wel een enorm pluspunt vind van Rocrail t.o.v. koploper. Ik bezit geen loc programmer en dan is dit wel een ideale toevoeging om op deze manier je decoders te kunnen programmeren op de PC
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: feniks op zondag 12 maart 2017, 22:42:53
iTrain heeft dit in de laatste versie 4 ook
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Ben den Hollander op maandag 13 maart 2017, 09:58:12
Staar je niet blind op die toepassing in RocRail en iTrain, het is allemaal zeer beperkt en basic en je hebt een interface nodig die het aan kan.

Ik doe hetzelfde kunstje met mijn centrale terwijl in Koploper de treinen gewoon door rijden. ;)

Gr, Ben.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Janvis op maandag 13 maart 2017, 20:45:50
Mag ik vragen hoe Ben? Ik zit er wel eens aan te denken om een esu programmer te kopen maar de prijs houdt me steeds tegen, dus ieder alternatief ben ik nieuwsgierig naar  :D
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: brietdijk op maandag 13 maart 2017, 22:23:44
Gewoon lekker met je interface/centrale programmeren. Een esu lokprogramnmer is handig maar niet nodig. Heb de programmer zelf ook wel, maar is meer luxe :D
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Ben den Hollander op dinsdag 14 maart 2017, 09:22:22

Gewoon lekker met je interface/centrale programmeren.


Psies.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: brietdijk op dinsdag 14 maart 2017, 17:29:52
En programmeren van cv's via interface/centrale is nog leerzaam ook. Met een programmer wordt nagenoeg alles voorgekauwd en heb je geen flauw idee wat er op de achtergrond gebeurd.

Later kun je altijd alsnog een programmer aanschaffen.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Haradigi op dinsdag 14 maart 2017, 19:27:12
 @citaat  Da's nadeel van automatisering maar dat is inderdaad zo.

groet
Harald
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: feniks op dinsdag 14 maart 2017, 19:34:25
wie van de "jongeren"  kan nog hoofdrekenen of een staartdeling maken  :mrgreen:
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Ben den Hollander op dinsdag 14 maart 2017, 19:48:32
(https://files.3rail.nl/tinypic/2u95yty.jpg)
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Janvis op dinsdag 14 maart 2017, 20:42:35
Ach, zolang ik uit mijn hoofd weet dat 1+1 3 is dan zit het met m'n hoofdrekenen wel goed...... toch???
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Kaleb op dinsdag 14 maart 2017, 21:17:40
 :offtopic: :offtopic: :offtopic:
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: mphoi op woensdag 22 maart 2017, 00:36:40
wie van de "jongeren"  kan nog hoofdrekenen of een staartdeling maken  :mrgreen:
[Off topic] Zo'n 15 jaar geleden had ik (oud-leraar elektrotechniek) een handmatige staartworteltrekking van een kwadraat van 4 cijfers sneller klaar dan een 'jongere' met een rekenmachine. [On topic]
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Simon BR39 op zondag 02 april 2017, 20:34:53
Exact :offtopic: . Wij jongeren van tegenwoordig krijgen geen fatsoenlijke en degelijke opleiding. Totale nonsens wat ons daar wordt of werd onderwezen. (Toevallig ook niet door de mensen uit vorige generaties).

En dan weer on-topic, kunnen we nog wat opsteken.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Kaleb op zondag 02 april 2017, 21:30:50
Ook maar even  :offtopic:: ik ben nu 50er. Zoon is net 19. Op de lagere school werd er niets gedaan met ezelsbruggetjes bij het rekenen zoals wij geleerd hebben. Die ben ik hem ( iets te vroeg) gaan uitleggen. In no time liep hij 2 jaar voor met rekenen en kon staartdelingen uit het hoofd uitrekenen. Wij waren stom verbaasd. Wat ik hiermee bedoel te zeggen is dat wij niet alle schuld bij het onderwijs moeten leggen maar ook de hand in eigen boezem moeten steken.

On topic: ik heb dus gekozen voor koploper. Ik vond dit een simpel programma om te beginnen. De database is zover klaar om te gaan rijden. Nu de baan nog zover aansluiten. En vergeet niet de handleiding erbij te pakken. Het is geen schande maar verduidelijkt wel veel. Ja ik zal nog wel issues vinden maar ik zie dat als een uitdaging om op te lossen en te verbeteren en niet als probleem.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Theo op zondag 23 april 2017, 23:49:42
Hi Ton en alle anderen,

Ben enige tijd afwezig geweest op het forurm; zie nu pas deze discussie.
Ik wil ook wel 'een duit in het zakje doen'.
Voor het juiste begrip. Sinds vorig jaar weer begonnen met mijn hobby en een testbaantje aangelegd.
Jawel..., Marklin M-rail, M**-locs omgebouwd met Esu Lopi4, stroomdetectie toegepast, CS2 centrale gekocht etc.
Vervolgens allerlei zaken uitgeprobeerd met iTrain demo vs. 3 en er heel veel van opgestoken. Prima.
Nadien begonnen met de bouw van mijn vaste baan, waarmee ik ook automatisch wilde gaan rijden.
Helaas gaat dat niet met iTrain demo. En voordat ik allerlei kosten moet maken om erachter te komen wat me bevalt, toch wat verder gekeken.
Koploper viel al af (CS2 hé). Op de beurs 'Houten Digitaal' kennis gemaakt met Rocrail.
Nieuwsgierig geworden, het programma geïnstalleerd. Na enig zoekwerk (en hulp van Fred) was ik in staat om mijn baanplan te tekenen in Rocrail.
Inmiddels ben ik zo ver, dat ik 7 locs op de baan heb staan, waarmee ik automatisch kan rijden. En dat gratis.
Tot op heden bevalt het programma me prima. Het is heel uitgebreid, bevat mogelijkheden, die ik elders nog niet heb aangetroffen.
Er is veel informatie via Rocrail forum en wiki.Rocrail.net te verkrijgen, maar dat is wel even zoeken.
Voorlopig blijf ik dit programma gebruiken en houd ik me aanbevolen voor contacten met 'Rocrail-genoten'

Theo
 
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: KdeB op maandag 24 april 2017, 12:59:30
Tot op heden bevalt het programma me prima. Het is heel uitgebreid, bevat mogelijkheden, die ik elders nog niet heb aangetroffen.
Ik ken Rocrail niet en zonder een discussie uit te lokken zou ik toch wel de mogelijkheden willen weten die je elders niet hebt aangetroffen
Groet, Koos
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: mphoi op maandag 24 april 2017, 21:42:09
Daar ben ik ook benieuwd naar.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Trainhenk op maandag 24 april 2017, 21:54:19
KLIK: beschrijving rocrail (http://wiki.rocrail.net/doku.php?id=start-nl)
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Theo op maandag 24 april 2017, 22:43:08
Bedankt Henk,
Die link had ik er natuurlijk bij moeten zetten.
Mooi hé .. :D :O :O
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: flyerman op dinsdag 25 april 2017, 10:08:10
Kan Rocrail eigenlijk het complete Nederlandse seinstelsel genereren?
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Trainhenk op dinsdag 25 april 2017, 15:57:52
 @citaat
Geen idee.
KLIK: NL-forum Rocrail (http://forum.rocrail.net/viewforum.php?f=50)
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: flyerman op dinsdag 25 april 2017, 18:30:55
 @citaat

Had ik al gezocht, niets gevonden.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Ben den Hollander op dinsdag 25 april 2017, 18:44:52
Citaat:

Rocrail kijkt standaard 1 blok vooruit. Daarmee kun je het Nederlandse stelsel niet simuleren. Er is een optie waarmee 2 blokken vooruitgekeken wordt, dan kun je rood, geel en groen op de Nederlandse manier weergeven. Andere seinbeelden zoals groen en geel knipperen zul je met afzonderlijke acties zelf moeten realiseren.

Gr, Ben.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: flyerman op dinsdag 25 april 2017, 19:32:35
Ok Merci. Dat beantwoord het.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: mphoi op donderdag 27 april 2017, 22:35:18
Op de beurs 'Houten Digitaal' kennis gemaakt met Rocrail. ... Het is heel uitgebreid, bevat mogelijkheden, die ik elders nog niet heb aangetroffen.
Er zijn diverse vragen gesteld over de mogelijkheden van Rocrail die andere programma's niet (zouden) hebben. Om alleen maar te verwijzen naar beschrijvingen van Rocrail is veel te kort door de bocht. Dan moeten de lezers zelf gaan uitzoeken wat de extra mogelijkheden van Rocrail zijn ten opzichte van andere programma's. Die andere programma's moeten dan uiteraard ook bestudeerd worden. Theo heeft dat volgens zijn melding in bovenstaande quote gedaan. Althans dat mag je uit die quote afleiden. Voor Theo moet het dan een soort fluitje van een cent zijn om even op te schrijven wat de extra mogelijkheden van Rocrail zijn.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: mphoi op donderdag 27 april 2017, 22:37:52
... Andere seinbeelden zoals groen en geel knipperen zul je met afzonderlijke acties zelf moeten realiseren.
Dat schiet niet op.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Robert op donderdag 27 april 2017, 22:51:10
Ik ben in 2009 als herintreder begonnen met Marklin CS2 en de 'free demo' van WINDIGIPET. Ik heb ca. 2 jaar geëxperimenteerd met een testbaan, totdat ik met 4 locs automatisch kon rijden en rangeren. Inmiddels heb ik de 2015 versie van WINDIGIPET, die nog veel meer mogelijkheden heeft als de vorige. Wel hangt er een stevig prijskaartje aan (overigens is een Marklin CS2 ook fors aan de prijs).

Marklin CS2 is een deugdelijk apparaat met prettige bedienings-/instelmogelijkheden. WINDIGIPET vraagt wel het nodige studiewerk, maar ik ben best tevreden.

Ik kan WINDIGIPET aanbevelen, maar beter nog is om de gratis download te gaan gebruiken en te bekijken of het je bevalt. Smaken verschillen.

mvrgr
Robert
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Trainhenk op donderdag 27 april 2017, 23:15:00
Rob,
Ik zit al langer te denken aan een door de forumgebruikers samen te stellen tabel met de mogelijkheden van de diverse programma's, een soort gezamenlijk te vullen excel sheet lijkt me wel een optie, heb nog niet echt een id hoe dit slim uit te voeren, zal toch iemand moeten coordineren.
Biedt je aan als vrijwilliger  >:-D

Je hebt een punt hoor maar ik denk dat de eerste opzet met behulp van forumleden nog wel te doen zal zijn maar hoe houdt je zo'n bestand up-to-date?
Ik heb ooit van een forumlid een overzicht van digitale centrales mogen ontvangen maar als ik kijk wat daar nu in staat....
De helft is oud en vervangen door een nieuwe versie terwijl de nieuwste centrales er niet in staan.
Opname in de Wiki zou een optie kunnen zijn maar leg je dan ook de verantwoordelijkheid bij de Wiki-redacteuren neer?
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: treinbert op vrijdag 28 april 2017, 00:41:58
Het blijft inderdaad heel erg veel werk om alles te vergelijken en bij te houden.

Ik heb ooit een dergelijke lijst gemaakt, maar dat was meer dan een jaar werk en veel testwerk om alles zo duidelijk mogelijk erin te zetten.
Ik gebruik nu vooral iTrain, maar denk toch voor bepaalde toepassingen Koploper weer te gaan inzetten.

Ben nu vooral aan het bouwen en niet met automatisering bezig.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Ben den Hollander op vrijdag 28 april 2017, 08:10:24


... Andere seinbeelden zoals groen en geel knipperen zul je met afzonderlijke acties zelf moeten realiseren.


Dat schiet niet op.


Dat schiet wel op Martin. Is namelijk een fluitje van een cent. Daarnaast is het gewoon onderdeel van de hobby.

Gr, Ben.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Aliebengalie op vrijdag 28 april 2017, 10:03:42
Als hij het weet of verteld gaat worden Ben hoe het werkt , word het hem misschien duidelijker.

Niet om het even Ben , de man is lekker bezig met de hobby , en dat met zijn 73 jaren..... :thumbup:

Mvg: Alex
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Ben den Hollander op vrijdag 28 april 2017, 10:41:04
Zal best Alex. Maar misschien zouden de reageerders eens iets van hun kunsten van hun favoriete programma kunnen laten zien zoals Koos, Tom en ik dat doen. Dat wordt maar bar weinig vertoond, veel meer als rondje rijden om de kerk en het parkeren van treinen in megastallen zien we helaas niet. :D

Gr, Ben.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: mphoi op vrijdag 28 april 2017, 12:36:09
Hoe ik de samenhang tussen de laatste 4 bijdragen moet opvatten is mij niet geheel duidelijk. Zelf heb ik inmiddels de instelling dat als iets tegen een redelijk bedrag te koop is, ik dat niet meer zelf ga maken/ontwikkelen. Als techneut en hobbyist heb ik al voldoende werk en uitdagingen op dat terrein.

Ten aanzien van dat fluitje van een cent, merk ik op dat het gevolg is dat er extra hardware moet worden toegevoegd. Maar het zou veel eleganter zijn als het softwarematig opgelost wordt. De ruimte onder mijn spoorbaan is ook maar beperkt.

Ten aanzien van mijn kunsten heb ik meer dan een jaar gewacht met het ombouwen van mijn baan omdat er vanaf eind 2015 de OC32 van VPEB ook geschikt is voor inputsignalen. Dat scheelt een extra module onder de treinbaan. Daarnaast zijn de inputaansluitingen van de OC32 geschikt voor mijn zelfontworpen treindetectiesysteem op basis van het kortsluiten van de spanning (5 V via een weerstand) op beide railstaven. ProRail past iets dergelijks toe.

Met kunsten worden overigens favoriete programma's bedoeld. Zijn het eigen programma's of het gebruik van programma's die door anderen gemaakt zijn?
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: flyerman op vrijdag 28 april 2017, 17:27:01

Dat schiet niet op.


Dat schiet wel op Martin. Is namelijk een fluitje van een cent. Daarnaast is het gewoon onderdeel van de hobby.

Gr, Ben.
[/quote]

Helaas heb ik geen verstand van hoe het Nederlands seinwezen werkt, nu is dat wel uit te zoeken, maar daar heb ik de tijd en zin niet voor.

Koploper doet dat keurig voor mij, en na een uitstapje richting iTrain ben ik toch maar weer terug gekomen naar Koploper.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Theo op vrijdag 28 april 2017, 22:04:17
Even een toelichting op mijn verwijzing naar Rocrail.
Natuurljk had ik ook de link naar de website moeten geven.
Hierbij alsnog: http://wiki.rocrail.net/doku.php?id=nl
De Engelse verise bevat nog meer info. http://wiki.rocrail.net/doku.php?id=english

De diverse mogelijkheden, die ik hier gevonden heb, waren voor mij de reden om ook Rocrail in de discussie te betrekken.
Ik heb me verdiept in Koploper, is zeer uitgebreid, maar valt af omdat ik mijn CS2 centrale niet kan gebruiken.
Met mijn testbaan heb ik uitgebreid gepionierd met iTrain-demo.
Dat beviel me goed, maar automatisch rijden kan niet zonder licentie te kopen. (langer dan 2 maanden)
In Rocrail kan ik dat wel. Op mijn baan in aanbouw staan nu 7 locs, die ik automatisch én handmatig kan laten rijden.
Rocrail analyseert het baanontwerp en maakt vervolgens automatisch alle beschikbare rijwegen aan.
Er kan nog veel meer, maar wie van mij een compleet overzicht verwacht van de mogelijkheden van Rocrail (zie wiki..) moet ik toch teleurstellen.
Ook ik heb de moeite gedaan me er in te verdiepen. Zoals terecht is opgemerkt, dat hoort ook bij onze hobby.

Ik gun ieder zijn keuze. Maar welk programma het beste is, het meest handig, het meest uitgebreid etc. dat moet ieder maar voor zich uitmaken.
De keuze is en blijft zeer subjectief. Dergelijke (nutteloze) discussies heb ik in het verleden te veel gevoerd.
En Rocrail is gratis, dat dan weer wel.
   
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Anne W op vrijdag 28 april 2017, 22:37:49
Onze Ben doet twee uitspraken:

parkeren in megastallen, wat niets anders is als het maken van hele grote schaduwstations en die vol zetten met zo veel mogelijk treinen.

rondjes rond de kerk, ik zou graag van hem eens wat voorbeelden zien van hoe hij geen rondjes rond de kerk rijdt, dat zal ook heel informatief zijn voor de beginnende automatiseerder.

Groet, Anne W
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Ben den Hollander op zaterdag 29 april 2017, 08:35:20
Alle pakketjes kunnen tenminste netjes rondjes rijden, optrekken / afremmen, parkeren in megastallen, enz., Anne. :)

Het zou nu zo leuk zijn als er eens iets wordt vertoond waarin tot uiting komt dat een bepaald pakketje iets anders of meer kan. Van Koploper en iTrain kom ik filmpjes tegen van inrijden bezet blok, dynamisch schaduwstation, omlopen/lokwissel, tractierijden, automatische overweg regeling, meerdere lok's in één blok, toepassen virtuele melders enz..

Juist dat is informatief voor de beginnende automatiseerder.

Gr, Ben.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: mphoi op zaterdag 29 april 2017, 22:58:26
Door deze tekst zijn wij dus op het verkeerde been gezet.
... bevat mogelijkheden, die ik elders nog niet heb aangetroffen.
Aan inhoudelijke argumenten ontbreekt het helaas. Daardoor blijft er voor mij alleen over dat ik in dit verband 'mogelijkheden' o.a. moet opvatten als gratis.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Anne W op zondag 30 april 2017, 11:27:06
Beste Ben,

O.K.,ik was even bang dat het bedrijf op mijn baan, het rijden van 19 treinen om, tussen en onder diverse kerken, niet goed meer zou zijn.

Ik denk dat de twee bekende Nederlandse softwarepakketten de door jou genoemde zaken wel (gaan) kunnen, Rocrail weet ik niet, (de club uit Venlo rijdt er mee dacht ik) en ook met de Raptor kan het ook, heeft mijn blinde mede-clublid op Houten Digitaal en Rail 2017 aangetoond.

Daarnaast denk ik dat Traincontroller het ook kan,  Railware en Windigipet weet ik niet.

Maar voor de beginner is het onnoemelijk veel belangrijker om het rijden rond één kerk te leren, want als hij dat niet leert dan komt hij helemaal niet toe aan het rijden om, tussen en onder diverse kerken, laat staan aan de diverse zaken die jij genoemd hebt.

Dus voor de beginner is het veel belangrijker om te gaan kijken bij diverse demobanen zoals bij de HIP in Werkendam en te praten met de mensen bij die demobaantjes en dan te bepalen welk pakket hij het makkelijkste "onder de knie" kan krijgen en dat is voor elk mens verschillend.

Groet, Anne W
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Ben den Hollander op zondag 30 april 2017, 11:33:08

Ik denk.....weet ik niet.....dacht ik. Daarnaast denk ik.... weet ik niet.


 ;)

Gr, Ben.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Freak op zondag 30 april 2017, 13:40:35
Hallo Anne W,

Wil me er niet mee bemoeien
Wat betreft een treintje een rondje te laten rijden en de mogelijkheden zullen de besturingsprogramma?s elkaar niet zo gek veel ontlopen. Wat betreft nieuwe centrales en updates van bestaande centrales is Paul duidelijk in, het komt er gewoonweg niet.
Wat betreft (bestaande) hardware en/of functies begint Koploper dus achter op te raken.
Wil je wel een voorbeeld geven. De ECoSsen / CS1R (en ESU loks) kennen meer functies dan wat Koploper kan aansturen. Wel mogelijk met o.a. iTrain
Wat dacht je van de Software beta 4.1.6 en MFX 31 functies. Wel mogelijk met o.a. iTrain.

En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden die er nu al zijn of nog komen gaan waar gratis of betaalde programma?s op in spelen.

Wil je alles wat betreft hardwarefuncties ten volle benutten valt Koploper al af, maar dat moet de gebruiker zelf bepalen of hij/zij daar mee kan leven.


Mvg,
Peter
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: KdeB op zondag 30 april 2017, 14:13:14
Wil mer ook niet mee bemoeien

De mogelijkheden van Koploper zijn tov andere pakketten nog steeds ongekend, functionaliteit vind ik belangrijker dan grafische vormgeving. De meerdere functies mis ik niet in Koploper wil ik ze gebruiken dan doe ik dat wel via de Ecos.

Mvg
Koos
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Ben den Hollander op zondag 30 april 2017, 14:31:07
Het loopt allemaal wel los met dat achterop raken van Koploper. Uit de Help file al weer 7 jaar geleden:

Koploper: versie 7.0 (05-2010)

Deze versie is de laatste reguliere versie. De ontwikkeling van Koploper stopt hier. Alleen worden voor nog zeker een jaar eventueel mogelijke fouten verholpen. Tot dit besluit ben ik gekomen omdat ik geen plezier meer heb in het programmeren/uitbreiden van Koploper en het geven van ondersteuning. Mijn andere grotere hobby (orgelspelen) krijgt nu zeker meer ruimte.


We leven nu in 2017 en Koploper heeft versie 9.2. :D

Gr, Ben.

Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Haradigi op zondag 30 april 2017, 14:39:55
Onze dank aan Paul Haagsma...  :thumbup:
Titel: Re: Koploper, iTrain, WinDigiPet of TrainController
Bericht door: Haradigi op zondag 30 april 2017, 19:11:21
Wim,

Tikfoutje bedankt maar een pb-tje was genoeg geweest dan had ik het (ook) aangepast.

groet
Harald
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Anne W op zondag 30 april 2017, 23:40:25
Ik blijf bij mijn advies aan de beginner: probeer uit wat je het beste aanstaat om het mee te leren en begin met één rondje rond de kerk....

Overigens vraag ik me af of dat grote aantal functies ook in het automatische bedrijf toegepast zullen worden, het zijn mooie dingen om te laten horen/zien, maar dat kan ook met de centrale op het, buiten het "autogebied" liggende, rangeer/show terrein.

Groet, Anne W

Beste Ben,

Hartelijk dank voor je opbouwende opmerkingen.

Groet, Anne den Brabander met Gelderse roots en cultureel, Hollandse roots
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: ronaldk op maandag 01 mei 2017, 09:57:27
Hoi,

Even een reactie op "niet inhoudelijke argumenten":

Aan inhoudelijke argumenten ontbreekt het helaas. Daardoor blijft er voor mij alleen over dat ik in dit verband 'mogelijkheden' o.a. moet opvatten als gratis.

Theo geeft wel een inhoudelijk argument:

Ik heb me verdiept in Koploper, is zeer uitgebreid, maar valt af omdat ik mijn CS2 centrale niet kan gebruiken.

Dat is de reden voor Theo om zich niet met Koploper bezig te houden. En op zich een inhoudelijk argument. Het is eigenlijk de basisvraag: Wordt mijn centrale ondersteund door de software?  ;)

Groeten Ronald.

Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: DeSeingever op zaterdag 04 november 2017, 17:53:29
Wel ben wdp gaan bekijken en heb een gesprek gehad met Johan over het probleem waar ik mee zat en tijdens het gesprek heeft hij gekonstateert dat wdp het beste bij mij past.
Heb de demo versie van hem gekregen en ga deze uitwerken op mijn  proefbaan.
Als deze mij bevallen ga ik er mee door.
Wat betreft de commentaren die gegeven worden het zijn allemaal automatisatie programma's.
Het verschil dat er is hoe moet er geprogrammeerd worden en hoeveel.
Een zin begint je met een HOOFDLETER vul de zin aan en eindigt met een PUNT.
Heb rondgekeken op beurzen en ieder zijn verhaal gehoord en de keuze gemaakt die antwoord gaf op mijn vragen. ;) De Stoommer
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: KdeB op zaterdag 04 november 2017, 18:23:05
heb een gesprek gehad met Johan over het probleem waar ik mee zat en tijdens het gesprek heeft hij gekonstateert dat wdp het beste bij mij past.

Ben een beetje bekend met Koploper B) en ben toch wel benieuwd naar jouw probleem dat je keuze valt op WDP, kan/wil je dit probleem beschrijven.

Groet
Koos
Titel: Re: Koploper, iTrain, WinDigiPet of TrainController
Bericht door: Haradigi op zaterdag 04 november 2017, 20:53:12
Ben ook wel nieuwsgierig naar de reden van je keuze.
En er zijn meer keuzes te maken o.a. als voorbeeld TC.

groet
Harald
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Maarten op zaterdag 04 november 2017, 23:06:13
Ik gebruik tc sinds versie 3. Zeer overzichtelijk en vooral het automatisch i.c.m hand gestuurd rijden vind ik super. Trein rijdt station uit(hand) en wordt dan in het baanvak erbuiten overgenomen door de pc om het schadusstation in te gaan.
Titel: Re: Koploper, iTrain, WinDigiPet of TrainController
Bericht door: Haradigi op zondag 05 november 2017, 12:04:04
 @citaat   :thumbup:
Welke gebruik je: Brons zilver of goud ?

groet
Harald
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Maarten op zondag 05 november 2017, 20:34:23
Goud, zie voetnoot
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: DeSeingever op donderdag 16 november 2017, 21:08:00
problemen met het programmeren is de moeilijkheids- graad bij koploper het is zeker geen slecht program
als ge er mee weg kan en het is gratis.
Ben onlangs een cursus gaan volgen over wdp en is gebruiks- vriendelijk maar betalend en kompleet
De demo versie is gratis en je kunt er mee weg de licht versie is betalend maar heeft beperkingen
de volledige versie kan veel bewerkingen aan en is in het Nederlands verkrijgbaar.

Heb de full versie aan geschaft baan plan uit gewerkt virtueel laten rijden alles gekontroleer op de baan aangesloten de lok's er op gezet en rijden maar dit op een week klaar gespeeld :) :thumbup:
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Sprinter op donderdag 16 november 2017, 21:57:13
Tja, jouw baantje in koploper zoals die op het koploper forum staat en bij een aantal op hun PC staat, is binnen 2 uur volledig in te voeren en werkend. Geen enkel probleem. En dat allemaal gratis, en ook nog eens met gratis ondersteuning en als het moet ook nog eens bij je aan huis.

Groetjes
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: ronaldk op donderdag 16 november 2017, 22:40:13
@François,

problemen met het programmeren is de moeilijkheids- graad bij koploper het is zeker geen slecht program als ge er mee weg kan en het is gratis.

Dat is met alle programma's. Je noemt het programmeren maar het is gewoon instellen en gebruiksklaar maken. Met programmeren zet je er een "stempel" op. Ik zie alleen geen antwoord op de vraag van Koos en Harald welk probleem 'Wdp' beter geschikt is dan Koploper.

Wel ben wdp gaan bekijken en heb een gesprek gehad met Johan over het probleem waar ik mee zat en tijdens het gesprek heeft hij gekonstateert dat wdp het beste bij mij past.

Daar ben ik dus nu ook wel benieuwd naar.  :) Zelf had ik namelijk een 'probleem' dat inderdaad niet op te lossen was binnen Koploper. Na gesprekken met een aantal Koploper-experts bleek het niet binnen het programma op te lossen zijn. Na enig uitzoekwerk eigenlijk gemakkelijkst met de 'gratis' editie Itrain.

Groet Ronald.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Anne W op donderdag 16 november 2017, 22:55:40
In modelspoor automatisering is de allereerste berg altijd het hoogste, ik heb diverse mensen met de Raptor op gang geholpen of de goeie kant uitgestuurd, daarna hebben ze me niet meer nodig, want de volgende bergen zijn altijd lager.

Koploper is zo'n uitontwikkeld programma dat ik slecht kan geloven dat het programma iets niet kan (behalve CS2/3 aansturen dan)

Groet, Anne W
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: ronaldk op donderdag 16 november 2017, 23:07:39
Koploper is zo'n uitontwikkeld programma dat ik slecht kan geloven dat het programma iets niet kan (behalve CS2/3 aansturen dan)

Toch wel Anne. Soms wil je iets speciaals dat nog niet in het programma zit bijvoorbeeld met een aangewezen toets op het toetsenbord een complete wisselstraat omzetten. Trouwens op een baantje dat niet voorzien is van bezetmelders. :) Want er wordt gewoon handmatig gereden en alleen wisselstraten 'automatisch' omzetten. :) Dat zit nu net niet in Koploper of Paul moet inmiddels dat wel ingebouwd hebben :)

Groet Ronald.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Anne W op vrijdag 17 november 2017, 00:16:11
Beste Ronald,

O.K., laat dat nu net wel in de Raptor zitten, wisselstraat opzoeken en op "yes" drukken en alles schakelt zoals je de wisselstraat hebt ingevoerd.

Groet, Anne W
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: wissels op vrijdag 17 november 2017, 12:46:15
Toch wel Anne. Soms wil je iets speciaals dat nog niet in het programma zit bijvoorbeeld met een aangewezen toets op het toetsenbord een complete wisselstraat omzetten.  ............. Want er wordt gewoon handmatig gereden en alleen wisselstraten 'automatisch' omzetten. :) Dat zit nu net niet in Koploper of Paul moet inmiddels dat wel ingebouwd hebben :)


Groet Ronald.

Nooit goed gekeken, want handmatige wisselstraten zit al heel lang in Koploper,

met vriendelijke groet,

Walter
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Sprinter op vrijdag 17 november 2017, 13:38:53
Juist Walter, je was me overigens net voor, stond op het punt een bericht van dezelfde strekking te plaatsen.

Groetjes
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Ben den Hollander op vrijdag 17 november 2017, 14:38:42

Toch wel Anne. Soms wil je iets speciaals dat nog niet in het programma zit bijvoorbeeld met een aangewezen toets op het toetsenbord een complete wisselstraat omzetten.  ............. Want er wordt gewoon handmatig gereden en alleen wisselstraten 'automatisch' omzetten. :) Dat zit nu net niet in Koploper of Paul moet inmiddels dat wel ingebouwd hebben :)


Nooit goed gekeken, want handmatige wisselstraten zit al heel lang in Koploper,


En kun je die dan koppelen aan een aangewezen toets op het toetsenbord want dat was de vraag..... ;)
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Sprinter op vrijdag 17 november 2017, 15:40:25
Nee, maar kan dat met iTrain dan wel? En hoe dan, want ik vind daar niets over in iTrain.

Groetjes
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: ronaldk op vrijdag 17 november 2017, 15:57:53
hoi,

O.K., laat dat nu net wel in de Raptor zitten, wisselstraat opzoeken en op "yes" drukken en alles schakelt zoals je de wisselstraat hebt ingevoerd.

Je hebt ook geen één knop op de raptor die je aan een wisselstraat kan koppelen. Je moet door de wisselstraten scrollen. Dat heeft zelfs mijn Multimaus Pro (blauwe muis) aan functie ook ingebouwd. Ook andere centrales kunnen met wisselstraten overweg en met uitbreidingen zoals de memory-module een wisselstraat schakelen. Dan wel met één knop :)

En kun je die dan koppelen aan een aangewezen toets op het toetsenbord want dat was de vraag..... ;)

Inderdaad, dat was de vraag. Handmatig een wisselstraat toevoegen weet ik dat dat in Koploper kan. Het koppelen van een toets van het toetsenbord aan de betreffende wisselstraat niet. Het werken met een toetsenbord is juist wat de "klant" van mij wilde ;) Die wilde niet met een muis 'klooien'. Ik heb lang gezocht en een aantal programma's bekeken. In Itrain is het te vinden onder het venster rijwegeigenschappen. Dan kan je een knop aan een rijweg koppelen. Het werkt uitstekend heeft al een complete eurospoor 2016 gewerkt met een baan. :)

Groet Ronald.
Titel: Re: Koploper, iTrain, WinDigiPet of TrainController
Bericht door: Haradigi op vrijdag 17 november 2017, 21:35:06
Hi

En ik ga eens uitzoeken of dat ook in Train Controller kan.

groet
Harald
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: wissels op vrijdag 17 november 2017, 21:38:49
Hallo Harold, allen,

zit in Traincontroller ook, overigens mag een toets toch een knop zijn die je met een muis aan kan klikken toch,

met vriendelijke groet,

Walter
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Anne W op vrijdag 17 november 2017, 22:26:07
Heerlijk dat het allemaal toch wel of niet kan.

Groet, Anne W
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Janvis op vrijdag 24 november 2017, 20:30:12
Of je maakt een extern tableau met druktoetsen die je koppelt aan een S88. Dan kan je daar in koploper ook complete wisselstraten mee bedienen. Via een toegewezen knop op het toetsenbord van de computer zal idd niet gaan
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: jkos op zaterdag 02 december 2017, 15:21:59
Ik maak sinds enkele jaren naar alle tevredenheid gebruik van iTrain, een kleine baan met maximaal 10 treinen die automatisch rijden.
Ik zou best Koploper wel eens willen uitproberen maar zit met een vraag; ik heb nu enkele blokken welke zijn uitgevoerd met 1 bezetmelder, is dat ook mogelijk met Koploper?
Want als ik wel eens kijk naar Koploper wordt daarin gesteld dat een blok altijd voorzien moet zijn van 2 terugmelders, of heb ik dat verkeerd begrepen?
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Ben den Hollander op zaterdag 02 december 2017, 15:32:21
Dat kan ook prima met Koploper. Bij voorkeur gebruik je die ene echte melder als stopmelder en maak je een virtuele melder (neppe) melder om af te remmen. Als dat niet gaat omdat deze in het begin van een blok ligt kun je met een virtuele stopmelder werken.

Gr, Ben.
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: jkos op zaterdag 02 december 2017, 17:35:13
Ben,

Dan ga ik binnenkort toch Koploper eens downloaden en installeren.
Ik heb immers maar een referentie en dat is iTrain, ben benieuwd.

Grt,

John
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: Kaleb op zaterdag 02 december 2017, 18:17:45
Eerlijk is eerlijk: koploper bevalt me prima  :thumbup:  :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Koploper, iTrain of WinDigiPet
Bericht door: ronaldk op zondag 03 december 2017, 18:40:42
Hoi,

zit in Traincontroller ook, overigens mag een toets toch een knop zijn die je met een muis aan kan klikken toch,

Die optie zit in meerdere pakketten. De vraag van 'klant' was specifiek via een fysieke knop op het toetsenbord. Niet met de muis, dat was voor hem hetzelfde als met een app de boel bedienen. Dus voor de klant was het antwoord op jouw opmerking: 'muis aan klikken kan toch ook?' nee. Dan zal je toch naar een andere oplossing moeten zoeken ;) En die heb ik gevonden. Daarbij was het zo: Mag niet te veel geld kosten. Dat geluk hadden we ook nog een keer :)

Of je maakt een extern tableau met druktoetsen die je koppelt aan een S88. Dan kan je daar in koploper ook complete wisselstraten mee bedienen. Via een toegewezen knop op het toetsenbord van de computer zal idd niet gaan

Klopt dat was een alternatief geweest. Dat alternatief kan ook met andere programma's.

Groet Ronald.