3railforum

Modelbesprekingen => Waardes Märklin H0 Modellen => Topic gestart door: diesel op dinsdag 17 mei 2016, 23:38:57

Titel: waarde HO bovenleidingen.
Bericht door: diesel op dinsdag 17 mei 2016, 23:38:57
Dag allen,
Mijn eerste post op deze site. Dank voor de aanvaarding! Als kind altijd met bewondering gekeken naar mijn opa's gigantische spoorlijnbaan, en zo is de interesse bij mij ook ontstaan. Een paar jaar geleden is opa echter gestorven, en omdat oma moest verhuizen hebben we die spoorlijnbaan jammer genoeg -heel voorzichting- moeten afbreken. Ieder kleinkind mocht een paar locomotieven, wagons, sporen meenemen, vooral uit sentimentele waarde. Mooi zo.

Een paar zaken zal ik waarschijnlijk niet gebruiken, zoals deze dozen vol 'bovenleidingen'. Ik plaatste die gisteren op 2dehands.be en ik verschiet van de hoeveelheid reacties. Verouderd dacht ik, maar blijkbaar toch nog gewild? Worden die toch nog gebruikt?
Ik ben dus als beginner op zoek bij jullie -kenners- naar informatie hierover en eventueel op zoek naar een realistische waarde. Kijk gerust even mee via onderstaande link.
Alles netjes onderhouden, mijn opa kennende, maar aangezien het onmogelijk is voor mij om dit alles te testen is een defectje hier en daar natuurlijk mogelijk.
http://www.2dehands.be/hobby/modelbouw-schaalmodellen/modeltrein/marklin-ho-bovenleidingen-291511944.html (http://www.2dehands.be/hobby/modelbouw-schaalmodellen/modeltrein/marklin-ho-bovenleidingen-291511944.html)

Dank!
Diesel
Titel: Re: waarde HO bovenleidingen.
Bericht door: Jan22 op dinsdag 17 mei 2016, 23:55:46
Deze bovenleidingen zijn inderdaad nog steeds hun geld waard. Natuurlijk is altijd de vraag wat de inkoper biedt en de verkoper vraagt, maar bij menig beurs vraagt de verkoper doodleuk een euro per onderdeel ongeacht de grootte, lengte of het onderdeel. Mastjes zijn vaak nog duurder.
Let ook op de verlengstukjes en de isolatiedraden (met boutje-moertje), o.a. nodig bij seinen en kruiswissels.
Ga ervan uit dat je grootvader daar veel van had. Dat zijn bonusstukjes.
Titel: Re: waarde HO bovenleidingen.
Bericht door: apjefferson op maandag 23 mei 2016, 10:33:04
Hallo Diesel,

Google even naar kees marklin, deze vraagt reële prijzen voor oudere bovenleiding voor jezelf als indicatie!
Ikzelf gebruik nog steeds de oude versie van de Märklin bovenleiding!

Met vriendelijke groet,

Jeffrey
Titel: Re: waarde HO bovenleidingen.
Bericht door: diesel op maandag 23 mei 2016, 13:52:37
Dag Jeffrey en JanWillem,
Dank voor jullie antwoord en tips. Ik geloofde mijn ogen niet toen ik zag dat iemand al 300euro geboden had voor al die oude mastjes en leidingen. Maar jullie advies volgend zou ik daar dus toch beter niet op ingaan, het gaat immers over 275 mastjes en +-520 leidingsstukken. Bij kees marklin gaan mastjes tussen de 1,8 en 4 euro per stuk, ongelooflijk. Misschien dat ik ook beter per stuk verkoop, maar zoveel zal ik er niet voor durven vragen. Ik zal er mij in ieder geval eens in verdiepen, want er zitten precies ook verschillende types van mastjes in die dozen.
Titel: Re: waarde HO bovenleidingen.
Bericht door: huub op maandag 23 mei 2016, 15:28:22
Hmmm, ik zie Kees Marklin nou niet als voorbeeld voor normale, goede prijzen........
Ik zou me er niet al te erg op blind staren.
Titel: Re: waarde HO bovenleidingen.
Bericht door: Jan22 op maandag 23 mei 2016, 16:02:59
Blind? Nee. Er zijn in dat oude bovenleidingsysteem 3-4 varianten uitgebracht op dezelfde mastjes (en het zelfde catalogusnummer). De verschillen tussen die varianten zijn prijsbepalend. Met losse zwarte voet (zoals bij k-rail, jaren '80), met losse metalen voet (jaren '70), met vaste metalen voet (jaren '60), en met een lompere zijarm (voor jaren '60). Ik heb er zelf minimaal 3 types van. Voor mensen die ook buiten de Marklinstal bovenleiding kochten, zijn er nog Electrotren en Kleinbahn mastjes die tamelijk veel lijken op Marklin-mastjes, maar veel goedkoper waren en zijn.

Dat wat betreft de enkelvoudige, simpele mastjes. Er zijn ook portaalmasten (voor dwarsoverspanningen) ...
Het is even de vraag of de 3-rail wiki ook info geeft over bovenleidingen. Dik kans van niet.
Veel (digitaal) rijders, rijden zonder functionele bovenleiding, of met Sommerfeldt masten (zonder functionele bovenleiding), als ze modelbouw (in combinatie met 3-rail)  serieus nemen.
Titel: Re: waarde HO bovenleidingen.
Bericht door: diesel op donderdag 26 mei 2016, 17:44:35
halloo, bedankt voor de info, jan22. Ik heb even een foto genomen van de verschillende mastjes die ik op het eerste zicht zie. Die witte zijn goedkope Electrotren, maar daar zijn er maar een paar van. De linkse hebben een losse voet, zelden zwart, meestal 'groen'. De ander 2 hebben een vaste voet (met een moertje).
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sAq_4_y_K51BH_8sVFeII9GQOFkvmdD4bLaISIb4ZCSU=/http://i42.photobucket.com/albums/e350/tombarbier/IMG_0727_zps4u5adkqx.jpg) (http://s42.photobucket.com/user/tombarbier/media/IMG_0727_zps4u5adkqx.jpg.html)

aanvulling: de voetjes van de rechtse mastjes zijn volgens mij dezelfde als de middelste, maar het lipje heeft mijn opa afgeknipt. toch zijn de masten zelf duidelijk anders, dikker. achterste rij zou marklin moeten zijn, dat staat op die voetjes.