3rail Forum

Modelbaanbouw & Scenery => Modelbaanbouw => Topic gestart door: BlikkenTinus op maandag 04 april 2016, 00:12:54

Titel: Staalfabriek in aanbouw; eindelijk die laatste sporen ook gelegd!
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 04 april 2016, 00:12:54
En eindelijk was het dan zover. Niet alleen de aanmelding op dit forum, waar ik al heel veel tips en kennis vandaan gehaald heb (waarvoor bij deze veel dank! :)), maar ook een nieuwe start met de modelspoorbaan. Na het jarenlang afstruinen van beurzen en geleidelijk bij elkaar sprokkelen van materiaal, staat er nu in de ruwbouw een werkende spoorbaan, althans het schaduwstation met een bescheiden paradespoor (lengte 1,75 m).

De afmetingen van het geheel zijn grofweg 3,60 m x 2,75 m in de vorm van een 'duck under layout'. Of beter een walk under; het basisniveau ligt op 1,55 m en daar kan een volwassen mens net gebukt :warning: onder door lopen om vervolgens in het midden rechtop te kunnen staan. Met hulp van een podiumpje wordt het zicht op de baan beter en is de bereikbaarheid van sporen gewoon goed en zit (of sta) je midden in de actie.

Het thema is staalproductie in (de hopelijk niet te afgezaagde ;)) periode III. Wat mij trekt in het thema is de grote variëteit in het materieel. Alles reed in die periode: stoom, diesel en elektrisch en daarbij is er de grote verscheidenheid in het materieel voor de productie van staal. De grondstoffen moeten aangevoerd en leeg materieel moet opgehaald worden. Er is speciaal vervoer van heet ruwijzer, slakken, cokes, halfproducten en eindproducten. Binnen het industriegebied is ook nog allerhande apart tractie aanwezig. Voor de extra variatie is er nog het paradespoor waar ook eens een personentrein voorbij kan komen. Ik hoop dat dit te zien valt op de plaatjes uit Scarm die als bijlage meegaan. Ik moet nog uitvissen hoe dat netjes bij de tekst te plaatsen is! 8o

Als ik het goed heb uitgedacht, kan vrijwel alles aan de ene kant ?vol? binnenkomen en ?leeg? vertrekken, of andersom, net wat nodig is. De treinen eindigen alle op de vijf rechte rangeersporen op het zichtbare niveau, 15 cm boven de onderbaan. Op zich zou de aanvoer van de grondstoffen en de eindproducten ieder op een eigen rangeerterrein moeten plaats hebben, maar daar ontbreekt de plaats voor. Dus die sporen ontvangen soms een volle ertstrein en soms een stel lege wagons voor het afvoeren van plaatstaal of buizen. De walserij levert het allemaal (!), ook niet zoals in het echt, maar het houdt de boel afwisselend.

Het enige wat niet kan, is de trein keren via een lus. Ik wilde geen bogen met een radius onder de 50 cm want dat had op deze oppervlakte wel gemoeten. De krapste bogen liggen in het voorste deel van schaduwstation dat met M-rails  is gemaakt en ook als fiddle yard fungeert, vooropgesteld dat ik er nog een beetje bij kan.

Alles wat met de klok mee rijdt op het hoofdspoor, kan ook naar boven en daar omgezet worden. Wat tegen de klok in rijdt, moet het schaduwstation in en kan, al dan niet voorzien van een andere loc, naar de staalfabriek of terug de hoofdbaan op, maar dan met de klok mee. Het hoofdspoor kan door puur industrieverkeer geheel gemeden worden. Het rijdt point to point van de fabriekssporen naar de onderbaan.

De ovalen van het hoofdspoor zijn dus niet alleen om rondjes te rijden. Kan wel en is ook niet per se gek. Het is namelijk allemaal wel leuk dat een trein bijvoorbeeld oostwaarts vertrekt en ook uit die richting terugkomt, maar hij bevat dan wel dezelfde lading! En waar gebeurt dat in de echte wereld? En waar wordt een hele trein omgekeerd, inclusief een bagagewagen of restauratierijtuig? Alles is een compromis, denk ik dan maar. Dus is het ook fijn dat sommige treinen een rondje kunnen doen, gewoon om er naar te kijken.  Met goed uitkienen hoeft het trouwens niet, en kan slechts een enkel ritje over het hoofdspoor volstaan, waarna de trein elders opduikt of gekeerd wordt, door in het onzichtbare deel om te lopen of door een andere loc te nemen.

Voor de besturing ben ik aan slag gegaan met Rocrail en daarmee zijn uitgebreide dienstregelingen te maken. Ik ben erg enthousiast over de mogelijkheden ervan en van het vrij natuurgetrouw optrekken en afremmen dat met het programma kan. Ik ben eigenlijk in niet veel meer  twee jaar vertrouwd aan het raken met digitaal rijden, en ik vind het geweldig. De flexibiliteit van het bedenken van de verschillende routes over de baan die een loc met bepaalde wagens wel moet afleggen, maar met andere weer niet, is vrijwel oneindig.

Natuurlijk was het soms een heel gedoe om de terugmelders werkend te krijgen, servo aandrijvingen te maken en te configureren. Het viel niet mee te ontdekken :O dat het echt geen kwestie is van ?twee draadjes naar de rail trekken? en dan lekker karren. Ik heb nog nooit zoveel verschillende voedingen en soorten bedrading gehad. Er loopt van alles onder de baan: een ringleiding met installatiedraad voor de baan, een leiding voor de stroom van de (servo-)decoders, een ringleiding voor digitale stroom via een booster voor de wissels en seinen, en dan zijn er de terugmelddraden, UTP-kabels en nog wat snoer voor de gewone netstroom. Maar: het werkt en tot mijn vreugde nog goed ook!

Het is een heel verhaal, en naar ik hoop lezenswaardig. Meer plaatjes, foto?s, wil ik nog maken en aan jullie laten zien. Dat verzoek kreeg ik al als reactie op het voorstelrondje. Logisch, maar ik moet er nog even mee aan de slag om dat correct te posten. Tips op dat gebied zijn alvast welkom.

Groet,

Peter


Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: Hero op maandag 04 april 2016, 00:27:29
Peter,

Begin maar eens met een Panorama ronde van de huidige staat.
ik ben wel benieuwd na dat verhaal.
Je hebt in ieder geval over je thema nagedacht en dat uitgewerkt.

Wat ik me alleen nog afvraag.
Rijd je een volle trein de een loods in en vertrekt die dan uit zicht naar beneden?
Een paar verbindingen zijn nog wat onduidelijk tussen je beide tekeningen van boven en beneden.
Het sluit niet 100% gelijk aan. Maar je foto,s zullen de mist wel doen optrekken.
Ik wacht nieuwschierig en geduldig af.

Mvg Robin
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: ceess op maandag 04 april 2016, 14:03:58
Interessant ben erg benieuwd naar de foto's :arrow: :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 04 april 2016, 16:34:32
Dank voor de reacties!

Het klopt dat de tekeningen losse eindjes bevatten. Alles in een plaatje zou heel onoverzichtelijk zijn geworden. Maar het doel is dat de treinen ongezien vol of leeg uit een loods vandaan komen. En hetzelfde geldt voor het verhoogde spoor dat achter de hoogoven langs loopt, over de bunkers met erts, coke en kalk. Dat verdwijnt in de 'coulissen' en komt ook weer uit op het spoor dat achter het zichtbare bereik naar het schaduwstation loopt.

De eerste foto's zullen nog niet heel veel laten zien; want alleen het basisniveau is zo goed als klaar en het grootste deel van het stijgende spoor is gelegd, maar fase 2 is wat lastig. Boven het schaduwstation wil ik de zaak opklapbaar maken. Er kunnen immers altijd majeure rampen gebeuren en dan moet je erbij kunnen zonder hak- en breekwerk. Helaas krijg ik dan wel enkele naden in de bovenbouw, zoals bij een modulebaan. Dat is ook weer een uitdaging! Trouwens, ik heb er wel over gedacht het om te draaien: het schaduwstation modulair, maar de hoeveelheid sporen en bekabeling is mij te groot. Het leek mij het beste dat zo strak mogelijk aan te leggen.

Ik zal binnen kort wel wat plaatjes sturen. Da's beloofd!

Groeten,

Peter

Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: BlikkenTinus op zaterdag 09 april 2016, 00:53:53
Zoals beloofd, enkele foto's van de baan in aanbouw. Nog weinig staalfabriek, maar die fase in de bouw is bijna aangebroken.
Te zien zijn het schaduwstation en een indruk van de te wegklapbare bovenplaat om ingrijpen bij ongelukken mogelijk te maken. En ook is er nog een plaatje van de bedrading aan de onderzijde.
Een klein sfeerbeeldje van een (nog te hoge) tunnelingang op het paradespoor met aangeroeste rails.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: Haradigi op zaterdag 09 april 2016, 06:58:44
Hi Peter,

Dat ziet er al goed uit

groet
Harald
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: Degeluidsman op zaterdag 09 april 2016, 07:43:45
Hoi Peter,

Het thema dat je gekozen hebt vind ik erg leuk, waar zouden we zijn zonder staal.
De eerste foto,s geven een goede indruk van je baan  :thumbup:


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: h0_miessie op zaterdag 09 april 2016, 07:57:53
Peter,

De foto's beloven veel goeds van wat er nog gaat komen. :thumbup:
Bedrading ziet er goed verzorgd uit. :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: Tony op zaterdag 09 april 2016, 09:48:03

Mooi en zeer lezenswaardig intro, Peter  :thumbup:

Dat wordt een spannende baan, als ik dat zo bekijk.
Veel plezier met verder bouwen en ik volg het graag  :P

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: Piwie op zaterdag 09 april 2016, 14:30:39
Peter,

Een mooi thema, het begin ziet er al goed uit.

Blijf dit volgen.

Gr.
Piwie.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw... Tijd voor een update
Bericht door: BlikkenTinus op donderdag 05 mei 2016, 21:02:54
Eindelijk de tijd gehad om het zware timmerwerk af te krijgen. Het kostte enige hoofdbrekens om te bedenken hoe het schaduwstation nog bereikbaar moest blijven.
Het idee om een opklapbare bovenplaat te maken, leek zo eenvoudig. Scharnieren aan de achterkant van een stuk boventafel... en klaar. Maar zo makkelijk was dat niet, want er moest wel iets zijn om het klapdeksel op te laten steunen. Een frame, zoals een kozijn, was een optie. Maar dan werd de hele constructie nogal zwaar en werd de ruimte boven de sporen wel heel beperkt. Uiteindelijk heb ik het opgelost door de korte zijden van de beweegbare delen te laten rusten op een frame en de voorzijde open te laten; er is wel ondersteuning door los staande houten 'kolommen' die tussen de sporen pasten en aan de rand van de ondertafel konden worden geschroefd.
En toen was het toch ineens klaar. Het schaduwstation overkluisd en de bovenwereld nog woest en ledig :O.
Gauw de bouwdozen erbij gehaald om een beetje indruk te krijgen. Het ziet er wel wat merkwaardig uit, beetje mislukte etalage. Dus toen maar gauw wat rails los erop, om het sporenplan nog eens uit te proberen. Het staat wel op tekening, maar of het ook in de werkelijkheid een beetje oogt, is toch wat anders.
Vooralsnog ben ik niet ontevreden :?.  Er wacht nog een fikse klus, maar nu de basis er ligt, kan ieder verloren uurtje weer een klein dingetje gedaan worden zonder het groot materieel tevoorschijn te hoeven halen en een hoop rommel en stof te maken.
Ik hoop hiermee voor een beetje lees- en kijk plezier te zorgen net zoals ik met veel plezier de vorderingen volg van anderen!

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: Jørg op donderdag 05 mei 2016, 21:06:44
-Peter:
Knap bedachte oplossing voor je probleem, zo kan je steeds overal bij in geval van ontsporingen.  :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: Tony op donderdag 05 mei 2016, 21:31:15

Met dat lees- en kijkplezier zit het helemaal goed, Peter  :thumbup:

Heb genoten van de foto met de bouwdozen  :-)

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: peterke33 op donderdag 05 mei 2016, 21:40:06
Heel mooi die luiken die openkunnen, en ook je ruimte heb je mooi ingedeeld.

Wens je veel succes en plezier verder... .Groeten

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: BlikkenTinus op donderdag 05 mei 2016, 22:22:11
Tja, en nu maar zien hoe dat gaat als die hoogoven erop staat....
Dan zal het luik wel niet zo ver meer opengaan. Ik denk dat dan steeds eerst de oven eraf gehaald moet worden. Moet ook kunnen. Vooral hopen dat het schaduwstation storingsvrij blijft werken.
En de spooraansluitingen, die moeten ook blijven passen. Bij modulebanen gaat het ook, dus ik hoop maar dat het mij ook lukt!
Mannen, dank voor jullie reacties, trouwens.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: Piwie op vrijdag 06 mei 2016, 09:12:46
Ziet er goed uit, maar met de scenery erop zal het wel niet meer zo hoog open gaan.

Gr.
Piwie.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: Nieuwenhuis op vrijdag 06 mei 2016, 10:07:54
Dag Peter.

Je maakt grote vorderingen en het ziet er allemaal netjes en strak uit :thumbup:
Het plan is blijkbaar getrokken en goed doordacht, succes met de verdere opbouw!

Groeten,

Erik.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: marklintim op maandag 09 mei 2016, 23:36:16
wat een mooie grote baan. succes met de rest van de bouw :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: h0_miessie op dinsdag 10 mei 2016, 06:23:53
Peter,

Mooie oplossing om bij je schaduwstation te komen.
De bouwdozen zien er ook mooi uit ben benieuwd als ze geplakt en op je baan staan zal dan een heel ander maar vooral een sfeervoller gezicht zijn. :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: Tony op dinsdag 10 mei 2016, 08:26:50
Hoi Peter,

Even een  :offtopic: vraagje; hoe kom je aan de naam Blikken Tinus ?
Ik vind hem prachtig, namelijk  :P

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: nobody op dinsdag 10 mei 2016, 09:08:27
 @citaat Dat was de bijnaam van de NS 2100 serie stoomlocs. Zie ===> klik (https://nl.wikipedia.org/wiki/NS_2100_%28stoomlocomotief%29)
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: Tony op dinsdag 10 mei 2016, 09:27:32

Thnx Wim  :thumbup:

Die ken ik nog van het museum  :P

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: BlikkenTinus op dinsdag 10 mei 2016, 09:41:59
En zo zie je maar, zonder er iets voor te doen, worden alle vragen op dit forum beantwoord!

Blikken Tinus is inderdaad de bijnaam van de 2100 serie. Omdat-ie een rammelend geluid maakte bij hoge snelheid of door lagerslijtage (of beide).
Ik vond de naam voor mijzelf een betere keuze dan Jumbo (bijvoorbeeld) om over Platluis maar te zwijgen...
Wel maakte ik mij even zorgen of er iemand zou denken dat ik nog met historisch Märklinspul van blik zou rijden. Ik vind het prachtig, daar niet van, maar ik heb het niet in bezit!
Ach, en met de staalfabriek in wording is het toch ook weer niet zo heel gek om het in de metaal te zoeken.

Groet,

Peter

Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: Tjoekedoris op dinsdag 10 mei 2016, 12:51:49
Wat een leuk thema Peter. Ik zie uit naar het vervolg.  :thumbup: :P
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: ikke650 op dinsdag 10 mei 2016, 13:59:25
Hallo Peter,

Zo leer ik nog wat van de naamgeving, alleen jammer dat er zoveel werd gesloopt. Er is helaas weinig over.

En je vorderingen zien er goed uit :thumbup: :thumbup: :thumbup:, alleen weet je al hoe je de rails overgangen van plaat naar plaat gaat oplossen ?
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: BlikkenTinus op dinsdag 10 mei 2016, 17:04:00
Tja, de railovergangen...

Ik heb heel wat gezien op dit forum en elders, bij modulebouwers. Ik denk dat er rücksichtlos een slijpschijfje door het stukje spoor gaat dat over de grens loopt. Het liefst niet een stukje flexrail, want daarvan kan een van de spoorstaven te gemakkelijk schuiven en dat is weer lastiger vast te krijgen, hoewel solderen wel goed gaat; ik heb het juiste soldeer weten te kopen via Amazon Duitsland. Alle bedrading voor terugmelders en aansluitrails is ermee te solderen zonder agressieve S-39 of andere rommel (helpt uiteindelijk door het invreten toch geen zier!). En met het juiste soldeer is een railstaaf ook op een (messing-)schroefje vast te zetten, denk ik. Links en rechts een schroefje, recht onder een railstaaf, tot de juiste hoogte in de plaat en dan kan je de staaf erop solderen. Hoe minder beweging aan de kopse einden hoe beter.
Het voordeel van de scharnierende constructie van de plaat is overigens dat er niets op elkaar stoot, zoals kan gebeuren bij losse modulebakken. Vooralsnog ben ik optimistisch en hoop ik ook dat het er een beetje uitziet, maar het belangrijkst is het dat de zaak goed vast komt te zitten met zo min mogelijk tussenruimte tussen beide plaatdelen. Het zicht op een eventueel lelijk stukje spoor moet dan maar weggenomen worden met ballast en hulp van een gebouw, een schuurtje, een kabelhaspel of een struik. Dat wordt improviseren en camoufleren!
En de stroom, die moet vanaf de ringleiding komen met een stukje flexibel draad. Aan de achterkant, bij het scharnierpunt is de beweging immers klein.
Maar, tips of waarschuwingen op dit onderwerp zijn welkom (O, wat roep ik nu over mijzelf af...)!

Groeten,

Peter

Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: Tony op dinsdag 10 mei 2016, 18:40:24

Je kunt ook iets heel lelijks maken als blikvanger, Peter.
Dan vallen die naden niemand op  :D

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: BlikkenTinus op dinsdag 10 mei 2016, 19:03:09
Zeker, veel dank Tony, voor deze behulpzame reactie!
Bij tegenslag gaat dit helpen; ik voel een grijns opkomen, die vergelijkbaar is met wat er gebeurt bij het lezen van de avonturen van Carl.

O, is Carl trouwens in te huren? Het is handige vent. Als hij niet ergens door afgeleid wordt tenminste...

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: ikke650 op dinsdag 10 mei 2016, 19:13:08
Beste Peter,

Als er een goed idee komt deel ik mee. Ik zoek ook nog zoiets voor de bouw van de Hembrug. We hebben wel uitgerekend dat de draai geen belemmering is. En er komt een ruimte tussen van hoogstens 1,5 mm.

M.vr.gr. Erwin
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: Tony op dinsdag 10 mei 2016, 19:26:53

Hoi Peter,

Carl had al meteen een idee voor je  :P
Hetzelfde kun je ook doen met gras/groenpoeder strooien en dan op de naad daar los hekiflor ( savanne ) gras opkloppen.
Blijft vanzelf zitten. Naad is verdwenen en je trekt het zo weer los. Kan daarna zo weer hergebruikt.

Grtz Tony en Carl ( die graag mee denken )
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: BlikkenTinus op dinsdag 10 mei 2016, 20:54:55
Kijk eens aan. Dank, Tony en Carl! Dat is handig. Al moet ik nog even denken over los 'gras' want dat dwarrelt het schaduwstation in en of het daar nog gedijt....
Maar een apart dun plaatje over het naadje, dat zie ik wel zitten.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: Nieuwenhuis op dinsdag 10 mei 2016, 21:00:42
Dag Peter.

Tja, de railovergangen...

Maar, tips of waarschuwingen op dit onderwerp zijn welkom

Wellicht dat Wil (Wil Tweeendrie) je bruikbare tips kan geven:
zijn modelbaan bevat ook dergelijke constructies :idea: ;)
Hier (http://forum.3rail.nl/index.php?topic=53535.msg932678#msg932678) zie je een deel van zijn baan (constructie) en methode (http://forum.3rail.nl/index.php?topic=52189.msg932659#msg932659).
Stuur hem een PB en hij vertelt je graag over zijn oplossingen!

Groeten,

Erik.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: BlikkenTinus op dinsdag 10 mei 2016, 21:18:18
De houtconstructie op de baan van Wil is zeer imposant. Wat een armetierige klepjes heb ik dan gemaakt. Ik was er nog moe van ook.
Maar goed, het is een geruststelling dat een speling van maar liefst 2,5 mm storingsvrij werkt. Ik wil het wat kleiner houden en proberen de eindjes van de spoorstaven vast te zetten. Bij onvoorzichtig optreden zouden ze anders kunnen verbuigen en dan moet er weer een ploeg van Strukton komen. Dat is mij te gortig.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: Hero op woensdag 11 mei 2016, 20:18:17
Op mijn module overgangen heb ik de uiteindes op een schroef gesoldeerd.
Werkt prima.

Als je grote schroeven neemt en die met de Dremel aan de zijkant passend slijpt,kun je in de uitsparing die eigenlijk voor een kruiskop schroevendraaier bedoelt is prima solderen. 

Robin
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: BlikkenTinus op woensdag 11 mei 2016, 23:22:25
Uitstekende tip! En fijn dat het ook echt werkt. Ik dacht even met een ouderwetse gleufkopschroef nog eerder klaar te zijn, maar dan zou er per halve slag misschien weer net teveel hoogteverschil bij het indraaien kunnen ontstaan. Daarom heb ik ook nog gedacht aan boutjes met een vlakke kop, daarvan moet de hoogte heel precies te stellen zijn.
Afijn, inspiratie genoeg.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: Hero op woensdag 11 mei 2016, 23:44:23
Als je mn bouwdraadje even doorspit kom je de schroeven wel tegen.
De hoogte van de schroef is niet doorslaggevend.
Je kunt met een tangetje de rail iets optillen en dan soldeer ertussen laten lopen.

Andere optie is om ongeveer uit te vullen en dan een stukje printplaat vast lijmen.
Daar de rails dan op solderen. Geeft minder geluidsoverlast.En is ook zijwaarts nog flexibel.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 16 mei 2016, 16:45:20
In de afgelopen dagen heb ik een poging gedaan om de aansluitingen van de rails tussen de vaste en de beweegbare delen te maken. Een proefstukje met het solderen van een railstaaf op een schroef is mij niet bijzonder goed bevallen. Het bleef kwetsbaar.
Het blijkt echter dat de railstaven vast genoeg op de bielzen zitten; de zijwaartse speling is minimaal. Het schuiven van de staven in de lengterichting viel mij ook mee. Er zit hier en daar een massadraad  of terugmelddraad gesoldeerd, en het andere einde van de rail is vastgeschoven in een raillasje.
Dus de oplossing was uiteindelijk vrij simpel: doorslijpen en strak op de grens monteren. Bij een gewone spoorverbinding een koud kunstje eigenlijk. Zie de eerste twee foto's. Het spoor ligt in een stijging en een klein opvulplaatje van MDF bleek nodig voor het uitvlakken, maar toen kwam het helemaal goed. Het lijkt een enorm gat tussen de rails op de foto, maar veel meer dan 1,5 mm is het niet. In elk geval rijdt alles er prachtig overheen (met de hand); geen rare beweging te zien.
Aan de andere kant van het spoor moest een wissel komen, net voor de naad. Dat is minder gemakkelijk, want het afbuigende spoor staat onder een hoek. Logisch, maar als je er naar kijkt, terwijl het op de plaat ligt, is dat toch even peinzen, tenminste voor een alphabrein. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen het wissel op een stukje afvalhout te schroeven en alles eraf te slijpen wat over de rand heen kwam. Het recht doorgaande spoor is een klein beetje korter geworden en het afbuigende deel alleen aan de buitenbocht. Wel is de staaf van de binnenbocht wat bij geslepen. Het blijft in het onzichtbare deel, dus dat een biels raar afgeslepen is, dat weet verder geen mens. Nou ja, behalve de lieden die dit draadje hebben gelezen!
Later moeten de sporen op het andere deel worden gemaakt, maar met deze ervaringen, zie ik dat wel zitten.

Groeten,

Peter


Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: Tony op woensdag 18 mei 2016, 23:51:27

Ziet er goed uit, Peter  :thumbup:

Neem aan dat je de scherpe randjes geschuurd hebt.

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: h0_miessie op donderdag 19 mei 2016, 06:36:23
Peter. :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: BlikkenTinus op donderdag 19 mei 2016, 07:17:31
Dank voor de complimenten!

@tony: met het slijpschijfje heb ik geprobeerd alles  zo netjes mogelijk af te werken. Arbotechnisch moet het in orde zijn, er mag voor het spoorwegpersoneel immers geen extra risico bestaan op verwonding.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: Tony op donderdag 19 mei 2016, 11:25:40

Scheelt vooral slipbandjes , Peter  :P

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: BlikkenTinus op donderdag 19 mei 2016, 13:58:01
Aha! Het gebeurde mij al eens dat er een bandje afliep. Toen gaf ik (terecht, overigens) de schuld aan een wissel, maar de raillassen en zeker dit soort overgangen verdienen ook aandacht! Ik let er nog eens extra op. Dank.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: peterke33 op donderdag 19 mei 2016, 13:59:54
Peter

Dat heb je mooi gedaan, ben benieuwd naar verdere vordering.  :)Groeten


Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: Jefftrack op donderdag 19 mei 2016, 18:25:26
Leuk en veel belovend draadje...... mooi thema ook..... ik blijf het dan ook zeker volgen.

Jeffrey
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: marklintim op donderdag 19 mei 2016, 19:10:36
ziet er goed uit :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; kleine update
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 03 juli 2016, 15:37:03
Sinds de laatste berichten heb ik hoofdzakelijk aan weinig zichtbare dingen gewerkt en daarom is het stil geweest.
De spooraansluiting van het schaduwstation naar de fabriekssporen is gelegd, voorzien van terugmelders en railaansluitingen. Alle railovergangen op de beweegbare delen van de tafel liggen er goed bij. Geen enkele hapering of ontsporing! Dat scheelt veel zorgen. Het was eigenlijk niet eens zo moeilijk; slijpschijf erin en daarna netjes vastschroeven.
Elektrisch werkt het naar behoren en ook Rocrail weet intussen van het bestaan van deze uitbreiding en stuurt de fabriekstreinen keurig tussen het verkeer over de hoofdlijn door.

En nu wordt het tijd voor de rangeersporen, maar ik moet wel zachtjes aan rekening houden met de scenery. De plaats van de nog te bouwen hallen en installaties heeft invloed op het sporenverloop -  of andersom. Ik kan nu niet zondermeer gaan schroeven en boren en denken dat het zo goed is. Misschien moet een spoor toch wat verlegd worden, later. Dat wordt dus schuiven en puzzelen. Volgens sommigen het allerleukste en ik kan mij daar wel in vinden!

Een eerste testopstelling bestaat uit het los plaatsen van een paar delen uit een bouwpakket. Het is eigenlijk een Amerikaanse locloods, maar het moet de plaats worden voor een Siemens Martin staalfabriek. Meer dan een veredelde schoenendoos hoeft het niet te zijn, maar het moet natuurlijk wel een beetje kloppen. Ruwijzermengers moeten erin gereden kunnen worden, net als wagens met kalk, cokes en schroot. Het leukst is het om platte wagens met coquilles (blokvormen, en geen schelpen!) te gebruiken voor het gegoten staal. Die moeten dan naar de warmwalserij.
Twee toegangssporen heb ik voorzien, maar deze loods heeft drie poorten. Dus: een dicht maken en/of toegang voor een vrachtauto maken? Of er een raam inzetten? Hoe dan ook moet er een ondersteunend frame in, want ik zet de twee zijmuren achter elkaar. Die ene zie je toch niet en het gebouw zou veel te kort zijn. Er zal ook nog iets met het dak moeten, want ook daarvoor bevat het pakket niet genoeg onderdelen door deze eigenwijzigheid. Ik hoop dat ik er in de komende tijd iets van kan maken waar ik blij van word!

Groeten,

PeterTitel: Re: Staalfabriek in aanbouw; (pak-)huisje bouwen
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 02 oktober 2016, 00:10:59
Er is in de afgelopen maanden veel getest en en uitgeprobeerd bij de staalfabriek, maar dat leidde niet tot zichtbare resultaten. Ook het gepuzzel met nieuwe rijwegen in Rocrail is een onzichtbaar en soms schijnbaar ongrijpbaar gebeuren. Erg vermeldenswaard vond ik het allemaal niet. Wel is tot op heden gelukt wat er moest lukken en dat geeft altijd weer energie om door te gaan!

Het moment om de railbouw en de scenery te combineren, nadert intussen met rasse schreden. Ik moet eerst wat gebouwen maken om te kijken of het echt allemaal past en of het ook een beetje oogt, voordat ik de sporen definitief ga leggen. Voor het schaduwstation volgde ik mijn planning redelijk nauwgezet, maar dit deel van het verhaal moet ik echt zien en voelen.

Eerst moest ik maar eens kijken of ik het nog kon, een bouwpakketje maken; voordat ik serieus aan de hoogoven en alle andere fabrieksgebouwen begin, wilde ik even wat proberen wat ook fout mag gaan zonder gevoelens van grote spijt. Er lag nog een pakhuisje van Faller in een ongeopende verpakking. In de afgelopen weken heb ik er wat aan geknutseld en is het een eind klaar. Ik vond het flauw het helemaal volgens de aanwijzingen te doen en ik heb nu twee pakhuisjes in halfreliëf (zie de foto's van de bouw). De daken moeten er nog op en er moet nog wat afgewerkt. Maar dit is het tot dusver. Het is een leuke vingeroefening en het is trouwens heel leuk om weer te doen! Het zal bijna 30 jaar geleden zijn dat ik zoiets voor het laatst heb gedaan - toen kon het nog zonder loep...

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; (pak-)huisje bouwen
Bericht door: Tony op zondag 02 oktober 2016, 09:41:01

Dat is alvast prima gelukt, Peter  :thumbup:

Mooie vingeroefening !

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; (pak-)huisje bouwen
Bericht door: Maarten op zondag 02 oktober 2016, 09:50:01
Mooie kleuren, vergeet het geheel niet te verouderen. De pakhuizen staan immers al een tijdje.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; (pak-)huisje bouwen
Bericht door: nobody op zondag 02 oktober 2016, 09:54:19
 @citaat Wellicht onlangs gerenoveerd...?
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; (pak-)huisje bouwen
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 02 oktober 2016, 10:31:24
Klaar zijn ze nog niet!
De eerste verouderingspoging op een klein stukje muur pakte niet zo mooi uit. De voegen met Jif absorberen verdunde verf als een gek. Ik kon het niet zo mooi uit laten vloeien op de plaatsen waar ik wilde. Ik dacht genoeg matte vernis gespoten te hebben, maar toch niet misschien.
Later doe ik een nieuwe poging! Misschien drybrushen of eerst een dikkere vernislaag.
Tips zijn welkom, trouwens.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; (pak-)huisje bouwen
Bericht door: nobody op zondag 02 oktober 2016, 10:47:00
 @citaat Voegen: Goed bruikbare methode (ervaring) ===> klik (http://forum.3rail.nl/index.php?topic=55197.msg961476#msg961476)
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; (pak-)huisje bouwen
Bericht door: Haradigi op zondag 02 oktober 2016, 12:36:12
Hi Peter,

Dat is een mooi begin.

groet
Harald
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; (pak-)huisje bouwen
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 02 oktober 2016, 16:43:00
Dank voor de tips en de aanmoedigingen!
Na een paar uurtjes gecontroleerd kliederen, is dit het voorlopige resultaat. Het is nog niet helemaal droog en de kleuren op de foto zijn iets contrastrijker dan in het echt. Maar ik ben er best blij mee.

Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; (pak-)huisje bouwen
Bericht door: Jørg op zondag 02 oktober 2016, 17:05:30
-Peter:
Machtig mooi gedaan,  :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; (pak-)huisje bouwen
Bericht door: Tony op maandag 03 oktober 2016, 12:46:45
Pluim van de meester, zoen van de juffrouw en  :thumbup: van Tony  :o)
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; (pak-)huisje bouwen
Bericht door: lucdiels op maandag 03 oktober 2016, 16:23:22
Mooi werk,

ooit moet ik daar ook aan beginnen, maar dat gaat nog zo een 2,5 jaar duren.
Maar ik volg dit op omdat ik op dat vlak een complete leek ben.

groeten uit Qatar

Luc
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; (pak-)huisje bouwen
Bericht door: peterke33 op maandag 03 oktober 2016, 17:08:43
Hoi Peter

Ollaaaa ja ik dacht even dat ik mijn huisjes mooi kon waetheren, maar als ik dit zie  8o
Dan vallen mijn waether kunsten in het water zo mooi gedaan.  :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; (pak-)huisje bouwen
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 03 oktober 2016, 17:25:31
Heren, veel dank voor de duimen en de pluimen!

@Tony, welke juf komt zoenen?  Ik ben zo benieuwd... Een van de valsige Taiga twins? Nee toch!

En @Luc, tja, ik had dit ook niet eerder serieus gedaan. Zoals ik al schreef, bijna 30 geleden plakte ik mijn laatste huisje in elkaar tot de dag van dit experiment. Ik heb ook ooit wel iets geprobeerd met verouderen en vuil maken, maar als ik mijn oude gebouwde exemplaren van toen weer zie, is het toch niet echt goed gelukt. Ik ben hier veel blijer mee.
Maar door de kunst van anderen af te kijken, kom je een eind! Leve het internet en in het bijzonder dit gezellige forum!

Overigens heb ik vooral Vallejo model air gebruikt; ik heb ook een doodsimpele airbrush (van de Lidl, ahum, maar met extra luchttank en drukregelaar, en ik wil heel graag een betere airbrush nu ik een beetje doorkrijg hoe het werkt). Het pakhuisje is vooral met de kwast gedaan, maar wel met de genoemde verf - het werkt geweldig. Ik herinner mij nog met plezier de Humbrol Enamel, maar ik geloof met Vallejo beter uit de voeten te kunnen. Dat is een kwestie van smaak (nou ja, ze zijn allemaal even giftig, of in elk geval vies).

Hoe dan ook, ik ga met vertrouwen aan de slag met de hoogoven. Er staat al iets in de primer. Meer volgt!

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; (pak-)huisje bouwen
Bericht door: h0_miessie op maandag 03 oktober 2016, 17:39:24
Peter,

Je pakhuis ziet er prachtig mooi uit. :thumbup:
Zeer sfeervol. :)
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; (pak-)huisje bouwen
Bericht door: Johnnytrein op dinsdag 04 oktober 2016, 06:56:53
Peter, volgens mij komt een van de Olson twins of misschien komt Wendyke wel.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; (pak-)huisje bouwen
Bericht door: Dirk-Jan op dinsdag 04 oktober 2016, 08:06:37
Maar ik ben er best blij mee.
B) Nou, dat kan je zeker zijn, het ziet er gelikt uit, knap staaltje weatheren. :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Dirk-Jan
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Eindelijk: Core Business!
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 23 oktober 2016, 23:17:24
En waar blijft die staalfabriek dan?
Nou, die komt!
Van Walthers had ik een tijdje geleden een best intimiderend groot bouwpakket van een hoogoven gekocht. Het ding is mij iets te Amerikaans en verdient aanpassing. Ik wil de verschillende onderdelen, de hoogoven, giethal en de windverhitters apart bouwen en proberen deze op te stellen zoals op het vaste land van Europa gebruikelijk was. Om de hoogoven heen moet nog een stalen skelet gebouwd worden om de installatie voor het vullen van erts, cokes en kalk aan te bevestigen. Die Amerikanen lasten dat kennelijk gewoon aan de oven zelf.
Ook de giethal zou volgens mijn informatie dicht moeten zijn, althans niet alle kanten open. Daarbij staat die hal 'bei uns' meestal haaks op de hoogoven en niet in de lengte. Dat is qua ruimtebeslag wel ongunstig, maar ik als ik alle afzonderlijke delen af heb, ga ik eens zien wat ik ermee aan kan.
Hierbij alvast een paar plaatjes van het bouwproces en een begin met weatheren. Overigens moet het overgrote deel van de kit geverfd worden; het ziet er eigenlijk niet uit. De bouwtekeningen zijn redelijk te snappen, maar er is veel tekst bij en er moet best wat geschuurd en geplamuurd worden om het netjes te krijgen. En soms moeten er gaten gemaakt worden of uitsparingen aangebracht worden. Nee, het is geen Faller-pakhuisje... Wel is het een leuke klus! Ik zal de ontwikkelingen blijven delen, ervan uitgaand dat het goed blijft gaan.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Eindelijk: Core Business!
Bericht door: Tony op dinsdag 25 oktober 2016, 17:36:51

Heb je nou een geiser gesloopt, Peter ?

Ziet er in ieder geval zeer geloofwaardig uit  :thumbup:

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Eindelijk: Core Business!
Bericht door: BlikkenTinus op dinsdag 25 oktober 2016, 18:03:33
Tony, scherp gezien: we hebben nu een combiketel!

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; het werk vordert...
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 06 november 2016, 18:15:02
Beste Mensen,

Even een korte update; de vorderingen zijn niet al te groot, maar er gebeurt toch wel wat.
De windverhitters komen wel in een steeds betere toestand. Helaas had een van de ombouwen voor de inspectieladders de reis uit de USA niet overleefd. Met een stukje gaas heb ik zelf iets geprutst, en dat kan er wel mee door. Tenminste, het verschil met de twee echte is op afstand niet heel goed te zien 8) (hoop ik). Ik durf geen prijsvraag uit te schrijven, want zo geweldig gelukt is het ook niet. Afijn, see for yourself...

Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Eindelijk: Core Business!
Bericht door: nobody op zondag 06 november 2016, 18:15:50
 @citaat  :thumbup: :important:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Eindelijk: Core Business!
Bericht door: h0_miessie op zondag 06 november 2016, 19:51:14
Peter,

 :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; gestage voortgang met wat hobbels
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 28 november 2016, 09:18:58
Afgelopen weekend is er voor het eerst sinds de bouw van het emplacement sprake van enige lichte wanhoop geweest. Het kan niet altijd meezitten niet waar?
De drie windverhitters heb ik een paar graden te ver naar rechts gedraaid op de bodemplaat bevestigd, zo blijkt. Walthers heeft er geen nokje of wat ook voor geplaatst en de instructies zijn minimaal. Het lijkt niet zo erg, maar toen de aanvoerpijp voor verse lucht en aanvoerbuis voor de oven gemonteerd moesten worden, bleek het niet goed te passen. Nog moeilijker werd het toen de steunen voor deze buizen eronder gemonteerd moesten worden. Het zal allemaal net even te veel naar rechts en het kwam daardoor ook dichter op de verhitters zelf te zitten. Met veel gepruts zijn de steunen aangepast en zit het toch in elkaar. Niet helemaal zuiver en met wat gezucht en gemopper (Hè wat?  Dit doe je toch voor je plezier???). Maar goed, je ziet de imperfecties nauwelijks, zeker als straks de gasreiniging er nog voorstaat. En is geverfd en vervuild dat het een lust is.
Verder heb ik uit polystyreen profielen van Evergreen en vier aluminium hoekprofielen een 'stalen' draagconstructie om de hoogoven gebouwd (alsof je uit lood goud probeert te maken,: plastic+alu= staal :P). Het staat nu in de primer. Wel moet de achterzijde nog gemaakt worden maar die moest nog even open blijven. Anders krijg ik de boel niet meer om de oven heen. Ook dit was een puzzel en een geheel zonder handleiding, maar het is vrij rechttoe rechtaan, dus dat gaat nog wel. Ik zie mijzelf zeker nog geen kopietje van de Hembrug maken, om maar iets te noemen. Dit is voor even mooi genoeg voor mij; en gelukkig is er het werk van anderen om van te genieten.
Dit is wat ik nu te bieden heb. Zie bijgaande foto's.

Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Eindelijk: Core Business!
Bericht door: Jørg op maandag 28 november 2016, 09:38:05
-Peter:
Mooie constructie,  :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Eindelijk: Core Business!
Bericht door: ikke650 op dinsdag 29 november 2016, 18:16:25
Hallo Peter,

Ook al is het geen kopie van de Hembrug geworden. Ik vind dit wel een mooie constructie geworden.

Ook mooi op de foto gezet.

Ben benieuwd naar het vervolg.

M.vr.gr. Erwin
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Eindelijk: Core Business!
Bericht door: peterke33 op dinsdag 29 november 2016, 18:19:52
Hoi Peter

Dat ziet er prachtig uit, mooi verweerd die ketels.  :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Eindelijk: Core Business!
Bericht door: Difranco op woensdag 30 november 2016, 07:12:53
Gek op industrie, dat wordt volgen!
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Eindelijk: Core Business!
Bericht door: Ludo1957 op woensdag 30 november 2016, 22:17:55
Knap werk !  :)
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Eindelijk: Core Business!
Bericht door: BlikkenTinus op donderdag 01 december 2016, 23:19:15
Veel dank allen voor jullie opbouwende en lovende woorden! Het is een fijne stimulans. Het motiveert om lekker door te bouwen. Komend weekend maar eens zien of het stalen bouwwerk een kleurtje krijgen kan en uiteraard ook gelijk een stevige veroudering en vervuiling kan ondergaan die past bij de rest van de installatie. Die heeft immers al aardig op zijn donder gehad.

Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Eindelijk: Core Business!
Bericht door: Tony op vrijdag 02 december 2016, 14:02:59

Hoi Peter,

Als jij de problemen niet beschreven had, zou ik er niks van gezien hebben  :P
Het geheel ziet er voor mij erg "echt" uit  :thumbup:

Trouwens één Hembrug op het forum is ook meer dan zat !

Veel plezier met verder knutsen en daar mag af en toe gerust bij ge*^^&@@% worden. Overkomt mij ook  :o)

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Eindelijk: Core Business!
Bericht door: FokkoKPD op vrijdag 02 december 2016, 22:21:55
G'dag,

Het hoogovenmodel met gashouders voor de verhitting ziet er zo echt uit dat het bij mij de vraag oproept of het ook mogelijk zou zijn om op deze miniatuurschaal een oventje te maken waarin je daadwerkelijk van een paar handjes ijzererts en zo een flow van vloeibaar staal te maken is.Het is natuurlijk niet aan te raden, de hoge temperaturen schalen natuurlijk niet mee naar beneden, maar toch, het gaat om het idee.

Groeten,

Fokko
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Eindelijk: Core Business!
Bericht door: BlikkenTinus op vrijdag 02 december 2016, 23:28:58
@ Tony: even een geheim delen: ik heb de foto's gewoon zo gemaakt dat je het geknoei niet ziet! En ik heb vooral met verf alle modificaties gecamoufleerd. Maar het is leuk te lezen dat er bij jou, ondanks alle vrolijkheid en de succesvolle resultaten, die ik in jouw bouwverslagen zie, toch ook weleens iets in elkaar gevloekt wordt.

@ Fokko: Voor de grap kun je eens op internet zoeken op model hoogoven. Je komt van alles tegen om echt ijzer te maken, maar dat lijkt in niks op echte zware industrie. Dat lukt ook niet, want gesmolten ijzer van 1500 graden Celsius is niet zo heel gemakkelijk te hanteren. Ik zou het liever niet op mijn met veel geknuts en gepruts tot stand komende modelbaan hebben, liever helemaal niet in huis zelfs. Maar ieder zijn hobby! Er schijnen mensen te zijn die een mini smeltoven maken om dan zelf iets te kunnen gieten. Een beetje soldeertin is alles wat ik verhit om te smelten.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; verdere vorderingen
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 04 december 2016, 21:43:31
De staalconstructie staat strak in de lak en ferm vastgelijmd aan de bodemplaat. Er moet nog war vervuild worden, maar nu even genieten van de verse laklaag!
Verder heb ik gewerkt aan de gasreinigers en de stofzak. Met styreen stripjes heb ik de lasnaden willen benadrukken zoals ik in een tijdschrift zag. Ik twijfel toch of ik niet te grote vakken hebben gemaakt. Misschien moet er een ring per cilinder extra; moet het wel weer los gewrikt.  :?
Ik ga het gewoon even aanzien. Wie nog tips heeft, mag het zeggen!

Groet,

Peter

Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Eindelijk: Core Business!
Bericht door: peterke33 op zondag 04 december 2016, 21:46:27
Peter

Ik vind het heel mooi gedaan zo, en als het vuil is gemaakt dan is het top zoals de rest.  :P  :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Eindelijk: Core Business!
Bericht door: op zondag 04 december 2016, 21:52:18
-Peter:
Mooi geknutseld,  :thumbup: ik vind die grote vlakken zeker niet misstaan bij het model, de lasnaden in relief is zeker ok, en eens het vervuild is zal het mooi staan naast de rest.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Eindelijk: Core Business!
Bericht door: loc1200 op zondag 04 december 2016, 22:23:44
Hoi Peter,

Wat de lasnaden betreft; je moet het zien dat platen niet groter worden gewalst dan 2,5m breed.
Dus 1/3 tot 1/4 hoger dan een manneke.
Lengtes.. Dat is een ander verhaal. 6-8m is wel een vrij normale lengte. Het moet immers ook vervoerd kunnen worden. Tenzij het als coil wordt aangekocht.

M.v.g.
Marcel (tot voor kort werkzaam in Neerlands enige staalfabriek)
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Eindelijk: Core Business!
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 04 december 2016, 22:41:15
Hoi  Marcel,

Dat is een helder antwoord en uit deskundige hoek! Ik ga eens nameten, maar ik denk dat ik het wel weet!  Er mag een laagje bij. Dat wordt losprutsen...
Of bij iedere cilinder een laag ertussen vogelen. Ik ga eens kijken of dat kan.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; weer een stap verder...
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 11 december 2016, 18:46:42
De lasnaden op de onderdelen van de gasreinigingsinstallatie heb ik aangepast. Overal heb ik een of twee horizontale lagen extra toegepast.
Het was een klus en het oppervlak van de cilinders en cyclonen heeft er flink onder te lijden gehad, maar dat werd een aardige basis voor het aanbrengen van roestplekken.
De eerste lagen roest en aanslag zitten er intusssen ook op. Nu maar eens kijken of het nog wat nabehandeling nodig heeft als alles droog is. Onderstaand de update in beelden.

Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; weer een stap verder...
Bericht door: ikke650 op zondag 11 december 2016, 19:04:12
Hallo Peter,

Ziet er zeer goed uit.  :thumbup: :thumbup:

M.vr.gr. Erwin
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; weer een stap verder...
Bericht door: peterke33 op maandag 12 december 2016, 09:30:31
Hallo Peter

Dat ziet er echt heel mooi uit, vraagje hoe krijg jij die roestvlekken op je model  :help: :help:

Dit wil ik zelf ook graag eens toepassen op een model dat ik ga maken.  :D
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; weer een stap verder...
Bericht door: Jet op maandag 12 december 2016, 10:29:05
Prachtig !!! Ik ben benieuwd naar de volgende updates  :)
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; weer een stap verder...
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 12 december 2016, 16:04:12
Dank weer voor de bemoedigende en lovende woorden!

@ Peter(ke33): voor de roestvlekken heb ik iets gekocht waar ik redelijk blij mee ben: Vallejo wheathering effects "Rust". Er is een hele serie verf om effecten na te bootsen van motorvet, zowel vers als oud en ingedroogd, en modder van overal ter wereld, maar dus ook roest. Het is vooral een kleurtje met iets korreligs. Ik vermoed fijn zand. Het geeft een beetje structuur bij het erop kwasten.
Wat ik doe is gewoon een grillige vlek maken als basis en dan laten drogen. De kleur van deze roest is mij wel wat te groenig, alsof er algen overheen gegroeid zijn. Prima, kan ook, alleen niet voor mijn hoogoven die in bedrijf moet zijn. Dus heb ik er een ander kleurtje roestbruin overheen gezet (komt uit een oud setje Modelmasters verf op terpentinebasis). Dat heb niet helemaal droog laten worden en met terpentine een veegje naar beneden gegeven, alsof er water langs is gelopen.

De omgeving heb ik met sterk verdunde verf, donkerbruin, grauw, gedaan. Met een klein penseeltje heb ik de randjes langs de lasnaden dekkend geverfd. Daarna direct eroverheen met een kwastje met terpentine en een doekje om het uit te wrijven (dat uitwrijven altijd verticaal, want regenwater komt van boven en restjes vuil spoelen een stukje mee). Het is een kwestie van proberen wat het beste oogt. En er kan altijd weer een laagje overheen.

Misschien verdient mijn setje nog een filter (een dun opgebrachte en sterk verdunde verflaag, goed nat erop en laten drogen) en hier en daar een drybrush.
Niet bang zijn om een paar laagjes over elkaar te prutsen en kliederen. Ik heb het ook niet echt geleerd, alleen door te doen na het kijken van plaatjes en filmpjes.

Dikke roestkorsten kun je nog maken met zout: oppervlak nat maken, beetje fijn zout erop, voorzichtig nog wat water zonder wegspoelen en dan laten drogen.De korst die overblijft moet je met een roestkleur verven en dan nog eens en misschien nog eens. Maar het resultaat kan heel mooi zijn. Ik ga het misschien ook nog eens proberen bij iets wat ergens al jaren heeft liggen roesten in een hoek van het emplacement.

Heel dunne roest op buizen en dergelijke, lukt goed door dekkend te verven met een roestkleurige verf en er,  voor het droog is, een sterk verdunde zwartige laag overeen te zetten. Met verf op terpentinebasis wordt zo een vlekkerige en doffe kleur verkregen.
Het is heerlijk ontspannen knoeien, kan ik zeggen - of zou ik high zijn van de terpentine en wasbenzine?Groet en succes,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; weer een stap verder...
Bericht door: Timaximus op maandag 12 december 2016, 16:28:50
High of niet, het resultaat mag er in ieder geval zijn.

Als 'veredelde ijzerboer' vind ik je staaloven in wording nu al mooi.  ;)

MvG,

Timaximus
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; weer een stap verder...
Bericht door: Tony op dinsdag 13 december 2016, 21:51:23

Wat mij betreft, ziet het er geloofwaardig uit, Peter  :thumbup:
( maakt niet zoveel uit, als jij er maar tevreden mee bent  :D )

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; weer een stap verder...
Bericht door: BlikkenTinus op dinsdag 13 december 2016, 23:51:43
Meningen van anderen tellen (voor mij) wel degelijk, Tony! Dank voor de duim! Zeker als die van iemand komt die zelf al zoveel moois gemaakt heeft, is dat een opsteker.
Het is immers altijd leuk als je waardering krijgt, maar ook tips over hoe het nog mooier en beter kan, of makkelijker. En onverhoopte kritiek noemen we gewoon feedback, of zoiets, om er vooral toch voordeel van te hebben. 
En natuurlijk gaat het er uiteindelijk om of een ieder zelf vrede heeft met zijn eigen gepruts, geknuts en de resultaten ervan, maar dat is niet de belangrijkste reden om dingen te plaatsen. Ik vind het bijvoorbeeld erg leuk dat er nu ook enkele reacties tussen zitten van mensen die zelf in de zware industrie gewerkt hebben. Voor mij beroepsmatig een totaal vreemde, maar fascinerende wereld. Als uit die hoek op enig moment iets komt waaruit blijkt dat ik er naast zit, dan moet er echt iets aangepast, maar voorlopig gaat het best lekker, merk ik. Ik neem binnenkort nog maar eens een snuif lijm of terpentien...

Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; de giethal
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 09 januari 2017, 09:47:58
De kerstvakantie viel afgelopen jaar in het weekend en er was weinig gelegenheid voor het wegkruipen in volmaakte afzondering om eens lekker te knutselen.
Maar inmiddels neemt alles zijn gewone loop weer en kon er iets gedaan worden. De giethal moest gebouwd gaan worden.
Een lastige klus in die zin dat er geïmproviseerd moet worden; de Walthers kit bevalt mij niet op dit punt. Ik vind het maar een lelijk geval en het past ook niet meer vanwege de stalen constructie die ik om de hoogoven heb gebouwd. Die vind ik nodig, omdat een hoogoven op het Europese vasteland meestal zo in elkaar zit. De giethal staat er doorgaans gewoon tegenaan of deels omheen. Ook dat zijn lelijke dingen, maar ze zijn minder rommelig dan wat de Amerikanen en kennelijk van bakken.
Verder wilde ik voor het oog wat lengte creëren door aan de zichtbare zijde een gelijke rooilijn te maken. In het model zit namelijk een rare uitstulping aan het gebouw over 2/3 e deel van de lengte. Daarbij zitten er nog verschillende hoogten in de daklijn. Het was wel een heel gepuzzel om te bedenken wat ik dan wel zou willen en wat kans van slagen zou hebben in de uitvoering.
Met de bestaande delen, karton, styreen en uit andere bouwdozen gepikte onderdelen, begint er nu iets te ontstaan, waarvan ik denk dat het kan voldoen. De foto's geven een eerste indruk. Nu het plan voor mijzelf wat duidelijker is, wordt het wat makkelijker (hoop ik).

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; de giethal
Bericht door: Simon BR39 op maandag 09 januari 2017, 10:21:32
Hoi Peter,

Zelfbouw is altijd tijdrovend en eer je een resultaat hebt waarvan je zegt, laat ik hier eens een foto van maken, ben je dagen verder.
Des te meer bewondering voor je project, zware industrie is een interessant onderwerp op de modelbaan, ik blijf je volgen  :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; de giethal
Bericht door: Jørg op maandag 09 januari 2017, 11:34:02
-Peter:
Machtige industriebouw,  :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; de giethal
Bericht door: Trainhenk op maandag 09 januari 2017, 12:12:35
Dag Peter,

Ik zie nu voor het eerst je topic en ik ben onder de indruk.
Blijf je volgen.

Henk
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; de giethal
Bericht door: Tony op dinsdag 10 januari 2017, 11:53:39

Ziet er veelbelovend uit, Peter  :thumbup:

Met zo'n gebouw worden de treinen steeds kleiner  :P
Zal nog een hele toer zijn, om alles mooi strak te krijgen in dit formaat. Foutjes/afwijkingen vallen flink op.

Veel succes en plezier weer met knutsen !

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; de giethal
Bericht door: peterke33 op dinsdag 10 januari 2017, 13:25:42
Peter

Vind het prachtig wat je aan het maken bent, vind industrie ook heel mooi op de baan.  :P
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; de giethal
Bericht door: ikke650 op dinsdag 10 januari 2017, 13:40:06
Hallo Peter,

Mooie bouwvorderingen, en goed over nagedacht. :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Zelfbouw vind ik toch altijd mooi, ook al lukt het niet in 1 keer. Je kan het dan altijd weer iets verbeteren.

Maar ga je het naderhand verweren ?
Want voegjes voor de stenen maakt het wel mooier.
Maar volgens mij komt dit ook wel goed.

M.vr.gr. Erwin
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; de giethal
Bericht door: Jongslog op dinsdag 10 januari 2017, 21:25:27
Prachtige modelbouw hier! Erg leuk om te lezen hoe je dat doet. Ik ben absoluut fan van dit soort scratchbuild. Ga je volgen.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; de giethal
Bericht door: BlikkenTinus op dinsdag 10 januari 2017, 22:59:57
Dank heren voor de opbeurende woorden! Tony heeft helemaal gelijk dat het een hele toer is om de boel goed strak te krijgen. Het helpt ook niet mee dat de bouwdoos die ik als basis gebruik, niet de precisie in de afwerking heeft als ik gewend ben van de grotere bekende merken van onze oosterburen. Wie verzint het dat de basis van de giethal bestaat uit allemaal losse profielen die op drie losse strips gezet moeten worden in 'bakstenen' sokkels die bestaan uit vier losse deeltjes ieder? En dat moet je dan eigenlijk wat uitlijnen en aan elkaar lijmen met een lelijke gele plaat (gietvloer) die krom is? Afijn. Ik wilde toch wat anders, maar dan moet er dus flink bijgeknutst worden. So far so good, zal ik maar zeggen.

Aan de andere kant, superstrak hoeft het waarschijnlijk niet te worden: het wordt toch een vuile boel (geen zorgen, Erwin!) en in werkelijkheid wordt er tussentijds nogal eens wat gesloopt en gerepareerd aan dit soort gebouwen en installaties. Desnoods maskeer ik wat dingen door er leidingen langs te trekken of tegen een lelijke plek iets aan te zetten.
Ik blijf posten en vooral doorprutsen!

Peter

Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; de giethal
Bericht door: BlikkenTinus op woensdag 18 januari 2017, 23:24:07
Hierbij nog even een korte update van de bouw van de giethal. De muren heb een eerste bewerking gekregen met cif, vermengd met een beetje verf. De gietvloer, die met enige moeite zichtbaar zal zijn, is ook mishandeld met verf en wat zand. Misschien maak ik het dak wel demontabel om voor de lol af en toe naar binnen te kunnen kijken. Er gaat niet zoveel gebeuren, hoewel er misschien wel ooit een poging tot lichteffecten in komt. Ik wil alleen niet dat het kitscherig wordt - dat risico is er wel... Wat ik ken uit filmpjes over het aftappen, is dat het lijkt op een vulkaanuitbarsting. Het is indrukwekkender dan wat ik met ledjes zal kunnen imiteren. Maar het idee kriebelt wel.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; de giethal vervolg
Bericht door: Jørg op woensdag 18 januari 2017, 23:29:29
-Peter:
Mooi knutselwerk,  :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; de giethal vervolg
Bericht door: Tony op zaterdag 21 januari 2017, 14:56:55
Zo bij elkaar ziet het er prima uit, Peter  :thumbup:

Heel geloofwaardig  :P en in die lampjes zou ik niet veel tijd steken; persoonlijk ben ik op zulke dingen gauw uitgekeken.

Succes weer met verder knutsen !

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; de giethal, pannenbier!
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 30 januari 2017, 10:07:59
Eindelijk, het dak zit er op!
De giethal nadert zijn voltooiing. De neiging tot kromtrekken van de constructie gaf wat kopzorgen. Daarom heb ik de kolommen nog even losgemaakt van de gietvloer (de eerste etage) en heb ik hier en daar een pilaar met een millimetertje ingekort. De boel heb ik weer in elkaar gezet en dan weer moedig voorwaarts gegaan. Door het aanbrengen van de wanden en uiteindelijk het dak, heeft de constructie flink aan stevigheid gewonnen. Het staat nu allemaal redelijk vlak en haaks.
Nabehandeling met een paar lagen vervuiling moet nog plaats hebben; ook zal er hier of daar nog een hek en een trap moeten komen. Aan de achterzijde moet nog wat gemaakt, maar dat staat nog niet op de foto. Dat houden jullie nog tegoed.

Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; de giethal vervolg
Bericht door: Jørg op maandag 30 januari 2017, 10:10:06
-Peter:
Dat is een heel mooi resultaat,  :thumbup: Zo een industriele giethal heeft altijd wel iets.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; de giethal vervolg
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 30 januari 2017, 10:15:10
Jørg, dat was wel een heel snelle reactie. Ik had meer tijd nodig het streepje te vinden voor de o in je naam om passend te kunnen reageren.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; de giethal vervolg
Bericht door: Jørg op maandag 30 januari 2017, 11:44:50
 :thumbup: >:-D
ALT155 = ø
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; hoogoven bijna af!
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 12 februari 2017, 22:45:37
Eindelijk raakt de doos van het bouwpakket leeg. De meeste onderdelen zitten op hun plek en het hele ding heeft de vorm gekregen die ik in gedachten had, al is het nodige al werkend en een beetje improviserend ontstaan.

Nu volgen nog de laatste details: trappen, ladders, hekwerk en weatheren. Helaas kwam er nog een trapleuninkje beschadigd uit de doos. Met geduld en dunne styreen stripjes is dat ook weer op orde. Een beetje verf en een verouderingsbehandeling moeten de reparaties onzichtbaar maken.

Hierbij weer een paar plaatjes om te tonen wat ik de afgelopen dagen in elkaar heb zitten frutselen. Over een tijdje zal het in dit topic over de bouw van een nieuw onderdeel gaan; de hoogbunker moet gebouwd worden voor de aanvoer van erts, cokes en kolen. Nu de oven af is, kan ik gaan bepalen hoe deze het beste kan worden ingepland. Er komt in elk geval een (dubbel) spoor achter de hoogoven langs op een hoogte van ongeveer 7,5 cm. Eronder loopt een verborgen spoor uit het schaduwstation waarover de treinen naar het emplacement van de staalfabriek komen en weer verdwijnen. Het zou fijn zijn als dat spoor bereikbaar blijft bij calamiteiten. De bunker zal met de sporen erop afneembaar, of tenminste liftbaar (is dat een woord?), moeten zijn. Dat wordt weer puzzelen!

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; hoogoven nadert voltooiing!
Bericht door: Jørg op maandag 13 februari 2017, 07:25:52
-Peter:
Je bouwwerk is prachtig geworden  :thumbup:
Met die aflopende roest op het dak, zeer realistisch.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; hoogoven nadert voltooiing!
Bericht door: Tony op maandag 13 februari 2017, 16:49:01

Ik sluit me bij Jørg aan, Peter  :thumbup:

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; hoogoven nadert voltooiing!
Bericht door: Jongslog op maandag 13 februari 2017, 18:52:14
Wat een pronkstuk! Echt mooi geworden.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; hoogoven nadert voltooiing!
Bericht door: peterke33 op maandag 13 februari 2017, 19:02:39
Peter

Nou ik kijk even met mijn open hier, ik dacht dat ik mijn gebouwen mooi verweerde (weatheren).
Maar als ik dit zie dan wil ik bij je op de leer komen.  :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; hoogoven nadert voltooiing!
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 13 februari 2017, 20:08:54
Dank weer, mannen! Voor het bezoeken van mijn draadje en voor de complimenten.

Tja, dat weatheren. Eigenlijk komt het voor mij neer op wat aan rotzooien met verf. En met Jif, vloeibaar schuurmiddel, ideaal voor het 'voegen'. Met wat zwart erin wordt het vanzelf een beetje groezelig. Het belangrijkst is het om verschillende keren met  een beetje van elkaar verschillende kleuren te verven, soms heel sterk verdund. En dan een beetje drybrushen om het af te maken. Het is voor mij nog steeds een zoektocht.

Foto's kijken van oude verweerde gebouwen, dat helpt goed bij het krijgen van een indruk. Op welke plaatsen ontstaat wat? Roest, kalkuitslag, schimmel, algen. En dan is het fijn als je er met je gepruts dichtbij komt. Let ook op het klimaat. In droge warme streken ziet het er heel anders uit dan in gebieden waar het vaak regent.

Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; hoogoven nadert voltooiing!
Bericht door: doef op maandag 13 februari 2017, 21:39:40
Fraai bouwwerkje! :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; hoogoven nadert voltooiing!
Bericht door: ikke650 op dinsdag 14 februari 2017, 21:50:32
Hallo Peter,

Zeer goed gelukt. :thumbup: :thumbup:

Leuk om te lezen dat je met gewoon uitproberen tot zo'n resultaat bereikt.

Ben benieuwd naar het vervolg. :)

M.vr.gr. Erwin
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; hoogoven nadert voltooiing!
Bericht door: Piwie op zaterdag 18 februari 2017, 13:56:54
Hallo Peter,

Het eindresultaat van deze bouwfase mag er zijn, ziet er zeer goed uit.

Gr.
Piwie.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; voorraadbunkers voor erts, cokes en kalk
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 26 maart 2017, 23:31:34
En na enige stilte in mijn bouwdraadje, is er weer nu eens iets te melden. Ik heb wat geknutseld, maar de vorderingen waren nog niet echt het vermelden waard. Er moest eerst wat gemeten en gelezen worden, toen gezaagd en geplakt.
Achter de hoogoven is namelijk de opslag van de grondstoffen gelegen. Er is niet echt een bouwpakketje voor, maar heel ingewikkeld is nou ook weer niet; er zijn alleen nogal wat constructies in de echte wereld bedacht, maar wat zou er nu bij mij kunnen passen? Wat denk ik zelf te kunnen maken? Ik heb mij laten inspireren door verschillende voorbeelden op foto's van (oude) hoogovencomplexen en door wat modelspoorders aan materiaal op internet en tijdschriften hebben gezet. Overigens moeten de bunkers een spoor uit het schaduwstation verstoppen.
Het moest mogelijk zijn, dacht ik, om uit 9 mm dik multiplex de betonnen muren te maken. Daar moet een laag grondverf overheen en dan een laagje gips. Mijn idee is om met behulp van een soort stempel de houtstructuur van de bekisting in het stuclaagje te drukken. Het daarvoor bestemde hout komt van een mandje of bakje; ik weet niet eens meer wat er ooit inzat, maar het bleek makkelijk te snijden tot 'planken'. Het eerste experiment op een los stukje hout met modelgips, doet vermoeden dat het lukken kan. De close up foto is misschien wat grof, maar op een afstandje en met wat kleur erop, hoop ik op een redelijk resultaat.
Verder heb ik foto's bijgevoegd van de bunkers, in enkele stadia van de bouw. Het staat nu in de grondverf en is klaar om gestuct te worden om voor beton te spelen.
Als dat lukt, mag de boel geverfd worden en uiteindelijk moeten er grote hopen erts, cokes en kalk in.

Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; wat is dit nu toch?
Bericht door: Jørg op maandag 27 maart 2017, 07:11:24
-Peter:
Das dan ook heel aardig gelukt,  :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; wat is dit nu toch?
Bericht door: Tony op maandag 27 maart 2017, 10:44:56

Stuccen maar , Peter  :thumbup:

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; wat is dit nu toch?
Bericht door: h0_miessie op maandag 27 maart 2017, 10:53:13
Peter,

Goed idee mooi resultaat. :)
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; wat is dit nu toch?
Bericht door: ikke650 op maandag 27 maart 2017, 13:43:44
Hallo Peter,

Leuk om weer wat van je te lezen. :thumbup: :thumbup:
En leuk bedacht de stempel, voor het bewerken van de gips afdrukken.

Ben benieuwd hoe het eruit ziet als deze een kleur heb. Dan komt de structuur beter tot zijn recht.

M.vr.gr. Erwin
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; wat is dit nu toch?
Bericht door: Haradigi op maandag 27 maart 2017, 14:41:50
Hi Peter,

 :thumbup:

groet
Harald
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; wat is dit nu toch?
Bericht door: Dirk-Jan op maandag 27 maart 2017, 20:17:24
 :) Leuk en inventief idee, ik ben benieuwd hoe het eindresultaat er uit gaat zien. :roll:
Dit is toch één van de leuke aspecten van onze hobby, gewoon met wat "rommeltjes" iets moois maken. B)
In het ergste geval lukt het niet, en is er ook niets verloren, alleen wat vrije tijd.
(En dat ook niet eens echt, wat je bent lekker bezig geweest aan de treinenhobby)

Dirk-Jan
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; wat is dit nu toch?
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 27 maart 2017, 22:07:13
Dank heren voor alle vrolijke commentaar!

Het is de vraag of het lukt, want het gips blijkt heel kwetsbaar. Het beetje structuur dat het 'bekistingstempel' brengt, is wel mooi, maar je veegt het er zo af met een kwast.  Dus dat wordt een uitdaging bij het verven. Misschien nog even met iets anders stucen. Spul dat harder wordt.
Maar zoals Dirk-Jan al zei: het knutselen zelf is ook leuk genoeg. Het houdt je van de straat en je leert nog eens wat.
Ik pruts fijn door.

Groet,

Peter

 
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; wat is dit nu toch?
Bericht door: Maarten op maandag 27 maart 2017, 22:14:20
En als je nu in DAS klei stempelt?
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; wat is dit nu toch?
Bericht door: hmmglaser op maandag 27 maart 2017, 23:49:29
Het is de vraag of het lukt, want het gips blijkt heel kwetsbaar. Het beetje structuur dat het 'bekistingstempel' brengt, is wel mooi, maar je veegt het er zo af met een kwast.  Dus dat wordt een uitdaging bij het verven. Misschien nog even met iets anders stucen. Spul dat harder wordt.
Je hebt verschillende soorten gips sommige worden bijna zo hard als beton alleen blijft het wel breekbaar ;)
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; wat is dit nu toch?
Bericht door: Tony op dinsdag 28 maart 2017, 13:30:43
Hoi Peter,

Je kunt ook het gips een keer kwasten met verdunde houtlijm.

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; wat is dit nu toch?
Bericht door: peterke33 op dinsdag 28 maart 2017, 14:22:11
Hoi Peter

Dat is erg mooi gemaakt, vind je staalfabriek erg mooi  :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; wat is dit nu toch?
Bericht door: Trainhenk op dinsdag 28 maart 2017, 19:07:24
Peter,

Bij de bouwmarkten verkopen ze lichtgewicht muurvuller speciaal voor plafoonds van Alabastine.
Na droging heeft het dezelfde eigenschappen als de blauwe ondervloerplaten voor laminaat.

Het is iets duurder maar voor mij is het een goed alternatief voor gips.

Henk
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; wat is dit nu toch?
Bericht door: BlikkenTinus op dinsdag 28 maart 2017, 21:55:19
Allemensen, wat een tips!
Er is heel wat te experimenteren: Das klei, porseleingips, plafondstuc en (verdunde) houtlijm om het gips (achteraf) mee te verstevigen. Van het laatste zou het ook gaan glanzen, las ik.  Geen probleem, ik moet toch verven en een glibberig oppervlak is een goede basis voor een wash. Ik heb trouwens nog een experiment liggen met gipsplaat-stuc. Kijken hoe dat zich houdt.
De volgende stap is mogelijk porseleingips. Het is fijn als het kleine details vasthoudt zoals de nerven van het hout en de dunne naden tussen de plankjes.
Veeleisend voor zo'n grof bouwwerk misschien, maar ik hoop dat het juist daardoor iets extra's krijgt. De hele baan ligt echt op ooghoogte (als je staat) en er is weinig diepte waardoor veel details zichtbaar zullen zijn.
Afijn. Ik houd jullie op de hoogte!

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; vullen van de bunkers
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 03 april 2017, 16:13:46
En weer een stukje verder. Het 'stucen' van de buitenwanden van de betonnen bunkers moet nog gebeuren. De competitie gaat tussen gipsplaatvuller en een ander kant-en-klaar smeersel, van Knauf (Renoband). Het stempel voor de bekistingstructuur zuigt helaas te veel mee als het product te nat is en het laat weer geen afdruk achter als het smeersel te ver ingedroogd is. Delicaat. Gedrenkt in naaimachine-olie lukt het wel redelijk om het plakken tegen te gaan. Heerlijk geklieder alles bijeen.
Maar ik ben eerst begonnen met de inhoud. Ik was bang dat teveel gehannes met het hele ding, tijdens het bouwen, de buitenkant zou beschadigen. Dat moet dus even wachten.
Ik ben lekker met modelgips en horrengaas aan de knutsel geweest. Alle bakken zijn nu gevuld met gips of PUR-schuim (verrassend hoe dat uitzet...). Mijn idee om drie kleinere bakken te maken, voor kolen, erts en kalk, direct bij de 'lift' naar de oven was leuk, maar hoe deze gevuld moeten worden? Met een loopkraan zou dat kunnen, hoewel het spoor dat er overeen loopt het vullen met een grijper bemoeilijkt. Dus misschien veranderen die drie compartimenten nog wel in een bak die met een zelflosser bediend wordt, net als alle andere. Het echte samenstellen van de vulling van de oven, gebeurt doorgaans in de gangen onder de bunkers, hoewel ik ook een foto ken uit de jaren '30 van de Heinrichshütte waar iets soortgelijks op staat als ik geprutst heb. Dat leek mij juist mooi.
Als laatste ben ik nog aan kolen breken geweest. Want was is het beste materiaal om kolen en cokes te simuleren? Gewoon steenkool. De SSN zal die paar kooltjes niet gemist hebben, hoop ik. en niemand leest dit. Intussen heb ik een kleine voorraad; hopen maar dat het genoeg is.

Groet,

Peter

Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; verder met de voorraadbunkers
Bericht door: ikke650 op maandag 03 april 2017, 19:05:48
Hallo Peter,

Ziet er allemaal goed uit. :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Heb je er ook wel eens over gedacht om das klei te nemen ?
Zelf ga ik dit ook proberen voor de landhoofden van mijn brug.

M.vr.gr. Erwin
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; verder met de voorraadbunkers
Bericht door: peterke33 op maandag 03 april 2017, 19:20:53
Hallo Peter

Zo jij bent goed bezig zelf kolen kapot kappen, dan word het inderdaad nog echter  :P  :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Beton
Bericht door: BlikkenTinus op zaterdag 15 april 2017, 23:33:00
Na het zorgen voor een deel van de inhoud van de voorraadbunkers, moest de buitenkant weer eens aandacht krijgen.
Eerder had ik al een stempel gefabriekt om te proberen de afdruk van de bekisting na te bootsen door het stempel in een dunne stuclaag te drukken.
Maar werkte het ook?

Eh nee, niet zoals gedacht. Het beste gips leek renoband van Knauf. Dat smeert goed uit en kan wel wat fijne details vasthouden na droging, maar de structuur van de plankjes bleek niet goed achter te blijven; op het stempel plakte het gips nogal, ook na insmeren met vettigheid of olie. Heel slecht was het resultaat toch ook weer niet, alleen een beetje anders dan gedacht.
Na wat schuren heb ik de boel in de grijze acryl verf gezet en een vervolgens ingesmeerd met een bruinige wash. Die was nogal kleurloos en deed niet zo veel.

Ik wilde toch liever een poging doen om de plankenstructuur van een bekisting weer te geven. Met een licht grijze verf op terpentinebasis heb ik horizontale strepen getrokken tussen twee stukken afplaktape en die steeds een paar centimeter verplaatst. Door het kwastje niet te verzadigen in de verf, ontstond een effect dat mij wel bevalt. Er moeten nog wat verticale vervuilingssporen op, van erts, kolenstof en kalk die door regen langs de wanden zijn afgezet, maar eerst wil ik het huidige resultaat even op mij laten inwerken. Met de foto's hebben jullie een beetje een idee, hoe het er nu voor staat.

Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; BETON!!!
Bericht door: peterke33 op zaterdag 15 april 2017, 23:36:53
Peter

Dat ziet er echt zoals beton uit, en zoals het in echt ook knap werk geleverd hoor  :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; BETON!!!
Bericht door: Trainhenk op zondag 16 april 2017, 17:34:23
Ik vindt het geen slecht resultaat Peter
Denk dat ik daar best tevreden mee zou zijn.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; BETON!!!
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 16 april 2017, 23:10:17
Ook al was het resultaat (ook) naar mijn tevredenheid, toch kon het nog wel een finishing touch gebruiken.
Dus toch maar even de 'vervuilingsverf' erbij gehaald. Het resultaat staat op de foto's.
Ik ben er weer iets blijer mee.

En passant nog een proefrit met een Franse Köf gemaakt op de twee sporen onder de hoogoven en die is goed verlopen. De sporen krijgen apart stroom want hele complex moet wegneembaar zijn om bij ongelukken te kunnen ingrijpen.

De voorraadbunkers verdienen nog verdere aankleding met bordessen en hekken, en uiteraard de sporen voor het lossen van de grondstoffen. Ik knutsel vrolijk door!

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Nieuw: Oud beton!
Bericht door: Trainhenk op maandag 17 april 2017, 00:23:09
 :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Nieuw: Oud beton!
Bericht door: AlbertJan op maandag 17 april 2017, 07:06:00
Hallo Peter.
Al vaak gekeken en bewonderd maar nog niet gereageerd.
De fabriek is al prachtig geworden maar de verdere aankleding maakt alles nog veel fraaier.
Ook de betonnen (keer)wanden zijn erg mooi geworden en ook de vulling hiervan zal alles nog verder verfraaien.
Zal als geheel straks een prachtig stukje industrie op de baan vormen.

Veel plezier en succes met de verdere afbouw.

Vriendelijke groeten,
AlbertJan.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Nieuw: Oud beton!
Bericht door: Jørg op maandag 17 april 2017, 08:06:34
-Peter:
Mooi ineen geknutseld, mooie betonimitatie,  :thumbup:
En het Koffje is een mooie aanvulling.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Nieuw: Oud beton!
Bericht door: Degeluidsman op maandag 17 april 2017, 08:20:23
De muren waren al schitterend, maar met de veroudering erop zet je het puntje op de bekende i.

Het is een mooi geheel zo, het kofje past er goed bij.


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Nieuw: Oud beton!
Bericht door: Tony op maandag 17 april 2017, 09:51:28

Op het resultaat mag je best trots zijn, Peter  :thumbup:

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Nieuw: Oud beton!
Bericht door: peterke33 op maandag 17 april 2017, 12:59:58
Peter

dat is echt een pracht van een eindresultaat dat je hebt behaald  :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Brugdelen gemonteerd
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 30 april 2017, 23:39:53
De afgelopen dagen konden worden benut voor het maken van de bruggen waarover de wagons met grondstoffen kunnen worden gereden over de bunkers. Ik heb gekozen voor een simpele constructie die ik heb afgekeken van voorbeelden uit de jaren '30 tot '50. Soms zijn de bunkermuren opgehoogd tot het niveau van de spoorstaven en soms liggen de brugdelen op de dwarse scheidingswanden. Die optie heb ik gekozen.
Ik heb styreen strips van 1 mm dik gesneden op een breedte van ongeveer 12 mm. Op de 2 cm een stripje styreen geplakt van een 1 mm dik om de verstevigingsribben aan te duiden. Het geheel heb ik tegen de kopse kant van de bielsen aan geplakt en zo is zijn een (rudimentair soort) bruggen ontstaan. Het zit in de verf en moet nog wat verder afgewerkt worden met sporen van roest, kolengruis en kalk. Het voorlopige resultaat kon getoond worden (zie foto's  :))
Er moeten nog voldoende trappen en leuningen gemaakt worden voor het personeel dat betrokken is bij het lossen van de verschillende wagentypen, vooral zelflossers (die het kennelijk toch niet helemaal zelf kunnen).
Alles bijeen was het weer een lekkere klus. De proefrit met de Köf verliep naar behoren. Er is stroom!

Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Storten maar!
Bericht door: h0_miessie op maandag 01 mei 2017, 05:02:29
Netjes gemaakt Peter. :thumbup:
Mooi dat de proefrit met de Köff goed verlopen is. :)
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Storten maar!
Bericht door: Tony op maandag 01 mei 2017, 13:44:54

Ziet er goed uit, Peter  :thumbup:

Mooi extraatje op de baan  :P

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Storten maar!
Bericht door: peterke33 op maandag 01 mei 2017, 13:46:39
Hoi Peter

Het word ook steeds mooier bij jou, echt klasse werk word er bij jou geleverd  :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Ziet er allemaal echt uit  :)
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 17 juli 2017, 12:14:09
In een langzaam tempo heb ik in de afgelopen maanden wat verfraaiingen aangebracht aan de erzbunkers. Niet alleen voor het mooi, maar vooral voor de veiligheid. Er moesten nog hekken en loopbruggen gemaakt worden voor het personeel.
Och, had ik nu toch maar de muren opgetrokken en de bruggen 'verzonken' aangebracht; dat was misschien toch simpeler geweest Nu moeten er trappen en ingewikkelde leuningen bij. Intussen is het toch weer wat gevorderd. Zie foto's en zoek de verschillen...
Verder heb ik een overkapping gemaakt. Völklingen had een dergelijke Möllerhalle. De belangrijkste reden dit te bouwen, is om de treinen uit het zicht te krijgen en zo een stiekeme doorgang naar het schaduwstation te maken om zo volle en lege treinen te kunnen laten verschijnen. Als deze constructie bevalt, beplak ik het karton met golfplaat. Maar het kan ook zijn dat ik nog overstap naar een houten (triplex) basis.

Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; in de tussentijd...
Bericht door: Nieuwenhuis op maandag 17 juli 2017, 12:59:06
Dag Peter.

Tja, wanneer je alles van te voren weet ... :wink:
Een goede planning van de werkzaamheden helpt om inzicht te krijgen, maar of het hierbij een oplossing had gegeven? :roll:

Kijk nog eens even (af) bij Pierre: hij maakt ook gebruik van kunststof bindbanden als traanplaat, maar heeft deze in korte
stukjes toegepast en een dry-brusch gegeven, wat een zeer fraai resultaat oplevert :thumbup:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; in de tussentijd...
Bericht door: Tony op maandag 17 juli 2017, 14:00:34

Misschien meer werk nu, Peter, maar het ziet er prima uit hoor  :thumbup:

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; in de tussentijd...
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 17 juli 2017, 14:15:21
Erik, dank voor tip! De strips hebben intussen al een extra mishandeling gekregen. En misschien krijgen ze nog wel meer. Stond alleen nog niet op de foto. Ze hebben daarop alleen nog zwarte primer.
Tony, dank voor de bemoedigende complimenten!
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw
Bericht door: Trainhenk op dinsdag 18 juli 2017, 12:42:40
Och, had ik nu toch maar de muren opgetrokken en de bruggen 'verzonken' aangebracht; dat was misschien toch simpeler geweest Nu moeten er tappen en ingewikkelde leuningen bij.

Maar het wordt wel mooier zo!
Vooral doorgaan Peter.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; in de tussentijd...
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 31 juli 2017, 13:18:29
Uiteindelijk toch maar besloten een aantal onderdelen van de Möllerhalle van triplex te maken en met een houten latje een verbinding te maken tussen de spanten.
De zijwanden en het dak zijn van resten karton (schoenendozen en verpakking van vaatwastabletten). Deze zijn beplakt met styreen golfplaat van JTT, 0,5 mm dik. Bewust heb ik niet alles uit een stuk gesneden; ik wil dat het gebouw er wat toegetakeld uit gaat zien. Niet vervallen, maar wel door de elementen aangetast. Op sommige plaatsen is er dan weer een plaatje opgezet met een extra naad en oneffenheid tot gevolg.
Er moet nog wel wat aan verbeterd en geverfd worden, maar het begin is er.
Het doel is nog een verlenging te maken dat achter dit stuk komt en dat achter de windverhitters komt te staan. Daardoor kunnen de sporen verdwijnen naar het schaduwstation. Een nog te bouwen ventilatorhuis of een ander gebouw dat in de buurt van de ertsopslag en de hoogoven kan staan (een sinterfabriek?) moet verder het zicht op de aan- en afvoersporen verhullen. Volgende klus!

Groeten,

Peter

Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Möllerhalle
Bericht door: Tony op maandag 31 juli 2017, 13:35:19

Ziet er weer zeer geloofwaardig uit, Peter  :thumbup:

Maarre, eerst deze klus klaren en dan pas de volgend  :P

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Möllerhalle
Bericht door: peterke33 op maandag 31 juli 2017, 13:42:48
Peter

Mooi bouwwerk ben je daar aan het maken, mss kan je alsnog hier en daar een raam plaatsen in het dak  :help:
Verder als ik je vorige werken bewonder, gaat dit ook weer prachtig worden.  ;)
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Möllerhalle
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 31 juli 2017, 13:54:17
Ramen, Peter, daar heb ik wel over gedacht. Ik heb nog iets liggen, plastic verpakking van koekjes (mergpijpen) die misschien kan worden versneden en dan kan doorgaan voor stalen fabrieksramen met glas.
Toch heb ik er nog even vanaf gezien. Ik kijk eens hoe dit wordt. Misschien toch in deel twee van de hal.

En Tony, inderdaad, eerst deze klus af. Ik heb immes  geen hulp van een handig kereltje met rode kruiwagen!

Uiteraard, dank mannen, voor de complimenten!

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Möllerhalle
Bericht door: ks1985 op maandag 31 juli 2017, 15:23:06
Mooi gemaakt Peter!

En die kerel met zijn kruiwagen kan iedereen zo nu en dan wel even gebruiken  :)
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Möllerhalle
Bericht door: Jørg op maandag 31 juli 2017, 15:44:30
-Peter:
Mooie fabriekshal,  :thumbup: maar toch misschien overwegen om enkel dakluiken te voorzien vanwege de heersende temperatuur in zo een hal van een staalfabriek,  :-)
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Möllerhalle
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 31 juli 2017, 16:32:38
Het is slechts een afdak over de voorraden, dus met de temperatuur gaat het meevallen, Jørg, en zo niet, dan hebben gesmolten preiserplastic! En de Arbeidsinspectie over de vloer....  Ai.
Maar laat ik de rechter zijkant zoveel mogelijk open. Links niet, want die wand is nodig voor de verdwijntrucs.
 
Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Möllerhalle
Bericht door: Jørg op maandag 31 juli 2017, 17:46:24
 :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Möllerhalle
Bericht door: Piwie op maandag 31 juli 2017, 21:48:28
Dat ziet er geweldig uit.

Gr.
Piwie.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Möllerhalle
Bericht door: BlikkenTinus op vrijdag 04 augustus 2017, 00:33:58
Beste Mensen,

Hierbij nog even een update met de hal in de gewenste kleur en met de eerste laag vervuiling erop. Misschien ga ik er nog een beetje roest erop drybrushen, hoewel ik met de eerste ronde met een superverdunde wash met verf op terpentinebasis al behoorlijk in mijn nopjes ben. De stank was er ook naar, maar dat terzijde.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Möllerhalle
Bericht door: h0_miessie op vrijdag 04 augustus 2017, 04:45:47
Peter,

De hal voor de voorraden wordt mooier en mooier. :)
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Möllerhalle
Bericht door: peterke33 op vrijdag 04 augustus 2017, 05:48:59
Hoi Peter


Wauw dat is erg mooi gedaan, het lijkt een net een echt gebouw.  8o
Mss nog wat strepen roest hier en daar, en dan is het helemaal perfect.  :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Möllerhalle
Bericht door: Jørg op vrijdag 04 augustus 2017, 07:39:53
-Peter:
Das knap geknutseld, mooie hal,  :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Möllerhalle
Bericht door: Nieuwenhuis op vrijdag 04 augustus 2017, 10:55:56
Dag Peter.

De Möllerhalle ziet er goed uit en past qua uitstraling prima bij de rest :thumbup:
Maar is de hal nu klaar of komt er bijvoorbeeld nog verlichting in of aan de zijkant?
Of nog iets van spanten (al zal daar niet veel van te zien zijn) of regengoten en -pijpen?
Het zijn vaak dergelijke details die een bouwwerk onderscheiden :wink:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Möllerhalle
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 07 augustus 2017, 15:21:24
Nog even een paar updates van het vervuilingsproces. De eerste strepen roest vond ik toch wat mager. Met verdunde verf in roestkleur ben ik toen nog eens over de golfplaten heengegaan. En dan blijkt plastic toch te kunnen roesten  :D.

Ik heb de bunkers met de hal nog even op hun plek geschoven en het resultaat viel mij niet tegen.
Of ik nog veel details toevoeg, weet ik niet; goten en regenpijpen zie je in de echte wereld niet of nauwelijks bij dit soort bouwwerken. Misschien wel een of twee lampjes of een paar elektra-kabels. Dat is van later zorg.

Gegroet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Möllerhalle: roest!
Bericht door: Jørg op maandag 07 augustus 2017, 15:31:41
-Peter:
Zo een xtra laagje roest is een hele verbetering,  :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Möllerhalle: roest!
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 07 augustus 2017, 15:42:30
Wat gek dat we daar in het echte leven vaak anders over denken, Jørg!
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Möllerhalle: roest!
Bericht door: Jørg op maandag 07 augustus 2017, 15:50:25
Idd, int echt is roest soms een nachtmerrie.  :-)
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Möllerhalle: roest!
Bericht door: peterke33 op maandag 07 augustus 2017, 15:50:43
Peter

Mag ik eerlijk zijn  :P dat is heel erg mooi gedaan, het roest komt mooi over zal geen roest meer doen.  :thumbup: :thumbup:

En inderdaad nu nog mooie verlichting boven je poorten plaatsen en klaar ben je  :D  :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Möllerhalle: roest!
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 07 augustus 2017, 16:21:23
Peter, dank voor de eerlijkheid! Ik weet hoe jij je beijvert met 'het vervuilen en laten verroesten' van je eigen bouwwerken en materieel. Dan tellen die duimen extra! Dus: veel dank!
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Möllerhalle: roest!
Bericht door: peterke33 op maandag 07 augustus 2017, 18:21:30
Peter

Het is een welgemeende dank hoor, kijk ook graag bij andere hoe zij dingen aanpakken, en het jou bouwproject is erg mooi om te volgen ook. Dit soort thema kom je niet elke dag tegen, en dat is wel erg leuk en mooi.  :D  :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Möllerhalle: roest!
Bericht door: Trainhenk op dinsdag 08 augustus 2017, 09:55:25
Peter (Blikken Tinus),

Dit ziet er zeer realistisch uit.
Zeer mooi gedaan.

Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Möllerhalle: roest!
Bericht door: Tony op dinsdag 08 augustus 2017, 10:11:04

Het totaal-plaatje ziet er fraai uit, Peter  :thumbup:

Dat resultaat mag er wezen, daar hoef je niet bescheiden over te zijn  :P

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; compressorgebouw
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 09 oktober 2017, 00:21:17
En dan is het toch weer tijd voor een update van de bouwdraad. Het werk aan de Möllerhalle ligt stil in afwachting van enkele bestelde structuurplaatjes. Modelbouw De Kombuis had ze in de aanbieding, maar de levering lijkt uit te blijven. Er zijn nare berichten over de (on)betrouwbaarheid van deze (web-)winkel. Erg jammer, want ik ben wel een paar tientjes kwijt zo...

Maar goed; er moest ook nog een halfreliëf gebouw gebouwd worden om enkele sporen te verstoppen. Het bouwwerk zou in echt dienen om de grote compressoren te huisvesten die de windverhitters en de  hoogoven aanblazen. Ik heb een bouwdoos van Walthers maar het gebouw is mij toch wat te Amerikaans en het zou goeddeels verzaagd moeten worden. Het gaat wel ergens anders dienst doen als onderdeel van een ander fabrieksgebouw.
Met een knalblauwe doos van een fijne webwinkel, heuse zelf met de 3D printer gemaakte kozijnen, de bodempjes van de verpakking van mergpijpjes en baksteen structuurplaatjes van JTT, is het begin gemaakt. Bijgaande foto's zeggen meer dan ik beschrijven kan.
Ik hoop dat ze kijkplezier opleveren.

Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; scratchbuilt compressorhal
Bericht door: Ludo1957 op maandag 09 oktober 2017, 01:32:55
Hallo Peter  :)
Da's echt top gefabriekt :D
Petje af  :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; scratchbuilt compressorhal
Bericht door: Hero op maandag 09 oktober 2017, 03:19:32
Mijn ervaring met de kombuis is dat de items op de site op voorraad zijn.
In werkelijkheid kun je lang wachten tot het er een keer echt is en je bestelling verzonden wordt.
Eens en nooit meer.

Ik hoop dat je spullen spoedig arriveren.

Verder ziet het er weer top uit zoals gewoonlijk.

Mvg Robin
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; scratchbuilt compressorhal
Bericht door: Martijn op maandag 09 oktober 2017, 06:26:41
Slim bedacht met dat plastic verpakkingsmateriaal. Deze moet ik onthouden.

Ik vind de fabriekshal erg goed gelukt! Past mooi bij het geheel van de staalfabriek. Zelfbouw is zoveel leuker bouwen dan een bouwpakket :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; scratchbuilt compressorhal
Bericht door: Tony op maandag 09 oktober 2017, 10:35:14

Hoi Peter,

Dat is een indrukwekkende gevel geworden  :thumbup:
Om de grote horizontale naad weg te werken, zou een "betonnen" strip erop kunnen maken.

Je gaat weer lekker  ;)

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; scratchbuilt compressorhal
Bericht door: Jan22 op maandag 09 oktober 2017, 11:16:21
Mergpijpjes plastic  :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; compressorgebouw
Bericht door: Nieuwenhuis op maandag 09 oktober 2017, 11:56:23
Dag Peter.

... de bodempjes van de verpakking van mergpijpjes ...

Slim bedacht met dat plastic verpakkingsmateriaal.

Mergpijpjes plastic  :thumbup:

Zeker goed bedacht, toegepast en zeker ook uitgevoerd :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Ik heb daar vroeger ook eens mee geëxperimenteerd als bestrating,
maar daar bleek het uiteindelijk toch een te grof reliëf voor te zijn ...
Heb je nog overwogen om de 'groefjes' te laten vollopen met verf o.i.d.? :roll:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; scratchbuilt compressorhal
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 09 oktober 2017, 12:12:40
@erik: De voorkant, dus met de ribbels, heb ik een beetje bewerkt met drybrushen om de raampjes te benadrukken. Het spul is heel dun en vervormt heel snel. Ik kwastte de ruiten ook een beetje mee. Niet erg in de stoffige en gruizige omgeving waar dit gebouw thuishoort, maar wel lastig als je er iets moois mee wilt.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; scratchbuilt compressorhal
Bericht door: peterke33 op maandag 09 oktober 2017, 18:46:59
Peter

Het word erg maar dan ook erg mooi bij jou, het lijkt net echt je kan die spleet ook mooi wegwerken met putty.

Of je neemt wat overschot van je plaat, aceton nemen beetje in een glazen potje en dan afval stukjes er in en je krijgt een pasta dat kan je gebruiken om de naad dicht te maken lichtjes opschuren en likje verf er over en klaar ben je.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; scratchbuilt compressorhal update
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 23 oktober 2017, 11:19:04
Bouwen met overgeschoten materiaal en zonder heel gedetailleerd uitgewerkt plan, loopt uit op trial and error en wat improvisatie. Maar gestaag kom ik wel ergens...
Het leek mij tijd voor een kleine update.
Het dak zit erop. Het wordt bedekt met het bekende zwarte schuurpapier (korrel 400 of kleiner) en lijkt daardoor op bitumen. Vanwege de hoogte kun je er net niet op kijken, dus heel veel moeite ga ik er niet voor doen, maar wel net genoeg.
Uiteraard moeten er nog daklijsten tegenaan. Die golfjes in het karton op de kopse zijden moeten uit het zicht. En dan moeten er nog deuren gemaakt worden voor de grote opening. Er zal geen trein doorheen gaan, ook al is het gat er groot genoeg voor. De ingang is bedoeld om machines of onderdelen ervan te kunnen transporteren. Dus een vrachtauto moet er wel doorheen. Misschien ooit iets met het carsystem van Faller? Maar het is daarvoor misschien toch te krap bemeten. Een rondje rijden is nogal lastig. Ach, eerst maar afbouwen en dan links een ondiep plastic bouwwerk van Walters ertegenaan plaatsen.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; scratchbuilt compressorhal
Bericht door: nobody op maandag 23 oktober 2017, 11:22:17
 @citaat :thumbup: :important:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; scratchbuilt compressorhal
Bericht door: Martijn op dinsdag 24 oktober 2017, 06:32:10
Goed gelukt!! :thumbup: @citaat

Dit zal prachtig staan bij je fabriek. Misschien kun je er een auto achterwaarts in laten rijden of zoiets..
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; scratchbuilt compressorhal
Bericht door: Jørg op dinsdag 24 oktober 2017, 06:42:09
-Peter:
Begint stilaan een prachtig geheel te worden,  :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; scratchbuilt compressorhal
Bericht door: peterke33 op dinsdag 24 oktober 2017, 07:50:37
Peter

Dat is gewoon prachtig gedaan, en het hoort ook bij de rest van je gebouwen.  :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; scratchbuilt compressorhal
Bericht door: basjuh1981 op dinsdag 24 oktober 2017, 17:09:04
Ik ben "even" door je draadje heengegaan, maar dat ziet er goed uit die heavy stuff van je :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; scratchbuilt compressorhal
Bericht door: BlikkenTinus op dinsdag 24 oktober 2017, 18:50:46
Leuk weer, mensen, al deze fijne reacties! En hier en daar een nieuwe naam die opduikt (Bas). Het feestje wordt alleen maar groter.
Ik blijf fijn verder bouwen en knutselen, waarvan ik verslag probeer te doen terwijl ik ook de bewegingen op dit forum bij wil houden.
Intussen heb ik uitgevonden dat een Faller vrachtauto niet zal kunnen keren in de fabriek (radius 15cm). Maar ergens zag ik een constructie met een draaischijfje. Hm. Het kriebelt. Voor later. Er is nog zoveel te doen.
Het volgende grote project wordt een cokesbatterij, rechts van de hoogoven.

Eerst nog het hoekje links afmaken met bouwsels. De straat ervoor blijft nog maar even open liggen.

Groet,

Peter
 
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; scratchbuilt compressorhal
Bericht door: Nieuwenhuis op dinsdag 24 oktober 2017, 19:24:50
Dag Peter.

Het Scratch Built compressorgebouw staat prima bij de rest van de installatie :thumbup:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; scratchbuilt compressorhal
Bericht door: narwal op woensdag 25 oktober 2017, 15:21:05
Hallo Peter,

Jij maakt er wel iets heel erg moois van. Oude industriële scenery van een zeer hoog niveau!  :thumbup:

Ik blijf dit met zeer veel interesse volgen. Succes!

Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; scratchbuilt compressorhal
Bericht door: Tony op woensdag 25 oktober 2017, 15:33:23

Smulfactor 17, Peter  :P

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; scratchbuilt compressorhal
Bericht door: eddyflame op woensdag 25 oktober 2017, 23:55:21
ik kijk regelmatig reafeer niet zo veel maar heel erg mooi
hoge school bouwen hoor
ik kan niet wachten op jouw nieuwe ideeen

Gr Ed
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; kitbash waarom ook niet?
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 29 oktober 2017, 23:07:42
Er moest nog meer spoor aan het zicht onttrokken worden en natuurlijk heeft het hoogovencomplex extra gebouwen en fabrieken nodig. Aan de compressorhal is aan de linkerkant een vleugel verschenen. Het bouwwerk was bedoeld als textielfabriek door meneer Walthers, en die had er ook een leuk watertorentje opgezet. Ik vond dat te klein en bovendien te Amerikaans. Ook vond ik de lifttoren aan de rechterkant niet harmoniëren met de compressorhal. Dus ging de zaag erin! Het was nog wel een gepruts en een gemier, maar uiteindelijk staat de lifttoren links en ben ik niet ontevreden. Er moet nog wat vuiligheid op en er zijn nog wel wat details om aan te brengen. Dat komt later aan de beurt.
Een lid van de directie is eens komen kijken met zijn gloednieuwe automobiel; de luxe wagen valt bijna in het niet bij het grote gebouwencomplex, maar dat verhoogt voor mij de pret alleen maar. In werkelijkheid zijn de verhoudingen nog indrukwekkender al ben ik blij met de huidige Gesamteindruck.

Groet,

Peter


Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; gekitbashte aanvulling
Bericht door: Martijn op maandag 30 oktober 2017, 06:28:12
Je kan het de industriële revolutie noemen :D Dat ziet er goed uit :thumbdown:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; gekitbashte aanvulling
Bericht door: Jørg op maandag 30 oktober 2017, 06:34:31
-Peter:
Das weer een mooie aanvulling voor de staalfabriek,  :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; gekitbashte aanvulling
Bericht door: Degeluidsman op maandag 30 oktober 2017, 06:36:51
Hoi Peter,

Geweldig hoe je de gebouwen aanpakt   :thumbup:

De loods met roest sporen is zeer realistisch gemaakt  :)


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; gekitbashte aanvulling
Bericht door: peterke33 op maandag 30 oktober 2017, 08:23:33
Peter

Jij bent echt een prachtige baan aan het bouwen, heel erg fraai hoe je alles aanpakt en over alles nadenkt.  ;)
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; gekitbashte aanvulling
Bericht door: ikke650 op woensdag 01 november 2017, 07:14:18
Hallo Peter,

Erg mooi gemaakt allemaal, en het mooiste soms met simpele middelen.

Super. :thumbup: :thumbup: :thumbup:

M.vr.gr. Erwin
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; gekitbashte aanvulling
Bericht door: Tony op zaterdag 04 november 2017, 12:26:12

Een waardige aanvulling, Peter  :thumbup:

Daar kan je je nog heerlijk op uitleven  :P

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw;enige vooruitgang
Bericht door: BlikkenTinus op woensdag 20 december 2017, 22:54:53
Door allerhande drukte op het werk, kwam er niet zo heel veel van de hobby terecht. Maar op Eurospoor heb ik bouwmaterialen en een bouwpakket van een gashouder gescoord waardoor er wel weer lekker gebouwd kon worden.
Het gekitbashte gebouw naast de compressorhal heeft een eerste laagje vervuiling gekregen. Het ziet er intussen weer beter uit dan de hierbij geposte foto; het is kort na te opbrengen van een eerste wash en ziet er wat contrast-rijker uit dan het na droging is.
Verder heb ik wat foto's toe gevoegd van de bouw en vervuiling van de gashouder. Het bouwen volgens de instructies gaat een stuk vlotter dan zelf uit allerhande rommel aan de hand van een schetsje aan de gang gaan. Leuk voor de afwisseling...
Daarnaast heb ik nog enkele niet erg zichtbare spoorwerkzaamheden gedaan. Rails definitief gelegd, terugmeldsecties aangebracht, draden aangesloten en de boel verwerkt in Rocrail (en getest). Van het meeste werk en geregel zie je later niets meer, maar als  je het goed gedaan hebt, levert het wel storingsvrij verkeer op. En hoe fijn is dat!

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; korte update
Bericht door: Jørg op donderdag 21 december 2017, 06:53:16
-Peter:
Weer een mooie aanvulling, voor de staalfabriek,  :thumbup: Mooi verweerd ook.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; gashouder
Bericht door: BlikkenTinus op donderdag 28 december 2017, 23:25:25
De werkzaamheden aan de gasometer zijn best vlot verlopen. Helemaal klaar is het nog niet, hier en daar moet nog een likkie verf, maar het resultaat is wat mij betreft toonbaar.
Of het op deze plek op het fabrieksterrein komt, weet ik nog niet. Het helpt een geheim toegangsspoor verder verbergen en dat is goed, maar of het nu zo veilig is een grote cilinder vol cokesgas vlak op de kopsporen van het (aan te leggen) rangeerterrein te zetten, betwijfel ik. Het lijkt mij niet zoals het hoort.
Een zoektocht naar sporenplannen van cokesfabrieken, gasfabrieken en hoogovens heeft mij nog niets opgeleverd, maar nog nergens zag ik een plaatsing zoals ik nu even heb gedaan. Heeft er iemand tips, dan hoor ik het graag!

Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; gashouder erbij geplaatst
Bericht door: Piwie op vrijdag 29 december 2017, 09:26:57
Dat is een behoorlijke gasometer geworden, ziet er goed uit.

Gr.
Piwie.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; gashouder erbij geplaatst
Bericht door: peterke33 op vrijdag 29 december 2017, 13:52:28
Peter

Zo dat is erg mooi, het past helemaal bij jou gebouwde gebouwen  :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; gashouder erbij geplaatst
Bericht door: Acido op vrijdag 29 december 2017, 15:21:54
:biggrin: Prachtig, dit. Oude industrie kan zo mooi zijn...

Eigenlijk is zoiets als dit nog een droom van mij: het bouwen van een hoogoveninstallatie in 1:87. Maar dan wel met een twist, namelijk eentje die al jaren buiten gebruik is. Roest, onkruid, verval... Bomen die tussen de rustende en roestende techniek door groeien, vergeten materieel, stuff like that. Zie deze link (https://acidoamigo.blob.core.windows.net/www/roest/roest.htm) voor een impressie :wink:

Mooi werk! :thumbup: Succes, dit gaat volgens mij wel goed komen :smile:

Martijn
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; gashouder erbij geplaatst
Bericht door: Trainhenk op vrijdag 29 december 2017, 16:29:56
Je maakt weer mooie vorderingen Peter.  :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; gashouder erbij geplaatst
Bericht door: BlikkenTinus op vrijdag 29 december 2017, 17:48:04
Mensen, weer dank voor alle bemoedigende commentaren.
Even naar aanleiding van de opmerking van Martijn (Acido): mooie link naar mooie foto's. Oud roest heeft zeker zijn charme!
Wat mij betreft is het hoogovencomplex dat ik bouw, bezig aan het laatste gevecht om het voortbestaan. De fabriek draait nog, maar de echte glorietijd is voorbij. Ondanks de omvang is het toch een klein oventje. Hetzelfde model is ook wel op N-banen ingezet. Uiteraard moeten railingen en trappen verkleind worden, maar de grootte van oven en giethal is dan realistischer. Zegt men...
Maar goed,  bij een in bedrijf zijnde en al met sluiting bedreigde fabriek blijft de mogelijkheid aanwezig om al het treinverkeer na te bootsen en tegelijk te genieten van de eerste tekenen van verval. Misschien een beetje morbide. Maar ach. Heerlijk om te bouwen!

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; gashouder erbij geplaatst
Bericht door: Tony op vrijdag 29 december 2017, 18:25:29

Hoi Peter,

Ik zou me om het sporenplan niet te druk maken; of het in het echt precies zo is of niet.
Hoofdzaak is, dat het de goede indruk van een hoogoven geeft en dat doet het zeker  :thumbup:

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; gashouder erbij geplaatst
Bericht door: BlikkenTinus op vrijdag 29 december 2017, 20:54:57
Tony, dat is ook een manier om er tegenaan te kijken. Als het er maar goed uit ziet, dan is het ook goed.
Er zijn ook andere plekken te bedenken. En ik ken ook jouw heerlijke gepuzzel en geschuif met huizen en gebouwen, waar je ons in je eigen bouwdraadje mee vermaakt en inspireert. Voorlopig laat ik het even zo.

Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; begin bouw cokesbatterij
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 08 januari 2018, 00:02:05
De hoogoven moet uiteraard opgestookt kunnen worden en het wordt dus tijd serieus aan de slag te gaan met de cokesovens. Mijn Amerikaanse vrienden maakten een aardig model dat ook ooit door Trix is verkocht, voordat het (enorme) lasercut model uitkwam dat Joswood nu produceert. Mij leek het model van Walthers wel wat passender, zij het dat de cokesbatterij met maar 18 ovens wat klein uitgevallen is. Door de ovendeuren van de achterzijde  aan de voorkant te monteren, ontstaat een dubbele batterij. De achterkant zie je toch niet. Nog steeds een klein fabriekje vergeleken met de werkelijkheid, maar het ziet er al beter uit.
De kolensorteertoren uit de bouwdoos is mij alleen wat te Amerikaans. Hoewel, op foto's uit het begin van de 20e eeuw stonden er vergelijkbare bouwsels in Nederland en Duitsland. Maar na de Eerste Wereldoorlog kregen grotere, betonnen rechthoekige torens de overhand.
Ik heb intussen heel wat foto's bekeken en vervolgens wat zitten prusten met karton, raampjes van Auhagen en wat styreen stripjes. Het experiment met een toren met een klein opbouwtje werd het toch niet. De toren van de Friedrich Heinrich kolenmijn met juist een wat overstekende opbouw vind ik veel leuker. Die van Westende is trouwens ook vol karakter. Met een spits dak en en heerlijke verwering is het een model om van te smullen, maar voorlopig wint Friedrich het. Met Google en de zoektermen "Kokerei" kom je de plaatjes wel tegen, als je het leuk vindt het na te gaan.
Mijn plaatjes van de eerste bouwpogingen staan hieronder!

Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; cokes
Bericht door: Tony op maandag 08 januari 2018, 11:46:58

Hoi Peter,

Ik heb eens wat plaatjes gegoogeld en begrijp nu wat je wilt maken  ;)
Misschien een idee, om wat foto's die jou inspireerden ook hier te plaatsen.

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; cokes
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 08 januari 2018, 12:13:51
Tony, ik twijfel of dat mag, plaatjes van het web op ons forum zetten. Auteursrechtelijk misschien lastig. Er zijn een paar mooie sites  met heel zorgvuldig verzamelde informatie en beeldmateriaal. Daar zal wat geld inzitten. Lijkt mij zo jammer als  'wij' een boete kregen voor het ongevraagd dupliceren.
Ook geweldig zijn de (100% auteursrechtelijk beschermde) foto's van het echtpaar Becher van alle oude industrie die zij nog konden vinden. Ontroerend mooie beelden van staal, steen en beton. Voor de echte liefhebbert!

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; cokes
Bericht door: Tony op maandag 08 januari 2018, 12:49:23

Ik ( en meerderen met mij ) doe het ook.
Mits de bron erbij vermeld is, geen probleem.
Staat ook in onze eigen regels  ;)

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; cokes
Bericht door: peterke33 op maandag 08 januari 2018, 13:07:57
Peter

Je bent weer lekker aan het bouwen, en het gaat zoals altijd weer erg mooi worden als het klaar is.  :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; kolentoren
Bericht door: BlikkenTinus op dinsdag 23 januari 2018, 22:52:58
Inmiddels heb ik weer rustig aan wat geknutseld aan de kolentoren voor de cokesbatterij. De kartonnen basis is voorzien van een laagje plamuur voor de broodnodige betonlook. Inmiddels heeft het geval een paar laagjes grijze verf gekregen en hier en daar nog een beetje plamuur. Er zijn nog wat dingetjes weg te werken voordat de laatste verflaag erop gaat.
Daarna komt er nog een wash of filter en als laatste nog wat high lights met lichte verf. Bijgaand de verschillende stadia van ontwikkeling tot dusver.

Voor een beter begrip van wat het nou worden moet, een linkje naar een site (tip van Tony!) met veel uitleg en beeld over de productie van cokes: http://kohle-koks-gas-teer.de/ (http://kohle-koks-gas-teer.de/)


Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; scratch built kolentoren
Bericht door: peterke33 op woensdag 24 januari 2018, 08:44:54
Peter

Zo dat word best een grote toren, en het ziet er weer netjes uit zoals we gewend zijn van jou.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; scratch built kolentoren
Bericht door: Jørg op woensdag 24 januari 2018, 10:27:15
-Peter:
Industrie ten top,   :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; scratch built kolentoren
Bericht door: Ludo1957 op woensdag 24 januari 2018, 10:28:23
Knap bouwwerk  :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; scratch built kolentoren
Bericht door: Trainhenk op donderdag 25 januari 2018, 20:20:00
Indrukwekkend gebouw en een indrukwekkende prestatie. :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; scratch built kolentoren
Bericht door: Nieuwenhuis op donderdag 25 januari 2018, 22:40:05
Dag Peter.

Een indrukwekkend groot bouwwerk is het geworden :thumbup:
Het afgekeurde bouwsel wat bovenop zou komen kan
zeker nog ingezet worden als kantoor-aanbouw :wink:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; scratch built kolentoren
Bericht door: Jongslog op donderdag 25 januari 2018, 22:43:27
Prachtig werk. Zeer geloofwaardig.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; verder prutsen
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 29 januari 2018, 10:08:31
Dank weer voor alle commentaren!
Intussen ben ik weer wat verder met het het vervuilen van de toren. Ik ben er nog niet helemaal uit. Op de foto's is het resultaat net iets minder fraai uit dan met het blote oog in de werkelijkheid.
Misschien nog hier of daar een klein beetje drybrush...
Voorlopig kijk het even aan en ga ik verder met de eigenlijke ovens.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; scratch built kolentoren
Bericht door: peterke33 op maandag 29 januari 2018, 10:11:30
Hoi Peter

Dat is enorm mooi gedaan, en op foto lijkt het altijd anders.
Dat heb ik hier ook met gebouwen die ik gedaan heb, je bent erg mooi bezig  :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; scratch built kolentoren
Bericht door: h0_miessie op maandag 29 januari 2018, 12:00:50
Peter,

De kolentoren ziet er prachtig uit zo op de foto. :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; scratch built kolentoren
Bericht door: Trainhenk op maandag 29 januari 2018, 12:20:54
Dag Peter,

Toen ik foto 418 als eerste in beeld kreeg dacht ik oei, dat ziet er wel erg zwart uit voor mijn gevoel.
Daarna kreeg ik foto 422 in beeld en dat ziet er dan weer perfect uit.
Zoals je al schrijft; foto's geven soms een vertekend beeld.

Mooi resultaat dus.  :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; scratch built kolentoren
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 29 januari 2018, 15:32:22
De foto's zijn wel steeds uit een iets andere fase van het bouwproces, dus dat maakt ook een beetje verschil. 418 is het resultaat na het opbrengen van een laag verdunde zwarte verf. Daarna heb ik er horizontale streepjes met een lichte betonkleur overheen gezet en terwijl het droogde wat opgedept met een lapje.
Daardoor is de boel weer wat lichter geworden en dat zie je op  foto 422.

Op oude foto's van werkende cokesbatterijen zie je trouwens met de jaren steeds meer vervuiling optreden. Logisch, maar tegenwoordig zien de installaties er heel wat frisser uit, ook na jaren in bedrijf te zijn geweest. Het is voor mij zoeken naar het aanbrengen van de juiste dosis vervuiling en verval...

Groet,

Peter
 
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; scratch built kolentoren
Bericht door: Jørg op maandag 29 januari 2018, 15:42:21
-Peter:
Dan ben je er goed in geslaagd om de juiste dosis vervuiling en verval aan te brengen,  :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; scratch built kolentoren
Bericht door: ernstcramer op maandag 29 januari 2018, 18:38:32
Tjonge Peter wat ziet dat er realistisch uit! Mooi hoor!
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; verder met de ovens
Bericht door: BlikkenTinus op dinsdag 13 februari 2018, 22:23:58
Intussen werd het tijd om de cokesbatterijen te bouwen, nu de toren min of meer af is. Met de Walthers kit en kartonafval ben ik het gevecht aangegaan om een dubbele batterij van 2x18 ovenkamers te maken. Eigenlijk is het nog maar een klein oventje, maar het is al heel wat beter dan de oorspronkelijke 18 kamers van het bouwpakket.
Door de voor- en achterkant naast elkaar te plaatsen kon al meer lengte bereikt worden. Maar dan is de top van de ovens nog een probleem! Het bouwpakket bevat maar één 'deksel' met vulgaten en railstoelen. Diverse ideeën zijn de revue gepasseerd: Een 'bakstenen' muurplaat nemen en daarop ringetjes plaatsen op de juiste afstand? Of: een alternatief maken met de 3D printer? Het printoppervlak van mijn printertje is beperkt (10x10 cm) en er moet een beduidend grotere plaat gemaakt worden. Dus: in stukken printen? Diagonaal kon in een keer maximaal een deksel voor twee ovenkamers gemaakt worden. Dat heb ik 9 keer geprint en toen zo goed mogelijk uitgelijnd en op een stukje karton geplakt.
Tja, het wijkt wat af qua structuur maar de plaats waar alle standpijpen moeten komen, is vrij precies gelukt. De vulgaten zijn redelijk goed uitgelijnd, net als de bevestiging voor de rails voor de vulwagen. Met een laag verf en vervuiling moet het gaan lukken er genoeg eenheid in te krijgen. Ik sluit niet uit dat in werkelijkheid later bijgebouwde batterijen of gerenoveerde ovens ook wel afwijkingen vertoonden. Op de foto's zijn nog wat oneffenheden te zien, maar ik heb er vertrouwen in dat dit de goede methode wel eens kon zijn. Gewoon nog wat in de lijmklemmen zetten en de verfkwast erover! Ik heb zelfs nog een stout plan een paar extra ovenkamers met ovendeuren en al te printen als ik nog een batterij zou willen toevoegen. Maar eerst eens passen en meten op de beschikbare ruimte, rekening houdend met het sporenverloop.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; kitbashing cokesbatterijen
Bericht door: Gerrit-1959 op woensdag 14 februari 2018, 07:52:41
Hallo Peter,

Misschien een onnozel vraag, maar als jij je printjes vindt afwijken van het origineel, waarom dan niet alles uitvoeren met jouw printjes, zodat het wel 1 geheel is?
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; kitbashing cokesbatterijen
Bericht door: ikke650 op woensdag 14 februari 2018, 08:02:36
Hallo Peter,

Wat een groot en indrukwekkend bouwwerk, ziet er allemaal zeer goed uit.

M.vr.gr. Erwin
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; kitbashing cokesbatterijen
Bericht door: BlikkenTinus op woensdag 14 februari 2018, 09:53:59
Gerrit, best goede gedachte, was niet mij opgekomen, maar stiekem vind ik die ene originele plaat net iets mooier  :D ik weet ook zeker dat de andere onderdelen daarop het beste passen. Bij de losse stukjes is het lastiger...
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; kitbashing cokesbatterijen
Bericht door: BlikkenTinus op woensdag 14 februari 2018, 21:49:05
Ha Erwin, nou groot en indrukwekkend... In vergelijking met een bepaalde brug waarmee jij je bezig houdt, is het maar een hutje.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; en verder maar weer
Bericht door: BlikkenTinus op vrijdag 16 maart 2018, 22:55:35
Het heeft even geduurd, want het resultaat van de met de 3D printer gemaakte standpijpen en de grote verbindingsbuis, was niet helemaal naar mijn zin; ik kreeg het niet strak genoeg. Dus: opnieuw printen en vastlijmen met cosmofix, dan schuren, plamuren, schuren, primer erop, weer schuren en dan lakken. Er moet nog wat extra vervuiling op, maar het is nu redelijk naar mijn zin.
Intussen ook de vulwagen gemaakt uit het bouwpakket. Ik heb er een laagje verf op gezet en daaroverheen pigmentpoeders. Tot slot heb ik er nog wat steenkoolgruis erop gedaan.
De vulwagen loopt op rails die ik uit een tweede hands stuk Roco flexrail heb gesloopt. Waarschijnlijk zeggen de bijgevoegde plaatjes meer.
Met dit alles komt de voltooiing van de cokesfabriek dichterbij. Wel moet er nog een uitdrukmachine bij en daar voorziet het bouwpakket van Walthers ook niet in. Nog weer een scratch build uitdaging! Voor een volgende keer.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; verdere ontwikkeling cokesfabriek
Bericht door: Tony op zondag 18 maart 2018, 11:23:55

Mooie details gemaakt, Peter  :thumbup:

En het weatheren gaat je erg goed af, net als mijn petje  :P

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; verdere ontwikkeling cokesfabriek
Bericht door: Trainhenk op maandag 19 maart 2018, 17:09:19
Ziet er weer goed uit Peter.  :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; verdere ontwikkeling cokesfabriek
Bericht door: peterke33 op maandag 19 maart 2018, 17:12:08
Peter

Dat heb je weer erg mooi gemaakt, het word echt prachtig.  :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; verdere ontwikkeling cokesfabriek
Bericht door: h0_miessie op maandag 19 maart 2018, 17:30:37
Peter,

Prachtige vorderingen. :thumbup:

Groet Michel
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Even tussendoor: torpedowagen aanpassen
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 25 maart 2018, 21:47:41
Aangemoedigd door de positieve commentaren en omdat ik er gewoon lol in heb, ben ik weer vrolijk verder aan het knutselen gegaan.

Op Rail 2018 vond ik een oude Jouef wagon torpille. Voor 8 euro werd ik de nieuwe eigenaar van dit model van een kleine torpedowagen, of ruwijzermenger zoals ze bij ons wel heten. Het is een heel wat bescheidener dingetje dan het bakbeest dat Märklin en Trix op de markt hebben gebracht. Wat bezielde de afdeling 'nieuwe ontwerpen'? Voor een firma die vrolijk de R1 radius als normale bocht beschouwt, zou je anders verwachten. Maar laat ik die ergernis maar even wegstoppen. Dommer is dat het model van tante M een inhoud heeft waar mijn hele hoogoven ineens in leeg zou kunnen lopen, inclusief slakken. Dus, een kleiner model, dat met de wel prettig vormgegeven pannenwagens en slakkenwagens rondgereden kan worden op mijn Mickey Mouse baantje, was mij zeer welkom. Fijn dat iemand iemand nog zo'n Frans niemendalletje had liggen!

Maar.... Het gedateerde Jouef karretje ziet er natuurlijk niet uit (foto 1 uit deze serie). Los van stof, vettigheid en lichte roest op de assen en koppelingen, is het ook gewoon een veel te plastiekerig ding.
Dus moest het flink onderhanden worden genomen. Op foto 2 ligt het hele spul uit elkaar en op  foto 3 zit na de primer de eerste laklaag erop. Op de laatste foto staat het voorlopige eindresultaat. Het verdient nog wat extra aandacht, maar het grootste werk zit erop. Heel wat beter dan het was! Vinnik zelluf.

Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; torpedowagen-project
Bericht door: frank-103 op zondag 25 maart 2018, 22:12:51
Leuke torpedowagen Peter. Hier staat de M op de baan, groot en zwaar. Daar zal de Jouef minder last van hebben!
Volgens mij heeft marklin trouwens 2 verschillende maten torpedowagens (eigenlijk: ruwijzermengers) gemaakt, één die het hoogoventerrein niet af mag en de grotere versie waarvan ik het idee heb dat die tussen Duitsland en België heen en weer reed, dat is in ieder geval een goed excuus om hem op de vrije baan in te zetten!

Leuke site:
http://www.cooltrain.be/index.php/reportages/156-van-ijzer-naar-staal
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; torpedowagen-project
Bericht door: AlbertJan op maandag 26 maart 2018, 07:54:21
Ha die Peter.
Bijzonder mooi om te zien dat er ook van zo'n plastic wagonnetje toch een prachtig model kan worden gemaakt! :thumbup:
Zelf heb ik momenteel wat van de torpedo wagons van Märklin te koop staan maar ook kwam ik deze kleinere versie in mijn verzameling tegen.

Erg leuk om hier zo'n prachtig project van te kunnen bewonderen.

Veel plezier en succes met de verdere bouw.

Vriendelijke groeten,
AlbertJan.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; torpedowagen-project
Bericht door: Jørg op maandag 26 maart 2018, 08:22:18
-Peter:
Mooi gelukte transformatie,  :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; torpedowagen-project
Bericht door: Haradigi op maandag 26 maart 2018, 09:22:54
Hi Peter,

Mooi gedaan

groet
Harald
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; torpedowagen-project
Bericht door: BlikkenTinus op dinsdag 27 maart 2018, 23:23:58
Nou, nog eentje dan! De voorlaatste foto had nog iets teveel rood of oranje voor mijn gevoel. Nog even met sterk verdunde grijs-gele verf een filter gezet. Gewoon een waas erover gekwast waardoor er een grauwsluier over het geheel kwam die mij goed bevalt.
Dank voor de leuke reacties op de voorgaande posts, heren!

En inderdaad zijn er door Märklin twee verschillende torpedowagens gebouwd met een lengte van 30 respectievelijk 39 cm, zag ik. Tja. Zulke giganten zijn er ook, maar daar horen ook enorme hoogovens bij. De mijne is maar een dwerg, hoe groot hij er ook uit ziet. Ik zoek een beetje naar de juiste verhoudingen en een grote moderne torpedowagen zou er afbreuk aan doen. Zo smoelt het allemaal beter. Ik kan trouwens ook geen 2000 tons ertstreinen laten rijden, laat staan de 4000 tons treinen die de DB tot eind jaren 70 liet stomen. Voor mij zijn 12 tot 13 wagons is het maximum, dus zo'n 650 ton. Een kurzer Heinrich, also...

Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; torpedowagen-project
Bericht door: Tony op woensdag 28 maart 2018, 08:07:24
De metamorfose ziet er zeer geloofwaardig uit, Peter  :thumbup:

En voor een mooi prijsje  :P

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; torpedowagen-project
Bericht door: Gerrit-1959 op woensdag 28 maart 2018, 08:35:25
Hallo Peter,

Mooi gedaan. Wel even een opmerking: als de wagen op je baan actief 'gebruikt' wordt in combinatie met een hoogoven, dan is het aan te bevelen de ketel te 'zwarten' (-Voorbeeld- (http://www.zeche.org/index.php/fotogalerie/maschinen/m-img-5654e800h-189))
De bruine roestkleur ontstaat namelijk als ijzeroxide een binding aangaat met water. IJzeroxide is namelijk blauw/zwart. Ga je iets wat bruin-roestig is verhitten, dan wordt het ook zwart. En heet vloeibaar ijzer in de ketel zorgt er wel voor, dat de bruine kleur op de ketel verdwijnt door het verdampen van het water.
Het zelfde gebeurd met koper. Koperoxide is zwart, maar door binding met water krijgt het die mooie groen/blauwe kleur.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; torpedowagen-project
Bericht door: BlikkenTinus op woensdag 28 maart 2018, 09:53:51
@Gerrit,
Dank voor je tips. Ik heb hier en daar op foto's de nodige kleurnuances voorbij zien komen. Koude mengers zijn lichter bruin  gekleurd dan hete. Die zijn vaak diepbruin,  en rond de vulopening en langs de flanken grauwzwart,  zoals jij uitlegt.
Op mijn foto is het allemaal net wat meer oranje dan wat ik zie met het blote oog.
Maar misschien kan het ding nog een beetje zwart of donkergrijs gebruiken!

@ Tony,
Het is heel leuk om voor slechts een paar knaken iets om te prutsen tot iets leukers. Misschien wel het leukst van de hele hobby!


Groet,

Peter

 
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; torpedowagen-project
Bericht door: Tony op woensdag 28 maart 2018, 12:21:45

Als je dat maar weet  :P
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; torpedowagen-project
Bericht door: peterke33 op zondag 01 april 2018, 07:37:25
Peter

Je hebt dat heel erg mooi gedaan met die wagon, hij is lekker in bedrijf genomen en dat mag wel bij een bedrijf van heet ijzer.  :P
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; torpedowagen-project
Bericht door: Trainhenk op maandag 02 april 2018, 20:28:00
Peter,

Mooi resultaat hoor!
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw;cokesovens geprint
Bericht door: BlikkenTinus op zaterdag 02 juni 2018, 13:54:21
Het is helaas even stil gebleven in mijn bouwdraadje. Het oppimpen van de torpedowagen was een lekker overzichtelijk klusje, maar er moest nog wat getimmerd en gezaagd worden. Van de hoogbunkers moet een afrit naar de rest van het fabrieksterrein komen. Een gedachte was om dat spoor verdekt achter of bijna in de cokesfabriek te laten lopen, maar dat gaat domweg niet; de hoogte van de cokes ovens is niet voldoende en redenen om die op een soort platform te zetten, hoger dan nu, zou vrij onzinnig zijn.
Dus moet het erachter lopen en daar moet op zijn minst virtueel ruimte zijn voor de afvoer van de vers gebakken cokes. Ook vond ik de twee batterijen van 18 ovens nog steeds wat klein ogen. Konden er nog maar 18 bij; dan werd het totaal 54. Dat is nog steeds niet veel, maar het maakt meer indruk, smoelt beter. Het probleem is dat de kit van Walthers niet meer verkrijgbaar is  Ik hoef ook alleen een voorkant, ovendek en alle pijpen.
Maar die laatste had ik al eens geprint. Als het nu eens zou kunnen de hele boel te printen? Daar ben ik wel even mee bezig geweest, aanvankelijk zonder tastbaar resultaat. Het moest eerst ontworpen worden en nog steeds kan mijn 3D printer maar een kubus van 10x10x10 cm aan. Maar met veel geduld en gepruts zijn er 3 delen uit de printer gekomen die na vele bewerkingen met allerlei middelen (warme lucht, dremel, handvijl, schuurpapier, plamuur en verf) redelijk voldoen. Van dichtbij is zichtbaar dat de kwaliteit minder is dan wat uit de bouwdoos komt.
Heel misschien laat ik het nog wel eens professioneel printen, ooit. Maar voor nu ben ik niet ontevreden. Eerst maar eens zien dat de cokesfabriek in zijn geheel afkomt!

Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; update na even stilte
Bericht door: BlikkenTinus op zaterdag 02 juni 2018, 13:57:34
O, nog even een totaaltje... Eine Gesamteindruck so zu sagen...
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; update na even stilte
Bericht door: Hero op zondag 03 juni 2018, 12:54:22
Peter,

Had je geen siliconen mal van een ovendeel  kunnen trekken?
Nagieten in resin is dan een eitje.

Mvg,Robin
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; update na even stilte
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 03 juni 2018, 14:15:03
Ha Robin,

Dan had ik dat het beste kunnen bedenken voor ik de boel in elkaar zette! Niet dat ik die techniek beheers, die jij beschrijft, maar het is een optie... Voor een ander project.
Het 3-D Ontwerp dat ik nu heb, laat zich waarschijnlijk met een geavanceerdere printer en met ander materiaal dan PLA mooier printen. Maar, het is nu ook weer niet zo lelijk dat ik vind dat dat echt moet. Het was alleen een heel karwei; geen eitje, het hield mij lekker bezig.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; update na even stilte
Bericht door: peterke33 op zondag 03 juni 2018, 14:28:39
Hoi Peter

Dat ziet er weel erg mooi uit, top gemaakt het gaat allemaal de goede weg op  :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; update na even stilte
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 03 juni 2018, 14:43:18
Peter,

Fijn ook weer een reactie van jou te zien, man! Ik knutsel gewoon vrolijk door, de ene keer wat intensiever dan de andere. Langzaam vordert het werk. Wie weet komt het ooit eens af... Maar wat dan te doen? Voorlopig is het nog geen zorg; plannen en ruimte genoeg.


Groet,

Peter

Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; update na even stilte
Bericht door: wila op zondag 03 juni 2018, 17:06:35
Peter,

Mooi wat jij allemaal maakt, heb een en ander terug zitten kijken.
Goed bezig!

Gr.Wim
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; update na even stilte
Bericht door: Hero op zondag 03 juni 2018, 20:39:54
Peter,

Techniek is een groot woord.  >:-D

Origineel insmeren met een prutje ,in een bakje leggen en dan ondergieten.
Na uitharden heb je een mooie mal.

Gieten is niets anders dan mengen en de mal volgieten.Even de zijkant van de schuurmachine ertegenaan om luchtbellen te verdrijven en je hebt een kwartiertje later een eerste kopie.

Mvg Robin
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; alleen goederen?
Bericht door: BlikkenTinus op zaterdag 16 juni 2018, 12:48:52
In de eerste ontwerpen van mijn modelbaan had ik in het zichtbare gedeelte alleen maar industriespoor gepland. Toch zou het ook wel eens leuk zijn een trein langs te zien paraderen en dan misschien ook iets anders dan goederentreinen.
En zo kwam er een soort paradespoor (nauwelijks 2 meter lengte) in de planning. Een paar oude D-trein rijtuigen worden door een BR 18.4 voortgetrokken en er zijn nog een paar blauwe DB-rijtuigen bijgekomen.
Op een beurs kwam ik een leuke BR 75 tegen die eigenlijk ook wat te doen moet krijgen en dan niet als rangeerlok. De serie Langenschwalbachers trok mijn aandacht. Leuke korte rijtuigjes met draaistellen, ooit bedoeld voor een slingerend zijlijntje, maar misschien ook heel geschikt om het personeel naar de fabriek te brengen. Op krappe industriebogen zullen ze het vast ook goed doen.
Maar wat zijn die wagons moeilijk te krijgen!
Totdat formumlid Jan (i_m_johnny) er zo maar 5 in de aanbieding had. Ze staan nu bij mij op het spoor met een al elders gekocht exemplaar erbij. Dikke pret!

Groet,

Peter

Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; zijn er ook personentreinen?
Bericht door: peterke33 op zaterdag 16 juni 2018, 12:52:32
Peter

Erg mooie sleep wagons heb je nu, ik heb deze ook op mijn baantje staan.

Deze worden getrokken door mijn BR23  :)
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; zijn er ook personentreinen?
Bericht door: Nieuwenhuis op zondag 17 juni 2018, 00:42:24
Fraaie sleep Peter :thumbup: Gefeliciteerd met deze aanwinsten. :thumbup:
Deze zullen zich dankzij de draaistellen prima thuis voelen op de M-rails!

Groeten,

Erik.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; zijn er ook personentreinen?
Bericht door: h0_miessie op zondag 17 juni 2018, 08:33:10
Peter,

Ziet er goed uit de rijtuigen achter de BR 75 zal een mooie afwisseling zijn met de goederentreinen. :) :thumbup:
Ja Jan (i_m_johnny) heeft mooie dingen in de verkoop waaronder deze prachtige wagons.
Veel rijplezier toegewenst met de mooie samengestelde trein. :)

Groet Michel
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; zijn er ook personentreinen?
Bericht door: Tony op zondag 17 juni 2018, 12:14:44

Dat is een mooi setje, Peter  :thumbup:

Nu zijn jullie allebei "boven Jan"  :D

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; kleine stappen
Bericht door: BlikkenTinus op woensdag 04 juli 2018, 00:02:59
In de afgelopen dagen heb ik door drukke werkzaamheden en het mooie weer maar een paar kleine dingen gedaan. Niettemin vordert het wel gestaag.
De internetverbinding liet te wensen over en daarom verwijderde een KPN monteur het oude aansluitpunt om te vervangen voor iets nieuws. dat hielp nog weinig en is ook helemaal niet interessant voor dit forum.
Maarrr.... Er bleef een mooi plastieken ding over, heel licht conisch, dat best goed als verticale opslagtank zou kunnen doen. Letters 'PTT' eraf gedremeld en al bijna klaar (moet nog wel een beter kleurtje en wat vervuiling, uiteraard.
Verder treffen jullie nog twee overzichtsfoto's aan van de Hoogoven met giethal en de cokesovens met de transportbanden voor de aanvoer van kolen en de sorteertorens. Het begint zo al wat meer smoel te krijgen.

Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; een paar plaatjes ter vermaak
Bericht door: h0_miessie op woensdag 04 juli 2018, 05:54:20
Peter,

Kleine maar mooie vorderingen aan je staalfabriek. :) :thumbup:

Groet Michel
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; een paar plaatjes ter vermaak
Bericht door: Arnold op woensdag 04 juli 2018, 06:05:59
Wat een bouwwerk, dat ziet er geweldig mooi uit die staalfabriek.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; een paar plaatjes ter vermaak
Bericht door: peterke33 op woensdag 04 juli 2018, 07:26:35
Peter


Het word heel erg mooi dat fabriek, nog even de hoogovens kunnen warm gestookt worden.  :P
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; stukje betonmuur
Bericht door: BlikkenTinus op dinsdag 14 augustus 2018, 23:21:47
De zomerperiode betekent geen volledige stop, maar het werk aan het spoor heeft wel een veel trager verloop...
Maar toch zijn er nog een paar kleine vorderingen te melden.
De oprit naar de hoogbunker achter de cokesfabriek verdiende nog een mooie betonnen muur. Inmiddels is het recept redelijk beproefd. Eerst is er een laagje kant en klare stucpasta (Knauf Renoband) op het hout aangebracht. Om steunkolommen na te bootsen heb ik een paar stripjes golfkarton gesneden en geplakt. Daarna een dekkende laag middelgrijze verf, gevolgd door een verdunde donkere wash, afgerond door lichte horizontale strepen om de planken van de bekisting te simuleren en wat 'high lights' te creëren. Misschien moet er nog een roestspoortje op en wat regenstrepen, maar eerst hier maar eens even aan wennen.

Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Uitdrukmachine
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 18 november 2018, 16:56:02
Gebeurt en dan helemaal niks meer? Nee, gelukkig niet, maar vanwege allerlei beroepsmatige verplichtingen, lagen de werkzaamheden aan het spoor en de scenery wel een tijdje stil.
Het echter werd intussen wel hoog tijd aan de cokesfabriek verder te bouwen. Aan de zichtbare kant wilde ik een zogenoemde uitdrukmachine maken. Daarmee worden de cokes door de ovenkamer heen naar de andere kant (in mijn geval de achterkant) geduwd. Bij moderne cokesfabrieken zijn het gigantische machines maar tot eind jaren zestig kwamen wat bescheidener en best simpel uitziende apparaten voor. Door plaatsgebrek heb ik de afmetingen nog wat gecomprimeerd. Ik denk dat het er wel mee door kan. Het is nog niet klaar, maar zo is er een beetje een indruk van wat het wordt. Met afvalkarton, styreenprofieltjes en wat restjes van het 3D-printen heb ik iets in elkaar geflanst. Voor een beter begrip voeg ik een foto bij van de voormalige cokesfabriek in Sluiskil (www.zeeuwseankers.nl is er voor meer info).

Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; gebeurt er nou nog wat?
Bericht door: Degeluidsman op woensdag 21 november 2018, 06:02:19
Leuk om te zien wat een beetje karton en creativiteit allemaal teweeg brengt Peter  :thumbup: :thumbup:


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; gebeurt er nou nog wat?
Bericht door: Tony op woensdag 21 november 2018, 08:26:16
Mooi projectje, Peter  :thumbup:

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; nog wat verder knutselen
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 25 november 2018, 14:59:22
En het projectje is nog niet helemaal klaar!
Er moest nog een dakje op het geval en er moest nog wat vuiligheid op. Het dakje moest even wennen; maar met lijm, elastiekjes en veel geduld heeft heeft zich uiteindelijk geplooid naar mijn wensen.
Daarbij moet de uitdrukmachine heen en weer kunnen rijden op twee nog neer te leggen railstaven. Daartoe is een stuk tweedehands roco line rail mishandeld. Met veel gepruts is ook dit gelukt. Er moet nog een verfje overheen, maar het zit vast en de uitdrukmachine past erop. Rijden zal hij niet, daar is hij teveel een dummy voor...

Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; ja, er weer een beetje voortgang...
Bericht door: basjuh1981 op maandag 26 november 2018, 12:39:56
 @citaat Als je niks meer te doen hebt, kun je altijd nog kijken of je het rijdend kan maken :D
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; ja, er weer een beetje voortgang...
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 26 november 2018, 15:15:37
En dan de vulwagen bovenop ook functioneel maken! 

... Als ik tijd heb, en een beetje ervaring met zelf een locje bouwen, dat ook nog eens op een hobbelig spoor moet rijden met een nog nooit vertoonde spoorwijdte, dan begin ik eraan. Dus... Nog even geduld, beste vrienden! Maar wie weet, gebeurt het ooit


Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; de hoek om
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 02 december 2018, 18:51:06
Het verborgen spoor dat achter de hoogoven en de cokesfabriek loopt, buigt af naar rechts en zal verborgen blijven in en achter de nog te bouwen eigenlijke staalfabriek. Het verbergen van de sporen in die hoek heeft me wel wat hoofdbrekens gekost, maar ik denk dat ik eruit ben. Rechts achter de cokesfabriek en de blustoren komt de opslag van steelkool om de cokes van te maken. Onder de opslagplaats zal het spoor doorlopen en kunnen afbuigen. Ook zijn daar de aftakkingen voor de (verborgen) aan- en afvoer van schroot, van volle en lege wagens met blokvormen en grondstoffen of bulkgoed. Aan de achterkant van de staalfabriek komen ze binnen zonder dat dit te zien is en aan de voorkant komen ze eruit, of precies andersom, net wat er nodig is.

Eerst moest het houten skelet voor de kolenopslag klaar en dat is vandaag ongeveer gebeurd. In het zicht (achter de gashouder) ligt al provisorisch de op- en afrit naar de opslagbunkers voor erts, cokes en kalk. Het afmaken daarvan zal het laatste echte ruwbouwproject worden voor het baanplan. Wel moeten er nog rangeersporen aangelegd worden, maar echt grote timmerklussen verwacht ik niet meer. Best gek, na twee jaar geregeld timmeren. Te modelbouwen en aan elektra te prutsen is er nog wel genoeg.

Het voorlopige resultaat van een weekendje knutselen is te zien op de bijgevoegde foto's.

Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; een timmerklusje
Bericht door: Trainhenk op zaterdag 08 december 2018, 19:24:48
Ziet er weer mooi uit Peter!  :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw;Coke!?
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 16 december 2018, 00:07:26
De kolenopslag achter de cokesbatterijen moest nog vorm krijgen. Bij Appie Heijn lagen grote blokken oase voor de kerststukjes voor 1 euro per blok. Dat leek mij een goede basis voor de bergen kolen. Nou, dat is het niet helemaal. Het materiaal is licht en makkelijk in vorm te snijden, maar zuigt zich uiteraard vol met wat je erop smeert (lijm, gips, whatever) en wordt er snel zacht van. Toch is het gelukt om ze met gips te bedekken en stevige bergen te krijgen. Het droogde wel supersnel.

En zonder verf leken het wel grote bergen... ja, eh, coke, geen kolen of cokes. Om narigheid met de Opiumwet te voorkomen fluks aan het verven en bepoederen gegaan. Woodland scenics strooimateriaal en eigen fijngestampte steenkool erop met veel voorstrijk en het gaat al ergens op lijken!

Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; bergen.... coke achter de cokesfabriek?
Bericht door: Johnnytrein op zondag 16 december 2018, 07:43:06
Ziet er goed uit :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; bergen.... coke achter de cokesfabriek?
Bericht door: lucdiels op zondag 16 december 2018, 17:42:32
Ik heb jaren gewerkt in een bedrijf met als buur de cokesfabriek in Sluiskil.
Jouw model komt zo herkenbaar over. Schitterend werk.
Je zou wel het kolenstof op de auto's moeten simuleren, daar kan ik van meespreken  :)

groetjes

Luc
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; bergen.... coke achter de cokesfabriek?
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 16 december 2018, 18:39:06
Dank voor de complimenten! En vooral van een voormalig buurman van de fabriek uit Sluiskil... Luc, mooi dat het voor jou herkenbaar oogt. Ik ben daar erg blij mee. Voor mij is het namelijk vooral plaatjes kijken en proberen die sfeer te vangen. Al ben ik een keertje bij Hoogovens geweest en heb ik de kooksfabrieken 1 en 2 (en de rest) daar vanuit de excursietrein met interesse zitten bekijken. Maar wat had ik graag zelf plaatjes gemaakt en verder ongehinderd rond gekeken.

Enne, meer kolenstof komt! Ik wil mij grofweg houden aan het tijdperk 1950-1970 (of eigenlijk '68 vanwege de omnummering) en toen telden het milieu en het welzijn van de werknemers nog wat minder. Een vieze bende mag het dus worden, zij het alleen in model. Het is maar goed dat we het in het echt netjes proberen op te ruimen.

Tot slot voor de lol nog wat plaatjes.

groeten,

Peter


Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; bergen.... coke achter de cokesfabriek?
Bericht door: basjuh1981 op zondag 16 december 2018, 19:33:55
Met dat sfeertje gaat het wel goed komen.

Voor wat kolenbergen kun je altijd nog naar Roubaix rijden :D
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; bergen.... coke achter de cokesfabriek?
Bericht door: loc1200 op zondag 16 december 2018, 20:56:00
Ik kan wel wat fijnstof om kolengruis/vervuiling te simuleren, voor je regelen.
Mvg. Marcel.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; compressorhal voorzien van machine
Bericht door: BlikkenTinus op woensdag 26 december 2018, 23:09:02
De compressorhal die ontstaan is uit kartonnen doos van een webwinkel moest eigenlijk nog een beetje inhoud krijgen. Faller maakt een voor mij erg interessant bouwpakket (180383) van een tandemstoommachine die met een beetje fantasie een compressor kan hebben aangedreven (de ene helft stoommachine en de andere compressor). Stiekem vond ik het bouwpakketje gewoon heel leuk en heb ik het meegenomen van een beurs. Maar hij lijkt ook wel heel erg op de machine die dienst heeft gedaan in Sluiskil bij de cokesfabriek, dus dat past wel in mijn straatje.

Met wat passen en meten lukte het zowaar het ding in mijn webwinkeldoos te proppen voor de grote ramen van mergpijpjesverpakking. Lampje erboven geprutst en het motortje erin. Het lijkt uiteindelijk nog heel wat! Door de vuile ramen kun je het vliegwiel zien, dat langzaam ronddraait.

De groeten,

Peter

Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; compressorhal nog wat aangekleed
Bericht door: Tony op donderdag 27 december 2018, 11:52:21
Al even niet meer gereageerd, volg wel en kan je zeggen, dat het iedere keer weer mooier ( en realistischer/geloofwaardiger ) wordt  :thumbup:

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; compressorhal nog wat aangekleed
Bericht door: BlikkenTinus op donderdag 27 december 2018, 12:50:03
Dank Tony! Ook ik volg vrolijk al jouw verwikkelingen en reageer niet steeds. Kijken doe ik wel, zeker te weten! Leuk dat het bij ook zo gaat en dat zal wel voor meer mensen gelden.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; compressorhal nog wat aangekleed
Bericht door: Degeluidsman op vrijdag 28 december 2018, 06:11:45
Hoi Peter,

Leuk dat je met deze materialen zulke resultaten kunt krijgen  :)
Ramen van mergpijpjes verpakkingen je moet er maar opkomen  :thumbup: :thumbup:


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; compressorhal nog wat aangekleed
Bericht door: peterke33 op vrijdag 28 december 2018, 11:17:03
Peter

Wauw gewoon prachtig wat jij aan het maken bent, het word mooier en mooier  :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; compressorhal nog wat aangekleed
Bericht door: BlikkenTinus op vrijdag 28 december 2018, 18:22:00
Peter en Peter,

Dank voor jullie positieve commentaar!

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; compressorhal nog wat aangekleed
Bericht door: lucdiels op zaterdag 29 december 2018, 13:24:10
Hallo Peter,

 @citaat "Maar hij lijkt ook wel heel erg op de machine die dienst heeft gedaan in Sluiskil bij de cokesfabriek,"

Bij ons bij Yara (toen NSM) stonden er ook zulke compressoren in de oude Synthese. Ik heb ze nog weten draaien. Nu staat er één op het fabrieksplein als monument.
Prachtige machines en ze staan mooi in jouw fabriekshal.

Groetjes Luc
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; compressorhal nog wat aangekleed
Bericht door: Paulus1201 op zaterdag 29 december 2018, 14:53:05
Hallo Peter,

Net ff je draadje doorgelezen. Ziet er goed uit...!
Ik heb ook nog zo'n metaalwagen liggen. Niet van J maar van de hema...  Belangstelling?
Gr
Paul
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; compressorhal nog wat aangekleed
Bericht door: Trainhenk op zaterdag 29 december 2018, 21:25:44
Dag Peter,

Ziet er allemaal schitterend uit!
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; bedrading en decoders
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 31 december 2018, 13:27:52
Beste Mensen,

De feestdagen geven gelukkig gelegenheid om eens een paar uurtjes flink te klussen. Het begint steeds voller te worden op het fabrieksterrein rond de hoogoven en de cokesfabriek, maar spoor ligt er nog nauwelijks. Lastig is dat er daarvoor eerst nog bedrading moest worden aangelegd en decoders moesten worden aangesloten. Daarvoor moest het hele terrein weer leeggemaakt worden.

Wie het draadje vanaf het begin heeft gevolgd, zal hebben gezien dat ik delen van de bovenbouw opklapbaar heb gemaakt om bij het schaduwstation te kunnen voor groot onderhoud of in geval van echte calamiteiten. Om de zaak te kunnen opklappen, moeten de hoogbunkers en de oprit erheen weggenomen worden, evenals de fabrieksgebouwen. Aangezien er ook terugmelders en een wissel in de wegneembare baandelen zitten, moet alle bedrading eenvoudig los te nemen zijn. Met kroonsteentjes, contrastekers en 9 polige D-sub connectors kunnen alle verbindingen nu gemaakt en en verbroken worden. Een geruststelling is dat zich in de afgelopen twee jaar nauwelijks problemen hebben voorgedaan en dat de plaat niet opgeklapt hoefde te worden. Hopelijk zal dat in de toekomst ook heel zelden voorkomen.

Er moesten verder ook nog (heel wat) draden getrokken worden van de ondertafel naar boven voor de baanstroom, de terugmelding, de voeding van de decoders en voor het digitaal signaal voor de decoders. De onderstaande plaatjes zeggen waarschijnlijk genoeg. Het digitaal concept met 'twee draadjes naar de rails' is een mooie utopie gebleven!

Het vergde alles bijeen wel wat denkwerk en een hoop geknutsel, maar het is gelukt. Nu moeten de nieuwe melders nog in Rocrail gezet worden en kan ik weer wat gaan testrijden.
De volgende fase is het aanleggen van de sporen naar de hoogoven, maar de belangrijkste infrastructuur daarvoor ligt nu.


Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; infrastructurele werkzaamheden
Bericht door: Piwie op donderdag 03 januari 2019, 13:00:25
Hoi Peter,

Allereerst de beste wensen voor 2019.

Je hoogoven wordt met de update mooier, leuk voor je om te horen dat er mensen zijn die dit herkennen.

Je bedrading ziet er mooi en doordacht uit.

Gr.
Piwie.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; infrastructurele werkzaamheden
Bericht door: Tony op donderdag 03 januari 2019, 13:32:25
Daar is goed over nagedacht, Peter  :thumbup:

De foto's geven ook een duidelijk beeld van hoe en wat. Prima gelukt dus  ;)

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; infrastructurele werkzaamheden
Bericht door: RMW op donderdag 03 januari 2019, 13:39:34
Je bent met een indrukwekkende staalfabriek bezig. Complimenten :thumbup:.


M.v.g.

Maikel (RMW)
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; infrastructurele werkzaamheden
Bericht door: Difranco op donderdag 31 januari 2019, 18:03:42
Wat een feest om naar te kijken...
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; infrastructurele werkzaamheden
Bericht door: BlikkenTinus op donderdag 31 januari 2019, 22:33:07
Dank voor bovenstaande reacties!
Het is even stil op mijn draadje, want de voortgang is wat minder zichtbaar. Ik ben bezig sporen te leggen bij de hoogoven. Het aansluiten van de wissels met servo's, de stroomvoorziening en terugmelddraden is wat tijdrovend. Het goed regelen van de snelheid van de servo's en het programmeren in Rocrail biedt weinig visueel genot. Niettemin vordert het gestaag. De linkerpoot van de modelbaan gaat min of meer af raken. Foto's volgen nog!

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; spoor bij de hoogoven
Bericht door: BlikkenTinus op dinsdag 05 februari 2019, 23:45:58
Eindelijk liggen er sporen naar de hoogoven!
De aansluiting op de rest van het net, met name op het schaduwstation, is nu niet ver weg meer. De wisselstraat voor de hoogoven en de cokesfabriek ligt op zijn plaats. Alle wissels zijn aangesloten en werken naar behoren. Ik heb alle sporen voorzien van meldsecties en alles ingevoerd in Rocrail.
Op dit kleine rangeerterrein kan overal automatisch heen gereden worden. De software bestuurt het wisselen van rijrichting keurig. In eerdere versies van Rocrail was mij dit nog niet gelukt. De trein reed braaf een blok in maar weigerde de opdracht 'omkeren' uit te voeren. Zonder extra kunstgrepen gaat dit nu wel goed. Ik ben er blij mee!
De volgende stappen zijn het ballasten van de rails, het aanbrengen van wat kleur en bodembedekking tussen de sporen en nog wat scenery. De cokesfabriek krijgt nog wat gebouwen en bescheiden opslagtanks om de 'witte zijde' vorm te geven. Dat is de kant waar het cokesgas wordt gesplitst in onder anders teer, benzeen en ammoniak. Er is nog een beetje plaats voor rond een kort laadspoor voor ketelwagens.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; spooraansluiting hoogoven
Bericht door: h0_miessie op woensdag 06 februari 2019, 05:24:15
Peter,

Gefeliciteerd met deze mijlpaal dat de sporen en wisselstraat bij de hoogoven leggen. :) :thumbup:
Op naar de volgende mijlpaal het aansluiten op het schaduwstation.

Groet Michel
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; spooraansluiting hoogoven
Bericht door: Tony op donderdag 07 februari 2019, 10:49:46
Dat zijn mooie ontwikkelingen, Peter  :thumbup:

Vooral dat het rijdt, zoals je dat voor ogen hebt !
( al heb ik zelf helemaal niks met automatisch rijden, wil het zelf doen )

Ballasten en verdere aankleding is nog een flinke en nauwkeurige klus; vooral bij de wissels.

Succes en veel plezier daarmee !

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; spooraansluiting hoogoven
Bericht door: BlikkenTinus op donderdag 07 februari 2019, 17:16:47
Dank Michel, het voelt inderdaad wel als een mijlpaal! Tijdenlang heb ik aan zitten kijken tegen die twee spoortjes onder de hoogoven die nergens op aangesloten waren.

En Tony, het ballasten wordt zeker een klus. Vervelen hoef ik mij niet! Of juist wel, want een beetje vervelende klus is het wel... Ik zie het maar als een soort meditatie.
Het automatisch rijden beschouw ik vooral als een leuke puzzel. Eerst bedenken welk treintje waarheen moet en dan zien dat het ook gebeurt. Het is dan een soort trainspotting... Uiteindelijk zal er wel handmatig wat gerangeerd moeten worden. De automatiek is er vooral voor bedoeld treinen in het juiste deel van het emplacement te krijgen. En het lukt zelfs om ze op het juiste stukje spoor te krijgen. Gewoon omdat het kan!

Groeten,

Peter


Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; spooraansluiting hoogoven
Bericht door: Trainhenk op donderdag 07 februari 2019, 20:07:46
Dag Peter,

En Tony, het ballasten wordt zeker een klus. Vervelen hoef ik mij niet! Of juist wel, want een beetje vervelende klus is het wel... Ik zie het maar als een soort meditatie.

Er zijn  KLIK: handige apparaten (https://www.digitalzentrale.de/detail.php?sess=rihe0aujggacmgqp0cghriamt5&art_id=51&abt=4&itemgr=210) om snel en goed het ballast te leggen.
Ik heb voor mij al zo'n apparaat liggen en op de club hebben we de ballaststrooier ook gebruikt.
Op een avond werd dan makkelijk een paar meter ballast neergelegd.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; fabrieksgebouw erbij
Bericht door: BlikkenTinus op zaterdag 16 februari 2019, 14:10:57
Om de witte zijde van cokesproductie een beetje aan te duiden, heb ik een klein fabrieksgebouwtje gevonden dat aan dat doel prima beantwoord. Het voorbeeld heeft gestaan bij de cokesfabriek van de Hansa en wordt in model uitgebracht door Joswood. Dus lasercut. Voor mij even iets nieuws, hoewel ik de nodige ruwbouw in karton heb gedaan en ik dat toch wel prettig bouwen vind, maar of dat ook voor dit spul zou gelden, moest nog maar ervaren worden.
Het bewerken van oppervlakten is bij plastic wel makkelijker. Ook kun je nog eens iets netjes vijlen. Bij karton en papier moet het min of meer in een keer goed en strak afgesneden worden.
Alles bijeen viel het niet tegen. Het is een vrij simpel bouwwerkje en de bouwwijze nogal recht-toe-recht-aan. Alleen de betontrap aan de achterzijde... Grrr! alle treden moesten een voor een geplakt worden. Dat was moeilijk strak te krijgen. Gelukkig zit het aan de achterkant.
Het leukste aan het gebouwtje is de opslagtank op het dak. De plaatsing geeft het geheel nog iets meer diepte en verbergt de krappe spoorboog naar rechts nog wat, zodat die minder opvalt.

Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; fabrieksgebouw erbij
Bericht door: Jongslog op zondag 17 februari 2019, 08:52:19
Prachtig! Die tank op het dak doet het 'em. Erg goed. En ook mooi opgelost zo om dat gebogen spoor te verbergen.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; fabrieksgebouw erbij
Bericht door: Trainhenk op zondag 17 februari 2019, 12:41:48
Dag Peter,

Ziet er mooi uit.
Ik heb tot nu toe het idee dat de lasercut gebouwen er voor mij iets te strak uit zien en dat verouderen en verweren niet mogelijk is zoals je dat met plastic gebouwen wel kunt doen.
Alhoewel als ik de resultaten van de tank op het dak zie of is deze van plastic?

Alles bijeen viel het niet tegen. Het is een vrij simpel bouwwerkje en de bouwwijze nogal recht-toe-recht-aan. Alleen de betontrap aan de achterzijde... Grrr! alle treden moesten een voor een geplakt worden. Dat was moeilijk strak te krijgen. Gelukkig zit het aan de achterkant.

Foto?   >:-D >:-D

Henk
 
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; fabrieksgebouw erbij
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 17 februari 2019, 15:48:10
Hallo Henk,

Je hebt gelijk dat het weatheren moeilijker gaat; het staat er in een keer op als het ware. Het is niet of heel lastig weg te poetsen. De tank op het dak is inderdaad van plastic. Daar kon ik met alle gebruikelijke middelen tegenaan! Met wat poeders ben ik de gevel nog te lijf gegaan. Ik ben wat angstig voor het gebruik van sterk verdunde verf voor een filter of wash; het karton werd zelfs van de lijm al wat zacht, vooral die nare traptreetjes. Voorzichtig met vocht is het devies.
Ik maak nog wel eens een foto - en ook van de trap, voor de liefhebbers... Er komt misschien wel een waarschuwingslint van de arbeidsinspectie voor te hangen!

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; fabrieksgebouw erbij
Bericht door: BlikkenTinus op dinsdag 19 februari 2019, 22:33:32
Zoals beloofd, nog een paar foto's van het fabrieksgebouw en in het bijzonder... de trap!
Blij dat- ie aan de achterkant zit!
Ik heb een beetje vervuiling aangebracht op de gevel en de afdakjes, waardoor het gebouw er iets minder clean uitziet.

Intussen ben ik vrolijk aan de rails aan het ballasten. Stiekem toch een leuker werkje dan gedacht. Als je de slag een beetje te pakken hebt, is het best aardig om te doen, merk ik. Er zijn echter nog wel een "paar metertjes" te gaan. Foto's volgen nog wel, een andere keer.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; fabrieksgebouw erbij
Bericht door: h0_miessie op woensdag 20 februari 2019, 05:33:16
Peter,

Ik vindt de trap er niet verkeerd uitzien hoor. :) :thumbup:
Staat mooi aan de zijkant van het gebouw.

Groet Michel
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; fabrieksgebouw erbij
Bericht door: Trainhenk op woensdag 20 februari 2019, 14:22:33
Dag Peter,

 @citaat @citaat

Niks mis met de trap hoor!
Misschien als je hem met een zwart nog vervuild oogt het echt als een oude ingesleten trap.

Henk
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; fabrieksgebouw erbij
Bericht door: BlikkenTinus op woensdag 20 februari 2019, 18:38:05
Mannen, dank voor de bemoedigende woorden. Ik had het trappetje graag wat strakker gehad. Maar OK het kan ermee door. En omdat hij uit het zicht zit, vind ik het eigenlijk wel prima zo.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; fabrieksgebouw erbij
Bericht door: Anne W op woensdag 20 februari 2019, 22:19:12
Beste Peter,

De trap valt wel mee, ik vind de hoek van het gebouw niet perfect, de stenen zitten in verticale zin versprongen.

Groet, Anne W
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; fabrieksgebouw erbij
Bericht door: Nmbs1975 op donderdag 21 februari 2019, 01:06:28
Hallo Peter

Ik zie nu pas je project .
En aangezien ik arbeider ben bij ArcelorMittal Gent. Weet ik maar al te goed hoe een cokesfabriek en hoogoven er uitzien . Het ziet er op het eerste gezicht prima uit . Bij je cokesfabriek mag je zeker je Volkswagen niet vergeten . Bij het uitduwen van de cokes worden deze in een soort van afkoelbak geduwd en dan geblust met water dit verdampt dan en heeft een grote wolk tot gevolg . Wat je vroeg over de cokesgastank die moet echt wel apart staan daar dit gas zeer giftig is en dodelijk. Vergeet ook niet de polysius (ontzwavelling tussen je hoogoven en staalfabriek te plaatsen.
Ik zou zeggen doe zo verder .
En indien vragen laat maar wat weten .  ;)

Groeten  BENNY
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; fabrieksgebouw erbij
Bericht door: Nmbs1975 op donderdag 21 februari 2019, 01:08:45
Sorry
Voorspellen gsm
Volkswagen  = cokes(blus)wagen.😂
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; fabrieksgebouw erbij
Bericht door: BlikkenTinus op vrijdag 22 februari 2019, 20:23:18
Dag Benny, leuk om commentaar te lezen van een ervaringsdeskundige. De cokesbluswagen is al gebouwd. Hij zat in het bouwpakket van de cokesoven. Lastig zijn de kadee-koppelingen. Ik ben nog op zoek naar alternatieven. Wel is de bluswagen slechts aan de achterzijde van de cokesbatterij 'actief'. Daar zie je niks van.
Je tip over een cokesgasreiniging neem ik mee. Ik moet daar nog wat op studeren. Het hele project is een kwestie van selective compression: het gaat vooral om het maken van een zo echt mogelijke indruk waarbij niet alles kan worden nagemaakt.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; fabrieksgebouw erbij
Bericht door: Nmbs1975 op zondag 24 februari 2019, 10:15:48
Ja natuurlijk want als je het echt zou toepassen dan heb je meer plaats nodig
Mss . Nog kleine tip . Bij ons word de hoogovengas rechtstreeks vervoerd met grotegasleidingen naar een electrische centrale.  Voor de productie van elektriciteit.
Groeten Benny
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; fabrieksgebouw erbij
Bericht door: Tony op zondag 24 februari 2019, 11:52:07
Mooi gebouw op een mooie plek, Peter  :thumbup:

Karton is trouwens met fijn schuurpapier en vijltjes best wel te bewerken hoor.
En met een lekker muziekje erbij, kan ballasten heel ontspannend zijn  :P

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; ballast
Bericht door: BlikkenTinus op donderdag 07 maart 2019, 22:38:04
Intussen begin ik het ballast aanbrengen een beetje door te krijgen. Ik ben niet begonnen aan kleurmelanges. Gewoon Woodlands light gray (oef, da's Amerikaans voor grey) fine, nummer B74. Voorzichtig instrooien tussen de bielzen en langs de buitenkanten. Met een kwastje wat aanvegen en verdelen. Een beetje tikken met de steel van de kwast op de rails helpt de korreltjes een beetje beter op hun plek te laten rollen. En vervolgens kregen ze druppels voorstrijk over zich heen tot ze verzadigd waren. Na 24 uur drogen zit de boel dan inderdaad goed vast.
Overtollige ballast heb ik weggezogen met de stofzuiger en hier en daar moest dan nog wat bijgewerkt worden met nieuwe ballast en voorstrijk.
Ik vond het contrast aanvankelijk best akelig; heel nieuwe korrels en pikzwarte bielzen met wel alvast roestig geverfde rails. Ik vond niet dat het mooi werd, maar toch stug volgehouden en de behandeling met verf ingezet.
Eerst heb ik een laag sterk verdunde donkergrijze verf opgezet, gewoon over bielzen en ballast heen kliederen. Na droging was het effect al heel wat beter. Vervolgens eroverheen met verdunde roestbruine verf. Op plaatsen waar de vervuiling forser mag zijn, heb ik er dikkere verflagen opgezet, ook nog met de airbrush. Tot slot heb ik er een dunne film verdunde lichtgrijze verf overheen gedaan waardoor het geheel een wat stoffiger aanblik kreeg. Op de foto's zijn de diverse stadia van ontwikkeling te zien. Het resultaat wordt steeds beter, vind ik, ook van de tussen de sporen gerommelde troep en dapper standhoudend gewas. Veel is het niet, want echt gezond is de omgeving niet voor flora en fauna. Kleurenfoto's van de echte wereld in de jaren 50 en 60 zijn wat schaars en niet altijd even zuiver. Het is wat zoeken naar de juiste mate van groen in de vorm van gras en onkruid of onbestemde struikjes. Misschien volgt er nog wel iets meer. Ik zie wel. En jullie ook te zijner tijd.
O, en de P8 is trouwens een recente aanwinst van Rail 2019. Ze wilde graag even poseren.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; ballast aanbrengen
Bericht door: h0_miessie op vrijdag 08 maart 2019, 04:34:26
Peter,

Mooie vorderingen aan de rails met het ballast. :) :thumbup:
Deze ik denk jonge dame voelt zich al aardig thuis zo te zien. :P
Heel veel rijplezier toegewenst met haar.

Groet Michel
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; ballast aanbrengen
Bericht door: Trainhenk op vrijdag 08 maart 2019, 18:47:38
Dag Peter,

Persoonlijk vind ik de kleur niet zo mooi maar dat is een kwestie van smaak maar het vervuilen heeft veel opgehaald.

Ga zo door!  :thumbup:

Henk
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; ballast aanbrengen
Bericht door: BlikkenTinus op vrijdag 08 maart 2019, 21:23:49
 @citaat De kleuren op de foto 's wijken wel wat af van wat ik in werkelijkheid zie, Henk. Het is lastig dat goed weer te geven. De foto's zijn ook genomen bij kunstlicht. Ik kan eens proberen de witbalans beter te krijgen. Wie weet of dat wat helpt.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; verder met de 'grondverbetering'
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 17 maart 2019, 21:54:18
In de afgelopen dagen heb ik nog wat meer ballast aangebracht en bodembedekking. Het strooien van fijn zand en 'fine turf' op een laagje voorstrijk, gaat heel erg goed. Het plakt als een dolle. Met verdunde verf valt het goed op kleur te brengen. Ik merk dat ik toch fijner vind dan zoeken naar een passende kleurenmelange van strooigoed. Het contrast tussen de kleuren blijft namelijk. En met verdunde verf vloeit alles goed in elkaar over en dat bevalt mij best.
Het kleine fabrieksgebouw heeft intussen binnenverlichting gekregen. Er staan drie verticale ketels in en met wat moeite kun je die nu ook zien. Zonder licht zag je er helemaal niks van.
Hieronder weer een paar beelden van de gemaakte vorderingen. Ik moet nu nog op zoek naar wat kleine details, weggezet gereedschap, vergeten rommel en hier en daar een staalarbeider.
O, en een volkswagen  ;) cokesbluswagen heb ik ook! Het is een wat topzwaar geval dat met een apart locje moet worden verplaatst; misschien ruil ik hem nog wel eens voor een gemotoriseerde bluswagen. Maar eerst ga ik eens kijken of een Köf met minstens één Kadee-koppeling kan worden uitgerust om deze wagen heen en weer te rijden.

Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; bodemverbetering
Bericht door: Tony op dinsdag 19 maart 2019, 12:06:26
Ziet er goed en heel geloofwaardig uit, Peter  :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; bodemverbetering
Bericht door: marklintim op dinsdag 26 maart 2019, 19:53:03
dat ziet er leuk uit peter. ga zo door :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; bodemverbetering
Bericht door: Nieuwenhuis op dinsdag 26 maart 2019, 20:50:08
Dag Peter.

Het verfraaien gaat je goed af :thumbup: alles in overzichtelijke, kleine stapjes!
Bij het bekijken van foto 3 realiseer ik mij dat die loc heus niet tegen die enorme balk rijdt, maar toch lijkt het zo ... :roll:
Zou je nog eens een foto vanuit een andere hoek willen maken,
om het verschil te laten zien tussen onderkant balk en bovenkant cabine van de loc?

Groeten,

Erik.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Genoeg headroom?
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 31 maart 2019, 23:48:33
Eerst even antwoord op de vraag van Erik: hoeveel ruimte is er tussen de hefboom van de uitdrukmachine en de bovenkant van een loc?
Net genoeg. Het is een beetje meer geluk dan wijsheid, want het spande erom. Het was eerst niet de bedoeling het spoor zo dicht langs de cokesfabriek te laten lopen, maar het kwam toch zo uit. Maar het past en dat is het belangrijkst!
Verder nog wat sfeerfoto's. Er moet echt een achtergrond komen. Die groene muur en het raam worden nu storend! Ik ga mij daar eens op bezinnen.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw;energievoorziening
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 01 april 2019, 00:06:02
Tot op heden had ik de stroomvoorziening wel op orde, maar de trafo's en geschakelde voedingen en wat dies meer zij, niet echt handig bijeen geplaatst. De bekabeling lag ook nog niet goed; het was mij nog niet zo helder hoeveel power er nodig zou zijn en welke stroombron het beste waar geplaatst kon worden.
Intussen rijpte er en plan met de wens om een paar kloeke schakelaars te plaatsen.
En dat is nu allemaal gelukt. De breng-chinees had de benodigde spullen en de houtvoorraad was nog genoeg om een paneeltje voor de schakelaars te maken en en plank voor de trafo's. Met de draaiknop kan de hoofdstroom aangezet worden. In noodgevallen is een druk op de noodknop voldoende alles af te schakelen en met de vier aan/uit schakelaars zijn diverse groepen (zwakstroom) aan en uit te zetten. De servodecoders kan ik zo later inschakelen; ik zet eerst de voeding aan en dan pas maak ik de verbinding met de ringleiding voor de servo's - werkt net iets rustiger dit in twee fases opstarten. Op de andere schakelaars komt verlichting voor de gebouwen, lantaarns en seinverlichting, en mogelijk de stoomvoorziening wat bewegende dingen. Aan de oude blauwe Märklintrafo's hangen een paar AC-DC step-down converters om ledjes te laten branden. Gaat prima allemaal!

Groet,

Peter

Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw;dubbele update
Bericht door: peterke33 op donderdag 04 april 2019, 14:49:29
Peter

Wauw had een tijdje niet gekeken, en ja hoor vind het gewoon heel erg mooi wat jij allemaal maakt.

Vind het knap hoe je van simpele dingen zo iets mooi kan maken  :warning:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw;dubbele update
Bericht door: wimpietje op zondag 19 mei 2019, 16:56:40
Holy moly, dat is  geweldig hoor. Ik zoek zelf een hoog-oven bouwpakket ( HO) , maar binnen de EU niet te vinden, dus.... zelf fabriceren vermoed ik.... :D
Groetjes
Wim
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw;dubbele update
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 19 mei 2019, 18:06:24
Wim, er zijn binnen de EU heus mogelijkheden. Ten eerste kun je bij sommige Europese webwinkels best spullen van Walthers bestellen, maar rechtstreeks in de USA kan ook. Hun cokesfabriek is uitverkocht, maar de hoogoven is volgens mij te verkrijgen.
En anders is er nog Joswood uit Duitsland. Hij verkoopt prachtige lasercut modellen.
Op de bouwpakketten van beide fabrikanten is wat aan te merken, maar met wat creativiteit is er best iets van te maken. Alles zelf doen lijkt me een iets te grote uitdaging, maar het kan!
Leuk dat jij aan een zelfde thema bezig bent. Veel succes, en maak een draadje!

Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw;dubbele update
Bericht door: Haradigi op zondag 19 mei 2019, 22:03:08
Voor wie interesse heeft in Joswood of zelf gemaakte Lasercut modellen is er een
open dag bij Stomm op 22 juni.
 KLIK hier  (http://www.stomm.nl)

groet
Harald.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw;dubbele update
Bericht door: AlbertJan op maandag 20 mei 2019, 08:23:36
Hoi Peter.
Weer genoten van je prachtige updates.
Het fabriekscomplex is nu al bijzonder fraai en wordt met iedere aanvulling alleen nog maar mooier! :thumbup:
Het aankleden en vervuilen van terrein en gebouwen maakt alles levensecht en de zelfbouw ook nog eens uniek.
De elektriciteits voorziening is fraai en goed doordacht.

Veel plezier en succes met de verdere baanbouw.

Vriendelijke groeten,
AlbertJan.
 
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw;dubbele update
Bericht door: wimpietje op maandag 20 mei 2019, 14:13:22
Dag Tinus

dank je voor het berichtje. Heb het net op ebay gevonden.
Nu nog wat wikipedia-en om wat inzicht te krijgen op de werking en procedures van het geheel. Jouw draadje is heel nuttig hoor. Ik blijf het volgen, en eens ik aan het mijne beging hoor je het.
Groetjes
Wim
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw;dubbele update
Bericht door: wimpietje op maandag 20 mei 2019, 15:26:55
Die tip geweldig, tx
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw;laadplatform
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 20 mei 2019, 22:15:23
Even een kleine aanvulling tussendoor.

Het kleine benzeenfabriekje met die kekke opslagtank op het dak moet natuurlijk ook iets kunnen leveren aan het spoor. Een of twee ketelwagens kunnen op het kopspoortje staan om geladen te worden, maar hoe? Gewoon een slang uitrollen of zou ik daar een locomotieventankstation voor kunnen gebruiken?
Enig zoekwerk leverde op dat er een soort platform voor nodig is met slangen of buizen. Heel duidelijke foto's kon ik niet vinden om zelf iets te gaan prutsen.
En ineens struikelde ik bij Walthers over een oil loading platform dat precies aan het doel beantwoordt. Het is wel geschikt voor twee sporen en dat is bij mijn opstelling niet zo logisch, maar het zou wel kunnen. Hangt er gewoon een extra set vulslangen, op de groei gekocht of wat kan mij het ook bommen. Het geval voldoet, in principe. Dus besteld bij Amazon Duitsland en binnen een paar dagen ontvangen. Nu ben ik het in elkaar aan het priegelen. Niet heel logisch allemaal, ielig en kwetsbaar, maar vooruit. De tussenstand zie je op de foto's.

Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; klein projectje, een fase verder
Bericht door: BlikkenTinus op woensdag 29 mei 2019, 22:49:08
En dan nog een stukje verder gebouwd en gerommeld aan het laadplatform. Het is nu wel ongeveer af al moet de bodembedekking rondom het platform nog op orde gebracht worden. De buizen moeten echt de grond in en de funderinkjes licht verzonken worden. Er komt wel wat fine turf, zand en wat gras. Beetje bij beetje tot het genoeg is.

Op de foto's is de bijna eindsituatie te zien.

Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; klein projectje, vervolg
Bericht door: wimpietje op donderdag 30 mei 2019, 06:28:29
Gewoonweg prachtig!!!!
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; klein projectje, vervolg
Bericht door: peterke33 op donderdag 30 mei 2019, 07:15:02
Peter

Wauw erg mooi gemaakt, het word steeds mooier en mooier op je baan  :warning:  :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; klein projectje, vervolg
Bericht door: Jongslog op donderdag 30 mei 2019, 11:01:50
Wat een leuk ding dat platform. Mooi in elkaar gezet en van een juist kleurtje voorzien. Komt goed daar!
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; klein projectje, vervolg
Bericht door: Haradigi op donderdag 30 mei 2019, 11:11:12
Heel leuk gedaan.

groet
Harald
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; klein projectje, vervolg
Bericht door: Tony op donderdag 30 mei 2019, 12:16:41
Dat ziet er zeer overtuigend uit, Peter  :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; klein projectje, vervolg
Bericht door: wimpietje op vrijdag 14 juni 2019, 11:55:55
Stilletjes....
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; klein projectje, vervolg
Bericht door: Württembergse K op vrijdag 14 juni 2019, 12:30:50
Prachtig gedaan en de kleuren zijn net echt.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Siemens Martinfabriek
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 04 augustus 2019, 15:35:03
Door drukke werkzaamheden en het (te) mooie weer kwam het er niet echt van om weer eens goed aan de knutsel te gaan. Wel ben ik leuk met de RTS Greenkeeper aan het experimenteren die Ben (Den Hollander) een tijdje geleden in aanbieding had. Dikke pret, maar ik heb het nog niet helemaal in de vingers. Althans het apparaat werkt goed en de vezels trekken mooi rechtop, maar misschien is het gebruik van voorstrijk minder handig dan verdunde houtlijm. Voorstrijk is dun en laat de grassen te snel weer omvallen, denk ik. Bij houtlijm worden de grasvezels er als het ware ingeschoten en kunnen ze een beetje 'wortelen' en de dikkere prut. Dus ik pruts daar nog mee door.

Intussen zat ik ook een beetje op een dood punt. Het volgende deel van de fabrieksgebouwen moet worden gemaakt en ik vind in de handel niet echt iets waar ik blij van wordt. Na de hoogovens en de cokesfabriek moet er een hal komen waar het gesmolten ijzer verwerkt kan worden tot staal. Daar zijn verschillende methoden voor. Aan het bouwen van een interieur ga ik niet beginnen, maar aan de buitenkant kun je het verschil tussen de gehanteerde productiewijzen wel zien. In tijdperk III past de Siemens-Martin fabriek met in beginsel per staaloven een aparte schoorsteen. In Duitsland en de USA werden er geregeld meer dan 6 achter elkaar geplaatst. Onze eigen Koninklijke Hoogovens begon maar met een enkele oven; dat is wel weer heel karig, maar niettemin was het toch nog een forse fabriek, zeker in latere jaren, toen er ovens bijgebouwd werden.

Ik ga slechts een deel van het gebouw proberen te maken, met de in- en uitrijsporen en een deel van de zijgevel om wel een indruk van de forse omvang van het gebouw te wekken. Onzichtbaar voor de buitenwereld kunnen dan volle en lege wagens met schroot, vloeibaar staal, slakken en blokvormen in- en uitrijden. En uiteraard gaan de de mengers (torpedowagens) van de hoogoven in- en uitrijden. Uit wat oude foto's (zie onder) heb ik wat inspiratie opgedaan. In Google SketchUp (laatste plaatje) heb ik een tekening gemaakt en nu wordt het zaak daar iets reëels van te figuurzagen, snijden, knippen en weet ik wat nog meer. Ik heb nog wel enige zorg om de wanden strak en recht te krijgen en te houden, na bewerking met lijm en verf. Maar dat komt wel.

groeten,

Peter

Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; verdere ontwikkelingen
Bericht door: Haradigi op zondag 04 augustus 2019, 22:35:34
Hi Peter,

........  maar misschien is het gebruik van voorstrijk minder handig dan verdunde houtlijm. Voorstrijk is dun en laat de grassen te snel weer omvallen, .....

Dikkere Latex (voorstrijk) nemen = Flexlijm van b.v. AnitaD.

groet
Harald
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; verdere ontwikkelingen
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 04 augustus 2019, 22:59:15
Dank, Harald, voor de tip!  :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; verdere ontwikkelingen
Bericht door: wimpietje op maandag 05 augustus 2019, 02:16:50
Dag Peter, Ik blijf je hoogoven-staalfabriek verhaal volgen. Respect voor de energie en opzoekingswerk dat je erin steekt.
Groet
Wim
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; verdere ontwikkelingen
Bericht door: Arnold op maandag 05 augustus 2019, 07:21:27
Dat ziet er geweldig uit Peter, ook dat weatheren gaat je goed af, super mooi. :thumbup: :thumbup:

Gr,
Arnold
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; eerste probeersel en nog wat gras
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 18 augustus 2019, 22:10:41
Met SketchUp iets tekenen is een peulenschilletje, maar omzetten in realiteit is weer wat anders. Ik ben maar begonnen met een kartonnen mock up versie van de voor- en zijgevel van de fabriek (zie foto's). En dat was nuttig. Ik wilde de zijgevel eerst veel langer maken, maar toen bleek dat ik de voorkant het gebouw niet meer kon zien vanuit de normale bedieningsplek. Dat levert geen fraai perspectief op en dus leek het mij beter het gebouw wat korter te houden. Dat geeft ook meer zicht op de in en uit rijdende treinen. Ook zal er meer plek zijn voor de opslag van schroot en dat is ook leuk.

Nu moet ik bedenken wat het basismateriaal wordt; karton of triplex. Ik neig naar hout omdat dat meer stijfheid heeft. Anderzijds kan hout ook wat kromtrekken en dat is uiteraard niet de bedoeling. Maar met zorgvuldig meten, zagen en schuren moet het wel mogelijk zijn een voldoende stabiele constructie te maken. Met de hoogbunkers is het ook gelukt, al heb ik daar toch wat imperfecties weg moeten werken. Met dit fabrieksgebouw wordt dat wat lastiger. Het staat goed in het zicht en moet redelijk strak blijven.

Tot slot heb ik nog een stukje gras gezaaid in licht verdunde houtlijm. Dat ging prima. De gewone dunne voorstrijk is super om meer te ballasten, maar niet om de grasvezels in te planten. Dat weet ik dan ook weer.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; werk aan de Siemens-Martinfabriek
Bericht door: wimpietje op maandag 19 augustus 2019, 04:40:29
Wat een avontuur. Ik blijf volgen hoor. :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; ruwbouw van de Siemens-Martinfabriek
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 01 september 2019, 19:04:02
Na wat gepuzzel en geprakkizeer heb ik een redelijk concreet beeld van de constructie van de fabriek waarin het ruwijzer moet worden omgezet wordt in staal. Er moeten sporen doorheen, de achterkant is open en ik had een idee om de raampartijen direct onder het dak te zetten. Daardoor is er niet echt heel veel houvast.
In het echt werden dit soort gebouwen als staalskelet neergezet en de ruimtes ertussen dichtgemetseld. Ergens een paar raampjes in plaats van baksteen, vormt dan geen probleem. Dat is bij mij iets anders met dit decorstuk, want dat is het vooral.
Ik heb eerst de zijgevel gezaagd uit 4 mm dik triplex, evenals de voorgevel. Aan de rechterkant van het gebouw komt nog een stuk van een hogere hal en de tussenwand daarvoor heb ik uit dikker multiplex gemaakt, 9 mm dik. Daartussen komen dan de spanten. Om die vast te krijgen heb ik strookjes multiplex gezaagd en op de wanden gelijmd. Zo kreeg ik redelijk gemakkelijk bevestigingspunten voor de spanten die verlijmd gaan worden. Een alternatief was geweest om uitsparingen te zagen of te frezen, maar ik durfde mij daar niet aan te wagen. Met de methode die ik nu bedacht en toegepast  heb, is het gemakkelijker om dingen te corrigeren. Tenminste dat hoop ik...
De volgende stap is om de lange zijwand de gaan beplakken met dunne styreen strips (de stalen constructie) en om daarna de tussenruimtes op te vullen met baksteen muurplaten. Dat wordt een volgend precisiewerkje waar ik mij eigenlijk wel op verheug. Pas dan wordt een beetje helder hoe het eruit gaat zien en of mijn plan werkt. De onderstaande foto's geven een indruk van de stand van zaken.

Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; méér werk aan de Siemens-Martinfabriek
Bericht door: Degeluidsman op zondag 01 september 2019, 20:27:56
Je bent een mooi stuk opgeschoten Peter, alleen het denk al heeft je de nodige uren bezig gehouden lijkt me.
Het wordt een imposant gebouw en de basis staat  :thumbup: :thumbup:


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; méér werk aan de Siemens-Martinfabriek
Bericht door: wimpietje op maandag 02 september 2019, 14:09:06
Peter, je maakt er wel je werk van zeg, geweldig hoor!
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; méér werk aan de Siemens-Martinfabriek
Bericht door: wimpietje op donderdag 05 september 2019, 13:26:36
Hi Peter, heb een link gevonden op FB waar je inspírate kan halen: Steel Mill Modeling
Misschien helpt het 🤗🤗
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; méér werk aan de Siemens-Martinfabriek
Bericht door: BlikkenTinus op donderdag 05 september 2019, 19:07:54
Dank Wim,
De site ken ik wel. Het is nogal Amerikaans georiënteerd en dat wijkt op sommige  punten af van wat wij op het Europese vasteland gewoon zijn. Vergelijk maar eens de hoogoven zoals Walthers die aanbiedt met die van Joswood. De laatste is wel heel groot en mede daarom heb ik geprobeerd de Walthers hoogoven wat te verbouwen.
En zo pruts ik gezellig door!

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; méér werk aan de Siemens-Martinfabriek
Bericht door: peterke33 op donderdag 05 september 2019, 20:43:49
Peter

Ik vind het heel erg mooi wat jij allemaal maakt, ik koop mijn gebouwen en maak er mijn eigen draai aan zoals weatheren (verweren)
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; méér werk aan de Siemens-Martinfabriek
Bericht door: BlikkenTinus op donderdag 05 september 2019, 22:40:27
Even snel een tussenstandje: de strips op de lange zijmuur zijn aangebracht. Ze krijgen eerst een likje verf en dan kunnen later lege ruimtes opgevuld worden met baksteen. Dat wordt weer secuur snijden. Zodra dat er allemaal op zit, moet ik gaan bedenken hoe de strook met ramen uitgevoerd moet worden. Ik heb wel wat ideeën. Misschien komt de 3D printer weer in actie, maar het kan ook zijn dat ik probeer spijlen uit Evergreen profielen te maken, al baart het plakken mij wat zorgen vanwege het risico op vlekken op het 'glas'.
Eerst die wand maar eens rustig afmaken...

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; méér werk aan de Siemens-Martinfabriek
Bericht door: wimpietje op vrijdag 06 september 2019, 07:32:04
Dank Wim,
De site ken ik wel. Het is nogal Amerikaans georiënteerd en dat wijkt op sommige  punten af van wat wij op het Europese vasteland gewoon zijn. Vergelijk maar eens de hoogoven zoals Walthers die aanbiedt met die van Joswood. De laatste is wel heel groot en mede daarom heb ik geprobeerd de Walthers hoogoven wat te verbouwen.
En zo pruts ik gezellig door!
Peter
Groet,

Dag Peter, ben dezelfde weg op gegaan, ook omdezelfde reden: ruimte, en het is inderdaad gepruts : de doos was niet helemaal volledig, maar we geraken er wel. In enkele weken zal ik eens wat fotos beginnen posten. Blijf genieten.
Wim
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; méér werk aan de Siemens-Martinfabriek
Bericht door: Trainhenk op maandag 09 september 2019, 19:33:27
 @citaat @citaat

Dat wordt nog een flinke metselklus Peter.
Ben nu al benieuwd naar het resultaat.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Siemens-Martinfabriek zijmuur gemetseld
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 06 oktober 2019, 18:15:54
Na heel veel stukjes 'baksteen'van JTT in keurige plaatjes van ongeveer (Och ja, het wijkt hier en daar toch een hele of halve millimeter af!) 7,8 x 3,8 cm gesneden te hebben, begint de zijmuur er een beetje op te lijken. Intussen heeft de 3D-printer raampjes staan maken. Het lukt heel aardig om dit voor elkaar te krijgen. Daar ziet het tenminste naar uit. Ik hoop de raampartijen goed te kunnen verlijmen met het triplex en ze vervolgens nog extra schoor te zetten met de spanten.
Daarna moet er nog een dak overheen komen en hopelijk wordt de constructie dan solide genoeg; het moet af en toe opgepakt kunnen worden bij het verleggen van de rails en het verdere bouwen. Tot slot moet de zaak uiteraard ook bij storingen zonder gevaar op schade opgetild kunnen worden.

Nog even een paar plaatjes van de stand van zaken.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Siemens-Martinfabriek contouren
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 13 oktober 2019, 21:12:45
Het begint er een beetje op te lijken. De lange zijgevel staat gelijmd aan de ruwbouw van de voorgevel.
De voorgevel moet nog aangekleed en ook de hogere hal erachter verdient de nodige aandacht, maar het was even genoeg voor een update.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; voorgevel voor de Siemens-Martinfabriek
Bericht door: peterke33 op dinsdag 15 oktober 2019, 20:19:01
Peter

Ja wat kan ik daar op zeggen, enkele dingen mss heel erg mooi wat jij allemaal maakt en dit zonder plannen en dingen gewoon leuk bouwen en knutselen
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; voorgevel voor de Siemens-Martinfabriek
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 02 december 2019, 22:24:24
En langzaam vordert de bouw. Drukke werkzaamheden stonden helaas in de weg aan het voortknutselen. En het is hoe dan ook een tijdrovende klus. Veel passen en meten en ter plekke uitvinden.
Maar, de voorgevel zit er min of meer in. Nog wat kieren dichten, hier en daar een likje verf en dan 'voegen' en de boel verouderen. Fase 2 is een dakbedekking fabriceren en de inpassing in de gedeelten van een gebouw dat blijft staan, dat niet wegneembaar hoeft te zijn.

Groeten.

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; voorgevel voor de Siemens-Martinfabriek
Bericht door: wimpietje op dinsdag 03 december 2019, 05:27:42
Indrukwekkend hoor Peter
Grtzzzz
Wim
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; voorgevel voor de Siemens-Martinfabriek
Bericht door: h0_miessie op dinsdag 03 december 2019, 06:59:21
Prachtig groot gebouw ben je aan het maken Peter. :) :thumbup:

Groet Michel
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; het dak erop
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 22 december 2019, 17:34:06
Ondanks all drukte op het werk heb ik toch nog een beetje tijd gevonden om wat te knutselen. Ik heb besloten het dak uit dun golfkarton te maken; de verpakking van de vaatwasblokjes was net leeg en bleek een gewillig slachtoffer. Enerzijds heb ik getwijfeld over het aanbrengen van golfplaat (van JTT) als dakbedekking, maar ik heb eerst een poging gedaan met fijn schuurpapier (korrel 800) en ik ben er niet ontevreden mee.
In elk geval smoelt het alvast goed dat het gebouw een deel van een dak heeft gekregen. Ik denk dat ik de rest verder op deze manier afwerk. De kopse kant van het dak krijgt zeker nog een paar stripjes om het karton weg te werken.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; een dak voor de Siemens-Martinfabriek
Bericht door: dolphin op zondag 22 december 2019, 19:10:27
Hoi Peter.

Blijkbaar heb ik jou baan compleet gemist de afgelopen jaren. Schaam me diep  :D, en dat terwijl je zo mooi gedetaillerd bouwd en fantastisch mooi verouderd. Vanaf nu ga ik het volgen  ;).

vr gr Arie
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; een dak voor de Siemens-Martinfabriek
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 22 december 2019, 19:17:04
Dag Arie,

Leuk dat je me gevonden hebt! En dank voor je complimenten. Ik heb met veel plezier jouw vorderingen van tijd tot tijd bekeken.Over mooi en gedetailleerd bouwen gesproken!

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; een dak voor de Siemens-Martinfabriek
Bericht door: Trainhenk op vrijdag 03 januari 2020, 12:42:23
Mooie voreeringen weer Peter.  :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; dakdekken voor amateurs
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 26 januari 2020, 19:46:54
Het is al weer even geleden dat ik iets op mijn bouwdraadje heb geplaatst. De vorderingen gingen ongeveer net zo langzaam als het groeien van gras. In plaats van enkele grote stukken schuurpapier als dakbedekking te plakken, leek het mij veel realistischer om kleine strookjes te plakken.
Als er hier op het forum iemand is die met een miljoen stukjes styreen een kopie van de Hembrug zit te maken, dan moet het mij toch lukken en paar reepjes schuurpapier te snijden en te plakken? Dacht ik...
Maar dat viel toch niet zo mee. Niettemin, het vordert wel en hoewel het nog wat fijnslijperij kan gebruiken staat hieronder een indruk van de resultaten tot heden. En tot slot heb ik er nog een beetje natuurschoon bij gefrummeld. Ook op industrieterreinen staat nog wel eens een struikeboompje. Ik kon van een forumlid twee 'bomenbouwpakketten' van Berka overnemen en dat was ook wel eens leuk.

Groeten,

Peter

Edit: foto omgewisseld voor een actuelere!
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; en nog maar weer met het dak aan de slag
Bericht door: basjuh1981 op maandag 27 januari 2020, 08:41:50
De dakbedekking ziet er niet slecht uit :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; en nog maar weer met het dak aan de slag
Bericht door: Nieuwenhuis op maandag 27 januari 2020, 10:08:07
Fraaie struikeboompjes, bij een evenzo fraaie stootjuk Peter! :thumbup:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; en nog maar weer met het dak aan de slag
Bericht door: wimpietje op maandag 27 januari 2020, 11:11:53
Prachtig hoor, en tevens goeie tip ;)
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; dak is af
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 09 februari 2020, 17:41:20
Inmiddels is het hele dak van de Siemens-Martin fabriek voorzien van een eindeloze reeks lapjes imitatie bitumen. De muren heb ik ook gevoegd en die zijn klaar voor een dunne laag vervuiling. het begint er alles bij elkaar nu echt wel aardig uit te zien.
Ergens moeten nog de schoorstenen komen en het stuk multiplex dat nu als een soort achterwand dienst lijk te doen, moet nog veranderen in een fabrieksmuur met een stukje dak. Het wordt niet meer dan halfrelief. Vergeleken met de al geklaarde klus is het nog maar een eitje... Denk ik.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Siemens-Martinhal heeft een heel dak!
Bericht door: wila op zondag 09 februari 2020, 17:49:29
Dat noem ik nog eens modelbouw!
Erg geslaagd, mijn complimenten.

Gr.Wim
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Siemens-Martinhal heeft een heel dak!
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 09 februari 2020, 20:27:00
Dank Wim, voor het compliment! En de anderen voor de waarderingen die ik al heel snel voorbij zag komen.

Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Siemens-Martinhal heeft een heel dak!
Bericht door: h0_miessie op zondag 09 februari 2020, 20:33:32
Je bent even bezig geweest met het dak Peter maar het resultaat mag er zeker wezen. :) :thumbup:
Mede doordat het dak er nu compleet is ziet het gebouw er nog imposanter uit.

Groet Michel
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Siemens-Martinhal heeft een heel dak!
Bericht door: Dirk-Jan op zondag 09 februari 2020, 20:42:44
 B) Scratch building in optima forma, erg mooi gemaakt, heel indrukwekkend. :thumbup:

Dirk-Jan
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Siemens-Martinhal heeft een heel dak!
Bericht door: wimpietje op maandag 10 februari 2020, 10:32:38
Impressive Peter , 👏🏻👏🏻👏🏻
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Siemens-Martinhal heeft een heel dak!
Bericht door: Tony op maandag 10 februari 2020, 12:41:26
Ik doe er nog een pluim op je hoed bij, Peter !

Zeer geslaagd project  :thumbup:

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Siemens-Martinhal heeft een heel dak!
Bericht door: NL-modelspoor op maandag 10 februari 2020, 15:29:39
En dan de grote vraag is het dak door de stormtest gekomen. Zal toch wel ;).
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Siemens-Martinhal heeft een heel dak!
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 10 februari 2020, 15:45:17
Welzeker heeft het dak de storm doorstaan, niet in de laatste plaats doordat het binnen staat  :D
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Siemens-Martinhal heeft een heel dak!
Bericht door: Nieuwenhuis op woensdag 12 februari 2020, 15:20:32
Dag Peter.

Zo, da's een enorm indrukwekkend gebouw :eek:
Daar zullen best wat uurtjes voor de dakdekker in gezeten hebben!
Nu nog de dakrand afwerken met een windveer en dan zie je het golfkarton ook niet meer :wink:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Siemens-Martinhal heeft een heel dak!
Bericht door: BlikkenTinus op woensdag 12 februari 2020, 23:32:37
Zeker Erik, er moeten nog wat details aangebracht worden, zoals het afwerken van de dakranden.
Met een windveer...?! Ik had geen idee dat het zo heet.
Ook aan de lange zijden van het dak zal ik een randje zetten met een styreen profieltje. Ik denk dat het daar net wat strakker door wordt!

Groeten

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Siemens-Martinhal heeft een heel dak!
Bericht door: Maarten op donderdag 13 februari 2020, 06:06:23
...
Ook aan de lange zijden van het dak zal ik een randje zetten met een styreen profieltje. Ik denk dat het daar net wat strakker door wordt!
...

Ventilatroren, dakgoten en regenpijpen maken het geheel af. Maak een klein stukje goot los en je hebt meteen een mooie locatie voor wat verweren van de muur. Dat maakt het geheel niet eentonig.

Verder erg mooi gemaakt!
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Siemens-Martinhal heeft een heel dak!
Bericht door: Hanzi op vrijdag 14 februari 2020, 06:53:13
 Zo, dat is nog eens een bouwwerk zeg. Mooi werk :thumbup:.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Siemens-Martinhal heeft een heel dak!
Bericht door: BerlinerTempo op zondag 16 februari 2020, 21:32:17
Respect voor dit fraais! En: bij zo'n thema hoort ook (als het maar even kan) een "industrieel statement" zoals dit optrekje. Doet me een beetje denken aan de imposantie Turbinenhalle van AEG in Berlijn. Die kwam toen ook echt "binnen", zo modern als hij was in 1909 (!)

(https://i.postimg.cc/6qyLcw1Z/turbinenhalle.jpg)
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Siemens-Martinhal heeft een heel dak!
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 16 februari 2020, 22:35:21
Tja, of ik ook nog een industrieel monument ga creëren, ik weet het niet. Ik probeer een aantal voor de staalindustrie karakteristieke bouwwerken na te bootsen en een beetje te groeperen zodat het er geloofwaardig uitziet. Het liefst ziet het er allemaal gebruikt en sleets uit. Om de een of andere manier vind ik dat het leukst.
En uiteraard gaat het erom een beetje zinvol treinverkeer te simuleren.
Intussen heb ik, na het voegwerk met zilverpoets, de boel een eerste keer vervuild. Het is wat donker uitgevallen vind ik. Ik ga kijken of ik het er nog beetje af kan halen, en alleen hier of daar nog wat aanzetten. Het wordt heus wel wat. De plastieke glans is in elk geval weg! Oh en de twee elektra-buisjes doen schoorstenen na. Er moeten er vier tot zes komen; elke oven had een eigen rookgasafvoer. Het is even experimenteren.

De groeten weer en dank voor alle mooie reacties van de afgelopen week!

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Siemens-Martinhal heeft een heel dak!
Bericht door: loc1200 op maandag 17 februari 2020, 12:55:33
Ziet er fraai uit.
Heb echter wel een paar kritische opmerkingen die misschien wel een paar maanden te laat komen mbt je bouw...
Ik werk nl bij de voormalige hoogovens, en ken de daken van vroeger en nu.
In hallen waar gewerkt worden met hoge temperaturen en rookgassen ed dient een natuurlijke trek te zijn.
Hierom zijn daken deels open en voorzien van een zg monitor-kap. Die kappen zijn ook weer verstelbaar om de trek te kunnen aanpassen.
Ik kan je wel wat foto?s sturen.
Daarnaast moet het dak ook veilig kunnen worden betreden.
Dus een kleine opbouw met een (lift)deur om goederen en mensen naar het dak te brengen is ook handig. (Inspectie en onderhoud)
Ook moet het veilig kunnen. Dus een hek langs de rand of aanlijnpunten.
Verder heb ik op de beurs te houten een fraaie messing kooiladder gezien. Jij hebt er vast wel twee of drie nodig om van beneden naar boven te komen maar een vluchtroute is ook noodzakelijk.
Ik hoop dat je hier iets mee kan.

Mvg. Marcel
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Siemens-Martinhal heeft een heel dak!
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 17 februari 2020, 14:26:11
Marcel, hartelijk dank voor je opmerkingen. Ik had ook al wat gedachten over de ventilatie gehad en gemeend daar nog iets mee te moeten doen.
Toevallig gister gekeken bij Auhagen en Joswood. Auhagen heeft wel iets, maar het betreffende materiaal leek mij nogal duur en te veel andere 'dakversiering' te bevatten. Zelf maken is misschien een optie, maar ik weet nog niet hoe. Misschien wel 3D printen.

Als je foto's hebt, of linkjes, graag! Want dan kan ik vast wat inspiratie opdoen.
En de boel nog aankleden met ladders en hekken, is ook prima.
En overigens is dit nog maar het voorstuk van de hal. Geheel op schaal zou het ding  drie keer zo lang kunnen zijn. Dus de lift zou elders kunnen zitten. Hoewel ik een idee krijg. Er kan een liftdeur met loopbrug naar het hogere gebouw erachter
Het is nog lang niet af!

Groet,

Peter

Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Halfrelief gebouw
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 29 maart 2020, 15:41:53
Nog niet echt opgehokt door de Coronacrisis is het toch wel gelukt in de tussentijd nog wat te knutselen. Achter de gashouder en de oprit naar het spoor over de opslagbunkers zat nog een stukje dat mij nog niet beviel. Ik wilde nog een gebouw of tenminste een gevel neerzetten om wat meer diepte te creëren en de 'doos'die over het verborgen spoor gaat, beter te maskeren.
Ik ben maar met wat afvalkarton, styreen muurplaatjes en de 3D-printer aan de gang gegaan. Raampjes laten zich goed printen, merk ik. Van de laagjesstructuur zie je niks; dat stoort me bij veel andere dingen wel, maar ramen zijn dun genoeg. En de wat ribbelige zijkant zit als het ware in de muur, dus geen probleem. Er moet nog wel een achterkant in het gebouw want nu kijk je er dwars doorheen. Dat is is nog niet goed. Ook aan de kleur wil ik nog wat doen, maar ik laat het nu wat op mij inwerken. De grote loods is qua kleur nu wel naar mijn zin; heeft ook even geduurd. Laag voor laag ontstond er toch iets waar ik blij van werd. In het echt gaat verwering natuurlijk ook niet ineens.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Nieuw, maar half, gebouwtje
Bericht door: Trainhenk op zondag 29 maart 2020, 19:40:47
Je gaat lekker Peter, hier komt weer wat moois.  :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Nieuw, maar half, gebouwtje
Bericht door: h0_miessie op zondag 29 maart 2020, 20:00:46
Dit fraaie zelfgemaakte gebouw past er precies tussen Peter.
Mooi gedaan. :) :thumbup: :thumbup:

Groet Michel
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Nieuw, maar half, gebouwtje
Bericht door: Arnold op zondag 29 maart 2020, 20:05:47
Dat is een knap STAALTJE werk Peter. :D

Gr,
Arnold
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Nieuw, maar half, gebouwtje
Bericht door: wimpietje op maandag 30 maart 2020, 05:53:38
👏🏻👏🏻👏🏻🤞🏻
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Piko Portaalkraan
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 03 mei 2020, 18:29:19
De Siemens-Martinfabriek is inmiddels ook voorzien van het verhoogde deel van de hal zoals ik hem in SketchUp min of meer bedacht had. Het deel waar de twee sporen lopen, is de sectie waar een deel van de grondstoffen naar binnen gaan: kolen of cokes om te stoken, kalk voor de zuivering en schroot.  Want zonder schroot geen staal!
In de hoge hal erachter gaan de mengers of torpedowagens naar binnen met vloeibaar ruwijzer. Tevens maskeert de verhoogde hal een schaduwspoor. Het geeft me wel wat hoofdbrekens hoe ik de toegang tot de rangeersporen geloofwaardig ga neerleggen. Eigenlijk komen straks alle treinen uit de staalfabriek rijden, maar ik wil het erop laten lijken dat ze heel ergens anders vandaan komen. Dat de ijzermengers een deel van de route delen met andere treinen, is geen bezwaar, maar het moet lijken alsof het spoor ook ergens anders heen leidt dan naar de fabriek. Maar dat is een volgende fase. Eerst even laten rijpen.

Op de voorplaats van de Staalfabriek wilde ik een portaalkraan en een opslag voor schroot maken. Een deel ligt vaak binnen bij de ovens klaar voor de verwerking, maar ook is er opslag buiten. Ik had de verschillende apparaten van de diverse fabrikanten al eens bekeken en ineens had Bentink die van Piko flink in de aanbieding. Ik heb dat altijd al een leuk ding gevonden; klassiek, beetje buitenissig en toch ook heel functioneel.

Intussen bedacht dat-ie donkerblauw moest worden. Dus eerst de airbrush eroverheen en toen aan het plakken. Daarna nog wat verfraaid met een extra kwastje verf, want tijdens het bouwen moest hier of daar uiteraard wat geschuurd worden na het verwijderen uit de gietgraten.

Een paar maal heb ik alles keer even neergezet om te zien hoe het werd. Ik vond het eerst eigenlijk wat te klein. Het bereik van de kraan is ook niet zo groot, dus de schrootopslag moet bescheiden blijven of... misschien mag er nog een oldtimer verrijdbare kraan bij, of een soort shovel die gewoon over de weg kan rijden. Of een kleine spoorkraan?  Ik laat dat nog even gisten, want ik vind de portaalkraan toch wel mooi ogen zo. Hij krijgt nog een wash te verduren en wat dry brush om er helemaal bij te passen. Onderstaand de foto's tot de genoemde nabehandeling.

Groeten,

Peter
 Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; bouw en plaatsing portaalkraan
Bericht door: Wimdouwe op zondag 03 mei 2020, 20:26:23
Die kraan is mooi blauw zo :thumbup:
Mooi hoor.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; bouw en plaatsing portaalkraan
Bericht door: wimpietje op maandag 04 mei 2020, 04:51:32
Weerom prachtig Peter 👏🏻👏🏻👏🏻
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; bouw en plaatsing portaalkraan
Bericht door: Nieuwenhuis op donderdag 14 mei 2020, 12:40:54
Dag Peter.

Die portaalkraan van Piko is er één die je niet veel op modelbanen ziet,
maar zeker prima in jouw hoogovens-omgeving past! :thumbup: :thumbup:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; scratch building bouwdoos
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 18 mei 2020, 00:18:13
Alweer een tijd geleden kocht ik in een flinke bestelling bij Walthers in de USA de bouwdozen van de hoogoven en de cokesfabriek met nog een paar andere zaken. Daarbij zat een nogal raadselachtig pakket van Plastruct. Heel gedateerde foto's, summiere productbeschrijving en als verrassing de inhoud: Niet de geijkte onderdelen van een gemiddelde bouwdoos maar enkele platen styreen in verschillende diktes, buizen, profielen en strips met nog wat ondefinieerbaar ander spul.
De handleiding is beschrijvend met wat schetsjes, vage foto's in zwart-wit en alle maten staan in inches en voeten vermeld. Voeten? Jazeker. Iedereen weet wel wat er bedoeld wordt als er in het Engels staat dat je de gevels in vakken moet verdelen van 4 bij 8 voet - de standaardmaat voor stalen platen waar het gebouw aan de buitenkant mee bekleed is. Reken even om naar 1:87 en je bent er!
Nou ja gelukkig luistert het niet zo heel nauw. Het gaat vooral om de indruk. Het zijn ook halfrelief gebouwen. Fake fronts, volgens de doos. Ik had het allemaal maar even laten liggen omdat ik nog niet zo goed wist wat ermee te doen, al rijpte er langzaam een idee vooral voor de plaats op de modelbaan. Na het werken met hout, karton, plastic muurplaten en profielen dacht ik deze uitdaging inmiddels ook wel aan te kunnen. Ter verhoging van de feestvreugd heb ik besloten de gebouwen gespiegeld  uit te voeren omdat het mij beter uitkomt.
De vorderingen zijn te zien in de foto's. Het werken met styreen bevalt mij ook wel. Insnijden en breken gaat goed. Je kunt het met een vijl en schuurpapier nabewerken om het net iets strakker te krijgen. Met karton kun je dat  niet doen; het moet bijna in een keer goed gesneden worden. Hout is in dat opzicht weer iets vergeeflijker, maar is uiteraard minder glad, wat niet altijd prettig is want de nerf wil je vaak niet zien. Ach, zo is er voor alles wat te zeggen en al doende leer ik steeds meer over alle beschikbare spullen.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; groen moet je doen
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 24 mei 2020, 23:01:42
En nadat alles in de primer zat, moest er een kleur gekozen worden. Grijs? Vond ik te saai. Groen leek me beter. Ik had nog anderhalf flesje Gunship Green van Vallejo en dat leek mij een veilige hoeveelheid om niet ineens tekort van te hebben.

Na twee tot drie keer sproeien met de airbrush was het wel heel groen, een beetje te groen, vreesde ik. Daarom maar snel aan de slag gegaan met roestkleur voor alle naadjes. Door het met een fijn penseeltje op te brengen, liep het steeds mooi uit en vormde het een mooi contrast met het groene plaatwerk, maar nog steeds was het wel massief en veel van hetzelfde. Zelfs behandeling met poeders overtuigde me nog niet helemaal.
De grote buizen die aan de buitenkant moeten worden aangebracht, zouden roestbruin moeten worden. Ik ben daar dus maar mee verder gegaan; ook die kregen een bewerking met de airbrush en de kwast.
Toen een en ander erop geplakt werd, kreeg het ineens het aanzien, dat ik hoopte te realiseren. Er is nog wat finetuning nodig, door wat te poederen en te kliederen, maar ik ben uiteindelijk wel blij met kleurkeuze. Ook vormen de gebouwen een aardige skyline, al zeg ik het zelf.

Voor wie zich afvraagt of de deuren niet raar geplaatst zijn ten opzichte van het spoor,het antwoord is: klopt, dat is raar! De gebouwen dienen alleen als achtergrond en voor de illusie dat een paar licht afbuigende sporen er wel naartoe leiden in plaats van scherp ervoor langs gaan. Als het goed is, komt er een ander gebouw voor te staan waardoor je nog net een glimp opvangt van de rolluiken, maar niet genoeg om te snappen hoe het in elkaar zit met het sporenverloop... Tenminste dat is de bedoeling. Nou dat gebouw nog bedenken dat ervoor komt! Het wordt een of andere loods of fabriek, maar ik ben er nog niet precies uit wat. Misschien een bescheiden energiecentrale, onderhouds- of opslagloods.  Maar eerst moet het groene gevaar nog wat laatste aandacht krijgen.

En hieronder nog wat plaatjes.

Groeten,

Peter

Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; fake front, echt resultaat
Bericht door: wimpietje op maandag 25 mei 2020, 04:22:16
Dag Peter, dus terug aan de slag hè . Op de eerste foto met dat groen dacht ik : oh oh oh 🤭 ; maar het , voorlopige , eindresultaat mag er zijn
Die buizen worden die ook nog bijgewerkt of blijven ze zo?
Grtz
Wim
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; fake front, echt resultaat
Bericht door: narwal op maandag 25 mei 2020, 09:37:59
Goedemorgen Peter,

Het industriële complex wordt steeds mooier en mooier! :thumbup: Als het straks klaar is moet dat een imposant gezicht zijn.

Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; fake front, echt resultaat
Bericht door: Trainhenk op maandag 25 mei 2020, 12:14:20
Dag Peter,

Ik ben het met wimpietje eens.
Ga je de buizen no verder mishandelen?

Verder begint het er goed uit te zien.  :thumbup:

Henk
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; fake front, echt resultaat
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 25 mei 2020, 15:20:26
Dank voor de commentaren, mannen. Ja de buizen krijgen nog een nabehandeling. En ook de wel te fris geschilderde hekjes komen nog aan de beurt.
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat een klein ongelukje ervoor zorgde dat alle buiswerk los geraakt was. Het hele bouwwerk tuimelde om, door onoplettendheid van mezelf.
Daarbij was er wat schade die het beste hersteld kon worden door alles nog even een keer egaal bruin te schilderen. De kleurnuances van echt roestige leidingen ga ik weer netjes aanbrengen, met hier en daar een extra accent waar het gelekt heeft of zo.
Voor de volgende update!

Groeten,

Peter

Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; fake front, echt resultaat
Bericht door: BlikkenTinus op donderdag 28 mei 2020, 23:46:53
Eens even zien hoe het zich zo houdt. Het contrast is op deze plaatjes wat harder dan in werkelijkheid, maar de buizen hebben een flinke laag extra poeder en rommel gekregen.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; fake front, echt resultaat
Bericht door: wimpietje op vrijdag 29 mei 2020, 05:44:31
Prachtig Peter. Welke kleuren poeder heb je gebruikt?
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; fake front, echt resultaat
Bericht door: Jongslog op vrijdag 29 mei 2020, 07:56:38
Erg mooi gelukt!
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; fake front, echt resultaat
Bericht door: javelin op vrijdag 29 mei 2020, 10:06:22
Ziet er super uit.

Groeten,

Theo
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; fake front, echt resultaat
Bericht door: BlikkenTinus op vrijdag 29 mei 2020, 14:55:01
Op de vraag van Wim over de gebruikte poeders: ze zijn van Vallejo en ik heb voornamelijk de kleuren Rust (73.117), Light Yellow Ocre (73.201), Burnt Umber (73.110), Light Slate Grey (73.113) en Dark Slate Grey (73.114) gebruikt.
De bruine, gelige en oranjerode kleuren heb ik wat gemengd, en er hier of daar wat ongemengd op gestrooid om een vlekkerig effect te krijgen.
Ik bind de poeders met wat water, anders 'plakt' het niet. De verticale pijpen (schoorstenen) heb ik naar boven toe donkerder gemaakt. Na droging kun je de poeders met een droge kwast wat uitvegen waar nodig.
Als laatste heb ik Light Slate Grey aangebracht; dat geeft een mooi stoffig effect. En aangelengd met wat water wordt het papperig en droogt het korrelig op. Daar kan eventueel weer wat roestkleur overeen zodat het op een laagje corrosie lijkt. Het is stek verdund ook goed te gebruiken om watersporen te simuleren, al heb ik daar ook gewoon verdunde lichtgrijze verf voor gebruikt.
Ik heb er uiteindelijk nog een laagje matte vernis overheen gespoten met de airbrush om het te
beschermen.

Groeten,

Peter


Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; fake front, echt resultaat
Bericht door: Tony op vrijdag 29 mei 2020, 15:23:15
Al een poosje niet gekeken hier en heel veel moois gemist, Peter.
Het wordt fraaier en fraaier en het zelf bedenken en maken gaat je uitstekend af  :thumbup:
Daar mag je trots op zijn  ;)

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; fake front, echt resultaat
Bericht door: Trainhenk op zaterdag 30 mei 2020, 23:13:10
De buizen zien er nu goed "mishandeld" uit.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; fake front, echt resultaat
Bericht door: ronaldk op zondag 31 mei 2020, 09:46:49
Leuk projectje ...  :thumbup: Mogelijk al een paar keer voorbij gekomen hier  :) Maar kijk eens bij Floris Dilz zijn hobby projectje: Luikse staalindustriebaan en aanverwante zaken (https://forum.modelspoormagazine.be/index.php/topic,22026.0.html) en dan de  Luikse staalindustriebaan: Index tot 2018 (https://forum.modelspoormagazine.be/index.php/topic,22026.msg406207.html#msg406207)

Groet Ronald.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; fake front, echt resultaat
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 31 mei 2020, 16:34:23
Dank, Ronald, voor de linkjes. Ik had deze kunstwerken uit Luik nog niet ontdekt... Maar eh, Gadverpielekes, dat is mooi!
Ik heb lang nog niet alles gezien, maar het is heel indrukwekkend en biedt weer inspiratie.  Je zou je er ook ontmoedigd door kunnen voelen, want het is kwalitatief zo hoogstaand, maar ik houd me altijd vast aan Barry Stevens: Vooral doooorgaan!  :)


Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; fake front, echt resultaat
Bericht door: Arnold op zondag 31 mei 2020, 20:49:01
Dat heb je mooi gedaan die fabriek. Dat geeft een mooi effect dat poeder.

Gr,
Arnold
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; fake front, echt resultaat
Bericht door: wimpietje op maandag 01 juni 2020, 06:46:16
Prachtig en bedankt voor de info
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; fake front, echt resultaat
Bericht door: Degeluidsman op maandag 01 juni 2020, 10:36:58
Super om jou bouwwerkzaamheden te volgen Peter, het verouderen gaat jou goed af het gebouw lijkt er al jaren te staan  :thumbup: :thumbup:


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw;struikgewas en gelazer
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 05 juli 2020, 23:05:10
Het is weer even geleden dat ik iets nieuws toevoegde aan mijn eigen bouwdraadje.
Maar ik heb niet helemaal stil gezeten; Marcel (Narwal) had laten zien hoe hij van vezeltouw heel mooie struikjes had gemaakt. Ik had ook nog een bolletje touw liggen met de vage gedachte daar ooit iets mee te doen zonder precies te weten wat. Nu was dat geen vraag meer.
Dus heb ik langs de rand van de tafel en tevens de rand van het industrieterrein bij de hoogoven en de cokesbatterij nog wat plukje natuur gemaakt.

En verder heb ik bij de Chinees een 3018 besteld. Weer eens wat anders dan bami met babi hangwang.
Het getal staat voor een merkloze lasersnijder/cnc machine met een werkoppervlak van 30 x18 cm. Het valt een beetje in de categorie van de 3D printers. Echt zwaar en snel werk valt er niet mee te doen, maar  wel wat traag en licht hobbywerk. De leercurve is best steil en ik weet nog niet helemaal wat ik ermee ga maken, maar een paar stukjes zijgevel voor een loods met zaagtanddak heb ik wel geprutst. Misschien laat ik het hele gebouw dat ik wil maken wel door een professional snijden uit triplex of mdf, maar misschien (met meer oefening) sprokkel ik het wel bij elkaar uit karton. Het is wel mooi om uit te vinden hoe deze techniek werkt. De eerste proefstukjes staan op de foto met 3d geprinte raampjes.

Groet,

Peter

Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; nieuwe dingen, diverse allerlei
Bericht door: wimpietje op maandag 06 juli 2020, 08:57:09
Mooi werk Peter, je bent een echte bron van inspiratie
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; nieuwe dingen, diverse allerlei
Bericht door: Haradigi op maandag 06 juli 2020, 10:33:35
Hi Peter,

Dat is toch een heel mooi begin.
Bij StOMM maken we ook veel zelf in laser-cut en ook 3D printen, kom eens kijken bij een opendag.

groet
Harald
www.stomm.nl
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; nieuwe dingen, diverse allerlei
Bericht door: narwal op maandag 06 juli 2020, 13:09:36
Hallo Peter,

Wat kan een klein beetje groen al doen! :thumbup:

En 3D printen! Al gaat het langzaam, als het eenmaal draait kun je rustig gaan slapen of verder hobbyen, dan komt zo'n muurtje vanzelf! Voor je het weet heb je complete hal. Het ziet er in ieder geval mooi uit.

Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; nieuwe dingen, diverse allerlei
Bericht door: svvander op maandag 06 juli 2020, 14:18:39
Prachtig!
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; nieuwe dingen, diverse allerlei
Bericht door: ramdani op maandag 06 juli 2020, 17:55:51
mooi werk :favorite:


van welk materiaal zijn die muurtjes?


mvg,
Michel
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; nieuwe dingen, diverse allerlei
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 06 juli 2020, 18:38:02
Dank weer voor alle bemoedigende commentaren! En Wim: een bron van inspiratie... Het is het mooie van dit forum. Van Marcels verslag van Bad Drieberg kwam ik weer op het idee van de struiken dat ik half vergeten was.
Ik zag verder op het forum een met de lasercutter ontworpen locloods en dacht: dat zie ik ook wel zitten!
En het materiaal is gewoon grijs karton van 1,5 mm en 1 mm dik.
Eentje is licht geverfd, behandeld met Jif en wat poeders. Het andere deel is zoals het uit de lasersnijder komt.
Misschien ga ik dat eerst vernissen met de airbrush. Het karton heeft immers de neiging vocht op te nemen en krom te trekken. En met al die kleine ingebrande details dreigt ook wel het 'oplossen' ervan bij het aanbrengen van kleur. Een ander lastig punt is het wegbranden  van de details langs bijvoorbeeld de ramen. Het dieper uitsnijden geeft meer schade. Ik twijfel er nog over of ik dat soort details uit dunner materiaal zal maken om het er later op te plakken.
Ook de 3D geprinte raampjes moeten nog iets aangepast. De spijltjes zijn nog wat dik. Maar dat komt in orde.

Groet,

Peter

Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; nieuwe dingen, diverse allerlei
Bericht door: Tony op maandag 13 juli 2020, 12:10:16
Het groen ziet er prima gelukt uit, Henk  :thumbup:
En het fleurt je baan meteen al op !
Zo wordt het nog veel levensechter  ;)

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; nieuwe dingen, diverse allerlei
Bericht door: wimpietje op maandag 13 juli 2020, 15:23:13
 @citaat Tony:Henk? 1🍺 zu viel...? 😂
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; nieuwe dingen, diverse allerlei
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 13 juli 2020, 18:14:39
Ach... Wat maakt uit? Eigenlijk had Tony 'Blikken Tinus'  moeten zijn... Past beter bij zijn voornaam.
Maar Tony was er al. En er was ook al een Jumbo.  Platluis is ook een bijnaam en die vond ik weer niet zo flatteus. Maar Blikken Tinus was wel weer mooi. Er is in het nationaal geluidsarchief zelfs een sample van een voorbij stomende 2100 -  en duidelijk hoor je koppelstangen rammelen.
Goeie loc maar met een paar eigenaardigheden. Leek me passend, maar met mijn naam heeft het niks te maken en dus luister ik ook naar ' Henk'.


Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; nieuwe dingen, diverse allerlei
Bericht door: Trainhenk op dinsdag 14 juli 2020, 08:44:33
Leek me passend, maar met mijn naam heeft het niks te maken en dus luister ik ook naar ' Henk'.

Ik ook.  :-) :-) :-)
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; nieuwe dingen, diverse allerlei
Bericht door: Tony op dinsdag 14 juli 2020, 15:45:01
 @citaat Sorry, Peter  :oops:

Was effe in de bonen  :?
Was een op een heel stel ongelezen topics aan het reageren en had al het idee, dat ik ergens een foute naam had getypt.
Nog een paar reacties terug gekeken en dacht toen dat het toch in orde was.
Niet dus.
Ik was dus even Tinus Plotseling  :D

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; nieuwe dingen, diverse allerlei
Bericht door: BlikkenTinus op dinsdag 14 juli 2020, 23:33:26
Geeft niks Tony!
Het is allemaal best lastig om bij te houden.
En fijn dat je de struikjes mooi vindt; jij hebt behoorlijk groene modelbouwvingers en er dus een goeie blik op. Dat maakt dat ik van zo'n compliment weer extra aangemoedigd word om vrolijk voort te gaan.

Ik ben trouwens blij met alle bezoek op mijn bouwdraadje en alle opmerkingen, tips en waarderingen. Veel van wat ik doe, is trouwens ook voor mij nieuw en het resultaat is vaak zomaar heel aardig. Ik ben soms zelf verrast. Het helpt gigantisch de kunst af te kijken van anderen, op dit forum of elders op het internet. Als ik er weer wat aan kan bijdragen met mijn probeersels anderen op weg te helpen, is dat alleen maar mooi.


Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; nieuwe dingen, diverse allerlei
Bericht door: Ruured op woensdag 15 juli 2020, 11:15:37
Even reageren hoor zodat ik je draadje ga volgen, Peter. Wat een prachtig project.
En wat pak jij dit lekker aan  :thumbup: Voorbeeldje voor mij!
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; zaagtanddak
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 26 juli 2020, 22:08:24
Na een paar weken stoeien met tekenprogramma's, met name Inkscape, en de software om de nieuwe lasersnijder te kunnen aansturen (Laserweb) is het gelukt om een eigen ontwerp voor een heuse lasercut loods of deel voor een fabrieksgebouw samen te stellen. Ik moet nog verder tekenen en laten snijden, maar het eerste begin is er.
Omdat verf karton kan laten krom trekken, ben ik ook wat anders gaan proberen. En daar komt de basisopleiding tot gediplomeerd kleuter goed van pas. Destijds had ik er niet zo'n lol in: kleuren. Tekenen prima, maar binnen de lijntjes met de juiste kleurtjes... Ik vond het niks.
Maar nu heb ik mij er toch maar toe gezet, mede geïnspireerd door iTom, om bakstenen te kleuren met potloden. En het resultaat bevalt eigen wel, het werkje zelf ook - meer geduld gekregen misschien... De tussenstand laat ik hieronder graag zien.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; lasercut zaagtandakloods naar eigen ontwerp
Bericht door: Tony op maandag 27 juli 2020, 00:54:31
Ik begrijp meteen dat je het resultaat graag laat zien, Peter  ;)
Ziet er hartstikke goed uit  :thumbup:

Het kromtrekken van karton met verven kun je een eind tegengaan, door eerst de achterkant nat te kwasten.

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; lasercut zaagtandakloods naar eigen ontwerp
Bericht door: svvander op maandag 27 juli 2020, 10:29:30
Mooi effect met die potloden. Wat je kan doen (best ff testen op een ander stukje) is met een papieren zakdoekje heel zacht over je kleur vegen. Dan krijg je meer het overlappende van de kleuren. Wat je soms krijgt met kleuren met potloden, is dat je de lijntjes van de richting van het kleuren blijft zien. Al is dit bij jou nu niet echt zichtbaar.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; lasercut zaagtandakloods naar eigen ontwerp
Bericht door: basjuh1981 op maandag 27 juli 2020, 16:59:50
De Wim Vink-methode krijgt steeds meer aanhangers  :D
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; lasercut zaagtandakloods naar eigen ontwerp
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 27 juli 2020, 20:42:29
De tip om de kleur wat uit te wrijven heb ik min of meer vanzelf opgevolgd. Voor een deel per ongeluk, doordat ik met mijn hand over een al gekleurd stukje ging tijdens het kleuren, en deels opzettelijk. Het was niet heel nodig, maar het hielp op sommige stukken wel.
En wat Tony's tip over dubbelzijdig verven betreft: klopt, maar ongeverfd karton plakt echt goed op ongeverfd karton. Ik weet niet zeker of het even strak gaat met geverfd karton.
Ik ga dit even volhouden want het resultaat vind ik lang niet gek.

Dank weer voor alle reacties!

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; lasercut zaagtandakloods naar eigen ontwerp
Bericht door: BlikkenTinus op dinsdag 04 augustus 2020, 22:16:19
En toen moesten er nog 3D geprinte ramen in. Het was heel wat passen en meten, vooral om het boogje van de zijramen goed te krijgen. Ik weet het niet zeker maar ik vermoed toch kleine verschillen tussen de printer en de lasersnijder in de maatvoering. Een halve millimeter is een halve millimeter... Maar toch. En daarbij sluit ik ook niet uit dat het materiaal verschillen oplevert; het PLA heeft natuurlijk een bepaalde temperatuur als het uit de printkop komt, koelt af en stolt. Daarbij zal het best iets krimpen.
Dus moest er wel wat proefmateriaal gemaakt worden. Uiteindelijk ben ik er wel blij mee. Nu verder met het dak, de ramen en de dakbedekking. En ongetwijfeld komt er nog wel wat bij!

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; lasercut zaagtandakloods naar eigen ontwerp
Bericht door: donald23 op woensdag 05 augustus 2020, 08:52:26
Ik vind het er erg tof uit zien!
Ik moest even terug kijken of dit nu eigen ontwerp is of toch een kit.

Indrukwekkend wat je met eigen ontwerp kan doen!
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; lasercut zaagtandakloods naar eigen ontwerp
Bericht door: Maarten op woensdag 05 augustus 2020, 10:07:06
Erg mooi gemaakt Peter!

En toen moesten er nog 3D geprinte ramen in.
...

Vraagje: waarom heb je de ramen geprint en niet uit karton gelaserd? Eventueel in meerdere laagjes kun je hele mooie dingen maken.

Groeten Maarten
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; lasercut zaagtandakloods naar eigen ontwerp
Bericht door: BlikkenTinus op woensdag 05 augustus 2020, 10:53:32
Dank voor de bovenstaande complimenten!
En Maarten: het was een beetje macht der gewoonte. De eerdere bouwwerken zijn handmatig uit karton gesneden en heb ik voorzien van zelf geprinte ramen.
Het wordt best mooi.
Maar inderdaad met dun karton of papier moet het ook gaan. Volgend project!

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; lasercut zaagtandakloods naar eigen ontwerp
Bericht door: Arnold op woensdag 05 augustus 2020, 11:06:34
Hi Peter,

Dat ziet er super uit man, petje af :thumbup: :thumbup:
Heb jij zelf een laser snijder/brander? Of heb je dat laten doen?
Ik las wel dat jij zelf het ontwerp had gemaakt, dat is je goed afgegaan.

Ik vindt het een mooie baan worden.

Gr, Arnold
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; lasercut zaagtandakloods naar eigen ontwerp
Bericht door: BlikkenTinus op woensdag 05 augustus 2020, 12:17:19
Arnold, ik heb sinds kort een lasersnijder en daar is dit mee gedaan. Het resultaat is bemoedigend. Dus ik had nog niet de neiging het snijwerk uit te besteden. Misschien ooit. Voor iets dat te lang gaat duren of zwaarder uitgevoerd moet worden, al denk ik dat de kans daarop toch niet zo groot is. Dit werkt heel behoorlijk.
Wat ik aanvankelijk lastig vond, was doorkrijgen hoe met de laser een goede uitsnede kan worden verkregen. Te langzaam en met teveel power geeft een te dikke snijrand. Te snel levert niks op. Maar met 90 procent op een snelheid van 250 mm per minuut, krijg ik een strak resultaat met gewoon grijs karton. Wel moet het snijden een paar keer herhaald worden voordat het door is. Hangt af van de dikte van het materiaal en de soort materiaal.

Groet,

Peter


Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; kleine vorderingen en een home made rollenbank
Bericht door: BlikkenTinus op zaterdag 12 september 2020, 22:40:53
En intussen heb ik nog wat aan de loods geknutseld. Het dak zit erop, het is ook een beetje vervuild. De kozijnen zijn geplaatst en de glaszetter is geweest.
Daarbij is de Siemens-Martin fabriek voorzien van een paar 'monitors' voor de ventilatie. Ze zijn van eigen ontwerp en geprint met de 3D-printer. Een eerste verfje hebben ze gehad maar ze moeten nog wat nabewerking en het dak zelf verdient hier of daar wat extra versteviging. Het is nog niet helemaal naar mijn zin, maar dat komt wel. Verder wil ik nog wat meer details hier of daar aanbrengen.

Een ander deel van de tijd is gaan zitten in het maken van een testrollenbank. Ik heb helaas niet zoveel foto's van het maakproces. Kijkend naar wat er op de markt beschikbaar is, dacht ik: "dat moet ik ook kunnen maken, en vast goedkoper ook". En ja, het is gelukt een functioneel ding te maken en ontevreden ben ik niet, maar ik zou de kogellagers liever met een ander boutje vast zetten. De kop moet kleiner zijn dan wat ik nu heb. Zoals het nu zit, valt de wielflens tussen lager en boutkop en dat is wel te doen, maar zo is er ook wat veel speling. Een zeskantige kop zal niet werken omdat die de flenzen met de hoeken gaat raken. En een te bolle kop kan ook niet, die drukt het loopvlak van het wiel weg. Ik ben op zoek naar M5-boutjes met een zo plat mogelijke cilindrische kop met een zo klein mogelijke diameter. Misschien moet ik de rolbokken anders ontwerpen. Met grotere kogellagers. Dan is er minder kans op 'strijd' met de bout. Maar het concept werkt wel! De constructie is ook lekker stevig.
De totale materiaalkosten bedragen wel iets rond de €40,00 mede door de gebruikte messing onderdelen. Mijn doel het heel goedkoop te houden is daardoor niet gehaald en de bestede tijd is zoals alles met deze hobby, onevenredig groot, maar het was leuk om te maken - 100% CAD/CAM design waarvoor ik geen enkele opleiding heb gehad en ik dus heerlijk het wiel tien keer heb zitten uit te vinden. En wat een voldoening levert dat op!

Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Divers geknutsel
Bericht door: Tony op zondag 13 september 2020, 00:23:03
De vervuiling van het dak van de loods ziet er goed uit, Peter  :thumbup:
Dit soort slimme daken van vroeger zie helaas niet meer zo vaak. Ik vind ze wel wat speciaals hebben.
Knap ook, dat je zelf een rollenbank hebt gefabriekt !
Zal zeker veel voldoening geven  ;)

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Divers geknutsel
Bericht door: Wimdouwe op zondag 13 september 2020, 00:31:12
Het wiel tien keer uitvinden en dan ook nog een keer slagen, daar houd ik van, respect  :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Divers geknutsel
Bericht door: Degeluidsman op zondag 13 september 2020, 08:51:16
Hoi Peter,

Is het niet mogelijk om het m5 boutje te vervangen voor een stukje m5 draadstang en deze in het kogellager te lijmen met loctite?

Aan het andere uiteinde van de draadstang met de dremel een gleuf maken zodat je hem met een platte schroevendraaier in de moer kunt zetten.


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Divers geknutsel
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 13 september 2020, 10:14:19
Ha Peter,

Dergelijke gedachten heb ik ook ergens in mijn hoofd. Een andere optie zou zijn een het lagertje op een gladde staaf te monteren (persen) en het andere stukje staaf te voorzien van schroefdraad.
Misschien moet ik ook de geprinte onderdelen herzien. De moertjes zitten nu vast in het frame en aandraaien van de boutjes is wat lastig.
Ik ben wel tevreden met het massacontact op de rollagers, die lopen namelijk over de messing buis (vierkant). De strip in het midden doet het ook goed voor de 'plus'. In het midden zit nog een stalen staaf voor de geleiding van de rolbokken. Misschien wat teveel van het goede, maar wel solide. Overigens zijn de massacontacten gescheiden aan te sluiten zodat er ook voor tweerail-machines plek is... Je weet maar nooit.

Groet en dank voor de suggesties!

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Divers geknutsel
Bericht door: iTom op zondag 13 september 2020, 10:56:27
Weer even zitten genieten van je bouwkunsten.
Werkt lekker toch met die kleurpotloden.  ;)
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Divers geknutsel
Bericht door: Nieuwenhuis op zondag 13 september 2020, 11:11:32
Dag Peter.

Het zaagtanddak is in de volgende fase beland en het geheel oogt al als een compleet gebouw :thumbup:
Voor wat betreft de constructie van de testrollenbank: je kunt toch ook het asje voor het lager
meeprinten en dan het lager te borgen met een carrosseriering en een klein genoeg schroefje? :roll:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Divers geknutsel
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 13 september 2020, 12:14:39
@ Tom: De potloden zijn een gouden vondst. Ik heb nog gewone Bruynzeeltjes. Die AK potloden staan toch wel op het lijstje... En het dak van de loods is vooral gepoederd na een laagje grijze verf.

@ Erik: meeprinten is een optie, maar ik maakte mij wat zorgen over de precisie en de stevigheid. Het valt uiteraard te proberen; een holle as wellicht met een M2 of M3 boutje erdoorheen en carrosseriering erop en aan de andere kant een moertje. Het is misschien een optie.

Ik denk verder...

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Machinehal
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 25 oktober 2020, 19:54:32
Het is intussen alweer een meer dan een maand geleden dat er iets tastbaars tot stand lijkt te zijn gekomen. De lasersnijder is echter een trouwe kameraad aan het worden en is in staat heel mooie dingen te maken, maar je moet het hem wel goed uitleggen. Het ontwerpen, maken van de tekeningen en het bedenken van oplossingen vergen allemaal wat tijd.
Maar de loods met zaagtanddak is grotendeels klaar en moest nog worden voorzien van een gebouw dat er tegenaan komt te staan. Ik heb eigenlijk niet eens een bestemming voor het gebouw; het staat er en het is iets of iets geweest... Het gebeurt vaker dat er bij grote industrieën gebouwen overblijven en een herbestemming krijgen. Dat is hier ook. De echte functie is: treinen die uit de wijde wereld komen (maar stiekem uit de Siemens-Martinfabriek) nog even uit het zicht te houden.
Uiteindelijk bedacht ik een machinehal met tondak. De muren staan en de gevels zijn nagenoeg af. Dus weer tijd om iets te laten zien.

Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Zijvleugel voor fabriek gefabriekt
Bericht door: Tony op maandag 26 oktober 2020, 09:00:17
Hele mooie aanvulling, Peter  :thumbup:

Maakt eigenlijk ook niks uit, waar zo'n gebouw voor dient.
Het zijn vooral de uitstraling en de architectuur die het hem doen.
Da's heel andere koek ( en vooral lekkerder ! ) dan die dozen van tegenwoordig  :P

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Zijvleugel voor fabriek gefabriekt
Bericht door: Ruured op maandag 30 november 2020, 11:26:19
Wanneer kan ik de cursus wanden verouderen bij je af komen nemen?

Supergaaf, ik houd echt van die oude industriecultuur en wat dan deels niet meer gebruikt wordt.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Zijvleugel voor fabriek gefabriekt
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 30 november 2020, 13:47:04
Een cursus, Ruurd? Oef...
Maar dank voor je compliment!
Ik doe eigenlijk ook maar wat. Per materiaalsoort kijk ik wat het beste past en bij karton dacht ik vooral aan kleurpotlood. En dat pakte heel goed uit. Sommige steentjes kleur ik eerst knaloranje, beetje rood, heel of donkerbruin. Daarna ga ik met gewoon bruin overheen. Beetje uitvegen en laten mengen met de as van het gelaserde karton en je krijgt ongeveer wat ik heb.
Passepartout-karton laat zich niet zo behandelen, maar weer wel goed verven. Bijna als plastic.
En styreen muurplaat ga ik te lijf met zilverpoets of jif, voor de voegen. En dan met verf en pigmentpoeders voor de accenten.
Ik heb heel veel afgekeken van anderen op dit forum of elders.
Vooral doen, is het devies. Proberen wat werkt.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Zijvleugel voor fabriek gefabriekt
Bericht door: loc1200 op maandag 30 november 2020, 17:01:20
Wat kan het geweest zijn?
Je hebt er geen kraanbaan in lopen... Dus een blokvormenhal valt af..
Misschien een oude voormalige buizengietenrij?
Of een magazijn
Of een opslag van vochtgevoelige halffabrikaten. (Coils) Hoewel daar ook weer een kraan voor nodig is.
Wat ook kan is wel grondstoffen of legeerstoffen voorraad. Je moet er dan misschien wel enkele modernere deuren in zetten, zodat een vrachtwagen naar binnen kan...
Werkplaats machine/constructie bankwerkerij...?

Maar het ziet er mooi uit.
Mvg.
Marcel
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Het dak erop en twee Thermohauben geprint
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 13 december 2020, 23:38:59
Inmiddels is het wel weer tijd voor een update. De werkzaamheden stonden op een wat lager pitje. Het zelf bedachte oude fabrieksgebouw is langzaam verder afgewerkt. De ramen van het haaks geplaatste gebouw met het tondak zijn uit karton gesneden. Dat blijkt heel mooi te gaan met passepartout-karton. Vanwege de lichte kleur en de neiging tot reflectie heeft de laser wat meer kracht nodig, maar het resultaat is prima. Het laat zich ook goed verven, bijna als plastic. Het grijze karton is wat gevoeliger voor vocht en doet het juist prima met kleurpotlood. Zo is er altijd wel ergens een oplossing.

Verder heb ik mij zelf een resin 3D printer cadeau gedaan. Daarmee heb ik wat experimenten gedaan die best succesvol verliepen. Ook wel wat missers, maar dat bleek bij een tweede poging best op te lossen. Ervaring met filamentprinten helpt wel, maar het is toch echt een ander procedé. Met veel fraaier resultaat!

Ik heb een paar keer met een setje Roco wagons met zogeheten Thermohauben erop in mijn handen gestaan en weer teruggelegd. Prijsje van € 150,00 voor 3 wagons... Tja. Wel mooi, maar het blijft duur. Iedere wagon heeft een zware huif erop die bedoeld is voor het vervoer van pas gegoten stalen blokken over grotere afstand (over het hoofdspoor). Zo'n huif moet toch zelf te maken zijn? En ik had nog twee vrij goedkope Schwerlastwagen zonder lading op de kop getikt. Die zouden wel eens heel geschikt kunnen zijn.
Toen ik foto's zag van de desbetreffende dingen achter een BR 50, uit 1966, vond ik dat het tijd werd eens te gaan prutsen, dus tekenen, slicen en printen. Ze zijn intussen net in de primer gezet en beetje opgeschuurd om die paar net zichtbare dunne lijntjes weg te poetsen. Daarna ga ik ze netjes verven en vervuilen. Het zou best eens wat kunnen worden.

Ik verwijs graag naar de plaatjes.


Groeten,

Peter


Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; (eindelijk) weer wat nieuws te melden
Bericht door: Nieuwenhuis op maandag 14 december 2020, 08:28:39
 @citaat Prachtige raampartij Peter!
De drie afdekkingen maken het zeer geloofwaardig :thumbup:
Mijn ervaring met grijs karton is wanneer je dit voor behandeld
met verdunde houtlijm, het goed te schilderen is zonder kromtrekken.

Groeten,

Erik.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; (eindelijk) weer wat nieuws te melden
Bericht door: Tony op maandag 14 december 2020, 09:39:19
Fije update weer, Peter  :thumbup:
Zijn die twee groene dingen op de foto's nou wat je op die Schwerlastwagen wilt maken ?
Ze zien er indrukwekkend uit !

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; (eindelijk) weer wat nieuws te melden
Bericht door: wimpietje op maandag 14 december 2020, 12:57:38
Weeral prachtig gedaan Peter!!
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; (eindelijk) weer wat nieuws te melden
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 14 december 2020, 13:27:27
Om iets meer duidelijkheid te verkrijgen over wat een Thermohaube nu is, zie bijgaande foto uit het echte leven, geleend van Stummi-forum en nog een andere van Drehscheibe Online.
Er blijken wel meer mensen te zijn geweest die aan het tekenen zijn gegaan om 3D-prints te maken. Ik heb de afmetingen geschat tot ik ook ergens op sites stuitte waar er enkele in 1:160 en 1:32 werden aangeboden. Een beetje terugrekenend, zat ik best aardig. LxBxH is grofweg: 70x30x40 mm. Voor de oplettende kijkers: de mijne hebben een ribje te weinig. Die van Krupp hebben er 11. Ik had fout geteld in de software. 10 keer vermenigvuldigen is ook echt 10 x 1 en niet nog 10 dezelfde erbij; ik meende dat het programma het anders deed en vergat dus na te tellen. Het aanpassen ging niet meer heel gemakkelijk, om niet te zeggen: ronduit slecht, zodat ik het er maar bij laat. Mijn hele industriecomplex is immers uit de duim gezogen en ze zien er echt genoeg uit, vond ik in al mijn onbescheidenheid zelf toch wel.

Een ander plannetje dat ik heb, is bezien of ik blokvormwagens kan maken. Het derde plaatje is Amerikaans, maar geeft een indruk. Er zijn ook van deze wagentjes met slechts een blokvorm erop. Ze zijn te koop, Rix products (?) maar niet altijd op voorraad. Dus: zelf maken zou toch ook moeten lukken? Een klein frame waar twee standaard assen met wielen in te klikken zijn, zou printbaar moeten zijn. Mooi iets voor de komende lockdown! Ik vrees wel eindeloos meten en prutsen, want er moeten ook nog koppelingen aan (met enige vering) en het moet goed rollen. Misschien is het te hoog gegrepen, maar mijn zelfvertrouwen gaat sky high  :D een prima recept dus voor dikke teleurstelling en frustratie! Deze hobby is leuk zolang het lukt en dat gaat het beste door steeds kleine stapjes verder te zetten, niet ineens te verwachten dat je alles ineens kunt. Tot op heden gaat dat.
Oh, en die grote platte wagen met 3 blokvormen erop uit het M-assortiment, heb ik al. Ik vind ze mooi, maar juist die buggy's lijken mij zo leuk voor op het industriespoor.

Groet,

Peter

Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; (eindelijk) weer wat nieuws te melden
Bericht door: Tony op maandag 14 december 2020, 13:34:09
Ik snap nu meteen, waarom je die wilt maken, Peter !

En zelfgemaakt gaat je ook nog eens oneindig veel meer voldoening geven  ;)

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; (eindelijk) weer wat nieuws te melden
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 14 december 2020, 17:54:38
 @citaat zeker Tony, van sommige dingen word ik blij. Ook grote ijzeren, stalen of betonnen dingen  waar ik eigenlijk niet eens van weet waarvoor het is.
En als ik het dan weet en ik zie 'toepassingsmogelijkheden' op de modelbaan, dan moet het er komen ook. 
Overigens had Krupp wel de mooiste thermische huiven. Er zijn heel lelijke ook.
Het geldt ook voor de blokvormen en het vervoer ervan, vooral op eigen wielen. Grote zware dingen die enorme hitte kunnen doorstaan. Da's toch prachtig?

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; (eindelijk) weer wat nieuws te melden
Bericht door: Wimdouwe op dinsdag 15 december 2020, 19:31:05
Mooi gedaan die Thermohauben  :thumbup:
Het past wel bij die stoere fabriekshallen.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; (eindelijk) weer wat nieuws te melden
Bericht door: Ruured op woensdag 16 december 2020, 11:47:49
Gaaf om dat helemaal zelf te doen. Waarom ook niet?
Je zou de mal (of hoe werkt dat eigenlijk 3d-printen) of ontwerp ook kunnen gebruiken voor vers gegoten A-frames van grote scheepsdieselmotoren, van die langzaamlopende tweeslagmotoren. Ze lijken erg op elkaar.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; (eindelijk) weer wat nieuws te melden
Bericht door: narwal op woensdag 16 december 2020, 16:15:54
Kijk. Nu gaan we het eindelijk eens hebben over echte motoren... :favorite:

Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; (eindelijk) weer wat nieuws te melden
Bericht door: iTom op woensdag 16 december 2020, 17:06:11
Zo'n motortje zit niet in mijn Aygo.  :)
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; (eindelijk) weer wat nieuws te melden
Bericht door: narwal op woensdag 16 december 2020, 17:48:20

Maar je kunt jouw Aygo wel in zo'n motor zetten! :D
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; (eindelijk) weer wat nieuws te melden
Bericht door: BlikkenTinus op woensdag 16 december 2020, 22:10:13
Tja, toe maar. Straks nog een scheepshelling erbij!
Nee, ik vrees dat ik dat niet ga doen. Ik hou het bij grondstoffen en halffabrikaten. Motorblokken en dergelijke zijn voor de metaaldraaierijen en de machinefabrieken.
Maar dank voor de suggesties!


Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; (eindelijk) weer wat nieuws te melden
Bericht door: Tony op donderdag 17 december 2020, 10:29:51
 @citaat @citaat @citaat @citaat Zal nog een hele toer zijn, om daar een nieuwe distributieriem op te zetten  :D
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; (eindelijk) weer wat nieuws te melden
Bericht door: Haradigi op donderdag 17 december 2020, 11:08:45
 @citaat
Nee hoor daar klimmen ze gewoon in met een ketting op hun schouder.....  ;)

groet
Harald
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Thermohauben geverfd en geweatherd
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 27 december 2020, 22:40:20
Tussen de kerstbedrijven door kon ook ik nog wat knutselen en prutsen. De vers geprinte isolatiehuiven verdienden een laagje verf en enige verwering.
Ook een paar wagons voor het vervoer van zware lasten moesten eraan geloven omdat anders de Thermohauben er als modderschuit op de vlag uit zouden zien (deze omdraaiing is bewust, ik ben nog niet helemaal doorgedraaid door de kerst en de lockdown!).

Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; wat sneller dan eerst weer wat nieuws te melden
Bericht door: Tony op dinsdag 29 december 2020, 11:26:42
Heel fraai geworden, Peter  :thumbup:

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; wat sneller dan eerst weer wat nieuws te melden
Bericht door: wimpietje op dinsdag 29 december 2020, 12:39:27
Prachtig gewoonweg! 👏🏻👏🏻👏🏻
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; wat sneller dan eerst weer wat nieuws te melden
Bericht door: BlikkenTinus op woensdag 30 december 2020, 17:57:29
Dank weer, voor alle duimpjes en lovende woorden! Het wordt tijd voor een volgend project: de sporen rondom de Siemens-Martinfabriek en de oude loodsen met nog ongewisse herbestemming, moeten gelegd worden en voorzien van prik en terugmelding. Dan balasten en tegelijk de schrootopslag onder de blauwe portaalkraan vormgeven.

En dan is het op naar de laatste fases van de staalproductie: de walserijen en de expeditie. Daarvoor moeten de rangeersporen ook definitief gelegd worden op het nog nagenoeg braak liggende deel van de tafel. Qua ingewikkelde dingen zit het meeste er wel op, denk ik. Er moeten grote hallen komen in halfreliëf waar ook "empties in-loads out" verkeer mee mogelijk moet worden. Er zijn nog wel wat hoofdbrekens maar niet meer zulke lastige, denk ik. Drie van de vier hoeken zijn afgewerkt, de sporen verdekt door de gebouwen, ook op plekken die ik moeilijk vond (achter de hoogoven, in de staalfabriek en de derde achter de laatste fabrieksgebouwen. Qua dieptewerking oogt het goed en de bouwsels zijn volgens mij juist gepositioneerd, ook voor wat betreft het treinverkeer.
Gelukkig is er nog genoeg te doen, maar ineens bekroop mij toch de gedachte dat het geknutsel een keer een einde kan nemen. Nog genoeg te bedenken, maar toch. Voor nu genoeg gemijmerd; er mag ook gewerkt worden!

Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; wat sneller dan eerst weer wat nieuws te melden
Bericht door: wimpietje op donderdag 31 december 2020, 05:15:20
Ja dat “ Oeps , dalijk is alles klaar...wat dan?- “ - gevoel kennen we allemaal wel. Maar dan komt ook n leuk segment, namelijk : rijden, rangeren etc
Maar je bent nog wel n tijdje bezig hoor Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; wat sneller dan eerst weer wat nieuws te melden
Bericht door: Degeluidsman op donderdag 31 december 2020, 07:53:31
Hoi Peter,

Ik lees altijd met veel genoegen jou bouwwerkzaamheden, supermooi wat jij allemaal in elkaar weet te bouwen en dat er ooit een eind aan komt is logisch.
Maar gelukkig heb je nog wat ideeën en zat te doen  :D


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; wat sneller dan eerst weer wat nieuws te melden
Bericht door: Robert op donderdag 31 december 2020, 11:07:21
Mooi werk!
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; wat sneller dan eerst weer wat nieuws te melden
Bericht door: narwal op donderdag 31 december 2020, 13:05:50
Hallo Peter,

Dat zijn weer beelden om gigantisch jaloers op te worden! Industriebanen zijn een aparte tak van onze hobby en ondanks dat het vaak gaat om sterk verwaarloosde oude grote gebouwen is daar heel veel te experimenteren met een ongelooflijke hoeveelheid details. Gelukkig maak jij daar iets heel erg moois van. :thumbup:

Dat het einde van het bouwen in zicht zou zijn waag ik me te betwijfelen. Je bent nog niet klaar en zoals gezegd er zijn heel veel details te bedenken, dat is iets waar jij vast al mee bezig bent!

Heb jij ook nog mooie overzichtsplaatjes van hoe het geheel er nu in het bijstaat? Persoonlijk vind ik die altijd erg geweldig....  >:-D

Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; wat sneller dan eerst weer wat nieuws te melden
Bericht door: Timaximus op donderdag 31 december 2020, 13:15:30
Jij bent ook al zo een meester in het verweren. Vind dit nu al schitterend.  :thumbup:

MvG,

Timaximus

Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; wat sneller dan eerst weer wat nieuws te melden
Bericht door: iTom op donderdag 31 december 2020, 18:16:32
Peter, ik kijk nu al uit naar je bouwkunsten straks in 2021.

Wens je een gezellige jaarwisseling en al het goeds en gezonds voor 2021.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; poging tot totaalbeeld
Bericht door: BlikkenTinus op zaterdag 02 januari 2021, 19:14:42
Dank voor alle lovende woorden, zo aan het eind van het jaar. Hartelijk dank daarvoor! maakt de motivatie om door te gaan alleen maar groter.
Op verzoek hierbij een paar 'totaaltjes' om een beetje te kunnen zien hoe de baan er in zijn geheel uitziet. Let niet op de rommel...

Op zich is er nog genoeg werk te doen. En mijn korte flits van: "wat nu als het klaar is?" is hiermee wel wat gedempt. Er moeten nog gebouwen bedacht en geplakt worden, er is nog rails te leggen en er is nog een enkele oningevulde plek. Eerst dacht ik wat kantoorgebouwen te plaatsen, maar een stukje stad is misschien ook een optie. Veel meer dat een straat of een pleintje wordt het niet, maar het kan een beeld vormen van een arbeiderswijk, die vlakbij de fabrieken gebouwd is. Nou ja, het komt wel. Het idee staat wat te sudderen - eerst de industrie maar eens afbouwen.

Groet,

Peter

Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; poging tot totaalbeeld
Bericht door: narwal op zondag 03 januari 2021, 14:33:47
Hallo Peter,

Mooi totaaloverzicht, weet ik tenminste weer hoe ik alles moet plaatsen! :thumbup:

Gelukkig ben je nog lang niet klaar, er zijn nog genoeg gaten te vullen. Een arbeiderswijkje is volgens mij een prima plan. Tegenwoordig mag dat niet meer, kijk maar naar de publiciteit rond Tata Steel, maar in jouw tijdperk werden mensen daar nog niet ziek van....

Jij maakt er nog lang niet zo'n bende van als jouw industriebaan collega Floris Dilz van de "Luikse Staalindustriebaan". (ook een geweldige modelbouwkundige... als ik daar maar een klein beetje van kon :P)

Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; poging tot totaalbeeld
Bericht door: Tony op zondag 03 januari 2021, 14:52:09
Inderdaad een goed en verhelderend overzicht, Peter  :thumbup:

Misschien had je het zelf al overwogen, maar je zou er nog een uitneembaar opvulstuk bij kunnen maken.
Nog meer scenery en ziet er nog beter uit, denk ik  ;)

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; poging tot totaalbeeld
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 03 januari 2021, 14:55:05
Oef, nou, die Belg kan het echt, Marcel!
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; poging tot totaalbeeld
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 03 januari 2021, 14:57:06
Dank Tony, voor je plankje! Ik had het nog niet bedacht, maar het kan inderdaad...

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; poging tot totaalbeeld
Bericht door: h0_miessie op zondag 03 januari 2021, 15:03:30
Prachtige overzicht foto's Peter. :thumbup:
Nu is de staalfabriek nog indrukwekkender als je het totaal plaatje ziet.

Groet Michel
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; poging tot totaalbeeld
Bericht door: Trainhenk op zondag 03 januari 2021, 17:26:52
Dag Peter,

Dank voor je totaalplaatjes!
Krijg een goed beeld hoe het er uit gaat zien.

En wat de rommel betreft...  :D je bent niet de eerste en zeker niet de laatste!  :-) :-) :-)

Henk
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; poging tot totaalbeeld
Bericht door: iTom op zondag 03 januari 2021, 18:34:58
Mooi overzicht, de industrie ziet er top uit.
Daar mag je best trots op zijn.
Al weet ik totaal niet waar het allemaal voor is vind ik het toch imponerende scenery.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; poging tot totaalbeeld
Bericht door: wimpietje op maandag 04 januari 2021, 06:56:49
Peter, vooral nog de beste wensen voor 2021. Een goed idee van die overzicht plaatjes, het helpt me om een algemeen idee te krijgen. Het is een mooi, grote!, geheel zeg.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; poging tot totaalbeeld
Bericht door: lucdiels op maandag 04 januari 2021, 10:02:33
Peter proficiat met de scenery, het ziet er zeer realistisch uit.

Luc
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; blokvormenwagen
Bericht door: BlikkenTinus op zaterdag 30 januari 2021, 14:43:40
En na heel veel proberen zijn de eerste ingot mold buggies, oftewel blokvormenwagentjes een feit. Voor het eerst is het mij gelukt iets van niets te maken dat echt op de rails rijden kan. Of lijkt te kunnen rijden...
De eerste poging mondde uit in een heel simpel draaistel dat eigenlijk alleen maar bestaat om te kijken of ik iets kon printen waar een as met wielen in te prikken was. Het luistert allemaal nauw en een enkele print ging totaal de mist in; hoopje gestolde rommel op de bodem van het printvat!
Maar uiteindelijk lukte dat.
Toen een testmodel met NEM-koppelingsschachten. Dat ging zowaar ook!
En uiteindelijk moest er een karretje komen waarop de blokvormen kunnen staan. Het testdraaistel wilde ik eerst als draaistel ervoor gebruiken, maar daar werd het ding te lomp van. Dus uiteindelijk het ik het in 123d-design omgekat in een platte kar waar de twee assen ingeklemd zitten. De koppelingen zitten er ook star in. Doordat de wagentjes heel kort zijn en in een treintje van 6 of 8 wagentjes komen, hoop ik dat het werkelijk  getrokken en geduwd kan worden - dat is nog spannend, maar de eerste testjes lijken positief. Het rolt geweldig en koppelt super met Roco-koppelingen.

Hierbij weer wat plaatjes om te zien waar het nou over gaat.
Alleen kom ik straks wielen tekort, geen beurs meer om ze te zoeken en de nogal bekende site met Radsätze bij onze oosterburen geeft kuren. Bestellen lukt er niet... en verder lijkt het aanbod vrij schaars tenminste om een flinke hoeveelheid ineens te kopen. Er ligt ook nog een HEMA/Lima torpedowagen te wachten op een verfje en aanpassing met 10 assen.

Groet,

Peter

Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; rollend materieel
Bericht door: Trainhenk op zaterdag 30 januari 2021, 14:48:11
Dag Peter,

Ziet er mooi uit!
Goed geslaagd.

Henk
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; rollend materieel
Bericht door: Haradigi op zondag 31 januari 2021, 12:59:31
Hi Peter,

Dat ziet er echt uit, al heb ik ze nog nooit in het echt gezien, leuk dat dit gelukt is.

groet
Harald
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; rollend materieel
Bericht door: Tony op zondag 31 januari 2021, 15:16:04
Petje af, Peter !

En nog een veer voor het roestig maken  :thumbup:

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; rollend materieel
Bericht door: Degeluidsman op zondag 31 januari 2021, 15:46:44
Mooi dat dit zo uit jou printer komt zetten Peter, jij hebt eer van je werk.


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; rollend materieel
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 31 januari 2021, 18:39:00
Dank voor de complimenten! En nou ja, zo uit de printer rollen...
Het komt eruit na enige  inspanning.
Het is ook een geluk dat het roestig en smerig zijn moet, want het valt nog niet mee het helemaal passend te krijgen.
De onderkant van de blokvormen is niet helemaal recht, maar ik zag dat het het echt ook niet altijd heel fraaie zaken zijn. Door de enorme hitte, en het afkoelen in water, vervormt het metaal flink.
En nu vrolijk verder...

Dat viel wat tegen want de S-88 terugmelding geeft storing. De stekker onderin het CS2 maakt slecht contact... Is het alleen het verloopje of zit er iets in het CS fout... Kortom, dat wordt weer puzzelen!

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; rollend materieel
Bericht door: Harrie op zondag 31 januari 2021, 18:58:12
Dit is knap werk dit ziet er gelikt uit petje af. gr Harrrie
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; rollend materieel
Bericht door: Ludo1957 op zondag 31 januari 2021, 18:58:22
Hallo Peter,

"JAWADDE "
is wat wij hier in Vlaanderen zeggen tegen dergelijke staaltjes geduldig vakwerk.

 ... en een extra argumentje om vrouwlief óók warm te maken voor een 3D-printer  >:-D


Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; schroot
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 28 februari 2021, 00:15:45
Een belangrijke schakel in het hele proces van het staalmaken is het toevoegen van schroot. Het hete ruwijzer wordt in de mengers (torpedowagens) van de hoogoven naar de staalfabriek gebracht en daar in een grote converter overgegoten. Dan gaat het naar de staalovens waar het weer verder verhit wordt. In de Siemens-Martinfabriek wordt aan het ijzer schroot toegevoegd en kalk. Dat laatste dient om allerlei ongerechtigheden te binden. Na het aftappen van de slakken, resteert vloeibaar staal.
Dat staal wordt (of beter: werd vroeger) gegoten in blokvormen, waarvoor ik de in de vorige post getoonde wagentjes aan het maken ben. Die komen snel weer langs. Het zijn er inmiddels zeven, maar ze moet nog wat mishandeld worden voor ze op de foto mogen. Hopelijk wordt het testrijden een succes. Ook al zien het er aardig uit, het moet ook nog wel een beetje rijden.

Maar nu was eerst maar de schroothoop aan de beurt. Het schroot wordt in en bij de staalfabriek opgeslagen, deels in de open lucht. Een beetje roest meer of minder is niet erg.

De betonnen vloer en wanden van de opslag die onder de portaalkraan komt, zijn van triplex met grijze verf. Toen met gips heuveltjes gemaakt en daarin en daarop allerlei opgespaarde rommeltjes geplakt. Wat printafval, stucband in kleine stukjes geknipt en restjes van bouwpakketten. Dat is in een lekker vieze bruine kleur geverfd en toen met poeders bewerkt. Ik ga het even zo aanzien, maar ik denk dat het er zo wel mee door kan.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; op de schroothoop!
Bericht door: iTom op zondag 28 februari 2021, 00:51:13
 @citaat  Alhoewel ik totaal geen idee heb hoe dit allemaal in het echt werkt vind ik dit er goed en overtuigend uitzien.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; op de schroothoop!
Bericht door: Tony op zondag 28 februari 2021, 12:48:15
Prima gelukte schroothoop, Peter  :thumbup:
Je hebt het in de vingers !

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; op de schroothoop!
Bericht door: Wimdouwe op zondag 28 februari 2021, 13:02:58
Prachtig, geeft een nieuwe dimensie aan 'dat kan de schroothoop op'  :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; op de schroothoop!
Bericht door: ACTS.zuid op zondag 28 februari 2021, 13:10:39
Stukje staalwol met wat azijn een paar nachtjes buiten leggen en je hebt "roest".

(https://imagizer.imageshack.com/v2/1280x1024q90/922/Ub67UY.jpg) (https://imageshack.com/i/pmUb67UYj)

Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; op de schroothoop!
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 28 februari 2021, 13:33:03
Dank heren, en zeker ook Ben voor de tip om rechte roest te produceren, anders dan een ouwe Simca of Alfa te kopen...
Ik ken het procedé maar ik heb gekozen voor de verf en de poeders. Het effect vind ik minstens zo goed en net even 'schoner'. Bovendien stopt het wanneer je ophoudt met verven en poederen. Echt metaal kan blijven roesten. Tot er poeder overblijft.
Maar echter dan met echte roest wordt het niet!

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; op de schroothoop!
Bericht door: wimpietje op woensdag 03 maart 2021, 08:25:02
Weeral prachtig gedaan Peter, echte kunst(knutsel)-werk!
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw;blokvormwagens en een seinhuisje
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 07 maart 2021, 18:00:20
De zelf CAD/CAM gefabriekte wagentjes met blokvormen zijn af. Ze hebben een laatste veeg vuil gekregen en zo kunnen ze er wel mee door. Met een allegaartje aan koppelingen hebben ze op de hoofdbaan een rondje of wat gemaakt. Helemaal niet hun terrein, maar ik wilde weten of het spul niet gigantisch zou ontsporen, maar dat viel mee. Het ging zelfs helemaal goed.
Ik denk dat ik uitsluitend simpele beugelkoppelingen met Nem-schacht ga gebruiken. Voor de kortkoppelingen zit het allemaal net wat te star. Rijden gaat prima, maar er lijkt net wat meer beweging mogelijk met de meest simpele beugelkoppelingen. Ze hoeven alleen maar heen en weer, achter of voor een Köf of zoiets. Ik vraag mij af of ik daarmee nog ga rangeren met loskoppelen en weer vastmaken. Misschien wel, en dan zouden het voorste en achterste wagentje een andere koppeling kunnen krijgen. Dat is van later zorg.

Verder zat al een tijdje het plan in mijn hoofd om een klein seinhuis, een blokpost, langs het stukje paradespoor te zetten. Al zoekend naar leuke voorbeelden, stuitte ik op een site: http://www.altmarkdampf.de/ (http://www.altmarkdampf.de/) met een heel verslag van een stuk spoorlijn met alle gebouwen en andere belangrijke eigenschappen. Wat een pret! Uit twee seinhuisjes ontstond in mijn hoofd een soort samensmelting.

Na een aardig aantal uurtjes had ik wat getekend in Inkscape dat misschien eens uitgesneden zou kunnen worden met de lasersnijder. De afmetingen van het huisje heb ik geschat van de hand van de foto's. En het werd toch wat klein; ik ben natuurlijk heel de tijd bezig geweest met grote fabrieksgebouwen en dan is 'gewone scenery' al snel klein. Dus misschien toch goed?
Maar: het werd een heel klein gevalletje van, Aaaah jammer, Petertje! Net niet...
De binnenmuren zijn 1,5 mm groter uitgevallen dan de buitenmuren, waardoor de hoeken erg kieren. Het is het gewoon net niet. Ik denk dat ik mij verrekend heb met het aanbrengen van de lipjes om de stukken in elkaar te passen. Overigens zijn de deuren ook maar net OK. Het lijkt haast  de maatvoering van Faller uit de early days... 1:100.
Maar, potver, al zeg ik het zelf: dit gaat hem wel worden. Gewoon nog een beetje puzzelen met de tekeningen en dan nog een keer een stukkie karton opofferen. Dan komt het best voor elkaar.

Nou, de plaatjes zeggen meer dan alle praatjes.

Groet,

Peter

Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Blokvormen en seinhuisje
Bericht door: ramdani op zondag 07 maart 2021, 18:41:18
't zal een leuk huisje worden, en troost je, bij sommige fabrikanten kieren of passen de hoeken ook niet;


mvg,
Michel
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Blokvormen en seinhuisje
Bericht door: Laurent op dinsdag 09 maart 2021, 10:56:49
Misschien wat geks voor je huisje, maar steentje om steentje op de hoek? Wel iets lastiger tekenen en in elkaar zetten, maar het resultaat wordt strakker. En, maar ik weet niet hoe je tekenkunsten en mogelijkheden van de plotter zijn, de randen van het stucwerk iets grover maken? Het is nu wel heel strak.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Blokvormen en seinhuisje
Bericht door: Tony op dinsdag 09 maart 2021, 11:23:54
Jammer, dat je seinhuis nét niet gelukt is, Peter  :?
Is misschien nog ergens op de achtergrond bruikbaar met begroeiing/klimop op de hoek.

Hopelijk gaat je volgende en wat grotere poging wél lukken, want is een fraai gebouwtje  :thumbup:

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Blokvormen en seinhuisje
Bericht door: BlikkenTinus op dinsdag 09 maart 2021, 20:05:15
Laurent, ik ga het nog eens proberen, het hele huisje iets vergoot en de bakstenen buitenlaag misschien uit één stuk en dan omzetten op de hoeken.
Als ik de baksteentjes los van de 'stuclaag' uitsnijd, kan ik daar een beetje mee smokkelen waardoor het minder strak aan doet. Denk ik.
Het is work in progress!
En Tony, het is niet zo erg dit product te laten verdwijnen in de kliko. Ja, het is leuk, maar als het format helemaal klaar is, kan ik het zo vaak uitsnijden als ik wil. Misschien is er bredere interesse? Ga ik ze in serie maken....  :P

Groet,

Peter

Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Seinhuis 2.0
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 14 maart 2021, 19:39:04
Als gezegd, het seinhuis moest opnieuw. Ongeveer 10% groter dan de vorige versie en met zo goed mogelijk sluitende wanden.
Nog steeds is er een klein naadje zichtbaar. Op de foto's genadeloos, maar in het echie op een afstand, is het best te doen. Misschien een regenpijp of iets anders erlangs leiden en het euvel is verholpen.
De stuclaag bestaat uit wit en wat grijs pigmentpoeder met water. Het kan mooi een beetje klonteren waardoor het wat oneffenheden geeft op het oppervlak. Ook droogt het fraai mat op. Met een stukje keukenpapier heb ik het wat uitgeveegd, ook over de bakstenen waardoor alles er wat verweerd uitziet.
Het dak is van plastic plaatjes van Auhagen. Na het luie computerwerk het laten razen van de lasersnijder was het weer ouderwets snijden en vijlen geblazen. Het is nog niet af, maar de voltooiing nadert.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Seinhuis - verbeterde versie
Bericht door: Jongslog op zondag 14 maart 2021, 22:26:09
Ja detailfoto's zijn meedogenloos. Maar het ziet er heel goed uit zo!
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Seinhuis - verbeterde versie
Bericht door: Nieuwenhuis op maandag 15 maart 2021, 07:59:39
Dag Peter.

Het seinhuis 2.0 ziet er al veel beter uit :thumbup:
De stuclaag ziet er zeer geloofwaardig uit!
Echter, is de overdekte trap definitief zo?
Een open trap of enkel een bordes lijkt mij juist veel mooier staan
en valt dan ook niet voor het raamkozijn.

Groeten,

Erik.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Seinhuis - verbeterde versie
Bericht door: loc1200 op maandag 15 maart 2021, 09:24:38
Nou nog een magneet aan je schrotkraan.
En bedenk ook dat je schrot per auto wordt aangevoerd (gekiept) en weer in een schrotbak wordt afgevoerd.

Mvg. Marcel
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Seinhuis - verbeterde versie
Bericht door: Tony op maandag 15 maart 2021, 10:53:16
Hoi Peter,

Maatje groter is goed gelukt  :thumbup:
Dakgootje met 2 regenpijpen en je hoeken zijn helemaal gecamoufleerd ( als je je er aan stoort )
Bijna net als Erik, denk ik dat een bordes met eventueel afdakje mooier zal zijn dan de trap.
En prettiger werken voor de seinwachter  ;)
Misschien kun je de trap nog ergens anders voor gebruiken, want het is wél een fraai ding.

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Seinhuis - verbeterde versie
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 15 maart 2021, 11:55:12
Het idee van de overdekte trapopgang heb ik uit de realiteit gejat. Precies zo (ja, ook half voor het raam) staat het ergens langs de baan in de Altmark. Zie boven bij de link.
Ik vond het juist heerlijk praktisch. Geen gladde treden bij regen en sneeuw. Tevens een tochtportaal bij koude wind.
Ik denk dat Heinrich of Jürgen heel trots en blij zijn geweest op de verbetering van hun werkomstandigheden. En ja, dat het een esthetische verminking is, heeft juist zijn charme. Dus, het blijft zo, heren. Mijn baan wordt min of meer een toonbeeld van vergankelijkheid. De hele staalfabriek is niet de meest moderne meer en het is de vraag of de fabriek de jaren '70 overleeft. En het is nu ergens tussen 1955 en 1965. Straks wordt ook het Stellwerk nog gesloopt...

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Seinhuis - verbeterde versie
Bericht door: Tony op maandag 15 maart 2021, 12:05:20
Helemaal duidelijk, Peter !

Weloverwogen keuze   :thumbup:
We denken maar wat mee  O:-D

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Seinhuis 2.0
Bericht door: basjuh1981 op maandag 15 maart 2021, 15:49:29
Nog steeds is er een klein naadje zichtbaar. Op de foto's genadeloos, maar in het echie op een afstand, is het best te doen. Misschien een regenpijp of iets anders erlangs leiden en het euvel is verholpen.
Een stukkie klimop zal ook wel helpen de naad te verduisteren.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Seinhuis - verbeterde versie
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 15 maart 2021, 17:19:37
Zeker, wat plantengroei, regenpijp, elektra kabel... Het gaat allemaal helpen. En ik kan je zeggen dat je het met het blote oog nu al nauwelijks ziet, maar ik knutsel nog wat door.
En bij een volgend project ga ik proberen de buitenkant net ietsje groter te maken. Bij het eerste huisje had ik mij vergist, bij de tweede versie heb ik wel goed gemeten maar blijft het gewoon lastig de binnenmuren zo strak op elkaar te zetten dat de 'bedrukte' buitenlaag helemaal precies pas met. Er brandt toch iets materiaal weg.en zo heb je afwijkingen van een halve millimeter...

Komt goed!

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Seinhuis - verbeterde versie
Bericht door: Laurent op maandag 15 maart 2021, 17:50:45
Gewoon een lekkere klimop zo zo vanuit de hoek naar de andere hoek boven laten doorwoekeren, precies de raamomlijsting vrij houdend.
Beetje zoiets:
https://www.hollandscale.nl/bouwtips/18-klimop
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Seinhuis - verbeterde versie
Bericht door: wimpietje op dinsdag 16 maart 2021, 06:17:33
Een beetje plantengroei ( mos, klimop) kan het een verweerd uitzicht geven, niet?
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Seinhuis - verbeterde versie
Bericht door: Laurent op dinsdag 16 maart 2021, 09:30:47
Kan... Mag toch best? Kijk naar bijvoorbeeld Münster: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b3/Johanniterstra%C3%9Fe_Altes_Stellwerk_A_IMG_1176.jpg
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Seinhuis - verbeterde versie
Bericht door: basjuh1981 op dinsdag 16 maart 2021, 14:15:54
Komt goed!
Daar ben ik niet bang voor :D
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Seinhuis - nog een paar details
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 21 maart 2021, 18:16:53
Ondanks de luide roep om klimop, heb ik het groen nog even gelaten voor wat het is. Er moest nog wat geprutst aan een paar details. De verfoeide trapopgang is verder verfraaid met dakbedekking, een deur en een achterkantje. Ook heb ik een schoorsteentje gefabriekt en nog wat kleine details toegevoegd.

Nu nog dakgootjes en regenpijpen. Dat is werk voor de 3D-printer.

Ik heb ook nog een plaatje gevonden van een van de seinhuisjes die een inspiratiebron vormden; voor de moderators: het komt van de site www.altmarkdampf.de waar ik toevallig op stuitte.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Seinhuis - verder verbeterd
Bericht door: Trainhenk op zondag 21 maart 2021, 22:31:07
Peter,

toch is het best wel mooi hoor!

Henk
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Seinhuis - verder verbeterd
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 21 maart 2021, 23:59:57
Ah, daar word ik wel weer vrolijk van, Henk. Ook al was ik stiekem best content met wat het nu is. Een beetje door de tand des tijds aangepakt gebouwtje dat nog dapper dienst doet.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Seinhuis - verder verbeterd
Bericht door: Tony op maandag 22 maart 2021, 00:14:22
Met de voorbeeldfoto erbij en het resultaat tot nu toe, is het alsnog een heel speciaal juweeltje aan het worden, Peter  :thumbup:
Ik word er ook vrolijk van  ;)

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Seinhuis - verder verbeterd
Bericht door: narwal op maandag 22 maart 2021, 12:47:12
Hallo Peter,

Het is wel een heel fraai seinhuis geworden! :thumbup:

Ondanks de verzoeken om een open trap vind ik juiste deze verweerde groene houten dichte trapopgang er heel erg mooi bij passen. Dat geeft net weer een andere sfeer!

Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Seinhuis - verder verbeterd
Bericht door: ACTS.zuid op vrijdag 26 maart 2021, 09:07:38
Alles over staal in de aanstaande Railhobby 435. Een schermprint van een stukje van het artikel.

(https://abload.de/img/staal73kt1.png) (https://abload.de/image.php?img=staal73kt1.png)
RH

Gr, Ben.

Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Seinhuis - verder verbeterd
Bericht door: BlikkenTinus op vrijdag 26 maart 2021, 09:35:52
Mooie bijdrage, Ben! Dankjewel.
En het lijkt er inderdaad op dat de bouwers uit Dillingen een fraaie update van hun werk hebben gemaakt.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Seinhuis - nog een paar details
Bericht door: ronaldk op vrijdag 26 maart 2021, 10:57:59
Hoi Peter,

Leuk projectje zo dat seinhuis  :thumbup:

Ik heb ook nog een plaatje gevonden van een van de seinhuisjes die een inspiratiebron vormden; voor de moderators: het komt van de site www.altmarkdampf.de waar ik toevallig op stuitte.

Hoe ga jij het model neerzetten? Zoals op de voorbeeldfoto? Dus met de trap naar de zijkant? Dat er dus uitzicht is op het "te bewaken" wisselstraat?

Groet Ronald.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Seinhuis - verder verbeterd
Bericht door: BlikkenTinus op vrijdag 26 maart 2021, 13:21:34
Dank, Ronald!
Ik experimenteer nog een beetje met de plaatsing. Het is een. Eenvoudige blokpost die twee seinen moet bewaken, of misschien vier.
Het zicht op de baan vanuit het seinhuis lijkt hoe dan ook beperkt. Maar dat was blijkbaar in werkelijkheid ook geen punt.

Groet,

Peter

Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Seinhuis - verder verbeterd
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 25 april 2021, 15:25:21
Een paar posts geleden, over de schroothoop, merkte Marcel op dat er een elektromagneet aan de portaalkraan moest komen. En gelijk heeft hij!
Ik was al aan het stoeien met een ontwerpje om te gaan printen, maar ik zag dat ik ook een paar stukjes ketting moest hebben. Die magneten hangen niet zoals bij de klassieke Märklin hijskraan gewoon aan een haakje.
Dus, kleine kettinkjes besteld en geprobeerd de ophangoogjes op de magneet printbaar te krijgen. En dat lukte. Toen de kettinkjes op maat krijgen en door de ophangoogjes en een oog van de ketting een klein stukje koperraad te krijgen dat ik ooit eens bij Flying Tiger had meegenomen. Echte bestemming is voor zelf te prutsen sieraden of zo. Maar het voldeed ook hiervoor. Het kostte wel drie geprinte magneten. Het is erg teer, niet goed te zien en nauwelijks te hanteren. Het kan ook anders bedacht ik mij (later) maar het is gelukt en daar gaat het vooral om.
Tot slot primer, verf en poeder en ophangen!

De foto's geven hopelijk verdere uitleg.

Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Schrootmagneet
Bericht door: Nieuwenhuis op zondag 25 april 2021, 15:57:38
Dag Peter.

Da's mooi zelf gemaakt! :thumbup:
Ik weet niet of een dergelijke grote ketting erbij hoort, maar deze is nog best wel grof in H0.
Misschien kun je nog een plakje bladlood of een stalen ring onder de magneet plakken
om deze wat meer massa te geven en de drie kettingen wat strekker staan?

Groeten,

Erik.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Schrootmagneet
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 25 april 2021, 16:45:13
@ Erik; de kettingen zijn in het echt behoorlijk stevig, maar wel iets korter dan wat ik nu heb gemaakt. Met de camera er bovenop hangt het inderdaad nog niet zo heel mooi. Ik zal nog kijken of ik dat verander. Het oog waar ze allemaal in samenkomen is minder moeilijk open te maken of te vervangen en de drie kettinkjes kunnen dan wellicht net even strakker gemaakt worden, maar een deel is ook door de lijm net een klein beetje anders gefixeerd dan gehoopt.
Trekken en prutsen eraan  leidt weer tot risico op schade. Maar ik heb ook nog een ongeschonden printresultaat liggen. Wie weet maak ik er nog een. En als die beter wordt, hang ik die op!
Van oefening met een baard krijg je immers een kunst... Of zoiets.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Schrootmagneet
Bericht door: Degeluidsman op zondag 25 april 2021, 20:47:05
Hoi Peter,

Die printers zijn wel een uitkomst voor dit soort dingen die blijkbaar niet te koop zijn in H0 land, het moet wel een goed gevoel geven om dit zelf te kunnen tekenen, printen en uiteindelijk in je scenery toe te passen.


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Schrootmagneet
Bericht door: loc1200 op zondag 25 april 2021, 21:12:38
Mocht je het magneet nog een keer moeten printen, draai dan de aansluiting 90 graden.
Ketting vormt een hoek van ca 60 gr.
Schalmgrootte klopt wel.
Een magneet om 1 ton schroot op te tillen weegt zelf gauw 5 ton.
Plaat en blokmateriaal kan je met zo een magneet wel tot een ton of 8 optillen. Als de kraan dat technisch aankan....
Vroeger (35 jaar geleden) moest ik dagelijks schrot laden, vanuit de wagon (4-6 assen, 2 draaistellen) een schrotbak in. Als de wagon bijna leeg was en een stalen vloer had, gebeurde het wel eens dat je ook de wagon aan één zijde uit het spoor tilde....
Vergeet ook de electro kabel niet.

Mvg.
Marcel
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Schrootmagneet
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 25 april 2021, 21:45:29
Marcel, dat is heel mooi technisch commentaar!
Volgens Piko is het laadvermogen van de portaalkraan 50 ton. Tenminste, ze deden er een bordje bij waar dat op staat...
Als ik je goed begrijp, zou ik de hijsogen van de magneet naar binnen moeten kantelen tot 60 graden.
Moet kunnen. Dat is inderdaad het mooie van het zelf kunnen maken. Wat ik ook maar prutsenderwijs probeer te leren.
Maar ik heb nu per ophanging twee ogen met een pen, die door een oog van de ketting gaat. Zonder de superglue die ik wel moest aanbrengen, zou dat vrij kunnen bewegen tot elke gewenste hoek.

Ik ben blij dat ik de schaalgrootte goed heb. Ik meende ook van wel, maar dit was een beetje uit de losse pols. Het gaat om het idee!
En de elektrokabel moet inderdaad nog. Het blokvormige ding op de magneet is bedoeld als rudimentaire aansluiting. Het is zo klein, je ziet er zowat niks van.
Ik zoek wel nog naar draad met juiste dikte. Hoe dik is de kabel trouwens in het echt? Ik hoor het graag als iemand het weet.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Schrootmagneet
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 25 april 2021, 23:55:49
De ophangogen staan inderdaad verkeerd. Ik heb ze 90 gedraaid. Nu kan de ketting wel in alle hoeken ten opzichte van de magneet komen richting middelpunt.
Ik denk dat het zo beter wordt! Weer een uurtje priegelen!


Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Schrootmagneet
Bericht door: loc1200 op maandag 26 april 2021, 00:12:12
Volgens mij was de hijscapaciteit 20 ton.
Mantelblok met 2 schijven. Dubbele kabel. Dus 1 trommel met 1 linkse en 1 rechts gewonden draad.
Deze gaan beide om een schijf en dan aan de katwagen. Aan de katwagen zit de meerijdende cabine gemonteerd.
Aan het mantelblok zit gelijk de hoofdschalm en dan gelijk de 3-sprong.
Electrische kabel is max 0,5 mm op schaal en wordt automatisch opgerold / op spanning gehouden.

Mvg.
Marcel
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Schrootmagneet V2.0
Bericht door: BlikkenTinus op zaterdag 01 mei 2021, 12:13:37
Naar aanleiding van de vragen en adviezen, is hier versie 2 van de elektromagneet met elektrokabel.
Op de foto's glanst de kabel een beetje zie ik. Ik het echt valt dat niet op, maar misschien krijgt-ie nog een klein kwastje.
De kettingen zijn nu korter en de ophangogen beter geplaatst waardoor ik vind dat de zaak verbeterd is.

Het vorige model kan de schroothoop op.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Schrootmagneet met nieuwe ophanging en elektrokabel
Bericht door: Tony op zaterdag 01 mei 2021, 12:58:01
Toppie  :thumbup:

En; net echt !

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Schrootmagneet met nieuwe ophanging en elektrokabel
Bericht door: narwal op zaterdag 01 mei 2021, 17:41:07
Hallo Peter,

Niets meer aan doen......... :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Schrootmagneet met nieuwe ophanging en elektrokabel
Bericht door: Trainhenk op zaterdag 01 mei 2021, 19:09:42
Hij is mooi Peter.  :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Schrootmagneet met nieuwe ophanging en elektrokabel
Bericht door: Nieuwenhuis op zondag 02 mei 2021, 16:37:17
Dag Peter.

Deze versie ziet er veel realistischer uit!  :thumbup:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Schrootmagneet met nieuwe ophanging en elektrokabel
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 02 mei 2021, 17:17:14
Wat een paar kortere kettinkjes, verdraaide stand van de ophangogen en een stukje koperdraad al niet voor verschil kunnen maken!
Het kan niet in een keer goed en het is leuk met alle feedback en tips het net even beter te maken. Dus: dank daarvoor!
En dan weer op naar iets nieuws...

Groeten,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Schrootmagneet met nieuwe ophanging en elektrokabel
Bericht door: Laurent op zondag 02 mei 2021, 23:29:53
Errug gaaf! Alleen... Ik vind het wel een ielig haakje voor een systeem van 50 ton mag tillen...
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Schrootmagneet met nieuwe ophanging en elektrokabel
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 03 mei 2021, 00:02:26
... ik geloof er ook niks van, Laurent. Maar als ik Marcel goed begrijp, geldt het voor beide haken samen. Dan zou er 25 ton aan deze haak kunnen hangen. Maar een schrootmagneet is lang niet zo zwaar, denk ik, zelfs niet met schroot eraan.

De kraan is wat mij betreft een geval van herbestemming geweest. Vermoedelijk heeft hij elders dienst gedaan binnen het hoogovencomplex en is een keer verplaatst en aangepast aan zijn huidige taak. Het opschepperige bordje is blijven hangen. Formeel klopt het. En anders komt er wel een inspecteur die er een streng rapport over gaat schrijven.

Groet,

PeterTitel: Re: Staalfabriek in aanbouw; Schrootmagneet met nieuwe ophanging en elektrokabel
Bericht door: Buzz_4stroke op maandag 03 mei 2021, 07:19:27
Peter,

Origineel en visueel leuk project om te realiseren. Enne het eerste model mag dan misschien de schroothoop op gegaan zijn, hij hoefde niet ver..... 🙂
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; bovengrondse wisselaandrijvingen
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 22 augustus 2021, 22:48:49
Om weer wat verder te kunnen bouwen, moesten er weer wat sporen gelegd worden en vooral wissels en meldsecties ingepast. De bedoeling is dat er (gedetecteerd) verkeer door de Siemens-Martinhal kan gaan. Sommige treintjes moeten er beladen in gaan en leeg weer uit komen. Het gaat om schroot, cokes of kolen en kalk. Ook de eerder geprinte karretjes met blokvormen zullen in en uit rijden.
Ik had ooit bedacht de wissels daar te voorzien van de gewone aandrijvingen met magneetspoelen. Ze zijn niet te zien en de droge klik bij het omgaan zou wel genoeg gedempt worden door de gebouwen waarbinnen of waarachter ze zouden komen te liggen.
Dus ben ik lekker aan de slag geweest met een K83 decoder en vergelijkbaar spul. Dat ging goed, maar die aandrijvingen!!! OK, ze waren gebruikt en misschien een gevalletje 'andermans ellende' -  de betrouwbaarheid was in elk geval ver onder de maat. Dus: weg ermee.
Maar ik kon op die plaatsen niet overal fijn onder de baan komen om er het verenstaaltje van de servobediening doorheen te pielen, en eigenlijk ook niet om de servo goed te bevestigen. Voor bovengrondse bevestiging is wel plaats, maar hoe? Uiteindelijk heb ik mijn toevlucht tot Fusion 360 genomen en tot de resin 3d printer. Ze zijn wellicht wat 'chunky' maar ze functioneren goed. Inmiddels zijn ze ingevoerd in de CS2 en RocRail.
Met de gebouwen ervoor, zie je er niets meer van. En nu maar hopen dat de oplossing ook duurzaam is, beter dan de originele!
De plaatjes spreken wel voor zich.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; na een tijdje stilte weer een kleine update
Bericht door: Tony op maandag 23 augustus 2021, 15:14:21
Dat heb je prima voor elkaar, Peter  :thumbup:
Mooi begin van het modelbaanseizoen  :P

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; na een tijdje stilte weer een kleine update
Bericht door: ramdani op maandag 23 augustus 2021, 16:23:36
zijn die tandwielen stevig genoeg, Peter?


mvg,
Michel
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; na een tijdje stilte weer een kleine update
Bericht door: Egidius op maandag 23 augustus 2021, 18:09:57
Ik wil toch wel even een compliment geven hier hoor voor dit mooie handcrafted werk!  :thumbup: Een feest om naar te kijken en te volgen.
Groetjes Egidius
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; na een tijdje stilte weer een kleine update
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 23 augustus 2021, 19:08:40
Het is inderdaad een mooi begin van het seizoen, Tony, hoewel ik eigenlijk geen echte stop heb gehad.

En of de tandwielen stevig genoeg zijn, valt te hopen, Michel. Ik denk het wel. Veel stelt het niet voor. De tandwielkast van de servo bevat heel wat kwetsbaardere tandwieltjes. Maar de tijd zal het leren. Ik denk dat ik ze bewust wat forser heb uitgevoerd dan strikt noodzakelijk en de servo's draaien heel langzaam.

Egidius, dank voor je complimenten!

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; na een tijdje stilte weer een kleine update
Bericht door: ACTS.zuid op maandag 23 augustus 2021, 19:56:10
Slim gemaakt....  :)

Gr, Ben.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; na een tijdje stilte weer een kleine update
Bericht door: Haradigi op maandag 23 augustus 2021, 22:23:29
Mooi gemaakt die tandwiel overbrenging / servo.
Dat is ook bij Ali te bestellen.

groet
Harald
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; na een tijdje stilte weer een kleine update
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 23 augustus 2021, 22:29:50
Ook bij Ali? Ik weet zeker dat de mijne beter zijn!  ;)
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; na een tijdje stilte weer een kleine update
Bericht door: Trainhenk op dinsdag 24 augustus 2021, 22:18:33
Mooie oplossing met die servo's!
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; na een tijdje stilte weer een kleine update
Bericht door: ronaldk op dinsdag 24 augustus 2021, 22:40:35
Netjes gemaakt met die servo's  :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; na een tijdje stilte weer een kleine update
Bericht door: wimpietje op woensdag 25 augustus 2021, 06:14:32
Weeral prachtig gedaan Peter !!!!!
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; na een tijdje stilte weer een kleine update
Bericht door: Degeluidsman op zondag 29 augustus 2021, 13:22:50
Ik heb al vele manier gezien om onze wissels te bedienen, dit is ook weer zo'n mooi / slim voorbeeld ervan Peter  :thumbup: :thumbup:


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; na een lange tijd van stilte, een update
Bericht door: BlikkenTinus op donderdag 28 april 2022, 16:58:06
Er was nog een stuk waar rails moest komen; het lag er al los te liggen en nog niet verbonden met het al functionerende gedeelte. Ik kon het met mijzelf niet helemaal eens worden, hoe het tracé het beste gelegd kon worden, welke gebouwen er nog moeten komen om een aantal verborgen verbindingen te maskeren.
Maar door gewoon eens iets te doen, kwam het dan toch wel in orde.
De laatste sporen zijn gelegd en aangesloten, op een enkel klein stukje na waar nog een spoorbrug moet komen, maar het rangeerterrein ligt. Het is aangesloten op het schaduwgedeelte en het zichtbare deel bij de hoogoven en de cokesfabriek. Bijna kan al het gefantaseerde treinbedrijf uitgevoerd worden.
En natuurlijk moet ook de aankleding ter hand genomen worden. Dat gaat gebeuren na de plaatsing van de wisselaadrijvingen en het testen van de treinenloop via Rocrail.  Allemaal leuk om te doen, maar het knutselen met de scenery is toch wel mijn favoriete werkje.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; eindelijk die laatste sporen ook gelegd!
Bericht door: Dirk-Jan op donderdag 28 april 2022, 17:05:41
 :) Zo zie je maar, inderdaad soms gewoon wat doen en dan valt alles op zijn plek, opeens is het zo als het moet zijn. :thumbup:
En dan na nog enkele klusjes lekker uitleven op de scenery, dan wordt het nog mooier dan dat het al is. B)

Dirk-Jan
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; eindelijk die laatste sporen ook gelegd!
Bericht door: Degeluidsman op donderdag 28 april 2022, 17:53:46
Het kan wat tijd kosten voordat je het helemaal naar je zin is Peter, rails neerleggen en kijken / weg dromen en er een nachtje over slapen geeft vaak een goed inzicht.


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; eindelijk die laatste sporen ook gelegd!
Bericht door: Harrie op donderdag 28 april 2022, 19:34:37
prachtig werk gr. Harrie
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; eindelijk die laatste sporen ook gelegd!
Bericht door: ACTS.zuid op donderdag 28 april 2022, 19:42:23
Mij valt deze slinger op......

(https://abload.de/img/slinger74jxq.jpg) (https://abload.de/image.php?img=slinger74jxq.jpg)

.... wat ik niet zo fraai vind en die kun je er uit krijgen met een rechts wissel wat in het eind van de boog kan.

Gr, Ben.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; eindelijk die laatste sporen ook gelegd!
Bericht door: BlikkenTinus op donderdag 28 april 2022, 20:46:21
Ik ben het (deels) met je eens, Ben. Maar: zichtbaar gaat dit spoor niet meer zijn; het komt midden in een fabriekshal te liggen.
Er zullen hooguit rangeerlokjes met korte treinen doorheen rijden met lage snelheid. En het kwam perfect uit qua aansluiting op de rest. De door jou voorgestelde oplossing maakte meer zaag- en buigwerk nodig. De rechterboog van een standaardwissel is namelijk te krap, die van een slank wissel te ruim.
Maar, als deze optie leidt tot ontsporingen en narigheid, dan breek ik de boel open!

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; eindelijk die laatste sporen ook gelegd!
Bericht door: ACTS.zuid op vrijdag 29 april 2022, 08:02:17

Ik ben het (deels) met je eens, Ben.


Met welk deel ben je het niets eens dan? Ik zeg alleen maar dat het niet zo fraai is.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; eindelijk die laatste sporen ook gelegd!
Bericht door: BlikkenTinus op vrijdag 29 april 2022, 08:30:03
Daarmee. Ik vind het ook niet zo fraai, maar mogelijk toch geen slechte oplossing. Als het storingsvrij werkt, vind ik het niet erg dat het esthetisch minder leuk is. Je ziet het namelijk niet meer, later.
Maar ik heb eerst een rechterwissel gepakt, zoals jij voorstelt. Dat kwam alleen slechter uit; geen slinger bij het begin, maar wel twee correcties nodig aan het eind om weer goed aan te sluiten op het zichtbare rangeerdeel.

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; eindelijk die laatste sporen ook gelegd!
Bericht door: ACTS.zuid op vrijdag 29 april 2022, 08:40:31
Doe je altijd zo ingewikkeld als je opbouwende kritiek krijgt?
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; eindelijk die laatste sporen ook gelegd!
Bericht door: BlikkenTinus op vrijdag 29 april 2022, 08:41:32
 :D
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; eindelijk die laatste sporen ook gelegd!
Bericht door: wimpietje op vrijdag 29 april 2022, 09:26:06
🙄🙄🙄
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; eindelijk die laatste sporen ook gelegd!
Bericht door: narwal op vrijdag 29 april 2022, 19:43:12
Ha Peter,

Goh, wat herkenbaar: lang nadenken, beslissen, daar weer op terug komen, weer nadenken en er dan vervolgens niet uitkomen. Daarom maar gewoon beginnen en dan lukt het zomaar.......... O:-D

Het wordt steeds indrukwekkender!
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; eindelijk die laatste sporen ook gelegd!
Bericht door: iTom op dinsdag 02 augustus 2022, 11:15:18
Jammer dat er geen reacties meer komen, kon altijd wel genieten van de bouw.
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; eindelijk die laatste sporen ook gelegd!
Bericht door: BlikkenTinus op dinsdag 02 augustus 2022, 12:05:46
Dank Tom!

De vorderingen zijn wat aan de trage kant. Ik zal binnenkort weer wat proberen te posten!
Ik ben nu vooral aan het testrijden en RocRail aan het instellen en inregelen. Dat geeft weinig visueel vermaak. Maar het volgende stuk scenery komt eraan!

Groet,

Peter

Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; eindelijk die laatste sporen ook gelegd!
Bericht door: wimpietje op dinsdag 02 augustus 2022, 13:49:35
Oef
Dat is goed nieuws. Dit is tevens het eerste topic hier dat ik op de voet volgde & nog steeds volg 🤗
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; op verzoek wat plaatjes van de voortgang
Bericht door: BlikkenTinus op woensdag 10 augustus 2022, 21:11:26
Dankjewel voor de vraag naar nieuwe updates, beste mensen. Gelukkig staat de staalfabriek niet op een bloedhete zolder en kan ik ook nu tijdens deze hittegolf af en toe wat doen.
Als gezegd heb ik vooral testritjes gemaakt om te zien of alle sporen goed liggen, de wissels betrouwbaar schakelen en de uitgedachte routes ook echt in RocRail gezet kunnen worden.  Het uitkienen van de juiste snelheden, inclusief afremmen en optrekken en het juist laten schakelen van alle wisselstraten, is een uitdaging. Het gaat gelukkig allemaal steeds beter.
Hier wat fotootjes van wat zich aan railvervoer moet gaan afwikkelen. En er is nog meer nodig! Maar eerst heb ik met een (lege) ertswagen, torpedowagen en de zelf gemaakte karretjes met blokvormen geëxperimenteerd.
Niet al het landschap is af, dus de beelden werken soms wellicht wat vervreemdend...

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; eindelijk die laatste sporen ook gelegd!
Bericht door: FransW op woensdag 10 augustus 2022, 21:49:00
Bijzonder mooie scenery, goed getroffen!
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; eindelijk die laatste sporen ook gelegd!
Bericht door: Tony op donderdag 11 augustus 2022, 12:40:08
Leuk, om weer wat te zien en te lezen van je , Peter !
Enne, een filmpje van het testrijden kan ook leuk zijn hoor  O:-D

Grtz Tony
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; eindelijk die laatste sporen ook gelegd!
Bericht door: Degeluidsman op donderdag 11 augustus 2022, 12:46:11
Hoi naamgenoot,

Ondanks dat je aangeeft dat het landschap nog niet af is, kan ik hier al heerlijk van genieten  :thumbup: :thumbup: :thumbup:


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; eindelijk die laatste sporen ook gelegd!
Bericht door: BlikkenTinus op donderdag 11 augustus 2022, 13:19:57
Dat zijn weer hartverwarmende reacties! Met deze temperaturen toch best fijn.
En fillum... Ja. Ik zat daar inderdaad ook aan te denken, Tony. Ik moest mijn schroom maar eens overwinnen en iets aan JijBuis toevertrouwen zodat we het kunnen delen hier.
Dat is nog nieuw voor mij, maar zal vast een keer lukken!

Groet,

Peter
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; eindelijk die laatste sporen ook gelegd!
Bericht door: Jan22 op donderdag 11 augustus 2022, 16:55:40
Indrukwekkend!
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; eindelijk die laatste sporen ook gelegd!
Bericht door: wimpietje op donderdag 11 augustus 2022, 16:56:26
Mooie foto's hoor Peter, die torpedowagen vind ik mooi gedaan ; Hema ?
Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; eindelijk die laatste sporen ook gelegd!
Bericht door: BlikkenTinus op donderdag 11 augustus 2022, 18:41:38
Spijker op zijn kop, Wim! Ik heb er nog een die nog een mishandeling moet ondergaan. Hij is nu nog in de glanzend grijze plastic-look, zo uit de doos. Ooit belangeloos door een forumlid gedoneerd (tegen verzendkosten). Ik wilde eerst weten of het apparaat wel een beetje rijden wilde, met Märklin wielen.
En dat ging. Ik het er zelfs een koppelingsschacht voor gefabriceerd met de 3d printer. Zit iets aan de lage kant, maar het loopt wel goed nu. De originele koppeling zit te hoog waardoor de loc wordt opgetild.

Groet,

Peter

Titel: Re: Staalfabriek in aanbouw; eindelijk die laatste sporen ook gelegd!
Bericht door: Tony op donderdag 11 augustus 2022, 22:41:01
Filmpje op youtube zetten is zo simpel, dat het zelfs digibete Tony in één keer lukte, Peter  ;)
Succes !
Je baan is het meer dan waard  :thumbup:

Grtz Tony