3rail Forum

Modelbaanbouw & Scenery => 3railforum Modulebaan => Topic gestart door: fonzo999 op woensdag 14 januari 2015, 23:34:42

Titel: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op woensdag 14 januari 2015, 23:34:42
Beste 3railforummers,

Zoals in de afgelopen 2 stormachtige dagen al duidelijk is geworden : er is een 3railforumbaan geboren.
Daar zijn een aantal reacties over geweest en dat ging niet helemaal zoals het hoort.
Daarom hebben we als 3railforum modulebaanteam in overleg met het forumbeheer even de rem erop gegooid.

Voor ons is ook alles nieuw en we maken natuurlijk fouten, dus was het tijd om even te ademen en
hernieuwd van start te gaan. De post Totstandkoming modulebaan (http://forum.3rail.nl/index.php?topic=54376.msg946855;topicseen#msg946855) is helemaal herschreven, omdat we op basis van de reacties concludeerden niet helemaal duidelijk te zijn geweest v.w.b. de onderbouwing van de keuzes en dat we sommige reacties wat impulsief en rechtlijnig hebben beantwoord.

Ik zou dus zeggen, lees allemaal deze Totstandkoming Modulebaan Post (http://forum.3rail.nl/index.php?topic=54376.msg946855;topicseen#msg946855) eerst helemaal goed door, dan wordt veel  duidelijk over de gemaakte keuze's. Mocht je dan nog vragen hebben stel deze gerust in dit topic.
Het 3railforum moduleteam zal de vragen behandelen en reageren via 1 contactpersoon. Veel vragen zullen door de contactpersoon rechtstreeks beantwoord kunnen worden, omdat er al veel bekend is. Bij vragen die ingrijpen in de afgesproken normen, zal er niet altijd direct antwoord komen, even geduld.............na intern overleg komt dat beslist.

Even wil ik nog wat kwijt over het de gekozen protocollen.

We zijn zoals uit de totstandkomingspost blijkt dus uitgegaan van de grootste gemene deler op dit forum en dat zijn niet de DCC-ers. Echter deze hoeven niet te wanhopen.

Voor de bouw van een module maakt het :
a.  niet uit wat je zelf hebt, het gaat om het gemeenschappelijk iets realiseren. Dat je dan mogelijk je
    materiaal wat niet beschikt over een multi-protocoldecoder niet kunt laten rijden, moet je dan voor lief
    nemen.
b.  tijdens rijdagen moet iemand een centrale ter beschikking stellen. Als dat bv. een CS2, Intellibox, Ecos of
    Tams is genereert deze ook DCC. Dus kunnen DCC rijders gewoon meedoen.
    De DCC decoders die geschikt zijn voor ?Brake on DC? zullen ook op de remmodule reageren.

Wat overblijft bij de gekozen protocollen zijn mensen die de oude Märklindecoders of Delta hebben. Deze reageren niet adequaat op de remmodule.  Toch zien wij geen probleem om mee te doen, omdat deze mensen toch wel enkele lokkies zullen bezitten die modernere decoders hebben, en nogmaals het gaat om het bouwen.

Tenslotte nog iets over de gehanteerde boogstraal van R2.
Dat lijkt krap, maar heel veel materiaal gaat daar gewoon doorheen. Concessies moeten we doen, dus dan het materiaal wat niet met R2 overweg kan, maar niet laten rijden.
De reden om voor R2 te kiezen is om de de modules hanteerbaar te houden. Een keerlus op R4 formaat bv. incl. een beetje ruimte voor scenery is al gauw 150 x 150 cm, al deel je dat in brokken op niet iedereen zal dat kunnen vervoeren en dat is toch een must om ergens te komen.

Dus forummers, de modulebaan is vanuit de initiatiefgroep gestart met 4 mensen. De zoon van René ( Lokkie ) gaat ook meedoen en ondanks de turbulente start hebben we al 1 aanmelding binnen.
We zijn dus nu met 6 man, 7 modules en een keerlus op 2 modules, dus al 32 meter rijlengte.

Aarzel niet, doe mee !

@ verandering : enkele type- en stijlfouten hersteld.

3railforum modulebaanteam
Ton, René, Hans en Alphons.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Laurent op donderdag 15 januari 2015, 01:03:49
Ik heb een vraag over de black boxen:
Ik snap de intentie om naar 30 cm breedte te gaan, immers ben je dan als bouwer vrijer met het startpunt van je baan aan beide kanten, maar eigenlijk biedt 30 cm breedte maar weinig ruimte om je spoor iets te verleggen t.o.v. de inkomende kant. Bij Beneluxspoor is hierin concessie gedaan door een kant met 60 cm praktisch vrij te maken en de andere kant wel vast te leggen bij de directe aansluiting op de blackbox (waardoor je een stuk dieper in de module in kan komen rijden en zo de "rechte" lijn breekt). 30 cm is immers nog niet eens 2 rechte rails, dus met een boog en tegenboog erin (waar je liever een stukje recht tussen hebt i.v.m. omklappen van nemschachten en risico op onsporing) heb je dus altijd al een deel in het zicht liggen (even uitgaande van een Nederlandse, relatief vlakke, baan). Zeker als je ook nog 9 cm van de rand af moet blijven.

Verder zou ik opnemen in de wensen/eisen van de blackbox dat bij een baan met bovenleiding een stroomafnemervanger moet worden gemonteerd in de blackbox. We willen fixeren 3 mm onder de laagste bovenleiding, maar het kan altijd even anders lopen en het zou zonde zijn als daardoor stroomafnemers afbreken.
Bij de stroomafnemers blijvend, worden er nog wensen/eisen opgenomen voor banen waar niet met stroomafnemers gereden wordt? Een lok met stroomafnemer is vaak hoger dan een lok onder, dus bij tunnels/bruggen e.d. loop je ook daarmee weer een risico. Is er dus een soort profiel van vrije ruimte?
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Spoorman op donderdag 15 januari 2015, 08:41:20
Kijkend naar het gedrag van een remmodule met een veel te snel rijdende trein......

http://www.youtube.com/watch?v=yDYyo9He03Q

........ en een plaatje van een modulebak met daarin 72 cm afremsectie ........

(https://files.3rail.nl/tinypic/2yz0qw5.jpg)

....... denk ik dat bij een niet al te hoge snelheid je treintje ergens na 36 cm stopt en wellicht nog eerder. De vraag is of je dat uiteindelijk wel mooi vindt. In het zichtbare deel zie je op z'n best pak 'm beet 45 cm trein, de rest staat met de kont in de 60 cm blackbox of erger nog in de bak van de buurman.

Oftewel: denk nog eens na of je dit wel wilt.

Gr, Ben.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: ronaldk op donderdag 15 januari 2015, 08:46:03
@Alphons: Goed dat jullie opnieuw zijn begonnen met dit draadje.  :thumbup:

Bij Beneluxspoor is hierin concessie gedaan door een kant met 60 cm praktisch vrij te maken en de andere kant wel vast te leggen bij de directe aansluiting op de blackbox (waardoor je een stuk dieper in de module in kan komen rijden en zo de "rechte" lijn breekt). 30 cm is immers nog niet eens 2 rechte rails, dus met een boog en tegenboog erin (waar je liever een stukje recht tussen hebt i.v.m. omklappen van nemschachten en risico op onsporing) heb je dus altijd al een deel in het zicht liggen (even uitgaande van een Nederlandse, relatief vlakke, baan).

Er is geen consessie gedaan, dat is de vrijheid die gegeven is.  ;) Op de blackbox moet je uitkomen op 17,50cm met de eerste rail van de voorkant van de BB aan de koppelzijde. Voor de rest zijn Blackboxen van BNLS zijn ook exact 30cm per stuk. Hoe ver de andere zijde, de zijde van de module / inbreng ligt maakt inderdaad niet uit. Zolang je maar houdt aan de minimale straal van 550mm op je bak. Door de ruime minimaal boogstraal heb je minder last van het "omklappen".

Zeker als je ook nog 9 cm van de rand af moet blijven.

Daardoor heb je inderdaad nog maar "210mm" over om mooi begin van de boog te maken. Bij BNLS houd je iets van 250 / 270mm over op je BB om op 17,50cm te komen vanuit je module. Je ziet maar 1 gebruiker bij BNLS die een boog en tegenboog op 1,20m lange modulebak heeft liggen. (met verkanting) De andere module met een boog en tegenboog heeft een dubbele module van 2,40meter. Beide modules zijn op Rijswijk 2015 te zien.

Verder zou ik opnemen in de wensen/eisen van de blackbox dat bij een baan met bovenleiding een stroomafnemervanger moet worden gemonteerd in
Bij de stroomafnemers blijvend, worden er nog wensen/eisen opgenomen voor banen waar niet met stroomafnemers gereden wordt? Een lok met stroomafnemer is vaak hoger dan een lok onder, dus bij tunnels/bruggen e.d. loop je ook daarmee weer een risico. Is er dus een soort profiel van vrije ruimte?

Bij BNLS houden wij het profiel van vrije ruimte aan van de NEM-normen (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,25140.0.html) aan. Daarbij de twee normen namelijk NEM 102 (minimale Profiel van vrije ruimte) en de NEM 103 (de maximale afmetingen van een voertuig). We rijden in principe zonder opstaande panto's, dit met oog op de NEM-102 en NEM 103.

Groet Ronald.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Jurrien op donderdag 15 januari 2015, 10:32:33
Afgelopen dagen waren soms wat stoom en/of rookwolkjes te zien als het ging om de geplande modulebaan. In overleg met het mod team is toen besloten een nieuwe start te maken. Aan het mod team is gevraagd scherp in de gaten te houden of de bijdragen vanuit de module groep voldoen aan de interne afspraken. Het kan dus zijn dat er soms bijdragen worden verwijderd omdat wij van mening zijn dat een bijdrage vanuit de module groep daar niet aan voldoet.
Elke moderatie actie wordt in ieder geval naderhand besproken en soms al vooraf. Het kan dus zijn dat een bijdrage die eerst verwijderd is later in volle glorie weer leesbaar is. Voor alle duidelijkheid. Een discussie daarover wordt niet gevoerd met de leden. Reacties daarop worden dan ook, zonder opgave van redenen, subiet verwijderd.
 
Vr.gr.
Jurrien
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op donderdag 15 januari 2015, 10:46:29
@ Ben :
Ben, bedankt voor de bijdrage en de tip  :thumbup:. Ik gooi dit in de groep en we bespreken dat. Komen we op terug !

@ Laurent :
Laurent, ook jij bedankt voor de inbreng  :thumbup:. Ronald heeft al iets beantwoord over hoe het bij BNLS gaat. Voor 3railforum geldt hetzelfde als bij Ben : komen we op terug !

@ RonaldK :
Zou je niet overstappen naar onze club ?  O:-D  :D
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Tony op donderdag 15 januari 2015, 10:49:23
Heren, succes gewenst met de bouw van de modulebaan  :thumbup:

Grtz Tony
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Robtrein op donderdag 15 januari 2015, 10:55:16
3railforum modulebaanteam
Ton, René, Hans en Alphons,

Compliment voor dit draadje.
Kan niet anders zeggen dat jullie nu alles genoemd hebben en een toelichting op de gemaakte keuze gegeven hebt.
Maar wat (voor mij) het aller belangrijkste punt is, dat het nu op een correcte en respectvolle manier geschreven is. :thumbup:
Iedereen begrijpt dat er een grens getrokken moeten worden, dat je ergens moet beginnen en dat je soms concessie moet doen (dat hoop ik althans ;) ).
Nu is het voor iedereen veel toegankelijker.


Jurrien/moderators,

Dan wil ik bij deze dan wel de opmerking meegeven betreffende het verwijderen van reacties:
Dat hierdoor het draadje onoverzichtelijk KAN gaan worden, omdat reacties niet meer op elkaar aansluiten.

Maar als iedereen op een correcte en respectvolle manier reageert en zijn opmerking/wens duidelijk beargumenteerd, dan is er veel mogelijk en hebben we over enige tijd een prachtige 3rail forum modulebaan.

Rob

Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: viking op donderdag 15 januari 2015, 11:04:34
Mooi zo dat hier terug gestart wordt met een schone lei en op een beschaafde toon in tegenstelling tot vorige keer.
Dit maakt het project opeens veel attractiever en maakt de verleiding veel groter om ook een module te maken.
Ik ga hier eens serierus over nadenken.

Hopelijk houden de goede voornemens voor 2015 iets langer dan de maand Jan :D

Succes voor de modulebaan een mooie doorstart en Tks aan het team initiatiefnemers

Grts

Johan
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: ronaldk op donderdag 15 januari 2015, 11:06:14
@ RonaldK :
Zou je niet overstappen naar onze club ?  O:-D  :D

Kort antwoord: Nee.  :D

Succes met de baan  :thumbup:

Groet Ronald.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op donderdag 15 januari 2015, 11:45:04
@ Rob, Tony
Bedankt !

@Viking
Als je vragen hebt, stellen enne...... niet te lang wachten met inschrijven; moeten misschien nog wel een wachtlijst aanleggen  : ;)

Namens het team :
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Hans V200.0 op donderdag 15 januari 2015, 15:15:53
@Rob en Tony,

Bedankt mannen :thumbup:

M.v.g.

Hans V200.0
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: ronaldk op donderdag 15 januari 2015, 15:16:49
Johan,

Ik ga hier eens serierus over nadenken.

Je moet het zeker overwegen. Ook bij BNLS keken een aardig wat mensen de kat uit de boom. Het groepje wat aan het bouwen is geslagen is zeer enthousiast. Ze vinden het leuk om met elkaar te hebben over de baan maar ook te knutselen aan de baan. Het is leuk om je bouwkunsten ook aan anderen te laten zien. Tips en adviezen te krijgen en te geven. De ervaring van Eurospoor vonden veel mensen helemaal top!  :thumbup:

Groet ROnald.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Robtrein op donderdag 15 januari 2015, 17:59:47
Wat betreft de modules, deze zijn nu recht, maar is het ook te verwezenlijken dat er bocht//hoek modules gerealiseerd kunnen worden?

Nu is het zo dat je lange rechte baan krijgt met aan beide zijden een keerlus.
Met hoek modules zou je dan een vierkante/rechthoekige opstelling kunnen maken.
Het voordeel zou dan kunnen zijn dat je op het ene spoor linksom en het andere spoor rechtsom kunt rijden.

Rob
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: wimhelsen op donderdag 15 januari 2015, 20:35:43
Heren,

eerst en vooral bedankt aan de vier musketiers, die er na jaren praten en overleggen in geslaagd zijn om een module en normen te presenteren.
Langs deze weg, wil ik nog meegeven dat ik niet langer aan de kant wil blijven staan en mee op de deze sneltrein wil springen.
Mijn module is besteld.

Wim

ps: de officiële voorstelling van de module is op 25 april in Gent op de ontmoetingsdag ;-)
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op donderdag 15 januari 2015, 22:04:36
Wim,

Ik kan namens het hele team zeggen :

Hartelijk dank voor je spontane aanmelding en welkom bij de club
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op donderdag 15 januari 2015, 22:48:17
Het 3railforum moduleteam is bij elkaar geweest en hebben de eerste opmerkingen besproken. Hieronder de resultaten.

@ Ben :
We hebben je opmerking besproken. Het was wel toevallig dat je een fimpje hebt gepakt wat door een van onze teamleden is gemaakt.
Daardoor kan hij ook genuanceerd en inhoudelijk antwoord aanleveren, nl. :
De locs die de stopsectie binnenreden, daarvan was het remmen in de decoder nog niet goed geregeld. Nadat ze zijn bijgesteld
remmen ze vloeiender en hebben een langere remweg. Een remsectie is later nog verlengd omdat die zelfs te kort was.
Maar je bracht ons wel tot een conclusie :

De remvertraging zal dus per deelnemende loc geregeld moeten worden. Daartoe zullen we zorgen dat we op elke bijeenkomst waar locs moeten rijden een Programmeerspoor aanwezig is van minimaal 2 meter lengte, met daarin de rem- en stopsectie en de gebruikte remmodule. Een van onze teamleden heeft toegezegd dat spoor te zullen maken en te sponsoren, waarvoor uiteraard onze dank !
Zodoende kunnen alle locs voordat ze op de modulebaan komen, geprogrammeerd en afgesteld worden op de gewenste remlengte.
Daardoor wordt een treinlengte van ca. 1.40 mtr haalbaar zonder het achterliggende blok te bezetten.


@ Laurent :
We begrijpen de opmerking van de blackbox, maar of je nou 21 cm hebt om een spoor te verleggen of 30 cm, dat maakt in de praktijk niet zo
veel meer uit.  Daarmee heb je wel een kleine beperking m.b.t het ontwerp van je railplan. Aan de andere kant : als je het van tevoren weet
hou je daar met je railplan rekening mee.

Wij kozen voor 9 cm. afstand van de rand omdat wij denken dat het bij het op elkaar aansluiten van de black boxen handiger is om simpel een rechte rail ertussen te schuiven. Wij weten ook dat ze bij BNLS dingen aan het maken zijn om die overgangen snel en stevig te maken en misschien moeten we in de toekomst wel iets anders doen. Maar dat zal de tijd moeten leren.

Een pantovanger vinden we niet noodzakelijk. De panto's dienen gefixeerd te worden 3 mm onder de laagste bovenleiding. Dat betekent dat,
als een baan staat opgebouwd, de afstand tussen rail en bovenleiding gemeten wordt op elke module waar bovenleiding zit.

De maximale hoogte van de loc + panto  (als ie op de rail staat ) moet dan de kleinst gemeten afstand zijn - 3 mm. Is er geen bovenleiding, dan panto omlaag.

De vrije ruimte in hoogte is voor wat betreft de doorgangen tussen de modules al in de norm opgenomen. De breedte is niet bepaald, omdat wij ervan uitgaan dat elke modulebouwer, net zoals hij dat thuis zou doen bij de bouw van zijn baan, gaat kijken welke vrije ruimte hij nodig heeft.

Voor wat betreft de inrijhoogte van tunnels en bruggen, dat is wel een punt. Opgenomen in het normblad wordt dat deze hoogte moet voldoen aan bepaalde voorwaarden, welke wij zullen uitwerken


@Rob
In de openingspost staat vermeld dat iedereen welkom is om te bouwen ook hoekmodules en keerlussen. Een 180 gradenbocht op één module van 120 gaat niet lukken, dan staan de modules aan de achterkant stijf tegen elkaar. Maar 2 hoekmodules van bv. 60 x 60 zouden ideaal zijn, dan kunnen we een mooie U maken. Maar begrijp ik het goed dat ik jou dan kan noteren voor 2 hoekmodules van 60 x 60 ?


Verder kan ik in het algemeen nog toevoegen dat alle modules technisch getest worden voor ze in de modulebaan worden opgenomen.
Een van onze leden maakt daarvoor een testprogramma wat de deelnemende forummers krijgen, zodat ze weten waar hun module aan moet voldoen.  Wat dan o.a. getest wordt is :

-  is de module technisch en elektrisch in orde
-  rijdt een loc probleemloos over het doorgaande spoor
-  voldoen de overgangen naar de volgende blackbox
-  kan een e-loc probleemloos rijden met de panto omhoog

Aan deze technische test zullen ongetwijfeld in de toekomst nog items worden toegevoegd.

Edit : typefouten verbeterd.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Spoorman op vrijdag 16 januari 2015, 06:53:43

@ Ben :

Maar je bracht ons wel tot een conclusie :

De remvertraging zal dus per deelnemende loc geregeld moeten worden. Daartoe zullen we zorgen dat we op elke bijeenkomst waar locs moeten rijden een Programmeerspoor aanwezig is van minimaal 2 meter lengte, met daarin de rem- en stopsectie en de gebruikte remmodule.


Kan ook. Maar pak dan een klein rollenbankje om de vertraging in te stellen en testen kun je op je modules. Misschien zelfs wel met POM als je centrale of decoder dat ondersteunt Hoef je ook niet met 2 mtr. programmeer spoor te gaan sjouwen.

Gr, Ben.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Robtrein op vrijdag 16 januari 2015, 10:38:02
Maar begrijp ik het goed dat ik jou dan kan noteren voor 2 hoekmodules van 60 x 60 ?

Alphons,

Dit lijk verdacht veel op het ronselen van deelnemers. ;) >:-D

Op zich zou ik het willen overwegen om mee te doen. Maar ik ben een verstokte 2-railer en heb geen rail met roestpunten tussen de spoorstaven. Dit valt weer op te lossen door wat rails aan te schaffen. Dan kom je bij het kardinale punt, namelijk: is het mij deze investering waard¿¿¿ Nee, dat is het mij niet waard, want voor die enkele keer dat mijn modules gebruikt zouden kunnen worden. Er komt nogal een kostenplaatje bij kijken qua rails, elektronica, scenery, enzovoorts. Ik moet teveel investeren en het rendement is mij te laag. Thuis heb ik er niks aan, tenzij ik weer wat ????? investeer, zodat ik er voor thuis gebruik een pendelbaan van maak. Maar dan moet ik weer wat 3-rail materieel aanschaffen en verval dus zo al gauw van de regen in de drup.

Een optie zou kunnen zijn dat de 2-railers van DIT forum ook zoiets zouden kunnen gaan doen. :idea: :help: :help: :help:
 
Rob,

P.s.Nee, ik wil niet mee doen bij de buren.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Jurrien op vrijdag 16 januari 2015, 10:43:18
Hm, wat maken twee-railers het zichzelf toch moeilijk >:-D

vr.gr.
Jurrien
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Simon BR39 op vrijdag 16 januari 2015, 10:44:41
Hoi Rob,


hier n opmerking van dé leek: ik heb geen idee wat voor baan je thuis hebt, maar zou je in t geval van een modulebaan dan deze modules niet zo kunnen aanpassen dat je kan schakelen tussen 2 en 3 rail? heb je alleen n stukje met puko's ertussen  :D
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Spoorman op vrijdag 16 januari 2015, 10:45:59
Rob,

Thuis kun je gewoon 2railen op een k-rails module dus dat is een drogreden. ;) De puko's zitten echt niet in de weg. Zeg nou gewoon dat je niet mee wilt doen dan is dat maar duidelijk. :D

Gr, Ben.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Robtrein op vrijdag 16 januari 2015, 11:17:36
@Jurrien,

Nee, ik maak het mijzelf niet moeilijk, maar kijk meer naar de mogelijkheden.

@ Simon,

Nee dat gaat niet lukken. 1. Ik heb er de ruimte niet voor. 2. Ik gebruik de Geolinerails van Roco, vergelijkbaar met C-rails. Ook dat valt met wat geknutsel op te lossen.

@ Ben,

Dat weet ik dat dit geen enkel probleem is. Heb hier wel een stukje rail liggen van ± 210cm, welke ik gebruikte op de club om de 3-railers te kunnen bedienen bij het programmeren. Speciaal voor jou: ik wik niet mee doen, zo jij ook weer blij.  :D :D

Rob
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Bassie op vrijdag 16 januari 2015, 18:20:52
Leuk initiatief. Wel een vraagje over de railkeuze. K wordt gekozen omdat deze het mooiste is, maar de koppeling tussen de modules is onzichtbaar vanwege de BB. Zou dan C-rails voor de koppeling niet een betere keus zijn omdat die moderner is en beter contact maakt, over het algemeen toch als betrouwbaarder wordt gezien en makkelijker goed te leggen is? De koppeling moet toch vooral functioneel zijn?
En in het zichtbare deel kan je gewoon neerleggen wat je wil.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Simon BR39 op vrijdag 16 januari 2015, 19:09:16
volgens mij gaat het voornaamste contact via stekkers, dus dat is niet heel erg van belang. verder lijkt c-rail mij erg stug voor zo'n overgang. k-rails laat nog wat met zich sollen zeg maar ;)
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Spoorman op vrijdag 16 januari 2015, 19:21:02
K-rail kun je koppelen met de 2rail bakken van BNLS. :)

Gr, Ben.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op zaterdag 17 januari 2015, 16:08:47
@Rob :
Oké Rob duidelijk. Je hebt je prioriteiten duidelijk gemaakt.  Zullen we ook niet verder aandringen. Voor de toekomst houden we alles open, je bent altijd welkom.

@Ben :
Op die manier zou het ook kunnen, maar het sjouwen van een prog.spoor is niks vergeleken bij dat van een module  ;)
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Davio op zaterdag 17 januari 2015, 18:34:57
Alhoewel het bij de modulebaanteam al bekent is meld ik me ook aan voor de modulebaan. Toen mijn vader zei dat hij meedeed leek het mij ook een leuk idee om mee te doen.
Voor de nieuwsgierige onder ons ik ga een module maken met Nederlandse scenery :)
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Hans V200.0 op zaterdag 17 januari 2015, 19:32:38
Hoi Dave,

Welkom bij de club jongen :important:

Die invulling zal zeker een verrassing zijn, en daarin ben je lekker vrij :thumbup:

En veel succes straks met bouwen :important: :thumbup:

M.v.g.

Hans V200.0
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op zondag 18 januari 2015, 21:22:41
@ Bassie :
We hebben inderdaad voor k-rails gekozen omdat k-rails in onze ogen op de modules het meeste overeenkomt met de werkelijkheid en omdat de flexrail zoals het woord al zegt flexibiliteit geeft ( hele flauwe bochten zijn mogelijk ). Daarbij gaf het inderdaad ook nog de bijkomende mogelijkheid om eventueel aan te kunnen sluiten op de BNLS modules ( en vice versa ). 

@Dave :
Van harte welkom. We zijn reuze benieuwd naar je Nederlandse Landschap !
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Robtrein op maandag 19 januari 2015, 19:52:08
Citaat: (http://forum.3rail.nl/index.php?topic=54376.0)
b.    het periodiek bij elkaar komen om gezamenlijk te bouwen aan modules maar daarbij ook kennis,
        kunde en materialen betreffende modelspoorkennis uit te breiden cq. te delen.


Ik ga er van uit dat dit bij iemand thuis gebeurd, of is er een ruimte beschikbaar waarvan men gebruik kan/mag maken¿¿¿
Dit i.v.m. locatie en bereikbaarheid voor de deelnemers.

Rob 
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Hans V200.0 op dinsdag 20 januari 2015, 19:26:49
Hoi Rob,

Tot op heden hebben we geen ruimte ergens bij iemand anders, en ik ben ook niet iemand die ruimte ervoor heeft.

Ben al blij dat ik straks als de schilders weg zijn nog wat kan opbouwen, i.v.m. stof kan ik daar nu niet werken.

Maar goed als we ooit de ruimte wel ergens vinden, het liefst tegen een kleine kostprijs en liever helemaal gratis natuurlijk, dan houden we ons aanbevolen :D

Maar tot nog toe kan het niet ergens gezamenlijk, dus ben je in principe op jezelf aangewezen, en de bij jou behorende ruimte.

Neemt niet weg dat je de module makkelijker verplaatst, en als je er aan wilt bedraden bijvoorbeeld, dan zet je hem lekker op z'n kantje :thumbup:

Is meteen ook dat ellendige gekruip ook afgelopen :-)

Wellicht rolt er nog wel een keer iets uit de bus, en als dat gebeurt zullen we dat hier melden ;)

M.v.g.

Hans V200.0
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Robtrein op dinsdag 20 januari 2015, 19:41:08
Hans,

Is duidelijk, alleen miste ik dit in de introductie. :thumbup:

Voor mijzelf maakt het niet zoveel uit, ik heb een kleine knutselruimte van 3x5mtr achter het huis staan.
Om het in de koude maanden toch aantrekkelijk te houden om daar te knutselen heb ik zo'n Zibro kacheltje.

Rob
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op woensdag 21 januari 2015, 09:27:30
@Rob :

Ondanks dat je hebt aangegeven niet mee te doen, reageer je toch weer in dit topic. Geeft niet ( dat mag uiteraard ) want wij denken dat de 3railforum modulebaan bij jou een virus heeft achtergelaten. We wachten rustig tot het uitbreekt  :D

Maar om op jouw opmerking terug te komen :
We hebben geen vaste ruimte waar we bijeen kunnen komen. Wel zijn er verschillende locaties waar we eens in de zoveel tijd een dagje
terecht kunnen.  Bij mensen thuis is geen optie, want dan moet je wel in een kasteel wonen met op dit moment 8 modules oftewel ruim 14 meter. Voorlopig houden we het op 25 april as. tijdens de Belgische Gastendag, tot die tijd bouwen we allemaal thuis aan onze module.

Namens 3railforum modulebaanteam
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: wimhelsen op donderdag 22 januari 2015, 16:29:15
Hoi 3railforum modulebaan club,

wij verwachten hier wel foto's te zien van de opbouw.  :D

groeten

Wim
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op donderdag 22 januari 2015, 17:10:01
Wim,

De foto's en opbouw van de individuele modules zijn te vinden in de bouwtopics van de leden. Van jou wordt die ook verwacht  :P.

De eerste modules zijn gezaagd en worden medio volgende week geleverd. Die van jou komt dan 2 weekjes later !

Als we een gezamenlijke bouwdag hebben of zoiets, worden uiteraard foto's en een verslag gemaakt en hier gepubliceerd.
Don't worry !
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op zondag 01 februari 2015, 12:34:21
De eerste module is gebouwd. Nu nog schilderen !

Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Lokkie op zondag 01 februari 2015, 12:53:09
Hoi Alphons,

Goed bezig. :thumbup:

Gr.
René
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Bahnhof Kloten op zondag 01 februari 2015, 13:21:14
Leuk idee!
Als ik klaar ben met mijn studie (nog ongeveer 10/12 weken :D ) ga ik eerst mijn baan afbouwen en dan wil ik wel gaan kijken of ik van het zomer een mooie module kan gaan bouwen. Zit op dit moment te denken aan een dubbele luchtspoormodule, eventueel uitbreidbaar met een brug (Hef!?) erin.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Yeoman op zondag 01 februari 2015, 14:33:26
Hoi Alphons,

Ziet er al goed uit zo.
Als het goed is, komt deze week de eerste rails binnen, dus dan kan ik volgende week meteen aan de slag.

Groeten,
Ton.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Hans V200.0 op zondag 01 februari 2015, 14:58:40
Hoi Alphons,

Je bent zeker goed bezig man, ben net een beetje aan het kwakkelen met de gezondheid, en als je het geschilderd hebt, zeker weer plaatjes schieten :thumbup:

Heb je de onderdelen geschroefd, of ben je met een tacker te keer gegaan?

Leuk idee!
Als ik klaar ben met mijn studie (nog ongeveer 10/12 weken :D ) ga ik eerst mijn baan afbouwen en dan wil ik wel gaan kijken of ik van het zomer een mooie module kan gaan bouwen. Zit op dit moment te denken aan een dubbele luchtspoormodule, eventueel uitbreidbaar met een brug (Hef!?) erin.
Dat is best te doen als je er ruimte voor hebt ;)

Zoiets kan best naast de gewone baan worden ingezet hoor, en ook worden ingezet als extra rijweg.

Wat ik 1 van de grote voordelen van een module vindt, is dat je veel eerder aan de scenery toe komt, veel eerder dan bij een vaste baan.

Maar denk er gewoon rustig over na, zoiets moet je gewoon weg niet overhaast doen.

M.v.g.

Hans V200.0
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op zondag 01 februari 2015, 21:11:17
Ik heb ze geschroefd en gelijmd Hans, ik heb geen tacker en was niet van plan die aan te schaffen.
Ik heb nu 3 modules klaar. Deze week afwerken en schilderen en dan kunnen ze naar de gebruikers.

@ Gerrit ( Bahnhof Kloten )
Zou hardstikke leuk zijn als we je als deelnemer mogen begroeten Gerrit. Ik zou zeggen kom 25 april eens kijken
in Gent, kun je zien wat we allemaal aan het fabriceren zijn !

Ik kan alvast wel verklappen : wordt wel het visitekaartje van het 3railforum !

Edit : typevauten verbetert.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Bahnhof Kloten op zondag 01 februari 2015, 21:35:09
Helaas kan ik de 25e april er niet bij zijn :| Iets met een hardloopwedstrijd ;)
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: wimhelsen op zondag 01 februari 2015, 22:08:01
Alphons,

zier er goed en stevig uit.
Maar ben je de gaten voor de sporen niet vergeten?  ;)

groeten

Wim
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Hans V200.0 op maandag 02 februari 2015, 00:05:42
Helaas kan ik de 25e april er niet bij zijn :| Iets met een hardloopwedstrijd ;)
Hoi Gerrit,

Dat is jammer man, want je kunt ze dan zien hoor en het is zeker zo, dat het altijd gezellig is daar in Gent :thumbup:

Maar waarom zeg je die hardloopwedstrijd dan niet af? :D

Als je dat doet heb je misschien wel een medaille misgelopen, maar misschien ook de bezemwagen >:-D

@ Wim,

Die gaten komen er misschien wel in als Alphons zijn railplanning rond heeft, en ik ben nog steeds aan het dubben wat nou wel en wat nou niet.........

M.v.g.

Hans V200.0
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op maandag 02 februari 2015, 01:33:55
Maar ben je de gaten voor de sporen niet vergeten?  ;)

Nee Wim, die ben ik niet vergeten.
Omdat ik niet weet hoe het sporenverloop van elke modulemaker is, moeten de modelemakers
deze er zelf inmaken. >:-D

Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: wimhelsen op maandag 02 februari 2015, 08:15:30
Oké, dan had ik dat verkeerd begrepen.

Dus alleen de sporen in de black box liggen vast?
De rest kan je kiezen?

Ik dacht dat de gaten ook vastgelegd waren.

groeten

Wim
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Bahnhof Kloten op maandag 02 februari 2015, 20:50:03
Dat is jammer man, want je kunt ze dan zien hoor en het is zeker zo, dat het altijd gezellig is daar in Gent :thumbup:

Maar waarom zeg je die hardloopwedstrijd dan niet af? :D

Als je dat doet heb je misschien wel een medaille misgelopen, maar misschien ook de bezemwagen >:-D

Eerder de bezemwagen, Maar afzeggen gaat niet zomaar, ben een van de organisatoren voor mijn team.  >:-D


Mij lijkt dat de positie van de sporen in de black box toch wel vast liggen? anders krijg je volgens mij dat er verspringingen tussen de bakken komen.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Hans V200.0 op maandag 02 februari 2015, 21:26:40
Hoi Gerrit,

Ja de sporen op de BB moeten wel vastliggen, want er komt een stukje rail tussen, vandaar dat je daar 9 cm van de kant af moet blijven.

En dat je de organisator was van de wedstrijd wist ik niet ;)

Dat van de BlackBox doen we om zeker te zijn dat alles past, en daarna heb je niet zoveel werk er meer aan.

Opbouwen van een modulebaan is leuk, maar hoeft in de ogen van ons team ook geen dagdeel te duren.

Nu zal de situatie in den beginnen wel even wennen zijn, dat was bij de buren ook al zo, en weet haast wel zeker dat wij daar ook doorheen moeten.
Want zo groot zijn de verschillen niet, en een nieuwe baan moet je ook eerst testen in zijn geheel.

M.v.g.

Hans V200.0
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: ronaldk op dinsdag 03 februari 2015, 10:30:55
Hallo,

Opbouwen van een modulebaan is leuk, maar hoeft in de ogen van ons team ook geen dagdeel te duren.

Vergis je niet in de tijden er gaat veel tijd in zitten. Een dagdeel ben je zo verder. Vooral met jullie systeem van extra elektronica in de bakken. Voor de meeste mensen met modules zal die test pas komen op de eerste beurs en fouten opsporen kost eenmaal veel tijd.

Nu zal de situatie in den beginnen wel even wennen zijn, dat was bij de buren ook al zo, en weet haast wel zeker dat wij daar ook doorheen moeten.
Want zo groot zijn de verschillen niet, en een nieuwe baan moet je ook eerst testen in zijn geheel.

De baan wordt pas echt getest op een beurs. Dan moet het op eens 2 of 3 dagen werken. En de ruimte :) Niemand had voor ons een ruimte van 25 meter lang beschikbaar :)

Groet Ronald.
edit: Typo aangepast
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Hans V200.0 op dinsdag 03 februari 2015, 11:40:00
Hoi Ronald,

Zo komen we aan een paar punten voor ons overlegteam :thumbup:

M.v.g.

Hans V200.0
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op dinsdag 03 februari 2015, 15:40:21
Vergis je niet in de tijden er gaat veel tijd in zitten. Een dagdeel ben je zo verder. Vooral met jullie systeem van extra elektronica in de bakken. Voor de meeste mensen met modules zal die test pas komen op de eerste beurs en fouten opsporen kost eenmaal veel tijd.
Wij begrijpen niet waarom extra electronica de opbouwtijd verlengd. Kwestie van stekkers in elkaar steken. Verder hebben we een protocol opgesteld om een module te testen alvorens hij in de "formatie" komt, dus op testrijdagen is iedereen welkom op beurzen ed. alleen technisch goedgekeurde modules. Dus daar verwachten wij geen extra problemen.
Verder is het zo dat alvorens wij zo ver zijn om aan een beurs deel te nemen, we diverse keren bij elkaar zijn geweest om alles op te bouwen en te testen. En als laatste noodrem : we kunnen een module technisch "overbruggen", dus als er 1 problemen geeft hoeft dat niet ten koste te gaan van opbouwen en rijden.

De baan wordt pas echt getest op een beurs. Dan moet het op eens 2 of 3 dagen werken. En de ruimte :) Niemand had voor ons een ruimte van 25 meter lang beschikbaar :)
Wij ook niet Ronald, momenteel zitten we op 13,5 meter incl. een 2e eenvoudige keerlus (zonder scenery ed.).
Maar mocht het tot 25 meter of meer komen dan heeft elke zichzelf respecterende stuurgroep tegen die tijd uiteraard een oplossing paraat. :D
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: ronaldk op dinsdag 03 februari 2015, 19:58:17
Wij begrijpen niet waarom extra electronica de opbouwtijd verlengd. Kwestie van stekkers in elkaar steken. Verder hebben we een protocol opgesteld om een module te testen alvorens hij in de "formatie" komt, dus op testrijdagen is iedereen welkom op beurzen ed. alleen technisch goedgekeurde modules. Dus daar verwachten wij geen extra problemen.

Je kan wel elektronica "testen" als het gebouwd is en ook testen als het ingebouwd is. Dat kost links of rechtsom tijd. Die tijd steek je dus er op een of andere manier in. Je doet het nu bij een opbouwdag en hopen dat alles goed gaat bij het opbouwen bij een beurs.

Een ander iets is: Hoe weet je geen modificaties na de keuring zijn gemaakt? Ik kan mij voorstellen dat mensen niet helemaal klaar zijn als ze bak laten "keuren" en daarna nog aanpassingen doen. Zo'n bak krijg je dan wel opeens in je baan.

Verder is het zo dat alvorens wij zo ver zijn om aan een beurs deel te nemen, we diverse keren bij elkaar zijn geweest om alles op te bouwen en te testen. En als laatste noodrem : we kunnen een module technisch "overbruggen", dus als er 1 problemen geeft hoeft dat niet ten koste te gaan van opbouwen en rijden.

Problemen oplossen kost tijd. Na opbouwen eerst testrijden en merken dat er iets niet goed gaat. Oorzaak zoeken, daarna de oplossing toepassen en weer testrijden. Zeker in combinatie dat de treinen "afgeregeld" moeten worden om op de baan te kunnen rijden. Dus ben je wel even bezig als niet één maar bijvoorbeeld 2 modules een probleem geven. ;)

Succes!

Groet Ronald.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op dinsdag 03 februari 2015, 22:46:48
Ronald,

Kan je ook iets positiefs zeggen ?
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Wasmi op dinsdag 03 februari 2015, 23:25:25
Joh, dat is positief, wees blij dat je wordt gewaarschuwd.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op woensdag 04 februari 2015, 01:04:13
Walter,

Wij zijn overal blij mee. Vooral als je gewaarschuwd wordt voor allerlei zaken.
En we snappen heus wel dat het allemaal niet 1-2-3 is gerealiseerd en we snappen ook dat we over 2 maanden geen perfect geoliede module-machine zijn.

Alle opmerkingen zullen ongetwijfeld allemaal goed bedoeld zijn, maar we zijn op dit moment absoluut nog in een beginstadium. De 1e 3 modules zijn net gebouwd en worden zaterdag aan de deelnemers overgedragen. Er is dus nog geen module concreet voorzien van rails of scenery, en we zijn nog geen enkele keer bij elkaar geweest om uit te vogelen hoe het allemaal werkt en hebben er zelf nog niet over nagedacht om op een beurs te gaan staan. Hebben we ook nergens genoemd.  Maar we worden al gewaarschuwd voor technische storingen en wat er allemaal op ons af komt als we op een beurs moeten gaan staan en dat de modules daar pas echt getest worden.

Daar zijn we absoluut nog helemaal niet aan toe. We zijn op dit moment slechts een enthousiaste club die iets wil realiseren en voor het zover is dat we ons op een beurs kunnen of willen presenteren en onder tijdsdruk iets weg moeten zetten, zijn we hopelijk voor die tijd een heleboel keren bij elkaar geweest (waarvan we hier ongetwijfeld verslag doen), hebben we veel getest, daar enorm van geleerd en zijn onze plannen en doelstellingen waarschijnlijk al 1000 keer bijgesteld.

We hebben dus hele andere dingen aan ons hoofd dan beurzen etc. En om zoveel mogelijk mensen enthousiast te krijgen en te houden hebben we geen beren nodig die op de toekomstige weg gegooid worden. Dat zou het enthousiasme mogelijk alleen maar temperen en dat bedoelde ik met "kan het ook positief".


Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Eric-Paul op woensdag 04 februari 2015, 09:17:16
Alphons,

Wat Ronald aangeeft kun je ook als positief zien en beschouwen als informatie waar je in de loop van de tijd wat mee kunt.
Jullie werk- of stuurgroep heeft toch als taak om ideeën, verwachtingen, mogelijke problemen e.d. te managen en daar t.z.t. met oplossingen voor te komen.

De input die jullie hier op het forum krijgen kun je meenemen en het is mijns inziens ook jullie taak de beren van de deelnemers weg te houden.
De deelnemers kunnen met hun enthousiasme hun gang gaan en modules bouwen volgens de richtlijnen die er nu zijn.

Wil niet zeggen dat je je ogen moet sluiten voor mogelijke uitdagingen die nog moeten komen.
Het lijkt mij ook frustrerend wanneer je verschillende keren bijeen bent geweest, alles afgestemd lijkt, plannen en doelstellingen 1000 keer zijn bijgesteld
om er vervolgens het moment supreme er achter te komen dat het opbouwen van een werkende baan onevenredig lang duurt als gevolg van het links laten liggen van goedbedoelde op- en aanmerkingen.

Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Wijbe op woensdag 04 februari 2015, 18:16:47
Denk nog maar eens goed na over de punten van Ronald. Om ze negatief te bestempelen....

Vergeet niet, jullie zijn groentjes. Ronald heeft inmiddels aardig meer ervaring dan jullie met de black-boxen. Het is niet een klik-klak-klaar systeem, komt nog aardig wat afstellen bij kijken. Aan een dagdeel heb je vaak zelfs te weinig om je modulebaan rijklaar te maken. En dan spreek ik uit ervaring ;)
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op zaterdag 07 februari 2015, 15:03:14
Vandaag zijn de 1e drie kale modules geleverd aan resp. Ton, René en Dave.
Vanaf nu gaan we natuurlijk de bouw van hun module volgen in hun eigen topics.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Tony op zaterdag 07 februari 2015, 15:31:00

Succes met de bouw heren !
Maak er wat moois van  :P

Grtz Tony
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: staal op zaterdag 07 februari 2015, 16:25:01
Inderdaad; veel succes en ook plezier!

Vincent
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Dennis op zaterdag 07 februari 2015, 19:37:28
Linkjes naar de betreffende topics zouden wel leuk zijn.
Verder vind ik het een leuk initiatief.

Groetjes Dennis.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: phil op zaterdag 07 februari 2015, 21:39:59
De ontmoetingsdag wordt mijn kennismaking met de modules en hoop dan overtuigd te worden.
Wat mij nu nog niet geheel duidelijk is ,is de werking van die remmodules, en hoe integreer je dat thuis met een andere centrale of computer. Is daar ergens een korte duidelijke uitleg over te vinden?
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Hans V200.0 op zaterdag 07 februari 2015, 21:57:49
Hoi Phil,

Die remmodule pakt gewoon het signaal wat hem aangeboden wordt, dus van de middenleider, en daar wordt op dat deel een negatieve spanning opgezet door de module waardoor de decoders af zullen remmen.

Dit tot aan stilstand toe, en als het sein weer groen wordt zal de lok door het normale signaal weer langzaam optrekken.
Ligt er ook een beetje aan hoe de decoder daarop is ingesteld.

We gebruiken voorlopig nog alleen een centrale die voorhanden is, en dat kan een CS II zijn maar ook een IB of wat er ook maar beschikbaar is op dat moment.

We staan nog in de kinderschoenen met ons concept, en als daar verbeteringen voor nodig zijn, zullen we dit in overleg ook duidelijk maken naar mensen die daar in geïnteresseerd zijn ;)

Nu nog mijn bakken in elkaar zetten, en aangezien ik geen volleerd timmerman ben, zal ik ook mijn best ervoor moeten doen :-)

M.v.g.

Hans V200.0
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op zondag 08 februari 2015, 09:12:47
Hoi Phil,

Een remmodule is niks meer als een kleine schakeling die reageert op een impuls. Als hij is geactiveerd zorgt de remmodule ervoor dat een trein langzaam tot stilstand komt als die een blok binnenrijdt die door de remmodule wordt gecontroleerd. Je kunt nu dus zo een automatisch bloksysteem maken, je hoeft dus niets te bedienen en hebt geen computer en besturingsprogramma nodig. Alleen een digitaal signaal op de rails.
De stilstaande trein behoudt al zijn functies en trekt weer langzaam op als de remmodule wordt gedeactiveerd.

Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: phil op zondag 08 februari 2015, 09:24:01
Dat zal wel in orde komen dus.
Een ander kleine opmerking, ik lees in de normen : stekker met randaarde, voor zover ik weet zijn deze in België verboden. Misschien al rekening mee houden voor de belgische ontmoetingsdag?
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Degeluidsman op zondag 08 februari 2015, 09:33:27
In België gebruiken ze wel randaarding alleen zit dat de aardpen in het stopcontact / wandcontactdoos.
De stekker past er dan op een manier in.

Er zijn natuurlijk verloop stekkers in de handel en zelf maken is ook een koud kunstje.


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op zondag 08 februari 2015, 16:31:19
Zoals Peter al aangaf is de aarde in België niet afgewerkt op de rand maar op een pen die in het stopcontact zit. Voor de Belgische Gastendag moeten we inderdaad zorgen voor een stekker die dit aankan. Veel stekkers, ook Nederlandse, zijn echter standaard voorzien van zo'n gat, maar je moet inderdaad wel de juiste meenemen.

Vandaag de houten onderdelen van de keerlusmodule uitgetekend (zijn behoorlijk afwijkend).  Morgen hout bestellen en laten zagen, samen met de module van Wim.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: phil op zondag 08 februari 2015, 18:41:15
Zijn er hier krakken met wintrack? Ik krijg wel de grondplaat getekend, maar de afscheiding voor  de blackboxen enz... krijg ik er niet op.

Of heeft iemand al de basis met de verbindingssporen in de blackbox getekend in wintrack ?  :help:
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Jorg op zondag 08 februari 2015, 20:26:06
Phil

Wat bedoel je met afscheiding voor blackboxen?
Ik kan je misschien wel verder helpen, al enige jaren bezig met Wintrack.
Groeten uit Antwerpen.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: phil op maandag 09 februari 2015, 08:31:49
oh, eigenlijk gewoon de zijwand van de eigenlijke module, de correcte centimeters.....gewoon kwestie van correct te kunnen beginnen met een blanco module om later een correct 3d beeld te kunnen bekijken.

thks
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Jorg op maandag 09 februari 2015, 08:48:08
Phil
Met de optie "Invoegen" en dan op "zijkant toevoegen" kan je alle mogelijke vormen tekenen.
Hen programma zet er teven de afmetingen bij.
Groeten uit Antwerpen.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op maandag 09 februari 2015, 10:02:12
gewoon kwestie van correct te kunnen beginnen met een blanco module om later een correct 3d beeld te kunnen bekijken.

Hoi Phil,

Je gaat schijnbaar een module ontwerpen. Betekent dat dat je je bij onze club aansluit ? Zou wel leuk zijn !
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: phil op maandag 09 februari 2015, 10:40:27
Dat zou ik graag doen, maar ik ga eerst op de ontmoetingsdag eens rustig kijken voor ik mij engageer tot iets.
Ik wil er thuis ook graag met verder experimenteren, digitaal maken..... eerst eens kijken hoe alles praktisch kan.

ik ben in elk geval enthousiast.
 :thumbup:
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op maandag 09 februari 2015, 10:49:46
Nou Phil,

We zien je op de ontmoetingsdag en vertellen alles wat je wilt !
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Spoorman op maandag 09 februari 2015, 15:03:35
Waarbij ik me af vraag wat je in hemelsnaam met Wintrack moet als je een modulebakkie met 120cm rail gaat maken. Hoe moeilijk kan het zijn?

Gr, Ben.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Davio op maandag 09 februari 2015, 17:29:06
Daarnaast kan je ook gewoon de proefversie van Anyrail downloaden. Ik neem toch aan dat je niet meer dan 50 railstukken gaat gebruiken :-)
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: phil op maandag 09 februari 2015, 18:49:15
allemaal waar natuurlijk, maar mijn 3D inlevingsvermogen is niet zo groot, dus alle beetjes helpen.  :D
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Simon BR39 op maandag 09 februari 2015, 21:52:17
Waarbij ik me af vraag wat je in hemelsnaam met Wintrack moet als je een modulebakkie met 120cm rail gaat maken. Hoe moeilijk kan het zijn?


Wat denk je :D
waarschijnlijk kijken wat i met zo'n oppervlakte wel en niet kan en daarbij hoe dat er uitziet in zo'n 'doos'.
Heb t zelf ook al gedaan hoor phil, gewoon ff rmee spelen, dan kan j zien wat t allemaal doet.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op maandag 23 februari 2015, 09:19:04
Zaterdag met 3 van de 4 leden van de initiatiefgroep een rondje gemaakt over Rail 2015.

Nog maar eens gekeken of we op de goeie weg zijn en de eerste ervaringen met het bouwen
van de modules uitgewisseld. Van de gelegenheid gebruik gemaakt om nog onderdelen aan de juiste
personen uit te reiken, zoals de remmodules en bekabeling.

We hebben er alle vertrouwen in. Op 29 maart hebben we een 1e bijeenkomst om de modules ( klaar of
niet ) op te bouwen, aan elkaar te sleutelen en te testen, voor onze openbare vuurdoop op 25 april.

Ook nog een praatje gemaakt met Edwin en Walter (Wissels) die de 3railforum stand bemanden.

Kortom een nuttige en leerzame dag gehad
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Edwin op maandag 23 februari 2015, 19:07:21
Alphons,

Dat is niet met mij geweest, want ik stond niet op de beurs :D Wel zondag even op de beurs rondgekeken. Zelf toen even bij Benelux naar de modulebaan gekeken. Die hebben een mooie oplossing om de banen aan elkaar te koppelen.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: wakkie op maandag 23 februari 2015, 19:21:05
Hallo Alphons,

Je hebt met mij staan te babbelen, maar ik zal het je vergeven :-)

Groetjes

Willie
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: wimhelsen op maandag 23 februari 2015, 19:54:36
Hoi,

zondag was ik ook toevallig op de beurs in Houten.
Ik ben natuurlijk op zoek geweest naar de modules van BNLS.

Nu heb ik wel een beter idee, van wat die modules inhouden en hun uitzicht.
Toch al wel leuke ideeën opgedaan.

groeten

Wim

ps; binnen twee weken ben ik uit de gips, dan kan ik mijn module ophalen
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op maandag 23 februari 2015, 22:56:17
Dat is niet met mij geweest, want ik stond niet op de beurs

Je hebt met mij staan te babbelen, maar ik zal het je vergeven :-)

OEPS  >:-D
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op dinsdag 17 maart 2015, 21:39:54
Wim heeft zojuist ook zijn module opgehaald. Uiteraard gaan we hem volgen in zijn nog te starten topic  O:-D

Er zijn nu 6 modules van 120 x 55 en een keerlusmodule van 120 x 120.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: phil op woensdag 18 maart 2015, 17:57:40
Nu begint het hier toch wel echt te kriebelen om mee te doen. :)
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op woensdag 18 maart 2015, 22:51:42
Nou Phil, dat kan.

Ik heb nog 1 kant-en-klare module op dit moment. Die breng ik mee naar de Gastendag.
Kan je hem meteen overnemen. Zo niet, even goeie vrienden, gaat ie weer mee naar huis.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: wimhelsen op dinsdag 31 maart 2015, 09:42:17
Hoi,

hoe groot maken jullie die gaten om van de module naar de BB te rijden.
Ik weet de hoogte is 10 cm, maar de breedte?

alvast bedankt

Wim
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op dinsdag 31 maart 2015, 10:12:00
Wim,

De breedte is afhankelijk van jouw sporenverloop op je module. Voor een dubbelspoor K-rails
met een hart op hart van 58 mm, heb je 9 cm nodig ( 2 sporen van 3cm en 3cm ertussen).
Reken daarbij aan beide zijden een marge van 1-2 cm en je hebt een breedte van 11-13 cm nodig.

Kom je met een bocht aan, dan heb je misschien meer nodig, maar dat is een kwestie van uitmeten.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: wimhelsen op dinsdag 31 maart 2015, 10:55:52
Alphons,

bedankt voor de tip.

Wim
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: wimhelsen op vrijdag 03 april 2015, 19:50:21
Hoi,

nog een klein vraagske.
De voorste rail ligt toch op 17,5 cm van de voorkant van de BB, afdekplaat niet meegerekend?
Want de module komt 12 mm verder dan de BB.

groet

Wim
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op vrijdag 03 april 2015, 22:46:58
Wim,

De voorste rail ligt op 18,4 cm uit de rand van de module en 17,5 uit d erand van de black-box.
Let wel, dat is de hartafstand, niet het begin van de rail.

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sIffiAHCGpzQIn9qDMDNr6wasklryfew5xlrjViYAiXw=/http://i1381.photobucket.com/albums/ah219/Calimero26/Module maten_zpshmsqv6f5.jpg)
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: wimhelsen op vrijdag 03 april 2015, 22:50:27
Alphons,

bedankt.
Ik vermoede het al, maar ik wou het zeker weten.

Deze tekening is wel duidelijker.
Misschien kan je die veranderen met die in het topic van de normen

groet

Wim
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op vrijdag 03 april 2015, 22:53:48
Nog een opmerking :

De rail moet in de blackbox op het einde deze afstand bereiken en 9 cm van het einde. Voor het overige ben je vrij de rail te buigen, te verplaatsen of anderszins. Maar dat had je al begrepen van de module van René
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: wimhelsen op vrijdag 03 april 2015, 22:55:14
 :thumbup:
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: alex.s op maandag 06 april 2015, 20:35:22
dit lijkt me ook leuk om mee te doen met een modulebaan .
ik denk dat ik ook een koop

Gr Alex
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Lokkie op maandag 06 april 2015, 20:36:51
Hoi Alex,

Leuk. :thumbup:
Je kunt een modulebak bij Alphons (fonzo999) bestellen.

Gr.
René
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: viking op maandag 06 april 2015, 20:40:14
Alex,

Misschien een motivatie om naar Gent af te zakken module ophalen en coördineren met de anderen die al begonnen zijn :D

Grts

Johan
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: alex.s op maandag 06 april 2015, 20:59:48
zal ik doen
bedankt

ik ga volgen de maand in vlb volkel dienst doen
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Yeoman op woensdag 08 april 2015, 09:35:35
Hoi Alex,

Leuk dat dit project je enthousiast maakt.
Einde van de maand kun je inderdaad het live aanschouwen in Gent.
Volkel - Gent is kwartiertje met de F16?  ;)

Groeten,
Ton.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Jorg op woensdag 08 april 2015, 09:46:53
Even Off topic

Voor de mensen die naar Gent komen er is traject controle wanneer je Gent via Antwerpen benaderd.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op maandag 13 april 2015, 22:44:23
GOED NIEUWS

Zojuist heeft ons geacht forumlid Ragoem zich aangemeld als lid van de modulebaan.
We gaan hem zo snel mogelijk van een module voorzien.

Wij verwachten natuurlijk dat hij zijn module hier ook voorstelt.

Ragoem, van harte welkom en veel succes met bouwen.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: treinbert op maandag 13 april 2015, 22:53:40
Wat is de maximum lengte van de modules?
Kan dit ook een meervoud van 120 cm zijn?

Groet,
Bert
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op maandag 13 april 2015, 22:58:00
Bert,

Een standaardmodule bestaat uit 2 black-boxen van 30 cm en een centraal deel van 120 cm.
Uiteraard kan je ( om 1 thema te krijgen ) meerdere modules van 120 aan elkaar koppelen zonder black-boxen.
Ook kunnen ( als je dat wilt ) de modules zelf afwijken van de 120 cm ( dus bv. 3 van 100 cm kan ook ).

Maar ook afwijkingen kunnen, bv. 2 hoekmodules ( 90 Graden) met een tussenstuk daartussen. Als er links en rechts
van je thema maar een black-box aan zit om te koppelen met de buurman.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Ragoem op maandag 13 april 2015, 23:32:24
Zoals net al aangegeven door Alphons heb ik me net opgegeven voor een module.
Ben nog bezig met het bedenken van een thema en de uitwerking daar van.
Zodra dat duidelijke vorm krijgt (vaag is er al wel iets) zal ik een draadje opzetten over mijn module.

Hartelijke groet,
Ragoem
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Jorg op dinsdag 14 april 2015, 07:03:02
Ragoem

Leuk dat ook een module gaat opstarten, veel suc6 met de bouw en de aankleding ervan.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: h0_miessie op dinsdag 14 april 2015, 07:20:42
Leuk om te lezen dat je ook een module gaat bouwen Ragoem.
Kijk nu al uit naar de foto's van de bouw hiervan. :)
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: wimhelsen op dinsdag 14 april 2015, 07:23:48
Hei Ragoem,

welkom in de club.
Succes met de bouw.

groet

Wim
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Yeoman op dinsdag 14 april 2015, 08:37:05
Hoi Ragoem,

Leuk dat je je ook hebt aangemeld.
Volgende week kun je er al een aantal modules live aanschouwingen.

Veel succes met het bedenken van een thema en de bouw ervan.

Groeten,
Ton.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Lokkie op dinsdag 14 april 2015, 12:12:12
Hoi Ragoem,

Hartstikke leuk dat je mee gaat doen. :)
Ik ben heel benieuwd met wat voor thema je gaat komen.

Gr.
René
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Ragoem op dinsdag 14 april 2015, 12:37:16
Allen dank voor jullie reacties,

Ga er maar vanuit dat het een module met een nederlands thema word, al is dat natuurlijk een ruim begrip.  ;)
Ik ga proberen om voordat de bak klaar is ook het thema klaar te hebben.

Hartelijke groet,
Ragoem
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Tony op dinsdag 14 april 2015, 12:40:31

Dat wordt weer een extra man en bak om te volgen  :thumbup:

Succes en veel plezier, Ragoem !

Grtz Tony
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: PaT op woensdag 15 april 2015, 21:48:27
Ik heb net zo'n beetje alle draadjes over de 3rail module baan zitten lezen en heren, dat ziet er verdraaide doordacht uit. Zo goed zelfs dat het begint te kriebelen om ook met een module aan de slag te gaan.

Om gelijk de feestvreugde maar te verstieren, dat doe ik dus (nog) niet. Ik ben, net zoals volgens mij Ragoem, net weer begonnen met deze mooie hobby. En dit forum is echt een onvoorstelbare bron van kennis die ik mij eerst goed tot mij wil nemen.

Daarnaast speel ik met de gedachte om aan de slag te gaan met stukken van de hogesnelheidslijn Hannover - Wurzberg. Zoals jullie aan mijn avatar kunnen zien ben ik een groot fan van de IC-Experimental (ik noem hem altijd liefkozend de ICE-0) en op dit traject reed die trein in de jaren 80 zijn snelheidsrecords.

Als je deze (http://de.wikipedia.org/wiki/Schnellfahrstrecke_Hannover%E2%80%93W%C3%BCrzburg) Duitstalige Wikipedia pagina bekijkt zijn er voldoende "module-genieke" stukken op deze lijn die nagebouwd kunnen worden. Ik wil relatief makkelijk (zeg ik nu heel dapper, hahaha) beginnen door iets te gaan maken zoals op deze (http://de.wikipedia.org/wiki/Schnellfahrstrecke_Hannover%E2%80%93W%C3%BCrzburg#/media/File:ICE_1_at_Diekholzen_changeover.jpg) foto.

Om zoiets mooi te kunnen realiseren zal ik eerst de kunsten van een elektrostaat onder de knie moeten krijgen. Waarschijnlijk zal ik dan ook wel op workshop visite moeten gaan bij Martin (http://forum.3rail.nl/index.php?topic=53852.0). Vervolgens gaan oefenen met het zelf maken van de natuur.

Mocht 1 en ander uitpakken zoals ik hoop, en ik dus het gevoel krijg dat ik echt wat bij kan dragen aan de 3rail module baan, dan zal ik mij zeker weer melden. Tot die tijd ga ik verder met het verslinden van het forum en zal ik zeker de draadjes over de 3rail modulebaan blijven volgen!

Gr. Patrick
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op woensdag 15 april 2015, 22:28:47
Ik heb net zo'n beetje alle draadjes over de 3rail module baan zitten lezen en heren, dat ziet er verdraaide doordacht uit. Zo goed zelfs dat het begint te kriebelen om ook met een module aan de slag te gaan.
Moet je juist met een module beginnen. Kun je prima op oefenen.

Om zoiets mooi te kunnen realiseren zal ik eerst de kunsten van een elektrostaat onder de knie moeten krijgen.
In de moduleclub zitten ook 2 man die met een elektrostaat kunnen "toveren'. Maar als ik die foto bekijk moet je ook leren bomen maken ! :D

Als je deze (http://de.wikipedia.org/wiki/Schnellfahrstrecke_Hannover%E2%80%93W%C3%BCrzburg) Duitstalige Wikipedia pagina bekijkt zijn er voldoende "module-genieke" stukken op deze lijn die nagebouwd kunnen worden. Ik wil relatief makkelijk (zeg ik nu heel dapper, hahaha) beginnen door iets te gaan maken zoals op deze (http://de.wikipedia.org/wiki/Schnellfahrstrecke_Hannover%E2%80%93W%C3%BCrzburg#/media/File:ICE_1_at_Diekholzen_changeover.jpg) foto.
Die zouden wij best graag tussen onze modules hebben staan !
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Hans V200.0 op woensdag 15 april 2015, 22:51:54
Hallo Ragoem,

Ook van mijn kant welkom bij de club :thumbup:

Leuk weer een bak erbij te hebben en zo groeit het aandeel gestaag ;)

Veel plezier met het bouwen ervan, en ik hoop dat ik er ook aan toekom, want zit tot over mijn oren in het werk.

Hallo Patrick,

Een stuk spoor erbij is al geweldig, en op de modulebaan is een treinlengte juist iets wat je groter kunt aanhouden dan dat je thuis zou kunnen doen.
Niet iedereen realiseert zich dat vrees ik, en treinen van 2 meter lengte zijn op modules gewoon mogelijk.

Juist deze modules zijn laagdrempelig uitgevoerd, voor elke modeltreinliefhebber om zijn kunnen te laten tonen.
Denk ook niet van: tjee de ene doet dit beter de ander dat......, dit zal je toch altijd blijven houden.
Zelfs bij de BNLS bakken zie je dit, en juist dat maakt het leuk vanwege het niveau verschil.

Elke module hetzelfde eruit laten zien is ook een kunst, en juist variatie in de bakken en het landschap maakt deze baan toch iets aparts :thumbup:

M.v.g.

Hans V200.0

Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: PaT op donderdag 16 april 2015, 09:26:23
Alphons en Hans...jullie enthousiasme werkt aanstekelijk, maar ik moet mij echt nog beheersen.

Zoals Alphons al zegt moet ik inderdaad met mijn plannen ook hoognodig aan de slag met hoe ik realistische bomen fabriceer. Dat lijkt mij dus een heel behapbare  "stap 1".
Dat wil ik dus echt, echt eerst goed kunnen, bij voorkeur in combinatie met zo'n elektrostatische manier van begroenen. In mijn gedachten wil ik dat uit gaan proberen op een klein diorama oid, in ieder geval nog zonder rails. Misschien kan ik dan ook wat oefenen met weatheren.

Als ik die 2 stappen doorlopen heb, dan wil ik met alle liefde aansluiten op de 3rail modulebaan. In mijn huidige woning heb ik simpelweg geen ruimte voor een uitgebreide baan, dus dan zijn modules inderdaad wel een uitkomst.

Ik weet niet of 1 van jullie de laatste Railhobby hebben gelezen, maar daar wordt de modulebaan "La Bosse" van het Franse CFFC besproken. (Link naar Youtube (https://youtu.be/9rJMmUP_5sM)). Ik heb echt lopen watertanden van die baan en dat niveau is ook wel zo'n beetje mijn streven (Aim high...ik weet het).

Overigens heeft die modulebaan volgens mij een soort schaduwstation achter het diorama. De modules zijn ook 60 centimeter diep, maar het publieksdeel is daar slechts de helft van. Op die manier kan je treinen, zeker met een langere lengte, via de black boxes laten verdwijnen in de "achterkant". Ik heb verder weinig ervaring met modulebanen, maar als ik mij bedenk dat mijn ICExperimental met 3 tussenwagons (zijn maximale lengte) al bijna net zo lang, zo niet langer is dan 1 module, dan vraag ik mij af hoe aantrekkelijk het is om een trein van misschien wel 2 meter 2 complete modules te zien bedekken. (Voor de duidelijkheid, ik wil niet de betweter uithangen, maar schrijf dit als oprechte vraag omdat ik het antwoord niet weet).

Resumé, mijn stappenplannetje tot zover ik dat nu bedacht heb:
Zodra ik bij stap 4 ben aangekomen, zal ik mij zeker komen melden voor een module! Tot die tijd lees ik lekker mee met jullie ervaringen!
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op donderdag 16 april 2015, 10:12:04
Zoals Alphons al zegt moet ik inderdaad met mijn plannen ook hoognodig aan de slag met hoe ik realistische bomen fabriceer. Dat lijkt mij dus een heel behapbare  "stap 1".

23 mei bij Hobby in Praktijk, cursus bomen maken ! Klikkie (http://www.hobbyinpraktijk.nl/agenda/)

En Pat : wij hebben een keerlusmodule met 3 opstelsporen. Die is ( nu nog ) helemaal kaal m.u.v. de rails. Je bent van harte welkom om je daar op uit te leven. Mooi oefenmateriaal toch ! :idea:

Voor wat betreft de treinlengte : normaal moet je uitgaan van een trein die een lengte heeft van 1.40 - 1.50 mtr. Die past keurig op de module. Als we met langere treinen willen rijden, kan dat. We overbruggen dan technisch  de module en dan kunnen we theoretisch wel treinen hebben tot 3.00 mtr. De opstelsporen laten dat nu echter nog niet toe en we kunnen max. 2.00 mtr. hebben.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: PaT op vrijdag 17 april 2015, 09:52:23
23 mei bij Hobby in Praktijk, cursus bomen maken ! Klikkie (http://www.hobbyinpraktijk.nl/agenda/)
Leuk zo'n cursus, maar er is zoveel op het internet te vinden, dat ga ik eerst zelf uitvogelen. NU is de tijd om zeeschuim te planten, dus eens kijken of we dat op kunnen kweken.

Maar een heel andere vraag, waarmee maken jullie de tekeningen voor de ontwerpen van jullie modules?
Dan kan ik in ieder geval een beetje gaan pielen met ideeën voor modules.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op vrijdag 17 april 2015, 11:07:48
Een ontwerpprogramma is ieders eigen keus. Ik gebruik Anyrail.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: PaT op vrijdag 17 april 2015, 11:31:09
Bedankt voor de tip Alphons. Zo te zien moet Anyrail gratis te gebruiken zijn. Meer dan 50 stukken rail op een modulebaan zal een krappe bedoening worden :)

Deze week is mijn railhobby 'officieel' begonnen. Mijn extra ICE tussenrijtuig is binnen (4171 en werkelijk in nieuwstaat) en vanmiddag worden zaadjes zeeschuim opgepikt om zo zelf boompjes te gaan planten.
Nu nog eens kijken of we een RTS Greenkeep gaan aanschaffen of dat we het eerst wat meer low-key gaan aanpakken met wat meer traditionele strooimaterialen.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op vrijdag 17 april 2015, 11:52:15
Patrick,

Ik heb zo'n RTS Greenkeeper. Ik heb zelf de 35 KV gekocht. Waarom ?

Als je met vezels werkt tot 6 mm zal de 35 heel KV goed voldoen. Langere gebruik ik feitelijk niet, want dan heb
je het in 1:1 al over gras van meer dan 1 mtr hoog. Dat komt niet vaak voor in H0. Overigens doet hij het met 12
mm vezels ook.

Ik heb ook de workshop bij Martin Welberg gedaan.
Op de cursus waren ook andere mensen en die hadden ook ervaring met andere Elektrostaten, evenals de theezeef methode.
De algemene conclusie was : geef wat geld uit voor goed materiaal.

Natuurlijk zijn er ook andere manieren om gras te maken, maar mijn ervaring is dat dat niet zo fraai oogt !
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: PaT op vrijdag 17 april 2015, 12:05:58
Ik ben inmiddels ook wel overtuigd dat de Greenkeeper "the way to go" is en een workshop bij Martin staat hoog op het verlanglijstje. Dat zal echter nog wel even duren, aangezien de workshops op zaterdag zijn en op die dagen moet ik mijn zoon begeleiden met zijn zeillessen. Wellicht dat in de zomer of winterstop het er een keer van kan komen.

Ik ga denk ik dan ook maar zo'n Greenkeeper aanschaffen en experimenteren. Mocht ik er zelf niet uitkomen, dan heb ik in ieder geval de greenkeeper liggen als ik op cursus ga.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Hans V200.0 op vrijdag 17 april 2015, 12:59:31
Hoi Patrick,

Zelf oefenen met scenery blijft toch een must, want het linkje dat je plaatste is wel van modelbouwers die ook al enige ervaring hebben door te oefenen.
Met andere woorden maak gewoon niet de fout je lat te hoog te leggen direct aan de start, maar start gewoon met een lagere drempel.
De lat hoger leggen kan altijd nog, en als je meer geoefend bent met de scenery, zal dat ook terugkomen op je module/diorama.

Een module bouwen geeft ook sneller resultaat als je aan de scenery wilt, en denk ook aan de ruimte om het geheel te stallen.
Een vaste baan zit er dan nu niet in qua woonruimte, dus modules bieden dan zeker een uitkomst.

We kunnen niemand dwingen om mee te doen, sterker nog als dit uit vrije wil gebeurt, dan voelt iedereen zich prettiger ;)
Denk gewoon rustig na over wat je leest en ziet hier in de topic's, en je bent ook van harte welkom als je mee wilt doen :thumbup:

M.v.g.

Hans V200.0
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: PaT op vrijdag 17 april 2015, 13:30:14
Hans,

Ik ben mij er zeer bewust van dat de baan uit mijn link van een ongekend niveau is. Ik ken echter ook mijzelf, als ik een lager niveau voor mijzelf accepteer, dan zal ik er snel klaar mee zijn. Dat ik niet met 1 keer oefenen op het niveau van La Bosse zal zitten lijkt mij evident (en anders ben ik mijn roeping misgelopen  :P )

Zoals ik in mijn "stappenplannetje" aangeef ga ik ook klein beginnen met gewoon te oefenen met wat scenery te maken. Bevalt dat en haal ik het niveau dat ik mij voor ogen stel, dan gaan we een stapje verder.
En mijzelf een beetje kennende komt die modulebaan er echt wel. Ik wil er alleen voor waken dat ik nu toezeg met zo'n module te komen en dat het vervolgens een eeuwigheid duurt voordat er daadwerkelijk iets geleverd/gepresenteerd gaat worden. Dat vind ik gewoon niet netjes richting de modulebouwers die wel al actief aan het bouwen zijn.

Wat ik wel even mee wil geven is dat ik dit forum echt enorm waardeer, ik ben nog maar kort lid, maar de hulp en informatie die je hier krijgt is ongekend!
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op vrijdag 17 april 2015, 14:05:26
Ik wil er alleen voor waken dat ik nu toezeg met zo'n module te komen en dat het vervolgens een eeuwigheid duurt voordat er daadwerkelijk iets geleverd/gepresenteerd gaat worden. Dat vind ik gewoon niet netjes richting de modulebouwers die wel al actief aan het bouwen zijn.

Patrick,
Ik denk dat ik voor alle 3railforum modulebouwers spreek als ik zeg dat het ons dat weinig interesseert in welk stadium een module zit en hoe het afwerkniveau is. Er zijn beginners, gevorderden en experts op zowel technisch als scenerygebied en ieder doet op zijn niveau zijn best. Dat betekent dus dat er geen kant-en-klaar product wordt verwacht als je je bij onze moduleclub aansluit. Het is vrijheid / blijheid en er zijn geen verplichtingen over het niveau van de module/scenery, die leg je alleen jezelf op.
Het voordeel van zo'n clubje is wel dat je kunt profiteren van de aanwezige kennis en kunde; we delen dat graag met iedereen !
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Spoorman op vrijdag 17 april 2015, 14:07:50

Met andere woorden maak gewoon niet de fout je lat te hoog te leggen direct aan de start, maar start gewoon met een lagere drempel.


Onzin advies. Er is niets mis met de lat hoog leggen.

Gr, Ben.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: nobody op vrijdag 17 april 2015, 14:09:51
Hoort bij de zesjes cultuur... ;)
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Wim op vrijdag 17 april 2015, 14:10:58
Oefening baart kunst !   :P :D
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Tony op vrijdag 17 april 2015, 15:33:28

De lat (te) hoog leggen of niet;

Mik op de maan, je raakt altijd wel een ster.....

Grtz Tony
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Simon BR39 op vrijdag 17 april 2015, 16:27:10
zolang je maar over de lat heen kunt springen, is het goed...
anders heeft t weinig nut om m hoog te hangen  :P
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Ragoem op vrijdag 17 april 2015, 17:45:20
@ Patrick:
Zelf heb ik op het mini-diorama na nog en wat probeersels (jaren geleden) op 15x15cm plaatjes nog nooit iets gedaan wat betreft scenery.
Zag de module baan zoals al door meerdere aangehaald juist als een manier om iets te gaan bouwen waar daadwerkelijk treinen op kunnen rijden.
Hoe het er uit gaat zien wist ik op het moment van aanmelden nog niet (het krijgt nu vorm in mijn hoofd), kennis wat betreft bouwen doe ik wel op tijdens het bouwen en met het maken van mini-diorama's en andere probeersels.
Gaat er iets fout, het oppervlak is niet zo groot, kan ik altijd nog overnieuw beginnen.
Moet wel toegeven dat ik ook eerst een tijdje getwijfeld heb voor ik de knoop door heb gehakt maar tot nu toe nog geen spijt van die beslissing (kan niet wachten tot de module klaar is en ik daadwerkelijk kan beginnen)
Ofwel mijn vrijblijvend advies, twijfel niet te lang en ga lekker meedoen.  :D :D

Hartelijke groet,
Ragoem
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Hans V200.0 op vrijdag 17 april 2015, 23:07:03
Hoi Ben,

Met de lat hoog leggen is op zich niets mis mee, maar het niveau van de bedoelde modulebaan (van het linkje van Patrick) ligt wel erg hoog.
En wel zo hoog dat velen van ons dat niveau niet gaan halen, maar we gaan ons als team er ook niet blind op staren.
Elke modelbouwer heeft een niveau, en dat daar verschil in zit is even duidelijk als het verschil tussen dag en nacht.
Maar ook met het verschil is niks mis.

Wil alleen degene die erover denken aan de modulebaan te beginnen, dat je niet meteen aan dergelijke voorbeelden moet denken voor de uitwerking van je module.
Je kan het wel als inspiratiebron nemen, maar of je het niveau wel haalt, zou ik me maar geen seconde druk over maken.
Heb je al ervaring met scenery, dan is dat in ieder geval alleen meegenomen, maar heb je dat niet, wat let je dan om mee te doen?
Oefenen en nog eens oefenen, anders krijg je het nooit in de vingers ;)

M.v.g.

Hans V200.0Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op maandag 20 april 2015, 09:55:13
Nog meer goed nieuws


Zojuist heeft forumlid Patrick ( PaT forumnaam) zich ook aangemeld als lid van de modulebaan.
Ook hem gaan we zo snel mogelijk van een module voorzien.

Met Patrick zitten we nu op 8 modulebouwers en een totaal van 18,6 meter lengte.
We moeten aan een hoekmodule, anders kunnen we nergens binnen !! :D

Wij verwachten natuurlijk dat hij zijn module hier ook voorstelt.

Patrick, van harte welkom en veel succes met bouwen.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: viking op maandag 20 april 2015, 09:58:43
Pa T,

je kan nog naar Gent als je wil en de modules in real bekijken en discussiëren met je collega module bouwers.

Tot zaterdag

Grts

Johan
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Tony op maandag 20 april 2015, 10:04:59

Dat is goed nieuws, 8 bouwers al  :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Als er een schaap over de dam is......... :P

Grtz Tony
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: wimhelsen op maandag 20 april 2015, 10:13:56
Hoi Patrick,

welkom bij de club.

Wim
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Jorg op maandag 20 april 2015, 10:18:21
Ben razend benieuwd om zaterdag de modules in real time te zien.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Ragoem op maandag 20 april 2015, 10:52:15
Hallo Partick,

Leuk dat je besloten hebt om mee te doen.

Hartelijke groet,
Ragoem
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: PaT op maandag 20 april 2015, 11:01:55
Dank voor het welkom.
Ik heb richting Alphons wel gemeld dat de start van de planning/ontwerp (eind) volgende maand gaat gebeuren. Eerst heb ik op korte termijn nog een andere bouwklus in huis die eerst af moet. Daarnaast word ik binnen een maand weer vader, dus dat krijgt prioriteit numero uno. Vandaar nog de maand "relatieve rust" van mijn front.

Ik ga de module nog netjes voorstellen in een apart topic, maar voor nu even, het krijgt als onderwerp een stukje hogesnelheidslijn "Hannover - Wurzberg". Dit is de thuisbasis geweest voor mijn ICE-V (InterCity Eperimental). Ik ben nog onderzoek aan het doen naar leuk beeldmateriaal ter inspiratie. Hierover later dus veel meer.

PaT,

je kan nog naar Gent als je wil en de modules in real bekijken en discussiëren met je collega module bouwers.
Tot zaterdag

Grts

Johan

Ik zou met alle liefde willen komen, maar met sportieve verplichtingen van mijn zoon, twee verjaardagen ,waaronder 1 van mijn broer, is de 25e een absolute no-go voor mij. Maar volgens mij gaat dat helemaal goed komen t.z.t.

Nog meer goed nieuws

Met Patrick zitten we nu op 8 modulebouwers en een totaal van 18,6 meter lengte.
We moeten aan een hoekmodule, anders kunnen we nergens binnen !! :D

Over zo'n hoekmodule gaat we het binnenkort wel hebben, kijken wat zo'n hoek voor mogelijkheden biedt.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Jorg op maandag 20 april 2015, 11:17:15
PaT

Hartelijk gefeliciteerd met het komende vaderschap.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Lokkie op maandag 20 april 2015, 12:16:52
Hoi Patrick,

Leuk dat je ook mee gaat doen met de modulebaan. :thumbup:
En gefeliciteerd met de aanstaande gezinsuitbreiding. :)

Gr.
René
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Hans V200.0 op maandag 20 april 2015, 23:14:46
Hoi Patrick,

Van Harte met het vaderschap kerel, en zo te lezen heb je het druk zat (net als mij ;)).

Neem lekker de tijd om over je plan met de module na te denken, en ook of je die hoekmodule ziet zitten.

Het bied wel wat mogelijkheden, meer dan je op je gewone module zou hebben, maar ook dat moet je afwegen.

Veel plezier bij het plannen en veel succes als je aan het bouwen slaat :thumbup:

M.v.g.

Hans V200.0
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: wimhelsen op maandag 27 april 2015, 13:25:51
Hoi iedereen,

zaterdag hebben we het gehad over extra boosters, om meer vermogen te verkrijgen.

Als ik het goed heb begrepen van Alphons, werd de volgende aansluiting, die ik in de wiki heb teruggevonden, besproken:  booster + ms2  (http://wiki.3rail.nl/index.php/Booster_voor_het_M%C3%A4rklin_Mobile_Station)

Dit kunnen we dan aansluiten tussen twee modules.

groet

Wim
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Hans V200.0 op woensdag 29 april 2015, 00:07:02
Hoi Wim,

Jij bent abuis hoor, want het voorbeeld gaat over de MS 1, en niet voor de MS 2, en er zit weldegelijk verschil daartussen.

Namelijk de MS 1 heeft het vermogensdeel in de handbediening zitten en bij de MS 2 zit dat deel in de Gleisbox.

Dus er is wel een andere oplossing voor zelfs eventueel via de Canbus zelfs, en dan wel bij deze onderstaande link:

klikje doen (http://www.can-digital-bahn.com/modul.php?system=all&modul=10#Mod_Top)

Dit omdat deze bus twee kanten op kan communiceren, wat nodig is bij het MFX verhaal.

M.v.g.

Hans V200.0
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: wimhelsen op woensdag 29 april 2015, 11:18:36
Hoi Hans,

ik zal jouw info, rustig doornemen.
Mijn Duits is niet zo goed.

bedankt

Wim
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Hans V200.0 op woensdag 29 april 2015, 23:55:10
Hoi Wim,

Op je gemak doorlezen hoor, want deze man doet namelijk veel voor zijn MS 2 omdat ie de CS 2 nog veel te prijzig vindt.

Daarom ook die booster en die is niet de goedkoopste, maar wel weet je dat die het MFX verhaal kan doorzetten.

Want juist deze man kijkt via de scoop naar het MFX signaal, en zodoende weet hij wat er nodig is, om er een booster voor te maken ;)

M.v.g.

Hans V200.0
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: wimhelsen op donderdag 30 april 2015, 09:08:29
Hoi Hans,

ik heb nog de DB-4 van LDT gevonden, iets goedkoper en kan ook overweg met de mfx.

Wim
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: huub op donderdag 30 april 2015, 16:43:57
Want juist deze man kijkt via de scoop naar het MFX signaal, en zodoende weet hij wat er nodig is, om er een booster voor te maken ;)

Maar Hans, je kan dat helemaal niet zien op een oscilloscoop......
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Hans V200.0 op vrijdag 01 mei 2015, 01:04:04
Hoi Huub,

Hoezo kan je dat niet meten met een scoop, die de signalen boven de 40 Mhz opvangen alsof het niets is?

M.v.g.

Hans V200.0
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Wijbe op vrijdag 01 mei 2015, 11:25:25
MFX op een module/clubbaan. Ik zou lekker op Motorola rijden, scheelt je veel problemen.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: PaT op zaterdag 09 mei 2015, 11:24:59
Zo, het vlieringproject waarover ik verteld heb is nagenoeg ten einde. Met een beetje geluk rond ik dat dit weekend af.
Zoon nummer twee lijkt zich ook al aardig aan te kondigen, maar is nog niet geboren, dus dat is nog even spannend op het moment. 10 mei is mijn vrouw uitgerekend, dus het is nog even afwachten of de kleine spruit nu al van de goede timing is.

In de tussentijd al wel in gedachten flink zitten puzzelen over mijn moduleba(a)n(en), want ik heb eigenlijk 3 serieuze opties in gedachten. Uiteraard netjes 1-voor-1 opbouwen, dus de komende jaren heb ik nog wel wat tedoen ;)
En dan kom je de foto's van Ernst tegen in het Belgische ontmoetingsdag topic....GAAAAAF! :).

Ik hoop dat ik over een week of 2-3 daadwerkelijk serieus kan beginnen met de module.
In de tussentijd verslind ik de wiki-pagina's om op technisch gebied weer een beetje bij te komen. Man-o-man, wat is er een hoop veranderd sinds ik mijn M-railsjes opborg in de doos....

Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Jorg op zaterdag 09 mei 2015, 11:38:07
PaT

Das idd heel spannend, zeker nu je tweede kindje weldra de wereld betreden, in het begin zal je wel niet veel tijd hebben om met de module bezig te zijn, veel slapeloze nachten tegemoetgaand. >:-D >:-D >:-D >:-D >:-D
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Pjedro op woensdag 10 juni 2015, 16:28:53
Hallo,

Ik zag in het draadje van Wim, dat Harald graag eens zou komen kijken zondag.
Dat lijkt mij ook wel erg leuk.
Het ligt er alleen een beetje aan, waar jullie zijn zondag AS.

Heb misschien ook wel zin, om een module op te bouwen. Voorzichtige plannen heb ik thuis stiekem al in Wintrack getekend.

Kan ik mooi eens kijken hoe dat er aan toegaat bij jullie.
Zou ik van een van jullie ook een PB-tje kunnen krijgen met het adres?
Bij voorbaat dank.

Met vriendelijke groet,
Peter
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op woensdag 10 juni 2015, 16:30:19
Pjedro,

Je hebt PB
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: wimhelsen op dinsdag 14 juli 2015, 11:59:20
Hoi vrienden,

zondag 19 juli is volgende bijeenkomst.

Zijn er nog zaken die we moeten bespreken?

groet

Wim
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Haradigi op dinsdag 14 juli 2015, 12:40:52
Hi allemaal,

Helaas kan ik zondag niet komen.

groet
Harald
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: PaT op dinsdag 14 juli 2015, 21:53:59
Volgens mij hadden we toch al een 'agenda' Wim? Die kwam via de mail voorbij in ieder geval.

Ik heb er zin in!
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: wimhelsen op woensdag 15 juli 2015, 14:12:21
PaT,

dan zal ik even moeten graven, bedankt.

tot zondag
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op woensdag 15 juli 2015, 15:25:25
Wim,

Mail van mij van 28-6
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: wimhelsen op woensdag 15 juli 2015, 16:05:06
Alphons,

bedankt, dat heeft het zoeken makkelijker gemaakt.

tot zondag

Wim
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: wimhelsen op woensdag 15 juli 2015, 16:09:03
Ik wil zeker bij Lokkie het één en ander afkijken.
Het plaatsen van de leds aan het fries, en aansluiting van de seinen.
Welke seinen en hoe aansluiten.

Bij de rest wil ik de vorderingen zien.

Wim
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Lokkie op zaterdag 18 juli 2015, 21:54:07
De modules zitten weer in de auto :)

(https://lh3.googleusercontent.com/-MdY-TFsLL1c/VaquOeKvYwI/AAAAAAAAa3o/wqE-EvVSlrE/s800-Ic42/P1140167.JPG)

(https://lh3.googleusercontent.com/-DBlg33sv_Yo/VaquP3hTeDI/AAAAAAAAa3w/5XYppP5xOZY/s800-Ic42/P1140168.JPG)

Gr.
René

Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: PaT op dinsdag 18 augustus 2015, 13:04:53
Hoe ver zijn jullie allemaal met de modules? Hier wordt met smart gewacht op een pakje van Conrad zodat e.e.a. wat meer vorm kan krijgen en ik met name aan de slag kan met het solderen van alle draden voor de remmodules.

Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Laenderbahn027 op dinsdag 18 augustus 2015, 13:50:07
Jeetje, je hebt nog beste een grote auto nodig voor zo'n module...
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op dinsdag 18 augustus 2015, 15:50:43
Let op Leander, dat zijn wel 2 modules !
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op dinsdag 18 augustus 2015, 15:54:32
Hoe ver zijn jullie allemaal met de modules?

Ik heb inmiddels alle materialen wel op voorraad om de modules technisch goed te laten functioneren.
M.n. de keerlus met opstelsporen vergt nogal wat. Het ontbreekt mij vooralsnog aan tijd !
Dus ik schiet niet zoveel op !
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Lokkie op dinsdag 18 augustus 2015, 18:04:49
Afgelopen tijd meer met Dave zijn module bezig geweest dan met de mijne.
Dave en mijn module zijn nu technisch zo goed als klaar. :)

Verder nu druk bezig met maken van de dag/nacht schakelingen.
Ik verwacht nog één pakketje uit Hongkong en dan heb ik alle onderdelen binnen.
Het is mijn bedoeling om dit voor de volgende rijdag klaar te hebben.
Ik probeer het allemaal zo voor te bereiden, dat we eventueel de volgende rijdag de dag/nacht schakelingen bij iedereen kunnen monteren en aansluiten.

Tot zover. :P

Gr.
René
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Yeoman op dinsdag 18 augustus 2015, 21:16:00
Klinkt goed, René.

Zelf ben ik nu even bezig met het bouwen van de kloosterkerk.
Even iets anders doen dan met de baan(aansluiting) bezig zijn.

Groeten,
Ton.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Tony op dinsdag 08 september 2015, 13:02:00

Hoi René,

Gaan we de modulebaan op de gastendag zien ?

Grtz Tony
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: PaT op dinsdag 08 september 2015, 13:09:30
Misschien 1 module. We hebben het er met de groep over gehad, maar bij de MSG is de ruimte (blijkbaar) schaars. We zullen dus niet alle bakken kwijt kunnen.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Tony op dinsdag 08 september 2015, 15:45:22

Beter een dan geen, heren .
Ik dacht dat er wel de plaats voor zijn, we gaan het zien.

Grtz Tony
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op dinsdag 08 september 2015, 16:09:18
Ik ben er in elk geval niet met mijn keerlussen. ik ben op die dag verhinderd.
Titel: 9e lid
Bericht door: fonzo999 op dinsdag 17 november 2015, 23:02:30
***  Goed Nieuws ***

Inmiddels heeft het 9e lid voor de 3railforum Modulebaan zich aangemeld.
Wij verwelkomen Marcel, forumnaam mmerkus (http://forum.3rail.nl/index.php?action=profile;u=3771).

Zij voorgenomen bijdrage staat reeds hier on-line (http://forum.3rail.nl/index.php?topic=58197.msg1026917#msg1026917).   Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Rogier Loenen op dinsdag 02 februari 2016, 14:10:28
Ik begin ook geïnteresseerd te raken. Is het mogelijk om foto's te plaatsen van de modules die er nu al zijn?
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: wimhelsen op dinsdag 02 februari 2016, 14:30:23
Rogier,

iedere module wordt besproken in zijn topic, tevens vind je daar foto's van de ontwikkeling.
Bijv : hier (http://forum.3rail.nl/index.php?topic=54847.0)
Er is ook een pagina op de website van het forum.
zie : hier (http://website.3rail.nl/index.php/3railforum-modulebaan)

mvg
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op dinsdag 02 februari 2016, 14:34:04
Rogier,

Kijk eens hier (http://forum.3rail.nl/index.php?board=313.0)
Daar zie je alle draadjes staan van de modules die nu in aanbouw zijn, o.a. :

Kloster Lybenort, Module Bismarckstrasse, Stoomlocdepot, Unter die Strecke, Hamburger Dammtor,
Keerlus Alpenhof, Grensovergang Nederland Duitsland, Kamperen bij de boer

Sorry, Wim was me net voor !
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Laenderbahn027 op maandag 15 februari 2016, 08:45:39
Goede morgen,

Het module-virus kriebelt nog altijd, ik kom er maar niet vanaf :-). Daarom maar een paar vragen geformuleerd.

1. Bouwtekening
Helaas begrijp ik de tekening van de blackbox niet: de achterzijde is 60 cm breed, waar de voorzijde een heel stuk smaller is. Is dit omdat de naastliggende module eenzelfde blackbox heeft, maar dan omgekeerd? Dient de achterwand niet gemonteerd te worden? Is het type hout ook voorgeschreven?

2. Shopping list
Is er zoiets als een boodschappenlijstje aan materialen welke je nodig hebt? Ik denk dan met name aan stekkers en remmodule, niet zozeer aan rails, seinen, scenery, etc.

3. Kosten
Wat zijn de kosten van het hout en de materialen op het boodschappenlijstje (ongeveer)?

4. Grote bogen
Zijn er al plannen om te gaan werken met grotere bogen (straal min. 1000 mm)? Dat geeft altijd een mooi gezicht, maar is wellicht wat lastiger met de friesen... Ik denk dat het voor mij een stap te ver is; wanneer ik overga tot een module, wordt het spoor iig recht toe, recht aan (hooguit met Peco flex en andere puko's, als experimentje :-)).

Alvast bedankt voor de reactie, hopelijk hebben meer mensen iets aan de antwoorden.

Met vriendelijke groet,
William
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: ronaldk op maandag 15 februari 2016, 09:01:09
1. Bouwtekening
Helaas begrijp ik de tekening van de blackbox niet: de achterzijde is 60 cm breed, waar de voorzijde een heel stuk smaller is. Is dit omdat de naastliggende module eenzelfde blackbox heeft, maar dan omgekeerd? Dient de achterwand niet gemonteerd te worden? Is het type hout ook voorgeschreven?

Hum... Nee, de breedte van een blackbox is 30cm. Als de twee inbrengen tegen elkaar gezet worden dan zit er aan iedere inbreng een blackbox. Dit geeft een totale breedte van 60cm. Voor het "gat " wordt een afdekplaat van 60x60cm geplaatst.

4. Grote bogen
Zijn er al plannen om te gaan werken met grotere bogen (straal min. 1000 mm)? Dat geeft altijd een mooi gezicht, maar is wellicht wat lastiger met de friesen... Ik denk dat het voor mij een stap te ver is; wanneer ik overga tot een module, wordt het spoor iig recht toe, recht aan (hooguit met Peco flex en andere puko's, als experimentje :-)).

Waarom zou dat lastig zijn met de fries? Door de constructie van de bakken heb je eigenlijk altijd een goede stevige constructie. En anders zijn daar nog wel wat truukjes voor omdat goed te krijgen. ;)


Groeten Ronald.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op maandag 15 februari 2016, 09:04:47
William,

Hierbij de antwoorden :


1. Bouwtekening
De black box is om precies te zijn 59,1 diep en 30 cm breed, en wordt met de achterwand van 59,1 x 60 dwars op de module gemonteerd. Doordat je buurman ook iets dergelijks heeft, ontstaan een gat tussen de modules van 60 cm breed, wat weer afgedekt wordt met een plaat van 60 x 60. Als de modules opgesteld staan, is de achterwand gemonteerd.
Het type hout is niet expliciet voorgeschreven, maar alle modules zijn gemaakt van 9, 12 en 4 mm dik multiplex. Dat willen we graag zo houden.

2. Shopping list
Rails, scenery en seinen zijn de eigen keuze van de modulebouwer, als er maar op K-rails is afgewerkt in de black box; deze komen derhalve niet voor op een shoppinglist.
Alles wat technisch nodig is om de modules met elkaar te verbinden is bij de moduleclub te koop. Een complete module incl. alle technische materiaal kan aangeleverd worden.


3. Kosten
Heb ik per PB opgestuurd


4. Grote bogen
Nee, zijn geen plannen voor. Is binnen de netto modulemaat van 60 x 120 nauwelijks te realiseren. Op een van de keerlussen wordt K2241 gebruikt. Deze heeft een straal van 553 mm.

Alphons
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Laenderbahn027 op maandag 15 februari 2016, 09:42:22
Hoi Alphons, Ronald,

Dank voor jullie antwoorden.

1. De 60x60 plaat die op de tekening staat, is derhalve een losse plaat die alleen gemonteerd wordt wanneer de module compleet gemonteerd is? Bedankt dat het multiplex moet zijn, maar ik kan dus zelf kiezen voor welke variant (zo ligt mogelijk lijkt me :-)).

2. OK

3. Ik wacht af (heb nog even gekeken of ik deze niet in het verleden al ontvangen heb, maar nee).

4. Snap ik, maar dan kom je op andere maten uit dan 60 x 120...

Met vriendelijke groet,
William
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: ronaldk op maandag 15 februari 2016, 10:04:37
1. De 60x60 plaat die op de tekening staat, is derhalve een losse plaat die alleen gemonteerd wordt wanneer de module compleet gemonteerd is?

Klopt helemaal. Je gebruikt de afdekplaat alleen maar bij het rijdagen of op beurzen. Het haalt alleen de blackboxen uit het zicht.

4. Snap ik, maar dan kom je op andere maten uit dan 60 x 120...

Het kan wel. Je krijgt dan het spoor ongeveer op 30cm uit de bakrand te liggen maar helemaal in een boog. Tjalling heeft het geprobeerd:  BNLS-Module "Bahnübergang Burgstraße" (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,54378.0.html). Alleen het probleem zat hem in de verkanting. Daardoor liep de bak niet altijd even lekker voor de treinen. Dan kan je beter naar de dubbele bak gaan zoals:  BNLS-Module Glen Moddle (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,54292.0.html). Dan kan je hele mooie stralen gebruiken.

Groeten Ronald.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op maandag 15 februari 2016, 10:08:04
William :
@1
In principe schrijven we niks voor qua houtsoort en of je hem zelf bouwt of niet.
Als hij maar voldoet aan de afmetingen en de koppelpunten op de juiste plaatsen zitten. Dat het zo licht mogelijk is lijkt me evident. Je sjouwt toch al behoorlijk wat mee op zo'n dag.

@3
Wel mij ff de tijd gunnen  >:-D

@4
Dat klopt. De keerlus heeft een afmeting van 120 breed x 180 lang.
Liggen ook opstelsporen op, beginnend met straal 553 mm ( 2241 ) en de kleinste is straal 424 mm ( 2231 ).
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Sascha op woensdag 29 maart 2017, 16:22:04
Hallo allemaal,

Afgelopen zondag zijn Willie en ondergetekende gaan kijken bij de rijdag van de Modulebaan.
Het begint een serieuze rijlengte te worden, en nog niet alle modules waren aanwezig.
Het is een leuke groep die met een hele leuke sfeer samen werken aan de modulebaan  :thumbup:

Enkele foto's zijn te zien in ons fotoalbum : https://fotoalbum.3rail.nl/index.php?/category/70
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Yeoman op woensdag 29 maart 2017, 22:41:18
Hallo Sascha,

Zelf kun ik er helaas niet bij zijn.
Maar zeker een leuk foto verslag.
Heb ik toch ook even op afstand mee kunnen kijken.

Groeten,
Ton.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Jørg op woensdag 29 maart 2017, 22:48:33
-Sascha:
Dank voor het plaatsen van een mooie reportage van de 3Rail modulebaan, begint idd al serieuze afmetingen aan te nemen,  :thumbup:
Ga toch eens met Wim afspreken om mee te rijden met hem naar een rijdag.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Hans V200.0 op woensdag 29 maart 2017, 23:18:24
Hoi Sascha,

Leuk dat Willie en jij er afgelopen zondag ook bij waren :thumbup:

Het is ook goed om te zien, dat je er objectief foto's van gemaakt hebt, zodat ook anderen ervan mee kunnen genieten :)

Ook is het geen besloten groep hoor, er kunnen altijd nog mensen bij met een module, want de gangen van het gebouw waar we te gast zijn, zijn nog vrij lang ;)

Zo'n samenkomst is altijd wel te bezoeken, zei het dan wel dat men dat een beetje aankondigt, zodat het aantal bezoekers niet uit de hand zal lopen.

@ Jørg,

Zeker eens overleggen met Wim hoor kerel, is voor Wim ook gezelliger onderweg, en we kunnen dan weer eens bijpraten :thumbup:

M.v.g.

Hans V200.0
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: h0_miessie op donderdag 30 maart 2017, 07:00:02
Leuke fotoreportage van de bijeenkomst van de module groep. :thumbup:
Misschien kom ik ook een kijken op een rij zondag.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Haradigi op donderdag 30 maart 2017, 08:52:53
Hi module mannen,

Interessante foto's.

groet
Harald
Titel: Weer een lid
Bericht door: fonzo999 op woensdag 19 april 2017, 10:57:21
Tot mijn grote vreugde is er wederom een lid tot de modulebaangroep toegetreden.

Wij verwelkomen Alphons ( nee nee, geen vergissing we zijn nu in de meerderheid ). Forumnaam AdeLange.

Dat betekent dat we nu met 11 man zijn ( waaronder Sverre ons jeugdlid ) met een module. Een lid is nog "moduleloos".

Als iedereen straks een module heeft en actief meedraait komen we richting de 50 meter rijlengte !

Alphons komt as. zondag kijken ( stiekem kennen we hem al natuurlijk ).
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Yeoman op woensdag 19 april 2017, 11:18:40
Welkom bij de club Alphons (adelange) :)

Groeten,
Ton.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Ragoem op woensdag 19 april 2017, 11:33:28
Ook namens mij welkom bij de club Alphons.

Hartelijke groet,
Ragoem
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: guuske op woensdag 19 april 2017, 11:36:37
Welkom bij de club Alphons. Goed dat we al een bijnaam voor je naamgenoot hebben  ;)
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: PaT op woensdag 19 april 2017, 14:47:56
Was die naamswijziging naar Grumpy toch nog ergens goed voor. Alphons 1 en Alphons 2 schiet natuurlijk niet op!

Alphons, van harte welkom bij de club. Volgens Grumpy zou ik je al moeten kennen, maar er gaat even geen belletje rinkelen. Tot zondag.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op woensdag 19 april 2017, 15:15:51
Was die naamswijziging naar Grumpy toch nog ergens goed voor.


Jij gelooft toch niet dat je reactie krijgt als je me daarmee aanspreekt ? :mrgreen:
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: PaT op woensdag 19 april 2017, 16:29:45
Het lukt me anders al aardig ;) :P
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Lokkie op donderdag 20 april 2017, 10:11:12
Leuk, weer een nieuw lid erbij. :)
Welkom bij de club Alphons.
Al enig idee wat je thema gaat worden :?:

Gr.
René
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Sascha op vrijdag 21 april 2017, 09:54:36
Was die naamswijziging naar Grumpy toch nog ergens goed voor. Alphons 1 en Alphons 2 schiet natuurlijk niet op!

Ik kan de forumnaam uiteraard met plezier aanpassen naar Grumpy  >:-D >:-D >:-D >:-D
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op vrijdag 21 april 2017, 10:02:23
 @citaat2  Nog even en ik doe mijn (bij)naam eer aan !   Grmbl@grh#  :x :evil:
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: PaT op vrijdag 21 april 2017, 11:37:16
Hahaha, vooral het 'met veel plezier'....  >:-D
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: eddyflame op maandag 24 april 2017, 17:20:27
Hallo allen,

Dank jullie wel voor de ontvangst van afgelopen zondag ik heb genoten van de baan en we zijn best enthousiast geworden.
Helaas alles thuis laten bezinken maar het transport gaat toch wel het grootste probleem vormen, dus op dit moment gaan we gewoon met mijn eigen baan verder.

maar ik heb wat foto's gemaakt afgelopen zondag en die zal ik hier plaatsen

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,svw_1b5efqfb1T7hI8SQ49rzUFNDmkzcaXNvLlwt-o5o=/http://i1040.photobucket.com/albums/b403/eddyflame1/DSC_1829_zpskbnzfw2p.jpg) (http://s1040.photobucket.com/user/eddyflame1/media/DSC_1829_zpskbnzfw2p.jpg.html)

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,s0OXZSTvqCK9ymNXC-1ed9EMDoDNvfXymnpEAotFFzNE=/http://i1040.photobucket.com/albums/b403/eddyflame1/DSC_1830_zpss2pfwtzs.jpg) (http://s1040.photobucket.com/user/eddyflame1/media/DSC_1830_zpss2pfwtzs.jpg.html)

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sDNefR3t_qWiXzN4MvaEr67e9-2kh7Oxzxxc0u8PwSCc=/http://i1040.photobucket.com/albums/b403/eddyflame1/DSC_1831_zps7iianatt.jpg) (http://s1040.photobucket.com/user/eddyflame1/media/DSC_1831_zps7iianatt.jpg.html)

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sD4tx-yPXfSRi5C8mcCvKLHWoiAGX3Qc_tW-VJILtol4=/http://i1040.photobucket.com/albums/b403/eddyflame1/DSC_1832_zps5euh6iuk.jpg) (http://s1040.photobucket.com/user/eddyflame1/media/DSC_1832_zps5euh6iuk.jpg.html)

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,s7srZoY9Q6z96TmdHzbAXUJcUFznj8erzYnmpuk20Eq0=/http://i1040.photobucket.com/albums/b403/eddyflame1/DSC_1833_zpszbdqmhpe.jpg) (http://s1040.photobucket.com/user/eddyflame1/media/DSC_1833_zpszbdqmhpe.jpg.html)

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,syCGOLrbJ7igQDTACDBX9_8AeQlewb8SjYQhqQ5FRapg=/http://i1040.photobucket.com/albums/b403/eddyflame1/DSC_1834_zpsgns5kdi8.jpg) (http://s1040.photobucket.com/user/eddyflame1/media/DSC_1834_zpsgns5kdi8.jpg.html)

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sHWlZAFHNX3Kzf4XKZdc1ESDPEJe6cGuXCR8jpf0oRPQ=/http://i1040.photobucket.com/albums/b403/eddyflame1/DSC_1835_zpscu0fons6.jpg) (http://s1040.photobucket.com/user/eddyflame1/media/DSC_1835_zpscu0fons6.jpg.html)

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sKGxxp2BwxGot4d3fxGd0liEEBWD_NJzG5jv45pBgf1w=/http://i1040.photobucket.com/albums/b403/eddyflame1/DSC_1836_zpsxv65zvln.jpg) (http://s1040.photobucket.com/user/eddyflame1/media/DSC_1836_zpsxv65zvln.jpg.html)

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sY9YNtC3BaD1fp-QdMxPe9yOkmszyBHaRlrPmS6cDkMs=/http://i1040.photobucket.com/albums/b403/eddyflame1/DSC_1837_zps042wv6js.jpg) (http://s1040.photobucket.com/user/eddyflame1/media/DSC_1837_zps042wv6js.jpg.html)

het was heel leuk om te zien hoe alles in zijn werk gaat en ook de techniek er achter
ga zo door en er komt een heel mooi stukje werk te zien

GR Ed en Damiam

Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op maandag 24 april 2017, 23:16:22
Bedankt voor je bezoek en de foto's Ed.

Het was leuk kennis te maken.


Namens de "modulejongens"
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Haradigi op dinsdag 25 april 2017, 10:11:28
Hi "Modulejongens"

Het was gezellig, tijdens ons bezoekje, afgelopen zondag.
Jullie zijn weer een stuk opgeschoten en zelf m'n vrouw vond het allemaal interessant.
En net voordat we weer verder moesten nog ff een locje zien rijden.

groet
Harald
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op dinsdag 25 april 2017, 23:47:41
Hallo Harald en echtgenote,


Jij bedankt voor je bezoek en de belangstelling.

Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: phil op donderdag 27 april 2017, 09:54:08
Ik heb mijn vouwmeter in de aanslag, de auto staat voor de deur .
Hoe groot is een module in transportmodus ?
De blackboxen worden die apart meegenomen of hangen die uiteindelijk vast aan de module ? Is me niet helemaal duidelijk. :(

groetjes 
Filip
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Ragoem op donderdag 27 april 2017, 10:25:45
 @citaat
De blackboxen worden die apart meegenomen of hangen die uiteindelijk vast aan de module ? Is me niet helemaal duidelijk. :(
Blackboxen zijn los van de module.
De module word voor transport in 7 delen uit elkaar gehaald: Bodem, achterkant, dak, 2 x blackbox en 2 poten

Hoe groot is een module in transportmodus ?
Uitgaande van een standaard module is het de bodem van de bak 120x56x15 met je bebouwing er op.
Wat sommige doen is een transportwand maken op de plek van de BB's die het dak laat zakken tot net boven de bebouwing in de bak. De maat is dus afhankelijk van wat je op je bak hebt staan tijdens het vervoer. De bb's, achterwand en poten vervoer je los.

Hartelijke groet,
Ragoem

Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: phil op donderdag 27 april 2017, 10:56:28
Bedankt Ragoem, klaar en duidelijk, die krijg ik wel in de wagen.
Tijd voor een tweede belgische module :)  , ik wil graag meedoen.

Filip

Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: phil op donderdag 27 april 2017, 12:18:47
En als ik het goed begrijp, module bestellen bij Alphons ?
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Ragoem op donderdag 27 april 2017, 12:28:37
Je kan ze bij Alphons bestellen of zelf maken.
Maar hiervoor kan je het beste even contact opnemen met Alphons (fonzo999)

Hartelijke groet,
Ragoem
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Lokkie op donderdag 27 april 2017, 13:35:50
Hoi Filip,

Welkom bij de club. :)

Gr.
René
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: PaT op donderdag 27 april 2017, 14:23:34
Amai! We groeien ineens wel heel erg rap! Leuk zeg.
Welkom bij het zooitje ongeregeld Filip.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: phil op donderdag 27 april 2017, 14:47:24
Het werd tijd vind ik. Ik hoop alleen dat het niet mijn petje te boven gaat, maar het moet er maar eens van komen.
Eerste werk, module bestellen en draadje starten.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: wimhelsen op donderdag 27 april 2017, 14:49:06
Hei Filip,

welkom in de club.
succes

Wim
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op donderdag 27 april 2017, 17:08:06
Hartelijk welkom Filip.
Ik heb je een PB gestuurd voor de broodnodige informatie.

Uiteraard verwachten wij jou 21 mei op de volgende bijeenkomst.  :P
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Yeoman op donderdag 27 april 2017, 17:58:10
Hoi Phil,

Welkom bij de club.
Leuk dat je ook met een module mee wilt doen!

Groeten,
Ton.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: phil op dinsdag 02 mei 2017, 16:06:59
Ik weet niet of dit al voorbijgekomen is.
Maar ik denk dat de modules voldoen aan de voorwaarden om deel te nemen aan de wedstrijd . Niet ?

http://www.modelspoormagazine.be/index.php/nl/minibaantjes-2018

Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: PaT op dinsdag 02 mei 2017, 19:31:57
Even de organisatie lief aankijken dat we een opstelling naast elkaar krijgen ;)

Maar mijn module mag niet meedoen... Die is te groot.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op dinsdag 02 mei 2017, 23:18:09
De mijne ook  :O
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Yeoman op woensdag 03 mei 2017, 07:47:14
Ze willen exclusiviteit, dat betekent dat we voor die datum nergens mogen staan.
Ook niet in bladen.

Groeten,
Ton.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: PaT op woensdag 03 mei 2017, 10:05:06
Shit, dan bel ik Railhobby, Modelspoormagazine, Miba en Eisenbahn Kurier wel weer af....
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op woensdag 03 mei 2017, 10:07:09
Vergeet de plaatselijke sufferdjes niet  :D
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: wimhelsen op woensdag 03 mei 2017, 11:23:27
We doen niet mee met de wedstrijd, we gaan daar staan met heel de baan.  :D
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Rockerbox2 op zaterdag 10 februari 2018, 21:18:42
't Alweer een tijdje stil hier en ik had gehoopt dat er weer ergens een bijeenkomst was gepland. Ik zit er namelijk zwaar over na te denken om ook een module te bouwen. En wou graag eens kennismaken met de leden, zijn ze wel gezellig enzo :D En eens bomen over de bouw van de modules en de elektronica.
Ik lees het wel.

Groeten
Rino

P.'s. Zijn er nog bouwpakketten te bestellen?
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: guuske op zaterdag 10 februari 2018, 21:55:10
Beste Rino,

Wij zijn een bijzonder stel ongezellige sujetten bij elkaar, maar hoe meer hoe liever.  ;)
Ik heb je een PB gestuurd.

Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op zondag 11 februari 2018, 00:12:55
Ik heb Rino een PB gestuurd, beknopt uitgelegd wat we doen en wat voor een gezellige club wij zijn.

Ik heb hem verteld dat hij van harte welkom is om eens te komen kijken. Uiteraard als hij nog zin heeft nadat hij mijn informatie heeft gelezen. :D

Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Rockerbox2 op zondag 11 februari 2018, 09:58:13
Bedankt mannen, ik had gehoopt op een plek iets dichterbij, ik woon in Twente da's dus bijna 400 Km op een dag. Ik zie dat de meesten van jullie daar allemaal uit de buurt komen. Is de carnaval dan al uit de benen heren ? :D Ik laat het nog ff op me inwerken. Of het deze maand wordt of in maart want ik heb volgende week ook nog een verjaardag en jullie beginnen vroeg, en zo'n verjaardag eindigt bij ons meestal ook vroeg in de ochtend B)

We PBen
Rino
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op dinsdag 13 februari 2018, 17:20:56
Of het deze maand wordt of in maart want ik heb volgende week ook nog een verjaardag en jullie beginnen vroeg, en zo'n verjaardag eindigt bij ons meestal ook vroeg in de ochtend

Kwestie van de juiste prioriteiten stellen  :D
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Hansns op zondag 03 juni 2018, 19:26:02
Beste Modulebaan leden bij wie moet ik zijn om me aan te melden voor de gezamenlijke baan zou graag mee willen doen groetjes hans
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Lokkie op zondag 03 juni 2018, 19:51:18
Dag Hans,

Leuk. :)
Dat regelt meestal Alphons (fonzo999) en die zal je ongetwijfeld wel een berichtje sturen.

Gr.
René
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op zondag 03 juni 2018, 21:33:31
Is inmiddels gebeurd en ik heb hem voorgesteld 8  juli eens te komen kijken.
Hans heeft verder de algemene info gekregen die iedereen krijgt die interesse toont.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op maandag 04 juni 2018, 00:17:54
Hans laat er geen gras over groeien en heeft aangekondigd lid te worden.
Welkom Hans.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Hansns op maandag 04 juni 2018, 00:31:36
Dag heren ik heb me idd aangemeld ik ga met mijn vriendin even overleggen om zondag alsnog een kijkje te komen nemen bij jullie hoe alles in z'n werking gaat zie er naar uit jullie allemaal te ontmoeten en hoop op een leuke en leerzame samenwerking groeten hans
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Haradigi op zaterdag 23 maart 2019, 12:35:41
Hi

ff afstoffen hier, gebeurt er nog iets aan de modulebaan ?

groet
Harald
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: mmerkus op zaterdag 23 maart 2019, 16:04:39
Haha,

Er gebeurt een hoop, we komen elke maand bij elkaar om aan de modules te werken.
In dit praattopic is het misschien rustig, maar we communiceren niet alleen via het forum (uiteraard)

Dus: Geen paniek, it's alive!

 :-)
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op zondag 24 maart 2019, 08:29:15
Gebeurt er nog iets aan de modulebaan ?

In dit topic niet veel Harald.

Maar er zijn recente updates van enkele modulisten en een verslag van de bijeenkomst van 10-02 beschikbaar
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: phil op zondag 14 april 2019, 18:00:36
Ik had er nog nooit over gehoord.
Inspiratie voor iemand ? Water, trein, waddenzee,    mooi als nederlands thema.


https://en.wikipedia.org/wiki/L%C3%BCttmoorsiel-Nordstrandischmoor_island_railway
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Wilfried op zondag 14 april 2019, 23:07:51
 @citaat
Is al eens een uitzending van Eisenbahn Romantik overgeweest.
 klikkie doen  (https://www.swr.de/eisenbahn-romantik/archiv/767-hallig-lorenbahn-wattenmeer/-/id=2250046/did=9776188/nid=2250046/20eqkk/index.html)
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: 1885 op zaterdag 20 april 2019, 09:22:17
Vanaf minuut 20 https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/rond-de-noordzee/1/rond-de-noordzee-s1a8-door-de-duitse-bocht/
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Haradigi op donderdag 06 juni 2019, 13:24:26
In mei met Hans (Hans-V200) naar de "open dag" in Raamsdonksveer geweest.
Hartstikke leuk en gezellig.

groet
Harald
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Ragoem op donderdag 06 juni 2019, 15:26:52
... in Lent geweest.
Denk dat je twee dingen door elkaar haalt, er is een stamtafel in Lent maar deze foto's zijn gemaakt in Raamsdonksveer.

Citaat
Hartstikke leuk en gezellig.
Leuk om te horen.

Hartelijke groet,
Ragoem
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Haradigi op donderdag 06 juni 2019, 22:42:01
... in Lent geweest.
........ deze foto's zijn gemaakt in Raamsdonksveer.

Inderdaad bedankt dus aangepast.

groet
Harald
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: PaT op zondag 03 november 2019, 21:37:48
Vandaag zijn we met een deel van de moduleclubleden druk bezig geweest om onze baan tentoonstellingsklaar te krijgen. Na aanvankelijk wat haperingen in de techniek lukte het ons om aan het einde van de dag om met slechts 1 verkeerde schakeling (waarschijnlijk wat gekruisde draden in een sub-d connector) de treinen volautomatisch te laten rijden. Daarbij was voor het eerst te zien hoe goed de rechterkeerlus functioneert.

Deze keerlus kan keurig de drie verschillende opstelsporen om beurten weg sturen en nieuwe treinen volledig automatisch naar een vrij plekje loodsen. Hoe dat er in de praktijk uit ziet is aan het einde van onderstaand filmpje te zien.

https://www.youtube.com/watch?v=GXQ1bL1PJlg

Daarnaast krijgen langzaam aan alle modules eindelijk een rok. De volgende bijeenkomst moet er nog 1 keerlus en 1 bochtmodule voorzien worden van een rok en dan kan ook deze klus van het to-do lijstje afgestreept worden.
Titel: 3railforum modulebaan in Rijswijk
Bericht door: fonzo999 op maandag 06 januari 2020, 11:29:06
Voor het eerst verschijnt een deel van de Modulebaan van het 3Railforum op een openbaar evenement.
Verwacht geen tot in de puntjes afgewerkte modules, een aantal zijn heel goed toonbaar en aantal zijn nog in de afwerkingsfase.
Technisch marcheert het allemaal wel.
Het loont echter de moeite om eens te kijken naar de bouwsels van onze jongste leden Jens (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=70054.0) en Sverre (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=65553.0).Verder staan de modules van Ragoem (https://forum.3rail.nl/index.php?board=313.0), René (https://forum.3rail.nl/index.php?board=313.0) en Guus (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=63517.0) er en de beide keerlussen.
Tot Rijswijk ?
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Kaleb op maandag 06 januari 2020, 11:35:40
Dat is nu net het mooie ervan: de ontwikkeling van modules in allerlei fases. Tot zaterdag.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Erik Baas op maandag 06 januari 2020, 14:19:25
Ik ben heel benieuwd, en hoop op vele foto's! :-)
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: ronaldk op maandag 06 januari 2020, 15:11:02
Leuk dat de 3rail-forumbaan aanwezig is!  :thumbup: :thumbup: Veel plezier met de twee dagen!  :thumbup:
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Haradigi op maandag 06 januari 2020, 16:53:34
Hartstikke leuk dat jullie er staan en als ik kan kom ik zeker kijken.

groet
Harald
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: GreatKingRat op donderdag 11 juni 2020, 17:39:52
Hallo iedereen,

Na diverse plannen & ontwerpen voor modelbanen te hebben gemaakt en recent de renovatie van ons huis afgerond te hebben heb ik geconcludeerd: Ik ben beter af bij een collectief, dan dat ik het alleen doe.
Als frequent bezoeker van dit forum zou ik in de toekomst graag aansluiten bij de modulebaan!


Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: GreatKingRat op donderdag 11 juni 2020, 17:42:08
 @citaat

Liefst zou ik dus met één of twee eenheden aansluiten.

Ik heb de normen begrepen, maar daarover heb ik een vraag: Wordt het als een probleem ervaren om het 'maaiveld' te verlagen, als ik verder binnen de normen blijf?
Dit vraag ik omdat ik een liefhebber van hoge bruggen ben!
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: phil op donderdag 11 juni 2020, 17:53:45
Ik heb een bak met verlaagd maaiveld, wel beperkt tot enkele cm.
We werken met een gemeenschappelijke rok, dus het front dient gelijk te blijven.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op donderdag 11 juni 2020, 19:51:12
Hallo GreatKingRat,

Een voor- en of achternaam zou leuk zijn. Praat wat makkelijker.

Qua module zijn er mogelijkheden om de bak te verlagen. Zelf heb ik een 10 cm verlaagde, maar er is er ook een van 15cm. Zoals Filip al aangaf werken we wel met een rok. Daardoor is het verschil naar beneden tot op heden beperkt tot 15. Dan moet wel je rok aangepast worden.
Wel moeten de Black Boxen allemaal op dezelfde hoogte zitten, want daar komen de rails je module binnen en worden ze gekoppeld.

Meestal nodigen we je een keer uit om op onze 5-6 weekse bijeenkomsten te komen kijken. Dan kun je ook een boel vragen stellen. Vanwege de Corona perikelen liggen we al maanden stil en komen we waarschijnlijk pas na de zomer voor de 1e keer weer bij elkaar.

Ik zal echter per PB wat informatie sturen.

Wellicht tot ziens of horens !

Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: GreatKingRat op donderdag 11 juni 2020, 20:01:20
Heej!

Dank voor jullie antwoorden, heren!

Ok, dus 15 cm is de max vanwege de rok?
Dat is een concreet antwoord. Dat is helaas wel iets minder dan ik in eerste instantie in gedachten had.

Er zijn moduleverenigingen waar je soms een lagere module ziet, met een daarop aangepaste rok. De rok beweegt als het ware met het landschap mee. Maar zoiets is niet een optie?

Groetjes, MartijnTitel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: fonzo999 op donderdag 11 juni 2020, 20:20:59
Martijn,


In principe is niks onmogelijk. Ik heb de situatie beschreven zoals hij er nu is.
In principe kan je verder zakken, dan moeten we alleen de rok aanpassen. Dat moet vanaf 10 cm sowieso.


Een en ander vergt wel aanpassen van de zijwand van de Black Box, maar dat moet mogelijk zijn.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: GreatKingRat op donderdag 11 juni 2020, 20:33:10
Tof!
Ik kom graag een keer kijken, wanneer het allemaal weer mag!
Ik zal me binnenkort weer eens (her)introduceren bij het voorstel-hoekje.
Groetjes, Martijn

ps: hierboven een screenshot van één van de ontwerpjes, waarmee ik af en toe stoei (deze is, afgezien van het maaiveld, afgestemd op de normen van deze modulebaan. Het is niet meer dan één van de studies die ik soms maak. Maar het begint wel te kriebelen om eens echt wat te gaan bouwen.).
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: ronaldk op vrijdag 12 juni 2020, 08:59:55
Kijk eens naar dit draadje:  Bouw Lenne-übung (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=54845.0) Dan heb je wat inspiratie.

Groet Ronald.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Haradigi op zondag 08 november 2020, 12:07:14
Wat een stof hier, iedereen is vast druk aan het bouwen.
Hopelijk mogen jullie weer snel ergens staan.

groet
Harald
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: PaT op maandag 09 november 2020, 21:42:16
Grapjas :)

Door alle Corona perikelen en het gedwongen thuiswerken staat er bij mij al maanden een set gezaagde delen voor een aangepaste modulebak klaar. Door bijna 24/7 op de werk/hobbyzolder te zitten vanwege het werk  is de drive om fanatiek door te gaan momenteel wel weg. Geconcentreerd draadjes solderen na uren in Teams te hebben gezeten is ook niet zo'n goed plan.

Volgens mij zijn er enkel nog kleine vorderingen op de modules van Marcel en Filip.

Ondanks dat hoop ik ook vurig dat we binnenkort weer eens bij elkaar kunnen komen. Ik ben alleen bang dat dat pas over een jaar zal zijn.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: Haradigi op dinsdag 10 november 2020, 11:25:13
 @citaat
Ik ken er genoeg die veel (meer)buiten wandelen maar ook meer tijd aan de hobby besteden daar er ook veel minder reistijd is.
Maar iedereen doet het zoals ze het doen  ;)

groet
Harald
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: PaT op woensdag 11 november 2020, 12:10:40
 @citaat
Door minder reistijd zou ik wel 2 keer 20 minuten per dag kunnen besteden aan iets anders.
Geloof mij, na een dag werken waarvan soms meer dan 6 uur in Teams aan het vergaderen ben je blij dat je je verstand even op nul kunt zetten. Dat lukt mij niet bij de hobby.

Ondanks dat gaat het plannen en opzoeken van ideeën wel gewoon door. En ook dat is natuurlijk een onderdeel van de hobby. Dat is alleen niet zo interessant om hier te delen.
Titel: Re: Praattopic 3railforum modulebaan
Bericht door: phil op donderdag 12 november 2020, 08:05:04
En weer een klein beetje verder gewerkt.