3railforum

Modelbaanbouw & Scenery => Modelbaanbouw => Topic gestart door: addieleman op zondag 07 september 2014, 17:53:21

Titel: Werk aan het spoor in Rundhausen
Bericht door: addieleman op zondag 07 september 2014, 17:53:21
Dit wordt mijn draadje met de bouw van een modelbaan van een beginneling. Ik heb vroeger alleen wat baantjes op de grond gehad, wel heb ik zelf de elektronica gebouwd voor de analoge rijstroomregeling, ik heb nooit een Märklin trafo gehad tot het moment dat ik vorige week een startset 29711 heb gekocht met een MS2.

Heel veel tips en waarschuwingen opgepikt op dit fantastische forum, de afgelopen weken flink gepuzzeld en uiteindelijk heb ik nu een plan voor het oppervlak waarop ik aan de gang wil. Ik heb ongeveer de helft van een grote slaapkamer ter beschikking; onze zoon gebruikt nu nog de andere kant als kantoor maar dat zal niet eeuwig duren verwacht ik. Ik begin eenvoudig met een oppervlak van 3,90 m x 2,00 m waarop ik sporen kan uitleggen en kan gaan experimenteren, ik weet nog helemaal niet waar ik het meeste plezier in zal hebben.

Hier moet het gaan gebeuren, de lange wand is de bovenkant van de tekeningen. De spullen worden weggehaald natuurlijk, darten boven een modelbaan is misschien niet zo'n geslaagd idee :).
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sUKQxvoq3unaAkwIoAryj6IVLReArlf2Kbcz0pX3LvMs=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-RFJMckL/0/L/i-RFJMckL-XL.jpg)

Het totaalplaatje getekend in AnyRail, een beetje onoverzichtelijk maar de details volgen.
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,smqkP5nDx9oyk5R0vkMqfS1TK94Z9P2CORiYpjrzFJok=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-PVMbn8m/0/XL/i-PVMbn8m-XL.jpg)

De beschikbare ruimte
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sjcPCrODng-L3z7IYfI_7Su3VgDj6iK05bqMJ3C9ZqIg=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-463bBSr/0/XL/i-463bBSr-XL.jpg)

Het plan voor de houtbouw
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,stXT-SvXznK6uwVaicUpsf1kBgB6ctmkI7KWL2loOT6E=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-5cntC5p/0/XL/i-5cntC5p-XL.jpg)
Ik las dat iemand hier (naam vergeten sorry) goede ervaringen heeft met 18 mm MDF. Ik neem dat of multiplex van ongeveer gelijke dikte. Het is niet vochtig in deze kamer. Ik wil 4 Ikea poten onder elk apart blad zetten, er is een goedkope variant van ? 2,50 per stuk met een vaste hoogte van 70 cm of een van ? 10 die in hoogte verstelbaar is tot 90 cm. Ik weet niet of 70 cm een goede hoogte is voor een modelbaan, misschien is wat hoger mooier?
Het mangat is 65 cm breed, dat is voor mij als zestiger goed te doen lijkt me. Mocht het later tegenvallen, dan komen er links en rechts twee keerlussen en een blad in het midden gaat dan weg zodat ik niet meer hoef te bukken en kruipen. Morgen wil ik het spul gaan halen en dan kan ik op mijn vrije woensdag aan de slag!

Het sporenplan op niveau 0, d.w.z. de bladen uit het houtbouwplan. Het bovenste spoor loopt naar een hoger gelegen keerlus.
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,s3Dl1rfaqo7lRLmw1QOPNa4EcbQ-YxFRCbSXKkdy3hHo=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-XLQxL88/0/XL/i-XLQxL88-XL.jpg)

En het uitermate ingewikkelde sporenplan op niveau 1, 9 cm hoger dan niveau 0
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sEerQSyKI7UmBojRF1--9DITlqKwl4cPI0lG6gzyTp74=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-3sfwVPD/0/XL/i-3sfwVPD-XL.jpg)
Het sporenplan heb ik getekend om te kijken of ik goed uit de voeten kan op dit oppervlak, het zal vast nog wel veranderen. Ik vind het zelf eigenlijk een beetje saai, al die rechte lijnen, maar ik weet nu dat ik in elk geval een dubbelsporige lijn met station en rangeermogelijkheden kan bouwen. Ik begin dan ook met de uitbreiding met enkele rechte rails van de ovaal met inhaalspoor uit mijn startset. Deadline voor een eerste uitbreidingsplan is 4 oktober (Houten :)).

Het wordt een Duitse baan van tijdperk III, daar heb ik 30 jaar geleden al voor besloten toen ik mijn materieel kocht. In de startset zit een V 80, niet wat ik mijn mooiste loc vind, maar hij past in het tijdperk. Verder heb ik mijn BR 86 (met telex) en BR 78 afgegeven om te laten ombouwen voor digitaal bedrijf, die locs vind ik erg mooi. Mijn overige locs zijn een BR 74, BR 212, BR 216, BR260 en een Märklin type 3029.
Die laatste doe ik niets mee, ombouw lijkt me niet de moeite, vooral niet omdat de schoorsteen is afgebroken. De andere denk ik nog over na, qua nummering passen ze niet zo goed in het tijdperk, van de andere kant zie je dat niet als het rijdt; de BR 216 ontspoort stelselmatig op één oude M-wissel (5202) in één rijrichting. De BR 86 kan straks een lokaaltje trekken waarvan het eindpunt op het station ligt, afkoppelen met telex, omrijden, aankoppelen en weer terug. Als de telex tenminste goed wil koppelen met de 3-assige Umbauwagen.

De naam van de baan? Voorlopig maar even Rundhausen als werktitel, ik sta nou niet bepaald bekend als een fanatieke vakantieganger :).

Ook al heb ik me helemaal suf gelezen op dit forum, ik ben natuurlijk nog steeds een beginner, dus alle tips en kritiek van harte welkom!
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Piwie op zondag 07 september 2014, 17:57:47
Hallo AD,

Leuk baanplan.
Zelf gebruik ik ook MDF platen in diversen diktes en ben er heel te vrede over.

Blijf je volgen.

Gr.
Piwie.
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Maarten op zondag 07 september 2014, 18:08:10
Plaats je tafel hoog, zeker nu je rechte muren hebt. 1.50 is een hele mooi hoogte, je kunt dan makkelijk op ooghoogte gaan kijken en is het onder de baan makkelijker wereken /verplaatsen.

Verder vind ik het banenplan wat minder, maar dat is een persoonlijke smaak. Erg veel rails wat o.a. Het resultaat is van dubbelspoor. Waarom niet enkelspoor? Meer lengte voor langere wisselstraten en eventueel een paradebaan.  Maak het niet te groot, menigeen had er na75% geen zin meer in zodat er uiteindelijk niets was....
(Gelukkig is dit jouw feestje dus kun je je helemaal uitleven!  :) )

Groeten Maarten


....die benieuwd is wat je er van gaat maken. Succes ermee!
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op zondag 07 september 2014, 18:46:24
1,50 m, dat komt erg hoog over, ik wil eigenlijk kunnen zitten als ik aan het rijden ben. Natuurlijk wel zo dat je er inderdaad veel makkelijker onderdoor kunt en meer ruimte onder de tafel overhoudt. Iets om over na te denken. Het wordt in elk geval een flexibel systeem, ik wil geen gaten in de muur voor plankendragers e.d.

Wat het sporenplan betreft, het is inderdaad wel erg vol. Ik had dubbelsporig gekozen zodat het realistischer lijkt als ik langere treinen met zware locs zou gaan rijden. Ik moet nog eens proberen uit te vinden wat er in het grote voorbeeld gebeurde. Ik ga sowieso niet meteen alle rails kopen voor het complete sporenplan.

Bedankt!
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Roland56 op maandag 08 september 2014, 09:59:03
Dag Ad,

Blij te zien dat je ook een draadje bent begonnen. Zoals je in je mailtje schreef heb ik inderdaad een hele lengte maar niet veel in de breedte. Een spoorbaan waar ik middenin kan gaan zitten zal niet lukken. Dat zou wel kunnen op mijn zolder maar deze valt niet te verwarmen in de winter en dus niet interessant. Bij warme dagen is het er ook snikheet.
Wat de hoogte betreft, ik heb gewoon multiplexplaten van 15mm dikte gekocht die ik op schragen wil leggen. Deze zijn zo'n 74 cm hoog plus de dikte van mijn platen kom ik aan 75,5 cm. De keukentafel waar mijn plaat nu voorlopig nog op ligt is 75 cm hoog dus kan ik stellen dat mijn nieuwe baan zowat op keukentafel hoogte zal liggen :-). Je eet toch ook op diezelfde hoogte dus volgens mij een zeer geschikte maat als je toch wil gaan zitten. En aan zitten heb je evenveel als aan staan vind ik ;)
Ik zie dat jij ook over verschillende trekkende voertuigen beschikt dat is wel een voordeel denk ik. Ik heb het Märklin 29711 startpakket gekocht en dat is alles waar ik voorlopig over beschik. Ik zal nu eerst mijn baan uitbouwen en aan extra locs kom ik later wel aan. Ik vind die V80 nu wel geen supermooie loc als ik naar andere sneltrein locs kijk maar het is toch wel best en mooi loc. Waar ik dat startpakket kocht zag ik nog anderen die ik minder mooi vond.
Wat ik ook vind, maar dat kan dan wel mijn mening zijn en zo hoeft natuurlijk niet iedereen erover na te denken, is dat teveel bochtenwerk ook weer niet mooi is. Als een trein vanuit Brussel naar Amsterdam rijdt dan zijn dat meestal ook rechte sporen. Ik kan verkeerd zijn maar ik denk hoe meer bochten hoe groter de kans op ontsporingen. Natuurlijk ik heb enkel een korte muur en een lange muur om langs te werken en om van de ene kant naar de andere te geraken moeten wel een aantal rechten zijn. Ik heb een plannetje klaar voor wat het mettertijd moet gaan worden en dat is op mijn lange zijde een viersporen of meer station te plaatsen die overgaat terug naar één spoor gevolgd door een terugkeer lus maar daar ben ikzelf nog lang niet aan toe. Die platen zijn 1,22 meter breed maar als je ervoor staat en je moet naar de andere kant reiken is dat tamelijk ver tenzij je over een paar extra lange armen beschikt. Denk dat er dan op die tafel ook van alles staat die je niet wil omver stoten of breken.
Ook ik ga niet meteen alle sporen ineens kopen dat zou vrees ik nogal duur uitvallen. Trouwens als je nu en dan eens iets kan veranderen aan je spoorbaan is dat ook plezant om het telkens weer iets te zien groeien.
Ik wens je veel suc6 met de bouw van jou treinbaan en ik volg je vast op de voet ;)
Vriendelijke groeten,

Roland
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Shaggy op maandag 08 september 2014, 10:24:24
Mooie ruimte, prachtig tijdperk en een nette oppervlakte voor de baan. Lekker even volgen dus!
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: ronaldk op maandag 08 september 2014, 10:24:40
Hoi Ad,

Een aantal suggesties bij je plannen:

Ik las dat iemand hier (naam vergeten sorry) goede ervaringen heeft met 18 mm MDF. Ik neem dat of multiplex van ongeveer gelijke dikte. Het is niet vochtig in deze kamer.

18mm berken-multiplex? Niet doen... 15mm is meer dan zat. En 12mm is ook nog voldoende. Denk eens na over het gebruik van "modulebakken". Daarmee kan je met veel minder dik hout 8 tot 10mm toch een stevige constructie maken.

Ik wil 4 Ikea poten onder elk apart blad zetten, er is een goedkope variant van ? 2,50 per stuk met een vaste hoogte van 70 cm of een van ? 10 die in hoogte verstelbaar is tot 90 cm. Ik weet niet of 70 cm een goede hoogte is voor een modelbaan, misschien is wat hoger mooier?

De hoogte.... Leuk en aardig zo laag. Maar je moet er onder kruipen om in je mangat te kunnen komen. Ik moest ook onder mijn oude baan door om aan de achterzijde te werken.... Ook zo'n 70cm hoog, iedere keer zit je met je rug tegen de baan aan. Niet echt handig. Goed dat heeft mij besluiten om de boel af te breken en naar "ikea Ivar"-hoogte (1,24m hoog) te gaan en met modules te gaan bouwen. Zie ook voor de details mijn bouwdraadje:  Ronald's Nieuwe Project "Poggendam" (http://forum.3rail.nl/index.php?topic=50435.0). Beter is nog om het draadje op het BNLS-forum te lezen, daar staat ook de bouw van de vorige baan die afgebroken is en meer info waarom ik opnieuw begonnen ben.

Het mangat is 65 cm breed, dat is voor mij als zestiger goed te doen lijkt me. Mocht het later tegenvallen, dan komen er links en rechts twee keerlussen en een blad in het midden gaat dan weg zodat ik niet meer hoef te bukken en kruipen. Morgen wil ik het spul gaan halen en dan kan ik op mijn vrije woensdag aan de slag!

Het mangat is altijd te klein, je kan je nauwelijks draaien. Laat staan goed zitten met een stoel. Let wel het minder breed dan een deur. Zet de breedte maar eens uit op de vloer en zet er een stoel in. Dan weet je hoe breed het is. Het kruipen en bukken gaat vervelen. Vooral als je alles (zoals draden, wisselaandrijvingen, decoders, enz...) boven je macht moet solderen en bevestigen. Niet aan beginnen, dan is de optie van weglaten de betere.

Een mooie hoogte voor een baan is tussen de 1,20 en 1,30 bovenkant spoorstaaf. Je zal dan wel in modules moeten gaan werken om bijvoorbeeld delen van de baan op schragen te kunnen plaatsen als je aan het werk wilt. Ik zet nu gewoon lekker de modulebakken op hun zijkant en kan zo aan de bedrading werken. En met een barkruk zit ik op een mooie hoogte naar de baan te kijken.

Succes!

Groet Ronald.
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Tony op maandag 08 september 2014, 14:26:19
Hallo Ad !

Tip 1 ; vervang de wissel die problemen geeft

Tip 2 ; een mooie hoogte is voor iedereen anders, wil je op ooghoogte, ga op een stoel zitten  en meet de hoogte.
          je kunt ook wat rails met een trein er op en wat huisjes op een tafel zetten en eens kijken wat je plezierig vindt

Tip 3 ; je zou het stuk van 100x75 rechtsonder ook weg kunnen laten (moet je wel een nieuw baanplan maken) en dan in die vorm wat          maken. Het scheelt een hoop gekruip, ik heb het gehad en doe het nooit meer.

Je hebt trouwens wel erg veel sporen neergelegd, zo heb je nauwelijks plek voor scenery.
Je zou ook eerst een tafel onder het dartbord (en evt richting deur) kunnen maken en daar eens op uitproberen wat je leuk vindt met rijden (en de hoogte evt). En de plannen rustig laten rijpen. zodat je wat meer en zekerder weet, wat je wil maken.

Je zou zelfs een baan zo kunnen maken, dat er al een aftakking in zit naar een toekomstige uitbreiding.
Ik hoop je niet in verwarring gebracht te hebben  :P

Grtz Tony

Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: evert61 op maandag 08 september 2014, 16:13:09
Hallo Ad.

Mooie ruimte , mooi baanplan.
Mijn persoonlijke menig over MDF, ik vindt het niet prettig
werken, voor mij is berken triplex de oplossing.
Blijf je zeker volgen, ziet er veel belovend uit.

Mvg, Evert.
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Shaggy op maandag 08 september 2014, 17:02:25
Over de dikte van de plaat; let er op dat er seinen en lampen zijn die bij het inbouwen maximaal 10mm ondersteunen.
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op dinsdag 09 september 2014, 00:10:47
Allereerst hartelijk dank voor alle reacties, tips en waarschuwingen. Jullie hebben me waarschijnlijk behoed voor een aantal dingen waar ik spijt van zou krijgen!

@Shaggy, voorlopig ben ik nog niet aan seinen toe. Als ik daar tegenaan loop, haal ik aan de onderkant wel wat weg. Of ik heb intussen al wat anders gemaakt :).

@Evert, de meningen over MDF zijn nogal verdeeld, ik heb daarom toch maar voor 12 mm multiplex gekozen.

@Tony, ik kies voorlopig voor een hoogte van zo'n 75 cm, ik meen te zien dat jij voor de lage baan ook zoiets hebt. Ook heb ik je raad opgevolgd om geen baan te maken waarvoor je teveel moet bukken en kruipen. Ik heb daarom de voorste bladen weggelaten, kon ik meteen het achterste gedeelte 80 cm breed maken. Mijn baanplan heb ik overboord gegooid, veel te vol inderdaad en bovendien moet het nu toch anders. Ik weet nog niet of ik scenery leuk vind. O ja, de oude M-wissel ga ik waarschijnlijk sowieso niet meer gebruiken.

@Ronald, bedankt voor je opmerking dat mangaten problematisch zijn. Ik ben er mede door het advies van Tony van afgestapt. Werken in modules is voor mijn timmercapaciteiten voorlopig wat teveel gevraagd, dus ik heb het simpel gehouden. Zitten op een barkruk zie ik niet zitten (rugpijn), staan zie ik ook niet zitten, zitten op een stoel wel. Ik weet ook nog niet of ik wel zoveel onder de baan moet zijn, misschien houd ik het wel simpel.

@Roland, je idee om schragen te gebruiken heb ik meteen overgenomen zoals je dadelijk op de foto's kunt zien. En met de ruimte van nu kan ik in elk geval aan beide zijden een keerlus leggen, dus er kan gereden worden en dat is het voornaamste. Net als jij ga ik stap voor stap bouwen en vooral veel experimenteren.

En dit is het geworden qua tafeloppervlak.
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,s14Oz0zvHhNGoc3B_566cF8RlYfJSRezRsCD5FRdvV_4=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-zps8Ddd/0/XL/i-zps8Ddd-XL.jpg)

En zo ziet het er nu uit. Ik ben zo blij dat ik eindelijk mijn treintje op een tafel zie rijden in plaats van dat gemier op de grond!
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sigd_UcKLk3o7xCRrgslFT9MEX91ImmWH5pvQDgO1pQY=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-dQVbHcF/0/XL/i-dQVbHcF-XL.jpg)

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,stT6EVxVefNSUh73OqvBFwApYuqiJxT_boxlVvfKsc04=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-TfmrZBV/0/XL/i-TfmrZBV-XL.jpg)

Laat genoeg, misschien maar eens naar bed na deze zeer geslaagde avond.
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: ronaldk op dinsdag 09 september 2014, 08:14:57
Hoi Ad,

Voortvarend aan het werk :)  :thumbup: Nu je het hebt liggen: Kijk eens of je gemakkelijk in de rechter bovenhoek kan komen ;) Dat zal een toer worden om daar rails e.d. te leggen.

Allereerst hartelijk dank voor alle reacties, tips en waarschuwingen. Jullie hebben me waarschijnlijk behoed voor een aantal dingen waar ik spijt van zou krijgen!

Graag gedaan. Spijt? Dat moet je nooit hebben... Als het fout gaat: dan is het gegaan zoals het ging. Voor de volgende keer moet je leren van je fouten :)

Werken in modules is voor mijn timmercapaciteiten voorlopig wat teveel gevraagd, dus ik heb het simpel gehouden.

Mijn timmercapaciteiten zijn ook niet zo goed.... Het is een kwestie van een tekening maken, een goede houthandel / meubelmaker uitzoeken. Deze zaagt alles mooi op maat en dan heb je een mooi "zweeds" bouwpakket. Dan is het een kwestie van in elkaar lijmen en schroeven.  :D Het probleem is meestal dat meeste bekende grote bouwmarkten niet goed op maat kunnen zagen en ook geen rechte c.q. vlakke platen kunnen leveren.

Zitten op een barkruk zie ik niet zitten (rugpijn), staan zie ik ook niet zitten, zitten op een stoel wel.

Je hebt barkrukken met rugleuningen ;) Dat kan een probleem zijn inderdaad. Maar bedenk goed dat je mogelijk door het voorover bukken over de baan ook last van je rug kan krijgen.

Ik weet ook nog niet of ik wel zoveel onder de baan moet zijn, misschien houd ik het wel simpel.

Dat kan, Je krijgt dan wel alle draadjes aan de bovenzijde van je baan. Eventueel infrezen van de bedrading kan ook :)

Succes met de bouw!

Groet Ronald.
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Roland56 op dinsdag 09 september 2014, 10:37:14
Dag Ad,

Inderdaad om van mij nu nog een meubelmaker te maken zal waarschijnlijk aan mijn ouderdom toch niet meer lukken. ;) Op dat gebied zijn we dus twee gelijken en timmeren doe ik niet zo graag, ik klop geregeld op mijn vingers :)
Het voordeel van schragen is dat je er  meteen je planken kan opleggen zonder dat het een moeilijk gedoe wordt. Zie je achteraf die schragen niet zo graag staan dan kan je er altijd nog een stuk stof voor hangen. Een oude overgordijn of iets anders en je ziet jou schragen niet meer. Misschien aan vrouwtje lief vragen of je die overgordijnen mag gebruiken die daar hangen...ahuuum  :|
Jij heb jou plaatsje meteen al klaar, ik moet nu nog beginnen met het plaatsje in de verf te zetten en uitkijken voor wat vloerbekleding. Ik ga eens kijken in een speciaalzaak of ze daar eventueel geen overschotten hebben liggen, dat het twee verschillende kleuren zijn doet er niet zo toe, hoofdzaak dat de vloer wat bedekt is en ik hoef er geen salon van te maken.
Ja, ik werk nu wel wat voort aan het klaarmaken van dat plaatsje omdat ik het nog vòòr de koude wil af hebben maar de rest zal inderdaad wel stap voor stap moeten gebeuren, daar heb ik dan alle tijd voor ;)

Vriendelijke groeten en tot de volgende stap,

Roland
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Charlie op dinsdag 09 september 2014, 10:46:36
Ronald misschien is het ivm de bereikbaarheid handiger om de platen gespiegeld neer te leggen.
Aan de kant van de gordijnen de brede platen (kan je aan twee kanten er bij) en de smalle plaat (waar nu je trein op staat) aan de muur kant.

Gr.  Charlie


En zo ziet het er nu uit. Ik ben zo blij dat ik eindelijk mijn treintje op een tafel zie rijden in plaats van dat gemier op de grond!
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sigd_UcKLk3o7xCRrgslFT9MEX91ImmWH5pvQDgO1pQY=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-dQVbHcF/0/XL/i-dQVbHcF-XL.jpg)

Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Tony op dinsdag 09 september 2014, 11:08:24
Hallo Ad !

Mijn tafel van de onderbaan is op 105 cm hoogte, ik ben 185 en wanneer ik rechtop zit, zijn mijn ogen 30 cm boven de baan.

Ik heb in jouw plattegrond met paint liggen rommelen, een mogelijkheid om je baan wat hoger en stabieler te maken.
Zo kun je ook een paar schragen in de middenstukken laten vervallen en houd je daar ruimte over om evt. te werken.
De balkjes die op de schragen liggen, zouden kunnen los blijven. Die er dwars op komen zou je op de kruisingen vast moeten schroeven. Gaatje door de balk boren en een lange zelftapschroef erdoor. Hoef je geen timmerman voor te zijn.
De dwars balkjes overlappen ook de naden van je platen. De platen daar aan de balkjes schroeven en je hebt een simpel stevig geheel. Eventueel je handige buurman of zwager inschakelen  :P
Je zou er ook nog verrijdbare (laden)kastjes onder kunnen zetten. De schragen die je bespaart, kun je later bij een uitbreiding weer gebruiken.

Wanneer je de rails in de slecht bereikbare hoeken een eind van de kant legt, zodat je er nog aan kunt, zou je (tempex)platen scenery
in de hoeken kunnen leggen. Wanneer het mijn tafel zou zijn, werd die meteen bedekt met 2 cm dikke tempexplaten, maar dat heb je in mijn draadje al gezien dank ik. Het dempt meteen, de rails blijft vanzelf liggen en je kunt er makkelijk bomen in prikken. Wel kijken dat je platen hebt met een glad oppervlak.

Ik zie dat ik linksboven een paar groene balkjes ben vergeten.......

Het zijn maar welgemeende Ad-viezen  :P succes met verder puzzelen, ik denk graag mee.....grtz Tony

Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op dinsdag 09 september 2014, 19:49:26
Hoi Ad,

Voortvarend aan het werk :)  :thumbup: Nu je het hebt liggen: Kijk eens of je gemakkelijk in de rechter bovenhoek kan komen ;) Dat zal een toer worden om daar rails e.d. te leggen.
Klopt, ik kan er nauwelijks bij, maar het was de enige mogelijkheid om een keerlus te leggen, ik denk dat er verder voorlopig geen sporen komen. Misschien zaag ik aan die kant een inham als het echt een probleem wordt. De tafel kan van de muur af en dan kan ik er aan de achterkant bij, bijv. om een rotswand o.i.d. te maken.

Dat kan, Je krijgt dan wel alle draadjes aan de bovenzijde van je baan. Eventueel infrezen van de bedrading kan ook :)
Dat idee staat me zeer aan, die frees gaat er waarschijnlijk wel komen.
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op dinsdag 09 september 2014, 19:52:54
Misschien is het ivm de bereikbaarheid handiger om de platen gespiegeld neer te leggen.
Aan de kant van de gordijnen de brede platen (kan je aan twee kanten er bij) en de smalle plaat (waar nu je trein op staat) aan de muur kant.
De weergave op de foto is nogal bedrieglijk door de supergroothoeklens die ik gebruikt heb. De linkerkant is 1 m breed omdat ik daar inderdaad aan beide kanten omheen kan komen, de rechterkant is 90 cm breed, net genoeg voor een keerlus zonder dat de trein langs de rand van de afgrond rijdt.
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op dinsdag 09 september 2014, 20:07:47
Ik heb in jouw plattegrond met paint liggen rommelen, een mogelijkheid om je baan wat hoger en stabieler te maken.
Zo kun je ook een paar schragen in de middenstukken laten vervallen en houd je daar ruimte over om evt. te werken.
De balkjes die op de schragen liggen, zouden kunnen los blijven. Die er dwars op komen zou je op de kruisingen vast moeten schroeven. Gaatje door de balk boren en een lange zelftapschroef erdoor. Hoef je geen timmerman voor te zijn.
De dwars balkjes overlappen ook de naden van je platen. De platen daar aan de balkjes schroeven en je hebt een simpel stevig geheel. Eventueel je handige buurman of zwager inschakelen  :P
Je zou er ook nog verrijdbare (laden)kastjes onder kunnen zetten. De schragen die je bespaart, kun je later bij een uitbreiding weer gebruiken.
Dat klinkt heel goed. Ik zat al te bedenken hoe ik wat meer ruimte onder de tafel kon krijgen, want het is nu wel een schragenwoud. Wordt iets voor de komende weken!

Wanneer je de rails in de slecht bereikbare hoeken een eind van de kant legt, zodat je er nog aan kunt, zou je (tempex)platen scenery
in de hoeken kunnen leggen. Wanneer het mijn tafel zou zijn, werd die meteen bedekt met 2 cm dikke tempexplaten, maar dat heb je in mijn draadje al gezien dank ik. Het dempt meteen, de rails blijft vanzelf liggen en je kunt er makkelijk bomen in prikken. Wel kijken dat je platen hebt met een glad oppervlak.
Ga ik eens proberen, voorlopig ligt er letterlijk en figuurlijk niets vast.

Het zijn maar welgemeende Ad-viezen  :P succes met verder puzzelen, ik denk graag mee.....grtz Tony
Bedankt voor de geweldige tips Ad-viezen! :D
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op woensdag 10 september 2014, 22:56:12
Vrije woensdag, geen verplichtingen! Ik ben aan de slag gegaan met de suggestie van Tony om een frame te bouwen. Is net klaar. Foto's volgen over een paar dagen, dan heb ik ook de rails gelegd die ik vanmiddag ben gaan halen. Nu even geen puf meer :).

Het is inderdaad een hele verbetering, ik kan er veel makkelijker onder en het is ook veel steviger. Ik heb de schragen vastgemaakt aan de tafel met touw, ik ben bang voor een grote ravage als een van de schragen teveel verschuift wanneer ik met de tafel ga schuiven. Even afwachten hoe dat uitpakt, eerste indruk is dat het moet kunnen zodat ik ook van achteren bij de baan kan. Ik dacht even dat ik iets verkeerd had uitgemeten, maar de man in de zagerij bleek een plaat (rechts) op 1 m breedte te hebben gezaagd i.p.v. 90 cm! Ik vond al dat ik er zo moeilijk bij kon in de rechterbovenhoek... Ik heb het zo gemonteerd dat ik er nog een stuk af kan zagen. Moe maar voldaan. :thumbup:
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op woensdag 10 september 2014, 23:05:34
Het baanplan waarvoor ik vanmiddag de rails heb gekocht. Het zal ongetwijfeld veranderen, maar hiermee ga ik nu eens rijden.

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sweI8qQJCWiAxffkTl7ASQFZ6k5A8iATYXMVPHzMmLvI=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-WdpwLZk/0/X2/i-WdpwLZk-X2.jpg)

De dikke lijnen zijn de randen van de tafel, de dunne lijnen geven de marge aan tot de rand (10 cm) zodat treinen niet in de afgrond storten als er iets mis gaat. Alle wissels zijn handbediend, elektrische bediening komt later wel. Ik ben benieuwd of ik een ringleiding nodig heb, ik heb in ieder geval al materiaal voor in totaal 4 aansluitpunten.
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Tony op donderdag 11 september 2014, 09:28:55
Hallo Ad !

Fijn om te lezen en te zien dat je wat met de tips kon doen.
Ik heb 2 vergelijkbaar grote digitale banen (met MS 1) en daar heb ik alleen de 2 draadjes die er bij zitten van aangesloten.
Nooit problemen of merkbaar spanningsverlies mee gehad, maar je je zou voor de zekerheid een draad van je aansluitpunt naar het verst gelegen punt kunnen leggen. Dat heb ik bij mijn analoge baan ook gedaan. Daar merk je het spanningsverlies wel.

Op de baan die je nu gepland/gelegd hebt, kun je met wat denkwerk al met 3 treinen rijden, leuk om te doen.
Het zoeken en vinden van nieuwe loc's en wagons trouwens ook. Da's volle bak genieten als die vers op je baan rijden.

Je kunt deze baan eenvoudig uitbreiden door de linkerpoot langer te maken en de keerlus met rechte rails verlengen.
Daar zou je dan tzt en mooi rangeerterrein in kunnen maken.

Je leest het al, ik droom lekker met je mee  :P
Een treinbaan hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, om er veel plezier aan te beleven....

Grtz Tony
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Roland56 op donderdag 11 september 2014, 12:40:25
Goeie middag Ad,

Ja dat ziet er inderdaad een eenvoudig baanplan uit een beetje zoals bij mij. Alleen zal ik het in het begin nog niet volledig uitbreiden zoals mijn laatste plan dat ik op mijn topic heb gezet maar ik kom dan ook aan zo'n dikke 6 meter van de ene naar de andere kant. Met het voorziene station erbij zou ik ineens heel wat spoor nodig hebben. Zoals Tony zegt, je hoeft geen ingewikkeld baanplan te hebben om er plezier aan te beleven. Of ik mijn wissels elektrisch ga maken of verder met de hand blijven verleggen daar twijfel ik nog over. Als ik dat zo hoor kost het ongeveer 40? per wissel alleen maar om te kunnen automatisch verleggen, ik weet niet of dat de moeite waard is maar daar beslist natuurlijk ieder voor zichzelf over ;)

Grts,

Roland
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op donderdag 11 september 2014, 19:11:55
@Tony, bij het proefrijden rijdt mijn ene loc (V80) vlekkeloos over de hele baan met maar 1 voedingspunt, net als bij jou dus. Zodra twee van mijn locs zijn omgebouwd heb ik dus precies 3 treinen voor een digitale baan. Uitbreiding van de linkerpoot zal er nog wel een keer komen, maar dat kan zomaar een jaar of wat duren voordat die plaats vrijkomt. Geen probleem. Ik zit eraan te denken om in het midden aan de voorkant een paar rangeersporen bij te maken met een chemische fabriek, het station komt dan aan het achterste spoor (bovenin midden in het sporenplan). Rechts zie ik landbouwgrond voor me met heel schaarse bebouwing en misschien een goederenloods voor het opladen van hout.

@Roland, die wisselaandrijvingen hakken er inderdaad flink in qua kosten. Voor de keerlus hoef ik de wissel niet te bedienen, dus dat scheelt al. Ik voel het wel een beetje kriebelen om geautomatiseerd te gaan rijden met een Central Station of Raptor o.i.d. Daar ga ik in elk geval eens flink op studeren. Op die 6 meter van jou kun je natuurlijk prachtig lange treinen laten rijden, de wissels kun je makkelijk bereiken en de keerlus wissels hoef je in principe nooit te bedienen.
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Roland56 op vrijdag 12 september 2014, 11:29:32
Dag Ad,

Ja ik zag bijvoorbeeld een spooroverweg die niet hoeft bediend te worden het werkt vanzelf op de stroom van het spoor zelf. Er zijn twee contactrails bij voorzien die vlakbij de overweg liggen maar die je net zo goed een of twee rails aan beiden zijden kan verplaatsen zodat het op en neergaan van de slagbomen niet zo snel achter elkaar gebeurd. Net zoals in het echt is het dus de trein zelf die de slagbomen in werking zet en ook de spoor overgang lichtjes gaan branden. Heel mooi maar het kost je wel zo'n 70 à 75 ?. Ik denk dat de wagens die mijn spoor willen oversteken voorlopig maar moeten uitkijken. We maken er voorlopig een ouderwetse onbewaakte enkelspoor overweg van :-)
Ja, in de keerlussen zal ik de wissels waarschijnlijk nooit moeten verleggen tenzij ik wens dat de trein de ene keer de keerlus in wijzerzin en een andere keer in tegen wijzerzin zou ingaan. maar in het toekomstig station zou ik kunnen automatische wisselsporen leggen zodat de treinen de ene keer op spoor één en de andere keer op een van de andere sporen binnenlopen. Internationale treinen en goederentreinen stoppen ook niet in ieder station. Een goederentrein moet wel eens wachten tot de een of andere reizigerstrein binnen is. Ik zal uiteindelijk inderdaad een lange baan hebben maar zoals reeds aangegeven, dat zal niet meteen zijn. Daarbij heb ik nu wel wat kosten om mijn lokaaltje klaar te maken en ik wil toch de aankopen wat spreiden zodat het geen financiële kater wordt. Het moet tenslotte een hobby blijven.

Grts,
Roland
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Wasmi op vrijdag 12 september 2014, 17:02:59
Jongens jongens, dat is wel heel veel geld voor wisselaandrijvingen, dat kan veeeeeel voordeliger. De eerste stap is geen gebruik maken van M wisseldecoders, maar van een andere bron, gebouwd bij Rosoft bv voor 4 wissels gebouwd en al voor nog geen ?20. Er zijn zat andere te vinden rond die prijs. Nog wel de wisselaandrijvingen erbij natuurlijk, die van M zijn prijzig en niet erg betrouwbaar. Als je nog voordeliger wil gaan, en iets meer zelf wilt doen, kan je naar servo's, met bv een OC32 van vPerlo (nu via Picommit), waarmee je er 32 kan aansturen voor ?58, en dan wat chinese servos van ?2 per stuk per wissel. Is natuurlijk een veel hoger zelfdoe gehalte, maar ook heel veel voordeliger, nog geen ?4 per wissel/armsein. Dat is voor zover ik weet wel ongeveer het laagst mogelijk. Lees een wat draadjes hier over zulke zaken en over de niet altijd optimaal werkende M wisselaandrijvingen en mogelijke oplossingen. Nogmaals, ?40 per wissel is veel duurder dan nodig. Hoeveel wel hangt ook af van hoeveel moeite je wil doen en hoe handig je bent.

Walter
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op zondag 14 september 2014, 16:31:42
Zo is de tafel geworden na het inbouwen van het frame. Fraai bijkomend voordeel is de lege ruimte vlak onder het blad, daar kunnen platen met elektronica een plaatsje krijgen.
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sHmYMgoCFGCxFyoqEalYT7pTvbw_yY0QwDdn9iy_kbPg=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-4WckpPr/0/X2/i-4WckpPr-X2.jpg)

En dan nu een filmpje, gewoon omdat het kan! Klik erop om de video te kunnen starten.
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sg9JAjqyVu99nps9ZZPucFsnggBKeFx6vg6EWvDYGFWg=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-FS3R6QG/0/L/i-FS3R6QG-L.jpg) (http://addieleman.smugmug.com/Other/Various/n-N7Nvg/i-FS3R6QG/A)
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Tony op zondag 14 september 2014, 17:13:25

Hoi Ad !

Na het filmpje gelijk maar foto's gekeken  :thumbup:
Verzamel je ook (oude) camera's ?

Zo te zien heb je ook nog een V160, zal nog wel analoog zijn, anders was die ook wel op de film premiére geweest.

Grtz Tony
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op zondag 14 september 2014, 20:31:37
Dag Tony, ik verzamel inderdaad oude foto-apparatuur en dan vooral objectieven van Minolta (http://home.kpn.nl/dielpeet/minolta/mainpage.htm), een merk dat ter ziele is na de overname van het bedrijf door Sony.

Ik heb iets als een V160, maar dan in de uitvoering als BR 216 en nog met het klassieke omschakelrelais dus zo analoog als het maar zijn kan. Misschien dat ik hem nog laat ombouwen maar voorlopig wacht ik vol ongeduld op de ombouw van mijn BR 86 en BR 78 locs.
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Roland56 op dinsdag 16 september 2014, 12:25:12
Dag Ad, zonet even het filmpje bekeken en het ziet er goed uit. Ik zie dat jij ook al heel wat wagonnetjes hebt maar wat heb jij daarin gestopt die de lading voorstellen? Zijn dat soms sigaretten filters ? :-). Ook een manier om het roken af te leren of rook jij niet? Ik ben er zo'n 9½ jaar geleden mee gestopt na een broek operatie.
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op dinsdag 16 september 2014, 19:28:24
Ik zie dat jij ook al heel wat wagonnetjes hebt maar wat heb jij daarin gestopt die de lading voorstellen? Zijn dat soms sigaretten filters ? :-). Ook een manier om het roken af te leren of rook jij niet? Ik ben er zo'n 9½ jaar geleden mee gestopt na een broek operatie.
:D Die "boomstammen" zijn de opbrengst van een conifeer uit onze tuin die ik een maand of wat geleden flink heb ingekort. De dunnere takken heb ik in kleine stukjes geknipt en zo heb ik wagons met houtlading. Dat loste twee problemen in een keer op: ik heb een bloedhekel aan open wagons zonder lading en de zijkanten van de wagons waren niet recht maar een beetje naar binnen gebogen. Het hout droogde overigens behoorlijk in waardoor ik de lading afgelopen week opnieuw heb aangebracht. En nee, roken heb ik gelukkig nooit gedaan. :) Al die wagons heb ik gekocht toen ik 25 jaar geleden bezig was met treintjes en toen ben ik niet aan een modelbaan begonnen. Maar ik heb ze nooit willen verkopen en nu heb ik er plezier van, ik kan er mooi gevarieerde treinen mee maken.
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op woensdag 17 september 2014, 22:16:34
De afgelopen dagen weer eens flink zitten puzzelen op het sporenplan, de Engelse wissel aan de rechterkant in het hoofdspoor is me een doorn in het oog en de keerlus aan de rechterkant neemt teveel ruimte in beslag waardoor de sporen in het midden korter worden dan nodig. Nieuw plan dus!
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,swvkaC4AIMS7iE7ytBUe2NwsbV8A85XftfCfR5LdU0Qc=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-37Sw2L8/0/O/i-37Sw2L8.jpg)
De cijfertjes geven de hoogtes aan, er komt dus niveauverschil, dat lijkt mij leuker. Bovendien heb ik zo twee lange baanvakken aan de voorkant.

Maar in het echt ziet zoiets er toch anders uit dan je verwacht vanaf de tekening, dus ik doe de uitbreiding in twee fasen met dit baanplan als eerste stap en dan ga ik eens zien hoe dat bevalt.
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sfb_6jsBFnxKvmo1sQaVERGuj4A4LvMQyl6Hephb8ezo=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-RPnrqZP/0/O/i-RPnrqZP.jpg)
Hier zit dus nog geen verhoogd gedeelte in. Ik hoop dat het lange spoor aan de voorkant dienst kan doen als paradespoor, een van de leukste dingen vind ik toch om treinen te zien rijden in hun volle glorie. Het kostte me wat puzzelen maar het is uiteindelijk gelukt om de bocht in dat spoor te maken met de tegenbogen van de slanke wissel en dat is een heel ruime boog. Ik ben benieuwd hoe dat er in het echt uit gaat zien, de extra rails zijn besteld.

Als voorbereiding voor de niveauverschillen heb ik de Lego van onze kinderen opgezocht en daarvan provisorische pijlers gemaakt om de baan op de geplande hoogte te krijgen voor zover hij er nu ligt. Daarna heb ik mijn zwaarst mogelijke trein op volle snelheid (d.w.z. schaalsnelheid 100 km/h) door deze krappe keerlus met hoogteverschillen gejaagd: geen probleem! De voorste wagon is de uitermate lichte wagon uit mijn startset, daarin heb ik wat connectoren uit mijn elektronica-voorraad gelegd want zonder deze verzwaring wordt hij zonder pardon uit de rails getrokken tussen loc en zware sleep. Klik op de foto om het filmpje te starten.
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sga932t13W1mNzArpYeZ9uZFso8VZpuy8j8w5uKaLNMI=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-HZc38wg/0/L/i-HZc38wg-L.jpg) (http://addieleman.smugmug.com/Other/Various/n-N7Nvg/i-HZc38wg/A)

Ik had ook nog op eBay 3 ontkoppelrails besteld en die vandaag uitgeprobeerd. Eigenlijk werken die ouderwetse Relex-koppelingen nog het beste, de kortkoppelingen laten zich vaak wat moeilijker ontkoppelen. Enfin, ik weet sowieso nog niet of ik veel ga rangeren, daar ben ik waarschijnlijk te ongeduldig voor.
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op zaterdag 20 september 2014, 23:30:11
Gisteren waren eindelijk mijn 2 locs omgebouwd; het duurde langer want er bleek een Telex-spoeltje kapot te zijn dus dat was wachten op een nieuw onderdeel. En vanmorgen kwam een doos met rails zodat ik de baan volgens het nieuwe plan kon leggen (laatste plan, het vereenvoudigde). Met drie locs rijden was natuurlijk al te gek en met de nieuwe baan was het ook een stuk makkelijker rijden, ik kan ook makkelijk drie treinen kwijt zonder dat ze elkaar gruwelijk in de weg zitten. Bij twee treinen tegelijk laten rijden heb ik nogal eens de noodstop op de MS2 moeten gebruiken 8o. Dat gaat me nog niet best af, dat omschakelen, snelheid regelen en dan op twee treinen tegelijk letten en de wissels goed zetten. Maar wel hartstikke leuk! Ik kan nu letterlijk met elke trein alle kanten op omdat er nog steeds twee keerlussen in zitten. Ik ben benieuwd wat ik er over een tijdje van vind.

Vanmiddag nog even naar de winkel gereden om antislipbandjes te kopen. Bleek dat ik ze nog had liggen :O, maar een winkelbezoek is sowieso leuk :). Met die lange treinen vond mijn 86 het nodig om het oude bandje eraf te rijden, niet zo gek voor een elastiekje van 25 jaar oud. Best een gepiel, maar het is me toch nog vrij vlot gelukt.

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,s_5Fg_NkmRkTZXEywOMQR8TXYYTnuMCGwgO0rsMk1T3Q=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-H28rnKD/0/O/i-H28rnKD.jpg)

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sdJoVdw4l5srEBG9t81bGt4aJ2LUOUhituc4YEDW7-Ts=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-xHmSz4V/0/O/i-xHmSz4V.jpg)

Overzicht over de rechterkant; linkerkant is nog steeds simpelweg een keerlus.
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sfwItTfF6mhZaTIP_c7C1zn88JhmT3bSi_EcJiaA-nQo=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-BfRx3zX/0/O/i-BfRx3zX.jpg)

Filmpje! Ruist behoorlijk, ik moet eens voor wat meer licht zorgen. Klikken op de foto.
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sIa4ItEz9demLMM5cxpoa15p-L2rJOEQF88OBRZkoWk8=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-DS6pBDJ/0/L/i-DS6pBDJ-L.jpg) (http://addieleman.smugmug.com/Other/Various/n-N7Nvg/i-DS6pBDJ/A)

Bij het winkelbezoek vanmiddag ook nog uitgebreid naar de scenery spullen gekeken, daar ben ik echt helemaal niet in thuis, maar ik zie wel dat er allerlei mooi spul is. Ik krijg er al zin in, maar dan moet ik eerst zeker zijn van het sporenplan en hoe ik wil gaan rijden. Zover is het nog lang niet.
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Tony op zondag 21 september 2014, 15:02:23

Hallo Ad !

Mooi om te zien , hoe je bezig bent  :thumbup:
Toch nog twee ideetjes.

Zoals je het nu hebt , kun je geen station kwijt tegen de muur. Dat zou eventueel ook in half-reliëf kunnen.
Je zou het totale spoorplan wat naar voren kunnen halen, dan moet je wel een driehoekje tafel eraan maken.

Je zou met de rails die je al hebt, ook het spoor bij de muur weg kunnen halen en naar voren leggen, dan heb je rechts een begin voor een rangeerterrein.

Ik heb in paint wat gerommeld om te laten zien, wat ik bedoel.

Grtz Tony
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op zondag 21 september 2014, 15:28:05
Grappig dat je dat zegt, ik ben zelf ook niet tevreden met de vier sporen zo dicht tegen de muur aan. Het geheel naar voren halen en een driehoekje toevoegen heb ik ook aan zitten denken maar ik kan er nu al moeilijk bij rechtsachter. Ik heb het plan om een vrij klein stationsgebouw aan de voorkant te zetten zodat de rails achter het station liggen. Of toch erachter zoals jij zegt? Ik ben er nog niet uit. Nu de rails zijn uitgelegd maakt het een volgepropte indruk en dat kan nooit de bedoeling zijn en treinen van 1,5 m zijn eigenlijk wel lang genoeg dus de sporen bij het station kunnen korter. De voorste twee sporen zijn dan voor het reizigersvervoer, de achterste twee voor goederentreinen en rangeren. Misschien doe ik er aan de rechterkant nog een of twee opstelsporen bij.

Ik ben op dit eigenste moment druk aan het puzzelen, tussenstand:
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sOO2D-zN3aciaivFPuqIhbqgrWPUrJVazhVFlfJo_S-o=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-7wDrqWw/1/O/i-7wDrqWw.jpg)
Het idee is om die sporen van de achterkant weg te halen. Ik weet intussen dat een plan op papier op het scherm er anders uitziet dan in het echt...
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Tony op zondag 21 september 2014, 15:50:08

Hoi Ad !

Ik zit iedere keer in gedachten mee te rijden/spelen.
De ervaring heeft me geleerd , om te zorgen dat je overal goed bij moet kunnen.
Wagons laten soms spontaan los of ontsporen en dan zul je er toch met je handen bij moeten.
Vandaar het rangeerstuk binnen handbereik.

Het voorste stuk is in ieder geval een mooie paradebaan geworden  :thumbup:

Het rare is altijd, dat je lege tafel een zee van ruimte lijkt, totdat je de rails erop legt.
Succes en plezier weer met puzzelen.

Grtz Tony
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Roland56 op maandag 22 september 2014, 14:23:31
Dag Ad,

Dat ziet er mooi uit. Ik zit al te popelen om mijn rails te kunnen uitleggen. Ik zal er nog wat teweinig hebben om mee te beginnen maar dat valt natuurlijk op te lossen. Ik zie dat jij op de naakte tafel werkt en ik wil je eens vragen of jij geen last hebt van verschuivende rail. Toen ik enkele weken geleden voor het eerst mijn treinbaan op die tafel legde had ik de indruk dat mijn ovaaltje aan het schuiven ging. Ik had het al een paar keer terug recht gelegd maar ik denk dat het komt door de bochten die de trein neemt dat alles gaat schuiven, zei het en maar enkele millimeter per gereden toer. Ik heb toen dat kleed gekocht en onder de rails doorgeschoven en sindsdien blijft alles blijkbaar liggen. Tony lost dat op met perfex en ik denk het ook op deze wijze te gaan doen. Zo'n kleed kost 30? (1m x 2,60m ) en dat vind ik wat veel, enkele bladen perfex zullen wel goedkoper zijn. Maar ik zal dat kleed natuurlijk ook gebruiken nu ik het toch heb.

Grts,

Roland

Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op maandag 22 september 2014, 19:35:13
Ik zie dat jij op de naakte tafel werkt en ik wil je eens vragen of jij geen last hebt van verschuivende rail.
Is me niet opgevallen tot nu toe en ik heb toch heel wat gereden, met de redelijk zware V80 en ook met een 78 die je bijna ziet stoten als hij op volle snelheid door mijn krappe keerlus loopt. Ik denk dat het ietwat ruwe oppervlak van het multiplex dat schuiven wel tegengaat. Op termijn ga ik er waarschijnlijk wel wat onder leggen, tempex of zo.
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: WouterMarklin op maandag 22 september 2014, 19:38:11
Ga je ook nog een soort van demping aanbrengen? Het dendert nu wel met heel veel kabaal door de kamer  ;)
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op maandag 22 september 2014, 19:45:23
Gelukkig ben ik een beetje doof :). Maar zoals ik Roland al antwoordde, ik ga er nog wel iets onder leggen, tempex of een of ander soort mat die ik ook al ergens gezien heb.
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op woensdag 24 september 2014, 17:10:32
Vandaag weer eens flink in de weer met mijn baan en weer het baanontwerp veranderd. Het hielp ook dat ik vandaag een C2 uitbreidingsset kon ophalen, die had ik op Marktplaats op de kop getikt. Het begint nu aardig in de buurt te komen van iets wat ik goed vind liggen en waar ik me voldoende op kan uitleven met een paar treinen. Ik ben nog aan het stoeien met de opstelsporen aan de rechterkant, ze nemen misschien wel teveel scenery ruimte weg en ik moet nog eens kijken of het aankoppelen van wagons goed werkt ondanks de bogen.

Ik ben wel tevreden met het emplacement in het midden. Er is voldoende ruimte aan de achterkant voor een station met wat omgeving en tussen het emplacement en het paradespoor is nog net voldoende ruimte voor wat landschap ertussen. Het oogt nu veel evenwichtiger. Spoor 1 (het bovenste) en 2 zijn voor het reizigersverkeer, spoor 3 en 4 voor goederentreinen/rangeren. Spoor 3 kan voor beide dienen omdat er een perron komt tussen 1 en 2. Het oogt nu veel evenwichtiger. Meer dan 4 sporen zie ik vanaf, dat geeft een volgepropte indruk.
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,s5hIZHGrNgFrfs720pfR2Y_eP3XoH-rwCaQkYofHKl6Q=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-Sjvppj5/0/O/i-Sjvppj5.jpg)

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sSqYwbh2smn5REGipkSE7CpxurWJDA-_QjjrudffbtyQ=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-rwX8frn/0/O/i-rwX8frn.jpg)

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,s_k7VEaEKIDkZk30in1feIgP3GNMMOHvhHAlSQNyh7NA=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-xFw82Sg/0/O/i-xFw82Sg.jpg)

Verder nog mijn MS2 omgeruild, zie mijn draadje daarover (http://forum.3rail.nl/index.php?topic=52324.msg912430#msg912430).
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Tony op woensdag 24 september 2014, 17:18:58

Dat ziet er goed uit, Ad  :thumbup:

En ook nog mooi plek voor scenery !
Fijn dat je je een andere MS 2 hebt. Alle MFX loc's melden zich sowiso vanzelf aan en anders een adres invoeren.
Doe ik met mijn MS 1 ook, geen enkel probleem. Lang leve WillieS  :P

Grtz Tony
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Roland56 op woensdag 24 september 2014, 18:16:07
Dag Ad,

Vandaag de linoleum in mijn nieuwe treinkamer gelegd. Ik ga straks een foto hiervan op mijn draadje plaatsen maar eerst wilde  ik nog even langs jou draadje passeren.
Ik zag dat jij minder schragen kan gebruiken doordat je een balkje onderaan jou plank hebt gevezen. Inderdaad met 3 schragen per plank wordt het daar wel een oerwoud van schragen. Dus denk ik jou voorbeeld over te nemen. Door er daar een balk aan te bevestigen, ik heb ze nu toch liggen door de afbraak van dat rek, kan de plank in de midden niet doorzakken want in mijn geval komt er ook een dwarsbank aan die staande balken die je op mijn draadje kan zien waar de plank op die kant zal op rusten. Als ik dus op de buitenkant slechts 2 schragen nodig heb in plaats van 3 heb je meer plaats om later eronder te kunnen om bijvoorbeeld elektrische draden te leggen voor de verlichting van huisjes of straatverlichting. Ik zag iemand die dat oplost door zijn draden door boekbinders te laten lopen wat het geheel wat proper houdt. Veel elektronica zal er bij mij niet zijn want ik ben geen techneut. Het enige wat ik kan is de zekeringen laten springen en dan moet ik mezelf daar al heel erg voor inspannen :) . Maar dat idee van een balk aan je plank te bevestigen om schragen uit te sparen en zo meer plaats te creëren vind ik reuze.

Vriendelijke groeten,

Roland
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op woensdag 24 september 2014, 19:15:19
Maar dat idee van een balk aan je plank te bevestigen om schragen uit te sparen en zo meer plaats te creëren vind ik reuze.
Dan kun je het beste mijn mentor Tony bedanken, het was zijn tip en ik ben inderdaad ook heel blij dat ik dat zo gedaan heb.

De bedrading onder mijn tafel (die er ongetwijfeld gaat komen, al was het maar voor de ontkoppelrails) maak ik zo dat ik zo weinig mogelijk onder de tafel hoef te zijn: alle draden naar een aantal connectoren, geen decoders etc. vastgemaakt onder aan de tafel. Boekbinders zijn een mogelijkheid, ik heb nog een rolletje ijzerdraad liggen dat speciaal gemaakt is om bedrading bij elkaar te houden en zelfklevende dingetjes met een oogje waar die binddraden doorheen kunnen. Of een schroefje waar je het draadje omheen draait. Er zijn heel wat mogelijkheden, maar mijn ervaring met zelfgebouwde elektronica is dat je vooral moet zorgen dat de bedrading niet los in de lucht hangt want dan trek je hem een keer kapot.

Ik moet zeggen dat ik die schragen wel een beetje in de gaten houd, ik heb in de bouwmarkt een eenvoudigere uitvoering gezien waar de scharnieren makkelijk los gaan zitten. Ik heb gelukkig een iets steviger versie gekocht, maar toch.
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Roland56 op donderdag 25 september 2014, 14:19:56
Dag Ad,

Ja die schragen daar heb ik ook zo mijn bedenkingen bij. Ze zijn zo gezegd van vuren hout (zeg maar waaiboom hout) Eentje brak al toen ik het open plooide door een noot in het hout en een ander daar zat geen asje doorheen het scharnier. Duidelijk serie werk dus en waarschijnlijk de vrijdag namiddag gemaakt ofwel de maandag voormiddag door iemand die tijdens het weekend ferm de bloemetjes heeft buiten gezet.. Ik heb dat maar verholpen met er een fijn nageltje die er net in past doorheen te duwen. Ze hadden er nog wel schragen van eiken hout maar die waren dan meteen weer stukken duurder vooral als je er een aantal van nodig hebt. Maar goed, eenmaal ze geplaatst zijn hebben die eigenlijk niet verder meer te lijden en sterk zijn ze wel genoeg om een plaat multiplex te houden. Alle schragen die ik heb open geplooid plooi ik dan ook niet meer dicht want die scharnieren spannen nogal en zijn zo om te plooien als je er wat teveel druk op uitoefent.
Omdat ik ook tempex op mijn tafels ga leggen, inderdaad naar een aanbrengen van vriend Tony, en gezien ik nog niet zoveel heb die op stroom moet werken aan verlichting of dergelijke meer, heb ik gedacht voorlopig mijn stroomdraden doorheen de tempex te prikken om ze dan tussen plank en tempex te laten uitkomen. Voor het ogenblik is dat beperkt tot dat stationnetje die ik gemaakt heb samen met een bijgebouwtje. Plaats ik nu nog een lichtje op dat perron dan kom ik aan 3 lampjes die ik samen in serie kan schakelen en dus kan voeden met die 32 VA voeding die ik speciaal bijgekocht heb. Dat zal voorlopig nog niet zo heel veel zijn en het is sowieso de bedoeling om mettertijd het station naar de lange tafel te verhuizen. Dus nu gaten boren zou spijtig zijn want achteraf lijkt die tafel wel op een stuk gatenkaas (Zwitserse gruyère kaas dus :-)) en dat kan de bedoeling niet zijn.

Vriendelijke groeten,

Roland

Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Tony op donderdag 25 september 2014, 14:40:00

Dank voor de complimenten hoor heren, maar ik ben maar een simpele helper ......kwordernogverlegenvan :P

Grtz Tony
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op donderdag 25 september 2014, 19:42:35
Omdat ik ook tempex op mijn tafels ga leggen, inderdaad naar een aanbrengen van vriend Tony, en gezien ik nog niet zoveel heb die op stroom moet werken aan verlichting of dergelijke meer, heb ik gedacht voorlopig mijn stroomdraden doorheen de tempex te prikken om ze dan tussen plank en tempex te laten uitkomen.
Heb ik ook aan zitten denken maar dan krijg je wel draden die aan de voorkant of zijkant uit je tafel komen en je zult dan ook langere draden gaan krijgen.

Dus nu gaten boren zou spijtig zijn want achteraf lijkt die tafel wel op een stuk gatenkaas (Zwitserse gruyère kaas dus :-)) en dat kan de bedoeling niet zijn.
Ik aarzel ook nog om gaten te boren maar toch niet lang meer denk ik. Ik heb gisteren provisorisch elektrische bediening voor een ontkoppelrail gemaakt en ik had toch al bijna een gat geboord. Zoveel gaten zullen het ook weer niet worden en als je er toch tempex overheen legt, maakt het ook niet zoveel uit denk ik, de plaat zal er echt niet merkbaar van verzwakken.
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op zaterdag 27 september 2014, 18:02:20
Vandaag ben ik aan de gang gegaan met het rangeren op de rechter opstelsporen. Dat ging niet altijd goed omdat er twee R2 bogen in zaten (2 x 24224), daarom heb ik vandaag 4 R5 bogen gekocht (24530) en dat lijkt een stuk beter te gaan. Verder kreeg ik gisteren nog een tweede C2 uitbreidingsset binnen zodat ik er wat opstelsporen voor locs bij kon maken. Ik weet nog niet of ik het bovenste spoortje handhaaf. Afgezien van dit rommelen in de marge denk ik dat ik dicht bij een definitief ontwerp ben: ik rijd met plezier op deze baan, ik kan letterlijk alle kanten op, de treinen rijden prachtig op het paradespoor en ook een trein op volle snelheid op het doorgaande spoor in het emplacement is een lust voor mijn oog.
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,s3DsOOVuAvzubz5ewNmH3SPRlglxU3U-fiYjAg59FCZU=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-V237gMj/0/O/i-V237gMj.jpg)

Ik ga nu zo langzamerhand denken aan het maken van bedrading voor de ontkoppelrails en de wisselaandrijvingen want die komen er zeker. Ik weet nog niet of ik geautomatiseerd wil gaan rijden, dus ik ben erover aan het nadenken of ik als voorbereiding alvast voorzieningen voor bezetmelders aanbreng, d.w.z. de railstaafisolatie en de bedrading. Als voeding voor de magneetartikelen en verlichting gebruik ik waarschijnlijk een oude laptop-voeding van 20 V en maar liefst 8 A en dan verlaag ik de spanning naar 15 V met een aantal driepoot stabilisatoren. Ik ga eerst eens 1 wisselaandrijving kopen om te experimenteren met het kortsluiten van de eindschakelaars, moet ik wel iets bedenken voor de pulssturing. Of ik ga toch, eigenwijs als ik ben, eens proberen of een terugslagdiode het onheil van de ingebrande eindschakelaars weet te voorkomen, dan hoef ik geen pulssturing toe te passen en heb ik terugmelding over de stand van de wissel.

En verdraaid, eindelijk heb ik ontdekt waarom de achterste Telex-koppeling van de BR 86 (omgebouwde 3096) zo slecht werkte: hij is hartstikke magnetisch zodat de wagon eraan blijft plakken en pas na een tijdje loskomt. Ook kwam het heveltje niet hoog genoeg, een beetje verbuigen en dat was opgelost. Nu nog de koppeling demagnetiseren, inclusief de koppelingen van een paar wagons want die plakken inmiddels ook :(. Ik had het al geprobeerd met een demagnetiseur voor cassettedeck koppen maar die is blijkbaar niet sterk genoeg. Dat wordt rommelen in de oude bak met trafo's en een pittige spoel maken waarop ik dan wisselspanning zet.
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Roland56 op maandag 29 september 2014, 12:15:43
Dag Ad,

Citaat
Heb ik ook aan zitten denken maar dan krijg je wel draden die aan de voorkant of zijkant uit je tafel komen en je zult dan ook langere draden gaan krijgen.

Ja dat klopt maar als je kijkt naar mijn tafel dan kan ik dat verdoezelen door bijvoorbeeld mijn stroomdraad er langs de muur te laten uitkomen en daar staat dan mijn tafeltje waar de bediening op komt en vanwaar de stroom toch moet komen. Voorlopig zou ik lichtjes willen hangen binnenin dat stationnetje, het bijgebouwtje en een perronlicht. Zo kom ik aan 3 lichtjes voor mijn 16 volt voeding van die witte 32VA trafo die ik kocht. Tussen het perfex blad en het tafelblad kan ik later altijd de voedingsdraad gewoon doorverbinden naar een volgend lichtpunt en dan ziet het ook geen een. Als later mijn treinbaan later volledig is moet ik dan wel gaatjes gaan boren om mijn stroomdraden onder de tafel te brengen maar dan moet er ook niks meer veranderen eenmaal de baan volledig is.
Neen door enkele kleine gaatjes in jou plank te boren zal die nu niet onmiddellijk aan sterkte verliezen maar ik wil van mijn planken geen zeef maken ;). Ik zag dat de draadjes die uit die verlichtingspaaltjes komen bijzonder fijn zijn.

Grts,
Roland

Titel: Rundhausen - demping en hoogte
Bericht door: addieleman op woensdag 08 oktober 2014, 16:19:53
Deze week weer eens de draad van het bouwen opgepakt. Maandagavond tempex op de tafel gelegd en meteen besloten om dat vast te plakken met Bison montagekit. Gister bekroop mij de gedachte dat die tempex een hoop troep gaat geven en er niet zo fraai meer gaat uitzien als je een aantal keren de rand van de tafel aanraakt, vandaar dat ik meteen deklatjes heb aangebracht. Het aanzicht knapt er ook behoorlijk van op.

En vandaag heb ik pijlers gezaagd en de baan uitgebreid met een extra verbinding aan de voorkant, op hoogte. De keerlus links moet dan ook op hoogte.
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sI9zwzapxUmZG2rgVayhHj8cDanb5N6IlN_tNmT2FCzM=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-6XdnDMN/0/O/i-6XdnDMN.jpg)

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sDpRJtrKA4CQ_b_qEW8eNF5glHZRto1FjPQunhrf-ToI=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-8jxTbh2/0/O/i-8jxTbh2.jpg)

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sPOqMt3_ZnQZQbHmarxwK1I2oS1SoLpkoNVWi0ND7Mgg=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-KGrZ9h2/0/O/i-KGrZ9h2.jpg)

Aan de rechterkant kom ik uit op een stijgingspercentage van 4,2 % omdat ik de wissel niet in het stijgende gedeelte wil hebben. Aan de linkerkant is dat onmogelijk zodat daar twee wissels op een helling voorkomen. De meegebogen wissel in de keerlus links ligt vlak, de wissel links is geheld omdat daar alle sporen stijgen (of dalen). Mijn V 80 (MM2 decoder) spurt de 4,2 % helling af, de andere locs houden zich in, de lastregeling van de mLD decoder is blijkbaar veel effectiever; ik heb nog niets aan instellingen veranderd. Voornaamste probleem is het losschieten van koppelingen, vooral van de BR 78 met oude halve Relex-koppelingen en ietsjes minder de BR 86 met oude Telex-koppelingen. Afstellen van de koppelingen hielp niet altijd. Het treedt vooral op bij de wissels vlak voor of in de helling. Het lijkt erop dat de combinatie van hellingveranderingen rond de wissels en de hoogteverschilletjes op de wissels het probleem zijn. De V 80 en zijn wagons met kortkoppelingen hebben er geen last van. Elke railovergang is ondersteund met een pijler, en de gebogen wissel heeft er nog 1 extra in het midden, maar desondanks buigen de rails toch wel iets teveel door naar mijn smaak. Bij een permanente oplossing zullen de rails extra ondersteund moeten worden, met multiplex van 5 mm denk ik zo.

Het wordt wel een beetje vol zo en het hoogtespoor in het midden beneemt het zicht op het stationsemplacent en het paradespoor, en dan heb ik nog niets aan scenery gedaan. Ik wist dat wel uit het baanplan, maar ik wou het in het echt zien om te weten of het goed oogt. Bij automatisch rijden heb je natuurlijk minimaal 1 extra blok met deze uitbreiding. Ik kijk het eens een week of wat aan.
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Tony op woensdag 08 oktober 2014, 19:24:20

Benieuwd wat je er over een week van vindt, Ad !

Grtz Tony
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op vrijdag 10 oktober 2014, 12:12:03
Benieuwd wat je er over een week van vindt, Ad!
Ik heb het extra spoor gisteravond alweer afgebroken. Het bood niet zoveel extra eigenlijk qua rijmogelijkheden, ik gebruikte het gewoon niet bij het rijden (wat ik nogal eens doe, daarvoor heb ik een baan!). Die helling van 4,2 % is ook eigenlijk teveel, vooral de V 80 had er hoorbaar en zichtbaar moeite mee, en de treinen oogden gewoon niet zo mooi op dat stuk. En dan kon ik ook nog met geen mogelijkheid bedenken wat ik daar voor landschap zou aanbrengen. De baan is duidelijk te klein voor dit soort fratsen.

Kortom: weg ermee! Ik ben nu aan het nadenken en uitzoeken wat ik wil gaan doen met de bediening van de baan. Wissels elektrisch of niet? Meteen CS2 met decoders kopen of de wissels met schakelaars bedienen? Secties aanbrengen met bedrading voor bezetmelders? Kortom, heel wat te bestuderen de komende tijd. En ik wil ook een begin maken met het landschap (mijn NL vertaling voor scenery), eerst op plekken waar ik weinig werk verwacht aan de rails.
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op zaterdag 11 oktober 2014, 16:18:30
De afgelopen dagen liep ik rond met een dilemma: wat eerst doen, het landschap of de techniek van de baan? Ik zie er tegenop om het alreeds gemaakte landschap kapot te maken als ik later met de techniek aan de gang ga, zoals wisselaandrijvingen inbouwen, bedrading voor bezetmelders enzovoort. Van de andere kant is dat witte tempex natuurlijk geen gezicht. Ik ga toch maar eerst met de techniek aan de slag en ik koop misschien de volgende keer in Houten een stel groene matten zodat de baan wat beter oogt, dan kan ik daar best een station en een paar andere gebouwen op zetten om het een beetje sfeer te geven zonder dat ik dingen beschadig bij het loshalen van de rails.

Ik begin met de wisselbediening. Afgelopen keer in Houten heb ik een bochtwissel gekocht met 74490 aandrijving, de oude dus zonder varistor. Die bochtwissel was nodig voor het extra spoor dat ik inmiddels weer afgebroken heb, met de aandrijving wilde ik gaan bekijken of ik de eindschakelaars eruit zou kunnen wippen en daarna nog een werkende wissel over zou houden :). Solderen is voor mij geen probleem, maar enigszins gevoelige mechanica uit elkaar halen wil nog wel eens op een fiasco uitdraaien.

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sQgDVCdx7IFtu4kwOhyky4YIG8D4WuOIjsjj5JqTZNKM=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-D8pJpHz/0/O/i-D8pJpHz.jpg)
En het is gelukt! De klus viel me erg mee. Het openhalen van de behuizing betekende alleen maar 3 lipjes omhoog zetten, dat zijn de onderste 3 op de foto, je ziet dat er wat verf vanaf is. Het verwijderen van de 2 eindschakelaars en het aanbrengen van een draadbrugje was ook eenvoudig. Als testje heb ik daarna de spoelen ongeveer 1 s bekrachtigd en daar worden ze al behoorlijk warm van, maar een beveiliging met 1 s afschakeltijd lijkt mij wel OK als extra bovenop de pulssturing die ik van plan ben te maken. Die beveiliging ga ik maken volgens de tip van huub (http://forum.3rail.nl/index.php?topic=52180.msg909859#msg909859). En nu maar eens op zoek naar een stelletje wisselaandrijvingen met een leuk prijsje...
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Shaggy op zaterdag 11 oktober 2014, 18:06:19
Mooie vorderingen Ad. Zelf ben ik er nog niet aan toe, maar ik vraag mijzelf al enige tijd af hoe ik inderdaad de wissels zou willen gaan bedienen.

En mooi om te zien, maar treurig tegelijk dat het gebeuren moet, dat je al voorbereidingen treft met de wisselaandrijving. We blijven je volgen.
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Tony op zondag 12 oktober 2014, 09:31:36

Hoi Ad !

Knap gedaan met die wissel ! Doe ik je zeker niet na, ik heb helemaal niks met soldeerbouten, dat gaat bijna altijd mis hier.
Toch weer een tip voor je. In plaats van grasmatten....acrylverf (action is goedkoop) ; wit, zwart, bruin en lichtgroen.
Je kunt zo grijs voor wegen maken (veel wit weinig zwart) en het bruin en groen kun je er lichter of donkerder mee maken.
Het groen kun je weer mengen met water en houtlijm en licht (of meer) bestrooien met graspoeders. (met een klein theezeefje).
Zo blijft je ondergrond mooi (tamelijk) vlak en zit je niet met papieren grasmatranden. Zo krijg je een basis waar je eindeloos verder op kunt werken. Je kunt dan nog makkelijk veranderen, je kunt het strooispul zelfs weer weg schuren als het moet.

Met een beetje flinke (platte) kwast (kwasten sets voor een actionprijs :P) ziet je tafel er  in een avond heel anders uit.
Twijfel je met grijs (huizen.e.d.) of groen op plaatsen, eerst grijs maken, je kunt het altijd nog groen maken en bestrooien.

Tip 2 Poot je bomen denk aan bomenrijen, losse grote mooie bomen, Maak je groepjes; doe het met een oneven aantal 3,5 7

Zo'n boogwissel is trouwens altijd handig, je kunt er een aftakking naar verdere uitbreiding mee maken tzt.

Ik hoop dat je er wat mee kunt....grtz  Tony
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op zondag 12 oktober 2014, 10:24:41
Dat geeft deze burger moed, Tony! Ik had als de beginnelingste aller beginnelingen op scenery gebied eigenlijk geen idee hoe ik dat moet aanpakken en met deze tips zie ik mezelf wel aan de slag gaan, ik kan dat uitproberen op kleine stukjes en kijken hoe het gaat. Het is prijstechnisch waarschijnlijk ook heel wat voordeliger dan zo'n 6 m2 fatsoenlijke grasmatten kopen. Die boogwissel komt nog wel een keer van pas, voorlopig ligt hij met aandrijving en al bij mijn werktafel voor verdere experimenten. Bedankt weer!
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op maandag 13 oktober 2014, 22:50:02
Als voorbereiding op het aanpassen en inbouwen van wisselaandrijvingen heb ik een testschakelingetje in elkaar gezet. Na enig nadenken ook maar in een kastje gebouwd want anders gaat er een keer wat mis. Ik heb mijn eigen snelheidsrecord "schakeling in kastje bouwen" verpletterd, het printje zat er in een half uurtje in. Met dit ding wordt de wissel gepulst aangestuurd met een pulsduur van ongeveer 70 ms. Mijn wissel werkte ook nog bij 20 ms of daaromtrent, dus er zit flink wat marge in. Een beveiliging tegen doorslaan van de schakeltransistor zit er niet in, later in het filmpje zie je twee extra gele LEDs die kort opflikkeren bij het omzetten van de wissel. Als die continu gaan branden moet je de zaak als de wiedeweerga uitschakelen!

De schakeling doet het op zich prima maar ik zie er mezelf toch niet zo'n stuk of 16 daarvan in elkaar zetten. Het kost wel het een en ander aan materiaal en het is vooral een heleboel werk, terwijl ik eigenlijk wel bijna zeker weet dat ik een keer een centrale als een CS2 ga kopen. Ik heb vandaag ook al eens uitgebreider naar een Digikeijs DR4018 decoder zitten kijken en met twee daarvan op mijn MS2 zou het ook moeten gaan en je kunt er zelfs rijwegen mee instellen, als ik alles goed begrepen heb. Alleen het bedieningsgemak lijkt me niet geweldig met een MS2, omschakelen van rijden naar wisselbediening kost nogal wat tijd denk ik zo. Enfin, eerst zijn de wisselaandrijvingen aan de beurt, ik heb nog wel wat werk om de eindschakelaars eruit te halen en de bedrading ervoor onder de tafel aan te leggen.

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sGMza3LTKvzdD4y3-a2wKYeY9hk0zkjiqVlHdC2DzrIE=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-K7kbj22/0/O/i-K7kbj22.jpg)

Klik op de foto hieronder om de video te kunnen starten.
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sWv5L6D8cyWtCDsN1gX4blvC8SQygOooJfHIo7kGbCA4=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-VLR46J4/0/L/i-VLR46J4-L.jpg) (http://addieleman.smugmug.com/Other/Various/n-N7Nvg/i-VLR46J4/A)

Het schema voor de liefhebbers. De keuze van de componenten werd sterk bepaald door waar ik veel van had liggen :). Die Japanse 2SC734 kun je vervangen door bijna elke andere NPN klein-signaal transistor. Jeugdsentiment: in Elektuur noemden ze dat vroeger een TUN (Transistor NPN Universeel).
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sTyyqTIJL6ibp5UKRpeJHoi65QHkmP8J81KCtaZ01gGI=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-2M8jp5t/0/O/i-2M8jp5t.jpg)
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op dinsdag 14 oktober 2014, 23:41:11
Vanavond lagen er 12 wisselaandrijvingen klaar, dus vanavond bezig geweest met het eruit slopen van de eindschakelaars. Van een mede-forumlid heb ik er 7 overgenomen en die waren al aangepast en nog voorzien van adereindhulzen ook, dus dat schoot lekker op. De andere 5 heb ik aangepast. Verder heb ik een 16 V voeding gehaald voor de wissels, ontkoppelrails, verlichting en wat dies meer zij. Die voeding kostte ? 45 en dat vond ik niet te duur voor een 6 A voeding bij 16 V (instelbaar). Via Marktplaats heb ik ook nog wissellantaarns te pakken gekregen, dat vind ik wel heel erg sfeervol op een modelbaan.

Morgen aan de slag met het inbouwen van de wisselaandrijvingen en daarna de bedrading onder de tafel, daar gaan heel wat uurtjes in zitten denk ik.

Weet er iemand trouwens een goede manier om een gat in tempex te maken? Gewoon boren geeft een ongelooflijke hoeveelheid troep. Ik heb met een hete soldeerbout een paar proefgaten gemaakt en dat gaat wel goed, maar ik heb nu nog een rare smaak in mijn mond :O.
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: ceess op woensdag 15 oktober 2014, 12:41:36
Hallo Ad,
Ik maak gebruik van een ronde staaf van messing. Aan een zijde heb ik er een punt aan gemaakt en aan de andere zijde een gat. Draadje(s) door het gat en dan het messing staafje door de tempex heen duwen / trekken. Zelf werk ik met sturador dat gaat vrij gemakkelijk. Met piepschuim zou dat ook moeten lukken, anders misschien even verwarmen.
Suc6
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Roland56 op woensdag 15 oktober 2014, 14:07:51
Dag Ad,

Dat ziet er indrukwekkend uit. Alleen niets voor mij op dat gebied kan ik niet volgen.
Ik houdt het dus simpel want ik ben geen techneut.  :(.
Ik denk wel deze pagina's (http://www.linetec.nl/electronics/leds/led_1.html) eens verder te bestuderen om met led lampjes te kunnen werken, de wet van Ohm is mij bekend maar daarvoor heb ik dan weer een gelijkstroom trafo nodig want mijn witte32VA trafo levert natuurlijk wisselstroom. Er een gelijkrichter tussen plaatsen zou nog wel lukken maar ga ik niet doen. Dus tijd brengt raad zegt men.
Daarom ook dat ik mijn station dichtbij heb gehouden heb zodat ik mijn wissels met de hand kan bedienen. Mijn dokter raad mij aan om meer te bewegen dus loop ik van de ene naar de andere wissel ;)
Ik denk mij meer met landschap (Jou Nederlandstalige vertaling voor scenery :-) ) te gaan bezig houden maar dat zal wel heel langzaam gaan. Ja tegenwoordig moet je alles in het Engels kunnen noemen anders is het niet meer schoon..., ik noem een koe ook nog altijd een koe.
Zo'n groot open terrein bekleden neemt wel wat tijd en geld in beslag.
Ik zag dat je het over zo'n groene grasmatten had. Zoals je op mijn draadje kan zien ligt er een op de korte tafel. Ik heb er nog eentje waarvan ik dacht te gaan gebruiken op mijn lange tafel maar ik heb het terug verwijderd. Ik kan het nog altijd in stukken knippen om hier en daar wat aan te brengen maar inderdaad, die dingen kosten nogal wat. Hetgeen je op mijn korte tafel ziet liggen kostte 30? voor een stuk van 2,60  1,50 meter. Als ik daarmee  Acrylverf van Action is inderdaad goedkoper zoals Tony je verteld. En bevalt de kleur je niet kan je ze nog altijd opnieuw met een andere kleur overschilderen.

Groeten,

Roland
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Hans V200.0 op woensdag 15 oktober 2014, 14:25:24
Hoi Ad,

Als jou platen ook ongeveer uit de platen bestaan die in deze video zitten, dan kan je ook met een kruiskopschroevendraaier werken.

Zie hier de film:

http://www.youtube.com/watch?v=919ly6PTQlo

M.v.g.

Hans V200.0
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Tony op woensdag 15 oktober 2014, 15:24:44

Hoi Ad !

Gewoon een ouderwetse priem, liefst een met een vierkante punt. Prikken en draaien, totdat je op/in het hout zit, daarna een boortje en een gaatje in het hout maken. Grotere gaten maak ik met een cuttermesje.

Succes...grtz Tony
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Roland56 op woensdag 15 oktober 2014, 15:47:14
Hallo Ad,

Ja die vraag heb ik mij ook al gesteld vooral om lichtjes in gebouwen te krijgen. Je haalt een stroomdraad door de plank én de perfex en zet er je gebouw er bovenop zo zie je de aansluiting niet maar hoe maak je nu een gaatje in die plank zodat je de perfex niet teveel schendt? Daar waar het kan neem ik die perfex even weg en boor een gat in de plank maar ik vrees dat mijn  systeem niet zal blijven werken eenmaal ik heen perfex plaat moet opheffen waar ook rails op liggen. Eens zien of dat systeem me de priem werkt. Je moet dan wel een boortje hebben dat lang genoeg is zodat de kop van je boormachine niet in de perfex gaat draaien.

@ Hans: ik heb van dit filmpje wel wat geleerd over ballasten. Ik had gedacht mijn ballast eerst met de lijm te mengen en daarna uit te strooien maar ik zie hier dat men eerst strooit en er dan pas afgelengde houtlijm over verdeeld. De vraag is "wat is nu best?" Deze zoals in het filmpje zeker???

Grts,

Roland
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op woensdag 15 oktober 2014, 16:34:18
@Allen, bedankt voor de tips over gaten maken in piepschuim. De koude methodes bevallen mij niet bijzonder goed tot nu toe. Ik heb vanmorgen een experimentje gedaan met een trafo om een lagere spanning op mijn oude soldeerbout te zetten. Nog een beetje minder spanning en ik heb de goede temperatuur denk ik. Wordt vervolgd.

@Roland, tja, ik kijk weer mijn ogen uit wat mensen hier allemaal kunnen en doen met landschap. En dan heb ik het nog niet eens over de echte kanjers die bijvoorbeeld wissels van servo-aansturingen voorzien, dat is mij echt te machtig.

Het is vandaag een dag van allemaal nieuwe spullen in huis. Vanmorgen kwamen de wissellantaarns binnen en, minstens zo opwindend, ik heb een CS2 gekocht! :D Mijn vrouw gaf gisteravond het laatste zetje: "Als je al weet dat je hem wilt hebben, dan koop je hem toch gewoon?! Geven we je die voor Sinterklaas." Ik wist al dat de winkel in mijn buurt er eentje uit een startset te koop had en die is het geworden. Ik durfde toch niet goed zo'n ding op Marktplaats te kopen i.v.m. de garantie, ook al worden ze daar goedkoper aangeboden. Meteen ook 2 Digikeijs DR4018 decoders erbij voor de wissels en de ontkoppelrails.

Dus de bouw van de baan stagneerde, ik heb natuurlijk een aantal uren met de CS2 zitten spelen. Ik weet nog geen 10 % van wat er allemaal mee kan, maar ik ben er zeer mee verguld. En nu weer verder met de baanbouw, eerst een piepschuimgatenmaker regelen en dan de wissels van aandrijvingen en lantaarns voorzien. Het is nog steeds mijn belofte aan mezelf om alleen maar draden onder de baan te hebben, alle bedrading mondt uit in connectoren en de elektronica (voeding, decoders, eigenbouw printjes etc.) komt op een plank die onder de tafel komt te liggen. De connectoren zorgen ervoor dat ik de elektronica eenvoudig onder de tafel uit kan halen om eraan te werken en testen. Ik weet uit ervaring hoe prettig het is om niet eerst van alles los te hoeven schroeven of solderen om ergens aan te kunnen werken en ook om geen loshangende draden te hebben.

Foto's volgen nog wel een keer, nu even geen zin in.
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: pn235 op woensdag 15 oktober 2014, 17:50:52
Dag Ad,

Jouw berichtjes heb ik met plezier gelezen. En die vrouw van jou is een kanjer! :thumbup:

Veel succes met je baan. Ik blijf je volgen.

Groet,


Marco
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: ceess op woensdag 15 oktober 2014, 19:40:50
Ad, nog even een toevoeging op mijn vorige berichtje
Ik maak gebruik van een ronde staaf van messing. Aan een zijde heb ik er een punt aan gemaakt en aan de andere zijde een gat.
Die messingstaaf is eigenlijk een holle pijp.
Daarmee kom ik prima door het styrodur, dus ook door piepschuim. (zie mijn pijp als een soortpriem :) )
Uiteraard moet ook ik op die plaatsen waar hout onder de styrodur zit, daar doorheen boren.
Voordeel van mijn pijpje (met het oog aan de andere kant) is dat als je daar de draad doorheen doet je die erg gemakkelijk door het gat krijgt.
Suc6  ;)
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op woensdag 15 oktober 2014, 23:17:49
De oplossing voor het maken van gaten in piepschuim: een appelboor. Ik heb er een bij Blokker gekocht, de kartels eraf gevijld en met een slijpsteentje op de Dremel en een halfronde vijl de rand scherp gemaakt (Dremel ging tijdens dat werk stuk). De gaten zijn natuurlijk behoorlijk groot, maar dat wilde ik ook. De gaten vallen onder de wissels en rails en door dat piepschuimgat kan ik dan makkelijk een 8 mm gat in het multiplex van de tafel boren. Grotere gaten zijn gewoon handiger om draden doorheen te steken.

Vervolgens aan de slag met een wissel. De aandrijving inbouwen is een fluitje van een cent, maar zo'n wissellantaarn is andere koek. Voordat ik in de gaten had hoe het moest, was het minieme lichtgeleidertje al weggesprongen en na een half uur vruchteloos zoeken moest ik de tweede gebruiken. Ik vond het resultaat ook een beetje tegenvallen: er komt vals licht onder uit de lantaarn en het oranje licht vind ik nou ook niet je dat. Ik vond de lantaarns op de M wissels veel mooier ook al waren ze dan misschien wat aan de grote kant.

Morgen ga ik toch eerst maar eens die ene geëlektrificeerde wissel aansluiten op de Digikeijs DR4018 decoder en proberen of ik alles aan de gang krijg. Stel je voor dat ik eerst 11 wissels met bedrading en al monteer om er dan achter te komen dat het anders moet!

Lessen geleerd? Jazeker!
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: ceess op woensdag 15 oktober 2014, 23:40:06
Een appelboor Ad, die zal ik onthouden, goed  :idea:

Een tip ivm het wegspringen van kleine "dingen", als je iets (kleins) in of uit elkaar moet halen. Stop het in een plastic zak en werk door de opening heen.
Als het dan wegspringt of schiet dan .........

suc6  ;) blijf je volgen
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Tony op donderdag 16 oktober 2014, 10:49:14

He Ad !

Da's leuk, nou leer ik weer wat van jou  :thumbup:
Geen houtboor maar een appelboor....
Tja, tempex heeft voor- en nadelen.

Grtz Tony
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Roland56 op donderdag 16 oktober 2014, 11:11:53
Hoi Ad,

Ja heb dat ook al voor gehad tijdens de modelbouw. Sommige stukjes zijn zodanig klein dat je ze met je vingers niet kan beetnemen. Dus dan maar met een pincetje maar als ze dan per toeval wegspatten kan je ze gaan zoeken maar vinden doe je toch niet meer, dat spat meestal nogal ver weg. Ik probeer zoveel mogelijk over de werktafel te blijven maar toch gebeurt het wel eens. Meestal heb ik ze tot nu toe kunnen terugvinden. Misschien binnen in een rechtopstaande schoendoos werken, kunnen ze zo ver niet wegspringen. Proberen doet mee ;)

Grts,

Roland
Titel: Rundhausen EQU
Bericht door: addieleman op zaterdag 18 oktober 2014, 01:11:08
... ofwel Extremely Quick Update. Plank bedraad met decoder en voeding en ... het werkt! Er gaat een LED eventjes aan op de uitgang, voor nu ben ik daar heel blij mee. :D
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Haradigi op zaterdag 18 oktober 2014, 10:01:42
Hi Ad,

Volg je draadje en begrijp dat je platen gebruikt om het een en ander uit te proberen en te testen.
Maar wordt je definitieve baan op een plaat gemonteerd of ga je je baan als een open constructie maken ?

groet
Harald
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op zaterdag 18 oktober 2014, 11:04:09
Hey Harald, de familie ligt nog te slapen en dan zou het een beetje asociaal zijn om met boren, schroevendraaiders en zo in de weer te gaan, dus ik had wel even tijd om wat foto's te maken.

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,snmIEAco-9VrLsuQkM4rQAvhg8T-G76bzuLdvpzRWVhA=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-JfnJ2q3/0/O/i-JfnJ2q3.jpg)
Hier zit de elektronica-plank onder de tafel. Ik heb een vaste, platte tafel bekleed met tempex dus die is al af :) en waarschijnlijk heel wat eenvoudiger dan de jouwe. Geen niveauverschillen, geen bergen (tenminste nog niet). De plaat kan dus gewoon tussen het frame liggen en ik zet hem simpelweg met een schroef vast om te zorgen dat de zaak niet naar beneden kukelt.

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,s3RZ_pbNxyMnrO2ChYGkwWzJvxo271C79gPy2lB6h2B0=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-z8CLxsR/0/O/i-z8CLxsR.jpg)
De plank uit het frame naar voren geschoven. Je moet hem een beetje optillen bij het schuiven omdat er onderop wat tie-wraps lopen om de voeding vast te zetten. De voeding is vrij laag dus het past allemaal net, ik kan zelfs nog kroonsteentjes monteren onder aan de tafel.

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,syqDDEZ0PXY51TRRAIDbwpnSBdqW5GOIrLqEynQFAabY=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-VVgQGH6/0/O/i-VVgQGH6.jpg)
Alles is nu nog provisorisch bedraad om te testen. Links vooraan zit de baanconnector, straks loopt die draad naar een kroonsteen onder de tafel van waaruit de ringleiding wordt gemaakt. Daar zit natuurlijk de rijspanning en ook de accessoire-voeding voor licht en zo. Achterin zie je die accessoire-voeding. Midvoor zit de connector voor de CS2 aansluiting. Straks komt rechtsvoor een connector, of misschien wel twee, waarop de decoder-uitgangen worden aangesloten. Connectoren loshalen en ik kan de plank meenemen naar mijn werktafel en ik kan er aan de voorkant met mijn universeelmeter of scoop bij om te kunnen foutzoeken. Misschien moet ik nog trekontlasting maken voor de CS2 connector, zie ik wel.

Pfoe, gelukkig heb ik zitten nadenken en testen voordat ik alle wissels ging bedraden. Ik was van plan om alle gele draden van de wisselaandrijvingen aan elkaar te hangen en die aan de +16 V (accessoire-voeding) te hangen maar dat gaat dus niet: de decoder heeft per wissel aansluitingen voor de gele draad en die zijn niet rechtstreeks gekoppeld aan de voeding. Logisch natuurlijk want er zit een gelijkrichter in de decoder tussen voeding en uitgangen; er zitten volgens mij twee decoders in de DR4018 want de twee blokken van vier uitgangen hebben elk een galvanische koppeling tussen de C (Common) aansluitingen maar niet tussen de twee blokken.

Ik moet dus de wissels anders gaan bedraden, ook de gele draden worden per wissel apart bedraad. Je krijgt zo natuurlijk veel meer bedrading dan wanneer je de decoder onder de tafel schroeft vlak bij de wissels, maar dat gaat dus niet gebeuren. Ik vertik het domweg om onder de tafel te moeten gaan liggen om te gaan meten aan een decoder of zoiets. En solderen vind ik prima, maar wel aan een werktafel, niet in rare houdingen. Het enige wat ik onder tafel wil doen is draden trekken en ze in kroonstenen schroeven. Ik kan dan aan de voorkant van de plank meten of er contact is met de wisselspoelen en alle problemen verder op de plank meten en oplossen. O ja, en Märklin-bruin voor de 0? Dacht het niet, de halve wereld gebruikt daarvoor zwart dus ik ook.

Mocht het ooit nodig zijn dan kan ik nog meer van die planken op andere plaatsen onder de tafel aanbrengen. Ik ben nu wel blij dat ik een relatief kleine baan heb, dat bedraden is nu al een hele klus. In mijn elektronica zelfbouwprojecten was ik niet gewend om zo vaak hetzelfde te moeten doen zoals bijvoorbeeld voor 11 wissels. Er gaat sowieso veel materiaal in zitten wat ik meestal niet heb liggen in die hoeveelheden. Gelukkig heb ik nog wel een enorme voorraad blauw, geel en rood draad dus dat scheelt al behoorlijk in de kosten.
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: WouterMarklin op zaterdag 18 oktober 2014, 11:53:29
Zo'n CS2 bij je baan ziet er toch weer machtig mooi uit naast je baan :D
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op zaterdag 18 oktober 2014, 13:23:38
Dacht het wel  :D
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op zaterdag 18 oktober 2014, 22:50:17
In een ander draadje (http://forum.3rail.nl/index.php?topic=52722.msg918022#msg918022) stelde ik de vraag of het een goed idee is om het programmeerspoor in de baan op te nemen. Een paar mensen vinden van wel en hun tips heb ik opgevolgd bij het ontwerp van de elektronica. Die is inmiddels af, de beide decoders schakelen de wissels zoals ik bedoel. Het programmeren van de decoders was inderdaad zo simpel als iedereen het voorstelt, het ging van een leien dakje. Het viel me op dat de CS2 een minimale impulstijd van 200 ms hanteert, terwijl ik die liever korter zou instellen, 100 ms of zo. Enfin, de wissel blijft het doen, het zal wel goed zijn.

Het is wel kicken om te zien hoe dat gaat met een CS2, schakelen met het keyboard of in de lay-out of de actie opnemen in een rijweg. Ik vind het programmeren van de CS2 bijna kinderlijk eenvoudig, klasse.

Morgen wordt er niet aan de baan gewerkt, we gaan naar 175 jaar spoor in Amersfoort. Ik ga de bedrading van de baan in een paar fasen doen zodat de baan tussendoor bruikbaar blijft, terwijl steeds meer wissels elektrisch bedienbaar worden. Ik heb nu behoorlijk last van een goed humeur :).
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Degeluidsman op zondag 19 oktober 2014, 08:11:36
Hoi Ad,

De bekrachtingstijd van een wissel is standaard 250ms.
Dat werkt hier al jaren probleemloos, ook ik heb de eindschakelaars uit mijn aandrijvingen gesoldeerd.


Mvg,

Peter Degeluidsman.
Titel: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op dinsdag 21 oktober 2014, 22:58:21
Kleine update weer. De afgelopen dagen ben ik bezig geweest met de bedrading voor de wissels. Ik zag een beetje op tegen het monteren van de wissellantaarns na mijn vorige ervaring maar dat viel erg mee. Ik had toen een lichtgeleidertje kwijt gemaakt maar gelukkig heb je die niet nodig voor een engelse wissel dus uiteindelijk blijf ik niet met een onbruikbaar setje zitten. Wel een afknapper, ook letterlijk: bij twee wissels braken de bevestigingspaaltjes af bij het aanbrengen van de aandrijving. Die twee kwamen uit een C2 uitbreidingsset die ik via Marktplaats gekocht had. Tja, pech. Morgen een nieuwe wissel halen dan kan ik weer verder.

Gaat lekker, ergens de komende week denk ik dat mijn wissels vrolijk klikken bij het aantippen van een rijweg op de CS2. En de baan is steeds berijdbaar gebleven, dat vind ik wel heel prettig. Ik zou het nooit maanden kunnen uithouden zonder te rijden, zoals sommigen dat doen, erg knap vind ik dat.
Titel: Rundhausen: draad, draad en nog eens draad
Bericht door: addieleman op donderdag 23 oktober 2014, 00:00:33
Woensdag is mijn vrije dag en die heb ik besteed aan het verder bedraden van de elektrische wissels, ontkoppelrails, ringleiding (groot woord voor een paar te maken aftakkingen) en het programmeerspoor. Hieronder een impressie van toen alles nog los hing, sinds een uur of wat zijn de draden op de centrale plek (elektronica) aan de tafel gemaakt en de baan is weer in bedrijf. Een wissel is al aangesloten, en ook een ontkoppelrail. Die ontkoppelrail doet wel apart op de CS2, nog eens verder naar kijken. De komende dagen ga ik de zaak verder afmonteren, ik kan nu wissel voor wissel doen zonder dat ik bij de elektronica-plank hoef te zijn. Als ik tenminste geen fouten gemaakt heb...

Ik moet ongeveer 100 keer mijn hoofd gestoten hebben, gelukkig allemaal zachtjes omdat ik voorzichtig doe, maar prettig is anders. Ik kan wel goed in kleermakerszit eronder als er niets onder het tafelblad zit, maar de balken zitten onhandig laag. Als ik nog eens een keer veel onder de tafel moet zijn, ga ik misschien Ikea poten van 90 cm eronder zetten, dan heb ik wat meer hoofdruimte.

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,suoj8N-cQ648OICxMss1RC7oOi7FwYdU7QObkUW3mdKk=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-ssB7CWG/0/O/i-ssB7CWG.jpg)

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,szq_U3EJTAZtPLKdIxh1lWPQlBEJ1IoHSiwfBDgwyiZI=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-m5CZSx9/0/O/i-m5CZSx9.jpg)

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sfLF1WUxZ5nB5C6vLuGPdwtDs0J_i3EsL4pAcVT6ilBo=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-GmKjZCj/0/O/i-GmKjZCj.jpg)
Titel: Rundhausen tegenvaller
Bericht door: addieleman op vrijdag 24 oktober 2014, 00:13:53
Vanavond 6 wissels aangesloten, werkte allemaal prima, programmeerspoor aangesloten, werkt ook goed. Ik heb het zelfs gewaagd 2 mfx decoders te updaten en dat ging nog ook.

Afknapper: bij het rijden kreeg ik ineens een dijk van een ontsporing. Bleek een van de 4 wisseltongen van de engelse wissel niet helemaal goed rechtuit te komen. Bah.
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Yeoman op vrijdag 24 oktober 2014, 15:03:07
Hoi Ad,

De Engelse wissels zijn altijd lastig.
Je moet ervoor zorgen dat ze goed recht liggen en geen draadjes zitten aan de onderzijde die het mechaniek in de weg kunnen zitten.
Het hendeltje eraf halen helpt ook nog eens.
Ik heb ook dat sommige (kleine) locs stil blijven staan op de wissel bij langzaam rijden, maar dat doen ze alleen in de rechtuit stand, bij afbuigen rijden ze wel door.

Groeten,
Ton.
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op vrijdag 24 oktober 2014, 17:50:31
Bedankt, dat was het. Ik had de bruine draad van de wissellantaarn aan een massa-lip gesoldeerd en die lip daarbij naar binnen verbogen waardoor hij het mechaniek hinderde. Ik kan weer rijden! :thumbup:
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op vrijdag 24 oktober 2014, 23:26:41
Na het fiksen van de engelse wissel heb ik maar eens rondgereden met wat ik nu heb. De oostkant (rechts) van de baan is nu op afstand bedienbaar en het kiezen van een rijweg is wel heel erg makkelijk, ik kan nu gewoon blijven zitten als ik dat wil. En dat je individuele wissels met de MS2 kunt bedienen, is heel handig bij het rangeren want met de MS2 kun je naar de plek toe lopen. De MS2 doe ik zeker niet weg, dat vind ik een hele mooie aanvulling op de CS2!

Hieronder een screenshot van de CS2, de wissels 7 t/m 10 moeten nog aangesloten worden maar ik had vanavond geen zin om weer een uur of wat onder de tafel door te brengen. Zondag ga ik verder met de rest, morgen naar Eurospoor, ijs en weder dienende.

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sGUXaeNNoymuOkTDeokr9QCFjl4ksCn_5y83ajhg-HyY=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-6tXFTjn/0/O/i-6tXFTjn.png)
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: KdeB op zaterdag 25 oktober 2014, 00:29:02
Hoi Ad

Je bent goed bezig :thumbup:
Paar tips
Bij het verlengen van de wisseldraden nam ik voor het afbuigende blauw gelijk een groene draad. (of welke kleur dan ook)
Ipv de draden twisten geleide ik ze door limonade rietjes.
Bij de kruiswissels spuit ik eerst wat grafiet tussen de stangetjes en het ijzeren plaatje, minder geluid en minder weerstand.

Vraagje, heb je ooit servo's overwogen voor je wissels?

Mvg
Koos
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op zaterdag 25 oktober 2014, 08:44:00
Koos, ik had de draad voor rechtdoor met zwarte viltstift gemarkeerd. Ik doe het met een paar grote rollen draad die ik een jaar of 30 geleden in mijn Philips-tijd gekocht heb. Smeren met grafiet ben ik voorzichtig mee geworden dus dat zal ik alleen doen als het echt nodig is.

Servo's? Ik denk dat me dat uiteindelijk wel zal lukken, maar dat zal heel slecht zijn voor mijn humeur. Ik ben wel tevreden zo, als het blijft werken is het voor mij goed.
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op zaterdag 25 oktober 2014, 08:47:42
Zo'n limonade-rietje is wel een idee voor de draden van de aandrijving, maar alleen voor die die nog niet afgemonteerd zijn :).
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op zondag 26 oktober 2014, 17:06:12
Vandaag ben ik op mijn gemak aan de slag gegaan met het afmaken van de bedrading. Eerst de rijstroom en de accessoirevoeding aangesloten, ik heb voor 3 aansluitpunten gekozen. Dat moet ruim genoeg zijn want ik had al geen probleem met 1 voedingspunt. Vervolgens de 4 overblijvende wissels aangesloten en alles werkte meteen zonder fouten. Niet zo vanzelfsprekend want bij de vorige ronde had ik hier en daar links en rechts verwisseld bij het programmeren van de CS2 en ook wat blauwe draden verkeerd-om aangesloten. Links en rechts is voor mij, en soms nog meer voor anderen, een groot probleem: als je tegen mij "rechtsaf" zegt heb je grote kans dat ik vrolijk linksaf sla. Daarom heb ik ook een CS2 met rijwegen, dat beperkt het aantal vergissingen behoorlijk. Nèt op tijd alles klaar en opgeruimd voordat onze kinderen op onverwacht bezoek langskomen :).

Ik moet de rijwegen nog instellen op de CS2 maar daar hoef ik geen moeilijke dingen meer voor te doen. Blij dat deze klus achter de rug is, ik vond het een heel karwei daar onder die tafel. Ik heb gemerkt dat de CS2 de wissels netjes na elkaar omzet als je een rijweg aantikt, dus de belasting op de voeding is steeds hooguit 1 wisselspoel. Dat wetende zal ik eventuele volgende wissels misschien wel met een ingebouwde decoder gaan uitrusten. Enfin, alles rijdt en klikt dat het een lieve lust is dus ik ben een tevreden man. Op naar het landschap! Sorry, ik krijg het woord scenery nauwelijks uit mijn toetsenbord.

Waar ik veel gemak van heb gehad: een hoofdlamp voor de moeilijke hoekjes, een bouwlamp met 4 PL-lampen voor een plas licht onder de tafel en zelfklevende kabelclips die ik gisteren op Eurospoor gekocht heb. Ik had de draden eerst vastgezet met isolatietape, maar dat was een kansloze missie, sommige lieten al na 1 dag los.
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Roland56 op maandag 27 oktober 2014, 11:28:27
Hoi Ad,
 
Mijn ervaring is ook dat isolatietape gemakkelijk los laat. Maar ik ga het niet zo ver zoeken en gebruik gewoon doorschijnende tape om draden vast te plakken, zelfs onderaan mijn tafel en wees gerust...het plakt ;). Je moet alleen even zien om de plakkende kant van de tape niet teveel met je vingers vast te grijpen. En dat is ook wel een van de redenen waarom isolatietape slecht begint te plakken, de lijm hangt al aan je vingers alvorens je het ergens wil gaan aanbrengen. Ik gebruik hiervoor mijn pincet.

Grts,

Roland
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: KdeB op maandag 27 oktober 2014, 13:38:43
Even een proefstukje gemaakt zoals ik het doe, stukje foamtape en dat vastnieten
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/33305795/tape%20nieten.jpg)

mvg
koos
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op maandag 27 oktober 2014, 18:20:50
@Koos, zo'n nietapparaat lijkt me een makkelijke en mooie oplossing, zo gauw ik weer serieus met bedrading onder tafel aan de slag moet ga ik zo'n ding halen. @Roland, ik heb ook zitten denken aan die plakband waarmee ik pakketjes dichtplak, maar na een probleem met een engelse wissel leek het me wel handig om draden weer makkelijk los te kunnen maken zodat de wissel een stukje omhoog kan. Die fragiele draadjes met stevige plakband, daar heb ik het niet zo op.
Titel: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op woensdag 29 oktober 2014, 18:14:06
Na het afmaken van de elektrische wisselsturing heb ik een bouwpauze genomen waarin ik vooral veel gereden heb. En dat bevalt me prima. Het kunnen aantippen van rijwegen op de CS2 met rijregelaars voor 3 locs (incl. MS2) zorgt ervoor dat ik handmatig 2 locs kan laten rijden. Ik heb nu 4 treinen op de baan en dat is denkelijk wel het maximum, anders kun je geen kant meer op.

Vandaag ben ik aan het prutsen geslagen. Eerst een stukje tempex geverfd met acrylverf van de Action. Daar moet flink wat op anders zie je de poriën van de tempex. Als ik zie wat ik al nodig heb voor een klein proefstukje, gaat dat toch nog in de papieren lopen en mooi vind ik het ook niet. Ik las ergens dat je beter eerst structuurverf van de bouwmarkt kunt gebruiken, dat ga ik eens proberen. Lichtgrijs om er daarna iets anders van te maken?

Tijdens het wachten op het droog worden heb ik eerst mijn sleep van 3-assige Umbauwagen gerepareerd: een connectortje voor de binnenverlichting was lam geworden en dat heb ik vervangen. Vervolgens een stukje LED strip in mijn station gestoken om te kijken of het papier binnenin voldoende licht doorlaat. En dat deed het. Twee LED strips op maat gemaakt en bedraad. En toen? Ja, de tafel onder want ik wil geen draden meer op het oppervlak zien! Simpelweg een gat geboord door het tempex van 4 mm, de (stugge) draden erdoor gestoken en onder de tafel verbonden met de accessoire-voeding. En er was licht. Er kwam ook behoorlijk wat vals licht onder de grondplaat uit, dus heb ik een plaatje zwart papier in de grondplaat geplakt met alleen een gat voor de bedrading. En dat helpt perfect.

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sJ7lmaj33MTedbA9sRqDbq5NxpByBHebbc4V_sdN_kyI=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-kLkqcSt/0/O/i-kLkqcSt.jpg)
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op woensdag 29 oktober 2014, 18:18:30
En hier nog een impressie van de chaos toen ik nog bezig was met de bedrading voor de wissels.

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sm6DesoYwEmtMQtBR9bN3nuqgeAQKLYeqxu7GeP5PZNw=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-9pNx9NZ/0/O/i-9pNx9NZ.jpg)
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Tony op woensdag 29 oktober 2014, 21:49:23

Hoi Ad !

Poriën dichtsmeren met voegenwit werkt ook ( evt 2x) en het hoeft in principe alleen waar je het echt vlak en strak wilt hebben.
Ben benieuwd hoe een foto vanuit dezelfde hoek er over een jaar uitziet  :P

Grtz Tony
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op woensdag 29 oktober 2014, 22:30:11
Bedankt voor de tip Tony, ga ik de komende dagen eens proberen.
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op zondag 02 november 2014, 21:27:00
Veel werk, kleine update: op de hele baan heb ik de naden en in het oog lopende strepen in het tempex opgevuld met voegenwit en daarna het linkergedeelte egaal groen geverfd. Ik had al snel in de gaten dat ik er met een tube niet zou komen dus ik heb meteen een pot groene acrylverf gehaald bij de schilderswinkel die gelukkigerwijze tegenover de modelbouwwinkel zit :). Ik wilde de rails vrijwaren van verf dus die heb ik opgetild om er een beetje onder te kunnen verven en daarna heb ik onder elke railscheiding een afgekort luciferhoutje gelegd om de rails vrij te houden. Ik zou er in principe zelfs nog treinen op kunnen laten rijden maar dat durf ik toch niet. Stel je voor dat er een ontspoort en in de verf valt!
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Roland56 op woensdag 05 november 2014, 13:43:25
Hoi Ad,

Ja, het zou natuurlijk moeten lukken dat de trein net nu en op deze plaats ontspoort maar goed Murphy is nooit veraf. Ik heb daar bij mijn opslag bedrijf ook de sporen wat opgetild om eronder te kunnen schilderen. Zo beplak je jou rails niet helemaal met verf hoewel als je die rails ooit zou gaan ballasten zitten die verfvlekken daar natuurlijk onder en bemerk je het niet meer. Maar toch maar liever niet, ze zullen al vol hangen met lijm vrees ik als ik die van mij terug ga uitbreken.

Grts,

Roland
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op woensdag 05 november 2014, 14:13:47
Nou, ik help Murphy wel eens een handje. Gisteravond was de verf droog en ik reed op een gegeven moment met twee treinen tegelijk. En je moet een wissel niet omzetten als er nog een trein op rijdt. Dijk van een ontsporing en blij dus dat de verf al droog was :). Ik dacht ook al, verf op de rails komt straks toch onder de ballast, maar dat gaat bij mij nog een tijd duren en dan erger ik me al die tijd aan die strepen verf op de rails dus ik ben blij dat ik het zo gedaan heb.
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op woensdag 05 november 2014, 22:29:51
Afgelopen weekeinde kocht ik een assortiment Noch boompjes, naaldbomen en loofbomen. Bij het beter bekijken zag ik wat Tony bedoelt met "borstelbomen": de naaldbomen zijn bijna zuiver kegelvormig en zien er niet helemaal natuurlijk uit, of liever helemaal niet. Ik heb met een kniptangetje de takken van 2 naaldbomen op ongelijke lengtes afgeknipt in de hoop dat dat er wat beter uit gaat zien en dat doet het ook wel, ook al vind ik het nog niet geweldig. De loofbomen ben ik maar afgebleven want als je zo'n ding gaat knippen blijft er waarschijnlijk niets van over. Dit soort vormen zie je volgens mij alleen maar in een Engelse tuin maar zeker niet in de natuur.  Dat moet dus anders, komende zaterdag in Houten maar eens goed rondkijken. Er is heel wat te vinden over bomen maken, tot hogeschoolwerk toe met prachtige resultaten, daar ga ik een middenweg in proberen te vinden. Tips welkom natuurlijk :).

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,smijr8zu-YVOvPByMNpph_v_f_udKKZDASe2Bm26c1sw=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-Hc8RmFr/0/O/i-Hc8RmFr.jpg)
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Spoorman op donderdag 06 november 2014, 07:14:21
Kijk eens bij de buren bij Martin Welberg: http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,45140.0.html

Gr, Ben.
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: Tony op donderdag 06 november 2014, 10:24:32

Hoi Ad !

Ik neem aan,dat de middelste boom, de bijgewerkte is. Wanneer je daar de kale sprieten nog uitknipt, kun je hem nog mooier krijgen
door hem in de verdunde houtlijm te dopen en dan heel licht met extra groen (zelfde kleur ongeveer) te bestrooien.
Dan nog een likje verf op de stam en met wat geluk, ziet het er nog beter uit.

Succes, Tony
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: nobody op donderdag 06 november 2014, 10:39:43
Ik behandel de fabrieksbomen met een schaar én een hete soldeerbout. Daarna wat bijkleuren, indien nodig.
Voet eraf en er zodoende een "steek" boompje van maken.
Zie b.v. ===> klik (http://forum.3rail.nl/index.php?topic=46336.msg877290#msg877290)
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: addieleman op donderdag 06 november 2014, 12:45:41
@Tony, klinkt als heel goed te doen, ga ik zeker proberen! Donkergroen strooigoed staat op het lijstje voor Houten. @Wim, wat doe jij dan met de hete soldeerbout en de boom? Ik had je draadje al gezien maar dat kon ik er niet uit opmaken.
Titel: Re: Rundhausen, een Duitse baan in tijdperk III
Bericht door: nobody op donderdag 06 november 2014, 13:10:20
In plaats van takken wegknippen, schroei ik ze zodat ze krimpen. Krijg je een mooi onregelmatig resultaat.
Ook in de langsrichting (van top tot voet), zodat de spiraalvorm minder duidelijk wordt.
Titel: Rundhausen, een stukje landschap
Bericht door: addieleman op zondag 16 november 2014, 22:52:34
Vandaag dan toch echt begonnen aan het landschap, en wel in een uithoek van de baan omdat ik daar een keer wat boompjes had neergezet en dat er eigenlijk heel leuk vond uitzien. Morgen nog een keer extra gras aanbrengen en de bruine akker rechts nog een keer belijmen en ook daar een extra laag eroverheen. En de oplopende weg moet natuurlijk aan de zijkant ook nog wat krijgen. Al met al niet ontevreden, al is dat schuurpapier voor de weg wel heel kwetsbaar, je ziet er alles op.

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sx0HRJ5c5m2gdp1K6GCna7jsbHXETqOyUDufrJoHkTdk=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-GnWpBGb/0/O/i-GnWpBGb.jpg)
Titel: Re: Rundhausen, begin met het landschap
Bericht door: Roland56 op dinsdag 18 november 2014, 12:35:38
Hoi Ad,

Ik vermoed dat dit ook gekochte boompjes zijn. Niets mis mee want ik heb er tenslotte ook staan. Maar bij mijn laatste bezoek aan de Märklin winkel zag ik enkele pakjes van die boompjes hangen maar bemerkte ook dat deze best wel prijzig zijn. Ik zag onder andere een pak waar er waarschijnlijk wel een 20 à 25 tal inzaten maar dat kostte dan ook 31?. Hier in België moet ik dat vermenigvuldigen met 40,3399 om te weten hoeveel Belgische franken dat zijn en eerlijk gezegd, veel teveel. Ik ben nu op zoek via Google en heb toch al enkele websites gevonden die tonen hoe je met simpele binddraad, wat uiteengerafeld touw en wat afgelengde houtlijm zoal zelf kan maken.
Ik heb ook bij Vreekens een pakje zeeschuim zaad gekocht maar eer ik dat heb zijn we weeral volgend jaar in de maand september, tenminste als het meevalt. Ik denk in afwachting toch maar eens die methode te gaan uitproberen met binddraad en touw. Het is wel wat werk maar ik heb geen haast en zo te zien zijn daar ook mooie resultaten mee te halen. Zoals ik reeds zei, proberen doet mee en valt het tegen, dit kost alleen maar wat tijd, houtlijm, stukjes binddraad en touw. En op het eind van de week moet de vuilnisbak ook vol geraken toch :-)

Grts,
Roland
Titel: Re: Rundhausen, begin met het landschap
Bericht door: addieleman op dinsdag 18 november 2014, 13:19:55
Dag Roland,

Inderdaad, gekochte boompjes. Ik had ze daar toevallig een keer neergezet en vond dat er leuk uitzien. Laten we zeggen dat de vier "loofbomen" een heel bijzondere soort vertegenwoordigen die je in de natuur alleen als nog niet ontdekte soort tegenkomt in de binnenste oerwouden van Sulawesi (voormalig Celebes). Het andere boompje is een gemuteerde dennenboom, ik heb die voorzien van Noch Sommerwiesengras (iets anders heb ik nu niet) en dat veroorzaakt de lichte kleur en de dichtheid.

Mooie bomen kosten inderdaad een schep geld als je ze kant-en-klaar koopt, en dan heb ik de neiging om te gaan zitten kijken of ze wel voldoende op het voorbeeld lijken. En toen was ik klaar met mijn perfectionisme, dus de baan op met die dingen! Het is mijn allereerste stukje landschap en perfect wordt het echt niet, zeker niet nu al.
Titel: Re: Rundhausen, begin met het landschap
Bericht door: nobody op dinsdag 18 november 2014, 13:30:59
Celebes is een tijdje geleden "renamed" naar Sulawesi... ;)
Titel: Re: Rundhausen, begin met het landschap
Bericht door: h0_miessie op dinsdag 18 november 2014, 16:37:33
Leuke boompjes Ad.
Weg wat je vertelde zaterdag van het schuurpapier ziet er naar mijn mening ook goed uit. :thumbup:
Titel: Re: Rundhausen, begin met het landschap
Bericht door: WouterMarklin op dinsdag 18 november 2014, 22:21:05
Mooi begin van de scenery  :D
Suc6 verder! :thumbup:
Titel: Re: Rundhausen, begin met het landschap
Bericht door: Roland56 op maandag 24 november 2014, 17:43:23
Hoi Ad,

Die foto was daarnet even weg maar lijkt er nu terug te zijn.  :? :?
Ja man "perfect" zeg je. Wat is perfect en hoeft het wel allemaal zo perfect te zijn?
Voornaamste is als je het zelf graag ziet, dan is het "perfect". Wat anderen ervan vinden dat trek ik mij eigenlijk niet meer aan, ik heb ondertussen mijn lesje wel geleerd. Ik heb ondertussen ook alweer wat veranderingen aangebracht maar foto's die komen er pas als ik eens veel tijd en nog meer goesting heb en dat is momenteel nu nog niet ;). Dus voor mij is het nu "perfect"  :thumbup:

Grts,
Roland
Titel: Re: Rundhausen, begin met het landschap
Bericht door: Tony op maandag 24 november 2014, 18:25:24

Hoi Ad !

Stapje voor stapje en laag voor laag, wordt zo'n baan steeds mooier.
En gaandeweg leer je steeds meer materialen en toepassingen kennen.
Wanneer je wat donkerder groen op het gras strooit bij je bosje (met theezeefje of met duim en wijsvinger en laten dwarrelen), zul je zien hoe dat stukje opleeft. Neus eens rond bij het strooispul en probeer het gewoon eens uit.

Voel je vooral vrij om dingen uit te proberen. Mislukt iets echt in jouw ogen, je schraapt het er zo weer af en je kunt weer wat anders proberen. Succes ermee  :P

Grtz Tony
Titel: Re: Rundhausen, begin met het landschap
Bericht door: addieleman op maandag 24 november 2014, 19:08:38
Bedankt Tony en Roland voor de aanmoedigingen en de tips. Afgelopen week heb ik andere leuke dingen gedaan, deze week wil ik weer eens wat gaan knutselen. Ik heb al wat donkerder strooisel gekocht, dus is het maar weer eens een avondje of wat prutsen geblazen!
Titel: Re: Rundhausen, begin met het landschap
Bericht door: addieleman op zondag 30 november 2014, 23:35:39
Geen foto's dit keer, dat is erbij ingeschoten en zoveel is er trouwens ook niet aan de baan gebeurd. Vandaag heb ik zitten experimenteren met strooigoed want ik kreeg dat niet mooi aangebracht. Van de week heb ik een Noch strooidoosje en een theezeefje gekocht en wat donkerder gras aangebracht op een aantal plekken. Dat Noch strooidoosje begon me wel te bevallen, al moet ik de slag nog een beetje te pakken krijgen. Rijden kon ik toen niet meer want er lag teveel troep overal. Enfin, ik laat het maar lekker drogen en morgen zuig ik het losse spul op.

Ik heb ook nog 2 kleine opstelspoortjes verlengd zodat ik nu wat korte treinen kwijt kan i.p.v. alleen maar een loc. Zo langzamerhand begint het wel te kriebelen om iets van een schaduwstation te maken zodat ik een een bende treinen op de baan kan herbergen. Ik heb mijn zoon al voorbereid dat zijn werkplekje zal gaan verkassen naar een andere kamer :).
Titel: Re: Rundhausen, begin met het landschap
Bericht door: ceess op dinsdag 02 december 2014, 20:41:48
Hallo Ad, waarschijnlijk ten overvloede, het opzuigen met een pantykousje want dan kun jet gras weer hergebruiken.
en
we kijken weer uit naar de foto's natuurlijk. :P :P :P
Titel: Rundhausen, gebouwtje plakken
Bericht door: addieleman op woensdag 24 december 2014, 10:43:21
Een primeur, gisteren ben ik voor het eerst in mijn leven begonnen met het in elkaar zetten van een gebouw, de Faller goederenloods uit de 29711 startset. Als ik het dan verpruts, heb ik tenminste niet een heel mooi ding naar de gallemiezen geholpen. En als je dan (weer :() moet wachten tot er iets uitgehard is, kun je er net zo goed een foto van maken. Hier heb ik net de dakgoot gelijmd.

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sEvUvHTkNHo7O6gaP9AxRacI1djkKh5DNxShUkUkNKgY=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-hhdjwbc/0/O/i-hhdjwbc.jpg)
Titel: Re: Rundhausen, begin met het landschap
Bericht door: AlbertJan op woensdag 24 december 2014, 10:47:05
Hallo Ad.
Bijzonder leuk om te zien dat na het landschap, nu ook de gebouwen aan de beurt zijn! :thumbup:
En nog mooier om de eerste bouwsels op je baan te plaatsen.

Veel plezier en succes met de baanbouw.

Vriendelijke groeten,
AlbertJan.
Titel: Re: Rundhausen, begin met het landschap
Bericht door: Dirk-Jan op woensdag 24 december 2014, 11:16:15
 :) Leuk dat je ook met deze tak van modelspoor begint.
Als je onderstaande lijm gebruikt, hoef je eigenlijk niet met knijpers in de weer.
De lijm droogt heel snel, maar moet dan nog wel een tijdje uitharden natuurlijk.
De onderdelen plakken wel vlot aan elkaar, zonder het al te lang hoeven vast te houden.
Er is ook de gewone uitvoering, de Expert, die heeft langer nodig om te hechten Maar de super-Expert is dus aan te raden.

Dirk-Jan
Titel: Re: Rundhausen, begin met het landschap
Bericht door: h0_miessie op woensdag 24 december 2014, 11:21:26
Leuk goederenloodje Ad vanaf nu ben jij ook verslaafd aan het bouwen van huisjes stations brandweerkazerne enz enz. :thumbup:

Dirk-Jan bedankt voor de tip ik kon deze lijm niet gebruik altijd die blauwe flesjes van Revell die trouwens ook snel drogen. :P
Titel: Re: Rundhausen, begin met het landschap
Bericht door: addieleman op woensdag 24 december 2014, 11:33:57
Dirk-Jan, dit is wat ik in huis heb.

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sJAEjSi9IFs508gSoq-YovmRBUqMFnsHyFjObdqdrQCQ=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-VkvfHLR/0/O/i-VkvfHLR.jpg)

Ik heb nu de Revell lijm gebruikt. De Faller Super-Expert die Dirk-Jan noemt, is volgens Faller zelf voor gevorderden dus die had ik maar niet gekocht. Weet iemand hoe de droogtijd van de Revell lijm zich verhoudt tot de beide Faller lijmsoorten? Misschien dat ik voor sommige dingen de sneldrogende variant gebruik en voor dingen die lastiger zijn, de langzamer drogende soort. Vooral bij het plaatsen van de wanden wilde ik eigenlijk nog wel wat tijd hebben om ze goed neer te zetten.

Michel, de Faller lijm heb ik toevallig gekocht bij de Märklin store in A'dam dus het is niet zo moeilijk voor jou om eraan te komen :).
Titel: Re: Rundhausen, begin met het landschap
Bericht door: Ronald69 op woensdag 24 december 2014, 11:36:41
Hallo Ad,

Een tipje voor een volgend bouwpakket, probeer ze eerst eens alle onderdelen te schilderen en dan pas te gaan bouwen want daar wordt zo'n bouwpakket een heel stuk mooier van.

Voorbeeld:

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sCt2JnCOUN5tGiNUdx8-LxdOp5bH0U8S2Mk-R0QWjaxI=/http://i1221.photobucket.com/albums/dd467/heleron/Faller120111StellwerkNeustadt_zpsb89843df.jpg) (http://s1221.photobucket.com/user/heleron/media/Faller120111StellwerkNeustadt_zpsb89843df.jpg.html)
Origineel.

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sxj2cesJY5SnFTEmODLgzsy_qhcqIR9WHa8B4Xt9pbEY=/http://i1221.photobucket.com/albums/dd467/heleron/IMG_1022_zps6f6d6297.jpg) (http://s1221.photobucket.com/user/heleron/media/IMG_1022_zps6f6d6297.jpg.html)

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sfXwg1ZXs8Gu6rrNjxgE2e30FXL9dmMtyqNvwI3rTZBs=/http://i1221.photobucket.com/albums/dd467/heleron/IMG_1019_zps69769434.jpg) (http://s1221.photobucket.com/user/heleron/media/IMG_1019_zps69769434.jpg.html)

En geef ze ook een interieur:
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,snnox_dbLBVNzp5sPk3Prth7fwjXJEPu-x7lkZOaPkuo=/http://i1221.photobucket.com/albums/dd467/heleron/IMG_1025_zpsa3d596a9.jpg) (http://s1221.photobucket.com/user/heleron/media/IMG_1025_zpsa3d596a9.jpg.html)

Grt, Ronald.
Titel: Re: Rundhausen, begin met het landschap
Bericht door: addieleman op woensdag 24 december 2014, 11:43:52
Inderdaad fraai, Ronald, maar ik denk niet dat ik voorlopig aan dit hogeschoolwerk toe kom. Ik heb helemaal geen ervaring met dit soort precisie schilderwerk, daar zie ik toch wel tegenop. Ik doe de hobby stap voor stap anders gaat het me tegen staan en dat kan nooit de bedoeling zijn.
Titel: Re: Rundhausen, begin met het landschap
Bericht door: Piwie op woensdag 24 december 2014, 12:42:18
Hallo Ad,

Volgens mij zijn dit beelden van het internet gehaald en dan uit geprint en in de ruimtes geplakt.
Lijkt mij niet zo moeilijk en je model worden er wel wat mooier van.

Het eerste is altijd moeilijk.

Gr.
Piwie.
Titel: Re: Rundhausen, begin met het landschap
Bericht door: Dirk-Jan op woensdag 24 december 2014, 12:52:59
De Revell droogt ook wat langzamer, net als de gewone Expert van Faller.
Als de bouwpakketten nog niet als te moeilijk zijn, werkt de Super Expert toch het prettigst, insmeren, tegen elkaar, nog wat schuiven eventueel en het zit vast.
Maar ja, je moet het ook maar eens proberen, het is natuurlijk ook mijn persoonlijke voorkeur. Het is toch een kwestie van ervaring opdoen, en al doende leert men. Ik heb al een modelbaan vol bouwpakketten staan, en ik gebruik niets anders meer.
In ieder geval leuk dat je er ook aan begonnen bent.  :thumbup:

Dirk-Jan
Titel: Re: Rundhausen, begin met het landschap
Bericht door: addieleman op woensdag 24 december 2014, 13:27:28
Mooi, dan ga ik de Super-Expert lijm ook eens proberen.
Titel: Re: Rundhausen, begin met het landschap
Bericht door: h0_miessie op woensdag 24 december 2014, 13:40:29
Ik ga het ook proberen. :thumbup:
Titel: Re: Rundhausen, begin met het landschap
Bericht door: Tony op woensdag 24 december 2014, 20:36:37


Hallo Ad !

Ik gebruik potjes lijm met kwastje. De Fallerlijm spuit ik in een leeg potje.
Ik vind kwastjes veel gemakkelijker werken, je kunt beter doseren.
De UHU-lijm komt van de intertoys volgens mij.
Om de lijm dikker te krijgen, laat ik het potje gewoon een tijd open staan. Wordt hij te dik, dan spuit ik er wat verse bij.
Dikke lijm trekt wel sneller draden, maar lijmt ook veel sneller.

Van houten wasknijpers kun je de voorste stukjes afzagen, tot aan het punt waar het hout elkaar raakt.
Werkt makkelijker. Soms is het beter om ze niet te gebruiken, omdat je dan "scheef"knijpt.
Wat langer vasthouden (evt. voor de ventilator) is vaak het beste voor het resultaat.

Met lijm is het het net als met wasmiddelen, ieder heeft zijn mening en voorkeur  :P

Fijne dagen nog, grtz Tony

Foto van mijn werktuig....
Titel: Re: Rundhausen, begin met het landschap
Bericht door: addieleman op woensdag 24 december 2014, 23:47:51
Dat zijn weer een aantal tips die ik zeker ga uitproberen, Tony, bedankt! En jou en alle anderen natuurlijk ook fijne feestdagen gewenst, het is tenslotte nog net geen Eerste Kerstdag :).
Titel: Bouwkoorts in Rundhausen
Bericht door: addieleman op zondag 28 december 2014, 16:09:06
Ik geniet nu van een vakantie en het moest er maar eens van komen: Faller bouwpakketten in elkaar zetten. Ik ben begonnen met de goederenloods uit de 29711 startset. Die pallets voor het gebouwtje maken het af naar mijn smaak. Eerder had ik al de hele baan in groen en grijs geschilderd, een hele verbetering.
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sn-JpRMNpjReo1pzKaaqrFyy14Ey5M8a08tSO6Ky5twQ=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-s9xSW9C/0/O/i-s9xSW9C.jpg)

Verder met de Faller Goederenoverslagset die ik bij Aldi heb gekocht, samen met de Landbouwset maar die is nog niet aan de beurt. Allereerst het makkelijkste ding, het transformatorhuisje.
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sO_KN7hzxpZY564eaGLXSIPrMKfgp6NMrEZX3Go2wdFk=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-7nftDbr/0/O/i-7nftDbr.jpg)

En de goederenoverslagplaats met laadperron, meteen ook maar verlichting ingebouwd. Niet alles ging perfect, maar ik ben wel blij dat ik de naad op het dak zo goed als onzichtbaar heb kunnen krijgen.
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sKUhOhb29jHDdzR0XxyQK-nPFIQZgCtdSjEkxh0-zuZ0=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-4sJrNRb/0/O/i-4sJrNRb.jpg)

De gebouwen bij elkaar. Ze hebben zeker nog niet hun definitieve plek.
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,saz6UdkboF6eBpQaNiw0ucUSNWXsqeZdCC_9oVzzW3lE=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-9Tz2MTc/1/O/i-9Tz2MTc.jpg)

Het valt me nu op dat dat groen geverfde tempex er bijna water-achtig uitziet. Een andere kleur en het kan doorgaan voor water met golven :). Nu ik de huisjes zo zie, zit ik er toch al over te denken om dingen te gaan schilderen. Eens kijken of ik bij WillieS een soort startsetje kan krijgen. Ik kwam op dat idee omdat er bij de goederenloods losse spullen zaten zoals jute zakken, pallets en zo, maar die hebben allemaal dezelfde kleur en dat wil ik zo niet op de baan zetten. Dat lijkt me leuk om het opschilderen mee te beginnen.
Titel: Re: Rundhausen, begin met het landschap
Bericht door: h0_miessie op zondag 28 december 2014, 16:17:32
Je bent lekker bezig Ad en je valt aardig van het ene idee in het andere. ;)
Mooi he met je hobby bezig zijn. :P
Titel: Re: Rundhausen, begin met het landschap
Bericht door: peterke33 op zondag 28 december 2014, 16:30:29
Hallo Ad,

Het is toch mooi gelukt je huisjes, ik zelf schilder of met de airbruch ze eerst voor ik ze lijm. nu kan je ook schilderen hoor, geeft gelijk een knapper effect gebruik tamiya verf heb je veel kleuren in.

Groeten
Peter
Titel: Re: Rundhausen, begin met het landschap
Bericht door: Tony op zondag 28 december 2014, 23:49:22

Hoi Ad !

Lekker aan het plakken geweest  :thumbup:

Je kunt zo'n wand van een gebouw met flink verdund zwart nat kwasten (evt de stenen droog wrijven) laten drogen en dan aan de volgende wand beginnen. Ziet er meteen heel anders uit. Vertrouw je het nog niet zo, dan zou je het met een wand die je toch niet ziet kunnen proberen. Ik leg/zet mijn huisje op zijn kant met een steuntje eronder. Met andere kleuren kan dat ook natuurlijk.
Met zwart lijkt alles meteen ouder.

Acrylverf is een prima (goedkope) verf ervoor. Met van die 24 voor ?1,50 kleine tubetjes kun je evt. heel wat deuren en zo een kleurtje geven. En de kwastensetjes kosten ook bijna nix.

Iedere wand/dak die een (verdund) laagje heeft gehad kun je makkelijk ook weer met een kwastje poederen met foundation of pastelkrijt. Dat krijt wordt met een mesje geschraapt en dan met de kwast opgedept. Er zullen nog wel meer poeders te krijgen zijn, maar die ken ik niet.

Het groen om de loodsen kun je ook grijs maken, als je zou willen.

Grtz Tony
Titel: Re: Rundhausen, begin met het landschap
Bericht door: addieleman op maandag 29 december 2014, 10:20:01
Een materieel intermezzo. Een tijd geleden had ik een sleep van 6 drie-assige Umbauwagen voorzien van binnenverlichting. Ik heb nu de sleper en de draadjes tussen de rijtuigen weggehaald, want het bleef maar ellende geven. Ik moest minstens eens per week wel een afgebroken draadje vervangen, af en toe ontspoorde er wat en het korte slepertje vonkt vervaarlijk op afbuigende wissels, zo erg zelfs dat ik de puntcontacten met een railgum moet behandelen. Geen succes dus en in eindeloze frustratie heb ik geen trek, dus nu rijdt het zonder licht.
Titel: Re: Rundhausen, eerste gepruts met verweren
Bericht door: addieleman op dinsdag 30 december 2014, 20:05:18
Ik kon de verleiding niet weerstaan en veel sneller dan ik dacht ben ik aan de slag gegaan met verweren (weathering, alweer zo'n Engels woord dat ik niet wil gebruiken). Het eerder gebouwde transformatorhuisje was een goede kandidaat.

Als eerste stap gebruikte ik sterk verdunde Revell emailverf en dat was al beter. Toen ik die verf in de winkel haalde, zag ik een advertentie van Humbrol met de aansporing om eens op hun Youtube kanaal te kijken. Nou, dat kan geen kwaad en vandaag heb ik de spullen gehaald zoals die in deze video (https://www.youtube.com/watch?v=Rmgx2IijrCk&index=1&list=PL1s3ncO9k-Fep-l5WRKePWlkkBQUiGSxp) gebruikt worden, want dat zag ik wel zitten, vooral omdat het ook geschikt zou zijn voor beginners :). En roestsporen aangebracht en vervolgens het hele ding in de matte vernis gezet. Als eerste begin ben ik niet ontevreden, zeker niet vergeleken met het onbehandelde origineel. En nee, ik heb geen aandelen Humbrol :).

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sGI7D-8Ovo8rigzPwOPfT1217MonoOigIkQKUpBQK3Ew=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-LHkHTrW/0/O/i-LHkHTrW.jpg)
Titel: Re: Rundhausen, eerste gepruts met verweren
Bericht door: Tony op dinsdag 30 december 2014, 20:57:39
 :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Rundhausen, eerste gepruts met verweren
Bericht door: h0_miessie op dinsdag 30 december 2014, 21:01:35
Knap gedaan Ad. :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Rundhausen, eerste gepruts met verweren
Bericht door: addieleman op dinsdag 30 december 2014, 21:43:46
Dank voor de duimpjes, ik beschouw dat als aanmoediging dat ik op de goede weg ben :).
Titel: Re: Rundhausen, eerste gepruts met verweren
Bericht door: Nick51 op dinsdag 30 december 2014, 22:00:11
Zo te zien een goed geslaagd eerste "verweringsklusje" Ad! :thumbup:
Hoop dat de eerste regel in grammaticaal opzicht enigszins klopt. ;)
Vergeleken met het onbehandelde trafohuisje is het idd een heel fraai resultaat! :thumbup:

Met vr. gr. Henk
Titel: Re: Rundhausen, eerste gepruts met verweren
Bericht door: Gino op woensdag 31 december 2014, 11:09:46
Je zal zien dat hoe meer je het doet hoe makkelijker het je af gaat.
Niet verkeerd, ga zo door.  :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Rundhausen, eerste gepruts met verweren
Bericht door: addieleman op woensdag 31 december 2014, 11:32:40
Bedankt mensen, goed om te horen!
Titel: Re: Rundhausen, eerste gepruts met verweren
Bericht door: Tony op woensdag 31 december 2014, 12:24:26
Hoi Ad !

Na 4 maanden in de modelbaanwereld mag je trots op jezelf zijn hoor  :thumbup:
En er komen nog heel wat maanden om er verder van te genieten  :P

Grtz Tony
Titel: Re: Rundhausen, eerste gepruts met verweren
Bericht door: Yeoman op donderdag 01 januari 2015, 21:49:01
Hoi Ad,

Toevallig heb ik vandaag ook een paar video's bekeken van Humbrol.
Je eerste poging ziet er al goed uit.

Groeten,
Ton.
Titel: Re: Rundhausen, begin met het landschap
Bericht door: addieleman op woensdag 21 januari 2015, 22:46:16
Op de beurs in Rijswijk liep ik tegen 2 Langenschwalbach rijtuigen aan en ik viel er als een blok voor. Intussen heb ik nog een derde rijtuig via eBay binnen gekregen, de bagagewagon heb ik op Marktplaats gevonden en is onderweg en het vijfde nog ontbrekende tweede klas rijtuig heb ik op de site van een winkelier gevonden, ik wacht nog op de bevestiging dat hij hem inderdaad op voorraad heeft.

In het filmpje zie je de drie Langenschwalbacher die ik nu heb, getrokken door een BR 64 en gevolgd door een postrijtuig. Ik ben dol op dit soort oude rijtuigen in DB uitvoering, vooral als geen enkele in een stam hetzelfde is, en als de eerder genoemde winkelier ook nog de 42750 set kan leveren, word ik nog blijer dan ik nu al ben.

http://www.youtube.com/watch?v=LwnvF8vQcpA

Een tipje voor een volgend bouwpakket, probeer ze eerst eens alle onderdelen te schilderen en dan pas te gaan bouwen want daar wordt zo'n bouwpakket een heel stuk mooier van.
Je hebt helemaal gelijk, Ronald. Ik vind het nu wel jammer dat ik de eerste gebouwtjes in elkaar geplakt heb zonder ze te schilderen. Koudwatervrees eigenlijk, en nu heb ik het kapelletje geschilderd dat je in de video ziet. Nog wel wat fouten gemaakt door gedeeltes niet te schilderen die later toch in het zicht kwamen, maar dat heb ik heel aardig kunnen corrigeren.
Titel: Re: Rundhausen, eerste gepruts met verweren
Bericht door: Vdub op woensdag 21 januari 2015, 23:44:42
Ik heb die sets van de Aldi ook, ga misschien morgen wel even in Bocholt in de treinenwinkel kijken wat ze daar allemaal hebben.
Titel: Re: Rundhausen, eerste gepruts met verweren
Bericht door: Gino op donderdag 22 januari 2015, 08:34:25
Prachtige set zo Ad.
Ik houd ook enorm van dit soort rijtuigen.
Titel: Re: Rundhausen, eerste gepruts met verweren
Bericht door: Tony op donderdag 22 januari 2015, 10:51:24

Hoi Ad !

Niks zo leuk als een historisch verantwoord allegaartje bij elkaar zoeken voor achter een loc  :thumbup:
Nog leuker is geduld hebben en het voor een leuke prijs ergens scoren  :P

Grtz Tony
Titel: Re: Rundhausen, eerste gepruts met verweren en schilderen
Bericht door: addieleman op donderdag 22 januari 2015, 19:02:43
Geduld, tja... Hoe ziet dat eruit eigenlijk? >:-D Maar ik zal het toch nodig hebben, want het winkeltje waar ik spullen gevonden dacht te hebben, had zijn website niet actueel gehouden, dus het spul was er niet meer. Nou ja, ik heb nu al een heel mooie stam rijtuigen en verder zoeken is ook geen straf.
Titel: Re: Rundhausen, eerste gepruts met verweren en schilderen
Bericht door: h0_miessie op donderdag 22 januari 2015, 20:06:25
Mooie spullen heb je aangeschaft Ad. :thumbup:

Veel rijplezier toegewenst. :P
Titel: Werk aan het spoor in Rundhausen
Bericht door: addieleman op zondag 01 februari 2015, 09:13:55
Bij het huisjes plakken en schilderen en en ook nog knoeien met wagons (nog geen succes trouwens) ben ik blijven nadenken over uitbreiding van de baan. Ik wil vooral meer opstelsporen hebben want ik vind het maar niks dat ik mooi materieel in de kast moet laten liggen. Intussen ben ik er ook achter dat een treinlengte rond de 130 cm wel zo'n beetje het maximum is wat nog mooi oogt op deze baan. En zo kwam ik tot de volgende oplossing, in afwachting van extra vierkante meters voor de baan die er ook nog wel een keer gaan komen. Klik op de foto voor een groter beeld.

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,snc1KzPStj5kgjT4XE6uEVI5ietxBGqnz0Hm2vmKXQCM=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-mRkWbnL/0/O/i-mRkWbnL.jpg)

Het oranje gedeelte is de geplande uitbreiding. Het spoor waarin wissel W017 is opgenomen, is nu wel 18 cm korter geworden qua bruikbare lengte maar 141 cm is nog lang genoeg en zo heb ik er 3 sporen bij met redelijk bruikbare lengtes (92 cm, 97 cm en 114 cm) zodat ik in totaal 7 treinen kan opstellen. Overigens heb ik voor de opstelruimte steeds 10 cm afgetrokken van wat Anyrail als lengte opgeeft omdat bijvoorbeeld een stootblok maar een paar cm opstelruimte oplevert en een heel krap bemeten spoor het rangeren ook wel lastiger maakt.

Ik heb gisteravond al 3 wisselaandrijvingen besteld, de oude versie 74490 want ik sloop er de eindschakelaars toch uit. Er zijn nog precies 3 uitgangen over op de decoders dus dat komt mooi uit en dan kan ik meteen de ontkoppelrails anders aansluiten zodat de indeling op de CS2 er logischer uitziet.

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sAm4Dxyf4oz9ArdhRVwFZXK8Rh8aFfuFJUT0gyDjp7Sc=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-bhPbpfQ/0/O/i-bhPbpfQ.png)

De oostelijke ontkoppelrails staan in het keyboard op positie 14 links van de westelijke en dat is verwarrend dus de oostelijke gaan verhuizen naar positie 16 en dan passen er dus nog precies 3 wissels in van 12 t/m 14. Zo dadelijk maar eens kijken of ik nog ergens van dat ouderwetse 4-aderige telefoonsnoer heb liggen dan bedraad ik daar de wissels mee vanaf de decoder.

Titel: Re: Rundhausen, eerste gepruts met verweren en schilderen
Bericht door: Gino op zondag 01 februari 2015, 09:30:50
Je bent lekker bezig Ad.
Ik blijf je volgen
Titel: Re: Rundhausen, eerste gepruts met verweren en schilderen
Bericht door: Yeoman op zondag 01 februari 2015, 10:03:05
Hoi Ad,

Leuke uitbreiding van je baanplan.
Probeer eens wissel 019 op het rechtdoorgaande spoor van wissel 018 aan te sluiten.
En er dan ook een rechterwissel van maken.
Dan kun je de drie sporen mooier parallel laten lopen.

Groeten,
Ton.
Titel: Re: Rundhausen, eerste gepruts met verweren en schilderen
Bericht door: Tony op zondag 01 februari 2015, 10:45:02

Hoi Ad !

Ik heb lang naar je extra sporen zitten staren.
Wanneer het je alleen maar om opstelsporen gaat, kan je weinig anders dan dit.
Echt mooier zal het er niet van worden, vrees ik. Je scenery op dat stuk bestaat alleen nog maar uit wat rommelig ogend spoor straks. Het blijven altijd afwegingen die je voor jezelf maakt.

Het overgrote deel van mijn materieel zit makkelijk grijpbaar in lades en vitrines en wisselt steeds naar en van de baan.
Dan staat er steeds war "nieuws" op de baan, waar je met andere ogen naar kijkt, dan naar spul dat er de hele tijd staat.

Het is maar een overweging, voegt dit echt wat toe ?
Proberen kan nooit kwaad en de rails zijn bij uitbreiding van de baan altijd te gebruiken.

Grtz Tony
Titel: Re: Rundhausen, eerste gepruts met verweren en schilderen
Bericht door: Yeoman op zondag 01 februari 2015, 11:39:08
Wat extra opstelsporen is altijd handig.
Kun je daar wat goederenwagons parkeren.
Volgens mij is het juist wel een zinvolle uitbreiding ;)

Groeten,
Ton.
Titel: Re: Rundhausen, eerste gepruts met verweren en schilderen
Bericht door: h0_miessie op zondag 01 februari 2015, 11:47:30
Ad altijd leuk weer wat raillengte erbij. :thumbup:
Ikzelf ben ook nog steeds aan het rommelen zodat ik er weer een paar centimeters erbij krijg. ;)

Heb zelf ook veel opstelsporen omdat ik eigenlijk ook al het materiaal op de baan wil zien en niet in de dozen maar ja ik weet ook dat dat een keer op houd. :(

Maar daar komt wel een oplossing voor. ;)

En omdat je topic steeds leuker en interessanter wordt is de notificatie aangegaan want hier wil ik niks meer van missen. :P   

Titel: Re: Werk aan het spoor in Rundhausen
Bericht door: addieleman op zondag 01 februari 2015, 15:08:35
En dit is het resultaat na een kleine 5 uur werken. 5 uur?!!! Ja echt, en alles ging eigenlijk soepel. Maakt niet uit, het was wel weer eens leuk om met de techniek bezig te zijn en dit klusje was goed te overzien.

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,s6e3sFKa4G8lD4Gj5eizAGn-svMrC96Q26Zqe35w2w7U=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-TZgDZgW/0/O/i-TZgDZgW.jpg)

Het stekkerblok had ik gisteravond gemonteerd, het is permanent onder spanning zodat mijn iPad altijd opgeladen blijft. Een ander stekkerblok zit aangesloten op de hoofdschakelaar van de baan, dat was er al langer. Het nieuwe kwam meteen goed van pas voor de werklamp, de soldeerbout en de stofzuiger. Het is met stopcontacten als met gesloten goederenwagons: je kunt er niet genoeg van hebben. En de bedrading was dus vanmorgen aan de beurt, drie decoderuitgangen voorzien van de bedrading voor de wissels, de ontkoppelrails anders aangesloten en nog een te krap zittend draadje verlegd. Voor de wisselbedrading heb ik inderdaad ouderwets telefoonsnoer gebruikt en dat werkt een stuk makkelijker onder de tafel dan de dikke stugge draden die ik de vorige keer gebruikt heb. Dik tevreden.

Bij het testen had ik wel een schrikmoment: een van de wissels werd continu bekrachtigd, gelukkig te horen aan het voortdurende getik van zo'n wissel. Niet fijn als je geen eindschakelaars meer in je aandrijvingen hebt zitten. Ik had de tegenwoordigheid van geest om gelijk de voeding uit de CS2 te trekken en gelukkig is alles heel gebleven. Dat is dus gewoon een keiharde bug ofwel softwarefout. Met wat experimenteren bleek de Märklin app op de iPad de boosdoener: bij afsluiten en opnieuw opstarten van die app treedt het probleem niet meer op zodat ik vermoed dat de synchronisatie tussen iPad app en de CS2 niet onder alle omstandigheden correct plaatsvindt.

@Ton, bedankt voor je tip, ik ben ermee aan het puzzelen. Ik moet dan wel R5 bogen naar R3 terugbrengen, de sporen zien er in het plan beter uit en de lengtes zijn wat veranderd: 2 sporen wat korter en het langste wat langer. Ik ben er nog niet uit, de rails is nog niet besteld.

@Tony, ik heb eerlijk gezegd zelf ook mijn twijfels of dit niet teveel afbreuk doet aan het landschap. Eigenlijk geef ik op deze manier het rechter gedeelte van de baan op in dat opzicht. Nu kon ik er toch al niet zoveel mee omdat ik zicht wil houden op de sporen dus serieuze gebouwen wilde ik er al niet hebben. Ik zal het zien, het aanbrengen van bedrading is altijd mooi meegenomen dus daar zal ik sowieso geen spijt van krijgen en zoals je zegt, railmateriaal vindt vroeger of later wel weer een plekje. Het zal niet de eerste keer zijn dat ik een stuk van de baan weer afbreek omdat het me niet bevalt ;).

@Michel, jij hebt me eigenlijk een beetje aangestoken met je baan vol met materieel, al heb ik ook het idee om een keer een mooie ladenkast met lage laden te kopen zodat ik mijn spullen kan afwisselen zoals Tony doet. Het heeft allebei wel wat denk ik, ik heb alleen moeite om een loc ongebruikt in een kast te hebben staan. Maar dat schijnt te wennen, gelet op de enorme hoeveelheden locs die sommigen hier hebben :).
Titel: Re: Werk aan het spoor in Rundhausen
Bericht door: h0_miessie op zondag 01 februari 2015, 15:39:12
Graag gedaan Ad. ;)
Met een nieuwe loc zo in de vitrine zetten zou ik ook moeite hebben. :(
Daarom lekker eerst mee rijden dan ondanks weer met moeite in de vitrine.
Titel: Re: Werk aan het spoor in Rundhausen
Bericht door: Tony op zondag 01 februari 2015, 16:20:52

Hoi Ad !

Ik heb onder het staren naar je uitbreiding getwijfeld of ik wel zou reageren  :-)
Ook ik ken de verleidingen van leggen van extra rails maar al te goed en het uitzicht op je verzamelde materieel geeft ook een zeker welbehagen.

Het feit dat je het over opstelsporen had, deed me besluiten om in het toetsenbord te kruipen. Even wat tegengas maakt de keuze voor jou misschien wat lastiger, maar wel bewuster en dat was mijn bedoeling.

Je bent in ieder geval lekker bezig en daar is een hobby voor.

Grtz Tony

Titel: Re: Werk aan het spoor in Rundhausen
Bericht door: addieleman op woensdag 04 februari 2015, 21:56:06
De kogel is door de kerk. Dat wil zeggen, ik heb de rails besteld voor de opstelsporen en wel volgens mijn oorspronkelijke plan want dat heeft ruimere bogen dan het tweede plan. Hopelijk kan ik er komend weekeinde mee aan de slag. Mijn zevende loc is ook in aantocht dus die sporen gaan snel vollopen! Vandaag heb ik 5 treinen op de baan gehad en dat gaat nog wel, maar daarna houdt het snel op met het spoor wat er nu ligt, dan staan er teveel treinen op de stationssporen.

De wisselaandrijvingen waren gisteren al binnen, de eindschakelaars zijn er meteen uit verwijderd en de draden zijn voorzien van adereindhulzen. Ik zat trouwens wel even vreemd te kijken want een van die aandrijvingen had maar 1 eindschakelaar die op de print drie aansluitingen had dus blijkbaar diende die voor beide wisselstanden. Na het doorverbinden van alle drie die aansluitpunten werkte de aandrijving normaal. Bij het testen vóór het slopen was er al eentje die niet erg gedecideerd omklapte. Dat moet voor die Märklin ontwerpers een nachtmerrie zijn: stromen van 1 A door een spoel jagen en zo'n kleine schakelaar heel houden is niet eenvoudig en ze kunnen de eindschakelaars niet weglaten want dan krijgen ze een stortvloed aan kritiek en een stroom aan garantieclaims wegens uitgebrande wisselspoelen, omdat Jantje van 6 maar op die knoppen bleef drukken; en dan heb ik het nog niet eens over het brandgevaar van die uitfikkende spoelen.
Titel: Re: Werk aan het spoor in Rundhausen
Bericht door: Tony op donderdag 05 februari 2015, 15:31:42

Veel plezier met het leggen van de nieuwe rails, Ad !
En nog meer rij- en opstelplezier gewenst !

Grtz Tony
Titel: Re: Werk aan het spoor in Rundhausen
Bericht door: addieleman op woensdag 11 februari 2015, 14:35:57
Gisteren kwamen de bestelde rails binnen, en ook nog een mooie loc en een set goederenwagons, maar daarover later meer :). Mooi op tijd in elk geval voor mijn vrije woensdag :thumbup:. Gisteravond had ik de wissels afgemonteerd met aandrijvingen en lantaarns, dus vanmorgen konden de spullen de baan op en ik eronder om de wissels aan te sluiten. Een uurtje of wat werk en het was gepiept, daarna de CS2 programmeren met de nieuwe rijwegen en voilà, er kon weer gereden worden!

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sLkpNZ5me_e-1D3BLmMWvrzFVP4S5ryhvrNbFXNfqoyg=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-5559HXW/0/O/i-5559HXW.jpg)

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sIgXpfLF5agBz-2fuDV7Dm2UPKrz8WwZPMK1qrOH3zIc=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-HSPNVLx/0/O/i-HSPNVLx.jpg)

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sV7CRB38nPyDRJJmP7kX1Xbpmz6xOAbpk5y6x_tBZgJ8=/http://addieleman.smugmug.com/photos/i-5Mc5wR3/0/O/i-5Mc5wR3.jpg)

En het valt me niet tegen. Dat open stuk in het midden is mooi op te vullen met een goederenloods en de wat onregelmatige opbouw vind ik er in het echt niet storend uitzien, terwijl dat in AnyRail rommelig oogt. Ik houd ook niet zo van overal kaarsrechte sporen en bochten die precies parallel lopen. Nou ja, ik heb er pas een uur tegenaan gekeken dus even afwachten of het me blijft bevallen.

Er is wel één groot probleem: een van de sporen is leeg! 8o Daar moet ik nog wat op vinden, maar een oplossing lijkt in zicht voor het tweede kwartaal van dit jaar want dan komt de nieuwe BR 18.5 en dat lijkt me een hele mooie om dat gat op te vullen. Als ik in de tussentijd niet al aan wat anders ben blijven hangen...
Titel: Re: Werk aan het spoor in Rundhausen
Bericht door: Tony op woensdag 11 februari 2015, 15:22:18

Hoi Ad !

Ziet er idd beter uit dan in anyrail !
Als je het zicht op de treinen wilt verminderen, zou je op de plek van de rechter loods ( met de gele deuren ) ook een stuk bos kunnen maken. Dat geeft ook een rustiger beeld als er een trein voorbij rijdt. Om te kijken hoe dat er uitziet , zou je een groene handdoek op die plek kunnen leggen.

Ik kan me ook heel goed voorstellen, dat je maar wat graag naar al je opgestelde materieel kijkt  :P
Wie weet, staat er over een jaar ook nog een mooi gevulde vitrinekast op je kamer..........

Geniet ze  :thumbup:

Grtz Tony
Titel: Re: Werk aan het spoor in Rundhausen
Bericht door: h0_miessie op woensdag 11 februari 2015, 15:41:36
Leuke uitbreiding Ad. :thumbup:
Mooi hoor al die volle sporen. :P
Ikzelf zie het liefst alles op mijn baan staan prachtig vind ik dat. :thumbup:
Wat Tony zegt lijkt wel mooi staan dat stukje vol met bomen breekt wel dat hoekje een leuke uitkijktorentje er tussen voor de treinspotters en voila iedereen blij. ;)
Ben benieuwd naar je Br 18.5 met de goederenwagon's  :thumbup:
Titel: Re: Werk aan het spoor in Rundhausen
Bericht door: addieleman op woensdag 11 februari 2015, 17:44:28
Belofte maakt schuld, dus hier dan de resultaten van een uurtje treinen spotten in Rundhausen. Er wordt aan het spoor gewerkt, dus er moet langzaam gereden worden en dat is voor het spotten natuurlijk ideaal.

De BR 38 kwam gisteren binnen en kon vandaag meteen aan het werk met de stam prachtige (vind ik) sneltreinrijtuigen. En dezelfde dag kwam ook een setje goederenwagons binnen (Märklin 46080) en daarvan zie je er een aantal in de goederentreinen. Één wagon uit die set rijdt niet mee want die heeft een computernummer, Märklin vond het leuk om een soort tijdperkovergang te maken in één set. Je ziet ook een wagon met kolencontainers langskomen, die is uit een set van twee die ik een paar weken terug bij William (Laenderbahn) ben gaan ophalen. Vooral het kolenstof erop doet het hem wel.

http://www.youtube.com/watch?v=6nn_9i_wyNs&feature=youtu.be

Michel, die BR 18.5 ben ik ook wel benieuwd naar! Het is een sneltreinloc dus goederenwagons zal hij weinig getrokken hebben. Märklin heeft hem aangekondigd voor het tweede kwartaal 2015 als nr. 39030 dus we moeten nog even geduld hebben. Het wordt een Insider model dus ik wacht totdat ik hem in Houten of op een andere beurs voor een redelijke prijs kan krijgen. Dat zou dan mijn derde Insider loc worden, want in het filmpje zie je de 56 352 en de 38 3812, ook Insider locs. Het leuke voor mij is dat Märklin nogal wat TP III materiaal uitbrengt in de Insider reeks, ik heb er ook al een aantal jaarwagens van. Effe rondkijken en je hoeft voor zo'n jaarwagen maar iets van ? 20 te betalen, op een beurs, Marktplaats of eBay.

De stam sneltreinrijtuigen uit het filmpje is de Märklin set 42750 en die heb ik na naarstig zoeken gevonden voor een nog redelijke prijs. Bij de Miniatur Wunderland shop! Ik heb wel eens een filmpje gezien waar hele pallets vol Märklin spul naar binnen werden gereden en blijkbaar wordt niet alles op de baan ingezet.

Ik ben de laatste tijd nogal tekeer gegaan met de aanschaf van materieel. Ik heb mijn tijdperk IV spullen (zo goed als) verkocht en nu rijdt er alleen nog maar tijdperk III materieel rond; dat ging overigens niet helemaal budget-neutraal :D. Het centrale jaartal is zo rond 1960, met DB logo dus en zonder computernummer. Langenschwalbacher rijtuigen hebben in de zestiger jaren niet meer voor het personenvervoer dienst gedaan bijvoorbeeld, dus die laat ik geen trein met computernummers tegenkomen. Als je het tenminste een beetje historisch verantwoord wilt houden en ik vind dat leuk, alhoewel ik er niet al te streng mee om wil gaan.

Tony, wat die vitrinekast betreft, ik heb nog een mooie van 30 jaar geleden en die is nog intact ook! Ik had hem toen in de huiskamer hangen met een aantal mooie treinen erin. Het wordt zo langzamerhand tijd om die kast weer eens een goede plek te geven. Ik moet eerlijk zeggen dat ik eigenlijk nog nauwelijks een idee heb van de vorm die het landschap moet gaan krijgen. Ik heb nu weer zin om huisjes te schilderen en te plakken en ze op de baan rond te strooien, al schuivend met de huisjes wil ik dan ideeën opdoen. Het verrast me geregeld wat een gebouwtje voor verschil kan maken, ik moet dat echt zien, van tevoren plannen kan ik dat niet. Dat vind ik het leuke van deze hobby, alles mag en niks hoeft.
Titel: Re: Werk aan het spoor in Rundhausen
Bericht door: Jorg op woensdag 11 februari 2015, 18:02:24
Ad
Mooi filmpje.
Knappe stammetjes.
Groeten uit Antwerpen.
Titel: Re: Werk aan het spoor in Rundhausen
Bericht door: addieleman op woensdag 11 februari 2015, 18:04:47
Dank je :)
Titel: Re: Werk aan het spoor in Rundhausen
Bericht door: h0_miessie op woensdag 11 februari 2015, 18:39:59
Mooi materiaal komt er voor bij rijden Ad in je filmpje. :thumbup:
Moet ook maar eens uitdokteren hoe ik filmpjes kan plaatsen geeft toch wat extra's aan de topic. ;)
V 80 heb ik ook in mijn collectie rond rijden (2x zelf ) geweldig loc met goede rij eigenschappen. :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Werk aan het spoor in Rundhausen
Bericht door: addieleman op woensdag 11 februari 2015, 20:00:54
Ja Michel, ik heb die V 80's al bij jou zien staan laatst. Ik heb een tijdje gedacht om de mijne te verkopen, maar toch maar niet. Hij rijdt inderdaad heel mooi, behalve dan dat de eenvoudige decoder in de mijne (uit de startset) maar 14 of 27 (?) snelheidsstappen heeft en dat merk je wel. Geluid mis ik niet bij een diesel.

Ik zet mijn filmpjes tegenwoordig op youtube en dan kun je de link naar het filmpje simpelweg in je bericht plakken, de forumsoftware zorgt er blijkbaar voor dat je dan het filmpje in het bericht kun afspelen.
Titel: Re: Werk aan het spoor in Rundhausen
Bericht door: Tony op woensdag 11 februari 2015, 20:29:28

 B) filmpje :thumbup:

Grtz Tony
Titel: Re: Werk aan het spoor in Rundhausen
Bericht door: h0_miessie op woensdag 11 februari 2015, 20:33:13
Mijn V 80 loc's zijn ook uit een startset 26578 (2x).
Ook ik mis het geluid niet echt net als jij.
MFX loc's koop ik voor al omdat mijn kleinzoon de toeters prachtig vind ik eigenlijk in begin ook maar soms rij ik ermee vergeet ik gewoon het geluid aan te doen.
Zag laatste je vraag over het ombouwen van de V 80 erg interessant moet ik bekennen en ja wordt moeilijk in de V 80 weinig ruimte.
Wel zag ik daarin de link van Johan (treinsmurf) met ombouwen met decoder 60948/60949 dat wil ik wel eens proberen bij de 36611 loc die ik heb gewoon kijken of het mij ook lukt ik blij voor mijn ego kleinzoon blij voor de toeters. :thumbup:
Verder leuke baan heb je blijf ik gezellig volgen.
Ik heb ook nog ideeën zat voor mijn baan eerst uit de lappenmand dan verder aan de baan. ;)