3railforum

Modelbaanbouw & Scenery => Baanbouw 2-rail alle schalen => Topic gestart door: ronaldk op maandag 26 mei 2014, 19:55:14

Titel: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op maandag 26 mei 2014, 19:55:14
Waarom dit draadje?
Ik  speel al een tijdje met de gedachte om een aantal berichten samen te voegen tot één draadje over de bouw van mijn baantje Poggendam. De informatie in de diverse berichten staan wel op heelveel plaatsen. Dat wil zeggen in heelveel verschillende draadjes. Toch maar de boel hier een beetje aan het bundelen.

Het complete verhaal is natuurlijk te vinden bij de buren. Dat blijft voor mij het hoofddraadje maar het zal hier geen 1 op 1 kopie worden van het verhaal bij de buren. Het blijft een beetje vreemd een 2-rail-baan op een 3-rail-forum ;) Dus soms hier wat meer info , soms daar wat meer info.
In een aantal berichten een korte uitleg over de baan en zijn of haar onderdelen tot zover. Een echte "bijpraat sessie" om tot de stand van zaken te komen. Veel informatie is te vinden in de diverse berichten, daarom zullen ook veel links naar die berichten gemaakt worden.
De methodes en technieken die ik bespreek zijn niet moeilijk. Ik doe het meestal ook voor de eerste keer. Wel is het zo ik uitgebreid probeer en experimenteer. Lukt het niet de eerste keer dan gewoon herstellen of helemaal opnieuw beginnen. Maak proefstukjes of probeer op kleine stukjes de techniek uit.  Het is niet zo heel moeilijk allemaal :D

Waarom Poggendam?
Mijn eerste baan was een ambiteus plan. Meerdere lagen (minimaal 3, rondrijden, brede modules van 122 centimeter. Een dubbelsporige spriaal, 50cm hoog. En dan nog een bergbaantje met tandradsysteem. Mooi allemaal en al behoorlijk ver gekomen. Ondanks dat het ontwerp goed doordacht was. Helemaal uitgetekend in CAD. Het was allemaal mooi voorbereid. De bouw ging ook vlot totdat de kleinere dingen begonnen te irriteren. Het was niet meer leuk. Wat dan niet? Delen niet goed bereikbaar, kruipdoor sluipdoor om overal te komen. Boven je macht werken om  te solderen om de boel aan te sluiten. Baan te laag, onderdoor kruipen om aan de andere kant te komen. Nee, dat moest anders. Maar hoe? Naar de Leipziger Messe geweest om op een baan te passen. Op de beurs gepraat met diverse personen. Dat gaf mij de doorslag. Na een geslaagde beursoptreden op de messe van Leipzig de knoop doorgehakt.  Ik begin helemaal opnieuw met een nieuwe baan. De oude baan is afgebroken en in de tuinhaard verdwenen.

Meer info:

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op maandag 26 mei 2014, 20:00:02
Deel II

Het ontwerp.
Poggendam is eenvoudige pendelbaan. Dus eigenlijk niet meer dan een station met een fiddle-yard. Naar het voorbeeld van Karst zijn baan en meerdere kleinere banen op het BeneluxSpoor-forum. De baan is opgebouwd in modules. Een ontwerp gemaakt voor de modulebakken en de complete baan. De bakken zijn helemaal af. Dat betekent met een achterwand en fries voor de verlichting.

De hoogte was een probleem bij de vorige baan, dat niet weer. Het idee van overgenomen om op  IKEA-stellingen te gaan bouwen. Met een hoogte van ongeveer 1,20m en een breedte van 50cm is dat een goede werkhoogte en basis voor de baan. Lekker makkelijk omdat ik onder de stellingen nu ook nog wat bergruimte heb voor alles. Dat werkt wel ontzettend makkelijk.

De boel uitgetekend en uitgewerkt in CAD. Dan de boel bij een interieurbouwer op maat laten zagen. Dan is het net een bouwpakket van de zweedse meubelgigant en kan je zo in elkaar zetten. Een mooi rood kleurtje geven en de boel is gereed voor de eerste rails.

Meer info:

Besturing.
Eenvoudig. De baan wordt helemaal digitaal (DCC). Voor het sturen van de loks en de wissels wordt een Roco Multimaus gebruikt. Voor het eventueel rijden met Koploper of een ander pakket wordt het een en ander al wel voorbereid: de bezetmelders komen al onder de baan te zitten. Ook is al een S88XpressNetLi aanwezig, deze zorgt voor de koppeling tussen de bezetmelding, de centrale en computer.

Het sporenplan.
Eenvoudig is het sleutelwoord. Een eenvoudige enkelsporige zijlijn die je zo vaak in Duitsland tegen kwam. Dan is natuurlijk het eindpunt van de lijn het interessantste. Dus niet meer dan een station en een fiddleyard zoals reeds aangegeven. De fiddleyard heeft 4 sporen. Het station heeft er drie sporen waarvan 2 perronsporen. Een losplaats en een goederenspoor. De kleine loods is aanwezig voor het overnachten en om klein onderhoud aan loks te doen. Een segmentdraaischijf zorgt voor de mogelijkheid om om te lopen. Een kleine kolenbunker en een waterkraan maken het geheel af.

Met dit sporenplan is er genoeg ruimte voor wat rangeerwerk met wat goederenwagens, een paar lokjes. Daarnaast is er ruimte om te rijden met kleine dieselwagen als een VT98 een V100 met een stuurstandwagen. Het jaren 60 - 70 gevoel bij de bundesbahn. Zo nu en dan zal er wel een verdwaalde uit een ander land of TP langs komen.

Meer info:  Update 18: Verder met de rails (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,22356.msg808974.html#msg808974)

Verlichting.
De verlichting van de baan gebeurd met LED. Dit was een overweging nadat ik de bakken reeds gemaakt had. In eerste instantie wilde ik gebruik maken van TL-balken. Daar was de constructie ook op berekend. De overstap naar LED maakt mogelijk dat ik via DMX en een DMX-player een dag en nacht ritme kan instellen. Nu is het eenvoudige er wel een beetje vanaf, als je zo met DMX en dag/nachtritme bezig bent. Het maakt wel de baan af en een nieuwe uitdaging om het goed werkend te krijgen :)

Meer info:
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op maandag 26 mei 2014, 20:07:49
Deel III

De bocht om.
De hoekbak is aardig gelukt. Maar de scherpe hoeken zaten mij niet helemaal lekker. Dit moest aangepast worden. Een paar een voorbereidende zaken gedaan zoals het buigen van staal voor een hoekstuk. En wat freeswerk voor de hoekplaten. En zo gaan we heel netjes de bocht om.

Meer info:  Update 21: De bocht om (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,22356.msg829826.html#msg829826)

Bedrading
Een pijnpunt bij de meeste banen. Sommige houden van netjes werken en alles goed georderend. Anderen plakken alle draden zo onder de baan. Een complete spaghetti boel. Dat is niet handig voor het oplossen van storingen. Ik wilde het dit keer iets anders aanpakken. Alles redelijk netjes onder de baan bevestigen. Met plakvoetjes en Ty-ripes netjes aan de bak hangen.

Zoals aangegeven is de bedrading behoorlijk aan de maat: 0,50mm2 voor de verbinding naar de rails. 1,00mm2 voor de "ringleiding". Daarnaast begint het onder de twee bakken van de stationsmodule met onder meer de bezetmelders, de decoders voor de servo's en verlichting, de servo's voor de wissels, de servo voor de segmentdraaischijf, de aansturing van de losse elementen en de draden naar de diverse onderdelen.

De bakken worden onderling doorgekoppeld. De koppelingen moeten wel een beetje stevig zijn, hufterproof, zo gezegd. Daarom gekozen voor het XLR-systeem. Hiermee kan je een goede verbinding maken. De kosten hiervan zijn lager of te vergelijken met de geijkte oplossingen.

Meer info:

Een paar tussendoortjes.
Niet altijd gaat alles in een bepaalde volgorde. Ik klooi ook een beetje aan. Daarom nog wel eens wat projectjes en proefjes tussendoor om het een en ander uit te proberen. Veelal om bepaalde technieken en kleine zaken af te maken. Zoals het aanpassen van de stootblokken en ook nog een paar putten van artitec ingebouwd.

Meer info:  Update 13: Stootblokje pimpen (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,22356.msg790159.html#msg790159)

Slakkenput.
Bladerend door de duitse modelspoorbladen kwam ik op het idee om het depot compleet te maken. Daarvoor moet het hele proces van kolen en water innemen bekeken worden. Een onderdeel daarvan is het ontslakken / as verwijderen uit de lok. Daarvoor heeft men op het BW een slakkenput. Na wat zoek werk is het een artitec putje geworden.

Meer info:  Projectje slakkenkuil Artitec (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,22356.msg810886.html#msg810886)

De inspectieput met verlichting.
Een lokloods zonder "inspectieput" is ook niets. Daarom weer een artitect-putje meegenomen. Deze is voor de lokloods. Men moet wel wat licht hebben in de put. Daarom zijn hier wat SMD-LEDjes in aangebracht. Een eerste experiment met deze vorm van leds.

Meer info:  update 24a: Opnieuw een tussendoortje (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,22356.msg832943.html#msg832943)

Ballasten en begrassen.
Een baan zonder ballast is niet wat. Voordat we aan de grote bakken gaan beginnen een paar proefstukjes. Eerst wat testen hoe het werkt en hoe het gaat. Het eerste stukje viel tegen. Te hard, te egaal. Na wat zoekwerk in de bakken met modelspoorspullen nog wat ballast van Woodland gevonden. Een mix gemaakt van de diverse kleuren en soorten. Dat beviel goed en daar doe ik nu de gehele baan mee. Naast het ballasten ook nog aan het experimenteren met begrassen. Met de vliegenmepper methode aan de slag. Dat gaat ook wel goed. Na een aanpassing van de vliegenmepper zodat hij iets meer spanning levert gaat het begrassen beter dan anders.

Meer info:

Segmentdraaischijf:
Een baan moet wel een blikvanger hebben... Een draaischijf is meestal een geijkte oplossing daarvoor. Zo ook bij mijn baan. Ik vond altijd al de segmentdraaischijven een aparte oplossing. Heeft wel iets aparts. Daarom moest er ook één bij mij komen. Na een aantal opties bekeken te hebben zoals zelfbouw toch maar gekozen voor een gebouwde draaischijf. Deels moet je nog diverse onderdelen maken en in elkaar zetten, zoals de aandrijving en de aansturing.

Meer info:
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op maandag 26 mei 2014, 20:13:48
Deel IV

De lokloods
Iedereen kan wel een standaard bouwpakketje in elkaar zetten. Ook ik moet dat kunnen :) De lokloods is mijn slachtoffer. Naast het bouwen wil ik het ding ook aanpassen. De deuren moeten open en dicht kunnen. Wat verlichting erbij dan is het helemaal af. Tijdens het bouwen ga je nog eens passen en meten. De aanbouw van de loods zit half achter de loods. De loods staat op de rand van de modulebak. Niet echt handig dus. De aanbouw maar verplaatsen. Deze is naar het midden gegaan. Daar een paar ramen verwijderd, een muur doorgebroken. De aanbouw aangepast en geplaatst. Dat geeft een extra ruimte in de loods.

Interieur lokloods.
Wat gaan we daar mee doen? Je ziet veel lokloodsen zonder enige inrichting op de baan staan.  Dat kan ook anders.  De baan is niet zo heel groot en ik zet er toch geen honderd huisjes op. Daarom aan de slag gegaan met het maken van verlichting in de loods, extra onderdelen zoals een werkbank en stellage.De werkbank en stellage is uit de hand gemaakt. Gewoon een aantal profielen aan elkaar gesoldeerd, een plankje erop, schilderen en we zijn gereed. De lokloods verder aankleden met wat onderdelen van preiser zoals een draaibank e.d. Dan nog wat personeel aan het werk zetten.  Nou, één is lekker aan het koffie drinken de ander is nog een lasklusje afmaken voor de koffie.

Verlichting lokloods.
De verlichting bestaat uit SMD-leds in diverse dingen verwerkt: De inspectieput, de boven verlichting in de loods zelf, de  zelfgemaakte TL-balk boven de werkbank. De boel is volledig apart schakelbaar. Voor dit soort werk moet je gewoon een beetje met ledjes spelen, gebruik verschillende kleuren. Geef een ledje een schilderbeurt en/of pas de waarde van de voorschakelweerstand aan. Dan kan je de sfeer goed aanpassen aan de omgeving. In de loods zijn de ledjes meestal in serie geplaatst, maximaal 4 stuks. Daarnaast zijn ze voorzien van 4,7 kOhm of 10 kOhm voorschakelweerstanden.

Om het  "plastic" -uiterlijk van de loods te verminderen is de binnenkant geschilderd. Dit is omdat de buitenmuur meestal niet zo aan de binnenzijde te zien is. De kleur is grijs / wit gelaten om het een beetje op pleisterwerk te laten lijken. De buitenkant is voorzien van een poederlaag met verweerpoeders. Hierdoor werk ik ook meteen de lijmresten weg.

Meer info:
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op maandag 26 mei 2014, 20:16:47
Deel V

De water- en kolenkraan
De waterkraan is zo eenvoudig dus ook al eerste aan de beurt geweest:

De waterkraan.
Een kleine aanpassing. Hij moet kunnen draaien. Even met een boortje de de buis uitboren. Dat kan het gemakkelijkst met een handboortje. Een staaf vastlijmen in het bovenstuk en doorvoeren. Dan kan aan de onderzijde het bewegings mechanisme gemaakt worden. Met een servo kan de boel aangestuurd worden. Hij moet nog wel vervuild worden. Hij glimt nu iets te veel. :)

De kolenkraan.
Na de lokloods en de waterkraan is de kolenkraan met kolenbunker aan de beurt.  Nu zijn we ook weer helemaal bij in de bouwfase van de baan.
Dit standaard bouwpakketje van Auhagen ook maar niet eens via de handleiding in elkaar aan het zetten. Een beetje verbouwen mag wel. In de kolenkraan komt interieur, personeel, verlichting en de boel moet werken. Dat wil zeggen: de kraan moet kunnen draaien en de bak moet op en neer kunnen. Dat betekent een grote plannen in een kleine ruimte. 

Het heeft al een paar uurtjes gekost om tot dit resultaat te komen zoals op de foto's. Het lijkt allemaal niet veel :) Het huisje is aangepast, de ramen die erbij zaten vond ik niet mooi. Ze zijn een beetje grof. de ramen zijn uit de bouwkit van de lokloods en aangepast op het huisje. Aan de binnenzijde zijn een aantal muurtjes gezet om wat nummers te verbergen. Daarnaast het draaimechanisme aangepast om het te kunnen laten draaien.

Het huisje is niet nog gereed. Er moet nog wel veel werk verzet worden zoals schilderen, in elkaar zetten van de twee losse onderdelen, de locatie op de baan moet voorbereid worden, de (servo)aandrijvingen moeten gemaakt worden.

Tot zover :) Tot een volgende update :)
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Schienenbus2012 op maandag 26 mei 2014, 22:30:17
Ik zal dit draadje maar eens gaan volgen.  :thumbup:
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Ben den Hollander op dinsdag 27 mei 2014, 07:36:20
Hoi,

Mooi dat je hier ook post alhoewel ik de bouw al bij de buren volg. :thumbup:

Check even deel III, een aantal links kloppen niet helemaal.

Gr, Ben.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op dinsdag 27 mei 2014, 07:46:24
@Ben: Dank u. Een ] vergeten :) Het was allemaal zo versnippert over dit forum. Dat het een keer gebundeld moest worden. In ieder geval zijn ze hier nu bij  :D

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Laenderbahn027 op dinsdag 27 mei 2014, 08:13:23
Hoi,

Wat een herkenbaar, en ook goed geschreven verhaal! Jij pakt het nog een beduidend aantal tandjes beter aan dan ik... ;-). Ik blijf je volgen, want hier kan ik wel het een en ander van leren. Als ik dan toch weinig tijd heb om te bouwen, dan maar leren!

Met vriendelijke groet,
William
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op dinsdag 27 mei 2014, 09:44:00
Hallo William,

.....Jij pakt het nog een beduidend aantal tandjes beter aan dan ik... ;-)......

Wat is beter ;) Ik ben ook door schade en schande wijzer geworden. Het is goed kijken, praten en uitproberen. Vooral op beurzen praten met bouwers over de constructies. Zij weten wat de voor en nadelen zijn. Ik heb er geen moment spijt van om het zo te doen. :) Vooral de ruimte onder de baan is heerlijk. Kan veel zooi onder gezet worden ;)

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op donderdag 29 mei 2014, 22:09:56
Zo vandaag weer eens bezig geweest.  Een deel van het lijstje voor de kolenkraan aan het wegwerken. Het gat gezaagd, een basis voor de kraan gemaakt. Alvast de planken van de kolenbunker voorbewerkt voordat ik ze op maat ga maken. Er lag nog een klusje op de plank. Het afmaken van de slakkendepot. Even een schilderbeurt gegeven en daarna met de poeders erover heen.

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Tony op donderdag 29 mei 2014, 22:21:51

Dat lijkt me een heel mooie baan te gaan worden, Ronald.
Je hebt er een volger bij !

Grtz Tony
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Opazwitserland op zondag 01 juni 2014, 20:16:21
Leuke ideeën opgedaan voor mijn stoomdepot.  Schitterend

Paul
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op zondag 01 juni 2014, 20:52:07
Deel VI

Weer een update.... De kolenkraan komt niet alleen te staan. De kolenbunker moet er ook nog bij. Bij het bouwpakketje zit een kolenbunker. Maar dat is eigenlijk helemaal niets. Veels te plastic uiterlijk. Ik wilde eerst alleen de kolen vervangen, maar dat idee is snel uit het hoofd gezet. Het moet maar helemaal zelfbouw worden.

Met roerhoutjes, (smalspoor) spoorstaven, de dremel, de boor en verf aan de gang gegaan om een kolenbunker in elkaar te zetten. De basis simpel: Spoorstaven in de bodemplaat, houtjes ertussen, kolen erin en de boel is klaar :) De boel een beetje aankleden en doen om het een beetje op de baan te kunnen zetten. Het is nog niet gereed. De aandrijving moet er nog in en nog wat details. Dat is de volgende stap. De foto's hier onder geven wel een beeld ;)

Meer info en foto's: Poggendam Update 34: de kolenbunker (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,22356.msg3221465394.html#msg3221465394)

Groeten Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Laenderbahn027 op zondag 01 juni 2014, 20:57:36
Mooi!

Vraagje: heb je de ondersteunende staven aan de rechtopstaande gesoldeerd, of lijkt dit maar zo en is het gewoon gelijmd?

Met vriendelijke groet,
William
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op zondag 01 juni 2014, 21:50:09
Hoi!

Het lijkt allemaal maar zo ;)  :D De ondersteunde staven zijn alleen maar in de grond vast gelijmd.

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op dinsdag 10 juni 2014, 09:34:24
Deel VII

Het lange weekend gebruikt om wat kleine zaakjes te regelen.

LED-verlichting
Allereerst bezig geweest met LED-verlichting. Na het maken van een LED-bak, zie ook  LED-Bakje maken (http://forum.3rail.nl/index.php?topic=47397.msg887210#msg887210) voor de schuur. Deze bak gaf heelveel licht. Eigenlijk ook wel goed voor de hobbykamer. Dat kan niet volgens de bak die ik gemaakt had. Nu maar eens een paar losse bakken gemaak, afmetingenoOngeveer 290x290mm. Draden verlengen en de boel doet het. De vier bakkies in totaal geven heelveel licht. De twee oude TL-balken hoeven echt niet meer gebruikt te worden. :)

Begrasssen
Al een tijd terug heb ik een extra bakkie (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,22356.msg3221426894.html#msg3221426894) gemaakt. De baan is daarmee 60cm langer geworden. Deze bak is natuurlijk al helemaal geschilderd e.d. Moet nog wel verlichting in. Dat komt nog. Goed, het bakkie is reeds voorzien van rails maar het begrassen en ballasten nog niet. Van het weekend maar eens mijn vliegenmepper erbij gepakt en de boel lopen begrassen.

Dus eerst een zandlaag aanbrengen, goed bedruppelen met voorstrijk. Even wat laten drogen. Spijker erin voor de aarde van de vliegenmepper. Opnieuw met voorstrijk bedruppelen. Dan de eerste laag van 2,5mm lange vezels aanbrengen. Daarna laten drogen. Na het drogen even met de stofzuiger erover om de losse vezels weg te halen. (een zakdoek voor de mond om vezels te kunnen opvangen en hergebruiken :) ) Na het stofzuigen opnieuw bedruppelen met voorstrijk. Dan met vezels van 4, 5 en 6mm aan de gang om het eindresultaat te krijgen. Dit wordt natuurlijk weer nabehandeld met de stofzuiger.

De voorstrijk lijmt het zand en de vezels goed aan elkaar vast. Het zal geen kant meer opgaan.

Polletjes
Nu we toch de vliegenmepper in de hand hadden en we moeten wachten op het drogen van de voorstrijk. Maar eens een extra experiment uitgevoerd. Dit naar aanleiding van een opmerking (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,22356.msg3221363031.html#msg3221363031) van Karst: "Ronald komt een 'paar' KiloVolt te kort zo te zien  :P ;) " Dat moet toch wel lukken. Dus aan het experimenteren met Houtlijm, diverse vezels (Noch en Anita Decor), voorstrijk en wat geduld. Dan zijn onderstaande foto's de eerste resultaten.

Tevreden? Uhm, ja eigenlijk wel. De 12mm vezels blijven ook lekker staan met de vliegenmepper. Dat valt mij niets tegen. Het resultaat op het proefstukkie was minder. Alleen het afhalen van de plaat moet wat later gebeuren. Niet direct na een uurtje of twee.

Iets om verder mee te hobbiën :)

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: treinfanaat23 op dinsdag 10 juni 2014, 15:25:54
hahaha ik woon in poggendam:P (varsseveld)
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: F.J.S. op dinsdag 10 juni 2014, 16:04:13
Hoi Ronald ziet er goed uit dat gras met de vliegenmepper
wil wel weten wat voor zand je hebt gebruikt,
lees voor het eerst dat iemand zand gebruikt, .

mvg frans
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op dinsdag 10 juni 2014, 16:22:56
Hoi Frans,

Even over het zand, al meerdere vragen over gehad. Ik heb het wel vaker gezien eventueel in combinatie met zwarte grond, teelaarde. Het is een goedkoop materiaal om snel een nette ondergrond te krijgen. Bij de buren had ik had ik het al in een post neergezet,  Begrassen: Miniupdate 28a (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,22356.msg3221363026.html#msg3221363026). Een stukkie uit dat bericht:

Citaat
De ondergrond eerst voorzien van wat zand. (Let op even afgebakken in de oven op 200 graden voor het kwijt raken van schimmels e.d. Kan goed voor en na de pizza  :D  :D ) Zand wat onregelmatig aangebracht zodat er minimale hoogte verschillen ontstaan in de anders strakke grasmat. Daarna aan het begrassen geslagen. Na het begrassen het overige deel in de ballast gezet. Dan is dit het resultaat:

Het zand is gewoon van de bouwmarkt volgens mij, zand voor zandbed is de technische term. ;) . Ik had de zak nog liggen. Ook het ballast is voorzien van een zand-component. Dit is voor de fijne fractie van het ballast.

Over het gras: Opbouwen in laagjes is de methode en niet alles strak op de bodemplaat willen plakken. In het echt is de wereld ook niet strak en vlak. Zelfs een voetbalveld is niet vlak ;) Opbouwen dus van laag naar hoog. Van 2,5mm naar 6mm en langer. De kleuren moet je daar dus ook op aanpassen ;)

Over de vliegenmepper zelf: Je hoeft dus geen dure Noch-stok of ander apparaat te kopen. Dit is maar een paar euri aan materiaal. Wat verbouwen en je hebt een goede begrasser. Het nadeel is dat je niet hele grote stukken in één keer kan doen. En dat je met lange vezels iets moet opletten. Voor de rest kan je lekker uitproberen met zo'n vliegenmepper. Als het dan bevalt kan je alsnog een duurdere stok aanschaffen.

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op woensdag 11 juni 2014, 21:12:01
Miniupdate: Nieuw op het opstelterrein.

Ik ben gek op de wat aparte modellen en kleurstellingen. Daarom kon ik deze niet laten staan c.q. voorbij schieten: Een BR218 Touristik van Fleischmann. Mooi in de avondzon aan het wachten op de eerste dienst. Nu op zoek naar de bijhorende wagens of wachten op de trix van het najaar...

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: frank-103 op woensdag 11 juni 2014, 22:02:46
Mooie lok Ronald, deze is er ook van Roco, zouden die ook de bijbehorende rijtuigen hebben?

Vrgr
Frank
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op woensdag 11 juni 2014, 22:06:10
Ja, die hebben ze. Set 46900. De lok van Roco is geloof ik wel een ander nr :)

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Tony op woensdag 11 juni 2014, 22:40:36
He Ronald,

Opvallende loc heb je daar, van Märklin zijn er ook wagens van te krijgen, moet je wel de wielen wisselen natuurlijk.
Op deze manier zie wel altijd nog wat van je vakantiegeld terug :P

Grtz Tony
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Iemand op donderdag 12 juni 2014, 21:08:07
Oii Ronald

Dat set van Roco is de 45900 en daar horen ook nog twee wagons bij , de 45167 45168 .
Het set is wel 1:100 trouwens .
Roco brengt nu ook de zelfde wagons weer uit en dan "1:87 , onder de nummers 64163 64164 plus 1 losse wagon 64900 .
De Br 218 in Touristik kleuren Van Roco ( 72748 ) is ook opkomst , die komt in week 41  :thumbup:
De br 103 in Touristik kleuren is al leverbaar .

Mvg Jan .
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op vrijdag 13 juni 2014, 08:12:00
Opvallende loc heb je daar,

Dat is gelukkig niet mijn enige aparte lok :) Ik heb ooit al eens een maus-zug aangeschaft (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,41272.msg763738.html#msg763738). Deze set is van trix. Het is gewoon lekker fout :D

van Märklin zijn er ook wagens van te krijgen, moet je wel de wielen wisselen natuurlijk. Op deze manier zie wel altijd nog wat van je vakantiegeld terug :P

Ik weet het. Ik ga waarschijnlijk toch voor de optie van Jan: De roco's. Dan mogelijk niet voor de "oude" set maar de nieuwe. Het is nog even bekijken. Ze worden wel aangeboden op Ebay.

@Jan: Ik zit nog te kijken welk nr de 218 heeft van Roco... Of dat dezelfde is als van Fleischmann. Volgens mij waren er twee loks van de serie 218 als Touristik-lok. Dus ik heb 50% kans ;)

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: joad op donderdag 03 juli 2014, 22:15:23
Hoi RonaldK,

op een ander forum gekeken (en geleerd) van de uitdagingen die je hebt en had om de baan te realiseren. Een compliment is op zijn plaats! Je maakt gebruik van een lokale modelbaan leverancier. Waar wonen jullie dan en wie is het? Je kunt mij evt antwoorden in een PB.

grz

Joad
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op vrijdag 04 juli 2014, 08:53:52
Hallo Paul,

Je maakt gebruik van een lokale modelbaan leverancier.

Dat heb ik gedaan met mijn rails. Goed uitgezocht wat ik nodig heb, op een rijtje gezet. En daarna heb ik gekeken bij een aantal webwinkels zoals conrad en in duitsland. Daarna eens wezen babbelen in het winkeltje in de buurt. Een malle-pietje winkel waar ze bij Märklin een tijdlang niets van wilden weten. Hij heeft mij een offerte gegeven voor alles wat ik aan rails nodig had. Hij bleek dus goedkoper te zijn dan de webwinkels. En ik gun de kleinere winkelier ook nog wel wat en dan is de keuze snel gemaakt :) Goed dat komt ook dat je natuurlijk een grotere bestelling doet. Het spul kwam rechtstreeks bij Roco vandaan. Hij moest het ook bestellen. Als je van te voren weet hoeveel iets ongeveer gaat kosten dan heb je een onderhandelingspositie.

Voor de rest struin ik alles af, winkels (van 10 km tot 100+ km afstand. Als je in het oosten des land woont is 40 km niet veel....), beurzen (de bekenden), internet af (Webwinkels / Ebay DLD). Ik heb geen echte vaste winkel. Sommige ga ik wel vaker langs dan andere. Bepaalde winkels kom ik zeker niet meer, niet interessant voor mij, bijvoorbeeld omdat ze alleen maar de witte dozen van Märklin verkopen. Een showroom van een autodealer is dan nog voller. Daar houdt ik niet van, ik mag graag rondneuzen. Wat voor jou interessant kan zijn is eens kijken op deze site in google maps:  Modelspoorwinkels in Nederland (http://www.nederlof.net/dump/modelspoor.php).

Voor de onderbouw maak ik ook gebruik van de "lokale" ondernemer. Een meubelmaker, uit een paar dorpen verderop, kon het hout leveren en precies op maat zagen. Dat scheelt voor mij een hoop werk en het is zeer strak. Het hout bij een meubelmaker is meestal stukken beter (lees: Rechter en vlakker) dan bij de standaard grotere bouwmarkt. Het was gewoon een bouwpakket van de bekende zweedse woongigant.

Maar ook daar hetzelfde principe als bij de rails gedaan. De plannen goed uitwerken en uitrekenen wat je nodig hebt. Dan goed rondkijken, wat telefoontjes plegen. Ook afstappen op bedrijven waarvan je denkt: Die werken niet met particulieren, soms is dan een beetje flexibel zijn met facturen handig ;)

Groeten Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op zondag 13 juli 2014, 19:43:46
Update 36: Geklooi met groen....

Genoeg spullen in huis om wat met groen te doen.  :) Dat was de conclusie na afgelopen Houten. Eens aan de gang gegaan met een klein "ruggetje" / steilrug langs de spoorbaan. Eens kijken wat dat gaat worden. De basis wordt het bekende piepschuim. Dat moet nog wel op maat gesneden worden.

Simpele aparaten zijn niet goed te krijgen. Het snijden met een mes is niet echt super. Dan maar bezig met een zelfbouw hitte draadsnijder... Daartoe was een oude kapotte föhn van mijn vriendin een dankbaar lijdend voorwerp. De hitte draad eruitgesloopt. Een U-tje gezaagd, draad er tussen gespannen, een oude trafo met 12 volt. De boel aansluiten en gaan snijden.... Nou dat ging voor 2 minuten, de draad brak en de trafo vond het ook niet echt lekker. Op zoek naar een andere oplossing: Even wat zoeken en waarom moeilijk doen als het relatief gemakkelijk kan? Een reserve snijdraad voor een proxxon styrosnijder. Dat werkt nu als een warm mes door de roomboter  :thumbup:

Na het snijden is het gewoon de standaard methodes: Met houtlijm vastlijmen, verf erop smeren, dan voorstrijk met zand om even vast te zetten. De rug even met wat "bosgrond" bestrooien. Daarna is het door met begrassen. Het standaard werk met 2,5mm en 6mm grasvezels. Nog even wat bomen en pollen. Dan zijn de foto's het resultaat.

Voor meer informatie en foto's:  Poggendam: Een eerste groen projectje.... (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,22356.msg3221474174.html#msg3221474174)

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Hero op zondag 13 juli 2014, 20:26:20
Ronald,

Ik wist niet dat je ook groene vingertjes had.

Wat heb je voor loof op die bomen gebruikt. Ziet er lekker fijn uit namelijk.

Mvg Robin
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op zondag 13 juli 2014, 20:46:38
Hallo Robin,

Dit keer heb ik de bomen gekocht. Het is van miniNatur. Een doos vol zeeschuim met al bladeren erop. Je moet de boel iets uit elkaar trekken en dan kan je het zo planten. Ik ga de volgende set zelf maken. Dit had ik al een tijdje in huis. Mooi spul maar volgens mij kan ik het zelf ook wel ;) :)

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Degeluidsman op zondag 13 juli 2014, 20:48:05
Ronald is van alle markten thuis  :thumbup:
Ziet er goed uit  :)


Mvg,

Peter Degeluidsman.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op zondag 13 juli 2014, 21:14:46
Dank!  :thumbup: Peter, het is een kwestie van doen en proberen. Je moet er gewoon op rekenen dat je de eerste poging weggooit. Bijvoorbeeld het snijden van de steilrand. De snijder zelf wat bijna niet te krijgen of veels te duur. Dan maar even zoeken op internet en proberen. Kostte mij bijna een trafo maar nu werkt het ding gewoon lekker.

Het maken van het groen e.d. is gewoon lekker uitproberen. De opbouw is hetzelfde als anders. Dat is een bewezen methode bij mij en werkbaar ;)  Veel van de pollen (http://forum.3rail.nl/index.php?topic=50435.msg891112#msg891112) die ik had ik al gemaakt. Die kan je dan mooi nu gebruiken als hoog gras onder de bomen. Zo werk je wat in het voren en heb je wat op voorraad. Ik ga gewoon weer wat pollen maken :)

De grootste zorg was of er een mooie overgang was tussen wat ik al had aangebracht langs het spoor en de steilrand. Dat is niet verkeerd gegaan. Nu nog verder detailleren.

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Hans V200.0 op zondag 13 juli 2014, 21:58:11
@Jan: Ik zit nog te kijken welk nr de 218 heeft van Roco... Of dat dezelfde is als van Fleischmann. Volgens mij waren er twee loks van de serie 218 als Touristik-lok. Dus ik heb 50% kans ;)
Groet Ronald.
Hoi Ronald,

Op een Duits blad zag ik de aankondiging van die BR 218 in touristik look met bijbehorende rijtuigen van een ander merk.
Het is een MC model en winkeliers aangesloten bij dat Duitse MC kunnen hem bestellen voor je, evenals de rijtuigen.

Helaas zit ik nu even op een plek dat ik dat bewuste tijdschrift niet bij me heb, anders had je de nummers al gehad van mij ;)

M.v.g.

Hans V200.0
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Wilfried op zondag 13 juli 2014, 22:42:12
Hier de link en eventjes naar onderen gaan: http://www.mc-vedes.de/index.php?id=2175
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Hans V200.0 op zondag 13 juli 2014, 22:57:10
En hier de rijtuigen zonder afbeelding (http://www.mc-vedes.de/index.php?id=2507)
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Ben den Hollander op maandag 14 juli 2014, 08:47:36
Groene vingers.  :thumbup:


Dan maar bezig met een zelfbouw hitte draadsnijder... Daartoe was een oude kapotte föhn van mijn vriendin een dankbaar lijdend voorwerp. De hitte draad eruitgesloopt.


Ik heb niet zo'n vriendin. :D

Heb al eens een poging gedaan zo'n Proxxon ding te lenen. Uiteindelijk heb ik ook de oplossing gezocht in de figuurzaag methode met een stukkie weerstandsdraad van Conrad.

Gr, Ben.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Tony op maandag 14 juli 2014, 13:38:38
Hallo Ronald !!!

Dat ziet er perfect uit  :thumbup:
Je kan zo bij de groenvoorziening, dat smaakt vast naar meer  :P

Grtz Tony
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op maandag 14 juli 2014, 21:16:29
Hoi Hans,

Op een Duits blad zag ik de aankondiging van die BR 218 in touristik look met bijbehorende rijtuigen van een ander merk.
Het is een MC model en winkeliers aangesloten bij dat Duitse MC kunnen hem bestellen voor je, evenals de rijtuigen.

MC is een soort van Nederlandse Techno. Ze brengen zoals sommige nederlandse winkeliers producten die speciaal voor hun gemaakt zijn op de markt. In dit geval is het een complete set Touristik, dus lok en wagons. Deze nummervarianten zijn dan exclusief bij de MC-dealers te krijgen. Ik zal eens bij een Nederlandse MC kijken of ze te bestellen zijn.

Ik heb niet zo'n vriendin. :D

Ze gebruikt ze om de verf op schilderijen te laten drogen.... Door de lak e.d. gaan ze behoorlijk snel kapot. Of het moet komen dat ze van de Action komen ;) :)

Heb al eens een poging gedaan zo'n Proxxon ding te lenen. Uiteindelijk heb ik ook de oplossing gezocht in de figuurzaag methode met een stukkie weerstandsdraad van Conrad.

Ik kon ze ook niet goed vinden. Zelfbouw met Proxxon-reserve-draad is een mooie oplossing :) Moet nog iets aanpassen ;)

Groene vingers.  :thumbup:

Dank U! Iedereen kan het gewoon :) Een kwestie van uitproberen en testen... Goed naar anderen kijken, hoe die het doen ;) :)

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Hans V200.0 op maandag 14 juli 2014, 22:00:04
Hoi Ronald,

Je zit er naast om Mc te vergelijken met de Techno Hobby zooi, want die deden niet veel goeds voor de handelaren.

Niet dat wat MC doet altijd maar goed is, dat zeker niet maar qua grootte kan je het niet naast elkaar houden.

De Nederlandse MC is er niet wel handelaren die een MC lidmaatschap hebben, en daar houd het meteen ook bij op.

Zo kunnen ze wel uit hun abonnement bestellen, en nu je de nummers weet, moet je alleen op zoek naar een handelaar met zo'n MC lidmaatschap.

Het kan ook best zijn dat het niet in je buurt zit, want er zijn er weinig die ook de Duitse MC modellen bestellen.

Vaak kun je dat zien in de Duitse bladen, en ik zag daar ook een paar Nederlandse adressen bij zitten.

O.a. de Märklin Store in Amsterdam heeft het, maar of die ook de Roco lok of A.M.C.E. wagons heeft valt te bezien.

M.v.g.

Hans V200.0

 

Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op maandag 14 juli 2014, 22:08:10
Hoi Hans,

Als men geld wil verdienen ;) dan wil men meestal wel. En anders bestel ik net zo gemakkelijk in DLD. Dat is geen probleem. Ik wil wel de nederlandse dealers een kans geven. Of MC beter is dan Techno weet ik niet. Ik weet wel dat Techno ook "exclusieve producten" had.

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Hans V200.0 op maandag 14 juli 2014, 23:02:22
Hoi Ronald,

Zelfs in die tijd van Techno Hobby stond ik in een winkel die daar aan mee deed, en de vertegenwoordiger vroeg heel genoeglijk waar we de modellen hadden staan.

Mijn antwoord erop dat ze die eerst maar eens moesten leveren, verstomde de uitspraken van die idioot van wie ik de naam maar even niet noem.

Ze maakten er echt een puinhoop van met dat boekje, want dingen die er in stonden van sommige fabrikanten, kwamen veel later uit dan de folder .

En ja dan is het logisch dat je de modellen nog niet hebt staan, terwijl de bestelling al vlak voor of na de speelgoedbeurs in Nürnberg de deur uit ging.

We hebben ik weet niet hoeveel klanten teleurgesteld gezien over die folder, en ook dat meldde we even.
Terwijl het ook anders kon, namelijk dat je de handen ineen slaat, over reeds bestaande modellen.

Die waren dus al leverbaar, maar dat paste niet bij Techno Hobby, althans volgens de vertegenwoordiger.
Techno Hobby had best iets leuks kunnen worden, zonder die loze beloftes die bijna ieder jaar te zien waren.

Alsof men niet wilde leren van de gemaakte fouten :thumbdown:

Bij MC staat men ook niet op de banken met elke lok of wagon die daar verschijnt, maar ze maken niet de fout dat ze de aankondiging een jaar van tevoren gaan, doen met nog een jaar in het verschiet op het uitleveren en het overbekende wachten op de modellen.

Over het algemeen zijn die tijden daar veel korter, maar ook nu bij deze modellen betrap ik ze op een afwijking van het normale programma.
Ook de wagons van A.M.C.E. in het programma opnemen is gewaagd, want ook hier kunnen wel eens wachttijden ontstaan.

1 ding is zeker, met deze hobby moet je gewoon heel veel geduld hebben.

M.v.g.

Hans V200.0


 

Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op vrijdag 15 augustus 2014, 21:16:40
Update 37: Verder met geklooi en bomen....

Verder met mijn groenprojectje waar ik in de vorige update mee ben begonnen:  Ronald's geklooi met groen (http://forum.3rail.nl/index.php?topic=50435.msg895987#msg895987). Aangezien sommige dingen net zo makkelijk zijn om zelf te maken in plaats van te kopen. De steilrand gewoon weer op de bekende methode. Waarom veranderen als het goed werkt? Daarna maar eens aan de gang met wat bomen. Struikbomen wel te verstaan.

Wil je weten hoe het precies gaat? Lees dan verder via de volgende link: Update 37: De andere kant en wat struikbomen.... (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,22356.msg3221482205.html#msg3221482205) met een uitleg hoe je struikbomen maakt. Nog wel even twee fototjes.

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Tony op zaterdag 16 augustus 2014, 10:15:30

Hallo Ronald !

Ik verwijder bij het zeegras met een pincet eerst alle blaadjes, en begroen ze daarna meteen.
Als ze gepoot zijn , schilder ik met een kwastje de nog zichtbare stammen en takken grijs/bruin.
Kan ook.

Grtz Tony
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op zaterdag 16 augustus 2014, 10:26:31
Ja, de blaadjes... even vergeten eruit te trekken. Goed, we blijven zo even bezig ;) Door het spuiten ziet het al beter uit dan kaal. Bij het planten komt er toch groen onder  :D

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Jan22 op zondag 17 augustus 2014, 00:07:14
Over stammetjes gesproken (struiken hebben die vaak); ik zag in de Javastraat bij een toko gedroogde kersensteeltjes (schijnt medicinaal te werken in het midden-oosten), bijna 2,50€ per baaltje. Maar perfect van kleur, vorm en dikte voor struikgewas.
Ik composteerde ze altijd als ik kersen at. Maar misschien een tip om ze zelf ook te drogen?
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op zondag 17 augustus 2014, 09:35:56
Ik composteerde ze altijd als ik kersen at. Maar misschien een tip om ze zelf ook te drogen?

Het is een idee... Voor de struikjes hoeft het niet ;) Ze komen toch in gras te staan. Dan zijn ze toch nauwelijks te zien. Mogelijk voor andere doeleinden nog wel te gebruiken.

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: AlbertJan op zondag 17 augustus 2014, 09:51:30
Hoi Ronald.
Net even je hele topic over de bouw van je nieuwe baan gelezen en natuurlijk gelijk de plaatjes bewonderd! :thumbup:
Erg leuk om de nieuwe bouw helemaal vanaf het begin te kunnen volgen, zelfs de "rituele verbranding" oude baan is te zien! :D
Veel zelfbouw met prachtige details, je hebt daar duidelijk veel oog en gevoel voor.

Veel plezier en succes met de baanbouw.

Vriendelijke groeten,
AlbertJan.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op zondag 17 augustus 2014, 12:11:50
Dank voor je bericht AlbertJan!

Veel zelfbouw met prachtige details, je hebt daar duidelijk veel oog en gevoel voor.

Het is voor een kwestie van uitproberen en experimenteren. Nadenken passen, proberen en nog wel eens wat aan mensen (vriendin / vrienden / forumkennissen) laten zien wat ze er van vinden en om hun mening vragen. Als iets niet wil dan even opzij leggen. Dan komt er wel weer een idee boven borrelen om iets anders te proberen. Ik zit nu nog even te experimenteren met de kolenkraan.... Daar ben ik op iets onverwachts gestoten. De theorie en de testen leken aardig maar de praktijk lijkt het niet naar mijn zin. Je kent het vast wel  ;)

Veel plezier en succes met de baanbouw.

Dank! Gaat goed komen!  :thumbup: Ik heb het als 10 jaren project!  :D

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op zondag 17 augustus 2014, 20:41:33
Update 38: Iets nieuw maar toch vervallen....

Zo maar eens bezig geweest van een bouwpakketje.... Een mooi klein bouwpakketje van een vervallen schuurtje. Natuurlijk met mijn eigen draai aan het geheel gegeven. Dat alles met wat lijm, verf, polletjes en zand/bosgrond. Nu kunnen we weer verder met de rest van de modulebak. Nu merk je hoe handig het is om met modulebakken te werken. Deze staat heerlijk op een workmate en je kan dan overal mooi bij. Ook aan de achterzijde :) Maar nu eerst een klein bouwpakketje.

Meer foto's en uitleg? Kijk dan verder op de volgende link:  Update 38: Iets nieuw maar toch vervallen.... (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,22356.msg3221482754.html#msg3221482754). Natuurlijk weer twee foto-tjes:

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op dinsdag 19 augustus 2014, 11:00:27
gisteren maar iets verder gegaan met wat graswerk... Even testen of het een beetje eruit komt te zien. Gaat redelijk, moet nog veel gebeuren.

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Piwie op zondag 21 september 2014, 11:30:22
Hallo Ronald,

Leuk dat je een twee rail baan op ons drie rail forum wil laten zien.
Ik heb genoten van je verslag hier en zal zeker ook eens bij de buren kijken naar je verslagen, daar zitten veel dingen tussen waar ik wat van kan leren.

Blijf je met veel plezier volgen.

Gr.
Piwie.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ernstcramer op zondag 21 september 2014, 13:20:46
Tsjonge, dat ziet er mooi uit zeg!  :thumbup:
Maar zoals je op BNLS liet zien heb je in het huisje ook al gras en zand etc: een beetje overwoekerend hoort er wel bij...
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op maandag 22 september 2014, 10:59:57
@Piwie: Dat is ook de bedoeling. 90% van wat ik op de twee fora toon is niet systeem afhankelijk :)

@Ernst: Dank!  :thumbup:  Het is een eenvoudig bouwpakketje....  :?  Als je het zo in elkaar zet is er niet echt iets aan. Een leuk beginnerspakketje om te oefenen met lasercut-pakketjes. Dit naar aanleiding van een goed gesprek met de fabrikant op een beurs. Je kan er iets moois van maken als je een beetje "pimpt". En daar hoort inderdaad zand, begroeiing e.d. in het huisje. Als het vervallen is dan groeit en bloeit er vanalles in een schuurtje. Ik moet nog even wat los spul erbij plaatsen. Als ik genoeg bomen en andere zaken heb dan kan ik het spul definitief neerzetten :). Nog een paar fototjes:

Groet ROnald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Fredje op zondag 28 september 2014, 15:24:57
 :) Hoi Ronald ,
de vervallen schuur van Joswood 21006  ,heb je die rechtstreeks op hun site gekocht of elders ?

Groeten Freddy
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op zondag 28 september 2014, 20:11:02
@Freddy: Die heb ik ooit op een eurospoor-editie gekocht bij Joswood zelf. Ze stonden meestal ook op OnTraXS! Ze waren bezig met een nederlandse importeur komen maar ik weet op het ogenblik niet wat daar de status van is.

Trouwens vandaag bezig geweest met het inbedden van het schuurtje in het landschap. Samen met de boompjes,  Geklooi met groen.... (http://forum.3rail.nl/index.php?topic=50435.msg902942#msg902942) die ik eerder gemaakt hebt, krijgt het een plaatsje op de baan. Meer plaatjes e.d. zie Mini-update: Boompjes zetten (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,22356.msg3221494080.html#msg3221494080).

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Jorg op zondag 28 september 2014, 23:13:07
Ronald
Het plaatje benaderd de realiteit.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op maandag 29 september 2014, 20:27:32
@Jorg: Dank voor het compliment.

Veel losse stukjes gebruikt van bomen gebruikt. De meeste bomen zijn dus iets gesnoeit c.q. aangepast aan de locatie. Daardoor krijg je vanzelf een variatie in het groen. Je kan door verschillende bomen heen kijken. Daarom aan de achterzijde wat extra lage struiken / bomen bij gezet. Een paar keer heen en weer lopen om te kijken of het gewenste effect geeft. Net zo lang tot je een beetje tevreden bent.

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Janvis op donderdag 02 oktober 2014, 16:58:45
Wauw, dit is modelbouw van een erg hoog niveau. Ik ga dit draadje maar eens goed in de gaten houden  :)
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op donderdag 02 oktober 2014, 21:55:51
Dank je wel Jan. Het valt wel mee... een beetje klooien kan iedereen ;) Een kwestie van uitproberen, als het lukt is  :thumbup: en anders is het gewoon de boel in de kliko gooien. Uithuilen en dan opnieuw beginnen. Nog wat iets gedaan:  schuurtje... groen (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,22356.msg3221495615.html#msg3221495615) en wat extra uitleg wat te doen met zeeschuimbomen....

groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Tony op vrijdag 03 oktober 2014, 10:00:29

Hoi Ronald !

Ik vond het schuurtje zonder wit mooier.
Denk dat een groene waas beter zou werken.

Grtz Tony
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op vrijdag 03 oktober 2014, 11:02:05
Hoi!

Ik vond het schuurtje zonder wit mooier. Denk dat een groene waas beter zou werken.

Het mooie is: Het is een groene waas ;) Ik gaf al bij de buren aan dat ik nog wat experimenteren met de foto's. Ik zal van het weekend eens foto's maken met daglicht, dan zie je het verschil. En kreeg de opmerking dat er nog iets met drybrush gedaan mag worden....

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Tony op vrijdag 03 oktober 2014, 11:29:36

Grappig Ronald, op de foto lijkt het wit.

Grtz Tony
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op zondag 05 oktober 2014, 21:33:21
Zo voor de verandering maar eens aan de gang met een paar bomen... De steilrand op de rand van de module moet nog beplant worden. Daarvoor moeten er wel wat bomen zijn ;)  :D Dus vandaag maar eens aan de gang.... Dan is het onderstaande plaatje een mooi resultaat. Daarna planten... Een beetje met een satéprikker aan de gang, houtlijm in het gat en dan met een tangetje planten.

Zodra de eerste rij staat kan je aan de onderbegroeiing beginnen. Van de 30 tot 40 bomen / struiken zijn er nu ongeveer 15 tot 20 in de 50 tot 80 cm baan gegaan. Dat is dan exclusief de onderbegroeiing (struiken). De onderbegroeiing maak je van stukjes die over zijn.

Meer plaatjes en informatie over het planten en de onderbegroeiing: Bomen... bomen... (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,22356.msg3221496604.html#msg3221496604)

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: rscosworth op maandag 06 oktober 2014, 18:47:29
Ziet er "natuurlijk" goed uit  :D
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op maandag 06 oktober 2014, 21:46:06
@Richard: Dank u wel.  :thumbup:

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op woensdag 13 mei 2015, 21:59:53
Zo... een bericht van tenminste 120 dagen niets gepost... Dat kan wel kloppen. Niets gedaan? Ach jawel als je bij "de buren" had gekeken had je nog het een en ander kunnen volgen ;) Hier maar een korte samenvatting :)

De bouw van een schuilhokje
Als eerste maar eens een kitje in elkaar gezet. Zelf aan de slag met wat materiaal en een machine. Dan krijg je een berg hout waar je mee aan de slag kan :) Na het lijmen kan de boel in de verf gezet worden en op de baan geplaatst worden. Dat zal nog even wachten. Ben nog bezig met een volgend project. Die moet in dezelfde hoek komen als het bijenhokje.

Meer foto's en info: Een Bijenhokje (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,22356.msg3221509093.html#msg3221509093)

Oefenen met gras.
Een workshop "ouwenhoeren met gras" gedaan bij martin. Een leuke workshop met als resultaat een dijkje. Dat vroeg om verder af gemaakt te worden. Dus rails en ballast erop. Nu nog een achterwandje en je hebt een mooi fotodijkje.

Meer foto's en info: Workshop begrassen (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,22356.msg3221547122.html#msg3221547122)

Betonplaatjes...
Verder met wat aankleding van de baan. Het betriebswerk is aan de beurt. Een paar betonplaatjes helpen met het bestraten. Eerst de juiste kleur en uitvoering maken. Dat kost wat experimenteer om het juist te krijgen.

Meer info en fotos:

De platen uiteindelijk op hun plaats:  Een paadje van betonplaten (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,22356.msg3221566923.html#msg3221566923). De boel verder aankleden en dan is dat hoekje ook weer iets meer af....

Dan nog even een ander tussendoortje:  Een dieseltankstelle (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,22356.msg3221568662.html#msg3221568662)

En dan speciaal voor de nieuwe aankoop (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,22356.msg3221568662.html#msg3221568662) en uit frustatie een nieuwe teststrecke gemaakt. Hierop kan de nieuwe aanwinst testrijden. Voor de liefhebbers wat videobeelden gemaakt. Achter de teststrecke even wat zwarte platen gezet om wat beter constrast met de rook te krijgen. De kamer blauw van de walm. Bij deze  ;D  ;D :

Deel 1: https://www.youtube.com/watch?v=f3DuoKAn818
Link op youtube:  Esu BR 215 deel 1 (https://youtu.be/f3DuoKAn818)

Deel 2: https://www.youtube.com/watch?v=_xGW9zNeqHU
Link op youtube:  Esu BR 215 deel 2 (https://youtu.be/_xGW9zNeqHU)

De gebruikte rookvloeistof is van Conrad. Die had ik al een tijdje in voorraad staan voor de BR23...

Zo nu zijn jullie weer bijgepraat :)

Groeten Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Tony op woensdag 13 mei 2015, 23:15:03

Mooie resultaten, Ronald  :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Vind wel, dat er erg veel rook/uitlaatgas uit het dak komt.

Grtz Tony
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op donderdag 14 mei 2015, 11:05:50
Er zit een ventilator achter... dus die blaast de rook vrij hard omhoog. En mogelijk ligt het ook aan het type vloeistof wat je gebruikt. Volgens mij kan je dat soort zaken nog aanpassen in de CV's. Zal hem weer een keertje op aan de programmer hangen :)

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op zondag 28 juni 2015, 11:02:19
Een paar mooie plaatjes gemaakt van de baan....  :D Deze stonden ook al ergens anders maar hier horen ze eigenlijk thuis  ;)

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op zondag 28 juni 2015, 11:10:33
Ook hier is trouwens een wagon afgeleverd..... zal wel niet veel rijden... veroorzaakt nog een kortsluiting  :D  ;)

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: h0_miessie op zondag 28 juni 2015, 11:14:00
Prachtige foto's Ronald vooral de eerste van het stukje spoor met stootblok. :thumbup: :thumbup:
Geen loc of wagon te bekennen en toch zoveel mooie details zijn er te zien schitterend mooi gedaan. :) :) :)
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Dirk-Jan op zondag 28 juni 2015, 11:16:28
 :) Tja, dit zijn (bijna) jaloersmakende foto's. B)
Het ziet er prachtig en erg realistisch uit. :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Dirk-Jan
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Jørg op zondag 28 juni 2015, 11:32:38
Ronald

Weer plaatjes om van te snoepen, kwijl kwijl.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Piwie op zondag 28 juni 2015, 11:48:48
Prachtige plaatjes, om je vingers bij af te likken  :thumbup: :thumbup: :thumbup:.

Gr.
Piwie.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ceess op vrijdag 03 juli 2015, 22:08:41
Ronald, het ziet er geweldig uit.  :arrow: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Johnnytrein op zaterdag 04 juli 2015, 07:07:01
Ronald, waarom maakt jouw 3railforum wagon kortsluiting?
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ceess op zaterdag 04 juli 2015, 07:41:09
Zeer waarschijnlijk gebruikt hij tussen de mooie scenery "per ongeluk" de verkeerde rails. :D
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op zaterdag 04 juli 2015, 07:41:15
Dank heren voor de complimenten. Met een beetje oefenen kom je soms nog wel eens ergens mee ;)


@H0_messie: Op dat deel ben ik ook nog niet klaar. Het is nog niet af. Er moeten nog wel wat details aangebracht worden. Maar ik denk dat het nooit echt af komt. Je blijft altijd wel bezig met dingen ;)

@johnny: het is een 2railbaan dus een Märklin-wagen zonder aanpassingen geeft sluiting ;) Of ik er ooit DC-assen onder ga zetten zal wel niet gebeuren. Mogelijk alleen voor een fout uurtje op een beurs....  :D

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: AlbertJan op zaterdag 04 juli 2015, 11:02:17
Hoi Ronald.
Al had ik sommige plaatjes al gezien, prachtig resultaat en erg mooi aangelegd! :thumbup:

Vriendelijke groeten,
AlbertJan.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Johnnytrein op zaterdag 04 juli 2015, 15:31:14
Wat jammer toch geen 3rail assen willen of kunnen kopen.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op maandag 10 augustus 2015, 21:48:04
Zo.... wat plaatjes. ... De BR215 van Esu op de baan....
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Lokkie op maandag 10 augustus 2015, 21:50:28
Hoi Ronald,

Mooie plaatjes en een mooie loc. :thumbup:

Gr.
René
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: h0_miessie op maandag 10 augustus 2015, 21:50:38
Prachtig mooi zeer sfeervol. :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op maandag 10 augustus 2015, 21:50:59
Nog wat plaatjes. .. een oude fleischmann lint en mijn nieuwe aanwinst. . Een trix citybahn-set. ...De lok had ik al. De gehele set van 4 rijtuigen past niet op het opstelspoor  :D ....

Groeten Ronald
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: h0_miessie op maandag 10 augustus 2015, 21:56:17
De citybahn-set is heel mooi. :)
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op maandag 10 augustus 2015, 22:11:27
Dat is een trix 23434, ook uitgebracht als märklin 43808. Het tweede rijtuig is een apart nummer 23435. Allemaal met binnenverlichting.  De stuurstandrijtuig moet nog aangepast worden.

Groeten Ronald
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ceess op maandag 10 augustus 2015, 23:37:42
Hoi Ronald,
die citybahn set is erg gaaf. :arrow: :thumbup:
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Ton2001 op dinsdag 11 augustus 2015, 07:42:49
Hoi Ronald,

Je baan mag dan een eenvoudig stationnetje zijn met een fiddle yard, maar het oog voor detail is geweldig. Het ziet er bijzonder fraai uit wat je allemaal creëert.

Ga zo door en het wordt nog eens iets :D.

Ton
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op dinsdag 11 augustus 2015, 09:14:01
@Ton: Dank!  :thumbup:

Meer hoeft een baan ook niet te zijn. Groot is niet altijd beter :D Meestal komt het dan nooit af en blijf je tegen houtwerk aan kijken. Leuk als je dat mooi vindt maar dit is meer overzichtelijker. Er zit heel veel uitdaging in :) Naast standaard rijden met de multimaus kan deze baan ook door de computer bestuurt worden. Dat werkt al goed maar de segmentdraaischijf geeft nog een leuke uitdaging die ik nu voor 90% heb aangepakt. Dat soort zaken :)

Ook deze baan zal nooit "af" zijn. Er moet nog wel wat gedaan worden aan de gehele baan :) De baan is nog niet af. Ook de stukken die af lijken zijn nog niet af. Er moeten nog wat details bij. Langzaam komt er wat meer lijn in  :D

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op woensdag 04 november 2015, 21:10:09
zo... Stil gezeten? Nee... Een projectje afgemaakt  O:-D Ik had nog een postrijtuig van Tillig c.q Saschenmodelle  (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,63457.msg3221547330.html#msg3221547330) liggen dat gedigitaliseerd moest worden. Dan maar ook meteen binnenverlichting, inrichting, frontverlichting en sluitverlichting erin. Dus daar even mee bezig geweest. :) En als je dan klaar ben ga je gewoon lekker verder met het volgende rijtuig (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,22356.msg3221611700.html#msg3221611700) dat voorzien moet worden van de nodige digitale componenten :) Weer aan de gang met smd-ledjes, poppetjes en decoders... Dit lijkt een makkelijke ombouw te worden met maar 2 of 3 ledjes en een ledstrip.

Groeten Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Laenderbahn027 op donderdag 05 november 2015, 21:23:54
Hoi Ronald,

Leuk om weer van je te horen! Helaas even geen foto's van je baan, maar het postrijtuig met de inrichting zien er erg fraai uit ;-). Ik ben ook maar eens begonnen het complete BNL-Forum-topic door te spitten, want daar is veel meer info te vinden heb ik al gezien!

Tof dat je het ook hier wil (blijven) delen  :thumbup:, maar jammer dat je er niet mee naar beurzen komt. Lijkt me leuk om het eens in het echt te aanschouwen.

Met vriendelijke groet,
William
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op donderdag 05 november 2015, 21:25:40
Dank voor je compliment  :thumbup:

Tof dat je het ook hier wil (blijven) delen  :thumbup:, maar jammer dat je er niet mee naar beurzen komt. Lijkt me leuk om het eens in het echt te aanschouwen.

Kijk even in de laatste berichten op het BNLS-forum En een paar van een de maand maart 2015  :D

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Laenderbahn027 op donderdag 05 november 2015, 22:02:14
Aha, Zwolle :-). Dat is helaas niet om de Limburgse hoek... Maar alvast veel plezier aldaar  :thumbup:.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op zondag 22 november 2015, 20:17:12
Zo... onder het mom van... "we moeten ook maar eens wat doen...." Een lichtmastje gezet en aangesloten. Verder met wat groen aangekleed. Anders was het ook zo kaal. Zo komt het nog een keer af. Nog niet helemaal.... De detaillering en groen moet nog iets meer....

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: h0_miessie op zondag 22 november 2015, 20:18:30
Sfeervol. :thumbup:
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op zondag 29 november 2015, 21:55:20
@h0_miessie: Dank je wel  :thumbup:

Goed een technische update dit keer :) Via het buurforum kon ik een z21 overnemen. Daarmee haal ik de 21ste eeuw naar de modelbaan ;) De modelbaan besturen met de telefoon en tablet. Met de z21 kan je zowel het DCC-protocol als het motorola-protocol op de baan zetten. Voor de 3-railer die niets om MFX geeft kan het alternatief zijn ;) Aangezien ik alles DCC heb is het instellen op DCC en dan gaan.

Het is even wennen met rijden via de app. Er valt nog veel te ontdekken en uit te proberen. :D Meer informatie over het aansluiten en instellen is te vinden in het bericht bij de buren: Poggendam: de z21 (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,22356.msg3221619468.html#msg3221619468)

Groeten Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Tony op maandag 30 november 2015, 09:16:25

Moet er niet aan denken, om daar mijn baan mee te besturen, Ronald  8o
Geef mij maar een ouderwetse trafo !

Maar ieder zijn ding, natuurlijk.
En de baan die je er mee bedient, ziet er erg goed uit  :thumbup:

Grtz Tony
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: h0_miessie op maandag 30 november 2015, 09:28:35
Veel plezier met je nieuwe "speeltje" :D  Ronald. :thumbup: :thumbup:
Nu lekker alles uitproberen en ontdekken. :)
 
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op maandag 30 november 2015, 11:27:37
Moet er niet aan denken, om daar mijn baan mee te besturen, Ronald  8o
Geef mij maar een ouderwetse trafo !

Het was ook niet mijn eerste gedachte.... Maar soms moet je eens gaan experimenteren ;)  :D Sommige mensen houden daar niet van :) Ik mag graag wat uitproberen. Is het niets? Dan verkopen we de boel gewoon. :) Nu zie ik het als een leuke uitbreiding en probeersel. Sommige dingen zouden niet of niet goed werken aan het ding. Eens zelf maar testen.

En de baan die je er mee bedient, ziet er erg goed uit  :thumbup:

Dank!  :thumbup: Ook dat is gewoon doen en uitproberen ;)  :D

Veel plezier met je nieuwe "speeltje" :D  Ronald. :thumbup: :thumbup:

Dat gaat zeker goed komen. Ik heb al wat dingen die nog moeten gebeuren. Of het werkt? Dat is vraag twee. Eerst maar een mailtje richting Roco gedaan met een vraag over het vermogen van het ding.

Nu lekker alles uitproberen en ontdekken. :)

Dat gaat zeker goed komen  :thumbup:

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: PaT op dinsdag 08 december 2015, 12:45:29
Wow, ik kom toevallig via een ander draadje bij dit topic uit. Wat maak je een mooie dingen! Ik ga met veel interesse je vorderingen volgen en er waarschijnlijk heel wat inspiratie uit opdoen. Leuk!
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ernstcramer op donderdag 14 januari 2016, 08:30:59
Leuke nieuwe stap met die Z21!  :thumbup:
 Als je DCC rijdt, heb je dan ook al eens naar die nieuwe DigiKeijs centrale gekeken?
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Laenderbahn027 op donderdag 14 januari 2016, 08:34:56
Volledig off-topic, maar lijkt me een mooie centrale voor dat geld  :thumbup:.Edit Fred: citaat verwijderd, reden van verwijderen:  KLIK  (http://forum.3rail.nl/index.php?topic=42256.0)
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op donderdag 14 januari 2016, 10:09:16
@William: Het is niet duur voor wat het biedt. Denk dat het voor veel mensen een goed alternatief kan zijn voor de duurdere centrales van de bekende merken.

@Ernst: Ja, daar heb ik al een keer naar gekeken. Dat is een goede centrale. Alleen het gaat mij niet om ieder jaar een nieuwe centrale. Ik heb reeds wat spul liggen ;) :D  Het gaat mij puur om het experimenteren met deze z21. Ik hoorde allerlei wilde verhalen dat de centrale niet in het thuisnetwerk zou werken. Dat de TP-link niet goed zou zijn, enzovoort....  Dan wil ik wel eens weten of het echt werkt. En ja zonder problemen is het ding op te nemen in je netwerk. Als je weet wat je doet. Tot nu toe bevalt mij een standaard Multimaus (pro) beter dan met een app besturen. Dit omdat je volgens mij iets meer gevoel met het rangeren via de knop kan krijgen. Goed dat kan ook een kwestie van wennen zijn. De optie voor wisselstraten e.d. heb ik nog niet goed bekeken. Dat lijkt mij wel wat. :)

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op zaterdag 05 maart 2016, 17:32:57
Een tijdje terug dat hier iets is gebeurd...  Hebben we stil gezeten? Nee, niet echt. Nog steeds aan het proberen met de z21. Nog steeds bezig met een zijproject voor mijn neefje... Nog steeds bezig met andere projecten... En tussendoor toch nog wat gedaan aan de baan:

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sGvrBix-g0gPzpeDJPRy99LaJetCULR4KazKhav_BCEM=/http://abload.de/img/rk_nw_baan_428xejjh.jpg) (http://abload.de/image.php?img=rk_nw_baan_428xejjh.jpg)

Dus even een test met een duitse plaatjesuploader ;) Even aan het klooien met de slakkenput en de slakkenopslag. Het is een beetje van voor naar achteren werken. Tussen de sporen moeten nog een paadje komen van tegels en nog iets voor materiaal en een laadmogelijkheid voor accu-treinstellen. Goed dat mag nog allemaal uitgewerkt worden. Zelfde als de landrug... nog wel wat te doen :)

Groeten Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Jørg op zaterdag 05 maart 2016, 17:35:17
-Ronald:
Slakkenput is zo uit de realiteit geplukt,  :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: rscosworth op zaterdag 05 maart 2016, 18:18:47
Ziet er weer schitterend uit! Complimenten!
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op zaterdag 05 maart 2016, 18:21:28
Dank!  :thumbup:

Nog eentje om het af te leren via de duitse site:

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,s2Q0w5ypEOlxjBdeCmCEM-raY-5Z4y39C2u24nRmk7Hc=/http://abload.de/img/rk_nw_baan_429q3kr4.jpg) (http://abload.de/image.php?img=rk_nw_baan_429q3kr4.jpg)

Waar op de vorige foto nog het rijtuig staat is de waterkraan. Ook de waterkraan is dus voorzien van wat landschap. Nu zie je wat vorderingen zo langzamerhand.

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Jørg op zaterdag 05 maart 2016, 22:43:45
-Ronald:
Ook mooi,  :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Johnnytrein op zondag 06 maart 2016, 09:14:16
Ik mis aan die water kraan de mogelijkheid om het water te doen stromen en terug stoppen, of gebeurt dit automatisch?
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op zondag 06 maart 2016, 20:10:40
Nope... dat klopt. die moet even nog aan cq bijgezet worden. Die kon ik zo snel niet vinden.....

Groeten ronald
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Ragoem op maandag 07 maart 2016, 13:25:28
Mooie update's weer, Ronald

Hartelijke groet,
Ragoem
Titel: Re: Bezoekje Hans-Peter Porsche Traumwerk
Bericht door: ronaldk op donderdag 24 maart 2016, 09:59:21
Zo even geen update van de baan zelf maar in het kader van: "Nu we er toch zijn.... (http://www.ontdekbeieren.nl/)" Een bezoekje gebracht aan het Hans-Peter Porsche Traumwerk (http://www.hanspeterporsche.com/) te Anger. Anger, een klein dorp, dat ligt in de Oberbayern, aan de A8 richting Oostenrijk. Net voor de grens is de afslag Anger. Een uurtje of 9 vanaf Utrecht. En als je dan toch in de buurt bent kan je ook een bezoekje brengen aan het spoorwegmuseum "Freilassing" (http://www.lokwelt.freilassing.de/). Dat is dan een klein halfuurtje vanaf Anger.

Voor een uitgebreider verslag en wat meer foto's zie: Bezoekje aan Hans-Peter Porsche's Traumwerk in Anger (Beieren) (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,68892.msg3221650831.html)

Groeten Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: nobody op donderdag 24 maart 2016, 10:13:03
Bedankt Ronald, voor de link naar je prachtige foto"s :thumbup: :important:
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ceess op donderdag 24 maart 2016, 16:32:30
Dankjewel voor de mooie plaatjes Ronald. :arrow: :thumbup:

Heb ik alvast een voorafje. Dat bezoek aldaar heb ik ook in de planning staan.
Titel: Een bezoekje aan lokwelt Freilassing (Beieren)
Bericht door: ronaldk op donderdag 24 maart 2016, 17:30:59
@Ceess: Als je dan daar toch in de buurt bent.....  O:-D Kan je nog Lokwelt in Freilassing meepakken. Op verzoek ook een klein verslag gemaakt: Een bezoek aan Lokwelt Freilassing (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,68903.msg3221650955). Daar vind je wat meer foto's en informatie :)

Groeten Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Haradigi op donderdag 24 maart 2016, 17:41:02
Ronald:
Heel interessant, bedankt.

Cees, wanneer ?

groet
Harald
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ceess op vrijdag 25 maart 2016, 14:56:30
Ronald bedankt voor deze gouden tip  :arrow: :thumbup:
maarre
je hebt nu wel een slapende hond   :-) ehhh mijn treinenvriend wakker gemaakt
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Johnnytrein op vrijdag 25 maart 2016, 15:45:52
Oei een slapende treinvriend mag je nooit wakker maken  :)
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Haradigi op vrijdag 25 maart 2016, 16:59:31
ik ben wakker .....   >:-D
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op vrijdag 25 maart 2016, 17:39:35
:D  :D

je hebt nu wel een slapende hond   :-) ehhh mijn treinenvriend wakker gemaakt

Als je dan toch in de buurt bent  O:-D Een bezoekje aan Salzburg (Oostenrijk) is ook wel aan te raden. Iets meer cultuur wat meereizende partner(s) mogelijk wat meer waarderen ;)  :D De vesting met een  Standseilbahn (https://www.salzburg-ag.at/verkehr/festungsbahn/) bezoeken. Of één van de vele berghbahnen, zoals de  unterbergbahn (http://www.untersbergbahn.at/) in de buurt. Waarbij ik persoonlijk de de Hochfelln Seilbahnen (http://www.hochfelln-seilbahnen.de/startseite.html) in Bergen (Duitsland) één van de mooiste vindt. Op de Hochfelln heb je een prachtig uitzicht over de Chiemsee richting München en ook richting Oostenrijk.

Qua treinenwinkels stelt het niet zoveel voor. Daar hoef je niet voor te gaan. Misschien als je er tegenaan loopt in Salzburg maar niet speciaal voor omrijden ;) Dan kan je beter een dag München doen (met de trein (incl U-bahn, S-bahn en Bus) voor iets van 30 euro: Bayernticket (https://www.bahn.de/p/view/angebot/regio/bayern/bayernticket.shtml)) daar heb je wat meer treinenzaken.

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Haradigi op vrijdag 25 maart 2016, 17:56:41
Hi Ronald,

Bedankt, heb direct gekeken en deze locatie-pointers in Google-Earth gezet.
Nu die slapende (spoor)vriend nog wakker maken ..................  :D

groet
Harald
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op zondag 03 april 2016, 21:02:26
Zo... een nieuwe aanwinst :) Eigenlijk een oude.... Want gekocht op eurospoor 2015.... Daar achtergelaten bij Steef voor wat verwering. Gisteren opgehaald bij Steef. Steef heeft een mooi werk geleverd. Heel mooi verouderd.  :thumbup:  :thumbup:  :thumbup:

Groeten Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: M.user op zondag 03 april 2016, 21:29:04
Leuke foto's Ronald. Je scenery wordt zeer fraai.

Groet,

Ronald
Titel: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam": mokken met mockup.....
Bericht door: ronaldk op zaterdag 23 april 2016, 18:41:45
Ik had al ooit eens een mockup gemaakt van het stellwerk wat ik op de baan wil hebben. Goed, een beetje uit blauwe ondervloer platen gesneden... niet echt super. Van de week maar eens de draad opgepakt met een goede mockup van het stellwerk. Op maat en van karton en papier. Ook maar even op de baan gezet om het juiste positie en beeld te kunnen bepalen. Hier onder het resultaat te zien. Ik ben tevreden tot nu toe. Nu nog gaan bouwen  :D

Voor meer uitleg, informatie en plaatjes: zie Poggendam: Mockup Stellwerk (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,22356.msg3221657107.html#msg3221657107)

Groeten Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op zaterdag 31 december 2016, 13:21:41
Goed, het forum geeft aan dat er al een tijdje niets gepost is... Dat kan wel kloppen. We zijn in de tussentijd wel bezig geweest. Vooral ook met projecten van anderen :) Goed, van de week maar eens weer met modelbouw bezig geweest. Even naar een goede vriend geweest om daar maar eens wat bijles te krijgen in het verweren van modellen. Hij is al een tijdje bezig met ammo-verf/potjes bezig. Leuk spul na opbrengen kan je precies aangeven waar het komen. Martin doet deze techniek ook bij zijn modellen.

Er eerst een laagje met de airbrush aangebracht om het onderstel een basis mee te geven. Daarna kan je aan de gang met de kwastjes en potjes. Goed normaal moet je 24 uur tussen de lagen aan houden. Nu maar eens iets anders gedaan ;) Zoveel tijd hadden we niet. Ik merk wel dat foto's van het origineel on-onbeerlijk zijn. Hier onder staan nog wat foto's van het testproject...

Groeten Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Janvis op zaterdag 31 december 2016, 13:58:22
Wauw, dat ziet er keurig uit, of uuuu eigenlijk niet keurig want het is vies  :D
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Piwie op zaterdag 31 december 2016, 19:48:54
Mooi gedaan.

Gr.
Piwie.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op zaterdag 31 december 2016, 19:56:35
Dank! Het is een eerste probeersel. Je merkt wel dat bij dit soort zaken je de tijd voor moet nemen. Ik ben niet ontevreden met het resultaat. Het was een gezellige dag en daarmee ook een productieve dag :)

Groeten Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Degeluidsman op zondag 01 januari 2017, 08:05:01
Hoi Ronald,

Ik heb jaren geleden eens een workshop gevolgd om wagons te verouderen, erg leuk om te doen maar wat je zegt je moet er wel de tijd voor nemen.

Jou eerste veroudering ziet er in ieder geval prima uit  :thumbup: :thumbup:


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ceess op zondag 01 januari 2017, 11:05:02
Ha Ronald,
zeker voor een "eerste probeersel" ziet het er beslist niet verkeerd uit. :arrow: :thumbup:
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op zondag 30 april 2017, 10:50:18
Met een kleine verrassing. Bij de buren het pakket opgehaald. Die vroegen zich al af wat er in moest zitten.... Had ik nog iets besteld de afgelopen weken? :? Hum dacht het niet... Mijn vriendinnetje dan? Daar komt ook nog wel eens wat voor binnen.... Nee, toch echt voor mij. Goed verpakken was blijkbaar het devies  :D Na enige omwegen en vertragingen is ook hier de nieuwe forumwagon aangekomen. Ik ben er blij mee! Sascha heeft erg zijn best gedaan om hem hier te krijgen. Waarvoor mijn dank!

O ja: Verder nog bijzonderheden? Naar Dortmund geweest. Niet zo heel spannend. Een baan of 2 tot 4 gezien die echt de moeite waard waren.

Aan het klooien met een onwillige DMX-player voor Peter. Dat wil nog niet echt.  :? Aan het klooien geweest met een IB die ik zeer goedkoop op de kop heb mogen tikken. Het was een gok of het ding zou werken. Goed, voor een zacht prijsje mag je dat risico wel lopen. Het ding werkt uitstekend. Alleen softwareversie 1.55 dus wat oud. Nieuwe software kan. Een officiële update koste ook het geld niet, 29 euro en dan is het ding weer richting 2017 :)  Een poging met usb2serieel ging niet goed. Voor de update blijk je een PC of Laptop nodig hebt die een echte seriële poort heeft. Goed een laptop met Alzheimer weer uit de mottenballen gehaald. Via een oud dockingstation werkte het. Er staat nu versie 2.0 op qua software.

Nu verder klooien :)

Groeten Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Ben den Hollander op zondag 30 april 2017, 10:56:11
Mooie aanwinst. Maar ik had jouw ingeschat voor 10 van die karren. :D

Als je wilt Koploperen met die IB schaf dat een LocoNet interface aan bij Wim. Je bent van de spontane resets af via RS232 en je kunt via het LocoNet protocol communiceren.

Gr, Ben.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Degeluidsman op zondag 30 april 2017, 12:58:34
Hoi Ronald,

Leuke uitbreiding van je rollend materiaal, ik vind het een geweldige mooie uitvoering de mannen hebben hun best gedaan  :thumbup: :thumbup:

Jammer dat jou DMX player niet mee werkt, maar je mag het ook hier voor komen doen  :)

Veel plezier met je wagon.


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op maandag 01 mei 2017, 09:37:27
Mooie aanwinst. Maar ik had jouw ingeschat voor 10 van die karren. :D

Valt tegen of niet  :D Gezien de doos had het gekund  :D  :D

Als je wilt Koploperen met die IB schaf dat een LocoNet interface aan bij Wim. Je bent van de spontane resets af via RS232 en je kunt via het LocoNet protocol communiceren.

Ja, dat weet ik. Ik denk dat ik die nog ga aanschaffen. Voor nog geen 80 euro dan een compleet systeem om mee te rijden via koploper / itrain of ander hobbyprogramma. Het is leuk om een beetje te klooien.

Jammer dat jou DMX player niet mee werkt, maar je mag het ook hier voor komen doen  :)

Het lijkt erop dat er nog wat leven in zit. Ik ben er nog mee bezig. Mogelijk hoef ik alleen het programma opnieuw te maken en er op te zetten. Het oude is in ieder geval niet meer van het apparaat te krijgen.  :?

Groeten Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Degeluidsman op maandag 01 mei 2017, 18:06:16
Hoi Ronald,

Had je het programma wat je in de player laden, niet opgeslagen op je pc dan?
als ik er hier mee zit te prutsen sla ik het altijd even op.

Fijn dat er toch nog een beetje leven in je player zit  :)


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op dinsdag 02 mei 2017, 08:49:45
Had je het programma wat je in de player laden, niet opgeslagen op je pc dan?
als ik er hier mee zit te prutsen sla ik het altijd even op.

Dacht dat ik het opgeslagen had  :?  :? Maar ik kon het totaal niet meer vinden. Ik heb er 3 computers (2 oude laptops en mijn huidige tien jaar oude...  :( ) bij pakt die het konden zijn. Op mijn NAS stond het bestand ook niet. Dus gewoon opnieuw beginnen. Geeft niets ik heb een voorbeeld :)

Groeten Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Degeluidsman op zondag 23 juli 2017, 08:41:35
Hoi Ronald,

Ik ben net terug van mijn vakantie en als je op het strand ligt wat doe je dan, in mijn geval nadenken over de hobby  :)

En toen kwam ik vanzelf op de DMX player uit, het is alweer even geleden en zal waarschijnlijk uit jou gedachten verdwenen zijn.

Ik hoop dat het al gelukt is de file uit de player te halen?

Het zou fijn zijn om de instellingen in de player te hebben, tijdens het nadenken heb ik besloten om een extra preset te gaan gebruiken in totaal worden het er nu 5
Ik heb het volgende in mijn gedachten.

Preset

1 van dag naar nacht
2 van nacht naar dag
3 onweer
4 alles uit
5 van open wit naar dag begin stand in een paar seconden.

Die laatste preset wordt vanzelf getriggerd als ik op mijn bedieningspaneel de knop indruk om het werk licht uit te schakelen en over te gaan naar dag licht en ik met de baan ga rijden.

Dan is het nog een kwestie op preset 1 op te roepen als ik naar de nacht preset wil.

Het onweer begint met dezelfde waardes als de nacht preset, en eindigd daar ook weer.

Door preset 2 op te roepen wordt het weer langzaam licht.

Preset 4 is de makkelijkste alles uit.

Wat een vakantie al niet te weeg kan brengen  :)

Ik hoor het graag van je.


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op dinsdag 25 juli 2017, 07:52:52
Ha Peter,

En toen kwam ik vanzelf op de DMX player uit, het is alweer even geleden en zal waarschijnlijk uit jou gedachten verdwenen zijn.

Nee, die was nog niet uit mijn gedachten.  :) Meer andere zaken die veel tijd in beslag nemen dan treintjes ;) En wetend dat het probleem met de DMX niet in 5 minuten te achterhalen is ;)  :D

Ik hoop dat het al gelukt is de file uit de player te halen?

Nope, dat is niet gelukt. Wel na een lang verhaal de boel weer aan de gang  :? Goed, vanaf het begin: Even een bestandje uitlezen uit de DMX-controller. Dat moet niet toch moeilijk zijn? Nou dus wel :) Op de treinencomputer staat Windows 10 64 bit. Windows 10 wordt wel ondersteund maar mag je mee aan de gang om de boel aan het werk te krijgen. Dat dus gedaan. Uiteindelijk de DMX-controller aan de PC en gaan met die banaan. Niet dus. Het uitlezen van de controller geeft een foutmelding. Dan via mijn dagelijkse Windows Vista laptop. Hum, geen leven in te krijgen. Okee, de laptop is meer dan 10 jaar oud. Een brakke usb-poort? De oude software wil zich niet meer installeren op Vista. Dat is vreemd. Heeft toch ook gewerkt? Of toch alleen via de oude laptop? Dan maar de echt oude laptop erbij pakken, een Windows 2000-systeem. Een alzheimer-laptop dus daar mag je eerst mee aan de slag om veel instellingen bij het opstarten goed te zetten. Na 5 minuten opstarten kijken of de software er nog op staat. Gelukkig wel. Ook daar gaf hij bij het uitlezen dezelfde foutmelding. Geen bestand aanwezig en ook geen bestand op te halen. Dat is balen. Dat was een paar week terug allemaal. Daarna weinig tijd gehad om de boel op te pakken.

Tot gisteravond. Toch eens weer met de dmx-controller an de gang. Werkt de DMX-controller nog? Nee, hij doet niets meer. Geen programma's meer in het ding. Goed, dan maar even niet met de controller. Omdat ik toch nieuwe programma's moet maken gewoon de software opgestart, dan zie ik wel later hoe ik het in de controller krijg. Melding: Geen aangesloten controller, dus je mag niets doen.  :( Dan maar weer de controller aansluiten. Windows 10 heeft ondertussen een grote update gekregen naar de nieuwste editie waardoor de "ongetekende" driver weer verwijderd is. Daar weer mee aan de gang  :? Na een tijdje weer de juiste driver op het systeem. De controller herkent en de software vindt ook de controller. Eindelijk zover  :D Testen van onder welk kanaal zit welke kleur: 1: rood, 2 groen, 3 blauw. Onder 4 en 5 zit 2 keer wit. Dat klopt allemaal nog. Gelukkig. Nu een klein programma geschreven: van donker naar licht in 10 seconden. Dat werkt rechtstreeks via de software. Dan definitief inladen en kijken of deze zonder PC koppeling werkt. Dat doet hij! Ik heb weer licht in mijn bakken  :D  :thumbup: Nu de programma's maar even schrijven. Dat is stap twee.  :)

Het onweer begint met dezelfde waardes als de nacht preset, en eindigd daar ook weer.

Dat is een uitdaging :) Ik moet eens kijken of dat effect in de software zit :) Dus tot zover. Meer binnenkort.  ;)

Groeten Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Degeluidsman op dinsdag 25 juli 2017, 08:15:53
Hoi Ronald,

Wat zo simpel leek is toch niet zo simpel in de praktijk.

Wel super fijn de je de tijd en moeite neemt om hier mee aan de slag te zijn  :thumbup: :thumbup:

Met de preset voor het onweer heb ik ook al even zitten stoeien, het is nog niet wat het wezen moet maar het flitst behoorlijk.
Als ik vandaag achter mijn pc zit zal ik de file naar jou mailen, dan kun je zien wat ik gedaan heb.

Ik heb overigens de configuratie iets aangepast, in eerste instantie gebruikte ik 4 adressen namelijk:

1 rood
2 groen
3 blauw
4 wit

( ik dacht dat de volgorde klopte zo maar weet het niet zeker dat is straks ik de file zo te zien )

Omdat er twee led dimmers gebruikt worden, ( een stuurt alle strips in de dakkapel aan en de andere de rest van de kamer ) heb ik er nu 8 adressen van gemaakt.

Dit is met name bedoeld voor het onweer, de flitst aan de ene kant net iets eerder en met een andere intentie dan de andere kant.
Het wordt zo een soort stereo onweer ( weet niet hoe ik het anders moet omschrijven ).

In hoeveel tijd ga jij bij je eigen baan van dag naar nacht? Dus van het starten van de preset todat deze voltooid is.


Ik hoor het graag van je.


Mvg,

Peter DegeluidsmanTitel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op woensdag 26 juli 2017, 08:38:02
Hoi,

Wat zo simpel leek is toch niet zo simpel in de praktijk.

Nee, helaas. Dat krijg je als je het een en ander al een paar jaar hebt draaien... En dan er weer bij moet ;)

Wel super fijn de je de tijd en moeite neemt om hier mee aan de slag te zijn  :thumbup: :thumbup:

Het stoorde mij al een tijdje dat het niet werkte ;) Op een gegeven ogenblik moet het ook klaar zijn ;)  :D Ik heb nog een aantal andere dingen op het lijstje staan betreffende verlichting. Ben nog niet tevreden.

Met de preset voor het onweer heb ik ook al even zitten stoeien, het is nog niet wat het wezen moet maar het flitst behoorlijk.
Als ik vandaag achter mijn pc zit zal ik de file naar jou mailen, dan kun je zien wat ik gedaan heb.

Ik heb het bestand gezien. Ik ga uit van de nacht als basiskleur. Daar laat ik het onweer op los. Zoals ik heb bedacht komt het onweer naar je toe (rustige flitsen met lage intensiteit), zit je midden in (felle flitsen en relatief snel opeenvolgend) en gaat weer van je af (rustige filtsen met weer wat lagere intensiteit, meer tijd tussen de flitsen)

In hoeveel tijd ga jij bij je eigen baan van dag naar nacht? Dus van het starten van de preset todat deze voltooid is.

Ik heb 4 programma's:

- Nacht: duur 3 minuten.
- Ochtend: duur 1 minuut.
- Dag: duur 7 minuut.
- Avond: duur 1 minuut.
Overgangen: 25 seconden.

Totaal duur programma: 14 minuten.
De basis van deze programma's zijn de "instellingen" van de DR4050 / Karst. Je moet ze iets tweaken voor je eigen strips. Er zit nog wel wat verschil tussen de strips ;)

Groeten Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: Degeluidsman op woensdag 26 juli 2017, 09:04:43
Hoi Ronald,

Ik heb net de file,s die jij gestuurd heb binnen gehaald en opgeslagen  :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Het filmpje met onweer ziet er TOP uit, ik ga met deze file,s aan de slag.

Super bedankt voor je inzet  :)


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op woensdag 16 augustus 2017, 20:50:59
Hoi,

Eindelijk weer eens wat tijd om te modelbouwen. Na de vakantie en hectiek van de afgelopen dagen / weken. Maandagavond terug van vakantie en meteen aan de gang met een buurt-abraham (deze moest nog even gezet worden), gisteren buurt versieren vanwege de volksfeesten (zou eigenlijk op zaterdagavond gebeuren met borrel gezien het aantal buurtjes dat niet aanwezig was maar even verzet naar de dinsdag). Dat is erg laat geworden  :? Goed, alles staat en vandaag na het bloemenpitten toch maar even de tijd gevonden om iets uit te proberen. Van een spijker een struik te maken. In de volgende post Een experiment: Struikje maken (https://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,22356.msg3221762946.html#msg3221762946) staat de uitleg en meer foto's. Het viel mij niet tegen maar ik ben nog niet echt tevreden.

Groet Ronald.
Titel: Re: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam"
Bericht door: ronaldk op maandag 14 mei 2018, 19:48:49
Een beetje stof afblazen van dit draadje  :D  :D

Wat bezig geweest met een proefstukje voor iets van een losplaats. Gewoon om wat dingen uit te proberen. In een "echt" stukje is het altijd beter dan de theorie. Dat blijkt ook wel. Achteraf zie je dingen die anders moeten of beter kunnen. Dan nu kan je het gewoon nog in de hoek zetten of weggooien als het niet bevalt. Nog niet helemaal af maar al wel aardig aan de hobby om maar zo te zeggen. :)

Groet Ronald.
Titel: Re: “Bahnhof Poggendam": Een proefstukje om wat te testen
Bericht door: wila op maandag 14 mei 2018, 23:26:42
Hi Ronald,

Nu het stof eraf is geblazen, heb ik gekeken wat er onder zat.
Mooi stukje werk.
Platen onder spoor ziet er erg leuk uit👍🏻

Gr.Wim
Titel: Re: “Bahnhof Poggendam": Een proefstukje om wat te testen
Bericht door: Degeluidsman op dinsdag 15 mei 2018, 05:53:50
Hoi Ronald,

Dit is toch een mooi stukje huisvlijt  :thumbup:
Ik heb op de beurs in Houten van Ben ook van deze stelcon platen overgenomen , nu kan ik gelijk zien hoe dat staat  :)


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: “Bahnhof Poggendam": Een proefstukje om wat te testen
Bericht door: ronaldk op dinsdag 15 mei 2018, 07:43:32
Dank heren!  :thumbup:

Ik heb op de beurs in Houten van Ben ook van deze stelcon platen overgenomen , nu kan ik gelijk zien hoe dat staat  :)

Deze stelconplaten zijn toch anders ;) Die van mij zijn wat dikker en hebben een iets andere maat. 22,9 mm i.p.v. 22,5 mm daardoor exact 2,00 m1 zoals de originele betonplaten. Al kan dat per fabrikant verschillen. :) Daardoor passen deze stelconplaten precies qua hoogte bij de betonplaten die tussen de rails zitten. Bij dunnere platen zoals die van Railkees mag je een ondergrond er onder maken. Dat is niet echt erg maar wel even opletten. Dat was een deel van het experiment voor mij. Ik heb namelijk ook nog een ander ideetje  :D

Groet Ronald.
Titel: Re: “Bahnhof Poggendam": Een proefstukje om wat te testen
Bericht door: ronaldk op maandag 27 augustus 2018, 08:06:42
Even het stof afblazen hier...

Een lange warme zomer en daarmee ook relatief weinig ondernomen  :) Nu weer lekker aan het rommelen gegaan. Wat losse klusjes aan het doen en dan kom je weer dingen tegen die al lang op de planning staan. Ik ergerde mij al een tijd aan de losse "centrales" en versterkers. Ik gebruik mooie pluggen, de XLR-pluggen voor de verbindingen op mijn baan. Een mooi systeem daarvoor. Alleen ik had een aantal "verloopkabels" voor het aansluiten van de diverse centrales op de baan. Dus eigenlijk iedere keer een juiste kabel inprikken. Ook wilde ik mijn centrales gemakkelijk kunnen aansluiten op mijn testbaan / railstuk.  Dus maar een "plankje" ontworpen voor de diverse centrales met vaste aansluitingen. Het gemakkelijke is dan dat ik dan maar maximaal twee XLR-stekkers en een voedingskabel hoef in te steken en dan is de boel gereed. Nog wat stekkers en andere zaken besteld bij de diverse winkels en we kunnen aan de slag met het fabriceren. Maar eens begonnen met het maken van een steun voor de z21 en de Multimaus. Deze zijn de basis en daarna kunnen we eens verder kijken welke we nog meer gaan doen. Na het snijden maar even de boel gepast en in elkaar gezet. Dan even in de lak gespoten. Na het drogen verder aan de slag met monteren van de diverse stekkers en centrales. Na een uurtje knutselen met wat kabels en stekkers kom je op het volgende plaatjes.

Nu kan ik gemakkelijk de z21 zowel aan baan als mijn "testbaantje" hangen. De N&N-baan (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=60382.0) gaat ook nog voorzien worden van een XLR-stekker zodat ik daar ook vrij gemakkelijk mee aan het werk kan. Dit is een mooie start. Nu kunnen we rustig de rest aanpakken.

Groet Ronald.
Titel: Re: “Bahnhof Poggendam": Een proefstukje om wat te testen
Bericht door: Laurent op maandag 27 augustus 2018, 21:48:51
Jij hebt zelf een lasersnijdertje staan?
Ziet er netjes uit.
Titel: Re: “Bahnhof Poggendam": Een proefstukje om wat te testen
Bericht door: ronaldk op dinsdag 28 augustus 2018, 09:47:39
Dank je wel. Inderdaad ik heb een snijdertje zo nu en dan tot mijn beschikking  O:-D Dat kan soms heel handig zijn om het een en ander te fabriceren. Je kan ook bij een Fablab terecht om je spullen te laten snijden. Dat heb ik ook wel gedaan.

Groet Ronald.
Titel: Re: “Bahnhof Poggendam": Een proefstukje om wat te testen
Bericht door: ronaldk op dinsdag 28 augustus 2018, 21:13:09
Goed ook maar eens het plankje voor de Multimaus gereed gemaakt. Daarnaast lopen prutsen met het Arnold Digital Keyboard. Wat experimenteren met de diverse digitale onderdelen is nooit echt verkeerd  O:-D Daar leer je veel van  :) Hier zal je het gehele verhaal en een extra plaatjes vinden:  Poggendam: Plankje Roco Multimaus en Arnold Digital Keyboard (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=22356.msg3221919236#msg3221919236)

Groet Ronald.
Titel: Re: “Bahnhof Poggendam": Een proefstukje om wat te testen
Bericht door: Degeluidsman op woensdag 29 augustus 2018, 19:03:50
Dat ziet er netjes uit Ronald  :thumbup:  :thumbup: :thumbup:

XLR connectoren heb ik in mijn leven vaak in mijn handen gehad en gesoldeerd, met 50.000 stuks ga ik het niet redden  :)

Wel een tip om de tyreps beter af te knippen, hier kun je lelijk aan openhalen.
Er zijn speciale kniptangetjes voor, maar ook met een gewone kniptang is het te doen met een trucje maar hoe leg ik dat nu uit  :O

Of je haalt een stanly mes er langs.

Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: “Bahnhof Poggendam" Endstation der Linie
Bericht door: ronaldk op woensdag 29 augustus 2018, 20:40:09
Dank je wel Peter.

Ik moet inderdaad nog beter afknippen. Ik heb er een tangetje voor. Gelukkig hoef ik er niet zo vaak bij :) Maar leg mij je methode maar een keertje uit.  :thumbup: Daar ben ik wel benieuwd naar.

Groet Ronald.
Titel: Re: “Bahnhof Poggendam": Een proefstukje om wat te testen
Bericht door: ceess op woensdag 29 augustus 2018, 22:11:28
Ja Peter, daar zijn we wel benieuwd naar. :P
Titel: Re: “Bahnhof Poggendam": Een proefstukje om wat te testen
Bericht door: ronaldk op donderdag 27 december 2018, 14:31:54
Zo... Maar even wat spul links en rechts bij elkaar zetten  :D Als vervolg op  Een experimentje (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=50435.msg1242576#msg1242576) maar eens verder met dit dioramatje. Eerst een oude Fleischmaan wagon een pimpen en aanpassen met andere containers.

(https://abload.de/img/rk_3rail_2018-101hjii8.jpg) (https://abload.de/image.php?img=rk_3rail_2018-101hjii8.jpg)

(https://abload.de/img/rk_3rail_2018-102ukdey.jpg) (https://abload.de/image.php?img=rk_3rail_2018-102ukdey.jpg)

(https://abload.de/img/rk_3rail_2018-1034ke3s.jpg) (https://abload.de/image.php?img=rk_3rail_2018-1034ke3s.jpg)

(https://abload.de/img/rk_3rail_2018-104edd9o.jpg) (https://abload.de/image.php?img=rk_3rail_2018-104edd9o.jpg)

(https://abload.de/img/rk_3rail_2018-105a5e7a.jpg) (https://abload.de/image.php?img=rk_3rail_2018-105a5e7a.jpg)

De plankjes gesneden en deze kunnen nu geplaatst worden. Het zal wel niet helemaal volgens het voorbeeld zijn maar. Alleen maar metaal is ook niets  :D

(https://abload.de/img/rk_3rail_2018-10668fyg.jpg) (https://abload.de/image.php?img=rk_3rail_2018-10668fyg.jpg)

Dan ziet het er zo uit. Even plaatsen op het diorama. Nog wat extra stuiken. Een werker en de boel is toch wel gereed.

(https://abload.de/img/rk_3rail_2018-107q2fk9.jpg) (https://abload.de/image.php?img=rk_3rail_2018-107q2fk9.jpg)

(https://abload.de/img/rk_3rail_2018-108pedta.jpg) (https://abload.de/image.php?img=rk_3rail_2018-108pedta.jpg)

(https://abload.de/img/rk_3rail_2018-109xed37.jpg) (https://abload.de/image.php?img=rk_3rail_2018-109xed37.jpg)

Diorama is gereed. Nu nog even wat laten drogen voor dat alles op zijn plaats blijft. Het droogt gelukkig "onzichtbaar" op  :D Het diorama is vooral voor het testen van de bestratingen / verhardingen geweest. Het ging mij vooral of het systeem tussen en naast de sporen goed werkte. Of het ook een beetje goed eruit ziet. Dat blijkt nu wel.
Titel: Re: “Bahnhof Poggendam": Een proefstukje om wat te testen
Bericht door: Ben den Hollander op donderdag 27 december 2018, 14:35:49
Lekker knoeien altijd leuk. :thumbup:
Titel: Re: “Bahnhof Poggendam": Een proefstukje om wat te testen
Bericht door: Degeluidsman op donderdag 27 december 2018, 14:40:49
Ziet er goed uit Ronald  :thumbup: :thumbup:


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: “Bahnhof Poggendam": Een proefstukje om wat te testen
Bericht door: Haradigi op donderdag 27 december 2018, 20:34:48
Hi Ronald,

Leuk dit kleine proefstukje met de "von haus zu haus" containers.
Heb er zelf meerdere van.
Is dit stukje scenery om foto's te maken?

groet
Harald
Titel: Re: “Bahnhof Poggendam": Een proefstukje om wat te testen
Bericht door: ronaldk op zaterdag 29 december 2018, 08:31:48
ha Harald,

Leuk dit kleine proefstukje met de "von haus zu haus" containers.

Ja, ik heb er nog ergens een stel van liggen. Ik ben er wel wijs mee. Het is altijd wel aardig om daar mee te prutsen.

Is dit stukje scenery om foto's te maken?

Eigenlijk niet. Het was echt een experiment voor de verhardingen. Dus de Stelconplaten en de platen tussen en naast de rails. Dat wilde ik goed uitzoeken. De hoogte van de Stelconplaten en die tussen de rails is nu exact hetzelfde. Je krijgt dus nu hele mooie overgangen tussen het spoor en het industrieterrein. Dit wil ik mogelijk ook gaan toepassen op mijn eigen baantje. Ik wil een iets van een laad en losplaats maken.

Nu staat het ding bij Bentink Modelspoor (https://www.bentinkmodelspoor.nl/), zie ook  Waar waren we mee bezig-draadje (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=69545.msg1275811#msg1275811)

Dus het krijgt nog wel een vervolg.

Groet Ronald.
Titel: Re: “Bahnhof Poggendam": Een proefstukje om wat te testen
Bericht door: Ben den Hollander op zaterdag 29 december 2018, 08:34:34

Nu staat het ding bij Bentink Modelspoor (https://www.bentinkmodelspoor.nl/), zie ook  Waar waren we mee bezig-draadje (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=69545.msg1275811#msg1275811)


Straks eens effe kijken of het wel zo mooi is als op de plaat. :D
Titel: Re: “Bahnhof Poggendam": Een proefstukje om wat te testen
Bericht door: ronaldk op zaterdag 29 december 2018, 09:08:39
@citaat Op de plaat zijn ze altijd mooier  :D Doe de heren (en dames) daar de groeten en veel plezier daar. De oliebollen en koffie zijn lekker.  ;)  :D

Groet Ronald.