Stichting 3rail Forum

Modelbaanbouw & Scenery => Modelbaanbouw => Topic gestart door: Petdig1 op maandag 17 maart 2014, 13:31:18

Titel: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Petdig1 op maandag 17 maart 2014, 13:31:18
Gezien de vele Zwitsers  georiënteerde banen en hobbyisten hier op dit forum wil ik jullie ook wat meer  vertellen over mijn Zwitsers baantje in opbouw.
Ik ben al aardig wat jaartjes bezig met de bouw van de baan die de naam "Göschensteg" heeft meegekregen. 
De bouw is omstreeks  1999 heel rustig  begonnen met vooral het afbouwen van mijn zolderruimte en treinen tafels en vordert  intussen heel rustig aan.   Werk en privé geven met helaas soms niet de extra tijd die ik er  graag  wil insteken maar langs de andere kant  blijft het gewoon ook lekker een ontspannende hobby voor mij.

De naam is eigenlijk een samenvoeging tussen Göschenen en Kandersteg en reflecteert dus eigenlijk naar het zowel SBB en BLS karakter waarbij 3 stations genaamd Blausee-Mitholz, St. Niklaus en Goppenstein zullen bedient worden.
Het  geheel omvat een flink aantal bruggen en viaducten waaronder ook de bekende Bietschtalbrücke van de BLS.

De keuze is vooral ook gebaseerd op de grote verscheidenheid aan materieel die je kan laten rijden als is het merendeel echt wel SBB en BLS bij mij met voorspannen, tussenloks en opdrukloks.

Het sporenplan is volledig ontstaan in functie van lange rijlengtes en heeft de vorm van een hondenbot al is dit op zich moeilijk nog te herkennen als je het  geheel ziet.

De onderbouw bestaat uit  houten tafels  waarop dan het baantrace werd uitgewerkt. 
Afmetingen zijn een goede   8 mtrs  bij 4 mtrs . Niveau verschillen en spiralen werden deels gebouwd dmv de  draadstang techniek.
De rijlengte light ergens rond de  220 lm... al moet ik dan wel weer eens gaan na meten want  over de jaren heen werd er toch al wel lustig veranderd en gewijzigd aan het concept.

De grote dubbelsporige spiraal heeft me bijna 2 jaar werk gekost. Deze is eigenlijk het  knooppunt van de baan en  zorgt voor de verbinding van de stations van St. Niklaus met Goppenstein aan de ene zijde en Blausee-Mitholz aan de andere kant. Het vormt feitelijk de spil in de treinenloop. De binnenste spiraal heeft een diameter van 160 cm en de buitenste spiraal een diameter van 200 cm. Beide spiralen zijn dubbelsporig. De binnenste spiraal kruist de buitenste spiraal ergens tussendoor waardoor er in de buitenste spiraal een dubbele afstand moet worden overwonnen in die betreffende wending.
Dit moest  echter  heel berekend gebeuren om te voorkomen dat de hellingsgraad te groot zou worden met alle nodige problemen van dien.
In een later stadium werd er  dan rondom de spiraal nog een extra buitenspoor aangelegd dat de verbinding vormt tussen een schaduwstation en de " autoverlad "  te Goppenstein.  Dit gedeelte blijft zelfs volledig analoog en dient  voor wat  oude NPZ  treinstellen en natuurlijk de autotreinen.

In totaal telt de baan 3 schaduwstations . Via  koploper hoop ik op deze manier een afwisselend treinenverloop te kunnen creëren.
Zo dat is het om te starten.
Wat  foto's gooi ik er  vanavond nog even tegen aan.

Peter / Gent
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Haradigi op maandag 17 maart 2014, 13:33:39
Hi Peter,

Heel herkenbaar en ook interessant.
Ben benieuwd naar de foto's dus ga je ook volgen.

groet
Harald
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Degeluidsman op maandag 17 maart 2014, 14:56:08
Peter, welkom op het forum.
Ik ben erg benieuwd naar de foto,s


Mvg,

Peter Degeluidsman.
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: keeszondag op maandag 17 maart 2014, 16:49:09
Ja, laat maar komen, klinkt goed tot nu toe!!
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Petdig1 op maandag 17 maart 2014, 20:16:51
Zo hier dan een paar foto's
Niet  teveel naar de rommel kijken..
Boven op de spiraal komt een soort bergkom waarin zich een stoomlok depot zal bevinden.
Raar...eigenlijk wel maar ik heb nu eenmaal een grote draaischijf en diverse stoomloks waarbij ik dit toch ergens wou integreren.
Daar de baan uiteindelijk volledige met  bergen omringd wordt heb ik de mogelijkheid om dit dusdanig af te schermen zodat dit  alleen vanuit de kant waar mijn vitrine kasten en werkbank staan , zichtbaar wordt. Vanuit de ander richtingen zie je uiteindelijk dus alleen maar het  bergmassief en de BLS/SBB baan.
Wel komt er een  verborgen aftakking naar  het  hoofdspoor toe...  Je weet maar nooit als ik toch nog iets wil aanpassen :-)

De eerste foto toont een zicht op de locatie waar uiteindelijk het  hoofdstation Göschensteg zal komen. Het sporen plan hier is tijdelijk omdat ik eigenlijk een extra tijdelijk enkelspoor in de spiraal heb gelegd om langs  de andere kant aansluiting te geven op een  van de 3 schaduwstations.
Doel hiervan is om op een beperkte baan eerst met koploper te gaan leren werken.  Nadien kan het geheel dan vlot op de hoofdbaan aangepast worden.

Foto 2 is een zicht op de grote spiraal.  Bovenop komt  dus het stoomlok depot en langs 3 zijden een groot bergmassief.

Foto 3 is de andere kant van de spiraal... eerste aanzetten van het bergcontour staat er provisoir. Hier wordt op dit moment aan verder  gewerkt.

Foto 4...inplanting  van de  3 bruggen waaronder  de Bietschtalbrug

Foto 5 is het  zicht naar de andere kant van de baan.   Ook hier  loop een en ander  in leuke kronkels en links zie je waar  het aansluit  op de 3 brug niveau's
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Jongslog op maandag 17 maart 2014, 21:40:06
Wow dat ziet er mooi uit. Spannend bergtraject. En een mooie truc om je stoomlocdepot wel te kunnen plaatsen. We zijn hier gek op foto's dus laat maar komen :)
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: ArjanM op maandag 17 maart 2014, 22:27:50
 Hoi Peter,

Je bent al aardig op weg! Valt me op dat je in het station al Duitse bovenleiding hebt staan? Blijft dat of ga je hier de Zwitserse variant neerzetten?
Hoe dan ook, een interessante baan die ik blijf volgen.
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Petdig1 op maandag 17 maart 2014, 23:12:03
Nee, de Duitse bovenleiding  staat er voorlopig gewoon even ter aankleding.  Deze gaat zeker nog weg en wordt vervangen door Sommerfeld SBB overspanningen en zelfgemaakte SBB masten.
Hier heb ik er al een kleine 120 stuks van liggen doch dat komt binnenkort wel aan de orde  ;)

Ik ben op diverse plaatsen aan de baan bezig.  Van het weekend mijn eerste gipsen tunnelportaal zelf gebouwd trouwens
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Petdig1 op donderdag 05 november 2015, 21:05:50
 Meer als een jaar geleden dat ik hier nog wat over gepost heb.   Hebben de sceptici dan toch gelijk dat zo'n grote baan uiteindelijk een stille dood sterft ? Ik denk het niet. Prive omstandigheden hebben een en ander helaas op een laag pitje gezet doch heb sinds kort de draad toch weer verder opgenomen.  Het leven gaat nu eenmaal verder en je moet toch ergens een uitlaatklep hebben om even je gedachten concreet ergens anders op te zetten.
Hier en daar is ondertussen wat aan de baan veranderd. Ondermeer een extra schaduwstation werd aangelegd, een te steile helling verwijderd vervangen door een lus structuur en het analoge pendelspoor nadert zijn voltooiing. Verder werd er werk gemaakt van ondermeer de bouw van eigen bovenleidingsmasten en krijgen de contourvormen van een deel van het landschap een meer concrete invulling.
Waar boven op de grote spiraal een stoomlokdepot zal komen is de bouw van de lokloods inmiddels ook begonnen.  Andere onderdelen zoals een B&K kolenbunker en watertoren, alsmede  leuk messingkitje voor de externe schoorsteen waar een oude stoomlok die als Heizlok moet gaan dienen onder komt te staan zijn via diverse kanalen aangeschaft maar moeten nog volledig gebouwd worden.

Van de bouw van de lokloods reeds enkele foto's maar moet eerst eens achter een nieuwe camera want mijn huidige begint langzaam de geest te geven.
De totale funderingsplaat waarop de loods gebouwd  wordt, zal uiteindelijk deels afgezonken worden in de bestaande basisstructuur die de spiraal afdekt. Op deze manier kan ze als een module worden afgewerkt en indien nodig ook weer worden uitgebouwd.

Hiervan reeds enkele foto's maar moet eerst eens achter een nieuwe camera want mijn huidige begint langzaam de geest te geven.

Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Has-bls op donderdag 05 november 2015, 21:42:06
Dag Peter,

Fijn dat Martin en ik bij je op bezoek mochten zijn en je baan hebben mogen bewonderen.  Het deed me even denken aan mijn diensttijd: tijgeren om aan de andere kant te komen maar het is meer dan de moeite waard.

Een enkeling weet van je privé: daarom is het goed om te lezen dat sommigen om je heen je weten te prikkelen: je hobby op te pakken en daarmee je zinnen te kunnen verzetten!

Fijn dat we van je lezen en we zien je zondag op de Gastendag en de 14de november in Werkendam bij Hobby In Praktijk op de Workshop bovenleiding voor Gevorderden  :)  :thumbup:
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Yeoman op donderdag 05 november 2015, 21:50:03
Hoi Peter,

Dat wordt een aardige locloods zo 12-delig.
Is het die van Vollmer?
Heb deze zelf ook, maar dan slechts 3-delig.
Je hebt hem in ieder geval mooi uitgelijnd t.o.v. de draaischijf.
Vond dat zelf wel een lastig klusje, want de deuren moeten straks wel mooi aansluiten.
Ben benieuwd naar het vervolg...

Groeten,
Ton.
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Tjoekedoris op donderdag 05 november 2015, 21:50:11
Hallo Peter, dat ziet er niet verkeerd uit zeg.  :-* Een hele mooie baan zo te zien, waar je de komende tijd nog lekker mee bezig kunt zijn. Hou ons maar op de hoogte. :thumbup:
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Dirk-Jan op donderdag 05 november 2015, 22:12:13
 :) Leuk dat je er weer bent. Dat word een indrukwekkende loods, mooi dat je daar de ruimte voor hebt/heb gemaakt. :thumbup:
Zo kan modelspoor toch een beetje een uitlaatklep zijn, af en toe effe ergens anders op focussen.

Dirk-Jan
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Haradigi op donderdag 05 november 2015, 22:26:25
Hi Peter,

Da's een grote loods, weet ik uit ervaring (zie foto).
Ook heerlijk om weer, op een hoger pitje, met je hobby bezig te zijn.

groet
Harald
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Jan22 op donderdag 05 november 2015, 22:34:18
Ik ben diep onder de indruk van je gigaplan, en je vorderingen.

We hebben hier op het forum al heel wat bouwers van Blausee-Mitholz,  Auserberg, Bietschtal-brug, en Gösschenen. Zelf droom ik nog steeds over een variant op Goppenstein (als kopstation, dat wel).
Omdat daar BLS en SBB beide passeren. En omdat het stationsgebouw in de keermuur zo mooi compact oogt voor een baan langs het dakbeschot.

Knap dat je al zover bent, als je nu bent, ondanks alle dagelijkse beslommeringen die je weerhouden om door te bouwen als je net lekker op dreef bent. We kennen die beperkingen allemaal, denk ik.
Denk je net een stuk te gaan opzetten, gaat er iets falikant mis. Soms een kind, soms een verhuizing, een verbouwinkje (rotte vloerbalken) en soms een defecte camera. Ik bewonder je doorzettingsvermogen.

Succes. Ik blijf je draadje volgen.
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Petdig1 op vrijdag 06 november 2015, 10:50:56
Dat is inderdaad wat het zou moeten gaan worden Harald. 
Vandaag begin maken met het inkleuren van de muren en verweren. Ik doe dit meestal vooraleer ik de boel begin samen te  bouwen en al ondervonden dat hier vaak gewoon de meeste tijd inkruipt.
Ook de binnenverlichting moet nog bekeken worden.  De ledstrip die ik heb liggen zijn te wit en zou voor de lokloods wat meer oud  gelig licht willen hebben.
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: GWS op vrijdag 06 november 2015, 15:42:55
Peter,
Diep onder de indruk van jouw plan om al die bruggen en stations met elkaar te verbinden. Vooral de loods (zelfbouw) wekt een diep respect op, want al die sporen aansluiten op het sporenplan met inbegrip van de ruimte die het in beslag neemt, vergt energie en doorzettingsvermogen. "Petje" af, hoor. Geweldig resultaat tot nu toe en het zal zeker te weten nog veel mooier gaan worden. Heel erg veel suk6 met de verdere bouw! :-) :-) :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Petdig1 op vrijdag 06 november 2015, 15:45:15
hier de eerste kleur testen
eerste foto inwassing voegen met zilverpoets
tweede foto is verder verweerd met poeders en dus definitief resultaat...vind dit nog te " proper" voor een lokloods
derde fotos is inwassing met sterk verdunde zwarte verf basis white spirit
Verder vergelijk tussen de 3 teststukjes
Mij lijkt de inwassing met zwart het  beste.  Verdere accenten kunnen dan nog vlot met een dry brush bijgevoegd worden later.

Wat is jullie mening ?
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: nobody op vrijdag 06 november 2015, 15:51:20
'k Vind het laatste (4e foto) voorbeeld 't fraaist.
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: GWS op vrijdag 06 november 2015, 15:55:07
Middelste foto met de nadruk op de rechterdeuren.
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Has-bls op vrijdag 06 november 2015, 16:09:02
Ik ga voor de laatste foto Peter, al mag het misschien nog wel ietsje meer roetzwart hebben.
't Is tenslotte altijd een vette smeerboel rondom zo'n lokloods en de gebouwen zelf.
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Haradigi op vrijdag 06 november 2015, 19:20:02
Ik ga ook voor de laatste foto.

Eigenlijk is het een loods die in Duitsland o.a. bij Horb heeft gestaan.
Ooit bezig geweest met Vollmer of ze orginele foto's hebben maar nooit gekregen.
Was deze ook bij de BLS en/of SBB in gebruik ?
Als er iemand een plek weet of foto's heeft dan graag.

Tig jaar geleden gestart met een 3 delige loods en in die jaren steeds verder uitgebreid.
Helaas wist ik toen nog niet dat je eerst moet "inkleuren", maar ach dat lukt nog wel.
Alleen heb ik het hele dak volledig vastgelijmd, dus moet de hele loods opgetild worden bij werkzaamheden of ontsporingen.
Hij staat dus los op de (grijze) rand van het fundament.
Staat behoorlijk vast en op enkele plekken komen connectoren voor de elektra en de extra stevigheid.
Moet nu nog iets verzinnen dat de servo's (24 stuks) onder de plaat kunnen worden gemonteerd.
(Het piepschuim wat nog onder de loods zit wordt weggehaald word +/-6mm multiplex).

groet
Harald
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Petdig1 op vrijdag 06 november 2015, 19:46:07
Denk niet dat deze lok bij de BLS of SBB dienst heeft gedaan. Ach beetje vrijheid hier en daar qua  gebouwen mag wel eens.

De muren zijn inmiddels ingewassen volgens de laatste foto. Ook de groene deuren en raaminserts hebben een wash van zwart gehad. Eens de losse muurdelen samengebouwd ga ik nog accenten aanbrengen waar nodig.   

Voor de deuren ( 12 stuks bij mij ) zou ik deze dmv 12 servo's willen sturen. Dus 1 servo per paar.  Moet mogelijk zijn denk ik. 
De vloerplaat wordt in een volgende stap met betongrijs ingestreken en een 4 tal inspectieputten gelijk ingebouwd. 

Aansluitend dit ook reeds vervuilen met kolengruis en washes van grauw/wit
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Spoorman op vrijdag 06 november 2015, 19:47:27
Ik ga voor de 2e foto maar da's te laat lees ik. ;)

De basis is stenen op kleur maken, dan voegen (het zilverpoets mag trouwens best een beetje donkerder) en voorts ga je met de vervuiling aan de slag.

KLIK:
(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0d/Neuruppin_Bahnhof_West_Ringlokschuppen_03.JPG)

Met groet,
Ben.
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: peterke33 op vrijdag 06 november 2015, 19:50:04
Peter,

Das indrukwekkend,12 deuren loods mooi om zoveel locs te kunnen stallen.
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Has-bls op vrijdag 06 november 2015, 19:55:28
Citaat van: Petdig1 op vrijdag 06 november 2015, 19:46:07
............. Denk niet dat deze lok bij de BLS of SBB dienst heeft gedaan. Ach beetje vrijheid hier en daar qua  gebouwen mag wel eens........
..............De vloerplaat wordt in een volgende stap met betongrijs ingestreken.........
..............Aansluitend dit ook reeds vervuilen met kolengruis en washes van grauw/wit.........

Hoi Peter,

In een grensgebied is niets onwezenlijk denk ik: zou mooi thema kunnen zijn voor deze bijzonder fraaie locloods.

Voor het betongrijs gebruik ik zelf HEKI 6600 Strassenfarbe, beton 200 ml. Heb er goede ervaringen mee qua kleur en bewerken (zondag kun je het zien overigens!)

Kolengruis  :thumbup: :thumbup: even zak houtskool leegschudden!  :D Of kooltje langs elkaar schuren en je gebouw ermee afpoeieren. Daarna fixeren met haarlak (niet tegen je vrouw vertellen).
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Haradigi op vrijdag 06 november 2015, 19:56:04
Hi Ben,

Waar staat die loods ergens ?

Hi Peter,

Zie mijn draadje daar staan zelfgemaaakte inspectieputten.
Zoek nu nog foto's van een wielstelverwisselaar.

groet
Harald
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Spoorman op vrijdag 06 november 2015, 19:57:27
Citaat van: Haradigi op vrijdag 06 november 2015, 19:56:04

Waar staat die loods ergens ?


In wikipedia.
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Has-bls op vrijdag 06 november 2015, 20:15:29
Nou Harald,  nu weet je waar je het zoeken moet ;-)
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Haradigi op vrijdag 06 november 2015, 20:20:51
maar hoe?
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Opazwitserland op vrijdag 06 november 2015, 20:26:48
Peter,

Heel toevallig kom ik nu op je topic.  Reuze man.  Je bent mooi bezig met die loods. 
Tot binnenkort.

Paul
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Petdig1 op vrijdag 06 november 2015, 20:35:06
oh...kweet niet of het te laat is Ben

Wat ik nog ga uittesten is de muurdelen die nu een zwarte wash hebben gekregen misschien inwashen met zilverpoets die iets grijzer ingekleurd is.

Denk dat dit dan juist dat beetje meer contrast kan geven.
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Piwie op dinsdag 23 augustus 2016, 10:41:30
Hallo Peter,

Bij toeval je draadje ontdekt, je bent een mooie baan aan het bouwen en daar gaat heel wat tijd inzetten.

Helaas zie ik dat je niet meer gepost hebt in dit draadje, ga je hier nog wel verder of heb je een nieuw draadje aangemaakt.
Ik zou dit graag blijven volgen.

Gr.
Piwie.
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Petdig1 op dinsdag 23 augustus 2016, 12:35:44
Er wordt zeker verder gewerkt aan de baan maar heb soms moeite hier om de foto's in verkleind formaat  te downloaden en dat houdt me dan soms een beetje tegen om te posten
( als iemand een link naar handig photoverklein programmaatje heeft hou ik me zeker aanbevolen  :D )

Ondertussen is het analoge pendelspoor bijna af inclusief de eigenbouw bovenleiding. Eerste rotsachtergrond wanden zijn als testproject klaar en ben ik verder bezig om de laatste 25 mtr spoor te leggen waarna de Bietschtalbrucke ook op zijn definitieve plaats kan.
Concreet zou ik uiterlijk eind september helemaal rond willen kunnen rijden waarna ik ga beginnen met de verder bedraden van de blokken en uitwerken van de scenery.

De bouw aan de ronde lokloods ligt even stil. Dat wordt iets voor de wintermaanden of op een regendag.
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: op dinsdag 23 augustus 2016, 12:42:26
-Peter:
Met welk bestuuringsysteem werk je?
Indien W10 dan zit dat ingebakken in het programma.
Je klikt rechts op een foto en dan op foto bewerken, dan opent de pc  de foto en dan zie links bovenaan in de balk "Formaat wijzigen" en dan je de foto aanpassen in een gewenst formaat.
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Petdig1 op dinsdag 23 augustus 2016, 12:44:39
Tx Jorg, 
Inderdaad W10 en deze functie kende ik niet. Vanavond gelijk proberen en tx voor de tip

Groetjes

Peter
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Jørg op dinsdag 23 augustus 2016, 12:46:00
 :thumbup:
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Piwie op dinsdag 23 augustus 2016, 17:19:29
Hallo Peter,

Ik gebruik hier Faston Image Vieuwer voor, is gratis.

Gr.
Piwie.
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Petdig1 op zondag 28 augustus 2016, 16:18:48
Als beloofd hierbij een eerste update .

Betreft hier de achtergrond muren die de scheiding vormen tussen het middelste analoge pendelspoor en het hogergelegen platform waarop het hoofdstation komt te liggen.

Ondertussen ben ik volop bezig het kurktracé te verlijmen maar met deze hitte is het voor op zolder toch ook iets teveel van het goede.
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Jan22 op zondag 28 augustus 2016, 16:29:11
Citaat van: Petdig1 op zondag 28 augustus 2016, 16:18:48
met deze hitte is het voor op zolder
de lijm droogt wel sneller met die warmte!  :D
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Has-bls op maandag 29 augustus 2016, 09:43:26
Dat ziet er fraai uit Peter dit geheel: het ademt al enige sfeer uit! Wordt weer eens hoog tijd voor een 'groepsbezoekje' om eens van dichtbij bekijken ;-) 
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Petdig1 op donderdag 01 september 2016, 16:39:19
ja Henk, er begint hier en daar nu wat vorm in te komen  :P

De volgende 3 muurdelen worden nu gelijktijdig gebouwd dus mijn gegoten gipsdelen vliegen erdoor.

Voor een bezoek altijd welkom en hoop dat dan de boel ondertussen ook rond kan rijden.

Greetz
Peter
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Simon BR39 op donderdag 01 september 2016, 17:06:51
Ha Peter,

Dat belooft veel, zo'n foto  :thumbup:
Ik ben erg nieuwsgierig naar het vervolg.
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: nobody op donderdag 01 september 2016, 17:28:31
Citaat van: Piwie op dinsdag 23 augustus 2016, 17:19:29
Ik gebruik hier Faston Image Vieuwer voor, is gratis.
Fastone ===> klik (http://faststone-image-viewer.nl.softonic.com/)
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje - we zijn weer aan het bouwen
Bericht door: Petdig1 op vrijdag 07 oktober 2016, 15:19:17
Gelukkig sinds een tijdje weer wat meer tijd gekregen om verder te werken aan de baan.

Volop bezig om de laatste ontbrekende rails te legen op het hoogste niveau die dan aansluiting gaan geven op schaduwstation N°3. 
Het is gewoon een heerlijk rommeltjes nu.  Van het weekend wordt dan de Bietschtalbrucke op zijn plaats gelegd.   

Nog even.... en we kunnen beginnen proefdraaien.

Ook de vele tunnelportalen worden dan op hun plaats gezet.
Wordt vervolgd
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Opazwitserland op vrijdag 07 oktober 2016, 15:58:20
Schitterend om zien Peter.  Wordt een prachtbaan. :thumbup:
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Jørg op vrijdag 07 oktober 2016, 17:37:14
-Peter:
Mooie update weer,  :thumbup: :thumbup: :thumbup: veel plezier met de verdere bouw van je baan
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Has-bls op zaterdag 08 oktober 2016, 08:17:16
Je maakt mooi vaart Peter: moeten maar weer eens komen afzakken naar Gent.

En de klapper op je baan hou je nog tegoed ;-) zal daar stilaan eens aan gaan werken.
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Tony op zaterdag 08 oktober 2016, 10:21:28

Hoi Peter,

Ik zie nu pas, wat je aan het maken bent. Indrukwekkend hoor  :thumbup:
Daar gaan nog vele uurtjes in zitten.
Tegen de tijd, dat de scenery echt zichtbaar wordt, zou ik de posters weghalen, die leiden wel erg af van de baan.

Succes en veel plezier met verder knutselen !

Grtz Tony
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: basjuh1981 op zaterdag 08 oktober 2016, 14:45:06
Citaat van: Haradigi op vrijdag 06 november 2015, 20:20:51
maar hoe?
Bahnhof Neurippin (https://de.wikipedia.org/wiki/Bahnhof_Neuruppin).

Nog interesse hoe?  :D
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Petdig1 op maandag 10 oktober 2016, 12:36:13
Citaat van: Has-bls op zaterdag 08 oktober 2016, 08:17:16
Je maakt mooi vaart Peter: moeten maar weer eens komen afzakken naar Gent.

En de klapper op je baan hou je nog tegoed ;-) zal daar stilaan eens aan gaan werken.

:D :D oh yes   :) En de datum ligt ondertussen ook al vast hé Henk.   Met een beetje geluk zou het volledige traject tegen dan provisoir berijdbaar moeten zijn.   

De inbouw van de Bietschtalbrucke van het weekend  ging niet zo vlot als gedacht.
Veel pas en meetwerk en is de kunst om de brug vooral mooi waterpas ingebouwd te krijgen zonder dat hij in het midden ook maar iets doorzakt of bol staat.  Blijft uiteindelijk maar een plastic faller model dat zich tamelijk snel in een bepaalde vorm zet.
Eerste proefritten resulteerde in diverse ontsporingen  eens 1/3 op de brug.   Dit heb ik ondertussen met draadstangen zo goed als opgelost gekregen maar zal toch nog wel beetje extra afstelwerk vragen.
( moet wel bekennen dat de testwagens zeer lichte Jouef wagons zijn die dus al heel uit de rail gaan als er iets niet 100% ligt maar dat is dan ook bewust gedaan.  Als deze vlotjes doorlopen gaat de rest van het wagenpark meestal ook zonder problemen eroverheen )
Komt dus wel goed   :D

Groetjes
Peter   
Titel: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje - de Bietschtalbrucke ligt erin
Bericht door: Petdig1 op maandag 24 oktober 2016, 21:29:37
De Bietschtalbrucke ligt eindelijk op zijn plaats.  Vergde toch nog heel wat pas en meetwerk om hem mooi en stabiel op zijn plaats te krijgen.

Ook de achterwand en eerste bergcontouren beginnen nu het geheel al een wat heel ander uiterlijk te geven.   De wolken achtergrond is nog voorlopig ( had nog wat restjes liggen uit een afbraak project dus dat kwam goed van pas ). zodra de berge er in al zijn glorie ligt zal deze dan ook door een wat betere versie vervangen worden.  Maar geeft nu toch al een beetje een idee hoe het er gaat uitzien.

De lok met grindwagens mag ondertussen de brugbelasting uittesten  :D

Nu volgende week nog de laatste rail aansluiten en dan kunnen we rijden..... hoop ik  :)

Groetjes
Peter
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Has-bls op maandag 24 oktober 2016, 21:35:57
Het gaat er goed op lijken Peter! Blijft een imposante brug en hier op jouw baan komt ie ruimtelijk gezien tot zijn recht!!

Ben reuze benieuwd van nabij ;-)

Succes met de verdere opbouw  :thumbup:
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: RocnetHans op maandag 24 oktober 2016, 21:51:24
dag Peter, de brug ziet er mooi uit, een echte blikvanger wordt dit. :thumbup:

Ik zie dat je baan een grote diepte heeft. (3 bruggen achter elkaar)
Lukt dat qua bereikbaarheid straks als er ook scenery aan toegevoegd moet worden?

In ieder geval succes met de verdere bouw! Hoop nog vele foto's te zien.

Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Jan22 op maandag 24 oktober 2016, 21:53:39
Citaat van: Haradigi op vrijdag 06 november 2015, 19:20:02
(https://forum.3rail.nl/index.php?action=dlattach;topic=49491.0;attach=94732;image)
Was deze ook bij de BLS en/of SBB in gebruik ?
Als er iemand een plek weet of foto's heeft dan graag.
Op het gevaar af geheel offtopic te gaan, veel van deze loodsen hebben een nieuwe bestemming gekregen (filmtheater e.d.), en ik ben in wat grotere steden ook in een aantal van die loodsen geweest. Echter: deze is echt anders, met name: raampartijen, deuren, dakpartij en het feit dat je de baksteen kunt zien (veel muren zijn gepleisterd in wit, roze of geel).

Die in Brig is nog in gebruik voor e-locs (SBB) met grijswit gepleisterde muren:
(https://werthof.home.xs4all.nl/treintjes/ch/brig_rotonde2.jpg)
Bron: https://forum.3rail.nl/index.php?topic=46349.0

Die in Delemont is nog in gebruik als museum (stoomlocs) met deels roze gepleisterde muren:
(https://werthof.home.xs4all.nl/treintjes/ch/delem_muse_vanafstraat.jpg)
bron:https://forum.3rail.nl/index.php?topic=46273.msg827958#msg827958

Ik moet nog een aantal van deze Zwitserse rotonde gebouwen ergens op schijf hebben staan.
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Opazwitserland op maandag 24 oktober 2016, 23:53:27
Indrukwekkend Peter👍🏻👍🏻👍🏻
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Haradigi op dinsdag 25 oktober 2016, 10:37:50
Hi Jan Willem,

Interessante foto's

groet
Harald
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Petdig1 op dinsdag 25 oktober 2016, 11:04:39
Het loods project ligt voorlopig even terzijde bij mij daar ik eerst de baan deels rijvaardig wil hebben. 
Maar roze gaat het zeker niet worden  B).   De muren en deuren zijn trouwens al ingekleurd en vervuild en liggen klaar om van beglazing voorzien te worden .  Ben nog aan het kijken hoe ik de deuren ( of toch enkelen ) met servo's kan openen.
Verlichting in loods zal dmv leds en kleine lampekappen uigevoerd worden.     

Maar nu eerst verder met de rail en baan opbouw.  Aansluitend wil ik de tunnelportalen en lawine galerijen op hun plaats zetten - deze van hun gipscoating voorzien en de bergcontouren op hun plaats zetten.
Ook de vallei en waterstroom onder de 3 bruggen moet nog verder gestalte krijgen.
Mvg

Peter
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: GWS op dinsdag 25 oktober 2016, 11:48:26
-Peter,
Jij hebt het al zojuist gezegd, dat de vallei en de waterpartij nog heel wat werk gaan opleveren. Daar zult jij niet direct klaar mee zijn. Maar via internet zal jij daar heel wat kijkwerk en vooral voorbeelden van gaan vinden. Het "water" zal om het zo echt mogelijk te laten lijken en dubbele hoeveelheid aan werk zijn. Maar jij weet het: het is en blijft hobby!
Heel veel suk6 daarmee en houdt ons maar op de hoogte van alles!  :-)  :thumbup:
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Petdig1 op woensdag 09 november 2016, 13:28:02
Afgelopen week bezig geweest om de sporen van de het laatste schaduwstation aan te leggen. Uiteraard voorzie je dan gelijk ook de nodige meld en stopsecties.
Bij het terug aansluiten van het laatste spoorsegment kom je er dan achter dat de geisoleerde spoorstaven natuurlijk aan de tegenoverliggende kant blijken te zitten tov het aansluitende spoor..
Dik balen !!  Alles nagelopen en uiteindelijk de oorzaak gevonden. Initieel was de baan opgezet met 2 volledig  gescheiden spoorkringen ( concreet bleef de trein eigenlijk gewoon zijn rondjes rijden )  Hier zaten de scheidingen steeds aan de binnenkant van het spoor.  Nadien toch besloten om over te gaan op een lange grote baan type hondenbot.   Maar dus helaas niet bij stilgestaan dat je dan ook de scheidingen overeenkomstig steeds aan dezelfde kant moet hebben.  8o

Moet dus een groot gedeelte terug losmaken en aanpassen   :(  Stom natuurlijk.

Weten we weer wat te doen aankomend weekend
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Spoorman op woensdag 09 november 2016, 13:39:54
Het maakt toch niet uit aan welke kant je scheidingen zitten? Je treintje merkt er niets van hoor en je bezetmelding komt toch wel door.

Gr, Ben.
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Opazwitserland op woensdag 09 november 2016, 15:20:53
Ben is dat ook voor twee rail zo?
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Spoorman op woensdag 09 november 2016, 16:48:14
Bij 2rail krijgt je kortsluiting als je over de scheiding rijdt.

Aanvulling: Peter is 2railer, dat was me even ontgaan. Beschouw m'n post maar als niet geschreven. ;)

Gr, Ben.
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Petdig1 op woensdag 09 november 2016, 18:01:29
Yep,

Er had gegarandeerd het een en ander aan het knipperen gegaan.  :D
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Petdig1 op maandag 23 januari 2017, 21:19:17
De laatste weken tussendoor wat verder aan de baan kunnen werken.  Zat de kerstvakantie gelukkig ook wel  voor iets tussen.

Inmiddels rijdt alles volledig rond. Weliswaar provisoir en nog zonder bloksturing of koploper en gewoon rechtstreeks op de IB
Doel is gewoon de zwakke punten eruit te halen en zorgen dat alles zonder ontsporingen verloopt.

Dat laatste viel gelukkig goed mee. Wel merkt ik dat ik veel vermogen verlies heb zeker wanneer de loks in de spiraal klimmen bij het digitaal rijden.
Rare is dat dit bij analoog rijden niet voorkwam.

Moet alles nog verder uitmeten en uitpuzzelen hieromtrent.  Sommige loks ( Fleischmann ICE ) vallen gewoon stil  - dus zelfs geen doorslippen van de antislipbandjes terwijl andere Roco's een even lange sleep zonder moeite door de spiraal trekken.

Ondertussen hier en daar wat bomen gepland en tegelijktijd de bouwfirma's even snel aan het werk gezet.
Toont nu iets aangekleder al is het gewoon maar om even van een kale baan af te zijn.

Uiteraard is dit maar tijdelijk voorlopig gewoon voor de show 
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Has-bls op maandag 23 januari 2017, 21:21:45
Gaat stevig 'smoel' krijgen Peter  :thumbup:!!! Nu nog filmpje voor nog meer impressie ;) ;)
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: viking op maandag 23 januari 2017, 21:31:07
Hey Peter

lijkt me weer eens tijd om dat live te komen bekijken.

Hopelijk kan je een oplossing vinden voor je vermogen verlies zodat alles vlot zijn rondjes kan draaien en je spiraal geen hindernis wordt.

Komt zeker goed raadgevers genoeg  :D

Grts

Johan

Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: de iris op vrijdag 27 januari 2017, 14:30:13
Hallo Peter,

Voor het eerst jouw baan ontdekt (schande) :(, wat een baan zeg, prachtig :thumbup:. En hij is nog lang niet klaar zo te zien, dat geeft mij de gelegenheid jou eens te gaan volgen, kan ik zelf ook nog wat leren. ;)

Veel succes met de verdere bouw.
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Martijn op vrijdag 27 januari 2017, 20:02:47
Dag Peter,

Zie je draadje nu pas. Indrukwekkende baan ben je aan het Bouwen zeg. Ik ben benieuwd hoe de scenery er uit gaat zien.
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Jongslog op zaterdag 28 januari 2017, 08:36:45
Mooi bouwwerk. Nog even opnieuw bekeken en het viel mij nu pas op dat de klimspiraal 200 cm doorsnede is. Dat is echt groot! Gaaf hoor.
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Has-bls op maandag 05 juni 2017, 10:46:03
Onlangs bij Peter Spruit op bezoek geweest en zijn de eerste rij-impressies van zijn beeld op video geplaatst. Bij deze:

https://www.youtube.com/watch?v=X2uSY8zWq4g
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Fredje op maandag 05 juni 2017, 11:20:37
 :) Wat een indrukwekkende baan .... ik dacht dat ik een grote baan had  :O

Zoals ik nog heel wat werk voor de scenery , gaat allicht prachtig worden .

Henk , weer een mooie film ...

Groeten Freddy
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Degeluidsman op maandag 05 juni 2017, 11:54:42
Schitterende baan met veel meter rails en mooi rijdend materiaal.

Was 7 minuten genieten  :thumbup: :thumbup:


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: peterke33 op maandag 05 juni 2017, 12:21:54
Wat een baan, man dat gaat prachtig worden als het verder word aangekleed.

En een heel mooi trein verloop  :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Petdig1 op dinsdag 01 augustus 2017, 09:11:16
Door omstandigheden momenteel wat meer vrije tijd dan anders dus langzaam weer verder begonnen met het bouwen aan de baan. Na eerst even wat met messing bouwkitjes bezig te zijn geweest ( resultaat volgt tzt hiervan  :D) heb ik ook de ronde lokloods weer ter hand genomen.  In de loods komen 4 inspectieputten van Auhagen.  Deze werder uiteraard van een passende vervuiling voorzien maar tevens van imitatie TL verlichting .  Daar ik er echter ook echt licht in wou hebben, werden in de bodem van iedere put 3 ledjes ingebouwd.   De putbodem zelf werd in een fijn metaalrooster uitgevoerd.

Aansluitend werden de putten ingebouwd op de voorziene plaats en een digitale voeding per spoor voorzien ( de sporen op de draaischijf krijgen dus hun stroom van de loodssporen ipv omgekeerd )

Ook de bodem wordt stevig aangepakt. Hier komt een imitatie betonvloer in zodat deze gelijk ligt met de sporen.  Bedoeling is om hier eventueel de Stelcon platen in weer te geven dmv intekenen  van de platen met een zwart vet potlood maar dat moet ik nog even verder uitwerken.
Het inpassen van de kartonnen inzetstukken is best wel een tijdrovend werk van veel passen / meten en uitsnijden. 

Wordt vervolgd......
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Piwie op dinsdag 01 augustus 2017, 09:23:21
Dat ziet er goed uit, nu nog de stelcon platen aanpakken :thumbup:.

Gr.
Piwie.
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: marc-lin op donderdag 02 november 2017, 17:04:29
Heel mooi stukje werk die lokloods en een mooie baan! Ga dit zeker verder volgen. Kan zelf ook altijd slecht kiezen tussen BLS en SBB (en doe dat dus ook niet).

Groeten,
Marc
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Petdig1 op donderdag 02 november 2017, 17:58:00
Bedankt voor de complimenten Marc.

Ondertussen is er weer een beetje verder gewerkt aan de loods.

De " Stelcon " platen zijn " gelegd " en tegelijkertijd werd ook de immer aanwezige vervuiling aangebracht.
Heb hiervoor foto karton gebruikt dat ik op maat gesneden heb en vervolgens van een grijze ruwe verflaag dmv een noch schuimroller voorzien. Dit geeft een mooi beton effect. De "stelcon"  plaatafmetingen heb ik dan herschaald naar 1/87 en vervolgens ingekrast in het karton. de krasvoegen dan dmv een zwart potlood met zachte grafiet kern overgetekend en dan gewoon met de vinger de voegen uitgewreven, al dan niet heel lichtjes bevochtigd.

Ook de muren werden voorzien van een weathering  waarbij ook de conditie van de ramen niet vergeten werd.
Volgende stap is het weatheren van de deuropeningen en dan kan het hoofdgedeelte in mekaar worden gezet.

Ondertussen gaan we eens kijken of we de deuren via Servo aansturing kunnen openen en sluiten.
Ook wil ik nog verlichting aan de spantbalken aanbrengen.

Qua binneninrichting ben ik nog op zoek naar machinery tools die typisch in zo'n loods aanwezig waren, alsmede stellingen voor langs  de stoomloks.
Vrees dat dit echter ook zelfbouw zal gaan worden tenzij iemand me op het juiste spoor kan zetten waar dit eventueel te koop is.
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: peterke33 op donderdag 02 november 2017, 18:01:18
Wauw

Dat is erg mooi gedaan, zo mss hier en daar gewoon beton maken ?? maar vind het zo ook wel iets hebben hoor.  :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Tjoekedoris op donderdag 02 november 2017, 18:39:32
Mooie baan Peter.  :thumbup: :P
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: marc-lin op donderdag 02 november 2017, 21:10:30
Super mooi Peter! :thumbup:
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Jan22 op vrijdag 03 november 2017, 17:45:59
Schitterend, ja. De baan krijgt smoel. Ik zie dat aan de bovenleiding, die is epoche IV en hoger.
Wat je laat zien aan rijdend materieel is epoche V en VI. Op eentje na:
(https://forum.3rail.nl/index.php?action=dlattach;topic=49491.0;attach=124483;image)

Betekent dit dat je wagons uit oudere tijdperken gaat afstoten, of dat je die alleen in de vitrinekast zet?
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: pinkf op dinsdag 15 december 2020, 21:23:56
Dag Peter,

Ik kom jouw mooie zwitserse treinbaan tegen!

Zijn er na november 2017 nog updates te melden?

mvg Hans
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: marc-lin op dinsdag 15 december 2020, 21:33:23
Hallo Peter - Ik sluit me graag aan bij Hans. Hoop dat alles goed met je gaat.
Mvg,
Marc
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Petdig1 op woensdag 23 december 2020, 14:33:56
Hallo allemaal,

Er is zeker nog aan de baan verder gewerkt maar helaas niet in die mate als ik zelf gewild had.   Werk en frequent verblijf in het buitenland hiervoor hebben een en ander op een laag  pitje gezet en de schaarse vrije tijd  die er dan was werd gespendeerd aan mijn familie en verbouwingswerken aan een oude hoeve die mijn dochter en haar vriend gekocht hebben.  Dit jaar was dan werkelijk een puinhoop met het hele Corona gebeuren en alles wat er rond hangt en mijn eerste vakantie van 2020 staat nu eindelijk gepland van 28/12 tot 3/1  :).

Dus hopelijk deze keer toch eens even de tijd om terug de draad te beginnen oppakken en rustig verder te bouwen .   
Eerst volgende stap zal een gedeelte van de bovenleiding worden en het afwerken / inkleuren van de BLS tunnelportalen ( deze zijn al meer dan een jaar geleden gebouwd maar moeten dus verder afgewerkt worden)

Dus verdere foto's volgens zeker nog binnenkort.
Groetjes
Peter
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Haradigi op woensdag 23 december 2020, 14:50:21
Hi Peter,

Na z'n lange tijd ben ik toch echt nieuwsgierig naar je vorderingen.

groet
Harald
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: pinkf op vrijdag 22 oktober 2021, 21:44:19
Zijn er nog updates te melden?

mvg Hans
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Petdig1 op zondag 24 oktober 2021, 17:21:02
Hallo allemaal,

Vorderingen staan helaas op een laag pitje. 2021 is redelijk heftig geweest op diverse punten zodat er van echt verder bouwen aan de baan weinig tijd overbleef.
Hobby bleef dan ook vooral beperkt tot hier en daar een los uurtje wat dan ook vooral besteedt werd aan wat kleinere ombouw werkjes of gewoon even op de baan rijden.

Wat niet wil zeggen dat er niets gedaan is geweest.
Een verder deel van de blokscheidingen werd voorbereift , een deel van de landschapscontouren zijn geplaatst en de tunnelportalen voorlopig ingepast . Volgende stap is het alugaas aanbrengen en een eerste gipscoating hierop.

Ook heb ik 5 oude analoge loks omgebouwd naar Digitaal en voorzien van ledverlichting.
De oudere Ae 6/6 van Roco liggen nu op de operatietafel daar er hier wat freeswerk aan te pas komt.

Ook ben ik bezig met de ombouw van de lokloods naar het voorbeeld van de rondloods in Brig.
De deuren worden ondermeer deels "verbouwd " om toch meer richting het grote voorbeeld te komen.
Tijdrovend maar  stap voor stap vordert dit wel.  Ook de muren die reeds ingekleurd waren zijn volledig terug omgekleurd naar het grote voorbeeld toe.

Achter de schermen worden met behulp van paar vrienden een paar mooie scenery stukken aangemaakt.
Ondermeer een paar functionele seinportalen en nog een tweetal  typische gebouwen die tzt op het traject moeten komen.

Hopelijk van de winter wat meer tijd om eens echt verder te bouwen maar denk vooral pas na mijn pensioennering dat de grote vorderingen zullen zichtbaar worden.
Op dit moment worden de weinige vrije momenten nog even aan andere dingen ( Gezin / hond en vrienden ) als  prioritair ingevuld. Met nog 60+ openstaande vakantie dagen voor dit jaar  behoeft dit denkelijk weinig verdere uitleg.

Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: Degeluidsman op zondag 24 oktober 2021, 17:38:09
Soms is onze hobby even minder belangrijk en het loopt gelukkig niet weg, de foto's zijn een genot om naar te kijken.
Bij de brug krijg ik zelfs een beetje last van mijn hoogtevrees.


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Göschensteg - een BLS baan met een SBB tintje
Bericht door: C.B. op zondag 24 oktober 2021, 19:56:23
Ik zit ook al enekele jaren in het sukkelstraatje , dus ik begrijp je volkomen Peter.

Maar wat je hier laat zien , is toch van een hoogstaand niveau hoor.
Ziet er echt goed en natuurgetrouw uit , ondanks dat je SBB en BLS hebt samengevoegd. :)