3rail Forum

Modelbaanbouw & Scenery => Modelbaanbouw => Topic gestart door: Tjoekedoris op zaterdag 01 februari 2014, 19:41:23

Titel: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zaterdag 01 februari 2014, 19:41:23
Beste medespoorders, weten jullie het nog?     Hierbij een kleine opfrissing!!

Mijn project is een klein doorgangsstation, in een bocht gesitueerd, gelegen op een plateau boven een zeer smal dal (vandaar de naam) en lag in vroeger tijden aan een belangrijke verbinding tussen twee grotere stations (de schaduwstations 1 en 2) aan de grens tussen Oost- en West Duitsland in tijdperk III. Hiermede kan ik zowel treinen van de DB, als de voormalige Reichsbahn laten rijden.
Deze laatste is natuurlijk eigenlijk in tijdperk II, maar ik ga ervan uit dat er zelfs na de val van de muur incidenteel nog hele oude locs rijden (al is het maar voor het toerisme), die dankbaar gebruik kunnen maken van het moderne spoorwerk van het westen. Het station is alleen toegankelijk voor stoom- en diesellocs en had vroeger een belangrijke functie, gezien de gesitueerde bescheiden onderhoudswerkplaats met draaischijf en het rangeeremplacement. Echter door de snelle vooruitgang is deze niet rendabel meer, maar heeft daardoor een lokale functie gekregen. Er is een snelle enkelsporige geëlektrificeerde spoorlijn door het dal aangelegd, die andere stations (schaduwstation 1 en 2) snel en efficiënt koppelen. Dit geeft mij de mogelijkheid om ook met elektrische (snel) treinen te rijden.

Overige door mij zelf gestelde voorwaarden:

1.   gebruik van k-rails
2.   op alle zichtbare trajecten alleen slanke wissels en ruime bogen.
        (kleinste boog is de tegenboog 2274) en flexrail.
3.   maximale stijging 2,5-3%
4.   principe hondenbot met 2 schaduwstations en aparte aansluitingen voor
        de diesel- en stoomlocs naar Engental
5.   geëlektrificeerd enkelsporig paradevak
6.   lange perronsporen voor treinen tot 1.50 mtr.

Ik heb voor dit plan alles uit de kast moeten halen om binnen de beschikbare ruimte en de aanwezige obstakels te kunnen manoeuvreren. Het plan heeft de afgelopen weken nog een paar kleine veranderingen ondergaan, waaronder een extra aansluiting op de hoofdbaan, die weer rechtstreeks terug gaat naar schaduwstation 1. Dit schaduwstation heeft meer capaciteit en ook langere sporen, zodat er een mogelijkheid bestaat nog langere treinen in te zetten. Verder is de opstelling rondom de locloods aangepast en heb ik het sporenverloop logischer gemaakt.
De helling naar het BW is nu 3,5%.  Aanvankelijk was mijn bedoeling om digitaal te rijden en analoog te schakelen, maar op dit moment overweeg ik om alles te digitaliseren.
Hierdoor behoeft het schaduwstation wat aanpassingen. Daar ben ik nu mee bezig. Ik heb de beschikking over een Märklin Control Unit 6021,  zodat ik in ieder geval het rijden kan testen, door alle
gemaakte secties zolang "onder stroom" te zetten, maar hoe ik verder ga is nog niet duidelijk. Daar kan ik de komende tijde rustig over nadenken.
Als eerste plaats ik nog even het sporenverloop en daarna de 1e foto?s, zodat het verhaal compleet is. Het verdere verloop van het bouwen van mijn baan zal ik met jullie delen, door geregeld foto?s te plaatsen van mijn recentste activiteiten.

Tjoekgroet,

Martin
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zaterdag 01 februari 2014, 19:43:50
Hallo jongelui,

Aangezien ik Wintrack 9.0 heb, kan ik geen helaas goede 3D weergaven plaatsen.
Daarom hierbij het *tra bestand, zodat jullie die kunnen inlezen en zelf kunnen bekijken.

Groetjes,

Martin
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: jptrain op zaterdag 01 februari 2014, 20:36:16
leuk plan
ben benieuwd naar de eerste bouw foto's van dit plan.

groet john
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: narwal op zondag 02 februari 2014, 13:58:26
Hallo Martin,

Je begint goed! Ik blijf het een heel mooi plan vinden en ga dit natuurlijk volgen. Mooi groot station in een bocht. Lijkt mij een leuke uitdaging.

Ook even een 3D plaatje van jouw baan. In WinTrack jouw baan in 3D openen en daarna opslaan als bmp bestand. Daarna openen, in bijvoorbeeld paint. Hier kun je dan het formaat wijzigen en opslaan als jpeg bestand. Deze kun je dan gewoon bijvoegen als bijlage.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zondag 02 februari 2014, 16:31:43
Dank je wel Marcel, maar ik kan helaas in mijn versie van Wintrack 9.0 Duits, de 3D weergave niet opslaan als .bmp. Heb van alles geprobeerd, maar die optie bestaat niet. Ik kan het wel als bestand wegschrijven, maar dan verschijnt er niets op het scherm. Raar maar waar. Ik heb ook getracht het in kleur uit te printen, in te scannen en op te slaan als .jpg, maar dan is de resolutie om te janken. Wel kan ik het gemaakte bestand in een DEMO versie van Wintrack 11 inlezen en ook als .bmp wegschrijven, maar dan verdwijnen alle scenery attributen en heb ik alleen het sporenplan, identiek zoals jouw geposte weergave. Als je een mogelijkheid ziet om deze ook te laten zien, dan hou ik me hiervoor aanbevolen.

Tjoekgroet,

Martin
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: WouterL op zondag 02 februari 2014, 17:12:12
Je kunt altijd het knipprogramma van Windows gebruiken en de resultaten opslaan als bmp of jpg.

Succes, Wouter
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: narwal op zondag 02 februari 2014, 18:17:46
Hallo Martin,

Heel raar. Is het soms een uitgeklede versie? Als je in een andere versie opslaat en de gebouwen zijn niet zichtbaar dan kan dat wel kloppen. Er zitten in WinTrack standaard maar weinig gebouwen die je in de 3D versie kunt zien. Is eigenlijk ook niet zo belangrijk, het gaat om het idee. Als je een huis of station wilt weergeven pak je er gewoon een die wel zichtbaar is. In het keuze menu kun je aanklikken dat je een 3D voorbeeld wilt zien, en als dat dan zichtbaar is dan bestaat die dus ook in jouw versie. (Staat in het keuzemenu door het symbool van bijvoorbeeld het huis of sein geen rood kruis dan is dat item ook zichtbaar in 3D) Het is de bedoeling dat je die 3D plaatjes los gaat bijkopen. Er zijn sites waar je plaatjes kunt "ruilen" maar daar heb ik zo geen internetadres meer van bij de hand.

Het gaat er ook meer om dat je zelf het resultaat ziet van jouw ontwerp en of het aan jouw eisen voldoet en dat je een goede hoogtecontrole kunt uitvoeren.

De tip van Wouter werkt ook heel goed.

Succes verder.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zondag 02 februari 2014, 21:54:38
Hallo Marcel,

Hoe kan het dat de gebouwen etc. bij jou dan ook niet in 3D zichtbaar zijn, terwijl ze wel in het tra bestand naar voren komen en op mijn totaal overzicht staan.
Het zijn allemaal gebouwen met 3D.

Martin
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: narwal op zondag 02 februari 2014, 22:16:50
Martin,

Ik heb snel even een paar gebouwen vervangen die in de lijst staan als wel zichtbaar zijn in de 3D weergave.

Gewijzigd WinTrack bestand bijgevoegd. Zijn ze bij jou nu ook zichtbaar?

Marcel.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zondag 02 februari 2014, 22:59:46
Hoi Marcel,

Kan hem niet openen. Wellicht een hogere versie van Wintrack. Ik heb versie 9.0

Martin
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Pjedro op maandag 03 februari 2014, 00:25:55
Hoi Martin,

Anders maak je een screenprint van je scherm ("Alt" + "Prt Scr") Die kan je zo in paint plakken en dan kan je de boel gewoon als bestandje opslaan.
Dat doe ik ook regelmatig.

Wel zo makkelijk.

Met vriendelijke groet,
Peter
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: narwal op maandag 03 februari 2014, 10:58:33
Martin,

En nu? Ik heb het bestand nu als versie 8 opgeslagen. (9 is blijkbaar niet mogelijk)
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op maandag 03 februari 2014, 17:31:57
Marcel, ik kan hem nu wel openen en zie ook alle scenery in 3D, ook de gebouwen die jij hebt aangepast, maar het probleem blijft dat ik de 3D weergave niet goed kan printen naar een .bmp bestand. Ik krijg nml. bij het openen van de .bmp niets in beeld. Het bestand bestaat wel, heeft een naam en een grootte, maar laat niets zien.
Jij hebt voor mij de 3D weergave geprint en op de topic gepost, maar ook zonder scenery. Krijg jij deze scenery dan niet in je 3D weergave?
Ik snap er niets van, maar wil er ook niet zolang bij stilstaan. Het belangrijkste is dat je, zoals je zelf aangaf, een inzicht krijgt hoe het eruit komt te zien en of de hoogtes kloppen.
Bedankt voor je energie hierin.

Tjoekgroet,

Martin
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op dinsdag 04 februari 2014, 15:29:39
Beste spoorders,

Hier zijn nog een paar "oude foto's" om de zaak compleet te maken in deze topic. In tegenstelling tot wat de foto's weergeven, zijn de poten op aanraden van Marcel,onder de tafel geplaatst en zijn er inmiddels een 2-tal grotere gaten gemaakt voor het "kruipwerk". De foto's hiervan zal ik morgen posten.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Pjedro op dinsdag 04 februari 2014, 16:33:58
Hallo Martin en Marcel,

Jullie probleem met het uitprinten zit hem er in dat Marcel niet alle scenery items heeft die jij wel hebt Martin.
Maar als jij, Martin, een 3D plaatje maakt, dan kan je daar toch een scermafdruk van maken met "Alt" + "Prt Scr"?
Dan open je Paint en daar plak je met "Ctrl" + "v" het plaatje in. Die kun je dan gewoon opslaan als wat voor bestand dan ook. BMP, JPG of PNG. Geen probleem.

Met vriendelijke groet,
Peter
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op dinsdag 04 februari 2014, 20:03:13
Hi Peter,

Ik begrijp wat je bedoeld en de juiste knoppen staan uiteraard ook op mijn toetsenbord, maar bij geen van mijn 3 computers kan ik die optie werkend krijgen,
om het even wat er op mijn schermen staat.
Wellicht heeft het te maken dat deze computers in een netwerk zitten en ik ook een grote Ricoh Aficio als standaardprinter/kopier in het netwerk heb hangen.
Geen van de computers heeft direct een aansluiting met een eigen printer. Als ik wat tijd heb zal ik er proberen achter te komen waarom het niet lukt.
Bedankt voor je feedback.

Tjoekgroet,

Martin
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op woensdag 05 februari 2014, 22:09:05
De laatste weken best wel actief geweest met de bouw van "Engental", o.a. met het op maat zagen van de rail trajecten. Dat viel nog niet mee. Ten eerste lopen alle trajecten onder, boven en naast elkaar, maar daarnaast is alles ook nog hellend en bij schaduwstation 2 zelfs tegengesteld. Dat gaf de gebruikelijke problemen van
uitproberen, fouten maken, slopen en opnieuw beginnen. Een van de "beginnersfouten" die ik had gemaakt was om schaduwstation 1 te dicht bij de muur te situeren. Daar had ik wat meer ruimte voor moeten maken, want ik had mijn wederhelft beloofd om geen gaten in de muur te boren om steunen aan te brengen. Maar ja, als de rails daar ter
plekke al ligt en je hebt je plan zoveel mogelijk op de mm nauwkeurig uitgemeten en getekend, wordt het lastig als er nog verdiepingen boven moeten. Dat gaf veel denkwerk en geloof me, ik werd er niet echt vrolijk van. Maar als het ei van Columbus dan ineens opduikt, dan voel je je weer helemaal gelukkig, vooral als het ook nog eens goed werkbaar blijkt. Ik besloot een rek te maken van geperforeerd hoekstaal en deze in de helling van het achterste stijgspoor, die naar het station leidt, te plaatsen. Daardoor heeft dit stijgspoor een goede en stevige ondergrond die exact op de juiste hellinggraad naar boven loopt.
Het schaduwstation kon ik daar heel goed tussen plaatsen en naar beneden laten aflopen. De uiteinden van het rek kunnen straks gebruikt worden voor gedeeltelijke bevestiging van het spiraal. Daarnaast zag ik ineens mogelijkheden om straks de afneembare rotswand aan de voorzijde te bevestigen.
Verder heb ik grote openingen in de tafel gemaakt, door het raamwerk aan te passen. Zodoende kan ik straks ook makkelijker bij de wisselstraten komen. Tegelijk heb ik een
aantal plaatsen gecreëerd waar de voedingen en de decoders bevestigd kunnen worden.

Groet,

Martin

Titel: Re: Station Engental
Bericht door: treinfanaat23 op donderdag 06 februari 2014, 17:13:25
ziet er goed en stevig uit :)

groeten niels
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op vrijdag 14 februari 2014, 21:01:47
Beste mensen,

Na een week weer eens een kleine update. Ik heb het rek op zijn plaats gemonteerd en zoals gezegd op de hellingshoek van het achterste stijgspoor gepositioneerd. Hiermee heb ik de ondersteuning van dit spoor stevig en exact op maat. Tevens heb ik de ondergrond van het 2e schaduwstation uitgezaagd en op zijn plaats gelegd om te kijken of het gaat zoals uitgedacht. Deze wordt nog niet definitief vastgemaakt, omdat ik de aansluitingen van het onderliggende schaduwstation, nog moet maken aan de nog aan te leggen ringleiding. Ik moet zeggen, dat het me zeker niet tegenviel.
Integendeel zelfs. De hoeklijnen bieden me ongekende mogelijkheden, zodat ik overweeg om deze ook toe te passen voor de gehele boven constructie op de 2 dwarspoten van de U.
In het weekend zal ik de valbeveiliging aanleggen en ga ik beginnen met het aanpassen van het 1e schaduwstation ivm. het verwijderen van de schakelrails, omdat ik met spoor bezetmelding ga werken en daardoor meerdere secties moet creëren. Continue....

Tjoekgroet,

Martin
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zondag 16 februari 2014, 17:18:39
Beste mensen,

Dit weekend een start gemaakt met de randbeveiliging. Hiervoor heb ik kunststof strip van 3 cm. breedte gebruikt die in lengtes van 2.60 mtr in de handel zijn. Dat spul is oerdegelijk en super flexibel. Ik heb ze vastgelijmd met contactlijm en dat werkt perfect. Tegelijk ben ik aangevangen met het aanpassen van de rails van schaduwstation 1. Dat is nog een hele klus, omdat de rails al
op veel plaatsen was vastgelijmd met een lijmpistool. Helaas lukt dat niet geheel zonder beschadigingen van de kunststof bielsen. Die zijn zo kwetsbaar. Maar OK. Het is uit het zicht en beter
ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Continue..........

Tjoekgroet,

Martin
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op woensdag 26 februari 2014, 11:42:40
Beste spoorders,

Gisteren even een poging gedaan om een stukje gebruikte flexrail tussen wissels van schaduwstation 1 te plaatsen. Dat is toch lastiger dan ik dacht.
Ik was zelf niet teleurgesteld over het resultaat. Straks moet ik veel flexrail verwerken, dus enige oefening kon ik wel gebruiken en met de klemmen
van "Krause" werkt het prima. Ook hierbij geldt dat oefening kunst baart.

Tjoekgroet

Martin
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Gertjan H op woensdag 26 februari 2014, 12:40:55
Hoi Martin,
Wat is een klem van Krause?
Verder vraag ik me af of je rails los (blijven) liggen op de blauwe ondergrond?
ook zal ik je vorderingen mbt het gebogen station met spanning volgen. De vorm spreekt me erg aan, maar zelf durf ik de flexrails nog niet goed op deze wijze te gebruiken, omdat ik denk dat ik ze niet voldoende recht (dus  niet slingerend) en parallel kan leggen.

groet, Gertjan
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op woensdag 26 februari 2014, 13:28:02
Hi Gertjan,

De "Krause klammern" zijn de messing klemmen, die op de foto de flexrail op zijn plaats houden na het op vorm buigen van de rails door de railstaven te klemmen.
Daardoor kun je makkelijk de rails doorzagen/slijpen en de contact- en raillassen aanbrengen.
Deze klemmen zijn te bestellen bij "Fohrmann online" in Duitsland en zijn volgens mij alleen daar te kopen.
Ze hebben ook klemmen waarmee je de spoorafstand van parallel lopende flexrail onderling kunt fixeren. Erg handig en makkelijk.
Het plaatsen van flexrail moet, als je het betreffende sporenplan bijv. 1:1 uitprint, geen probleem zijn. Het in de juiste vorm houden wel....daarom die klemmen.
Parallelle sporen kun je ook heel goed "africhten", met een zelfgemaakte houten mal, die je tussen de rails plaatst.
Flexrail recht leggen lijkt me helemaal geen probleem, omdat deze rails van nature uit zichzelf recht wil.
De blauwe ondergrond heb ik met stroken dubbelzijdig kleefband (eigen merk G...), vastgemaakt en de rails wordt met een lijmpistool op gemiddeld 2 rail afstanden afwisselend links en rechts
tussen de bielsen met een kloddertje lijm vastgezet. Dat heb ik een keer gezien op foto's van een grote baan op een Duits Forum. Zag er gelikt uit en ik moet zeggen het werkt prima.
Met een scherp mesje kun je de rails zo weer van de ondergrond afsnijden. Er zit dan wel lijm op de bielsen, maar dat kun je ook wegsnijden.
Helaas breekt er dan nogal eens een biels af en dat is niet fraai. In het schaduwstation geen probleem, maar elders wel, dus voorzichtigheid geboden.

Tjoekgroet,

Martin

Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Pjedro op woensdag 26 februari 2014, 13:51:00
Hoi Martin,

Ik heb nog even een poging gedaan om je 3D plaatje te maken.
Bij mij geen enkel probleem.

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sYoS-RWdUeucpud5vbpy6M2M1zb2qztYGj1kNdXhaTlU=/http://abload.de/img/overzichtmartintjoekexmkp6.png)

Als je hem aanklikt is hij een beetje groter te zien.
Als je meer plaatjes wilt en waarvan dan hoor ik het wel.

Met vriendelijke groet,
Peter
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op woensdag 26 februari 2014, 14:05:35
He Peter,

Leuk dat je aan me gedacht hebt. Fijn dat het je gelukt is en het ziet er leuk uit. Ik zou het op prijs stellen als je inderdaad nog wat plaatjes kunt plaatsen, vanuit verschillende invalhoeken. Het stationsgebouw mag je wel vervangen door een ander, maar is niet echt noodzakelijk. Alvast bedankt voor de genomen moeite.

Tjoekgroet,

Martin
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Pjedro op woensdag 26 februari 2014, 14:52:44
Hoi Martin,

Nou bij deze dan!. Plaatjes zeggen meer dan woorden. Je kunt weer lekker aanklikken.

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,snXDj_FILTgvsGjKavnm-gEi74Il5PAzVfvnSAiTVGJg=/http://abload.de/img/overzichtmartintjoekel1jjr.png)

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,smH7kJKJKWr5Jiox7bNqHiI1-wLhYYuxY5V41si_HYnU=/http://abload.de/img/overzichtmartintjoekeu5kuk.png)

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,siChAs-DcH8pOM00kjUbOp7QzWMmup20VHt80bBDKxj4=/http://abload.de/img/overzichtmartintjoeke3ikj2.png)

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sJK-upApRsDAEwmUFrBSPl_D8A9ezD76_L-etVNInsGI=/http://abload.de/img/overzichtmartintjoekel3kb5.png)

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,s3mmcjC8l8XlbCVtjmNGwC8FttasbYQ6vJfyfIUfWaHY=/http://abload.de/img/overzichtmartintjoeke0sj9n.png)

Met vriendelijke groet,
Peter
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op woensdag 26 februari 2014, 15:16:01
Dank je Peter,  gaaf!  :thumbup:

Martin
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op donderdag 27 februari 2014, 11:54:08
Ha, Ha, Moskoviet, ....jij blijft verbazen  :O  Klasse ! Je hebt nu zelfs mijn vrouw zover gekregen dat ze mijn baan en treintjes "interessant" is gaan vinden. Samen gezellig naar de film gekeken.
Alleen de popcorn ontbrak. Is werken voor het programma Railaway niet wat voor jou? Kun je beiden combineren. :-)
Of nee...toch maar niet. Anders blijft er voor "anderen" minder tijd over.  :-)  NB. hoe heb je dat geflikt?

Tjoekgroet,

Martin
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op donderdag 27 februari 2014, 17:47:21
Dank je Moskoviet, ik doe mijn best, net als jij. Ben nog steeds onder de indruk van je ontwerp gave.  ;)

Martin
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Cybert op vrijdag 28 februari 2014, 22:21:08
Hoi Martin,

Heb net je draadje over de bouw van Engental eens even bekeken. Dat ziet er goed uit. Origineel idee om zo'n grote bocht in een trace helemaal uit te werken tot een baanplan. Als alles net zo fraai wordt als op de 3d plaatjes en de filmpjes dan wordt het een fraai geheel. Blijf dit zker volgen.

Een vraagje; ik zie bij jou en ook bij Marcel de K-rails zo mooi parallel liggen. Nu zie ik op één van de foto's dat jij twee houten mallen gebruikt om de rails mooi in lijn te houden. Ik neem aan dat je die zelf hebt gemaakt. Wat zijn de afmetingen hiervan?

Succes met de bouw van dit fraais.

Groet, Bert
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op vrijdag 28 februari 2014, 22:50:41
Hai Bert, dank je voor de strelende woorden. :D  Ik hoop zelf dat mijn bouwkunsten het getoonde ook waar kunnen maken. Zin heb ik er zeker in en kan niet wachten, maar ook bij mij
zal het nog wel jaren duren.  :P

Ik heb inderdaad een paar houten latten die van het raamwerk over waren, gebruikt om mallen te maken, want dat probleem van het leggen van parallelle rails ken ik ook.
En wat doe je in zo'n geval...je wordt creatief in bedenken van oplossingen. In Wintrack heb ik mijn baanplan opgeblazen tot ongekende grootte en heb tussen de railbeddingen
maatvoeringen geplaatst. Deze heb ik uitgezet op een latje en getracht zo nauwkeurig mogelijk in te zagen op die maten. Daarna met een scherpe beitel de stukjes eruit geslagen en een hoekje
met schroeven bevestigd voor het stabiel neerzetten hiervan. Ik moet zeggen het werkt prima. De mallen steeds een stukje verschoven zodat de rails er goed tussen valt en vastgezet met pinnetjes.
Wel steeds met een timmermansoog laag over de rails gekeken of het ook daadwerkelijk voor het oog recht lag en dat lukt. Absoluut het proberen waard.
Je kunt elk willekeurig latje nemen en zo lang maken als je sporen hebt.

Tjoekgroet,

Martin
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Gertjan H op vrijdag 28 februari 2014, 23:41:33
Hi Bert en Martin,
Heb alle foto's nogmaals bekeken, maar zie niet over welke houten mal jullie het hebben.

@Martin: de flexrails recht leggen is tot nu toe ook nooit een probleem geweest, maar een willekeurige flauwe boog.... :-(.
Begreep dat je het plan daarvoor 1:1 moet uitprinten? (Op wat voor printer, die zulk groot formaat papier aankan?).
Maar hoe teken je uit de losse pols zo'n flextraject in W*?

gr. Gertjan
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zaterdag 01 maart 2014, 12:02:50
Hoi Gertjan,

Aan het begin van dit topic op het 4e plaatje zie je de zelfgemaakte mallen. Ik heb er 3 stuks van. Voor alle lange parallelle rechte spoordelen aan te bevelen. Voor M en C rail misschien minder noodzakelijk, want deze klemmen onderling zeer goed, maar in K-rails (vooral gebruikte) zit onderling meer speling.

Flexrails in een flauwe boog leggen is niet heel moeilijk, maar je moet natuurlijk wel een vast punt hebben om te beginnen. De flexrail maak je daar aan vast, plaats een pinnetje  en met de "Krause" klem fixeer je de beide railstaven muurvast. Nu kun je makkelijk de rails buigen in de door jou gewenste straal, waarbij het makkelijk is om een leidraad te hebben op je ondergrond.
Je kunt met een stift het hart van de rail, of de gehele breedte "uitzetten" en de flexrail in die straal "vervormen", waarbij je pinnetjes kunt gebruiken voor fixatie. Wanneer de rails naar jou tevredenheid gebogen is en op zijn plaats ligt kun je met een tweede "Krause" klem het andere uiteinde fixeren. Dan kun je de rail afzagen en koppelingen (stroom/massa) aanbrengen.
Vervolgens kun je de 2e flexrail aanbrengen op dezelfde wijze. Je haalt de klem van het begin van de 1e flexrail af en plaatst deze op het begin van de 2e. Zorg er wel voor dat je de rails iets verder buigt dan gewenst, want door de spanning zal hij iets terug willen veren. Het vergt enige oefening, maar wel leuk om te doen, omdat flauwe bogen op een baan erg mooi uitkomen.
Voor het verloop van de flexsporen kun je alles 1:1 uitprinten , (zie de foto's van Marcel  cq. Narwal) , op A4 of A3 papier. Je zult dan wel alles even aan elkaar moeten plakken.
Je kunt ook een stuk MDF of iets dergelijks nemen, waarop je de straal uitzet en uitzaagt. Dan kun je eenvoudig de rails langs die mal aandrukken. Voor het parallel laten lopen van flexrail is er
ook een hulpklem van "Krause" in de handel,  die 2 railstukken op een zelf ingestelde afstand klemmen kan.

Voor het uittekenen in Wintrack moet je ook een vast punt hebben om flexrail te kunnen tekenen en het liefst 2 vaste punten, waartussen de rails moet komen, dat is namelijk het makkelijkste.
Je markeert zoals anders het aansluitpunt en gaat naar de optie "invoegen", daar kies je flexrail en daarna "muisinvoer". Vervolgens kun je de getoonde flexrail , die al aan het aansluitpunt vast zit,
"oppakken" en naar het andere aansluitpunt klikken. Je kunt de straal etc. nog veranderen, door met de muis te scrollen. Door nog een keer te klikken krijgt de flexrail zijn definitieve positie en vorm.
De rails is op zich daarna gewoon te bewerken en o.a. in Wintrack 11 zelfs te knippen voor aanbrengen van secties. Elk los deel wordt dan weer een flexrail op zichzelf.
Je kunt ook paralelle flexrails laten genereren met een zelf bepaalde hart op hart afstand in te geven. Gewoon even oefenen. Succes.

Tjoekgroet,

Martin

Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Cybert op zondag 02 maart 2014, 17:29:26
Hey Martin,

Dank voor de uitleg over de mallen. Goed idee om je baanplan op te blazen in Wintrack en dan de afstand tussen twee sporen te meten. Ik kwam er namelijk maar niet achter wat nu de juiste afstand moet zijn. Een paar stevige latten heb ik nog wel liggen, dus dat gaat goed komen.

Groet, Bert
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: BR221_BR212 op vrijdag 07 maart 2014, 10:11:37
Hoi Martin,

Dat wordt een indrukwekkende baan als ik zo dat plan zie!
Ik ben dan ook erg benieuwd naar je vorderingen.

Waar heb je die geleiderail van gemaakt als k vragen mag? (foto 20 en 21)

Veel succes en de groetjes!

BR221_BR212 (Edwin)
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op vrijdag 07 maart 2014, 11:01:35
Ha Edwin, dank je wel.
De strip die ik voor de valbeveiliging heb gebruikt is een kunststof profiel van 30 x 1 mm en 2.60 mtr. lang.  Gekocht bij de G.....  voor  ? 3,99 per lengte.
Even het hout en de strip met de vinger voorzien van een laagje contactlijm (van huismerk G....) en daarna direct aan de zijkant vastlijmen. Die slappe rail vormt zich moeiteloos aan elke ronde vorm en kleeft zeer goed. Met een mesje snij je hem eventueel ook zo weer los. De lijmresten op de strip kun je daarna ook moeiteloos verwijderen. Een prima en goedkope oplossing vind ik zelf.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Cybert op zaterdag 08 maart 2014, 14:08:18
Hoi Martin,

Goede tip van die strips voor de valbeveiliging. Neem ik mij ook al een hele tijd voor en naar gisteren bleek, te laat uitgevoerd want er denderde gisteren een kalkwagen uit de rails. Eén meter naar beneden en ja hoor, een klassiek gevalletje bedijfsschade.  :-( :-(

Even een ander vraagje; ik heb je advies opgevolgd en de ruimte tussen de sporen gemeten in Wintrack. Ik kom op 3,4 centimeter. Komt je dat bekend voor? Of kom jij op andere afmetingen uit?

Groet, Bert
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zaterdag 08 maart 2014, 19:16:32
Hallo Bert,

Die 34 cm tussenruimte is inderdaad juist bij een normale railafstand. Ik heb die ook tussen 2 sporen in schaduwstation 2, met een normaal gebruik van de geometrie van de meegebogen wissels.
In schaduwstation 1 heb ik echter een veel kleinere tussenruimte (van 19 - 24 mm) en heb daar dus 6 sporen relatief dicht naast elkaar, omdat ik daar ben afgeweken van de railgeometrie om ruimte te winnen voor de bouw van een afneembare rotswand.  Maar die 34 mm. tussenruimte komt overeen met 64 mm. hart op hart en klopt met de geometrie.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: pn235 op zaterdag 15 maart 2014, 07:56:30
Hoi Martin,

Wat een mooi project. :thumbup: De bouw ervan zal niet eenvoudig zijn lijkt me. Maar zo te merken heb je al de nodige ervaring. Zodra ik zelf eens de ruimte/tijd heb hoop ik ook aan iets dergelijks te beginnen. Ik blijf je zeker volgen!

Groet,

Marco
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Fredje op zaterdag 15 maart 2014, 08:12:48
 :) Heel mooi en goed geplande modelspoorbaan ... zo te zien komt dit allemaal in orde ... blijf het volgen .

Groeten Freddy
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Pjedro op zaterdag 15 maart 2014, 11:26:07
Hallo Martin,


Ik wilde het filmpje nog eens bekijken, die Moskoviet had neer gezet.
Maar wat schetst mijn verbazing, zijn bijdrage aan jouw draadje zijn verdwenen.
Wat is er nu weer aan de hand?

Franky, ik hoop dat je dit toch nog een keertje leest, maar ik vind dat je een beetje een vervelend mannetje wordt.
Ook als je geen deel meer wilt uitmaken van een bepaald draadje, laat alsjeblieft toch eens je bijdragen staan. Nu worden de draadje eigenlijk onleesbaar.
Ook al ben je nog zo boos of wat dan ook, laat je bijdragen staan en reageer dan niet meer op of in zo'n draadje. Dit slaat nergens op.

edit, Oh al zijn bijdragen zijn weer verdwenen ook zijn eigen draadjes,  jammer maar helaas.

19 - 24 mm is wel een hele korte afstand. Heb je dat goed uitgetest? Want waar de bochten in het spel komen ga je toch problemen krijgen, of gaat dat allemaal net goed.
Ik ben erg benieuwd hoe dat er dan uitziet.


Met vriendelijke groet,
Peter.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zaterdag 15 maart 2014, 12:10:17
Ha Peter, ja ik zie het. Alle bijdragen van Moskoviet zijn gewist. Daar snap ik de reden niet echt van en ook jammer. Ik kon het erg waarderen dat die filmpjes waren gemaakt en geplaatst.
Helaas...niet leuk. Ook voor anderen niet. Dit snijdt geen hout.

Wat betreft de afstand tussen de rails. Klopt deze is erg weinig maar bewust gekozen.
Dit komt enkel voor in schaduwstation 1 en daar kan ik de treinen alleen op de RECHTE stukken parkeren, omdat, zoals jezelf al aangaf, de rijtuigen van 27 cm. elkaar in de bochten raken.
Dat is echter geen probleem, omdat dit schaduwstation vrij lang is en ik daar op de rechte stukken nog 1,80 lengte kan plaatsen.
Mijn zichtbare station en schaduwstation 2 hebben ruimte voor treinlengtes tot 1.50 mtr. (max. 4 rijtuigen van 27 cm. of 5 rijtuigen van 22 cm.)  Langere treinen hoeft voor mij niet.
Vindt ik ook niet echt realistisch op een enkelsporige baan en ik vindt het ook veel mooier als een trein ruim langs het perron kan staan.
En als ik wil kan ik met E-locs nog een wagon extra plaatsen. Die pendelen toch alleen maar heen en weer vanaf schaduwstation 1.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Wijbe op zaterdag 15 maart 2014, 12:54:35
Ik zie hier en daar K-rail aandrijvingen liggen. Mijn ervaringen met die dingen zijn niet zo best, en ik prefereer dan ook Servo's. Je kan dat nu nog veranderen... ;)
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zaterdag 15 maart 2014, 13:11:35
Hallo Wijbe,

Klopt. Ik heb nog een zooi van die rommel, ook met ondervloer aandrijving van Märklin. Ik verwerk deze in de schaduwstations en op alle zichtbare trace's ga ik over op servo's o.i.d.
Het is zonde om ze niet te gebruiken.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Einte op zaterdag 15 maart 2014, 13:16:28
Hallo Martin,


Ik wilde het filmpje nog eens bekijken, die Moskoviet had neer gezet.
Maar wat schetst mijn verbazing, zijn bijdrage aan jouw draadje zijn verdwenen.
Wat is er nu weer aan de hand?


En alles is al weer verdwenen  :? dit is volgens mij al z'n keer dat hij op het forum zit, of zat.

Maar ik hoop dat dit draadje gewoon doorgaat, hou het in de gaten  :)
Alles wordt hier nauwkeurig, en netjes  gedaan, ga zo door.

Gr Einte
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op donderdag 27 maart 2014, 20:33:10
Beste mensen, we zijn alweer een maand verder en ondanks de mooie dagen (de vrouw wil ook wel eens wat) toch nog mondjesmaat aan de baan gewerkt. Dus tijd voor een update.
De afgelopen weken ben ik bezig geweest om mijn rondlopende lus vanuit schaduwstation 1 sluitend te maken. Daartoe heb ik een losse module moeten bedenken, waarop het onderste spoor met een stuk bergbeek wordt gesitueerd. De bedoeling is dat ik deze module los kan plaatsen als ik ga rijden en kan verwijderen als ik er door moet.
Deze krijgt dus een geheel eigen stroomvoorziening en wordt later met een stekker aan de ringleiding aangesloten.
Het bovenste spoor dat naar het station leidt gaat over een brug, die ik als los deel op de module kan plaatsen. De tafel heb ik aangepast aan de definitieve vorm van mijn baan en dat betekende
uitmeten en latten separaat aan de tafel bevestigen onder de meest rare hoeken. Deze heb ik aan de bovenzijde verstevigd met MDF van 3 mm. dik. Daarna was de module aan de beurt.
Ik heb eerst uit de 3 mm. MDF plaat de vorm van de module bepaald aan de hand van de tekening en de "praktijk". Daarna het lattenwerk eronder en de boel gepast (klopte niet onaardig).
De volgende keer de rails er tijdelijk opleggen en kijken of deze aan de andere kant een beetje aansluit. Continue.........
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Einte op donderdag 27 maart 2014, 20:57:18
Hallo Martin,

Mooi stukje houtwerk afgeleverd, ziet er netjes uit zo  :)

Gr Einte
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Maarten Marklin op donderdag 27 maart 2014, 22:44:31
Heel leuk ontwerp!
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zondag 30 maart 2014, 15:50:29
Beste mensen,

Dit weekend toch nog maar even bezig geweest om te kijken of de sporen een beetje willen aansluiten conform het ontwerp. Altijd spannend om de theorie in praktijk om te zetten.
Ik blijf onrustig, want ik wil de rails leggen om het te weten. Zo te zien valt het in de 1e instantie niet tegen.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Trainman op zondag 30 maart 2014, 19:35:19
Mooie baan  :P Ik ben zelf meer van de NS, met dat verschil dat mijn treinen wel op tijd rijden.
Ik zie dat jij "vangrails" gebruikt, daar had ik nog niet aan gedacht. Eens zien of ik ergens 2 mm
MDF kan kopen. Druppie houtlijm erop en klaar.

Ga zo verder  :thumbup:

groet,

Guus
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zondag 30 maart 2014, 21:15:43
Vandaag ook een begin gemaakt om de rails goed uit te lijnen aan de hand van de gegenereerde maatvoering uit Wintrack. Daarbij eerst de wissel op de juiste maat t.o.v. de zijkanten van de onderbouw bepaald en gefixeerd. Daarna alle aansluitende rails goed in elkaar gestoken en de maatvoering separaat gecontroleerd. Uiteindelijk bleef er een tussenruimte over die ik met flexrail
moest vullen. De rails loopt een heel klein beetje uit de pas met het eerder geplaatste tracé, maar dat is geen probleem. Daar zit ruimte zat op. Volgende week zal ik het hele rondlopende traject
gesloten en gefixeerd hebben.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op dinsdag 15 april 2014, 09:29:30
Hallo allen,

De laatste weken niet al te veel uitgevoerd. Mede door het mooie weer ook tuinwerkzaamheden gedaan....de vrouw wil immers ook wat. Toch af en toe wat tijd genomen om mondjesmaat
een beetje te bouwen. Je kent het wel,.... kwartiertje gisteren..... half uurtje vandaag..... 10 minuten morgen etc.
Meten is weten zeggen ze. Dat dacht ik ook, maar bij het goed op de posities plaatsen van de rail met de rolmaat in de hand, kwam ik toch niet goed uit en moest ik tot mijn stomme verbazing
vaststellen dat een deel van het tracé van de paradebaan met keerlus naar het schaduwstation wel 5 cm. om moest en wel in de richting van de ernaast lopend stijgend deel. Dat betekende dus
slopen: vangbeveiliging eraf, tracé losmaken van de steunen en de boel verschuiven. Ja...en dan schuift de een net een beetje onder de ander en kan een lange wagon er net niet langs zodat deze omkiepert. Dus decoupeerzaag erbij en er een rand vanaf gezaagd. Puinhoop, weg strak werk en tijd verloren, Maar goed, alles zit weer vast en nu wel goed op zijn plek. Als straks de vangbeveiliging
er weer aan zit ben ik de enige die het zal opmerken.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: pn235 op dinsdag 15 april 2014, 18:51:50
Hoi Martin,

Inderdaad, zonde van de tijd en de moeite die je erin hebt gestoken. Maar zo te merken hou je de moed erin en dat is toch het belangrijkste! Geduld is de hele hobby.
Ken je overigens de U -baan van Rolf Knipper? Telkens als ik naar jouw railplan kijk (ja, beetje jaloers...) moet ik daar aan denken.

Groet, en succes gewenst.

Marco
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Maarten Marklin op dinsdag 15 april 2014, 19:28:53
Dat is een heel leuk ontwerp. Mooi gedaan! Ik blijf dit met interesse volgen.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op dinsdag 15 april 2014, 22:42:17
Ken je overigens de U -baan van Rolf Knipper? .

Hallo Marco,

Nee, het ontwerp van die baan ken ik niet. Ik weet wel dat de man vele banen op zijn naam heeft staan. Heb je daar een foto of iets dergelijks van? Misschien een link naar een site?
Je hebt me wel erg nieuwsgierig gemaakt.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: pn235 op woensdag 16 april 2014, 21:18:08
Hoi Martin,

Van het U Bahn ontwerp van Rolf Knipper heb ik twee scans gemaakt. (Bron: MIBA Spezial 9, Rolf Knipper) Het ontwerp heeft hier de afmetingen 2.20 x 2.60, dus erg bescheiden maar wel met wat rijmogelijkheden. Ik heb het altijd een erg interessant ontwerp gevonden. Wel is het eigenlijke railplan vrij eenvoudig gehouden. Bij jouw baan is er 'ondergronds' veel meer te beleven.
Er is iemand die de baan heeft nagebouwd, ik geloof in 3.00 x 3.00 meter. Er is een beeldbericht van te zien in een van de MIBA Anlagenparade DVD'd, ik geloof deel 2 ( weet dit niet meer zeker).
Jouw ontwerp vind ik qua rijmogelijkheden beter, en zeker het kleine BW met draaischijf zou voor mij als 'stomer' een must zijn. Maar wie weet kom je via dit berichtje nog op een idee voor je eigen baan bouw. Je weet in elk geval nu wat ik bedoel. Veel succes en veel pezier met bouwen! Ik blijf je zeker volgen.

Groet uit Frankrijk!

Marco
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op donderdag 17 april 2014, 12:38:40
Hallo Marco,

Dank voor de tekeningen en je compliment. Dat is inderdaad een likkebaardend project. Het is altijd leuk om ontwerpen te bekijken en weg te dromen. Een leuk facet van de hobby  :-)

Ik heb echter altijd een insteek om zoveel mogelijk de werkelijkheid een beetje te benaderen, iets wat ook in diverse boekjes als uitgangspunten worden gegeven. Er zitten in dat baanontwerp een aantal zaken die niet passen. Ten eerste rijden de treintjes altijd rondjes, want keerlussen ontbreken in de schaduwstations, zodat de treinen niet van A naar B rijden en het zijlijntje is niet optisch gescheiden van het grote station. Sterker nog: het ene station is in schaal gezien 2 minuutjes fietsen van het andere verwijderd. Dat zou ik zelf nooit zo doen. Er moet bij mij wel een goede reden zijn om van het ene station op de trein te stappen om in de andere te komen, anders laat ik het liever weg. Het moet dus echt gescheiden zijn en het liefst verbonden met een traject waarbinnen ook nog een paar opstelsporen zijn gemaakt, om de indruk te wekken dat de afstand lang is. Maar het blijft een leuk ontwerp en zeker een vorm van "landschappelijke" inspiratie  :P

Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tony op donderdag 17 april 2014, 19:19:02
Ha die Martin !

Ik zie vandaag voor het eerst jouw baan (er zijn wel erg veel om te bekijken) en kan wel zeggen , dat je flink aan de weg (baan) aan't timmeren bent. Dat lijkt een hele mooie baan te gaan worden :thumbup: Ben benieuwd hoe het verder gaat.
Het is trouwens net of ik je al ken, omdat we allebei de nieuwelingen begroeten :P

Tjoekegrtz  Tony
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: pn235 op donderdag 17 april 2014, 19:59:50
Hoi Martin,

Graag gedaan. het was maar een ideetje. Het bovengrondse deel van jouw baan vond ik er qua ligging en indeling wel wat van weghebben. De stations liggen natuurlijk erg dicht bij elkaar, maar ook dat komt in model bijna altijd voor. Het ontwerp van Rolf Knipper is wat dat betreft misschien ook wel weer een voorbeeld van net iets teveel willen op een klein opervlak...
Ik denk wel dat je gelijk hebt dat het treinverkeer met keerlussen interessanter wordt. Maar natuurgetrouwer hoeft dit in principe niet te zijn omdat na een keerlus de trein in zijn geheel (lok plus wagons) in de andere richting rijdt en dat komt in werkelijkheid nauwelijks voor na het 'kopmaken'. Vaak wordt alleen de lok omgezet. Maar ja, in model moeten we nu eenmaal altijd concessies doen om zo goed mogelijk met de beschikbare ruimte uit de voeten te kunnen en ik vind dat dit jou tot nog toe prima is gelukt!

Groet,

Marco
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: polop op vrijdag 18 april 2014, 13:51:48
Hallo Martin,

Ik heb alles doorgelezen, en dit word een mooie baan! Die mallen vind ik een mooie oplossing. Er wordt hier nauwkeurig, en netjes gewerkt.
Leuk om te lezen hoe jij flexrail bewerkt. Ik heb het gelijk uitgeprobeerd en ja dat werkt ook. Ik heb het anders gedaan namelijk, hetzelfde als jij doet, maar weer net ietsje anders. Je hebt twee uiteinden waartussen je flexrail wilt leggen. Je klikt links boven op het icoontje flexrail dan zit hij aan één uiteinde vast en vervolgens plak je hem aan de andere rail. Daarna klik je twee maal op, (aan de kant waar je hem het laatst verbonden hebt) op de flexrail en dan krijg je weer een zwart blokje in je flexrail (dit kan je meerder malen doen, zodat je meerdere zwarte blokjes krijgt in je flexrail) nu pak je met je muiscursor zo`n zwart blokje en schuift de flexrail zoals je hem wilt hebben, ligt hij goed dan klik je dubbel aan de kant waar je begonnen bent. Dus daar waar hij als eerste vast zat.

Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op vrijdag 18 april 2014, 14:26:03
Ha Kees, dit wist ik niet. Zag zelf ook weel eens een zwart blokje en kon deze inderdaad ook bewegen, maar meestal stopte ik ermee en deed ik het overnieuw met de scroll functie van de muis.
Ik denk dat je met de blokjes meer kanten op kunt, zoals s-bochten of verschillende boogstralen. Weer wat geleerd! Waar een forum al niet goed voor is. :-)
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op maandag 28 april 2014, 15:37:48
Beste mensen,

Ik heb het afneembare tussenstuk moeten aanpassen in een iets andere maar logischere vorm. Het bleek namelijk dat de brug die later moet worden gemaakt om een riviertje over te steken
aan de achterzijde geen ruimte had en direct aan de zijkant lag. Dat is erg kwetsbaar en eigenlijk ook geen gezicht. Daarom de module geheel haaks gemaakt en zodanig dat ik hem er van
1 zijde tussen kan schuiven, omdat het verticaal tussen laten zakken, zoals eerst ontworpen, beschadigingen aan scenery etc. teweeg kan brengen. Tegelijk in Autocad een bruggetje ontworpen en
uitgeprint om te zien of dit wat gaat lijken. Later zal ik de rivierbedding verdiept uitzagen, omdat ik eerst de exacte plaats van de pilaren (totaal 4) van de grote brug wil bepalen.
Ik heb dat met een rode stift al een beetje bepaald, maar ben nog niet tevreden. het heeft ook nog geen haast, want dit komt pas aan het eind aan de orde.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tony op maandag 28 april 2014, 16:13:09

Goed bezig, Martin !

Schuiven met dat tussenstuk klinkt veel beter dan tillen.
Heb je al bedacht hoe je dat elektrisch gaat verbinden ?
Ben benieuwd hoe je verder gaat.

Grtz Tony
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op maandag 28 april 2014, 17:57:12
Hallo Tony,

Klopt inderdaad, daar was ik ook achter gekomen. Het aansluiten doe ik waarschijnlijk gewoon met 2 stekkers. Eentje voor de rijstroom en de ander voor de bezetmelding. Eigenlijk moet ik nog
nadenken over de bovenleiding die ik wil toepassen, omdat dit deel in een traject komt, waar ook E-locs komen te rijden. De bovenleiding moet ik dus ook splitsen en ik vraag me af of ik dat mooi
verwerken kan en ook zodanig dat de pantografen daar geen hinder van ondervinden.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tony op maandag 28 april 2014, 18:02:30

Hey Martin,

Misschien is een losse bovenleiding, die langer is dan je tussenstuk,  een idee.
Dat je de palen op het tussenstuk hebt staan, maar dat je de bovenleiding zelf er aan de zijkanten (strak) inklikt.
Schoot me opeens te binnen.

Grtz Tony
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op maandag 28 april 2014, 18:34:08
Het zal inderdaad wel zo iets worden Tony. Ik moet er alleen voor oppassen, dat het niet iedere keer een heel werk wordt om het tussenstuk te plaatsen, want dan ga je er steeds onderdoor
kruipen met gevaar voor beschadiging als je niet diep genoeg gaat.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: pn235 op maandag 28 april 2014, 18:37:15
Hoi Martin,

Nadat je het tussenstuk al hebt aangepast is het misschien een beetje mosterd na de maaltijd, maar als je het tussenstuk trapeziumvormig zou maken heb je waarschijnlijk de minste kans op beschadigingen van de scenery omdat bij het inschuiven de zijden pas óp het laatste moment' bij elkaar komen. Doe ermee wat je wilt :P. 

Groet,

Marco
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Spoorman op maandag 28 april 2014, 18:50:54
En borgen met koffersluitingen.

(https://files.3rail.nl/tinypic/9k8hti.jpg)

Voor de elektriek neem je een telefoonstekker als je aan 4 draadjes genoeg hebt.

(https://files.3rail.nl/tinypic/sztph3.jpg)

Mijn uitneembare sectie, hetzelfde idee:

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,s5FnTtkkcZdIkCo-seP4JkkIFqO6mszrwdYlFJNx96uU=/http://imagizer.imageshack.us/v2/1280x1024q90/854/yc6l.jpg) (https://imageshack.com/i/nqyc6lj)

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,st4BdzUQNQnQFY-S5lwBQTLIrzJtCP7I-ojupQenft54=/http://imagizer.imageshack.us/v2/1280x1024q90/547/nxex.jpg) (https://imageshack.com/i/f7nxexj)

Gr, Ben.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tony op maandag 28 april 2014, 19:04:08
He Martin,

Ik heb ook zo'n onderdoorkruipstuk gehad en er een lekker dikke zachte mat onder gelegd ( met daaronder nog schuim!).
Ik wilde oorspronkelijk ook een uitneembaar stuk maken, maar gaandeweg lagen er 5 sporen met wissels :P

Maarre ik heb eens ergens in een miba of zo iets gelezen, dat er ook een soort flexibele draad bestaat , die ze daar voor gebruiken.
Aan allebei de kanten een oog  met een vleugelmoer er aan en je kunt het strak trekken.
De stukken waar het op aansluit een beetje schuin maken............genoeg om over te piekeren....

Grtz Tony
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op maandag 28 april 2014, 20:17:53
Hallo Tony,

Ik zal er eens rustig over nadenken. Het is nog niet aan de orde. Misschien vindt ik zaterdag wel de oplossing in Houten door met wat mensen te gaan praten. Ik zal toch niet de enige zijn met dit probleem(-pje)  ;)

@Marco:  trapeziumvormig zou inderdaad een betere oplossing zijn om beschadigingen te voorkomen en misschien doe ik dat nog wel, want ik kan in principe nog alle kanten op.

@Ben:  Strak werk en goede oplossingen. :thumbup: Maak jij het maar eerst, dan volg ik jou, want goed voorbeeld doet volgen. Wel steeds foto's plaatsen natuurlijk  :-)
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op maandag 28 april 2014, 22:57:08
Vanavond nog maar eens goed nagedacht over de opstelsporen in schaduwstation 1. Ik vond dat het toch wel zonde was om de treinen op de 1e drie sporen niet door de bocht te laten staan,
want dat scheelt treinlengte. Aangezien de 27 cm. lange rijtuigen nu elkaar raken als deze door de bocht staan, heb ik toch besloten om de bochten wat ruimer te maken, met de 2231, want eigenlijk
had ik ruimte zat. Dit was snel verholpen, want ik barst van de kleine stukjes rails en met Wintrack is direct na te gaan, hoe of wat. De rails ligt alweer op zijn plaats en nu kan ik in ieder geval met
drie treinen van wel 2.20 mtr. rijden. Goed voor een realistische weergave van een moderne sneltrein met 7 lange wagons, zoals een lange TEE trein, en een zeer zware goederentrein met bijvoorbeeld een lange sleep ertswagens.
Deze drie treinen zullen echter alleen van wisselende kanten het paradespoor berijden en altijd terugkeren naar hun eigen opstelspoor in schaduwstation 1.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Jan22 op maandag 28 april 2014, 23:47:21
Citaat
19 - 24 mm is wel een hele korte afstand. Heb je dat goed uitgetest?
Want waar de bochten in het spel komen ga je toch problemen krijgen, of gaat dat allemaal net goed.

Wat betreft de afstand tussen de rails. Klopt deze is erg weinig maar bewust gekozen.
Dit komt enkel voor in schaduwstation 1 en daar kan ik de treinen alleen op de RECHTE stukken parkeren, omdat, zoals jezelf al aangaf, de rijtuigen van 27 cm. elkaar in de bochten raken.

Ik lees je draadje nu pas. Erg informatief, mooi ontwerp.
Maar een ding heb ik zelf ook geprobeerd:

In een schaduwstation de afstand tussen de sporen minimaliseren
en dus in de bochten ernaart toe compenseren.
Mijn langste rijtuigen zijn 30 cm.

Ik kan je verzekeren dat de 2231 bocht aan de buitenzijde 64 mm hartafstand vereist (minimaal 62 mm).
En de bocht daarbuiten (ongeveer gelijk aan de piko 55513 = R484 mm)
en de bocht daar weer buiten 2241 (ongeveer gelijk aan PIKO 55214 met R4=546 mm)
goed gekozen zijn. Voor langere rijtuigen  kun je in dit soort "krappe" bochten niet dichter op elkaar.

Maar dan passen er ook geen palen tussen de sporen in (zelfs geen draadstang past er tussen).

Als je de rechte stukken wel zo dicht op elkaar wilt leggen, houdt er dan rekening mee dat je in de bocht erheen, en vandaan moet werken met (of althans denken in) halve 2231 en halve 2274 bogen die je om en om legt, gecombineerd met 2251 en 2241. Met wat testen met die 30-cm liliput SBB wagons kwam ik erachter dat er een bepaalde systematiek in zit. Dat eenmaal wetend, kun je gewoon flex-rail verleggen.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op dinsdag 29 april 2014, 00:11:31
Hallo Jan,

Dank voor je compliment  ;)
Ik heb nu op alle sporen mijn lange rijtuigen door de bocht heen gestald (voor de duidelijkheid: alleen aan de uitrij zijde) en deze als een kleuter met hand op allerlei manieren langs elkaar heen laten rijden. Overal heb ik nu nog minimaal ca. 1 cm. ruimte tussen de rijtuigen in de bochten en dat moet ruim voldoende zijn.
Verder ga ik geen rijtuigen langer dan 27 cm. op mijn baan laten rijden. Ik vind dat niet meer realistisch genoeg op een enkelsporige hoofdbaan.
Overigens staan de treinen op de overige 3 sporen alleen op het rechte baandeel opgesteld. Zo is er geen vuiltje meer aan de lucht.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op dinsdag 29 april 2014, 13:28:16
Hallo medebouwers,

Alweer een kleine opfrissing. Door de blijvende malaise in de bouw heb ik soms meerdere dagen achtereen niks te doen en kan ik lekker doorgaan met hobby-en. Wel zo fijn als je nog helemaal
in de ruwbouwfase zit.
Ik heb nu een begin gemaakt om de eerste bocht van het spiraal en het buitenste stijgspoor die rechtstreeks naar het station loopt, die allebei tussen de schaduwstations lopen, uit te lijnen
en te monteren.   
Eerst een paar tijdelijke ondersteuningen gemaakt à la Fredje's Zwarte Woud baan. Zo kon ik goed bepalen wat ik zou gaan doen. Het was niet mogelijk om op het schaduwstation met draadeinden
of iets anders te werken en toch moest ik wat verzinnen om de tracés te kunnen ondersteunen in de juiste helling.
Daarvoor moest ik wederom creatief zijn en heb ik dankbaar gebruik gemaakt van het RVS frame. Ik had van mijn vorige baan nog een bak vol hoeksteuntjes liggen en die kon ik nu heel goed gebruiken. Lang leve het hoekprofiel.  :-)
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tony op dinsdag 29 april 2014, 14:39:48
He Tjoeki !

Als die jongens van de bouw dan maar niet zien wat je hier aant brouwen bent >:-D
Kzie dat jij ook weer lekker bezig bent vandaag. Hier regent het lekker, kep vakantie, dus ik zit ook weer lekker te kloje.
Kzit nu ff op het forum te wachten op het drogen van het lijmwerk van men nieuwste projectje.

Als ik het goed zie op de foto's, kom je dan bij jou de trap op en zit je dan al bijna tegen de muur ?
Welke architect heeft dat bedacht (als het klopt natuurlijk) ?

Hoe dan ook, je hebt een fijne ruimte en een mooi plan om lekker los te gaan.
Als bijna 60er kunnen we beter dit doen, dan in het winkelcentrum rondhangen  :P

Grtz Tony

Oja, ff kijken wie het eerst het volgende nieuwe forumlid begroet......
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op dinsdag 29 april 2014, 17:25:00
Hallo Tony,

Ja, alles is beter dan de "hang oudere" uit te hangen.  :-)

Wij wonen in een recreatiebungalow met 2 slaapkamers. De kleinste kamer had ik in gebruik als kantoortje, omdat ik sinds januari 2007 een eigen tekenbureautje ben begonnen.
Nadeel is dan dat er geen ruimte was voor de hobby en het voor logees altijd kamperen in de woonkamer was. Door recente verruiming van het bestemmingsplan was het mogelijk
om een stukje aan te bouwen en aangezien we een gedoogbeschikking hebben voor permanente bewoning, hebben we daar gebruik van gemaakt.
Nu is er een stuk aangebouwd, met op de begane grond een klein kantoortje met daarboven een eigen hobby zolder die met een eigen houten trap bereikbaar is. Daardoor hebben we nu ook een
slaapkamer vrij voor logees en eventuele (klein-) kinderen. Boven aan de trap is er een klein bordes bij het hoogste punt en loop ik direct tegen een (treinen) kastruimte aan, waarboven de BW komt.
Direct naar links heb ik dan de kleine, maar inderdaad hele leuke ruimte voor mezelf. Om extra stahoogte te krijgen hebben we gekozen voor een houten vloer, vandaar het niveau verschil met
de rechterzijde...daar zitten de kanaalplaatvloeren. De sporen van de scharnierkap konden ook niet weg, anders zakt het bestaande dak in en daarom heb ik de treinenloop er langs,
tussendoor en overheen geprojecteerd. Onder de treintafel in de schuine kant zijn schuifdeurkastjes gemaakt voor mijn archief. Heel efficiënt allemaal.
Ik ben er heel blij mee want er is veel licht en ik ben dicht bij de huiskamer, zodat we altijd het gevoel houden dat ik "aanwezig" ben. Werk en hobby liggen nu wel erg dicht bij elkaar. :-) :-) :-)
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tony op dinsdag 29 april 2014, 17:57:07


Het ziet er naar uit, dat je daar oud en gelukkig kunt worden !
En een treinenkamer hoeft niet groot te zijn, om tevreden te zijn, ik heb jaren op een kamertje van 1.50 bij 2.80 gespoord en
was er niet minder blij om.

Grtz Tony
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zondag 18 mei 2014, 13:59:14
Ha jongelui,

Wederom tijd voor een kleine update. Ik heb mezelf voorgenomen om nog dit jaar, met deze maand als laatste werkzame maand, alle baan tracés tot aan het niveau van het zichtbare station op te meten en uit te zetten. Daarmee ben ik bijna klaar. Nog een klein stukje en dan is het spiraal sluitend. Daarna zal ik alle tijdelijke en "semi definitieve" ondersteuningen verwijderen cq. vervangen. Pas als alles redelijk is uitgezet is het mogelijk om de plaats van de steunen te bepalen. Voor dit plan zal het een combinatie moeten worden van losse spantjes en wellicht draadeinden. Het raamwerk zal ik hierna aanpassen, zodat er grote ruimten ontstaan voor eventuele calamiteiten. Ik ben geen held in zaag- en timmerwerk en daarom zal ik blij zijn als dit deel van de bouw achter de rug is en ik me op het station kan richten. Helaas is het nog lang niet zover, want in het najaar ga ik starten met de plaatsbepaling en de aanleg van de ringleiding. Daarna volgt de aansluitingen en het proefrijden. De aanleg van het station komt dan zeker weer een jaar later aan de orde. Voor die tijd zal ik de beide inrijsporen aan elkaar koppelen met een simpele railverbinding, zodat straks alles heerlijk in het rond kan rijden. In de komende zomermaanden zal er niet zoveel aan de baan worden gewerkt, want dan zijn er allerlei klusjes aan het huis aan de orde. Groetjes.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tony op zondag 18 mei 2014, 14:22:04
He Martin !

Fijn om weer wat te lezen en te zien van je. Das een heel gepuzzel met je baan zeg, rustig blijven kijken en stap voor stap verder, dan lukt het bijna vanzelf. Ik neem aan dat je toch wel af en toe eens een loc proef laat rijden ? Dat motiveert altijd extra.
Ik ga gewoon de hele zomer door met af en toe een huisklusje  :P

Ben weer benieuwd hoe het verder gaat.

Grtz Tony

Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Jan22 op zaterdag 09 augustus 2014, 22:36:34
Ik blijf je draadje volgen want onze treinruimtes lijken op elkaar
en jouw oplossingen lijken op de mijne.
Dat 3d-denken, tijdelijke steunen maken en dan pas beredeneren waar de echte moeten komen, is zo herkenbaar voor mij.
Maar zo'n raamwerk als basis met kleine mangaten ertussen bewijst bij jou zijn nut, dat zie ik aan je foto's.

Zelf ben ik meer het type van de vlakke plaat met wat gaten erin ter gewicht besparing, en met daarop losse hellingen op hout of draadstang. Dat komt misschien omdat mijn ruimtelijk inzicht nog weer wat beperkter is.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op maandag 18 augustus 2014, 12:43:22
Hallo Jan Willem, nu pas even tijd om te reageren. Al die vakanties en dat mooie weer ook. Er zijn vele methoden die naar het gewenste doel leiden en het komt erop neer wat jou het makkelijkste lijkt, de bereikbaarheid van alles in ogenschouw nemend. Ik ben zelf ook niet zo'n ruwbouwer. Ik vergelijk mijn werk weleens met dat van een ander en dan voel ik me een prutser. Ik heb wel een
heel duidelijk beeld voor ogen wat ik wil maken en streef daar dan ook naar. Ik ga uit van het principe:  het moet goed houden en het moet goed rijden.....je ziet er straks geen donder meer van.
Beter een heel mooi en gedetailleerd afgewerkt bovenkantje met een ruwe onderbouw, dan andersom.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tony op maandag 18 augustus 2014, 12:54:55

Heej Martin !!

Weer boven water !
Fijn weer eens wat van je te lezen.

Je zult wel 6000 ongelezen berichten hebben :P

Grtz Tony
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op maandag 18 augustus 2014, 13:28:29
Ha Tony, ja ik ben inderdaad weer even in beeld. Maar van korte duur hoor. Heb nog geen tijd voor treintjes. Komt over een paar maanden wel weer. Ben net terug van 2,5 week Cornwall en
zit vol indrukken. Wat een inspiratie doe je op in Engeland. Die landschappen zijn een lust voor het oog. Ik begrijp nu best waarom Engelsen zulke goede mooie banen kunnen bouwen.
Ik ga de komende tijd besteden om het forum weer eens door te struinen. Zo komt de lust tot bouwen weer tot leven.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tony op maandag 18 augustus 2014, 13:33:50
Heeeel mooi Cornwal !

Paar keer geweest , het gaat nooit meer uit je hoofd.
Geniet nog lekker na.......

Die Engelsen zijn trouwens zo goed met modelbouw, omdat daar erg weinig bouwpakketten te krijgen waren.
Ze moesten wel zelf aan de slag.

Grtz Tony
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op vrijdag 22 augustus 2014, 12:04:59
Hallo Edward,

Ja, Engeland is een prachtig land met sterk wisselende landschappen. En zeker voor een modelbaan zeer geschikt als voorbeeld. Ben zelf nog niet met een treintje geweest, maar moet dat de volgende keer eens doen. Er zijn inderdaad veel spannende lijnen. Twee jaar geleden in Wales geweest en hebben daar ook in een stoomtreintje naar Caernarfon gezeten. Erg leuk.
Voor mij is Engeland de 1e keer, maar zeker niet de laatste. Absoluut een aanrader.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op woensdag 05 november 2014, 22:49:43
Beste forummers, na een lange periode van "treinen" stilte begint het door de donkere dagen weer te kriebelen en langzaam aan heb ik me weer bewogen rond de bouwplaats.
Ik moet eerlijk gezegd de moed weer proberen te vatten, vanwege de vele bouwkundige probleempjes en de rotzooi daaromheen. Maar het begin is gezet en zoals met velen onder ons wil ik alles eigenlijk direct opgelost zien, maar realiseer ik me tegelijk, dat ik rustig moet blijven en elk probleem op mijn gemak na elkaar moet overdenken.
Zo ook "op dit moment" één van mijn probleempjes: ik moet pantograafvangers maken. :D :? :?  Zijn er onder jullie "vakkundigen" die mij wat oplossingen cq. voorbeelden kunnen aandragen, die in de praktijk ook "uitgetest" zijn, zodat ik kan kijken welke mogelijkheid in mijn situatie het beste uit te voeren is.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Spoorman op donderdag 06 november 2014, 06:47:49
Pantovanger: http://www.floodland.nl/aim/info_bovenleiding_db_1.htm

Gr, Ben.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Jan22 op maandag 10 november 2014, 12:10:40
Kijk eens rond bij de medeverslaafden:

Baan op Zolder
bron: http://forum.3rail.nl/index.php?topic=41303.msg805980#msg805980 (http://forum.3rail.nl/index.php?topic=41303.msg805980#msg805980)
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sQuIW1SfyqoKajLGzUulf5-ctHGtk0GdIFOel-Q5ZhZo=/http://i828.photobucket.com/albums/zz203/keeszondag/PICT0005_zps09680674.jpg)

Arthurstad
http://forum.3rail.nl/index.php?topic=32555.msg639419#msg639419 (http://forum.3rail.nl/index.php?topic=32555.msg639419#msg639419)
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,s8eR0UoZlYKJJ4810AKYDPBFklr4BQc041B8aiTidnEE=/http://forum.3rail.nl/index.php?action=dlattach;topic=32555.0;attach=20220;image)

http://forum.3rail.nl/index.php?topic=32555.msg794504#msg794504 (http://forum.3rail.nl/index.php?topic=32555.msg794504#msg794504)
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,s2BOhTqCTZVHIzn8AnYVPYJMsBu5v7igWlfUw_j1-1ok=/http://forum.3rail.nl/index.php?action=dlattach;topic=32555.0;attach=44613;image)

http://forum.3rail.nl/index.php?topic=32555.msg885723#msg885723 (http://forum.3rail.nl/index.php?topic=32555.msg885723#msg885723)
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sy_NbcbUaz2Ms0O5EUexSBdBNP39oIOVVZ1AX_hlHwp8=/http://forum.3rail.nl/index.php?action=dlattach;topic=32555.0;attach=62216;image)

Gotthard Strecke
bron: http://forum.3rail.nl/index.php?topic=48962.msg874783#msg874783 (http://forum.3rail.nl/index.php?topic=48962.msg874783#msg874783)
(https://files.3rail.nl/tinypic/icpmck.jpg)

Golfers Kelderproject
Bron:  http://forum.3rail.nl/index.php?topic=28282.msg700647#msg700647 (http://forum.3rail.nl/index.php?topic=28282.msg700647#msg700647)
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sz9gDi5FdetvUrjsoCbjgSjm8EDUtvk4pEVB2N-FN0Os=/http://forum.3rail.nl/index.php?action=dlattach;topic=28282.0;attach=29130;image)
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op dinsdag 11 november 2014, 22:21:12
Hallo Ben en Jan Willem,

Dank voor jullie foto's. Geweldig. Dat ziet er goed uit.

@Ben:  Ziet er perfect uit. Deze oplossing had ik zelf ook al in gedachten, maar alleen daar waar de trein vanuit de tunnel onder de zichtbare rijdraad moet komen. Ik heb daarvoor, nagenoeg voor niks, op de beurs al oude Märklin rijdraden aangeschaft. Nog een paar masten voor in de tunnels en ik kan knutselen. Inderdaad volgens mij de beste oplossing.

@Jan Willem: De foto's laten zien dat anderen nagenoeg met hetzelfde hebben geworsteld. Bij mij is echter het grootste probleem dat er haaks over de 7 sporen van mijn schaduwstation, een bocht van mijn "apart" gevormde spiraal loopt met een te lage tussenhoogte voor E-locs met de pantograaf omhoog. Ik moet deze er dus onderdoor geleiden en wel voor alle 7 sporen en door de bocht van het spiraal op verschillende onderling verlopende plaatsen. Maar ik weet nog niet hoe ik het allemaal moet vastmaken, omdat er op het niveau daarboven nog een schaduwstation ligt. Het is allemaal erg complex en daarom werken foto's van anderen perfect. Ik vindt je oplossing met meccano erg vindingrijk. Ik kom er op termijn wel uit, maar omdat het moeilijk werken is wil ik het eigenlijk in 1x op de juiste manier doen. Dank je voor je moeite om de diverse links te plaatsen.


Titel: Re: Station Engental
Bericht door: th op dinsdag 11 november 2014, 22:35:19
Dag Martin,

even je draadje doorgenomen en een leuk project om te blijven volgen. :thumbup:
Succes.
Mvgr,
Theo.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: pn235 op woensdag 12 november 2014, 10:27:50
Hoi Martin,

Kijk eens in Marklin Magazin 4/2014, pagina 25. Daar zie je een aardig voorbeeld van hoe je tunnelbovenleiding kunt bevestigen aan de onderkant van een bovenliggend railtrace. Ik zou om hoogte te winnen plat messingband gebruiken (lijmen) , dat is dunner dan een beugel met gesoldeerd koperdraad.
Je kunt ook juist iets dikker koperdraad nemen en dit half in de bovenplaat infrezen, zodat het nog net iets uisteekt aan de onderkant; Dit laatste is wel meer gedoe.

Groet,

Marco
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op maandag 17 november 2014, 21:40:09
Hallo Marco,

Bedankt voor je tip. Ik zal eens kijken of ik dat nummer ergens kan vinden. Misschien wel via het web.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: pn235 op dinsdag 18 november 2014, 22:08:44
Dit is de foto die ik bedoelde (Bron: Marklin Magazine 4/2014)

Marco
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: th op dinsdag 18 november 2014, 22:46:45
Hoi Martin,

welke omranding pas jij toe als vragen mag bij de klimspiraal die ervoor zorgt dat de locs niet naar beneden kunnen vallen?
Mvgr,
Theo.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op woensdag 19 november 2014, 20:52:39
Hallo Marco,

@ Marco:  Bedankt voor de foto. Inderdaad een eenvoudige oplossing. Op een iets andere wijze wellicht ook toepasbaar bij mij. Ik hou hem erbij  :)

@ Theo: Hiervoor heb ik kunststof strip van 3 cm. breedte gebruikt. Deze zijn 2 mm. dik en in lengtes van 2.60 m. in de handel bij de bouwmarkt. Kost haast niets per lengte.
             Dat spul is oerdegelijk en super flexibel. Heel makkelijk met een ijzerzaagje op maat te maken. Ik heb ze vastgelijmd met Bisontix contactlijm uit een potje.
             Wel even laten klemmen. Werkt perfect en ook weer  makkelijk los te trekken. Met wasbenzine krijg je hem weer schoon.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Jan22 op woensdag 19 november 2014, 21:24:30
Kijk ook even hier: http://forum.3rail.nl/index.php?topic=52589.msg916168#msg916168
In de berichtjes erboven en onder vind je ook iets over koperband met lijmlaag.
Dat kan handig zijn als superdunne bovenleiding.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: th op woensdag 19 november 2014, 22:35:34
dank je Martin voor de tip :thumbup: en is een mooie oplossing en lekker makkelijk.Morgen maar eens even gaan shoppen. >:-D
Mvgr,
Theo.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op maandag 15 december 2014, 22:55:00
Beste mensen,

De laatste paar weken ben ik weer lekker aan het rommelen geslagen en heb wat zichtbare vorderingen gemaakt. Hiertoe zal ik de komende dagen wat foto's maken en op het forum plaatsen.
Nu ben ik bijna zover dat ik definitief de rails op alle onzichtbare trajecten kan bevestigen en kan voorzien van de nodige bedrading.
De volgende maanden zullen dan worden besteed aan het aanleggen van de ringleiding. Daarna is aansluiting op de decoders van belang en die moet ik nog aanschaffen.
Daarom doe ik een beetje onderzoek naar wat er zoals aan ervaring komt bekend is. Wie kan mij zeggen of er veel verschil is in de diverse fabrikanten van terugmeld systemen en decoders voor magneetartikelen? Ik heb gehoord van Märklin decoders (uiteraard !!), Viessmann, LDT, maar weet niet van de hoed en de rand.  Wie kan mij adviseren?
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Hank op woensdag 07 januari 2015, 19:04:55
Hallo,
ziet er mooi uit.
ik zie al dat ik nog veel te leren heb.
bedankt voor je reactie op mijn eerste ontwerp.

groetjes Hank
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op woensdag 07 januari 2015, 22:56:11
Dank je Hank, ik doe mijn best. Dit weekend zal ik wat foto's plaatsen van de laatste ontwikkelingen.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Cybert op vrijdag 09 januari 2015, 00:00:24
Hey Martin,

Ik gebruik zlef de Esu Detector Standard voor massadetectie. Daar ben ik op dit moment druk mee bezig en ik moet zeggen dat bevalt mij erg goed. Het is niet de goedkoopste optie, maar ik ben aelgf niet al te (electro)technisch onderlegd en dan is dit echt een geode keuze, want het werkt allemaal erg intuitief. Ik moet wel zeggen dat ik als centrale ook een Ecos 2 gebruik, dus die combinatie is wel ideaal. Mocht je meer willen weten, dan hoor ik het wel. Succes met je afwegingen!

Groet,

Bert
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zaterdag 10 januari 2015, 18:46:16
Beste mensen,

Nu van mij weer eens een paar foto's van de stand van zaken. Erg veel tijd voor de baan heb ik niet, maar langzaam aan zie je toch wel vorderingen.
Kenners zien meteen dat ik geen timmerman ben, maar desondanks ben ik erin geslaagd de maatnauwkeurigheid te handhaven en de hellingspercentage
van 2,5% tot maximaal 3% te realiseren.
Tijdens de bouw blijkt de voordelen van een open raam constructie, omdat ik waar mogelijk de kruisverbindingen heb verwijderd om later overal goed bij te kunnen komen.
Er zijn nu zelfs 2 openingen waar ik met een krukje in kan zitten. Inmiddels ben ik met de tracés op stations niveau aangekomen en kan ik de baan over een aantal weken
sluitend maken en aansluiten....ik kan niet wachten, want ik ben die "timmerrommel" wel een beetje zat.
Daartoe moet ik nog wel enkele zaken aanschaffen, zoals railmateriaal, decoders en het programma Itrain.
Draad heb ik al, dus ik kan eerst beginnen met het aanleggen van de ringleiding.
Deze komt overal overheen en tussendoor, maar wel zo dat ik de aansluitpunten binnen bereik, in de buurt van de grote openingen plaats.
Ik denk dat ik hiermee wel tot de zomer zoet ben. Volgend winter kan ik me dan lekker rustig met de aanleg van het station en de scenery bezig houden. Ik heb inmiddels al gietmallen
van Spörle aangeschaft, dus ben al vooruit aan het denken. Er volgen hierna nog een stuk of wat foto's

Continue......
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zaterdag 10 januari 2015, 18:48:14
Hier een paar nieuwe foto's :
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zaterdag 10 januari 2015, 18:52:04
Nog een paar foto's, met de stand van vandaag....
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zaterdag 10 januari 2015, 18:53:22
En de laatste....voorlopig moeten jullie het hier mee doen.
Eerst weer wat verder met bouwen.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Gertjan H op zaterdag 10 januari 2015, 18:58:00
Hi Martin,
Mooi dat er weer iets te zien is!  :thumbup:
Vraagje (misschien heb ik het gemist in eerdere berichten): wat is de afstand tussen de vloer en je onderste niveau?

groet, Gertjan
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zaterdag 10 januari 2015, 19:09:09
Hallo Gertjan,

De 1e rails (bij mij niveau o=schaduwstation) ligt op een hoogte van 71 cm. van de vloer. De onderzijde van de houtconstructie ligt op 64 cm. Daartoe heb ik van elke poot met een
standaardlengte van 70 cm. een stukje af moeten zagen.
Ik heb deze hoogte nodig om de maximale breedte te kunnen maken, net boven de gording. Ga ik hoger dan beperk ik mezelf met de tafel en ik heb al niet zoveel ruimte door de schuine kanten.
Het is onder de tafel niet hoog en ik moet om bij mijn archief (heb een eigen teken bureautje aan huis) te komen (kastjes met schuifdeuren op de gording) wel kruipen.
Daardoor heb ik een aantal grote gaten gemaakt , waarin ik rechtop kan zitten en om me heen kan werken. Hier plaats ik dan alle elektronica omheen.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: pn235 op zaterdag 10 januari 2015, 19:53:47
Hoi Martin,

Dat ziet er weer prima uit! Jouw timmerkunsten kunnen toch prima door de beugel? :thumbup: Het bedenken is het meeste werk moet je maar denken en dat zullen velen met me eens zijn. Nog even doorbijten en je bent uit de houtbouw, en als ik het goed lees ben je over een jaartje al bezig met de scenery (en dat nog helemaal los van de andere bouwplannen aan je huis). Petje af!

Groet,

Marco
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tony op zaterdag 10 januari 2015, 20:33:51

Hallo Martin !

Da's alweer een poos geleden zeg...... je "achtbaan" begint serieuze vormen aan te nemen  :thumbup:
Knap werk verricht.....ga je weer trouw verder volgen....succes gewenst !

Grtz Tony
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Nieuwenhuis op zaterdag 10 januari 2015, 21:23:03
Dag Martin.

Fraaie fotoserie van een indrukwekkende open constructie van de onderbouw! :thumbup: :thumbup:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Jorg op zaterdag 10 januari 2015, 21:46:33
Martin

Indrukwekkende baanbouw. :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Ik heb ook een open baanbouw in rastervorm, met aan de onderzijde 90 cm.
Zal zeker je topic blijven volgen.
Groeten uit Antwerpen.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zondag 11 januari 2015, 15:03:15
Hallo Marco, Tony, Erik en Jorg, dank voor jullie complimentjes. Fijn dat ik het gevoel krijg er toch iets van te kunnen bakken  :-) :-) Ik doe mijn best, maar zal wel blij zijn,
als ik dit deel achter de rug heb. Ik kan namelijk nauwelijks uit de voeten, en moet alles buiten zagen, omdat ik geen garage of afdak heb.
Je begrijpt dan ook wel dat ik voor ieder houtje trap op en trap af moet. Vooral vervelend als je dan wat vergeet en fout doet. Dan spreek ik verder maar niet over alle dingen,
die me ter plekke in de weg zitten, even "kwijt" ben, of steeds maar weer op de grond vallen. Mijn gereedschap ligt letterlijk overal verspreid.
Maar ik klaag niet hoor... :D... en ben zelf al heel tevreden over hoe ver ik ben gevorderd.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: feniks op zondag 11 januari 2015, 16:05:20
Yep, het houtwerk ziet er goed uit, daar zit altijd veel "onzichtbaar" werk in, maar nogmaals  :thumbup:
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zaterdag 24 januari 2015, 12:33:18
Beste mensen, tijd voor een nieuwe update.
De laatste dagen weer wat ruwbouwwerk uitgevoerd en nu ben ik op het station niveau aangekomen. Tegelijk heb ik boven de schuifdeurkast een losse afneembare plaat op 3 cm van de bovenkant van de kast gemonteerd en er al vast wat sporen opgelegd om te zien of de maatvoering een beetje klopt. Dit was nodig om de draaischijf op de juiste plek te kunnen positioneren. Daarbij is die 3 cm. nodig om de wisselaandrijvingen weg te stoppen. Dit doe ik met de originele Märklin ondervloer montage, omdat servo's er niet onder passen.
De plaat zal ten alle tijden afneembaar blijven in geval van storingen. Het stijgspoor van het station naar de BW is ook uitgezet en zo het er naar laat uitzien loopt het volgens het boekje.
Omdat door de breedte van het geheel ter plaatse van de draaischijf niet goed mogelijk is om de achterzijde tot in detail af te werken, heb ik een opening moeten creëren die ik later
met een losse plaat met daarop de loc loodsen kan afsluiten. Zo blijft e.e.a. een beetje onzichtbaar. In dit "smalle" deel kan ik rechtop staan om de scenery aan de achterzijde te maken.
In datzelfde gat kan ik op de "verhoging" van de betonvloer van de woning rechtop zitten (we hebben in de aanbouw een houten vloer die ca. 30 cm. lager ligt) en ik wil daar rondom me heen
zoveel mogelijk elektronica kwijt om alles goed bereikbaar te houden.
Verder heb ik een ondersteuning gemaakt voor het laatste tracé waar ook een brug in moet komen. Deze ondersteuning is tegelijk een montage plek voor een arcade muur die daar langs het
paradespoor moet komen. Als laatste heb ik maar even een stuks tracé boven de module geplaatst op het hoogste niveau waar als laatste van de hele bouw een grote brug komt.
Voor zover ik alles kan overzien, verlopen de hellingen allemaal heel geleidelijk en vind ik nergens een knikje. Al met al best tevreden tot nu toe.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zaterdag 24 januari 2015, 12:35:18
Nog een paar fotootjes.....tot de volgende serie maar weer.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: h0_miessie op zaterdag 24 januari 2015, 12:38:41
 :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: louism op zaterdag 24 januari 2015, 13:57:16
hallo Tjoekedoris

zie je draadje nu ook pas ziet er heel erg mooi uit
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Dirk-Jan op zaterdag 24 januari 2015, 14:48:42
 B) Respect! Ik vind het knap hoe je dat allemaal weet te plannen en te bouwen.
Voor mij is het een wirwar van hout en rails, maar jij ziet er blijkbaar de logica van in.
Petje af, je bent een Profi! :thumbup:


Dirk-Jan
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zaterdag 24 januari 2015, 17:32:58
@Michel en Louis, dank jullie wel voor de complimenten. Zoals de meesten wil ik doen wat in mijn vermogen ligt om er wat van te maken.

@ Dirk-Jan : Klopt, het is zeker een gedrocht van een traject  >:-D  :?, maar ik heb heel duidelijk een beeld van het einddoel voor ogen en weet precies wat ik wil. Ik denk ook dat dit voor iedereen
zal gelden die met baanbouw bezig is. Dit is niet de meest makkelijke "spoorse" oplossing, maar geeft wel voldoening als het lukt en daar gaat het eigenlijk om.
Voor de toeschouwer geldt straks het eindresultaat. Die ziet al die spaghetti niet meer. Op een kleine ruimte is meer mogelijk dan je denkt, ook binnen de profi-normen.  :)
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tony op zondag 25 januari 2015, 17:57:15

Hoi Martin !

Vette update zeg  :thumbup:
Je had het zaakje beter Ravensburger Baan kunnen noemen  :-)
Het is nogal een puzzle geworden, maar zoals je zegt, het gaat erom wat je uiteindelijk ziet.

Tot nu toe ziet het er toppie uit, in ieder geval.

Grtz Tony
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: pn235 op zondag 25 januari 2015, 21:36:50
Hee Martin,

Lig je niet iets voorop je eigen schema? Ik dacht dat je pas rond of na de zomer op stationsnivo zou uitkomen.  :D In elk geval ga je heel goed  :thumbup:. Het is lastig om uit de foto's alles te ontwarren. Maar ja, als jij maar het overzicht blijft houden gaat het naar wens. Ik heb bewondering voor hetgeen je voor elkaar krijgt op zo'n klein oppervlak, zeker met die schuine wanden zal het niet eenvoudig zijn om slangenmens te spelen en telkens je werkplek te verplaatsen.  :thumbup: :thumbup:

Groet,

Marco
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op donderdag 29 januari 2015, 00:04:01
Hallo Marco, ja voor wat betreft de tracés lig ik "voor" op schema, maar niet voor alle andere zaken. Ik wilde perse de tracés sluitend hebben, zodat ik, als het erop aan komt alles in 1x
kan testen. Dat betekent voor mij dat ik de einden wilde sluiten, echter zonder station complex.

De rails ligt nog niet vast gemonteerd, (deze lag er alleen voor de maatvoering van het totale verloop) en de draden zitten er ook nog niet aan. Daar ben ik nu mee bezig.
Ik heb alle rails verwijderd en ga nu uiterst nauwkeurig stap voor stap de rails op de juiste wijze monteren (blokken en secties), de ringleiding aanleggen, de bedrading trekken
en panto-vangers maken  :P
Daarna moet ik alles aansluiten op de nog aan te schaffen decoders en ITrain (NB. wil ik eerst workshops voor volgen). Je ziet .... ik ben nog wel even bezig en verwacht mijn eigen doel
voor de zomer niet te halen.  En voor je die vraag stelt.....ja, ik kan overal nog bij  :-) :-)
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tony op woensdag 30 september 2015, 13:19:34

Hoi Martin,

Weer actief op het forum zag ik, maar hoe staat het met de vorderingen op de baan ?
Of wacht je op meer tijd en kouder weer ?

Grtz Tony
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op woensdag 30 september 2015, 13:57:51
Hoi Tony, ja ik ben na een tijdje weer wat actiever. Er is veel gebeurt de laatste tijd en vooral de crisis heeft er bij mij zwaar ingehakt. De motivatie ontbrak een beetje en de moeilijkheden namen toe,
maar nu ben ik weer op dreef en zal binnenkort een update plaatsen.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tony op woensdag 30 september 2015, 14:06:28

Fijn om te lezen, Martin  :thumbup:

Hopelijk niet veel moeilijkheden meer  :O

Grtz Tony
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: peterke33 op woensdag 30 september 2015, 17:34:51
Martin,

Das ook een hele sliert van bochten en rechte stukken, maar wel heel mooi plan. ziet er allemaal heel strak uit, en ook stevig blijkbaar.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op vrijdag 23 oktober 2015, 17:27:57
Beste mensen, nu eindelijk ook eens een update van de bouw van station "Engental" . Ik heb het 2e schaduwstation en de toegangssporen hier naar toe, zolang verwijderd voor de
bereikbaarheid en het aanleggen van de ringleiding. Op dit moment heb ik de goten onder de baan door gemonteerd, zodat ik ongehinderd en simpel een ringleiding kan maken.
In de grote openingen zijn al enkele schotten gemonteerd voor de terugmelders, wisseldecoders en de verdeelplaten. Ik moet goed de bereikbaarheid van alles in de gaten houden en in principe
plaats ik alles binnenin de grote openingen. Ook de boosters hebben een eigen plek, evenals de 2 oude Märklin transformatoren die ik ga gebruiken voor de lichtfuncties. Doordat er weinig tot geen ruimte is voor een bedieningsplek met PC buiten de baan, heb ik gekozen voor een mini computer die ik binnen de baan heb gesitueerd. Daarbij hoort een mini toetsenbord en deze kan ik boven de gleuf van de DVD speler links van de computer wegstoppen. De schuifplaat rechts van de computer wordt de plek voor het bedienen van de muis. Aan de rechterzijkant heb ik nog een aantal nissen gebouwd, waarvan de ene een permanente plaats voor de Tams MC wordt en de ander eigenlijk een berghok. De Tams MC zal ik zelf niet gebruiken, dus kan deze gewoon in de hoek blijven functioneren als roeptoeter (en zo nodig als 2e regelaar). Ik heb een Hand Control aangeschaft die ik al zittende op een kruk kan bedienen. Deze Hand Control kan straks op 2 plaatsen ingeklikt worden. Daartoe heb ik al 2 gaten in de zijpanelen gemaakt. Zodoende kan ik ook boven de kast rangeren en de wissels bedienen als ik met mijn rug naar het beeldscherm sta.
ITrain verzorgt voor mij het treinverkeer tussen de schaduwstations, het paradevak en de 2 perronsporen van het station, zodat ik daar geen omkijken naar heb. Mijn aktie zal voornamelijk het samenstellen, klaarzetten en wegrangeren van treinen zijn. Op dit moment ben ik bezig met de bedrading van de ringleiding (2x rijstroom, 2x licht en 1x diversen) en het tekenen van de grote "Engental Brug", een eigen fantasie brug van ruim 1 meter groot, waarbij ik me laat inspireren op basis van meerdere bruggen uit de werkelijkheid. Zodra ik weer wat verder ben komt de volgende update.


Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op vrijdag 23 oktober 2015, 17:30:42
En nog een paar foto:s
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Jørg op vrijdag 23 oktober 2015, 17:33:13
-Martin:
Dank voor de uitgebreide update met bijhorende plaatjes,  :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Nieuwenhuis op vrijdag 23 oktober 2015, 17:41:21
Dag Martin.

Volop in de ruwbouw bezig :thumbup: waarvan mooie duidelijke foto's.
Ook is aan voldoende daglicht geen gebrek, zo te zien.
Bedenk wel dat zonlicht funest is voor het materieel en de scenery.
Daar ben je nog niet mee bezig, maar wellicht kun je nu al enige
maatregelen nemen door bijvoorbeeld zonwering aan te brengen ...  :cool:
Naarmate je vordert met de modelbaan wordt dit steeds lastiger :wink:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op vrijdag 23 oktober 2015, 18:04:29
Hallo Erik, die heb ik al hoor  ;)
De grote dakramen zijn al voorzien van zonwering en de ronde ramen krijgen straks een zonwering  van dezelfde stof die ik ga gebruiken voor het gordijn in een rail rondom de baan.
....maar daar gaat mijn vrouw over....  :-) :-)  Ik heb in ieder geval wel de afspraak moeten maken om de zijkanten van de baan dezelfde kleur te gaan schilderen als de rest van de kamer,
namelijk RAL 9010. Dit om ruimte en eenheid te creëren.
Ja, ik heb het niet altijd alleen voor het zeggen hoor. ;)
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Nieuwenhuis op vrijdag 23 oktober 2015, 18:38:30
 @citaat Ok Martin :thumbup:

Beter een keer te veel dan te weinig aangegeven, toch?
Mooie loc trouwens in jouw onderschrift :wink:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tony op vrijdag 23 oktober 2015, 20:19:30
Hoi Martin,

Van het digigebeuren begrijp ik niet veel, maar de rest is wel duidelijk  :P
Je zit straks in een soort cockpit in je baan en kunt hem van daaruit riant besturen.

Alleen het riante uitzicht moet nog ff geknutst worden......komt vast goed  :thumbup:

Grtz Tony
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op vrijdag 23 oktober 2015, 21:25:36
Hallo Tony, ik wil je een klein geheimpje vertellen....ik ook niet.  8o :? Ik doe mijn best en heb A gezegd en door veel te lezen nu eindelijk ook B. Maar het blijft inderdaad best moeilijk hoor.
Gelukkig is er het forum, anders bleef ik digibeet op modelspoorgebied  :-) :-)
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: pukkie op woensdag 04 november 2015, 07:05:14
Mooie baan
groeten mede twente naar
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op woensdag 18 november 2015, 15:23:23
Hallo allemaal, we zijn weer een maandje verder, dus tijd voor wat foto's. Ik heb me de laatste dagen toegelegd op de centrale stroomvoorziening en het aftimmeren van de grote open gaten, waarop de decoders en verdeel platen worden gemonteerd.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: basjuh1981 op woensdag 18 november 2015, 16:17:09
Dat ziet er goed uit, Martin. Je baan begint lekker op te schieten.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Haradigi op woensdag 18 november 2015, 17:20:48
Hi Martin,

Kan het niet zo goed op je foto's zien maar hou je de 230V voeding een beetje uit de buurt van andere kabels zoals b.v. bezetmelders ?

groet
Harald
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op woensdag 18 november 2015, 19:11:43
Hoi Harald, wat bedoel je met een beetje?
Heeft dat te maken met spanningsvelden waardoor er spookmeldingen kunnen ontstaan? Ik ontkom er niet aan dat de kabels elkaar kruisen of bij elkaar in de buurt komen, vanwege het ingewikkelde verloop en de beperkte ruimte. Ik ben echter nog wel in staat e.e.a. aan te passen daar waar nodig.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Haradigi op woensdag 18 november 2015, 20:55:26
Hi Martin,

Gelukkig gebruik je de "ethernet" kabel tussen je bezetmelders dat voorkomt ook al storingen.
Een beetje is gewoon zo ver mogelijk weg van elkaar en kruisen(haaks) is geen probleem, maar zeker niet samen in- of parallel aan je kabel-kokers.

groet
Harald
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: peterke33 op woensdag 18 november 2015, 21:20:26
Hoi Martin,

Dat is mooi gemaakt allemaal, heb even alles gelezen en moet zeggen top hoor.  :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op donderdag 19 november 2015, 20:02:36
Hallo spoorders, de afgelopen week ook de schakelaars voor de stroomvoorzieningen geplaatst. Ik wil de gehele baan met een hoofdschakelaar onder spanning brengen, maar
tevens de 5 stroomkringen (2xrijstroom, 2xlicht en 1x decoders etc.) afzonderlijk kunnen schakelen. Deze kleine schakelaars zijn voorzien van een LED (2x rood, 2xgeel en 1x groen).
Tegelijk heb ik de aansluitingen voor de Hand Control gemonteerd. Alles moet nog aangesloten worden en dat is mijn klus voor deze winter...het aanleggen van de ringleiding.
Voor de wissels van het baanwerk heb ik geen ruimte onder de baan om servo's toe te passen. Daar ga ik de wisselaandrijvingen omgekeerd monteren. Daardoor heb ik uitsparingen gemaakt,
zodat je ze daarna niet meer ziet. Met dun karton ga ik ze bedekken, zodat ik er altijd bij kan. Tevens heb ik een 2 tal goten gemaakt naar de verdelers toe.
Ook heb ik al een goot voor de slakken-/ onderzoekskuil gemaakt. Deze is echter niet goed te zien, omdat de rails erover heen ligt.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op vrijdag 04 maart 2016, 17:07:03
Beste mensen, hier weer eens een update. Ik heb de ringleiding eindelijk klaar en de rails van het onderste schaduwstation definitief geplaatst. Gelijk alle blokken en secties aangelegd.
Elke meter heb ik een stroom en massa aansluiting gemaakt en alle secties voorzien van terugmelders. De draden moet ik nog allemaal aansluiten, maar de trein rijdt zonder
haperen en kortsluiting over alle sporen en dat is met maar 1 stroom en massa aansluiting een hele opluchting. Het moet raar lopen als hij slechter gaat rijden na alles te hebben vastgemaakt.
Alleen ben ik benieuwd of de terugmelders goed gaan werken. Ik heb goede hoop al heb ik op het forum ook wel gelezen dat het kan tegenvallen. Ik laat me verrassen.
De aansluitingen heb ik allemaal gemerkt (sommige merken zijn tijdelijk ivm. schilderwerk) en alles is en blijft voor mij overzichtelijk en toegankelijk, al is het soms wel wat martelen.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Jørg op vrijdag 04 maart 2016, 17:09:26
-Martin:
Dat zier er allemaal zeer strk en mooi geordend uit en met die labeltjes kan het niet verkeerd gaan,  :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: nobody op vrijdag 04 maart 2016, 17:13:32
Ik hoop voor jou dat het beeldscherm het eeuwige leven heeft.
't Lijkt me niet eenvoudig dat scherm te vervangen.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: peterke33 op vrijdag 04 maart 2016, 17:37:51
Martin,

Ziet er allemaal heel mooi uit hoor, top update  :P  :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:Groeten


Peter
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op vrijdag 04 maart 2016, 17:48:06
't Lijkt me niet eenvoudig dat scherm te vervangen.

Geen probleem hoor Wim. Ik kan er van mijn werkplek zo bij en van zijn muurhouder afschuiven. Zo is het beeldscherm er ook op gekomen.  :D
Hij hangt op tiet hoogte en is maar 60 cm. van de rand van de baan verwijderd. Ik kan er zelfs gewoon achter kijken en de aansluitingen losmaken.
Dat is 1 van mijn moeilijkheden bij die "over elkaar heen sporen"...ik moet overal bij kunnen blijven komen. Dat geldt ook voor het aan de
binnen- en buitenzijde lappen van het ronde raam. Dat gaat van binnen uit. :-)
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: h0_miessie op vrijdag 04 maart 2016, 18:29:59
Martin,

Het ziet er allemaal mooi en overzichtelijk uit. :thumbup:
Mooi voorbeeld voor mijn volgende baan. ;)
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Maarten Marklin op vrijdag 04 maart 2016, 18:36:19
Het ziet er allemaal goed uit. Ik blijf dit volgen en ben zeer nieuwsgierig hoe de verdere aankleding van de baan zal gaan.
Heb je al een bepaald plan daarvoor?
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op vrijdag 04 maart 2016, 18:49:36
Hallo Maarten, aan het begin van dit topic is het baanplan en de aankleding in 3D te zien. er zijn weliswaar kleine aanpassingen gemaakt, maar de basis is hetzelfde.
Ik ben een type die van een zoveel mogelijk realistische weergave houdt, dus geen krappe bogen in zicht en acht geven aan de schaalverhouding per kilometer spoor.
Daarom beslaat mijn baan alleen het station , die ik als "klein doorgangsstation"  bestempel.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zaterdag 05 maart 2016, 10:27:24
Nog een paar foto's van de ringleiding en centrale stroomvoorziening.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Nieuwenhuis op zaterdag 05 maart 2016, 11:51:26
Dag Martin.

Het ziet er allemaal even strak uit :thumbup:
Netjes hoe je de bedrading hebt aangelegd!

Groeten,

Erik.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: FredMa op zaterdag 05 maart 2016, 12:16:10
Ik kan het enthousiasme van de anderen jammer genoeg niet delen, ik erger mij namelijk al meer dan 50 jaar aan de Märklin prutsstekertjes/verdeelborden...
Waarom niet zo iets gebruiken zoals dit hier van TrainTech? Toch veel betrouwbaarder?
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Nieuwenhuis op zaterdag 05 maart 2016, 16:03:44
 @citaat Tja, zo heeft ieder zijn 'ideale' oplossing Franky :roll:

Wat je toont is een prima alternatief voor de Marklin-verdeelbordjes.
Ik ben met je eens dat de Marklin-stekkertjes niet zaligmakend zijn, maar
vele hobbyisten gebruiken ze toch en ik kan er wel degelijk enthousiast van
worden wanneer deze netjes en overzichtelijk worden toegepast :wink:

Ik ben al wel eens DIY-versies ervan tegengekomen, van aluminium
U-profielen met gaatjes met de juiste diameter erin voor de stekkertjes.

Groeten,

Erik.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: FredMa op zaterdag 05 maart 2016, 16:31:46
@citaat Tja, zo heeft ieder zijn 'ideale' oplossing Franky :roll:
't Gaat hem niet om de meest ideale oplossing, er zijn vele goede oplossingen,  maar in dit geval om een van de slechtste...
Als je ziet dat Bernd Schmid, de Märklin goeroe #1, de eigen Märklin stekkertjes in zijn eerste boek nog aanprijst maar ze in zijn 2de boek "0328 Märklin-Bahn mit Pfiff" (1984) ook al afgezworen heeft en soldeerstrips gebruikt dan weet je toch al 10-tallen jaren wat ze waard zijn...

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sj3Kae281oHAXiYTRK-N9Cxhzuzip9Xdw8-OjV4_fMaY=/http://i1006.photobucket.com/albums/af186/frankyvandammefl045/3rail/soldeerstrips_zps8slpupty.jpg) (http://s1006.photobucket.com/user/frankyvandammefl045/media/3rail/soldeerstrips_zps8slpupty.jpg.html)
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Nieuwenhuis op zaterdag 05 maart 2016, 16:46:15
 @citaat Duidelijk! Mooie foto trouwens :thumbup:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zaterdag 05 maart 2016, 19:02:07
Klopt allemaal. Ben het er ook mee eens dat het niet de meest fijne manier is...er zijn inderdaad betere mogelijkheden, maar ja...ik ben net als velen een herintreder en had nog een schoenendoos vol met verdeelplaten, stekkers en contrastekkers. Die ga je niet wegdoen, maar daar wil je een toepassing voor bedenken. Daarom dus maar zo....geen extra kosten en het werkt nog prima. :-)
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: pn235 op zaterdag 05 maart 2016, 19:20:49
Hoi Martin,

Tijdje niet gekeken. Ik zie dat je grote vorderingen hebt gemaakt. Ziet er goed uit :thumbup:!. Mooi overzichtelijk en goed geordend. Zelfs de restruimtes heb je zoveel mogelijk weten te benutten. Dat getuigt van veel denkwerk en goede planning. Complimenten hoor!

Groet,

Marco
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: FredMa op zaterdag 05 maart 2016, 20:29:12
Klopt allemaal. Ben het er ook mee eens dat het niet de meest fijne manier is...er zijn inderdaad betere mogelijkheden, maar ja...ik ben net als velen een herintreder en had nog een schoenendoos vol met verdeelplaten, stekkers en contrastekkers. Die ga je niet wegdoen, maar daar wil je een toepassing voor bedenken. Daarom dus maar zo....geen extra kosten en het werkt nog prima. :-)
Dat het werkt is zeker, en dat het je niks kost als je al alles hebt, akkoord, maar ik had het enkel over het enthousiasme van een paar toeschouwers, dat vond ik nogal hoog voor de getoonde verdeelplaatjes :-)
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: stafmarklin op zondag 06 maart 2016, 11:14:18
Martin, een prachtig project. Mooi en tot in de puntjes uitgewerkt. Koester wat je hebt en als alles naar behoren werkt, dan heb je zeker veel voldoening.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: narwal op zondag 06 maart 2016, 14:15:38
Hallo Martin,

Het ziet er goed uit! De kabelgoten en bedrading zijn netjes en overzichtelijk aangelegd. Die verdeelplaten zijn altijd een punt van discussie daar kom je nooit uit. Mij bevallen ze ook prima, er valt echt niet zomaar een stekkertje uit.

Ben benieuwd naar jouw vorderingen boven de tafel!
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zondag 06 maart 2016, 16:19:05
Dank jullie Staf en Marcel, die stekkertjes geven altijd gepruts, maar zien er ook wel weer schattig uit en als het zit dan zit het. Beetje van jou afgekeken Marcel  ;)

Boven de tafel ben ik helaas nog lang niet aan toe. Heb net alle rails met aansluitingen van het schaduwstation definitief aangelegd, maar moet deze nog aansluiten.
Vandaag begonnen met het paradevak naar schaduwstation 2 (1 niveau hoger). Als die klaar is kan ik ITrain uittesten en rondjes rijden. Gelukkig nog volop werk dus. :-)

Wel heb ik een probleem moeten oplossen voor de ondersteuning van de keerlus in schaduwstation2 die dwars over alle sporen van schaduwstation1 lopen.
Om deze op goede hoogte te krijgen heb ik gebruik gemaakt van 1 draadeind die ik als kolom laat fungeren, door er een stukje MDF op te plaatsen die ik door middel van boutje
op de juiste hoogte kan stellen.  Even een gat ter grootte van het draadeind boren, moertje op de juiste hoogte plaatsen zodat het MDF gelijk loopt met de uiteinde van de draadeind.
De draadeind kan ik aan de onderzijde op hoogte draaien en fixeren met 2 moertjes. Desgewenst kan je een druppel lijm tussen het MDF plaatsje en het railtrace doen, zodat alles stevig
gefixeerd is. Maar zonder lijm gaat ook prima, want het geheel is stabiel zat en kan eventueel nog verwijderd worden.
Twee draadeinden gaf veel te veel gepruts tussen de bestaande rails en dit is voor mij het ei van Columbus.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Nieuwenhuis op zondag 06 maart 2016, 17:04:51
Netjes opgelost Martin :thumbup:
Ik heb ook een enkele maal een dergelijke oplossing toegepast, werkt prima!

Groeten,

Erik.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Jan22 op zaterdag 08 oktober 2016, 09:13:10
Wat een megaklus is de aanleg van zo'n baan. Ruim 2 jaar bezig om 2 nivo's aan te leggen, te bedraden en test te rijden, en dan moet je nog aan het bovenste nivo beginnen.

Komt er nog een inhoudsopgave bij je levenswerk?

Binnenkort beginnen de lange donkere dagen weer, en is er misschien weer tijd voor een update?
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zaterdag 08 oktober 2016, 17:47:20
Hoi Jan Willem, ja het vergt altijd veel meer tijd dan je in de 1e instantie denkt. In principe ben ik er alleen tijdens de donkere dagen mee bezig. Alle overige maanden heb ik veel andere interesses, zoals de meesten. Donderdagavond ben ik voor het eerst weer eens naar mijn baan gaan kijken, en dan vooral kijken, kijken, kijken....om te bepalen waar ik de draad weer zal oppakken.
Ik moet nog zoveel onafgemaakte zaken afhandelen. Eerst maar eens beginnen met de verdere afwerking van de valbeveiliging........heb ik nog niet overal. De overige werkzaamheden volgen dan vanzelf wel weer. Een update volgt t.z.t.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Martijn op zaterdag 08 oktober 2016, 18:38:48
Dat is erg herkenbaar. Zomerdag zijn er vaak veel andere dingen die gedaan moeten worden. In het najaar wanneer het vroeger donker wordt begint het weer te kriebelen om wat aan de modelbaan te doen
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Martijn op zaterdag 08 oktober 2016, 18:39:52
Een mooie baan trouwens. Erg strak en netjes gewerkt!
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: basjuh1981 op zondag 09 oktober 2016, 14:17:53
Dat is erg herkenbaar. Zomerdag zijn er vaak veel andere dingen die gedaan moeten worden. In het najaar wanneer het vroeger donker wordt begint het weer te kriebelen om wat aan de modelbaan te doen
Op de een of andere manier moet het buiten donker en koud zijn om de treinkriebels te krijgen :)
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op woensdag 16 november 2016, 17:11:41
Beste forumleden, eindelijk kan ik jullie wat voortgang laten zien. Allereerst wat plaatjes in 3D en bovenaanzichten van het banenplan ivm. kleine aanpassingen die tijdens het bouwen nodig bleken.
Mijn paradespoor is gemaakt middels de slanke tegenboog K2274, maar om het geheel een beetje passend te krijgen moest ik er een rail K2231 tussen doen (zie railplan aan het begin van dit draadje). Nu wil ik alle krappe bogen uit het zicht en wilde daar dus een tunnel overheen zetten. In de praktijk vond ik de overgang erg drastisch en tegelijk merkte ik dat ik het paradevak niet goed kon zien, doordat het bovenste stijgspoor naar het station over een bergrug voor het paradevak loopt. Verder kruisten de sporen elkaar onder een zeer flauwe hoek. En dat gaf problemen met het plaatsen van de ondersteuningen (pijlers) van het viaduct. Daardoor heb ik besloten het traject iets te veranderen en er een rail K2251 tussen te leggen en deze ter plaatse van de kruising aan te brengen, waarbij de overgang in de boogstraal een stuk minder was. De tunnel verhuist mee naar de kruising en de bergrug vervalt. Daarvoor in de plaats heb ik de grote ''Engental Brücke" gesitueerd. Een brug gebaseerd op het Zwitserse "Landwasser" viaduct en het Schotse "Glenvinnan" viaduct, en die een lengte van 1.10 mtr. moet overspannen. Een uitdaging.
Daardoor behoud ik een doorkijk naar het paradevak en wordt het landschappelijker een stuk interessanter. Ook heeft een klein meertje plaats moeten maken voor een beek die met een waterval
het Engental in valt. Een meertje is slecht uit te beelden en wordt in verhouding eerder een tuinvijver en daarbij wilde ik een kleine, aan het water gelegen, houtzagerij in de linkerhoek van de baan.
Op dit moment ben ik de zijkanten aan het schilderen en volgen meer detail foto's over de bouw als zodanig. Tot zover....continue...
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op woensdag 16 november 2016, 17:18:25
Hier de 3D impressies van de baan met de aanpassingen.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Jørg op woensdag 16 november 2016, 17:23:18
-Martin:
Mooie baan, veel variatie,  :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Hoe geraak je in het midden van je baan, is er een uitneembaar stuk?
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op woensdag 16 november 2016, 18:40:01
@jorg...ja,  het smalle verbindingsstuk is een losse module die ik er tussen kan schuiven. De brug die daar weer overheen komt is een enkelsporige 90 cm. lange "kastenbrucke" van Hack die aan beide zijden oplegt en die ik gewoon afnemen kan. Gebruik ik die beide dingen niet dan is het station alleen als eindstation te gebruiken en niet als doorgangsstation.
Op zich weer een andere dimensie dus  :)
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Haradigi op woensdag 16 november 2016, 18:43:26
Hi Martin,

Heel interessant.
Heb je ook foto's ?

groet
Harald
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op woensdag 16 november 2016, 20:28:56
Binnenkort komen er foto's van de voortgang op dit topic. Ik heb alles verspreid op diverse media en computers staan en ben dit nu aan het organiseren. Heb nog wel 3 foto's gevonden die ik direct kan plaatsen om die brug te laten zien in combinatie met het losse deel.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Jørg op woensdag 16 november 2016, 21:42:29
-Martin:
Dank voor de toelichting,  :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Die bruggen van Hack zijn wel hele mooie stukken.
Veel plezier met de verdere bouw van je baan en opvolging verzekerd.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Nieuwenhuis op woensdag 16 november 2016, 22:01:44
Dag Martin.

Wat een imposante brug zeg, een Paradestrecke an sich :thumbup: :thumbup:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op woensdag 16 november 2016, 23:17:15
Die bruggen van Hack zijn inderdaad erg mooi om te zien. Zeer veel keuze in varianten en erg verfijnd gebouwd.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: pn235 op donderdag 17 november 2016, 07:20:45
Hoi Martin,

Altijd weer een plezier om naar jouw vorderingen te kijken. Die bruggen worden echte sieraden op je baan. Is de constructie sterk genoeg om doorzakken te voorkomen bij die overspanning? Ben benieuwd naar meer foto;s. Veel succes verder!

Marco
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op donderdag 17 november 2016, 08:55:05
Hallo Marco, dank je. Alle bruggen zijn heel stijf en juist gemaakt om die overspanning te kunnen maken. Volledig zelfdragend dus. Er zijn nog wel langere overspanningen te krijgen.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Jørg op donderdag 17 november 2016, 09:20:14
-Marco:
Alle Hack bruggen zijn in metaal, dus weinig kans op doorhangen,  :warning:
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op donderdag 17 november 2016, 22:05:56
Om straks niet in een grotere puinhoop te raken dan ik nu ben, heb ik besloten om eerst de zijkanten af te schilderen in dezelfde kleur als de rest van het houtwerk in het kamertje.
Veel kitten, plamuren en schuren. En in een kleine ruimte is het erg martelen. Inmiddels heb ik het al afgelakt en ziet het er herboren uit. Eerst dus even de puinhoop.....
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Jørg op donderdag 17 november 2016, 22:09:35
-Martin:
Het afkitten en plamuren van je houtwerk is een lastig maar zeer lonend werkje, eens het gedaan is zal je er tevreden op terugkijken.  :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: BlikkenTinus op donderdag 17 november 2016, 23:22:27
Ergens las ik een uitspraak van iemand die stelde dat je op lengten van 2,5 en 3 meter in HO niks geloofwaardigs zou kunnen bouwen.
Tja...
Moet je hier eens zien! Mijn complimenten, Martin!  :thumbup:

En ook al duurt het lang voor het af is, wat maakt het uit, als de weg erheen al zo fraai is? Je ontwerp is een genot op zich en elke stap er naar toe is goed.

Groet,

Peter
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tony op vrijdag 18 november 2016, 08:37:05

Hoi Martin,

Ik volg nog steeds hoor, alleen een tijd niet gereageerd  :P

Het ziet er naar uit, dat wanneer de winterschilder zijn klus geklaard heeft, het meer een eenheid gaat worden  :thumbup:
Hopelijk wordt het straks net zo mooi als op de 3D tekeningen !

Knutsel ze !

Grtz Tony

Titel: Re: Station Engental
Bericht door: narwal op vrijdag 18 november 2016, 11:23:39
Hallo Martin,

Goed bezig! Als je klaar bent met schilderen van de afwerkrand zal het er vast geweldig strak uit zien, of zoals Tony ook al aangeeft: meer eenheid maar daarom waarschijnlijk ook een mooier totaal overzicht. Ik blijf het een prachtig ontwerp vinden en ben benieuwd naar het vervolg!

Groeten en succes in dit modelspoor seizoen.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op vrijdag 18 november 2016, 12:26:47
Jorg, Peter, Tony, Marcel...bedankt voor jullie lovende woorden. Dat doet een martelende modelspoorder goed  :-) :-)
Zelf vind ik het nog een enorme klerezooi. Mede doordat ik totaal geen ruimte heb om te werken en materiaal af te leggen, moet ik creatief bezig zijn met werkbladen. Elk stukje hout, hoe klein ook, moet ik buiten zagen en kom daardoor op een "hobby" dag wel aan mijn work-out, vooral als het passtukjes moeten zijn. Soms moet ik daarvoor wel 3x de trap op en af.  :(  Daarbij gooi ik geen stukje hout weg en gebruik ik alles. Straks is dit allemaal niet meer te zien, maar nu ziet het er gewoonweg nog niet uit. Voor mij is het steeds...waar ligt mijn potlood?...waar laat ik de kwast?...Weer de schroevendraaier oprapen...etc. etc. Maar is het creatief denken en bezig zijn niet een heel essentieel onderdeel van de hobby?  :-)
Ik hou me daar maar aan vast, want soms word ik er wel knettergek van. Gelukkig komt er wel schot in de zaak, getuige de volgende serie fotootjes. Continue...
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Haradigi op vrijdag 18 november 2016, 12:39:04
Hi Martin,

Dat wit ziet er goed uit, zelf had ik t.z.t. donker-groen in gedachten maar dit vind ik best wel mooi.
Misschien is het handig om een dienblad neer te zetten waarop je altijd alles neerlegt....   :idea:
We waren een keertje op vac. in Frankrijk en ff eten met de kids bij een Mac.D en wat vind ik s'avonds in de auto een ......

groet
Harald
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: stikkie op vrijdag 18 november 2016, 13:08:22
Hoi Martin,

Mooi baanplan! Denk dat je mooie diepte krijgt als de scenery komt.
Ik hou het draadje in de gaten!

Groetjes, Martijn
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op vrijdag 18 november 2016, 15:20:25
Hallo Harald, zelf had ik eerst een grijstint gewild, maar mijn vrouw wil ook wat. Ik heb de afspraak gemaakt om het kamertje zo rustig mogelijk te houden. Dus daarom al het zicht houtwerk hetzelfde als het overige schilderwerk. De attributen en scenery zijn verder op zich al kleurig genoeg. Rondom de onderzijde van de baan komt nog een gordijn. Zelf wil ik een donkere teint, maar mijn vrouw wil...ja, je raadt het waarschijnlijk al wel.  We zijn er nog niet helemaal uit  :-) En ach...als de baan een tijdje klaar is, zal een schilderbeurt wel weer nodig zijn en dan wil je wel eens wat anders  :-) Donkergroen is trouwens ook een mooie kleur die je mooi kan laten weglopen in de groene aankleding van de baan.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: pn235 op zaterdag 19 november 2016, 09:10:03
Hoi Martin,

Dit ziet er al heel netjes uit! Wat een verschil je altijd krijgt als je alles gewoon dezelfde kleur schildert. Veel meer rust. Zelf zou ik kiezen voor licht grijs, eerlijk gezegd dacht ik aan de foto's te zien dat het die kleur al was... Je ziet ook veel banen met donkerbruin aan de zijkanten. Dat valt qua kleur helemaal weg maar maakt het misschien bij jou te ''zwaar' in zo'n kleine kamer.
Goed bezig :thumbup:!

Marco
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: peterke33 op zaterdag 19 november 2016, 09:30:43
Dat ziet er allemaal prachtig uit, er word hard gewerkt daar in de treinkamer  :)  :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zondag 20 november 2016, 11:07:47
Peter, Marco dank jullie. Het ziet er nu inderdaad al een stuk leuker uit. Ik heb gisteren per post de tektstplaatjes ontvangen die ik heb laten maken voor bij de schakelaars. Voor weinig geld heb je dan ook de zaak afgewerkt.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: peterke33 op zondag 20 november 2016, 11:58:57
Martin


Dat zijn mooie plaatjes die je hebt laten maken, zo weet je altijd wat is.  :)  :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zondag 20 november 2016, 15:11:05
Ook een begin gemaakt met een impressie en een proefballon van de Engental brug. Daarvoor heb ik DXF bestanden van de spanten en het sporenplan uit Wintrack ingelezen in Autocad
en bewerkt. Aangezien het spoor ca. 2% hellend is en de brug in een lichte S- vorm moet komen is het een uitdaging om dit vorm te geven. Vooral de positie en de vorm van de pijlers moet goed bepaald worden. Zoals eerder verteld, heb ik me laten inspireren door het "Landwasserviaduct" en het "Glenfinnan"viaduct. Ik heb veel foto's bekeken en getracht de verhoudingen tussen de pijlers, de bogen en de rijtuiglengten te bepalen, om een zo goed mogelijke verhouding op de modelbaan te krijgen.
Na verschillende tekeningen gemaakt te hebben, waarbij de boogstralen en de vorm van de pijlers gevoelsmatig juist waren, heb ik de tekening 1:1 uitgeprint en uitgeknipt.
Vervolgens heb ik de zaak op karton overgenomen, uitgeknipt en vastgemaakt aan het trace. Daarna op de baan gezet en naar mijn mening voldoet de brug aan de juiste afmetingen om realistisch over te komen. De volgende stap zal zijn, om de kartonnen zijkanten met een figuurzaag uit goed en dun buigzaam triplex te halen....continue.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: pn235 op zondag 20 november 2016, 15:41:01
Dag Martin,

Je bent duidelijk thuis in het computer gestuurde tekenwerk. Het zou mij 'met de hand' heel wat moeite kosten. Het viaduct is nu al op z'n minst gezegd indrukwekkend! Dat gaat zeker een sieraad worden op je baan! Schitterend werk.
Engental mag dan een relatief klein station zijn, er gebeurt de laatste tijd van alles!  ;)

Marco
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Nieuwenhuis op zondag 20 november 2016, 20:14:42
Dag Martin.

Een goede impressie maken van wegwerpmaterialen leidt in de
meeste gevallen tot het juiste inzicht voor de definitieve bouw!
Althans, dat is mijn ervaring in voor gebouwen en kunstwerken.
In deze levert het nu een goed idee van wat je wilt maken en of
er nog ergens eventuele knelpunten in het ontwerp zitten :thumbup:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Jørg op zondag 20 november 2016, 22:11:58
-Martin:
Super mooie brug, gaat een eyecatcher worden op je baan,  :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: h0_miessie op zondag 20 november 2016, 22:19:32
Martin,

Prachtige naambordjes heb je laten maken dat zal er mooi uitzien bij de schakelaars. :thumbup:
Ben het met Jørg eens dat je brug een eyecather zal worden is nu al een plaatje van een brug laat staan als hij klaar is. :)
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tony op maandag 21 november 2016, 09:42:30

Hoi Martin,

Dat viaduct ziet er goed uit   :thumbup:

Om de werkomstandigheden wat beter te maken, zou je een verrijdbaar werktafeltje kunnen maken/kopen.
Iets wat je zo onder de baan kunt rollen. Kan ook een ladenkastje o.i.d. kunnen zijn, waar je een werkblad op maakt.
Ik gebruik zoiets al heel wat jaartjes en het bevalt me prima ! http://forum.3rail.nl/index.php?topic=49787.msg1107385#msg1107385 
Misschien wel iets voor jou.

Grtz Tony
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Ludo1957 op maandag 21 november 2016, 09:46:15
Hallo Martin,

Ik heb je prachtige baan nu pas ontdekt  :thumbup:

De inplanting van de BW werkt op het eerste zicht aardig inspirerend voor mijn Goforitz-baanplan die rechts onderaan een vergelijkbare (half zo lange) uitsprong heeft  :)

Groeten,
Ludo
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op maandag 21 november 2016, 20:03:54
Marco, Erik, Jorg, Michel, Tony...fijn dat jullie allemaal zo leuk reageren. Dat zorgt voor een positieve boost. Inderdaad is de brug een item dat direct opvalt als je de baan in het oog krijgt.
Hij is best opvallend, maar niet overheersend. Daarbij zorgt hij inderdaad voor diepte, omdat het landschap horizontaal en vertikaal wordt onderbroken. Het is nu al leuk om tussen de pijlers door het paradevak te zien. Voor de brug heb ik echter geen tijd meer., die blijft nog even in concept. Eerst zijn andere dingetjes noodzakelijk.

@Ludo...leuk dat de opstelling van mijn BW je inspireerd. Dat is eigenlijk ook de bedoeling van alle baanbouw topic's.

Vandaag even de tektstplaatjes vastgeplakt en alle schakelaars weer gemonteerd. Gelukkig doet alles het nog. :-)
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Timaximus op maandag 21 november 2016, 20:12:01
Mooi operator hoekje zo met die schakelaars en functieplaatjes.

Ook wel grappig om die sporen spaghetti midden in je tafel te zien.

MvG,

Timaximus
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Jørg op maandag 21 november 2016, 20:21:47
-Martin:
Mooi overzichtelijk schakelpaneel,  :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Martijn op dinsdag 22 november 2016, 06:33:52
Mooi paneel. Als ik vragen mag, waar heb je die naamplaatjes laten maken of heb je die zelf gemaakt? Is dat resopal?
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op dinsdag 22 november 2016, 09:04:31
Hallo Martijn, die plaatjes heb ik laten maken bij Bordenmax. Je kunt ze zelf samenstellen, binnen een paar dagen in huis en niet duur.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Martijn op dinsdag 22 november 2016, 17:10:59
BBedankt voor de tip. Ik ga er zeker even kijken!
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op dinsdag 22 november 2016, 19:54:35
Om de werkomstandigheden wat beter te maken, zou je een verrijdbaar werktafeltje kunnen maken/kopen.
Iets wat je zo onder de baan kunt rollen.

Hallo Tony, ik moet het echt hebben van platen die ik her en der over de sporen leg. Als je ziet wat ik allemaal onder de tafel heb liggen en dan moet ik er ook nog regelmatig onder.
Meestal moet ik de spullen verplaatsen. Maar het idee is goed, alleen ook hiervoor heb ik geen ruimte.  :-(
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Martijn op dinsdag 22 november 2016, 20:16:18
Nou ik heb hetzelfde probleem kan ik je vertellen. Steeds weer kan ik dezelfde spullen verplaatsen. Ook ik heb er geen Andere ruimte voor. Meestal als er wat onder de tafel aangesloten moet worden, doe ik eerst één kant, dan verplaats ik flightcases en koffers welke onder de baan staan en doe vervolgens werkzaamheden aan de andere kant. Ideaal is het niet maar ja...je moet wat.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tony op donderdag 24 november 2016, 15:59:34

Een uitschuif-blad zou ook nog kunnen, Martin  :P
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: feniks op donderdag 24 november 2016, 16:55:32
Ook ik had dat probleem van weinig opberg- en werkruimte (teveel m2 baan op de zolderbaan gepropt) en dat gesjouw met al je spullen werd ik ook zat.
Toch wat ruimte buiten de zolderkamer "geleend".Dus op de overloop een klein burootje met een grote lamp erboven en opbergruimte gevonden in andere kamers/bijkeuken.....grin
het positieve hiervan is wel dat je de treinkamer netjes opgeruimd moet houden  :P
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Jørg op donderdag 24 november 2016, 17:13:17
Bij mij staat ook alles in transparante opbergboxen onder de treinbaan, en moet die ook regelmatig verplaatsen tijden soldeerwerkzaamheden,  >:-D
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op donderdag 24 november 2016, 18:46:51
Een uitschuif-blad zou ook nog kunnen

Waar ??  8o 8o :-) :-)   Ik heb al inpandige opbergvakken voor prullaria, hand-control, computer, DVD speler, schakelknopjes en een "jawel" uitschuifblad voor de muis.
Nee, Tony, de ruimte is optimaal benut en dus "op".
Ik ben blij dat er meer mensen zijn die woekeren. Maar goed, het alternatief is niks en dus zijn we heel blij. Het zorgt er ook voor dat je creativiteit tot
het uiterste wordt geprikkeld en dat is weer een onderdeel van de hobby.

We wonen niet zo groot en hebben 2 slaapkamers. 10 jaar geleden ben ik als ZZP-er verder gegaan en een eigen tekenbureautje opgericht. Daarvoor heb ik een slaapkamer moeten
opofferen voor kantoor. Familie en kennissen, die bleven slapen moesten toen op matrassen op de grond in de huiskamer liggen. Daar werden we op het laatst een beetje zat van.
Gelukkig konden we een stukje aanbouwen en heb ik nu mijn kantoortje, met daarboven een kleine hobbyruimte en de 2e slaapkamer is weer in ere hersteld.
Aangezien dat kamertje helemaal voor mij alleen is ben ik de koning te rijk, alle ongemakken voor lief nemend  :-) Ach...en het heeft wel wat.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: pn235 op donderdag 24 november 2016, 21:34:14
Ben het met je eens Martin: Passen en meten is een onoverkomelijk onderdeel van deze hobby en het maken van keuzes hoort daar onvermijdelijk bij. Dat stimuleert inderdaad het creatieve denken maar ook naderhand de tevredenheid met het resultaat, als het gelukt is natuurlijk. Wij wonen ook klein en in de beperkte ruimte van onze serre hangt aan het plafond de baan van mijn dochter. Deze komt langs katrollen naar beneden via een elektrische lier. Het gaat allemaal net. Mijn dochter is er trots op dat ze met haar inzending een heel eind is gekomen in de vorige fotowedstrijd (en ik ook natuurlijk) en dat maakt dan weer veel goed. Het plezier zit 'm vaak in de kleine succesjes. Meer ruimte zou bij ons thuis ook mooier zijn, maar het is nu eenmaal niet zo. Noem het maar een uitdaging. De meeste modelspoorliefhebbers houden daar wel van. ;) : :)

Marco
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op donderdag 24 november 2016, 22:11:08
Klopt helemaal Marco. Leuk dat je dochter ook het spoorvirus heeft en ze zelfs heeft meegedaan met de fotowedstrijd. Een inventieve oplossing trouwens om de baan met een lier naar het
plafond te hijsen. Daar zou ik niet op zijn gekomen :thumbup:
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op maandag 25 september 2017, 22:49:06
Beste spoorders,

Ik heb het een beetje op het forum laten afweten. Mijn draadje loopt achter op de huidige status. Niet omdat ik het niet wilde uploaden, maar gewoon omdat het mij aan energie ontbrak.
De hele dag moet ik intensief met de computer tekenen en soms wordt het me dat teveel (vierkante ogen) en dan ben ik blij dat ik zelfs prive even niks moet, waar ik de computer voor nodig heb.
Het is niet alleen jullie die onwetend blijven, ook iTrain moet er aan geloven, want de hele database is nog lang niet klaar. Verder liggen er nog zeker 10 vakanties waarvan de foto's nog in een boek moeten dus.... 8o 8o
Maar de bouw heeft niet stil gelegen hoor. De afgelopen donkere dagen van 2016/2017 heb ik gebruikt om het 2e schaduwstation aan te leggen en aan te sluiten. Deze is nu klaar en ik
kan dit jaar verder met de sporen op stations niveau.
Bij de aanleg van het 2e schaduwstation waren er nog hindernissen te nemen, omdat ik wat meetfouten had gemaakt, waardoor de rails niet zo goed meer op de ondergrond paste.
Het valt namelijk niet echt mee om op deze baan goed te meten. Tevens heb ik het schaduwstation aangepast en er nog een spoor naast gelegd die als omloopspoor gaat dienen.
Zo kan ik ook langere treinen vanuit het 1e schaduwstation, die te lang zijn voor de opstelsporen van het 2e schaduwstation, via het zichtbare station terug laten rijden naar het 1e schaduwstation.
Hierbij denk ik aan een zware ertstrein die dan langzaam door het station rijdt.
Deze lange treinen hebben een eigen opstelspoor in het 1e schaduwstation. Het maakt dat er dan nog meer mogelijkheden zijn.
Er moest dan echter eerst wat worden aangepast. De ondergrond moest wat breder gemaakt worden en ook sommige trajecten moesten wat ruimer worden.
Deze foto's geven een kleine impressie.
Op dit moment heb ik de verlichting onder de baan aangelegd en is de zaak aangesloten. De volgende keer komen hier wat foto's van  :-) :-)

Continue....
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: pn235 op dinsdag 26 september 2017, 07:09:11
Dat ziet er weer prima uit. Ga zo door Martin! Het is en blijft een hobby en daar ben je mee bezig als het uitkomt en goed voelt, niet omdat het moet. Dat er nog ruimte is voor een extra spoor in het schaduwstation valt me mee, had ik niet meer verwacht. En ja, dat het lastig meten is tussen deze spaghetti kan ik me zeer goed voorstellen ;). Ik blijf je natuurlijk volgen, ook als er iets meer tijd overheen gaat.

Groet,

Marco
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Jørg op dinsdag 26 september 2017, 08:59:07
-Martin:
Weer een mooie update van je baan,  :thumbup: en heel de dag op de computer werken dan begrijp ik goed dat je er even afstand van wil doen.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: narwal op zaterdag 30 september 2017, 16:21:34
Ha Martin,

Je bent er gelukkig nog! Mooie vorderingen, het wordt steeds completer. Ik begrijp jou argumenten heel goed, na een dag vierkante ogen kweken is het laatste waar je op zit te wachten om weer achter de computer te kruipen. En het blijft tenslotte een hobby, het moet leuk blijven en geen verplichting worden.

Als je nu maar niet weer bijna een jaar niets laat zien........... :D

Titel: Re: Station Engental
Bericht door: adrie1961 op zaterdag 30 september 2017, 17:50:33
Flinke werkzaamheden aan je baan. Neem aan dat je bij de wissel een extra hoge noordkant zet vanwege de treinen die er mogelijk af kunnen vallen. Want lijkt er nu op dat deze op de rand van het hout ligt. En zou zonde zijn als je complete ertstrein zo de afgrond in zou rijden  >:-D ;)
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zaterdag 30 september 2017, 20:47:48
Dank je jongens....we pakken de draad weer op. Ik zal trachten wat regelmatiger te berichten.

@Adri...klopt wat je zegt. Er zijn plekken die kritisch zijn geworden door een foute afstemming van de ondergrond en rails. Die ben ik nu allemaal aan het nalopen en verbreden.
Uiteraard komt daar dan ook een rand langs.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: caponordtraveller op zondag 08 oktober 2017, 19:23:14
Knap elektrisch bord  :thumbup:
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Haradigi op zondag 08 oktober 2017, 22:57:33
Hi Martin,

Het ziet er imposant uit met al die sporen.
Heb je ook een overzichtsfoto ?

groet
Harald
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op maandag 09 oktober 2017, 09:22:49
Hallo Harald...aan het begin van mijn topic heb je het sporenplan. Verder zijn er al vele foto's van de baan in opbouw. Het blijft lastig om een overzichtfoto te maken, want de ruimte is erg klein.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Haradigi op maandag 09 oktober 2017, 12:46:14
Hi Martin,

Heb het vanochtend, met een bakkie koffie,  maar ff doorgelezen.  :thumbup:

groet
Harald
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op donderdag 12 oktober 2017, 20:46:27
Beste forumleden,

Hier enkele foto's van de aanleg van het 2e schaduwstation, waarbij ik de rail aansluitingen voor elkaar maak.
Om de draden onder het blad vast te maken, maak ik gebruik van tie-ribs. Door 2 kleine gaatjes te boren en er een tie-rib door te rijgen kan ik mooi de draden aan de onderzijde
van het blad vast krijgen, zonder dat deze gaan doorhangen. Verder natuurlijk de bedrading zo aangebracht dat ik ze kan volgen en er altijd nog bij kan komen.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Nieuwenhuis op donderdag 12 oktober 2017, 20:52:42
Netjes gemaakt Martin :thumbup: nu nog even stofzuigen ... :wink:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: peterke33 op donderdag 12 oktober 2017, 20:57:17
Martin

Je bent lekker bezig hoor, draden kan je beter mooi wegwerken anders word het zo een rommeltje  :P
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op vrijdag 13 oktober 2017, 10:31:05
Mensen, ik moet een beetje de schade inhalen, want met de updates loop ik achter met informatie naar jullie. Daarom nog een paar foto's van het 2e schaduwstation.


Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op vrijdag 13 oktober 2017, 20:17:09
En nog een paar....
Het blad waar alle baanbouw middelen op liggen is het uiteindelijke niveau voor het zichtbare station.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: peterke33 op vrijdag 13 oktober 2017, 20:24:14
Martin

Wat een hoop sporen heb je daar liggen, gaat een mooi beeld opleveren als alles klaar is en rijd.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op vrijdag 13 oktober 2017, 22:31:36
Even ter verduidelijking ......

Het extra spoor dat ik heb toegevoegd aan mijn schaduwstation 2 is met rood ingekleurd.
Hierdoor is het mogelijk geworden om lange treinen, die niet opgesteld kunnen worden in dit schaduwstation, te kunnen laten passeren
en waardoor ook het zichtbare station van 2 kanten bereikt kan worden.
Het lijkt me leuk om die lange treinen dan gewoon het zichtbare station te laten aandoen via het passeerspoor.
Een extra paradevak zogezegd.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: pn235 op zaterdag 14 oktober 2017, 08:56:06
Hoi Martin,

Prima idee dat extra spoor, en ook de oplossing om in het station te kunnen passeren lijkt me heel goed. Zo kunnen er ook zeer lange treinen rijden zonder dat je meteen 'verplicht' bent om heel lange perrons of lange opstelsporen in je schaduwstation te maken; Mijn idee! :thumbup: Leuke foto's, ook weer eens een overzicht van een groter deel van de baan en erg knap dat je dit allemaal voor elkaar krijgt op een relatief kleine ruimte!

Groet uit Frankrijk,  Marco
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: JoBe op zaterdag 14 oktober 2017, 09:30:48
Mooie baan in wording Tjoekedoris  :thumbup: Vraagje, kan je nog makkelijk aan die achterste sporen in je schaduwstation ?
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zondag 15 oktober 2017, 12:58:34
Johan, de afstand tussen een schaduwstation en een volgend niveau is 200 mm. Dat is niet al te veel, maar genoeg om te kunnen kijken en grijpen.
Het is bij mij niet mogelijk om lager te beginnen en hoger te eindigen ivm. schuifkastjes onder de tafel en een rond raam boven de baan.
Wel heb ik grote openingen om bij de sporen ter plaatse van de stopsecties te komen. Als er iets niet goed zou gaan is het daar, want ontsporingen op een recht stuk dat zal
niet zo vaak voorkomen. Ook zal de afwerking middels een steile rotswand aan de voorzijde lang het paradespoor afneembaar worden gemaakt.
Hier zal ik het mee moeten doen. :-) :P ;)
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: JoBe op zondag 15 oktober 2017, 13:02:30
 @citaat het ziet er alvast knap uit Martin  :thumbup:
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op maandag 16 oktober 2017, 13:28:15
Beste medespoorders,

Dit zijn voor nu even de laatste foto's tot en met de stand van vandaag. Zoals jullie nu kunnen zien heb ik de baanverlichting aangebracht.
Hiertoe heb ik gebruik gemaakt van de Led verlichting (Ledberg) van onze grote blauwe Zweedse vriend. Dit zijn setjes van 3 lampjes die onderling middels een lang snoer zijn verbonden.
Ze geven veel licht en het voordeel is hiermee dat je ze dan sterk gepositioneerd kan aanbrengen. Ik heb er nu 18 (6 setjes) onder gemonteerd en ben er zeer content over.
Voor diegenen die, net als ik, geen goede plek heeft voor Led strips is dit een ideale en niet dure oplossing.
Zodra het stations niveau op zijn plek ligt zal ik er nog een aantal aanbrengen direct onder het blad,  zodat de rails en de openingen direct van bovenaf verlicht worden.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 16 oktober 2017, 18:34:45
Mooie oplossing, Martin. Ik had ook al eens gekeken naar dit soort lampjes. Maar een strippie met ledjes neemt nauwelijks ruimte in. Was voor mij een goede optie.

Het aanbrengen kan overigens wel lastig zijn; als ik jouw sporenplan weer zie dan zijn er plekken die voor zo'n klus moeilijk te bereiken zijn. Ik vind het trouwens razend knap zoals het allemaal in elkaar steekt. Het is een Zwitsers uurwerk! En dat geldt zeker ook voor het ontwerp van het zichtbare gedeelte. Het is mooi bedacht binnen de beperkte ruimte.

Ik blijf je werk geboeid volgen!

Groet,

Peter
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op maandag 16 oktober 2017, 19:32:16
Dank je Peter. Ik voel me vereerd  :-)
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op maandag 23 oktober 2017, 20:19:04
Beste forummers,

Nu ik zo langzamerhand op het stationsniveau ben aangeland, heb ik mijn BW even onder de loupe genomen en het ontwerp aangepast. waardoor ik rond de draaischijf meer
opstelsporen kan realiseren, zonder alles teveel geweld aan te doen. Bijgaand 2 plaatjes met de oude en de nieuwe opstelling. In de nieuwe opstelling is het zelfs mogelijk om een loods met 6 standen te maken met een mooie inkijk.
Ik moet hierdoor wel wat aanpassingen doen, omdat de sparing voor de draaischijf en de openingen van de wisselaandrijvingen al gerealiseerd waren.

Titel: Re: Station Engental
Bericht door: basjuh1981 op maandag 23 oktober 2017, 20:28:09
Het is wel beter met een 6-sporige lokloods.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 23 oktober 2017, 21:39:13
Martin, het is bijna  onmogelijk, maar inderdaad, er kon nog iets meer bij en  je tweede ontwerp van  het depot bewijst dat het ook nog iets mooier kan. Niet alleen kan er een grotere loods bij, maar ook zijn de behandelingssporen en opstelsporen goed georganiseerd. Doen zo, lijkt mij.

Groet,

Peter
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: pn235 op dinsdag 24 oktober 2017, 07:23:43
Ziet er goed uit Martin! Zo krijg je vanuit het midden van je koninkrijk een mooi zicht op de loc's in de loods. Het zigzaggen van de loc's is leuk om te zien en te doen. Ik kijk met spanning uit naar je bouwverslagen en toekomstige foto's!

Marco
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op dinsdag 24 oktober 2017, 22:21:56
Marco, Peter, Bas...het is inderdaad mooier en gezien de positie sta ik er met mijn snufferd bovenop.

Aangezien ik op het stationsniveau ben aangeland, wilde ik ook graag weten of alles past, zoals ik heb bedacht en uitgemeten.
Vooral dat meten met die schuine dakvlakken, een verhoogd vloergedeelte, rondlopende, elkaar kruisende sporen en kleine ruimte, maakte het heel spannend allemaal.
Vooral ook omdat ik de zijkanten al min of meer had afgewerkt en ik vanuit twee, totaal van elkaar verschillende kanten het station binnenkom.
Dus ik heb het station met BW, 1:1 uitgeprint en aan elkaar gefrutseld. Daarna vol spanning de boel op de tafel gelegd...en wat bleek...nauwelijks verschil.
Het past enorm goed en ik kreeg direct een beeld van hoe het eruit gaat zien. Ik ben super blij.
Afgezien van een goederen opstelspoor bij het station, dat net buiten bereik van de tafel valt, passen de aansluitingen perfect.
Ik moet nog wel wat aan de ondersteuning veranderen, omdat het frame gebaseerd op de vorige gesitueerde BW.
Hierbij wat foto's van het station en het BW in 2 sessies.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op dinsdag 24 oktober 2017, 22:23:38
En hier de foto's van het BW met opstelsporen.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Jørg op woensdag 25 oktober 2017, 06:17:43
-Martin:
Knappe bouwwijze,  :thumbup:
Ik heb op dezelfde mannier mijn baan opgebouwd, het WT bestand op ware grootte uitgeprint en op het hout bevestigd.
Zo kan je onmiddellijk zien of alles recht en juist gepositioneerd is.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: pn235 op woensdag 25 oktober 2017, 07:37:10
Gefeliciteerd Martin! Mooi staaltje meet- en rekenwerk :thumbup:. Het leukste gedeelte gaat nu beginnen (en niet alleen voor jou...)
Marco
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: narwal op woensdag 25 oktober 2017, 15:18:41
Hallo Martin,

Je gaat er weer als een dolle tegenaan!  :thumbup: De ene na de andere update!  :P

Het gaat helemaal mooi worden als je aan het zichtbare deel gaat beginnen. Het 1:1 uitprinten werkt inderdaad geweldig goed. Mijn ervaring is dat dat tot op de millimeter nauwkeurig is en heel verhelderend werkt. Ook het plaatsen van de gebouwen op dat plan geeft dan in een keer een heel verduidelijkend beeld. Kun je, als het nodig is, nog met van alles schuiven tot je helemaal tevreden bent.

Het vernieuwde BW is inderdaad een stuk beter. Ga zo door!
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op woensdag 25 oktober 2017, 19:22:13
Marcel, ik heb ook heel lang niets gepost, maar wel aan de baan gewerkt. Heb dus veel in te halen....gelukkig had ik al wel foto's gemaakt. Het lijkt net alsof ik al een pensionado ben,
maar wat je ziet beslaat een heel jaar aan arbeid  :-)  Nu ben ik echter weer bij en zal trachten dit topic actueel te houden.

En inderdaad, zoals Jorg ook al zei...het 1:1 uitprinten is een hele goede manier om te zien of het naar de zin is. Je wordt er zelfs een beetje blij van.
Ik kan me verheugen om nu met het station en verdere afwerking te beginnen. Dat is zeker de mooiste fase van de hobby, voor jezelf en de lezers.
Maar zover is het voor mij nog niet. Ik wil eerst de sporen sluitend maken en dat betekent dat de Hack-brug en de losse module afgemaakt moeten worden.
Ik zal echter ook de draaischijf gaan plaatsen, want dat is op zich al een mooie afwerking. :P
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zaterdag 28 oktober 2017, 17:26:52
Beste mede forum leden,

Ik heb naast het BW nu ook even de linkerpoot onder de loep genomen en een aanpassing gedaan.
Deze poot moet het landschappelijke deel van mijn baan worden, maar ik was er nog niet helemaal uit.
Landschap kost namelijk meer ruimte dan je denkt. En een ontwerp maken is 1 ding...het realiseren hiervan is andere koek.
Mijn wens om een bergbeek te maken is heel sterk, omdat je hier zo'n prachtig mooi landschap omheen kan bouwen.
Eerst had ik gedacht om een grote waterval te maken, maar dat gaat hem niet worden. Nu maak ik een beek die in etages (dat moet vanwege de sporen die eronder lopen) naar omlaag
gaat, waardoor er kleine watervalletjes gaan ontstaan.
Uiteindelijk valt het water in het dal en stroomt dan weg via de losse module.
Omdat water slecht vorm te geven is, situeer ik de baan in de late zomer, waardoor het water laag staat. De beekbedding en de watervallen ga ik "drooggevallen" vormgeven, met hier en daar
kleine poeltjes. De bijgaand 3D beelden geven een indruk.
Helaas kun je water en wegen slecht hellend weergeven, dus in het 3D beeld zie je etages. Het landschap daaromheen is echt leuk om te maken lijkt me.
Verder komt er natuurlijk een wandelpad, die helemaal vanuit onderin het dal via de watervallen (toeristische plek van Engental) naar het station loopt.
Wandelaars kunnen dan met de trein komen en genieten van het prachtige dal. :-)

Op dit moment ben ik het nieuwe idee aan het uitprinten om het daarna op de tafel te leggen. Hiervan zullen de volgende keer wat foto's  komen. 

Continue....
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Haradigi op maandag 30 oktober 2017, 10:26:13
Hi Martin,

Ziet er weer goed uit.
Zelf heb ik (nog) geen ervaring met 1op1 uitprinten maar ga het zeker ook doen.
Binnenkort de start met de loods en de draaischijf van Karbrücken.

goet
Harald
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: pn235 op zondag 05 november 2017, 09:15:25
Hoi Martin,

Zo'n wandeling zou ik daar best willen maken...  ;)
Je hebt inderdaad beperkte ruimte voor het landschap en de beek. Het zal een dunne laag moeten worden, opbouwen met schuim lukt misschien niet eens. Ben benieuwd hoe je dat gaat doen. Misschien de verticale delen een dunnere laag dan de horizontale? Zal wellicht sowieso moeten vanwege het beekbed. Het is verstandig om daar nu al bij stil te staan ivm eventuele steunen. Dat wordt spannend als je zover bent! Succes!

Marco
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zondag 05 november 2017, 18:00:51
Hoi Marco, ja het is best even puzzelen, maar ik ben druk bezig de indeling van het landschap in mijn hoofd al wat vorm te geven en daar de baan op aan te passen. Dat brengt een beetje
herstelwerk met zich mee, want soms zit daar net een ondersteuning. Maar het gaat goed komen....de contouren worden duidelijker, naarmate ik door blijf stoeien.  :-)
Continue...
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op maandag 13 november 2017, 18:54:16
Beste forummers,

Gisteren lekker bezig geweest om de Dinasys draaischijfbesturing aan te leggen. Dat was nog wel even martelen , maar het is gelukt.
Wel moest ik wederom een aantal bouwkundige zaken aanpassen, hetgeen een beetje schering en inslag wordt.
Dat deel van de tafel lijkt nu wel een lappendeken...(ik ben te lui en te gierig om een nieuwe plaat te kopen  :-) ), want ik hanteer een beetje het principe van het oude moet eerst op
en je ziet er toch geen barst meer van.
Hier wat foto's van de inbouw...met koffie en gevulde speculaas.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: peterke33 op maandag 13 november 2017, 18:58:42
Martin

Dat ziet er prof uit, doet het iets speciaal met je draaischijf.

Ik neem aan van wel als al die elektronica en print plaat zie.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op maandag 13 november 2017, 20:40:43
Hoi Peter, de draaischijf is hiermee digitaal bestuurbaar, zowel met de handcontrol als met de computer (iTrain). Het heeft een aparte interface en de bewegingen zijn op het scherm te volgen.
Je kunt de snelheden aanpassen met een begin- en afremsnelheid en doordat er op de rolbrug contactlipjes zijn verwijderd, draait deze heel soepel en rustig rond. Als je een keer op de
beurs in Houten komt, kun je dit bij PiCommit in beweging zien.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: pn235 op dinsdag 14 november 2017, 07:25:03
Dat ziet er goed uit Martin die koffie met gevulde speculaas. En de inbouw van de elektronica mag er ook zijn ;) Misschien een keer een filmpje als het naar je zin werkt? Je gaat als een trein!

Marco
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Fredje op dinsdag 14 november 2017, 08:11:23
 :) Hey Martin ,

Ik heb onlangs dezelfde aankoop gedaan van dit systeem . Ik vond het een beetje jammer dat de bijgeleverde sturings printplaat niet dezelfde was als beschreven in de handleiding .

Na een aantal mails naar de verkoper had ik het voor mekaar . Dit hadden ze kunnen vermijden .

Ik ben zeer tevreden over de werking . Heb jij ook de motor vervangen van de draaischijf ?  Ik vond dit het meest vervelende werk van de ombouw .

Groeten Freddy

Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op dinsdag 14 november 2017, 09:05:15
Hoi Fred,
Ja de beschrijving is niet up to date hoor, die schijnt nog te moeten worden bijgewerkt.
Volgens PiCommit is de bijgeleverde DTC wel veel beter dan die grote die er eerst in zat en je op de printplaat moest monteren.
Ik heb de Märklin / Fleischman draaischijf 6652 en daar komen 6 draden uit tw. 2xgeel+rood / grijs / wit en geel. Het is mij een raadsel hoe ik die aan de DTC moet bevestigen.
Daar hadden ze toch wel een schema van kunnen bijsluiten.
Ik ga er straks maar even over bellen.
De motor heb ik nog niet vervangen. Ik ben nog niet zo dapper in elektrotechniek en elektronica. Wellicht ga ik dat nog eens doen, want dat kan later nog wel.
Welke motor heb jij en waar koop je die?
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Fredje op dinsdag 14 november 2017, 09:24:00
Hey Martin ,

Ik heb de motor bij hen gekocht maar raad aan om de volledige set met motor te kopen . Bespaart je een HOOP ellende voor het vervangen vd motor .

Is iets duurder maar stuk handiger . Ik overweeg om deze alsnog te kopen . (nu blijft af en toe het mechanisch deel hangen ) .

Indien je hulp nodig hebt stuur maar een PB .

Groeten Freddy

Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op dinsdag 14 november 2017, 20:51:11
Dank je Fred, wellicht maakt er zeker gebruik van, maar eerst heb ik nog een ander probleem, waar ik zo geen oplossing voor weet:
Ik heb nog een oude, nog nooit eerder gebruikte, maar hagelnieuwe Fleischmann draaischijf 6652, geschikt voor het 3-rail systeem.
Märklin heeft vlak daarna deze draaischijf overgenomen. De kleurstelling van de draden komen echter niet overeen met de kleuren die kennelijk op de nieuwe draaischijven voorkomen
en waarvan ik van PiCommit een schema heb gekregen (zie bijlagen)
Wie kan me vertellen welke kleuren overeenkomen en waar ik deze op de DTC moet vastmaken?
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zondag 19 november 2017, 14:33:51
Na veel mailverkeer ben ik eruit. Probleem opgelost.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zondag 19 november 2017, 14:44:48
Beste mensen,

Even een begin gemaakt om het landschap een beetje in te delen en om te kijken of hetgeen ik teken technisch heb uitgedacht ook in de praktijk mogelijk is.
Ik heb een beek trace gemaakt, waarbij er uiteraard over de sporen voldoende ruimte is om er de trein onderdoor te laten gaan.
Het is de bedoeling dat ik op de ondergrond met piepschuim en gips een hellende met watervalletjes bezaaide beekbedding ga maken tot in het dal.
Verder ook een weg in gedachte uitgebeeld, die door middel van een tunnel onder de sporen gaat doorlopen om zo bij het station uit te gaan komen.
Voor de verkeerstunnel heb ik een 2-tal ingangen gemaakt die straks, eenmaal met gips bekleed, de indruk moeten gaan wekken dat er een donkere tunnel is.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: pn235 op zondag 19 november 2017, 18:27:44
Hoi Martin,

Dat ziet er al veelbelovend uit. Zo te zien krijge naast de beekloop steile wanden, waardoor het de indruk zal wekken alsof het water daar al duizenden jaren langs stroomt. Gaat de beek ook onder de weg door of zie ik dat verkeerd?

Marco
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zondag 19 november 2017, 18:37:12
Hoi Marco, ....nee de bedoeling is dat de beek van plateau naar plateau gaat, dus voor de weg blijft. De aangelegde plateau's gebruikt ik om het piepschuim op te modelleren.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tony op dinsdag 21 november 2017, 09:51:13

Goed bedacht, Martin  :thumbup:

Een mooie variatie en het ziet er heel geloofwaardig uit  :P
Aan het afwerken ervan, ga je veel plezier beleven.
En daarna begint het grote tevreden genieten !

Grtz Tony
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op dinsdag 21 november 2017, 11:04:45
Ja Tony, dat lijkt me ook erg leuk, maar wordt nog wel een dingetje. Op dit moment wil ik alles tegelijk en doe ik alles door elkaar :-)
Moet ik een beetje voor oppassen...te enthousiast denk ik. Nu eerst bezig om de draaischijf geïnstalleerd te krijgen en goed af te stellen met iTrain.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tony op dinsdag 21 november 2017, 14:09:34

Ik doe al jaren van alles door elkaar, Martin  :D
Zolang het ene het andere niet in de weg staat ( of gaat staan ), is er niks aan de hand  O:-D

Succes met inregelen van je schijf !
( moet er niet aan denken als digibeet )

Grtz Tony
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zaterdag 02 december 2017, 18:04:36
Beste mede spoorders, hier nog even een update.
Een van de laatste weken ben ik nogal koortsachtig druk geweest met de draaischijf.
Het lukte me maar niet om deze middels de DTC met iTrain te laten communiceren... :( :? 8o :-(
Gelukkig heeft Fred (...op zijn draadje onlangs met dezelfde configuratie gemarteld ), PiCommit en het iTrain forum me verder op weg geholpen
en juist voordat ik de neiging kreeg om de zaak uit het raam te meppen, is het me gelukt en nu draait hij als een dolle, stopt precies waar ik hem hebben wil
en kan ik blij zijn als ik de rolbrug op het scherm in beweging zie gaan (ik had voor het gemak even alle standen gemerkt)  :P :-)
Het heeft nogal wat voeten in aarde gehad, vooral omdat elke goede installatiebeschrijving ontbrak, maar uiteindelijk is het gelukt en, zoals Fred opmerkte..."weer wat geleerd en je weet nu precies hoe het werkt".
Wat bleek....tijdens installatie (com. poort kiezen, iTrain configureren, DTC configureren, drivers downloaden en installeren, etc.) had ik in het begin de vooringestelde Baudrate veranderd en
dit vervolgens compleet vergeten.
Ja,....dan is zo'n computer wel erg zwart-wit hoor!  Gelukkig waren er slimme mensen die dat opmerkten.
Nu weer lekker verder met andere zaken, zoals het sluitend maken van de sporen, te beginnen met de losse inschuif module, want ik wil nu eindelijk eens rijden en testen met iTrain.
Hier nog een paar foto's. Ik had ook een filmpje gemaakt, maar het lukt me niet om deze te verkleinen, dus die volgt later wel een keer.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: BlikkenTinus op zaterdag 02 december 2017, 18:42:57
Martin, het ziet er prachtig uit. Mooi dat het je gelukt is de draaischijf digitaal via de computer aan te sturen. Bij mijn huidige ontwerp is er geen Bw gedacht, maar ik heb er vaak in de planning mee gepuzzeld en dikwijls verlekkerd staan kijken op ten toon gestelde banen naar de locomotievendepots. Ik blijf je vorderingen volgen.

Groeten,

Peter
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zaterdag 02 december 2017, 20:16:08
Hoi Peter, ja zo'n BW is altijd mooi kijkvoer. Dat is vaak een verrijking op een baan. Ik heb ook wel een jaar lang gepuzzeld hoor en wel 84 verschillende ontwerpen gemaakt. iedere keer vanuit een andere invalshoek en uitgangspunt. Elk nieuw ontwerp een variant op het vorige. Toch is het me gelukt om op een zeer beperkte ruimte een baan met veel mogelijkheden te maken. Natuurlijk moet je hiervoor concessies doen. Zo heb ik dubbelspoor moeten laten schieten en heb ik de keus laten vallen op alleen een station met landelijke omgeving. Eigenlijk bestaat mijn zichtbare baan alleen maar uit station.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: pn235 op zondag 03 december 2017, 09:08:59
Dat gaat iets moois worden Martin. Pas als je de rails echt neerlegt kun je inschatten of het in de praktijk zo uitwerkt als dat het op papier of beeldscherm lijkt. Je hebt veel plezier van die 1 op 1 print, dat blijkt maar weer. Ik verheug me al op het rangeren van de eerste (test)loc's!

Marco
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zondag 03 december 2017, 11:53:49
Beste mensen,

Gisterenavond heb ik in een verloren uurtje mijn metalen Hack brug onderhanden genomen, omdat ik de sporen van mijn baanplan sluitend wil maken.
Daartoe heb ik stroken van 2,1 mm breed gesneden uit een plaat kurk van 30x20x3 mm. en aangezien de brug 90 cm. lang is heb ik aan 3 stroken per zijde genoeg.
Ik heb gekozen voor stroken, omdat je dan nog door de rails heen kan kijken, zoals dat bij metalen bruggen het geval is. Ik vind dat realistischer en mooier dan dicht leggen.
De stroken heb ik vastgemaakt met dubbelzijdig kleefband en dat was wel een beetje pielen tussen de spijlen, maar met geduld zeer goed te doen.
De rails ga ik uiteindelijk vastzetten met druppeltjes warme lijm tegen de bielsen.
Met deze oplossing maakt de rails geen contact met de metalen brug, zodat er geen lekstromen of kortsluiting kan ontstaan, hetgeen bij digitale banen niet echt bevorderlijk is.
Ook zal de trein minder lawaai maken als hij over de brug rijdt.
Later zal ik de stroken aan beide zijden met een plat penseeltje insmeren met houtlijm om er dan donkere grit op te strooien als zijnde een looppad.
Mogelijk kan ik ook nog stroken donker schuurpapier nemen. Dat moet ik nog even bezien.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tony op zondag 03 december 2017, 12:16:15

Mooi opgelost, Martin  :thumbup:

En fijn, dat je draaischijf werkt ! Zo blijft je raam ook heel  :D

Grtz Tony
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Nieuwenhuis op zondag 03 december 2017, 17:56:26
Dag Martin.

Ook zal de trein minder lawaai maken als hij over de brug rijdt.

Netjes opgelost, maar op een stalen brug mag een trein toch juist wel enig geluid veroorzaken? :roll:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zondag 03 december 2017, 18:46:12
Erik, geluid maken gaat hij wel doen, want de brug ligt niet vast en resoneert toch wel. Het is voornamelijk, dat ik de K-rails met de stroomzijde (onderkant) niet direct op het metaal wil leggen.
Ik weet niet wat dat gaat inhouden.... maar het zal mogelijk sluiting kunnen veroorzaken als ik er per ongeluk een schroevendraaier tegenaan hou.
Verder zal het wellicht ook invloed hebben op het digitale signaal. Dat risico wil ik niet lopen, vooral ook omdat ik er nog weinig over heb kunnen lezen.
Zijn er leden die hier ervaring mee hebben?
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op dinsdag 05 december 2017, 20:24:24
Vandaag nogmaals de weg naar het station onder de loep genomen. Het blijkt dat mijn (nieuwe) plan om een tunnel onder de sporen te laten lopen erg moeilijk uitvoerbaar wordt.
Om dit realistisch te doen lijken moet de tunnel behoorlijk laag verzonken worden en dat gaat niet aan de voorzijde, omdat daar sporen lopen.
Aan de achterzijde is het een gemartel en zie je er niets van vanwege de schuine kant. Een tunnel wil je toch een beetje kunnen inkijken.
Terug naar mijn oude plan dus en maar geprobeerd een weg over de sporen te maken, omdat eroverheen helemaal niet gaat.
In karton een beetje geknutseld. Het wegtracé op de plaats wat ik met Wintrack had bedoeld kan niet gerealiseerd worden vanwege die (alweer) schuine kant en het achterste spoor dat daar ter plekke omlaag, gaat waardoor er een te groot niveauverschil tussen de sporen ontstaat.
Daardoor loopt de weg nu wat meer naar rechts en zal de overgang deels over de wissels gaan lopen, op die plek waar de rails redelijk vlak bij elkaar komen.
Ik heb de wisseltongen vrij gehouden en zo lijkt het te gaan. Het zal een uitdaging worden om het goed af te werken.
De beide tunnelingangen zal ik zeker op een andere plek kunnen inzetten, dus die moeite was niet voor niets. Wel heb ik de bovenplaat laatst aan zitten passen,
hetgeen nu achteraf niet had gehoeven. Ik moet het nu weer dicht zien te krijgen, terwijl ik ook de ondersteuning heb aangepast. Afijn....zo blijf je lekker bezig
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: pn235 op woensdag 06 december 2017, 07:35:26
Tja, als je alles van tevoren weet... De hobby heeft bij velen nu eenmaal alles te maken met ruimtegebrek en dat leidt nogal eens tot 'gemartel' zoals je zelf zegt. Ik vind dat je voor de overweg een mooie oplossing hebt gevonden. Dat kan er heel natuurlijk uit koment te zien. (bij mij voor de deur ligt de overweg ook pal naast de wisseltongen - ook in het ruime Frankrijk is het wel eens krap). Is een 'PIT Peg' oplossing niet iets voor jouw tunnel? Als je MIBA Report 6 niet hebt zal ik proberen een scan te maken, zeg het maar.

Marco
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op woensdag 06 december 2017, 09:12:49
Hoi Marco, dat is attent van jou. Ik weet niet wat een PIT Peg oplossing is en ik heb inderdaad MIBA Report 6 niet, dus ben wel zeer geïnteresseerd in je voorstel.
Alvast bedankt daarvoor.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: pn235 op woensdag 06 december 2017, 18:16:52
Dag Martin,

Dit is waar ik op doel. Pit Peg tekende voor Miba en heeft ook veel in aparte boekjes gepubliceerd. Het is een voorbeeld van vele voorstellen die hij heeft gemaakt en je moet ze geen van allen letterlijk vertalen naar je eigen baan maar meer zien als iets om op een idee te komen. Dit is slechts 1 pagina van zijn werk. Wat ik bedoelde is een dunne betonnen tunnelingang die je - als je toch in beton werkt -zal je bekend zijn lijkt me - naar believen kunt verlengen, verbreden etc. Ook een weg kan er dan weer overheen en het hoeft allemaal niet veel voor te stellen in de hoogte, want: beton. Misschien kun je er iets mee.
Groet,

Marco
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Opi71 op woensdag 06 december 2017, 20:58:08
Hallo Martin,
Wat een leuk ontwerp is Engelental. Ik vind het vloeiende spoorverloop erg mooi.
Groet,
Cees
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Haradigi op woensdag 06 december 2017, 21:34:07
Is dit wat ?

Groet
Harald
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op donderdag 07 december 2017, 20:15:07
Harald en Marco... dat zijn inderdaad leuke oplossingen, maar bij mij moeilijk toepasbaar. De ruimte van de onderliggende rail tot het bovenblad is maar maximaal 11,5-12 cm.
Als ik daar dus een tunnel van wil maken, conform jullie bijlagen, dan heb ik zeker 5 cm. nodig . Dan blijft er nog maar 7 cm. over en dan kan de trein er niet onderdoor.
Daarbij kan ik gewoon niet aan de achterkant bij de tunnelingang vanwege de schuine kant. Het is daar erg moeilijk afwerken.
Daarom had ik eerst een paar losse tunnelingangen gemaakt om die op een plek neer te zetten waar het kan met de bedoeling er een berg overheen te bouwen.
Dat lukt aan de voorkant wel, maar ook niet aan de achterkant om dezelfde reden.
Ik laat het even rusten en ga wat anders doen. Jullie ideeën laat ik even bezinken. Wellicht komt het er toch van. Dank jullie.

@ Cees...dank je wel voor je compliment.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: narwal op zondag 24 december 2017, 14:24:43
Hallo Martin,

Citaat
Ik laat het even rusten en ga wat anders doen. Jullie ideeën laat ik even bezinken.

Is er al licht aan het eind van de tunnel? :idea:

Ook ik was er ooit van overtuigd dat ik mijn complete ontwerp heel erg goed had doordacht en dat het wijzigen alleen nog maar op detailniveau zou gaan gebeuren: helaas, zo werkt dat blijkbaar niet. Jij hebt jouw BW kunnen uitbreiden, ik moest het zelfs laten vervallen. Ook dat had te maken met benodigde doorrijhoogte. Blijkbaar moet je op zo'n moment gaan "omdenken" zoals men dat tegenwoordig wel eens zegt. (ik heb eigenlijk een sch... hekel aan die uitdrukking) Toch kan daar heel verrassend iets heel moois uitkomen. Ik ben benieuwd waar jij mee komt!

Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tony op dinsdag 26 december 2017, 14:56:52

Hoi Martin,

Al een stel keer gekeken hier.
Misschien is dit (foto) een oplossing; heb je gewoon wat minder rails in het zicht en is relatief makkelijk te maken  :P

Grtz Tony
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zaterdag 30 december 2017, 10:27:35
Hoi Tony...dank voor het meedenken, maar waar je nu die plaat voor de scenery hebt gepositioneerd, moet een aflopende
rotswand tot niveau 0 komen. Op jouw wijze verdwijnt zelfs het paradevak.
Er is nog geen oplossing voor de kruising weg/spoor. Ik denk wel dat het een overgang wordt zoals op de laatste foto's.

Tijdens de donkere dagen voor kerst ben ik druk geweest met het monteren van de vitrine tubes van Trainsafe in mijn kantoor. Ik heb deze aangeschaft omdat ik mezelf voor de kerst en als bonus, heb getrakteerd op 2 prachtige sets nml. de ICE 3 met de uitbreiding set rijtuigen (een van de laatste der Mohicanen, want deze is vanaf oktober uit de productie genomen) en het nieuwste insider model TEE  "Parsifal".
Ik ben hier erg blij mee. Ook die TEE trein is een plaatje en voorzien van de nieuwste snufjes.
De rails in de vitrine is aangesloten op de centrale, waardoor de trein daarbinnen kan rijden en ik de lichten kan laten branden.
Foto's volgen.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tony op zaterdag 30 december 2017, 12:06:22

Oepsie, Martin  :D

Nu eerst maar eens naar je sporenplan gekeken; nu een afneembaar stuk arcademuur gepaint.
Met linksonder een vast stukje  ;)

Grtz Tony

Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op woensdag 03 januari 2018, 20:33:00
Hoi Tony, dat spoor waar jij die arcadebogen langs hebt geplaatst is nog een onderdeel van mijn kronkelspiraal en komen niet in het zicht. ;)
Vanaf het station valt de hele rotswand tot aan het laagste spoor en ik heb daar aan de linkerzijde een afvallende beek van boven tot beneden gepland.
Die plateaus zijn daar een onderdeel van, zodat ik het kan vormgeven met polystyreen.
De weg loopt dus eigenlijk langs de rotswand. Maar dank je voor je feedback.  :thumbup:
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op donderdag 04 januari 2018, 10:39:47
Beste mensen,

Hierbij wat foto's van de vitrine (tubes van Trainsafe) die ik de afgelopen dagen in mijn kantoor heb geplaatst. Ik heb de losse rail in de tubes aangesloten op de centrale en
kan daardoor de verlichting laten branden. Gaaf om te zien en het is een pronk stuk geworden.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: narwal op donderdag 04 januari 2018, 16:48:36
Hallo Martin,

Dat zijn wel erg mooie kijkbuizen!  :thumbup: Kom je nu nog wel aan "werken" toe?

Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tony op donderdag 04 januari 2018, 17:10:52

Ziet er gaaf uit, Martin  :thumbup:

Hoe krijg je het spul er weer uit ?
Ik zie nl aan 2 kanten stootblokken.

Grtz Tony
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Haradigi op donderdag 04 januari 2018, 18:38:32
Prachtige kokers, ik heb ze hier ook hangen.
Alleen jammer dat de stekkertjes "buiten" de kabelgoot zitten.
Die kunnen er toch wel in ?

groet
Harald
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op donderdag 04 januari 2018, 21:16:52
@Marcel...het is inderdaad een plaatje om te zien, vooral 's avonds met de rijtuig verlichting aan...een aanwinst in mijn kantoor.
En voor werken is dit een voorrecht. Als ik een beetje gestresst ben, dan draai ik me om en wordt ik blij  :P
Ik heb helemaal niets te klagen...op het zoldertje van mijn kantoor is de baan. Elke dag kan ik tussen het werk door even een latje zagen of een stekkertje monteren
Goed voor de nodige ontspanning en om de hoek is de huiskamer....met de koffie  :-) :-)

@ Tony...Het is niet de bedoeling dat deze treinen in de vitrine op mijn baan gaan rijden. Voor de ICE en de Rheingold wordt dat een drama, want het is al een hele klus om deze
geschakeld en al in de tubes te krijgen. De ICE kan sowieso niet op mijn baan. Ik krijg deze niet geplaatst, omdat alle sporen nagenoeg in een bocht liggen. Ook voor de Rheingold wordt dat lastig, want ze hebben beiden zulke rare insteekkoppelingen.
De nieuwste TEE trein met locomotief is geen probleem. Die kan ik gewoon op de baan zetten.
Daartoe maak ik de stekkertjes los en verwijder ik het schuifje aan de kopse kant. Daardoor kan ik de rails er wat uit trekken en kan ik de trein eruit halen.
Deze tubes lenen zich niet voor het uitrijden op de baan, omdat ik 2,40 mtr. nooit naar mijn zolder krijg en al zeker niet kan aansluiten op een stukje rail.
Daarom heb ik gekozen voor de goedkoopste variant en niet die met messing rails in de groef. Die laatste is op die lengte ook niet aan te bevelen, want die gaan door de werking van de messing strips vroeg of laat krom staan. En dat is niet fraai.
In de tubes heb ik C-rail geplaatst omdat deze rail robuuster is dan K rail en er ook een bedding aan zit.
Het is echt de bedoeling dat er in de tubes een verzameling treinstellen komen, die ook rijtuig verlichting hebben, puur voor de verzameling.
Ik heb er nu 3 gevuld en ik kan tot 8 tubes gaan.

@Harald... Ik kan de stekkertjes wel in de goot doen, maar dan kunnen de tubes niet van de muur en wordt het moeilijk om de trein eruit te schuiven.
Dan zou ik ook iedere keer het deksel van de goot moeten verwijderen. Het is dus een praktisch verhaal, omdat de draden aan de rails zijn gesoldeerd.
Verder zitten deze stekkertjes geheel in de hoek en zijn nauwelijks zichtbaar.

Verder nog even een toelichting:

Ik heb vanaf de centrale op mijn zoldertje, 2 draden door het plafond gehaald en deze helemaal door de goot naar de grond getrokken. Aan de onderzijde zitten stekkertjes. Dan heb ik weer 2 draden van de grond naar de bovenkant van de goot gebracht, waaraan d.m.v. kroonsteentjes dwarsverbindingen naar de tubes gaan. Normaal zijn aan de onderzijde de stekkertjes verbonden, zodat ik stroom op de rails heb. Daardoor kan de verlichting branden en kunnen de treinen heen en weer rijden binnen de tubes.
Nu heb ik op zolder bij de aansluiting naar de centrale een scheiding gemaakt, zodat ik de draden ook kan koppelen met de programmeeruitgang van de centrale.
Als ik dat doe zijn de rails in de tubes ineens programmeerrail geworden. Deze tubes kan ik dus aan- of afsluiten door de stekkerverbinding te verbreken of koppelen.
Verder heb ik nu de mogelijkheid om aan de onderzijde van de goot de verbinding te verbreken en andere draden aan te sluiten naar mijn bureau voor mijn rollenbank..
Hier kan ik locs onderhouden, laten rijden , maar ook kan programmeren als ik op het zoldertje de programmeeruitgang schakel.
Al met al best wel doordacht en vrij simpel vindt ik zelf  :-)


Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Haradigi op donderdag 04 januari 2018, 21:47:03
Hi Martin,

 :thumbup:

groet
Harald
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Kaleb op donderdag 04 januari 2018, 21:53:06
WoW........ 8o  :thumbup:
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op dinsdag 09 januari 2018, 19:13:24
De laatste dagen nog even aan het stoeien geweest met de losse module die 2 sporen met elkaar moeten verbinden, zodat er een gesloten lus ontstaat.
Hiertoe moest ik toch nog wat herstelwerkzaamheden verrichten, omdat deze module er niet zo fraai tussen zat.
Verder bleek ook dat de zijkanten niet helemaal haaks waren, waardoor de aansluiting met de rest van de baan slecht was.
Ik heb de sporen erop gelegd, er draden aan gesoldeerd en nu past het prima. Weer een stapje verder.
Binnenkort de rail vast maken, de bedding aanbrengen, de draden verwerken en deze op een simpele manier koppelen aan het elektrische circuit.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op vrijdag 05 april 2019, 21:15:24
Beste mensen, ik kreeg een bericht dat ik al heel erg lang niets op dit topic heb gepost en dat klopt.
Het jaar 2018 is een heel turbulent jaar geweest, zowel zakelijk als privé, door de ziekte van mijn moeder en het overlijden van mijn vader.
Toch heb ik niet stil gezeten en veel gebouwd, tot aan vandaag. 
Zo heb ik het hele station niveau aangelegd en ben ik op veel ervaring op het aandoen met de bouw van de tussen module.
Engental komt langzaam maar zeker te voorschijn, zoals bedacht.
Uiteraard zijn er foto's gemaakt en zullen deze binnenkort met tekst en uitleg in dit draadje komen.
Er is het een en ander veranderd, omdat de praktijk nog weer anders is dan de theorie. Iedereen zal dat kunnen beamen.
Scenery vraagt gewoon meer ruimte dan het ontwerp op papier.
Nog even geduld dus....
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tony op vrijdag 05 april 2019, 23:37:12
Heel begrijpelijk, Martin.

Da's niet niks  :?
Alles gaat zoals het gaat en je kunt alleen maar verder en doorgaan.
We gaan het vanzelf wel weer zien hier  ;)

Grtz Tony
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Degeluidsman op zaterdag 06 april 2019, 08:00:32
Hoi Martin,

Begrijpelijk dat het bij jou even stil was, er is nogal wat gebeurd als ik het zo lees.

Ik kijk uit naar je updates en mooie verslagen.


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: narwal op zaterdag 06 april 2019, 09:04:39
Hallo Martin,

Ik maakte me al ongerust en was bang dat je was overgestapt op postzegels verzamelen of zo.  :-(

Fijn dat je er weer bent, ik ben benieuw naar de laatste vorderingen!
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: pn235 op zaterdag 06 april 2019, 09:11:29
Hoi Martin,

Het jaar 2018 was voor veel mensen een turbulent jaar, ook voor mij o.m. Ik hoor het veel om me heen. Knap dat je ondanks alle gebeurtenissen dit draadje weer oppakt. Sterkte, maar ook veel succes met de verdere bouw. Ik kijk erg uit naar je nieuwe berichten.
Marco
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: BlikkenTinus op zaterdag 06 april 2019, 22:54:35
Martin,

Je redenen voor het 'uit de lucht zijn' zijn heel begrijpelijk.
Goed te zien dat je nog steeds bouwt aan Engental. Heeft misschien ook een beetje therapeutisch effect.
Ik vind het ontwerp trouwens nog steeds erg mooi en ik volgde je vorderingen met plezier en interesse. Ik hoop dat je weer tijd zult vinden voor een update van dit draadje. Ik kijk ernaar uit.

Groet,

Peter
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zaterdag 06 april 2019, 23:23:37
Dank jullie allemaal voor jullie reacties en begrip. Ja, modelspoor is een prachtige hobby om je zinnen te verzetten en spanningen te verdrijven.
Ik ben de foto's aan het sorteren en zal in de loop van volgende week weer een begin maken met het tonen van de vorderingen.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op woensdag 10 april 2019, 21:55:40
Hallo allemaal,

Belofte maakt schuld. Ik ben begonnen om de vele foto's te sorteren en verkleind op te slaan. zodat ik deze de komende tijd kan laten zien.
Aangezien ik dit topic een lange tijd niet heb aangevuld en de laatste foto's over de module ging, ga ik eerst maar een vervolg hierop laten zien.
Tussen alle andere werkzaamheden door heb ik de module ter hand genomen, omdat dit een heel mooi project is om allerlei technieken uit te proberen voor op de vaste baan.
Het voordeel is dat ik dit op mijn bureau kan doen en zo weer kan wegleggen.
Als eerste heb ik de spoorstaven roestkleurig gemaakt en de ballast aangebracht.
Vervolgens heb ik met een paar dunne platen hardschuim een ruwe vorm van de rotsen gemaakt.
Ter plaatse van glooiende hellingen heb ik met gaas de vorm verder gedetailleerd, waardoor de module dicht werd.
Daarna heb ik met gipsverband alles "behangen" zodat ik een goede ondergrond kreeg voor het werken met modelgips.
Ik heb hiervoor gekozen, omdat er direct goed zichtbaar resultaat is en ik de onderliggende sporen direct bescherm, want daar heb ik er nogal veel van.
Knoeien naar onderliggende verdiepingen is er dan niet meer bij.
Het is wel iets duurder, maar als ik de benodigde hoeveelheid en de snelheid bekijk waarmee je resultaat boekt, dan vind ik dit een prima manier.
Inmiddels ben ik natuurlijk al verder maar die foto's volgen.

Continue...
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: pn235 op donderdag 11 april 2019, 06:49:51
Goed bezig Martin! Mooie fijne ballast heb je gebruikt, goeie kleur. Ga zo door! Ook de contouren van het landschap zijn al goed te herkennen. Ik ben benieuwd naar het resultaat van je gipswerkzaamheden.
Groet,

Marco
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tony op donderdag 11 april 2019, 10:32:43
Lekker op dreef, Martin  :thumbup:

Twee tips; zorg dat je de ballast op de bielsen  en tegen binnenkant van de spoorstaven goed weghaalt, dat kan flink problemen opleveren.
Modelgips is prima spul, maar wordt keihard en is dan lastig te bewerken. Als je rotsen wil maken en die nog wil bewerken, is een zachtere soort zoals rood- of geelband beter/makkelijker.

Grtz Tony
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op donderdag 11 april 2019, 11:02:21
Dank voor je feedback Tony.  :thumbup: Ik ben daar zelf min of meer ook achter gekomen.
Je kunt met modelgips maar kleine beetjes aanmaken en dat geeft ellende bij grote en moeilijke stukken. Het wordt inderdaad al gauw veel te droog en hard. Veel ergernis ook.
Modelgips is prima om vormen te gieten, maar daar moet ik het ook bij laten. Daarom is die module een goede leerschool.
Ik ga voor de verdere baanopbouw inderdaad overstappen op rood- of geelband, eventueel vermengd met ietwat behangerslijm voor de flexibiliteit.
De ballast heb ik inderdaad goed weggeveegd. Ik moet het trouwens opnieuw doen, want de volgorde is verkeerd geweest  :D.
Als je nog moet gipsen en verven komt dat de ballast niet ten goede   :-)
Voor de vaste baan heb ik de rails afgeplakt met tape op de plaatsen waar ik aan het gipsen ben en komt het ballasten in een later stadium pas. Al doende leert men  ;)
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op donderdag 11 april 2019, 19:01:52
Hallo allemaal,

We zijn weer een dag verder, dus de volgende foto's kunnen erop  ;).
Het bewerken van het landschap is prachtig om te doen, vooral ook omdat je tijdens het werk gaat zien hoe het eruit komt te zien.
En het rare is dat tijdens die werkzaamheden er vanzelf nieuwe ideeën ontstaan  :-).
Tijdens de vormgeving heb ik een aantal rotsblokken gepositioneerd en deze vastgemaakt waar het ook uit de verf komt.
Ik heb vooral veel aandacht geschonken aan de bodem van de beek, die in een bergachtig gebied erg rotsig is, vooral bij die steile hellingen.
De basis worden grote graniet blokken (een zeer ruige rotsige ondergrond) die opgevuld wordt met losse steentjes.
Hiervoor ga ik grit (het materiaal wat op de wegen wordt gestrooid) en klein gesorteerd grind uit de tuin gebruiken.
Voor het grit ga ik met een plastic zakje even kruidenieren langs de vele kleine weggetjes bij mij in de buurt.
De baan wordt geplaatst in de late zomer, zodat er weinig water in de beken staat.
Dat maakt de vormgeving makkelijker.... kleine stroompjes en stilstaande poeltjes tussen de rotsen moeten het doen.
Maar zover is het nog niet....ik ben al wel aan het denken.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: pn235 op vrijdag 12 april 2019, 06:54:29
En ineens ontstaat er een stukje modelbaan, met een echte Bernard Stein-brug. Ziet er goed uit Martin!
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tony op vrijdag 12 april 2019, 08:57:03
Dat gaat je goed af, Martin  :thumbup:

Als rotsblokken/stenen zijn ook klei-kattenbak-korrels prima bruikbaar  ;)

Grtz Tony
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: narwal op vrijdag 12 april 2019, 10:25:21
Hallo Martin,

Dat gaat er al mooi uitzien! :thumbup: Een beetje landschapsinvulling geeft meteen een heel ander beeld. Ik ben nieuwsgierig hoever je al bent. De ballast die je gebruikt heeft een hele mooie structuur, ook dat ziet er mooi uit. In mijn eigen planning blijft het ballasten ook even liggen totdat het gips klaar is.

Hoe gaat het overigens met de aansturing met i-Train, heb je alles in de hand? Ik ben daar nu over aan het nadenken en inlezen maar ik heb daar verder nog totaal geen ervaring mee. Wat zijn jouw ervaringen daarmee?

Ik wacht met spanning op de volgende plaatjes van jouw vorderingen!

Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op vrijdag 12 april 2019, 10:42:34
Hallo Marcel, het vordert gestaag. Zoals velen ben ik op alle fronten bezig. Dat houdt het spannend  ;)
Wat betreft iTrain ?.ik heb de lay-out al helemaal klaar, maar de database is nog niet compleet gevuld.
ik moet van alle locomotieven nog de snelheidsmetingen doen en doordat ik de baan weer wat heb aangepast heb ik meer meldpunten dan in iTrain is gezet.
Tevens was mijn bovenste niveau nog niet aangelegd. Dat is nu wel het geval , maar alle bedrading moet nog worden aangesloten.
Dat is een heidens en vervelend karwei. Hiervan volgt nog wel een update.
Ik probeer elke dag een paar draadjes op te pakken....maar ja, nu is er weer de tuin en wordt het op het kamertje soms weer te warm.
Pas als ik alles heb aangesloten, ga ik op mijn gemak verder met iTrain. Het is niet moeilijk...leuk en toegankelijk zelfs...maar het vergt wel veel leeswerk en proberen.
Als je de logica achter de software gaat zien dan komt de rest vanzelf.
Ik heb een tekenbureau en zit de hele dag achter de PC en dan heb je niet zoveel fut meer om je nog te vermoeien met iTrain.
Dan ga ik liever knutselen. Nog een 3 jaar en dan kan ik met pensioen en dan is er tijd in overvloed....althans dat hoop ik  :-) :-)
Zo rommelen we maar lekker door en uiteindelijk komt het resultaat vanzelf.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op vrijdag 12 april 2019, 11:56:03
Ook maar eens begonnen met wat pakketjes in elkaar te zetten voor op de module.
Om te beginnen een bruggetje, want ik heb een rondwandeling in het oog en daarbij moet je de beek en de waterval oversteken  :-)
Ik heb gekozen voor een houten bruggetje van Busch. Erg leuk dingetje en precies goed.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: narwal op vrijdag 12 april 2019, 13:21:45
Hallo Martin,

Heel herkenbaar. Ook ik zit beroepsmatig (helaas) veel te veel naar een paar beeldschermen te koekeloeren. Tevens heb ik door mijn werk door de week geen tijd voor de baan, we kunnen tenslotte niet allemaal een modelspoorbaan bouwen op kantoor! :D Ook is het inlezen in i-train, zonder praktijk testmogelijkheden, soms taaie kost. Als jij wat verder bent met i-train zou ik graag eens langs komen om dit in de praktijk eens te zien werken. (en jouw baan "life" te aanschouwen!) Uiteraard mits jij dat geen probleem vindt.

Mooi bruggetje! Dat zijn inderdaad de leukere knutselklusjes! :thumbup:

Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op vrijdag 12 april 2019, 14:13:36
Uiteraard Marcel. Ik geloof dat we niet zover van elkaar af wonen. Het lijkt me ook leuk om jouw baan in het echt te zien. Ben er in ieder geval een fan van  :-) :-).
Ik wil eigenlijk eerst een beetje van de rotzooi af, want dat is het nog steeds. We houden contact  ;)
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op vrijdag 12 april 2019, 21:01:17
Beste mensen,

Nog even een paar kiekjes van de vorderingen. Op de module heb ik een kapelletje in gedachten.
Het was nog niet makkelijk om er een te vinden die groot EN klein genoeg was om te passen.
Vaak zijn die dingen van plastic en veel te klein. Ik hou er niet van als scenery echt volkomen uit de juiste schaal is.
Na veel zoeken heb ik nog op de valreep een houten kapel van Busch op de kop kunnen tikken.
Afgeprijsd, omdat het een uitloopmodel betreft en zo hebben we het liefst  :)
Echt een juweeltje en precies groot genoeg. Deze kan prima samen met het houten bruggetje.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: narwal op zaterdag 13 april 2019, 09:43:56
Hallo Martin,

Dat wordt een mooi meditatie (rust) momentje tijdens een bergwandeling! :thumbup:

Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zondag 14 april 2019, 21:43:19
Dit is de laatste foto tot nu toe van de module. Het is nog niet helemaal naar mijn zin en ik zal er de komende tijd nog wat op los experimenteren.
Vooral de kleur van de rotsen moet wat veranderen. Wellicht met een sponsje wat drybushen, met een "ïk weet nog niet wat" voor kleurmengsel.
Maar eens rustig over nadenken.
Een ander klein hoekje op de baan is bestemd voor de Köf loods. Dit hoekje moet afneembaar zijn vanwege de daaronder geplaatste decoder.
De loods zelf moet ik nog verouderen. Ik heb daarvoor het poeder van Anita Decor in huis. Daarmee kun je echte roest creëren.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op maandag 15 april 2019, 13:32:20
Beste mensen,

Mijn baanwerk is bereikbaar via een apart omhoog lopend spoor. Het spoor wat vanaf het station loopt kruist deze onderdoor. Aangezien dit spoor aan de zijkant van de baan en achter het BW ligt,
is het moeilijk bereikbaar als de locloods etc. is geplaatst. Daarom moet ik dat deel eerst landschappelijk helemaal afwerken.
Ik ben begonnen om alle tunnelportalen te gieten en te plaatsen. Voorts heb ik het traject, zoals zojuist geschetst, van gips voorzien.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: narwal op vrijdag 19 april 2019, 19:28:27
Hallo Martin,

Je bent al lekker aan het smeren met gips, daarvan gaat het er meteen heel anders uitzien! Ik vind de module met de twee bruggen heel mooi gelukt, een heel verschil met die foto toen alles nog wit was van het gips. Misschien inderdaad nog een klein beetje dry-brushen met witte acrylverf maar dan is het volgens mij klaar. Als er daarna wat groen bij komt, een paar dennen en het kleine beetje water in het riviertje alsof het midden zomer is dan ben je volgens mij al een heel eind.

Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zondag 28 april 2019, 09:18:16
De Hack brug voor de grote overspanning bij de doorgang bovenlangs de module is zover klaargemaakt.
Ik heb de rails inmiddels vastgelijmd op de kurkstroken en de bedrading  weggewerkt.
Omdat ik nog wat dunne latjes had liggen heb ik een voetpad langs het spoor gemaakt.
Deze latjes waren precies breed genoeg en door hun structuur lijkt het erg op losse planken.
Dit gaat er leuk uitzien.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op dinsdag 14 mei 2019, 21:38:10
Beste mede spoorders, ik laat jullie alweer een klein stukje zien van de vorderingen.
Nu even een paar plaatjes van het station complex in wording. We zijn al een heel stuk verder, maar dat is voor later.
De wisselaandrijvingen monteer ik op de kop en daarvoor moet ik ter plaatse wat materiaal van de bovenplaat verwijderen.
Aanvankelijk wilde ik met servo's werken, maar de complexiteit en bereikbaarheid van de baan onder de bovenplaat laat het eigenlijk niet toe en daarom maar een compromis gesloten.
Op de kop monteren verenigt de bereikbaarheid met de afwerking en dat is acceptabel.
De ondergrond ter plaatse van de wissels heb ik grijs geschilderd, omdat het bij wissels altijd lastig is om de ballast aan te brengen.
Hierdoor valt het minder op dat er geen ballast ligt, dan wanneer er de blauwe platen doorheen schijnen.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op maandag 23 december 2019, 22:06:25
Beste mensen,

Zaterdag heb ik op de beurs van Zutphen een plezierige kennismaking gehad met Marcel van de Berg (Narwal).
Daarna realiseerde ik mij dat er toch weer eens een update van mijn baan mag zijn, anders krijgt men het idee dat er geen ontwikkelingen in Engental plaats zijn en dat de bouw stil ligt.

Daarom weer eens een begin met het plaatsen van wat foto's, want ik heb geenszins stilgezeten.
Alle sporen van mijn station liggen op zijn plaats en zijn vastgezet. De vorm is er. :D
Aangezien er onder de tafel een woud aan draden liggen die schreeuwen om gesoldeerd te worden, heb ik besloten dit in deze winter af te ronden.
Dit wil ik niet meer kruipend doen en daarom ga ik alle draden naar een bepaald punt brengen en deze aan soldeerplaten vastsolderen.
Daarvandaan kan ik dan lange draden direct naar de aansluitpunten of decoders leiden.
Aangezien dit een monsterklus  en geestdodend werk is, wil ik elke dag iets aan die draden doen.
Dat werkt het beste en in de overige tijd (als die er is), kan ik verder gaan met de aankleding van de scenery, het forum of het invullen
van de database van iTrain.

Ik ben begonnen met het aansluiten van mijn BW. Dat is lastig, omdat deze boven een kast is gesitueerd, veel wissels heeft, veel terugmeld-, stroom- en massa draden heeft, maar bovenal geen ruimte onder de plaat heeft.
Ik wil zoveel mogelijk wegwerken en bereikbaar houden. Daarom heb ik besloten de wisseldraden direct aan soldeerstrips naastbij de wissel vast te solderen.
Daarvandaan dus naar de decoder die in de buurt is gemonteerd. Zo kan ik makkelijk de aandrijvingen verwijderen en vervangen mocht dat nodig zijn.
De soldeerstrips vallen in de ondergrond weg.
Om alle draden naar de aansluitpunten te brengen heb ik een paar goten onder de rails gemaakt, waar ik deze draden doorheen kan leiden.
Uiteindelijk zal ik alles afplakken met schildertape.
Hoe ik het straks ga doen met de benodigde seinen weet ik nog niet. Daar moet ik nog eens rustig over nadenken.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: BlikkenTinus op dinsdag 24 december 2019, 00:13:49
Nou Martin, het aanbrengen van de bekabeling is inderdaad een hele klus en door jou origineel opgelost. Als je niet onder de tafel kunt werken, is het op deze manier ook mogelijk. Wel ligt er meer draad op onbereikbare plaatsen, namelijk 'in de scenery'.  Vooral de soldeerstrips vrijhouden van lijm en dergelijke!
Ik ben zo 'slim' geweest de ruimtes tussen de bielzen op een plek dicht te smeren met een vulmiddel voor voegen (bij gipsplaten). Dat neigt ernaar om vocht aan te trekken en veroorzaakt nu een enkele keer valse bezetmeldingen.
De föhn erop helpt en in de zomer en tijdens het stookseizoen, geen centje pijn, maar daarbuiten gaat het soms mis.
Dus, goed inpakken voor je gaat smeren.

Groet,

Peter
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: wimpietje op dinsdag 24 december 2019, 03:06:39
Dat is een goed alternatief Martin
Prettige feesten
Grtz
Wim
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Degeluidsman op dinsdag 24 december 2019, 08:37:24
Je hebt weer de nodige meters gemaakt Martin  :thumbup:

Het bekabelen is altijd veel werk, voor sommige niet het leukste werk maar het moet nu eenmaal gebeuren.


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op dinsdag 24 december 2019, 10:28:32
Voor de afwerking van alle draden die aan de achterwand zijn bevestigd komt een arcade muurtje.
Deze moet wel afneembaar gemaakt worden en daarom heb ik de gipsafdrukken op een stuk MDF gelijmd.
Nu kan ik ze als één geheel plaatsen en verwijderen indien nodig. Direct even een kleurtje gegeven.
Ik moet ze nog drybrushen met wit, zodat ze iets lichter worden, maar het begint er wel op te lijken.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: narwal op dinsdag 24 december 2019, 12:59:39
Hallo Martin,

Je bent toch niet door mij aan het werk gezet? Maar inderdaad het is voor de volgers wel leuk om weer resultaten te zien. Ik vindt van beide laatste posts de laatste foto's erg sprekend! Wat zijn we in deze hobby toch goed om het onszelf erg moeilijk te maken! Gelukkig zijn we dan wel weer inventief genoeg om de door ons zelf veroorzaakte problemen mooi op te lossen!

Jij kunt nu heel eenvoudig bij de aansluitpunten komen die heel makkelijk bereikbaar zijn achter een mooie muur!

Het trekken van kabeltjes en het aansluiten daarvan kan inderdaad k...werk zijn. Gewoon niet teveel in een keer willen doen maar iedere keer een paar. Op een gegeven moment is het dan zelfs zomaar klaar! Met boven mijn hoofd solderen heb ik slechte ervaringen. Heet vloeibaar tin wil ook wel eens naar beneden vallen, en dan net waar ik met m'n dikke kop lag.... niet fijn.  B)

Succes met dit mooie hobbyweer! :thumbup:
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op woensdag 25 december 2019, 12:45:12
Goedemorgen allemaal,

Laat ik eerst eens alle forum - en niet forumleden een hele fijne en warme kerst toewensen.  ;)
Ik realiseer me heel goed, dat het niet voor alle mensen geldt, maar toch hoop ik dat de kerst iedereen aan het denken zet, te leren relativeren en te vergeven.
Verder is de kerst natuurlijk een mooie gelegenheid om jezelf en anderen eens te verwennen met een mooie aanwinst voor de hobby.
Zelf ben ik nog niet aan het uitpakken toe, maar wat onder de boom ligt is veelbelovend  :-)

Nog even wat fotootjes:

Ik heb de draden en de wisselspoelen met schilders tape afgeplakt.
Daardoor komen ze niet meer van hun plaats en zijn ze beschermd bij het ballasten, want ik ben van plan om alle ruimtes tussen de rails met ballast op te vullen.
Je zult dan ter plaatse van de wisselspoelen een kleine verhoging zien, maar dat gaat geleidelijk.
Ook zal ik hier en daar wat groen en rotsblokken plaatsen, zodat het niet zo opvalt.
De goten tape ik nog niet af, omdat er nog seinen en verlichting op moeten worden geplaatst.
Dat wordt nog wel een dingetje, maar uiteindelijk zullen de goten, ook onder de rails door worden afgeplakt met tape,
zodat deze volledig onder de ballast komt en je er niets van gaat zien.
De rails zet ik nog niet vast en dat ballasten komt in een latere fase. Eerst de gehele baan aansluiten.
Daarom ook nog een paar foto's van de eerste aanzet hiertoe.

Titel: Re: Station Engental
Bericht door: narwal op woensdag 25 december 2019, 13:21:42
Hallo Martin,

Uiteraard ook heel fijne feestdagen en succes met het uitpakken (als je dat eindelijk een keer mag)............ We blijven eigenlijk net kinderen: o zo blij met een cadeautje!

Het resultaat van draadjes trekken/leggen mag er zijn. Dat ziet er in een keer veel strakker uit. Met ballasten zet je rails heel goed vast. Andere manieren om rails vast te zetten zoals bijvoorbeeld schroefjes, zijn alleen nodig om de rails tijdens het ballasten op de plek te houden. Daarna kan het er weer uit. Succes.

Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op woensdag 25 december 2019, 20:53:49
Klopt Marcel, maar dat gaat niet op voor flexibele rail. Daar moet je zeker wat aan doen, bijvoorbeeld vastzetten met hete lijm, want er staat veel spanning op.
Die spanning zorgt er dan voor dat de rails zijn eigen weg gaat zoeken. Alleen ballast helpt op den duur niet.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: wimpietje op donderdag 26 december 2019, 03:13:44
Dag Martin, ik gebruik in eerste instantie nietjes om de flexrail te fixeren, als ie dan goed ligt , hete lijm en de nietjes eventueel verwijderen, en later dan ballast
Just my way...☺️
Grtz
Wim
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Laenderbahn027 op donderdag 26 december 2019, 10:31:14
Klopt Marcel, maar dat gaat niet op voor flexibele rail. Daar moet je zeker wat aan doen, bijvoorbeeld vastzetten met hete lijm, want er staat veel spanning op.
Die spanning zorgt er dan voor dat de rails zijn eigen weg gaat zoeken. Alleen ballast helpt op den duur niet.

Dat was/ is mijn ervaring met K-flex ook, terwijl een Peco Code 100 ontzettend flexibel is. Overigens, als je daar Peco's eigen pukos onder vast zet, is de flexibiliteit ook wel naar de haaien...

Fijne Tweede Kerstdag nog!

Groeten,
William
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zondag 29 december 2019, 11:33:25
Beste forummers,

De afgelopen dagen alle 13 tunnels inwendig zwart geschilderd.
Daardoor worden de tunnelingangen, als het landschap eromheen klaar is, echt donkeren gaten, waar je niet graag inloopt.
Daarna moet ik de rails ballasten. Dit doe ik ook zoveel mogelijk de tunnel in.
Om dat te kunnen realiseren heb ik alle tunnelingangen zo gemaakt, dat ik ze makkelijk kan verwijderen.
Deze tunnelingangen moet ik op zich ook nog verder afwerken door ze te drybrushen met witte verf.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: narwal op zondag 29 december 2019, 16:08:26
Hallo Martin,

Dertien tunnels! 8o Dan ben je mooi druk geweest. De tunnels die je laat zien zien er zeer goed uit, en als de ballast er in zal liggen wordt dan nog veel mooier. En inderdaad, van dat drybrushen gaat zo'n kunstwerk meteen "leven". Vergeet je daarna niet de roetaanslag van de stomers aan te brengen? Klein detail maar het doet veel!

Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zondag 29 december 2019, 19:29:46
Ik hoop dat dit getal geen ongeluk gaat brengen  ;). Tegenslag heb ik al genoeg gehad  :-)
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Anne W op zondag 29 december 2019, 22:36:04
Beste Martin,

Je kunt de tunnels ook donker maken door er een stuk lichtdichte zwarte doek overheen te plaatsen.

Groet, Anne W
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op maandag 30 december 2019, 10:27:55
Dat is inderdaad ook een idee Anne. :idea: ;)
Ik zal daar gebruik van maken om de gedeelten verder door de bocht te verduisteren.
Tevens kan ik dan mooi openingen, die zijn ontstaan door de helling, afdichten.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: wimpietje op dinsdag 31 december 2019, 04:33:11
Goed idee van dat zwart maken 👍🏻
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op dinsdag 04 februari 2020, 21:16:25
Aan Engental wordt nog druk gewerkt.
De bedrading is zo goed als klaar, alleen de wissels moeten nog worden aangesloten.
Ik kan echter nu overal rijden.
Binnenkort volgen er een paar foto's.

Tussendoor heb ik aan een schuine zijde van mijn kamertje nog weer wat tubes van Safe-Train aangeschaft en gemonteerd.
Een prachtig systeem en een waardevolle aanvulling op het interieur.
Uiteraard al wat tubes gevuld, voor de leuk. :P  De bedoeling is dat ik hier verzamelstukken in ga plaatsen.

Ik heb me nu eerst ten doel gesteld al het materiaal EN materieel te inventarissen en te voorzien van foto's.
Enerzijds voor de  inboedelverzekering (je slaat stijl achterover als je de totale waarde van dit alles komt te weten) en anderzijds voor iTrain
in verband met in aanvullen van de database.
Daardoor zullen alle treinen die ik in mijn andere tubes heb geplaatst één voor één voor de camera moeten poseren.
Een tijdrovend klusje, vooral ook omdat het op de computer allemaal moet worden geregistreerd.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op donderdag 06 februari 2020, 21:10:40
Vanavond even mijn draaischijf van nummering voorzien, zodat het makkelijker is bij het handmatig aansturen van de brug.
Een geschikt plekje hiervoor heb ik gevonden aan de zijkant van de binnenzijde.
Daar schuurt niets tegenaan en het is duidelijk te zien.
Was wel een beetje een priegelwerk.....met pincet en zo.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Haradigi op donderdag 06 februari 2020, 22:46:48
Hi Martin,

In het eggie zitten ze er vaak ook alleen dan net naast de rails zodat de draaischijf machinist het nummer ook kan zien.   ;)

groet
Harald
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op donderdag 06 februari 2020, 23:36:24
Daar had ik eerst ook aan gedacht, maar het leek mijn niet realistisch te zijn.
Nu kom jij ermee  ;) :thumbup: en nu twijfel ik of ik het ook niet met bordjes of zo naast het spoor moet doen.
Zijn daar ergens ook foto's van?
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: narwal op vrijdag 07 februari 2020, 10:22:00
Hallo Martin,

Dat ziet er goed uit die nieuwe kijkbuizen! Kom je nog aan werken toe met al die mooie dingen zo vlak voor jouw neus? :P

Je kunt eindelijk rijden! :thumbup: Ik ben heel erg benieuwd hoe dat er uitziet met de aansturing in i-Train. Het wordt in het voorjaar dan echt eens tijd voor een inspectie! Je hoeft aan de nummering van jouw draaischijfsporen niet echt wat te doen. In de praktijk kwam dit ook al zo voor.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Haradigi op vrijdag 07 februari 2020, 11:48:08
Hi Martin,

Heb vele voorbeelden voor bordjes gezien, op de deuren en zelfs op het dak.
Op deze foto's (Uitstapje naar Treisa BW) staan de bordjes ongeveer onder de rechtse spoorstaaf, zelfs met een pijltje erop (zelfs aan de kant waar geen sporen zijn)
Aan de brug zit ook een (rode) pijl vast zodat de machinist hem perfect kan positioneren.
Zelfs met een lamp voor in het donker.

groet
Harald
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op vrijdag 07 februari 2020, 11:49:14
He Marcel, thnx.  :thumbup:
Zonder het te weten het voorbeeld gevolgd.  :-)
Je bent van harte welkom Marcel, we maken binnenkort eens een afspraak.

Maar in iTrain rijdt het nog niet hoor. Alles staat nog lang niet in de database en alle loc's moeten nog snelheidsmetingen krijgen.

Ik ben nu eerst alle locomotieven , wagons en rijtuigen aan het inventariseren.
En overals foto's van maken.
Het is allemaal zoveel werk.

Maar uiteraard is een kijkje altijd mogelijk en de koffie staat dan klaar.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op vrijdag 07 februari 2020, 11:51:32
Dank je wel Harald.  :thumbup: Genoeg foto's voorhanden dus. Ik denk dat ik het maar zo laat. Lijkt wel een beetje op het voorbeeld en dat is voor mij genoeg. ;)
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Haradigi op vrijdag 07 februari 2020, 11:58:58
Hi Martin,

Ook tussen de spoorstaven (zoals nu bij jou) heb ik ze gezien maar jij moet tevreden zijn en daar gaat het om.
Zelf ben ik een beetje pietje-precies heb zelfs ook een lamp om mijn draaischijf brug gemonteerd.

groet
Harald
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op vrijdag 07 februari 2020, 12:09:40
Dat is helemaal tof. Ik zou het liefst alleen met deze zaken bezig zijn, maar er plaagt mij nog zoveel. Daar moet ik eerst doorheen. Ik heb de tijd, maar zal het zeker onthouden.  :-)
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: wimpietje op vrijdag 07 februari 2020, 17:50:51
Goeie info Harald 👏🏻👏🏻👏🏻
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zondag 24 mei 2020, 21:05:20
Beste mede hobbyisten,

Door deze regenachtige dag is Engental is weer een klein stukje verder gekomen. Niet spectaculair maar wel leuk.
Ik heb bij mijn BW een opstelspoor met een onderzoekskuil gepland, net naast een werkplaats.
De bedoeling is dat daar de locomotieven worden bekeken en gesmeerd, alvorens ze naar de ronde loc loods gaan.
Aangezien ik de beschikking heb over een aantal grote stomers, moet deze kuil ook navenant lang genoeg zijn.
Dan heb je natuurlijk ook nog het probleem van het weer. Engental is een smal groen dal, een dat komt van de nattigheid.
Ik wil mijn preisertjes niet blootstellen aan hevige regen, zodat ze in de kuil kunnen zwemmen, dus ben ik op zoek gegaan naar een overkapping die past bij mijn beeldvorming.
Die zijn er natuurlijk niet, dus ben ik op zoek gegaan naar iets wat zou kunnen.
Zodoende ben ik terecht gekomen bij een overkapping van Busch. Geheel van jout en dat is leuk werken.
Ik heb alles wel moeten aanpassen.
Zo heb ik een gedeelte van de spanten verwijderd, zodat de breedte smaller werd, omdat deze anders niet geplaatst kon worden.
Verder was hij hoog genoeg voor trekkers, maar veel te laag voor treinen, dus bedacht ik om de overkapping op betonmuren te zetten.
In het midden iets uit elkaar, zodat de preisertjes niet steeds helemaal om de muur heen hoeven.
Hier volgen een paar foto's....


Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zondag 24 mei 2020, 21:12:46
De muurtjes heb ik een betonlook gegeven en later wat ingesmeerd met verdunde lazuurverf van Heki.
Ik heb 2 loodsen in elkaar gezet, die natuurlijk niet helemaal overeenkwamen, zodat ik nogal wat prutswerk nodig had om ze aan elkaar te maken.
Het maakt mij niet uit, want een loods met een golfplaten dak ziet er in het echt ook niet uit, dus alle oneffenheden passen eigenlijk prima.
In het midden heb ik de beide loodsen met het golfplaten dak met stukjes golfplaatpapier en wat extra latjes voor de stevigheid aan de binnenkant aan elkaar gelijmd.
Daarna de boel op de latjes gelijmd.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zondag 24 mei 2020, 21:20:23
Nadat dit alles was gedroogd en ik het naar behoren kon oppakken, was het dak nog zo lek als een mandje, dus heb ik over de naad van de beide loodsen
een strip dakgoot geplakt, waarbij ik de lijmstrip had weggesneden. Ik had ergens nog een deel liggen (ik bewaar alle reststukjes) en dat kwam nog goed van pas.
Daarna het dak met verdunde lazuurverf geschilderd en dat gaf een leuk effect, vooral omdat natte verf op papier ervoor gaat zorgen dat de golfplaten ook echt gaan golven  :-)
Mijn vrouw was erg verrast en vond het direct een echt verroest golfplaten dak lijken.….complimentje dus  ;)
Op de baan kwam het erg goed uit.
Het is nog niet klaar, want ik wil er nog dakgoten en een HWA aan plakken.
Verder nog wat attributen, zwarte neerslag en roet, mos groei, roestvegen en nog meer van dat moois.
Maar dat is voor later.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 25 mei 2020, 00:02:01
Mooi werk, Martin! Super goed gelukt tot dusver. De details die je aankondigt, zullen het alleen maar beter maken.

Groet,

Peter
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: narwal op maandag 25 mei 2020, 09:36:03
Hallo Martin,

Mooie en zeker een hele originele oplossing! Dat zijn de leukere projecten zelf bouwen en/of aanpassen van standaard bouwpakketten. Ziet er prima uit en past goed in jouw BW. Zeker als dat verder wordt aangekleed levert dat vast en zeker een heel mooi plaatje op.

Als vrouwen "onze" bouwsels meteen begrijpen en kunnen plaatsen hebben we het wel heel mooi gemaakt! :D

Titel: Re: Station Engental
Bericht door: pn235 op woensdag 27 mei 2020, 07:37:44
Hopelijk komt er binnenkort weer zo'n regenachtige dag want ik ben erg benieuwd naar het resultaat! :D
Succes Martin!  Marco
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Simon BR39 op vrijdag 29 mei 2020, 12:45:25

Hi Martin,


Wat voor ballast gebruik jij? Ik kon het niet terugvinden in je draadje...


Alvast bedankt!
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op vrijdag 29 mei 2020, 19:41:06
Hallo Simon,

Deze gebruik ik (zie foto).
Ik ben nog niet echt aan ballasten toe, maar heb een proefstukje gedaan op mijn losse module.
Aangezien ik veel stomers heb, wilde ik donkere ballast hebben.
Dat staat in een BW super.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Jan22 op zondag 30 augustus 2020, 15:07:59
Hopelijk komt er binnenkort weer zo'n regenachtige dag
Bij mij wel ja, maar regent het ook bij Martin?
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op maandag 31 augustus 2020, 20:47:52
Jan, het regent hier soms ook, maar veel vaker niet.
De laatste weken was het te warm voor activiteiten, maar Engental ligt niet stil hoor  ;)
Op mijn zoldertje en in mijn hoofd draaien de radartjes en kraakt het soms :D
Ik ben nu bezig om orde in de chaos te brengen om zodoende de zaak weer langzaam op te starten.
Deze hobby is voor mij echt een ding voor de herfst en winter.

Er is ook nogal veel gebeurd de laatste tijd.
2 kinderen traden in het huwelijk en we hebben er weer 2 kleinkinderen bij gekregen.
En dat allemaal binnen een half jaar  :-)
Gisteren is er een kleinzoon geboren....je ziet.... drukte alom, maar wel erg leuke drukte.

Maar tussendoor heb ik mijn centrale en handregelaar vernieuwd en ben ik bezig met het lijmen van mijn loc loods.
Sommige stukken moet je nu eenmaal op de baan hebben staan, om de totale ruimte indeling te kunnen overzien.
Scenery kost veel meer ruimte dan je verwacht en dit zorgt er dan weer voor, dat ik de rangeersporen iets moet aanpassen  8o
Ook heb ik de sporen binnen de tunnelingangen van ballast voorzien.

Binnenkort volgens er weer een paar foto's.


Titel: Re: Station Engental
Bericht door: lucdiels op dinsdag 01 september 2020, 09:29:30
Martin, proficiat met al dat leuke familienieuws. Daar kan de hobby al eens een stapje opzij zetten.

Veel plezier met je aanwinsten, we zien ze wel verschijnen op de baan.

Luc
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Degeluidsman op dinsdag 01 september 2020, 21:04:24
Gefeliciteerd Martin  :)


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op zondag 18 oktober 2020, 20:19:52
Eventjes een paar foto's van mijn nachtelijk kantoor, met als enige verlichting de aan de muur bevestigde tubes van Safe-Train, voorzien van verlichte rijtuigen.
Dat staat echt super en straalt een gelukzaligheid uit  :-)
Het is weer eens wat anders dan een standaard verlichting.
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Dirk-Jan op zondag 18 oktober 2020, 20:29:21
 :) Martin, dat ziet er heel gaaf uit, mooi sfeertje. B) :thumbup:

Dirk-Jan
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: narwal op maandag 19 oktober 2020, 10:25:43
Hallo Martin,

Jawel, de donkere dagen voor kerst zijn begonnen. Dit is mooier dan een kerstboom.... :P (en ik ging in de nachtdienst werken, dan kun je er meer van genieten)

Titel: Re: Station Engental
Bericht door: pn235 op vrijdag 23 oktober 2020, 07:14:51
Dat is een super kantoorverlichting Martin! Mooi gedaan!
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Gertjan H op vrijdag 23 oktober 2020, 13:08:17
Hi Martin,
Ziet er erg sfeervol uit  :thumbup: (maar denk niet dat je bij dat licht kunt werken  :D).
Heb even snel door je topic gescrold (dus ik kan het gemist hebben), maar heb je voor die bovenste rij wagons andere verlichting gebruikt?
En wat zit er nu in (de witte en de gele)?

gr. Gertjan
Titel: Re: Station Engental
Bericht door: Tjoekedoris op vrijdag 23 oktober 2020, 18:56:44
Gertjan, de bovenste tube is gevuld met de "Rheingold", Märklin 26506.
Die treinset heeft nog een oude verlichting, die inderdaad geel van kleur is
Ik heb de set niet aangepast, met nieuwere verlichting (leds).
Alle nieuwe locomotieven en treinsets hebben warmwitte led's aan boord.