3railforum

Modelbaanbouw & Scenery => Elektronicatechniek => Topic gestart door: Looney Tunes op maandag 29 april 2013, 16:49:09

Titel: Dag/Nacht Schakeling, weer wat nieuws erbij
Bericht door: Looney Tunes op maandag 29 april 2013, 16:49:09
Hallo Allemaal,

Zoals sommigen van jullie wel weten, ben ik bezig om zelf een dag/nacht schakeling te bouwen.

Ik zal eerst even wat informatie hierover geven:Hoofdprint:
-Deze print bestuurd alle andere printen, en is dus benodigd voor het laten werken van de schakeling.
-Het systeem kan automatisch draaien, of handmatig van dag naar nacht v.v. gaan en van dag via nacht naar dag (natuurlijk ook van nacht via dag terug naar dag).
-6 delen van de baan zijn in geheel aan te zetten (overmeesteren, voor als je bv een lampje moet vervangen)
-LCD scherm om uit te lezen in welke fase (dag/nacht) het systeem zit en welke delen aanstaan.
-Tijden van de overgang zijn in te stellen (Van dag naar nacht en v.v. max 12 min en 30 sec, in te stellen per 3 seconden/ dag of nacht max 30 min, in te stellen per seconde)

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,srW-NCUZUgj0u4GGabnIs9gsF82JbW1n8dSNpahrGB-s=/http://files.3rail.nl/looney_tunes/dagnacht/smdhoofdprint1.jpg)

Deelprint straatverlichting:
-16 uitgangen voor straatverliching (schemering tot dageraad aan)
 Waarvan: 8 eerder aan (voor bv. straatverlichting), 8 wat later aan (voor bv. parkverlichting)

Deelprint huisverlichting:
-16 uitgangen voor huisverlichting (random aan en uit tijdens schemering)
  Bij nacht max. 4 uitgangen aan, bij dag max. 2 tijdens rest van de schemering max 8 of 16 aan. (varieert hoever in de cyclus is)

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sQevfDeTtn_2j_CfgPVT7L4wFgqJlbCx7OQSYQ3Zh2VQ=/http://files.3rail.nl/looney_tunes/dagnacht/smddeelprint1.jpg)

Ledstripprint:
-Kan RGB en witte ledstrip aan sturen (RGB simuleert de verschillende kleuren licht)
-Mogelijkheid om de RGB en/of W ledstrip uit te schakelen
-Kleur vloeit geleidelijk om. 
-Mogelijkheid tot aanpassen van de kleuren (vrij te kiezen, of de ingestelde waarden aan te passen)

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,s265NWcw8xPMva6fxgxAWoUWZKHe1V2flIm6zexHZXWE=/http://files.3rail.nl/looney_tunes/dagnacht/smdledstripprint1.jpg)Ik zit nu alleen met een vraag over het hele systeem;

Het is momenteel mogelijk om het systeem automatisch te laten draaien (dag -> nacht -> dag -> nacht enz. (met natuurlijk wel de ochtenden en avonden ertussen) en om het handmatig te doen (van dag -> nacht -> dag, of van dag -> nacht, of van nacht -> dag).

Ik had mijn schakeling (voor zover die af is :P) een keer meegenomen naar een mede-modeltreinfanaat, en die vroeg zich af waarom ik er eigenlijk geen mogelijkheid heb ingemaakt waarmee ik naar avond ga en dan in die dagfase blijf zitten. (zodat alle huisverlichting dus random aan en uit gaat, het schemert en de straatverlichting ook aan is)

Zelf vind ik het moeilijk om een keuze te maken of ik dit wel wil, vraag ik het hier.

Dus stel je zou een dag/nacht schakeling op je baan hebben zitten, zou je dan graag daarop een knopje willen hebben waarmee je naar de avond gaat en dan dat deze dagfase blijft aanstaan totdat je weer naar dag gaat ??

Alvast Bedankt,

John

PS: Als jullie een vraag of opmerking over dit systeem hebben, stel / plaats hem gerust.

PS2: Om het verhaal compleet te maken, om van dag -> dag te gaan gaat het systeem langs deze dagfases: dag -> vroege avond -> avond -> late avond -> nacht -> vroege ochtend -> ochtend -> late ochtend -> dag
Titel: Re: Standen Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Piwie op maandag 29 april 2013, 18:46:30
Hallo John,

Ik vind het een prachtig project wat je aan het doen bent.
Ik zelf zou geen knopje willen, maar ja dat is natuurlijk wel persoonlijk van persoon tot persoon.
Zou je de mogelijkheid niet kunnen inbouwen en alleen toepassen als je het ook werkelijk wilt?

Blijf dit zeker volgen.

Gr.
Piwie.
Titel: Re: Standen Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op maandag 29 april 2013, 19:16:51
Hallo Piwie,

Dankje, ik weet dat dit van persoon tot persoon verschilt, maar om wat meer meningen te horen heb ik het hier online gezet.
Het valt wel zo te maken dat iedereen zelf kan kiezen of je dat knopje wil hebben of niet. Alleen is dit wel moeilijk om in te bouwen. (maar het is sowiso geen simpel klusje :P, ik heb hiervan daarom ook m'n Profielwerkstuk gemaakt.)

Leuk dat je me blijft volgen, en ik hoop dat er velen met jou dit zullen volgen.

Gr John
Titel: Re: Standen Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: ronaldk op maandag 29 april 2013, 19:19:36
Hallo John,

Leuk dat je ook het een en ander aan het ontwikkelen bent met dag en nacht ritme. De heren bij de MSG-Den Bosch waren er ook al druk mee. Karst Drenth heeft het bij zijn Demo Pendelbaan en ik heb het zelf nu ook.

Zelf heb ik het opgelost( zie:  Poggendam: DMX-player en Ledsstrips (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,22356.msg794666.html#msg794666)) met standaard componenten zoals een DMX-player, 2x DMX-controller en een aantal led-strips. Deze kan ik ook via knoppen sturen, eventueel via een wisseldecoder aan de computer hangen en zo via koploper sturen. Een beetje omslachtig dat wel maar het werkt ;)

Karst Drenth heeft het anders opgelost (Digitale Pendelbaan: Ledstrips aan sturen (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,13971.msg811942.html#msg811942) en  Digitale Pendelbaan: Leds aan sturen Filmpje (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,13971.msg812319.html#msg812319)): Direct via DCC aansturen. Dus via een wisselcommando kan je dan van programma wisselen :) Deze oplossing gaat mogelijk ook in de nabije toekomst via de winkels te krijgen zijn.

Een paar tips die ik je wel wil meegeven is:

1) Het is handig als je zelf de kleuren kan instellen per programma. De verschillende Leds-strips geven altijd iets een afwijking.
2) De lengte van de ledstrips die je kan aansturen met je controller. Zelf heb ik op een kleine baan al bijna 12 meter boven de baan hangen (baanlengte 4.00m bestaande uit 2x Warmwit en 1x RGB).

Je kan ook de mogelijkheid bieden om meerdere programma's te hebben. Als de mensen deze zelf kunnen programmeren is er niets aan de hand ;)

In ieder geval heb je ook mijn belangstelling. Al is het alleen maar om de werking en hoe het werkt ;)

Succes met ontwikkelen!

Groeten Ronald.
Titel: Re: Standen Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op maandag 29 april 2013, 20:15:26
Hallo Ronald,

Ah, DMX dat is ook een manier ja, maar dat gebruik ik liever voor mn andere hobby (lichttechniek :P)
Je hebt het wel netjes uitgevoerd (Y)

Via DCC is ook handig, alleen moet je dan wel een digitale centrale hebben die dat aankan.
Mijn systeem zal geheel losstaand van de baan werken, al kan er miss via die usb print het geheel over de PC worden aangestuurd (via een C control panel)

Bedankt voor je tips, hier ga ik zeker rekening mee houden.

Om even te reageren daaarop:
1) Dit is zeker handig om te maken, want iedereen wil het natuurlijk net iets anders hebben afgesteld, en elke ledstrip is ook niet gelijk. 
2) Hierop is de oplossing vrij simpel, er zijn er zelfs 2; 1e mogelijkheid is om een 2de print voor ledstrips aan te sluiten, en de andere mogelijkheid zal zijn om een 4 tal extra mosfets op de print te zetten, zodat er op dezelfde print 2x zoveel lengte aan strip kwijt kan. De exacte lengte zal ook van het type strip en mosfet af gaan hangen (moet ik beide nog kiezen)

Bedankt iig, en ik zal hier zeker updates geven.

En om nog even in het algemeen te vertellen: ik ben het eigenlijk voor mezelf aan het ontwerpen, maar ik probeer wel de tips van het publiek hierin te verwerken. En wie weet breng ik het over een x aantal jaar wel op de markt. (Maar dan wil ik wel weten dat alles zeker werkt, want ik sta er zelf eigenlijk heel erg van verbaasd hoe ik dit voor mn leeftijd al voor elkaar krijg.)

Gr John
Titel: Re: Standen Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: ronaldk op maandag 29 april 2013, 20:44:34
Hallo John,

Dan heb je ervaring met DMX :) In een draadje op het forum bij de buren werd al een keer de opmerking geplaatst van "mogelijk DMX". Dat idee ging maar niet uit mijn hoofd. In de tussentijd had ik al met Karst gesproken. Zo komt van het een het ander.

Dat van de ledstrips instellen: Echt doen. Ik heb nu twee verschillende strips warmwit hangen, op verschillende uitgangen, daar zie je het verschil goed. Karst heeft een paar mosfets in zijn schakeling die iets van 40A aan kunnen, dat moet wel voldoende zijn dacht ik zo ;)

Qua type strip: neem 5050 LED-strips minimaal 60 stuks/meter. Neem ook eens een kijkje in dit draadje:  Een discussie over wat boven je baan toe te passen: Leds of andere verlichting (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,49313.0.html). Als je die doorleest krijg je wel een aardig beeld van de leds die toegepast worden. Een ander iets is de afstand tussen de strips: Iets van 30/40 cm. Het ligt een beetje aan de hoogte tussen de baan en de strips.

Succes!

Groeten Ronald.
Titel: Re: Standen Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op maandag 29 april 2013, 21:08:33
Hallo Ronald,

Ja hoor, DMX heeft nogmaar weinig geheimen voor me.

Ik weet ook dat de BUZ11 30A aankan, en dat is dan nog een vrij basic mosfet bij mijn weten. Maar dan heb je wel een koeling nodig.

Ik denk persoonlijk dat ik het instellen van de kleuren met een aantal knopjes en wat potmetertjes ga doen, zodat voor de leek dit ook eenvoudig in te stellen. Want dat is ook 1 van de voorwaarden die ik heb gesteld; Het moet voor de leek simpel in te stellen zijn en werken, maar ook voor de techneut in te stellen en ook werken.

Kwa strip zat ik indd ook aan 5050 te denken, met wel 60-120 leds/m. En ook de afstand ertussen zal vanzelf wel duidelijk worden als ik dit op een baan ga bouwen.

Dankje

Gr John
Titel: Re: Standen Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: ronaldk op maandag 29 april 2013, 21:11:06
Niets. Het is aangepast, dus verwijderd. :D Ik tikt soms sneller dan mijn computer ;)

Groeten Ronald.
Titel: Re: Standen Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op maandag 29 april 2013, 21:31:53
Prima, ik heb het ook weggehaald, dus er is niks gebeurd :P

Gr John
Titel: Re: Standen Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op vrijdag 03 mei 2013, 18:15:52
Hallo Allemaal,

De kogel is wat mij betreft door de kerk, ik ga dat knopje er niet inmaken. Misschien dat als ik later het knopje mis deze nogwel ga inbouwen, maar nu nog even niet. (Technisch iets te moeilijk en dan wil ik gelijk ook een knopje voor de ochtend enz. )


Voorderest ben ik bezig geweest om te zorgen dat de deelprint werkt, hardware matig is dit gedaan, software matig heeft dit nog een paar kleine weizigingen nodig voor de straatverlichting terwijl voor de huisverlichting ik nog een deel van de software moet bedenken (zorgen dat het random aan en uit mooi verloopt).

Verder heb ik een maatje groter LCD besteld, (voor de kenners: 20x4 ipv 20x2) zodat ik alles beter weer kan geven. Als deze binnen is zal de hoofdprint dus ook een softwareupdatje gaan krijgen :D

Gr John

PS: Zal ik op de foto's die ik hier ga plaatsen aangeven, hoe en wat, of puur alleen de foto plaatsen. Of willen jullie alleen tzt foto's van dat de schakeling is ingebouwd.
Titel: Re: Standen Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Piwie op vrijdag 03 mei 2013, 19:02:41
Hallo John,

Voor mij mag je zoveel foto's plaatsen als je wilt met tekst en uitleg graag :D

Gr.
Piwie.
Titel: Re: Standen Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op zaterdag 04 mei 2013, 17:17:09
Hallo Piwie,

Prima, dan doe ik dat :P

Gr John
Titel: Re: Standen Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op zondag 05 mei 2013, 18:58:25
Even 1 fotootje,

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sg4uYO6XrrIUX93GO3MLDe8cbI044viY9_U5fIU6jeN0=/http://files.3rail.nl/looney_tunes/dagnacht/geheel.jpg)

Linksboven LCD, linksbeneden hoofdprint, rechts deelprint.

Vragen, stel ze gerust

Gr, John
Titel: Re: Standen Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Vendezz op zondag 05 mei 2013, 19:03:36
Top John.

Het begint steeds meer vorm te krijgen.. ik ga je volgen.  :thumbup:
Titel: Re: Standen Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: koploperfan1992 op zondag 05 mei 2013, 19:04:41
goed bezig john ;) (Y)
gr koploperfan1992
Titel: Re: Standen Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Degeluidsman op zondag 05 mei 2013, 19:34:29
Hoi John,

Ik lees graag mee met deze ontwikkelingen, als ik ooit op zolder een nieuwe baan ga bouwen wil ik zeker zoiets toepassen.

Veel succes bij de ontwikkeling.


Mvg,

Peter / degeluidsman.
Titel: Re: Standen Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Piwie op maandag 06 mei 2013, 17:53:51
Hallo John,

Het begin ziet er al goed uit :thumbup:.

Gr.
Piwie
Titel: Re: Standen Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op dinsdag 07 mei 2013, 18:34:37
Bedankt heren.

Gr, John
Titel: Re: Standen Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: minitreintje op dinsdag 07 mei 2013, 18:55:45
Netjes  :thumbup:

Ga maar zo door, kan ik lekker eens komen kijken voor mijn dag/nachtschakeling :)


groeten Dylan
Titel: Re: Standen Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op dinsdag 07 mei 2013, 19:17:48
Haha, maar ik zou niet weten wat je ervan wil afkijken.

Gr, John
Titel: Re: Standen Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: minitreintje op dinsdag 07 mei 2013, 20:02:45
Gewoon eens zien hoe je systeem in elkaar zit. Ik bedoel eerder hoe je het gaat aansturen enz...


groeten Dylan
Titel: Re: Standen Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op dinsdag 07 mei 2013, 20:10:09
Ah zo, hiervoor zal je toch ff moeten wachten want zover ben ik nog niet. Maar het is nu gewoon aan te sturen met drukschakelaars (en evt. via usb mocht ik nog tijd hebben.)

Gr John
Titel: Re: Standen Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: minitreintje op dinsdag 07 mei 2013, 21:31:18
Maar ik heb tijd hoor... Moet nog zoveel doen aan de baan dus :p


groeten Dylan
Titel: Re: Standen Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op vrijdag 17 mei 2013, 16:17:04
Haha, ik herken wat Dylan, maar dat is een ander onderwerp.

Om even terug te komen op de schakeling, het grotere LCD werkt nu ook. De code voor de hoofdprint (700 regels, dus dat valt mee) is ook helemaal aangepast voor dat display. En nu is deze print nagenoeg klaar voor de duur testen.

Dus nu kan ik verder met de code voor de deelprinten.

Gr John
Titel: Re: Standen Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Degeluidsman op vrijdag 17 mei 2013, 18:57:04
Ik geloof je op je blauwe ogen John, het klinkt allemaal geweldig en het wordt ons straks vast duidelijker als er een werkend proto type getoond wordt.

Succes met de verdere ontwikkeling.


Mvg,

Peter / degeluidsman.
Titel: Re: Standen Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op vrijdag 17 mei 2013, 19:24:08
Oh, dan heb je veel vertrouwen in me Peter, ik heb namelijk bruine ogen :-)

Maar je bent niet de enigste die het nog vrij onduidelijk vindt, en ik vind het ook moeilijk om aan de minder elektrotechnisch aangelegde mensen te vertellen.
Daarom hoop ik ook snel het prototype werkend te hebben, zodat jullie het ook gaan snappen of iig gaan zien wat het doet.

Bedankt en Groetjes,

John
Titel: Re: Standen Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op zondag 09 juni 2013, 22:35:03
Het is weer even stil geweest, maar ik heb nu wel het random knipperen voor de deelprint werkend :)

De timing klopt nogniet, en het werkt nu ooknog los van het systeem. Maar het begin is er, de rest van de code erom heen is nu vrij goed te doen (kost ooknogwel ff wat moeite hoor).

Binnenkort zal ik wel ff kijken of ik een filmpje kan maken, en kan uploaden. Zodat jullie het ook kunnen zien.
Zo heel bijzonder zal het er voor jullie wel niet uitzien, 16 ledjes op een rij die om en om aan of uitgaan, zonder een of andere volgorde. Maar ik ben er tochwel een beetje trots op dat ik het werkend heb gekregen, want het was 1 van de vele hordes die ik zal moeten nemen om een werkend systeem te hebben.

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op woensdag 12 juni 2013, 17:37:48
Zoals gezegd:

http://www.youtube.com/watch?v=KgrnfGzVpxA

Ben benieuwd naar de reacties :)

Gr John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: oetbeem op woensdag 12 juni 2013, 21:33:58
Ziet er goed uit John

Ik denk dat ik zoiets in de toekomst wel voor mijn baan kan en wil gebruiken :D

Mvg Danny
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Degeluidsman op woensdag 12 juni 2013, 21:38:40
Het begin is er John  :thumbup:

Dit maakt de baan wel veel leuker als op deze manier de verlichting steeds veranderd.
Ik blijf graag op de hoogte van de vorderingen.


Mvg,

Peter / degeluidsman.
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Alexander VL op woensdag 12 juni 2013, 21:40:03
Dit is fantastisch, werkelijk fantastisch  :O . Ik denk dat er velen hier geïnteresseerd zullen zijn.
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op donderdag 13 juni 2013, 13:39:51
@Danny
Dankje Danny, wie weet komt het ooit wel op de markt

@Peter
Bedankt Peter, Het geeft inderdaad een leuk gezicht. Ookal is het nu nogmaar 1 huisje, ik weet zeker dat als het er meerdere zijn, het er zeker nog leuker uit zal zien.

Ik zal je op de hoogte houden (al weet ik nog niet of ik alles hier online blijf zetten, kost vrij veel tijd.)

@Alexander
Jij ook bedankt Alexander, ik heb wel van een aantal mensen gehoord dat ze al interesse hebben.

Gr John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Ton V100 op zondag 16 juni 2013, 09:41:02
ziet er leuk uit.
gr.Ton
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op zondag 16 juni 2013, 18:25:57
Bedankt Ton, 

Ik denk dat het nu even stil gaat zijn met updates hierover, aangezien ik nu weinig bijzonders meer te laten zien heb zonder in electro details te gaan praten. En op foto's van de ledstripprint zullen jullie nog even moeten wachten.

Gr John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op zondag 23 juni 2013, 20:14:59
Hallo Allemaal,

Zoals gezegd heb ik momenteel weinig te melden, maar ik heb nog wel iets te melden:

Ik ben namelijk momenteel bezig om te kijken of ik een aantal printplaten op maat kan laten maken. Nu schrik ik van de prijzen die professionele bedrijven hiervoor rekenen, dus ga ik maar eens kijken of ik dit ergens kan laten etsen/CNC'en voor een vriendenprijs. Dan kan ik tenminste eerst verder testen voordat ik een grotere lading printplaten ga bestellen.

Om toch nog wat te laten zien, hieronder staat een plaatje van de toekomstige printplaat (ik heb ondertussen wel wat aanpassingen gedaan):

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,s69npRiKdyV3KwPDAh7Ejk7GENUQ3kUft6Oj-yJ_k_Io=/http://files.3rail.nl/looney_tunes/deelprintpcb.jpg)

Gr John

PS: Mocht je iemand kennen die dit kan, dan hoor ik dat graag (Mag hier/mag via pb) want ik wil maar als te graag dit printje in handen kunnen hebben, en niet een plaatje ervan.
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: minitreintje op maandag 24 juni 2013, 10:41:16
Ik zou wel willen maar mijn machine is nog in aanbouw.
Anders eens vragen op cnczone.nl

Groeten Dylan:
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: fema op maandag 24 juni 2013, 11:37:27
Zelf geen ervaring mee maar dit adres duikt vaak op bij het modelbouwforum

http://mijnprintplaat.nl/

Groet,

Marcel
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op dinsdag 25 juni 2013, 22:38:04
Heren Bedankt, ik zal eens verder gaan kijken bij jullie links.

Gr John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op woensdag 03 juli 2013, 19:38:14
De printjes zijn besteld :) dus het is even afwachten tot ze binnen zijn.

Maar ondanks dat dat even stil ligt, ben ik, als ik tijd heb, bezig met wat schetjes te maken van hoe de ledstripprint kwa electronica eruit moet gaan zien.

Gr John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: fema op dinsdag 09 juli 2013, 23:43:06
En waar heb je ze besteld?
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Gerard op dinsdag 09 juli 2013, 23:54:49
Zoals gezegd:

<filmpje>

Ben benieuwd naar de reacties :)

Gr John
Misschien kun je de "lichtopbrengst" verbeteren als je later alle wanden beplakt met aluminiumfolie?
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: jj_marklin op woensdag 10 juli 2013, 21:32:14
Ey John,

Leuk en interessant topic. Blijf ik zeker volgen. :thumbup:

Gr. Joachim
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op donderdag 11 juli 2013, 19:30:02
Bedankt voor de reacties heren,

De lichtopbrengst kan zeker hoger door aluminiumfolie, maar dat komt nogwel. Ik wil eerst de electronica kant afmaken en werkend krijgen, voordat de scenery kant komt. Ben toch meer van de electrokant dan scenerykant :-) :D

Momenteel zit ik even te kijken hoe ik de PWM voor de ledstrips kan gaan opwekken, terwijl andere processen ook bezig zijn. (Voor de electrotechnici onder ons: Dat wordt dus dmw Hardwarematige PWM met waarschijnlijk een seriele bus over de print en per kleur een IC, en een die de cominucatie met de rest van het systeem regelt.)

Gr John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: minitreintje op donderdag 11 juli 2013, 19:40:58
Welke bus ga je gebruiken?


groeten Dylan
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: sn00zerman op vrijdag 12 juli 2013, 13:15:15
welke bus ?
auto-bus ?  :P

Alle gekheid op een stokje, met seriëel kan je vele kanten op, leg eens uit ...

John,

Toen ik m'n dag/nacht-sturing gebouwd heb, ben ik nogal "lui" geweest. Ik heb van die PIC-dingen dozen vol staan, dus een PICje meer of minder, daar kijk ik niet naar.
Ik heb toen 8 poorten gebruikt van de ene PIC (gewoon parallel dus), om zodoende een 8-bits signaal over te dragen naar een 2de PIC.
die 2de PIC, leest op 8 poorten die gehele byte dus binnen, en zet die dan om in PWM.
Maar ik denk niet dat dit is wat je wil horen ... (alhoewel ik het meteen opnieuw op die manier zou doen)

Er zijn 2 "echte" mogelijkheden:
- Toch beginnen met "interupt-driven" programmatie ?
- Een dedicated IC'tje aan die PIC ? TL494 ofzo (van Texas Instruments, die kan je dan ook lekker samplen)

Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op vrijdag 12 juli 2013, 17:27:27
Nauw, eigenlijk zat ik meer te denken aan een touringbus :-)

Maar Kris, Welkom terug btw, je slaat de plank niet ver mis, het enigste is dat ik niet 4x8 poorten kan gebruiken op een DIP-40. Maar het zal wel zoiets worden. (De andere cominucatie tussen de printen werkt ook ongeveer zo)

Interupt programma lijkt me niet echt wat, dedicated IC heb ik niet (maar sampelen blijft handig).

Ik zal dus zelf wat gaan verzinnen met SEROUT (moet niet te simpel worden met de bestaande bussystemen), maar ik zal a.s. week wel eens wat schematjes gaan tekenen, denk 1x 16F877A en 4x12F628A. Maar dat komt vanzelf wel, proefcircuitje zal wel ff moeilijk worden, maar dat los ik ook wel op.

En dan kan ik daarna eens kijken welke PWM waardes ik nodig heb om een mooie overgang te krijgen. Dus de software.

Gr John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: sn00zerman op vrijdag 12 juli 2013, 18:06:47
Ga zeker niet met seriële data werken tussen die hoofd-pic en die 4 sub-pics, telkens je een waarde wijzigt,
ga je je verlichting zien "knipperen", doordat het even duurt om die seriële data te verwerken.

4x 8 poorten (32) is niet nodig hoor :-)
1x 8 poorten, en 4x 2 poorten is genoeg ... (16 pinnen, de helft dus)

Je zet die 8 poorten van die hoofd-pic, en alle sub-pics, parallel.
vervolgens hang je tussen je hoofd-pic, en elke sub-pic, 2 extra pinnen.

je zet voor sub-pic 1, de 8 bits op die 8 poorten, en zet vervolgens een pin die op sub-pic 1 is aangesloten, op hoog.
In sub-pic 1, ga je tussen elke PWM cyclus in, even kijken of die poort hoog is, zoja, dan lees je de waarde van die 8 inkomende poorten in,
en zet die 2de pin die tussen sub-pic 1 zit, en de hoofd-pic, ook op hoog, waarna je verder kan met je pwm routine in die pic.
hoofd-pic weet nu dat sub-pic 1 de data goed heeft ontvangen, en zet die ene pin naar sub-pic 1, terug laag.

Vervolgens doe je bovenstaande handelingen ook voor sub-pic 2 (dus pinnetje hoog, wachten tot sub-pic 2 dit begrepen heeft enz ...)
Daarna voor sub-pic 3, enz ...
Zodoende kost elke volgende sub-pic, telkens maar 2 extra pinnen.

Als je deze logica trouwens toepast tussen al je hoofd-pics, heb je ook een vorm van "controle".
Stel, hoofd-pic 1, moet iets doorsturen naar hoofd-pic 2, maar hoofd-pic 2 is nog bezig met iets, dan kan diezelfde truuc met die 2 extra pinnen toepassen.
- Je zet een pin van pic 1 naar pic 2 op hoog, pic 1 wacht op het hoog worden van een pin van pic 2 naar pic 1.
- vervolgens gaat pic 1 pas zenden naar pic 2. Als eerste teken, stuur je door hoeveel tekens pic 2 mag verwachten, als 2de teken, stuur je het "adres" dat moet luisteren naar de data.
- na de communicatie, zet je die 2 pinnen tussen die beide pic's, terug laag.
- pic 2 kijkt of het ontvangen adres overeen komt met zijn ingestelde adres. Zoja, dan doet hij een verwerking van de data, en stuurt die data naar de volgende pic.
  Zonee, dan doet hij niks met die data, maar stuurt de data wel door naar de volgende pic.
- Je hebt dan weer 3 pinnetjes nodig om van pic 2 naar pic 3 te gaan, enz ...

Dit systeem heeft enkele voordelen:
- Je kan prints maken die op hetzelfde adres luisteren, de data komt heus wel toe :-)
- Als er een print is, die moet reageren op het indrukken van een schakelaar ofzo, moet je via "polling", niet gaan luisteren naar die prints.
  Zo'n print kan op eigen initiatief z'n data beginnen doorsturen naar de volgende pic enz ... terwijl in't begin van de keten misschien héél andere data al op weg is door de bus.
  Uiteindelijk komt alles overal wel toe.

Hopelijk is m'n uitleg een beetje duidelijk, anders moet je hier maar gerichte vragen gaan stellen :-)


succes,
Kris
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op vrijdag 12 juli 2013, 20:15:04
Hallo Kris,

Wat mij betreft is het geheel duidelijk, dit is zeker een goed idee en ik denk dat ik het zo ook ga uitvoeren. Of in ieder geval ongeveer zo.

Maar ik zal eens wat op breadbord gaan zetten, want experimenteerplaat vind ik nog te voorbarig.

Bedankt weer,

Gr, John

PS: Weet jij hoe ik evt een usb verbinding kan maken, wil dat ook eens proberen.
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: sn00zerman op zaterdag 13 juli 2013, 00:01:25
:-)

Voor USB:
Best is om een PL2303 of FTDI chip te nemen.
Op Ebay even kijken naar RS232 TTL usb ofzo, voor letterlijk een paar euro, heb je dan een mini-printje,
dat je enerzijds in de USB poort van je PC steekt, en anderzijds aansluit op je PIC.
op de PIC heb je dan SERIN en SEROUT, en op je PC krijg je een virtuele COM-poort, die je dan via hyperterminal (of zelfgeschreven software) kan aansturen.
Zelf volledig USB protocol gebruiken/uitwerken in een PIC => Véél te complex, 't sop is de kolen niet waard :-)

Wat ook nog leuk is => je kan evengoed een ethernet-to-RS232 moduletje nemen (is ietsje duurder, bijna 15 euro volgens mij),
dan kan je je sturing gewoon aan je netwerk koppelen, en in zelfgeschreven software op je PC, aansturen met Winsock ofzo ...
Zo stuur ik met een android tablet, via wifi, m'n domotica-systeem aan :-)

succes,
Krks
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op zaterdag 13 juli 2013, 19:05:36
Bedankt Kris, dit verklaard waarom ik USB via een 18F4550 niet rond kreeg.

Maar eerst maar eens de print voor de PWM gaan maken, en dan maar eens gaan testen. En mocht ik zin hebben in iets anders kan ik nu ook aan de USB beginnen, want ergens moet nog een usb naar seriele kabel zwerven, en die kan ik dan gebruiken. (Zit een FTDI in, dat had ik al eens bekeken). Via tablet is ookwel leuk, maar dat is mooi voor in de toekomst, zelf zal -en kan- ik dat toch niet gebruiken.

Gr John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: sn00zerman op zaterdag 13 juli 2013, 22:00:09
Moest je toch met een android tablet willen werken, zoek dan eens op een IOIO bordje, kost volgens mijn rond de 20 euro.
Dan kan je via bluetooth enzo, en je hebt een pak aansluitingen, zelfs geen PIC meer nodig :-)
Ik heb hier ook nog ergens 2 van die bordjes, een hoop lol aan beleefd, maar ondertussen ben ik al volledig "into" FPGA, man man, dat is pas "heavy shit" (sorry voor de uitdrukking)
Gewoon met een paar weerstanden en een SubD 15pins connector, rechtstreeks aan pinnen van zo'n FPGA, een volledig VGA protocol geïmplementeerd, en vervolgens "tetris" en "pong" geschreven,
man man, wat zijn die dingen krachtig :-)
(heb hier een chinese set liggen, dan nog een Nexys (500) bord en een Atlys bord (die laatste, is voor m'n nieuwe ambilight, die moet over HDMI (ooit zoiets gebouwd, standalone, maar die werkte met analoge signalen, en max. 576p, nu moet ik digitaal en 1080p hebben)

succes,
Kris
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op maandag 15 juli 2013, 20:13:07
Zow he, daar zeg je wat. Dat is allemaal wel heel mooi spul...

Maarja, ik hou het momenteel even bij de PICtjes, al is zo'n IOIO bordje wel erg mooi, misschien maar eens naar gaan kijken. Maar dat komt vanzelf wel, ik moet nogsteeds die print werkend krijgen. (Heb nog geen tijd gehad om wat in elkaar te zetten)

Gr John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Degeluidsman op maandag 15 juli 2013, 20:53:48
Ik vind het geweldig wat jullie allemaal bedenken, zelf snap ik er helemaal niets van maar ik begrijp wel dat jullie op dit gebied je erg goed inzetten om de modelbaan nog realistser te maken.

Ik heb liever 400 draden en een soldeerbout daar kom ik wel uit maar dit  :?

Succes met de verder ontwikkeling, ondanks dat ik er niet veel van begrijp vind ik het leuk om te volgen.


 Mvg,

Peter / degeluidsman.
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op maandag 15 juli 2013, 21:07:49
Bedankt Peter, ik vind het zelf erg leuk om dit te ontwikkelen.

En ik heb ookwel eens 400 draden, maar dat valt hier niet mee te verglijken :-). De enigste gelijkenis is dat je op die printen misschien 400 draden moet aansluiten :D. Maar ik kan met beide dingen overweg.

Ik hoop zeker dat het de modelbaan relaistischer gaat maken, maar dat gaat denk ik wel lukken.

Gr John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: memen45 op dinsdag 16 juli 2013, 12:18:19
Ga zeker niet met seriële data werken tussen die hoofd-pic en die 4 sub-pics, telkens je een waarde wijzigt,
ga je je verlichting zien "knipperen", doordat het even duurt om die seriële data te verwerken.

4x 8 poorten (32) is niet nodig hoor :-)
1x 8 poorten, en 4x 2 poorten is genoeg ... (16 pinnen, de helft dus)

Je zet die 8 poorten van die hoofd-pic, en alle sub-pics, parallel.
vervolgens hang je tussen je hoofd-pic, en elke sub-pic, 2 extra pinnen.

je zet voor sub-pic 1, de 8 bits op die 8 poorten, en zet vervolgens een pin die op sub-pic 1 is aangesloten, op hoog.
In sub-pic 1, ga je tussen elke PWM cyclus in, even kijken of die poort hoog is, zoja, dan lees je de waarde van die 8 inkomende poorten in,
en zet die 2de pin die tussen sub-pic 1 zit, en de hoofd-pic, ook op hoog, waarna je verder kan met je pwm routine in die pic.
hoofd-pic weet nu dat sub-pic 1 de data goed heeft ontvangen, en zet die ene pin naar sub-pic 1, terug laag.

Vervolgens doe je bovenstaande handelingen ook voor sub-pic 2 (dus pinnetje hoog, wachten tot sub-pic 2 dit begrepen heeft enz ...)
Daarna voor sub-pic 3, enz ...
Zodoende kost elke volgende sub-pic, telkens maar 2 extra pinnen.

Als je deze logica trouwens toepast tussen al je hoofd-pics, heb je ook een vorm van "controle".
Stel, hoofd-pic 1, moet iets doorsturen naar hoofd-pic 2, maar hoofd-pic 2 is nog bezig met iets, dan kan diezelfde truuc met die 2 extra pinnen toepassen.
- Je zet een pin van pic 1 naar pic 2 op hoog, pic 1 wacht op het hoog worden van een pin van pic 2 naar pic 1.
- vervolgens gaat pic 1 pas zenden naar pic 2. Als eerste teken, stuur je door hoeveel tekens pic 2 mag verwachten, als 2de teken, stuur je het "adres" dat moet luisteren naar de data.
- na de communicatie, zet je die 2 pinnen tussen die beide pic's, terug laag.
- pic 2 kijkt of het ontvangen adres overeen komt met zijn ingestelde adres. Zoja, dan doet hij een verwerking van de data, en stuurt die data naar de volgende pic.
  Zonee, dan doet hij niks met die data, maar stuurt de data wel door naar de volgende pic.
- Je hebt dan weer 3 pinnetjes nodig om van pic 2 naar pic 3 te gaan, enz ...

Dit systeem heeft enkele voordelen:
- Je kan prints maken die op hetzelfde adres luisteren, de data komt heus wel toe :-)
- Als er een print is, die moet reageren op het indrukken van een schakelaar ofzo, moet je via "polling", niet gaan luisteren naar die prints.
  Zo'n print kan op eigen initiatief z'n data beginnen doorsturen naar de volgende pic enz ... terwijl in't begin van de keten misschien héél andere data al op weg is door de bus.
  Uiteindelijk komt alles overal wel toe.

Hopelijk is m'n uitleg een beetje duidelijk, anders moet je hier maar gerichte vragen gaan stellen :-)


succes,
Kris

 Kan dat niet met minder pinnen? Als je vier sub-pic's hebt, kun je volgens mij al met 2 pinnen toe. Op 2 pinnen heb je namelijk vier mogelijkheden: 0, 1, 2 en 3 (maar dan binair) wil je twee keer zoveel sub-pic's, hoef je maar 1 pin bij te gebruiken. Je gebruikt nog steeds 8 voor de data, en 2 voor de adressering. Met 32 pinnen kun je 2^24 adressen coderen (dat zijn 16777216 sub-pic's), voor de grote banen :P. De terugkoppeling naar de hoofd-pic lijkt mij wat overbodig als de hoofd-pic en sub-pic's goed op elkaar afgestemd worden.

Verder een leuk project! Ik blijf dit volgen!

Groeten,

Rauke
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op woensdag 17 juli 2013, 07:40:53
Hallo Rauke,

hhet klopt helemaal wat je zegt, het kan ook met 2 pinnen ja. Maar dan moet de communucatie wel goed zijn afgesteld, zoals je zelf ookal zegt, en omdat het hier om PWM bytes gaat zend ik dus liever met een controle dan zonder.

Stel je voor dat anders als er een byte met de blauwe waarde verzonden word ('s nachts), dan hij dan bij de groene uitkomt. Dan heb je opeens i.p.v. een blauwe een groene nacht... Lijkt me niet de bedoeling :-)

Dus puur uit het punt veiligheid, doe ik het maar met 2 pinnen per PIC, nogmaal kan je binair rekenen ja.

Gr John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: memen45 op woensdag 17 juli 2013, 10:31:20
Wil je überhaupt geen adressering of wel, maar dan met terugkoppeling?

Als wel adressering: je zou dan de terugkoppeling op twee manieren kunnen doen:

Of je zet per sub-pic 1 draad naar je hoofd-pic voor de terugmelding. (voor vier sub-pic's dus 14 draden nodig in totaal - 8 data, 2 adressering, 4 terugmelding)
Of je neemt twee keer zoveel draden voor de adressering. Je hoofd-pic stuurt over de ene helft het adres, je sub-pic stuurt over de andere helft zijn eigen adres terug, om aan te geven dat hij de boodschap binnen heeft (voor 4 sub-pic's dus 12 pinnen nodig in totaal - 8 data, 2 adressering, 2 terugmelding)

Ik weet niet hoeveel sub-pic's je wilt gaan aansluiten op één hoofd-pic, maar de laatste optie heeft de minste extra pinnen bij uitbreiding, iedere verdubbeling van PIC's +2 draden.

Groeten,

Rauke
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: sn00zerman op woensdag 17 juli 2013, 14:56:46
kan inderdaad met 2 pinnen ook, maar dan moet je toch ergens in de EEPROM van de PIC ofzo, bijhouden welke data-lijnen je gaat gebruiken.
Zodoende moet je elke pic wel afzonderlijk programmeren, en kan je ze niet gewoon "in batch", een heleboel na mekaar identiek dezelfde inhoud in schieten.
Eventueel kan je op de PIC zelf, dipswitches gebruiken op een paar poorten, voor de adressering, maarja, dan ben je het voordeel van weinig pinnen ook terug kwijt :-)

Ikzelf heb op één bus, de mogelijkheid van 256 adressen. (8-bit dipswitch per kaart)
Een bus hangt via een IP-adres in m'n netwerk, ik kan dus op een segment van bvb. 192.168.123.x, zo'n 254 bussen kwijt. (64770 kaarten)

In het geval van John, is die terugkoppeling trouwens wel nodig, hij wil geen interrupts gebruiken in z'n PWM module, dus die PIC moet laten terugweten aan de hoofdpic,
dat hij de data heeft opgenomen, dat gebeurt dus tussen elke volledige PWM cyclus in.
Anders kan hij evengoed zelfs met één draadje toekomen => seriëel signaal vanuit de hoofdpic, dat via interrups in elke sub-pic terecht komt. (een "echt" bus-systeem dus)


groeten,
Kris
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op woensdag 17 juli 2013, 15:58:02
Bedankt voor de info Heren,

Ik denk dat persoonlijk het idee zoals Kris op de vorige pagina zei, het beste is (zoiets wilde ik ook gaan maken, en Kris heeft me over de drempel gehaald).

En opzich heb ik niks tegen intterupts, maar mocht het zonder tegen dan heb ik liever die manier. Want meer dan de basis weet ik ook niet over interupts. (Ben ooknog maar een klein jaar met PICs bezig).

Maar terug naar de print, ik heb vanochtend een PIC16F628A op breadbord gezet, met daaraan een dipswitch, en even snel een stukje code in elkaar gezet. Nu werkte dit niet, maar ik had geen tijd meer om te zoeken waar de fout zit, dus dat wilde ik misschien vanavond en anders een keer van de week gaan uitzoeken. (De PWM led, en de status led waren heel flauw aan, dus ik denk dat het ergens in de hardware mis zit, eerst dat maar eens oplossen en dan kijken of ik een stukje experimenteerplaat kan vinden.)

Gr John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: sn00zerman op donderdag 18 juli 2013, 18:32:30
Gebruik jij echt het PWM commando in PicBasic ?
Er is een eenvoudiger truukje, en daarvoor het je zelfs geen PIC nodig die PWM ondersteunt,
en je kan in theorie zoveel PWM-kanalen maken als je wil op een PIC.

Stel, je hebt pinB.0 voor Rood, pinB.1 voor groen, en pinB.3 voor blauw ...
Als kleur, nemen we een soort "luchtblauw", RGB hiervan is R 210, G 241, B 244
pseudo-code:
IntR = 210
IntG = 241
IntB = 244

For IntCount = 1 to 255
  if IntR > IntCount then
     pinB.0 = high
  else
     pinB.0 = low
  end if
  if IntG > IntCount then
     pinB.1 = high
  else
     pinB.1 = low
  end if
  if IntB > IntCount then
     pinB.2 = high
  else
     pinB.2 = low
  end if
Next

succes,
Kris
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: treinbeginner op maandag 05 augustus 2013, 20:59:17
Hallo,

Ik zat ook een beetje te zoeken en kwam dit tegen: http://www.n-l-s.tk/ (http://www.n-l-s.tk/)
Werkt stand alone.
Misschien is dit het resultaat?

Vriendelijke groeten,
Marc
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Treinengek Junior op dinsdag 06 augustus 2013, 02:14:14
Wow, treinbeginner, wat een leuke link !  :thumbup:

Ik zie deze print helemaal zitten, dat gecombineerd met de aansturing voor huizen van TAMS (willekeurig aan en uit) lijkt me hemel op aarde !

edit: http://www.conrad.be/ce/nl/product/217346/TAMS-Elektronik-21-01-010-11-Light-Computer-LC-11-Bewoond-huis (http://www.conrad.be/ce/nl/product/217346/TAMS-Elektronik-21-01-010-11-Light-Computer-LC-11-Bewoond-huis)
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op dinsdag 06 augustus 2013, 17:26:23
Hallo Marc,

Nee, deze print is niet van mij.

En als ik de handleiding van hun lees, dan zit dat simpeler in elkaar, ik heb bij mijn systeem net wat meer mogelijkheden ingebouwd.

Zoals:
-Huisverlichting die aan en uit gaat (dus niet in ene keer aan/uit)
-Tijden instelbaar in seconde (Van dag naar nacht en v.v. max 12 min en 48 sec / dag of nacht max 18 uur en 12 min)
-Systeem kan automatisch draaien of handmatig naar dag of nacht gaan.
-6 Delen van modelbaan in geheel aan te zetten (overmeesteren, voor als je bv een lampje moet vervangen)
-LCD display om status uit te lezen.

Om te zorgen dat je dan dus net even wat fijnere controle hebt. Want ik vind het fijn om veel in te kunnen stellen zodat het precies loopt zoals je wil.

Gr John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op zaterdag 17 augustus 2013, 16:33:31
Hallo Allemaal,

Ik ben vandaag weer verder gegaan met de print voor de ledstrips, want Kris zn trucje is veel handiger (bedankt Kris  :thumbup:). Dan het PWM command, welke ik hiervoor gebruikte.

Om dit trucje alleen werkend te krijgen voor de kanalen, en te zorgen dat het niet flikkert, leek het me handig om alle bytes (1 R/1G/1B Byte) op aparte poorten in te lezen. En dus niet via een seriële bus/andere dataoverbrenging te werken. (Dus elke poort is een bit van een R/G/B byte)

Om dan van mijn bussysteem wat doorgeeft in welke fase we zijn (dag/nacht/...) heb ik danwel 3 chips nodig voor de RGB pulsen, en nog eens 2 voor de Witte pulsen (misschien zelfs ook 3).

Ik zal jullie niet verder bemoeien met hoe dit precies werkt, of er moet veel animo voor zijn, maar de eerste ontvangt de fase - de tweede zet dat om naar bytes en de derde maakt de PWM signalen.

Ik heb de 2e en 3e nu gemaakt, en nu ga ik eerst testen of deze werken voordat ik aan de laatste chip begin, welke de fases binnenkrijgt. (Dat wordt een ingewikkeld programmaatje....)

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Degeluidsman op zaterdag 17 augustus 2013, 17:46:01
Gaat jou vast lukken, ik snap er helemaal niets van maar we zien binnenkort wel weer een filmpje van deze schakeling.

Succes met de ontwikkeling.


Mvg,

Peter / degeluidsman.
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: minitreintje op zaterdag 17 augustus 2013, 18:05:42
Succes ermee Looney Tunes!
Ik weet hoe lang het kan duren om een printje te ontwikkelen :O ik zit nu al aan mijn 3de rev en heb nog steeds geen prototype.


groeten Dylan
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op zaterdag 17 augustus 2013, 18:50:21
Bedankt Peter en Dylan,

Heb al goed nieuws over het 2de printje, de test filmware erin werkt. Het slechte nieuws is alleen dat de 3e chip nog niks doet.

@Dylan; dit is de eerste versie die ik op experimenteerplaat zet, omdat deze manier zeker wel moet lukken. (Alleen die 1e chip wordt nog een twijfel geval.) Maar ik heb al een paar andere manieren bekeken, en evt getest. Maar deze, denk de 3e manier, vind ik pas betrouwbaar genoeg om verder te testen.
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op maandag 19 augustus 2013, 11:34:46
En de 3de werkt ook :). Alleen het ledje wat erop zit werkt niet. (Om het dimmen te zien) De PWM pulsen zijn iig zoals het hoort.

Gr John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op maandag 19 augustus 2013, 14:33:36
En waarschijnlijk ook gevonden waarom het ledje niet werkt;

Ik heb de code van Kris gebruikt:
pseudo-code:
IntR = 210
IntG = 241
IntB = 244

For IntCount = 1 to 255
  if IntR > IntCount then
     pinB.0 = high
  else
     pinB.0 = low
  end if
  if IntG > IntCount then
     pinB.1 = high
  else
     pinB.1 = low
  end if
  if IntB > IntCount then
     pinB.2 = high
  else
     pinB.2 = low
  end if
Next

succes,
Kris

En nu zit ik me te bedenken dat ik werk met 255 = high en dat naar de poort van de led stuur, en ik heb CA leds, dus 2 hoge signalen en dan blijft de led uit. En als ik het dan met een meter naar de GND meet, dan klopt het volgens de meter wel. ;)

Misschien kan Kris bevestigen of dit klopt?? (PB werkte btw niet naar je)

Gr John

PS: Ik weet wat de oplossing is hoor, gewoon de high en low's verwisselen B)
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: sn00zerman op maandag 19 augustus 2013, 21:36:29
:-) Ik heb opzettelijk mijn PB's uitgezet, die lees ik toch niet :-p

En zoals je zelf al aangaf, low & high wisselen :-)


groeten,
Kris
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op maandag 19 augustus 2013, 22:27:12
Ja hoor, nu werkt het allemaal B)

Op naar de volgende stap dan maar: de eerste chip, en een printje met torren. (om op 12v te komen)

Groeten John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: treinbeginner op maandag 02 september 2013, 18:56:17
Hallo

Ik ben een andere oplossing tegengekomen
http://www.anw-modeltreinen.nl/uhlenbrock/productinfo/pi_uh28000.htm

IntelliLight - Basis Unit - 60 cm
artikelnummer: UH28000    ? 200.95   
Uitbreidingsset - Wit - 60 cm
artikelnummer: UH28010    ? 178.95
 Uitbreidingsset - Gekleurd - 60 cm
artikelnummer: UH28020    ? 219.95
 Uitbreidingsset - Geluid en Flits - 2 x 20 cm
artikelnummer: UH28110    ? 210.95   
Uitbreidingsset voor lengte-aanpassingen - 3 x 20 cm
artikelnummer: UH28150    ? 63.95   

Geluk dat ik de n-l-s meegebracht heb van Houten 99,00?.Veel voordeliger.Als ik de optelsom maak.
Nu de ledstrips aanbrengen want maar deze waren zijn reeds besteld , wit en RGb samen 20? voor 5m
En deze werkt prima
Zou er een filmpje van willen maken, maar het flikkert op het filmpje en niet in het echt.
Dit komt door de pwm.
Tips om toch een goed filmpje te maken zijn welkom, dan kan ik het resultaat laten zien.

Groeten
Marc
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op zaterdag 07 september 2013, 21:56:26
Hallo Marc,

Dure oplossing, net als alle andere opties :P.

Maar ik blijf lekker door bouwen.

Ik heb een groot deel van de PWM printen nu af; alleen de zgn 1e moet nog. (Krijgt de fases binnen; corrigeert de kleuren en stuurt deze door.)

Om het voor mezelf met testen "makkelijk" te houden had ik 100Hz aangehouden voor het PWM, maar de ledstrip moet wel een hogere frequentie krijgen. Dit moet ik tzt dus even aanpassen.

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op maandag 18 november 2013, 21:37:41
Pff, draadje is flink weggezakt, maar hij stond nog net op de eerste pagina :-)

Met de gastendag in het vooruitzicht zal ik even een update plaatsen.

Zojuist de deelprint voor de straat verlichting, de deelprint voor huisjes verlichting en de hoofdprint verbonden. Om dit eens te testen, dit werkt volledig zoals het zou moeten! :)

Nu heb ik dus nog een paar dagen om te zorgen dat ik de printen voor de ledstrips afkrijg, dit zal denk i.v.m. schoolzaken niet volledig lukken, maar ik ga mn best doen om het zover mogelijk af en werkend te krijgen.

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op donderdag 21 november 2013, 22:39:51
Misschien gaan jullie nog geluk hebben; de hardware is klaar en de firmware is ook klaar. Als het dus enig sinds meezit (zal wel tegenwerken, maar dat is een ander verhaal :P), zal ik de print voor ledstrips dus werkend bij hebben. Al werkt deze nog wel standalone. Maar zo ben ik met de andere printen ook begonnen, dus dan is ook een voortgang te zien :D.

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: minitreintje op vrijdag 22 november 2013, 20:57:42
Foto's komen wel denk ik :p
Pff ik heb net ontdekt dat er een fout in mijn schakeling, of beter gezegd in het component van EAGLE.
Dat wordt vanaf 0 weer beginnen :S

Succes met jou project!

groeten Dylan
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op vrijdag 22 november 2013, 21:01:39
Ja, foto's zal ik binnenkort wel nemen. (en een filmpje is mss ookwel handig)

Dat is flink balen, standaard EAGLE component of niet ?

Bedankt, hier zit het nu ook niet mee. Ik was iets te voorbarig over de ledstripprint, dat gaat voor zondag niet lukken. Krijg namelijk steeds gekkere problemen.

Jij ook succes met de jouwe,

Gr John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: minitreintje op vrijdag 22 november 2013, 21:05:58
Gewoon een simpele transistor... Waarschijnlijk de verkeerde ofzo eruit gepikt er staan er heeeel veeeel in :O
Bwa we lossen dat wel op :)


groeten Dylan
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op vrijdag 22 november 2013, 21:10:18
Oh, dat is minder. Zit hij verkeerd verbonden, of is de pinning anders ?
Het oplossen zal je wel lukken ja  :thumbup:

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: minitreintje op vrijdag 22 november 2013, 21:39:41
Pinning probleem... De schakeling even op een breadboard gemaakt en die werkt wel dus ben er nu 100% zeker van :)

Gewoon een nieuwe PCB maken en dan de transistor gewoon 180° draaien. De emitter en collector zijn alleen van plaats veranderd. Kan ik tegelijk eens wat dikker banen problemen met een fijn freesje .

groeten Dylan
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op zondag 24 november 2013, 19:23:19
Hallo Iedereen,

Zo, mn demo zit er alweer een paar uur op, en ik wil iedereen bedanken voor de positieve reacties! (Ook de organisatoren van de Gastendag, voor het organiseren :thumbup: )

Voor de thuisblijvers: ik zal van de week proberen een aantal foto's en als het even kan een filmpje online te mikken.

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op vrijdag 03 januari 2014, 16:46:15
En dat van de week heb ik bij lange na niet gehaald...  8o

Maar ik ben van plan om hier weer wat meer aan te gaan doen. De foto's en filmpjes zullen nog even moeten wachten, want ik ga eerst proberen om de ruimteverlichtingsprint werkend te krijgen.

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling
Bericht door: Looney Tunes op zaterdag 04 januari 2014, 14:57:31
 :warning: :warning: :warning: Oproep  :warning: :warning: :warning:

Ik ben nu al een tijdje bezig om de ruimteverlichtingsprint aan de praat te krijgen (achter de schermen gebeurt er meer dan ik online zet B)), maar ik krijg het niet voor elkaar om de verbinding tussen de printen voor elkaar te krijgen. Waarschijnlijk lees ik tich keer over een foutje in het programma heen :?.

Mijn vraag is nu, zou iemand die weet hoe PIC en picbasic werkt, mij kunnen helpen om de verbinding tot stand te laten komen??  Zodat ik ook verder kan om de laatste print werkend te krijgen. (Zal eerst verbinding moeten zien te krijgen, zodat ik hierna deze print standalone kan laten werken, en daarna in m'n systeem kan toevoegen.)

Alvast heel erg bedankt,

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Oproep: Hulp gezocht
Bericht door: Janvis op zaterdag 04 januari 2014, 15:13:12
wat voor protocol gebruikt voor de communicatie tussen de printen?
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Oproep: Hulp gezocht
Bericht door: minitreintje op zaterdag 04 januari 2014, 18:10:08
John,

Ik zou je graag willen helpen maar ben helaas alleen maar thuis in Arduino...

groeten Dylan

P.S.: Toevallig is mijn print af vandaag  :)
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Oproep: Hulp gezocht
Bericht door: Looney Tunes op zaterdag 04 januari 2014, 19:50:00
Hallo Jan Willem, ik gebruik hiervoor losse bitjes die ik door de 1e PIC laat versturen, en de 2e controleert dan of de ingang 0 of 1 in.

Hallo Dylan, tja, helpen wordt dan lastig :D :P. Maar mooi dat je print nu af is   :) :thumbup:

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Oproep: Hulp gezocht
Bericht door: memen45 op zaterdag 04 januari 2014, 21:32:16
Ik programmeer ook met de MicroChip microcontrollers, op dit moment met 16-bits controllers bezig, maar 8-bits kan ik ook wel. Als je wilt kan ik er wel even naar kijken...

Welk type gebruik je trouwens? Het is namelijk véél gemakkelijker om communicatie via SPI of I2C te laten verlopen (als je controller dat kan). Je zet dan gewoon een byte in één keer naar een (zend) buffer en die wordt volledig automatisch verstuurd en ontvangen in de (ontvang)buffer van de ander.

Groeten,

Rauke
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Oproep: Hulp gezocht
Bericht door: Janvis op zaterdag 04 januari 2014, 22:06:32
Hallo Jan Willem, ik gebruik hiervoor losse bitjes die ik door de 1e PIC laat versturen, en de 2e controleert dan of de ingang 0 of 1 in.

Hallo Dylan, tja, helpen wordt dan lastig :D :P. Maar mooi dat je print nu af is   :) :thumbup:

Gr, John

Dat je 1tjes en nulletjes verstuurd begrijp ik, daarom heet het digitaal ;) Maar de hoofdpic verstuurd neem ik aan opdrachten naar de andere pic's, en daar is toch een soort van protocol voor nodig. De ontvanger moet immers wel weten wat hij met een bepaalde reeks bitjes moet doen.
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Oproep: Hulp gezocht
Bericht door: Looney Tunes op zaterdag 04 januari 2014, 22:39:47
Ik gebruik dus geen protocol, maar verstuur de losse bits, de ontvanger geeft aan als deze verzonden kunnen worden, daarna worden ze verstuurd.

Ik gebruik een PIC16F877A en die moet het signaal naar een andere 877A en een 16F628A sturen.

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Oproep: Hulp gezocht
Bericht door: Janvis op zaterdag 04 januari 2014, 22:58:06
Ik gebruik dus geen protocol, maar verstuur de losse bits, de ontvanger geeft aan als deze verzonden kunnen worden, daarna worden ze verstuurd.

Ik gebruik een PIC16F877A en die moet het signaal naar een andere 877A en een 16F628A sturen.

Gr, John

Is het dan zo dat wanneer een ingang van de ontvangende pic "hoog" word deze pic iets moet gaan doen of bestaat de opdracht uit meer dan 1 bit. In het eerste geval kan het toch niet zo moeilijk wezen.
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Oproep: Hulp gezocht
Bericht door: Looney Tunes op zaterdag 04 januari 2014, 23:05:51
Nee, was het maar zo simpel :D, ik verstuur naar de 628 1 byte, en naar de 877 3 bytes. (afgezien van de 2 bits voor, en 1 na elke byte.)

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Oproep: Hulp gezocht
Bericht door: memen45 op zondag 05 januari 2014, 08:17:00
De 16F877A heeft SPI en I2C, de 16F628A niet. Tussen de twee 16F877A zou ik de communicatie via SPI laten lopen (volgens mij hoef je alleen te schrijven, oftewel één richtings verkeer toch?). Wat betreft de 628: het kan met losse bitjes 'versturen', maar ik zou overwegen hier een IC voor te nemen dat wel SPI heeft.

Groeten,

Rauke

P.s.: stuur me maar n pb als je wilt dat ik naar je software kijk.
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Oproep: Hulp gezocht
Bericht door: Looney Tunes op zondag 05 januari 2014, 10:17:57
Hoi Rauke,

Fijn dat je dit zegt, maar ik heb alle hardware klaar, dus dit komt een beetje als mosterd na de maaltijd...
Misschien is het ookwel mijn koppigheid, maar ik zou het via mn eigen protocol werkend willen hebben (ook i.v.m. school). Ik gebruik zoiets ook voor een andere verbinding in het systeem, al werkt dat met ms, dit met us, maar dat werkt wel.

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Oproep: Hulp gezocht
Bericht door: Looney Tunes op zaterdag 11 januari 2014, 13:32:56
Ik zal van de week nog een nieuwe poging wagen, maar het ziet er nog niet erg gunstig uit. Heb geen enkele verbetering kunnen krijgen.

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Oproep: Hulp gezocht
Bericht door: Janvis op zaterdag 11 januari 2014, 22:53:52
Hoi Rauke,

 maar ik zou het via mn eigen protocol werkend willen hebben (ook i.v.m. school).

Gr, John

Ik heb volgens mij meerdere keren gevraagd wat voor protocol je gebruikt, telkens zij je dat het geen protocol was en nu heb je het in eens over een protocol. Het is dan misschien een eigen protocol maar wel een protocol. Op deze manier kunnen we je toch nooit helpen............

Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Oproep: Hulp gezocht
Bericht door: Looney Tunes op dinsdag 14 januari 2014, 20:59:19
Hallo Jan,

Ik heb hieronder een screenshot uit een excel, waarin staat hoe mn overdracht plaats vind (klik voor vergroting):

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,s5_MroLndp41v03E6yA9CK-TsRf9Q1XG6jQKsoPmX_kg=/http://files.3rail.nl/looney_tunes/overdrachtklein.png) (http://files.3rail.nl/looney_tunes/overdracht.png)

De code zal ik later nog even posten.

Deel van de code van de zendende print:

IF readyw = 1 THEN
  ValueWhite1 = ValueWhite
  backw = 1
  signalw = 1
  DELAYUS 50
  signalw = 0
  DELAYUS 100
 
IF ValueWhite >= 128 THEN
 signalw = 1
 ValueWhite = ValueWhite - 128
ELSE
 signalw = 0
ENDIF
DELAYUS 50

IF ValueWhite >= 64 THEN
 signalw = 1
 ValueWhite = ValueWhite - 64
ELSE
 signalw = 0
ENDIF
DELAYUS 50

IF ValueWhite >= 32 THEN
 signalw = 1
 ValueWhite = ValueWhite - 32
ELSE
 signalw = 0
ENDIF
DELAYUS 50

IF ValueWhite >= 16 THEN
 signalw = 1 
 ValueWhite = ValueWhite - 16
ELSE
 signalw = 0
ENDIF
DELAYUS 50

IF ValueWhite >= 8 THEN
 signalw = 1
 ValueWhite = ValueWhite - 8
ELSE
 signalw = 0
ENDIF
DELAYUS 50

IF ValueWhite >= 4 THEN
 signalw = 1
 ValueWhite = ValueWhite - 4
ELSE
 signalw = 0
ENDIF
DELAYUS 50

IF ValueWhite >= 2 THEN
 signalw = 1
 ValueWhite = ValueWhite - 2
ELSE
 signalw = 0
ENDIF
DELAYUS 50

IF ValueWhite >= 1 THEN
 signalw = 1
 ValueWhite = ValueWhite - 1
ELSE
 signalw = 0
ENDIF
DELAYUS 50

signalw = 0
DELAYUS 100 

backw = 0
 
ENDIF

Deel van de code van ontvangende print:
WHILE 1=1
    ;in
    ready = 1
    REPEAT
    UNTIL back = 1
    ready = 0
     IF  signal = 1 THEN
      DELAYUS 50
     ENDIF
     IF  signal = 0 THEN
      DELAYUS 100
     ENDIF   
     IF signal = 1 THEN
      ValueWhite = ValueWhite + 128
      DELAYUS 50
     ELSE
      DELAYUS 50
     ENDIF
     IF signal = 1 THEN
      ValueWhite = ValueWhite + 64
      DELAYUS 50
     ELSE
      DELAYUS 50
     ENDIF
     IF signal = 1 THEN
      ValueWhite = ValueWhite + 32
      DELAYUS 50
     ELSE
      DELAYUS 50
     ENDIF
     IF signal = 1 THEN
      ValueWhite = ValueWhite + 16
      DELAYUS 50
     ELSE
      DELAYUS 50
     ENDIF
     IF signal = 1 THEN
      ValueWhite = ValueWhite + 8
      DELAYUS 50
     ELSE
      DELAYUS 50
     ENDIF
     IF signal = 1 THEN
      ValueWhite = ValueWhite + 4
      DELAYUS 50
     ELSE
      DELAYUS 50
     ENDIF
     IF signal = 1 THEN
      ValueWhite = ValueWhite + 2
      DELAYUS 50
     ELSE
      DELAYUS 50
     ENDIF
     IF signal = 1 THEN
      ValueWhite = ValueWhite + 1
      DELAYUS 50
     ELSE
      DELAYUS 50
     ENDIF
     IF  signal = 0 THEN
      DELAYUS 100
     ENDIF
     
     ValueWhite1 = ValueWhite
     
     ;out     8
    IF ValueWhite1 >= 128 THEN
     PORTB.7 = 1
     ValueWhite1 = ValueWhite1 - 128
    ELSE
     PORTB.7 = 0
    ENDIF
   
    IF ValueWhite1 >= 64 THEN
     PORTB.6 = 1
     ValueWhite1 = ValueWhite1 - 64
    ELSE
     PORTB.6 = 0
    ENDIF
   
    IF ValueWhite1 >= 32 THEN
     PORTB.5 = 1
     ValueWhite1 = ValueWhite1 - 32
    ELSE
     PORTB.5 = 0
    ENDIF
   
    IF ValueWhite1 >= 16 THEN
     PORTB.4 = 1 
     ValueWhite1 = ValueWhite1 - 16
    ELSE
     PORTB.4 = 0
    ENDIF
   
    IF ValueWhite1 >= 8 THEN
     PORTB.3 = 1
     ValueWhite1 = ValueWhite1 - 8
    ELSE
     PORTB.3 = 0
    ENDIF
   
    IF ValueWhite1 >= 4 THEN
     PORTB.2 = 1
     ValueWhite1 = ValueWhite1 - 4
    ELSE
     PORTB.2 = 0
    ENDIF
   
    IF ValueWhite1 >= 2 THEN
     PORTB.1 = 1
     ValueWhite1 = ValueWhite1 - 2
    ELSE
     PORTB.1 = 0
    ENDIF
   
    IF ValueWhite1 >= 1 THEN
     PORTB.0 = 1
     ValueWhite1 = ValueWhite1 - 1
    ELSE
     PORTB.0 = 0
    ENDIF
     
WENDGr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Oproep: Hulp gezocht
Bericht door: Janvis op dinsdag 14 januari 2014, 22:52:24
Heb even snel gekeken, maar ik vrees dat je problemen krijgt met je timing, want 50 us bij de ene pic is niet exact het zelfde als bij de andere pic. Als je op deze manier bitjes wilt versturen zal je denk ik toch interrupts moeten gebruiken.

Maar maak je het jezelf niet veel te moeilijk?? Ik heb ook zelf een dag/nacht schakeling gemaakt. Deze is opgebouwd met een 16f628, deze stuurt software pwm signalen naar 3 uitgangen. deze uitgangen worden middels een rc filter gebufferd en d.m.v. 3 u2008b ic's stuur ik 3 groepen van lampen aan. Er is tijdens het regelen van de verlichting geen enkele flikkering waar te nemen in de verlichting.

En in alle huisje komen "lichtcomputertjes" opgebouwd rond een 12f675 en deze sturen (volledig random) de verlichting in het betreffende huisje aan. Hier is dus helemaal geen data nodig tussen alle printjes.
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Oproep: Hulp gezocht
Bericht door: Looney Tunes op woensdag 15 januari 2014, 18:51:54
Hallo Jan,

Ik zal het anders van de week eens met ms ipv us proberen, misschien dat dat beter gaat en dan kan ik daarna wel kijken of het sneller kan.

Te moeilijk maken, hmm dat is net hoe je het beschouwd. Mijn printen staan met elkaar in verbinding, en daardoor kan ik veel dingen instellen. En ik heb de verlichting overdag ook uitstaan bij de meeste huisjes, en 's avonds random aan.

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Oproep: Hulp gezocht
Bericht door: memen45 op woensdag 15 januari 2014, 21:10:36
Wat is ms of us?

Groeten,

Rauke
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Oproep: Hulp gezocht
Bericht door: Janvis op woensdag 15 januari 2014, 21:19:48
Wat is ms of us?

Groeten,

Rauke

ms = milliseconde
us = microseconde

Daarmee geef je aan of je wachttijd in microseconden wil of in milliseconden
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Oproep: Hulp gezocht
Bericht door: memen45 op woensdag 15 januari 2014, 22:39:52
Oh, bedankt, ik legde de link even niet. Ik vraag me trouwens wel af of dat het verbetert.

Wat ik me afvraag: klopt het dat je bij de ontvangende print 'synchroon' (voor zover dat mogelijk is met twee verschillende klokken) blijft lopen met de zendende print? (ik kan je software niet helemaal begrijpen omdat ik efficient in assembler programmeer ;)). Als dat namelijk zo is, zou ik bij de ontvangende print aan het begin van het ontvangen (dus zodra hij het start bit ziet) een halve bit tijd (in jouw geval dus 25us) wachten voordat je inleest. Zo zorg je namelijk dat je alle bits goed binnenkrijgt (je het dan een marge van +/-25us per reeks bits). Als je namelijk leest op het moment dat de zendende print net de uitgang verandert, weet jij niet meer wat je leest: oude bit of nieuwe bit? Of iets er tussenin.

Groeten,

Rauke
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Oproep: Hulp gezocht
Bericht door: Looney Tunes op maandag 20 januari 2014, 15:19:03
Hallo Rauke,

De back en ready zorgen voor het synchroon lopen.
Ik heb het ook veranderd naar halverwege de bit, maar ik krijg nog de verkeerde waardes op de uitgangen.

Het signaal wordt wel goed verstuurd, dat heb ik op een scoop gezien.

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Oproep: Hulp gezocht
Bericht door: memen45 op maandag 20 januari 2014, 19:35:59
Citaat
ValueWhite1 = ValueWhite

Schrijf je hiermee de waarde uit 'ValueWhite1' naar 'ValueWhite'? Als ja, dan is dat je fout, omdat je daarmee je net gelezen waarde overschrijft met onbekende waarden uit het ValueWhite1 register.

Anders is het gewoon de software stap voor stap nalopen met alle mogelijke waarden die kunnen worden ingelezen en volgen wat er met die waarden gebeurt. Daarnaast je hardware controleren: Controleren of je I/O's goed ingesteld staan, is de Out van je zender aangesloten op de IN van je ontvanger enz.

Groeten,

Rauke
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Oproep: Hulp gezocht
Bericht door: sn00zerman op dinsdag 21 januari 2014, 10:38:55
Hoeveel IO poorten heb je tussen beide printen verbonden ?
Ik werk dan wel even een "protocol" voor je uit :-)


groeten,
Kris
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Oproep: Hulp gezocht
Bericht door: Looney Tunes op dinsdag 21 januari 2014, 18:27:59
Hallo Kris en Rauke,

@Rauke, nee dat klopt. En ik heb de hard- en software al gecontroleerd ;).

@Kris, er lopen vanuit de 'main' print 3 lijnen naar de sub W en 3 naar de sub RGB printen. Hieronder staat het stuk hoe ze gedeclaired zijn.

; Output Datalijnen
  SYMBOL backw = PORTB.5               
  SYMBOL readyw PORTB.4               
  SYMBOL signalw = PORTB.3
  SYMBOL backrgb = PORTB.2               
  SYMBOL readyrgb PORTB.1             
  SYMBOL signalrgb = PORTB.0 

Alvast Bedankt voor de hulp,

John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Oproep: Hulp gezocht
Bericht door: Looney Tunes op zaterdag 25 januari 2014, 11:42:50
Ondanks de problemen heb ik nog wel een foto'tje van de printplaat van de deelprint:

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sdS1iekvaxIxUNxr5EOtQPbsNyxBzPorMlJfdapDSFN4=/http://files.3rail.nl/looney_tunes/deelprintpcb1.jpg)

De IC's zitten er ondertussen wel op.

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Oproep: Hulp gezocht
Bericht door: ernstcramer op zaterdag 25 januari 2014, 21:59:29
Mooi! Is dit al de min of meer definitieve versie van de print, of is dit nog om te experimenteren?
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, De puzzelstukjes beginnen op hun plek te vallen
Bericht door: Looney Tunes op zaterdag 25 januari 2014, 22:18:31
Hallo Ernst,

Dit is min of meer de definitieve versie van de deelprint. Ik experimenteer er nog wel mee, maar dat is meer testen of de print geheel werkt.

Wonder boven wonder, ik heb vandaag de ledstripprint 'werkend' gekregen. :) Was het zo zat dat ik de hele code opnieuw getypt heb, en daarna werkte het, zal dus wel ergens een typefout gezeten hebben.

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, De puzzelstukjes beginnen op hun plek te vallen
Bericht door: minitreintje op zondag 26 januari 2014, 10:54:01
Fantastisch!

groeten Dylan
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, De puzzelstukjes beginnen op hun plek te vallen
Bericht door: Looney Tunes op zondag 26 januari 2014, 20:08:08
Ja, ik ben er zelf er blij mee, gisteravond nog de printplaat uitgetekend in eagle. En nu even kijken waar ik de PCB kan laten maken. (Hij is groter dan een standaard eurokaart, dus dat kan nog leuk worden).

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, De puzzelstukjes beginnen op hun plek te vallen
Bericht door: minitreintje op dinsdag 28 januari 2014, 18:35:29
Tja, ik heb enkel 70mm x 100mm liggen van PCB's... Ik denk dat je het sneller krijgt dan bij een PCB boer?


groeten Dylan
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, De puzzelstukjes beginnen op hun plek te vallen
Bericht door: Janvis op dinsdag 28 januari 2014, 18:54:00
Tof dat je het werkend het gekregen, geeft altijd een lekker gevoel  :D Krijgen we binnenkort ook een filmpje te zien???????
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, De puzzelstukjes beginnen op hun plek te vallen
Bericht door: Looney Tunes op dinsdag 28 januari 2014, 20:13:37
Hallo heren,

@Dylan, Ik ben ook in overleg met een PCB fabrikant over het laten maken van de PCBs. (Al heb ik misschien binnenkort nog wel een PCB'tje wat wel op een 7x10cm board zou passen, dan weet ik je wel te vinden.)

@Jan Willem, Ja zeker, ik sprong echt letterlijk even een gat in de lucht. Het heeft me maanden gekost om het werkend te krijgen, maar het is gelukt :). Ik zal binnenkort zeker wat foto en video-materiaal gaan schieten, zodat jullie het ook kunnen zien.

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, De puzzelstukjes beginnen op hun plek te vallen
Bericht door: Degeluidsman op woensdag 05 februari 2014, 15:54:59
Hallo John,

Ik lees al een tijdje mee en ik wil je een  :thumbup: geven voor je doorzettingsvermogen.
Zelf snap ik er geen bal van maar vind het leuk en interssant om het te volgen.


Mvg,

Peter / degeluidsman.
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, De puzzelstukjes beginnen op hun plek te vallen
Bericht door: Looney Tunes op vrijdag 07 februari 2014, 19:30:07
Bedankt Peter,

Het is voor mij ook een opluchting dat ik zover ben gekomen, en nogsteeds voortgang boek.

Ik heb het nog even druk met school, maar as vakantie komen de PCbs binnen dus dat wordt weer flink solderen :-) en examens leren. B)

Als ik weer wat te melden heb horen jullie het vanzelf weer :).

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, De puzzelstukjes beginnen op hun plek te vallen
Bericht door: minitreintje op vrijdag 07 februari 2014, 20:51:03
Ben benieuwd!
Ik ga nu al mijn 2de project afwerken. PCB ligt hiervoor me... Hopelijk werkt het  :-)

groeten Dylan
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, De puzzelstukjes beginnen op hun plek te vallen
Bericht door: Looney Tunes op donderdag 20 februari 2014, 18:30:48
En ik heb nu een RGB en een W ledstrip werkend op m'n print. :) :) Het zijn nog niet de goede kleuren voor deze schakeling, maar het werkt wel allemaal.

Nu kan ik dus verder met het verfijnen van de kleuren(aanpassing) en de rest van het systeem.

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, De puzzelstukjes beginnen op hun plek te vallen
Bericht door: minitreintje op donderdag 20 februari 2014, 19:32:22
Super! Ik zit in het zelfde schuitje voor de kleuren... Als ik eerder de boel kan ophangen en testen post ik wel mijn RGB waarden.

groeten Dylan
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, De puzzelstukjes beginnen op hun plek te vallen
Bericht door: Looney Tunes op zondag 02 maart 2014, 22:49:18
Eindelijk werkt ook de ledstripprint via het systeem :) (heeft ook 1000 regels gekost) B) :-)

Alleen de kleurcorrectie moet ik dus nog programmeren (Zodat de goede kleuren gebruikt kunnen worden), maar eerst ga ik het systeem maar eens aansluiten op een module, zodat ik zeker weet of het hele systeem samenwerkt. En eindelijk eens kan gaan genieten van hoe het systeem er in z'n geheel eruit gaat zien.

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Bijna klaar - Foto's van ledstripprint online
Bericht door: Looney Tunes op maandag 03 maart 2014, 22:19:40
En om het vorige bericht even af te maken, nu ook foto's van de print:

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,syfltWnqzqaT4C6dniqjMe1hB3w5evap_JBH18SL8Z5Q=/http://files.3rail.nl/looney_tunes/ledstripprint.jpg)

Met de dag verlichting:

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sq_58AnC5M-lFfMqWdDdqiWWcN0LIUiQJdrM63gEBmg8=/http://files.3rail.nl/looney_tunes/ledstripprint-dag.jpg)

Met de nacht verlichting:

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sNunOR8P7V9hKqdBQMHxZ5rp56BT6We2sOOb2P2HPrgs=/http://files.3rail.nl/looney_tunes/ledstripprint-nacht.jpg)

Ik hoop dat jullie nu een nog beter beeld van het geheel kunnen krijgen, en ben zeker benieuwd naar de reacties.   

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Bijna klaar - Foto's van ledstripprint online
Bericht door: oetbeem op dinsdag 04 maart 2014, 20:38:27
Hey John

Mooi om te zien dat het geheel zo goed als werkt
Succes met de laatste aanpassingen aan de ledstrips!
Ik ben super benieuwd naar het eind resultaat in de module

Mvg Danny
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Bijna klaar - Foto's van ledstripprint online
Bericht door: minitreintje op dinsdag 04 maart 2014, 20:41:25
Yep Yep Yep! Ziet er netjes uit!
Wat zijn je RGB waarden?  :D
Want ik zet de ledstrip wit uit in de nacht, jij niet precies?

groeten Dylan
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Bijna klaar - Foto's van ledstripprint online
Bericht door: Hero op dinsdag 04 maart 2014, 22:50:23
Uitzetten geeft een lelijke flits. Of eigenlijk het aanzetten.  :D
Dus houd wit net aan. Zodat er geen licht afkomt maar je ze nog net ziet gloeien.  ;)

Leuk project. Ik kan niet wachten een achtergrond onder de ledstrips te zien.

Mvg Robin
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Bijna klaar - Foto's van ledstripprint online
Bericht door: minitreintje op woensdag 05 maart 2014, 08:41:31
Flits? Met PWM kan je ze geleidelijk doven :)
Dan geven ze nog zo weinig licht voordat ze helemaal uit gaan dat je er niks van ziet.


groeten Dylan
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Bijna klaar - Foto's van ledstripprint online
Bericht door: Hero op woensdag 05 maart 2014, 16:54:22
Ik hoop dat je gelijk hebt.
Meestal zie ik ze toch aanflitsen als het donker is.
Ligt er natuurlijk helemaal aan hoe snel ze aangaan.

Ik vind het beeld altijd rustiger als ze niet helemaal uitgaan.
Maar dat is een persoonlijke keuze.

Robin
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Bijna klaar - Foto's van ledstripprint online
Bericht door: Looney Tunes op woensdag 05 maart 2014, 17:17:14
Bedankt voor de leuke reacties heren :) :)

@Dylan, Ik heb de witte strip inderdaad zachtjes aan laten staan om een flits te voorkomen. Vaak is het namelijk zichtbaar bij de laatste stap voor het uit schakelen, zoals Robin ook al zei. En PWM waardes staan nog niet vast, het is nu ook vol aan/vol uit voor RG en de W naar de laatst mogelijke waarde.

Ik hoop binnenkort foto's van het geheel in een module in te bouwen.

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Bijna klaar - Foto's van ledstripprint online
Bericht door: Hero op woensdag 05 maart 2014, 17:43:45
Je kan het nu nog zo programmeren dat uit=die laatste stap. ;)

Ik worstel op mijn werk al 15 jaar met aanspringende leds.
Zelfs een keer een lekstroom laten lopen om dat geflits te voorkomen.

Dat was het punt dat een ex-collega zelf een dimmer ging ontwerpen.
Die dimmer werkt met 12.000 tussen stappen. en wordt aangestuurd met een resolutie van 256 stappen.(DMX)
En is waarschijnlijk nog steeds op West End in gebruik. :D
Toch leuk om katte oogjes aan te sturen.
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Bijna klaar - Foto's van ledstripprint online
Bericht door: Looney Tunes op woensdag 05 maart 2014, 18:20:53
Ja, dat heb ik ook gedaan voor de W strip. :D Bij de RGB strip moet je voor de kleur soms wel een paar kleuren uitzetten.

En via DMX en led is het soms goed te zien wanneer die stappen dan voorkomen. (Werk zelf ook regelmatig als lichttechnicus)

Ik zit voor het dimmen nogwel te experimenteren met welke frequentie het mooiste is, want stappen erbij maken zal wat lastiger worden. Maar als het in de module zit ingebouwd is het eenvoudiger om te zien wat het resultaat is.
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Bijna klaar - Foto's van ledstripprint online
Bericht door: Hero op woensdag 05 maart 2014, 18:38:16
De truc is om een tijd aan te geven en dan "in die tijd" de module naar de nieuwe stand te laten springen.
Dus een timingskanaaltje toevoegen zoals veel spots dat hebben om een beweging vloeiend uit te voeren.
Maar of als die trucage nodig betwijfel ik,maar misschien wel leuk om uit te zoeken natuurlijk.

Robin
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Bijna klaar - Foto's van ledstripprint online
Bericht door: minitreintje op woensdag 05 maart 2014, 20:14:36
In de test zag je het amper... Maar jha eerst ophangen en dan zien we wel :) Aanpassen is gewoon met USB kabeltje inpluggen en nieuwe code uploaden  :mrgreen:

groeten Dylan
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Bijna klaar - Foto's van ledstripprint online
Bericht door: Looney Tunes op woensdag 05 maart 2014, 20:33:34
Ach, het komt wel goed, heb het geheel nu werkend, het enigste is dat er wel een goede voeding opmoet en geen adapter, want die geven teveel spanningsval als ze alles aansturen.

Volgende stap: inbouwen en daarna kleuren aanpassen. :)

Gr, John

PS: Mochten jullie over dimmen van ledstrips nog verder discuseren, kunnen jullie dan een apart topic aanmaken, dan blijft deze toch meer gefocust op de elektronica. B)
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Bijna klaar - Foto's van ledstripprint online
Bericht door: minitreintje op donderdag 06 maart 2014, 08:29:19
Haha :)
Nee, voor mij hoef dat niet.

Ik heb een 12V @ 15A voeding op Ebay gekocht voor mijn Lipo lader maar kan even goed gebruikt worden voor de led's. Dat zal wel voldoende zijn... Kostprijs 15 euro ofzo.

groeten Dylan
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Bijna klaar - Foto's van ledstripprint online
Bericht door: Looney Tunes op donderdag 06 maart 2014, 09:43:32
Haha, maar het probleem is niet zozeer een terkort aan stroom (want op een labvoeding van 12VDC/500mA werkt het wel, maar op een 12VDC/2A adapter niet), maar aan de hoeveelheid spanningsval.

De labvoeding blijft namelijk keurig netjes op 12V maar de adapter schiet naar de 9-10V en geeft ook een hoop spanningsschommeling.

Ik had al even op ebay gekeken, en denk dat ik daar wel een mooie voeding gevonden heb, zal straks even een linkje neerzetten. Klikje doen :) (http://www.ebay.co.uk/itm/Schaltnetzteil-12V-DC-6A-75W-/281206160688)

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Bijna klaar - Foto's van ledstripprint online
Bericht door: minitreintje op donderdag 06 maart 2014, 09:53:05
Ja die zou goed moeten zijn, wel een beetje duur maar dat is jouw keuze :)
Anders moet je weer 4 weken wachten haha.

groeten Dylan
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Bijna klaar - Foto's van ledstripprint online
Bericht door: Looney Tunes op donderdag 06 maart 2014, 09:55:08
Ja, heb geen 4 weken de tijd om te wachten :-)
Denk dat ik er zo een dan maar ga bestellen.

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Bijna klaar - Foto's van ledstripprint online
Bericht door: minitreintje op donderdag 06 maart 2014, 10:01:17
 :mrgreen:

Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Bijna klaar - Foto's van ledstripprint online
Bericht door: Dennis1984 op zaterdag 08 maart 2014, 00:31:22
Ik liep vanochtend tegen dit topic aan, interessant om goed te blijven volgen!

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Bijna klaar - Foto's van ledstripprint online
Bericht door: Looney Tunes op zaterdag 08 maart 2014, 22:25:25
Dat is leuk om te lezen :)

Op de voedingen na ben ik nu, mits alles goed blijft gaan en ik niks vergeet, klaar.

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Bijna klaar - Foto's van ledstripprint online
Bericht door: Looney Tunes op dinsdag 11 maart 2014, 23:03:41
Heb even een foto rechtstreeks van de camera geplukt, vanuit de module met het hele systeem ingebouwd:

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sA4VzMgVspnpdkRrgDN49IoG_3wavxYmJqWpSlt1yyUI=/http://files.3rail.nl/looney_tunes/sfeer.jpg)

Blijft toch leuk om zo'n nacht sfeertje te kunnen maken :)

De voeding is vandaag binnen gekomen, en dat werkt nu allemaal  :thumbup: :thumbup:, dus het is 'allemaal' af nu. :)

Ben zeer benieuwd naar de reacties...

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Bijna klaar - Foto's van ledstripprint online
Bericht door: oetbeem op woensdag 12 maart 2014, 04:09:40
Dat ziet er gaaf uit John!
Wat een geweldige foto, dit vraagt om meer  O:-D

Mvg Danny
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Bijna klaar - Foto's van ledstripprint online
Bericht door: Aliebengalie op woensdag 12 maart 2014, 04:18:45
Zeker mooi , dat vraagt om meer.... :thumbup:

Mvg: Alex
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Bijna klaar - Foto's van ledstripprint online
Bericht door: minitreintje op woensdag 12 maart 2014, 13:30:00
Netjes! Ik hoop zo'n resultaat ook te bekomen :)

groeten Dylan
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Bijna klaar - Foto's van ledstripprint online
Bericht door: Alex 0850 op woensdag 12 maart 2014, 13:43:14
Ziet er zeer mooi uit maar ben nieuwsgierig naar meer   :D

groetjes Alex
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Bijna klaar - Foto's van ledstripprint online
Bericht door: Looney Tunes op woensdag 12 maart 2014, 21:29:54
Dit is erg leuk om te lezen :) :)

Volgende week maandag (17/3) geef ik op school een presentatie. De avond is vrij toegankelijk, dus jullie zouden langs kunnen komen. (Meer info over deze avond wil ik wel via PB geven.)

Meer beeldmateriaal zal daarna volgen en indien gewenst wil ik dan ook wel wat vertellen over het geheel.

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Bijna klaar - Foto's van ledstripprint online
Bericht door: ernstcramer op donderdag 13 maart 2014, 22:59:02
Wat wordt dat mooi! Compliment om het zo uit te dokteren.  :thumbup:
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Resultaat online
Bericht door: Looney Tunes op zondag 16 maart 2014, 13:48:49
Bedankt Ernst,

Ik heb gister nog even een stuk code herzien, waardoor het geheel nog wat sneller reageert op bepaalde instellingen.

Heb wel voor jullie de specificaties geüpdatet in de openingspost, en hieronder staan ze ook:Hoofdprint:

- Systeem kan automatisch draaien of handmatig naar dag of nacht gaan.
- Bij handmatig de keuze uit: Hele cyclus doorlopen/Naar dag gaan/Naar nacht gaan.
- 6 Delen van modelbaan in geheel aan te zetten (overmeesteren, voor als je bv een lampje moet vervangen)
- LCD display om status uit te lezen, en te zien welke delen aanstaan.
- Tijden instelbaar via een menu (Van dag naar nacht en v.v. max 12 min en 48 sec / dag of nacht max 18 uur en 12 min)

Deelprint:

-16 uitgangen voor straatverliching (schemering tot dageraad aan)
  Waarvan: 8 eerder aan (voor bv. straatverlichting), 8 wat later aan (voor bv. parkverlichting)
of
-16 uitgangen voor huisverlichting (random aan en uit tijdens schemering)
  Bij nacht max. 4 uitgangen aan, bij dag max. 2 tijdens rest van de schemering max 8 of 16 aan. (varieert hoever in de cyclus is)
 

Print voor ruimteverlichting:

- Kan RGB en witte ledstrip aan sturen (RGB simuleert de verschillende kleuren licht)
- Kleur fade geleidelijk om. 
- Eventueel kleurcorrectie (Wordt nog geprogrammeerd, maar hangt ook af of er vraag naar is, want voor mezelf vind ik de kleur zo prima.)
- Eventueel mogelijkheid om te schakelen tussen RGB, W of RGB en W ledstrip. (Zodat de kleur ook goed uitkomt.)Voor mezelf vind ik het resultaat nu goed maar mocht er duidelijke interesse zijn dan wil ik nog wel de kleurcorrectie programmeren.

Na morgen zal ik nog een filmpje online zetten.

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Resultaat online
Bericht door: minitreintje op zondag 16 maart 2014, 18:13:34
Super!

Mijn systeem is minder geavanceerd omdat ik alles softwarematig instel. Maar ik ben benieuwd naar je filmpje! Ik volg je op de voet.

groeten Dylan
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Resultaat online
Bericht door: Looney Tunes op zondag 16 maart 2014, 18:36:09
Ja, ik had ook voor de softwarematige manier kunnen kiezen, maar ik vond hardwarematig eenvoudiger en elektrotechnisch gezien maakt het voor mij ook niet echt uit.

Elke manier heeft zo z'n voor- en nadelen. :-) B)

Filmpje volgt (na) morgen

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Resultaat online
Bericht door: Dennis1984 op maandag 17 maart 2014, 12:50:47
John,

Succes vanavond! En ik ben benieuwd naar je filmpje :thumbup:.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Resultaat online - Filmpjes
Bericht door: Looney Tunes op maandag 17 maart 2014, 23:12:57
De presentatie-avond ging goed, dus hierbij de beloofde filmpjes van mijn dag/nacht schakeling in de module.

Ik heb twee filmpjes gemaakt, welke op onderstaand te vinden zijn.

De korte versie (overgang als foto’s):
http://www.youtube.com/watch?v=k6tr-AhLPb0

De lange versie (overgang als film):
http://www.youtube.com/watch?v=Y5EQE_3votE

Veel kijkplezier, en mochten er vragen zijn dan hoor ik het wel en ben zeer benieuwd naar de reacties. :)

Gr, John

Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Resultaat online - Filmpjes
Bericht door: Gerard op dinsdag 18 maart 2014, 00:05:47
Veel kijkplezier, en mochten er vragen zijn dan hoor ik het wel en ben zeer benieuwd naar de reacties. :)
Ik hou het kort: :thumbup: :thumbup: :thumbup:.
Hartstikke mooi dat je presentatie goed verliep :thumbup:.
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Resultaat online - Filmpjes
Bericht door: Huib op dinsdag 18 maart 2014, 01:50:55
wow John,dit ziet er echt goed uit...Ben erg benieuwd naar het verloop van het geheel.Hoe en wat met de printplaten enz enz..ik ben een leek op dit gebied,maar kant en klare software en/of printplaten weet ik wel te gebruiken.Ik volg je draadje al geruime tijd met volle bewondering.

groetjes Huib.
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Resultaat online - Filmpjes
Bericht door: Wasmi op dinsdag 18 maart 2014, 06:15:19
en nu vermarkten en in productie nemen! heb je daar plannen voor?

Walter
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Resultaat online - Filmpjes
Bericht door: Wijbe op dinsdag 18 maart 2014, 11:46:20
Mooi resultaat! Echter mis ik eigenlijk wel de functie om het via DCC aan te sturen.

Verder komt er waarschijnlijk over een tijdje ook een dag/nacht schakeling in de winkels.

Karst Drenth heeft het anders opgelost (Digitale Pendelbaan: Ledstrips aan sturen (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,13971.msg811942.html#msg811942) en  Digitale Pendelbaan: Leds aan sturen Filmpje (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,13971.msg812319.html#msg812319)): Direct via DCC aansturen. Dus via een wisselcommando kan je dan van programma wisselen :) Deze oplossing gaat mogelijk ook in de nabije toekomst via de winkels te krijgen zijn.
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Resultaat online - Filmpjes
Bericht door: Looney Tunes op dinsdag 18 maart 2014, 12:58:55
Bedankt voor de reactie. :)
@Gerard, ik ben zelf ook blij hoe het gegaan is, moet alleen nog even het cijfer afwachten, maar dat zal welgoed zitten denk ik.

@Huib, leuk om te lezen, hoe de printplaten precies werken wil ik binnenkort wel uitleggen, maar daar moet ik dan even goed voor gaan zitten. Hoe bedoelt u alleen het verloop, moet ik dat interprenteren als hoe het systeem van dag naar nacht gaat enz?

@Walter, als er een redelijke interesse in is wil ik wel eens kijken wat productie gaat kosten (en zo aan de reacties te lezen is dat er wel, dus daar zal ik zeker even naar kijken).

@Wijbe, DCC valt heel eenvoudig via een wisseldecoder te implementeren. Zelf heb ik echter er geen behoefte aan (ik rij voornamelijk analoog) en om de kosten te drukken heb ik dit ook niet direct op de printen uitgevoerd.
Verder zijn er al bepaalde dag/nacht schakelingen op de markt, maar vaak tegen hoge prijzen. En er zijn ook meerdere modeltreinmerken, dus waarom zou dit niet de markt op kunnen...

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Resultaat online - Filmpjes
Bericht door: Dennis1984 op dinsdag 18 maart 2014, 18:02:23
John,

Gefeliciteerd met het mooie resultaat. De kleuren zijn prachtig, persoonlijk vind ik de overgangen wel erg snel gaan maar dat is ongetwijfeld aan te passen! Mooi gedaan :thumbup:.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Resultaat online - Filmpjes
Bericht door: Looney Tunes op dinsdag 18 maart 2014, 18:14:36
Hallo Dennis,

Dankje, de tijden zijn inderdaad in te stellen.
Citaat
Tijden instelbaar via een menu (Van dag naar nacht en v.v. max 12 min en 48 sec / dag of nacht max 18 uur en 12 min)
Nu staat het ingesteld op 45 seconden en 45 seconden, met name om te zorgen dat het duidelijk te zien is wat er gebeurd en dat het filmpje niet uren duurt. :-)

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Resultaat online - Filmpjes
Bericht door: minitreintje op dinsdag 18 maart 2014, 19:09:31
Perfect! Zo'n resultaat hoop ik ook te bekomen...
Ga je software opensource maken of niet?

groeten Dylan
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Resultaat online - Filmpjes
Bericht door: Huib op dinsdag 18 maart 2014, 23:14:17
Hoi John,met het verloop van het geheel bedoel ik het op de markt brengen van je product en het ingebruik nemen op mn spoorbaan.

groetjes Huib.
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Resultaat online - Filmpjes
Bericht door: Looney Tunes op woensdag 19 maart 2014, 07:58:04
Hallo heren,

@Dylan, dat hoop ik ook voor je, de software zal ik denk ik niet opensource maken, maar voor vragen ben ik altijd te vinden.

@Huib, op die manier, daar moet ik nog even precies naar gaan kijken.

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Resultaat online - Filmpjes
Bericht door: Looney Tunes op zondag 23 maart 2014, 15:34:37
Ik zal de soorten printen nog even uitleggen:

Hoofdprint
Via deze print is het geheel aan te sturen, en is alles dus te schakelen. Het systeem kan automatisch draaien, handmatig van dag naar nacht gaan of van nacht naar dag of van dag naar dag en nacht naar nacht.
Er zijn 6 delen volledig aan te zetten voor bv. het testen van de verlichting in die groep.
Op het aangesloten LCD display valt te zien in welke fase het systeem zit, en welke delen aanstaan.
Tijden instelbaar via een menu (Van dag naar nacht en v.v. max 12 min en 48 sec / dag of nacht max 18 uur en 12 min), denk dat ik hier echter 12 min voor beide)
Werkt op 12VDC

Deelprinten:
Werken het best op 15VDC, elke uitgang is 500mA, en er valt te kiezen 5VDC of +-10-16VDC. (Varieert afhankelijk van de voedingsspanning)

Deelprint Huis
Deze print stuurt 16 uitgangen aan, bij dag max 2 aan, bij nacht max 4, tijdens de scherming allemaal. Dit gebeurt geheel willekeurig.

Deelprint Straat
Deze print heeft 8 uitgangen voor 'straatverlichting' en 8 voor 'parkverlichting'. Deze gaan tijdens de schemering aan, en bij de dageraad uit. De 'straatverlichting' brand langer dan de 'parkverlichting'.

Ledstripprint
Deze print kan een RGBW (of een RGB en losse W) led strip aan sturen waardoor de ruimteverlichting langzaam van wit daglicht via avondrood bij een diep blauwe nacht komt en dan weer via de dageraad bij wit daglicht komt.
Ook zal het mogelijk zijn om de kleur van de ledstrips deels te corrigeren (Als er voldoende animo voor is), want niet elke ledstrip geeft bij dezelfde spanning een gelijke kleur.
Werkt op 12VDCMomenteel ben ik bezig om de printplaten voor de hoofd- en deelprint wat te verbeteren.

Als voorbeeld v1:
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sdS1iekvaxIxUNxr5EOtQPbsNyxBzPorMlJfdapDSFN4=/http://files.3rail.nl/looney_tunes/deelprintpcb1.jpg)

En de vernieuwde versie:
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sO5kpCbdURdut_vwiG_Ur33yIIAwfuJQf7XVl3d3klfY=/http://files.3rail.nl/looney_tunes/deelprintv2web.png)Verder ben ik aan het kijken naar het samenstellen van bouwpakketten voor anderen.

Als je interesse hebt, laat dit dan even per PB of email weten, en vragen wil ik via die weg ook beantwoorden.
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Resultaat online - Filmpjes
Bericht door: Edwin op zondag 23 maart 2014, 17:04:15
Ziet er goed uit John. Ben benieuwd hoe het er op een wat grotere treinbaan uit gaat zien.
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Resultaat online - Filmpjes
Bericht door: Wijbe op zondag 23 maart 2014, 17:11:34
Hoeveel Ampère kunnen je printen leveren richting de ledstrips uitgangen?
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Resultaat online - Filmpjes
Bericht door: Looney Tunes op zondag 23 maart 2014, 17:17:28
@Edwin, je bent niet de enige :) B)

@Wijbe, 5A per kleur, valt echter simpel te verhogen naar een hogere stroom.
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Resultaat online - Filmpjes
Bericht door: Looney Tunes op maandag 24 maart 2014, 20:43:14
Hallo Allemaal,

Ik wacht het even tot het weekend af of er nog interesse is (zie 1 na vorige bericht van me) zo niet dan denk ik dat de info in dit topic niet meer geupdate zal worden.

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Resultaat online - Filmpjes
Bericht door: Jan22 op woensdag 26 maart 2014, 12:27:31
Ik lees dit draadje vandaag voor het eerst door. Misschien komt het omdat ik geen lichttechnicus ben, maar ik heb hier nog nooit over nagedacht. Toch was ik als kind verrukt van het diorama van Heimans (Artis), waar het zelfde kon. Nooit eraan gedacht om dit op een treinbaan ook te willen.

Maar het is schitterend hoe je het hebt opgelost.
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Resultaat online - Filmpjes
Bericht door: Looney Tunes op donderdag 27 maart 2014, 16:27:04
Hallo Jan Willem,

Bedankt voor je reactie, ik denk dat sommige modelbouwers wel over dit soort schakelingen hebben nagedacht, maar het benodigd natuurlijk wel elektronische kennis om dit te realiseren.
En het voordeel van mijn lichttechnische achtergrond is het feit dat je daar weet hoe je leds kan aansturen, kleurenmenining en dimmen enz. vandaar dat ik vrij snel op passende kleuren uitgekomen ben.

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Resultaat online - Filmpjes
Bericht door: Looney Tunes op zaterdag 10 mei 2014, 22:41:02
Jullie zullen wel denken, project werkt dus het is klaar. Diegene moet ik teleurstellen. :P
Want tussen het leren van de CE's door heb ik een testprintje in elkaar gezet, waarmee ik kan zien of de signalen goed verzonden worden.

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,soekT2vefJuP5S3LPOD2mOtOxwQZI4A_5NPDoihMnSiM=/http://files.3rail.nl/looney_tunes/DNtest.JPG)

Als m'n examens afgelopen zijn hoop ik verder te kunnen met het programmeren van de kleurcorrectie voor de ledstrips, en als dat gebeurt is dan is alles zoals het nu in m'n hoofd zit.

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Resultaat online - Filmpjes
Bericht door: minitreintje op maandag 12 mei 2014, 08:45:19
Ziet er net uit die print  :P

groeten Dylan
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Resultaat online - Filmpjes
Bericht door: Looney Tunes op vrijdag 16 mei 2014, 22:56:29
Haha, ja hé  :D

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Resultaat online - Filmpjes
Bericht door: Looney Tunes op donderdag 23 oktober 2014, 08:25:13
Zo, de examens zijn allang weer afgelopen, de vakantie is ook al voorbij, mijn nieuwe opleiding is gestart en de eerste tentamens heb ik ook weer achter de rug (en de nieuwe ronde staat alweer voor de deur). 

En ondanks dit alles werkt de schakeling nogsteeds. :) Al is er niet veel verdere voortgang in het project. Momenteel ben ik buiten mijn studie om bezig om te kijken of ik de kleurcorrectie kan toevoegen en als dat gebeurd is dan is de schakeling geheel naar mijn zin (op het ogenblik tenminste, want er zijn altijd gimmicks die het beter zouden kunnen maken).

Al zit ik met de kleurcorrectie even met het probleem hoe ik 4x een 8-bit resolutie kan gaan gebruiken, i.v.m. de limitaties van de gebruikte chip. Maar ik denk dat ik hiervoor al een oplossing heb.

Ik zal jullie weer op de hoogte gaan houden, want ik denk dat er binnenkort wel weer een update aan gaat komen. En mocht dat naar tevredenheid zijn dan zal ik weer gaan peilen of er nogsteeds interesse voor is. (voor een student is een extra zakcentje namelijk nooit verkeerd ;))

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Resultaat online - Filmpjes - (Gastendag?!)
Bericht door: Looney Tunes op zondag 02 november 2014, 12:44:39
Ik ben weer wat verder; Ik heb momenteel de inputs signalen van de kleurcorrectie (dus 4x potmeter), aan de praat. Binnenkort dus verder om te kijken of ik ook de kleuren echt aangepast kan krijgen.
Stukje bij beetje komen er dus telkens meer verbeteringen/extra functies bij.

Verder zal ik misschien het diorama dat in dit topic staat misschien meenemen naar de gastendag, zodat jullie het IRL kunnen zien, mede omdat ik hierover vorig jaar een demo heb gegeven.

Mocht er meer duidelijk zijn dan horen jullie het wel weer.

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, laatste verbeteringen...
Bericht door: Looney Tunes op zondag 16 november 2014, 17:42:51
Hallo Allemaal,

Helaas kregen we het niet voor elkaar om het diorama mee te nemen naar de gastendag, maar dit weerhoudt me er niet van om verder te gaan.

Onderstaand even de tekst uit het openingsbericht betreffende de ledstripprint
 
Print voor ruimteverlichting:

- Kan RGB en witte ledstrip aan sturen (RGB simuleert de verschillende kleuren licht)
- Kleur fade geleidelijk om. 
- Eventueel kleurcorrectie (Wordt nog geprogrammeerd, maar hangt ook af of er vraag naar is, want voor mezelf vind ik de kleur zo prima.)
- Eventueel mogelijkheid om te schakelen tussen RGB, W of RGB en W ledstrip. (Zodat de kleur ook goed uitkomt.)

Zoals hier te lezen is staan er 2 punten die ik eventueel wilde implementeren. Daar ben ik nu mee bezig (je moet tenslotte wat doen :P)
Ik hoop dat eind van de maand wel zover te hebben dat het werkt (los nu wel, nog alleen ff samen testen).
Ik hou jullie op de hoogte  :thumbup:

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, ledstripprint verbeterd
Bericht door: Looney Tunes op zaterdag 13 december 2014, 17:10:18
Zo,

Het heeft weer even moeten duren, maar hierbij volgt de eerste foto van de verbeterde ledstripprint.
Deze heeft zoals gezegd de kleurcorrectie.

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,snMiq5kSb1aEWxe29OMFgPV4WoBN8wEYWSkHDXIOASUc=/http://files.3rail.nl/looney_tunes/ledstripprint2.jpg)

Ter vergelijking hieronder de oude versie:

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,syfltWnqzqaT4C6dniqjMe1hB3w5evap_JBH18SL8Z5Q=/http://files.3rail.nl/looney_tunes/ledstripprint.jpg)
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, ledstripprint verbeterd
Bericht door: Degeluidsman op zaterdag 13 december 2014, 17:51:55
Leuk dat je dit steeds verder ontwikkeld John, het wordt steeds proffesioneler  :thumbup:


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, ledstripprint verbeterd
Bericht door: Opa-Bullcat op zaterdag 13 december 2014, 21:03:22
Dat ziet er netjes uit John, ben benieuwd hoe het verder ontwikkeld inderdaad , misschien een idee om er tzt een omhulsel omheen te laten printen ? of iets anders ter bescherming.
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, ledstripprint verbeterd
Bericht door: Looney Tunes op zaterdag 13 december 2014, 23:13:14
Bedankt voor de reacties Peter en Hans!

Peter, Ik vind het wel leuk om het door te blijven ontwikkelen, wie weet heeft dat later nog nut.
Hans, Ik ben het nu niet van plan, maar het zou altijd kunnen ja.

Momenteel hoop ik het geheel gewoon z.s.m. naar mijn tevredenheid werkend te gaan krijgen. Zodra deze print werkt is dat wel zover dat ik kan zeggen dat ik dat ben. De verbeteringen aan de Hoofdprint stellen namelijk niet erg veel voor (alleen de print opnieuw routen).

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Interessepeiling!
Bericht door: Looney Tunes op zaterdag 20 december 2014, 14:45:12
Goedemiddag Allemaal,

Ik heb vanochtend via de nieuwsbrief een bericht verspreid om te kijken of er interesse zou zijn in deze schakeling.
Mocht u niet geabonneerd zijn op deze nieuwsbrief maar wel graag meer info willen ontvangen over de schakeling en wat de voorlopige prijzen zijn, stuur dan een mail naar dagennachtinmodel[at]gmail[punt]com of een PB naar me en dan stuur ik u graag deze info toe.

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Interessepeiling!
Bericht door: Wijbe op zaterdag 20 december 2014, 18:56:14
Niet interessant, omdat er een serieus product is die een stuk goedkoper is dan die van jouw.

Alleen jouw printen kosten al ?60,- + ?65,- ?75,- Totaal van ?200,-! Dan komen er nog eens aanvullende kosten overheen om het een en ander in elkaar te laten solderen. Ledstrips bestellen etc.

Terwijl Digikeys een complete set inclusief voeding en ledrollen (Die bij jouw nog ontbreken) voor ?125,-. En dan heb een serieus plug & play product. Neem hier maar eens een kijkje (http://www.digikeijs.nl/dr4050-rgb-modelbaanverlichting-controller.html)
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Interessepeiling!
Bericht door: Looney Tunes op zaterdag 20 december 2014, 19:13:27
Hier wil ik dus even op reageren:

Om te beginnen werkt mijn schakeling heel anders!
Diegene die jij noemt kan alleen ledverlichting boven de baan aansturen, de mijne ook straatverlichting en verlichting in huisjes.

Als je echter hetzelfde zou willen als het door jou genoemde product heb je 1 hoofdprint en 1 ledstripprint nodig. dan ben je (prijzen ovb, en worden zo goedkoop mogelijk gehouden) 135? kwijt (ex ledstrips). Terwijl de jouwe dan 190? kost.

Dus daar is al een besparing...

Verder is m.i. het voordeel dat mijn product dus ook (random) huisverlichting aan en uit schakelt, wat die van hun NIET kan.

Just my 2 cents...
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Interessepeiling!
Bericht door: Wijbe op zaterdag 20 december 2014, 19:25:07
Hoe kom je bij ?190,-?
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Interessepeiling!
Bericht door: Looney Tunes op zaterdag 20 december 2014, 19:27:11
?110 voor de set + ?80 voor de uitbereidingsset
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Interessepeiling!
Bericht door: memen45 op zaterdag 20 december 2014, 23:35:07
Nee dat klopt niet. Het is ?109,95 voor een complete startset, zelfs inclusief rgb-strips en voedingen erbij! Ter vergelijking met jouw prijs voor dezelfde functie: ?210,- (dit gaat om aansturing + twee keer RGB strip drivers). En dan heb je bij jou nog niet eens ledstrips erbij én moeten mensen zelf nog de boel in elkaar solderen. Dit is dus belachelijk duur, helemaal omdat Digikeijs een merk is en jij niet. Daarnaast heb ik het nog niet gehad over de vele extra mogelijkheden die de Digikeijs biedt, namelijk volledige samenwerking met zowel de digitale baan (DCC), als de computer om alle mogelijke dingen in te stellen.

En dan wat jouw inziens 'het voordeel' van je 'product' is: het random kunnen schakelen van huis- en straatverlichting. Dat is inderdaad het enige voordeel van je printjes, alleen kan dat dan weer niet digitaal.

Ik vond dit altijd een leuk projectje om te volgen, maar als product gaat dit niet werken ben ik bang. Als ik zo naar je prijzen kijk, vraag je minstens 5 keer je inkoopprijs! Als dat niet het geval is, zou ik je ontwerpen echt eens na gaan kijken, want dan zijn je inkoopprijzen te hoog. In ieder geval zijn je verkoopprijzen veeel te hoog, al helemaal voor een forum als deze! Ik zou je echt adviseren om óf dit als hobbyproject te blijven zien - het was tenslotte begonnen als profielwerkstuk - , óf om je ontwerpen zodanig aan te passen dat ze ook haalbaar zijn wat betreft functies én prijzen.

Groeten,

Rauke
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Ik blijf doorgaan...
Bericht door: Looney Tunes op woensdag 18 februari 2015, 17:04:16
Op de achtergrond blijf ik doorgaan,
Deelprint SMD (test)versie:

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sXCqF5OuLuWq7_nayTbfLOGXHDUv_aNwCGARhHjlSesA=/http://files.3rail.nl/looney_tunes/dagnacht/deelprintsmd.jpg)
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Ik blijf doorgaan...
Bericht door: Treinengek Junior op woensdag 18 februari 2015, 18:20:32
Zeer nette print !
Fijn dat je blijft doorzetten met dit project ! Ik heb ook veel interesse in de aansturing van Digikeijs maar zoals je zelf al zegt mist de straatverlichting- en huisjessturing. En dat wil ik er echt wel bij. Ik blijf je project dus volgen !  :thumbup:
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Ik blijf doorgaan...
Bericht door: manspcb op woensdag 18 februari 2015, 19:58:25
Ik zie dit project voor het eerst.
Interessant!
Ga je de schema's en software publiek maken?
Of hou je dat voor jezelf wat ik respecteer.
 
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Ik blijf doorgaan...
Bericht door: Looney Tunes op donderdag 19 februari 2015, 16:52:51
Bedankt voor de lovende woorden heren  :thumbup: :thumbup:

@Maxim, dat vind ik dus ook het nadeel van hun systeem, nu is het gewoon een dure manier om ledstrips te besturen.
@Manspcb, ik hou het gezien de ontwikkelingskosten die ik gehad heb voor mezelf. Aansluitschema's zal ik echter wel meesturen als ik het zou verkopen.
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Ik blijf doorgaan...
Bericht door: Treinengek Junior op donderdag 19 februari 2015, 23:44:40
Hetgeen wat het dichtste bij jouw 'uitvinding' komt is 'Natural Light Simulator' http://www.n-l-s.tk/ (http://www.n-l-s.tk/)
Zij hebben de RGB sturing, Straatverlichting en huisjesverlichting schakelbaar. Enkel de 'random uit en aan gaan' van de huisjesverlichting mist dan nog. Is het niet mogelijk deze module apart door te ontwikkelen ?
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Ik blijf doorgaan...
Bericht door: Looney Tunes op vrijdag 20 februari 2015, 23:05:28
Hallo Maxim,

Ja, die komt in de buurt, echter gaat de straatverlichting bij mij in 2 delen aan en zoals je zelf al zegt het random aan en uit gaan.
Hun module doorontwikkelen heeft weinig nut voor me, gezien in het stadium van mijn eigen schakeling, en tevens het feit dat hun relais gebruiken voor de huis/straatverlichting. (En ik 2x 8 stuk darlington IC)
Waarbij dat relais natuurlijk alles in 1x 'plat' legt, en ik mijn 16 uitgangen individueel kan schakelen.
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Ik blijf doorgaan... nieuw pcbdesign
Bericht door: Looney Tunes op vrijdag 06 maart 2015, 20:25:51
Zo, weer even een update:

De print uit mn vorige bericht doet zn werkt zoals verwacht. :)

De hoofdprint heb ik nu ook omgezet naar SMD. En de PCB designs weggestuurd naar China. Geniet niet mn eerste voorkeur (doe liever zaken met een bedrijf in NL/DE) maar gezien het verschil in kosten wil ik wel eens kijken wat hun d'r van gaan maken. Mocht het naar m'n zin zijn dan kan ik het geheel toch aantrekkelijker gaan aanbieden.

Volgende stap is dan ook afwachten tot dit in huis is, en ook eens kijken of hoe de laatste print in SMD uitgevoerd kan worden.

Onderstaand een foto van beide printen.

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,s3PMeEJgWiqX2SC2ZkGZrgw3cIqttPxtYT9SbqGddI7o=/http://files.3rail.nl/looney_tunes/dagnacht/gerbhoofd.png)

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,s8JnY_QzSRg4zcuyFClRcwCiOrAEne-5dTLTIc9EhSPo=/http://files.3rail.nl/looney_tunes/dagnacht/gerbdeel.png)
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Ik blijf doorgaan... nieuw pcbdesign
Bericht door: minitreintje op zaterdag 07 maart 2015, 07:42:28
De prijs voor PCB's is bij de Chinezen een heel pak lager dan hierbij ons.
Ze zien er netjes en ordelijk uit!

Groeten,
Dylan
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Ik blijf doorgaan... nieuw pcbdesign
Bericht door: Looney Tunes op zaterdag 07 maart 2015, 10:57:26
Hey Dylan,

Ja, m'n portemonnee vond deze bestelling leuker :P
Ik heb geprobeerd om het design zo duidelijk mogelijk te maken, vind zelf wel dat het goed gelukt is.
Het is nu gewoon even afwachten tot ze binnen zijn.

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Ik blijf doorgaan... nieuw pcbdesign
Bericht door: Eduard op zaterdag 07 maart 2015, 11:55:52
Kijk ook eens hier: http://www.modelbouwled.nl/contents/nl/d14_led_verlichting_huijes_schraal_n_h0_modelspoor.html

Eduard
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Ik blijf doorgaan... nieuw pcbdesign
Bericht door: Looney Tunes op zaterdag 07 maart 2015, 12:23:59
Hallo Eduard,

Dat ziet er best leuk uit, zei het niet dat mijn deelprint ongeveer dat doet, alleen dan met de fase van het systeem mee :D
Tevens heb ik 16 ipv max 8 uitgangen. En het feit dat er bij dag en nacht minder lampjes aanstaan dan tijdens de schemer/ochtendgloren.

Gr, John

PS: Misschien handig om te vermelden dat het je eigen webshop is ;)
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Ik blijf doorgaan... nieuw pcbdesign
Bericht door: boemeltrein op woensdag 11 maart 2015, 19:18:54
Hallo

Ik ben nieuw op dit forum en zie dit draadje.Wat op het verlanglijstje staat is starten met een dag / nachtschakeling . :D
Niet met TL lampen maar met Leds.
Nu kan ik alles nog prima plaatsen zonder mij in bochten te moeten wringen.
Mijn oog was op de N-L-S  (www.n-l-s.tk) gevallen wat prijs en mogelijkheden betreft.
Een print voor 60? is wel te doen. Wat is de kost prijs van de print van Looney tunes? Zag verschillend prijzen/printen staan .Of is het de bedoeling dat het 1 print wordt.Wanneer zal deze verkocht worden?

Frans
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Ik blijf doorgaan... nieuw pcbdesign
Bericht door: Looney Tunes op woensdag 11 maart 2015, 22:55:40
Hallo Frans,

Leuk dat je opzoek bent naar een Dag/Nacht schakeling en dat je m'n draadje gevonden hebt.
Mijn systeem bestaat inderdaad uit meerdere printen, zie het 1e bericht om te zien wat ze allemaal doen (zal deze binnenkort eens updaten met wat foto's). Het is (dusver) niet de bedoeling deze samen te voegen.
Wat de prijzen worden kan ik nog even niet zeggen, ik wacht zoals bovenstaand de lezen is op een lading PCBs uit China, als deze bevallen kan ik aan de hand hiervan de prijs uitrekenen. Ik hoop dit over een week of 2 wel te kunnen doen (Mits de Chinezen en post meewerken). De hoofdprint en deelprinten kunnen hierna dan beschikbaar zijn, de ledstripprint ben ik achter de schermen ook hard aan bezig om te zorgen dat deze grotere stroom kan schakelen en de print kleiner wordt (=goedkopere PCB).

Dus nog even (1 á 2 weken) geduld a.u.b. :D

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Ik blijf doorgaan... nieuw pcbdesign
Bericht door: Looney Tunes op zondag 15 maart 2015, 13:52:29
En ook even het nieuwe ontwerp van de ledstripprint:

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sTwipYxPC_Q4T5DADA4lRu6alcPJKEljhQXebGcgFQno=/http://files.3rail.nl/looney_tunes/dagnacht/gerbledstripprint.png)

De andere pcbs zitten nu ergens tussen China en hier, zodra deze binnen zijn laat ik weer van me horen :D

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Ik blijf doorgaan...Nieuwe print klaar :)
Bericht door: Looney Tunes op dinsdag 17 maart 2015, 20:13:30
Vandaag zijn de printjes binnen gekomen en ik heb net de eerste hoofdprint in elkaar gezet (vlek rond de chip komt door de flits).
Binnenkort deze dus even testen en ook een deelprint solderen en testen of die (ook) gaat werken. :)

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sZVi1VrT93YebNaOjy3-hhEp5ba3WiuvtvilZOHgQ_vY=/http://files.3rail.nl/looney_tunes/dagnacht/smdhoofdprint.jpg)

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Foto's van nieuwe printen :) en nieuws
Bericht door: Looney Tunes op woensdag 18 maart 2015, 18:20:57
En het bewijs dat die print ook werkt: (LCD moet een maatje groter zijn, maar die had ik niet meer op voorraad.)

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,si2Lj_NkJhjf10G-6ijz7FppLt6j2VpTw3Z8Z8GKwoCg=/http://files.3rail.nl/looney_tunes/dagnacht/smdhoofdprintas.jpg)

En de deelprint:

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sNmeNRdUWe8omvgDNMy8crx9s8h_hEsrrIlUS__7vD3w=/http://files.3rail.nl/looney_tunes/dagnacht/smddeelprint.jpg)

Deze week zal ik ook via de nieuwsbrief van het forum een mailing versturen incl de nieuwe prijzen, dus mocht iemand geïnteresseerd zijn meld je dan aan via deze (http://forum.3rail.nl/index.php?topic=9173.0) link.
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Foto's van nieuwe printen :) en nieuws
Bericht door: Degeluidsman op woensdag 18 maart 2015, 20:07:45
Knap John, ik doe het je niet na.
Ondanks dat ik geen verstand van elektronica heb ziet het er professioneel uit.


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Foto's van nieuwe printen :) en nieuws
Bericht door: Seinwezen op woensdag 18 maart 2015, 20:25:18
Hoi John,

inderdaad erg knap gemaakt.
Ook leuk om te zien dat het werkt :thumbup:.

Ben ook erg geïnteresseerd als je eventueel de printen gaat verkopen.
Lijkt mij erg leuk om toe te passen bij mij op zolder of op een modulebak.

Groeten Sander.

 
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Foto's van nieuwe printen :) en nieuws
Bericht door: Looney Tunes op donderdag 19 maart 2015, 00:02:25
Hallo Peter en Sander,

Bedankt voor jullie complimenten, zeer leuk om dit te horen :)

Voor Sander, hou de nieuwsbrief van het forum in de gaten zou ik zeggen. ;)

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Foto's van nieuwe printen :) en nieuws
Bericht door: arkowe op donderdag 19 maart 2015, 05:38:49
Goedemorgen,
Heb me inmiddels aangemeld voor de nieuwsbrief!
(was me al jarenlang ontgaan dat dit bestond)

Arnold

ps Ik heb met belangstelling het draadje gelezen en vraag me af waarom de oc32
hierin eigenlijk nooit genoemd is. Volgens mij heeft dat ding toch ook mogelijkheden tot aansturen van lichtplannen?
Ben een absolute nitwit voor elektronica; zit het verschil mss in de leds versus lampjes ?
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Foto's van nieuwe printen :) en nieuws
Bericht door: Looney Tunes op donderdag 19 maart 2015, 09:16:00
Hallo Arnold,

De nieuwsbriefservice van het forum vind ik ideaal, maar vele weten niet dat deze bestaat, echter is dit de enigste manier dat een zogenaamde forumactie gestart kan worden, vandaar dat ik het nu promoot.

De OC32 is zeker een mooi apparaat, echter zou je dan zelf helemaal moeten instellen dat de lampjes aan en uit gaan + dat je nog een versterkingsschakeling moet aansluiten om te zorgen dat je ledstrips kan aansluiten boven de baan, de uitgangen van die OC32 kunnen namelijk max. 0,5A (piek)/kanaal hebben, dat kan mijn deelprint ook (die is voor de lampjes/ledjes op de baan in huisjes en straatverlichting). Mijn ledstripprint (de nieuwste versie) kan een voor de ledstrips boven de baan wel 5-10A per kleur aan. (Daar kan dus wel 15-20m ledstrip aan)

Kort samengevat: Mijn schakeling is een compleet plug-and-play pakket voor een dag/nacht schakeling, de OC32 zou dat ook kunnen, dat vereist echter nogwat "knutselwerk" (of ik moet de handleiding incorrect geïnterpreteerd hebben, heb zelf namelijk geen OC32).

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Foto's van nieuwe printen :) en nieuws
Bericht door: Looney Tunes op donderdag 19 maart 2015, 18:22:10
Goedenavond,

Ik heb zojuist via de nieuwsbrief een bericht verspreid met de prijzen.
Mocht u niet geabonneerd zijn op deze nieuwsbrief maar wel graag meer info willen ontvangen over de schakeling en wat de prijzen zijn, stuur dan een mail naar dagennachtinmodel[at]gmail[punt]com of een PB naar me en dan stuur ik u graag deze info toe.

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Foto's van nieuwe printen :) en nieuws
Bericht door: Yeoman op donderdag 09 april 2015, 21:03:51
Hoi John,

Misschien een leuk idee om deze te demo-en tijdens de ontmoetingsdag in Gent?
Genoeg modules (potentiële klanten) waar die op toegepast kan worden ;)

Groeten,
Ton.
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Foto's van nieuwe printen :) en nieuws
Bericht door: Looney Tunes op donderdag 09 april 2015, 22:04:59
Hallo Ton,

Opzich zeker een leuk idee (al is het nog niet zeker dat in naar Gent kan).
Echter stel ik zou kunnen is het probleem alsnog dat ik met onze auto het diorama niet kan meenemen (past er niet in). De planning was namelijk ook om de schakeling mee te nemen naar Den Bosch afgelopen jaar, en toen kwamen we erachter dat ie niet in de auto past.
Ik zal in het topic van de ontmoetingsdag wel een carpoolvraagje starten ;)

Nu zou ik, mits ik kan, wel de printen mee kunnen nemen, maar dan is het lastig om te zien wat de schakeling echt doet.

Gr, John

PS: Binnenkort verschijnt er hier weer een fotootje van het eindresultaat van een gesoldeerde ledstripprint.
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Foto's van nieuwe printen :) en nieuws
Bericht door: Yeoman op vrijdag 10 april 2015, 12:20:25
Hoi John,

Jammer dat het niet in de auto past.
Misschien is dit (https://www.borent.nl/auto-huren/verhuis-en-bestelauto-s) een optie? B)

Groeten,
Ton.
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Foto's van nieuwe printen :) en nieuws
Bericht door: Looney Tunes op vrijdag 10 april 2015, 16:30:40
Hallo Ton,

Ik ga nog wel even kijken of het, als het via het forum niet gaat, via via wel gaat.
Jullie horen het nogwel ;)

Moet wel bekennen dat er op het dio nog de oude printen zitten, maar de werking verschilt niet zoveel.

Gr, John
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Foto ledstripprint
Bericht door: Looney Tunes op vrijdag 10 april 2015, 16:53:53
En hierbij de beloofde foto:

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sddO2-jP3RcPrEwsoe_D1V4Uc26U0rEtVI1f681biOZ0=/http://files.3rail.nl/looney_tunes/dagnacht/smdledstripprint.jpg)
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Foto ledstripprint
Bericht door: Wijbe op zaterdag 11 april 2015, 12:15:08
Alles met de hand of deels reflow?
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Foto ledstripprint
Bericht door: Looney Tunes op zaterdag 11 april 2015, 18:33:54
Deels Reflow, dat is het makkelijkst.
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Vorig jaar en Nu...
Bericht door: Looney Tunes op donderdag 16 april 2015, 20:49:18
Heb voor de gein eens een collage gemaakt, links een jaar geleden, rechts nu.
Toch een leuk verschil :)

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,s-hf5YlwXwc8-v6sMdURinevd9C3CRoAhufth0RkA5fc=/http://files.3rail.nl/looney_tunes/dagnacht/collage.jpg)
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Vorig jaar en Nu...
Bericht door: wimhelsen op vrijdag 17 april 2015, 10:04:07
Ziet er professioneel uit.
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Vorig jaar en Nu...
Bericht door: Looney Tunes op vrijdag 17 april 2015, 18:22:18
Bedankt Wim  :thumbup: :)
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling: foto's gastendag...
Bericht door: ernstcramer op maandag 27 april 2015, 20:59:16
Ha John
hier wat foto's van je demostratie afgelopen zaterdag op de gastendag in Gent.

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sClHrEBEWNyXxu6s3dv6_H1OXOCCY3vKMsX-imEnCWJA=/http://imageshack.com/a/img923/4884/j62k5v.jpg)


(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,s_zgq0_8os3lJ6Ymy3tm5G3FbWyurDMnZes-lCS1r89c=/http://imageshack.com/a/img924/9602/hiX73R.jpg)


(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,shAOyGYsnmksP91MB_BBuHV9-wAk6ssrtaB2BVFcuP90=/http://imageshack.com/a/img923/5064/amx6Me.jpg)


(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sZoPXf6kjEW2vJSerZSexj9ztY9lloU_eTj6A8UxNIVE=/http://imageshack.com/a/img923/9301/IrnvjV.jpg)

was leuk om het in het echt te zien werken!  :thumbup:
Titel: Re: Bouw Dag/Nacht Schakeling, Vorig jaar en Nu...
Bericht door: Looney Tunes op maandag 27 april 2015, 22:06:01
Bedankt voor de foto's Ernst :thumbup: :thumbup:
Het was erg leuk om de demo te geven en zodoende ook feedback van jullie te krijgen :)

Ik hoop voor het einde v.d. week weer een kleine update over de schakeling te kunnen plaatsen.

Gr, John

Titel: Re: Dag/Nacht Schakeling, ook de handleiding is klaar
Bericht door: Looney Tunes op zondag 03 mei 2015, 19:05:39
En hier de kleine update, 2 plaatjes van de eerste 2 pagina's van de handleiding die sinds afgelopen week ook af is.

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,srEI_h1CrvUFVifytt66LLffQmzdQmRvNSlJV4XR-_oc=/http://files.3rail.nl/looney_tunes/dagnacht/handleiding1.jpg)

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,s6JDRa8KWvi3BouhHK9luasUe5tY7Wp9bIgZ7tsjq92g=/http://files.3rail.nl/looney_tunes/dagnacht/handleiding2.jpg)

Mochten er vragen over de schakeling zijn, laat het maar weten. En voor meer info (o.a. prijsinformatie) stuur gerust een PB/mailtje.

Gr, John
Titel: Re: Dag/Nacht Schakeling, ook de handleiding is klaar
Bericht door: Jorg op zondag 03 mei 2015, 21:02:33
John

Tijdens de gastendag in Gent met volle bewondering naar je schakeling en de daar bijhorende uitleg gekeken en en geluisterd. :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: Dag/Nacht Schakeling, ook de handleiding is klaar
Bericht door: Looney Tunes op maandag 04 mei 2015, 00:02:05
Bedankt voor je reactie Jorg!

Ik vond het leuk om mijn schakeling te mogen demonstreren. :)

Gr, John
Titel: Re: Dag/Nacht Schakeling, ook de handleiding is klaar
Bericht door: Aliebengalie op maandag 04 mei 2015, 05:46:47
En wij vonden het leuk om het allemaal te mogen bezichtigen , en je vragen te stellen......nogmaals bedankt.

Mvg: Alex
Titel: Re: Dag/Nacht Schakeling, ook de handleiding is klaar
Bericht door: Looney Tunes op maandag 04 mei 2015, 09:04:03
Graag gedaan Alex (en natuurlijk ook voor de rest)!

Gr, John
Titel: Re: Dag/Nacht Schakeling, ook de handleiding is klaar
Bericht door: Dennis1984 op maandag 04 mei 2015, 12:56:01
John,

Leuke ontwikkeling! Hoe zorg je ervoor dat de lampjes 'random' aan en uit gaan? Op de Atmel microcontrollers zitten geen random functies dacht ik.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Dag/Nacht Schakeling, ook de handleiding is klaar
Bericht door: Looney Tunes op maandag 04 mei 2015, 15:19:54
Hoi Dennis,

Ik gebruik als basis het randomcommando van de PIC compiler, Atmel compilers bevat die ookwel denk ik.
In C bestaat het commando sowieso.

Gr, John
Titel: Re: Dag/Nacht Schakeling, ook de handleiding is klaar
Bericht door: Looney Tunes op zaterdag 09 mei 2015, 18:49:11
Speciaal voor Gerard, die telkens te vroeg, of net te laat kwam om de trein op het diorama te zien tijdens de ontmoetingsdag.
Hierbij de treinen van tien voor 7 die staan te wachten tot het tijd is om te vertrekken :D :-) B)

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sUls3-X9jkwZdTtuKcGqREgzIwJ8sDf54-afGZn7G7L0=/http://files.3rail.nl/looney_tunes/dagnacht/trein.jpg)
Titel: Re: Dag/Nacht Schakeling, ook de handleiding is klaar
Bericht door: Gerard op zaterdag 09 mei 2015, 18:52:11
Thnx :thumbup: :thumbup: :thumbup: :D :D :D
Titel: Re: Dag/Nacht Schakeling, weer wat nieuws erbij
Bericht door: Looney Tunes op woensdag 27 mei 2015, 18:42:35
Hallo Allemaal,

Weer wat nieuws voor bij de schakeling.
Ditmaal een print met 2 relais erop.
Via de DIPswitch is in te stellen in welke fases elk relais aangetrokken wordt. Verder per relais een NO (normaal open) en NC (normaal gesloten) en een gemeenschappelijk contact.

Binnenkort eens testen, en mocht er interesse zijn eens kijken hoe deze print in SMD uitgevoerd kan worden.

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sbLLhxVyJF1EoO3Tjuq-0s5IMFGq2HQDfHx570Tq96DY=/http://files.3rail.nl/looney_tunes/dagnacht/relaisprint.jpg)

Gr, John
Titel: Re: Dag/Nacht Schakeling, weer wat nieuws erbij
Bericht door: sn00zerman op woensdag 27 mei 2015, 19:24:25
ziet er wederom goed uit !

Is die 16F877A niet een beetje overkill om 2 relais aan te sturen ? :-)
Titel: Re: Dag/Nacht Schakeling, weer wat nieuws erbij
Bericht door: Looney Tunes op woensdag 27 mei 2015, 20:16:51
Heey Kris,

Welkom terug :)

Die 887 (want die zit erop :P) is wel wat overkill ja. Maar deze lag nog op de werktafel te wachten op een project, dus dan die maar pakken B)
Voor het testen voldoet ie wel ;)
Titel: Re: Dag/Nacht Schakeling, weer wat nieuws erbij
Bericht door: Looney Tunes op zondag 26 juli 2015, 18:29:59
Zo, we zijn 2 maanden verder :O maar eindelijk weer tijd om de PCB voor deze print te tekenen.
Jullie kunnen eind van de week dus weer een afbeelding verwachten.
Titel: Re: Dag/Nacht Schakeling, weer wat nieuws erbij
Bericht door: Looney Tunes op vrijdag 31 juli 2015, 17:16:25
En zoals gezegd, hierbij de eerste proef om de relaisprint in SMD uit te voeren.

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sQN0YSU30o7fSYceUbY6KSi5K3ApnzhnpO2D34d7GvyE=/http://files.3rail.nl/looney_tunes/dagnacht/relaisprint.png)

Binnenkort nog een paar verbeteringen doorvoeren en dan de printjes laten maken.

Gr, John
Titel: Re: Dag/Nacht Schakeling, weer wat nieuws erbij
Bericht door: Aliebengalie op zaterdag 01 augustus 2015, 08:35:20
Weer lekker bezig John..... :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Veel suc6

Mvg: Alex
Titel: Re: Dag/Nacht Schakeling, weer wat nieuws erbij
Bericht door: Looney Tunes op zondag 02 augustus 2015, 22:41:13
Bedankt Alex :)

Ik probeer er toch mee bezig bleven, ondanks dat het niet altijd lukt vanwege andere activiteiten.

Gr, John

PS: Gefeliciteerd met je verjaardag!
Titel: Re: Dag/Nacht Schakeling, weer wat nieuws erbij
Bericht door: frans.m op dinsdag 11 augustus 2015, 23:06:52
Dat ziet er fraai uit, mijn complimenten!

Frans
Titel: Re: Dag/Nacht Schakeling, weer wat nieuws erbij
Bericht door: Looney Tunes op woensdag 12 augustus 2015, 10:53:01
Bedankt voor de complimenten Frans!

Ik ben nog bezig met wat kleine verbeter puntjes, daarna laat ik ze maken.
De andere soorten printen zijn nog steeds beschikbaar.

Gr, John
Titel: Re: Dag/Nacht Schakeling, weer wat nieuws erbij
Bericht door: Looney Tunes op donderdag 10 maart 2016, 20:20:59
Het was even stil, maar ik blijf nogsteeds bezig met mijn schakeling hoor :)

Zo had ik pas een kapotte voeding, en wat is dan netter om ermee te doen, dan de print die los hangt boven de baan daarin te stoppen.
En natuurlijk even een fotootje (wel zonder bovenkant, anders zie je het verschil niet :P

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,spRnxkhomLvI3Yt3XTl1dDQdWIG6yJsQ93lms_C5KL3w=/http://files.3rail.nl/looney_tunes/dagnacht/ledstripingebouwd.jpg)
Titel: Re: Dag/Nacht Schakeling, weer wat nieuws erbij
Bericht door: Simon BR39 op donderdag 10 maart 2016, 21:20:09
 @citaat2 :thumbup: :thumbup:
Wat is de reden dat je die spanningsregelaars hebt vastgeschroefd?
Titel: Re: Dag/Nacht Schakeling, weer wat nieuws erbij
Bericht door: Looney Tunes op donderdag 10 maart 2016, 21:34:42
 @citaat

Dank voor je reactie. Dat heb ik gedaan zodat ze niet tegen de bovenkant van de behuizing aankomen en daardoor kortsluiting veroorzaken ;)

Gr, John

PS: Zijn niet allemaal spanningsregelaars hoor, dat is er maar 1, andere zijn transistoren voor de uitgangen.
Titel: Re: Dag/Nacht Schakeling, weer wat nieuws erbij
Bericht door: sn00zerman op zondag 03 april 2016, 20:03:20
John,

Dan van die behuizing van die voeding is een goeie, moet ik onthouden !
Heb hier nog een paar van die defecte (on)dingen liggen, en heb die gelukkig niet weggegooid :-)

groeten,
Kris
Titel: Re: Dag/Nacht Schakeling, weer wat nieuws erbij
Bericht door: peterke33 op woensdag 19 april 2017, 11:32:32
Hoi John

Heb alles even doorlopen gelezen, en moet zeggen mooi echt top.

Kan er bv met een soort oog zeg maar, dag en nacht geschakeld worden.
Noem een voorbeeld er komt een loc aan met wagons de laatste schakelt de nacht in, en dan rondje later weer naar dag ???
Want dat wil ik wel graag op mijn baantje hebben, en zie me niet echt een arduino programmeren.
Titel: Re: Dag/Nacht Schakeling, weer wat nieuws erbij
Bericht door: Looney Tunes op woensdag 19 april 2017, 15:22:55
Bedankt Peter :)

Wat je zegt is zeker mogelijk, je moet alleen even rekening houden met de tijd die nodig is om vloeiend van dag naar nacht te gaan, en weer terug.
Titel: Re: Dag/Nacht Schakeling, weer wat nieuws erbij
Bericht door: peterke33 op woensdag 19 april 2017, 15:28:11
Hoi John

Ik kan ook de locs laten wachten in het station, zeg maar om en beetje alles de tijd te geven.
Titel: Re: Dag/Nacht Schakeling, weer wat nieuws erbij
Bericht door: Looney Tunes op woensdag 19 april 2017, 15:32:26
Ha Peter,

Dat kan hoor, je kan ook met de schakelaars (onafhankelijk van de treinen) bepalen of je dag of nacht wil.
Titel: Re: Dag/Nacht Schakeling, weer wat nieuws erbij
Bericht door: peterke33 op woensdag 19 april 2017, 15:40:14
Hoi John

Dat is voor mij dan heel goed, zal je eens een PB sturen  :P
Titel: Re: Dag/Nacht Schakeling, weer wat nieuws erbij
Bericht door: Looney Tunes op woensdag 19 april 2017, 16:30:59
Je weet de weg ;)
Ik zie hem wel binnenkomen.