3railforum

Modelbesprekingen => Bespreking 3-rail modellen ander fabrikaat => Topic gestart door: Ad48 op vrijdag 14 december 2012, 13:33:22

Titel: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Ad48 op vrijdag 14 december 2012, 13:33:22
Hallo, ik heb gisteren een ESU BR 151 aangeschaft, pracht loc. Ik bedien mijn baan met een MS2. Nu het volgende: mijn MS2 neemt niet alle functies op, zoals  stationmededeling,dashboard verlichting en interieurverlichting. Is het zo dat de MS niet alles ondersteund? Wie weet dat? In de Nederlandse beschrijving is hier niets van te vinden. En kan ik div. functies weglaten en dan andere programmeren? Op de MS gaan namelijk maar 15 extra functies van de 21 die aangeboden worden.

Wie weet hier het antwoord op?  :?

Gr. Ad
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Roy op vrijdag 14 december 2012, 16:13:58
Ik heb ook een loc met zoveel functies. en ik gebruik ook alleen de eerste 16. Ik ben ook wel benieuwd of je functies kunt verwisselen.

Roy
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Aliebengalie op vrijdag 14 december 2012, 16:21:01
Normaal gesproken is dit allemaal mogelijk via functie mapping.
Je haalt een functie weg , en op die plek zet je er een die je daar wilt hebben.
En dat moet je doen net zolang je alles naar je zin hebt.
Maaaaaar daar ben je wel even mee bezig.

En gaat het fout , moet je van vooraf aan beginnen.
En hier bij is een ESU programmer wel raadsaam (en ook daar is het niet zo gemakkelijk).
Foutje zit in een klein hoekje...
En dan heb je geen geluid meer.
Dan moet je dus op zoek naar iemand die de sound weer in kan laden voor je.

Mvg: Alex
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Ad48 op vrijdag 14 december 2012, 16:43:31
Het rare vind ik dat op F11 de stationsmededeling zit maar dat hij op F11 totaal niets doet. In de winkel heb ik deze wel gehoord, maar daar hadden ze een ecos waarop hij zijn dingen deed. Trouwens, daar deed alles het zoals in de beschrijving staat. Daarom vind ik het toch raar. Misschien loc verwijderen en daarna opnieuw  invoeren? Is dit een optie?

Gr. Ad
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Mr. Marklin op vrijdag 14 december 2012, 16:48:00
Ad,

Op een MS2 krijg je toch maar 15 functies, en geen 21 of 22.
Net zoals Alex zegt, je moet je dan beperken tot de functies die je hebben wilt. Anders zul je een grotere centrale moeten, die wel alle functies ondersteund.

Mvg
Arie
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Ad48 op vrijdag 14 december 2012, 16:57:55
Hallo Arie, dat weet ik, zoals ik heb beschreven. Maar het gaat erom dat F11 in die 15 functies zit en het niet doet.

Gr. Ad
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Spoorman op vrijdag 14 december 2012, 17:10:38
Hoi Ad,

Heb even mee gekeken, F11 zou het gewoon moeten doen. Een oplossing weet ik zo niet. Maar ieder geval NIET de decoder resetten.

Zoals Alex al zegt kun je de functies om programmeren. Ik kan voor je uitzoeken wat je moet doen en het kan ook met een MS2 in DCC. Maar het is nogal complex en niet bepaald elegant. Als het mis gaat moet je opnieuw het profiel laden met een programmer.

Misschien iemand bij je in de buurt met een ESU programmer? Ik heb er geen een anders zou ik je even helpen. Of een keer naar de HIP gaan?

Gr, Ben.
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Ad48 op vrijdag 14 december 2012, 17:14:37
Hallo Ben,

Ik zal ook de decoder niet resetten, maar ik dacht, lok uit lijst halen en weer opnieuw aanmelden, dat dat misschien helpt?  En, och arme ik, wat is HIP?

Gr. Ad
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: nobody op vrijdag 14 december 2012, 17:18:59
HIP = Hobby In Praktijk.
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Ad48 op vrijdag 14 december 2012, 17:53:33
  :? :? :?
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Ad48 op vrijdag 14 december 2012, 17:59:47
Normaal gesproken is dit allemaal mogelijk via functie mapping.
Je haalt een functie weg , en op die plek zet je er een die je daar wilt hebben.
En dat moet je doen net zolang je alles naar je zin hebt.
Maaaaaar daar ben je wel even mee bezig.

En gaat het fout , moet je van vooraf aan beginnen.
En hier bij is een ESU programmer wel raadsaam (en ook daar is het niet zo gemakkelijk).
Foutje zit in een klein hoekje...
En dan heb je geen geluid meer.
Dan moet je dus op zoek naar iemand die de sound weer in kan laden voor je.

Mvg: Alex


Hallo Alex, hier begin ik maar niet aan, maar het was leuk als de stationsmededeling het zou doen. :-)
Dan weet ik wanneer de trein vertrekt.

Gr. Ad
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Mr. Marklin op vrijdag 14 december 2012, 18:09:49
Hallo Ad,

F11 is gekoppeld met F17, dit is waarschijnlijk de oorzaak dat hij het niet doet.

Mvg
Arie
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Spoorman op vrijdag 14 december 2012, 18:32:49
Waar zie ik dat?

(https://files.3rail.nl/tinypic/2jcbwqq.jpg)

Gr, Ben.
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Ad48 op vrijdag 14 december 2012, 18:38:08
Dan zou je eerder denken aan F18, dit is het waarschuwingsfluitje. Maar het is toch een aparte functie?

Gr. Ad
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Spoorman op vrijdag 14 december 2012, 18:43:18
Yep, apart slot gekoppeld aan de functie.
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Blausee-Mitholz op vrijdag 14 december 2012, 18:53:31
Yep, apart slot

Als je de goede sleutel maar hebt  :mrgreen:

Mvg, Johan
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Ad48 op vrijdag 14 december 2012, 18:58:48
Maar zou het kwaad kunnen als ik hem uit de lijst  haal en dan weer opnieuw aanmeld?

Gr. Ad
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Spoorman op vrijdag 14 december 2012, 19:09:33
Nee hoor, gewoon doen.
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Ad48 op vrijdag 14 december 2012, 19:30:48
Zal het morgen uitproberen, ga dadelijk met mijn schoonzoon naar James Bond :P
Ben, alvast bedankt  :thumbup:

Gr. Ad
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Mr. Marklin op vrijdag 14 december 2012, 20:26:14
Ad,

Zie loksound 4.0
Tevens bij het draadje van wat is je nieuwe/of eerste wens nieuwe Esu loc, op blad 2 van dit draadje heeft Alex uitvoerig verteld wat er in deze decoder zit van F0 t/m F22.
Daarbij staat dat F11 en F17 gekoppeld zijn.

Mvg
Arie
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Ad48 op vrijdag 14 december 2012, 20:32:32
Hoi Arie,

In de Nederlandse gebruiksaanwijzing staat dit ook precies beschreven, wat de functies zijn van 0 tot 22.
Van een koppeling staat er niets in.

Gr. ad
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Spoorman op vrijdag 14 december 2012, 20:33:06
Arie,

Je hebt het over een Class 77, wij hebben het over de 151 van Ad. Wij zijn aan het voetballen en jij bent aan het tennissen. :D

Gr, Ben.
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Mr. Marklin op vrijdag 14 december 2012, 20:52:02
Heren,

De loksound 4.0 zit in alle Esu locomotieven. Deze hebben allemaal dezelfde functies. Echter bij de class 77 kan je de taal omzetten.

Mvg
Arie
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Blausee-Mitholz op vrijdag 14 december 2012, 20:54:47
Zijn de zelfde decoders echter het geluid wordt apart geladen dus het geluidpakket van de 77 is anders dan de 151. Slots worden ook verschillend gebruikt. Das nou net het verschil tussen tennissen en voetbal. (Ik hokky liever  ;) :D )

Mvg, Johan
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Mr. Marklin op vrijdag 14 december 2012, 21:00:57
Oke, hier houdt mijn kennis tot nog toe op. :(

Mvg
Arie
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Aliebengalie op zaterdag 15 december 2012, 06:24:01
Gewoon door blijven gaan hoor Arie , word je kennis van zelf opgekrikt hier.... :D

Wij hebben tenslotte ook geen verstand van hokky - tennis - voetbal..... :D

Geen mij maar zwemmen..... :D

Mvg: Alex
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Blausee-Mitholz op zaterdag 15 december 2012, 08:30:42
Mij te nat Alex  :)

Mvg, Johan
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Kappa op zaterdag 15 december 2012, 09:20:10
Maar zou het kwaad kunnen als ik hem uit de lijst  haal en dan weer opnieuw aanmeld?
Hoe laat je de lok dan aanmelden, zonder mfx in lokdecoder of railcom op je MS2?
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Mr. Marklin op zaterdag 15 december 2012, 09:53:59
Is volgens mij dan maar een manier:
De loc handmatig toekennen op het locadres, vervolgens alle functies een voor een er in zetten.

Mvg
Arie
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Anne W op zaterdag 15 december 2012, 10:24:27
Één troost: de V60 krijgt straks een V4.0M4 loksound.....

Groet, Anne W
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Kappa op zaterdag 15 december 2012, 10:54:05
Is volgens mij dan maar een manier:
De loc handmatig toekennen op het locadres, vervolgens alle functies een voor een er in zetten.
Lijkt me wel een hele klus om al die functies handmatig in te moeten voeren en lijkt mij bij een engineering edition vrij complex.
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Ad48 op zaterdag 15 december 2012, 20:29:43
Zoals Arie zegt, een adres toekennen en functies een voor een invoeren, heb ik nu ook gedaan, dit gaat best snel.

Gr. Ad
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Kappa op zondag 16 december 2012, 00:41:26
Ah ok, dan is er niet echt sprake van aanmelden, maar van invoeren. ;)
Misschien heb je dan tijdens het invoeren een foutje gemaakt, waardoor F11 niet goed werkte.
Is het probleem overigens nu verholpen?
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Ad48 op zondag 16 december 2012, 09:30:00
Hallo Ad,

Het is nog niet verholpen, ik moet het nog opnieuw doen. Ik heb gisteren een verhuizing gehad en ben niet aan de lok toegekomen  :-(. Zoals het er nou uitziet zal het wel morgen worden. Druk, druk, druk. Ik heb ook een mailtje gestuurd naar ESU met deze vraag.

Gr. Ad
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Ad48 op zondag 16 december 2012, 18:41:56
Heeft het adres ook invloed op de werking? In het voorbeeld van ESU staat een lok met adres 3, omdat ik al een lok op adres 3 had staan heb ik deze opgevoerd  op adres 4.

Gr. Ad
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Aliebengalie op zondag 16 december 2012, 19:44:17
Normaal niet Ad.

CV 1 is voor het veranderen van het adres....en heeft normaal geen invloed op de andere instellingen.

Mvg: Alex
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Ad48 op zondag 16 december 2012, 20:36:20
Alex, klopt, heb het ondertussen uitgeprobeerd maar het hielp niet.

Gr. Ad
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Ad48 op dinsdag 18 december 2012, 19:40:36
Hallo heren, mijn ESU BR 151 werkt! Ik heb hem eerst verwijderd uit de lok lijst en daarna mijn MS2 op DCC gezet. De lok weer op de rails geplaatst en binnen een mum van tijd was alles automatisch geprogrammeerd.
 :-)
Het heeft wat kruim gekost maar uiteindelijk toch gelukt, alle 15 functies werken mooi. Nu alleen het geluid nog wat zachter zien te krijgen, deze is wel hard. Als ik het volume lager wil zetten op mijn MS, dan geeft deze al nul aan. Dit nog even uitzoeken hoe ik dat moet doen. :help:

Gr. Ad

Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Mr. Marklin op dinsdag 18 december 2012, 20:19:23
Ad,

Gelukkig dat de loc werkt, maar welke CV waarde je voor het geluid zachter te zetten moet gebruiken weet ik niet.

Mvg
Arie
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Spoorman op dinsdag 18 december 2012, 20:52:41
Gezamenlijke geluid is CV63.

Maar soms is het beter individueel geluiden van b.v. de motor te dimmen, zie de tabel met de huidige waarden. Voordat je dat doet wel eerst even CV32 = 1 schrijven. :important:

(https://files.3rail.nl/tinypic/244cqqo.jpg)

Gr, Ben.
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Ad48 op dinsdag 18 december 2012, 20:56:35
Hallo Ben, dat is het hem nou juist, kan dat ook met een MS2 en zo ja, hoe kom ik op die nummers? Als ik cv instellingen druk komt er alleen cv 1 te staan.

Gr. Ad
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Spoorman op dinsdag 18 december 2012, 21:15:00
In DCC kun je CV programmeren. Zie gebruiksaanwijzing blz. 17.

Stap 1: CV instellen, in dit geval 63, de huidige waarde wordt gelezen, dan in stap 2 kun je nieuwe waarde ingeven.

Ik heb geen MS2 maar lees het hierin:

http://www.marklin.nl/support/handleidingen-1/Handleiding_Mobile_Station_60653_NL.pdf/

Helpt dat? Anders moet iemand anders je er even doorheen kletsen. :D

Gr, Ben.
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Ad48 op dinsdag 18 december 2012, 22:10:54
Dus als ik het goed begrijp: in stap 1staat nu 1, deze naar 63 brengen en dan naar stap 2? Ik heb dit NLM. Nog nooit gedaan, kan er niets misgaan met de instellingen?

Gr. Ad
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Ad48 op woensdag 19 december 2012, 10:23:40
Hallo heren, instellingen gedaan zoals is uitgelegd en alles functioneert geweldig. Het geluid teruggeschakeld naar (voor mij) normaal niveau. :D

Allemaal hartelijk dank voor jullie inzet en meedenken. Zonder dit forum was ik er niet uitgekomen en ik heb weer meer ervaring opgedaan met mijn MS2. Het is meestal de angst met programmeren dat je alles kwijt raakt, tenslotte ben ik op dit gebied maar een leek. Weer veel geleerd. :thumbup:

Gr. Ad
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Spoorman op woensdag 19 december 2012, 16:36:13
 :thumbup:
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Mr. Marklin op woensdag 19 december 2012, 20:10:32
Top Ad, een ervaring rijker, en een illusie armer.

Mvg
Arie
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Ad48 op donderdag 27 december 2012, 18:35:44
Weet iemand hoe je een functie in een MS2 kunt verwijderen om dan weer een andere te plaatsen. Ik probeerde een functie over te schrijven met de cv waarde, maar dat gaat niet. Toen dacht ik , ik zet hem terug op 0, maar die zit er niet op. Wie weet het?

Gr. Ad
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Joeri op zondag 06 januari 2013, 03:19:53
Als je alle 21 fun. wilt gebruiken voor je loc, zit er niets anders op dan de ECOS COMMANDER van Esu te gebruiken, ik heb het zelfde voor, daarom dat ik nu twijfel tussen de aankoop van de Ecos of de CS 2

groeten,
Joeri
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Mr. Marklin op zondag 06 januari 2013, 19:10:26
Ad en Joeri,

Een Esu 151 heeft railcom, een Ecos 2 heeft dit protocol ook, meld zich dan ook spontaan aan met alle functies.
Bovendien is M*Cs2 een aardig stukje duurder dan een Ecos. verschil bedraagd ongeveer 300 euries. Lijkt mij de keuze niet zo moeilijk.

Mvg
Arie
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: VT601 op zondag 06 januari 2013, 19:21:04
Ad48 schreef:
Citaat
Weet iemand hoe je een functie in een MS2 kunt verwijderen om dan weer een andere te plaatsen. Ik probeerde een functie over te schrijven met de cv waarde, maar dat gaat niet. Toen dacht ik , ik zet hem terug op 0, maar die zit er niet op. Wie weet het?

Als eerste zul je de handleiding van ESU moeten uitspitten om vast te stellen welke functie je wilt aansturen en vastleggen onder welke functietoets je hem wilt hebben.
Dan ga de in DCC-modus met de MS2 in de programmeerstand.

Met behulp van scrollen kun je elke CV benaderen en de actuele waarde uitlezen. (Handleiding MS2 volgen).
Na het kiezen van de juiste te veranderen CV kun je de nieuwe waarde (uit de ESU-lijst) invoeren (ook weer d.m.v. scrollen naar de gewenste waarde).

Zo kun je weliswaar niet alle 21 functies benaderen, maar wel de 16 (15 + licht) die de MS2 aankan.
Je kunt meen ik ook zelfs "dubbel mappen". Dus één toets voor twee (of meer) functies.

John


Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Ad48 op dinsdag 08 januari 2013, 18:45:01
Hallo John,

Ik heb gedaan wat je beschrijft, maar dat gaat juist niet. Ik wil de laatst functie, nr15, omzetten naar nr.16.
Ik haal eerst de cv waarde van nr 15 op en dan verander ik deze cv waarde in de waarde van nr 16. Je hoort in de lok wel dat hij dit doet maar onder de knop van het MS2 gebeurt er niets, deze blijft gewoon bij activeren het geluid van nr 15 weergeven. Het dubbel mappen gebeurt ook niet, dit zie ik trouwens ook nergens beschreven.

Gr, Ad
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: VT601 op dinsdag 08 januari 2013, 21:37:02
Ik kan niet helemaal volgen wat je gedaan hebt, maar wellicht even een simpel voorbeeld zoals ik het met een andere lopi-4 heb gedaan.

Onder F3 stond de rangiergang. (CV-waarde weet ik niet uit het hoofd meer)
In de handleiding van de Lopi kun je drie toestanden aantreffen waaronder een Functie een actie uitvoert.
Hierbij wordt gesproken van een fysieke uitgang (er gebeurt dan iets op de Aux-pad) en van een fysikalische uitgang (de decoder reageert in een voorgeprogrammeerde actie. Bij sound-decoders heb je dan ook nog een 3e toestand nl. die van een geluid.

Bij mijn lok stond natuurlijk de rangiergang standaard onder F3. Tot zover niets bijzonders.
Omdat ik ook de rangeerverlichting dan aan wilde hebben, heb ik opgezocht bij welke CV-waarde de frontseinen aan beide kanten tegelijk zouden branden.
Na het aanpassn van CV32 (staat ook in de ESU-handleiding), kon ik nu F3 dubbel mappen. Op de CV- voor de fysieke functie heb ik de waarde voor Aux F0(v) en Aux F0(r) aangestuurd (dus 2 CV's veranderd na de CV32).

Als ik nu op F3 druk gaat de lok in rangeermodus én branden de frontseinen aan beide kanten.

In principe zou dit hier dus bij jouw 151 ook moeten kunnen. Ook deze lok heeft diverse functies die een Aux-pad aansturen (o.a. lichten, en zo), maar ook diverse sounds. Ik kan me overigens wel voorstellen dat twee sounds niet combineerbaar zijn op dezelfde functietoets.

John
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Ad48 op dinsdag 08 januari 2013, 21:54:02
Onder F 15 heb ik een ventilator zitten. Ik wil hier de conducteurs fluit opzetten. De conducteurs fluit zit normaal op F 16, maar dat gaat dus niet met een MS2. De cv waarde van het ventilator is 323. De cv waarde van de conducteurs fluit is 331. Dus wat ik deed is MS2 op DCC modus zetten en de cv waarden van 323 veranderen in 331 en bevestigen. Je zou denken dat dat moet gaan. Dit werkt dus niet. Is niet erg maar was leuk geweest als het wel gelukt was. Maar doorsparen  :D voor een andere besturing, een ecos 2 ? Dan heb ik wel alle geluiden.

Gr, Ad
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: d1bbes op vrijdag 03 mei 2013, 11:05:34
Hee ad

Even off topic
jou afbeelding is van een vendelier, zit je bij de guld of bij gezeten?
Is namelijk een mooie sport om uit te mogen voeren.

Groetjes Bart
Titel: Re: ESU 151 i.c.m. MS2
Bericht door: Ad48 op dinsdag 09 juli 2013, 19:32:23
Hallo Bart,

Sorry voor de late reactie. :? Ik ben inderdaad vendelier geweest. Nu ben ik staande deken bij het gilde. Dit jaar ben ik 50 jaar lid van het gilde. Is inderdaad een mooie hobby.

Gr, Ad