3rail Forum

Modelbaanbouw & Scenery => Elektronicatechniek => Topic gestart door: C-Brian op zaterdag 15 september 2012, 13:56:40

Titel: Schakelpaneel maken
Bericht door: C-Brian op zaterdag 15 september 2012, 13:56:40
Hallo

Ik ben al een paar dagen aan het zoeken naar een manier om een schakelpaneel te maken, met leds om de stand van de wissels te bepalen. Ik gebruik Marklin 74491 wissels. Nu heb ik vele schema's gezien, en ik zie eerlijk gezegd door de bomen het bos niet meer:

klik (http://www.andresaris-hobby.nl/images/technieken/wisselschakeling.jpg)
Van AndreS

klik (http://www.andresaris-hobby.nl/images/technieken/3wegwisselschakeling.jpg)
Van AndreS (driewegwisselschakeling)

klik (http://people.zeelandnet.nl/zondervan/wisselstand.gif)
Van zeelandnet.nl

klik (http://people.zeelandnet.nl/zondervan/driewegwissel.gif)
Van zeelandnet.nl (driewegwisselschakeling)

En hier (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,21305.0.html) staan nog schema's (kan geen foto's van BNLS hier laten zien)

En is eventueel dit (http://www.conrad.nl/ce/nl/product/217337/) een oplossing waardoor ik bovenstaande schema's helemaal niet meer hoef te gebruiken? Als dat zo is, zijn er ook goedkopere versies hiervan?

EDIT: kan ik ook de leds uit de witte Marklin schakelkastjes met terugmelding gebruiken? Of zijn die niet meer bruikbaar?
Titel: Re: Schakelpaneel maken
Bericht door: C-Brian op zaterdag 15 september 2012, 16:09:03
Dankzij John (Looney_Tunes) heb ik een creatie van Kris (voormalig forumlid sn00zerman) kunnen vinden: hier (http://www.digitalplayground.be/agfa_led_project.html). Het hele schema is daaruit af te lezen en het is precies wat ik nodig heb, want ik heb 13 wissels en er kunnen er 14 worden bediend.

Nu heb ik nog wel 1 vraag, wat voor schakelaars moet ik gebruiken en hoeveel polen moeten die hebben?
Titel: Re: Schakelpaneel maken
Bericht door: C-Brian op zaterdag 15 september 2012, 18:10:22
De schakelaars heb ik ook gevonden, heb nu alles wat ik nodig moet hebben om het wisselpaneel/schakelpaneel/wisselbediening/schakeltableau/wisseltableau (zo vinden mensen dit topic makkelijker bij het zoeken :P) te maken, tezijnertijds zal hier een bouwverslag komen van mijn schakelpaneel waarin zo veel mogelijk uitleg over hoe ik te werk ga (heb nog geen topic gevonden waarin dat echt uitgelegd wordt, dus ik zal maar de 1e zijn ;))

DE LIJST STAAT HELEMAAL VOLLEDIG VERDEROP IN DIT TOPIC, INCLUSIEF CONRAD NUMMERS!
Titel: Re: Schakelpaneel maken
Bericht door: Looney Tunes op zaterdag 15 september 2012, 18:41:14
Nr = 165144 is een PIC 16F877A, deze moet worden geprogrammeerd door iemand die PIC's kan programmeren.

[De rest heeft Brain in het bericht hierboven veranderd]
Titel: Re: Schakelpaneel maken
Bericht door: Blausee-Mitholz op zaterdag 15 september 2012, 18:51:22
nr = 165144 - PIC 16F877A, deze moet worden geprogrammeerd door iemand die PIC's kan programmeren.

Kan jij toch Minus A  ;)

Mvg, Johan die ook weer aan het werk gezet wordt  :P
Titel: Re: Schakelpaneel maken
Bericht door: C-Brian op zaterdag 15 september 2012, 18:51:58
De lijst en prijs is nu aangepast, klopt als het goed is helemaal  :thumbup:
Titel: Re: Schakelpaneel maken
Bericht door: Looney Tunes op zaterdag 15 september 2012, 18:54:12
Klopt helemaal +A, ik doe het ook voor Brain

Ik zal ook nog even zorgen voor een schema op een experimenteerplaat.  Kan +a ook makkelijk verder :P
Titel: Re: Schakelpaneel maken
Bericht door: Blausee-Mitholz op zaterdag 15 september 2012, 18:57:29
Nou nou nou Brian wordt wel weer in de watten gelegd  :-)

Mvg, Johan we doen het met plezier hoor Brian  :thumbup:
Titel: Re: Schakelpaneel maken
Bericht door: Looney Tunes op zaterdag 15 september 2012, 19:03:14
 :P, Indd +A - en Kris heeft hem indirect ook geholpen.
Titel: Re: Schakelpaneel maken
Bericht door: C-Brian op zaterdag 15 september 2012, 19:03:41
Heerlijk zeg, zo'n forum met aardige forummers die andere beginnende forummers willen helpen, ik bof maar! :thumbup:
Titel: Re: Schakelpaneel maken
Bericht door: C-Brian op zaterdag 15 september 2012, 22:06:04
Binnenkort worden alle onderdelen besteld en door Blausee-Mitholz in elkaar gezet, en op 3 november wordt de module meegenomen naar de Gastendag 2012 en door Looney-Tunes worden de chips geplaatst.
Titel: Re: Schakelpaneel maken
Bericht door: Looney Tunes op zondag 30 september 2012, 15:24:43
Hallo, Even een lijst gemaakt met alle onderdelen apart.

- De schema's voor op experimenteerplaat volgen later -

De Componenten die u nodig heeft:

De nummers zijn art.nr. van Conrad

Print voeden met 9-20v DC:

1x 156911  (7805)
2x 531855  (Condensator 100nF)

Kosten: €0,58 (30-9-14)

Print voeden met 9-20v AC:

1x 140725  (gelijkrichter)
1x 444020  (Elco 470uF/35v)
1x 156911  (7805)
2x 531855  (Condensator 100nF)

Kosten: €0,97 (30-9-14)
 

Per 7 Wissels:(voeding 5v DC)

1x 165144  (PIC16F877A)
1x 156481  (10 MHz Kristal)
2x 531975  (Condensator 22pF)
1x 531855  (Condensator 100nF)
2x 171824  (ULN2803)
1x 404128  (100 Weerstanden 4.7 KOhm)   (Genoeg voor 6 printen)
1x 162248  (1N4004)
8x 184560  (3mm Rode Led)
7x 184713  (3mm Groene Led)
1x 403946  (100 Weerstanden 150 Ohm)   (Genoeg voor 6 printen)
1x 472484  (Elco 10 uF / >16v)
1x 443906  (Elco 100 uF / >16v)
1x 189588  (IC Voet 40 Pins)
2x 189537  (IC Voet 18 Pins)
1x Experimenteerplaat    529630

Kosten: €23,50 (30-9-14)

7x Schakelaar 2-polig (on)-off-(on) 703117 - Kosten: €28,56 (30-9-14) - [Zit nog te zoeken naar een goedkopere aanbieder]

Evt
14x 185906 (Houder Leds) - Kosten: €1,68 (30-9-14)

De weerstanden voor leds zitten niet op de printplaat, maar staan wel in de bovengenoemde lijst.
 
 
Werking:

Deze print zorgt ervoor dat de puls die gebruikt wordt om wissels om te laten schakelen wordt omgezet in een stroom die zorgt dat de leds ook na het schakelen aan of uit blijven staan, in de stand zoals de wissel staat.

De print onthoud ook de stand als de stroom van de print af is geweest, en werkt gescheiden van de wissel. (Eindafschakeling kan dus zonder problemen worden verwijderd)

Meer info en de Code om de PIC te programeren: Zie deze link (http://www.digitalplayground.be/?p=1078).


Groeten John (eventuele vragen kunnen hier of via pb gesteld worden)
Titel: Re: Schakelpaneel maken
Bericht door: C-Brian op woensdag 03 oktober 2012, 14:32:32
En wat kwam er vanmiddag binnen.. alle componenten voor de module, jeej :D

Even een datumpje afspreken met Johan en alles verhuist daarheen (inclusief een BR86 die met een LoPi4 uitgerust gaat worden). Zo'n doos met componenten is wel heel licht, ik dacht eerst dat ze vergeten waren mijn bestelling erin te doen 8o :-)

Helaas komen de boekbinders als een apart pakket, maar ik heb geen idee wanneer die dan komen..
Titel: Re: Schakelpaneel maken
Bericht door: Roy op woensdag 03 oktober 2012, 15:50:25
toch wel handig. Jij wil een schakelpaneel, en anderen gaan het voor je maken?
Titel: Re: Schakelpaneel maken
Bericht door: C-Brian op woensdag 03 oktober 2012, 16:44:47
toch wel handig. Jij wil een schakelpaneel, en anderen gaan het voor je maken?

Anderen hebben aangeboden om me te helpen met het elektronische deel, dat is heel wat anders ;)
Titel: Re: Schakelpaneel maken
Bericht door: Looney Tunes op woensdag 03 oktober 2012, 17:57:59
@Roy, in deze schakeling zit een bepaalde chip welke geprogrammeerd moet worden en dat kan alleen als je daar bepaalde apparatuur voor in huis hebt, aangezien hij dit niet heeft wordt het moeilijk voor hem om dat de schakeling te maken.
Titel: Re: Schakelpaneel maken
Bericht door: Looney Tunes op zondag 11 november 2012, 13:14:39
En de 1e print werkt alweer een weekje  B)

De layouts op experimenteerplaat: (Klikbaar voor vergroting)

Beide zijdes van de print:

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,s5CNReU22pBKcnnTuooqYOKRduApblcJGayzVE6UORXE=/http://files.3rail.nl/looney_tunes/wisselprint/wisselt.jpg) (http://files.3rail.nl/looney_tunes/wisselprint/wissel.jpg)

Alleen de componentenzijde: (bovenkant)

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sZHVzwtDcjOSXZO7w9G-TspqQdV-Yp0pbl5yoaLOe1j8=/http://files.3rail.nl/looney_tunes/wisselprint/wisselbovent.jpg) (http://files.3rail.nl/looney_tunes/wisselprint/wisselboven.jpg)

Alleen de soldeerzijde: (onderkant)

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sik4zroSYo6usNJemUd2t6FYEstqEICbwBwj8PPXBLmU=/http://files.3rail.nl/looney_tunes/wisselprint/wisselondert.jpg) (http://files.3rail.nl/looney_tunes/wisselprint/wisselonder.jpg)

Voedingsmodule:

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,s1ocq_tlUJokxUadbwDfWDxtYhGydSDdYtlekFrB5F8w=/http://files.3rail.nl/looney_tunes/wisselprint/wisselvt.jpg) (http://files.3rail.nl/looney_tunes/wisselprint/wisselv.jpg)

Hier is de linkerkant als de print al wordt gevoed met gelijkstroom, en de rechter voor als er een wisselstroom voeding wordt gebruikt.

LET OP: De hoofdprint NIET direct aansluiten op een modelspoortrafo.

Op de print is ruimte opgenomen om evt de weerstanden voor de leds erop te zetten, dit is alleen niet getekend.

Vragen/Opmerkingen kunnen hier gesteld worden (of via pb)

Gr John
Titel: Re: Schakelpaneel maken
Bericht door: Roberd op vrijdag 31 oktober 2014, 18:31:29
Hey John, is het een idee om ip van die schakelaaars die jij oppert  drukknoppies te nemen?
Titel: Re: Schakelpaneel maken
Bericht door: Looney Tunes op vrijdag 31 oktober 2014, 18:47:48
Mits dit dubbelpolige schakelaars zijn is dat mogelijk.