3railforum

Modelbaanbouw & Scenery => Modelbaanbouw => Topic gestart door: marcel01 op woensdag 22 augustus 2012, 02:29:31

Titel: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op woensdag 22 augustus 2012, 02:29:31
Hallo iedereen,

Na een zeer lange stilte, de stand van zaken rondom "De Marage". Nadat de plannen voor de baan op zolder gereed waren, druk aan de slag gegaan. Ik wilde het nog zorgvuldiger aanpakken en tot nu toe wordt vooral het geduld om het rustig aan te doen beloond. Dat wil zeggen, het verloopt goed.

Wat is de stand van zaken?

Het frame gedeelte is zo goed als klaar. Ik denk voor 85%. Dit geldt ook voor het houtwerk waar de rails zelf op komen te leggen.In het schaduwstation liggen de rails ook al en voor helft aangesloten wat de terugmelding betreft en de voeding. Foto's hiervan zullen nog volgen.

Onderstaande afbeelding zijn de plannen.
Afb1: Het schaduwstation. Goed voor het bergen van 16 treinen met een maximale lengte van 1500 mm.
Afb2: De paradebaan. De verbinding tussen het schaduwstation en het hoofdstation en de tweede schaduwstation.
Afb3: Het hoofdstation/Kopstation/Rangeer oost/Rangeer west en het 2de schaduwstation waar 6 treinen opgesteld kunnen worden.
Afb4: Een lijntekening van de baan wat in zicht zal zijn.

Verder wordt het schaduwstation (grote) verlicht. Hiervoor gebruik ik zelfgemaakte led strippen. Afb: 5 laat een tekening zien van hoe 1 groep samengesteld wordt. In het algemeen zitten er twee leds per strip, de uitzondering zal zijn boven de 2 wissels. Hier zullen 4 leds op schijnen. Er worden namelijk 2 cams op gericht om de boel in de gaten te houden wat inrijd wissels betreft. Scheelt me een hoop bukken en kruipen. Alle verlichting wordt schakelbaar.

tot zover de update. Volgende zal met foto's zijn en de ondernomen stappen.

Groeten

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: RolS op woensdag 22 augustus 2012, 15:00:18
Hallo Marcel,
voordat de treinen over de baan rijden moet er heel wat gebeuren en niet alles is leuk. Je aanpak is grondig en daar heb je later alle plezier van,
succes met de bouw, Rolf
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op vrijdag 08 februari 2013, 04:18:02
Hallo

Rolf, bedank voor je reactie. Ik kan alleen maar zeggen hoe vaker je opbouwt en dus afbreekt, hoe meer je heb geleerd
dat soms dezelfde fouten maken ook blijkbaar bij de lering hoort. Het kan altijd beter / anders. Ook nu weer, maargoed
afbreken is deze keer niet aan de orde. We gaan door.

Even een update over de Marage.

Inmiddels is de baan in de basisconstructie af, terugmelding aangesloten, voedingen gereed, wissel aangesloten.
De verlichting in schaduwstation is ook gereed. Licht is wat zwak, maargoed genoeg. Inmiddels ook al test gereden
met koploper maar de nodige problemen met de communicatie (oorzaak interface). Hierdoor heb ik het
besluit genomen om mijn interface 6050 aan de kant te zetten en over te stappen. Via Rosoft de benodige spullen
besteld en zal het zien. Heb er veel vertrouwen in.

Als ik deze stap voorbij ben en alles werkt naar behoren, kan ik verder. Verder met de constructie (wegwerken verborgen gedeelten / bovenleiding).
Ik zal voor die tijd ook nog wat foto's plaatsen van de status. Kan zeggen dat ik tevreden ben over de uiteindelijke lay out die eigenlijk
niet afwijkt van de plannen welke ik in het begin heb geplaatst.

Kom wel in een fase terecht alwaar ik me nog niet eerder in heb bevonden. Het hele scenery verhaal is nog een onbekende weg, maar als ik
op het forum rondkijk dan is er meer dan genoeg te zien (lees bewonderen) en te leren..zal het dan ook doen om wat op te steken.

groeten,

Marcel

Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op vrijdag 15 maart 2013, 19:07:51
Hallo

Hierbij een update van de "Marage" met veel foto's.

Daar ik 5 foto's per reactie kan plaatsen zijn de foto's in drie reacties weergegeven.

De baan is technisch volledig klaar en in bedrijf. De eerste foto's laten het gedeelte zien als het om de aansturing gaat. Dit met de terugmeldmodules, wisseldecoders, voeding en de schermen. Tevens een foto waarbij het gedeelte nog ingericht moet worden voor alle schermen (3). Ben hier nog niet over uit. Twee schermen zullen voor koploper zijn en 1 scherm voor gewoon gebruik en het weergeven van twee webcambeelden van het schaduw station. Ik denk eraan om een setje camara's aan te schaffen, alleen is dit behoorlijk duur werk. Voorlopig zal het met de 2 webcams zijn. Zag ergens op dit forum een setje voorbij komen, maar kan het tot nu toe niet meer vinden.

De tweede reeks is een overzicht van de baan. Wel lastig om een totaal overzicht in beeld te brengen maargoed, dan maar in gedeelten.

De derde reeks is vanuit het schaduwstation bekeken.

Volgende stappen zijn het fixeren van rails, dichtbouwen, tunnelingangen bepalen, bovenleiding enz, enz.

groeten,

Marcel

Foto's van de aan/besturing


Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op vrijdag 15 maart 2013, 19:13:40
De reeks van de baan
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op vrijdag 15 maart 2013, 19:16:46
Schaduwstation
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op donderdag 18 april 2013, 02:19:14
Hallo

De bouw verloopt gestaag, maar gaat zo zijn gang. Inmiddels hebben de PC's en schermen hun plek gekregen. Dit is op de eerste foto te zien. Linkerscherm is voor de camara's en office gebruik. De twee rechter schermen zullen alleen koploper weer geven en verder niets. Als ik het gescheiden kan houden dan doe ik het ook. De communicatie verloop met koploper en de baan is optimaal en er zouden ook andere zaken op gedraaid kunnen worden. toch vermijd ik het liever.

Het dicht bouwen is ook begonnen. Ik ga maar van rechts naar links. Is meer dat ik ergens moet beginnen, dan dat ik een plan heb wat wijzer is om vanuit te beginnen. Er zijn al twee tunnel ingangen geplaatst. Een vanuit de paradebaan naar de splitsing schaduwstation / station en een vanuit het station naar de paradebaan. Te zien op foto's 3 en 4. De tunnel vanuit het station richting paradebaan zal uitneembaar zijn, zoals veel uitneembaar zal worden. Ik wil zo veel mogelijk overal bij kunnen komen ivm storingen enz. Deze zullen er altijd zijn dus houd ik er maar rekening mee.

Foto 2 laat wat bovenleiding zien die ik moest plaatsen om goed uit te komen richting de tunnel.

De laatste foto is een weergave van de locatie waar de PTT gebouw geplaatst zal worden. Mijn eerste echte project, als het om zelfbouw gaat. de vordering zal ik laten zien bij de volgende update. Zit veel werk in. Knutselen met triplex, mdf en middels autocad de aankleding zoals de perron/muren enz. Gaat dan ook niet zo hard.

Tot de volgende update

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: keeszondag op donderdag 18 april 2013, 08:30:47
Strak werk Marcel. Gebruik je kurk op het zichtniveau vanwege de kleur? Leuk idee om camera's te installeren in het schaduwstation. Heb je ook mogelijkheden daar nog bij te kunnen? Ik moet dat ook nog goed uitwerken... Zo te zien een volledig Nederlands onwerp en ik ben wel benieuwd naar het Postgebouw....
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op vrijdag 19 april 2013, 00:34:26
Keeszondag

Bedankt voor je reactie

Het gebruik van kurk en/of de blauwe isolatie platen is een kwestie geweest van de hoeveelheid die ik had. Zo heb ik de voorraad verdeeld en niet met een specifieke rede. Kan me voorstellen dat een vraag hierover op kan komen.

Ik rijdt inderdaad met voornamelijk Nederlands materieel en ik tracht de baan de baan de maken naar de 80e en 90e jaren. Zover het me lukt uiteraard. Het liefst had ik alles vlak gehad, maar dat liet de ruimte niet toe plus dat ik 100 mtr rail kwijt wilde. De paradebaan loopt van nivo 1 (70 cm) naar nivo 0 (50 cm) met een lengte van ± 10 mtr. Nagenoeg 2%. Het is niet anders. De bereikbaarheid in het schaduw is zeer goed. Zal hier ook wat foto's over plaatsen.

Ik ben zelf ook benieuwd naar het PTT post gebouw. Zal nog wat knippen, snijden en plakken worden. Wordt tevens verlicht en aangekleed. Zal het zien.

Hieraan geplakt nog wat foto's

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: keeszondag op vrijdag 19 april 2013, 02:28:21
Je hebt een mooie verzameling rollend materieel, om jaloers op te worden! Eigenlijk maakt het natuurlijk niet uit dat je met wat hoogteverschillen moet werken, die hebben we bij het groot spoor ook tenslotte. Ik ben benieuwd naar de aankleding van de baan, heb je al ideeën?
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op vrijdag 19 april 2013, 04:17:20
Kees

Bedankt voor de compliment.

Mijn verzameling is een resultaat van nu ruim 12-13 jaar. In de beginjaren was het aankopen vrij grofstoffelijk. Vooral de rails zijn uit de eerste jaren uit die periode. De verzameling telt nu 20 treinen, waarvan 2 stoomlocomotieven niet zullen rijden. (BR81 en BR 86 / beide delta). Passen niet in het beeld. De decoders zullen waarschijnlijk overgezet worden als tijdelijke oplossing voor het beroerd rijden van de NS1213 (delta) en de Mp3000 (Geel/rood - Delta). Dan moet er nog een ICE2 (Delta) en Citypendel (decoder onbekend) omgebouwd worden. Ombouwen wordt ook nieuw voor mij, maar genoeg materiaal om mee te oefenen. Try en error zal geen hele erge gevolgen hebben. Nu rijden er 12 treinen rond. (Merken: Marklin, Roco, Fleishmann, Piko, Rivarossi)

De aankleding..Ja, dat is een goede vraag. Ik zie zoveel mooie plaatjes hier op het forum en ik mis de ervaring nog om hier voorstellingen van te kunnen maken in mijn eigen baan. Gebruik mijn fantasie in combinatie met wat ik lees en zie. Zo bouw ik de ervaring dan weer op. De goede en minder goede. Zoals ik al schreef, ik start van rechts naar links en bedenk het onderweg. Ik vind het knap als men van te voren in gedachte al de baan kunnen in en aankleden.

In het echt zijn inderdaad ook hoogte verschillen. Aanrijden op utrecht Centraal is mij niet onbekend. Vanuit Den Haag en vanuit Amsterdam. Mooi om te zien, vanuit de trein hoe alles via kuilen en hoogtes door/over elkaar heen geleid wordt. Sinds de Hanzelijn hoef ik niet meer over Utrecht.

groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Johnnytrein op vrijdag 19 april 2013, 07:40:38
Marcel, ik snap iets niet goed; je gaat uit een BR 81 of BR 86 de delta decoder slopen om in je NS 1213 de delta decoder te vervangen, wat is daar het nut van?
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op vrijdag 19 april 2013, 14:42:29
Johnny

Snap je reactie, maar er zit verschil in beide decoders. Het verhaal begint bij de 1213. Het beroerd rijden is een combinatie van achterstallig onderhoud en de eigenschappen van de decoder. Komt nog eens bij dat de decoder die in de 1213 zit beinvloedt wordt tijdens automatisch rijden. Technisch kan ik het niet uitleggen maar solo op de baan is de 1213 aan te sturen zonder enige problemen. Maar in combinatie met andere locs vertoont het onvoorspelbaar gedrag. Dat houdt in dat ik meerdere malen heb ervaren dat de loc spontaan harder en vervolgens weer zachter gaat rijden. De maximale snelheid ligt ook veel te hoog en is naar mijn bescheiden mening niet te regelen. Dat maakt het in stappen regelen lastiger en wordt het rijgedrag heel schokkerig vooruit en achteruit.

De BR81 heeft een decoder die op maximale snelheid (rijregelaar voluit) nog niet te hard rijdt.  Ik ga de loc toch niet laten rijden en dacht zo op deze wijze een manier te hebben bedacht om  het rijgedrag/voorspelbaarheid van de NS1213 te verbeteren. In combinatie met een schoonmaakbeurt. Volgens mij ook een stap richting het ervaring opdoen wat decoder om/inbouwen betreft. Maargoed, ik spreek hier niet vanuit ervaring maar je moet toch ergens beginnen.

Ik heb hier foto's toegevoegd van de NS1213. Volgens mij is het een ooit omgebouwde analoge loc.

Ook een foto van de status PTT gebouw. is nog behoorlijk in de ruwbouw..Tis het idee.

groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Johnnytrein op vrijdag 19 april 2013, 15:51:09
Dus als ik het goed begrijp is elke delta decoder niet gelijk aan een andere. Hopelijk lukt het om jouw probleem op te lossen .
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: keeszondag op vrijdag 19 april 2013, 16:34:46
Vreemd inderdaad met de decoders, ik hoop dat je verbetering ziet bij het ombouwen. Het Postgebouw is dus een knooppunt met spoor aansluiting? Leuk, kan je lekker heen en weer knarren met de motorpost!!
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zaterdag 20 april 2013, 00:18:48
Johnny, kees

Delta decoders kunnen verschillend zijn in uitvoering en eigenschappen. Althans daar heb ik het een en ander over gelezen. Ik denk dan aan verlichting die wel/niet blijft branden bij stilstand. Maar ook het onthouden van de rijrichting. Hoe het zit met het regelen van de snelheid, weet ik niet maar weet wel dat de ene decoder een andere topsnelheid hebben dan de andere. Kan ook te maken hebben met de combi decoder / motor. En dit wil ik nu juist gaan onderzoeken als het t allemaal toelaat.

Het PTT gebouw is inderdaad aan een rangeer spoor aangrenzend. De 2 motorposten zullen hier hun post afleveren en ophalen. De uitvoering om op hun beurt het spoor te benaderen moet nog gerealiseerd worden in koploper, maargoed 1 Mp3000 is op de baan. Met de ander zijn nog wat problemen.

Groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zondag 21 april 2013, 11:06:31
Hallo

Ik kom terug op mijn beslissing om de decoder uit de BR81 in de NS1213 te bouwen. Zojuist de BR81 geijkt in koploper en het resultaat was eigenlijk bedroevend te noemen. Dus dan maar een stap verder. De 1213 wordt ontmanteld en gereinigd. Als dit klaar is dan zal ik wat foto's plaatsen over de uitvoering om zo advies hopen te krijgen wat een wijs besluit is. Ik heb wiki er nog op nageslagen en het ombouwen lijkt haalbaar. Echter vrees ik dat de loc dusdanig gedateerd is, dat het niet alleen een kwestie van vervangen is. De motor is een uitvoering met 1 koolborstel en 1 koper.

Wordt vervolgd.

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Johnnytrein op zondag 21 april 2013, 11:24:23
"De motor is een uitvoering met 1 koolborstel en 1 koper" En is dat een probleem?
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zondag 21 april 2013, 12:25:35
Johnny

Als ik het goed begrepen heb, dan kan het zijn dat er enige freeswerk plaats moet vinden. Aan jou reactie maak ik al een beetje op dat er geen grote opstakels hoeven zijn. Tenzij ik het verkeerd interpreteer. Sorry dan.

 Het is toch een kwestie van doen met de juiste informatie.

Een nieuwe 12xx aanschaffen kan ook maar dat vind ik zonde en daar leer ik niet van.

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op maandag 22 april 2013, 13:45:53
Hallo

Even een update rondom de NS1213 (Als voorbereiding op de ombouw)

De kap losgehaald en de onderdelen die los te halen waren, losgehaald.

Ondertussen de onderdelen vergeleken met de informatie die te krijgen is op WIKI.
Zoals ik het kan bezien is het een klein schijfcollector motor (SFCM).
Deze is om te bouwen naar een hoogvermogens motor. er worden ook arikelnummers weergegeven. Maar voor ik er verder in duik
wil ik langs deze weg graag enige advies. Vooral wat raadzaam is om in te bouwen in combinatie met de bijbehorende decoder. Wat functies
betreft ben ik niet veeleisend. Het licht schakelbaar en een aftrek/oprij functie (aan/uit) vind ik al heel wat. Lastregeling is prettig maar niet een must.

Hieronder heb ik de foto's geplaatst in de hoop een goede weergave te geven van het geheel.

Hoop dat iemand me een steuntje kan geven.

groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: huub op maandag 22 april 2013, 16:33:07
Ik denk toch echter dat het een grote schijfcollector is, die zit n.l. ook in de 3051.
Hoog vermogen ombouwset is dan de 60944, ben je ook van die ronde koolborstels af  :)
Je moet dan het 5-polige anker met 8 tanden gebruiken en het correcte schild.

Ik heb het volgende gevonden:
Het is een 3168.2 lok en heeft dezelfde tekening als de 3055 en de 3161.
Bovenstaande info klopt dus en een exploded view heb ik ook voor je.
Exploded views kan je trouwens ook downloaden op de Amerikaanse Märklin-site.

Dan kan je als decoder een ESU Lokpilot 4 inbouwen, bestelnummer is ESU 54610.
Deze decoder is prima, kan niet alleen Märklin-Motorola aan maar ook DCC. kost ca. 25 Euro (beurs Houten)
En natuurlijk kan je ook bij Märklin blijven en er een mld-decoder in bouwen.
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op dinsdag 23 april 2013, 00:31:00
Huub,

Bedankt voor deze zeer interessante en nuttige informatie. Ik vond de grote schijfcollector ook, echter vond ik de 3 polige anker behoorlijk afwijkend van model met de mijne. Heb ik me waarschijnlijk op blind gestaard.

De hoog vermogen ombouwset 60944 kon ik bij Conrad vinden, al is het pas in juni pas weer leverbaar. Denk dat ik morgen even de winkelier bel om te vragen of hij er een heeft liggen cq bestellen.. Wat is overigens een Exploded view? Had ik nog nooit van gehoord, maar als je deze voor me hebt graag. Ik vermoed een schema / tekening.

Ik leg morgen de vraag betreffende de ESU Lokpilot 4 ook maar bij de winkelier neer. De beurs in Houten gaat m niet worden. Vanaf mijn woonplaats toch wel een aardig end op weg. Lijkt me wel eens interessant en leerzaam.

Bedankt voor deze informatie...Heb ik zeer veel aan.

Het verhaal rondom al de uitgekomen 12xx serie heb ik gelezen op WIKI. Viel me op dat ze eigenlijk allen een grote schijfcollector hebben.

Ik zal rekening houden met de 8 tanden / correcte schild. De bevestegings boutjes zitten rechts boven en links onder.

groeten,

Marcel

1 foto, stand van zaken PTT gebouw.
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Johnnytrein op dinsdag 23 april 2013, 09:59:59
"een Exploded view" Dat is een tekening waarop je alle onderdelen van een loc ziet. Meestal staat die in het boekje dat normaal bij elke loc hoort.
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op dinsdag 23 april 2013, 11:02:38
Johnny

Bedankt voor je uitleg. Op het moment dat ik je reactie las, zag ik direct de uitvergrootte detailtekening voor me. Die heet dus zo...weer wat geleerd na het al jaaaaren in bezit te hebben. Maargoed niet van NS1213 / 3168.

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Johnnytrein op dinsdag 23 april 2013, 14:21:27
Als dat boekje ontbreekt kan je opzoek op Märklin site's naar 1 .
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: huub op dinsdag 23 april 2013, 16:58:37
Inderdaad, deze lok komt nog voor op de M*-site, ga naar:

http://www.maerklin.de/de/service/suche/ersatzteile.html

en type 3168 in onder Artikel-Nr.
Onder Suchergebnisse staat dan de goede file die je dan moet aanklikken.
Daarna kan je hem opslaan.
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op dinsdag 23 april 2013, 17:15:27
Johnny, Huub

Bedankt en reeds gevonden.

Op mijn IPod lijkt het niet kompleet, maar zal het later via de laptop bekijken.

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: huub op dinsdag 23 april 2013, 17:19:52
o.k. als er nog vragen zijn lezen wij die wel  :)
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op woensdag 24 april 2013, 00:43:05
Hallo,

Via de laptop het komplete verhaal binnen gehaald.

Direct van meer modellen waar ik de tekening van mis maar binnen gehaald.

Bedankt voor de tip

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op woensdag 24 april 2013, 14:00:12
Hallo,

Inmiddels de ombouwset 60944 en de ESU lokpilot 4 besteld..Zou even duren, maargoed.
Direct de vraag neergelegd wat de status is rondom de M****** 43598-H0-4-dubbeldeks-stoptreinrijtuigen-DDM-van-de-NS. Het zit er aan te komen, maar concreet is het nog niet bekend. Bij c*nr*d wordt 07-06-2013 aangegeven.

We wachten het allemaal af. Ben wel benieuwd naar het ombouwen...

Het PTT gebouw is weer wat gevorderd in de bouw..moet nog hier en daar afgewerkt worden. Het dak moet er nog op en de verlichting er nog in. Op foto 02_PTT_trap_02  is te zien dat het raadzaam is om een noodtrap te fabriceren. Rest van de foto's zijn wat impressies. Foto's geven altijd duidelijk aan dat het zeker nog wel beter kan. Maargoed, het is hobby.

Groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: keeszondag op woensdag 24 april 2013, 17:31:01
Ik vind het gebouw er al zeer goed uitzien. Ik waardeer zelfbouw, is ook een uitdaging voor mij. Dat gat in het perron is voor een mast van de bovenleiding?
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Johnnytrein op woensdag 24 april 2013, 18:17:15
Volgens mij komt daar een speciaal riool deksel ter ere van de nieuwe koning
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: keeszondag op woensdag 24 april 2013, 19:16:35
 :D een " maximaal " dekkende afsluiting bedoel je?
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op woensdag 24 april 2013, 20:36:22
Bedankt voor de reacties

Het gat is inderdaad voor de bovenleiding mast. Er komt later nog een soort bekisting omheen om het af te werken.

Zelfbouw is inderdaad een uitdaging. Ook een lering in waarin je nog kan verbeteren voor een volgende keer. Niet alles in de " De Marage " zal zelfbouw worden. Wordt een mix.

De putdeksel had al een bestemming en een mast op de kroon was niet zo een goed idee. Zit al een paal onder.

Gr.

Marcel


Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op donderdag 25 april 2013, 11:00:11
Hallo,

Ik heb een filmpje gemaakt en de uitdaging is om het hier te krijgen. Of tenminste de link.

Hier gaat ie dan....

http://www.youtube.com/watch?v=_8tZ46XM9fI

Hoop dat het werkt.

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zaterdag 27 april 2013, 12:50:06
Hallo,
Op dit moment ben ik me aan voorbereiden voor de ombouw van de NS1213. De loc is volledig ontmanteld, gereinigd en lichtjes in de olie getipt. (Wou het niet droog wegzetten).
Verdiepte me in  de verlichting configuratie. De Lokpilot 4 heeft wat mogelijkheden om de verlichting aan te sturen. In de basis wil ik het simpel houden. In schema 1 heb ik de bedoeling weergegeven. Echter kan ik me vinger er niet op liggen of dit mogelijk is en hoe dit dan te realiseren. Misschien dat iemand mij een tip kan geven? Misschien is het zo dat er meer mogelijk is dan dat ik wil, aangezien de NS1213 drie puntsverlichting heeft (op de kap). Misschien heeft iemand een idee in deze wat er kan?
Schema 2 is een voorbeeld aansluiting van de decoder.
Tweede waar ik tegen aanloop is dat het aantal programmeerbare decoders toegenomen is en nog zal toenemen. Met mijn M 6021 kan dit uiteraard goed. Om bij een loc de CV’s aan te passen is het niet de bedoeling om de rest van de treinen iedere keer van de baan te halen. Ik heb nog geen apart programmeerspoor, maar heb de intentie wel. Nu vroeg ik me af wat is goede en niet te dure oplossing om CV’s uit te lezen en te wijzigen. Ik heb gezocht naar software, maar in combinatie met de 6021 nog niet gevonden. Misschien een MS1 maar wat heb ik dan minimaal nodig?
Bij voorbaat dank,
Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Piwie op zaterdag 27 april 2013, 13:01:42
Hallo Marcel,

Heb net je gehele topic door gelezen en je filmpje bekeken, je bent een mooie baan aan het bouwen.
Je PTT gebouw vind ik geweldig, mijn vader heeft ook bij de PTT gewerkt en als ik dan mee mocht keek ik mijn ogen uit vooral natuurlijk naar de POST trein :D.

Ga jou vorderingen zeker volgen.

Gr.
Piwie.
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: keeszondag op zaterdag 27 april 2013, 17:40:11
Leuk filmpje Marcel. Over de Lopi: ik kan je niet helpen, ombouwen van 2 anologe locs die ik nog heb staat op mijn "to do" lijstje....
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zaterdag 27 april 2013, 17:55:01
Piwie, Kees

Bedankt voor jullie reactie.

Mijn moeder werkte ooit ook voor de PTT. 70e/80e jaren maar dan in de sorteerderij.

Zal zeker een mooie ervaring zijn geweest, live bij de posttrein. Blijft toch een geweldig mooi model en dan vind ik de rood/geel uitvoering de mooiste.

Die "to do" lijst is een never ending lijst in mijn ogen...Zit wel eentje in mijn hoofd, want als ik ze zou moeten opschrijven dan wordt ie me te lang. Zo kan een hoofd toch vol zitten met van alles en nog wat. Dan moet er ook s wat uit........

groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op dinsdag 28 mei 2013, 01:41:53
Hallo,

Het is even stil rondom de bouw. Voornamelijke reden is dat ik druk in de weer met ombouwen van loc's, verdiepen in decoderes enz. Ook andere zaken vragen de aandacht.

Omdat ik ook bezig ben met wijzigen van CV waarden van enige loc's begon het me te irriteren dat ik telkens de 6021 moest los koppelen van de baan om het vervolgens aan een programmeer rail te hangen. Ik had zoiets van, dit moet anders. Uitgangspositie is het gebruiken van een bestaand blok welke met een schakelaar los te koppelen is van de rest van de baan (secties). Uiteindelijk kwam ik op het onderstaande schema uit. De massa van alle secties (incl. wisseldecoders) worden losgeschakeld en omdat de aan massa geisoleerde blok (programmeerblok) aan het "P" contact hangt is het de enige blok welke volledig gevoed wordt. Het schakelen zal dit blok niet beinvloeden.

Enige waar ik lichtelijke twijfels over heb is de 'flat cable' naar de boosters. Moet deze nu ook losgekoppeld worden of is het ontbreken van de massa voldoende om geen problemen te krijgen met het eventuele beinvloeden van de andere loc's die op de baan staan tijdens programmeren? Ik vermoed van niet, maargoed kan wat over het hoofd zien.

Het lampje is ter indicatie dat de schakelaar op de programmeerstand staat.

groetjes,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op vrijdag 07 juni 2013, 12:21:29
Hallo,

Soms denk ik dat ik het snap, maar twijfel dan toch weer. Daarom een vraag ivm het ombouwen van de ICE2. (Motor technisch).
 
Wat ik denk te weten is:

- De huidige motor is een DCM (Drum collector Motor) (Zie foto1)
- Voor het ombouwen is alleen een permanent magneet, 2 ontstoringspoeltjes en een 5 polige anker nodig. (wel passend voor het type huis)
- Ombouw sets die voldoen zijn: 6091,60921 en 60941. (Info WIKI)

Waar ik aan twijfel:
- Of het bovenstaande nu wel juist is.
- Of het nog anders nog, of iets anders is.

Inmiddels heb ik de Ombouwset 60944 is huis gekregen en de motor van de NS1213 is daarmee ook omgebouwd. (Foto 2) Loopt heel soepel. Nog niet op de baan want de loc is nog niet af. (Verlichting / decoder). Nu zit in de 60944 twee 5 polige ankers waarvan de geen met 7 tanden overbleef. Nu dacht ik, ff kijken of het in DCM past, maar helaas het asje is te dik. Ik meen dat de breedte maat ook niet overeenkomt.

Probeer me steeds meer een beeld te vormen van, wat er is en wat kan...

Wellicht kan iemand me een verhelderend beeld geven over de ombouw DCM naar 5 polig.

Alvast bedankt,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zaterdag 14 september 2013, 20:34:30
Ombouw Marklin NS1213 (3355)

Dit is een verslag over de ombouw van de NS1213. Marklin productnummer 3355. Toen ik deze lok kocht was het al omgebouwd van analoog naar delta. Op zich waren de rijeigenschappen niet slecht maar in het trage gebied (remmen) maakte de lok te grote stappen net als het optrekken. Deze in mijn ogen gebreken was door de combinatie delta decoder en 3 polige anker niet te verbeteren. De keus om het om te bouwen naar 5 polig hoogvermogen was gebaseerd op de goede ervaring met de locs die al uitgevoerd met deze motor. De keus om een Lokpilot V4.0 decoder te gebruiken waren aan de hand van de goede berichten die over deze decoder te lezen waren. Een andere reden is het feit dat ik een lok programmer bezit.

De LoK

De lok NS1213 is een van mijn favoriete locs. Het was ook mijn eerste lok ooit, maar dan van Lima welke bij de HEMA te krijgen was. Maar dan heb ik het ergens over 1977-1978. De rijtuigen die er bij waren, was Plan E en als ik me niet vergis had een startset 3 rijtuigen.

De sloop

De kap van de lok gehaald en alles verwijderd wat niet meer van toepassing is. De decoder, motor, motorschild, veldspoel, smoorspoel, verlichting en de keuze schakelaar sleper/bovenleiding. Tevens heb ik de messing strook in de kap verwijderd welke als doorverbinding functioneerde voor de bovenleiding.

De motor die er in zat was een LFCM. De motor had een kolenborstel en een koperborstel.  De ombouwset die ik hiervoor gebruik is de 60944. Alles kon verwijderd worden tot ik het motorhuis overhield. De nodige schoonmaak werkzaamheden gedaan en hier en daar een druppeltje olie.

De vraag is, wat doe ik met de onderdelen die eruit gekomen zijn. Zou nu niet weten hoe deze nog te kunnen toepassen. Zal wel een stuk geschiedenis worden die overgaat in antieke stukken. Zie nu niet wat ik er mee zou moeten. Heb ik ook niet de illusie dat dit nog te verkopen is. En terecht.

Hieronder wat foto’s over dit onderwerp.
•   Foto 01   De lok zonder kap.
•   Foto 02   Oude motor kompleet.
•   Foto 03    Motor uit elkaar
•   Foto 04   Motor uit elkaar
•   Foto 05   Motorhuis
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zaterdag 14 september 2013, 20:37:45
De opbouw

Motor

Zogezegd wordt het motorhuis aangevuld met een 5 polig hoogvermogen motor. Er rijden op de baan meerdere lok’s in deze uitvoering en ze bevallen me prima. Vooral het kruipen is in combinatie met de 6090 decoder een genot om naar te kijken. Ook al is dit geen high tech decoder met de diversiteit welke moderne decoders bezitten. De combinatie lijkt goed te kloppen. Deze decoder heb ik dan niet maargoed, vind het ’t vermelden waard.

Als eerst heb ik de permanente magneet geplaatst, vervolgens het 5 polige anker (8 tanden) en als laatst het motorschild. De juiste boutjes aangedraaid met aan een de lip welke gebruikt wordt voor de massa aansluiting.
De koolborstels ook maar er in gezet.

Foto 06 is dan het resultaat.

Nu kon de motor voorzien worden van de meegeleverde spoeltjes en de verbindingen naar de connector print. Dit was de eerste keer dat ik deze werkzaamheden uitvoerde en moet zeggen dat het niet echt spannend is gebleken. Wat wel een rol speelde was dat er niet met een paar tientjes omgegaan werd maar toch al met al zo een 300 euro. Verwacht dat wanneer over dat punt geklommen is dat de overmatige voorzichtigheid veranderd in gewoon voorzichtig zijn zonder er te veel bij stil te staan. Vooral als het allemaal lukt natuurlijk. Daar werd enige vertrouwen uitgeput.

De motor kon nu teruggeplaatst worden in zijn chassis. In deze uitvoering was dat wel even rommelen. Het gebeurt nog met enigszins verbuigen van het frame tot de motor er tussen zat. Het lukt natuurlijk wel.

De wielen frame kon weer op zijn plek samen met de koppeling. Schroefje aandraaien en dan ziet het er uit zoals op foto 07.

Decoder (lokpilot V4.0)

De decoder Lokpilot V4.0 leek een goede keus voor de inbouw. Jammer is dat er veel functies onbenut blijven, daar de lok alleen voor- en sluitverlichting zal krijgen en dan in de richting voorruit. Maargoed, de recensies waren dusdanig dat de decoder gekocht werd en ingebouwd. Een mooi plekje vinden was niet lastig omdat er ruimte genoeg is en de decoder mooi compact en klein is (Foto 08). Wilde eigenlijk de NEM652 connector niet van de draadjes verwijderen. Heb dus gezocht naar een oplossing om dit te realiseren. Ik meet de tussen afstanden op van de pennetjes en kwam tot de ontdekking dat het goed kon passen in raster 2,54mm. Nu had ik nog IC voetjes liggen (8 pins) en dus proberen of de connector in het voetje paste. Dat lukt, maar dan aan een kant. Als ik twee voetjes tegen elkaar leg dan kan de connector er precies in. Vervolgens twee voetje op een print gesoldeerd en de voetjes voldoende afgezaagd. Foto 09 laat dit zien.
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zaterdag 14 september 2013, 20:43:58
Ook al wordt er geen gebruikt gemaakt van de Aux1 en Aux2 toch heb ik in ieder geval de Aux1 voorzien van een weerstand en een aansluiting. Voor het geval dat ik iets bedenk. Bijvoorbeeld cabine verlichting of zo.

Verlichting

Om het uiteindelijke resultaat te krijgen, zijn er wat mogelijkheden geprobeerd om de voor- en sluitverlichting in te bouwen. Alle opties deelde een basis en dat was de berekening om de juiste weerstanden te plaatsen. Ik ben uitgegaan van +20V. Het eerste concept had een voorlicht (witblauw) en sluitverlichting (2x rood). De LED (witblauw) werkt op 3V en de rode leds op 2,25V. De som zegt al snel dat er over de weerstand 12,5V moest komen te staan. Rekeninghoudend met de limiet van 20mA door de LEDS komt de weerstand op 12,5/0,02=625Ω. Volgens de E-reeks wordt het 680Ω. Daarmee wordt de berekende stroom 12,5/680=18,4mA.

Later zal blijken dat de stroom door LEDS en weerstanden 17,8 mA is. Afwijking van 3,3%.

Het uiteindelijke concept is qua aantal onveranderd gebleven maar wel wat de opzet betreft. Foto 10 laat het eerste concept zien en foto 11/12 het uiteindelijke.

Het eerste concept was leuk bedacht maar functioneerde voor geen meter. De rode LEDS gaven niet veel licht. Het feit dat ze onderin geplaatst zijn had als resultaat dat er niets van te zien was. Ik ben toen overgegaan op speciale sluitverlichting.( LED flat-top rond Kingbright L-13ID) Door het binnenwerk uit de kap te halen konden deze met 1 sec. lijm geplaatst worden. Wel nadat ik ze aan elkaar gesoldeerd had, voorzien van draadjes en ingesmeerd  had met nagellak. Net als de voormalige steun voor de oorspronkelijke verlichting. Het isoleert goed en zo kon contact met massa vermeden worden.

Verschil was ook dat de LEDS 2,0V nodig hebben ipv 2,25V. Maakt niet veel uit maar ben toch aan het rekenen gegaan. De spanning over de weerstand werd nu 13V. De weerstand komt dan op 13/0,02=650Ω. De 680Ω voldeed maar heb toch maar een weerstand van 47Ω in serie gezet. De stroom kwam nu uit op 12,2/727=16,7mA. Vreemd genoeg was na het meten 17,0 mA af te lezen. Wat wel weer klopte met de weerstand van 47Ω waar 0,8V over stond. De verlichting brand er in ieder geval goed op en de levensduur op basis van de stroom kan lang zijn. Het ontwikkelde vermogen wordt 0,017^2 X 727= 21mW. De weerstanden zijn 0,5 W uitgevoerd.

Aan de draden van de LEDS heb ik steekschoenen gesoldeerd zodat ze op de stekkerpennen geplaatst konden worden, welke op een printje waren gesoldeerd. Makkelijk als het vervangen moet worden. De draden van de achterlicht zijn door het gat van de voormalige verlichting gehaald omdat buitenom niet kon vanwege de nauwe aansluiting tussen kap en bevestigingslip van de voormalige verlichting. Het voorkomt licht lekkage maar toch is er via de cabineraampjes wat licht zichtbaar van de wit/blauwe LED. Misschien nog even aanstippen met nagellak.

Eindresultaat.

Nu alles gereed is om de kap terug te plaatsen is de ombouw kompleet. Volgende foto’s zijn van het eindresultaat.

Foto  13   licht voor
Foto  14   licht achter
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zaterdag 14 september 2013, 20:54:14
NS1213 in koploper ijken

Nu de Lok gereed is kan er geijkt worden in koploper. Volgend plaatje is het resultaat.

In de volgende plaatje is de grafiek te zien.

Op zich is opbouw van de snelheid naar tevredenheid. Toch zal er na een periode de ijking opnieuw gebeuren. Zal waarschijnlijk worden na de volgende onderhoud beurt.

Verder zijn er nog wat CV’s veranderd waarvan het gedrag nog bekeken wordt. Voornamelijk CV 02 t/m CV 05 en CV 52 t/m CV 56. Dit is mede bepaald door de optie in de lok programmer te selecteren waarbij je kan selecteren voor Marklin 5 polige hoogvermogen. Dat heeft met name te maken met de last regeling. Het licht is met de instelling fade in / fade out geregeld.

EINDE

Toegevoegd 2 foto's met Plan E rijtuigen
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: keeszondag op zaterdag 14 september 2013, 21:01:52
Mooi verslag Marcel! Zie ik het goed dat je aan één zijde frontlicht hebt en aan de andere sluitlicht? Of wisselt het met de rijrichting?
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Spoorman op zaterdag 14 september 2013, 21:17:22
Mooi verhaal. :thumbup:

Over DCM motoren en ombouw vind je hier het nodige: KLIK (http://www.stayathome.ch/motoren.htm).

Persoonlijk zou ik de gemiddelde snelheid van de lok hoger instellen zodat stap 14 ongeveer overeenkomt met 1/3 van stap 28. Je kunt dan de onderste decoderstappen beter benutten. Nu gaan er een aantal verloren want Koploper slaat ze feitelijk over bij het optrekken/afremmen.

Dit al eens gelezen en geprobeerd voor een vloeiender rijgedrag in met name de onderste stappen: KLIK (http://forum.3rail.nl/index.php?topic=25793.msg809578#msg809578)?

Met groet, Ben.
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zaterdag 14 september 2013, 21:19:28
Kees

Bedankt voor het compliment.

Had het verslag in Word gemaakt en naar PDF omgezet. Kwam erachter dat dit niet toe te voegen is dus dan maar in stukken. Is even puzzelen, maar is dacht ik wel gelukt in de juiste volgorde.

Het klopt inderdaad dat de verlichting enkelvoudig is uitgevoerd. De lok zal altijd maar 1 kant oprijden en maakte toen de keus om het dan zo uit te voeren. De komende ombouwen (liggen er nog een paar) zal ik ook zo doen. Is misschien niet een komplete oplossing maar geloof niet dat ik me er aan storen ga.

Schreef ook in het verslag dat ik in deze uitvoering maar minimaal gebruik maak van de LoPi V4.0. Is wel zonde maarja............keuzes.

Ben,

Bedankt voor je linkje en zal het nakijken.

De gemiddelde snelheid hoger zetten was nou net een uitdaging. Met Lokprogrammer las ik CV06 uit en gaf toen nul. Toen ik het wilde wijzigen kreeg ik een error. In het overzicht van alle CV's (geloof dat het Function Mapping heet) kwam CV06 niet voor.

Is nog in onderzoek.

groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op vrijdag 20 september 2013, 00:22:44
Hallo,

Een tijdje terug kocht ik een mooi setje TEE rijtuigen en de BR103. Het waren opknappers. Tot zover weliswaar want, voor mij houdt het op een gegeven moment ook op. Maargoed hier een verslagje.

Op Foto TEE_compleet is de samenstelling te zien. De treinstel bestaat uit:

BR103
4086 1kl rijtuig
4085 1kl rijtuig 2X
4088 Barwagen
4087 DSG speice

De daken en de rijtuigen zien er zeer gebruikt uit en ik heb geprobeert hier wat uiterlijk betreft wat aan te doen. Ook is het de bedoeling om er verlichting in te plaatsen. Foto01 laat de staat van de daken zien. Het ziet er uit als roestige plekken.Deze heb ik eerst grof geschuurd en vervolgens met waterproof heel licht opgeschuurd. Foto 02 Toen heb de daken gespoten en het resultaat is goed te noemen. Later bleek dat ze overnieuw moesten, want veelvuldig de rijtuigen vastpakken doet de daken niet goed. Nu wacht ik tot de rijtuigen volledig klaar zijn en dan laat ik ze wat langer drogen. Kwestie van geduld. Foto 03 is net na de gespoten laag aangebracht te hebben en foto 04 een dak op een rijtuig.

Deel 2 gaat verder met de verlichting.

MarcelTitel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op vrijdag 20 september 2013, 00:49:04
De verlichting.

Eerst de rijtuigen uit elkaar (Foto licht01) en alles zo goed mogelijk schoongemaakt. De spulletje welke niet meer gebruikt werden zijn naar de voorraad opgeruimd en vervolgens weer gaan opbouwen. Ik had in dezelfde voorraad nog een uhlenbrock 750 liggen. Deze ging ik gebruiken voor het schakelen van de binnen verlichting en sluitverlichting. Het heeft dezelfde adres als de loc. Foto Licht02 laat de plek zien waar de 750 geplaatst is. Is van de buitenkant niet te zien. De voeding is afkomstig van de nieuw geplaatste sleper en de massa vanaf het chassis. Die is bij deze rijtuigen volop aanwezig. Om enigszins het knippereffect (slecht contact etc.) te voorkomen is er na de gelijkrichter een ELCO geplaatst en zo is de voeding voor de LED verlichting gerealiseerd. De voeding is nu samengesteld uit sleper/massa, decoder 750, gelijkrichter en condenstator. Op foto Licht03 is de condensator te zien welke op de gelijkrichter ligt. Past er mooi in.

De laatste rijtuig (vanaf de BR103 gezien) krijgt dubbele sluitverlichting. Na het boren van 2 gaatje (2mm) konden de ledjes er goed in. Foto Licht 04.

De verlichting is opgedeeld in 3 groepen. De laatste rijtuig (binnen verlichting 2x en sluitverlichting 2x), de 4de en 3de vormen samen een groep, net als de 2de en de 1ste. De totale stroom verbruik kwam op ongeveer op 57mA. Dat is 38% van wat op de decoderuitgang mag. De onderlinge verbindingen zijn gerealiseerd door gezaagde IC voetjes. Dit is op foto Licht05 te zien. Dezelfde blokje wordt ook gebruikt als "male" aansluiting. Het werkt wel maar niet optimaal. Dit zal in de toekomst wel aangepast worden. Ik doe het nu even met de spullen die ik heb.

Marcel

Volgende deel is het vervolg. 
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op vrijdag 20 september 2013, 00:55:40
Binnen verlichting vervolg

Het vervolg is de LEDs op hun plek, de juiste verbindingen maken, solderen en de boel wat fatsoeneren. Dat is op foto Licht06 te zien. De rest van de foto's zijn een paar weergaven van het resultaat. De laatste foto is de huidige status. 3 rijtuigen zijn nu af. Het licht op de foto oogt feller dan de werkelijkheid. Het is wel een mooi gezicht.

Groeten,

Marcel


Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: keeszondag op vrijdag 20 september 2013, 08:47:33
Goed verslag Marcel! Ik ga dat ook binnenkort doen en hier heb ik wat aan! Die Uhlenbrock is een functiedecoder neem ik aan?
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: AlbertJan op vrijdag 20 september 2013, 09:27:51
Hallo Marcel.
Mooi en duidelijk verslag van de ombouw en ook de foto's zijn bijzonder duidelijk! :thumbup:
Leuk ook om het spuiten van de kappen te zien, prachtige set wagons en de dakkappen zien er weer prachtig uit.

Veel plezier en succes met de verdere bouw.

Vriendelijke groeten,
AlbertJan.
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Ta2trainman op vrijdag 20 september 2013, 10:42:34
Mooi, duidelijk verslag. Hier kan ik ook mee aan de gang. Misschien voor de onwetenden (ik dus  :?) nog even een schemaatje ?
Soort decoder, wat voor gelijkrichter en condensator, van die dingen. Zou me erg verder helpen.
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op vrijdag 20 september 2013, 15:52:16
Bedankt voor de reacties.
KeesZ: De decoder is een DGL750 van Uhlenbrock. Deze zat in mijn sprinter (komt een LoPi V4.0 in). In principe is het gebruikt als functiedecoder, maar is het eigenlijk niet. Het adres is gelijk aan de toegewezen lokadres van de BR103 (04). Gebruik dan ook alleen de F0 (verlichting in de richting vooruit). Dit werkt. Zaak is natuurlijk de BR103 zo in te stellen dat vooruit ook vooruit is.
Albertjan: De daken zijn vrij goed gelukt, maar ze zullen opnieuw moeten. Bemerkte dat de droogtijd niet onderschat moet worden. Er zitten nu diverse vingerafdrukken op. Denk zelfs dat ik ze niet meer met de blote vingers moet pakken. Misschien is een soort laklaag nog een oplossing.

Ta2trainman: Ben ook geen doorgewinterde electronicus, ook al is electrotechniek wel mijn achtergrond. Redt me er mee. Hieronder wat gegevens.

LEDS:              5mm wit              Nr: 176724-89      aantal = 10
              2mm rood              Nr: 180276-89      aantal = 2
Gelijkrichter:   BC250C2300      Nr: Diverse              aantal = 1
Weerstanden:   R1=560Ω/0,5W      Nr:405221-8J      aantal = 1
              R2,R3=235Ω      Nr: komt uit een set.   aantal = 2
              R4,R5=106Ω      Nr: komt uit een set   aantal = 2
Condensator   C1 = 470µF/35V      Nr:444020-8J      aantal = 1

Schema:

Rijtuig 1 (laatste vanaf BR103)

Voeding via sleper en massa naar DGL750. Vanaf de decoder naar gelijkrichter en vervolgens naar rijtuig 1 en rijtuig 2 (+ en min). Enz.

Hoop dat het wat duidelijkheid schept.

PS: Nog twee foto's van het uiteindelijke resultaat.

Groeten,

Marcel

Rectificatie: De gele lijn in rijtuig 4 is fout
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: keeszondag op vrijdag 20 september 2013, 16:12:35
Marcel, dus jij sluit de massa niet in ieder rijtuig aan middels veercontacten op de asjes? Hou kun ja de decoder instellen als hij hetzelfde adres als de loc krijgt?
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: eddyflame op vrijdag 20 september 2013, 17:32:33
Hallo Marcel,

ik vind het heel netjes gedaan, ik heb een vraag ik zie een foto van de female contacten
hoe zet je de andere contacten er in en hoe lang zijn je kabels
en lopen je wagons in scherpe bochten niet vast met je contacten?


groetjes Ed
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zaterdag 21 september 2013, 00:55:18
Hallo

Dank voor de reacties.

KeesZ

Wat je zegt klopt. De verlichting houder maakt via het chassis contact met de wielen. Eigenlijk is 90% van de rijtuig de massa via de wielen. Zo kon ik middels een draadje te solderen aan de verlichting houder de massa contact realiseren. Als door testen zal blijken dat de verlichting toch nog teveel zou haperen, dan herhaal ik de eerder genoemde actie in 1 of meerdere rijtuigen. Dan komt jou opmerking over de veercontacten in beeld, echter dan via de lichthouders.

De decoder is vooraf ingesteld. Door de decoder rechtstreeks op de CU6021 aan te sluiten kon het adres '04' ingeven. De BR103 krijgt ook dit adres. Een andere optie is wanneer met twee verschillende adressen gewerkt wordt, middels de CU6021 de adres te kiezen van de licht decoder en vervolgens het licht aan te doen. Ik stuur de baan met koploper aan en deze hoeft dit adres niet te weten. Maargoed, dit zal niet nodig zijn.

Ed

Ik snap je reactie en inderdaad kon dit wel een struikelblok zijn. Maar er is voldoende ruimte tussen de rijtuigen, zodat het in bochten niet elkaar belemmerd. Ik heb 2 foto's toegevoegd welke deze ruimte laat zien. Ik heb de boel inmiddels getest en stuitte op het probleem dat de "male" uit de connector liep. Het werkt dus niet. Ik zal iets anders moeten bedenken om de verbinding tot stand te laten komen. Nu heb ik een grote put, met oplossingen. Het is alleen bezien welke oplossing gaat werken. Plan 1 is half mislukt. De 'female' contacten kan ik laten zitten.

Wordt vervolgt,

Laatste foto is een totaal foto met de NS1213. De BR103 is nog in ombouw en onderhoud.

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: keeszondag op zaterdag 21 september 2013, 20:15:22
Je kunt toch ook een stroomvoerende koppeling tussen de wagons gebruiken? Alleen heb je die natuurlijk niet in voorraad en dat is voor jou ook een deel van de lol om het met aanwezig materiaal te maken toch?
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: eddyflame op zaterdag 21 september 2013, 23:06:37
Hallo Marcel,

ik vroeg me dit dus af omdat ik hetzelfde probleem had en ik had mijn mini connectors zelfs los door de raampjes heen zitten en dat liep dus ook vast.

En Kees ik denk dat dit de metalen wogons zijn en voor zover ik weet zijn daar geen stroomvoerende koppelingen voor
als die er zouden zijn zou het voor mij een hele oplossing zijn

Gr. Ed
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zondag 22 september 2013, 10:05:51
KeesZ.

Volgens mij is het gebruik van stroomvoerende koppeling voor deze rijtuigen een behoorlijke ingreep. (Althans zo zie ik dat). De onderstellen en koppelingen bij deze rijtuigen is een geheel en dus zullen ze gescheiden moeten worden. Dat kan natuurlijk wel met wat kunst en vlieg werk, maar zover wilde ik niet gaan. Voordeel is wel dat ze waarschijnlijk korter te koppelen zullen zijn, alhoewel de stootbuffers(of hoe dat ook heet) dan de beperking worden. Daar is dan ook wel weer wat aan te doen. Maargoed, nog even en dan kunnen er misschien wel andere onderstellen op. Toch heb ik je optie zeker overwogen.

Inderdaad is de uitdaging om het met bestaande materiaal te realiseren. Wat nog niet echt lukt maar ja..Komt goed.

Ed,

De draden tussen de wagons kunnen inderdaad belemmeren, vooral als ze stug zijn. Wat ook het geval is bij de massa draad. Dit gaf problemen. Duwde zelfs de gekoppelde rijtuig om. Een oplossing kan "buiten de dunnen draadje" zijn om de draden in een "U" te leggen. Dus hangend tussen de rijtuigen. Zo zit het bij mijn sprinter ook. Dan is er bewegingsvrijheid.

groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op vrijdag 25 oktober 2013, 05:03:27
Verslag ombouw Marklin ICE2 Delta

Al jaren ligt de ICE2 delta uitvoering te wachten op de ombouw naar 5 polige hoogvermogen met de LoPi V4.0.
De uitvoering zoals ik het kocht was met een 3 polige anker met veldspoel aangestuurd door een speciale delta decoder  welke echter alleen een instelling had voor het 4 bits in stellen van het digitale adres. Het speciale vond ik de uitvoering ten opzichte van voorgaande decoders.

Dit leidde tot een rijgedrag welke alleen acceptabel was als de trein op de ingestelde maximale snelheid reed. Het afremmen en optrekken was niet om aan te zien.  Toen was het nog niet vervelend omdat ik nog niet automatisch reed maar alleen met de rijregelaar.

Na een aantal ombouwen van andere loks ben ik dus aan de ombouw van deze begonnen. Foto 01 laat zien om welk model het gaat. Nu wou ik hier geen model foto voor gebruiken en heb een mooi plaatje gezocht en deze vond ik wel prachtig.

De motor

De motor is zogezegd uitgevoerd met een veldspoel  en een 3 polige anker. Foto 02 laat de uitvoering zien.
Na de ombouw ziet de motor er uit als foto 03. Er is te zien dat de ontstoring condensator aan 1 pootje los is en inmiddels deze vast gesoldeerd. Ook is de massalip nog niet op het motorhuis gemonteerd maar ook dit is inmiddels gebeurt.

De koppelprint

In al mijn ombouwen maak ik gebruik van koppel printen. Dit om de volgende redenen:

•   Vervangen van decoder is plug out / plug in.
•   Reinigen van de motor kan volledig los van de trein.
•   Bij defecte LEDS / verlichting zijn ze los te koppelen.
•   Weerstanden hebben een solide en vaste plaats.
•   Ziet er netjes uit.

Ik teken de printen altijd in AUTOCAD. Voordeel is dat de 1:1 afmetingen meegenomen kunnen worden zodat bij de bouw alles past en er uit komt te zien zoals gepland en getekend.

Foto 04 en 05 laten de print zien welke dan al op de plaats gemonteerd is.

Verder in volgende reactie
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op vrijdag 25 oktober 2013, 05:07:05
Op foto 05 zijn de motor/sleper/massa/front- en sluitverlichting  ook al aangesloten op de print. Foto 06 laat dit van bovenaf zien. Foto 07 is iets meer in detail vanaf de motor bekeken. Op de print zitten 3 massa aansluitingen. 1 vanaf het motorhuis middels de massa lip en 2 via de oorspronkelijke massa aansluitingen, oftewel de punten waar de originele print op vastgeschroefd was. Mijn ervaring is dat je geen genoeg massa aansluitingen kan hebben (Indien ze effectief zijn). Vaak was de massa verbinding slecht vanaf alleen de massa aansluiting via het motorhuis. Had ook met de antislip bandjes te maken. Deze zorgde voor een inconsequente verbinding bij bewegingen van de lok waarbij wielen wat boven rail zweefde.

Decoder:

Vervolgens de decoder in de connector en programmeren maar. Foto 08
Eerst nog los en wanneer alles correct is ingesteld is en geen rare dingen zijn kunnen de draden netjes gebundeld worden. Dit laat foto 09 zien

Enige probleem is dat de print voor de front- en sluitverlichting kapot lijkt te zijn. Hoe ik ook testte en aansloot. Er kwam geen lichtpuntje uit. Dit wordt dus of een nieuwe zien te krijgen of iets creeren. Maargoed, na het ijken van de ICE2 is de volledige trein in dienst gegaan en rijd zijn rondjes. Naar volle tevredenheid.


EINDE
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Frotter op vrijdag 25 oktober 2013, 05:16:53
Netjes gedaan. :thumbup:

Ledprintje goed aangesloten (niet + en - verwisseld)? En de juiste voorschakelweerstanden gebruikt? Ledjes kun je overigens eenvoudig doormeten, even het witte omhulsel verwijderen zo te zien.

Mogelijk moet je het printje aanpassen maar zeker weten doe ik dat niet, iets vergelijkbaars speelt bij de Marklin Motorpost:

http://forum.3rail.nl/index.php?topic=33179.0

Gr, Ben.
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op vrijdag 25 oktober 2013, 05:54:09
Ben

Dank voor je reactie.

Alvorens ik de ICE2 demonteerde heb ik de aansluitingen gevolgd en gecontroleerd vanaf de (oude) print. De gele en grijze draden zaten op transistor uitgangen met voorschakelweerstanden van 1K (smd 102). Ik heb dan ook 1k gebruikt. De paarse draad is volgens mij de + retour naar de decoder.

Ik heb enkele fotos hieraan toegevoegd.

Hoe ik ook doormeet, mijn meter geeft geen sjoege. Alle combinaties gehad en ook rekening gehouden met de plus en de min. Ik heb geen idee verder.

Marcel


Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: huub op vrijdag 25 oktober 2013, 19:12:33
De plus-aansluiting van de decoder is bij een ESU de blauwe draad.
De gele en witte zijn voor de betreffende LED, eentje voor elke rijrichting.
In die 2 lijnen moet je ook die weerstanden opnemen.

Ik denk ik meld dit maar even, als je dat al weet is nog geen man over boord  :)

grv Huub
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op vrijdag 25 oktober 2013, 19:21:49
Huub,

Bedankt voor je feed back.

Dit is me inderdaad wel bekend. Zoals je het omschrijft hebt en via het plaatje duidelijk maakt, zo is het ook aangesloten. Ik heb alleen 1K gebruikt maar dat is detail.

Beter info krijgen die je al weet dan in het duister tasten zonder enige ruggesteuntjes.

Nogmaals bedankt,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zondag 27 oktober 2013, 13:27:47
Front - en Sluitverlichting ICE2 opgelost

Het regent en het waait. Mooi moment om de front - en sluitverlichting van de ICE2 aan te pakken.

Eerst een aantal gegevens opmeten en aan de hand daarvan een printje gemaakt. Deze is op foto 1 te zien.
De ledje testen en vervolgens de kap er op.

Front verlichting foto 2
Sluitverlichting foto 3

Ziet er goed uit en weer iets opgelost. Op naar de volgende reparaties.

Marcel
Titel: "De Marage" Modelspoorbaan"
Bericht door: marcel01 op maandag 27 januari 2014, 14:36:28
Hallo,

Na enige bezigheden, hierbij een verslagje van die werkzaamheden.

Omdat mijn M*ICE3 niet naar tevredenheid liep en ik de verlichting vervangen in LEDS, ben ik ijverig aan de slag gegaan. Als eerst de Restuarant rijtuig maar even uit elkaar gehaald. Met alle voorzichtigheid uiteraard en het nodige maar even schoongemaakt. Dat was geen overbodige luxe. De wielstel asje en wormtandwiel waren behoorlijk vervuild. Hieronder wat foto's van de gedane actie. Na het schoonmaken alles weer in elkaar gezet, behalve de print.

De bedoeling was om de snelheid van de motor te reduceren. Dit wilde ik oplossen door 5 in serie geschakelde diode 1N4001 (max 1A) tussen de decoder en motor te plaatsen. Dit dan 2 x ivm de rijrichting. Volgens de datasheet zouden ze ±0,7V per stuk nemen bij een stroom 0,5A. Ik zou dus ±3,5V lager kunnen voeden op de motor en zo de maximale snelheid lager hebben en een hoger bereik met de decoder stappen.

Zo gezegd, zo gedaan. De diodes gesoldeerd tussen motor en decoder, maar helaas. In de eerste plaats is de maximale spanning op de motor zo groot, dat deze 3,5V niet veel indruk maakte. In de tweede plaats toonde ICE3 onvoorspelbaar gedrag. Hoe dit kan weet ik niet, maar was onacceptabel. Ik meende dat de diode alles wel doorlieten, maar wellicht met bepaalde blokspanning, wordt er toch gefilterd of zo. Kan het niet verklaren.

Foto's Reviesie.Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op maandag 27 januari 2014, 14:44:30
Vervolg_ICE3

Na de schoonmaak en mislukte actie, verder met de verlichting.

De originele licht wordt vervangen door LEDS om het stroomverbruik naar beneden te halen, een poging om het flikkeren te stoppen en wat zachtere licht te creeren.

De verlichting in het restuarant rijtuig wordt gerealiseerd door 1 lampje. Het andere gedeelte is niet verlicht. Hier heb ik ook een LEDje geplaatst. Ik maak gebruikt van softwit. De foto's hieronder zeggen genoeg. De ruimte tussen de print en het dak is niet ruim. Maar genoeg om gelijk te richten met 4 1N4148. Een weerstand zorgt voor de juiste spanningsval met de gewenste stroom.

Foto 1,2 en 3 zeggen wat over de locatie. Foto 4 en 5 zeggen wat over de gelijkrichter enz...

Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op maandag 27 januari 2014, 14:48:19
Het brand

Het realiseren van de LED verlichting was geen moeilijke klus, maar wel eentje waarbij voorzichtigheid geboden is. De werkzaamheden vinden zich toch plaats om en nabij de print plaat en zo..Maargoed, testen (foto1/2), kap er op, aan kop en staart rijtuigen koppelen en gaan. (Foto3,4,5.)

Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op maandag 27 januari 2014, 14:54:43
Dat was het voor deze keer weer. Volgend veslagje zal gaan over het verlichten van de Plan E rijtuigen. ze zullen worden gevoed vanuit de LoPi 4, welke ingebouwd zit in de M*NS1213. Hieronder een voorproefje..Tevens een foto van wat aanwinsten voor komende tijden. Ook nog een ombouwsetje. Ben van plan om in tractie te gaan rijden met mijn BR212 lokjes. Waarvan dan 1 volledig ook zelfstandig kan rijden en de ander als dummy (delta uitvoering) gaat functioneren. Maar dat is voor veel later. Genoeg te doen.

groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: huub op maandag 27 januari 2014, 18:51:13
Marcel, wil je in de gaten houden dat een 1N4001 een langzame diode is en niet geschikt is voor 20 - 30 kHz ?
De 1N4148 is het andere uiterste, die heeft een schakeltijd van maar 4 ns, maar is een stuk lichter (qua max. stroom).

Verder moet je bij een decoderuitgang naar de motor geen diodes toevoegen; de decoder krijgt geen tegen-emk meer, enz. enz.
 
grv Huub
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op maandag 27 januari 2014, 20:23:36
Hoi Huub

Bedankt voor je reactie..

Dat de 1N4001 een trage diode is wist ik inderdaad niet. Het effect van het toevoegen van diodes ten aanzien van de invloed op de motor kon ik alleen maar evaren en niet verklaren. Goed dat je het aangeeft. Het was wel een beetje een onbezonnen actie, waarvan ik dacht dat het ergste wat kon gebeuren, vreemde reacties waren en verder niet.

Dat de 1N4148 snel is en lage stromen kan hebben wist ik dan weer wel. Daarom kan het ook goed dienen als gelijkrichter voor de Ledjes. Stroom is hier ±14 mA. Moet zeggen dat resultaat wel naar wens is. 1 rustige rijtuig tussen de flikkerende rijtuigen is wel een motivatie om de rest van de ICE3 ook te voorzien van leds.

groeten,

Marcel
 
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op dinsdag 11 februari 2014, 15:25:25
Hallo

Zoals eerder vermeld wilde ik in de Plan E rijtuigen verlichting inbouwen. Jammer van deze rijtuigen is de toch de grote afstand tussen de rijtuigen. Om hier verandering in te brengen moeten de koppelingen welke 1 geheel vormen met het draaistel ingekort worden. Na wikken en wegen besloot ik dit niet te doen. Dit om het feit dat ik niet wist waar het zou eindigen. Ik neem dus voor lief dat de onderlinge verbindingen zichtbaar zijn. Nu zijn dit zeer dunne draadjes (0,14mm) maar aangezien ik alleen geel en rood heb in deze dikte heb (incl. dunne isolatie) is het toch wel storend in zicht. Als  ik ooit zwart kan bemachtigen dan zal dit worden aangepast.

Eerst heb ik de rijtuigen volledig ontleed om zo de werkzaamheden goed uit te kunnen voeren. Als koppelingen gebruik ik voor aan de rijtuigen  soldeerschoenen en koppeling tussen de rijtuigen soldeerpennen. Beide in de maat 1mm.

Onder de deuren aan de kopse kant heb ik twee gaatjes geboord (1.5mm) en ook in de bodem een doorvoergaatje (1.5mm). Dit is op Foto 1 te zien.

Aan de soldeerschoenen zijn de draadjes gesoldeerd voor de binnenverlichting. De soldeerschoenen gemonteerd in de gaatjes en met 1 sec lijm vastgelijmd. Het resultaat is op foto 2 te zien.

Nu kon ik de binnenverlichting in het dak inbouwen, maar ik koos om een afdekplaatje te maken waarop de gehele binnenverlichting wordt opgebouwd. Na de maten te hebben opgemeten, is het in autocad getekent. Foto 3

Na het uitprinten, aftekenen en solderen is op foto 4 te zien hoe het binnenwerk er komt te zien. Alle rijtuigen zijn parallel gemonteerd. Iedere rijtuig is dus een groep met eigen weerstand. Het verbruik is per groep ongeveer 13-14 mA. Het totale verbruik is dan 65 mA-70 mA. Foto 5 laat het eind resultaat zien. Op deze foto is ook de verlichte ICE3 te zien, waarbij de tussenrijtuig voorzien is van led verlichting en de kopse rijtuigen nog lampjes hebben. Het verschil is duidelijk zichtbaar en inmiddels is de ICE3 volldeig met ledverlichting uitgevoerd. Hierna volgt daar ook nog wat over.

groeten

Marcel


Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: wvniersen op dinsdag 11 februari 2014, 15:28:06
Netjes....  :thumbup:
Marcel.... ooit aan een watervaste zwarte stift gedacht?
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,s3rodnkSc20hrzwzDBnl_770ZcxmnS0CFH27T0DHc87o=/http://www.zpp-shop.nl/wp-content/uploads/2013/03/3000.jpg)
maakt alles wat rood is zwart.....

groet Winno
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op dinsdag 11 februari 2014, 16:49:45
Hoi Winno.

Daar heb ik inderdaad aan gedacht en misschien is het een goede oplossing. Ik twijfelde over het hechten aan de isolatie. In ieder geval bedankt voor je input.

Verlichting Plan V deel 1

Op een gegeven moment deed de verlichting naar 1 richting het niet meer van de Fl* Plan V. Omdat er druk gewerkt werd aan andere projecten moest het treinstel even wachten om wat aandacht te krijgen. Het moment was aangebroken en als eerste de lampjes gecontroleerd of ze nog heel waren. Dit was het geval en na de verbindingen te hebben gecheckt (dit deed ik niet goed, bleek later een draadje los te zitten aan de motor print.) en deze leken ook goed. Toen besloot ik om het treinstel om te bouwen naar led verlichting, inclusief de binnenverlichting welk niet aanwezig was.

Als eerst heb ik in beeld gebracht hoe de situtie is als het gaat om schema van de verlichting, aansluitingen en decoder. Dit schema is in foto 1 te zien.

Vervolgens ben ik het schema gaan tekenen hoe ik het wilde hebben. Foto 2 is daar het resultaat van.

De front/sluit verlichting printjes zijn verwijderd en daar zijn ledjes doorgevoerd. Wel de aansluiting goed geisoleerd want de doorvoergaten zijn als massa opgezet. De boel gesoldeerd en deze voorbereid voor het aansluiten. Foto 3 en 4.

Om het plan te realiseren moesten de gebruikte onderdelen een verborgen plekje  krijgen. Zo ook de gelijkrichter en condensator. Aan de motorkant kon het precies achter de motor. Dit laat foto 5 zien. In de motorloze bak is dit in de WC ingebouwd.

Vervolg in volgende reactie
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op dinsdag 11 februari 2014, 16:50:43
Verlichting Plan V deel 2

De front/sluitverlichting worden op een printje aangesloten wat twee antiparallel gemonteerde diodes bevatten en de weerstand. Foto 1

Het stripje in de kap voor de bovenleiding is verwijderd. Wanneer de kap van de bak is dan werkt het treinstel niet. In de kap zit een verdraaibare lipje (keus bovenleiding /middenrail) welke voor een doorverbinding zorgt als de kap er op zit. Deze is uitgeschakeld omdat door op de print een jumper geplaatst te hebben.

Na alles te hebben aangesloten en dichtgebouwd zijn foto 2 en 3 het resultaat.

De laatste foto is het resultaat van het inbouwen van een ledje in de Mp3000. Deze gaat aan als de lok op de toegewezen blokken (rangeer) binnenrijdt en weer uit bij rijden. Dit is meteen een inleiding tot nog meer verlichting inbouw in meerdere loks. (Volgende reactie).
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op dinsdag 11 februari 2014, 17:02:06
Hallo

Al  eerder genoemd is de verlichting in de ICE3. Hieronder wat foto’s van het resultaat. Als laatste een foto van de sprinter met binnenverlichting.

Volgend project is de ICE2

groetjes,

Marcel

Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: frenkievee op dinsdag 11 februari 2014, 17:05:01
Mooie resultaten Marcel! Zal voor jou best gemakkelijk zijn, maar ik ben bij het tweede schema al volledig de weg kwijt.  :D
Absolute leek als ik ben op het electronicagebied.....

Misschien komt dat ooit nog een keer.  ;)
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op dinsdag 11 februari 2014, 17:20:02
Frenkievee,

Bedankt voor je reactie.

Dit gaat inderdaad nog en het inbouwen was meer werk. Waar ik dan weer moeite heb met het gepriegel van de onderdelen en draadjes. En het is ook een groei geweest om dit soort dingen te doen.. Het allerbegin (toen ik er ooit mee begon) was niet zo soepel.

Inbouwen verlichting ICE2

Het inbouwen van de binnenverlichting in de ICE2 is een aardig omvattend projectje. De treinstel bestaat uit 5 delen. De bak met motor is geheel gesloten en deze hoeft dus niet. De restuarant rijtuig is al voorzien van binnenverlichting maar dan met lampjes. Deze worden vervangen door ledjes. Aan de koppelingen zitten de kopere contacten  welke  als stroomvoerende koppeling dienen.

De resterende rijtuigen hebben deze contacten niet. Nu heb ik navraag gedaan of deze contacten te bestellen zijn en dat kan. Maar dan inclusief de koppelingen. Ze kwamen op 6 euro per koppeling. Nu heb ik er 6 nodig (3 male / 3 female) en inclusief de verzendkosten zou dit op 40 euro komen. Reden genoeg om zelf de contacten  te maken. Ik heb immers de voorbeelden welke aan de restaurant rijtuig zitten. Ik had nog wat materiaal liggen en hiermee ben ik mee aan de slag gegaan.

Foto 1 laat het materiaal zien en een contact aan de restaurant rijtuig. Foto 2 is een gemaakte contact voor de female koppeling. Dit gaat goed.

De binnen verlichting zelf worden gemaakt van op maat gemaakte kartonne afdek plaatjes met de originele print uit de restuarant rijtuig als voorbeeld. Foto 3 en 4.

Ook is de lichtbreker te zien welke in de rijtuig zit. Nu heb ik nog genoeg van deze lichtbrekers uit de ICE3 en deze pas precies in de rijtuigen van de ICE2. Dat komt dus mooi uit.

Wordt vervolgt.
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op vrijdag 14 februari 2014, 22:15:41
Binnenverlichting ICE2 (vervolg)

Hallo

Hier het vervolg van de binnenverlichting van de ICE2.

De bak met motor was nog niet voorzien van connectors in de koppeling. Teven moesten er wat modificaties uitgevoerd worden, want de AUX2 van de LoPi V4 wordt gebruikt als voeding voor de schakelbare binnenverlichting. Ik heb gekozen voor Aux2 omdat de paarse draad er anders toch maar wat los bij hangt. De groene (Aux1) kan ik dan altijd nog als reserve gebruiken, indien nodig.

Omdat alle koppelingen (male/female) van dezelfde uitvoering zijn heb ik hier 1 foto van. (Foto 01). Viel me achteraf wel mee, al was het wel even priegelen. Het zagen en boren nam zijn tijd wel even in. Maar het reslutaat vind ik goed gelukt en ben er ook tevreden over. De connectoren zijn vastgelijmd met 1 sec lijm (alleen aan mijn vingers) en de palletjes welke bij de originele connectoren zijn platgedrukt als klem, zijn hier door de dikte van het materiaal ongemoeid gelaten.

Foto 2 is een weergave van 1 rijtuig die af is..Tja, oranje.......

Foto 3 is een weergave van de bordrestaurant welke af is..Tja, blauwig......

Foto 4 en 5 zijn foto's van de 2 rijtuigen gekoppeld aan de motorwagen....Of ik dit nu zo mooi vind?????? Als ik naar de ICE3 kijk op de foto's dan is er niet alleen een wereld van verschil, maar dat lijkt toch veel mooier...En dan te bedenken dat de rijtuig waar ik nu mee bezig ben rode interieur heeft..Wordt zo een Nibit trein. Als het totaal af is, zal ik nog wel even kijken of ik dit zo wel wil houden...Anders de spuitbus erover........

Tot zover deze kleine update. Als het geheel af is, laat ik dit nog wel zien...En de besluit wat ik met de regenboog doe.


groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: keeszondag op vrijdag 14 februari 2014, 22:59:54
Ziet er strak uit. Het kleurverschil is inderdaad fors, maar ik denk dat je moet kijken hoe het totaal er uit ziet. Ik heb ook een stam van 4 wagens verlicht, twee hebben bruin/rood interieur en twee licht bruin, dat geeft ook kleurverschil, maar stoort niet echt.
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op woensdag 19 februari 2014, 00:28:01
Kees

Bedankt voor je compliment.

Reactie is wat laat maar wilde reageren wanneer het dan ook echt klaar is. Dat is dan ook zo en heb wat foto's toegevoegd. In het geheel ziend is het ook niet echt storend en moet ook even wennen natuurlijk. Aan de andere kant ben ik geneigd om het toch uniform te maken, maar het ontbreekt me ook even aan de moeite te nemen. Moet zeggen wanneer zo een projectje klaar is, dat ik er dan even klaar mee ben. Als ik het met de tijd toch niet echt mooi vind dan kan het zo maar zijn dat ik in een keer de knoop doorhak en de klus dan klaar. Valt het uiteindelijk mee dan zal het niet zo snel gebeuren.

De BR103 is was ook zo een klusje..Tijden loop ik al rond om de koppelprint te reviseren en in een keer had ik de drive om dit te doen. Hier is ook een foto van toegevoegd. Is een moment dan moet het gewoon gebeuren en ben achteraf dan blij en tevreden dat het gedaan is. Uiteindelijk dubbelwerk, maar dat zal in de hobby soms niet te vermijden zijn. Veel lukt, maar niet alles.

Groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op woensdag 04 juni 2014, 15:48:15
Hallo,

Sinds het buiten beter weer is geworden (nu even niet dan), zijn de werkzaamheden dan ook gericht op buiten. Op de Marage is het dus vrij stil. Af en toe nog rijden als het weer niet mee zit. Wel heb ik laatst nog twee IRM tussenrijtuigen aangeschaft. Deze wilde ik al een hele tijd en het geheel is weer een mooi plaatje geworden. Nu het compleet is kan ik me komende tijd focussen op de binnenverlichting. Hieronder wat plaatjes van het geheel.

groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op woensdag 04 juni 2014, 16:03:37
Hallo,

Ik bezit al weer een tijdje de combinatie BR101 (reclame AGFA uit startset:29856) en rijtuigenset 43304. Een totaal plaatje is hieronder toegevoegd. Nu wil ik in de rijtuigen binnenverlichting inbouwen. In de BR101 zit nog een FX decoder maar deze wil ik vervangen voor een LoPi V4.0. Voornamelijke reden is het afstellen van de maximale snelheid. Met de potmeter is de minimale snelheid nog veel te snel. Zo heb ik meer bereik om de tussenstappen uit te voeren.

Via Aux1 of Aux2 wil ik middels stroomvoerende koppelingen de rijtuigen voeden en schakelen. Nu ben ik totaal niet op de hoogte van de beschikbaarheid aan stroomvoerende koppelingen (twee polig), laat staan welke ik nodig heb. Zowel voor de lok naar rijtuig als rijtuig naar rijtuig.(Wellicht hetzelfde te gebruiken)

Misschien kan iemand me hierin adviseren?

groeten,

Marcel


 
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op woensdag 10 december 2014, 05:19:57
Hallo,

Laatst een filmpje gemaakt om het rijgedrag, optrekken en afremmen in beeld te brengen. Alle modellen komen voorbij. Ook mijn laatst aangeschafte BR601 / VT11.5, alwaar de nodige problemen lagen maar inmiddels opgelost zijn..
http://http://youtu.be/2KZn_eP2Qvw

groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Aliebengalie op woensdag 10 december 2014, 10:02:11
Marcel.
Heel mooi filmpje , met heel veel mooi materiaal wat je hebt.
En alles schitterend in beeld gebracht.
Bedankt voor de mooie film , echt genieten was dit..... :thumbup:

Mvg: Alex
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Jorg op woensdag 10 december 2014, 11:24:43
Marcel

Bedankt voor het delen van dit prachtige filmpje.
Veel suc6 met de verdere bouw van de baan.
Groeten uit Antwerpen.
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op donderdag 11 december 2014, 09:34:10
Hoi Alex en Jorg

Bedankt voor de positieve reacties. Het camarawerk kan nog wel wat strakker, maar ging om het gedrag en waar nog wat te verbeteren is.

Groeten

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: feniks op donderdag 11 december 2014, 09:56:23
qua positieve reactie sluit ik me geheel aan bij Alex en Jorg.
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op donderdag 11 december 2014, 18:05:49
Ruud ook bedankt voor deze positieve aanmoediging.

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op donderdag 18 december 2014, 13:17:56
Planning 2015

Nu het aantal modellen is toegenomen op de baan, wordt het krap met de beschikbare opstelsporen. Wanneer ik de baan een tijdje niet gebruik, kies ik er voor om alle treinen zo op te bergen dat ze niet langdurig aan daglicht/UV blootgesteld worden. Nu kan het nog net, maar ik heb nog wensen.

Tevens heb ik nog zaken die ik anders wil opzetten en dus komt er een nieuwe baan. De ruimte wordt hierbij uitgebreid. Nu gebruik ik de helft van de zolder omdat de andere gedeelte andere doeleinden hebben. Dit gaat veranderen en kan ik het er dus bij betrekken. Het plan is om die ruimte te gebruiken als schaduwstations en hellingen/daling. De nu gebruikte ruimte zal dus hoofdzakelijk het zicht gedeelte worden, zonder stijgen en dalen. Wel met enkele schaduwstations. Ook zal deze ruimte meer gevuld gaan worden. Nu heb ik de vrije ruimte ruim gehouden, maar het kan effectiever. De treinen zullen dan op 3 nivo’s te zien  zijn. Aan het station met rangeer oost, zal weinig veranderen. Deze opzet bevalt me goed en kan dan met de bovenleiding goed uit de voeten.
Hoe het er precies uit komt te zien, moet ik nog goed bekijken en plannen.

Wel word het ijkspoor slimmer gekozen en een programmeerspoor toegevoegd. Deze ontbrak er nog aan.

Tevens gaat er nog een verandering plaatsvinden waar ik al op het voorbereiden ben. Ik ben de 14 stappen motor regeling niet zat, maar wil een nivo hoger. En dan dus naar 27/28 stappen. Het grootste gedeelte van de verzameling is hier al klaar voor. Wat nog moet zijn de Ma NS1855, Ma ICE3 en de Ma Cargo sprinter. Vandaag heb ik de tweede Mp3000 afgerond. Hier heb ik ook wat foto’s van toegevoegd. En een filmpje mbt het schakelen met AUX1&2.

http://http://youtu.be/yYDw4ofne44

Welke centrale er wordt aangeschaft, weet ik nog niet. Ik denk aan de TAMS Easy Control. Niet duur en een goede koppeling tussen baan en modelspoor aansturing met PC. Samen met koploper is eigenlijk wel een vereiste, want ik ben meer dan tevreden over dit voor mij kompleet pakket.

Ik wens iedereen vanuit Harlingen fijne feestdagen toe en een geweldig 2015……

Groeten,

Marcel

Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op vrijdag 17 april 2015, 13:49:40
Hallo iedereen,

Na de eerste benodigde voorbereidingen, is de start begonnen van de nieuwe baan. Het nieuwe plan is een uitbreiding op de bestaande baan. Nu de baan verplaats wordt naar een andere ruimte, zijn er wat meer mogelijkheden tot wat de baan nodig had. Dat was meer opstelruimte vanwege de uitbreiding van het aantal loks. Met de 23 opstelsporen, was de huidige baan tot zijn max gekomen. Het nieuwe plan bezit nu de mogelijkheid om 36 treinen te stallen en het aantal blokken in de neerwaartse spiraal zijn hier niet in mee genomen. Dan zou het uitkomen op 42. Maar in eerste instantie zullen treinen in de klimspiraal niet stoppen. Dit is een mogelijkheid voor de toekomst, mocht de verzameling tot het aantal uitkomen.
In de eerste plaatjes is het plan te zien. 2 schaduwstations met ieder een opstelmogelijkheid van 15 treinen. Via de klimspiraal, wordt van schaduwstation 1 naar schaduwstation 2 gereden. Vanuit 2 wordt via de paradebaan naar of rechtstreeks naar het station gereden of wel via schaduwstation 3. Hier kunnen 6 treinen staan. De rangeersporen zijn nog niet ingevuld, omdat dit gaat afhangen van de aanwezige bouwpakketten welke later ingepast worden. Dat beeld is me nog niet duidelijk.
De ruimte is zo een 5,5 meter lang en 3 meter breed. De baan wordt in een L gebouwd. De breedte van muur tot paradebaan is ongeveer 1,4 meter en de lengte ongeveer 4,5 meter. De keerlus / schaduwstation 3 ten westen van het station is dan 1 meter bij 3 meter. De hoogte begint van 70 cm en eindigt ongeveer op 1,1 meter. Er is hierbij gekozen voor een goede bereikbaarheid onder de baan zonder belemmerd. De opzet van de baan is ook gebaseerd op bereikbaarheid. Er is tussen het station en paradebaan voldoende ruimte om hier tussen te staan en te werken. De vorm van de schaduwstations (1 en 2) is ook zo, dat alles bereikbaar blijft.
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op vrijdag 17 april 2015, 13:50:56
Voor de bouw is uitgegaan van het klimspiraal. De vorm (railbanen), zijn getekend met ACAD en hierop is het frame gemaakt. Dit met de benodigde gaten patroon voor de draadeinden. Na alles te hebben uitgezaagd (latten 50x22) is het frame opgebouwd. Dit is op de foto te zien. Er is ook nog een plaatje van de baan in 3D.
Vervolgens zijn alle delen uitgezaagd welke in de klimspiraal worden gebruikt. Materiaal is 8mm multiplex. De tussen hoogte is 100mm. Dit wordt bereikt door het gebruik van PVC buis welke op die maat worden afgezaagd. Het stijgingspercentage zit rond de 2.2%. Als geluid demping wordt 4mm kurk gebruikt. De huidige baan is met 2mm gedekt, maar denk dat 4mm toch iets meer zal dempen. Het kurk wordt vastgelijmd op die plekken waar zich geen rail bevindt. De lijm droogt vrij snel op en wacht na het lijmen in de regel een uurtje of 2. Tot nu toe werkt dat goed. Draadeinden zijn 6 mm en worden geplaatst in de slagmoeren, welke in het frame gemonteerd zijn.
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op vrijdag 17 april 2015, 13:52:08
Nog wat fotos van het klimspiraal en de huidige situatie. Het is best wel een werkje, maar ook leuk om te doen met eigenlijk direct resultaat. We gaan lekker door.
 
Tot de volgende keer.

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: h0_miessie op vrijdag 17 april 2015, 15:09:40
Je klimspiraal ziet er stevig en prachtig uit Marcel. :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Jorg op vrijdag 17 april 2015, 15:15:10
Marcel

Amaai wat een indrukwekkende baan gaat dit worden.
De helix zier er zeer solide uit.
Blijf je vorderingen natuurlijk volgen.
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zaterdag 18 april 2015, 00:30:29
Michel en Jorg

Bedankt voor de reacties.

Het frame is inderdaad stevig en er komt zeker wel wat gewicht op al met al. Wat er nog niet op zit zijn wat extra blokjes op de poten, welke het frame extra ondersteuning geven. De poten zitten met 5 x 50 schroeven vast op het frame en vertrouw er op, maar baat het niet dan schaad het ook niet.

De baan is zoals nu gepland ongeveer 151 meter, maar de rangeer sporen etc zijn hier niet in meegenomen. Deze lengte komt natuurlijk ook grotendeels door het aantal opstelsporen welke niet in zicht komen. In zicht is ongeveer een derde van het geheel.

Het is de eerste keer dat ik een klimspiraal op deze manier opbouw en vind het zelf ook wel indrukwekkend. Vond ik ook al als ik de vele op dit forum bekeek, maar zo voor mijn neus is het best wat. En het moet nog groeien!!!! Ben bijna bij de aftakking naar schaduwstation 2.

groeten,

Marcel


 
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: AlbertJan op zaterdag 18 april 2015, 08:52:52
Hoi Marcel.
Wat een indrukwekkend en prachtig ontwerp en bouw van schaduwstation en spiralen! :thumbup:
Na al het gevriemel voor de inbouw binnenverlichting zal dit wel een verademing zijn!? :D

Veel plezier en succes met de verdere baanbouw.

Vriendelijke groeten,
AlbertJan.
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zaterdag 18 april 2015, 19:49:21
Hoi AlbertJan

Bedankt voor je reactie.

Het is inderdaad andere koek, dan het pielen met binnenverlichting. Dit groffe werk ligt me ook wat beter, maar het gepiel komt ook wel weer en dat is blijvend zichtbaar. De onderbouw etc, verdwijnt steeds meer onder de verdere afbouw. Althans, die intentie heb ik. Was nog niet zover gekomen tot nu toe, maar moet toch een keer. Dat opbouwen en afbreken is het op een gegeven punt ook niet meer. We zullen zien. Voordeel van het gebouw en gebreek is in mijn geval dat ik steeds preciezer wil werken en ja........meer geduld voor zaken neem. Maar dat zal voor velen herkenbaar zijn. Groeien in de hobby.

groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op woensdag 22 april 2015, 00:17:11
Hallo

Kleine update rondom de afbraak/opbouw.

Naast de buitenwerkzaamheden, toch nog wat tijd gehad voor de modelspoor. Inmiddels zijn de loks, rijtuigen etc al ingepakt en gaan nu wachten op hun eerste rit op de nieuwe baan. Kan nog ff duren. (Foto 1).

Tijdens de opbouw van de nieuwe baan, wordt de bestaande baan afgebroken. (foto 2). Ik bezie wat ik nodig heb en haal dit dan van de bestaande baan. Dit samen met het nieuw gekochte materiaal (van marktplaats, dus niet helemaal nieuw) op de nieuwe baan. Zo hoeven de rails niet afgebroken, opgeborgen en weer naar voren gehaald te worden. Dus van voormalige garage, dan naar zolder en weer naar beneden. Goed voor de conditie.

Verder is de klimspiraal nog iets verder opgebouwd. (Foto 3 t/m 5)

Zover deze kleine update.

groeten,

Marcel
 

Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zaterdag 25 april 2015, 13:10:46
Hallo,

Wederom een kleine update over de spiraal. Inmiddels aan de laatste wenteling begonnen. Deze zal leiden richting de paradebaan. Ongemerkt al heel wat rails schoongemaakt, gelegd, gefixeerd en voorzien van terugmelding/voedingsaansluiting. De hoogte wordt nu ook goed zichtbaar en is best hoog. Maargoed, voor een goed bereikbaarheid onder de baan is deze hoogte ook nodig. Zal de baan straks mooi vanaf de barkruk cq staand kunnen bezichtigen. Wat ook nog moet gebeuren zijn het plaatsen van de val beveiligingen. Het afzagen van de draadeinden wacht ik tot op het laatst. Wellicht is schaduwstation 3 met uitrijd sporen ook nog hierop te bevestigen. Maar moet nog kijken hoe dit uitkomt.

Groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Piwie op zaterdag 25 april 2015, 20:30:19
Prachtige spiraal :thumbup:

Gr.
Piwie.
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op dinsdag 28 april 2015, 17:36:33
Piwie

Bedankt voor je compliment en ben er zelf ook heel blij mee. Het moet allemaal maar zo uitkomen en passen zoals bedacht is. Dat het slaagt, geeft veel voldoening.

Groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: h0_miessie op dinsdag 28 april 2015, 17:52:05
Netje hoor Marcel. :thumbup:
Ziet er prachtig uit. :)
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op woensdag 29 april 2015, 01:10:08
Michel,

Bedankt.

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Tony op vrijdag 08 mei 2015, 23:53:11

Das een flink project, Marcel !

Volger erbij  :P

Grtz Tony
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zaterdag 09 mei 2015, 02:35:53
Hoi Tony

Dat is het zeker. Inmiddels is de klimspiraal op de gewenste hoogte. De start is al gegeven voor het onderste schadustation. Zal van de week wat plaatjes schieten. Ondertussen de 'oude' baan demonteren, dus voorlopig gaat d opbouw gestaag.

Bedankt voor de reactie

Groeten

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zaterdag 16 mei 2015, 14:02:15
Kleine update 15-05-2015

De spiraal is qua onderbouw zo goed als af. In ieder geval gekomen bij de koppeling naar de paradebaan. (foto 1 en 2)
Het is een bouwwerkje geworden. Hierna begonnen aan schaduwstation 1. De onderbouw is af en altijd weer fijn als de werkelijkheid overeenkomt met de tekening. (Foto 3 en 4). Gelijk maar wat opberg ruimte gemaakt, waar nu tijdelijk de boosters, trafo 's, wissel decoders, S88, bedrading etc liggen. Later wordt dit de plaats waar ik alle lege rail doosjes ga opbergen. Deze hoeven niet in het zicht en kan ze hier wel kwijt. Hetzelfde geldt in mijn optiek voor de boekjes, tijdschriften en zo. Kan hier mooi liggen.

De laatste foto is het bekijken van de opbouw voor de onderbouw van schaduwstation 2. Deze zijn inmiddels voor de helft op maat gezaagd. Aangezien schaduwstation 2 nagenoeg gelijk is aan de eerste kan ik de contouren gebruiken.

Verder heb ik enige sein decoders in bestelling bij IEK.DE. Ze waren net klaar met het testen van decoders waar 5 outputs  2 standen seinen (bijvoorbeeld Groen/Rood) mee aangestuurd worden. Aangezien ik niet over de 20 seinen zal komen en niet onder de 15 , heb ik er 4 besteld. Ze zijn nog niet binnen maar verwacht ze volgende week. Ben benieuwd. Het contact loopt trouwens soepel. De beste man spreekt en schrijft Nederlands. Verstaat en leest ook Nederlands. Dat is wel zo makkelijk, want ik en Duits is geen fantastische match ook al kan ik me uiteindelijk wel redden.

Volgende stappen zijn het aanbrengen van de kurk op de onderbouw en dan rails leggen. Ondertussen de sein decoders programmeren en testen.

tot de volgende keer.

groeten,

Marcel

Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: h0_miessie op zaterdag 16 mei 2015, 14:15:01
Kleine maar leuke update Marcel. :thumbup:
Vorderingen gaan goed en alles mooi afgewerkt super handig de opbergkasten onder tegen de muur. :)
Je spiraal blijft een plezier om naar te kijken. :thumbup:
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Piwie op zaterdag 16 mei 2015, 14:43:18
Hallo Marcel,

Mooie update, je spiraal is een genot om naar te kijken.
Opberg ruimte heb je nooit genoeg, dit is een mooie oplossing.

Gr.
Piwie.
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Tony op zondag 17 mei 2015, 09:24:46

Weer een paar mooie stappen gezet, Marcel  :thumbup:

Knutsel ze nog !

Grtz Tony
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Jorg op zondag 17 mei 2015, 10:32:07
Marcel

Heel knap gedaan, netjes afgewerkt. :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Een kleine opmerking, ik zou aan de binnenkant van je bochten ook een valbeveiliging maken.
Wordt vast een hele mooi grote baan waar je met lange treinen kan rijden denk ik.
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Dirk-Jan op zondag 17 mei 2015, 10:55:18
 B) Indrukwekkend geheel! Ik vind het knap om het zo allemaal te plannen en van een tekening 1 op 1 over te zetten in realiteit. :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Dirk-Jan
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op maandag 18 mei 2015, 00:30:13
Iedereen bedankt voor de reacties

Dit was inderdaad wel even een stap. Het moet natuurlijk wel zo uitkomen zoals bedacht. Nu kan er vrij nauwkeurig getekend worden, dus veel afwijking is er niet. In ieder geval niet zo dat er aanpassingen nodig zijn. Schaduwstation 2 komt een 94 mm verder naar rechts (in de lengte) en dit kan mooi.

Overal waar valbeveiliging nodig zal zijn, wordt daar ook geplaatst. Soms is de nieuwsgierigheid zo groot, dat verder bouwen met deze basis meer prioriteit heeft dan de valbeveiliging afmaken. En daar moeten er overigens nog aardig wat meters van gemonteerd worden. Deze zaag ik uit 3 mm triplex. Dat is reepjes zagen uit een plaat en dat doe ik er zo nu en dan tussendoor om de eentonigheid te voorkomen.

De maximale lengte van een trein zal rond de 150 cm liggen. Ik vindt de b.v. de NS1213 of NS1113 of NS1139 met 5 rijtuigen net lang genoeg. Daar is het station en de schaduwstations ook op ingericht.

groeten,

Marcel

Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: ernstcramer op maandag 18 mei 2015, 08:04:34
Indrukwekkende baan, Marcel!  :thumbup:
En die railspiraal is mooi uitgevoerd. Mooi dat je daar zoveel ruimte voor hebt!
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op dinsdag 19 mei 2015, 01:42:59
Ernst dank je.

Een mooie en goede ruimte is inderdaad wel een zege.....Dat koester ik ook..

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op woensdag 27 mei 2015, 14:29:19
Weer een stukje verder

Inmiddels is de onderbouw van schaduwstation 2 ook gereed. Het kurk op schaduwstation 1 is nu volledig af en inmiddels al begonnen met het leggen van de rails. Is een langzaam proces doordat ik alle rail stuk voor stuk reinig. Er zit ook een partij tweedehands gekochte rails tussen welke ook enige schoonmaak vereisen. Het resultaat zijn weer schone rails en het doekje tekent het gebruik van de rail. Het lijkt net nicotine aanslag. Daarbij is het leggen van de terug meld rails ook bewerkelijk en veelvuldig controleren op de werking. Tevens worden ook de rails voor de voeding gelegd. De eerste foto's zijn van de laatste werkzaamheden en de huidige status. (foto 03 en 04).

Foto 5 laat de binnengekomen sein decoders zien vanuit Duitsland. Iedere decoder is goed voor 5 groen/rood seinen (in mijn geval). Deze moeten nog geprogrammeerd worden.

Dit was m weer voor nu.

Marcel


Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Tony op woensdag 27 mei 2015, 15:13:37

Ziet er allemaal nog maagdelijk uit, Marcel !

Dat zal vast niet lang meer duren  :P

Grtz Tony
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: h0_miessie op woensdag 27 mei 2015, 15:35:54
Je gaat lekker Marcel. :thumbup:
Foto 4 is prachtig om zo het lange stuk baan te zien tot in de verte. :)
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: op woensdag 27 mei 2015, 16:36:09
Marcel

Mooie stevige constructie, dat gaat een flinke baan worden, en heb je al een gedacht van hoeveel meters spoor erop gaan komen?
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op woensdag 27 mei 2015, 23:38:01
Bedankt Tony, Michel,Jørg

Het is inderdaad allemaal nog wat kaal en het is nog maar onderbouw. Dit beeld zal nog wel even blijven tot eigenlijk het station in beeld gaat komen. Het blijft voorlopig nog even stroken met rails.

Ik kan aan foto 4 ook zien dat er nog wat gericht moet worden, maar het eind verdwijnt wel mooi in de verte ja...........

Het aantal meters op tekening is 146 meter. De resterende meters zullen die rails zijn, welke gekoppeld zijn aan het station. Die komen er pas als ik weet hoe de scenery ingedeeld wordt. Dit beeld is me nog onduidelijk. Komt wel.......

Nogmaals bedankt.

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zaterdag 27 juni 2015, 01:17:01
Hallo

Update 27-06-2015

Nu schaduwstation 1 in principe wat de bouw en rails betreft af is en ik kon starten met schaduwstation 2, vond ik het tijd om eens na te denken over waar en hoe ik de PC met rand artikelen wou inrichtingen. Tevens de locatie bepalen. In eerste instantie was het de bedoeling om de monitoren op te hangen, echter ben ik hier op terug gekomen. Vond het toch niet praktisch en zijn de monitoren er eigenlijk wat te klein voor. Dan wordt het meer turen dan het goed kunnen zien. Aangezien ik nog een voorraadje resthout had liggen, ben ik maar begonnen aan een soort van console. Foto 01 is wat het uiteindelijk geworden is. Foto 02 is de behandelde versie. Door het gebeitst te hebben met teak beits, vond ik de vele naden (tja rest hout) wat minder opvallen. Op zich goed gelukt, dacht ik zelf. Ik moet nog een muis installeren zonder kabeltje en achteraf bleek het gewicht toch wat te zwaar voor de geplaatste wieltjes en heeft 1 het begeven. Dat wordt dus andere wielen aanschaffen en plaatsen. Shit happens.

De resterende foto's zijn van de huidige status. Tijdens de opbouw van schaduwstation 2, worden ook de rails van schaduwstation 1 gefixeerd. Net zoals het bij de klimspiraal is gebeurd. Het kurk is nagenoeg op en nieuwe rol is onderweg. Verder wacht ik nog op de TAMS EASY Control, werken de sein decoders dus nog steeds niet.

Zover deze update.................

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Jørg op zaterdag 27 juni 2015, 07:30:08
Marcel

Weer een mooie update, en die console ziet er zeer goed uit, mooi foto verslag. :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Degeluidsman op zaterdag 27 juni 2015, 07:52:18
Hoi Marcel,

Goed idee om een console te bouwen op wieltjes, dat idee sla ik even op mijn harde schijf  :)


mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: op zaterdag 27 juni 2015, 08:32:23
Peter
Heb jij ook een harde schijf? :offtopic: >:-D >:-D >:-D
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: peterke33 op zaterdag 27 juni 2015, 09:30:28
Marcel,

Dat gaat ook mooi worden bij jou, leuk je bediening op wieltjes kan je makkelijk ergens aan moest er iets gebeuren.
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Piwie op zaterdag 27 juni 2015, 11:37:10
Marcel,

Een mooi console, veel plezier er mee :thumbup:.

Gr.
Piwie
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Tony op zaterdag 27 juni 2015, 11:51:09
Knap werk, Marcel  :thumbup:

Lijkt wel een orgel, zo van de zijkant gezien  :P
Kun je je baan bespelen !

Grtz Tony
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zondag 28 juni 2015, 00:24:59
Heren

Bedankt voor jullie leuke reacties.

En Tony, ik hou het op gitaar spelen.....Is al lastig genoeg. Maar snap de verbeelding.

Peter, als er ruimte voor is dan is het een goede oplossing. Alles zit er in, Monitoren, PC, printer en uiteraard de geluidset. Gaat niks boven muziek terwijl u bouwt. Er is ook nog ruimte voor wat voorradige spulletjes. De TAMS krijgt een andere locatie en daar de verbindingskabel naar de PC lang genoeg is, komt dat ook goed.

De wieltjes maken de locatie van het console flexibel en zeker handig als ik onder de baan moet.

Allen super bedankt,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: AlbertJan op zondag 28 juni 2015, 07:18:41
Hoi Marcel.
Dat heb je mooi snel voor elkaar gekregen! :thumbup:
Console ziet er prachtig uit en ook de aanpassingen aan de baan zien er ruim en prachtig uit.

Ondanks je andere bezigheden weer een prachtige update.

Vriendelijke groeten,
AlbertJan.
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: h0_miessie op zondag 28 juni 2015, 08:49:59
Hallo Marcel,

Je baan vordert gestaagd leuk om dat te zien en omdat je zo lekker gaat wordt hij iedere keer mooier en imposanter.  :thumbup:Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op dinsdag 30 juni 2015, 13:53:34
Albertjan en Michel

Bedankt voor de reacties.

De console was inderdaad vrij vlot klaar. Ondanks dat het een puzzelstuk was uit reststukken. Verder neem ik de tijd. Dat overgehaast gedoe bracht me niet echt een gewenst resultaat. En ach, soms betrap ik me er nog wel op. Je wilt het weer zien rijden, he!!!

Groeten

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zaterdag 18 juli 2015, 00:01:33
Update 17-07-2015

Hallo

Even een update rondom de werkzaamheden en ontwikkeling van de Marage.

Inmiddels nadert schaduwstation het einde van de bouw. Nog een stukje naar de klimspiraal en hij is gelegd. Na 505 rails poetsen (93 mtr), leggen, terugmelders en voedingen verder te zijn is het een aardige klus. En ben tevreden over het resultaat. Foto 01 en 02 zijn van hoe het er nu bij ligt.

Tevens 3 foto’s van mijn nieuwe aanwinst. De Marklin 3071 TEE RAm. Bij de set zat ook tussen rijtuig 4071. Deze stond al een tijd op de verlanglijst en heb het weten te bemachtigen. De lok in eerste instantie analoog laten rijden en dit ging niet helemaal lekker. Dus motorisch volledig uit elkaar gehaald en schoongemaakt, Hier en daar wat olie en het reed goed. Ook op lage spanning kon ik het aardig laten kruipen. Dit schepte hoop en ben toen volledig gaan strippen. Ombouwset 60944 was al besteld en ook al binnen. Volgende week gaat de ombouw verder.

Vandaag het heugelijke nieuws ontvangen dat de Tams Easy Control in handen van Post.NL is en een keer afgeleverd gaat worden. (Afhankelijk van de stakingen). Jammer genoeg kan ik het maandag pas bewonderen vanwege het feit dat er ook gewerkt moet worden. Maargoed, wat is een paar dagen op weken wachten.

Dus volgende week worden de IEK decoders ook onder handen genomen en ben benieuwd wat het resultaat zal zijn. 

Wat de baan betreft wordt schaduwstation 2 volledig afgebouwd en kunnen de staanders gemonteerd worden ten behoeve van de boven gedeelte van de baan.

Tot zover de update….weer genoeg gedaan en nog genoeg te doen..Het gaat lekker zo……..

Groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: h0_miessie op zaterdag 18 juli 2015, 00:14:38
Wat een mooie update Marcel. :thumbup:
Foto 1 is heel mooi en laat mooi de lange lengtes zien.
Veel plezier met je nieuwe aanwinst de 3071 TEE RAm.
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Tony op zondag 19 juli 2015, 10:11:12

Das een hele mooie aanwinst, Marcel  :thumbup:

Ziet er naar uit , dat je een erg gave gevonden hebt !
Veel genietplezier ermee  :P

Grtz Tony
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Dirk-Jan op zondag 19 juli 2015, 11:24:26
 :) Dat is een hele mooie RAm TEE.  :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Suc6 met de ombouw.

Dirk-Jan
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op maandag 20 juli 2015, 03:07:08
Heren, bedankt voor de reacties.

Wanneer ik het een en ander lees over de mogelijke staat van de TEE RAm, dan heb ik zeer zeker een goed uitziende exemplaar. Het kromtrekken van de kappen is een behoorlijk vervelende uitdaging. Ik denk doordat de mijne ergens erg langdurig is opgeborgen en geen lampjes heeft als binnen verlichting, de staat nog goed gebleven is. Het werk dat ik er van had, was even schoonmaken en wat smeren.

De lange trajecten zijn zeker mooi om te zien, vooral als ze ooit ook nog eens gevuld zullen zijn. Dat is nu alleen nog maar in mijn hoofd realiteit. (Of juist fantasie????).......

Morgen waarschijnlijk wat met de TAMS rommelen!!!! Hier ben ik heel nieuwsgierig naar!!!

groeten,

Marcel
 
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op dinsdag 21 juli 2015, 21:27:38
Hallo

Hier het vervolg rondom de werking/programmeren van de IEK decoders. Dit was tot nu toe niet gelukt en vandaag hier het vervolg op.

Vandaag had ik dan toch eindelijk de Tams Easy Control in huis. Dus vanavond alles uitgepakt, booster op aangesloten en uiteindelijk de seindecoder via de voeding van de booster.

Spanning er op via GO spanning vanaf de booster op de seindecoders was een feit. Alle rode leds gingen aan en zover was ik al. Nu 5 ingegeven en F1. Warempel, rode led fade out en gele led fade in. Dit werkt. Vervolgens de rest van de outputs getest en werkte ook. Nu de laatste stap, het programmeren. De sein adressen zullen starten bij 30 en na het programmeerknopje te hebben ingedrukt, ging de eerste output knipperen. 30 ingegeven en F1(schakelopdracht) ingedrukt. Output 1 brande even en output 2 ging knipperen. Enz enz. Na 34 klaar te hebben ging de decoder in de operationele status. De adressen nog even getest en het werkt prima.

Een conclusie kan ik er niet aan verbinden, maar feit is dat het met de Ma6021 niet gelukt is en met de Tams geen probleem.

De instelling was overigens MM.

Later de andere 3 nog en weer wat achter de rug.

Groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Freak op dinsdag 21 juli 2015, 21:44:28
Hallo Marcel,

Mooi dat het gelukt is. Succes met de andere 3 nog te programmeren decoders.


Mvg,
Peter
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op woensdag 22 juli 2015, 23:55:40
Hoi Peter.

Dankje. Ook al had ik altijd het geloof dat gewoon moet werken, is het uiteindelijk toch wel een opluchting.

De resterende 3 zal nu met alle vertrouwen gedaan worden.

Groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zaterdag 15 augustus 2015, 15:33:30
Hallo,
Even een update van de vorderingen.

Inmiddels is schaduwstation 2 gekoppeld aan de spiraal (Foto01) en zo kon er verder gewerkt worden aan de onderbouw van de paradebaan richting het station en schaduwstation 3. Het station ligt ongeveer 6 cm hoger dan de paradebaan. Dit is nodig omdat de andere zijde van het station (ten westen) ook een stijging nodig heeft om over het spoor van het spiraal te kunnen. Voor deze oplossing is gekozen om zo min mogelijk stijging te hebben middels de paradebaan. Dit is voor het grootste gedeelte gerealiseerd. De stijging  ten oosten van het station start wel op de paradebaan, maar pas op het eind. Dit begint met 1%, in de bocht naar 2,5% en het laatste gedeelte weer 1% om niet een knik te krijgen naar het vlakke gedeelte. Dit is goed gelukt. (Foto02 en 03).

Foto 04 is even wat uitpluizen met betrekking tot de wisselstraat naar het station. Hier is goed te zien dat er ruimte genoeg is tussen het station en de paradebaan om vrij te kunnen bewegen en dus werkzaamheden uit te voeren. Dit heb ik even laten varen om eerst het gedeelte van schaduwstation 3 af te maken.

Foto05  is hoe de TEE RAm er nu bij staat. De motor is ingebouwd,verlichting ingebouwd, koppelprint is geplaatst en de decoder er in geprikt. Hij rijdt supermooi en de verlichting functioneert zoals het gewenst is. Ik heb het treinstel nu even in de doos gedaan om verder de baan af te bouwen. (Ijken en zo, zit er nu toch niet in) Doelstelling is om voor de herfst al het houtwerk af te krijgen en dan verder te gaan met de werkzaamheden waar ik de buitenlucht niet nodig heb.

Zover deze update.

Groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: h0_miessie op zaterdag 15 augustus 2015, 16:00:15
Wat een prachtige update weer Marcel.
Je baan wordt steeds indrukwekkender geweldig mooi een genot om naar te kijken. :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Jørg op zaterdag 15 augustus 2015, 20:34:32
Marcel

Je baan begint stilaan gigantische afmetingen te krijgen, dat gaat wat worden eens het klaar is, denk ik, doe zo verder,  :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zondag 16 augustus 2015, 03:09:40
Michel en Jørg

Bedankt weer voor de lovende woorden en het wordt inderdaad een aardig geheel. Er moet ook nog een gedeelte.

groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Degeluidsman op zondag 16 augustus 2015, 08:39:31
Hey Marcel,

Dat ziet er allemaal strak uit  :thumbup:
Je ombouw van de TEE Ram lijkt wel uit de fabriek te komen, dit is een van de mooiste treinen die er ooit rond gereden hebben als je het mij vraagt  :)


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op maandag 17 augustus 2015, 04:30:13
Hai Peter

Dank je. Het vergt veel geduld om het een beetje zo te krijgen. Heb toch de neiging, te snel te willen.

De TEE RAm behoeft nog wat fatsoenering, maar ben happy met de ombouw van de motorwagen. Het is ook naar mijn mening, zeker een van de mooiste treinstellen die er rond gereden hebben. Door zijn uitvoering een op zich zelf staand model. En er zijn al zoveel mooie treinen gemaakt. Ook op zich zelf staand, maar dit is zeker een die er uitspringt.

groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zondag 23 augustus 2015, 14:48:49
Hallo
Update 22-08-2015
Vandaag een update van de werkzaamheden, die de afgelopen dagen hebben plaatsgevonden.
Het concentreerde zich voornamelijk op de te plaatsen dwarsbalkjes voor het dragen van het stationsgedeelte (FOTO02 en FOTO03) . 

Ook is de valbescherming aan het spiraal geplaatst welke aan de noordzijde nog ontbraken. (FOTO01).

Na het plaatsen van de platen, alvast de rails voor het station/rangeer gedeelte uitgelegd (FOTO04 en FOTO05).  Aan de westzijde van het station moet de bocht nog gemaakt worden naar de keerlus welke zal aansluiten op de rails langs de langste muur.. Zover is de status nu.

Wanneer de laatste onderbouw gekoppeld is, zal er begonnen worden met kurken. Daarna, worden de schaduwstation en gedeelte klimspiraal al beplaat. Dan wordt de onderste gedeelte van de baan (uit zicht) al een geheel.

Groetjes,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Jørg op zondag 23 augustus 2015, 15:01:59
Marcel

Weerom mijn opperste waardering voor je geleverde werk, ziet er allemaal heel strak uit. :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Zeker de moeite om te blijven volgen.
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Dirk-Jan op zondag 23 augustus 2015, 15:04:42
 B) Man, man, het is net of het zo uit de fabriek komt.
Ik sluit me aan bij Jorg, het ziet er heel strak uit. :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Dirk-Jan
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Tony op zondag 23 augustus 2015, 20:38:19

Inderdaad, Marcel, alsof je een bouwpakket in elkaar gezet hebt  :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Grtz Tony
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op dinsdag 25 augustus 2015, 19:21:46
Bedankt voor de leuke reacties.

Is een modelspoorbaan, min of meer niet als een bouwpakket.  Je fabriceert zelf de onderdelen, om een geheel te krijgen.

Inmiddels de bocht al om aan de westzijde van het station. Het laatste gedeelte nog, boven het spiraal.

Groetjes

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: ernstcramer op donderdag 27 augustus 2015, 07:30:17
Ziet er mooi uit, en is ook een behoorlijke rijlengte, zo te zien  :thumbup:
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op vrijdag 28 augustus 2015, 00:47:57
Hoi Ernst

Dank je en wat de rijlengte betreft zal de langste stam de ~1500 mm niet overschrijden. Ik vind dat persoonlijk een mooie lengte.

Groeten

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op donderdag 24 september 2015, 14:28:33
Hallo iedereen

Update 21-09-2015

Er zijn inmiddels alweer aardig wat uurtjes besteed aan de bouw van de baan. Om zaken toch wat naar tevredenheid te krijgen gaat er nu eenmaal wat tijd in zitten.

Op foto01 is de eerste afwerking al te zien van de schaduwstations. Ik heb er voor gekozen om over deze lengte vensters er in te verwerken. De gaten lijken wat grof, maar er komen nog uitneembare raampjes in door gebruik te maken van plexiglas welke in een hout framepje worden gelijmd. Dat verbeterd de aanblik en is ook nog praktisch.

Op foto02 zijn de achtergrond platen te zien langs de wand. De muur is niet recht en zo moest er gebruik gemaakt worden van hulp plaatjes om het toch recht te krijgen. Voordeel is dat er tussen de muur en achtergrondplaten ruimte zit om in de toekomst voedingsdraden te verwerken voor de toe te passen verlichting.

Foto03 is de voorbereiding op de achtergrondplaat langs de kortste wand. Tevens is al lichtelijk te zien dat er na wordt gedacht over het dichtmaken van de open gedeelten en te gebruiken ruimte voor mangaten.
De paradebaan en schaduwstation III / keerlus zijn voorzien van kurk. Op een paar ondersteuningen na, zijn de keerlus en schaduwstation III ook al vast gemonteerd.

Foto04 en 05 geven dit weer. Dit gaf overigens wel wat hersenbrekers omdat ik van te voren het niet goed in het hoofd had hoe te monteren. Door het stap voor stap en stuk voor stuk te monteren kwam de oplossing gaande weg. Ik ben hier wel tevreden over.

Volgende stappen zijn het verwerken van kurk op het stationsgedeelten/rangeer etc. en de achtergrond platen aan de langste wand. Dan kan ik verder met rails liggen met aansluitingen voor de terugmelders en voedingen. De paradebaan richting schaduwstation III/Station zal opgedeeld worden. Dit houdt in dat het traject ook gebruikt gaat worden voor ijking en programmeren. Maar hier kom ik later op terug.

Tot zover de update.

Groeten,

Marcel


Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Jørg op donderdag 24 september 2015, 14:39:09
Marcel

Prachtige strakke afwerking, Die inspectie gaten op je schaduwstation is een goede oplossing om problemen te ontdekken, ga dit ook toepassen op mijn baan, eens de bovenkant volledig toe is met landschap, kan je er nog altijd bij of visuele controle,  :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op donderdag 24 september 2015, 21:18:12
Hoi Jørg

Bedankt voor je positieve reactie.

Zeker handig om op zulke plekken inspectiegaten te hebben. En anders is het gewoon leuk om de treinen toch nog te kunnen zien, ook al rijden ze in het schaduwstation. Het plan is om ze ook bij het klimspiraal toe te passen.

Succes met het inbouwen op jou baan.

Groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: h0_miessie op donderdag 24 september 2015, 21:51:09
Schitterend Marcel heb weer met plezier naar je update zitten kijken. :thumbup:
De kijk gaten is een leuk idee zo kan je inderdaad genieten als de treinen door je schaduwstation rijden. :) :)
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op donderdag 24 september 2015, 22:58:16
Hoi Michel

Bedankt voor je reactie.

Dat is inderdaad zoals je zegt......genieten!!!!

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Gino op vrijdag 25 september 2015, 07:49:02
Prachtig, kan niet anders zeggen  :thumbup:
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Dirk-Jan op vrijdag 25 september 2015, 07:55:52
 B) B) B)
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Tony op vrijdag 25 september 2015, 10:53:44


Ziet er ook weer goed en strak uit, Marcel  :thumbup:

Wordt eigenlijk steeds benieuwder naar hoe je met de scenery werkt straks. ( En vooral hoe dat eruit ziet  :P )

Grtz Tony
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op vrijdag 25 september 2015, 20:17:33
Hoi Gino, Dirk jan en Tony

Bedankt mannen voor de reacties. (Al ben ik niet zo goed in die emoticonen, of zoiets!!!!)

Wat de scenery betreft, is dat wel de grootste uitdaging die voor de deur staat. Plannetjes zat en ook wel in het hoofd, maar ja dan is er nog niets.
wat er zeker in komt is een tank opslag, goederenloods, perron voor museumlijn met het nodig (waarschijnlijk ook een eigen station erbij????) en dan moet de PTT ook nog een plakje krijgen. Tussen de paradebaan en het station is nog een in te vullen gedeelte waar ik wat voor bedacht heb maar dat nog niet uitgewerkt heb....Genoeg dus, soms is het niet erg dat het herfst is en de winter er aan komt!!!!!!!

groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zaterdag 03 oktober 2015, 14:03:46
Hallo

Update 03-10-2015

Afgelopen dagen de volgende werkzaamheden uitgevoerd.

Klimspiraal beplating/kijkgaten afgewerkt en geplaatst. Tevens ondersteuning voor een gedeelte van de paradebaan. Foto1 en 2

Schakelbord/afwerking schaduwstations afgewerkt en geplaatst. Het schakelen zal gebeuren tussen bedrijfstoestand, in werking stellen van het ijk spoor en programmeer rail. Ik wilde het deze keer allemaal in de baan integreren. Nu hoef ik de treinen niet van de baan af te halen. Op het programmeer spoor past met gemak de langste trein en met 1 terugmeld rail vormt het de lengte van het ijk spoor. Tevens wat schakelaartjes voor de verlichting. Foto3

Inmiddels ook begonnen met het dichtmaken van de ruimte in de keerlus. Daarin verwerkt het mangat welke nodig is voor de bereikbaarheid en om de thermostaat te bedienen die aan de muur hangt. Zal niet vaak nodig zijn maar moet wel bereikbaar zijn. Foto4. Hier is ook te zien dat het verder dichtmaken en de tweede mangat in wording is.

Alle rails in de schaduwstations zijn inmiddels ook gefixeerd. Hier is kurk gebruikt welke met een nietje zijn bevestigd. Zo kan er geen horizontale beweging plaatsvinden, maar is het wel (als het nodig is) makkelijk te verwijderen. Dan kan na de tijd het stukje kurk snel weer vastgeniet worden. (Nietjes zat). Foto5

Zover deze update.

Volgende keer  verder  met dichtmaken/mangaten. Ook wordt de achtergrond verder afgewerkt/geschilderd. Het schakelbord moet ook nog bedraad worden enz enz enz.

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: nobody op zaterdag 03 oktober 2015, 14:06:23
Je bent behoorlijk in de weer geweest :important:
Bedankt voor 't tonen van de vorderingen. :thumbup:
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: h0_miessie op zaterdag 03 oktober 2015, 15:16:07
Goed bezig Marcel je vorderingen zijn prachtig mooi. :thumbup: :thumbup:
De laatste foto is wonderschoon en daar wordt ik heel blij van en ik neig er naar toe om ook zoiets te maken op zolder bedankt voor de inspiratie. :) :) :) :) :)
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: op zaterdag 03 oktober 2015, 15:49:33
-Marcel:
Weer een bezige bij geweest de laatst tijd, mooie vorderingen, begint al serieus te vorderen, knap werk,  :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Gino op zaterdag 03 oktober 2015, 17:08:18
Wat een baan zeg, daar ga je echt veel plezier van hebben
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op maandag 05 oktober 2015, 04:34:02
Wim

Inderdaad veel tijd ingestoken. Sommige zaken vergen veel tijd, vooral de constructie voor het dichtmaken met een mangat.

Michel

De poging om de lang gestrekte sporen te fotograferen is aardig gelukt. Soms lijkt het ook wel de "Road to nowhere"

Jørg

Ja, soms zoem ik er over bij bepaalde resultaten. Maar er is zeker af en toe wat gegrom. Het wordt meer en meer een geheel.

Gino

Dat denk ik ook. Zie ze in gedachte al rijden en dan schrik ik even wakker.......

Allen bedankt voor de reacties

groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: feniks op maandag 05 oktober 2015, 07:01:14
inderdaad een kanjer van een baan, heel mooi
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op maandag 05 oktober 2015, 07:31:23
Bedankt Ruud

Ondanks het vele werk wat gedaan is en nog moet, is een grote baan wel mooi ja.

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op woensdag 14 oktober 2015, 13:06:13
Hallo

Weer eens tijd voor een update.

Foto01:

Dit gedeelte van de klimspiraal moest nog afgedekt worden. Omdat de opbouw (draadeind gedeelte) uitstak van het frame, is er een gat gecreëerd. Of ik het zo laat weet ik niet en misschien komt er nog een opbouw overheen.

Foto02/03

De laatste hand is gelegd aan de achtergrond aan dit gedeelte. Door het hoogte verschil is het laatste plaatje aansluitend gemaakt in de vorm van een overgang. Op foto03 is ook het tweede mangat te zien die nu zover klaar is. Alle beplating ligt nog los omdat er nog werkzaamheden zijn aan de achtergronden en schaduwstation 3.

Foto04

Ondertussen ook gestart met het kastje waar de terugmeld decoders in komen. Ik had bij de vorige baan de decoders individueel in een kastje gemonteerd. Dit wilde ik nu anders en worden ze op een plaat geschroefd. Als bescherming tussen decoder en hout is kurk geplakt. Het kastje heeft een deurtje en zo hoop ik troep en stof buiten te houden.

Foto05

Net als de terugmeld decoders, worden de wissel- en seindecoders in een kastje gemonteerd. Onderin zijn de printjes te zien waar de weerstanden en beschermdioden zijn geplaatst. Dit wilde ik niet onder de baan op de locaties waar de seinen komen. Nu kunnen er 3 aderig kabels naar iedere sein getrokken worden. Storing zoeken hoop ik hiermee te versimpelen.

Zover deze update. Komende tijd ga ik mij bezig houden met het schilderen van de achtergronden en de kastjes voor de decoders. Ook zullen de trafo’s en booster een plaatsje krijgen. Daarna kan ik eens ga nadenken over draden trekken voor terugmelding.

De lering betreffende de TEC is ook nog gaande en wat wel en niet kan icm MFX.

Nu is niet alles succesvol gegaan. Het solderen van de draden aan de schakelaars voor het schakelen naar het ijk- en programmeerspoor is uitgelopen op een volledige mislukking. Te heet gesoldeerd en te haastig zorgde ervoor dat de pootjes loskwamen van de behuizing. Zo zijn ze defect of onbetrouwbaar geraakt. Ze zijn dus in de afvalbak belandt. Dit moet dus opnieuw en beter oppassen dus.Groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Jørg op woensdag 14 oktober 2015, 14:13:01
-Marcel:
Dank voor de uitgebreide toelichting van de prachtige foto's, je updates zijn altijd een bron van inspiratie,  :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: h0_miessie op woensdag 14 oktober 2015, 17:04:39
Marcel. :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op woensdag 14 oktober 2015, 23:14:15
Hoi Jørg en Michel

Bedankt voor motiverende reacties. Fijn om te lezen dat, naast al de vele en mooie aanwezige updates van de forumleden toch nog enige inspiratie uit de topic te halen is. Ik hoop er verder wat moois van te maken, ook al zal het nog moeten blijken natuurlijk.

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zaterdag 24 oktober 2015, 14:24:54
Hallo

Een kleine update van de laatste werkzaamheden.

Foto_1/_2

De achtergrondplaten zijn inmiddels blauw geschilderd. Na twee keer dekte het volledig en had het in mijn ogen wel de gewenste kleur gekregen.

Foto_3

De voedingen hebben hun plekje gekregen. 5 trafo’s rechts voor de boosters. Of er ook 5 boosters komen weet ik nog niet, maar heb voor de zekerheid het wel meegenomen. Schaduwstation 1 en 2 krijgen hun eigen booster, de klimspiraal en paradebaan een booster en hoe het komt met het station/rangeer/schaduwstation 3 zal de praktijk uitwijzen. Hangt ook een beetje af van hoeveel treinen ik tegelijkertijd laat rijden. En hoeveel er tegelijkertijd kunnen rijden. Mocht een 5de nodig zijn, dan kan dat.

Links 2 trafo’s voor de voeding van de wisseldecoders en seindecoders. Deze hebben ieder een eigen trafo om invloeden van schakelen te onderdrukken. De trafo voor de seinen zou ik eventueel ook kunnen gebruiken voor LED verlichting.

En nog 2 trafo’s voor de algemene verlichting.

Foto_4/_5

Het kastje voor de terugmelder decoders/wisseldecoders/seindecoders heb ik ook maar een kleurtje gegeven. Staat wel netjes. De wisseldecoders en seindecoders zijn al onderling doorverbonden wat betreft de digitale spanning en externe spanning. Voeding er op en gaan.

Er zijn al een aantal draden getrokken voor de terugmelders en voorzien van een aansluitbusje. Eerst schaduwstation 1, dan 2 en dan verder met rails liggen op de paradebaan/schaduwstation 3 en station/rangeer.

Nieuwe schakelaartjes zijn onderweg voor het schakelpaneel en worden meegenomen tijdens het aanleggen van de paradebaan.

Dus we zijn nog wel even zoet.

Groetjes,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: peterke33 op zaterdag 24 oktober 2015, 14:44:08
Marcel,

Dat is heel mooi maar dan ook heel mooi gemaakt, ziet er allemaal heel strak uit. ga je alleen veel plezier uit halen, wens je verder veel plezier met het bouwen rijden van je locs.  :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: h0_miessie op zaterdag 24 oktober 2015, 14:48:23
Mooie update weer Marcel. :thumbup:
En wat ziet het er allemaal goed verzorgd uit kan ik nog veel van leren. :thumbup:
Netjes al die trafo's met hun functies zo leer ik ook weer wat hoe het bij mijn volgende baan ook moet. :)
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Jørg op zaterdag 24 oktober 2015, 17:14:14
-Marcel:
Ziet er weer allemaal netjes geordend uit,  :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zaterdag 24 oktober 2015, 22:47:44
Hoi Peter, Michel en Jørg

Bedankt voor jullie bemoedigende reacties.............

Lag wel wat rommel op de baan. Boekbinders en terugmelddraden. Was wat uitzoekwerk van de vorige baan.
Doe wel aan recycle, natuurlijk.

Hier zal ik zeker plezier uit halen.....Denk dat het nog 1-1,5 maand duurt alvorens de eerste trein zal rijden.

groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: peterke33 op zaterdag 24 oktober 2015, 23:59:11
Marcel,

Die rommel kennen we allemaal wel, bij mij onder de baan is het zeker niet beter hoor. maandag ook eens deftig kuisen, want ga weekje niets kunnen doen vrees ik.  :?
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zondag 25 oktober 2015, 02:10:48
Peter,

Daar heb je helemaal gelijk in. Je ontkomt er nooit helemaal aan. Je zou eens moeten weten hoe vaak ik spullen heb moeten verplaatsen om op het plekje bezig te zijn waar dan altijd weer spullen liggen. Maar ja, het verschuiven is dan een tijdelijke oplossing want waar ze heen gebracht zijn, zal ook weer moeten zijn. Dus, weer terug enz enz.......

Dus succes met het opruimen en weet waar je iets heen verplaatst.............

Een weekje niets doen ken ik...elke 5 van de tien dagen ben ik weg voor het werk. Maar ook weer 5 dagen thuis dan he....

groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: AlbertJan op zondag 25 oktober 2015, 06:18:30
Ha die Marcel.
Dat is weer een mooi stukje werk! :thumbup:
Dus de bouw van jouw modelbaan kent 5 dagen op en 5 dagen af!? :D
Dat is toch wel een prachtig werkschema! O:-D

Veel plezier en succes met werk en baanbouw.

Vrioendelijke groeten,
AlbertJan.
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zondag 25 oktober 2015, 18:58:34
Hey AlbertJan

Dank je en ja...het is een prachtig schema. Ik heb ook nog 2 weken weg/2 weken thuis en 2 weken weg / 3 weken thuis gekend. Nu niet te lang weg en ook niet te lang thuis maar wel aardig in balans. Moet natuurlijk ook even bijkomen van de werkzaamheden thuis.

groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Tony op dinsdag 27 oktober 2015, 12:56:27

Een paar flinke stappen weer gezet, Marcel  :thumbup:
En die maanden vliegen ook weer voorbij  :P

Grtz Tony
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op dinsdag 27 oktober 2015, 18:32:05
Hoi Tony

Dank voor je reactie.

De stappen zullen nu wat kleiner worden. Draden trekken voor de terugmelding vergt even wat tijd. Heb op twee blokken na, schaduwstation 1 gereed. Dan schaduwstation 2 erachteraan. Dan kunnen er weer wat rails gelegd worden. Dan weer s88. Totaal zo een 125 stuks.

De tijd vliegt om ja. Toen ik nog offshore werkte was een jaar echt niks. Na een periode werken en thuis, zo weer 5 weken verder. Nu is dat 10 dagen en gewoon aan de wal. Gaat ook hard hoor.

Groeten

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op donderdag 03 december 2015, 13:47:36
UPDATE November

De afgelopen maand is er weer wat gedaan in de Marage. Hieronder een opsomming:

1   De onderbouw (inclusief kurk) is inmiddels gereed. (Foto01-03)
2   Alle rails zijn nu schoongemaakt en gelegd. De baan is dus wat dit betreft af.
3   Alle wisselaandrijvingen zijn verbouwd (eindschakelaartjes buiten werking gesteld) en geplaatst.
4   De terugmelders zijn aangesloten op de modules. (Foto04)
5   Alle voedingen naar de secties/blokken zijn aangesloten.
6   De wissels zijn aangesloten op de modules. (Foto05)
7   De boosters hebben hun plek gekregen en zijn aangesloten. (Foto06)
8   Het schakelpaneel tbv ijken en programmeren is ook gereed en getest.

Nadat de voedingen waren aangesloten kon ik gaan rijden om de baan te testen. In eerste instantie om de wat zwakkere plekken te lokaliseren en in de tweede plaats de spiraal. Dit verliep voorspoedig. De IRM (5 delig), ging heel mooi de spiraal op en daalde ook fraai. (Wist niet van te voren of dit goed zou verlopen door eerdere ervaringen met de koppelingen). Dit op een rustige snelheid. Uiteindelijk had ik 5 treinen achter elkaar rijden en dit ging mooi. Na een dag gereden te hebben was ik wel tevreden en is deze functionaliteit geslaagd.

Foto07 en 08 zijn wat plaatjes van Ma BR186 NS met 6 rijtuigen. Mooi beeld zo.

De volgende stappen zijn het fatsoeneren van de draden naar de wissels. Dan kunnen de wissels en terugmelders getest worden middels koploper. Als dit gereed is kan ik rustig gaan denken aan automatisch rijden. De database voor de baan is inmiddels gereed om in ieder geval automatisch te rijden. Wanneer dit goed gaat, worden alle treinen opnieuw geijkt op 28 stappen, die al op de baan kunnen gaan rijden. Ik moet nog een paar ombouwen, ook wat binnen verlichting betreft.

De polaroid Cube is ook onderweg en tzt zal ik na het inlezen en oefenen een filmpje maken. Maar dat kan nog ff duren.

Tot zover de update en we gaan vrolijk verder.

Groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op donderdag 03 december 2015, 13:48:19
Vervolg
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: h0_miessie op donderdag 03 december 2015, 14:25:24
Prachtige update Marcel. :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Tony op donderdag 03 december 2015, 14:47:31

Hoi Marcel !

Als eenvoudige trafo- en MS1-rijder, denk ik altijd; wat een gedoe, om wat treinen te besturen  8o
Vol ontzag zie ik dan allerlei digitronica en vind het knap gemaakt en bedacht allemaal en hoop ik dat het allemaal goed werkt.

Wat ik aan baan zie, vind ik erg spannend en maakt me reuze benieuwd hoe dat dat er straks uit komt te zien  :P
Succes met het verder knutsen en  :thumbup: :thumbup: :thumbup: voor wat er nu staat ( en hangt) !

Grtz Tony
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: peterke33 op donderdag 03 december 2015, 14:47:52
Marcel,

Ik dacht dat ik wel een draadje had lopen van mijn wissel naar schakel kastje. 8o maar ook mooi gedaan met de bekende boekbinders, en je update knap gedaan strak  :P  :thumbup: :thumbup:


Groeten

Peter
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op donderdag 03 december 2015, 22:58:42
Michel, bedankt voor de positieve reactie

Tony, Bedankt voor je reactie. Ik hoop ook dat het gaat werken. Vermoeden zijn positief gestemd. Alles is in principe van te voren getest of komt uit een werkende situatie. Er komt wat elektronica bij kijken en ik denk maar zo dat deze werkzaamheden eenmalig zijn. Eenmaal goed, hoef je er eigenlijk niet meer naar om te kijken. Hoe het er uit komt te zien is voor mijzelf ook nog een opgave. Kleine ideetjes zijn er natuurlijk wel.

Peter, Ik heb het niet bijgehouden maar totaal is het grofstoffelijk zo een 450-500 meter draad. Terugmelding, wisseldraden en stroomvoorziening. De draden voor de seinen moeten dan nog. Ik heb de haspel al liggen met 100 mtr 3 aderige kabel. En oh ja, de verlichting in de schaduwstations/spiraal moeten ook nog aangesloten worden en hier en daar groepen voor de rest van de verlichting........Zijn heel wat meters......

groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: peterke33 op donderdag 03 december 2015, 23:04:03
Marcel,

Wel ik kan me echt mee leven met de meters draad, ik had 100 meter liggen heb nog 20 meter over. enkel de wissels nog maar, later heb je alleen maar plezier van al die draden en werk.  ;)


Groeten

Peter
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op vrijdag 04 december 2015, 04:42:13
Peter

Precies. Het is even zwoegen, maar dan heb je ook wat.

mvg

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op maandag 18 januari 2016, 21:20:06
Hallo

Het was even stil, maar het een en ander is doorgegaan. Ik vond dat het beste weer te geven met een filmpje.

Even wat opmerkingen over het filmpje. Het is niet de beste kwaliteit, want mijn camara heeft eigenlijk zijn beste tijd gehad..Maargoed, alvorens ik een nieuwe koop heb ik nog andere wensen.

De TEE RAm rijdt ook rond, echter nog als test. De binnenverlichting in 1 rijtuig werkt en nu is het testen hoe de stroomvoerende koppeling zich zal gedragen. Als dit goed bevonden wordt, gaan we weer een stapje verder.

Hopelijk veel plezier en de muziek, ja die smaken verschillen weer eens.............

groeten,

Marcel
https://youtu.be/GJ9r_Oo-1zw (https://youtu.be/GJ9r_Oo-1zw)
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Tony op woensdag 20 januari 2016, 10:29:19

Mooi om te zien en horen, Marcel  :thumbup:

Fijn dat het allemaal goed werkt en spoort !

Grtz Tony
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op vrijdag 22 januari 2016, 01:32:34
Hoi Tony

Bedankt voor je reactie en leuk om te lezen dat je het kan waarderen.

Groeten

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: h0_miessie op vrijdag 22 januari 2016, 06:44:53
Zojuist even 10 minuutjes van je film bekeken helaas moet ik zo werken maar vanmiddag als ik thuis kom ga ik heerlijk de hele film bekijken. :thumbup: :thumbup:
Mooi gezicht om op de vele etages treinen te zien rijden. :) :)
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: AlbertJan op vrijdag 22 januari 2016, 07:25:02
Hoi Marcel.
Geweldige mooi film van al jouw baanbouw vorderingen en dan ook nog voorzien van geweldige goede muziek! :thumbup:
Het rijdt allemaal uitstekend en het materieel ziet er prima uit.

Zometeen nog even wat (hobby) werk verrichten maar jouw film gebruik ik dan als achtergrond muziek!

Veel succes en plezier met de baanbouw.

Vriendelijke groeten,
AlbertJan.
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Jørg op vrijdag 22 januari 2016, 08:10:12
-Marcel:
 :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: GWS op vrijdag 22 januari 2016, 08:18:16
Hallo Marcel,
Heel mooi filmpje van jouw baan. Het gaat best wel wat worden! Dus snel verder en suk6 met de aankoop van een nieuwe camera! :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op vrijdag 22 januari 2016, 23:09:25
Allen bedankt voor de reacties.

Michel

De rijdende treinen op verschillende hoogtes is zeker een mooi gezicht. Het idee dat er overal wel wat gebeurt, brengt er dan meer leven in.
Soms, als ik vanuit de onderste schaduwstation naar boven kijk en dan vooral richting opgaand/afgaand de spiraal dan wordt dat nog meer benadrukt.

AlbertJan

Passende muziek bij zo een filmpje kan lastig zijn en aan de andere kant ook weer niet te lang over nadenken. Leuk dat het bevalt. Hoop dan ook dat de muziek terwijl u hobbiet, je tot hogere prestatie zullen leiden. De treinen rijden inderdaad mooi zo, vele zijn nog aan het leren remmen. Er rijden 23 treinen en die moet op 61 blokken leren remmen. Dat vergt even.

Jørg

Bedankt voor de duimen.

Gerard

Het wordt zeker wat. Soms moet je ook blij zijn met het punt, wat je bereikt hebt. Een nieuwe camara, tja.......ben nog lang niet jarig.


Inmiddels zijn de stationsporen gefixeerd ter voorbereiding van de bovenleiding. Wanneer deze geplaatst zijn, kan ik beginnen met de seinen. Daar zie ik naar uit. Heb ze namelijk nooit eerder gebruikt op een baan.

Ik heb het ombouwsetje voor de BR86 ook binnen en deze gaat ingezet worden als museumlijn. Kan ik even oefenen met het afkoppelen/omlopen en aankoppelen mede door telex koppeling en binnen koploper. Softwarematig al voorbereid en nu nog de uitvoering.

De lima hondekop ligt uit elkaar (motorwagen) en deze wordt tzt ook aangepakt.

Het BR03 project is volledig op een ramp uitgelopen. Deze is dan ook als mechanisch versleten verklaard. Dat was wel jammer. Ik kreeg m ook niet ontsporingsvrij op de baan...Maargoed, gelukkig hebben we de BR86 nog.

Groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Degeluidsman op zondag 24 januari 2016, 09:37:34
Hoi Marcel,

Ik wilde jou filmpje gaan bekijken maar kreeg de tekst dat de video niet beschikbaar is.

De constructies van je baan zijn geweldig. Wat een baan  :thumbup:


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zondag 24 januari 2016, 17:31:54
Hoi Peter

Bedankt voor je reactie.

De beschikbaarheid van het filmpje is er op mijn iPhone niet. Hoe dit komt weet ik niet. Op de laptop (windows 7) lukt het wel. Nu weet ik niet op welke wijze jij het benaderd hebt.

Ik zal er naar kijken. En wellicht kan iemand hier op inhaken.

Groeten

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Degeluidsman op zondag 24 januari 2016, 18:09:17
Ik kijk op een iPad, vanmorgen nog voorzien van de laatste software.

Net nog geprobeerd maar helaas het zelfde plaatje.


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: h0_miessie op zondag 24 januari 2016, 18:15:42
Vanaf mijn laptop kan ik de mooie film wel bekijken.
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Degeluidsman op zondag 24 januari 2016, 18:21:13
Zal straks eens op mijn pc kijken of het lukt, normaal zie ik alle you tube filmpjes op mijn iPad.

Wil ook nog even de geluiden van een koploper trein gaan beluisteren op mijn pc  :)


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zondag 24 januari 2016, 18:43:43
Hoi Peter

Heb net ingelogd op you tube en kan het filmpje dan wel bekijken. Ik las op het net dat het te maken kan hebben met het afspelen in "flash" ipv html5. Ipad/Iphone ondersteunt blijkbaar geen flash. Het kan ook te maken heben met de muziek welke een blokkade kan opleveren. Rechten of zo. Beetje vaag allemaal, geef ik toe maar zo bekend ben ik er ook niet mee.

Wellicht op je pc meer succes. En mooi dat je nog koploper geluiden kan afluisteren. Dat deed ie bij mij al heel snel niet meer. En dat is geen uitzondering.

Michel: dat is inderdaad geen probleem.

Groeten marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Degeluidsman op zondag 24 januari 2016, 19:21:58
Hoi Marcel,

Op mijn pc werkt het filmpje wel  :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Wat een mooi materiaal rijd er bij jou rond, bijna allemaal mijn smaak  :)

Je gebruikt bekende muziek onder je filmpje, dat zou de reden kunnen zijn, meestal wordt er door you Tube ingegrepen.


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zondag 24 januari 2016, 20:02:34
Hoi Peter

Oke, goed om te horen.....

Het is inderdaad de audio die het blokkeert. Heb net binnen mijn you tube kanaal het een en ander uitgezocht. De enige oplossing is het verwijderen van de gebruikte nummers, welke auteursbescherming hebben. Maar ja, dat vind ik zo wat... Wel iets om rekening mee te houden. Er kwam ook een lijst voorbij met nummers welke deze bescherming niet hebben. Dat is mooi, alleen liever kies ik mijn eigen nummers.

Ben erg blij met het materiaal, net als jij met jou materiaal en met recht, uiteraard. Dat is inmiddels ook niet mis.

groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zondag 07 februari 2016, 09:39:45
Goedemorgen,

Na vele proefopnames met de Polaroid Cube heb ik het voor elkaar gekregen om een toonbaar filmpje te maken. Jammere van de Cube is dat de opname niet in een keer doorloopt maar in gedeeltes van 5 minuten worden geregistreerd. Dan is het zoeken naar een niet al te moeilijke programma om ze weer samen te voegen. Achteraf is dat vrij simpel gerealiseerd. Uploaden kostte me zo een 11 uur om de beeldkwaliteit te behouden en het zo een vrij groot bestand is geworden. Dit kan denk ik beter en moet nog uitgezocht worden.

In het filmpje is veel geknipt om alles door te laten lopen. Dus of de camara trein rijdt of er is wel een rijdende trein te zien. Muziek is er deze keer niet, dus real geluiden. Wellicht is het dan op alle apparaten te zien.

In het filmpje is de start van het bovenleiding project ook te zien. Inmiddels is de eerste sein ook in elkaar gebouwd en moet zijn plek nog krijgen.

Groeten,

Marcel

https://youtu.be/pLEWJCEDmYE (https://youtu.be/pLEWJCEDmYE)

Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: h0_miessie op zondag 07 februari 2016, 10:08:25
Marcel,

Ik heb weer met plezier naar je filmp gekeken en heb eerlijk gezegd het muziek niet gemist. ;)
Leuk om nu je lange sporen van dichtbij te bekijken in je schaduwstation(s) prachtig mooi gezicht. :thumbup: :thumbup:
Bovenleiding geeft toch wat extra aan een baan en het viel meteen op al bij de eerste fragmenten van je film dat ze er stonden. :thumbup: :thumbup:
Bedankt weer voor de inspiratie die ik heb opgedaan uit je filmp voor mijn nieuwe baan en met het rijden met koploper. :) :)
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Jørg op zondag 07 februari 2016, 11:15:20
-Marcel:
Hartelijk dank voor het plaatsen van een mooie film, heb er van genoten,  :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Stijn Laceur op zondag 07 februari 2016, 12:35:49
goed gefilmd!
Ik heb een goed idee van je klimspiraal nu!
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Tony op dinsdag 09 februari 2016, 13:13:44

Hoi Marcel !

Ik ben er een beetje schrijveloos van  8o
Met deze film krijg je een erg goed beeld van de ruimte en de baan.

Het begin met de camera achteruit rijdend is erg verrassend  :thumbup:

Grtz Tony
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op dinsdag 09 februari 2016, 20:23:55
Bedankt voor de reacties.

Michel

Real geluiden is wellicht ook beter dan muziek erbij. Het is een keus.
De lange sporen zijn op deze manier inderdaad goed zichtbaar.
Inmiddels is er ook al bovenleiding geplaatst op de paradebaan en het de eerste sein is een feit.
Fijn als je er wat aan hebt..............

Jørg

Graag gedaan. Geniet er zelfs ook iedere keer weer van............

Stijn

Als het een heel klein beetje bijdraagt aan jou definitieve oplossing is dan graag gedaan.

Tony,

Schrijveloos kende ik nog niet, maar snap zeker de intentie!!!!!!!! De camera komt zo een
beetje overal of filmt nagenoeg alles en dan is de baan goed te zien.

Zelfs ik dacht bij het kijken na de opname, o ja....de museumtrein rijdt eerst achteruit zijn
toegewezen spoor op. Dus ja, verrassend.

groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op donderdag 04 augustus 2016, 18:25:02
Hallo

Al een poos geen update geweest, dus moest er maar eens van komen. Alle seinen zijn in elkaar gemonteerd (bouwpakketjes) en op de baan geplaatst. Het monteren was niet een van de leukste klusjes. Lakdraad solderen is niet een van mijn sterkste kanten gebleken. Maar goed, na krabben met een  schroevendraaier ging het al beter. Het kostte me wat extra ledjes (had ik al mee besteld), want in het begin soldeerde ik te heet. Na het krabben van het lakdraad kon de temperatuur aanzienlijk omlaag en overleefde ook meer ledjes het. Gelukkig had ik de meegestuurde beschrijving niet honderd procent opgevolgd want daarin staat dat de ledjes vastgelijmd moeten worden. Dit heb ik dus niet gedaan en kan ze dus bij defect, ‘makkelijk’ vervangen. Reden om deze bouwpakketjes te gebruiken is puur besparing. Dan kost het maar even wat moeite.

Er zijn wat foto’s toegevoegd van de ledjes op hun plekje en brandend.

Verder zijn er ook wat nieuwe aanwinsten. Zo heb ik voor achter de NS1113, 2 Plan D en 3 Plan W rijtuigen gekocht. Lijkt wel leuk. Misschien in de toekomst de stammen compleet maken met 3 Plan D en 2 Plan W en dan een nieuwe lok erbij. Moet ik nog even bekijken.

Ook nieuw op de baan is de Roco 68669 NS1611. Die kon mooi voor de IC+ rijtuigen.
Hier is een foto van toegevoegd. Ook samen met de Marklin NS1855. (Alleen nog een 17xx!!!!!)

De LIMA Benelux is ook nieuw op de baan. Er ontbreekt nog een rijtuig, maar dat komt nog wel. De Serie 11 NMBS 1186 heb ik omgebouwd naar 3 rail. Viel me honderd procent mee. Voornamelijk ook omdat er al een gaatje voor de sleper aanwezig is. Dit maakte het wat makkelijker. De wielen zijn allen in de lok doorverbonden, een lopi V4.0 er in en gaan. Valt me niet tegen. Ik vond het eigenlijk wel goed rijden. Ook het optrekken en afremmen. Niet slecht en het geproduceerde geluid is niet meer dan menige Marklin loks. (sommige gevallen zelfs minder).

In de BR601 VT11.5 is inmiddels binnen verlichting ingebouwd.

Nu de baan technisch af is (na de seinen) kon ik starten met afbouwen. Makkelijker gezegd dan gedaan en maar een punt gekozen om te beginnen. Daar zijn foto’s van toegevoegd. Het devies is met afbouwen is, rustig aan, veel geduld en gewoon doen. Begonnen met de wand op te zetten van schaduwstation 3. Zo kon ik me concentreren op de tunnel ingang. Na de binnenwanden te hebben gezet en voorbereid toch maar begonnen met balasten. Best spannend want voor alles is een eerste keer. Het resultaat is redelijk en de foto is een ruwe opzet. Het moet nog drogen (geloof 24 uur) waarna ik de restante kan opzuigen en hergebruiken. Als het droog is kan de rest van de wanden opzetten en de bovenleiding koppelen aan de tunnel ingang.

Zover deze update………

Komende tijd zal er mondjesmaat gebouwd worden. 15 Augustus mag ik voor mijn theorie examen en September staat in het teken van rijlessen en zo probeer ik op mijn 47ste nog het rijbewijs te halen.

Groeten,

Marcel


Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op donderdag 04 augustus 2016, 18:26:23
Vervolg Foto's 1
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op donderdag 04 augustus 2016, 18:27:05
Vervolg Foto's 2
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Jørg op donderdag 04 augustus 2016, 18:32:10
-Marcel:
Mooie foto-update,  :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Je hebt idd niet stilgezeten, notificatie staan aan.
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Jan22 op donderdag 04 augustus 2016, 19:06:44
Vandaag bekeek ik je draadje voor het eerst, en zo intens dat ik vergat om te eten (en dat zegt wat).
Knap werk. Zo strak, zo vakkundig.

Wat neem ik ervan mee:
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,s0lHRdSo80dJ92cd0d77_fXuhSHAM1-xb5vLq7eftZ50=/http://forum.3rail.nl/index.php?action=dlattach;topic=38308.0;attach=83027;image)
Zoiets ga ik ook doen met m'n nieuwe schaduwstation. Ietsje korter, omdat de muur korter is.
Maar het idee staat me aan: minder wissels, meer (stop-)secties per opstelspoor.
Laat het bij mij 8 meter zijn per opstelspoor, dat is ook al heel mooi als het lukt.

Over rijbewijs halen: ik heb dat ook pas op latere leeftijd gedaan, in een keer goed gelukkig.
Ik dacht dat rijbewijs nodig te hebben voor mijn baan, maar kreeg een andere, waarvoor dat nooit meer nodig was. Gelukkig is autorijden ook leuk en handig buiten werksituaties, dus het is nooit weg.
Succes gewenst op 15 augustus.   :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: h0_miessie op donderdag 04 augustus 2016, 19:52:06
Marcel,

De seinen geven je baan meten een sfeervoller uiterlijk. :thumbup:
Mijn seinen koop ik kant en klaar omdat het fijne solderen niet mijn grootste hobby is. ;)
Ook heb je er wat leuke aanwinsten erbij verzameld zo te lezen. :)

Succes de 15de met je theorie examen en met je aankomende rijlessen hopelijk slaag je voor alles in 1 keer. :)
Zal voor je duimen. :thumbup: :thumbup:
 

Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Degeluidsman op donderdag 04 augustus 2016, 20:54:20
Hoi Marcel,

De foto,s stonden hier op mijn iPad op zijn kop, maar door mijn nek te verdraaien heb ik de foto,s kunnen bekijken  :)

Mooie aanwinsten staan er op je baan, veel plezier ermee.


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op vrijdag 05 augustus 2016, 23:10:17
Jørg

Bedankt en inderdaad, stilzitten is er niet bij.

Jan

Leuk om te horen dat het inspireert. Het ontwerp van het schaduw station is inderdaad wissel besparend. Moet wel de kanttekening plaatsten dat ik de volgende keer (mocht die er komen) de drieweg wissel om zou ruilen voor twee wissels. Merk dat sommige treinen moeite hebben op lagere snelheid (optrekken) over de drieweg wissel. Ik heb het opgelost door "netjes optrekken" uit te schakelen voor de blokken/treinen waarbij het gebeurt. Er is nog een andere optie, (route) maar dat brengt weer andere dingen met zich mee.

8 meter per opstel blok kan veel ruimte bieden, afhankelijk van de lengte van de treinen of invulling van de verdeling.

Op latere leeftijd het rijbewijs halen heeft meerdere redenen. Ik heb het nog nooit nodig gehad. Het is de situatie waardoor het beter is dat ik ook mijn rijbewijs haal.
Vond het altijd apart dat ik vreemd aangekeken werd wanneer ik zei/zeg dat ik geen rijbewijs heb. Ik zei altijd, ben gek op treinen en is op de lange baan veel goedkoper voor de km dat ik reis/reisde.

Ik ga mijn best doen en kan ook niks anders dan dat.

Michel

Ik vind de seinen een behoorlijke toevoeging op de baan. Heb ik vroeger wat onderschat en inderdaad, sfeertje is goed.
Solderen moet wel je dingetje zijn ja, vooral met deze bouw pakketjes. De aanwinsten zijn bewust gekozen en passen er weer goed bij.

Ik hoop ook in een keer te slagen.

Peter,

Waar ligt het aan dat de foto's op zijn kop weergegeven worden. Ik moet eerlijk bekennen dat sommige foto's op zijn kop waren (met de IPHONE genomen) maar in paint gecorrigeerd. Is die instelling dan niet blijvend???

Aanwinsten zijn top.

Bedankt allen.

Groeten,

MarcelTitel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op vrijdag 05 augustus 2016, 23:41:46
Peter

Oeps.... Nu zie ik het ook op de Iphone. Heel vreemd. Kan ik niet uitleggen. Vanuit paint waren ze niet op ze kop. Op de laptop ook goed. Zal wel Windows versus iOS zijn. Schiet mij maar lek.

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Degeluidsman op zaterdag 06 augustus 2016, 07:38:06
Hoi Marcel,

Zo af en toe gebeurd dat, maar waar het door komt kan ik ook niet vertellen.
Ik heb het misschien 3 keer per jaar, dus dat is te verwaarlozen.


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: peterke33 op zaterdag 06 augustus 2016, 08:36:09
Marcel,

Even naar je laatste updates gekeken, en moet zeggen heel mooi allemaal.  :thumbup: :thumbup: :thumbup:
GroetenPeter
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zaterdag 06 augustus 2016, 14:13:44
Peter de G

Oke, dan zal het wel. Zal in ieder geval de iphone goed proberen te houden of gewoon een camara gebruiken natuurlijk.

Peter (andere)

Bedankt voor de woorden.

Gr

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: treinrobert op zaterdag 06 augustus 2016, 14:21:03
Mooie baan ben je aan het maken! Die seinen, zijn dat de zelfbouw setjes van Conrad? Ik zat daar ook aan te denken. Ben goed met de soldeerbout.  8) Heb je misschien ook een foto van zo een sein op de baan dichterbij?

Ga zo door zou ik zeggen :D
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zaterdag 06 augustus 2016, 15:55:37
Hoi Robert,

Bedankt voor de mooie woorden.

De seinen zijn inderdaad van Conrad. H0 seinen (bouwpakket) Bestnr. 211141 - 89. (Zag dat ze nu 4,19 per stuk zijn.) Er staan er twintig op de baan. Hiervoor was heel veel geduld nodig. Uiteindelijk lukt het natuurlijk wel. Nog even wat ik wel en niet gedaan heb.

Extra LEDjes mee besteld. Het blijft solderen en het kan ff verkeerd en dan zit je eventjes.
De ledjes niet vastgelijmd in de kap. Reden is dat bij vervanging het nog te doen is en tijdens monteren/solderen kan er ook een stuk gaan.
Koperdraad afgekrapt met een schroevendraaier ter bevordering van het solderen.
De seinen zitten los in de voet.

Hieronder een aantal foto's.

succes,

groeten

marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zaterdag 06 augustus 2016, 16:02:42
Update tunnel en zo

Hallo,

Inmiddels heeft de tunnel wat vorderingen gemaakt. De laatste wanden zijn gezet en de afdek plaat is ook op zijn plek. Deze blijft los om nog bij de achtergelegen traject te komen. Hierna kon ik een start maken met de bovenleiding. Moet nog verder afgewerkt worden.

Als val bescherming, (op dit kritische punt) gebruik ik plexiglas. De eerste strook is gemonteerd en deze zullen ook langs de paradebaan geplaatst gaan worden.

Hieronder de foto's van het verhaaltje.

Groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Jørg op zaterdag 06 augustus 2016, 16:05:21
-Marcel:
Seinen zien er zeer goed uit,  :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Ga er ook een aantal van bestellen bij C.......
De zelfbouwpakketjes zijn compleet met alle onderdelen er bij en dan heb je nog extra ledjes bijbesteld lees ik.
Mooi geplaatste valbeveiliging, met doorkijkwanden.
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zaterdag 06 augustus 2016, 16:15:21
Hoi Jørg

Dank je......

De bouw pakketjes bevatten inderdaad alle onderdelen. Ik vergat nog te benoemen dat ik de weerstanden die er bij zitten niet gebruikt heb, maar vervangen heb voor 1K8 weerstand. Op 21V branden met ze met 10,4 mA uit de kunst. (Het zijn geen schijnwerpers) De bijgeleverde weerstanden zijn 800 ohm en naar mijn idee gaan ze dan korter mee. Berekent kom ik dan iets meer dan 23 mA. Vond ik wat teveel..Voor de handel waarschijnlijk wat beter.

Ik heb zowel van de rode als de groene 10 extra besteld. Zijn nooit weg.
Rood 184632 - 89
Groen 184764 - 89

groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Jan22 op zaterdag 06 augustus 2016, 16:16:55
Merk dat sommige treinen moeite hebben op lagere snelheid (optrekken) over de drieweg wissel.
Je hebt minder mogelijkheden met C-rails. Ik ben van plan het te gaan doen met gebogen piko-A wissels met peco puko's. Dus geen 3-weg wissel. Voor zover getest: je kunt stapvoets rijden op een gebogen wissel (zelfs op een gebogen k-wissel, overigens, maar daarvan vind ik de radius te klein).

Misschien zijn de nieuwe gebogen slanke C-wissels een beetje vergelijkbaar met die van Piko-A (55223, 55228), dus van R2->R3, en van R3->R4. Slanke gebogen wissels geven uitstekende rijprestaties, beter dan 3-weg wissels.

-------------------  :offtopic: ----------------
Voor de k-rail liefhebber de dirty details:

Marklin    =>Piko-A
R2=2231 =>55212
R3=niets =>55213 (in k-rail ontbrekende radius)
R4=2241 =>55214
R5=2251 =>niets  (in Piko-A ontbrekende radius)
Door een handige mix komen alle 6 sporen hart-op-hart  op 57 mm uit de bocht,
terwijl ze erin gaan met hart-op-hart afstand Piko-A=61.9 mm.
------------------------------------------------
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zaterdag 06 augustus 2016, 16:22:16
Hoi Jan,

Ja oke, dan heb je het voorkomen niet met de drieweg wissel. Stapvoets op een gebogen wissel is er geen enkele issue.

Bedankt voor de verdere informatie.

Succes,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Jørg op zaterdag 06 augustus 2016, 16:40:12
-Marcel:
Dank voor de info,  :thumbup: :thumbup: :thumbup: met een iets zwaardere weerstand branden ze ook wat rustiger en minder fel.
Ik vermoed dat ze nog niet zijn aangesloten?
Ben wel van plan om al mijn ledjes op de baan met één of meerdere 12V voedingen te laten werken, dus dan zouden de bijgeleverde weestanden voldoende moeten zijn.
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: treinrobert op zaterdag 06 augustus 2016, 21:29:08
Ziet er prima uit die seinen. Ja het is misschien niet zo super als wat er te koop is maar voor de prijs best oke vind ik.

Thanks voor de info en foto's
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zondag 07 augustus 2016, 00:59:39
Jørg

In reactie 217 zie je ze brandend. Alleen rood, maar er mocht ook niets vertrekken. Ze zijn dus volledig aangesloten en werkend via koploper. Werkt super.

Op 12V kom je dan uit op iets meer dan 12mA. Lijkt me prima.

Robert

Tja, het is maar wat je wil. Mijn treinen rijden of staan stil. Ik vind dan groen/rood voldoende.(is een beetje zwartwit denken maar zo zie ik het op mijn baan) Ik snap de charme van de uitgebreide versies ook wel, maar ik koop liever andere zaken voor het verschil in uitgave. Het is een keus. Een supermodelspoorbaanbouwer zal ik niet worden dus hou ik het simpel.

Graag gedaan en wellicht kun je wat met de info.

Groeten

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: peterke33 op zondag 07 augustus 2016, 10:11:42
Marcel,


Ziet er allemaal mooi uit, knap gemaakt die afscherming.

Groeten


Peter
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zondag 07 augustus 2016, 15:06:03
Peter,

Dank je. Was een goede ingeving,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Tony op zaterdag 13 augustus 2016, 12:41:54

Hoi Marcel,

Op de (gevaarlijke) hoek van je baan kan ik me het gebruik van dat plexiglas nog wel voorstellen, maar langs de paradebaan  8o ?
Misschien nog eens heroverwegen...

Grtz Tony
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zaterdag 13 augustus 2016, 13:09:08
Hoi Tony

Bedankt voor je reactie.

Ik snap wat je bedoelt en het is een oplossing om te voorkomen dat de treinen van ong. 1,25 mtr naar beneden kukelen.

Het idee van voorzetplankjes te plaatsen om de baan te verbreden, is ook een optie. Ze zullen dan afneembaar moeten worden. Dat zou kunnen natuurlijk.

Groeten

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Tony op zaterdag 13 augustus 2016, 13:42:35

Hoi Marcel,

Ik rijd al heel veel jaren "op het randje", zelfs op 1.75 mtr ! Er is nog nooit iets gevallen en ik neem het risico voor lief.
Het vraagt wel om constante waakzaamheid. Kan me de (voor)zorgen wel voorstellen hoor !

Grtz Tony
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: nobody op zaterdag 13 augustus 2016, 13:48:47
Een dooie vlieg kan al een ontsporing veroorzaken. 8o
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Tony op zaterdag 13 augustus 2016, 14:54:30

Jammer voor die vlieg, Wim  :D
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zaterdag 13 augustus 2016, 15:00:12
Hoi Tony

Mooi dat het je nog niet is overkomen. Dat is altijd goed natuurlijk.

Mij gebeurde het wel, alleen dan in het schaduw station. Een plan W uit elkaar en gelukkig weer kunnen herstellen.
Moet zeggen dat het op de paradebaan nog niet gebeurd is en kans is ook klein. Meestal ben ik in de buurt (kan ik ook nog te laat zijn), maar een automatische baan brengt ook wel met zich mee dat ik er toch even bij weg loop. Nooit lang, maar kan toch te lang zijn.

Dus hoe dan ook, er komt een vorm van bescherming en in eerste instantie middels plexiglas.

Wim,

Inderdaad en voor die vlieg maakt het toch al niet meer uit. Vliegen zat hier, trouwens. vooral als het warm  is en de boel even door luchten. Zijn ze als de kippen bij.

groeten,

Marcel


Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zondag 14 augustus 2016, 12:00:00
Hallo

Even een kleine update. De tunnel (ingang) en het gedeelte ervoor (ong. 75 cm) is zo goed als klaar. Nog wat detail gebeuren.
Een stukje bovenleiding geplaatst.

Het resultaat valt me niet tegen, maar super tevreden ben ik ook niet. Het zijn de eerste stapjes.
Hieronder wat foto's.

Groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: peterke33 op zondag 14 augustus 2016, 12:09:19
Marcel,


Mooie foto's  :thumbup: :thumbup: en ook en erg mooie loc en wagons  :P die hier ook gaan rondrijden op de baan  :)Groeten

Peter
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: h0_miessie op zondag 14 augustus 2016, 12:23:18
Marcel,

Het begin ziet er al sfeervol uit zo met de bovenleiding erbij geplaatst. :thumbup:

Is het alleen mogelijk om de bovenkant van de tunnelingang iets in te korten zodat de bovenleiding er onderdoor gaat ipv er doorheen.
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zondag 14 augustus 2016, 13:19:54
Michel,

Van te voren heb ik dit bij de hand gehad en wilde de muren niet te hoog hebben. Ook wilde ik de bovenkant van de tunnel ingang wat body geven. Zodoende ben ik op dit besluit gekomen. Het gedeelte waar de bovenleiding door de bovenrand gaat, krijgt nog wel een afwerking om de bovenleiding heen. Moet ik nog even over nadenken.
Als ik het alsnog moet doen, moet ik de boel slopen, want alles zit al vast enz enz..

Bedankt voor je reactie en snap deze ook wel. Was wel wat fraaier geweest.

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: h0_miessie op zondag 14 augustus 2016, 13:56:54
Marcel,

Bedankt voor je duidelijke antwoord. :thumbup:
Tuurlijk snap ik dat je niet de boel gaat slopen om een bovenleiding beter/mooier te krijgen.
Het was misschien iets fraaier geweest maar deze oplossing is ook niet echt lelijk maar mijn oog viel er gewoon op vandaar mijn vraag.
Verder kijk graag naar je baan en geniet ik enorm veel van je mooie foto's en ik haal er veel dingen uit die ik zelf ook wil gaan toepassen op mijn baan daarvoor mijn dank.
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Jørg op zondag 14 augustus 2016, 14:18:21
-Marcel:
Als het goed werkt en het stoort jou niet waarom dan afbreken, zo laten die handel,  :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op maandag 15 augustus 2016, 01:25:08
Peter

Dank je en de BR103 is zekers een van de mooiere loks die er is. De rijtuigen zijn nog de originele. Zijn aan de zware kant, maar daar heeft de BR103 geen moeite mee. Op dit moment liggen de rijtuigen open om de binnen verlichting weer operationeel te krijgen. Het licht wordt ook warmer en moet de sluit verlichting weer in orde maken. Brand er nu maar 1tje.

Hoop dat je er net zo veel ( of meer) plezier aan beleefd als ik. (Ik begrijp dat ze nog moeten arriveren.)

Michel

Bedankt en goed te horen dat je er wat aan kan hebben. Een gedeelte bedenk ik zelf en een gedeelte komt voort uit dit forum, waar ik nog steeds veel plezier en waardering aan beleef. Mag wel eens gezegd worden. (Van mijn kant dan he.)

Jørg

Helemaal gelijk en zo is het ook. Toch heeft het forum mij al veel gebracht en wil ik wel luisteren naar opbouwende opmerkingen. Maar we laten de handel wel zo, ja.

Groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op woensdag 17 augustus 2016, 20:29:29
Hallo,

Voordat ik verder ging met het gedeelte waar ik bezig was, is eerst de BR103 schoongemaakt. Daarbij is ook meteen de binnen verlichting van de rijtuigen aangepakt. Het licht was vel wit en nu is dit veel warmer geworden. Ik vind het resultaat goed gelukt… De eerste 3 foto’s geven een indruk.
De volgende 2 foto’s zijn van het muurtje die nu goed op weg is. De patroon van de stenen is wat lastig te zien.

Volgende reactie verder
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op woensdag 17 augustus 2016, 20:30:41
Vervolg

De berm/heuveltje is voorzien van horgaas. (Foto 6 en 7.) Hier zal krantenpapier op geplakt worden met behangerslijm. Daarna komt er begrassing op. Dit had ik samen met nog andere begrassing/vlok besteld. (Foto 8)

Ook was er 2,3 kg balast binnen gekomen en kan ik verder met ballasten. (Foto 9)

De laatste foto is van een stukje ballasten met behangerslijm. Het is afschuwelijk geworden en dan ook mislukt. Het is nog eenvoudig te hertellen. Niet weer dus.

Zover deze update.

Laatste nieuws is dat ik maandag geslaagd ben voor de theorie rijbewijs B. Op 18 Oktober mag ik afrijden. Vanaf 08-09-2016 begint de versnelde kursus. We zullen het meemaken.

Groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: peterke33 op woensdag 17 augustus 2016, 21:10:44
Marcel,

Alvast een dikke proficiat, voor het behalen van je rijbewijs  :thumbup: :thumbup:. en succes op de baan  :P

Jij kan ook even verder met je ballast  :P
Groeten


Peter
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op woensdag 17 augustus 2016, 22:45:44
Peter,

Bedankt en inderdaad, ballasten zal in etappes gaan. Het is niet de bedoeling om alles in een keer te doen. Ik zag al dat jij het er ook druk mee hebt. Je bent al een aardig eindje op weg icm de rest van de aankleding.

Ook bedankt voor de felicitaties, echter het rijbewijs zelf moet nog. Dit was de theorie. Was wel in 1 keer, maar zijn er nog niet.

groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Jørg op woensdag 17 augustus 2016, 23:13:46
-Marcel:
Proficiat met je behaalde rijbewijs, suc6 met het ballasten, met zo een hoeveelheid kom je al een heel eind,  :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op donderdag 18 augustus 2016, 08:43:15
Jørg

Bedankt voor de felicitaties. Ben er blij mee en wat rest in nog het rijexamen.

Ik kan niet inschatten hoeveel ballast ik uiteindelijk nodig zal hebben, maar moet een heel eind kunnen komen.

Groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: h0_miessie op donderdag 18 augustus 2016, 08:54:08
Marcel,

Gefeliciteerd met het behalen van je theorie examen. :thumbup:
Succes met je versnelde rijlessen en vooral succes dinsdag 18 oktober maar dat gaat helemaal goed komen. :)

Je hebt mooie spullen aangeschaft voor het ballasten veel plezier hiermee en lekker veel foto's plaatsen van het ballasten kan ik lekker meekijken en afkijken voor mijn eigen baan in de toekomst. ;) :D
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: peterke33 op donderdag 18 augustus 2016, 09:28:23
Marcel,

Je gaat zelf merken hoe snel het gaat  :) , en hoe verslavend het is  :DGroeten


Peter
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op donderdag 18 augustus 2016, 10:38:55
Michel

Dank je en ik heb er vertrouwen in.

Ik ga me best doen met de spulletjes en foto's plaatsen....Hopen dat ik aan de verwachtigingen kan voldoen....

Peter,

We zullen zien hoe snel het routine wordt. Dat is het nog niet en inderdaad, wellicht wordt het dan verslavend.

groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: adrie1961 op vrijdag 19 augustus 2016, 09:50:37
Hallo Marcel01

Allereerst nog gefeliciteerd.

Misschien is deze pagina wel interessant voor het ballasten van c-rail.
http://www.heldersemodelspoorclub.nl/ballasten-schotteren-c-rails/

Heb zelf tussen en naast de sporen foamboard gebruikt van 1 cm dik en toen de ballast aangebracht.
Ziet er dan gelijk wat natuurlijker uit.
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: nobody op vrijdag 19 augustus 2016, 10:26:44
flambard gebruikt
Wat is flambard?
De enige betekenissen die mij bekend zijn, zijn "slappe vilten hoed" en "zwaard met golvend blad" ===> klik (https://www.google.nl/search?q=flambard&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwj_4MjchM3OAhVoIsAKHcsYCmoQsAQIJA&biw=1265&bih=571#imgrc=Wa8fUKKgrS5IcM%3A).
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: adrie1961 op vrijdag 19 augustus 2016, 13:15:04
Hallo Mr Nobody.

Soms is autospelling handig  :D Maar soms kun je het maar beter af hebben staan  >:-D

Ik bedoelde foamboard van 1 cm dik.
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op vrijdag 19 augustus 2016, 14:50:42
Hoi Adrie

Bedankt voor de link en inderdaad het gebruik van een onder laagje kan het wat makkelijker maken. De ballast komt dan wat hoger te liggen en is het tussen de rails wat voller. Dat is het verschil met hoe ik het aanpak. Ik zal er over nadenken. Zoals ik het eerste stuk gedaan heb (na de tunnel) heb ik ook wel vrede mee. Wellicht dat ik het toepas bij de parade  baan.

De verhouding lijm / water is kijkend naar de link 50/50 en ik denk dat ik het ook maar aan houd. Ik hanteerde 3 eenheden water en 2 eenheden lijm aan en vond het niet helemaal optimaal. Daar bedoel ik mee, dat er toch wat losse plekjes waren die nog wat aandacht verdiende.

Bedankt

Nobody

Bedankt voor de opmerking. Het overkwam mij zo vaak. Daarom heb ik de auto aanvullen op mijn Iphone uitgezet. Meer last van dan baat.

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: peterke33 op vrijdag 19 augustus 2016, 14:55:41
Hoi Marcel,

Ik gebruik 4MM onderlaag voor laminaat, dan heb je ook niet al te veel ballast nodig  :P
En houtlijm doe ik 50/50 en drupje afwasmiddel, en eerst even het ballast beetje benevelen met plantenspuitje niet te veel net genoeg.  :)


Veel succes met het ballasten

Groeten

Peter
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op vrijdag 19 augustus 2016, 15:20:11
Hoi Peter

Ja, dat kan ook. Ik heb nog een restpartij kurk 4mm liggen. Misschien is dat ook een optie.

Doe je dit alleen tussen de rails in of langs alle kanten van de rails.

Het gebruik van afwas middel heb ik toegepast en ben er nog niet uit, hoeveel dat moet zijn en wat voor uitwerking het gebruikte heeft. Beetje meer of beetje minder is lastig te beoordelen ten aanzien van de functie en dus het verloop van invloeing in de ballast. Dat is uitproberen.


Dank je

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: peterke33 op vrijdag 19 augustus 2016, 15:43:35
Hoi Marcel ,


Ik doe het enkel tussen mijn rails, eerst maak ik een soort mal van papier dat gebruik ik om mijn plaat( jij kurk).

Dat met enkele drupjes lijm vastlijmen, dan ballast er op dat beetje sproeien met plantensproeier.
Houtlijm doe ik een leeg busje van de eerste houtlijm, dat kan je dan laten druppelen gewoon afwasmiddel op gevoel doen.Groeten

Peter
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op vrijdag 19 augustus 2016, 15:53:37
Hoi Peter

Oke, bedankt voor de uitleg. Zo had ik het ook in gedachte. Altijd fijn als dat wat overeenkomt.

Sproeien deed ik dan niet, maar geloof dat het toch essentieel/bevorderlijk is.

Ben weer iets wijzer.

groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: peterke33 op vrijdag 19 augustus 2016, 16:33:26
Hoi Marcel,

Ik heb het heel simpel gehouden, om mijn ballast te doen even foto gemaakt en toegevoegd voor je.

(https://files.3rail.nl/tinypic/nb6tsy.jpg)Groeten


Peter
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Haradigi op vrijdag 19 augustus 2016, 16:50:43
We eens aan Neopreenband en/of Latex lijm gedacht.  Klik hier (http://forum.3rail.nl/index.php?topic=50892.msg949521#msg949521),

Groet
Harald
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op vrijdag 19 augustus 2016, 17:02:18
Peter

Bedankt voor de foto. Simpel en toch heel praktisch.

Harald,

Niet aan gedacht, wel voorbij zien komen.

Als ik het goed begrepen heb is de geluidsisolatie beter te realiseren en blijft het behouden ten opzichte van hard wordende houtlijm.

Ik moet zeggen dat het stukje wat ik nu gedaan heb nog geen nadelige effect op de geluidsisolatie. Maar goed, het is nog maar een stukje.

Bedankt voor je aanvullende informatie en link.

Groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zaterdag 27 augustus 2016, 15:11:58
Hallo

Een kleine update omtrent wat scenery. Doelstelling was om het gedeelte vanuit de reeds gemaakte tunnel te verbinden met het vlakke gedeelte van de keerlus. Nu had ik aardig in mijn hoofd hoe dit te doen, maar het liep anders dan ik had verwacht. In de open ruimte heb ik horgaas geniet en deze bekleed met kranten middels behanglijm. Dit ging maar zo zo, want of het plakte niet geweldig of de randen bleven niet goed zitten. Pas nadat ik het horgaas ook goed ingesmeerd had met behanglijm, bleef het redelijk goed zitten/plakken.

Nadat het opgedroogd was waren de randen hard geworden, maar meer gaan staan vanaf de bedding en zo moest ik deze nog na plakken met houtlijm. Nadat dit redelijk gelukt was en gedroogd, ben ik met strooisel begonnen. Dacht heel simpel wat houtlijm met een kwastje uit te smeren en het strooisel er op uit te strooien. Het resultaat was bedroevend. Veel vale plekken waar het strooisel niet was blijven plakken. Ik denk door het uitsmeren, dat het lijm wat droogt en de plakkende werking verloren gaat.

Toen bedacht ik me om maar met verdunt houtlijm bezig te gaan. Hier heb ik dan een slagje donkerder op gestrooid. Ik heb er duidelijk nog geen controle over. Net als dat ik het ballasten nog niet onder controle heb. Er ontstaan tijdens het bevochtigen (Pipet met 50%/50% water/houtlijm/afwasmiddel) nog te veel druppels welke op de ballast blijven liggen en de constructie negatief vervormen/aantasten. Ik vermoed dat er meer water bij moet en heb dit stapsgewijs gedaan, maar nog niet tevreden.

Er zijn wat foto’s toegevoegd van het projectje. Het donkere strooisel is dus een gevolg van het slecht lijmen/bestrooien van het licht groenen. Dus niet dat ik het zo van te voren bedacht heb. Als ik weer thuis ben moet ik het nog stofzuigen en dan het eind resultaat beoordelen.

Zover deze update.

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Piwie op zondag 28 augustus 2016, 08:31:03
Ziet er niet verkeerd uit.

Gr.
Piwie.
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: h0_miessie op zondag 28 augustus 2016, 08:50:40
Marcel,

Jammer om te lezen dat het nog niet lekker gaat met het horgaas en het ballasten.
Toch ziet het resultaat er niet verkeerd uit. :thumbup:
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: peterke33 op zondag 28 augustus 2016, 09:18:03
Hoi Marcel


Dat ziet er toch niet slecht uit, als je bv je gras doet .

Ik doe meestal het volgende, ik smeer de ondergrond in met bruine verf en beetje houtlijm.
Daarna pak ik de grasmaster, en strooi daarna mijn vezels en laat dat drogen.
Verder kom ik er niet meer aan met water of verdunde houtlijm, hopelijk heb je er iets aan.Groeten


Peter
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Jørg op zondag 28 augustus 2016, 09:21:26
-Marcel:
Gewoon doorzetten dan komt het allemaal goed, oefening baart kunst, zeggen ze altijd, zelf sta ik nog voor de scenery, dus kan ik nog lekker afkijken, en ook nog wat leren van de fouten van anderen, ik vindt toch ook dat het er al vrij goed uit ziet,  :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Spoorman op zondag 28 augustus 2016, 09:38:23

Net als dat ik het ballasten nog niet onder controle heb. Er ontstaan tijdens het bevochtigen (Pipet met 50%/50% water/houtlijm/afwasmiddel) nog te veel druppels welke op de ballast blijven liggen en de constructie negatief vervormen/aantasten.


De ballast dien je eerst flink nat te maken met water en een druppel afwasmiddel. Ik doe dat met de airbrush maar het kan ook met de plantenspuit. Als je daarna lijm gaat druppelen vloeit het er in.

Gr, Ben.
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zondag 28 augustus 2016, 12:15:21
Piwie

Dank je en niet verkeerd is wel een juiste omschrijving.

Michel

Het moet nog even routine worden en dan moet het denk ik ook even mis gaan om het weer beter te doen.
slecht is het niet nee.

Peter

Ik heb geen grasmaster. Ik strooi het gewoon uit. Misschien is de combinatie verf/houtlijm een goede tip. Neem ik mee.

Jørg

Inderdaad niet opgeven. Soms een beetje moedeloos, maar verder gaan we gewoon lekker door. Hoort er bij denk ik dan. Zal zien of ik nog meer foutjes voor je kan maken, maar ik plan ze niet in hoor!!!!!!!!

Ben

Oke, duidelijk. Ga ik eens proberen. Ik wilde eigenlijk een kliederboel voorkomen door de handel nat te sproeien, maar ontkom er ongetwijfeld niet aan wanneer je resultaat wil. Ik heb zitten denken aan een parfum flesje. Deze zijn kleiner en kan gerichter sproeien zonder de omgeving nat te maken. Moet ik nog bezien.

Heren, bedankt voor de woorden en tips. Misschien ben ik te kritisch in deze en wil meteen resultaat. Toch weer dat geduld.

Groeten,

Marcel


Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: ernstcramer op zondag 28 augustus 2016, 13:56:00
HA Marcel

...Veel vale plekken waar het strooisel niet was blijven plakken. Ik denk door het uitsmeren, dat het lijm wat droogt en de plakkende werking verloren gaat...

Ik weet niet zeker of je de houtlijm verdunt had, maar je moet wel echt een zichtbaar laagje maken, ander plakt het inderdaad moeilijker. Wat kan helpen, als je daar de ruimte voor hebt aan de onderkant, is om, wanneer je je strooimateriaal erop hebt gedaan, met een hamertje lichtjes tegen de onderkant te tikken. Dan tril je het strooisel als het ware wat meer in de lijm. Ik heb dat een keer op een Duitse site gelezen en pas het zelf vaak toe. Werkt echt.

Wat ook kan is wat Ben aanbeveelt voor de ballast: je strooimateriaal met de plantenspuit natmaken (water met een drupje afwasmiddel) en dan verdunde houtlijm er op druppelen. Werkt ook prima.

Succes!

Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zondag 28 augustus 2016, 14:25:50
Hoi Ernst

In eerste instantie (lichtgroen) was de houtlijm inderdaad niet verdunt. Het uitsmeren ontkrachtte de functionaliteit en zo plakte het strooisel maar gedeeltelijk.

De tweede poging (mittelgrun) is wel met het verdunde gefixeerd en hoe dat afloopt zie ik van de week. (moest weer aan het werk).

De truc met het kloppen ben ik wel eens tegengekomen en hier zou het kunnen. Moet ik dan even zien.

Het nat sproeien van strooisel weet ik niet hoe dit gaat. Is het dan nog wel te verwerken of is het sproeien na het verwerken (op zijn plek liggen). Lijkt me dan zo klonterig worden. Kan ik uiteindelijk ook nog eens proberen.

Bedankt voor de input.

groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op maandag 10 oktober 2016, 01:36:48
Hallo,

Een kleine up date rondom de werkzaamheden aan de Marage.

In middels zijn er drie mangaten voorzien van de luiken. Ze moeten nog gekurkt wordt waar nodig. De eerste drie foto’s geven hiervan een simpele impressie.

Vervolgens ben ik verder gegaan met de tunnel boven het eerste gedeelte van de wisselstraat aan de westzijde. Redenen van het plaatsen van deze tunnel is dat het ’t beeld wat onderbreekt aan deze zijde en tevens om het bovenleidingwerk wat makkelijker te maken. De bovenleiding hieronder loopt dus niet door en zie je later ook niets meer van. De gaten in de voorwand moeten nog afgewerkt worden. Direct ook maar het plafond van het derde schaduwstation geplaatst.

Er is ook een begin gemaakt aan de tunnel vanaf het schaduwstation naar de klimspiraal. De wand is al ingepast en moet nog goed bevestigd worden.

Op een van de foto’s is ook de Lima hondenkop te zien, althans de uitgeklede versie. De rest rijdt op de baan rond als test. In middels heb ik de connectoren (male RM 1.27mm) ook al binnen voor de stroomdoorvoer. De female wacht ik nog op. De gaatjes voor het sluitlicht zijn geboord en de flattops leds zijn al op hun plek. Zelfklevende alu-folie is ook al in huis om de kappen lekvrij te maken van licht. Hoop dat ik er wat moois van kan maken. De motor houd ik eerst origineel, want ik hoor ‘m nauwelijks en rijdt super met een LoPi. De Lima Benelux NS lok Serie 11 NMBS 1186 krijgt wel een nieuwe motor, want deze maakt mij teveel herrie. Althans, het kan stiller. Eerst probeer ik de SUSI en dan ook nog de motor welke Marcel(loc1200) uit Houten voor me heeft meegenomen. Zal zien welke het beste is.

De BR601/VT11.5 krijgt nieuwe koppelingen. En dan stroomdoorvoerend. Deze zijn besteld in Duitsland en moet ik nog binnen krijgen. Dan maak ik de beslissing of ik de front/sluit verlichting ook doorvoer, zodat de sleper overbodig wordt in de VTb. Denk wel dat het die kant op gaat. Moet nog even kijken hoe de koppelingen zich gedragen als er 4 draden aan gesoldeerd zitten. (+retour/front/sluit/functie)

Zover deze up date. Genoeg te doen dus.

Groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Michel15 op maandag 10 oktober 2016, 08:17:15
Mooie baan Marcel ga je blijven volgen  ;)

MVG Michel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op maandag 10 oktober 2016, 23:11:01
Hoi Michel

Dank je wel.

Gr.

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Kaleb op dinsdag 11 oktober 2016, 08:42:47
Mooie baan Marcel.

Gaan de luiken van de mangaten naar boven of naar beneden?
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: peterke33 op dinsdag 11 oktober 2016, 08:53:06
Marcel,


Dat heb je heel keurig gemaakt, en als daar kurk opkomt straks dan zie je er niets meer van.  :P
Mss een stukje scenery zodat het geen kale plek is en blijft, hoeft niet veel te zijn boompje beetje gras.  :help: :help:
Groeten

Peter
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op dinsdag 11 oktober 2016, 11:26:26
Henk

Bedankt en de luiken gaan naar boven open. Bedoeling is om ze te kunnen verwijderen wanneer ik voor de baan sta. Zo zit ik ook niet met een luik in mijn handen, als ik onder de baan zit.

Peter

Dank je en er moet wat opgebouwd worden wat in het geheel past maar ook seperaat te verwijderen. Er zijn ideeen en moet nog tzt uitgewerkt worden. De kurk zal het aansluitend karakter moeten maken.

Groeten

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: h0_miessie op dinsdag 11 oktober 2016, 12:24:23
Marcel,

De luiken zitten op goede plaatsen zo te zien. :thumbup:
Je vorderingen en foto's blijven een lust voor het oog. :)
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op woensdag 12 oktober 2016, 00:38:37
Hoi Michel

De luiken zitten inderdaad op goede plekken. Ik kan overal bij in ieder geval.
Bedankt voor de lovende woorden.

Inmiddels zijn de stroomvoerende koppelingen voor de BR601/VT11.5 ook binnengekomen. Deze even naast de handleidingen gelegd en denk dat het wel goed komt. Zijn wat kleine aanpassingen nodig, maar zijn te over zien. Wel even getest hoeveel kracht er nodig is om de connectoren uit elkaar te trekken. Daar is wel wat voor nodig en schept hoop wanneer de sleep getrokken wordt.

Verwacht er aan het einde van de week mee aan de slag te kunnen. Zien er op zich goed uit.

Groeten

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Tony op woensdag 12 oktober 2016, 16:33:31

Hoi Marcel,

Je was even aan mijn aandacht ontsnapt  :P
Maarre, mooie en goede vorderingen weer  :thumbup:

Grtz Tony
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op woensdag 12 oktober 2016, 18:59:24
Hai Tony

Er was ook al een tijd geen update en buiten dat, kan ik het me wel indenken.
Forum heeft ook zoveel te bieden. Dan ontglipt er ook wel eens wat.

Bedankt voor de complimenten.

groeten

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: peterke33 op woensdag 12 oktober 2016, 19:12:54
Marcel,


Je wil graag je luiken langs boven openmaken, je kan bv draadstang nemen met een ring en moertje en dan +-5cm laten zakken onder je tafel. dan kan je dat stukje naar boven trekken, en zo kan je het luik er mooi uitnemen en weer terug plaatsen dan en huisje op die plek en je ziet er niets van met stekkertje werken voor je draadjes voor verlichting.Groeten

Peter
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op donderdag 13 oktober 2016, 00:38:47
Hoi Peter

Dat is inderdaad een goede oplossing. Ik had al wat in het hoofd, maar deze manier van een soort houvast te verbergen onder een huisje (gebouw) zat niet in het spinsel. Hoef je dan niets van te zien.

Ik neem het mee.

Dank je.

Groeten

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op dinsdag 13 december 2016, 18:34:17
Hallo,

De laatste update is alweer even geleden. Voornamelijk omdat er wat de baan betreft, niet veel veranderd is. Het is ook vrij druk geweest. Met als hoogte punt, dat ik het rijbewijs in 1 keer heb gehaald. Net als de theorie. Zo zijn de kosten tot het minimale gebleven.

Wanneer ik wat gedaan had, dan was het inbouwen van binnenverlichting. Hier zat wel wat werk in. Zo zijn de BR601, BR103, BR101, NS1213, IRM, Hondenkop mat54 (Piko en Lima) en TEE Ram nu klaar.

Van de IRM en Lima hondenkop zijn wat kleine verslagen gemaakt.

De Lima hondenkop moest aan de binnenzijde lekdicht, wat licht betreft. Ik heb gekozen om hiervoor zelfklevende aluminiumfolie te gebruiken. Bij dit treinstel wilde ik teveel grote stukken beplakken. Dat maakte het  er niet makkelijker op. Bij de IRM heb ik dat anders aangepakt. De sleper heb ik onder het eerste rijtuig gemonteerd en niet onder de motorwagen. Hier kon ik de ruimte niet vinden. Ook heb ik wisselstroomwielen aan de kop wielstel geplaatst, voor een betere massa en tbv terugmelding. Hieronder een paar foto’s.

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op dinsdag 13 december 2016, 18:35:20
Vervolg.

De IRM voorzien van binnenverlichting is even een klusje. Met reepjes zelfklevende aluminiumfolie is de binnenkant beplakt. Kostte me een paar dagen, maar dan heb je ook wat. Ik heb de sleper van de stuurstand verwijderd. De sluitverlichting heb ik aangesloten, door het doorlussen vanuit de motorwagen. Dit werkt perfect. Als de frontverlichting uit gaat (verborgen gedeelten), dan gaat de sluit verlichting ook uit. (Was niet zo). Als connectoren heb ik 4 polige  rastermaat 1,27mm gebruikt. Is even pielen, maar de verbinding is zo heel klein gehouden. De led strips had ik voorbereid op een plankje en kon zo in de ruituigen gemonteerd worden. De weerstand zorgt voor een juiste sterkte. Op de foto’s zijn ze feller dan in het echt. Is wel vaker zo, want ik ben geen fotograaf. Hieronder wat foto’s.

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op dinsdag 13 december 2016, 18:36:15
Vervolg.

Hieronder nog wat afgemaakt projecten ivm binnenverlichting. De Piko hondenkop moet nog een keer open en beplakt worden.

Zover deze update.

Groeten,
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: h0_miessie op dinsdag 13 december 2016, 19:40:13
Marcel,

Gefeliciteerd met het behalen van je rijbewijs. :thumbup:
Mooie verlichting in de rijtuigen zeer sfeervol. :)
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op woensdag 14 december 2016, 01:26:39
Hoi Michel

Bedankt voor de felicitaties en inderdaad geeft het sfeer aan het geheel. Nog 4 stammen te gaan en zijn alle rijtuigen verlicht.

Groeten

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: peterke33 op woensdag 14 december 2016, 11:07:05
Hoi Marcel01

Heb ook even je draadje bijgelezen, blijkbaar liep ik wat achter bij jou.  O:-D O:-D

Bijzonder mooi hoe de verlichting in je rijtuigen branden, dat doe ik jou niet na ook lijkt het simpel.  :P  :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op woensdag 14 december 2016, 11:52:57
Hoi Peter

Er is ook zoveel te lezen, dus alles bijhouden is een uitdaging.

Ik ben wat aan het testen geweest met ledstrips.(12V) Uitgang spanning zit in de regel rond de 21V en 2 in serie, brand mij wat te fel. Toen ben ik diverse weerstanden kan uitproberen wanneer het naar tevredenheid brand. Hangt ook af van de uitvoering van de rijtuig, hoe het licht verdeeld wordt. Ik kwam uit op 1k8 en zo is de IRM bijvoorbeeld ook uitgevoerd. Lichtopbrengst is voldoende en de reflectie van aluminium speelt ook rol.

Stroomverbruik is zo ook laag voor de decoder.

Ik kan niet zeggen dat het heel moeilijk is, maar soms even pielen, ook met de kappen en veel werk.

Groeten

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op woensdag 14 december 2016, 16:57:40
Hallo

Zojuist bericht gehad dat de Artitec Plan U klaar ligt voor verzending. Zou m vrijdag al binnen kunnen hebben, maar zelf ben ik tot maandag weg voor het werk. Maar dan is ie maar binnen.

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op donderdag 16 maart 2017, 13:26:02
Hallo,

De afgelopen tijd heb ik me niet de modelspoor op zich bezig gehouden, maar met een projectje welke wel gebruikt kan worden voor de modelspoor. In 2014 had ik het idee om zelf een voeding te bouwen. Veelal wilde ik diverse projectjes testen en zat altijd wat te rommelen met batterijtjes en adaptertjes. Het schoot niet op. Nu is er veel te koop, maar daar zag ik de lol niet van in. Doelstelling was om met 1 drukknopje verschillende spanningen te realiseren. Met als uitgang 21V ivm ledstrips in rijtuigen, daar dat de meest gangbare spanning is uit de decoders die ik gebruik. Verder wilde ik dan ook, 15V, 12V, 10V, 9V, 6V en 5V.

Nu is dit project zo goed als afgerond is en dat wilde ik even delen. Het is ook een hobby en kan voor de modelspoor gebruikt worden.

Ik heb wat foto's geplaatst van het project..

groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Degeluidsman op donderdag 16 maart 2017, 19:42:36
Altijd handig, zo,n voeding waar verschillende voltage,s uitkomen.
Voor een modelbaan een eigenlijk een must.


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op donderdag 16 maart 2017, 21:01:53
Hoi Peter,

Inderdaad handig. Nu is het gerommel met batterijtjes en zo verleden tijd. Juiste spanning kiezen, aankoppelen, en gaan...Wel zo lekker.

Groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Tony op vrijdag 17 maart 2017, 12:46:41

Mooi toverkastje gemaakt, Marcel  :thumbup:

Veel plezier ermee !

Grtz Tony
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: marcel01 op zaterdag 18 maart 2017, 02:16:00
Bedankt Tony...........

Een toverkastje is het zeker....Wel grappig dat je een idee krijgt, waarvan men zich afvraagt waarom in vredesnaam zo en dan het werkend te zien zoals bedacht......Vooral als de theorie en praktijk wel heel dichtbij elkaar komt......Dan bedoel ik de gewenste waarde van te voren willen hebben en dan met minimale afwijking deze waarden op de multimeter te zien......

Is de MTS ooit toch ergens goed voor geweest.

groeten,

Marcel
Titel: Re: "De Marage" Modelspoorbaan
Bericht door: Tony op zaterdag 18 maart 2017, 11:06:05

Zo ben ik nog steeds blij, dat ik op de kleuterschool heb gezeten, Marcel  :D

Grtz Tony