3rail Forum

Modelbaanbesturing & Software => Digitale Besturing Overige Merken => Topic gestart door: harryp op zondag 19 juni 2011, 16:19:18

Titel: Viessmann 5131 wisseldecoders
Bericht door: harryp op zondag 19 juni 2011, 16:19:18
Om te voorkomen dat er onnodig veel draad onder de baan zou komen liggen heb ik besloten om al miijn wissels uit te voeren met de Viessmann 5231 Decoder.
Dit leek even een foute keuze. Temeer omdat ik al voor 50 wissels had ingekocht en later pas bleek dat die dingen wel eens kunnen haperen.
Na enige tijd gebruiken kon het gebeuren dat het ingestelde adres zich wijzigde of gewoon de instelling helemaal weg was!
Op zich niks onoverkomelijks, zolang je er nog goed bijkunt maar als je alles mooi hebt aangekleed en ingebed dan moet je dit soort grappen niet hebben.
Lang peinzen heeft uiteindelijk een redelijke oplossing opgeleverd. :idea:

We hebben waarschijnlijk allemaal, bij het overstappen naar digitaal onze wisselmotors geprepareerd en zo een heleboel  kleine switches overgehouden. Welnu, deze gebruik ik nu om mijn probleem uit de wereld te helpen.
Bij het drukschakelaartje op de wisseldecoder zitten twee soldeerpunten waaraan je gemakkelijk een tweeaderig draadje soldeert waar aan het andere eindje de kleine motorswitch wordt gemaakt.
Einklein gaatje onder de wissel zodat je er in geval van nood bijkunt om je decoder te programmeren zonder dat je de boel af moet breken!!!! :idea:
(https://lh5.googleusercontent.com/-rOmjSRKD1Ho/Tf33Oj6JwdI/AAAAAAAAC2E/ZYOCrLNy45c/s720/P1010971.JPG)
Zo zit de digitale wisseldecoder ingebouwd. Eenmaal in je baan wegewerkt is het onbereikbaar geworden.
(https://lh5.googleusercontent.com/-DcGG1qiUWSI/Tf33Wz8c4dI/AAAAAAAAC04/IJy3tASq4bA/s720/P1010973.JPG)
De kleine goudkleurige drukknop die je gebruikt om het digitale wisseladres in te stellen.
(https://lh3.googleusercontent.com/-JqiaAJvWXzE/Tf33WDvBraI/AAAAAAAAC00/qrnIPWQGuyk/s720/P1010974.JPG)
Een draadje en een overgebleven schakelaartje zorgen voor een oplossing
(https://lh3.googleusercontent.com/-74APdbz4o1s/Tf33ZI_ptyI/AAAAAAAAC08/dRRgbev7JB8/s720/P1010975.JPG)
Uiteindelijk toch nog een paar stukjes draad onder de baan maar toch altijd nog een paarhonderd meter minder ;)

Tenslotte:
Ik hoor bij het clubje die de S88 melders heeft voorzien van Diodes (zeer tevreden hierover)
zie topic: http://forum.3rail.nl/index.php?topic=3993.msg453304#msg453304 (http://forum.3rail.nl/index.php?topic=3993.msg453304#msg453304)
Ik rijd met marklin CS1-Reloaded (Ecos) en Koploper.

Vreemd eigenlijk dat ik nog geen topic heb gevonden over dit probleem.
Hopelijk kan ik met dit idee een ander helpen,

Harry
Titel: Re:Viessmann 5131 wisseldecoders
Bericht door: TimT op zondag 19 juni 2011, 16:55:05
Bedankt voor de goede uitleg en fotos er komt deze week normaal zon decoder binnen dus ik zal dit wel kunnen gebruiken :D
Groeten Tim
Titel: Re:Viessmann 5131 wisseldecoders
Bericht door: Freak op zondag 19 juni 2011, 17:06:02
Hallo Harry,

Ik rijd met marklin CS2-Ecos Reloaded en Koploper.
Correctie. Er is geen ECoS Reloaded. De centrales zijn: ECoS 1 en 2, CS1, CS1 Reloaded en CS2.

Citaat
Vreemd eigenlijk dat ik nog geen topic heb gevonden over dit probleem.
Vermoedelijk omdat er weinige zijn die dit probleem hebben, n.l. haperende wissels in combinatie met de Viessmann wisseldecoder 5231.

Mvg,
Peter
Titel: Re:Viessmann 5131 wisseldecoders
Bericht door: harryp op zondag 19 juni 2011, 17:29:45
Bedankt voor de tip. Ik heb het aangepast.
Mijn kijk op de zaak: Als dit forum bestond uit problemen waar we allemaal last van hadden dan was het waarschijnlijk nog maar een kwart van wat het nu is.
Toch bedankt voor de reactie.