3railforum

Modelbaanbouw & Scenery => Elektronicatechniek => Topic gestart door: blackbird op woensdag 26 januari 2011, 09:03:42

Titel: Armseinen (serie 70..) in verschillende boostersecties
Bericht door: blackbird op woensdag 26 januari 2011, 09:03:42
Hallo allemaal,

Technische installatievraag:

gisterenavond lag ik onder mijn treinentafel en wilde enkele (oude) armseinen aansluiten zodat de verlichting kon branden. Terwijl ik daar mee bezig was bedacht ik mij het volgende:

Ik heb mijn baan in meerdere digitale secties ingedeeld m.b.v. boosters.
Alle seinverlichting en ook die van de straat- en huisverlichting komt van een aparte (oude blauwe) trafo. De verlichting is dus regelbaar.
Alle seinen sein omgebouwd en geschikt gemaakt voor digitaal bedrijf, 1,5 k Ohm weerstand en voor de verlichting heb ik de lampaansluiting losgekoppeld en voorzien van een eigen (witte) voedingsdraad. De seinen bouw ik verdiept in en aangezien ik K-rail gebruik, is de oorspronkelijke (bruine) massa aansluiting middels de grondplaten niet mogelijk. Hiervoor gebruik in een aangesoldeerde bruine massa draad, zodat ik de seinen kan inbouwen en plaatsen zoals ik wil.

Het bewuste sein waar ik dus mee bezig was regelt de treinenloop in een sectie (zeg sectie A) hiervoor worden de blauwe en de gele draden straks aangesloten op  een decoder K83. Deze decoder krijgt zijn voeding (bruin en rood) vanuit de sectie (A)waarin het bewuste sein staat.
vlak in de buurt echter zit onder de tafel een gemeenschappelijk aansluitpunt (rood+, Bruin/zwart) die gevoed wordt uit een ANDERE boostersectie (zeg sectie B). hierbij zit ook een wit(+) aansluitpunt voor de verlichting.


De vraag is nu:

Kan ik de aparte seinverlichting (wit en bruin) aansluiten op de voeding vanuit sectie B en kan ik de seinbediening zelf (blauwe en gele draad) aansluiten op de decoder K83 die zijn voeding krijgt vanuit sectie A ?

In mijn beleving wordt de massa (bruin) van alle boostersecties en trafo's bij het gebruik hiervan uiteindelijk gekoppeld, toch? , de scheidingen tussen de boosters heeft alleen betrekking op de Rode (-) draden/aansluitingen ? De railmassa loop bij gebruik van boosters immers ook gewoon door !

Ik denk dus dat het kan wat ik wil ! Kan iemand dit voor mij bevestigen ?

ik hoor het wel, vast bedankt voor de reactie.

Mazzel,

Blackbird
Titel: Re:Armseinen (serie 70..) in verschillende boostersecties
Bericht door: Cees B op donderdag 27 januari 2011, 19:59:44
Blackbird,
De voeding voor de seinlamp heb je gescheiden met naar ik aanneem digitale stroombesparing, 1,25 va per lamp.
Dit kan prima.
Waarom ga je vervolgens deze gescheiden verlichting als nog aansluiten op een nabij gelegen digitaal circuit?
Bij het voeden van 16 wissels/seinen incl de verlichting is een booster volledig belast, rekening houdend met de schakelpuls ca 0,7amp van de 2,5 die je te verdelen hebt.
Dus het splitsen van verlichting en spoelen is probleemloos te doen, voer het echter volledig door.

Die weerstand heb je in de rijstroom ingebouwd t.b.v de ouder type's decoder ter bestrijding van altzheimer?

met vriendelijke groet Cees