3railforum

Modelbaanbouw & Scenery => Modelbaanbouw => Topic gestart door: ernstcramer op donderdag 30 december 2010, 00:34:10

Titel: bovenleiding voor tunnels en/of railspiralen
Bericht door: ernstcramer op donderdag 30 december 2010, 00:34:10
Ik kom op dit forum een koperband tegen voor gebruik in schaduwstations en railspiralen. Het is van Erbert en wordt verkocht bij bv Conrad.

1) weet iemand of je het ook ergens anders als bij Conrad kan kopen?
2) ik vond die masten nog niet zo handig die erbij zitten. bovendien is het te hoog voor mijn situatie. Hoe zou je die band het beste kunnen bevestigen? iemand een idee?
Titel: Re:bovenleiding voor tunnels en/of railspiralen
Bericht door: jakeman op donderdag 30 december 2010, 02:44:52
Ik heb een keer een foto op internet gezien dat iemand in zijn klimspiraal die koperband tegen het plafond heeft gelijmd, nadat er een snee in het plafond was gefreesd. Daar zat ik ook over te twijfelen, maar aangezien ik toch geen bovenleiding werkelijk voor signaal ga gebruiken, ga denk ik toch voor een "pantograaf wip" bij de ingangen vd tunnels.


Groeten Jake
Titel: Re:bovenleiding voor tunnels en/of railspiralen
Bericht door: Henk op donderdag 30 december 2010, 16:14:19
In plaats van een "pantograaf wip" kun je beter de pantograven begrenzen, zodat ze niet helemaal uit kunnen veren en dus hoog komen.
Zorg dat de pantograaf de bovenleiding net niet raakt.
De pantograven kunnen dan niet per ongeluk in de bovenleiding haken en er is minder hoogte nodig in tunnels.

groetjes
Henk
Titel: Re:bovenleiding voor tunnels en/of railspiralen
Bericht door: guyremgabdel op donderdag 30 december 2010, 16:29:06
Persoonlijk heb ik een combinatie van de 2. Een haast onzichtbaar draadje (gebruik zo'n draad waarmee knopen worden vastgezet) in het kleur van de pantograaf wordt aangebracht en zorgt ervoor dat de pantograaf zeker 1/3 naar beneden wordt gedrukt. Daarnaast is er enkel bovenleiding in de zichtbare gedeeltes en eindigt de bovenleiding in de tunnel steevast in de hoogte.
Mijn pantografen raken wel nog de bovenleiding, maar ik heb ook al gezien dat in zowat alle "schauanlagen" ervoor gezorgd wordt dat dit niet gebeurt. Soms komt het inderdaad wel eens voor dat om een duistere reden de pantograaf toch vast komt te zitten (met alle gevolgen vandien uiteraard).

Guy
Titel: Re:bovenleiding voor tunnels en/of railspiralen
Bericht door: GŁnther op donderdag 30 december 2010, 16:39:57
Hallo Ernst,

Ik heb een spoorspiraal gehad een gebruikte hier gewone oude tweede hands M* bovenleidingsmasten en draad voor en ga dat straks bij mijn nieuwe spoorspiraal ook weer gebruiken.
Dit werkt prima is solide en stevig.

vr.gr. GŁnther.
Titel: Re:bovenleiding voor tunnels en/of railspiralen
Bericht door: Yeoman op donderdag 30 december 2010, 20:17:14
Hoi Ernst,

Zie ook in mijn draadje...

Ik heb ze wel toegepast. Mastjes zijn slechts 88mm hoog, dus past perfect:
(https://files.3rail.nl/tinypic/25s0w7n.jpg)

(https://files.3rail.nl/tinypic/24oxg2g.jpg)


Groeten,
Ton.

PS. Draad heb ik nog voldoende over, dus bij interesse PB maar ff.
Titel: Re:bovenleiding voor tunnels en/of railspiralen
Bericht door: bellejt op donderdag 30 december 2010, 20:34:18
kostelijke oplossing voor iets dat makkelijk kan zonder draadjes.Ik hou steeds 10 cm doorrijhoogte aan.Dan hoef dit allemaal niet .Als ik dit moet toepassen kom ik aan 750 euro enkel voor schaduwstation..Inrit en uitrit gewoon beveiligen met een omhoog of omlaag lopend stuk bovenleidingsdraad.Is tevens makkelijker indien je een ontsporing zou hebben.Rails blijven goed bereikbaar,vooral in schaduwdelen.
Titel: Re:bovenleiding voor tunnels en/of railspiralen
Bericht door: Yeoman op donderdag 30 december 2010, 21:12:20
kostelijke oplossing voor iets dat makkelijk kan zonder draadjes....

Het heeft me niet veel euro's gekost. In totaal is het zo'n 20 meter.
Panto's kunnen nu ook niet verstrikt raken in de spanten :wink:

Groeten,
Ton.
Titel: Re:bovenleiding voor tunnels en/of railspiralen
Bericht door: ernstcramer op vrijdag 31 december 2010, 10:48:09
...
Ik hou steeds 10 cm doorrijhoogte aan.Dan hoef dit allemaal niet ....

In een railspiraal heb ik geen doorrijhoogte van 10 cm. overigens denk ik ook aan het fixeren van de pantograph zodat die niet te hoog komt. Het zal bij mij nooit functioneel worden gebruikt, alleen optisch.

...PS. Draad heb ik nog voldoende over, dus bij interesse PB maar ff.

Dank Ton voor dit aanbod. Bedoel je met draad die koperband?
Titel: Re:bovenleiding voor tunnels en/of railspiralen
Bericht door: Olav op vrijdag 31 december 2010, 10:52:03
Ik gebruik de bovenleiding wel actief. Met een doorverbinding aan de sleper heb ik optimale contactafname.

In de niet zichtbare gedeelte's gebruik ik lasdraad. Roest niet en makkelijk te solderen. En per 10 kg een koopje.
Titel: Re:bovenleiding voor tunnels en/of railspiralen
Bericht door: jakeman op vrijdag 31 december 2010, 11:37:33
Heeft iemand een draadje met foto's hoe de pantograaf wordt begrensd? moet je dan een gaatje boren in je kap? Ik ben hier uiteraard een beetje huiverig voor :-) Verder wil ik eigenlijk die lage minimale tunnelingangen zoals in Zwitserland, dus daarvoor moet ik zowieso een wipje maken denk ik.

Groeten Jake
Titel: Re:bovenleiding voor tunnels en/of railspiralen
Bericht door: Wasmi op vrijdag 31 december 2010, 11:48:30
gaatje in kap hoeft niet, er zijn mensen die de veertjes verwijderen en een druppeltje secondenlijm op een scharnierpunt laten vallen, met de panto's vlak onder het laagste punt van de bovenleiding. Een andere manier is met een stukje visdraad de bewegingsruimte van de panto's te beperken. je bevestigd dat dan aan het onderframe vande panto en aan de sleper.

Walter
Titel: Re:bovenleiding voor tunnels en/of railspiralen
Bericht door: guyremgabdel op vrijdag 31 december 2010, 11:52:24
Begrenzing doe ik met naaigaren in het kleur van de pantograaf dat ik in die pantograaf tussen foefel. Naturrlijk erop letten dat de bovenkant (die tegen de reidraad komt) vrijblijft.

Guy