3railforum

Modelbaanbouw & Scenery => Banenplan ontwerpen => Topic gestart door: ROMiJo op zaterdag 16 oktober 2010, 15:24:32

Titel: Railplan van (inmiddels) een groot station & BW: versie 13!
Bericht door: ROMiJo op zaterdag 16 oktober 2010, 15:24:32
Hoi allemaal,
Al een paar maanden geleden ben ik begonnen met het bouwen van een BW (klik hier (http://forum.3rail.nl/index.php?topic=21251.0)). Het is altijd de bedoeling geweest om daar ook een railplan om heen te ontwerpen. En omdat ik ook graag wil rijden, heb ik de afgelopen weken in wintrack aan de rest van het railplan geprutst. Hieronder zien jullie het resultaat daarvan.

Voor het totaalbeeld het hele railplan in 3D (Wintrack). In het midden de BW en dat 'gat' aan de rechter kant is het trappengat van de zolder:
(https://files.3rail.nl/tinypic/9qjm74.jpg)

Het railplan van een stationnetje. De spiraal links gaat naar een schaduwstation (net als de spiraal rechts):
(https://files.3rail.nl/tinypic/rwsxev.jpg)

Het liefst had ik gebruik gemaakt van slanke wissels en ook zo'n 3-weg wissel vind ik niet echt mooi. Maar als ik nog een redelijke lengte perron wil over houden zijn er volgens mij niet zoveel andere mogelijkheden.
Als iemand nog leuke ideeën heeft hoor ik ze graag! In ieder geval al bedankt voor het lezen  :D
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: hermanus op zaterdag 16 oktober 2010, 15:39:45
waneer je bochtwissels gebruikt kunnen de drie wegwissels eruit
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: chopper op zaterdag 16 oktober 2010, 17:01:19
Hallo,

In je eerdere topic jou bw gezien en gevolgd, en het ziet er zeer nice uit hoor.

Die constructie aan de rechterkant, wordt dat een brug? Lijkt me er leuk om te zien hoe je dit gaat aanvullen.

Vriendelijke Groet,
Elden.
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: ROMiJo op zaterdag 16 oktober 2010, 17:06:44
Hallo Manus,
Ik heb de verschillen gevonden  8) en vind het super. Ziet er veel strakker uit!
Dank voor de hint  :D

Onderstaand versie 2 van het station:
(https://files.3rail.nl/tinypic/11aiu4j.jpg)


@Elden: die constructie rechts is een spiraal waarvan de 'toevoer en afvoer' rails langs het hekwerk van de zoldertrap weer verbonden zijn met de eigenlijke trein. Ik heb nog een vierkante meter extra gekregen aan de logeerkant van de zolder; zo kon ik links nog een station maken. Als ik er aan ga beginnen zal ik foto's plaatsen.


Groeten,
Rob.
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: Roy op zaterdag 16 oktober 2010, 23:34:54
Even een paar tips. Perrons liggen (bijna) altijd aan de hoofdlijnen. In jou plan moeten de personentreinen van de doorgaande lijn naar spoor 1, om bij het perron te komen? Het beste kun je gewoon de 2 doorgaande lijnen als spoor 1 en 2 in je station nemen. Spoor 3 wordt dan voor stoptreinen, en daarna een paar opstelsporen. Snappie?

Verder worden in het grootbedrijf zo min mogelijk wissels op snelheid bereden. Dus je doorgaande spoor niet over aftakkende wissels laten lopen.

Roy
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: bluey op zondag 17 oktober 2010, 01:30:31
Leuk bw

paar opmerkingen nu je erom vraagt:

1 tenzij je links rijdt liggen volgens mij je bochtwissels verkeerd om , maar ik kan me vergissen ;-)
2 die enorme scherpe bochten je station in en uit daar krikg je spijt van. Op de baan ziet het er niet uit ( en ik kan het weten want ik heb ze ook :-()

waarom laat je het gekke kromme spoor naar je bw niet vervallen en sluit je het bw aan op 1 van de doorgaande sporen van je rangeerterrein. Daardoor krijg je meer ruimte voor een bocht naar de spiraal. In het zicht moet je proberen nooit scherper dan r2 te gebruiken en dan nog alleen als het niet anders kan . Dus indien mogelijk een bergje eroverheen

je stationssporen zijn errug kort waardoor je max treinlengte 80 cm to 1 meter wordt. Wellicht kun je proberen je station achter op de baan aan het doorgaande spoir te maken en beneden alleen een rangeerterrein ? Succes

roland
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: ROMiJo op zondag 17 oktober 2010, 09:45:03
@Roy: Eens kijken of ik het echt snap  :) Ik neem aan dat je de sporen nummert van binnenuit. Dus als ik dan het eerste spoor zou laten vervallen, wordt spoor 2 het doorgaande spoor 1 en ligt direct aan het perron van het stationsgebouw. Dat is wat je bedoelt? Als ik dat doe dan ga ik wel een spoor missen, want een extra spoor aan de buitenzijde krijg ik er in de huidige situatie lastig bij. Ik zal er mee gaan stoeien in wintrack. Mijn plan was overigens om perrons te maken naast spoor 1 en tussen de sporen 1 en 2 en 3, en niet tussen 3 en 4. En zoals het er nu ligt, begrijp ik dus dat de wissels in de hoofdsporen goed liggen: een trein op het hoofdspoor is niet 'verplicht' om af te buigen via een wissel, maar kan gewoon op redelijke snelheid het station passeren.

@Roland: Die (blauwe) wissels lagen inderdaad verkeerd om :oops: Bedankt voor de correctie! In onderstaande versie 3 van het plannetje is dat aangepast. Die scherpe bochten kan ik mij alles bij voorstellen. De 'blauwe' bochten zijn overkapt en verdwijnen halverwege de bocht vervolgens een tunnel in, maar aan de 'groene' bochten kan ik nog weinig doen. Ik heb met de BW al veel dingen geprobeerd, maar hij past helaas niet overdwars op zolder. En de toegang tot de BW kan ik niet makkelijk verplaatsen, omdat dat het geeigende startpunt is van de 'behandeling' van de locomotieven. Dilemma's dus  :? Ik lees hier wel eens tips om sporen te verbergen met wat hogere gebouwen, maar heb nog geen idee of dat in de scenery past. De BW is voor mij het hoofdmotief van de baan, dus dan ergens anders maar water bij de wijn doen  :roll: Ik ga weer met wintrack aan de slag; eens kijken of ik je tips op een of andere manier kan toepassen. Op naar versie 4!


De 3de versie van het railplan. Ik heb nu iets meer van de BW zichtbaar gemaakt, zodat jullie kunnen zien hoe dat aansluit:
(https://files.3rail.nl/tinypic/28vcb5w.jpg)

Bedankt voor jullie reacties :D
Groeten,
Rob.
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: bluey op zondag 17 oktober 2010, 12:55:03
Hoi rob

nu liggen je wissels wel goed om maar kom je nooit meer terug op het rechterspoor als je eenmaal een linkerspoor in het station gekozen hebt ;-)

roland

ps de beste manier om scherpe bochten te verbergen is met tunnels. Hou er daarbij wel rekening mee dat er het liefst eerst nog een rechtstuk de tunnel in moet gaan anders zie je de rijtuigen nog knikken
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: ROMiJo op zondag 17 oktober 2010, 16:05:27
Hoi rob

nu liggen je wissels wel goed om maar kom je nooit meer terug op het rechterspoor als je eenmaal een linkerspoor in het station gekozen hebt ;-)

roland

Hallo Roland,
In al mijn enthousiasme iets te snel de tekening van Manus aangepast. Ik heb het opnieuw gedaan en ben nu uitgegaan van de mogelijkheden die de drieweg wissel had. Dan moeten de boogwissels dus weer andersom  :?
Ik ben nu bezig met versie 4.....

Groeten,
Rob.
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: Falcon op zondag 17 oktober 2010, 19:32:24
Hoi,

Je moet iets meer ruimte tussen je sporen op het station maken anders kan jeen mooie perrons ertussen leegen. Gewoon een klein stukje rail tussen de wissel en de tegenbocht/wissel leggen.

Olaf
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: bluey op zondag 17 oktober 2010, 20:49:36
Hallo

probeer eens aan het eind van het blauwe spoor de twee 094's te vervangen dior een 215 en 115. Je starion komt dan iets rechter te liggen en dan heb je aan het eind niet zo'n enorme bocht naar je bw nodig. Je statiionssporen kunnen dan waarschijnlijk wat langer en als je de bocht flauwr laat lopen naar je spiraal, ga je eerder weer onder het dubbele blauwe spoor. Hoop dat je begrijpt wat ik bedoel

roland
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: ROMiJo op vrijdag 22 oktober 2010, 09:23:34
@Olaf: dat is een goed idee en zou ik tussen sporen 1 en 2 en de sporen 2 en 3 willen uitvoeren. De standaard ruitme is inderdaad wat weinig om daar een mooi perronnetje van te maken. Ik heb nog niet echt een idee hoe, maar ik blijf puzzelen.

@Roland: volgens mij heb ik in onderstaande plaatje gedaan wat je bedoelt. Die bocht naar de BW komt er in combinatie met wat rangeersporen een stuk beter uit te zien, maar de aansluiting aan de spiraal gaat niet lukken zonder het station te verkleinen. Ik kan die spiraal niet verplaatsen naar achteren, want die staat in de hoek van de zolder onder het schuine dak  :(

Versie 4:
(https://files.3rail.nl/tinypic/2nb7n13.jpg)

NB: Ik zie net dat dat de spiraal natuurlijk wel de andere kant op kan; misschien dat dat nog een optie is  :idea:  :?:


Weer bedankt voor jullie reacties natuurlijk,
Rob.
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: Veer op vrijdag 22 oktober 2010, 10:02:33
Hoi Rob,

Ook ik ga mij even met jouw plannen bemoeien. Even kijken of ik nog iets nuttigs kan toevoegen? :lol:

Ga je rechts rijden? Dan kan je nu in je station, volgens mij, alle gewenste kanten op.

Als je je spiraal de ander kant op laat lopen en je gaat idd rechts rijden dan komt je stijgende spoor aan de binnenkant van je spiraal, waardoor het stijgingspercentage stijgt. Dus ik zou adviseren om het stijgende spoor aan de buitenkant te houden dan is het stijgingspercentage het kleinst en de kans dat je treinen omhoog komen het grootst! (En dat is wel zo leuk.)

Wat ik mij nog afvraag is: zijn de stationssporen niet erg kort? Ik weet niet hoe lang je treinen worden, maar een loc met een aantal lange rijtuigen kan al krap worden.

Groeten,

Tim

Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: ROMiJo op vrijdag 22 oktober 2010, 10:18:18
Hallo Tim,
Hoe meer meedenkers, hoe beter :D
Ja, ik ga rechts rijden. Ik heb ook nagedacht over de spiraal en hoe ik het buitenste spoor ook het stijgende spoor kan laten zijn. Dat lukt volgens mij alleen als ik de spiraal aan de onderkant plaats. Ik ben daar hele dagen mee aan het schuiven geweest, maar die wens combineren met het dalende blauwe spoor (dat ligt op zo'n 10 cm boven het station) kreeg ik niet voor elkaar  :(

En het station is inderdaad relatief kort. Ik had bedacht dat ik boemeltreintjes laat rijden die ook stoppen in het station, maar dat de langere sneltreinen gewoon doorsnellen naar de grote stad  :)

Groet,
Rob.

Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: bluey op vrijdag 22 oktober 2010, 12:24:30
Hallo rob

na je laatste wissels in het station 2x 094 toevoegen. Hierdoor komt je spoor richting spiraal recht onder het blauwe spoor te liggen. Vervolgens de laatste bocht van je spiraal eraf halen en je hebt een min of meer rechte aansluiting

als je niet begrijpt wat ik bedoel mail me dan even je wintrack bestand dan doe ik het wel even voor je. Je filosofie met doorrijdende lange treinen is goed en past bij je baan

roland
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: ROMiJo op vrijdag 22 oktober 2010, 13:20:16
Hallo Roland,
Ik heb je suggestie toegepast door de stationssporen zelf met een stuk te verlengen; de aansluiting op de spiraal loopt nu onder het blauwe spoor door. Het plaatje staat hieronder. Misschien kan ik nu alle bochten ook uitvoeren met R2 en R3 en ik ga ook even bekijken hoe de BW kan aansluiten op het rangeerterrein.

Ben benieuwd naar jouw idee over de (min of meer realistische) scenery van die combinatie van blauwe en daar onder liggende groene sporen? Dat is eigenlijk de reden dat ik dat niet eerder heb gedaan. Het leek mij wel leuk om de sporen van het station onder de brug door te laten gaan en te laten verdwijnen 'in de verte'.

Ik zal mijn wintrack bestand (V8) ook mailen dan kun je je ideeën misschien wat makkelijker kwijt. En ik vind het natuurlijk helemaal top dat je me verder op weg helpt  :!:

Versie 5:
(https://files.3rail.nl/tinypic/iozqco.jpg)

Groeten,
Rob.
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: bluey op vrijdag 22 oktober 2010, 16:56:08
Hoi heb je bestand ontvangen en ik denk dat het heel anders kan waardoor je een groter langer station kan krijgen wat beter bij zo'n mooi groot bw past. Zal van het weekend even puzzelen. In ieder geval probeer je teveel bochten te maken wat ten koste gaat van de lengte van je sporen

roland
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: ROMiJo op vrijdag 22 oktober 2010, 17:05:02
Bedankt Roland en een goed weekend,
Rob.
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: minitreintje op zaterdag 23 oktober 2010, 18:30:58
Ik heb even gekeken maar ik zie niet echt een oplossing om het nog langer te krijgen
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: ROMiJo op zaterdag 23 oktober 2010, 18:44:43
Hallo Dylan,
Zo'n oplossing zag ik ook niet, maar ik ben al heel tevreden met alle hints die ik hier heb gekregen. Ben daarmee nog steeds in wintrack aan het passen en meten  :?: Bedankt voor het meedenken  :D

Groet,
Rob.
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: minitreintje op zaterdag 23 oktober 2010, 18:47:15
Ik heb het plan van jou ook opgeslagen als ik iemand moet helpen kijk ik soms tussen plannen die in mijn pc staan opgeslagen  :lol:
PS: Is graag gedaan jammer dat ik je niet kan helpen

On-topic
Dus je ziet daar beneden dat je opstelspoor over je bocht komt je kan dit verhelpen door aan het opstelspoor een bocht toe te voegen

groeten minitreintje/Dylan
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: ROMiJo op zaterdag 23 oktober 2010, 18:50:27
Ik heb het plan van jou ook opgeslagen als ik iemand moet helpen kijk ik soms tussen plannen die in mijn pc staan opgeslagen  :lol:
PS: Is graag gedaan jammer dat ik je niet kan helpen

Is natuurlijk geen probleem; ik hoop dat je er nog iemand mee van dienst kunt zijn.
En dat opstelspoortje pas ik snel aan.

Gr,
Rob.
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: bluey op zondag 24 oktober 2010, 01:11:35
Citaat
Ik heb even gekeken maar ik zie niet echt een oplossing om het nog langer te krijgen

Ikke wel hoor! volgens mij past station bonn er makkelijk op.

Stationsporen van 1,50 ongeveer en opstel sporen:

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sMdv4tEQJGm5PotCbXky0IMVaAgSgmrb_frFXNV9_cXA=/http://img820.imageshack.us/img820/2313/robtrack1.png)
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sw57lYmKwmCHOXhntYVsbk32CZ5RUnqqhUodecqVvCvs=/http://img826.imageshack.us/img826/4558/rob3d1.png)

of zelfs sporen van rond 2,20 !

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sJBz7GzhBuhjlPoZ3-QgERUbanyu1t2RK-q2mB_z1ULk=/http://img828.imageshack.us/img828/5143/robtrack2.png)

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,s1FUOXIv7T4MJVdBobW3vQkJs0b0pTwMsut7c0XQJ-vI=/http://img375.imageshack.us/img375/3740/rob3d2.png)
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sRCkv1KUNcqy5cCM8UNQOKwO8jjC2-B_LHp4D_Y6_hAk=/http://img294.imageshack.us/img294/5862/rob3d3.png)

De grap die ik heb geprobeerd uit te halen is die rare bocht achter op de baan weg te halen. Uiteraard zijn hier allemaal variaties op te bedenken, maar het gaat om het principe. Je kunt er zo echt een mooi stadsstaion van maken, met van die stalen straatbruggen waar ook nog een rangeerterrein onder loopt.

Het spiraal en schaduwstation moet je zelf even aanpassen, want ik begrijp uit je file niet echt waar die spiraal nou op aansluit.

Ik hoop dat je er wat aan hebt, wintrack file zit weer in je mailbox.

Succes!


Roland
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: bluey op zondag 24 oktober 2010, 08:45:48
Wat ik trouwens ook niet zo goed begrijp is hoe je de klimspiraal aan de rechterkant van het trappegat op je schaduwstation denkt aan te sluiten? Ik neem aan dat je onder de hoofd baan langs het trappegat terug wil. Dat wordt niet eenvoudig op een vierkante meter lijkt me?

Roland
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: minitreintje op zondag 24 oktober 2010, 09:25:10
Ah ma zo ik dacht dat je aan het spiraal enzo niets mocht veranderen...

groeten minitreintje/Dylan
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: Veer op zondag 24 oktober 2010, 09:54:11
Wat een leuke aanvulling Bluey!

Als aanvulling op het plan van Bluey kan ik nog aandragen: je kan er ook nog voor kiezen om links vanuit het station dubbelsporig door de berg terug te keren naar je hoofdspoor. Dus links vanuit je station 5 sporen te laten vertrekken: 2 naar je spiraal, 2 terug naar je hoofdspoor en 1 naar je rangeerterrein.

Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: bluey op zondag 24 oktober 2010, 11:08:00
Hallo tim
in het file wat ik van rob kreeg was alles in losse stukken verdeeld en bergijp ik niet goed hoe de aansluiting op het schaduwstation is, maar ik nam aan dat hij onder de baan dporrikdt en aansluit op de spiraal aan de andere kant vam de trap. Omdat hij alles dubbelsporug rijdt heeft een keerlus dan niet zoveel zin leek mij. In deze opstelling heb je nog lekker veel ruimte voor een groot stadsdeel en stationsplein met wellicht een trammetje of een carsystem

@ dylan: ik begreep uit de reacties van rob dat de spiralen nog niet gebouwd waren en dus veranderd kunnen worden. Ik heb het zo gedaan omdat die bocht van de hoofdbaan achter het station langs erg veel ruimte kost en niet echt wat toevoegd
roland
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: Veer op zondag 24 oktober 2010, 12:17:50
Hallo Roland en Rob,

Daar ben ik ook van uit gegaan.
Maar ik bedoel dat als je aan de linkerkant van het station geen wissels of juist meer wissels plaatst dan kan je met die vier stationssporen de berg in verdwijnen. Twee dalen er om in de spiraal naar beneden te verdwijnen en twee lopen langs de rand van de plaat, slaan rechts af en lopen achter over een dijk de berg uit en sluiten aan op de twee sporen die over het trapgat naar de spiraal lopen. Dan krijg je meer mogelijkheden en kan je nog steeds een stad en stationsplein bouwen. Want je kan natuurlijk ook de stad tegen de berg op bouwen, of de berg de stad laten worden. Het is maar een aanvulling en zeker geen must!

Groeten,

Tim
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: bluey op zondag 24 oktober 2010, 12:25:45
Hoi tim. Is idd mogelijk maar ik denk wel dat je problemen krijgt om vier bochten op dat stuk te leggen. Ik heb inmiddels begrepen dat er met twee verschillende schaduwstations gewerkt gaat worden waardoor de treinen van station a naar b rijden . Weet dus niet of zo'n spoor dan echt handig is omdat ze van a naar a gaan rijden.

Roland
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: minitreintje op zondag 24 oktober 2010, 19:01:37
Hier is dan mijn idee:

Het station heeft sporen van 120 cm en 160 cm
en 5 opstelsporen

groeten minitreintje/Dylan
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: ROMiJo op zondag 24 oktober 2010, 20:08:43
Wat veel reacties en ideeën. Mooi toch zo'n forum  :!:

Allereerst even meer inzicht in de rechter spiraal. Eerst een 3D 'doorzichtig' beeld en dan het plan. De grijze sporen zijn het schaduwstation met keerlus voor de rechter spiraal. Dat ligt ongeveer 20 cm. onder niveau 0. Voor de linker spiraal geldt hetzelfde, maar ik heb het schaduwstation ook met keerlus dan 40 cm. onder niveau 0 liggen (dus 20 cm. onder het 'rechtse schaduwstation'). En de constatering van Roland klopt: ik had dat in wintrack nog niet helemaal af. Mijn idee daarbij is dat de spiralen met schaduwstation dienen als een 'station op afstand'. Volgens mij rijden treinen geen rondjes, maar keren ze uit dezelfde richting waarin ze vertrokken zijn weer terug op het/een station.

(https://files.3rail.nl/tinypic/2hwd9c2.jpg)

(https://files.3rail.nl/tinypic/b9aou9.jpg)

@Roland: per mail heb ik natuurlijk al gereageerd, maar ook hier op het forum nu dan. Het idee om het station boven het BW te leggen spreekt mij erg aan, dus met jouw plaatjes ben ik nu aan het puzzelen geslagen.Ik ga dat deel van de treintafel ook gewoon bouwen en in de praktijk eens uitproberen. Is toch weer anders dan op de computermonitor.

@Tim: bedankt voor je creatieve idee om met meer sporen de bocht om gaan. Als ik je goed begrepen heb denk ik dat het effect is dat het station een soort kopstation wordt. Ik heb toch een voorkeur voor een station waar de sneltrein door heen kan 'razen'. Ik vermoed ook dat vijf sporen op die kleine ruimte teveel is, maar dat kan ik gewoon eens uitproberen natuurlijk.

@Dylan: de spiralen zijn nog niet gebouwd (het is hier herfstvakantie en ik ga morgen hout halen), maar ik kan er op zolder weinig mee schuiven. De plaats staat daarmee dus eigenlijk vast. De manier waarop je er in en uit rijdt echter niet, dus daar zit nog variatie in. Je nieuwe idee levert een lang station op, maar ook een uitdaging: de blauwe sporen liggen 10 cm hoger dan de BW. Of ik moet natuurlijk alles op 0 hoogte leggen, maar het leek me juist zo leuk om die sporen achter de BW langs op hoogte te laten lopen.

Als versie 6 gereed is, plaats ik het resultaat natuurlijk hier!
Groeten,
Rob.
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: Veer op zondag 24 oktober 2010, 20:18:20
Rob,

Ik bedoelde geen kopstation. Ik bedoelde dat je vaak meer dan twee sporen ziet vertrekken uit een station. Dus als je uit je rechter spiraal komt kan je links af je station in of rechtdoor langs de muur de berg in (of een tunnel in onder de stad) en dan kom je links je station in. Als je dan links je station verlaat kan je 3 richtingen kiezen: 1. naar je BW 2. naar je linkerspiraal en schaduwstation of 3. terug onder de stad/berg door langs de muur terug naar je rechter spiraal.

Of je 5 sporen kwijt kan zal je moeten proberen en ook moeten kijken of je uit komt met je scenery.
Als je mij de wintrack file geschikt voor versie 7.0 kan mailen dan kan ik het voor je tekenen.

Groeten,

Tim
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: ROMiJo op zondag 24 oktober 2010, 20:34:04
Hallo Tim,
Ik begrijp het nu; dank voor je toelichting. Ik wil je het wintrack bestand wel sturen maar ik werk met versie 8, dus dat gaat niet samen denk ik  :?


Groeten,
Rob.
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: bluey op zondag 24 oktober 2010, 21:57:51
Hallo rob, die 5 sporen gaan makkelijk je hebt ruimte zat. Het vijfde(1e) spoor is eigenlijk de toegang tot je bw en goederen emplacement en komt dan ook niet meer op het hoofdspoor terug

@ dylan: je haalt de afdaling naar het bw niet op deze manier en je hebt geen aansluiting op de linker spiraal

@rob je idee van twee schaduwstations waartussen treinen heen en weer rikden vind ik heel goed. Zo doen grote bouwers als josef brandl het ook ( google maar eens op zijn baan immenfeld) het station is groot genoeg om er treinen met ongeveer zes rijtuigen te laten stoppen en dat zijn al hele flinke stammen. Ik zal zo nog even kijken wat er mis was met de files want je moet ze wel kunnen openen hoor!

Roland
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: minitreintje op maandag 25 oktober 2010, 17:54:33

@ dylan: je haalt de afdaling naar het bw niet op deze manier en je hebt geen aansluiting op de linker spiraal

Roland

Problemen opgelost:
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: bluey op maandag 25 oktober 2010, 20:54:24
Nou in zes rails tien cm afdalen naar een bw lijkt me wel steil hoor dylan;-)

roland

ps spiraal kan beter andersom zodat je altijd door het station komt en ik snap nog steeds de toefevoegde waarde niet van het "rondje om het station" maar goed, ieder zijn ding

rob, heb je gisteravond de bestanden nogmaals doorgemaild. Kun je ze nu wel openen? Zit ook nog een opzetje met krails bij

roland
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: ROMiJo op maandag 25 oktober 2010, 22:28:16
@Roland: bestanden werken nu prima! Ook de versie in K-rails ziet er mooi uit. Ik heb daar geen ervaring mee, dus zal eens wat flex rail aanschaffen voor het paradespoor om te expirimenteren. Vandaag hout gehaald en gestart met de bouw van mijn eerste spiraal. De 'bodem' is af, nu de spiraal nog..... morgen weer verder  :!:

@Dylan: Naar de BW toe is inderdaad te stijl op deze manier, maar dat kan in jouw versie van het plan ook op de manier van Roland. Interessant is de manier waarop je het paradespoor gebruikt; er kunnen nu over dat spoor ook treinen heen en weer die niet door het station zijn gegaan  :o Ik vind het alleen minder logisch dat treinen die vanaf het paradespoor het station in rijden, even later weer op het paradespoor zitten, maar nu de andere kant op. En omdat ik de spiraal maar één keer kan gebruiken, moet die dus wel op het station worden aangesloten.

@Tim: onderstaand heb ik een afbeelding van jouw versie van het railplan geplaatst. Dan kan iedereen meekijken hoe het er uit ziet als er aan de linkerkant 5 sporen vertrekken uit het station. De benodigde ruimte valt inderdaad best wel mee.  Ik vind de manier waarop je het rangeerterrein combineert met de BW erg leuk, dus daar ga ik mee verder :!: En net als Dylan laat je het paradespoor door lopen naar links: brengt mij op het idee om één van beide sporen door te laten lopen de berg in voor het bereiken van daar gevestigde 'industrie'.

(https://files.3rail.nl/tinypic/spvy4h.jpg)


Als ik al jullie ideeën combineer dan wijzigt mijn oorspronkelijke plan behoorlijk: het station wordt veel langer en komt hoger te liggen dan de BW, er komt een extra rangeerterrein bij, de buitenste minst steile ring van de spiraal wordt nu wel voor stijgende treinen gebruikt, en er komt misschien nog een industriespoortje bij.

Ik ben hier heel tevreden mee en ga ermee aan de slag. Nogmaals dank voor jullie input :!:

Groeten,
Rob.
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: minitreintje op maandag 25 oktober 2010, 22:44:47
Nou in zes rails tien cm afdalen naar een bw lijkt me wel steil hoor dylan;-)

roland

ps spiraal kan beter andersom zodat je altijd door het station komt en ik snap nog steeds de toefevoegde waarde niet van het "rondje om het station" maar goed, ieder zijn ding

rob, heb je gisteravond de bestanden nogmaals doorgemaild. Kun je ze nu wel openen? Zit ook nog een opzetje met krails bij

roland

De opstelsporen liggen hier ook wat lager dan het station... Het is maar om het idee, Keuze genoeg
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: bluey op dinsdag 26 oktober 2010, 00:11:42
Hallo rob

goed te horen dat alle ideeen je helpen! Wordt het toch ook een beetje een baan van dylan tim en mij! Nou ja, een heel klein beetje dan ;-) ook een leuk boek om eens te bekijken is het marklin railplanboek voor grote modelbanen. Staat een hoop over jouw thema in. Flexrail kopen om te proberen heeft niet zoveel zin, want je moet het meteen vastleggen anders flext het net zo hard weer terug ;-)

ga je trouwens nog naar eurospoor? Leuk om even een kop koffie te drinken als je gaat
roland
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: ROMiJo op dinsdag 26 oktober 2010, 12:09:57
Hoi Roland,
Er komt in de stad vast een kroeg met de naam TiRoDy  8)

Ik ben niet van plan naar Eurospoor te gaan. Eigenlijk omdat ik zoveel mogelijk van mijn vrije tijd in deze herfstvakantie wil besteden aan het bouwen van de trein. Als ik aan het werk ben, dan kan ik door de weeks gewoon niets doen en zijn de weekenden al snel gevuld met voetbal en andere activiteiten. De enige dag dat ik overigens zou kunnen is de zondag; mocht ik nog van inzicht veranderen dan laat ik je dat weten.

Groet,
Rob.
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: minitreintje op dinsdag 26 oktober 2010, 20:18:24
Hoi Roland,
Er komt in de stad vast een kroeg met de naam TiRoDy  8)

Ik ben niet van plan naar Eurospoor te gaan. Eigenlijk omdat ik zoveel mogelijk van mijn vrije tijd in deze herfstvakantie wil besteden aan het bouwen van de trein. Als ik aan het werk ben, dan kan ik door de weeks gewoon niets doen en zijn de weekenden al snel gevuld met voetbal en andere activiteiten. De enige dag dat ik overigens zou kunnen is de zondag; mocht ik nog van inzicht veranderen dan laat ik je dat weten.

Groet,
Rob.

:mrgreen: Leuk kroegje, serveren ze gratis drank?  :lol:
Ik werk ook alleen op zondag en in de vakantie om dat ik dan geen school heb en dan kan ik bij mijn baan  :D


groeten minitreintje/Dylan
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: alle hints zijn welkom!
Bericht door: ROMiJo op donderdag 28 oktober 2010, 21:58:31
Hoi,
Afgelopen dagen druk bezig geweest met het bouwen van mijn eerste spiraal (klik hier) (http://forum.3rail.nl/index.php?topic=21251.msg442963#msg442963). Versie 6 van het baanplan is daarom nog niet af, maar er wordt stiekem wel af en toe aan gewerkt  8)

Groeten,
Rob.
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: versie 6!
Bericht door: ROMiJo op dinsdag 09 november 2010, 22:19:39
Hoi Allemaal,
En hier is dan, mede dankzij jullie input, versie 6 van het (ons) plan.

(https://files.3rail.nl/tinypic/mh3rfb.jpg)

Het blijft toch lastig om alle wensen een plaatsje te geven:
1. Bij het gebruik van slanke wissels blijft er weinig stationslengte over; dus toch maar de gewone wissels gebruikt;
2. De aftakking naar het rangeerterrein liep over de spiraal heen en dat past niet. Ik heb eerst geprobeerd om dit lijntje voor de spiraal langs te leggen, maar dan gaat dat dwars door de stad heen. Dus een compromis: vanuit het station als apart spoor weg laten gaan, maar wel gebruik laten maken van de spiraal. Ik weet nog niet of dat te steil wordt;
3. In het station heb ik spoor 3 en 4 op de afstand van 64,3 mm, dus dichter bij elkaar liggen. Vind ik gewoon mooi  8) Ook het paradespoor op die manier gelegd. Pas in de spiraal aan de rechterkant wordt dat weer de 'normale' breedte;
4. Het rangeerterrein heb ik nog niet helemaal uitgewerkt; er volgt dus nog een versie 7  :!:

Als jullie nog meer ideeën hebben of de laatste versie van het plan willen hebben hoor ik dat natuurlijk weer graag  :)

Groeten,
Rob.
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: versie 6!
Bericht door: bluey op woensdag 10 november 2010, 09:43:22
Hallo rob

je bent er bijna nu! De spiraal had ik natuurlijk niet in de tekening meegenomen maar je hebt gelijk dat werkt niet qua hoogte. De oplossing die je nu hebt ga je spijt van krijgen want dat is te gecompliceerd. Elke lic van en naar je bw kruist nu beide doorgaande sporen en zit ondergronds. Je complete treinverkeer wordt daardoor stilgelegd. Hier moeten we nog even naar kijken en een andere oplossing voor vinden. Ik zit te denken aan een tweede spiraal in het bw spoor in de berg bij het station

ga vanavond nog wel even puzzelen

roland

ps nog naar houten zaterdag?
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: versie 6!
Bericht door: Veer op woensdag 10 november 2010, 13:18:20
Hoi,

Ik ben het met Roland eens, de oplossing voor het bereiken van je BW is nu niet handig.
Is er geen ruimte om buitenom te gaan? Dus vanaf het andere buitenste spoor je station verlaten en dan om de spiraal heen uit de berg komen naar je opstelsporen en BW.
Ik kan niet zo goed inschatten of daar ruimte voor is. Als je denkt dat daar ruimte voor is dan wil ik wel kijken of dat te realiseren is. Dan hou ik mij dus aanbevolen voor een wintrack-file!

Succes,

Tim
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: versie 6!
Bericht door: ROMiJo op woensdag 10 november 2010, 14:30:09
Hallo Roland en Tim,
We zijn het eigenlijk allemaal met elkaar eens, maar ik zie (nog) weinig andere mogelijkheden.
Ik heb hieronder wel een versie 7 gezet, waarbij het spoor naar het rangeerterrein voor de spiraal langs loopt volgens een versie van Tim.

Het idee om buitenom te gaan denk ik natuurlijk over na. Maar: de BW ligt er al en kan nauwelijks naar rechts en de linkerkant is een buitenmuur. De spiraal staat verder in de hoek en onder het schuine dak en hoger dan 10 cm boven 0-niveau kan ik 'm niet laten gaan. En ook de 'BW-spiraal' klinkt interessant; denk ik ook over na. Eigenlijk kom ik er achter dat grote(re) hoogte verschillen in deze opstelling nauwelijks mogelijk zijn; ik zou dan in het midden van de zolder moeten bouwen en vanaf de zijkanten (geen stahoogte) moeten werken  :twisted:

(https://files.3rail.nl/tinypic/287d5rn.jpg)

Ik stuur jullie per mail de laatste versie 7 van het plan voor eventuele briljante oplossingen  :idea:

Groeten,
Rob.

NB Roland: ik kan helaas niet naar Houten. Mijn vrouw is aan het werk en ik ga met de mannen richting voetbal. Ik zie dat er 18 december weer een beurs is en dan start mijn vakantie. Eens kijken of ik dan wel kan  :?:
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: versie 6!
Bericht door: bluey op woensdag 10 november 2010, 14:32:35
Hoi veer

Ik zat daar ook al aan te denken!

Of eventueel een tweede spiraal in de tunnel uit het station voor alleen het bw spoor. Indien niet mogelijk kun je ook nog proberen om de andere kant het station uit te gaan en voor de spuraal een bocht te maken

rob als je tim het file stuurt stuur mij het dan ook even? Doe dit keer wel de spiraal erbij ajb

roland
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: versie 6!
Bericht door: bluey op woensdag 10 november 2010, 14:36:52
Hoi rob

wat is er mis met deze laatste variant dan? Gewoon het spoor overdekken met een berg en je stad tegen de hellingen aan bouwen!

Wel opletten dat je de hellingen niet te steil maakt!
Roland
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: versie 6!
Bericht door: ROMiJo op woensdag 10 november 2010, 14:39:22
Hallo Roland,
Het bestand is inmiddels onderweg naar jullie en compleet.
Ik ga ook eens gewoon buitenom tekenen zonder me iets aan te trekken van de muren en beperkingen; wie weet wat daar uit komt?

Gr,
Rob.
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: versie 6!
Bericht door: ROMiJo op woensdag 10 november 2010, 14:45:35
wat is er mis met deze laatste variant dan? Gewoon het spoor overdekken met een berg en je stad tegen de hellingen aan bouwen! Wel opletten dat je de hellingen niet te steil maakt!

Hoi Roland,
Op zich is er niets mis met deze variant want het lost de 'rij'-problemen wel op. Enige uitdaging blijft nu hoe ik op het rechterspoor (4) moet komen van het station; omdat ik de rails dichter bij elkaar heb gelegd, past daar geen standaard Engelse wissel meer tussen. Dat was met de spiraaloptie opgelost.

Wat ik wel minder vind is dat ik links in het midden een brug wilde maken over een dal heen. Nu loopt die route naar het rangeerterrein daar voor langs; wel iets lager maar toch. Ik had het idee om daar iets met water te doen en de brug een blikvanger te laten zijn....

Gr,
Rob.
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: versie 6!
Bericht door: bluey op woensdag 10 november 2010, 14:54:36
64,3 is standaard smaller is 57? De oplossing zou dan toch krails zijn dan heb je wel een slanke engelsman..... Als je met locs op je bw wilt komen zul je toch een engelse wissel nodig hebben.

En die brug......... Tja, je kan nou eenmaal niet alles ;-)

een brug zou ik in je paradespoor maken.
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: versie 6!
Bericht door: ROMiJo op woensdag 10 november 2010, 15:06:23
Bij K-rails wel; bij C-rails is het 77,5 en 64,3. En ik weet het: de kunst van het weglaten.
Zoals je inmiddels ook al weet: ik moet er weer over nadenken  :mrgreen:
Op naar versie 8 dus!
Gr,
Rob.

Titel: Re:Railplan van een stationnetje: versie 6!
Bericht door: Veer op woensdag 10 november 2010, 19:36:56
Hoi,

Ik heb nog het volgende om over na te denken:
Als je met het paradespoor na het station iets omhoog gaat en buiten om het station verlaat en dan daalt dan kan je met het spoor naar het BW onder de brug door komen. Dan een tunnel in onder de stad en dan naar je BW.

Gewoon iets wat in mij op komt en waar je je gedachten over kan laten gaan. Als je wil wil ik wel proberen om het in te tekenen.

Groeten,

Tim

P.S. De variant buitenom heb ik naar je gemaild.
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: versie 7!
Bericht door: ROMiJo op donderdag 11 november 2010, 10:50:36
Hallo Tim,
Ik heb je nieuwe versie (zie onder) ontvangen en ben helemaal enthousiast. Dit ziet er strak en top uit en ik neem je plan mee naar zolder om eens te kijken of ik het passend krijg. Als ik het zo bekijk hoeft alleen de spiraal een stukje naar rechts; desnoods zaag ik een stuk af van de tafel die er nu al staat  :shock:

Bedankt!
Rob.

(https://files.3rail.nl/tinypic/v8mnpl.jpg)
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: versie 7!
Bericht door: minitreintje op donderdag 11 november 2010, 10:57:19
Prachtig plan!


groeten minitreintje/Dylan
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: versie 7!
Bericht door: bluey op donderdag 11 november 2010, 14:25:00
Mooie oplossing tim!
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: versie 7!
Bericht door: Veer op donderdag 11 november 2010, 20:34:30
@Bluey en minitreintje: Dank, ik vind het leuk om te doen en om iemand te helpen. Samen weet je meer dan alleen. En ieder heeft weer zijn eigen ideeen.

@ Rob: Ik hoop dat het past!  :lol:

Succes,

Tim
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: versie 8!
Bericht door: ROMiJo op vrijdag 12 november 2010, 08:21:52
Hoi Tim, Roland en Dylan,
Gisteravond uitgebreid aan het passen en meten geweest. Wat blijkt is dat de spiraal meer is dan alleen rails: de draadeinden zitten in de weg  :shock: Dus ik heb nu besloten om de tafel tussen de BW en de spiraal 5 cm. in te korten, want de oplossing van Tim is te mooi om niet toe te passen. Dat is verder ook geen probleem.....

Ik heb dit nu ook verwerkt in versie 8 van ons plan:

(https://files.3rail.nl/tinypic/5weauc.jpg)

Mooi om te zien hoe jullie mij van versie 1 naar deze versie hebben geholpen  :D
De vorderingen van de bouw plaats ik natuurlijk in mijn andere topic.

Groet,
Rob.

Titel: Re:Railplan van een stationnetje: versie 8!
Bericht door: Veer op vrijdag 12 november 2010, 08:26:16
Mooi!!
Het lijkt erop dat er een ei gelegd is  :lol: :lol:

Morgen de rails op z'n plek en zondag beginnen met de scenery? Of is dat een beetje te overdreven?  :lol:

Tijdens het bouwen komen er altijd wel bepaalde aanpassingen. En ik zou ook goed proef gaan rijden om te kijken of het idd is zoals jij verwachtte.

Groeten,

Tim
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: versie 8!
Bericht door: ROMiJo op vrijdag 12 november 2010, 08:35:29
De 'schuldigen' zijn vast de kippetjes van Roland   :mrgreen:

En ik kan niet wachten tot er eindelijk een stukje proef gereden kan worden. Eerst zo maar weer hout halen voor de schaduwstations; daar ben ik ook al een paar dagen mee bezig  :shock:

Groeten,
Rob.

NB: hoor net dat de douche niet meer waterdicht is; komt dus waarschijnlijk een andere klus aan :evil:
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: versie 8!
Bericht door: Veer op vrijdag 12 november 2010, 08:38:48
Als je dan toch hout gaat halen, neem gelijk een beetje kit mee  :lol: :lol:

Succes, lekage is heel erg fijn. Onze buren hebben al drie maanden lekkage in de muur waar onze keuken tegen aan staat. Drie bedrijven zijn al drie maanden bezig met meten en zoeken naar de oorzaak. Vandaag gaan ze ons riool bekijken.

Succes,

Tim
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: versie 8!
Bericht door: bluey op vrijdag 12 november 2010, 14:17:49
Rob

mooi

puntje vam kritiek: je moet echt een oplossing zoeken voor dat engelse wissel in je station. Je moet vanaf alle spiren op je bw kunnen komen. Ook rijden nu je goederen treinen over de verkeerde kant van je paradespoor. Dus of krails of de sporen weer wat verder uit elkaar.

Roland
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: versie 8!
Bericht door: ROMiJo op vrijdag 12 november 2010, 15:31:46
Roland,
Dat lukt toch prima met die wissels vlak voor de spiraal: ik kan van het rechterspoor op het BW spoor komen en als ik de BW uitkom zou ik zelfs links kunnen gaan rijden  :?:

Gr,
Rob.
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: versie 8!
Bericht door: bluey op vrijdag 12 november 2010, 16:08:22
Right! Die wisselstraat had ik even gemist. Sorry .

Bouwen maar!

Zou proberen die wisselstraat in je bruggedeelte te verwerken zodat je erbij kunt

roland
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: versie 8!
Bericht door: Veer op vrijdag 12 november 2010, 19:04:00
Hoi heren,

Dat is idd een goed idee van Roland, om de wissels op de brug te leggen, mocht er iets gebeuren of een wissel vervangen moeten worden dan kan je er bij. Maar ook bij een ontsporing hoef je niet in je berg te duiken om de boel weer op de rails te zetten.
Het is alleen dan niet mogelijk om een standaard brug te gebruiken. Je zal dan zelf een brug moeten bouwen, maar dat kan natuurlijk ook een uitdaging zijn.  :lol:

Groeten,

Tim
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: versie 8!
Bericht door: bluey op zaterdag 13 november 2010, 03:09:28
Sowieso zijn er erg weinig driesporige bruggen te koop. Zelf een stenenbrug bouwen is leuk om te doen en niet moeilijk. Voorbeelden te over op dit forum

roland
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: versie 8!
Bericht door: Veer op zaterdag 13 november 2010, 14:01:10
Klopt, maar wat ik ermee bedoelde: je sluit dan drie enkelsporige bruggen naast elkaar ook uit.

Groeten,

Tim
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: versie 8!
Bericht door: hermanus op zaterdag 13 november 2010, 16:53:39
ik heb ook eens wat geprobeerd
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: versie 8!
Bericht door: bluey op zaterdag 13 november 2010, 21:47:04
Leuk idee! Mooie lange stationssporen! Versie 9? ;-)

roland
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: versie 8!
Bericht door: Veer op zaterdag 13 november 2010, 22:24:24
Ik voel ook een versie 9 aankomen.  :lol:
Inderdaad een mooi rustiger station, met vloeiender lijnen en minder zig zag bewegingen. Dat ziet er met het rijden met lange rijtuigen veel beter uit.

Titel: Re:Railplan van een stationnetje: versie 8!
Bericht door: ROMiJo op zaterdag 13 november 2010, 23:14:40
Alweer enthousiast: prachtig lange stationssporen, Manus  :!:
En versie 9 was al in de maak, dus......jullie krijgen gelijk.

Wel een vraag: moet je in een station ook niet van die kleine rangeersporen hebben om locs om te kunnen rijden of tijdelijk te stallen :?: En is het enigszins realistisch om de perrons door te laten lopen op de brug over het rangeerterrein?

Groeten,
Rob.

NB: de tafel is inmiddels 6 cm. ingekort en de helft van het frame voor de schaduwstations is gemaakt. Wat een gedoe onder zo'n tafel.... :shock: Nu nog even een mooie constructie bedenken voor het spoortje buiten om  :idea:
Titel: Re:Railplan van een stationnetje: versie 8!
Bericht door: Dibbes op zondag 14 november 2010, 08:01:08
Wel een vraag: moet je in een station ook niet van die kleine rangeersporen hebben om locs om te kunnen rijden of tijdelijk te stallen :?: En is het enigszins realistisch om de perrons door te laten lopen op de brug over het rangeerterrein?

Ik heb me tot nu toe helemaal niet met de discussie bemoeid, dus het kan zijn dat de volgende optie al eens is gepasseerd en verworpen. Maar heb je al overwogen om het rangeerterrein tussen de spiraal en de stationssporen te leggen. Dan zou de aanrijroute dus nog met een bocht van zo'n 135 graden met de klok mee moeten worden verlengd.

Dibbes
Titel: Re:Railplan van (inmiddels) een groot station: versie 8!
Bericht door: ROMiJo op zondag 14 november 2010, 08:55:58
Hallo Dibbes,
Jouw optie is helemaal nieuw en niet eerder gepasseerd  :idea: Dat komt denk ik omdat vanaf het begin een (deel van een) stad -met hoogte verschillen- is gepland tussen station en deels op de spiraal. Als het rangeerterrein naast het station komt te liggen blijven er ook bijna geen andere plekken in het baanplan voor dat soort scenery over, maar is alles 'industrieachtig'. En ik wil toch ook graag huisjes, boompjes en beestjes  :)
Maar iedere optie is welkom; je weet nooit waar dat in de uitwerking van pas komt.

Bedankt :!:
Rob.
Titel: Re:Railplan van (inmiddels) een groot station: versie 8!
Bericht door: bluey op zondag 14 november 2010, 11:04:44
Hallo rob

alles kan maar perrons op een brug zijn niet erg gebruikelijk

het wordt al aannelijker als je er een stenen brug van maakt

dat rangeerterrein zoals hierboven werd voorgesteld wordt moeilijk realiseerbaar. Ik heb er ook aan gedacht maar je zit met heel veel hoogteverschillen in dat deel. Daarbij horen een rangeerterrein en een bw echt bij elkaar.

De korte sporen dienen om een loc klaar te zetten zodat je snel kunt wisselen. Het is niet echt denkbaar dat een loc afkoppelt, dan helemaal naar het bw rikdt en er vervolgens 1 helemaal terugrijdt naar het station om aan te koppelen. Die loc zal doorgaans al klaar staan voordat de trein binnenkomt. Je hebt er echter in een relatief klein station als het jouwe niet meer dan twee nodig: 1 om een loc klaar te zetten en 1 om de af te koppelen loc tijdelijk weg te zetten

roland
Titel: Re:Railplan van (inmiddels) een groot station: versie 8!
Bericht door: Veer op zondag 14 november 2010, 12:01:06
Goedendag,

Maar je kan toch eenvoudig twee opstelspoortjes aan het wissel dat nog "vrij" is leggen. Dan kan je vanaf rechts met een trein aan komen rijden afkoppelen, de loc parkeren en een gereedstaande loc van het andere spoortje voor de trein zetten en aankoppelen. Je moet dan alleen achteruit vanuit je BW naar je station komen rijden. Maar dat is opzich niet erg, denk ik.

M.b.t. perron op een brug. Dat komt ook voor bijvoorbeeld op Ede-Wageningen, daar gaat de autoweg onder het station door.
Maar idd ik zou wel een stenen brug bouwen. Je kan ook met een trap naar beneden, dan kan je je station van boven en van beneden een ingang geven. Denk bijvoorbeeld aan zoals het in Arnhem was (is?)

Groeten,

Tim
Titel: Re:Railplan van (inmiddels) een groot station: versie 8!
Bericht door: Veer op zaterdag 20 november 2010, 19:55:42
Wat is het angstig stil geworden in dit draadje!  :lol:

Er is toch niets aan de hand?
Titel: Re:Railplan van (inmiddels) een groot station: versie 8!
Bericht door: ROMiJo op zondag 21 november 2010, 12:01:37
Hoi Tim,
Er is van alles aan de hand, maar niet met de trein  :evil:
Ik had geloof ik al verteld dat de douche niet meer waterdicht is. Met een eenvoudig nieuw kitrandje is dat helaas niet te herstellen. De douche staat hier op een houten vloer, die volkomen verrot blijkt (pas 3 jaar geleden geplaatst door een professioneel (?) installatiebedrijf). Ik verdoe mijn spaarzame vrije tijd dus met voorbereiden: uitbouwen van douche, hakken van tegels, etc. etc. Heb je nog een goed idee om kit te verwijderen?
Morgenochtend om 0730 staat de aannemer op de stoep en dan moet alles gereed zijn; vandaag dus weer een dagje doorbrengen in de douchehoek  :shock:

Bedankt voor je belangstelling; geeft een beetje moed :)

Groeten,
Rob.

Titel: Re:Railplan van (inmiddels) een groot station: versie 8!
Bericht door: Veer op zondag 21 november 2010, 12:10:35
Dat is balen!! :(

Kit verwijderen gaat makkelijker als je het met een föhn warm maakt. Ik heb een "speciale" kit-verwijder-tool van een kit-merk (ik weet niet meer welke) het voordeel daarvan is dat je goed in de hoekjes kan schrapen, maar het nadeel is dat de kit aan het plastic plakt en dan rolletjes tussen de tool en het oppervlak komt. Moet je de kit van de tegels of van de douchebak verwijderen? Op de tegels kan je het met een afbreekmesje zo vlak mogelijk wegsnijden. Alles dat je weg kan snijden scheelt schrapen!

Succes en fijn dat je het aan een profesional over kan laten dan heb je zelf meer tijd om andere dingen te kunnen doen. Zo moet bij ons de keuken gedemonteerd worden om de betonvloer open te kunnen maken om de riolering te kunnen repareren. Ook zo'n klus waar je niet op zit te wachten.

Succes en hopelijk lukt het naar je zin en kan je snel weer leuke dingen doen!
Titel: Re:Railplan van (inmiddels) een groot station: versie 8!
Bericht door: ROMiJo op maandag 29 november 2010, 21:30:25
Nog geen versie 9, maar wel voortgang aan de douche en houtwerk van de schaduwstations (klik hier) (http://forum.3rail.nl/index.php?topic=21251.msg455532#msg455532).

Groeten,
Rob.
Titel: Re:Railplan van (inmiddels) een groot station: versie 8!
Bericht door: Veer op maandag 29 november 2010, 22:41:08
Goed om te lezen dat er in ieder geval voortgang is in de douche. Als dat goed opgelost is dan heb je daarna hopelijk weer voldoende tijd, energie en inspiratie om verder te kunnen met je baan.
Titel: Re:Railplan van (inmiddels) een groot station: versie 9a!
Bericht door: ROMiJo op woensdag 05 januari 2011, 21:26:20
Hallo iedereen,
Allereerst de beste wensen voor 2011  :) Ik hoop dat het een mooi, gelukkig en gezond jaar voor jullie wordt. En bij voorkeur met genoeg tijd om aan de modeltrein te besteden.....

Afgelopen feestweken zijn voorbij gevlogen, maar heel veel treinen was er niet bij. Voor wie het verhaal van de douche heeft meegelezen: vandaag is eindelijk, na de nodige tegenslagen, de kitter geweest  :shock: Vanaf vrijdag kunnen we eindelijk weer douchen 8) En de 18de december wilde ik naar Houten. Dat kon niet doorgaan omdat mijn vrouw ziek op bed lag. Nieuwe planning is 19 februari; de eerste dag van de voorjaarsvakantie.

Toch is er weer een nieuwe versie van het railplan met een paar kleine wijzigingen. Afgelopen dagen heb ik de onderbouw gemaakt voor het station en waar ik geen rekening mee had gehouden is het schuine dak. Tien centimeter aan beide zijden omhoog betekent ook in totaal 20 cm. minder breedte. En ook het spoor buiten de spiraal om naar de BW staat nu in het plan zoals het er ligt. In mijn andere topic (klik hier) (http://forum.3rail.nl/index.php?topic=21251.msg470798#msg470798) heb ik daar een overzichtsfoto van opgenomen.


Railplan versie 9a
(https://files.3rail.nl/tinypic/2mnjhtx.jpg)

Ik ga nu nog aan de slag met het stationsplan van Manus en het rangeerterrein.

Groeten,
Rob.
Titel: Re:Railplan van (inmiddels) een groot station: versie 9!
Bericht door: ROMiJo op zondag 09 januari 2011, 12:54:05
Hallo meedenkers,
Hier is de echte versie 9!

(https://files.3rail.nl/tinypic/2ntyzig.jpg)

Het idee van Manus heb ik (rechts boven in het station) verder uitgewerkt met slanke wissels. Ik wilde de bochten zo lang/ruim mogelijk maken. Verder had ik al een tijdelijke constructie gemaakt over het rangeerterrein heen. Dan zie je gelijk dat het wel een erg brede 'brug' is en dat het zicht op het rangeerterrein volledig weg is. Om de definitieve brug zo open mogelijk te kunnen houden, heb ik ook geprobeerd om de wissels zo dicht mogelijk aan de rand van de baan te leggen.

Omdat de opstelsporen rechtsboven verdwenen zijn, heb ik aan spoor 5 van het station onderin nog een apart opstelspoor gemaakt (ook met slanke wissels). Dat spoor met dat mooie roze kleurtje wordt het programmeerspoor.

Ben benieuwd of jullie nog aanwijzingen hebben; één van de dingen die niet is gelukt, is om de afstand tussen de paradesporen (blauw) zo klein mogelijk te houden. Beide slanke wissels komen dan te dicht tegen elkaar aan te liggen. Daarnaast ga ik nog met het rangeerterrein aan de slag. In mijn 'bouwtopic' plaats ik eind van de dag de nieuwe ontwikkelingen live.

Groeten,
Rob..
Titel: Re:Railplan van (inmiddels) een groot station: versie 9!
Bericht door: Veer op zondag 09 januari 2011, 18:32:46
Top plan! Ook de ontwikkeling in real life met het bouwen gaan vlot, zo te zien. Mijn complimenten.

Als je meer zicht op het rangeer terrein wil maken kan je de bruine sporen meer onder je brug uit halen en evenwijdig leggen aan je schuin lopende grijze spoor. Dan hou je dezelfde lengte over en kan je onder je brug een leuke hangplek voor daklozen maken :lol: Of zo'n lugubere plek met straat prostitutie en drugsdeals.  :lol:
Titel: Re:Railplan van (inmiddels) een groot station: versie 9!
Bericht door: ROMiJo op zondag 09 januari 2011, 19:10:52
Bedankt Tim,
Ik ga natuurlijk gewoon verder op weg naar versie 10. Eens kijken hoe het er uit ziet als ik het rangeerterrein verplaats. Wat wel helpt is dat het ook op zolder een beetje begint te leven  8)

Groet,
Rob.

NB: vandaag niet zoveel gebouwd. Ik heb mijn locomotiefjes heen en weer laten rijden; dolle pret  :wink:
Titel: Re:Railplan van (inmiddels) een groot station: versie 9!
Bericht door: Veer op zondag 09 januari 2011, 19:29:04
Ik kijk uit naar plan 10!!
Titel: Re:Railplan van (inmiddels) een groot station: versie 10!
Bericht door: ROMiJo op maandag 10 januari 2011, 20:51:23
Hallo iedereen,
Tim, je wordt op je wenken bediend: hier is versie 10. Ik heb het rangeerterrein 'verbeterd'.
Allereerst heb ik ervoor gezorgd dat treinen de mogelijkheid hebben om elkaar te passeren buiten de BW. Ook is er een tweede aansluiting op de BW gekomen cf. jouw voorstel; dan kunnen de diesels gelijk door om te tanken.
En het spoor dat wat afwijkt van de andere rangeersporen met extra bocht gaat naar nog te bedenken industrie volgens het idee van Roland. En zo komen alle plannen en ideeën bij elkaar  :D

(https://files.3rail.nl/tinypic/24euhvr.jpg)

Wel blijkt de praktijk niet overeen te komen met de tekening: het baanplan heb ik nu getekend zoals het er grotendeels ligt. Maar wat blijkt is dat het paradespoor (blauw) in de tekening veel verder van de rand van de tafel af ligt dan in het echt (scheelt zo'n 5 cm.. Zal wel door de speling in de rails komen en/of afwijkingen in wintrack  :shock:

Verder heb ik dit plan (m.u.v. de BW) in iTrain gezet. Ook daarvan hieronder een plaatje.

(https://files.3rail.nl/tinypic/dzcggj.jpg)

Groeten,
Rob.
Titel: Re:Railplan van (inmiddels) een groot station: versie 10!
Bericht door: Veer op maandag 10 januari 2011, 21:43:16
Maar .... het belangrijkste is natuurlijk dat JIJ er tevreden mee bent. Wij dragen alleen ideeën en tips aan, om bij te dragen aan jouw baan.

Oh, en ik vind plan 10 wel een leuk plan, waarschijnlijk zal er tijdens het bouwen nog wel wat veranderen, maar daar kom je gaande weg wel achter.
Titel: Re:Railplan van (inmiddels) een groot station: versie 10!
Bericht door: ROMiJo op maandag 10 januari 2011, 21:51:15
Maar .... het belangrijkste is natuurlijk dat JIJ er tevreden mee bent. Wij dragen alleen ideeën en tips aan, om bij te dragen aan jouw baan.

Om misverstanden te voorkomen: ik ben supertevreden en zéér enthousiast met zowel de baan als de support die ik hier krijg :D Ik denk overigens dat er vanuit de praktijk nog wel een versie 11 komt. Maar eerst weer eens gaan knutselen. Zal helaas weer wat langzamer gaan, want vanaf morgen mag ik weer aan het werk  :(

Gr,
Rob.
Titel: Re:Railplan van (inmiddels) een groot station: versie 10!
Bericht door: Veer op maandag 10 januari 2011, 21:54:47
Kijk een tevreden mens telt voor twee. Werken is leuk, nuttig en een must, maar daar gaat een vrije tijd inzitten :lol:

Ik kijk uit naar de bouwverslagen!
Titel: Re:Railplan van (inmiddels) een groot station: versie 10!
Bericht door: Veer op maandag 23 mei 2011, 13:52:35
Hallo!
Hallo?

Is er nog iemand in dit draadje actief?
Hoe staat het met de vorderingen? Ik ben erg nieuwsgierig!!
Titel: Re:Railplan van (inmiddels) een groot station: versie 10!
Bericht door: ROMiJo op zondag 29 mei 2011, 20:48:10
Hallo!
Hallo?

Is er nog iemand in dit draadje actief?
Hoe staat het met de vorderingen? Ik ben erg nieuwsgierig!!

Hallo Tim,
Bedankt voor je schopje; heel attent! Als je naar mijn BW-topic kijkt (klik hier) (http://forum.3rail.nl/index.php?topic=21251.msg526788#msg526788) kun je lezen waarom er zo weinig is gebeurd.

Groeten,
Rob.

NB: ik heb aan het laatste plan nog geen wijzigingen aangebracht; tot nu toe alles gebouwd zoals het is bedacht  :-)
Titel: Re:Railplan van (inmiddels) een groot station & BW: versie 13!
Bericht door: ROMiJo op zaterdag 05 mei 2012, 08:49:55
Hallo,
Al een aantal weken ben ik weer aan de slag met de baanbouw van 'ons' station en BW plan  :D: (klik hier) (http://forum.3rail.nl/index.php?topic=21251.msg658628#msg658628).

In de praktijk kom je dan kleine dingetjes tegen die in het plan moeten worden gewijzigd. Daarom hieronder een plaatje van versie 14 van het plan.

En op 16 0ktober 2010 begon het zo...:
(https://files.3rail.nl/tinypic/rwsxev.jpg)

Hiermee rond ik dit topic af met dank aan alle forummers die hebben meegedacht  :thumbup:

Groet,
Rob.

Edit 2019: foutief plaatje van TiniPic vervangen door eigen bestand.
Titel: Re: Railplan van (inmiddels) een groot station & BW: versie 13!
Bericht door: The MaSt op maandag 16 december 2019, 22:16:20
Erg fraai!! Geeft inspiratie voor mijn eigen nog te bouwen baan!
Ben benieuwd of je in 2020 weer verder gaat!

Gegroet, Marten
Titel: Re: Railplan van (inmiddels) een groot station & BW: versie 13!
Bericht door: ROMiJo op maandag 16 december 2019, 22:32:38
@citaat Bedankt voor het compliment Marten. En ja, ik ben in afgelopen oktober weer begonnen gelukkig. Klik maar op de link in mijn ondertekening. Ik ben nu bezig om met alle tips van de forumleden het banenplan van het nieuwe station en BW te ontwerpen.

Hartelijke groeten,
Rob.