3rail Forum

Modelbaanbesturing & Software => PC Besturingsoftware => Topic gestart door: Seinhuisje op zaterdag 10 oktober 2009, 00:51:42

Titel: 3-standensein in Koploper
Bericht door: Seinhuisje op zaterdag 10 oktober 2009, 00:51:42
Problemen met het 3-standen sein type 7241 wil ik hier graag even kwijt. Ik ben er dagen mee bezig geweest.

Voor alle duidelijkheid gebruik ik van Marklin:
K-rail
Central Control 6022
Keyboard 6040 (indien nodig)
Terugmeldmodule S88 (van Viessmann)
Interface 6050
Decoders K83
En software Koploper

Omdat ik nog aan het testen ben heb ik een simpele ovaalbaan gemaakt. Twee elektrische wissels erin. Blok 1 is een station en blok 5 een inhaalspoor. De twee seinen voor W1 zijn 2-standenseinen (S1 en S2) en bij W2 een 3-standen sein (S3).

Verder wordt er gereden met 2 locs. De een is een personenloc, de ander een goederenloc. De personenloc mag in blok 1 komen, maar niet in 5. De goederentrein mag in blok 5 komen maar niet in blok 1. Het lijkt wat overbodig allemaal, maar voor het testen van het 3-standen sein is het wel functioneel. Op deze manier worden alle standen van dit sein goed getest tijdens het rijden (rood, groen en geel, of groen/geel zoals ook genoemd)

Zie onderstaande afbeelding voor de baan:

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sPN1HQSCY36Z4cvFZvUTMXOgdAr3q9gtb5ewFNb6OjZU=/http://img28.imageshack.us/img28/6290/baanoverzicht.jpg)

Verder zijn wissel W1 en de seinen in blok 1 en 5 aangesloten op dezelfde decoder. Wissel W2 en het 3-standensein zijn aangesloten op een tweede decoder.

Het instellen van het 3-standensein in Koploper gaf de nodige problemen. Het lukte gewoon niet. De help geraadpleegd van Koploper en gezocht op dit forum. Niets lukte echt goed. Gewoonlijk kom je op het volgende uit of zoiets wat daar op lijkt. Zie afbeelding:

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,smnGU4hyDrWSAmHrgIKw0QLoDfDPpmA5D0-gW0bEVKcY=/http://img269.imageshack.us/img269/5274/sein1.jpg)

De parameters die ik voor dit sein gevonden heb zijn:

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sqXECRr5M4k1yJ20pAO76SlB-XHGVvCfuzGnfFZ_tVAw=/http://img410.imageshack.us/img410/5233/sein2.jpg)

Dit kan ook getest worden in Koploper op een goede werking. Gebruik daarvoor in Koploper Algemeen > Testprogramma.

De seinen zijn gekoppeld aan het vervolgsein indien nodig. Dus dat doet Koploper goed.

Nu komt de echte probleemomschrijving voor het 3-standensein. Parameters gevonden en gezet. Testen in Koploper en functioneert prima. Automatisch rijden en dan gaat het fout. Het schakelmechanisme van het sein voor geel blijft halverwege hangen.
Eerst geprobeerd de decoder rechtstreeks aan de Central Control: geen resultaat. Dan een aparte trafo met booster op de decoder: geen resultaat. Als laatste wissel W2 en het 3-standen sein op een aparte decoder aangesloten: en kijk 97% resultaat. Dus gelijktijdig schakelen lijkt het probleem te zijn.

Ik ben benieuwd of er meer mensen dit probleem hebben. En zo ja, hoe heb je dat opgelost?


Met dank aan Peter voor zijn tips
Titel: Re:3-standensein in Koploper
Bericht door: Sprinter op zaterdag 10 oktober 2009, 01:11:04
Ik zie dat je met adres 2 de stand recht het gele licht aanzet, maar ik zie nergens dat je het uitzet. Dus als het aan is gaat het niet meer uit.
Titel: Re:3-standensein in Koploper
Bericht door: Seinhuisje op zaterdag 10 oktober 2009, 01:13:18
Ik zie dat je met adres 2 de stand recht het gele licht aanzet, maar ik zie nergens dat je het uitzet. Dus als het aan is gaat het niet meer uit.

Oké, wat moet volgens jou de juiste instellingen zijn? Ik heb me helemaal de rambam gezocht. Van alles geprobeerd zoals ik al aangaf.
Titel: Re:3-standensein in Koploper
Bericht door: Erik Baas op zaterdag 10 oktober 2009, 01:42:44
[...] Dus gelijktijdig schakelen lijkt het probleem te zijn.

Dan denk ik altijd als eerste aan een probleem in de voeding of in de bedrading (te lang, te dun)...
Titel: Re:3-standensein in Koploper
Bericht door: Seinhuisje op zaterdag 10 oktober 2009, 01:49:49
[...] Dus gelijktijdig schakelen lijkt het probleem te zijn.

Dan denk ik altijd als eerste aan een probleem in de voeding of in de bedrading (te lang, te dun)...

Zoals gezegd heb ik aparte trafo en booster gebruikt. Maar gaf geen resultaat. Het probleem zit in gelijktijdig schakelen door de software en daardoor ontstaat een dipje.
Titel: Re:3-standensein in Koploper
Bericht door: mozzi54 op zaterdag 10 oktober 2009, 09:00:53
Seinhuisje,

Als je het wissel en het sein op een wisseldecoder (zoals een K83) hebt aangesloten, kan het nooit dat Koploper die tegelijkertijd schakelt. Koploper schakelt maar 1 adres tegelijk. Tenzij je het sein en het wissel op hetzelfde adres hebt gezet, maar dat moet je natuurlijk nooit doen. Zelf gebruik ik seinen van Viesmann i.c.m. lichtseindecoders en dat werkt goed.

met vriendelijke groet,

Aldert
Titel: Re:3-standensein in Koploper
Bericht door: Freak op zaterdag 10 oktober 2009, 15:07:42
De wissels en seinen moeten je allemaal een eigen adres geven.
Dus b.v. W2 adres 5 en S3 adres 6 en 7.


Mvg,
Peter
Titel: Re:3-standensein in Koploper
Bericht door: Seinhuisje op zondag 11 oktober 2009, 01:23:18
De wissels en seinen moeten je allemaal een eigen adres geven.
Dus b.v. W2 adres 5 en S3 adres 6 en 7.


Mvg,
Peter

Dit was al gedaan en zelfs aparte decoder voor wissel en 3-standensein.
Titel: Re:3-standensein in Koploper
Bericht door: mozzi54 op zondag 11 oktober 2009, 18:24:34
De wissels en seinen moeten je allemaal een eigen adres geven.
Dus b.v. W2 adres 5 en S3 adres 6 en 7.


Mvg,
Peter

Dit was al gedaan en zelfs aparte decoder voor wissel en 3-standensein.

Maar dan kunnen ze onmogelijk op hetzelfde moment door Koploper worden geschakeld.


Mvg,

Aldert
Titel: Re:3-standensein in Koploper
Bericht door: Sprinter op zondag 11 oktober 2009, 21:15:38

Dit was al gedaan en zelfs aparte decoder voor wissel en 3-standensein.

Als ik naar het scherm van de sein instellingen kijk is dat zeker niet het geval

Daar lees ik als eerste adres 2 en als tweede adres 3.

Dat komt overeen met het wissel op adres 2 en met het wissel op adres 3. (w2 en w3)
Titel: Re:3-standensein in Koploper
Bericht door: wissels op zondag 11 oktober 2009, 23:35:20
Zie over koploper vragen het volgende topic,

http://forum.3rail.nl/index.php?topic=338.0

met vriendelijke groet,

Walter

Titel: Re:3-standensein in Koploper
Bericht door: Seinhuisje op donderdag 15 oktober 2009, 23:45:27
Allereerst even een algemene opmerking: de benoemde wissels en seinen in het baanoverzicht zijn puur en alléén tekst. Dus ze hebben niks te maken met adressering van de decoder K83.

Bovendien hebben alle seinen en wissels allemaal een eigen uniek adres op de decoders.

Ik hoop echter zelf de oplossing gevonden te hebben. Tot nu toe werkt het 99,99% zeker met dit type sein.

Met behulp van een plaatje zal ik proberen een en ander duidelijk te maken. Vraag hiervoor enig geduld.
Titel: Re:3-standensein in Koploper
Bericht door: Seinhuisje op vrijdag 16 oktober 2009, 00:28:55
Zoals beloofd:

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sbBPXpe1vfprF781YHkH2ADF9ZB73-jwZyvA5ki9rK0Q=/http://img128.imageshack.us/img128/2390/3standensein.jpg)

Vanzelf spreekt dat beide decoders verbonden moeten zijn met rood/bruin
Titel: Re:3-standensein in Koploper
Bericht door: Sprinter op vrijdag 16 oktober 2009, 00:45:25
Nou Seinhuisje, ik zou niet weten waarom de oranje draad altijd op een andere decoder moet, het enigste wat moet is dat hij op een eigen wisseladres aangesloten moet worden, en dat kan net zo goed op dezelfde decoder.
Titel: Re:3-standensein in Koploper
Bericht door: Seinhuisje op vrijdag 16 oktober 2009, 00:48:47
Nou Seinhuisje, ik zou niet weten waarom de oranje draad altijd op een andere decoder moet, het enigste wat moet is dat hij op een eigen wisseladres aangesloten moet worden, en dat kan net zo goed op dezelfde decoder.


Omdat dat na weken testen het enige is wat werkt met dit type sein. Het is een mechanisch 3-standen sein.

Nog steeds heb ik van je geen beter voorstel gekregen helaas...
Titel: Re:3-standensein in Koploper
Bericht door: Sprinter op vrijdag 16 oktober 2009, 00:56:23
Seinhuisje, een tip aan jouw, dat sein werkt via een decoder en wisseladressen.
Stel voor rood en groen wissel adres 17. Voor Oranje gebruik je wisseladres 18 (groen)
Dit kun je zo via je keyboard bedienen.

Schrijf nu eens op welke knopje je moet drukken op je keyboard om de gewenste seinbeelden te tonen.

Als je dat onder de knie hebt en begrijpt, zet dan deze volgorde in Koploper. Precies zoals je dat met de hand ook voorelkaar krijgt.
Echt veel moeilijker dan dit is het niet.
Titel: Re:3-standensein in Koploper
Bericht door: Seinhuisje op vrijdag 16 oktober 2009, 01:03:03
Seinhuisje, een tip aan jouw, dat sein werkt via een decoder en wisseladressen.
Stel voor rood en groen wissel adres 17. Voor Oranje gebruik je wisseladres 18 (groen)
Dit kun je zo via je keyboard bedienen.

Schrijf nu eens op welke knopje je moet drukken op je keyboard om de gewenste seinbeelden te toen.

Als je dat onder de knie hebt en begrijpt, zet dan deze volgorde in Koploper. Precies zoals je dat met de hand ook voorelkaar krijgt.
Echt veel moeilijker dan dit is het niet.

Heb ik allemaal gedaan. Het werkt niet. Kom je op volgende tekening:

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,s0QkjvSxCnJvVigJzhm2TdaF87ftIRFol2TJrHVioqTo=/http://img391.imageshack.us/img391/9202/3standenseinalt1.jpg)

Lees je mijn posts wel? Het werkt toch volgens mijn eerste tekening?
Deze werkt niet dus...
Titel: Re:3-standensein in Koploper
Bericht door: Sprinter op vrijdag 16 oktober 2009, 01:09:24
Ja zekers ik lees je post wel, en daar in lees ik dat je er de ballen niet van snapt en dat je als een kip zonder kop bezig bent, tenminste die indruk wekt het.

De basis instelling van een sein is de eerste stap. Maar zijn de volgende stappen wel juist uitgevoerd, zodat koploper ook weet hoe hij de seinbeelden moet tonen en wanneer. Met andere woorden is de rest van de database en instellingen wel in orde? Verder blijf ik bij mijn opmerking dat je oplossing over twee decoders onzin is.

Titel: Re:3-standensein in Koploper
Bericht door: Seinhuisje op vrijdag 16 oktober 2009, 01:17:08
Ja zekers ik lees je post wel, en daar in lees ik dat je er de ballen niet van snapt en dat je als een kip zonder kop bezig bent, tenminste die indruk wekt het.

Het basis instelling van een sein is de eerste stap. Maar zijn de volgende stappen wel juist uitgevoerd, zodat koploper ook weet hoe hij de seinbeelden moet tonen en wanneer. Met andere woorden is de rest van de database en instellingen wel in orde? Verder blijf ik bij mijn opmerking dat je oplossing over twee decoders onzin is.



Ik ben bezig geweest met Koploper om de juiste parameters te vinden in samenspraak met het keyboard. En nu heb ik ze goed.

Ik stel je hulp op prijs, maar nu ik zelf de juiste oplossing gevonden heb kom je met allerlei alternatieven. Was eens wat eerder gekomen met je hulp.
Titel: Re:3-standensein in Koploper
Bericht door: Sprinter op vrijdag 16 oktober 2009, 01:21:13
Nu je ze dan goed hebt dan kun je de oranje draad ook aansluiten op dezelfde decoder. Wedden dat het dan ook werkt.

Titel: Re:3-standensein in Koploper
Bericht door: wissels op vrijdag 16 oktober 2009, 07:41:51
Hallo Allen,

Aantal off topic antwoorden verwijderd, heren laat elkaar in de waarde, draadje gesloten zie ook mijn vorige reactie in dit topic,

met vriendelijke groet,

Walter