3railforum

Modelbaanbesturing & Software => Analoge Besturing => Topic gestart door: s.kruidenier op zaterdag 07 februari 2009, 12:55:47

Titel: stopsectie
Bericht door: s.kruidenier op zaterdag 07 februari 2009, 12:55:47
hallo allemaal,

ik meen ergens gelezen te hebben dat je bij je station of in je schaduw station bij Marklin analoog zogenaamde stopsecties kan maken.

ik weet niet meer waar maar kan iemand mij uitleggen hoe dit simpel te verwezenlijken is ?
ik dacht met 1 van de 4 schakelkastjes:

klikerdeklik (http://www1.conrad.nl/scripts/wgate/zcop_nl3/~flN0YXRlPTc1NDMyNjAxNQ==?direkt_aufriss_area=SHOP_B2C_ModelRailway&~template=PCAT_AREA_S_browse&p_page_to_display=&catalogs_sub_id=sub15&aktiv=15&navi=oben_1)

dus misschien met een van de volgende nummers;
72729              72739
72749              72720
72730              72740

alvast bedankt,
Stefan
Titel: Re: stopsectie
Bericht door: Freak op zaterdag 07 februari 2009, 13:09:46
Hallo Stefan,

Zie: http://modelspoorh0.nl/ Downloads
En Download het boek Handboek Electrotechniek van Märklin.(Bron Marklin)

Op blz. 77 rechtsonder staat een voorbeeld.
Overigens staan daar meer leuke voorbeelden in.

Mvg,
Peter
Titel: Re: stopsectie
Bericht door: s.kruidenier op zaterdag 07 februari 2009, 13:53:37
ik snap er niet zoveel van  :(

(https://files.3rail.nl/tinypic/2rh9yrc.jpg)

ik denk dat nm. 1 isolatiehulzen zijn .. klopt ??
3 en 4 lijkt mij een gewone schakelkastje (ik heb van die oude blauwe) maar waarom moeten die stekkers dan zo zitten ??

groeten stefan
Titel: Re: stopsectie
Bericht door: Freak op zaterdag 07 februari 2009, 15:29:12
Citaat
ik denk dat nm. 1 isolatiehulzen zijn .. klopt ??
In dit voorbeeld is 1 isolatiehuls voldoende.
Bij een stopsectie in een schaduwstation heb je 2 isolatiehulzen nodig.

Citaat
3 en 4 lijkt mij een gewone schakelkastje (ik heb van die oude blauwe) maar waarom moeten die stekkers dan zo zitten ??
3 en 4 zijn geen gewone schakelkastjes maar verdeelplaatjes.
Rechts zie je het schakelkastje 72740, hiermee kun je een (stop)sectie mee in en uitschakelen. Het maken van een stopsectie met 2 isolatiehulzen staat op blz. 55 linksonder.
De verdeelplaatjes 3 en 4 heb je niet echt nodig. Sluit dan de bruine draad van de rails rechtstreeks aan op de bruine aansluiting van de trafo en de rode draad (links) van het kastje op de rode aansluiting van de trafo.

Mvg,
Peter
Titel: Re: stopsectie
Bericht door: s.kruidenier op zaterdag 07 februari 2009, 17:22:49
okej,

maar nog 1 vraag kan je voor de 72740 ook een "oud" blauwe schakelkastje gebruiken ??

(https://files.3rail.nl/tinypic/e8pudh.jpg)

groeten stefan
Titel: Re: stopsectie
Bericht door: Freak op zaterdag 07 februari 2009, 17:50:01
Dat is een schakelkastje om wissels mee te schakelen en dat zijn momentschakelaars.
Je hebt een schakelkastje nodig waarmede je b.v. lampjes mee in- en uit kunt schakelen.

Mvg,
Peter
Titel: Re: stopsectie
Bericht door: s.kruidenier op zaterdag 07 februari 2009, 17:56:14
okej, bedankt, ik ga denk ik maandag even vragen bij de modelwinkel in de buurt hoe duur ze zijn bij hem..

groeten stefan
Titel: Schakelaar
Bericht door: s.kruidenier op zaterdag 07 februari 2009, 18:46:12
hallo,

heeft iemand een schema van een tuimel schakelaar, hoe je deze aansluit e.d.

alvast bedankt, stefan
Titel: Re: stopsectie
Bericht door: Henk op zaterdag 07 februari 2009, 19:42:23
Behalve de 72740 (kastje met gele en rode knoppen) kun je ook het oude blauwe model gebruiken (ook met gele en rode knoppen).

De verdeelplaten 72090 heb je niet nodig (3 en 4 in je schema). Je kunt de blauwe draad uit één stuk maken en de rode draden aan de 72740 aansluiten (stekers op elkaar steken of met een contrasteker of mof aan de andere zijde van 72740 aansluiten).

groetjes
Henk
Titel: Re: stopsectie
Bericht door: Silco_88 op maandag 03 december 2018, 12:18:40
Even een oud topic ophalen, aangezien er op de vraag uit reactie #7 geen antwoord is gegeven.

Zie bijgaande afbeelding. Door welk component (tuimelschakelaar, drukschakelaar o.i.d.) kan kastje 72740 vervangen worden in deze schakeling?
Titel: Re: stopsectie
Bericht door: fonzo999 op maandag 03 december 2018, 12:27:35
Beste Silco,
Je geeft zelf het antwoord al : drukschakelaar, tuimelschakelaar of alles wat een duurschakeling tot stand brengt, zoals draaischakelaar, wipschakelaar etc etc