3railforum

Modelbaanbouw & Scenery => Elektronicatechniek => Topic gestart door: Grotegreef op zondag 18 januari 2009, 11:53:13

Titel: "Knipperledje" wil niet knipperen
Bericht door: Grotegreef op zondag 18 januari 2009, 11:53:13
Hallo,

Ik zit met het volgende "probleem":
Ik heb knipperledjes, rood, 5mm aangeschaft om mij op een bepaalde
"gevaarlijke" wisselstand te attenderen, normaal heb ik hier een gewoon ledje rood of groen gemonteerd en deze werken prima.

Maar het knipperledje doet niets als deze wordt gebruikt i.p.v. een gewoon ledje.
Het gaat hier om analoge bediening via een pulsschakelaatje.

Wie weet raad?

Groeten, René G.
Titel: Re: "Knipperledje" wil niet knipperen
Bericht door: Seinwezen op zondag 18 januari 2009, 14:15:53
Hoi René,

heb je dit ledje op wisselspanning aangesloten?
Want ik denk dat hij dan niet doet.

Je kan er een diode in serie tussen zetten, zodat je een gelijkspanning krijgt.

Hopelijk lukt het.

Groetjes Sander
Titel: Re: "Knipperledje" wil niet knipperen
Bericht door: Grotegreef op zondag 18 januari 2009, 15:08:55
Hoi Sander,

Ja, hij is op wisselspanning aangesloten net zoals de andere, niet knipperende, ledjes.
Met die diode bedoel je dat ik die tussen de stroombron en het ledje moet monteren?
Is er nog een bepaalde waarde van die diode?

Groeten, René G.
Titel: Re: "Knipperledje" wil niet knipperen
Bericht door: marklinfan1992 op zondag 18 januari 2009, 15:55:44
1N4007 is wel een goede denk ik



Eric
Titel: Re: "Knipperledje" wil niet knipperen
Bericht door: robkop op zondag 18 januari 2009, 15:58:29
Er bestaan ook knipperled's met ingebouwde voorschakelweerstand. Die werken pas op een hogere spanning, ik heb de 12 V uitvoering ooit gebruikt.
Titel: Re: "Knipperledje" wil niet knipperen
Bericht door: Seinwezen op zondag 18 januari 2009, 16:03:12
Hoi René,

hier een schema hoe het volgens mij moet werken 8)
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sT1BVCQ8oavOh_nht47sGzdGPdjSZQM8Lh6jUp8nYnVA=/http://img514.imageshack.us/img514/715/knipperledbh2.jpg) (http://imageshack.us)
(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,sWRJjboevHtklWYt_2lwiR1i_72e4yBlZWYTeB6J_zEM=/http://img514.imageshack.us/img514/knipperledbh2.jpg/1/w358.png) (http://g.imageshack.us/img514/knipperledbh2.jpg/1/)

De waarde van de diode maakt niet zoveel uit.


Groetjes Sander
Titel: Re: "Knipperledje" wil niet knipperen
Bericht door: Freak op zondag 18 januari 2009, 16:08:45
Daarom zie je vaak achter de opgegeven spanning DC staan.

Mvg,
Peter

Titel: Re: "Knipperledje" wil niet knipperen
Bericht door: Grotegreef op zondag 18 januari 2009, 16:27:16
Volgens de verkoper in Houten (Mektronics) kunnen deze knipperleds 14 volt aan, hij dacht zelfs 16 volt maar gaf geen garantie dat dit zo was.
Ik ga er "een" diode tussenplaatsen en hopen dat dit lukt.

In ieder geval allemaal bedankt :D :D

Groeten René G.
Titel: Re: "Knipperledje" wil niet knipperen
Bericht door: buckfast_beekeeper op zondag 18 januari 2009, 17:18:23
1N4007 is wel een goede denk ik



Eric
Voor een (knipper)ledje wel aan de ruime kant. Een 1N4148 zal ruimschoots volstaan.
Titel: Re: "Knipperledje" wil niet knipperen
Bericht door: Freak op zondag 18 januari 2009, 19:40:52
Hallo René,

Er zijn al knipperleds die tussen de 3,5 en 15V (DC) werken.


Mvg,
Peter
Titel: Re: "Knipperledje" wil niet knipperen
Bericht door: Grotegreef op zondag 18 januari 2009, 21:20:16
Hallo Peter,

Heb je ook enig idee waar deze te koop zijn?
Conrad misschien?
Ik heb er maar een stuk of drie, vier nodig.

Wat ik niet goed snap is, waarom doen niet knipperende leds het prima op wisselstroom, weliswaar met een weerstandje ertussen, en knipperleds niet.

Peter, graag een wat eenvoudige uitleg i.v.m. mijn zeer beperkter electronica kennis.
Ik zou het niveau 2 willen noemen op een schaal van 10  :shock: :shock:

Groeten, René G.
Titel: Re: "Knipperledje" wil niet knipperen
Bericht door: Freak op zondag 18 januari 2009, 21:32:53
Hallo René,

Heb je ook enig idee waar deze te koop zijn?
Conrad misschien?
Ook Conrad heeft ze in zijn programma. Zoek op "knipperled"

Citaat
Wat ik niet goed snap is, waarom doen niet knipperende leds het prima op wisselstroom, weliswaar met een weerstandje ertussen, en knipperleds niet.

Peter, graag een wat eenvoudige uitleg i.v.m. mijn zeer beperkter electronica kennis.
Nou dan, een led mag je beschouwen als een (gekleurd) lampje.

Een knipperled heeft ook nog een heel klein stukje elektronica.

Kijk hier maar eens http://nl.wikipedia.org/wiki/Led
Zie: Led met geïntegreerde elektronica

Mvg,
Peter
Titel: Re: "Knipperledje" wil niet knipperen
Bericht door: huub op zondag 18 januari 2009, 21:56:07
en ik zou toch maar die extra diode toevoegen wanneer je leds op wisselspanning aansluit. leds kunnen in het algemeen slecht tegen verkeerd-om spanning, in tegenstelling tot gewone diodes.
Titel: Re: "Knipperledje" wil niet knipperen
Bericht door: Wim op dinsdag 20 januari 2009, 21:01:30
Een knipperled heeft ook een RC combinatie nodig,
achter een gelijkrichtdiode, om te kunnen functioneren.
R= 1Kohm met 47uF werkt al..

Groetjes
Titel: Re: "Knipperledje" wil niet knipperen
Bericht door: buckfast_beekeeper op dinsdag 20 januari 2009, 21:07:10
Een knipperled heeft ook een RC combinatie nodig,
achter een gelijkrichtdiode, om te kunnen functioneren.
R= 1Kohm met 47uF werkt al..

Groetjes


In een "knipper"led zit dit reeds ingebouwd. Jij bedoelt een "gewone" led laten knipperen. Knipperleds bezitten soms nog iets meer elektronica zodat ze in een iets groter spanningsgebied gebruikt kunnen worden.