Hallo, laat ik beginnen mij voor te stellen. Mijn naam is Paul en ik ben 68 jaar. Sinds 3 jaar lid (o.a.) dit forum, en ga voor de vierde keer in mijn leven een baan proberen op te bouwen. Kreeg mijn eerste Märklin startset in 1958, werd er direct door gegrepen en halverwege de jaren zestig mocht ik en een zolderruimte van mijn ouders gebruiken om het eerste baantje te bouwen. Veel plezier beleefd, met vaak lekkere muziek van David Bowie op de achtergrond :-) Mijn tweede baan zag mid jaren negentig het levenslicht op mijn huidige (maar toen nog niet verbouwde zolder) Het werden een paar mooie (digitale) bouwjaren, naast alle drukke werkzaamheden. Het bouwen gaf rust, en haalde de stress van de zaak bij mij weg. Uiteindelijk nam de baan vrijwel de hele zolder in beslag. Helaas moest ik hem uiteindelijk afbreken, en het duurde tot voor 3 jaar terug, dat mijn derde baan tot stand kwam. Begin dit jaar heb ik deze afgebroken, omdat het besluit viel om de zolder eindelijk te gaan verbouwen. De vorige week is deze opgeleverd (zie bijgaande foto) en kan ik mij naar hartelust, maar nog steeds naast het werk ;-) weer gaan uitleven. Het wordt een redelijke baan, daar er ook wat ruimte vergeven moet worden aan een tweede werkplek in huis (Corona besognes) Maar denk, dat hij inclusief een fors (?) schaduwstation en mogelijk nog een tweede wel snel richting 80 - 100 meter rijplezier uiteindelijk over een 'paar jaar' weer kan opleveren. Maar goed, Keulen en Aken zijn tenslotte ook niet op een dag gebouwd! Mijn idee is, om in dit forum de start en vervolg te gaan 'bloggen', of het vol gehouden wordt ...duimen maar. Het lijkt mij leuk en zinvol om aanvullende tips, goede raad en 'kritiek' te mogen gaan ontvangen. In de loop van de volgende week worden er een paar gelaserde modules aangeleverd. Bewust voor gekozen overigens, want ik ben geen timmerman. Heb er het gereedschap ook niet echt voor. Positief is tevens, dat ik vrijwel per direct kan gaan beginnen. Kan namelijk niet wachten om weer te beginnen. Het materieel en materiaal staat in dozen klaar en een half jaar niet rijden is killing :-) Ben nu nog aan het worstelen met het ontwerp van het schaduwstation, maar dat komt de volgende keer wel aan bod. Voor nu, genoeg 'gezwam': Will keep you posted! Grt, Paul
Paul, welkom op het forum.
Je hebt een mooie ruimte ter beschikking, we zijn benieuwd wat voor baan, thema etc het gaat worden.
Welkom! Altijd leuk als iemand weer opnieuw gaat beginnen, dan is nog alles mogelijk :) Succes, en we zien de foto's graag.
Welkom op het forum Paul!
Hallo Paul, welkom.
Het klinkt allemaal veelbelovend en maakt me nieuwsgierig. :-)
Succes met de plannen en bouw.
Mooie ruimte hoor, ga je draadje volgen :)
Welkom op het forum Paul, je hebt een prachtige zolder :thumbup:
Mvg,
Peter Degeluidsman
@citaat
Welkom op dit forum Paul. Inderdaad wat een prachtige zolder! Aan beide zijden een dakkapel. Over de gehele breedte van de voor- en achtergevel? Zoiets zou ik ook wel willen, lekker veel ruimte (en licht!) op zolder. Ik ga dit draadje volgen want ben heel benieuwd hoe jouw nieuwe baan gaat worden. Veel succes en bouwplezier gewenst.
Welkom Paul, ik ga dit proces volgen.
Luc
Goedemorgen, waardeer alle spontane reacties! Hopelijk kan ik met enige regelmaat de ontwikkelingen delen. Het zal ongetwijfeld met horten en stoten gaan ....(bij voorbaat excuus) En ja, de zolder heeft nu aan beide zijden een optimale 'lichtval'. Dat was ook het uitgangspunt van de verbouwing, en stahoogte natuurlijk over een heel groot gedeelte van de beschikbare ruime. Toch wordt het passen en meten, maar dat is de uitdaging! Nog snel even een kleine terugblik naar de laatste baan, waarvan ik in maart afscheid heb moeten nemen. Zie de bijlage 1x Grt, Paul
Aah kijk, stomers en een TEE RAm, dat ziet er al interessant uit. Ook een prachtige ruimte tot je beschikking gekregen. ben benieuwd hoe dat ingevuld gaat worden. We gaan het meemaken.
Prachtige ruimte heb je tot je beschikking Paul om er heerlijk een baan te bouwen.
Ja een RAm TEE is altijd leuk om naar te kijken ook al staat er een stomer naast. ;)
Groet Michel
Een TEE RAM naast een stoomloc...dat was mogelijk toentertijd :-) mid jaren zestig. Ik heb altijd van Duitse thema banen (en Oostenrijk & Zwitserse) gehouden, dus daar gaan wij nu ook weer voor. Beetje jeugdsentiment, denk ik...
Nu eerdaags de modules binnenkomen, sleutel ik nu alvast aan de schaduwbaan + helix in het programma RailModellerPro. Binnenkort een eerste 'bijlage' ter verdere beoordeling!
Welkom Paul.
Dat ziet er allemaal veel belovend uit, mooie ruimte en ook de plaatjes van de vorige baan zien er goed uit.
Veel plezier met het ontwerp en we gaan het beleven. :thumbup:
Ok, het eerste serieuze 'draadje'. In de bijlagen 3 verschillende plaatjes van het 'grove' basisidee van de schaduwbaan, met aansluiting naar de helix en uitkomend op niveau 0 en met de 'uitloop' naar een relatief klein kopstationnetje. Het is ontworpen in het programma RailModellerPro. Het geheel heb ik in drie screenshots geknipt.
A) Het totale 'plaatje' (niveau -1. niveau 0 en niveau +1)
B) Schaduwbaan + helix + losliggend het ijkspoor (groen) = niveau -1
C) Hoofdstation komt op niveau +1 en een aflopend enkelvoudig spoor (oranje) gaat naar niveau 0 met aan het uiteinde een kopstation (paars)
D) Het hoofdstation komt dus op een houten plaat te liggen (boven niveau 0 van de aaneengeschakelde modules van 100 x 100cm + helix = totaal 400 cm lengte plus extra centimeters die ik nog over heb aan die zolderkant (nis - zie eerder geplaatste zolderfoto)
E) Denk eraan als eerste insteek de volgende hoogtes aan te houden: niveau -0 = schaduw op 0,60 cm > niveau 0 = 0,90 cm en de bovenbouw voor het hoofdstation met door/uitvoer naar een volgend gedeelte van de baan = 110 cm.
Aanvullende opmerkingen:
1) uiteindelijk gaan het dubbelspoor rechts van het geheel onderaan, in een later stadium naar een totaal ander nog te ontwerpen gedeelte van de baan. (Zal wel een jaartje duren ;-)
2) het schaduwstation heeft 4 (gele) sporen) waar uiteindelijk ook meerdere treinen afwisselend opgesteld kunnen worden en twee (niet gekleurde opstelsporen met een stootblok)
3) het station is nog niet af (worden nog veranderingen in doorgevoerd...)
4) het programma RailModellerPro is niet perfect, maar dat ben ik zeker ook niet (dus hier en daar sluiten de rails in de eerste aanzet nog niet 100& aan. Het wordt of een puzzel met flexrail of het 'programma' krijgt het uiteindelijk nog voor elkaar!
Last but, not least: deze insteek is in eerste instantie bedoeld om een indruk te krijgen wat er kan met de module(ruimte) en de ruimte van dit deel van de zolder in zijn geheel. Daar was ik op uit. Niets meer, niets minder. Mar moest tenslotte ergens weer mee beginnen, maar niets is zo veranderlijk als een 'hobbyist' :-) Wordt vervolgd, maar het begin is er!
hey Paul,
leuk je hier op het forum te zien,
je bent hopelijk nog niet vergeten hoe je oude Marklin-seinen te configureren in iTrain ;) ;
mvg,
Michel
Hi, neen dat hoop ik niet Uiteindelijk is alles voor elkaar gekomen, maar het had wel wat voeten in de aarde. Hoop dat de eerder opgedane kennis (met hulp van derden :-) niet in zijn geheel vervlogen is :idea: Nu met een schone lei en schone zolder (oppassen geblazen dus om het geheel ook netjes te houden) Het duurt nog wel een paar weken voordat het eerste zichtbare gedeelte getoond kan worden. Moet nog zoveel doen. Er staat van alles hier op de vloer en dat moet toch eerst een passende (tijdelijke) opbergplaats krijgen. Anyway, met frisse moed! Het is weer een mooie uitdaging.
Hallo Paul,
Grootse plannen dus. Even een paar waarschuwingen vooraf. de railnummers in de plannen kan ik helaas niet lezen, ze zijn net iets te klein. Dus indien ik iets zeg wat verkeerd is sorry.
Betreffende de helix. Die zie ik in elkaar lopen, dat zal niet werken dan krijg je problemen met hoogteverschillen. Je moet tussen twee sporen boven elkaar circa 8 tot 8,5cm hoogteverschil hebben. Anders past er geen trein tussen. Bij bovenleiding zelfs nog meer.
Bij een breedte van 100cm zal je met zekerheid gebruik maken van de radii 1 en 2 in de helix. Dat kan maar dan dien je radius 1 als daalspoor te gebruiken en radius 2 als stijgspoor. Tevens zul je om de hellingen voor je treinen hapbaar te houden tussen de bochthelften één of twee rechte 2200 rails in moeten voegen. Dan wordt het een ovaal dus.
Je hebt het bij de hoogten van je tafel over 60, 90 en 110 cm. Doe jezelf een plezier en doe overal nog tien cm bij optellen. Ook jij wordt straks een jaartje ouder en daarmee een jaartje strammer. Je rug en ledematen zullen je dan dankbaar zijn voor die iets grotere hoogte. De mijne in ieder geval wel.
Succes en ik blijf je volgen.
Dank voor je reactie! Laten we met de laatste opmerking beginnen ;-) Jouw benadering is geheel terecht, ook al heb ik de 'mazzel' dat ik nog veel sport en daarom dito beweeglijk ben. Maar -eerlijk is eerlijk- ik had al de intentie om de hoogtes ter discussie te stellen. Point taken! (Het gaat van de schuine kanten afhangen, anders moet ik het baanontwerp in lengte gaan aanpassen en ik wil juist een mooi lang station creëren én wat bergruimte onder het schaduw station nog zien te bewerkstelligen)
De 'getekende' helix is niet goed in het software programma verwerkt. Het geeft dus een zeer vertekend beeld. Ik kan je gerust stellen (en mijzelf hier dus ook), het komt goed qua hoogte en percentage. Ik maak een als strip van 5 cm breed op de pantografen op te vangen. Daar heb ik voorbeelden van gezien. Buitenste rail wordt stijgen en binnenste wordt dalen.
Wat betreft de helix heb je een punt. Helaas kan het waarschijnlijk niet anders dan dat het geen ovaal kan worden (heeft te maken met de beschikbare ruimte aan die kant van de zolder. Klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar er is een tweede werkplek en er staat straks een slaapbank voor het incidentele moment dat deze nodig is.( Vrouw en dochter hebben een brede kennissenkring :-)
Ik moet dus een concessie doen. Overigens heb ik bij mijn tweede baan zelf een helix gebouwd die ook rond liep, en daar hadden de treinen destijds geen enkele moeite mee. Ik begrijp het punt, en de uitdaging -maar heb het vertrouwen vooralsnog dat het goed gaat komen. In ieder geval is het wel een experiment waard. En dan nog even een puntje: ik wil de modules op wieltjes met een rem zetten, zodat ik zeker in het beginstadium (lees het eerste jaar of zo) er makkelijk omheen kan lopen en dus bouwen. Ik heb mij voorgenomen om er een mooi projectje van te maken, met overigens wel mijn beperkte kennis van een aantal zaken. Maar de fora helpen mij ongetwijfeld wel een eindje op weg)
Dank nogmaals voor de input, het wordt ten zeerste gewaardeerd!
Mooie en lichte ruimte, Paul :thumbup:
Ben benieuwd, hoe jouw avontuur hier verder gaat :P
Grtz Tony
Mooie plannen en een mooie zolder, Paul. Ik ga dit zeker blijven volgen.
En ook hier een volger erbij. Het ziet er goed uit die plannen.
Luc
Ok, vandaag veel opgeruimd en verder schoongemaakt -want donderdag kan ik de modules ophalen en dan kan het feest beginnen. Het laatste deel van vanmiddag tijd besteed aan het fatsoeneren van de layout in RailModellerPro. Eerst maar eens even geconcentreerd op het schaduwstation, en daar gaat het direct al fout. Er zijn namelijk twee open eindjes die ik vooralsnog niet aan elkaar geknoopt krijg. Zie ook de bijlage. Hopelijk zijn de ruilnummers nu te lezen.
Misschien iemand een goed advies in deze? (Als dit klopt, dan kan ik verder met de helix en het hoofdstation. Maar als eerste uiteraard het schaduwstation perfect zien te krijgen)
Voor vandaag sowieso genoeg tijd op de zolder doorgebracht, nu aandacht voor de rest van het gezien :-) Fijne avond allemaal!
Zo te zien aan de nummers k rail?
Daar heb ik helaas geen K aas van gegeten haha
Mijn tip is , ik speel/varieer wel eens met de verschillende radius bochtstukken door elkaar. Dan komt het ook anders uit
Ik zie ook dat er kortere rechte rails zijn? Ook daar kun je mee spelen neem ik aan..
Waar heb je trouwens de modules vandaan ?
Ik zou de twee 2201s onder bij de kruiswissel en de gewone wissel weghalen. Dan kun je links de 2221 en 2231 mooi parallel laten lopen.
Dat geldt ook voor de 2201 rechtsboven voorbij de wissel. Haal die weg dan lopen de bochten mooi parallel.
Het blauwe rechte spoor met het open einde kan met 4x2200, 1x2209 en 1x2204.
Om het open stukje in het rode spoor dicht te maken kun je wel wat meer smokkelen, en dan het rode rechte spoor met 4x2200, 1x2206 en 2x 2207.
Afgezien daarvan begrijp ik niet wat het doel is van de meeste passtukjes 2201. Ik heb er daarom een aantal weggelaten, en door vervolgens ook nog wat aan de bochten te sleutelen kwam ik uit bij het onderstaande plaatje. Omdat je in de helix toch al krappe bochten 2221 gebruikt, heb ik die met een gerust hart toegepast in de buitenbocht aan de rechterkant. Die bocht is nu een mengelmoes van verschillende boogstralen, maar dat lijkt me geen bezwaar, je ziet er immers toch niets van.
Dank voor de tips! Heel blij mee heren!
Btw: modules komen van de firma Markenburg.
Avondgroet.
Op basis van de reacties/voorzetten dus in principe nu een definitief ontwerp voor het schaduwstation. Wat betreft de 2201 stukjes K-rail, hier had ik eigenlijk niet echt een reden -hooguit om meer stabiliteit te creëren tussen de wissels/minder kans op ontsporingen- Nu dus een stuk strakker, met nog slechts tweemaal 2201 (links onderaan), waar zo dadelijk de helix aangeknoopt zal moeten worden met 2221 en 2231. Die heb ik inmiddels al correct ingetekend. Buitenring stijgend, en binnenring dalend. Het moet natuurlijk wel gaan passen op basis van gebruikelijke standaard rail-bogen. Vraag mij nu af, of het eventueel niet beter is om de twee stukjes 2201 niet helemaal weg te laten? Maar dan vraagt dit natuurlijk weer 'forse' aanpassingen m.b.t. de rest van het hele schaduwsporen-plan. Maar het is wel de basis van de hele baan, dus moet ik het goed overweg.
(Of creëer ik nu een 'eindeloze' discussie :-)
als je ruimte hebt laat ze gewoon zitten.Is makkelijker als je eens een ontsporing zou hebben.
De ruimte is er gelukkig. Je hebt zeker een goed punt. Denk dat ik ook de twee 'echte' opstelsporen met stootblok wat verleg richting de onderkant. Komen dus paralel te liggen met de lengte richting van het geheel. Ook hier dus bij eventueel ontsporen, het voordeel om er makkelijker bij te kunnen.
Citaat van: Märklin.Pk op zondag 02 oktober 2022, 14:20:53
Op basis van de reacties/voorzetten dus in principe nu een definitief ontwerp voor het schaduwstation.
De 2221 na de 2206 zou ik vervangen door de 2232 (tegenboog). Dan kun je de buitenboog volledig met 2231 leggen op de juiste parallelafstand.
Zo dus:
Super! Begrijpelijk lezen ...:-)
Yes, vanmiddag de basis opgehaald. Morgen eens even rustig voor gaan zitten. Beetje puzzelen misschien, maar daar kom ik wel uit. Het begin is er. Hopelijk 3-4 modules in elkaar gezet lopende dit weekend. De ringleiding draadrollen liggen al klaar: 2,5mm2 en tweemaal dubbel draad. Massa + rijstroom plus aparte ringleiding voor de verlichting (ook separate massa en stroomvoorziening) Kom hier later nog op terug.
We gaan het meemaken ;-) Komende 'jaren' hopelijk voor plezier aan de hobby!
Dat is een mooi gezaagd bouwpakket :thumbup:
Succes met puzzelen en we zien het resultaat hier wel.
Mvg,
Peter Degeluidsman
Gezaagd? volgens mij is het CNC freeswerk. Ziet er prima uit, dat worden superstrakke modules. (Mits je ze recht in elkaar zet ;) ).
En dat 'jaren' plezier zal dan wel goed komen. :thumbup:
Zo, het eerste gedeelte is achter de rug. Alleen de helix nog, maar die komt er zondag aan. Echt een gaaf systeem (Markenburg), geen splintertje verzaakt, kind kan de was doen. Alles kaarsrecht, en als je zelf niet zo'n goede timmerman bent, hét systeem om in te investeren. Geen vuil, voldoende flexibel, mooi bedding waar je geen demping in principe voor nodig hebt. Eigenlijk enkel en alleen maar voordelen.
Nu naar de bouwmarkt om verstelbare wieltjes te halen. Geeft toch wel comfort bij het bouwen van de eerste 4 meter (inclusief schaduwbaan) Van de muur af, je kunt er dan beter bij en weer terug tegen de achterwand.
Wel nog beslissen op welke hoogte, in relatie tot niveau 0 en +1 (dit i.v.m. de schuine nis in de achterwand.
Eigenlijk wil ik tot max 90 cm gaan. Dan wordt het: schaduw 60 cm - niveau 0 op 90 cm en niveau +1 op 90 cm. Houd ik 10 cm over om er 'later' nog een niveau eventueel bij te plaatsen. (En onder de schaduwbaan op 60 cm is nog voldoende ruimte voor bakken met allerhande treinspullen. Nog een nachtje overslapen (en even uitproberen wat het beste uitkomt)
Tot zover.
Hallo Paul, dat ziet er allemaal strak uit. :thumbup: :thumbup:
En als het zo precies is, makkelijk in elkaar te zetten dus.
Blijf erg benieuwd naar het verdere vervolg, sucsez!
Stap voor stap...waar een deel van het weekend weer niet goed voor was!
Zelfs als de Helix 'voorgeprogrammeerd' is, dan heb je nog ene forse klus er aan om zaken secuur in elkaar te zetten. Dan heb ik het nog niet over 'testen' etc. Niet te snel de draadeinde willen afknippen, secuur experimenteren met het stijgingspercentage )max 3%). Maar ook de juiste rail ingetekende radius niet altijd voor waar aannemen. In de alledaagse praktijk (met K-rail) blijken dingen vaak toch vrijwel iedere weer anders uit te komen...Dus hopelijk passen en meten met tussenstukjes om de binnenring goed te krijgen.
Wil niet met flexrail gaan werken, beetje koppig: maar ik ben er nu eenmaal wars van. (Maar nood breekt wet, als het niet anders gaat uitkomen :-(
Ik mis nog even het idee om de dubbele rail (R1 + R2) op de juiste manier aan te laten sluiten op het schaduwstation. Wordt misschien nog wel een dingetje, gezien het in de weg zitten van een draadeind)
Geduld is dus een schone zaak. En genoeg puzzelplezier in het vooruitzicht....
Helaas aankomende week hoogstwaarschijnlijk wat minder tijd om te klussen. Misschien wat zaken 'uitdenken' op de momenten dat het kan :-)
Dat er kleine verschillen kunnen optreden dat kan. Maar zo groot? Dat mag echt niet. Iets is daar niet goed uitgetekend. Ben zelf momenteel ook bezig met een helix en K-rail en heb de radius van de bocht met een spijker en een draadje uitgetekend. Dat komt redelijk overeen en met kleine correcties past het allemaal wel. Je kan zelf met een rolmaat de diameter nameten. K-rail heeft nogal eens de neiging wat naar buiten te willen lopen. Dan moet je alle verbindingen goed aandrukken om dat te verhelpen. Maar dat is bij deze afwijkingen onbegonnen werk. Klopt de hart op hartafstand van beide sporen wel?
Dank! Ik ga het uitzoeken, want dit is sowieso teveel idd. Wordt vervolgd.
Overweging: om het geluid wat te dempen wil ik geen kurk of soortgelijk materiaal gaan gebruiken als ondergrond in de Helix. Mijn idee is (en niet meer dan dat...) om eens te kijken wat elastische verf of rubber seal zou kunnen brengen, als alternatief. Beetje out of the box :-) Je wordt natuurlijk wel een beetje creatief als je constant die moertjes over de lange draadeinden moet draaien.
Ben benieuwd naar een mogelijke ervaring of gewoon jullie mening.
Hallo Pk Dat kan veel gemakkelijker, met een wieltje met rubber en een stukje draadeind 2 moeren en een accu tol,en ze gieren naar beneden of naar boven. Zie foto's. Groeten Lampie.
Zo kan het ook al lijkt het mij een schokkerige bezigheid met dat rubber wieltje op een zeskant moer. Ik gebruik een radiale staalborstel in de haakse slijper. Gaat nog vlugger en je hebt geen trillingen.
Hallo Henk. Heb ik ook gedaan met staalborstel, totdat ik kortsluiting zag van een uitgeschoten staalhaar die een gloei spiraal werd tussen de rails en pukkies, mij niet meer gezien Lampie.
Denk dat ik toch maar het geduld moet opbrengen ik ben al halverwege :-) heb toch besloten om wat extra tijd vrij te maken aan het begin van deze week, ik wil namelijk de hele week zo snel mogelijk klaar hebben om rustig verder te kunnen gaan. Dit onderdeel is cruciaal.
(Heb overigens wat meer problemen met de vooraf ingetekende/ingebrande boogstraal van de Helix. Deze past niet met K-rail (vooralsnog)
Kan het niet zijn dat de buitenste R3 is en binnen R2.
Het is maar een idee.
neem eens de maten van de boogstralen en vergelijk : https://wiki.3rail.nl/index.php/K-Rail_Geometrie
Had ik in de treinzaak laten checken, helaas....Tom. Ik ben nu bijna bij de vierde boogstraal-radius en heb dan eindelijk 40 cm overbrugt. Daarna 'kopzorgen' (dus uitpluizen 'hoe en wat'?)
Ok, dat schiet dan al aardig op.
Kopzorgen zijn er om opgelost te worden dat zal ook wel goed komen.
de boogstralen in je tekening zijn wel R1/2 bij M (m 2221 en 2231) .Kan je eventueel aanpassen/verlengen/vergroten met kleine passtukjes ertussen.
Maar past het nou of past het niet. R1-2 of R2-3? Je betaalt een klein vermogen voor zo'n bouwpakket en dan mag je toch verwachten dat alles exact past zonder met tig kleine opvulstukjes te hoeven k..... werken? :?
Ok, THX: ik ga vanavond/morgen (hopelijk) eens passen en meten met mijn K-rail en de kleine ruilstukjes die ik gelukkig op vooraard heb. Wat ik wel weet, is dat het bij een moderne wagen van Märklin met een lengte van 30,8 cm daadwerkelijk mm-werk gaat worden. En naar ik begreep zijn de boogstralen ingetekend op basis van Peco code 75 in 1:87....(dus geen K-rail)
Citaat van: iTom op dinsdag 11 oktober 2022, 15:24:17
Kan het niet zijn dat de buitenste R3 is en binnen R2.
Het is maar een idee.
Zoiets dacht ik ook. Of zijn de boogstralen behorend bij een ander railtype geleverd? R1 en R2 van C-rail zijn ruimer.
Citaat van: Märklin.Pk op dinsdag 11 oktober 2022, 18:39:20
Wat ik wel weet, is dat het bij een moderne wagen van Märklin met een lengte van 30,8 cm daadwerkelijk mm-werk gaat worden.....
Vertel mij eens, welke rijtuigen zijn dat? Roco 1:87, Lima 1:87, ADE 1:87 enz. zijn allemaal 30,3 cm(303 mm)
En Märklin levert zijn rijtuigen af in 1:93,5 dus zijn deze ong. 28,2 cm(282 mm)
303mm rijtuigen krijg je niet door R1/R2, het raakt elkaar. Mogelijk helpt de misrekening van de Peco geometrie een beetje. Stukjes tussen zetten dus zoals al is gemeld. En K-flex gebruiken zal niet meevallen, het spul is eigenlijk te stug om naar R1/R2 te buigen.
Duidelij! Ik denk dat er idd geen andere optie is om met tussenstukjes te werken. Zojuist even een flex geprobeerd neer te leggen, wat een crime...
En als het helemaal niet wordt, wat ik er van verwacht dan is er slechts één optie en dat is tussen schaduwbaan en hoofdstation (komt direct bij boven 'uit' de Helix te liggen), slechts met één boogstraal te gaan werken. Lost ook het probleem van de 30.8 cm wagens op. Maar goed, we gaan verder vanavond met de voetbal op de achtergrond :-)
Excuus. de vader is de wens van de gedachte...De langste rijtuigen (heb hen zojuist uit de doos gehaald rijtuigenset 41275 Silberlinge met kortkoppeling), zijn inderdaad 28.2) Maar het is echt kielekiele! Er ligt nu een driekwart boogstraal met K-rail aangevuld met enkele tussenstukjes (ook advies van de diverse reacties hierop: thx!) Ogenschijnlijk OK, maar moet toch nog even rustig verder kijken. Maar eerlijk: vertrouwen doe ik het niet vooralsnog. Je wilt tenslotte zorgeloos kunnen rijden. De laatste oplossing zou eventueel kunnen zijn: één enkele boogstraal voor up & down. Eigenlijk zou ik het niet eens zo erg vinden, wat treinen moeten straks toch vanuit het schaduwstation naar het hoofdstation welke direct boven bij de uitgang van de Helix komt te liggen. Maar op deze manier creëer je geen hoofdpijndossier!
Anyway: het is en blijft een hobby :-)
Hans, je hebt wel een beetje gelijk. Maar ik stond er zelf bij ...dus: lossen wij het ook op. Het is echt een fantastisch systeem, juist als je geen 'timmerman' bent. En met de huidige houtprijzen en arbeid, ontloopt het allemaal niet zo veel. Grote voordeel was ook: ik kon gelijk aan de slag met de baan en (later) de electronica (that's my Fun)
Ok, de helix dus ....Volgens mij wel redelijk goed opgebouwd. Net geen 10 cm als tussenruimte, en op de iPhone 3% stijging/daling.
Ga het zaterdag toch maar eens proberen met een boogstraal (binnen) K-rail 2231 en een flexrail voor de buiten boogstraal. De 2231 ligt in principe nu los, en dat ziet er OK uit. Mijn langste rijtuigen (Silberlingen in de aanslag)
Ik mis even mijn nietmachine/tacker ....:-( om de flex rail tijdelijk vast te zetten, en zo naar beneden te werken.
Als je geen flexrail wilt gebruiken kun je om een binnenbocht met rails 2231 op allerlei manieren een buitenbocht van 180 graden leggen met een combinatie van gebogen rails. Hieronder staan een paar voorbeelden:
Citaat van: Märklin.Pk op donderdag 13 oktober 2022, 21:34:10
Ik mis even mijn nietmachine/tacker ....:-( om de flex rail tijdelijk vast te zetten, en zo naar beneden te werken.
Tip: zet de flexrail vast met een plaatschroef (16 mm) en een ringetje. Niet te strak aandraaien anders heb je een platte puko, maar strak genoeg dat het ringetje niet meer kan bewegen als je met een vinger tegen duwt.
Hoi, bedoel je dit? (Bijpassend schroefje en vastzetten)
Het ringetje komt wel (mogelijk) tegen twee puko's aan, maar dat zal het probleem niet zijn...
Dit is mijn eerste proef 'boring'. Ik vind het bijbehorende schroefje in de K-rail er teveel op liggen....Maar ik krijg hem niet verder in het gaatje van de ring. De sleper van een wagen met verlichting gaat er wel normaal overheen (op het eerste gezicht) Maar wat doet het na bijvoorbeeld 1.000x ?
Houtschroefje = 3 mm doorsnee - 12 mm lengte. Misschien kan ik nog een betere schroef scoren met een platter kopje?
Citaat van: Märklin.Pk op vrijdag 14 oktober 2022, 17:42:47
De sleper van een wagen met verlichting gaat er wel normaal overheen (op het eerste gezicht) Maar wat doet het na bijvoorbeeld 1.000x ?
Maar het is toch maar voor even, ga je het spoor niet verlijmen?
Ja en nee....ben bang dat verlijmen de spanning niet houdt tussen de flex en de triplex plaat van de boogstraal. Ik vind dat er behoorlijk wat spanning op blijft staan. Welke super bizon kit moet je dan gaan gebruiken? En indien je de rail vast 'schroeft' kun je hem bij eventuele calamiteiten wederom losmaken.
Nog een puntje van aandacht: de Silberlingen kunnen dan wel met millimeterwerk langs elkaar heen, maar ik betwijfel of er locs in mijn bezit zijn waar dat ook mee lukt.
Denk er toch nog serieus aan om een enkelsporige boogstraal te hanteren. Maakt op zich (qua functie) voor mij niet zoveel uit....
Anyway, voorlopig nog even try & error met de flex :-)
Btw: dank voor het meedenken uiteraard!
Ah, toch flex. Maar dat zal niet lukken, ik zou het maar op enkelspoor houden dan. Lekker rustig treinverkeer..... ;)
Citaat van: Märklin.Pk op vrijdag 14 oktober 2022, 17:10:26
Hoi, bedoel je dit? (Bijpassend schroefje en vastzetten)
Het ringetje komt wel (mogelijk) tegen twee puko's aan, maar dat zal het probleem niet zijn...
Ik gebruik iets grotere ringetjes (M4). En ook andere schroefjes (met bolle kop).
Je kan het verlijmen met secondelijm of lijm uit een lijmpistool. Dat houdt wel.
Ringetje heeft weinig zin met zo een grote schroef
Probeer eens zonder ring?
Of anders vastzetten met schroef aan de binnen kant van de bocht straal, daar komt geen wiel of sleper.
Rechterkant van de binnen bocht
Misschien als Lijm kun je eventueel niet watervaste houtlijm gebruiken, dan kun je het later weer loshalen door er voorzichtig water op te sprayen
Ringetje heeft heel veel zin met zo een grote schroef. Zonder ringetje draai je je bielsen aan gort. Maar je moet het inderdaad als tijdelijke oplossing zien. Na het verlijmen moet de schroef er weer uit. Indien je die wilt laten zitten omdat je de lijmkracht niet vertrouwd, dan moet je kleinere schroefjes gebruiken van bijv. 2mm. Maar met hotglue of een goede latexlijm houdt het echt wel hoor. Geen houtlijm in ieder geval die kleeft niet zo best aan de metalen plaat onder de K-rail. Of je moet het ballasten, dan ligt de rail opgesloten in de ballast en kan geen kant op.
met vaste bochten is het veel stabieler en niks gepriemel met vijsjes en flex rail zagen en buigen.Wil je ze alsnog vastleggen gebruik dan de M vijsjes in de rails.Hier ligt alles ermee vast op de kurk juist aangedraaid.Dan blijft de werking van de kurk nagenoeg intact.Heb hier een 8 voudige bocht in schaduwstation liggen op die manier van gecombineerde stralen
En vijsjes is dan weer de Vlaamse benaming voor wat wij schroefjes noemen.
Hi, zou je er nog een keertje naar het K-rail ontwerp willen kijken? Heb toch (eigenwijs) besloten om maar één Helix boogstraal voor dalen en stijgen te gaan gebruiken. Dus vervalt er een complete 'rail'. Functioneel maakt het niet veel voor mij uit, maar op deze manier hebben de treinen binnen de Helix een mooie en verantwoorde boogstraal om naar boven en naar beneden te rijden. Blijft nu enkel een aansluitprobleempje over: wisselaansluiting naar 'rood' en 'blauw' ...zie de bijlage :-(
(?) oplossen met flex rail 2205?
Bij voorbaat dank voor het (aansluitend) advies.
Zet er een 2201 tussen. Zie de blauwe stukjes rail.
Brilliant! (now my case rest in peace :-)
Zo langzamerhand gaan nadenken over de blokindeling, maar vooral de (begin) nummering goed overwegen. In schaduwstation krijgt ieder 'opstelspoor' in principe twee blokindelingen. Op deze manier kunnen er twee korte treinen of één lange trein geparkeerd worden. De drie doodlopende sporen met stootblok eveneens voorzien van twee blokken (voor enkelvoudige locomotief opstelling)
De twee omloop boogstralen van het schaduwstation worden gewoon een enkelvoudig blok.
De enkelsporige Helix, wil ik twee blokindelingen meegeven. Gewoon uit veiligheid. Nu even buigen over de juiste bloknummering. Waar begin je, en hoe verhoudt dit zich tot de latere opbouwfases van de rest van de baan? Einde (bovenaan) Helix begint al het hoofdstation na twee rechte K-2200
Adviezen over een correcte bloknummering? Dit keer meer overzicht, dan bij mij vorige baan (dat was wat lukraak ;-(
Btw: Een kurkrol is zojuist binnen gekomen voor de bekleding van de Helix. Ga beginnen met het verdere afstellen van de boogstraal, proefrijden, en het solderen van de 2231 K-rail (om de twee meter) en de draden verleggen. Draadeinden (deels) met bindringen omwikkelen. Volgende week, wat extra tijd vrijgemaakt in de agenda. Hopelijk kan ik het schaduwstation uitleggen en controleren op de maatvoeringen richting Helix gaat kloppen.
Vraagje, wat is de reden voor twee -zoals jij het noemt- omloop boogstralen?
Goede opmerking. Kan er nog twee lange treinen in kwijt. (maar idd. zou ook zonder kunnen)
(Teveel naar zitten staren de laatste 3 weken ;-)
@citaat dan zou je de blauwe ook in wat meer (3?) blokken kunnen verdelen zodat je daar 1, 2 of 3 treinen kwijt kan.
Het rode spoor is dan voor in-/uitrijden van de rest van je schaduwstation. Daar zit nog wel een s-bocht in bij het 3-wegwissel; maakt mij niet uit ik heb er zelf ook zat, maar volgens velen mogelijk problematisch ivm ontsporen.
Klopt, meer blokken in de blauwe boogstraal. En ja, bij mijn vorige baan had ik ook meerdere driewegwissels liggen maar echt nooit problemen meegehad.
idd je leest vrij frequent het advies om dit type wissel toch maar niet te gebruiken. Met een schaduwstation wil je echt geen problemen op voorhand creëren, dus ik ga er nog een nachtje of wat over slapen. Het hangt ook nog samen met de uiteindelijke beschikbare breedte van het station. Wil er misschien nog een losse ijkrail voorleggen. Een mooi lang stuk, zodat er naar volledige tevredenheid geijkt kan worden, maar dan geef ik hoogstwaarschijnlijk de rode boogstraal op. Het is dus het een of het ander (maar wanneer niet :-)
Het lijkt dat er grote stappen gemaakt wordt, maar dat valt tegen. De helix even laten rusten, komt bovenaan net niet helemaal aan. In feite iets te hoog -over de rand. Dat wordt ongetwijfeld opgelost in de toekomst. De helix nu even los 'aangesloten' aan de volgende (schaduw)modules. Ze staan dus naast elkaar voor dit moment.
Voor een deel een nieuw ontwerp neergelegd, dat kon niet anders. De poten van de modules lopen toch teveel naar binnen, dus ben je een stuk breedte kwijt. Geprobeerd op te lossen met + en -....zodat het basisidee wel blijft bestaan.
Op zich nu wel (vooralsnog) tevreden met het geheel. Niet teveel concessies gedaan. Laat het een paar dagen liggen, en ondertussen de juiste railstukken verder uitzoeken, schoonmaken en de basisschema's maken voor de ringleiding en aanverwante bedrading. ook nadenken over de toekomstige blokindeling en benaming.
Kan waarschijnlijk ook wel starten met het voorbereiden van het solderen van de stroomrails (om de twee meter: stroom en massa!)
Voor het totale begrip: twee nieuwe foto's in de bijlagen.
Tot zover.
Lekker bezig zo te zien. Leuk tijdverdrijf toch?
3 Opmerkingen:
1) Zo te zien zitten er nog spleten tussen de modules onderling. Wanneer die straks strak tegen elkaar aangeschoven gaan worden kom je in de knoop met je boog rechts. Die valt dan gedeeltelijk naast de plaat. Je zult daar iets kortere rechte stukken in moeten zetten om de boog op de plaat te houden.
2) Wanneer je het wissel naar het buitenste omloopspoor verder naar rechts schuift kun je daar je "ijkspoor" makkelijk leggen.
3) Op de foto lijkt het dat het hoogteverschil tussen de windingen in de helix vrij groot is. Maak dat 2,5 mm kleiner en je komt met de helix op de goede hoogte uit (4x 2,5 = 10mm). Ja, dat is even flink aan de moeren draaien. Maar lijkt mij makkelijker dan de hele baan aanpassen.
Dank voor het commentaar en tips. Wat betreft een kleinere tussenhoogte in de helix kan idd , maar dan kom ik klem te zitten met treinen met een pantograaf (ik wil graag voor een groot gedeelte uiteindelijk zichtbare bovenleiding op diverse trajecten hebben)
Nu past het allemaal 'net' -proefondervindelijk vooralsnog :-)
En ja, een heerlijk tijdverdrijf -spanning van de zaak weg! (En daar gaat het ook mede om!)
Ja dat vermoede ik al, bovenleiding. Maar hoe groot is de tussenruimte nu? Lijkt mij bijna 10cm. Loks hoeven in de helix niet met volledig uitgestrekte pantograaf te rijden. Bij het tunnelingaan een vanger maken en dan een eenvoudige 1,5mm² draad strippen en als bovenleiding in de helix aan het "plafond" bevestigen. Op die manier heb je aan minder ruimte meer dan genoeg. Het is in de aanleg iets meer werk maar dat betaalt zich daarna weer uit.
Henk, je hebt volkomen gelijk. De vanger was mij duidelijk, dat prutsen met een kleine draad onder de helix-'platen' is weer een uitdaging. Heb hem al drie keer uit elkaar gehaald en al dat gedraai aan die boutjes...(wordt daar straks weer niet vrolijk van!) Maar goed, de uitdaging (ti's en blijft een hobby :-)
Hahhaha, ja daar weet ik alles van. Ben zelf ook bezig met helix bouwen en dan niet zo een mooi kant en klaar systeem. De tweede is nu bijna klaar en al met al circa 200 moeren op draadstangen gedraaid. Nu zijn dit niet zo erg grote dingen met een kleinste diameter van 90 cm bij 126 en een hoogteverschil van 25cm. De laatste baan die ik in NL heb gebouwd had twee iets grotere heilces met een diameter van 140cm en een hoogteverschil van 60cm. Dan praat je over 7,5 windingen en draadeinden van 70cm lang. Om daar moeren op te draaien dat is monnikenwerk. Deed ik dus met een haakse slijper. En die had ook bovenleiding op de manier zoals hierboven beschreven.
Ja Henk, het is een verzoeking. Daarom ben ook maar begonnen met het schaduwstation alvast te leggen om te kijken hoe dat uitkomt.
Gewoon even afwisseling. Wil ook beginnen met de stroomdraden en de massadraden te solderen (om de twee meter - kwart per helix boogstraal) Geeft even lucht om niet direct weer aan de draadstaaldraden te moeten gaan draaien! Maar af en toe ben je er wel even klaar mee. Probleem is: ik had een baan, en daar kon je de treinen op laten rijden. Nu is het gewoon in zijn geheel niet 'interactief'. Geduld is een schone zaak...!
Ach weet je alles is relatief en de kunst is dat relativeren goed onder de knie te krijgen. Dan valt het allemaal best mee.
Iets meer dan drie jaar geleden ben ik met mijn nieuwe baan begonnen te bouwen. Toen deze voor driekwart af was besloot ik te verhuizen (de baan dan). Dus weer een groot gedeelte afbreken. Daarna in d enieuwe locatie weer opbouwen en iets groter maken. Onder andere dus een flink schaduwstation er onder maken. Daarmee ben ik nu bijna klaar en ik kan alweer een rondje rijden. Dat is wel fijn.
Zodra de tweede helix klaar is kan ik de overige gereed staande baandelen daar weer boven op leggen en de rails daarop leggen. Dat gaat dan lekker vlug omdat de voorbereidende werkzaamheden al klaar zijn.
Bijkomend probleem is dat ik niet in NL woon en er hier bijna niets te krijgen is op dat gebied. Alles moet ik uit de EU laten komen (NL en Dld). En wanneer je teveel importeert dan gelooft de plaatselijke douane niet dat dat allemaal voor eigen gebruik is en gaan ze zeuren over importer registration. Dat kost dan weer extra geld en daar heb ik geen zin in. Dus strijd.
Citaat van: Lobomotion69 op woensdag 26 oktober 2022, 16:23:36
De laatste baan die ik in NL heb gebouwd had twee iets grotere heilces met een diameter van 140cm en een hoogteverschil van 60cm.
Die baan herinner ik me nog. Die kamer was altijd enorm koud!!
Ik ben giga aan het stoeien met mijn schaduwbaan. Ik wil gewoon de (toekomstige) baan op juiste wijzen file. Het klopt op de 'plaat', maar als ik de corresponderende rail-nummers inbreng in RailModellerPro, dan krijg ik dus andere verhoudingen. Heel vreemd. Er schijnt nu weer een update te zijn 6.4.13 misschien dat het hier aan ligt. Het blijft even zoeken dit weekend, en gooit mijn planning een beetje in de war.
Maar goed als het op de baan lay-out klopt, dan is het mij best. Uiteindelijk moet ik de baan natuurlijk nog wel in iTrain inkloppen. ook een leuk klusje.
Voordeel is dan wel dat je in Itrain niet met railstukken hoeft te liggen klooien. Alleen maar lijntjes trekken.
Het is alweer een paar weken geleden dat ik écht de tijd had om even wat voortgang te melden. Maar het vorige weekend en een deel van vandaag besteedt aan het solderen van de aansluitingsdraden aan de ringleiding. Het is nog niet 'af' gemonteerd, maar dat komt later want ik wilde alles eerst eens testen. En wat nu nog leuker was: ik kon de eerste trein laten rijden van het begin maar het eind van een van de opstelsporen van het schaduwstation. En dat bracht geen onaardige resultaat :-)
Nu de komende dagen alle rail-opties uitvoering testen van de schaduwbaan, daarna de uiteindelijk alle rail-lasjes aanbrengen (De helft heb ik al aangebracht in het voortraject om de blokscheidingen te realiseren)
Het wordt nog wat :-)
Citaat van: Märklin.Pk op vrijdag 14 oktober 2022, 17:42:47Dit is mijn eerste proef 'boring'. Ik vind het bijbehorende schroefje in de K-rail er teveel op liggen....Maar ik krijg hem niet verder in het gaatje van de ring. De sleper van een wagen met verlichting gaat er wel normaal overheen (op het eerste gezicht) Maar wat doet het na bijvoorbeeld 1.000x ?
Houtschroefje = 3 mm doorsnee - 12 mm lengte. Misschien kan ik nog een betere schroef scoren met een platter kopje?
Doe de schroeven aan de buitenzijde. Gewoon aan tweezijde schroeven. Kan het ook geen kant op. Geen geklooi met de puko's in het midden.
Dag Paul,
Kom jouw topic tegen over de bouw van je nieuwe treinbaan.
Wat fijn dat er nog mensen zijn die op een wat oudere leeftijd toch de moed hebben om opnieuw te beginnen, prima!
Ik hoop dat je ook met scenery aan de slag gaat.
Daar ben ik een uitgesproken liefhebber van.
Zie mijn website https://treinbaan.click
Ik lees dat je (ook) in Rotterdam woont.
Wellicht is de stamtafel Rotterdam ook iets voor jouw.
Morgenavond is er weer een bijeenkomst.
Kijk daarvoor op https://stam05.3rail.nl
Hoi Paul,
Heb net even naar je laatste foto gekeken en het lijkt alsof je de railgeometrie niet helemaal goed hebt toegepast. Het gaat om het parallelspoor rechts onder waar nog een bocht zit richting de wissel waar de sporen weer bij elkaar komen. Jij hebt dit opgelost door het rechte stuk wat te verlengen, maar in principe zou je in zowel de buiten- als de binnenbaan exact dezelfde railstukken kunnen gebruiken wanneer je 2 bochtstukken gebruikt met een verschillende (passende) radius, bijvoorbeeld 2231 en 2221 (of 2241 en 2251).
gr. Gertjan
De Stamtafel bijeenkomst, lijkt mij zeker interessant. Denk alleen dat morgenavond lastig wordt i.v.m. een al ingeplande andere afspraak. Doe mijn best om deze te verschuiven. Mocht dit lukken, dan zien jullie mij verschijnen!
Hoi Paul,
Ik zie nu nog iets waardoor de symmetrie een beetje zoek is: bij de kruiswissel bovenin beeld gebruik je een klein recht stukje, waarschijnlijk omdat het naders niet past ivm je wisselaandrijving van de gewone de wissel die daar ligt. Ik zou die wissel vervangen door een andere (die je ook hebt liggen) met een slanke aandrijving. Je kunt dan dat rechte stukje laten vervallen en de binnen en buitenboog exact parallel laten lopen.
Wel zul je dan aan de onderkant e.e.a aan moeten passen met de rechte stukjes en eventueel/mogelijk na 3 bochten in beide halve cirkels nog ergens een klein recht stukje tussen moeten passen
gr. Gertjan
Hoi Paul,
Heb even snel in Wintrack iets gemaakt dat op jouw situatie lijkt, maar ik kan niet goed zien welke R jij gebruikt; ik ben uitgegaan van R1 voor de binnenbochtPaul_1.jpg en R2 voor de buitenbocht.
gr. Gertjan
Invoegen ziet er nu wat vreemd uit.....
Citaat van: Gertjan H op maandag 14 november 2022, 12:46:55Hoi Paul,
Heb even snel in Wintrack iets gemaakt dat op jouw situatie lijkt, maar ik kan niet goed zien welke R jij gebruikt; ik ben uitgegaan van R1 voor de binnenbochtPaul_1.jpg en R2 voor de buitenbocht.
gr. Gertjan
Dank, je had helemaal gelijk. Hopelijk vanavond even tijd om dit recht te zetten!
Citaat van: pinkf op maandag 14 november 2022, 10:45:38Dag Paul,
Kom jouw topic tegen over de bouw van je nieuwe treinbaan.
Wat fijn dat er nog mensen zijn die op een wat oudere leeftijd toch de moed hebben om opnieuw te beginnen, prima!
Ik hoop dat je ook met scenery aan de slag gaat.
Daar ben ik een uitgesproken liefhebber van.
Zie mijn website https://treinbaan.click
Ik lees dat je (ook) in Rotterdam woont.
Wellicht is de stamtafel Rotterdam ook iets voor jouw.
Morgenavond is er weer een bijeenkomst.
Kijk daarvoor op https://stam05.3rail.nl
Citaat van: pinkf op maandag 14 november 2022, 10:45:38Dag Paul,
Kom jouw topic tegen over de bouw van je nieuwe treinbaan.
Wat fijn dat er nog mensen zijn die op een wat oudere leeftijd toch de moed hebben om opnieuw te beginnen, prima!
Ik hoop dat je ook met scenery aan de slag gaat.
Daar ben ik een uitgesproken liefhebber van.
Zie mijn website https://treinbaan.click
Ik lees dat je (ook) in Rotterdam woont.
Wellicht is de stamtafel Rotterdam ook iets voor jouw.
Morgenavond is er weer een bijeenkomst.
Kijk daarvoor op https://stam05.3rail.nl
Beste Hans, dat onderwerp 'scenery' komt helemaal goed. Vind ik ook erg leuk om te doen! (Mooie website, trouwens :-)
Citaat van: Märklin.Pk op maandag 14 november 2022, 13:05:12Citaat van: Gertjan H op maandag 14 november 2022, 12:46:55Hoi Paul,
Heb even snel in Wintrack iets gemaakt dat op jouw situatie lijkt, maar ik kan niet goed zien welke R jij gebruikt; ik ben uitgegaan van R1 voor de binnenbochtPaul_1.jpg en R2 voor de buitenbocht.
gr. Gertjan
Dank, je had helemaal gelijk. Hopelijk vanavond even tijd om dit recht te zetten!
Citaat van: Märklin.Pk op maandag 14 november 2022, 13:05:12Citaat van: Gertjan H op maandag 14 november 2022, 12:46:55Hoi Paul,
Heb even snel in Wintrack iets gemaakt dat op jouw situatie lijkt, maar ik kan niet goed zien welke R jij gebruikt; ik ben uitgegaan van R1 voor de binnenbochtPaul_1.jpg en R2 voor de buitenbocht.
gr. Gertjan
Dank, je had helemaal gelijk. Hopelijk vanavond even tijd om dit recht te zetten!
Er wordt aan gewerkt :-) Er is sowieso ook ruimte voor een ijkspoor, die ik verbind met een wissel naar de 'onderste/buitenste' omloop. Kan het ijkspoor ook mooi dienen om locs op de rail te zetten, gezien het feit dat ik er straks heel gemakkelijk aan de voorkant bij kom.
De stroom is over het gehele schaduwstation nu 18.6 volt. Dus dat is netjes. Ik koppel in een later stadium de helix aan het schaduwstation, en vanaf de bovenkant van de helix ga ik in principe verder met een booster. Wissels (en wisselverlichting) wil ik op een aparte booster zetten. Moet hier nog even goed mijn gedachten over laten gaan. Er ligt deze week nog werk in het verschiet om het schaduwstation in iTrain te zetten.
Na een nachtje slapen, toch nog een aanpassing -maar deze opzet is nu wel definitief. Apart opstelspoor om de locs op te zetten )ik kan er namelijk makkelijk bij, daar de hoogte van niveau -1 naar niveau 0 veertig centimeter is, en separaat (!) ligt er nu het ijkspoor nog voor (paars) Dus niet verbonden met de rest van de baan. Op deze manier twee vliegen in een klap. Let niet op de railstukken in het programma, de geometrie klopt inmiddels -dankzij de tips!Final.schaduwstation.png
Je doet nog steeds iets verkeerd met dat parallelspoor. Die rare kronkels bovenin moeten helemaal niet nodig zijn en kunnen ook nog tot ontsporingen leiden.
Het gaat mis aan de onderkant in de rechte stukken. Die komen niet gelijk uit, dus je gebruikt de verkeerde rails. Bovendien gebruik je 2x hetzelfde railstuk (2223) voor de halve bocht. Dat moet in de binnenbocht (dus aan de onderkant/buitenbaan kant) een bochtstuk uit de R1 serie zijn (2223, zie mijn voorbeeldtekening) en aan de binnenkant een R2 (2233). Je kunt je beter even verdiepen in de railgeometrie van de K-rails. Er zijn nl perfect passende stukken die bijvoorbeeld even lang zijn als je de lengte van een wissel moet overbruggen (2207). Dus waar nu in het blauwe deel 2201 en 2x 2200 liggen moeten die vervangen worden door 1x 2200 en 1x 2207 en dan de 2233. Het parallelspoor (rood) kan zo blijven.dat andere rechte deel moet dan voor zowel de binnen- als de buitenbaan exact gelijk zijn/worden. En als tegenboog van de 2260 moet je geen R2 van 30 graden gebruiken, die is te groot/teveel graden: daar moet de 2232 worden gebruikt als tegenboog.
gr. Gertjan
Beste Gertjan, mijn excuses. Ik had je wijze adviezen al opgevolgd, alleen niet meer in het programma aangepast. Ik was er even klaar mee. De rare knik (te veel graden) etc. is allemaal aangepast. Zoals het er nu in de praktijk uitziet, is het dus goed gekomen. Voor de file, zal ik de opzet nog wel aanpassen.
Ik stel je begeleiding in deze zeer op prijs (wil ik nog even extra kwijt!)
Prettige avond.
Vandaag de massa en stroomdraden netjes weggewerkt, gelabeld. nog wat gesoldeerd, etc.en dat alles onder de schaduwbaan. Ik wil dit keer niet met kroonsteentjes werken om de aansluitingen te garanderen. Soms zie je mooie 'aansluitkastjes' voorbij komen. Heeft iemand misschien tips? Websites?
Verder had ik gisteren een aanvaring met mijn (schijnbaar) oudere DR4018 decoders om mijn eerste wissel te kunnen testen. Deze hebben geen groen ledje, wel de rode uiteraard. Wilde een harde reset, om schoon te beginnen (1:1)
Nu kreeg ik dit niet voor elkaar (in combi met de Ecos2) Gelukkig had ik nog een nieuwe liggen, en die werkte uit de doos natuurlijk wel.
Wie weet raad? want na het afstruinen van diverse fora, en de handleiding - helaas nog niet gelukt. Geen idee waar het aan zou kunnen liggen!
Ondertussen een behoorlijke 'vertraging' opgelopen. Kortsluiting in het aanleggen van de schaduwbaan. En dus alle soldeerpunten van de K-rail checken en meer dan de helft opnieuw solderen. Ik dacht dat het daar aan lag. Meer dan een week 'de weg kwijt'...Het bleek uiteindelijk twee kleine issues te zijn. Het betrof een oude K-rail die aan de lipjes kortsluiting gaf en twee maildraadjes die onder het schaduwstation tegen elkaar waren komen te hangen. Ja, waar gewerkt wordt vallen spaanders. Hopelijk is nu alles in orde. De proeftrein rijdt in ieder geval heen en weer en vooralsnog zonder problemen op het schaduwstation. Ben er wel even klaar mee. Morgen -deels- weer een dag!
Citaat van: Märklin.Pk op zondag 20 november 2022, 17:10:10Wie weet raad? want na het afstruinen van diverse fora, en de handleiding - helaas nog niet gelukt.
Waarom wil je resetten, werken de decoders niet meer? Ik zou zeggen geef ze een nieuw (DCC) adres via een wisselopdracht en kijk wat er gebeurt. Resetten kan natuurlijk ook, hoe het moet staat in de handleiding die je precies op moet volgen.
(https://abload.de/img/resetxrfzh.png) (https://abload.de/image.php?img=resetxrfzh.png)
Even geen tijd gehad ivm het werk. Ga proberen er morgen weer eens voor zitten. Ik heb overigens decoders zonder het groene ledje. Dus de oudere versie! (De nieuwe -daar heb ik er ook twee van, welken wel en restten goed - wanneer dit nodig is-
Dat even geen tijd hebben, duurt helaas wat langer. Morgen proberen wat tijd vrij te maken voor de hobby. Er wachten 16 aansluitingen en 2 Digikeijs decoders om aangesloten te worden. De eerste aansluiting is geprogrammeerd en getest, nu de rest nog ...Wordt (hopelijk) snel vervolgd.
Het woord bij de daad gevoegd. Vanmiddag eindelijk wat verder gewerkt. Twee wissels met bedrading aangesloten en getest. Ik wil het op mijn manier netjes doen, dus dat kost wat (extra) tijd. Nu loop ik tegen de volgende afweging aan. Het schaduwstation én de helix worden één geheel wat betreft de stroomtoevoer (op de Ecos Command Station), het hierop volgende stationsgedeelte met een aanverwant stuk baan/traject een tweede separaat stroomtraject (eerste booster) en uiteindelijk komt er nog een derde traject welke separaat via de (tweede) booster zal worden aangesloten. Nu wil ik alle elektrische wissels en de later te plaatsen seinen in principe van een aparte stroombron voorzien. Dus gescheiden van de rijstroom over de diverse baangedeelten.
Nu de hamvraag m.b.t. het eerste gedeelte (schaduw+helix): rijstroom + wissels/seinen op gezamenlijk op de Ecos Command Station aansluiten? (en zo door redeneren!) Of: alle wissels/seinen over de drie trajecten separaat aansluiten op één booster? (lengte +/- 100-120m uiteindelijk)
Betekent dus dat de rijtrajecten gescheiden stroom krijgen en alle wissels + seinen over de gehele baan op een separate stroomkring/booster komen te staan.
Ik vraag het in het bijzonder, om bij eventuele storingen wat sneller bij de bron te zijn (en om onnodig veel puzzelwerk te voorkomen)
Tot zover. Wat is aan te bevelen in deze?
gewoon jouw dr4018 apart voeden met een trafo (moet geen booster zijn) aan de 'power' aansluiting, 'signal' mag gewoon van de Ecos komen;
mvg,
Michel
Je spreekt van twee boosters aan je Ecos, heb je die wel nodig? Hoeveel treinen gaan er tegelijk rijden, kun je daar een inschatting van maken? Dat bepaalt hoeveel digitale stroom je nodig hebt, aantallen meters rail doen er niet toe. De Ecos alleen kan al tenminste 5A leveren, da's goed voor 10 - 12 rijdende treinen.
Beste Ben, je hebt zeker gelijk. Meer dan 10-12 treinen zullen het niet worden. Er komt wel veel verlichting en andere electronica uiteindelijk op de baan. Dus een cluster (extra) gescheiden houden kan geen kwaad. Ik echter twee boosters recentelijk voor een zeer schappelijke prijs over kunnen nemen, en kijk dus straks even waar ik in de praktijk mee uit ga komen. Het is misschien een wat 'overdreven' voorbeeld, wat overbemeten maar het gaat mij ook om het principe van het geheel. Wat is de beste optie? Tenslotte, kan ik de booster(s) altijd weer door verkopen. (en ik hou het graag bij dezelfde merken, krijg je het minste gedoe mee)
Dank in ieder geval voor je scherpe opmerking!
Eindelijk even tijd. Weer vier wissels erbij (aangesloten) Probeer vandaag nog wat extra tijd te claimen, zodat ik de tweede DR4018 aan kan sluiten. Vooralsnog werken de eerste 8 wissels naar behoren. Alleen mijn rug, onder de tafel ...even doorzetten: als de schaduwbaan klaar is wordt het allemaal een stuk eenvoudiger gezien de hoogtes die ik (vooralsnog) gekozen heb. Hopelijk in de kerstvakantie kan ik de helix aan de schaduwbaan koppelen, dan krijgt het e.e.a. ook een wat vastere vorm (qua plek en aanzicht)
Citaat van: Märklin.Pk op vrijdag 16 december 2022, 18:55:46Er komt wel veel verlichting en andere electronica uiteindelijk op de baan.
Maar die gebruiken toch geen digitale stroom (spanning). Daarvoor kun je bv een extra 12Volt switched power supply aanschaffen. Die kosten bij Ali ook niet de wereld en daar kun je een heleboel, meer dan je lief is, verlichting en elekronica mee voeden.
Ok, eindelijk wat serieuze tijd vandaag in het projectje gestopt. De eerste 8 + 1 wissels functioneren nu via een aparte analoge trafo (Viessmann) De tweede Digikeijs decoder had klaarblijkelijk kuren, en die is nu omgeruild en werkt nu keurig naar behoren. Nog 7 wissels te gaan om het de schaduwbaan te completeren. Hopelijk gaat dit nu wat sneller. Ook de bedrading (vooralsnog) met een lijmpistool 'strak' bevestigd. Wilde even aankijken hoe het zo dadelijk allemaal past met de bedrading van de blokken/terugmelders. Ook dus oppassen, dat hier geen 'mismatch' ontstaat met de overige bedrading onder de baan. nu vrolijk verderrrrrr :-)
Eindelijk wat meer overzicht, na het installeren van de 16 wissels op de schaduwbaan. Ook onder de baan, krijg het wat vorm: 2x DR 4018 -die nu goed functioneren- en de eerste verdelingen richting de ringleiding. Morgen geen tijd, vrijdag hopelijk wat uurtjes voor de blokken en het inregelen van de wissels in iTrain.
Oef, het gaat er weer een beetje op lijken. IJK/programmeerspoor (= 1 blok) plus twee overige blokken met vulling aangelegd. En het eerste stukje proefgereden via iTrain. Moest weer even nadenken hoe het allemaal correct moest worden ingesteld. Was tenslotte alweer bijna een jaar geleden...Maar ben tevreden, nu de rest van de schaduwbaan, en dan de helix koppelen en afstellen. Daarna kan het 'echte' werk beginnen, maar dat duurt nog wel een paar weken. Voor nu 'Guten Rutsch'!
@citaat Even een tip: Zet je baan in iTrain er schematisch in. Dus de lus zou ik er uit halen. Hier kun je gewoon een bocht van maken. Dit maakt het wat overzichtelijker.
Er worden vorderingen gemaakt :-) Schaduwbaan + helix aangesloten, en niveau 0 gecreëerd. Ziet er ineens anders uit.
Het werd ook tijd, je wil te grote stappen maken, maar dat kan niet als je het goed wilt doen. Met goede adviezen na 4 maanden in ieder geval weer 'zicht' op een deel van de uiteindelijke baan. Natuurlijk nu nog veel proefrijden t/m de helix, zaken afstellen, bekabeling nog meer netjes verwerken, en rail (blijven) schoonmaken. En zo langzamerhand de locs die nog in de doos liggen te overwinteren uitdagen om te gaan proefrijden. Nu alvast een beetje nadenken over de volgende fase.
Voor dit moment even genoeg...
Citaat van: Märklin.Pk op zaterdag 31 december 2022, 14:48:03Oef, het gaat er weer een beetje op lijken. IJK/programmeerspoor (= 1 blok) plus twee overige blokken met vulling aangelegd. En het eerste stukje proefgereden via iTrain. Moest weer even nadenken hoe het allemaal correct moest worden ingesteld. Was tenslotte alweer bijna een jaar geleden...Maar ben tevreden, nu de rest van de schaduwbaan, en dan de helix koppelen en afstellen. Daarna kan het 'echte' werk beginnen, maar dat duurt nog wel een paar weken. Voor nu 'Guten Rutsch'!
Citaat van: Märklin.Pk op zaterdag 31 december 2022, 14:48:03Oef, het gaat er weer een beetje op lijken. IJK/programmeerspoor (= 1 blok) plus twee overige blokken met vulling aangelegd. En het eerste stukje proefgereden via iTrain. Moest weer even nadenken hoe het allemaal correct moest worden ingesteld. Was tenslotte alweer bijna een jaar geleden...Maar ben tevreden, nu de rest van de schaduwbaan, en dan de helix koppelen en afstellen. Daarna kan het 'echte' werk beginnen, maar dat duurt nog wel een paar weken. Voor nu 'Guten Rutsch'!
Voetnoot: ik heb overigens in alle blokken van de schaduwbaan, maar een melder -het functioneert allemaal zoals het zou moeten, een dubbele melding binnen deze bloksituatie vond ik overbodig (ook uit zuinigheid :-) Trein binnen opstelspoor dus 1 melder binnen het specifieke blok, en bij de 'doorgaande' blokken idem dito. Want een trein hoeft hier slechts aan het eind van het blok stil te staan, en dus wachtend op zijn volgende rondje (afwisseling van treinen dus) En ja, het wordt in principe op één blok na allemaal eenrichtingsverkeer.
De modules aan elkaar vormen een lengte van 4 meter in L-vorm met een 'poot' van 3 meter aan de rechterkant. De meest linkse module vormt de baan van de helix. Het schaduwstation is dus onder de baan 3 meter.
Na veel proberen, intekenen op papier wat ik over 'bovenbouw/niveau 0 had gelegd, uiteindelijk (vooralsnog) bij dit concept uitgekomen: zie de bijlage.
Links boven is de rail in/uitgang dus naar de helix, die hier niet zichtbaar is. De rode rail stijgt 10 cm over een lengte van 2,63 meter (stijgingspercentage over dit traject = 4,3%, blijft vervolgens op 10 cm voor een lengte van 210 cm, om daarna weer te dalen over een lengte van 317,6 cm tot 0 met een hellingspercentage van 3,1%.
(Noot: treinen kunnen van beide kanten gereden worden!) Volgens mij moeten deze percentages haalbaar zijn. (Denk nog na over een hoogte verschil van 0 tot 12 cm...)
De rest van het ontwerp is spontaan uit het hoofd gekomen. Vraag: interessant genoeg om er een paar jaar tegenaan te kunnen? Graag jullie mening! Thx in advance.Concept.ZolderPk.png
Eindelijk, toch maar de beslissing genomen om de helix helemaal af te breken en opnieuw op te bouwen. Had te maken met het feit dat ik er een extra ring op wilde hebben om hoogte op de baan te creëren, en het zo '100%' mogelijk wilde doen (lees ook: afstellen, want ik had de draadeinden niet op de goede hoogte gebracht aanvankelijk); was namelijk niet tevreden over de eerste poging, en een extra ring was niet haalbaar met te korte draadeinden. Alles bij elkaar heeft het uren en uren gekost om met een boormachine schroefjes los draaien, deels met de hand deels afhankelijk van de situatie per draadeind ...wat een verzoeking.
Nu de helix opnieuw afstellen in iTrain, de rode stippen verwijderen die aangeven dat dáár de trein niet lekker reed bij het testrijden, de aansluitingen gaan solderen, en verder met een aansluitend station op niveau +1 ....wordt vervolgd.
Soms moet je een stap achteruit doen om weer twee stappen vooruit te zetten.
Ok, nu de helix vrijwel af is, ben ik begonnen met de overbrugging van het hoogteverschil. Een aflopende (3%) acht centimeter brede strook uit XPS materiaal vormt de ruilbedding. In principe kom ik met de railklengte over dit traject/blok precies uit +/- 4 meter en een beetje om tot het 0-niveau uit te komen. Voornamelijk een recht stuk, met op het laatste gedeelte een kwart bocht (R2)
Nu wil ik eigenlijk twee of drie brugdelen gebruiken net voor de aanvang van de bocht, dus in de tweede helft van het traject. En ja, dat houdt in dat deze brugdelen natuurlijk scheef komen te liggen. Op de bijgaande foto zie je het idee, impliceert natuurlijk wel dat de brugdelen scheef komen te liggen. Moet even gaan 'Googelen' of dit in het 'echt' ook voor kan komen. (Let wel, op de bijgaande foto is dit keer een ietwat knullige improvisatie te zien, maar het geeft even het idee waar..;-)
Wel of niet doen, dat is de hamvraag?
Btw: Alles wordt netjes afgewerkt conform natuurlijke bedding, talud, begroting. etc.Overbrugging.jpeg etc.
Bruggen staan niet scheef maar de opritten er naar toe wel, dus getoonde opstelling deugt niet.
Helder, het gaat goed komen!
Bruggen in hellingen kunnen wel degelijk, zowel in staal als in steen, maar niet zoals jij het wil doen met een standaardbrug, dat wordt zelfbouw. De staande profielen moeten loodrecht staan.
Nog eentje:
Mooie voorbeelden! Thx. Zal mij eens verder gaan inlezen!
Inmiddels, wat zaken veranderd en uitgebouwd. Besloten om twee bruggen en de hierbij behorende op & afritten op een andere locatie in het baanplan in te zetten. Ze zijn met verstelbare 'stoelpoten' (verkrijgbaar bij Hornbach) en XPS gesneden onderbouw aangevuld. Het is nog allemaal erg ruw, maar eigenlijk nog in de testfase om de locs (met rijtuigen) vele malen op en af te laten rijden. Ik gebruik overigens, constructielijm (Polyurethaan); super krachtig. Waarschijnlijk wordt deze route straks enkel en alleen gebruikt af naar beneden te rijden. Ik heb geprobeerd de 3%-regeling aan te houden, maar dat lukt niet helemaal. Denk toch dat het allemaal wel zo kan...maar het testen zal het uitwijzen. Zie ook de foto. De vulling onder de grote ruimtes onder de XPS-stroken die nu zijn ontstaan worden opgevuld in een latere fase. Dat worden -zeg maar- bergwanden. Moet nog even kijken hoe ik dit precies doe. Sowieso prik ik er -schuin- saté-stokjes onder om de boel nog meer te ondersteunen. Dit geeft weer een creatieve opties op de rotswanden onder verschillende hoeken te bouwen en bijvoorbeeld een wandelpad richting het spoor te creëren. Het heeft veel tijd gekost, omdat ik in dit gedeelte (en vooral het gedeelte wat aan het einde van de op/afrit) nog niet precies weet hoe het station geconstrueerd wordt. Het overal-plan heb ik dus nu, voor wat het is, losgelaten...(het is en blijft een hobby :-)Brug.aternatief.jpegXPS.ruwbouw.jpeg
Lekker bezig !
Slim, die "stoelpoten" :)
We zijn weer wat verder gekomen. Deels al testrijden met diverse locomotieven op het gewonen traject/omloop (dus zonder technische zaken als blokken, etc.) Eerst maar eens kijken of de wat oudere rails, aangevuld met nieuwe K-rail voldoet en geen stroomonderbrekingen met zich meebrengt. Ook de hellingspercentage checken. Vooralsnog gaat alles goed, bij twee hellingen wat afgeweken van de ideale 3%. Maar dalend is dat niet zo'n probleem, en vooralsnog gaat het tegengesteld ook heel goed. Als je jezelf daadwerkelijk aan alle regels houdt hem je de zolderruimte van de buren nodig! Proefondervindelijk dus zelf inschatten wat haalbaar is...We gaan gewoon doorrrrrrrr :-)
Wauw, wat heb je dat houtwerk ontzettend gaaf gemaakt, wellicht staat het al ergens hoor (ik ben van het type "plaatjes kijken") maar zit je toevallig in de houtbewerking ofsow?
Helaas niet mijn eigen werk, je kunt dit in gelaserde modules kopen in diverse maten. Er zijn verschillende opties (Google maar even, ik maak geen reclame ;-)
Wilde dit keer niet zelf de houten-onderbouw maken, en met behulp van een timmerman ben je uiteindelijk ook duurder uit (uurtarief) Komt nog bij dat het werk dan binnen een dag (bijvoorbeeld) klaar had moeten zijn en je ter plekken moet beslissen terwijl je vaak nog aan jouw baan(hoogtes) wil sleutelen. Op deze manier sloeg ik twee vliegen in een klap. Niet echt goedkoop natuurlijk, maar wel af en zonder tijdsdruk.
De XPS schuimplaten versnij ik, en leg dat ruw neer, als onderdeel van de bergen en de op & afritten. Daarna de rail en uiteindelijk in deze ruwe fase aanvangen met het testrijden. Daarna blokken, seinen etc in & opbouwen, bovenleiding aanbrengen op bepaalde stukken, digitaliseren en dan pas de bergketen(s), tunnels, en uiteindelijk de scenery. Dat duurt nog wel even (jaaaaaaren :-), want de ideevorming verandert ook nog wel. Eigenlijk is het schaduwstation op de onderste laag nu wel klaar, ik heb hier ook een ijkrail apart neergelegd, los van de rest. De helix is ook af, en vormt één blok / railbaan. Moet nu de zaak vanaf de helix in iTrain gaan intekenen, maar ik wilde eerst de hele layout min of meer op de totale oppervlakte hebben. Soort van 'kijken of alles past' en of het voldoet. Deze fase gaat nog wel enkele weken/maand of twee (?) minimaal duren. Maar gelukkig kan ik met de locs nu al een behoorlijk stuk rijden (+ testwagons...hellings-percentages checken, etc.)
Leuk dat je gekeken hebt!!